(789) Szerencsére Putyin nem hülye

Tibor bá’ online

 

Április 26-án egy nemzetközi konferencián résztvevő NATO és US főtisztek előtt az orosz vezérkari főnök, Nikolai Makarov kijelentette, hogy ha Washington tovább folytatja Kelet Európai rakétaelhárításának kiépítését, Moszkvának nem lesz más választása, mint azok egyoldalú lerombolása. Dmitrij   Medvegyev, orosz elnök, a múlt évben ennél finomabban fogalmazott, de úgy tűnik, a frissen megválasztott Putyinnal nem lehet cicázni. Igaz, ami igaz, Oroszországot az USA támaszpontok körbevették, és nehéz nem arra gondolni, hogy ennek barátságtalan célja lehet.

 

Az orosz védelmi miniszter, Anatoli Serdiukov feltárta, hogy a témával kapcsolatos tárgyalások Washington és Moszkva között gyakorlatilag leálltak. Különben Moszkva nem fogadja el azt a washingtoni érvelést, miszerint a rakétaelhárítási rendszer kizárólag az iráni rakétafenyegetés ellen épül, mert véleményük szerint nullifikálja az orosz elrettentést. Éppen ezért azt javasolták, hogy az elhárító rendszert közösen építsék ki, amit Washington természetesen elutasított.

A konferencián a nyugati felszólalók kifogásolták Moszkva bizalmatlankodását. Amire Anatoli Antonov helyettes hadügyminiszter azt válaszolta, hogy a sok évtizeden át fennálló bizalmatlanságot nem lehet percek alatt eltűntetni, különben is „miért szólítanak minket fel, hogy hagyjunk fel a gyanakvással, nézzenek inkább a tükörbe.” Ezt Ellen Tauscher amerikai küldött azzal próbálta kivédeni, hogy egyikük se engedhet meg magának egy fegyverkezési versenyt. Különben is az orosz ICBM rakéták nem megsemmisíthetők.

 

Ahogy a dolgok állnak a szócsatát még jó ideig lehet folytatni, mert a NATO-USA rakétaelhárítási rendszer 2018-ig nem lesz kész. Közben, ami biztos, az biztos alapon az oroszok beüzemeltek egy nagy hatótávolságú radar állomást Kaliningrádban, közvetlenül a lengyel határhoz, ami az Európából és Észak Amerikából fellőtt rakétát észlelésére alkalmas. Ezt a Litvániába látogató John McCain szenátor nem hagyhatta szó nélkül: „Béke idején egy ilyen katonai létesítmény felállítása valójában agressziónak számít, és egyben bemutatja Vladimir Putyin paranoiáját.” Paranoia? Nem az oroszoknak van 460 katonai bázisa szerte a világban.     

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

 

15 gondolat erről: „(789) Szerencsére Putyin nem hülye

 1. 1:
  Nézz a térképre, majd megtudod, miért puffognak.

 2. 2: igaz. Sarokba szorított kutya esete, USA-nak óvatosnak kell lennie, de akkor sem védtelenek ABM szempontból mint az sokszor lejön a médiából.

 3. Milyen kevés a hsz ha NEM zsidózás, cigányozás, szex vagy Orbán a téma. Úgy tűnik ezeken kívül nem nagyon érdekli már más a zembereket 🙁

 4. 4: Mármint az intelligens embereket. 🙂

  De az is lehet, hogy mindenki melózik 😉

 5. Az USA hatalmas fölényben van a többiekhez képest. A világon 1730 milliárd dollárra becsülik a hadi kiadásokat, és ebből 41% az USA-é. Az USA majdnem tízszer annyit költ hadászati célokra, mint a harmadik helyezett Oroszország (711 milliárd > 71,9 milliárd).

  Nem hiszem, hogy lenne mitől tartaniuk, max. egy hatalmas napkitörés, vagy egy kibertámadás küldhetné az USA-t, és a NATO-t padlóra.

 6. 4:
  Természetesen a különböző témák nem egyformán forróak, de van még más is a felsoroltakon kívül. Például CHF-ben felvett hitel.

 7. „„Béke idején egy ilyen katonai létesítmény felállítása valójában agressziónak számít, és egyben bemutatja Vladimir Putyin paranoiáját.” Paranoia? Nem az oroszoknak van 460 katonai bázisa szerte a világban. ”

  Mindig ezt csinálják.Legjobb védekezés a támadás..olyan ártatlan pofával tudnak mindent állítani,meg mondani mint egy ma született bárány.De hogy ők mit művelnek arról nagy csend van.Az USA a világ barátja,meg jótevője és a többi..Rohamos vagyok már tőlük.. Mindenbe bele szólni,mindent nyomon követni..És mondani hogy hát ők csak jót akarnak.. 🙁

 8. 6. Majszó

  „Az USA hatalmas fölényben van a többiekhez képest. A világon 1730 milliárd dollárra becsülik a hadi kiadásokat, és ebből 41% az USA-é.”

  A hadi erők dollárban való mérése szerintem nagyon csalóka…
  Az USA-ban a hadiipar hatalmas lenyúló gépezet, és hatalmas felárral dolgozik.
  Az iraki háború idején hallani lehetett a Halliburton botrányokról, amikor hatalmas túlárazások mellett befejezetlen projektek miatt ment a szájtépés… 46 dollár egy 6-os rekesz kóláért, 600 dolláros WC ülőke, félmillió dolláros számlák a vászonborytású Jeepek acél borítására, ami miatt elsüllyedtek a homokban…
  Össze kell hasonlítani ezeket a költségeket azzal, hogy Afganisztánban néhány írástudatlan kecskepásztor 11 éve tartja lekötve a világ legerősebb hadseregét és annak költségvetésének komoly részét.
  A 30 milliós, lerongyolódott Irakot is vagy 7 évig gyűrték… és még mindig nem let győzelemről beszélni.
  Ennek fényében jobb lenne valami mással mérni egy hadsereg ütőképességét mint könnyen nyomtatható amerikai dollárokban.

 9. 9:
  Ez elfogadott összemérés technika, de ha azt hiszed, hogy más országokban különbűl bánnak a honvédségi beruházásokkal, akkor tévedsz. Máskülönben az asszimmetrikus harcviselésből mindíg is adódtak ilyen „érdekességek”. Aztán meg létezik harcimorál, rátermettség, alapkultúra, stb.

 10. Az összemérésnél figyelembe kellene venni, hogy az usa soha nem harcolt saját területen, területéért. Ezt a morális különbséget nehéz „dollárosítani”.
  Szerintem.
  Más: miközben a katonák acsarkodnak, az ISS-en milyen jól tudnak együttműködni!

 11. ..közben arról olvasni sok helyen, hogy az egész országra kiterjedő polgárháborúra készülnek az USA-ban. Lassan lehet izzítani a FEMA táborokat. Apa kezdődik…

 12. 10. Tiborbá

  „Ez elfogadott összemérés technika…”

  Igen.
  Azok által, akik alapvetően az USA erejét akarják demonstrálni…
  De őszintén…
  Ha Afganisztánban és Irakban ilyen nyögveszarósan mennek a dolgok, akkor Kína, vagy Oroszország azért kemény falat lehet, nem?
  Más országokban nincs akkora beszállítói holdudvar-komplexum amit el kellene tartani…

 13. Nos…
  Két év távlatából érdekes lesz látni, hogy Putyin hogy oldja meg ezt a problémát.
  Szerintem készült rá…

  Az utosó bekezdés a posztból:

  Közben, ami biztos, az biztos alapon az oroszok beüzemeltek egy nagy hatótávolságú radar állomást Kaliningrádban, közvetlenül a lengyel határhoz, ami az Európából és Észak Amerikából fellőtt rakétát észlelésére alkalmas. Ezt a Litvániába látogató John McCain szenátor nem hagyhatta szó nélkül: „Béke idején egy ilyen katonai létesítmény felállítása valójában agressziónak számít, és egyben bemutatja Vladimir Putyin paranoiáját.” Paranoia? Nem az oroszoknak van 460 katonai bázisa szerte a világban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük