(795) Baby boom

Tibor bá’ online

 

A II. világháború befejezése után az európai színtérről hazatért amerikai katonák, a kiéhezett hímek, egy emberként, és heteken át estek neki hátrahagyott kedveseiknek. Mivel akkoriban még nem voltak fogamzásgátló tabletták, és a félig-meddig mechanikus eszközök se voltak elterjedve, bőséges gyermekáldás következett be egy éven belül. Na, ehhez még plusz hozzájött, hogy akik konkrétan akartak gyereket, azok is vártak a háború végéig. Így esett, hogy 1946-ban (és a következő években) hihetetlen mennyiségű gyerek született az USA-ban.  

Magyarországon némileg más volt a helyzet. A háború után itthon is nőtt némileg a gyermekvállalási kedv, de ezen messze túltett Ratkó Anna népjóléti, majd egészségügyi miniszter asszony (1949-1953) szolgálati évei alatt tilos volt az abortusz, plusz bevezették a gyerektelenségi adót (kíváncsi vagyok ez mikor fog Matolcsynak eszébe jutni). Erre még ráraktak egy lapáttal az olyan   jelmondatokkal, mint „Leánynak szülni dicsőség, asszonynak szülni kötelesség.” Ez az állapot 1956 nyaráig tartott. Én személy szerint találkoztam a Bernát pusztai rabgazdaságban olyan nőgyógyásszal, aki tíz évet kapott egyetlen kaparásért. Persze nem ülte mind le, mert Nagy Imrétől amnesztiát kapott, de a rendszer kegyetlenségét jól tükrözi. Az csak természetes, hogy a csecsemők száma megugrott. Ezek a Ratkó-gyerekek, akik ma már 55-60 körüliek. Természetesen kb. 25-30 évvel később, amikor a Ratkó-gyerekek maguk is reprodukáló korba értek, a csecsemő születések száma megint megugrott. Ezek lettek a Ratkó-unokák.

Ennyit a múltról. A jelenben viszont évről évre egyre kevesebb gyerek születik, sokkal kevesebb, mint ami szükséges lenne a népesség számának a fenntartásához. Nem csoda. A gyermekvállalásnak meg vannak az előfeltételei. Ha a feltételek hiányoznak, akkor csak a legprimitívebb rétegek vállalnak gyereket, amit nem is lehet „vállalásnak” nevezni, mert valójában „csak úgy jön nekik.” Ami nagyon nem kívánatos. Ezt egyetlen kormány se hagyta szó nélkül, és iparkodtak oda hatni, hogy ez megváltozzon, de sajnos a létbiztonság hiányát semmiféle rendelettel, trükkel nem lehet helyettesíteni. Orbán csodás, „igazi magyar” kormánya természetesen ebben is jeleskedni akar, de eszük ágában sincs figyelembe venni a tényeket. Miért is akarnák, amikor szövegeléssel eddig még mindent elértek. A lelkes tömegek minden Orbán trükköt megzabálnak, mint kacsák a nokedlit. Most tehát visszamutatva a múltba, több csecsemőt akarnak, de Ratkó Annát nem vehetik elő, mert ő aztán tényleg kommunista volt a javából. Maradnak az amerikaiak, ahol ezt úgy hívják, hogy „baby boom”. Hogy a boom magyarul nem jelent semmit, az őket nem érdekli. Aztán meg a magyar már csak olyan, hogy ami amerikai az követendő. Orbán pedig úgy gondolja, hogy ezt a trükköt is bevehetik ott lent az utcán, ahonnan a parlament alig látszik. Csak azt nem értem, ha pillanatnyilag 400.000 kisiskolás éhezik, akkor talán nem a szülések számára kellene koncentrálni, hanem a már meglévő gyermekeket kellene etetni, nem pedig az éhező gyerekek számát növelni.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

 

70 gondolat erről: „(795) Baby boom

 1. Nagyon tele a bugyrom ezzel az erőszakos gyerek-tukmálással. Értem, hogy kell a rendszerbe a rabszolga, de már meg sem próbálják ezt leplezni. Tegnap olvastam a hvg-n a következőt:

  „Nemzetgazdasági Minisztérium alatt működő Családbarát Magyarországért Munkacsoport arra tesz kísérletet, hogy felpörgesse a gyermekvállalási kedvet Magyarországon.

  Szüljünk adófizetőket!
  „A gyermekvállalás nemzetgazdasági érdek, és minden gyerekkel leendő adófizető születik” – a munkacsoport így fogalmazza meg legfontosabb alapelvét.”
  Hát nyasgem.

 2. Orbán már pár évvel ezelőtt is azt szajkózta: „még nem vagyunk elegen…” Hát most tesz róla hogy még többen legyenek.
  Pedig már két generáció nőtt fel a c-nál úgy, hogy életükben 1 órát sem dolgoztak.

 3. Réka, ezeket nagyjából pont le kell tojni. nehogy már dacból ne legyen gyereked. Ha vágysz rá, úgyis mindent megteszel hogy legyen, ha nem, akkor meg inkább ne legyen. van aki anyának születik, van aki nem. Kényszerből, gazdasági elvárásból nem lehet. A baj, hogy sokszor azok a gyerekek sem születnek meg, akikre vágynak a szüleik. Mert teljesen kiszámíthatatlan az ezzel kapcsolatos politika. Bizonytalanra nem mindenki mer..

 4. Nem dacból nincs, hanem előrelátásból. Viszont a propagandát meg a gyerektelenekből történő bűnbakcsinálást kábultan unom.

 5. Miért van az, hogy előrelátható a globális összeomlás, hogy már a gépek termelnek (ezért nem az emberek fogják a nyugdíjat termelni), a Föld túl van népesedve, és mégis erőltetik a népesség növekedését?

 6. Nekem abból van elegem, hogy a nők karriert akarnak csinálni, bölcsész képzésre járnak, és 40évesen jönnek rá, hogy ha már nem jött össze a karrier, akkor kéne egy gyerek aki viszont már nem úgy sikerül..

 7. 5. Miértke

  „a Föld túl van népesedve, és mégis erőltetik a népesség növekedését?”

  A Földön sajnos azok vannak TÚÚÚÚÚÚL sokan, akik szerint számarányuk sokszorosa jár nekik a földi javakból. (gy.k.: az a bizonyos 1%)

  Ami meg itt folyik egyszerű önvédelem: Mivel a tendencia az, hogy Magyarországon többen halnak meg mint amennyien születnek, és így kihal az ország. Ez a kisebb baj… a nagyobb baj az, hogy az „utolsó” generáció éhen fog halni, ha nem követi egy fiatalabb aki az idősekekkel törődne.

 8. „ha pillanatnyilag 400.000 kisiskolás éhezik” Ha ez a szám igaz, akkor ez kurva sok. Elvtársak, ég a ház, oltani kell(ene)!
  A kormány jelen gazdaságpolitikája mellett ez persze még növekedni fog sajnos. (Még szerencse, hogy nincsenek megszorítások.) Igaz, kormányoldalról mondhatják, hogy a kedves szülők biztos nem vállalták a közmunkát 47 ezerért, amiből már simán megélnének, és nem lenne éhező gyerek.

 9. jaj, jól indult a post de a grafikonok alatt kicsit félrecsúszott. Az adatok azok amiről én is beszéltem múltkor az öregek kinyírásának vitájában: (ezt írtam ott)

  „A gazdasági oldalt nézve nem a nyugdíjasokkal van a baj hanem a nyugdíjasok és aktív keresők arányával. Amerikában a baby boomerek nálunk a ratkó gyerekek/unokák (?) most mennek nyugdíjba és a helyükre nem lép senki. Ember sincs aki felvegye a kék overált, munkahely meg még kevesebb. Ez jól ismert téma.
  Ami kevesebbet szerepel, hogy ugyan ezek az emberek egész életükben takarékodkodtak a békés nyugdíjas évekre amiket most szeretnének felélni. De egyszerűen nem tudják pénzre váltani a megtakarítás eszközét mert nincs kinek eladni. Pl aki a diákhitelt nyögi nem fog hétvégi házat venni amit Pista bá eladna, hogy legyen egy kis pénze. Igazából még egy panelt se vesz mert arra sincs pénze a fiataloknakáltalában.
  Tetszik vagy sem az idős-fiatal ellentétből lassan osztályharc lesz.”

  Tehát, nézzük a magyar korfát. A most 57-61-ig sor jóval kilóg a többiből, ezek elkezdenek lassan nyugdíjba menni és ezt messze nem a nyugdíjukból tervezik szponzorálni hanem pénzé tesznek mindent amit addig felhalmoztak. Nah jó de kinek is akarják ezeket eladni? azoknak a sorok akik alattuk vannak. de azok jóval rövidebbek. de nem elég, hogy rövidek a sorok még a pénzük is kevesebb mint a felsőbbeknek.
  Tehát nagy kínálat, gyenge kereslet. Talán nem rajzolom fel a marshal keresztet de tudjuk, hogy hat ez az árakra

 10. Azt hiszem nem leszek túl népszerű.
  Én alpolgármester vagyok egy kicsi (kb. 1000 fős) faluban Kolozsvár mellett, 3 gyermekem van és remélem ad még az Isten egyet. Tavaly falunapkor oklevelet adtunk át az idősek számára. Eleinte a 60 éven felüliekre gondoltuk de abból 228-an voltak. A 70 éven felüliekből 138-an. A 80 éven felülieknek végülis 62 diplomát készítettünk el. Van melletünk egy község, Ajtony. Az átlagéletkor 63 év. És van egy másik község, kicsit távolabb, Magyarvista. Ott az én nagyobbik fiammal egykorú gyerekeknek már megvan a férje/felesége. Ez az egész egykézés, nagyritkán kétkézés miatt van.
  Úgy gondolom, hogy ha már az Isten magyarnak teremtett valamiféle kötelezettséged is van a nemzeted/fajtád iránt és az egyik ezek közül a fajfenntartás nemcsak biológiai hanem kulturális értelemben is, (hogy érthetőbb legyek hasonlítsuk össze a minimax programját és mondjuk a magyar népmesék sorozatot ez utóbbi teljes egészében megvan a youtubeon) és a csomó minden ami ezzel jár. Lehet picsa bölcsészhallgatóként arról nyavalyogni, hogy jaj istenem egyszer egzisztencia meg lakás kell és milyen nehéz megélni (feleségemmel az első gyereket albérletben, a másodikat és harmadikat abban györgyfalvi szoba konyhás sárházban vállatuk amelyben most is lakunk) meghogy milyen intelligens vagyok és milyen bunkók a hasonló korú pasasok az eredmény az lesz, hogy nem lesz vagy lesz 1 gyerek amelyet aztán a modern gyereknevelési elvek alapján jól félrenevelünk (nehogy má megtanuljon kapálni, hiszen 4 évesen már van fészbukja is) és utána csodálkozunk hogy 16 éves korában (akkor már a szülők 60 fele közelítenek) drogozik (rossz esetben) jó esetben pedig elmegy a világ tulsó végére és ránk se baszik. Errefelé az Unió oszt évente cukrot, lisztet és néhány más alapélelmiszert. Elkeserítő látni a 70-80 éves öregeket amint 30-40 kg ennivalóért nagynehezen elcsoszognak, majd hazavánszorognak. Lehet filozofálni, de aki 1-2 gyereket vállal azt jó eséllyel 20-30 éven belül majd agyonverik a cigányok mert nem lesz aki gondot viseljen rá.

 11. 10: „jól félrenevelünk és utána csodálkozunk hogy 16 éves korában drogozik”

  irígylem azt az embert aki tudotmódosítás nélkül kibírja ezt a rohadt világot. soha nem iszik meg egy sört, soha nem sózza túl a kaját, mindig gyógyszer nélkül húzza ki a fejfájást, mindig kölyökpezsgővel koccint. Ezek mind drogok, tudatmódosító szerek, te az illegális drogokra gondolsz szerintem ami megint csak az idős fiatal ellenállás egyik csatamezeje

 12. 7. Én nem gondolom, hogy kihalunk :-), csak nem magyar állampolgárok leszünk.
  10. Ha a jelenlegi rendszerben gondolkodom, akkor megállja a gondolkodásod a helyét. Azonban én úgy gondolkodom, hogy a gazdasági és társadalmi összeomlás már nincs annyira messze, hogy a gyermekeink, unokáink (de lehet, hogy még mi is) megérjük. Akkor egy feldúlt világban inkább szüljek többet és pár meghal, de a nagy számok törvénye értelmében több gyerekem marad meg, mintha esetleg azt az egyet-kettőt nem tudom megvédeni, és velem együtt meghalnak.
  Ha a gyerekeink Magyarországon nem találnak munkát, akkor elmennek külföldre és ha tehetik akkor a testvéreiket is viszik magukkal, akkor a gyerek nélkül maradt felnőtteket szintén agyonverik a cigányok.
  Én a kevesebb gyerek mellett voksolok. Szüksége van a gyereknek arra, hogy megtanulja a technikai vívmányok használatát és vele párhuzamosan a természettel való együttműködést. Ehhez azonban szükséges az is, hogy a szülőnek legyen ideje a gyerekre. Ahol dolgozik a szülő, a nagyszülő, ott lehetetlen a gyerekre elég időt szánni. Olyankor jön az, hogy a társaitól tanul, akik szintén a médiából azt tanulják meg, hogy jogaik vannak, nekik jár minden, aki lop, csal, hazudik az fog megélni.
  A gyerek az információt issza magába, mint szivacs a vizet. Ha van időnk a kérdéseit türelmesen megválaszolni, akkor komoly gondolkodási teljesítménye lesz. Ha képesek vagyunk rá, hogy az elméleti tudást felfedeztessük vele a gyakorlatban is, akkor elmondhatjuk, hogy neveljük a gyereket. És jelenleg nem elég csak az egyik, vagy csak a másik részt tudni, mert állandóan résen kell lenni, mert úton-útfélen átvernek.

 13. 10. Samu

  Azt hiszem, mára már világossá vált, hogy a „modern” világban, a sok intelligens gép mellett az ember a leggyengébb láncszem, és már elkezdődött ennek a gyenge láncszemnek a kiiktatása is.

  Milyen jó lesz majd, ha az okos gépek tökéletes logikával, emberi beavatkozás nélkül fogják majd végezni a termelés, fogyasztás, környezetszennyezés ( ideális esetben a korrupció és bűnözés) fáradságos munkáját is.

  Tudomásul kell végre venni, hogy az ember, és nagyjából a természet NEM alkalmas abban a világban, amit most építenek.

  A szingli facebookzombi akit elvisz a rák úgy 50 körül az ideális alaktrész, amíg a gépek meg nem tanulnak csetelni.

  A hagymaszagú büdös parasztból aki még a nyavajás krumplihéjat is elrakja komposztnak, nincs globális haszon, mert még vacak SMS-t se tud elküldeni nemhogy frankón interneten tőzsdézné el a családi ezüstöt. Úgy is van kezelve.

  Talán kaphatunk egy kis haladékot a bőr alá ültethető csipekkel… Kis szerencsével az majd gondolkodik helyettünk, biorobotok helyett.

 14. „plusz bevezették a gyerektelenségi adót (kíváncsi vagyok ez mikor fog Matolcsynak eszébe jutni)”

  Ez már rég eszükbe jutott, csak a látszat kedvéért nem úgy fogalmaznak, hogy a gyerektelen kap extra adót, hanem a gyermekek után jár adókedvezmény a SZJA-ból. A lényeg ugyanaz: a gyerekes adóügyileg kedvezőbb helyzetbe kerül, mint a gyerektelen, ezzel utóbbi motiváltabbá válik a gyerekvállalásra. (Sőt a családi pótlék is ezt a célt szolgálja.)

  „A gyermekvállalásnak meg vannak az előfeltételei. Ha a feltételek hiányoznak, akkor csak a legprimitívebb rétegek vállalnak gyereket, amit nem is lehet „vállalásnak” nevezni, mert valójában „csak úgy jön nekik.””

  A furcsaság a dologban az, hogy mindenhol a világon a szegényeknél megfigyelhető gyermek születési szám messze meghaladja a gazdagabb csoportokét. A gazdagabb csoportok szaporodási előnye abból adódhatna, hogy jobb orvosi ellátást tudnak megfizetni, így alacsonyabb lehetne a gyermekhalandóság náluk, de elméletileg a szegény gyereknek is jár minden szükséges kezelés ingyen, így ez az előny nem nagyon érvényesül.

  „A jelenben viszont évről évre egyre kevesebb gyerek születik, sokkal kevesebb, mint ami szükséges lenne a népesség számának a fenntartásához.”

  A mondat első fele csak nagyjából igaz, mert pl 1999-ben és 2003-ban csak kb 95ezer gyerek született, míg 2006-ban és 2009-ben közel 100 000 (ksh). Viszont 1981 óta negatív az ország természetes szaporodási rátája.

 15. 15: Minek ültetnének chipet beléd, ha egyszer úgyis azonosít a DNS-ed? 😉

  Egyébként ha még nem olvastad volna Vonnegut Utópia 14/Gépzongora (több címen is megelent) művét, melegen ajánlom. Schmittelek egy kis ajánlót:
  „Valamikor a nem túl távoli jövőben, de mindenesetre a nagy-nagy háború után, amely véget vetett a háborúnak, Amerikában újfajta társadalom jött létre. A termelést teljesen automatizálták és centralizálták, menedzserek, mérnökök és komputerek irányitanak központilag mindent. Ebben a „szép új világban” az egyszerű emberekre a szó szoros értelmében nincs többé szükség, hiszen minden alacsonyabbrendű munkát ellátnak a gépek. Tevékeny, értelmes életet csak a mérnökök, tudósok és menedzserek élhetnének, ha nem dúlna köztük a karrier-harc, nem nyomorítaná meg őket a konformizmus, a manipulált testületi szellem. Hiába magas az életszínvonal, ez a társadalom gyógyíthatatlanul boldogtalan.

  A regény főszereplője Doktor Paul Proteus, sikeres menedzser, aki előtt fényes jövő állna, ha nem érezné magát egyre rosszabbul az őt körülvevő világban. Bár inkább anti-hős – becsületes, de gyönge ember, semmiképpen nem forradalmár – mégis körülötte szerveződik a titkos összeesküvés, amely hatalmas felkelést robbant ki a rendszer megdöntésére.”

  A teljes sztorit persze nem lövöm le előre.
  Ja, Vonnegut ezt már 1952-ben megírta… Tudott valamit az öreg

 16. Csak úgy a felelőőségről…

  1910 éa 1956 között kétmillióval nőtt a népesség, két világháború, Trianon, málenkij robot meg hasonlók ellenére.

  1980 és 2010 között több mit félmilliós csökkenés. „javuló” megélhetés, „biztonság” orvosi ellátás javulása, EU tagság, szabadság, liberalizmus, demokrácia, iPod, Facebook…

  Most őszintén… Ki vállal (vagy nem vállal) felelőtlenül gyermeket?

 17. 12. Sziget:
  2001-ben az USAban voltam Work and Travel vízummal. Elütött egy autó, így elég sokat üldögéltem Jessup (MD) könyvtárában és interneteztem. Egyszer este (még jócskán világos volt) ültem a buszmegállóban és megállt egy rendőrautó. Kiszállt egy fakabát és megkérdezte, hogy mit keresek itt. Mondtam, hogy mi az ábra mire azt mondja, hogy hazavisz mivel ebben az órában nem ajánlott errefele fehér embernek ülni a buszmegállóban. Akkor döntöttem el véglegesen, hogy nem akarok kint maradni. (mondjuk már azelőtt is mocorgott bennem valami).
  Néhány éve (asszem 2006-ban) elmentünk a szüleimmel (kb. 70 évesek),a feleségemmel és a nagyobbik fiammal autóval Párizsba. Útközben megszálltunk Frankfurtban a városközpontban kissé késve érkeztünk. A hotel előtt mindenki szeme láttára egy tinédzserbanda lőtte be magának a kábítószert. Akkortól kezdve nagyon örültem, (és 2008 és 2010-es brüsszeli utazásaim csak megerősítettek benne) hogy nem költöztünk el innen. (lehetőség lenne dögével)

 18. 10:
  Dehogy leszel népszerűtlen. A többség itt hasonlóan gondolkodik (aki nem az előbb vagy utóbb elfarol).
  Off topik: bevált-e a kis kutyus. Most már szép nagy lehet. A mienk (Reba) jobban ugat, mint az apja-anyja. Ráadásul szemtelen, a szülei szájából kiszedi a húast, azok meg hagyják.

 19. 20:
  az asszony nyomására elajándékoztuk így most Tordaszentlászlón (magyarul: Săvădisla) tengeti életét. Az ottani polgármester szerint (tegnap találkoztam vele) nagyon nagy.

 20. 19: kimaradt a csattanó, vagy nem értem hova akarsz kilyukadni
  Nekem is vannak storyjaim. Múltkor voltam borsodban és nem fogod elhinni de egy nyuggerbanda a falu közepén lévő drogtanya (kocsma) előtt lőtte be magukat 60 fokos pálesszel. De ez még semmi, engem is rá akartak szoktatni. Mi más mint beetetés lehet az a hevület ahogy tukmálták rám azt a májromboló szennyet. De ez még semmi, ki is röhögtek amikor azt mondtam nem szoktam inni.

 21. 22. Sziget
  Nincs csattanó. Egyszerűen csak arról van szó, hogy én megpróbálok egy tudatos -valamilyen értékválasztáson alapuló- életet élni és továbbadni. És ezt az szemléletet indokoltam a 19-es hozzászólásomban. Úgy gondolom, hogy a mostani társadalom legutolsó tagjai is nagyságrendileg jobban élnek mint néhány évtizede/évszázada (ma például arról mesélt az egyik palackosi útszéli stoppos, hogy az apja mesélte neki, hogy gyerekkorában (20-30-as évek) a hat testvérnek 3 pár cipője volt és felváltva jártak napszámba (na nem a napi 3-4000 hufért) azért hogy legyen mit aznap egyenek. Vagy olvasd végig Tibor bá VM írásait abból is kirajzolódik egy sokkal mocskosabb és rohadtabb világ. Úgy gondolom, hogy ehez képest a mostani „létbizonytalanság”, gyermektelenségi adó és minden más értelmiségi nyavajgás nem más mint rózsaillatú lófing.

 22. samu:
  „…az Isten magyarnak teremtett valamiféle kötelezettséged is van a nemzeted/fajtád iránt és az egyik ezek közül a fajfenntartás…”
  „…meghogy milyen intelligens vagyok és milyen bunkók a hasonló korú pasasok az eredmény az lesz…”
  „…jó esetben pedig elmegy a világ tulsó végére és ránk se baszik…”
  ez nem értékválasztás hanem világkép, méghozzá egy elég beszűkült. Közészúrva olyan ostoba és elcsépelt közhelyeket mint a drogozó fiatalok, tisztes régmúlt.
  Legkevésbé se számít honnan jössz, hol jártál már, mit csinálsz. Észérveket mondj.
  (ha zavarunk Tibor bá add meg samunak a mail cimem)

 23. Bár kevéssé kapcsolódik a mai témához, de egy érdekes videót néztem meg ma a Tudásfelhő nevű kezdeményezés nyitókonferenciájáról, melyben Dr. Szabó Péter, a projekt szakmai vezetője ad elő.

  http://www.youtube.com/watch?v=tZC22oKrSB4&feature=relmfu

  Főleg az egyetemi oktatás segítése a céljuk, de egy mindenki számára használható wikipédia-szerű rendszert hoznának létre, csak szakemberekkel íratnák a szócikkeket, és egyéb lehetőségeket is nyújtanának. Használható legyen leckeírásra, de akár komolyabb tudományos anyagba is nyugodt szívvel bevágható legyen. Szempont, hogy az alulmotivált gyerekek, a máshogy szocializálódott, máshogy gondolkodó fiatalok számára is hatékonyan juttassák el a tudást. Fel szeretnék használni azokat az eszközöket, amik rendelkezésre állnak már, csak nincs igazán kihasználva. Az érintőképernyős táblagéptől a facebook-ig. Egy érdekes új tanítási módszert is emlegetett példaként, amikor a tanár házifeladatnak a tananyagot adta fel, a youtube-on megnézhették a diákok, mindenki a saját tempójában feldolgozta, majd a tanórán kiadott egy csomó feladatot a tanár (matek), és egyenként leült a diákok mellé foglalkozni velük.

  Nekem tetszik az elgondolás, remélem lesz még ideje fejlődni. A honlapjukat még nem böngésztem át, de azért azt is belinkelem:

  http://www.tudasfelho.hu/felho/First/First.html

  „A Tudásfelhő alapvetően a digitális tananyagok gyors és hatékony kifejlesztését valamint azok hatékony megosztását kívánja támogatni.”

 24. 10: Én is.Nagyjából.

  És kiegészíteném a magam verziójával,csak nem tudom most. Valamikor éjszaka lesz időm, ha el nem alszom, és le kell írnom amit a kommmentek és poszt olvasása után a konyhában megfogalmaztam. Elég kemény dolgok is eszembejutottak, lehet le se merem írni.

 25. Kedves Sziget,
  Igenis értékválasztás. Ma leélheted az életed magyarul beszélő világpolgárként vagy magyar emberként. Ez csak választás kérdése. Ha magyar emberként éled le az életed akkor vannak ebből fakadó kötelezettségek is. Valami ahoz hasonló mintahogy a zsidók is körülmetélik a gyerekeket. Csak ez ugyanúgy mint a zsidó hagyományőrzés egy kicsit át kell itassa a mindennapunkat. Úgy vélem, hogy ennek a gondolkodásnak része az is, hogy legalább 2,1 gyereket vállalsz és azokat magyarnak -nemcsak magyar világpolgárnak- neveled.
  “…meghogy milyen intelligens vagyok és milyen bunkók a hasonló korú pasasok az eredmény az lesz…”
  Igazad van. Ennek polkorrekt megfogalmazása, hogy nem talált megfelelő párt magának.
  “…jó esetben pedig elmegy a világ tulsó végére és ránk se baszik…”
  Ez statisztikailag igazolható. 100 egyke gyerekből 80 nem marad a szülei mellett sőt lehetőség szerint minél távolabbra kerül.
  ——
  Ez egy hozzászólás volt egy cikkhez. És a hozzászólásból származó világképet próbáltam indokolni. Lehet nem egyet érteni csak akkor vállaljuk fel a következményeket is.

 26. mostmár vallásnak hívod a magyarságot, ki lehet rajtad igazodni? A hit megint csak nem észérvekből épül.

  Nah jó elkezdek én is személyeskedni, 26 vagyok és nem vagyok hajlandó részt venni az általad elveszett generációnak beállított bandában. Igen vannak ilyenek de nem az életkortól függ. Sőt mi köze a fitaloknak ahhoz a világhoz amiben beleszülettek? Szerintem a fiataloknak van igazuk, hogy a legkevésbé se akarnak részt venni ebben a hazug és rabló rendszerben. Mit vár el egyáltalán a rendszer a fiataloktól? Legyenek minél előbb fogyasztók de minél később termelők, ez normális? Vagy a most születők ragaszkodtak hozzá hogy csak hazugság, hazugság és hazugság vegye körül őket?
  Ti basztátok el a mi földünket nem fordítva. Nem a fiatalok fogják elcseszni a világot a ti nyugdíjas éveitekre hanem a ti nyugdíjas éveitek rabolják el a mostani fiatalok jövőjét.

  Ha a fitaloknak nincs más vesztenivalójuk csak a kő a kezükben akkor szerinted rend vagy káosz lesz az új világban?

 27. 29, Sziget: szerintem egy kicsit fogd vissza magad !

 28. Ha jól számolom a Ratkó gyerekek mostanában mennek nyugdíjba.
  Pont az a nemzedék ők, akiknek jórésze a rendszerváltáskor lettek vállalkozók, kényszervállalkozók. Ehhez az „életformához” az is hozzátartozott, hogy igyekeztek a legkevesebb járulékot fizetni.
  Van is sipákolás, mikor kézhez kapják azt a 30-40 ezres nyugdíjat.

 29. majd visszafogom magam ha egyetértek, most egy egész generációt kell itt megvédenem mert mint látod demagógok támadtak ránk, vagy hogy kéne azt értékelnem, hogy:
  „Lehet picsa bölcsészhallgatóként arról nyavalyogni, hogy jaj istenem egyszer egzisztencia meg lakás kell és milyen nehéz megélni (feleségemmel az első gyereket albérletben, a másodikat és harmadikat abban györgyfalvi szoba konyhás sárházban vállatuk”
  talán az én szempontjaim is hitelesebbek lennének ha hozzátenném, hogy egy 15 nm-es (3 személyes) koliszobából írogatok?

 30. 32, Sziget:
  én is 15 m2-es lepusztult koliszobában laktam negyedmagammal – igaz csak 3 hónapig, utána elmentem albérletbe. Az albérlet árát, hogy ki tudjam pengetni, a hülyéket korrepetáltam fizikából, szakmai tárgyakból, délután reklámújságot hordtam.
  Végül is igaza lehet azoknak akik elítélik a jelen fiatal nemzedékét. Mi értelme van a hétvégi buliknak, részegeskedéseknek, gyorsítóknak…?
  Egyébként úgy elég nehéz lesz befutni a boldogságba, ha a lakás, kocsi, biztos munkahely a fontos…

 31. 32. Sziget: Átlagra vonatkoztak a megállapítások. Tudod, h egy korosztály vagyunk, de szerintem nagyon igaz az átlagra samu kijelentései. Generációk összeugrasztása folyik állami szinten. A társadalom atomizálása és megosztása nagyon megy a hatalomnak. Ebben szakemberek. Ezt sose felejtsd el, és ne dőlj be nekik. Viszont samuval egyet tudok érteni.

 32. a bébi-nyugger vitához…
  A szülő tiszta aggyal kapja meg a csecsemőt. Következésképp: Hogy gyermeke kivé-mivé válik KIZÁRÓLAG az a szülő HATÁSÁN múlik. A gyerek nem a környezet, a rossz barátok, az erőszakos mozik stb felelőssége.
  Ergó: Akinek elbaszott gyereke van, azt Ő maga baszta el.
  Uff!….

 33. 35. janooka: Az emberi psziché ennél picit összetettebb. Először 6 évesen engedi el gyermeke kezét a szülő, amikor iskolába megy a nebuló. Sokszor van is sírás-rívás. Akkor hogy is van ez a „kizárólagosság”?

 34. Látom már „igazságot” kell osztanom. Várjatok egy kicsit!

  Sziget! Nem voltál elég figyelmes. Samu Kolozsvár mellett él egy apró magyar falúban. Ott magyarnak lenni, ragaszkodni a magyarsághoz mást és többet jelent, mint Budapesten. Samu amikor az egyetemista picsákat említette, akkor azokra a székely csajokra gondolt, akiknek fontosabb a bukaresti, esetleg a németországi érvényesülés, mint a magyarság fenntartása, ami ott sokkal égetőbb probléma, mint itt.
  Az egy nagy tévedés, hogy a te életedet az előző generáció baszta el. Ahogy te nem tudsz tenni semmit, úgy az előző se tudott, az azt megelőző se, stb. A generációk egymásnak szemrehányást csak az egyének viselkedéséért tehetnek. Azért nem, ami életük folyamán történt. Ilyen értelemben a mai fiatalok sokkal felelőtlenebbek, mint a korábbiak, aminek kétségtelen oka a fogyasztói társadalom.
  A szülők általában akkor mennek nyugdíjba, amikor a gyermekeik beérnek az önellátásra. Ebből az következik, hogy a Ratkó gyerekek nyugdíjba vonulásakor, azaz most, gyermekeik már nyugdíj járulékot fizetnek. Mivel sok a Ratkó gyerek, sok a Ratkó unoka is. Csakhogy 30 éve, a nyolcvanas években vált egyre inkább divattá babakocsi helyett a gépkocsi. De nem ez az első felelőtlenség, amit a társadalom tagjai tömegesen elkövettek.

  36:
  Gloucester-nek igaza van. A gyereket SAJNOS nem csak a szülők nevelik, hanem az „utca”, az iskola, a pajtársak, a TV, stb. vagyis sok minden más is. De azért van igazság abban amit írtál, mert a szülőn sok múlik.

 35. Kedves Tiborbá és Sziget,
  Nem itélem el azokat az egyetemista csajokat akikben tényleg van valami, aki tényleg képes érvényesülni úgy Bukarestben mint Németországban. Akiket elítélek a földhülye picsák akik az egyetemi oktatási rendszer olcsósága/a szülők sznobsága (legyen egy diplomája, hiába segghülye) miatt elvégzik például a filozófia szakot a Babes Bolyain (csak itt évente 52 darab észkombájn végez). Mivel egyke vagy kétke pénz van dögivel. A közösségbe ahonnan elszármazott már nem mehet vissza (mégis hogynézne ki egy filozófiát végzett kapáláskor) ugyanakkor semmihez sem ért és elvárná, hogy legalább nettó 100.000 HUFot keressen kezdőfizuként. Közben persze mesterizik és öregszik és lassan-lassan a korosztályából a jobb pasasok elkelnek. És ilyenkor születnek a hasonszőrű magiszteri dolgozatok: http://multikult.transindex.ro/?cikk=17207
  Szerinted tényleg szükséges ez?

 36. Lényegében lakosságcsere zajlik. A söpredék exponenciálisan szaporodik az értékes népesség kárára. Ha az összlétszám így is a fogyás jeleit mutatja, akkor el lehet képzelni, hogy mekkora a baj. Pont azért kell a gyerek, mert jön az összeomlás. Az ilyen stupid, jövőbeli depopulációs érveléseket el lehet felejteni, mert egyedül élni 80 évesen kis vidéki faluban már jelenleg is kész életveszély. A gyermektelenség egyenlő az önfeladással. Persze ezt belátni züllött, füves, túlkoros egyetemistaként, élvezve a fiatalság áldásait, igen nehéz. Utána meg már késő és úgyis teljesen mindegy. A nemzet számára viszont egyáltalán nem mindegy.

 37. Persze hogy a gyermekvállalást agitálja a kormány, mert különben az állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról kellene beszélnie.
  Az persze így is fenntarthatatlan, mert nincs annyi Ratkó unoka, mint Ratkó gyerek.
  Emellett ráadásul, hogyha 50 éve csökken a születő gyerekek száma, akkor már ha most megugrana a születésszám akkor sem lenne elegendő járulékfizető a nyugdíjasok nyugdíjának még évtizedekig.

  Az egész nyugdíjfizetés alapja is a mindenütt tetten érhető növekedési kényszer, csak ez még inkább fenntarthatatlan, megfejelve a felvázolt demográfiai okokból.

 38. akkor én most szemrehányást tettem samunak hogy hülyeségeket beszél, nem kell igazságot osztani

 39. „Persze ezt belátni züllött, füves, túlkoros egyetemistaként, élvezve a fiatalság áldásait, igen nehéz.”
  telitalálat, ismét egy nyomós észérv 😀

 40. 41:
  Nem, elbeszéltél mellette.

  42:
  Ez nem érv, ez megállapítás, ami lehet valós, vagy valótlan. Mint hogy ez is megállapítás: „ismét egy nyomós észérv”.

 41. Minek a gyerek ? Tibor bá megmondtad hogy 9 millió magyar fog éhen halni-Az akkorra 9 millióból .Egyébként nekem három van de nem a nemzet iránti kötelességtudatból ,hanem mert nem gondoltam végig mivel jár.Hálisten már csak 4 év és a legkisebb is felnőttkorú. De a kölköket le fogom beszélni a gyerekgyártásról..Más. Nem ide tartozik és majd kimoderálásra fog kerülni de Jövőnk véget ért könyv tetszett.köszönöm

 42. 38: jól értem, hogy a cikkírónő olyan magyar népmeséket, vagy irodalmi műveket hiányol a kisiskolás tananyagból, ahol a felvilágosult családban a két szülő, pl. János és Dezső nem erőltetik örökbefogadott gyermekükre a nemi szerepet, ha majd felnő, eldönti, fiú, lány, vagy egyéb akar lenni?

 43. 40. d311c

  „Persze hogy a gyermekvállalást agitálja a kormány, mert különben az állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról kellene beszélnie.”

  Függetlenül attól, hogy milyen kormány és hogy mennyire szeretjük, FELELŐS a társadalom alkotóelemeinek újratermeléséért.
  A legrégebbi időktől kezdve a népesség szaporulata komoly szerepet játszott MINDEN hatalom programjában.

  Az, meg hogy a nyugdíjrendszer tarthatatlan, már régóta világos.
  De itt is megy a maszatolás.

  Mert hiába tökéletes a baromfi udvar körül a kerítés, ha a lakat kulcsát a rókára bízzuk.

 44. Sziget: Még mielőtt egymásnak megyünk magamról: Budapesten születtem, paraszti és munkás családból származom (még mielőtt megkapom, hogy biztos hátszelem volt otthonról 🙂 31 leszek, gyerek van, remélem lesz még sok, most már Budapest mellett élek egy etnikummal jól ellátott faluban. Diplomám van, a fél világot bejártam, de van kiskert, állatokat tartottam, tartok, ha kell szó szerint wc-t takarítok, de képes vagyok bármilyen értelmiségi feladat, munka ellátásra, laktam koliszobában, úgy, hogy az ablak belső felén 5 centis jég volt (igaz kint -30 :). Kevés újat tudsz mondani, mutatni ezen a téren. A jövő nem a sírásé, nyafogásé, a jaj elcseszték a horthyék, rákosiék, kádárék, antalék, nagypapiék, apuék stb., hanem fogd meg azt az átkozott kapanyelet és csináld!!! Nagyon elegem van a generációm nyafogásából, hogy jaj nem találok munkát jaj ez nincs, jaj az nincs. Ha valaki csinálja, akkor majd lesz! Senki nem mondta, hogy könnyű, de ugyanakkor az elmúlt 100 év legkönnyebb életét élhetjük. Oszthatjuk az észt a fotelből, telefonról, ahonnan akarjuk, elutazhatunk relatív kevés pénzből a föld másik felére, mi választhatjuk meg, hogy milyen lesz az életünk, hol akarunk élni. Élhetsz Budapesten, vidéken, falun, tanyán, ami jólesik. Vállalkozhatsz, lehetsz alkalmazott, a választás szabadsága és felelőssége a tied!

 45. Ne tessék bántani a kormányt, mert egy nagyszerű nyugdíjrendszert hozott létre: az emberek elmehetnek nyugdíjba akár korhatár előtt, és visszamehetnek dolgozni, hogy megtermelhessék a nyugdíjukhoz szükséges pénzt. Ugye milyen nagyszerű találmány ez?

  Legyen szíves valaki válaszoljon, arra a kérdésemre, hogy milyen érdeke fűződik a hatalomnak a népesség szaporulathoz?

  7. Attila! Szerintem a kevesebb néha több! És én azt tapasztaltam a környezetemben, hogy akinek több gyereke van, abból mindig csak egynek jutott az a lehetőség, hogy eltartsa, vagy gondozza a szüleit. A többieknek valahogy más olyan elfoglaltságuk van, hogy ők ezt nem tudják bevállalni.

 46. 47. Miértke: népességszaporulathoz. pl. rabszolgákra és golyófogókra mindig szükség van.

 47. Hm, kicsit túl van bonyolítva ez a „a szar nevelés meg az egykeként töltött gyerekkor miatt lesz valaki magyar helyett magyarul beszélő világpolgár, meg elhúz a rákba, stb, stb”
  Én 23 vagyok, nem vagyok egyke, jó a kapcsolat a szülőkkel, aztán mégsem maradok itthon. Ez nem nevelés vagy bármilyen elvont magyarázat miatt van, hanem azért, mert beszélek olyan országok nyelvén, ahol tróger rakodómunkásként többet keresek 4 órában, mint itthon mérnökként hadneszámoljamki mennyiben. Most jöttem vissza Hollandiából, kartondobozok rakosgatásáért heti 5x négy órában 1100 Eurót fizetnek. A következő Belgium lesz. Tegye fel a kezét aki ha választhat ez és a között, hogy ilyen gazdasági környezetben szívassa magát havi 90 ropiért(na jó, mérnökként azért lehet kapnék BRUTTÓ 200at), akkor a második utat választja. Kíváncsi lennék a magyarázatára 🙂 Ahogy elnézem a honlap látogatottsági térképét, nem csak én jutottam erre az álláspontra.
  A drogos junkee fiatalságra meg annyit, hogy hiába voltam Hollandiában, még csak ki sem próbáltam a füvet, mert ellenkezik az elveimmel, holott a füvezést kb annyira természetesnek veszik, mint a dohányzást. Ez csak választás kérdése. Ellenben a 8 euro/rekesz sör a 14 eurós órabér mellett mosolyra húzta a szám 🙂
  Jah, és ha lesz gyerekem,(attól függetlenül, hogy magyar a párom, és hogy Magyarországon tervezem tölteni nyugdíjas éveim) ha választhatok, akkor valamelyik Benelux állam állampolgára lesz. Aztán ha úgy dönt hogy kell neki a szívás, majd hazatelepül.

 48. Lemaradt a végéről, hogy lehet itt ideologizálni, hogy milyen kötelességeid vannak a hazáddal szemben, meg hogy nem azt kell nézni hogy a haza mit tesz érted, hanem hogy te mit tehetsz a hazádért, meg legyen hét gyereked és lehetőleg a hét honfoglaló vezérről nevezd el őket, meg hasonló okosságok, de szerintem aki kicsit is racionálisan cselekszik, és nem mazochista, az mindig a kisebb ellenállás felé halad. Ha választhatok hogy mit jelentsen számomra a „kihívás” szó, akkor inkább az extrémsportra szavazok a „miből veszek zsemlét 30.-án?” helyett 🙂

 49. 10 millió és 12 millió magyarból is ugyanúgy N millió fog maradni a század közepére, mert ennyit tud majd eltartani a magyar föld. (Tibor bá’ korábban 1 milliót jósolt.) De az eredmény mégsem ugyanaz, mert 12 millió magyar közül több az intelligens, mint 10 millió közül. Arányaiban nem, de számukat tekintve igen. Mindez csak egy gondolat, komplex dologról van szó, mert például ez a magyar geddont is közelebb hozza (és számukat tekintve még többen fognak szenvedni), de a végeredmény pedig minőségibb lesz.
  A jobboldali politikusok motivációjáról (a fentebbi gondolat szerintem nem szerepel közöttük). Orbán nem fogja fel még mindig, hogy a növekedési paradigma nem fog működni. A régi világban működött volna, teljesen logikus lenne, hogy pörgessük fel a gazdaságot, növeljük a népességet stb., de a régi világ játékszabályai teljesen mások, mint az új világ játékszabályai. Már az olajhozam-görbe lejtőjén vagyunk, az új kihívások pedig új válaszokat kívánnak.
  A szélsőjobbot pedig etnikai kérdések is motiválják. Erdélyt már akkor elvesztettük, amikor a magyarok aránya vészesen lecsökkent más etnikumokhoz képest. Győztes világháború esetén se maradt volna egyben Nagy-Magyarország. Erdély azé lett, aki teleszülte. Ez alapján sokan gondolják, hogy Magyarország is azé lesz, aki teleszüli. Persze ez a szaporodási verseny is az összeomlást hozza közelebb. És nem biztos, hogy a cigók módszerét kéne követni, a (mély)szegénységbe szülni egy raklapnyi puját. Minél inkább a mennyiségre mész, annál jobban a minőség kárára megy, és fordítva. De úgy is gondolkodhatnak a széljobbon, hogy legyen minél több magyar gyerek, mert a cigók ellen kell majd a katona.

  (OFF: Tibor bá’, egy nagyszerű blogot hoztál össze, pár hónapja olvaslak téged. Sokat tanultam belőle, amit nagyon köszönök! A Műegyetemen is találkoztam jópár témával, amiről te is írsz, de pl. a peak oil nem hogy a hallgatókhoz, de a professzorokhoz se nagyon jut el. Pedig tanítanak is róla, és ezek könnyen hozzáférhető információk, nem valami világösszeesküvés. De még mindig mindenki (élükön a közgazdász professzorokkal) a gyorsuló fejlődésen pörög.)

 50. 49. Gloucester Köszönöm a választ! Erre én is gondoltam, de szerintem a túl sok rabszolga nem jó, mivel már kevesebb a munka. Azt a korszakot pedig már túlhaladtuk, hogy golyófogó legyen az emberekből (lásd Tibor bá’ Fukusimai összeállítását).
  Én olyasmire gondolok, hogy lehet valami fejkvótája az országoknak? Iskoláknak, óvodáknak, orvosoknak van. Vagy egyszerűen csak a fogyasztás miatt kell a gyerek. Hiszen, míg egy nyugdíjas kevesebbet fogyaszt, addig a legszegényebb család is megveszi a gyereknek a szükséges dolgokon kívül a sok vacakot is.

 51. 52. Miértke: fejkvóta természetesen van. Európai Parlamentben lakosságszám alapján vannak a mandátumok szétosztva, így nagyobb érdekképviselettel lehet jelen a nagyobb lakosságszámmal rendelkező tagország.

 52. 53. Gloucester Ezt nem tudtam, köszönöm az információt!

 53. Nagyon szomorúak azok a kommentek amiket néhányan írtatok a gyerekvállalásról 🙁
  Minek, „nem tudtam mivel jár, és őket lebeszélem” előrelátásból nem kell gyerek, „úgyis meg fog halni éhen” „kell a rabszolga”
  Uram isten. Biztos én vagyok a bolond. De nekem elviselhetetlennek tűnne a gondolat, hogy volt sok sok generáció, akik az őseink voltak, és eljuttatak egymás után és egymáson keresztül jégkorszakot járványokat, pestist, leprát világégést, háborúkat, katonáskodást, éhínségeket, embertelen körülményeket túlélve ide ahol most vagyunk, élünk, azért tették nekünk lehetővé ezt az életet, hogy most egymásranézzünk, és azt mondjuk, ok. Ennyi volt, nem akarok gyereket, nem akarok unokákat, azt akarom, hogy én legyek a családom utolsó tagja, éljek még egy darabig, oszt jónapot Geddon.
  Szóval én ezt nem tudom elképzelni, és nem vagyok demagóg meg érzelgős, de nekem a gyerek az áldás. Mindegyik, külön külön, és akkor is, ha felnőtt korukban esetleg nem maradnak mellettem, mert esetleg nem tehetik meg. Lényeg, hogy éljenek, és úgy hunyjam le a szemem, hogy egyikért sem kelljen nagyon aggódnom az utolsó órámban.Mindegyik egy esély, egy új lehetőség, egy csoda, és örömforrás. A pénznyelő büdöslábú kamaszok is, ahogy lassan férfivá válnak.. Gyerekeket nevelni ha sokszor fárasztó is, tökre élvezetes! Még az is, mikor hónap végén gondolkodni kell, kinek mit fizess be hová, és honnan csoportosíts át, (kajáról tandíjra, és vica verza)
  Erre készültem mióta az eszem tudom, szó szerint..

  Maximálisan tiszteletben tartom azt aki ezt nem így érzi, (csak nem tudok azonosulni vele) de mindenesetre propagandát folytatni nem helyes, se a sok gyerek, se a ne legyen gyerek szólammal sem. Mindenkire rá kell bízni mit akar. Ezt nem hiszem hogy külsőleg bármivel is szerencsés lenne befolyásolni. Sem erőszőszakkal, sem juttatásokkal, sem tiltással..
  Be kell látni, hogy van, aki úgy érzi, nem folytatja, és ki akar halni, erőszak és vérmentesen, úgy, hogy létre sem hozza a családja következő nemzedékét. Tulajdonképpen értem
  Csak lehet hogy primitív vagyok, vagy ösztönlény, de én nem tudnám elkezdeni ezt az önkéntes kihalósdit.. És remélem hogy a gyerekeim sem. Azt is remélem, hogy alsó hangon 16 unokám lesz, akiket még egyszerre egy asztalnál jól megetethetek húslevessel…

 54. 58:
  NEM, Ösztönlény az, aki bizonyos ösztöneit képtelen ésszel kontrol alatt tartani.

 55. 56. Kedves Dorka! Jó volt olvasni a hozzászólásod, köszönet érte.

  59. Olyan emberrel még nem találkoztam, aki ésszel kontrolálni tudta volna az ösztöneit, csak olyannal, aki utólag megmagyarázta miért ésszerű mindaz, amit az ösztönei diktálnak. 🙂

 56. 60:
  Csak a saját nevedben beszélhetsz. 🙁

  61:
  Akkor legfőbb ideje, hogy személyesen találkozzunk. 🙂

 57. Üdv. Nem témába vág, de fontos kérdés lenne.

  Lehetőségem van elvégezni egy bolti eladó, majd egy boltvezetői okj-s tanfolyamot. uszkve 8 hónap idő a 2 együtt, és az utóbbival már bármilyen vállalkozást indíthatok majd.
  Viszont nem tudom merre tendáljak az eladóival. Élelmiszer, ruházat, műszaki cikk, vagy zöldség-gyümölcs.
  Jó lenne valami tanács.

  Más: Tiborbá, érdekelnének a túlélési dolgok továbbra is. Kérlek dobj egy e-mailt a szükséges adatokkal, hogy ne essek ki a pixisből. A freemail-es fiókom megtörték (nyugi nem volt benne semmi, csak lenyúlták, illetve törölték az accountom) ezért az itt megadott gmail-esre küldd. Pár napon belül készítek egy normális gmail-t aztán arról majd jelzek priviben.

 58. új info Tiborbának: A freemailes rendszer engedett visszaregelni a régi nevemre. Szóval elvileg újra élő cím. Ettől függetlenül majd az új gmailesen tartanám a jövőben a kapcsolatot veled.

 59. 63:
  A zöldség-gyümölcsre szavazok, annak látok jövőt. Az őstermelök miatt nem vagy kitéve a nagyok hatalmának.

 60. 63: Én is a zöldség-gyümölcsben látom a legnagyobb potenciált, de ez (is) persze nagyon függ a környezettől ahol belevágnál.
  Az, hogy ennyire nyitva látod a célterületet egy kicsit aggaszt, mert én fordítva közelíteném meg: először választanék célterületet, utána mennék iskolába.

 61. 63. Még egy voks a zöldség-gyümire: ha jól emlékszem, olyan helyen élsz, ahol termelni is tudsz. Akármilyen keveset is, de akkor annak a kevésnek a teljes haszna nálad marad, nem a nagyker-középker-stb-nél. Rádrohadni akaró cuccból ezt megelőzendó lehet lekvár, pálinka. A lekvár is árusítható sima kistermelőivel.

 62. nézzétek csak meg ezt a videót és utánna itéljétek el az utánnatok következőket.

 63. Én sosem értettem azt, hogy miért kell fenntartani egy ország népességét. Hiszen így is rengetegen vagyunk, a fővárosban legalábbis.

  Igen, egyetértek a cikk utolsó soraival: ameddig gyerekek-felnőttek éheznek és ameddig rengetegen nem élnek megfelelő életszínvonalon, addig felejtsük már el a szüléses őrületet! Inkább tegyük rendbe az országot, hogy legyen lehetősége az új generációnak (ne csak arra, hogy kimenjen külföldre élni és dolgozni). Bár ezt egy cikkben igen jól megfogalmazták: „kellenek az új adófizetők”.

 64. 69, Brigitta:
  Egyetértek, bár sokan háborús üzenetként értelmezik az álláspontodat, hisz hányan vannak olyanok, akiknek életcéljuk a gyerekszülés és gyereknevelés…(nem a cigus életvitelre gondolok !)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük