(790) A spanyol adosság nyomában

Tibor bá’ online

 

Alig telt el négy hónap, hogy az Európai Központi Bank (ECB) 1 billió  Eurós tőke injekcióval segítette meg az európai bankokat, az európai financiális rendszer újfent az összeomlás felé navigál.

Miután a görögöket az utolsó pillanatban visszahúzták a szakadék széléről, a financiális talajon viruló spekulánsok izgalma most Európa negyedik legnagyobb gazdaságára, Spanyolországra koncentrál, ahol éppen a múlt héten jelentették be a közel 25 (24,1) százalékos munkanélküliségi rátát. Ezt pedig a Standard and Poor’s hitelminősítő bejelentése előzte meg, akik természetesen leminősítették Spanyolországot, mert szerintük az ország még mélyebbre fog süllyedni a recesszióba. Máskülönben 7 hónap alatt ez volt a harmadik leminősítés. Az ok egyszerű, míg korábban 2012-re 0,3 százalékos növekedést helyeztek kilátásba, ez mára lecsökkent 1,5 százalékos visszaesésre. A spanyol külügyminiszter, Jose Manuel Garcia-Margallo szerint évvégéig a spanyol bankrendszernek 120 milliárd Euró „kisegítésre” lesz szüksége. Amihez – utalva az éppen divatos Titanic tragédiára – nem kis gúnnyal hozzátette, ha elsüllyed a hajó, az első osztályon utazók is a vízbe vesznek, célozva Németországra.  

Munkanélküliek regisztrálnak Spanyolhonban

A „befektetők” körében izgalom van elég. Spanyolország magával ránthatja egész Európát. A „spanyolnátha” átterjedhet Olaszországra, és míg a spanyol adósság 734 milliárd Euró, addig az olaszok ennek több mint duplájával, 1.700 milliárddal vannak a vörösben. Plusz a hitel leminősítés ott lóg még a franciák feje felett is.

A megelőző héten az IMF is megszólalt és meglehetősen kemény szavakkal mutatott rá, hogy a spanyolok financiális problémájának alapja az ingatlan buborék kipukkanása, amit megint csak a financiális szabályozatlanság tett lehetővé. Ezzel azonban a szomorú tények sora nem merült ki. Az Európai Központi Bank decemberi döntése, aminek nyomán az Euró-zóna gyengélkedő bankjai 1 billió Eurót kaptak kölcsön egy nevetséges 1 %-os kamatra, a likviditási gondok elhárítására. A séma azonban nem vált be, mert a bankok a vállalkozások finanszírozása helyett a könnyű profit érdekében államkötvényeket vásároltak. Ennek következtében a gyengélkedő bankok még inkább sírnak-nevetnek a kormányokkal, akik ugye, nyakig el vannak adósodva. Komolyan mondom ez most már rosszabb, mint a hajdan volt szocialista tervgazdaság. Az év első négy hónapjában a bajok újra felütik a fejüket. A bankok kölcsönvett pénze elfogyott, így nincs akik az államkötvényeket nagytételben felvásárolnák. Ez már érezteti hatását, mert a spanyol és olasz államkötvények kamata megemelkedett. A spanyol kötvények közelednek a kritikusnak mondott 6 százalékhoz, míg az olasz kötvények a januári 7 százalékról visszaléptek 5,63 százalékra.  

 A finanszírozási bizonytalanságot növeli a bevezetett megszorítások hatása, ami fogyasztás csökkenésével negatív visszacsatolást eredményez. Spanyolország tekintetéven az év első 3 hónapjában elvesztett 374.000 munkahely egyenes következménye az adóbefizetések igen jelentős visszaesése. Eközben a becslések szerint a spanyol bankok 316 milliárd Euró hitelt vettek fel a ECB-től, ami vagyonuk 11 százalékának felel meg, miközben 10 százalékot tekintik az elfogadható maximumnak. Ebből világosan kitűnik, ha a spanyol állam fizetésképtelen, akkor a spanyol bankok egyértelműen becsődölnek. Fellendülésre pedig semmi esély, mert az Eurozóna munkanélkülisége megérkezett a 11 % kapujához, amilyen magas még sose volt az Euró 1999-es bevezetése óta. Ebből Görögország 21,7 százalékkal veszi ki a részét. Nem csoda, hogy a német cégek szép csendben felkészülnek a Drachma visszatérésére. Ami, ha furcsán is hangzik, egy optimista világkép. Amerikai elemzők szerint az igazi kérdés, hogy csak az Euró omlik összes, vagy az Európai Közösség is.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

 

23 gondolat erről: „(790) A spanyol adosság nyomában

 1. „tu mács sziesztá” – válaszolta egyszer egy Főnök kérdésemre, mármint hogy miért teljesít a Cég spanyol része ennyire alul.
  Tény, hogy az átlag latin nem egy ambiciózus népség. Jó haverok, laza lányok. Csak ne adj nekik kölcsön! – személyes tapasztalataim alapján. 🙂

 2. Érdekes, hogy a kormányok semmiből sem tanulnak. Az USA-ban is prémiumok kifizetésére használták a szövetségi pénzeket, itt államkötvénybe fektették a profit érdekében …
  A bankok (pénzügyi lobbi)részéről nagyon érdekes ez a magatartás – látják már a szakadékot, de azért tövig nyomják a gázpedált.
  Ennyit az önszabályozó piacról 🙁

 3. 2. Az önszabályozó piac nem létezik, az csak a neoliberális maszlag, amit a népnek adnak be.
  A verseny sem létezik: csak meg kell nézni a tulajdonviszonyokat. A nagyok már mindenkit felvásároltak (akit nem az meg nem is számít), egymással meg a háttérben megegyeztek a piac felosztásáról. Saját magával versenyezzen? Hülye lenne.
  A birkáknak jó lesz az, amit kapnak 🙂

 4. 3:
  Azért akad „verseny”, csak észre kell venni. Egy hete voltam SZTK Reumatológián. Elkoptam. 😀 Különösen a térdeim. Azt monda a nagyon kedves, szimpatikus doktornő, hogy maszek alapon ad nekem 2×5 injekciót (5 hét alatt) a térdembe, ami 6 hónapig OK. Ez egy csodálatos….bla-bla-bla, 150.000 helyett 100.000-ért meg tudja nekem szerezni (és beadja az SZTK rendelőben). Rámentem az Internetre. Budapesti magánklinika ugyanezt 42.000-ért osztogatja és még udvariasak is. Az SZTK doktor még maszekban se tudja, mi az udvariasság.

 5. Megoldás lenne:
  1. Az Áfát meg kéne szüntetni.
  2. A személyi jövedelemadót megszüntetni.
  3. A nyugdíjrendszert megszüntetni. A 30 éven aluliak ne fizessenek nyugdíjjárulékot. A 30-50 év közöttiek ne fizessenek nyugdíjjárulékot a már befizetett járulékért cserébe (kifejezetten állami nyugdíjról beszélek) kapjanak 5-10-15 éves lejáratú államkötvényeket. Az 50 év felettiek választhanak a 15 éves lejáratú államkötvények és a mindenkori minilmábér 1,5-szöröse közötti nyugdíj között.
  4. Az állami rendszerből felvehető maximális jövedelem a mindenkori minimálbér 3szorosa. Az ennél nagyob jövedelmet 99%-os szja kulcsal adóznák. (tehát megszüntetjük azt, hogy Lázár János egyszerre felveszi a fiztést a polgármester, frakcióvezető, miniszterilófasz, parlamentiképviselő és meg mittudomén micsoda funkciói után. Garantálom, hogy egyből lecsökken a munkanélküliség)
  5. Bevezetni a költségadót azaz minden számlát amit bekönyvelsz a 3%-át automatikusan befizeted az államkasszába. Gyakorlatilag ez úgy múködik, hogyha a kliensnek elutalsz 100 forintot akkor a bank visszatart 3 forintot és elutalja az államkasszába. Havonta készül mérleg és befizetődik a különbözet.
  6. Bevezetni az bevételadót (ez az ipa-hoz hasonló) minden bevételed után 5%-ot befizetsz az államkasszába. Ahogy a klienstől megkapod a 100 forintodat annak 5%-ét automatikusan elutalja a bank az államkasszába.
  7. 2000EUR felett nem lehetséges cash kifizetés.
  8. A büntetés végrehajtáshoz Joe Arpaiot alkalmazni konzultánsnak.
  9. Az ingyenes gimnázium és felsőoktatás megszüntetése. A gyerekek minden évben országszerte azonos teszt alapú vizsgán vesznek részt. Akinek megvan egy bizonyos médiája az 0%-os kamatozású hitelt kap a következő év tanulmányi költségeire. Ha Spanyolországban dolgozik 25éves kora után minden ledolgozott év után egy év költségeit eltörli az állam. Ha 40 éves koráig nem törleszti/külföldön dolgozik akkor a fennmaradó összeget évi 5%-os kamattal tartozik visszafizetni.
  10. A tanárok fizetésének megemelése. A tanárok minimálbére megegyezik a mindenkori átlagfizetéssel. A diákjainak az emlitett országos vizsgákon elért átlaga (nyilván különböző koeficiensekkel alkalmazva) nagyobb mint az országos (koeficiens nélküli) átlag akkor az ő jövő évi fizetése is ilyen százalékkal nő.

 6. Offtopic, de ide vágom be, majd Tibor bá’ legfeljebb átrakja a megfelelő poszthoz. Facebook-on kaptam meghívót szombatra, a Margitszigetre kb. geddontalálkozóra.

  „Dombház, földház, bioház
  M E G H Í V Ó !

  Életmódváltás – Vidékre költözés – Önellátás – Közösségi gazdálkodás

  Ha ilyesmiken jár az eszed, de még nem tetted meg a NAGY lépést, gyere el
  -> a Margitszigetre, a Japán kerthez
  -> május 12-én 10-től 18 óráig
  és ismerd meg sorstársaidat, add tovább tapasztalataidat vagy hallgasd meg
  másokét!

  A találkozó ingyenes, viszont szükség van a közreműködésedre: hozz pokrócot,
  enni-innivalót és a barátaidat 🙂

  Egyre többen érezzük, hogy változni – változtatni kellene. A lehetőségek
  széles tárháza áll nyitva előttünk (ökofalvak, biofarmok, kisközösségek)
  és a kommunikáció is gyorsabb a világháló segítségével, de talán a
  bőség zavarában vagy a berögzült szokásaink miatt végül kevesen jutunk
  megoldásra. Sajnos a keresgélő emberek sokszor egymásról sem tudnak … ezen
  szeretnénk változtatni. Hozzuk össze a hasonlóan gondolkozókat! Tanuljunk
  azoktól, akik előttünk járnak! Lépjünk együtt a tettek mezejére!

  Hasznos tudnivalók:
  A helyszín a Margitsziget Árpád-híd felöli végénél van, a 26-os buszról a
  „Szállodák” megállónál kell leszállni. A Japán-kerttől (ahol sok kis tó van)
  az Árpád híd felé (észak-keletre) kb 100 méterre leszünk, a gesztenyefáknál.
  Ha nem találnád meg a helyet, hívj bátran!
  Ha tudsz, hozz házi készítésű sütit és majd kínálj meg másokat is 🙂
  WC és mosdó van a közelben (150 Ft), de szükséged lehet
  mini-urbánus-túlélőkészletre (wc papír, víz, stb.)
  Folyamatos eső esetén máskor tartjuk meg a találkozót!
  Ha jelzed részvételi szándékodat és a számodra legérdekesebb témákat, az
  nagy segítség a szervezőknek, de nem kötelező.
  Kapcsolat: Böhm Géza – gaz4@freemail.hu – (30) 4076493
  Bármikor becsatlakozhatsz, de vedd figyelembe, hogy délelőtt lesz
  bemutatkozás és játék, délután pedig eszmecsere és együttműködési
  lehetőségek megbeszélése.
  Szeretettel várunk minden érdeklődőt!”

 7. 5: Ez így első nekifutásra bonyolultnak hangzik. Hány kiló kenyeret adnának a boltban egy államkötvényért?

 8. //nol.hu/gazdasag/imf__nem_kell_mindenaron_betartani_a_hianycelt_

  Az IMF is kétségbeesett gyorsasággal változtatja tanácsait a változó helyzettel.

  „Christine Lagarde egy, a zürichi egyetemen hétfőn tartott konferencián beszédében szkeptikusan nyilatkozott annak hasznosságáról, hogy az országok minden áron betartsák a költségvetési hiánycélt. Rámutatott, hogy a meredek csökkentések hajlamosak lassítani a gazdaságot, különösen ha egy ország már így is szenved a gyenge növekedés miatt.”

  A végén még Viktor is le lesz cseszve a 3%-ra nyomulás miatt!
  Pedig Lagarde asszonyság eddig nagyon szorgalmazta a hatékony lépéseket, igaz, nem a magánnyugdíj pénztárra gondolt.

 9. 6:
  Örvendetes, hogy az emberek kezdenek ébredezni és szervezkedni. Kiváncsi vagyok mikor jelennek meg a „mozgalom” haszonélvezői. Mert addig nem „igazi” semmi. 🙂

 10. 6, Jani:
  Ez is egy jó üzlet megalapozása az újdonságra vágyó embereknek. Olyan mint a fitnesz és wellness témakör: kb. 6-8 évvel ezelőtt kezdték bevezetni a köztudatba ezeket a fogalmakat, most pedig egész iparág épült rá.
  Ezek a földből-földbe épített ólak nem kimondotta lakás céljára szolgálnak. Veremben zöldséget-gyümölcsöt szoktunk tartani.
  Az építési engedély-t vajon megadják rá ?

  A szalmaház már bizonyított – legalább olyan jó mint a passzívház, csak feleannyiba kerül és ezekre már adnak építési engedélyt…

 11. 9-10.
  Szerintem, mivel a „mozgalom”-nak jelentős eleme a spórolás, ügyes, aki üzletet alapoz rá. A megújulókkal kapcsolatban is az a gond, hogy egyelőre nem nagyon éri meg beruházni. Ha meg valaki rájön, hogy csináljon pénzt belőle, rögtön azt vágják a fejéhez, hogy megint ugyanaz a tőkés kör van mögötte, csak parasztvakítás az egész. 🙂 Ha összehozzák a hasonlóan gondolkodókat szabadtéren, már megérte, még ha wellness-fitness jellegű dolgot próbálnak rájuk/ránksózni.

  Én örülök, hogy ezek a fogalmak beszivárognak a köztudatba akkor is, ha részben „fentről” vezetik is be.

  Én egyelőre régi parasztházat újítottam fel, de később még kipróbálok néhány egyéb építési technikát. Lehet, hogy van legjobb módszer, akár a szalmaház, de akkor is jónak tartom, hogy más módszereknek is vannak követői, továbbfejlesztői. Lehet kombinálni is a különböző módszereket. Pl. félig földbe süllyesztett épület, a kilógó rész szalmaház.

  Ha egyre több ilyen igény van, előbb-utóbb fognak adni rá építési engedélyt.

  És, hogy a poszt témájához kapcsolódjak, következzen egy szemelvény az egyik vezető hírportál híréből:
  „Azaz csak ahol tudnak, ugyanis ha valamire, az önszerveződésre megtanította a válság a spanyolokat. Létezik egy mozgalom, a PAH (a hitelproblémával küzdők platformja), amely tettlegesen akadályozza meg a banki végrehajtókat abban, hogy kipaterolják a nemfizetőket. Ez úgy néz ki, hogy valaki bejelenti, hogy ekkor és ekkor jönnek hozzá a banktól, mire odagyűlik 50-100 ember, és addig néznek fenyegetően az öltönyösökre, míg azok feladják és elmennek” – írta egy olvasónk.”
  Ilyet nálunk is össze lehetne talán hozni.

 12. 8. hubab

  „A végén még Viktor is le lesz cseszve a 3%-ra nyomulás miatt!”

  Lassan a pénzesszákok se tudják tovább elkenni, hogy ők maguka minden baj forrása.
  A kölcsönök visszafizethetetlenek.
  Aki megpróbálja, az belerokkan.
  És ha valaki, a bankok tudták ezt, és mégis úgy szabták a feltételeket.
  Valahol, valakinek eszébe fog jutni egy törvény hogy azok a szerződések érvénytelenek, amelyek a megkötésük pillanatában különösen előnytelenek voltak az egyik fél számára.
  A görögöknél már bejelentette a radikális baloldal, hogy semmisnek tekinti a pénzügyi vállalásokat…

  Most mindenki a Hollande-Merkel találkozóra vár, hogy kiderüljön, mennyire állja a szavát az új francia kormányfő.

  Ha Hollande élére tudna állni a bankok hatalmát nyirbáló mozgalomnak, akár el is kerülhetné a gyors összeomlást. De erre nagyon kevés az esély, mert szerintem egy percig se gondolta komolyan hogy valóban szembe fog menni a bankokkal. Gondoljuk el, hogy ennek a pártnak DSK volt még nemrég az elnöke. Tehát a párton belül a globális pénzügyi mafia maximális befolyást élvez.

 13. Tegnap a gyerekkel kisvakondot néztünk a jutubon, és egy újat fedeztem fel közöttük : A kisvakond álmodik. Jó hosszú, vagy 25perc, na mondom egy időre lefoglalja a gyereket….
  És csodák csodájára, 1984-ben készült rajzfilm a Geddont hozza le: a városon kívül jólétben, kocsiban, távirányitott kényelemben élő manus egyszer csak arra ébred, hogy nincs se benzin, se áram se telefon, és ráadásul tél van. Előkerülnek az alternatív fűtési módszerek, kecsketartás, dárdás vadászat stbstb 🙂 jó persze mese az egész, de akkor is érdekes…. 😐

 14. Szombatra szervez az Anonymus is világforradalmat a Jászai Mari térre. 🙂 Gyűjtik az ágyútölteléket. Íme a toborzófilm:

 15. Jó ez a öko életforma népszerűsítés de csak addig amíg kevesen veszik komolyan mert ahogy az állami földeket elhapolták úgy elfogják vagy már részben el is kezdték felvásárolni az értékes termelőképes földeket.Tehát amíg 100-500 emberke piknikezik nincsen baj vele mert ennek a pár száznak még éppen van lehetősége esetleg 5-10 hektár megvásárolni lehetőleg egyben.De jó helyből egyre kevesebb van míg az ilyen mozgalmak által szédített vásárlókból meg egyre több.Arról nem beszélve,hogy a külföldi és hazai elitnek van is pénze felvásárolni fél megyéket míg aki eladja a panelt az sok mindent nem zavar.Szerintem itt is az fog érvényesülni aki eddig is tudott maximum egy két új tag higítja fel az eddigi felső köröket.Amíg van lehetősége az embereknek addig lehetne tolni a pénzt egy szintén ilyen cégbe aki földeket vásárolna fel nagy tételben azzal a különbséggel,hogy nem a csányi lenne a tulajdonosa,hanem a pénzt beinvesztáló tagok együttesen.Mert ha 100 ember összeáll és fejenként 100-ezerrel indítanak egy céget amit a megbízott kezel akkor a 10 millió forint az helytől függően 10-20 hektár jelentene amit havonta lehetne bővíteni a tagdíjtól függően 4-5 hektárral és így fejenként szép lassan ellehetne érni egy nagyobb területet egyben.Persze mi ebben a biznisz ha csak egyénileg lebontva nézzük 2-5 ezer négyzetméter/fő….azon felül,hogy egy tagban 20 hektár többet ér mint 20 x1 hektár és,hogy a 20×1 hektár helyet itt elég 1-vagy két géppark szintén minimális kiszolgáló épülettel együtt.Tehát ha beütne a gedon és mondjuk a havi 15 ezres életbiztosítás 6 év múltán sem adna semmit akkor is van részedésed egy 20-50 hektáros gazdaságban és nem halsz éhen legalább…mert 1000 négyzetméteren megvan 500-1000kg krumpli meg a másik 1000-ren a zöldség gyümölcs így ha minimálisan de van mire számítanod.Amíg pedig nincs szükség a befektetésre addig termelhet piacra a cég és a profitot további bővítésre fordíthatja.Lényegében egy földbank lenne csak éppen nem kiszipolyozna hanem bebiztosítana.Azért fejtegetem ezt a témát mert ebben több a logika mint a öko életforma totális kiterjesztésében mert most még van egy ilyen olyan rendszerünk amiből a pénzt belehet invesztálni ebbe a szegmensbe és a kéziörlést ráérnek az emberek megtanulni a geddon közben is mivel nekik van egy alap biztosítva így nem lesznek annyira letaglózva mint a panel 10iken a szomszéd aki inkább 2 éve vásárolt egy 200ezres lcd tévét mert miértne.

 16. 15. Az ötlet ugyan jó, de szerintem ebben a formában nem fog megvalósulni. Ugyanis nincs garancia arra, hogy a pénz kezelője (cégvezető, üzletvezető, vagy a területőr ahogy mondtad, stb) nem húzza le a tagokat a gazdálkodás során. Nagyon nehéz megakadályozni azt is, hogy ne kössön olyan szerződést ami kiveszi a tagok kezéből a jövedelmet 20 évre, szerencsétlen esetben olyan helyzetet teremt, hogy a tagok kénytelenek bagóért eladni a földjüket/üzletrészüket is. Elég hozzá egy jó ügyvéd és egy-két együttműködő hivatalnok, a tagokat már ki is semmizték. Például én (jogilag, gazdaságilag) simán képes lennék kisemmizni egy ilyen mintacég kistulajdonosait. Az egy dolog, hogy én magam nem tennnék ilyet, de Magyarország hemzseg a csalóktól.

  Akinek pénze van és régen szedte össze és ül rajta, az irtózik minden olyan vállalkozásba belemenni amit nem ő felügyel 100%-ban, mert nem érti, nem tudja a mai viszonyokat, fél. Akinek pénze van és most is gyarapítja, az meg konkrétan tudja milyen harcokat kell lefolytatni a piac, a jövedelem, a meglévő vagyon védelmében, az nem ad a cégedhez egyetlen huncut garast sem, mert olyan mintha a szélbe szórná.

  Másik megoldás az, ha tényleg vannak olyanok akiknek pénzük is van, belekóstoltak már a nomád életbe, kicsit értenek is hozzá. Néhányan megvesznek egy területet, kiméretik maguknak, odaköltöznek, mindenki műveli külön, esetleg egy részét közösen (pl legelő), megszervezik a védelmet, stb. Kevesen lesznek, mert keveseknek van pénzük, akiknek van azok nehezen hagyják ott a megszokott életformát. Tovább ritkítja a soraikat, hogy (nagyon) nehéz mindenkinek tetsző helyet találni.

  Egy harmadik cinikus/gyakorlatias/nyereséges megoldást viszont el tudok képzelni tömegesen is, ezen dolgozom magam is – nem egyszerű: olyan honfitársainkból szervezel túlélő kolóniát, akiknek se pénzük, se jövedelmük, se vagyonuk mert már mindenre rátette a kezét a bank. Akik alig tudják kinyögni az albérletet, vagy épp kilakoltatásra, árverezésre várnak, akik szabadon dönthetnek, hogy rezsit fizetnek vagy kaját vesznek. Na belőlük ki lehet hozni valamit. Te megveszed a földet. A közelében olyan telkeket amikre valamiféle építményt különösebb hatósági hercehurca nélkül fel lehet húzni (vagy esetleg valami van is rajta). Beszerzed nagyban az építőanyagokat. Az általad JÓL megválogatott nincstelen és családja pedig minimalista stílusban szakember irányítása alatt felhúzza a hajlékot ahol meghúzza magát. A hajlékért, a művelésre ideiglenesen átengedett földdarabért munkával fizet. Munkáját rendkívül munkaigényes dolgokra használod fel: fóliázol, zöldséget, virágot termelsz, fokhagymázol, dísznövényezel, tehenet tartasz, amit lehet feldolgoztatsz, mittudomén. A felesleget eladod – akár nyomott áron is, mindegy, mert munkaigényes dolgokon nincs munkaerőköltséged. A haszonból földet veszel, fejleszted a gazdaságot, tartalékot halmozol fel, olyan szolgáltatásokat építesz ki a nincsteleneknek ami folyamatosan arra serkenti őket, hogy érdemes legyen nálad dolgozni (ingyen tüzelő, áram, őrség, tányérostv, internet, iskolabusz a gyerekeiknek, később kijáró orvos, később iskola, később helyi orvosi rendelő, stb). Mindent a legvégső határig munkával pótolsz mert abból rendelkezésedre áll rogyásig, tőkét csak legvégső esetben használsz. Mindezt teszed úgy, hogy a megkötött szerződések segítségével a meglévő rendszerben bármikor törvényesen kiteheted a birtokodról a nincstelent ha ellened fordul (lényegében akkor is ha nem tetszik a haja színe). A szolgáltatásokat és a közösség fejlesztését meg úgy kell végezned, hogy az összeomlás után fel se merüljön a kisközösségben, hogy nem te lennél ott az ideális vezető, hiszen megvédted őket a hajléktalanságtól, felnevelhették a gyerekeiket, megszervezted az őrséget a fosztogató cigányhordák ellen, fokozatosan kiépítettél minden ésszerű áron elérhető kényelmet, stb, stb… Esetleg elkülönítheted az őrséget a többiektől, azok ellátását, egyéb biztosítékokat építhetsz a rendszeredbe, hadd ne írjam le milyeneket.

  Elég szarul hangzik, de szerintem földesúr-jobbágy típusú együttélés fog létrejönni. Volt már ilyen, a kora középkorban a nyugatrómai birodalom után tömegesen menekültek be a szabadok egy-egy nagybirtok védelme alá. Akkor nem csupán a munkájukat, de még a kicsi vagyonukat, földjüket is felajánlották a nagybirtokosnak cserébe a védelemért. Most kicsit hasonlít a helyzet, 10 emberből 9-ről lefosztanak mindent az országban.

  A buktató a hely kiválasztása, a helyi adminisztrációval jó viszony ápolása, a nincstelenek jó megválogatása végül a cigányhordák elleni védekezés. (Szakértelmet, szervezési, tárgyalási készséget alapnak veszem. Szakértelmet esetleg lehet pótolni a rokonságból)
  Az összeomlás után egy jól szervezett latifundium néz szembe a külső káosszal.

 17. 16:
  Tetszik nekem ez az ötletezés, és eszem ágában sincs megfúrni, csak felhívom a figyelmed, hogy a feudalizmusnak volt két olyan feltétele, amit most nem tudsz előállítani: 1) Tradíció, mindenki beleszületett. Ez most nem így van. 2) Erős, és őszinte istenhit. Végül is isten volt a legfőbb földesúr. Aki a rendszer ellen akart fordulni, az lényegében isten ellen fordult volna, és ehhez nem voltak partnerek. Azt írtad:

  „a meglévő rendszerben bármikor törvényesen kiteheted a birtokodról a nincstelent ha ellened fordul (lényegében akkor is ha nem tetszik a haja színe).”

  Ezt nem csak te tudod, hanem a több gyerekkel rendelkező „nincstelen” is, és nem tartja életbiztosításnak. Az első leendő alkalommal összefog ellened, még akkor is, ha a kimenetel számára lehet tragikus is. – Nem spekulálok, tapasztalatból írtam.

 18. 15:
  Ez a verzió nagyfokú bizalmat igényel, azok gyűlnének össze, akik nem tudtak saját maguk belekezdeni az önellátásba. Nincs hozzá képzettségük, erőforrásaik, állóképességük, ráadásul közös lónak túrós a háta.

  16-17:
  Egy földesúrnak keménynek kell lennie és magánhadsereget fenntartani, ami extra költség.

  Lehet közösséget alkotni, csak rengeteg buktató van. Ha te vagy a vezető, az megköti a kezed és mindenért téged hibáztatnak. Egy kommunista rendszerben a kiemelkedők alulmotiváltak, egy feudalistában a hatalomért indul be a harc. Én részben ezért választottam a falura költözést. Még a falusiaknak van a legtöbb fogalmuk az önellátásról. Nem kell vezetni őket, hálásak, ha működő módszereket mutatsz nekik. Szeretném, ha minél több anyagilag, szellemileg független ember/család lenne a faluban. Nem szerezni ellenségeket, csak barátokat. Nem zárt, hanem nyílt rendszerekben gondolkodok. Azt nem tartom problémának, hogy egyre több ember szeretne kertészkedni, spórolni, földet venni. Valóban emelheti a termőföld árát, de olyan emberek költöznek oda, mint mi, legfeljebb máshol tartanak. A mai plázacica is ráébredhet, hogy inkább a földet túrná, persze főleg, ha a kényszer átbillenti a gondolkodási holtponton. A nagy állami földek már ki vannak osztva a „zöldbáróknak”. Az más kérdés, hogy egy esetleges geddon idején hogyan érvényesítik a tulajdonjogukat, ahhoz hadsereg kell és jobbágyok.

 19. Lényegében az egész emberiség a bizalomra épül és ha már ebben se bízunk akkor baj van:)
  Több mint valószínű,hogy ez csak ötletelés marad mert nincs rá kereslet és amikor már lenne akkor nincs rá lehetőség.Jelenleg is nagyon sok jó megoldás van elrakva a fiókba mert valakinek vagy valakiknek sérti az érdekeit.Jani is írta a falura költözést mert az tényleg jó de ez csak egy bizonyos mértékig megoldás,a panelosok 90%nak már nem jut hely,borsodba pedig csak a 70 éven felüli életuntak mennek:) Szinte mindenki írta,hogy a közösségnek saját maga a buktatója,mivel mindenféle náció alkotja így tutti a széthúzás,balhézás stb de a jelenlegi társadalom is egy közösség és ez a közösség már összeomlóban van,nálunk mint írták is a lapokban,hogy egy magára hagyott babakocsit amiből gyereksírás hallatszott mindössze 6 ember gondolta fontosnak a tájékozódást,intézkedést az ügyben és a 6 ember az 1000ből jött össze 2 óra alatt.Ha már ilyen nyíltan nem foglalkozunk egymással ennél egy igazán rossz tanyasi közösség is jobb:)
  Ehhez a babasztorihoz még annyit ha ennyire nem érdekli a többséget a jövőnk mert minden gyerek egy darabka jövő akkor nem is értem minek dolgozunk napi 14-15 órákat,hogyha csak az a cél,hogy legyen :net,tévé,kocsi,mozi,cigi,rezsi,a gyereknek diploma bár lehet,hogy ő másképpen gondolja node a külvilágnak meg kell adni ami az övé már pedig a többség ezzel eladja saját magát és szinte mindent beáldoz „az elvárásoknak” .Pedig igen sok ember baromira elvan villany nélkül is egy kopott faházban az erdő közepén és lehet,hogy nincsen négykarikás márkajelzés a kulcstartón meg laptop a konyhában a duplaajtós hűtő mellett de attól boldog mert az a kis telek,némi álladék az udvarok teljesen kielégíti az ő élet iránt támasztott követelményeit:)
  Gondolom sokan nem is mernek váltani mert félnek felcserélni a jelenlegi egyre szarabb biztost a bízonytalanra.Pedig gondolom a többségnek elég lenne az is ha van hol aludni nem esik be az eső és nem fagy meg és kaja pia megvan.Mert ezek az alapvető igények már most is sok helyen(nálunk is )egyre fogyatkoznak és a végén a hitét de főleg a jóllakottság érzését elvesztett embert nem fogja semmi visszatartani.Márpedig rajtunk kívűl más nem fogja megoldani a problémánkat és a jelenlegi probléma az alsó rétegek további szegényedése.Ha csak alapszinten is ez a dolog megoldódna akkor a szegény de rendesen bealapozott(lakás,kaja,pia) alsó társadalmi réteg meggátolná a polgárháborút,nagymértékű fosztogatásokat.Márpedig ehhez nem is kellene olyan sok csupán előtérbe kellene helyezni,de ez már politikai érdekeket sért.

 20. 13!
  Megnéztem a rajzfilmet..Érdekes volt tényleg..

 21. 15: Ez nekem tetszik, énegy ilyenbe beszállnék! Címem Tiborbánál, tapasztalat és felszerelés könnyen megoldható.

  Margitszigettel kapcsolatban: Tetszik, amikor a tarisznyás zöldek összeülnek gondolatban biofaluzni, de abban már nem hiszek, hogy képesek is lennének a kemény fizikai munkára minden nap, még ünnepnapokon is. Abban pedig még kevésbé hiszek, hogy az egész életében a panelban lakó ember által megtermelt terményből jutna a piacra. Én már annak is örülnék, ha a leendő gyümölcsfáik fele megmaradna, és termőre fordulna.

  A mezőgazdaság se nem buli, se nem romantikus és legkevésbé sem lehet beleugrani tapasztalatlanul és várni a habzsi-dőzsit.

 22. 21. Szurkoló
  Azokat szólod le, akik látják a problémákat és megpróbálnak tenni ellene. Nem mentem el az eseményre, mert rossz időt jósoltak, tehát csak általánosan írom le a véleményem a jelenségről. Szerintem végletekben gondolkodsz. Panelban is van olyan, aki faluról költözött oda korábban, van, aki rendszeresen vidéki rokonnál besegít, hétvégi telken van gyümölcsfa, veteményes. Esetleg hasznos kétkezi munkákhoz ért. Az emberek többségét valószínű rákényszerítik majd a körülmények a földtúrásra. Inkább örüljünk, hogy vannak, akik ezt felismerik, szerveződnek, készülődnek. (mintha ezen a blogon is ilyesmi történne) Nekem nem az jött le a felhívásból, hogy tarisznyás zöldek találkozója, bár írják, hogy hozz kaját. A környezetvédelem helyett önellátásról írtak. Nem csak 0 és 1 értékek vannak, mindenki más szinten van, de ez egyénenként is változik az idő előrehaladtával. Lehet, hogy első évben még nem tud óriási termésátlagot produkálni egy panelban felnőtt ember, de jövőre már jobb lehet, főleg, ha gyakorta megbeszéli másokkal a témát, elolvas néhány posztot Tibor bá’-nál, fejlődik, együttműködik másokkal.

 23. 21 Jelenleg akkor 2-en vagyunk ami nem sok de legalább kevés:)
  Természetesen azért felveszem veled a kapcsolatot aztán megbeszéljük ki mit gondol a dologról,bár ez maximum hétvégén lesz opció mivel hétköznap meló van hétvégén meg krumplit ültetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük