(768) Söpörjünk a saját házunk körül

Tibor bá’ online

 

Most már ötödik éve polemizálunk többek között arról, hogy ezt a gombnyomogatós, plázalátogatós, konzumerista életmódot fel kell számolni, ki kell építeni a családi önellátás alapjait…. Csakhát addig is élni kell, nem lehet felrúgni a jelenleg még jól működő, kellően bevezetett régi módit. Hogy lehetne ebből kitörni? Ez is jó kérdés.

Kihalnak az öregek, elviszik magukkal az „ősi” tudást, hogy a fenében fogjuk átszervezni az erőforrás nélküli, vagy szűkös erőforrású világot? Jó kérdés. Most már csak egyetlen, aprócska kérdés marad, hogy teszünk-e valamit a sóhajtozáson, billentyűnyomogatáson kívül? Háááááát….nem nagyon.

A „kitelepülés egy tanyára” mozgalom a meglátásaim szerint belefulladt a nálam fiatalabb generáció impotenciájába. Ezt megértettem, mert megértő vagyok. Aztán meg, valóban ráérsz menekülni (?) akkor, amikor már verik az ablakod, addig pedig gyűjtögeted a szakirodalmat, amihez az újabb és újabb anyagokat szorgalmasan küldözgetem (már akinek). Ami pedig a tanfolyamokat illeti, engem meglepett, most te következel.

Néhány hozzászóló hülyéskedésen kívül se kolbászkészítés/füstölés, se pedig a lábbal hajtott varrógépkezelés nem érdekelt senkit. Felteszem vagy mindenki tud kolbászt készíteni, vagy nem idegesíti, hogy összedarált szemetet vesz méregdrágán, illetve feltételezi, hogy mindig lesz konfekció, de ha mégsem, akkor majd vesz egy modern villannyal működő varrógépet, és összebütyköli, amit kell.

Viszont, örömmel állapítom meg, hogy a napi 800 olvasóból ketten is jelentkeztek hegesztésre, akik jövő vasárnap el is fogják tulajdonítani – legalább is alapfokon – a szükséges ismereteket és gyakorlatot.

Aztán itt van még a tavaszi találkozó. Eddig az volt a gyakorlat, hogy személyesen hívtam meg a hozzászólókat, már aki volt oly kedves és halandzsa helyett (asdf@xyxy.hu) megadta a valódi E-mail címét. Öt meghívott közül egy el is fogadta. Az elfogadók fele meg is érkezett. Ezt elkerülendő, az idén személyre szóló meghívás helyett két hétig hirdettem, hogy akinek kedve van részt venni, az jelentkezzen levélben. Jelentem az igen gyér érdeklődésre való tekintettel a tavaszi találkozó elmarad, ősszel pedig nem fogom meghirdetni. Tőlem mehet tovább a szájtépés! 😀

____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________

 

81 gondolat erről: „(768) Söpörjünk a saját házunk körül

 1. Azért van aki készül.
  Baráti körömben többen vagyunk akik lelkes olvasói vagyunk Tibor bá honlapjának de érdemben nem nagyon szólunk hozzá a posztokhoz.
  Falusi gyerekek vagyunk így a kolbászkészítés és egyéb mezőgazdasági fortélyok elsajátítása részünkről megtörtént.
  Ha akartuk ha nem kötelezően ki kellett vennünk ezekből a munkákból a részünket gyerekként is.
  Lehet hogy szerencsés vagyok mert a második szomszédom még lóval szánt minden évben és olyan néni is van a faluban aki kenyeret süt kemencében.
  Hál istennek sok portán még disznó röfög az ólakban és többen művelik a kis kertjüket is.

 2. Kedves Tibor bá!

  Én sem csak olvasgatok! Szerencsére a hétvégéken azért nem érek rá, mert a „tanyámon” dolgozom a jövő évi termés érdekében és egyéb fontos teendők elvégzésén. Most pl. a – nem himrid -kukorica és 4 féle szaporítható krumpli került a földbe. És lábbal hajtós öreg singerem is van, használni is tudom. De akkor is hasznosak az oldaladon elhangzottak – én mindig tanulok belőle.
  Köszi!

 3. üdv Tibor Bá és Mindenki.
  Aki gombot tud nyomogatni, az szinte mindent meg tud tanulni a Netről, túlélése érdekében. Ha valóban akarja. Persze ez sokkal hatékonyabb lenne egy Tibor Bá
  tanfolyamon, de „olyan nehéz kimozdulni othonról”.
  Amíg tele van a tecsó, oly messzinek tűnik az a fránya geddon. Akinek van pénze, jövedelme, bízik abban, hogy ez így is marad, akinek pedig csak egy hitellel terhelt panelja van, az mi a fenét tehet?
  Valljuk be, a „tevékeny felkészülés” beindulásához kell egy jóadag mánia, vagy egy egzisztenciánkat érő trauma, lökés, ami átírja addigi gondolkodásunkat.
  És ott az az igény is, ugye, hogy mindenki az addigi életét továbbfolytatva, azonos szinvonalon szeretne túléltni.

 4. 2. …azonos szinvonalon szeretnének túlélni….
  Hát igen, ők lesznek a geddon túristák, akik érdeklődő arccal egy sörrel kezükben nézelődnek…….
  és minden legyen úgy mint mindig.
  Ez a világ tényleg geddonérett.
  Szerintem.

 5. Tibor bá’. Soha nem kezdtem volna egy majd’ 1 négyzetkilométeres telek feltörésébe, ha nem te… (gyakorlatban akarom megtanulni és tanítani a gyerekekkel az alapvető dolgokat. Viszont pont ez az ami hétvégén el fog venni a tanfolyam elől, (varrógép, amihez kedvem lenne, de májusban tuti hogy az egyetlen szombati napot amikor van aki a picikével van—Mogyoródon töltöm kapával locsolóval .. a dombldalba’

 6. Tiborbá: én elnézést kérek, de 800 kilométerre lakok tőled, ezért nem egyszerű tanfolyamra járni. Amúgy kolbászt minden évben csinálunk, és a varrást sem találom ördöngősnek (van két rági varrógépünk is, amit nagyamamáim és anyum is használ még). A székelyek szerint ez „asszonmunka” :P.
  A heggesztés helyett inkább hagyományos kovács mesterséget tanulnék :).
  Persze ha közelebb laknék mindenképp ellátogatnék, mert van mit tanulnom :).

 7. 1….6:

  Nem szeretném, ha úgy értékelnétek a posztot, hogy „felhívás keringőre” a vén faszi egy kis dícséretre vadászik. Nem erről van szó, és természetesen nem azokra gondolok, akik már tudnak kolbászt készíteni stb. De azt kizártnak tartom, hogy senki se szorúlna rá egy kis tapasztalat szerzésre, egy kis praktikus szemlélet átvételre, amikor olyasmiket írnak egyesek, hogy vett csirkéket, de nem tudja ki fogja majd elvágni a nyakukat. Elképesztő méretű leépülést látok a talapraesettség, a férfias magatartás terén. Én bosszant, hogy ezen változtatni se akarnak. Vagyis nem rólatok, az aktívan felkészűlőkről van szó.

 8. Az összeomlás eljön,bár kérdés kinek mikor és milyen életciklusában.A formái és megnyilvánulása is kérdéses.A mindennapjainkban a leépülés számos formája van jelen.Első és legnyilvánvalóbb a gazdasági válság csökkenő termeléssel munkanélküliség növekedésével.Ez természetesen területenként változó.A hitelválság megnyilvánulása adott kamatos kamat rendszeréből jelenleg nincs felállás kilábalás.Energia válság na ez a kedvencem.Itt a legtöbb szélsőséges magyarázkodás.Ez a hármas szépen be is visz minket a málnásba és ez nem csak a saját hazánkra kivetíthető folyamat.A heggesztés egy szakma amit mondjuk ki bátran nem lehet csak úgy elsajátítani.Itt nem két vas oda vagy összeheftelését értem hanem tényleges varat képzését bázikus pálcával.Arról nem is beszélve a heggesztésnek számos fajtája és módszere létezik pl.vas és műanyag összehegesztése amit házilag aligha lehet kivitelezni.A varrásról hasonlóan vélekedek az is egy szakma.A villany hiányára hivatkozva kiváncsi lennék egy inverteres heggesztő vagy csak egy sima hagyományos házilag tekert aparát alkalmazására.A kertek megművelése pedig egy adott folyamat.Aki csinálta,tette eddig az amíg mozog fogja aki eddig sem csinált ilyesmit ezután sem fog.Kolbász készíteni és füstölni azt.Először is az alapanyagokkal kellene tisztába lenni.A malacból hízó esete annak takarmányozása.Ennek feldolgozása.Alapvetően felmerülő probléma hogy az alig 2q körül levő hízót le kell szúrni és szét is kell szedni.A malacka pedig nem olyan,hogy csak úgy hagyja magát.A fejekben van egy két zavar szerintem nem sértésként szánom csak logikus megközelítése a dolgoknak.

 9. 7
  Pedig direkt szabadon hagytam a 29-ét. Kacsát öltem már, néhányszor disznóölésen is részt vettem, de erre van lehetőség a faluban, meg hegesztésre is. El van téve két lábbalhajtós, azt is van kitől tanulni. Örülnék, ha mégis megtartanád az összejövetelt, de ha nem, akkor gyertek át ti hozzám a kevés érdeklődővel együtt. 14 ember kényelmesen elfér, ha többen lennénk, sátor és pajta. Van sparhelt, kemence, bográcslehetőség…

  Tibor bá’: Részemről rendben van

 10. Kedves Tibor Bá,
  Hol hirdetted a tavaszi találkozót? Én nem láttam. Pedig van olyan téma, amiről szívesen beszélnék veletek. Mint a boszniai beszámolóból kiderült az embereknek sokkal fontosabb feladatuk volt, mint a hegesztés vagy a kolbásztöltés.
  Másrészt az, hogy az emberek zöme a jelenlegi környezeti feltételekhez alkalmazkodott, (szerezz pénzt, azt fizess mindenért, amire szükséged van) nem jelent azt, hogy szükség esetén ne tudna alkalmazkodni más körülményekhez. Sokan próbálnának termelni, de sokkal többen gyűjtögetni, fosztogatni.

  Tibor bá’: Visszahelyeztem ezen poszt alá.

 11. ESÉLYTELEN. Minden próbálkozás arra vonatkozóan, hogy kényszer hatása nélkül változtassunk az életvitelünkön, esélytelen. Nem fog az átlagember semmit se csinálni, amíg nem látja a TV-ben hogy muszáj. Úgy értem semmi olyasmi változáson nem fog keresztülmenni, aminek utána hasznát is vehetné. Fellángolásból mindig akad bőven, de azt ne keverjük össze egy tevékenység majdnem teljes értékű elsajátításával. Mert ugye 99%-ban elvégezni valamit, sokszor egyenlő a nullával(pl. gól helyett kapufa) Szóval bukta van emberek, kényelem és lustaság. A vonaton most még van kiszolgálás, csak a vonat rossz irányba halad, de ki akar felébredni, magától. Olyan szép a világ az ablakból nézve. De ha nem szép akkor ott a tv. Ott színes és mindig van egy csatorna ahol épp olyan történet fut ami happy end-el végződik. jaj de jó!!!
  De ne hibáztassátok magatokat. Nincs már kiktől megtanulni hogy hogyan mentek a dolgok régen. Telefon nélkül, autó nélkül, tesco nélkül, tv nélkül. Talán nem is igazak ezek a dolgok. Hiszen ezek nélkül nem is lehetséges hogy túléljen valaki egy pár napot is. Bár halottam egy legendás alakról, aki a négy dolgot egyszerre nélkülözte egy egész hétvégére, és az orvosi vizsgálatok semmilyen elváltozást nem mutattak ki a szervezetén. Ezért én úgy gondolom van remény. És ha hiszitek ha nem, én leszek az aki ezt saját magamon kipróbálom. két nap e négy dolog nélkül. Hősök kellenek ide.
  És ha ez a blog, csak egyetlen személyt is megajándékoz a túlélés iránti felelősség érzésével, már megérte, akkor már megérte…

 12. 8:
  Itt az üres mező, lehet okosakat írni, és lehet rá okosakat válaszolni. Szavak-szavak és szavak. Ez nagyon jól megy nekünk.
  Íme: Nem vagyok hegesztő szakmunkás, és ocsmány a varratom, de a kitört taliga lábat visszahegesztettem a helyére és meg is erősítettem. A veremhez csináltam szögvasból egy létrát, amit lehetett volna fúrni és csavarozni (ahogy azt valamikor csináltam volna) de az összehegesztés könnyebb, gyorsabb és jobb. Elkorhadt a szaletlim, 10 év elég volt, hogy a lila akác ágak alatt összegyűlt csapadék szétrohassza. Azt hittem tovább fogja bírni, de nem. Vettem hengerel zárt szelvényeket, méretre vágtam és összehegesztettem. Éva lombsöprűje tőből kitört, meghegesztettem (egy új 1300 forintba került volna) Gyakorlatilag havonta hegesztek. Az egyik hozzászóló megkért, hogy készítsek számára egy 18 km3 aknát. Ennek a födémje vasbeton lesz. A betonvas hálót hozzá fogom hegeszteni a függőleges tüskékhez. Lehetne drótozni is, de abban nem bizok. Az én födémem nem fog beszakadni csak mert valaki 20 év múlva rápakol 20 mázsát. Én nagyon praktikusnak tartom, hogy nem kell állandóan valakihez elszaladnom, hogy ezt-azt javítsa meg. És mi lesz, ha majd nem lesz kihez elszaladni?
  Kolbász készítés? Mi köze ennek a malac etetéshez és a sertés levágásához. Jó kolbászt akarsz enni most, nem 5 év múlva? Vegyél 3000 forintért Pick kolbászt, aztán nézz bele nagyítóval. Pont ugyanúgy szar van beledarálva, mint a 1200 forintos lángolt kolbászba. A kolbászgyártás hatalmas üzlet. A tőkehúst látod, ott van a szemed előtt, de a kolbászba nem látsz bele, és ezt a készítők is tudják. Ki is használják. Különben decemberre terveztem disznóvágást is. Ha nem lesz belőle semmi, az nem rajtam fog múlni. Gondoltam négyen lefogják a sertés négy lábát, én pedig leszúrom, leperzselem, felhasítom, feldolgozom a négy segítő szeme előtt. Már csináltam ilyet, nem vagyok amatőr. Sokan ezt már látták, néhány már tették is, de van, akinek fogalma sincs róla. lehet, hogy sose lesz rá szüksége, de ki lát a jövőbe.
  Ha ma elszakad a munkanadrágod, kidobod és veszel egy másikat a TESCO-ban 1200 forintért. Én is ezt teszem, de akkor is kidobom, ha túl sokszor törlöm meg benne a malteros kezemet és már nem lehet kimosni. Geddonban nem fogom beletörölni, de ha elszakad akkor meg kell varrni, kell rá tenni egy foltot. Lehet kézzel is, két éjszakába nyúló elfoglaltság és az eredmény elég síralmas lesz. Varrógéppel 5 perces munka. És persze nincs TESCO, hogy vegyél egy másikat. Ja, igen. Nekem nem kell majd nadrágot varrni, mert másfél méterre a föld alatt leszek, de remélhetőleg az idelátogatok nagy része nem.
  Elfogadom, hogy neked ezek lecikizhető lehetőség és ezért nem éltél vele, de feltételeztem, hogy nem mindenki jár ebben a cipőben.

 13. 12: elmennék disznófogni, van tapasztalatom :).

  Igaz, hogy sajnálom az állatokat, de mindig velem fogatjak meg, mert alkatilag erre jó vagyok…
  Terveim szerint majd minimálisra csökkentem a húsfogyasztásomat. Szükség esetén én is le tudom ölni az állatot… bár egyáltalan nem élvezem… Támogatnám azt az ötletet, hogy aki húst igényel, az ölje le magának. Vannak olyan képmutató ifjú emberek, akik fújogtatnak ha megnéznek videon egy disznóvágást, mert abban a tévhitben élnek, hogy a teszkos disznó örömteli, szenvedésmentes életet élt…

 14. 13:
  OKÉ, majd meghírdetem a vágást. Valóban a lefogáshoz a testtömeg jól jön.
  Én se élvezem az állatok levágását, de valakinek meg kell tenni. 🙁

 15. 12. Tiborbá

  Én a gyerekek nadrágjára hamarabb felvarrom a foltot, mint ahogy elmegyek és újat veszek…

  Egyébként a „hagyományos” életmódra való nevelés alapja nemcsak a geddontól való rettegésnek kellene hogy legyen, hanem a józan ész.
  A Tescoval nem csak az a baj, hogy szart árul, hanem az is hogy tönkreteszi a nemzetgazdaságot.
  Szerintem nem lehet elkerülni azt, hogy „globálisan” szemléljük a modern élet hibáit, meghatározni a legveszélyesebb pontokat ( a felelősök megjelölésével együtt) és felvázolni egy élhetőbb világ képét.
  A sokkolós módszer nem mindenkire hat, van akit inkább bénít.
  A példamutatatásos módszerek szerintem a leghatékonyabbak…
  Ha a hagyományos életmódról leporoljuk a mesterségesen ráaggatott „maradi”, „ódivatú”, „kényelmetlen”, „primitív”, satöbbi jelzőket, akkor lehet hogy többek fantáziáját is megmozgatná.

  Én szivesen látnék a a hegesztés, étolajas lámapa, varrás, meg hasonló praktikus tanácsok mellett például közösségépítést segítő ötleteket…

  Mert ahogy mondani szokták, nincs túlélő hangya, csak túlélő hangyaboly van…

  Szerintem a tanyára/falura költözés sem halott ügy, és nem kellene feladni az első sikertelen próbálkozások után.
  Bár ha az nem megy első nekifutásra, akkor még jó lehet a kapcsolatépítés/tartás azokkal, akik már ott élnek.
  Sokat segíthet, ha az ember bevállalja, hogy az unokatesvér sógorától vesz ezentúl évente 6 kacsát, meg 5 kiló kolbászt, két zsák krumplival együtt… Erre már sok működő példát láttam… Ez jó alkalom a helyismeret kialakítására, bizalomépításre, aminek a vége lehet ingatlanvásárlás is…

 16. 15: a közösségépítéses ötleteket én is szívesen fogadnám, főleg egy olyan közegben, ahol csak óriási veszély esetén fognak össze az emberek átmenetileg…

 17. 8
  Amit Tibor bá’ kövérítve a kommentem végére írt, úgy veszem, hogy legyen nálam a találkozó.
  Az ingatlanom, ahol az összejövetelt tartanám Jásdon van, a Bakony keleti nyúlványai közt egy 800 fős zsákfalu. A ház a templom mellett van, úgyhogy, akit zavar a harang, az hozzon füldugót, eddig senkit nem zavart. Budapesttől bő 100 km közúton, autópályán 1 és negyed óra, azt elkerülve másfél. Busz Várpalotáról 38 perc, Budapest-Várpalota 1 óra 40 perc busz/vonat. Van kirándulási lehetőség (érinti a kék-túra), néhány látnivaló, történelme is van a falunak. Tót/sváb lakosság, római katolikusok, megvan még részletekben faluközösség, hagyományok, régi módszerek. Ismeritek a biciklikapát?
  Nyilván főznénk valamit. Ha élő állatot ölnénk, akkor hamar jelezzétek az igényt, mert én még nem tartok állatokat és be kell szerezni. Finom kolbászt, sonkát, tojást (ez utóbbit korlátozott számban) lehet olcsón kapni a faluban. Van négy bolt a Jásdon, Várpalotán (18 km) jó piac, Tesco, miegymás. Meglátogathatunk egy-két embert, akik értenek kétkezi munkákhoz, mellesleg saját borral, pálinkával kínálnak.
  Van lent wifi-m, ha nem is hasít. Nézzétek meg Jásd honlapját.

  Tibor bá’: Akit érdekel a jásdi kirándulás (szerintem kevés látnivalóval és sok beszélgetéssel) az E-mailben jelezze nálam. Én Évával ott leszek. A jelentkezéseket továbbítom. Két főt tudok magammal vinni Budapestről

 18. Közösséget nem lehet központi irányítással (Tibor bá’) építeni, mert település függő. Közvetítéseket természetesen vállalok, nyilvános felhívásokat (hirdetés) közzé teszek.

 19. -Tiborbá:)-„A „kitelepülés egy tanyára” mozgalom a meglátásaim szerint belefulladt a nálam fiatalabb generáció impotenciájába.”

  A múlt év tavaszán,a Balázs tanyáján történt látogatás eredményeként,a fenti megállapítás már igaz volt,s erről levelet is váltottunk.
  A helyzet azóta csak fokozódik,de az emberek többsége inkább összeszorított fogakkal küzd az elkerülhetetlen rémképek ellen,s az ehhez szükséges mákonyt pedig a TV-ből szerzi be.

  Kérdés:
  -Miért nem,a „hivatalos” szinten próbálnak meg átnevelni
  minket,
  pl.iskolában,munkahelyen,médiában,politikában…stb?
  -Mert…???
  -Miért csak a 35 év alattiak pályázhatnak földvásárlási támo-
  gatásra?
  -Mert ők még fütyülnek rá,(de az idősebb korosztály talán még
  élne is a lehetőséggel,s az sem mellékes,hogy azt elosztani, ami nincs,az problémás).
  -Mert őket még alkalmazzák a munkaadók,inkább mint a
  40-50-eseket,tehát nem érzik a bőrükön a szükségét a változ-
  tatásnak
  -Miért nem az idősebb korosztályt bombázzák a „nagyon okos”
  telefonokkal,mobilinternettel,energiaitalokkal…s még sorol-
  hatnám.
  -Azért,mert az éltesebbek nem élnének vele.

  Tehát a dolog úgy fest,hogy a szingli nő,s az anyja nyakán élő
  korosodó hímnemű, nem találja meg egymást,mert kommunikációs zavarok vannak a légtérben,ahogy a tenni akarónak, lehetősége nincs,akinek meg lehetősége van, az meg nem tesz,mert azzal sincs tisztában,hogy mivel kéne tisztában lennie.

  Tiborbá,azt kell mondanom,hogy a tanfolyamaid,az erőfeszítéseid becsülendők,s követendőek is lennének,csak azoknak,akiknek szólna, még ott sem tartanak,hogy legalább olvasnák a fejtegetéseidet.

  Befejezésül idézném Pepperjohny-t:
  „Valljuk be, a “tevékeny felkészülés” beindulásához kell egy jóadag mánia, vagy egy egzisztenciánkat érő trauma, lökés, ami átírja addigi gondolkodásunkat.”

 20. Üdv. mindenkinek. Először is amióta meghirdette Tibor bá’ az összejövetelt, azon agyaltam hogyan juthatnék el hozzá. Térkép elő, és lemeredtem. Dél felől érkezve számomra eljutni Pilisborosjenőre bírság nélkül elképzelhetetlen:( Nincs rutin Pestből és Budából. Férjem megígérte hogy elkísér kérdezgeti is, hogy jelentkeztem-e már. Nos Ő nem igazán való közénk, nem látja át miről is van szó igazából. Nem akartam kitenni annak hogy esetleg ne érezze jól magát. Tibor bá-t is átkeresztelte Anti bá-ra. Fohászkodtam egy másik számomra kedvezőbb helyszínért, és lőn Jani ajánlata. Km-ben ugyanannyi de nekem járhatóbb út. Én ott lennék, valószínű a férjem is, de most már nem kényszerből.
  Ui. 3 darab 10 hónapos libát tudnék vinni akár élve is, feltéve ha nem kell élőállat szállítási engedélyt kérnem 🙂

 21. 20:
  OK, most oka fogyottá vált, de ha logisztikai problémád van, akkor miért nem írsz nekem. Például délről jövet az ingyenes M0-án északra lehet jutni egészen Budakalászig, onnan meg egy ugrás Borosjenő.
  E-mailben még senki nem jelentkezett. 14 a keret, eddig van (velünk együtt) 4. Lehet tolongani!
  Élőállít szállítási engedélyről még nem is hallottam.

 22. 19 Csőrmi
  Kormányzati segítségre hiába várnak a népek. A pályázatokat nem nekik találták ki. Azok arról szólnak, hogy a kisemberek befizetéseit odaadják azoknak akiknak már amúgy is van pénzük + a haveri körnek. A többi csak paraszt-vakítás, szó szerint.

  Tibor Bá! En is megyek, csak sofőrt kell szereznem. 🙂

  Nem kell, majd busszal bejössz Fótról és beszállsz hozzám.

 23. A libákat a résztvevők nevében hálásan köszönöm. Nekem nő néhány hagymám meg fokhagymám, ami tavaly bennmaradt a földben. Most hétvégén úgyis ültetek egyéb zöldségeket is, ezeket meg távolabb ültetem egymástól, mire jöttök, egy főzésre talán elég lesz, meg van még valamennyi szárazbabom tavalyról. A múltkor lefelé menet az 1-es úton Bicske környékén 1000 Ft-ért adták a 30 kilós zsák krumplit platóról.

  Szép az út, ha Bicske – Csákvár – Söréd – Bodajk – Szápár útvonalon jöttök és gyorsabb, mint a 7-es. Persze leggyorsabb az M7-es Székesfehérvárig – ring – 8-as út Várpalotáig, kárpótol a kimaradt látványért a Csőszpuszta utáni szakasz, amikor a Tési-fennsíkról levezet az út igen szép erdőn. Azon a tájon most akár az út mellett lehet gyűjteni a medvehagymát.

  A 14 férőhely ágyban, rendes szobában van. Van még néhány szivacs és felfújható matrac. Az egykori pajtában már sajnos nincs széna-szalma, viszont már egy zárt, ha nem is szigetelt épület és van benne két ágy meg egy lakókocsi és van néhány sátram is (olcsó iglu típusú). Akkoriban (április 29.) már a tornácon (itt gádornak hívják) is lehet aludni, van is egy kerti nyugágy, egy függőágy, néhány polifoam, igényességtől függően akár tömegeket is el tudok szállásolni.

 24. Ha véletlenül tömegek érdeklődnének és mind rendes szobára, ágyra vágynak, van még 8-10 vendégház a faluban, az egyik 35 férőhelyes, kiránduló osztályokat szoktak fogadni.

  Tibor bá’: Semmi izgalom. Legfeljebb lesz egy kis geddonra felkészülés. 😀

 25. 25. Jani azért lesz aki segít felpucolni? Én csak a nyakát tudom szakszerűen elvágni.Megcsinálom amúgy, csak nincs rutinom.

  Tibor bá’: Majd bemutatom hogy kell. Csak forró víz kell hozzá és egy kb. 20-25 literes dézsa, ha nagyok a dögök.

 26. Hát én szívesen mentem volna, de éppen azt tanultam hogyan kell használni a bolót, illetve kókuszdiót tisztítani, banánt komposztáltam, illetve kakaóból, rizsből és koprából tanultam meg a bud-bud készítést. Az a büdös nagy igazság emberek, hogy a ha valaki a túlélésben gondolkozik akkor bizony ennek az esélyei az egyenlítőhöz közelebb elég nagy mértékben nőnek. Egyszerűen képtelen vagyok felfogni hogy az itt élő emberek mennyire képtelenek élni az itteni lehetőségekkel. Valószínúleg a bőség zavara, és az hogy nem tanultak meg hosszú távra tervezni. Bármi megterem, öntözés nélkül akár többször is egy évben. Aki tud egy országot ami az egyenlítő körül van és nincs elcseszve szóljon.

 27. 23.

  Jani vigyázz! Amit felajánlottál adóköteles.Nem vicc.Orbán is monitorozza ezt az oldalt és szerintem az ujja már a gombon pihen hogy rád küldje az Apehet 🙂

 28. 27. kuburtyók mi a Jani tudta nélkül szállunk majd meg, a pajtában 🙂

 29. -22:)-pepperjohny

  Sajnos én nem vagyok paraszt,így vak se,de a sok vak miatt ugyanazt kapom mint a „világtalan” polgártársaim.
  A média viszont rendszeresen figyeli az IMF kedélyállapotát(ha a miénket nem is),hogy nehogy idegesek legyenek a piacok.
  Mis is van akkor,ha idegesek a piacok?-Megugrik a benzin ára ,s a drága utiköltség miatt vége a libagyilkoló,geddonos kirándulásnak.:)

 30. Csőrmi kérlek ne légy ünneprontó, üzemanyag ár szitokszavakkal…kuburtyók adóval riogat. El is megy a kedvem mindjárt az egésztől, sőt a libákat sem etetem tovább, mert a piacok miatt drágul a kosztjuk. 🙂

 31. Jani van pár közös ismerősünk ha minden igaz, de ez nem is olyan érdekes, max ha csatlakoznak akkor kicsit többen leszünk, mert én is szándékozom menni, üdv.

 32. 27, 29
  Én is hallottam, hogy az ember nem láthatja vendégül a barátait csak úgy, be kell fizetni utánuk az idegenforgalmi adót, ami szerintem 400+ Ft/fő/éj. Ezt természetesen meg is fogom tenni, ha megvalósul az összejövetel. 8 ágyra már le van vizsgáztatva a (z elülső) ház, az a fölötti létszámot örökbefogadom, hogy családtagként megszállhassanak (a hátsó házban, pajtában, stb.). 🙂

  Egyébként ugyanolyan szemétségnek tartom ezt a jogszabályt, mint amelyik a kalákát tiltja.

 33. 12>Elsőre a kolbásztanon nem élcelődés,de békéscsabaiként van egy-két ötletem rá.A hús nem véletlenül kerül az asztalra mindenki olyan szemetet eszek amilyet óhajt.Ez privát magán ügye.A malacból sem öt év a hízóvá válás.A heggesztés és a heftelés két dolog.A vasbetont nem véletlenül nem heggesztjük.A varrásra nem szeretnék kitérni.Mindenki maradjon a saját kaptafájánál.Általában a csináld magad mozgalom és a Pista bácsi tudja meg olcsóbból szokott nagyon drága dolog keletkezni.Magyarul KÁR.Attól hogy bekötöm a kezem még nem leszek orvos és folytathatnám a sort.1000 mester az-az ember aki valóságban semmihez nem ért de értekezik róla.Örök szabály amihez nem értünk ne nyúljunk.A féltudás nagyobb veszélyt rejt mint a nem tudás.Persze lehet varrogatni,heftelgetni,kolbászt készíteni meg sok egyebet…csak nyugtával a napot.Kinek inge vegye magára akinek pedig nem az,nyomja szorgalmasan a gombokat csak úgy mint eddig.A fotel huszár az marad ami és ezen semmi kivetni való nincs.Kell a statisztikai adat.Ha Isten nem teremtette volna birkának nem nyírnák meg!Aki meg eddig is dolgozott és nem a gombok rejtelmeiben volt elveszve az ezután is a dolgát fogja végezni.Mert munka és kertművelés meg mindent magunk csinálunk,teszünk akkor bizony nem sok időnk van.

 34. Jani! Nem kell beijedni! Csak akkor kell adóznod, ha fizetünk.
  Én pedig garantáltan nem adok egy petákot se.
  Sőt, priviben már megírták Nekem, hogy 3000 ftot fizetsz Nekünk, ha végigmasírozunk veled a Főutcán. Itt Pesten is annyit kaptunk azon a béke .. izén. Még még kalbászt’ is kaptunk mustárral. Még a töltögetéssel se kellett veszkődni. 🙂

  Bár, ha jobban belegondolok és ha megkínálsz Minket egy sörrel, ami ugye nekünk ajándék, akkor az után NEKÜNK, be kell fizetni az ajándékozási illetéket. 🙂

  és…és…ha Tibor Bá megtanít hegeszteni, ami egy szellemi termék azután meg be kell fizetni a… 🙂

 35. Csináljatok képeket a libakopasztásról.. De vigyázzatok, a liba fej nélkül is képes kiugrani a lavórból, és szárnycsattottagva futni egy kört.. magam láttam kiskoromban, majdnem lelki sérült lettem miatta 🙂

  Azt hittem fentebb csak hülyéskedtek az idegenforgalmi adóval.. de felhomályosítottak, hogy igenis, vannak olyan üdülőterületek,l hogy az ingyen ottalvók után is be kell fizetni. MINEK olyan törvényeket hozni, ami ennyire totálisan életszerűtlen?? Annyi az értelme, hogy agonosz kis feljelenthgetősök a kis függönyeik mögül ezt használhassák ürügynek ha haragosuk van, és névtelenül felnyomják… okádás.

 36. 29.
  Tibor bá,
  Szerintem ez a falusi vendéglátás kategóriájába tartozik.Mármint Jani felajánlása hogy szállást biztosít.Idegenforgalmi adó stb. Igaz mi nem vagyunk idegenek.Azok az UFO-k. 🙂

 37. Bocs..Nem néztem mit írnak előttem.Felesleges volt a magyarázatom.

 38. lábbal hajtós varrógép OK; hegesztés ?? (az egyik üti a másikat)

  Tibor bá’: ÉS? Aki megtanulja az holnaptól hegesztheti az eltörött szerszámját. Aki megtanul varrni, az majd kijavítja magának az elszakad ruhákat 10 év múlva, amikor én már nem tudom megtanítani, mert nem leszek itt. Mi lenne, ha vélemény nyilvánítás előtt gondolkoznál 5 percet?

 39. 38:
  Az egész rosszul indult. Vasárnap reggel megyünk Janihoz, de mivel másnap hétfő van és mindenki dolgozik, este haza is megyünk. ha valakinek lerobbana a kocsija, nincs baj, mert ott aludhat. 😉

 40. 38.Igen ám, de ha jól tudom hétfő munkaszüneti nap lesz. Egyébként nem kellene ezt túl parázni. Ha valaki marad akkor kifizeti az illetéket, és mindenki boldog lehet. Még a leselkedő szomszéd is. Néhány évvel ezelőtt a horvát tengerparton nem akart bejelenteni(na milyen nemzetiségű volt a tulajdonos? Vir szigetén) meg kellett fenyegetnem, magam jelenkezem be az idegenforgalmi irodában ha ő nem teszi meg. Akkor is lecsípett néhány napot. Nyaralni mentünk, nem görcsölni a tahósága miatt.
  Dorka a libakopasztás eléggé intim dolog, nem biztos hogy jól mutatna a képen 🙂

 41. 40
  Fontos az a meló, hogy a hosszú hétvégét megszakítja mindenki emiatt. 🙂 Természetesen minden esetleges lerobbanó megalhat, mivel vészhelyzet van.

 42. dkata
  Intim? 🙂
  Ki lesz a csúnyája a libának? 🙂

 43. Dorka én magam. mivel írtam, rutinom nincs, eléggé elszoktam torzulni a nagy igyekezetben 🙂

 44. Mondjuk igazad van.. kegyelet is van a világon..

 45. Sajnos nagyon sok helyről én is ezt látom és hallom,hogy lenézik,lesajnálják azt aki legalább részben önellátó akar lenni az által,hogy vesz egy nagyobb telket és azt akarja megművelni saját maga.Amikor pedig a gazdálkodást említem a többség csak a negatív dolgokat látja,azt pedig figyelmen kívül hagyja,hogy éppen az élelmiszer,víz az amitől legjobban függünk és mégis inkább a tévé elvesztésétől félne vagy a hidromaszázs zuhanykabint hiányolná egy tanyáról.
  Jelenleg mi is áruljuk a házat és abból a pénzből meg a némi spórolásból akarunk venni egy 7 hektáros telket Gödöllőtől nem messze a dombság közepén ahol már nincsenek szomszédok de a gödöllői belváros 25-30perc domonyvölgy pedig 10-15 perc.A telek egy majdnem szabályos téglalap 250-300méter kút van rajta,a végén van egy patak körben fenyő erdő és lombhullató vegyesen,majdnem sík,enyhe északi leejtés.Kezdetben egy ,,mobil,, faház épülne rajta majd átminősítés után egy komolyabb épület is helyet kapna.
  De ami miatt nehéz mozdulni az a hiányzó 1,4 millió(550ezer/hektár) körbe kérdeztük a családon belül lenne-e valakinek erre egy átmeneti kölcsön(1év) de a többség pénztelen vagy erre nem áldoz mert nem látja benne a jövőt,másik fele meg éppen a hitelt fizeti így tehetetlen.
  Nem sokan de azért akadnak akiknek már nem lóg olyan mélyen a bilibe a kezük de ők viszont hiába ébrednek fel ha éppen nincs lehetőségük változtatni.Nem tudom érdekel-e valakit itt a dolog de ha netán lát valaki fantáziát ebben a 7 hektáros telekben és ő maga vagy esetleg ő ismer valakit aki tudna nélkülözni 1,4 milliót 1 évig akkor szívesen venném.A fedezet maga a földterület lenne.

 46. Jásd nem kiemelt üdülőterület, ez alapján akkor ott nincs ilyen hülye szabály. Majd azért még utánanézek, hogy mi is a megfelelő eljárás. Persze ha senki sem tervez ottaludni, legfeljebb a körülmények kényszere miatt, akkor még tárgytalan a dolog.
  A szomszédok egyébként nem leskelődő, árulkodó típusok. Inkább akik hivatásszerűen olvassák ezt a blogot.

 47. Ejha.
  A mogyoródi telken mikor kint dolgozgattunk, se jobbra szomszéd, se balra.. Azt hittem ilyenkor már ha valakinek ilyen szép nagy kertje van, mint azok ott egymás mellett, már hétvégén mindenki kint fog dughagymázni, meg ilyenek. Azt vártam, hogy majd a kerítésre könyökölve palántát cserélgetünk, beszélgetünk pihenésképp, de nem. Parlagon hagyva minden, még a gyümölcsfák is ott mennek tönkre. Csak fent van mindenütt egy kis fű , az alsókert elkerítve, ne is látszódjon. A tőlem harmadik szomszéd műveli csak, de az nagyon megörült nekünk, csak nincs közel, hangosan kell átóbégatni egymáshoz. Jó, lehet hogy nem éri meg anyagilag. de micsoda öröm saját paradicsomot friss borsót szedni. meg látni ahogy bújnak kifele..

 48. FELHÍVÁS

  Aki jönni akar a találkozóra jelezze felém E-mailben, én visszaküldöm neki Jani címét és jelentkezzen Janinál.

 49. 51. Tibor bá’ a címe megvan ő maga árulta el.

 50. dkata: Kata, Te merről jönnél „délről”? Esetleges közös utazás miatt kérdem. Én pécsi vagyok.

 51. Szeged irányából Baja felé. Terv eddig Szekszárd-Székesfehérvár…
  Talán ha Pécsről Bajáig jönnél akkor felvehetünk. Ne feledd libákat is viszünk 🙂

 52. Ehh, de jó nektek… én is szívesen mennék.

  A fene ebbe a francos fricc kórházba. Idén csak 4 hetet engedtek kivenni a 6 hét szabadságból, azt is legközelebb májusban.

 53. 55. jancsika ha jól sikerülne, meg jól is viselkedünk akár meg is lehet ismételni. Ha Jani számára a község ígér valami jót, fellendíthetjük a forgalmat náluk. 🙂

 54. 54:Kösz Kata a választ és a lehetőséget. Úgy látom Szekszárdtól mehetnénk közösen. A mi kombi autónk sem finnyás libákra. Ha tudtam, eddig is elmentem ilyen találkozóra, hogy megismerkedhessek ezzel a társasággal, nem utolsó sorban Tibor bával, de nem mindig tudtam. Még most sem egyértelmű. Tibor bát megkérem továbbítsa címemet.

 55. Olyanok is mehetnek, mint pl. én, aki csak lelkes olvasó???

 56. Én csak egy dolog miatt aggódom (na jó, nem csak egy, de ez fajsúlyos).
  Ha még várat magára kicsit az összeomlás, vén fasz leszek, mire reánk köszönt.

 57. 56,57
  Később is van erre lehetőség, bár hirdetni június 1-től fogom. A vendégház rész kész, csak sötétítőfüggöny, pár ilyen részlet hiányzik, meg persze felsőbb utasításra a dohányozni tilos tábla. 🙂 Inkább azért halasztjuk a nyitást, mert egyelőre hétvégénként még a hátsó házon (magán-lakrész) utolsó simításokat végezzük, meg lekerítünk a telek első részét, ami már gyerekbiztos. Hogy ne a fizetővendégek előtt folyjanak munkálatok. De Jancsikát szívesen látnám, érdekeseket szokott írni.

  59
  Tibor bá’ írja a szabályokat, az ő blogja. Én azért írogatok mostanában aktívabban, hogy mehessek a találkozóra. 🙂

 58. 62: Az a baj, hogy összesen négy hét szabadságot adtak ki erre az évre, egy hét májusban, két hét június végén – július elején, egy hét augusztus 27-31 között. Összesen hat hét szabadság járna, lehetséges, hogy szeptember 24-28 és október 8-12 között még el tudok jönni újabb két hétre, de ez egyáltalán nem garantált. Májusban valószínűleg otthon leszek, akkor szívesen meglátogatok bárkit odahaza, de azt nyilván nem várhatom el, hogy hozzám igazítsatok egy blogtalálkozót vagy kirándulást. Június vége-július eleje egy részét szintén otthon fogjuk tölteni, de a részletek még nem tisztázottak. A többi szabadságomat valószínűleg Angliában fogom tölteni, mert nem akarom elveszíteni az NHS regisztrációt, és ahhoz egy évben minimum 3 hetet Angliában kell dolgozni.

 59. 62 & 64:+

  Janinak rossz hír, Jancsikának jó:
  Kialakulóban van gyakoribb találkozó. Vendégváró igény lépett fel Csont és melike részéről is. Egyik Pécs, a másik Sárospatak. (Gedeon még nem jelentkezett 😀 ) Madj összehozzuk, és Jancsika, igenis alkalmazkodunk hozzád (is), mert egy tisztességes (szellemi) közösségnek kutya kötelessége. Janinál majd csinálok egy rakás képet, hogy a távol élők legakább a fotókat élvezhessék és megismerhessék a niknév mögötti hús-vér embereket.

  Csont!
  Tudsz-e fogadni május végén egyre bővülő csapatot? Ha igen, add meg a keretszámot.

  Lisztkukac!
  Úgy tűnik Janinál a létszám gyakorlatilag korlátlan, gyere, egy feltétellel, a jövőben nem csak olvasni fogsz, bár én emlékszem volt már hozászólásod korábban. Ha Attilát el tudjuk viselni 😀 akkor téged is el fogunk tudni. 😀

 60. 65: értek én a szóból, szóval jöhettek ide hozzánk, Megiddóba is! Tűzálló ruhában gyertek, mert lesz jó kis tűzeső, végítélet, dühöngeni fog a Fenevad, meg ilyenek… Fiúknak jó hír, már jelezte részvételét a Babiloni Szajha! 🙂

 61. 66:
  Én csak akkor megyek, ha nem lesz fityma vizit. 😀 Semmi kedvem lebukni. 😀

 62. 65:
  Akkor megyek, csak még megnézem, hogy jutok el Szegedről.
  Volt hozzászólásom, csak nagyon nehéz követni a posztokat és a temérdek hozzászólásokat. Emiatt vagyok kevésbé aktív.
  Nem biztos hogy befogom a számat, de mint újoncnak ez igen jó tanács.:-)

 63. Ahogy nézem elég nehéz eljutni Jásdra. A leghamarabbi busz is csak 12:49-re van ott.
  Szívesen betársulnék valakihez, aki Szegedről vagy Pestről megy.

 64. Elgépeltem a nevem…

  Csak nem Tibor Bá’ vinne el?

 65. 72:
  Két kocsi indul onnan, én csak az egyiket vezetem. Válogathatsz.

 66. Ahova beférek.
  Mindenesetre akkor számoljanak velem.
  A pontos indulást mikor lehet tudni?

 67. Tibor Bá megelőzött!

  Nem néztem az e-mailt.

  Köszönöm

 68. Szerintem én is megyek bár még nem tudom konkrétan mikor de ha nem lesz baja a gépezetnek(kerékpár) és műhold alapján jónak tűnik a környezet akkor uzsgyi.Esetleg valaki más kerékpárral a környékről?Magam részéről gödöllői kiindulási ponttal rendelkezem.Bár lehet,hogy csalok és Pestről indulok:)

 69. #40
  ha tudok hegeszteni (van villamos áram)akkor miért hajtsam lábbal a varrógépet?; a lábbal hajtós varrógép geddon konform, míg a hegesztés nem valószínű. – erre gondoltam, még ha nem is volt egyszerűen érthető. A hasznos tudás átadását minden formában támogatom, legfőképp ha önzetlen.

 70. Jobb, ha nem feszegeted a ház körüli munkák témáját, mert csak bosszúságot okozol magadnak Tibor !
  Mindenki saját sorsának kovácsa.

 71. Maradhattok hétfőn, kedden is, ha van kedvetek, vagyis, ha a lerobbant kocsit nem sikerül megjavíttatni.

  Reggel 7-kor indul egy busz Várpalotáról. Ha valaki koránkelő, jöhet azzal, már ébren leszek. Csak azért írtam, mert valaki a túl késői buszt említette.

  Eddig e-mail-ben öten jelentkeztek, hozzászólásban még kb. tízen.

  Hálózsákot, takarót lehetőleg minél többen hozzatok, mert egyelőre macerás lenne a sok tiszta ágynemű biztosítása.

  Tervezek sajtos gofrit sütni. Bizarrul hangzik, de nagyon finom, főleg a tetején fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal.
  http://www.mindmegette.hu/sajtos-gofri.recept
  Ha van valamelyikőtöknek gofrisütője, akkor légyszi hozzátok magatokkal, mert egy gofrisütővel túl ritkán készül el egy-egy.

 72. Ej de szívesen mennék, de az a fránya NAV most írt egy kedves levelet, hogy a jövő hónapban letiltja a fél fizetésemet adóhátralék miatt, úgyhogy spórolnom kell 🙁 Lélekben veletek leszek, valaki írjon beszámolót, készítsetek képeket.

 73. 80
  Csak spórolás miatt ne maradj ki. Valahova csak beférsz egy kocsiba. Egy-két órát besegítesz kapálni, kapsz koszt-kvártélyt. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük