(740) Meddig tart a szerelem?

Tibor bá’ online

 

Röviden úgy tűnik, hogy a válasz az oxitocin hormonod szintjétől függ. Meglepődtél? Emlékezz a szabad akaratról szóló posztra!

Egy új szerelem izgalmával semmi se ér fel! Az egyetlen üröm az örömben a felszín alatt bujkáló gondolat: Meddig tart ez a szerelem? A legújabb kutatások szerint [már megint] ha kíváncsi vagy a válaszra, akkor irány a labor, mérjék meg, mennyi oxitocin van a véredben.

És akkor most kapaszkodj, mert érdekes, kik voltak igazán kíváncsiak, kiket érdekelt oly  nagyon a boldogság és az „örökké” tartó szerelem. Az Izraelben székelő Bar-Ilan Egyetem, Gonda Brain tudományos központjában egy nő [naná, majd férfi], egy bizonyos Ruth Feldman által vezetett kutatócsoport a napokban publikált egy tanulmányt, amiben az oxitocin (kevésbé tudományos nevén: boldogság hormon) szerepét pakolták górcső alá, elsősorban azt vizsgálva, hogy milyen szerepe van egy kapcsolat első szakaszában. Bár az ok és okozat pontos kibogozása nem könnyű feladat, az mindenesetre bizonyossá vált, hogy a kapcsolat hosszát elsősorban az oxitocin szint határozza meg meglehetősen trükkös módon.

A Psychoneuroendocrinology elnevezésű [értelme kibogozható 😀 ] folyóiratban kifejtik, hogy az oxitocin, felnőtt emberek, valamint szülők és gyermekeik között elősegíti a bizalmat, kötődést és ragaszkodást. Feldman 163, a húszas éveiben járó felnőttet vizsgált. Ezek közül 120 lépett be egy szerelmi affairbe (átlagosan 2,5 hónap kapcsolat volt a hátuk mögött), valamennyinél megmérték a plazma oxitocin szintjét. Egészen friss szerelem esetében az oxitocin szint jelentősen magasabbnak bizonyult a partnernélküliekhez viszonyítva. Ráadásul ez minden emlősállatra érvényes, de különösen így van a rágcsálóknál [na lányok, lehet méltatlankodni], ahol a párok kötődése különösen fontos.   

Tekintettel arra, hogy a kísérleti alanyok oxitocinjét a kapcsolat előtt nem mérték meg, Feldman és munkatársai nem igazán állíthatják, hogy a szintnövekedés a kapcsolatkialakítás alatt következett be. Ugyanis az se kizárt, hogy a több oxitocinnal rendelkezők könnyebben lesznek szerelmesek. Így aztán, hat hónappal később az eredeti 60 párból megkerestek 54-et és újra tesztelték azt a 36-ot, akik még mindig együtt voltak. 😀 És mit találtak? Hogy oxitocin szintjük nem változott, ugyanolyan magas volt, mint korábban. Ez vagy megmagyarázza, vagy éppen abból következik, hogy még mindig boldogan együtt vannak.

De azért van itt valami érdekes. A 6 hónappal később még mindig együtt lévő pároknak az oxitocin szintje eredetileg is magasabb volt, mint a csoport átlaga. Ebből pedig azt lehet kiolvasni, hogy egy kapcsolat elején tapasztalt magasabb oxitocinszint jelezheti a kapcsolat előre várható tartósságát.

Ez viszont meglebegteti annak a lehetőségét, hogy egy haldoklásnak induló kapcsolatot oxitocin kúrával helyrerakjanak. Ezzel kapcsolatban a kutatók még kiemelték azt, hogy korábbi kísérleteknél az oxitocin spréjek alkalmazásával sikerült a kapcsolaterősítő bizalmat és empátiát fokozni.

Minden esetre a kutatók belebotlottak a tojás-tyúk dilemmába, mert nem egyértelmű, hogy a nagy halom oxitocin közelebb viszi-e a párokat egymáshoz, vagy a burjánzó szerelem termel-e több oxitocint?

___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________

 

28 gondolat erről: „(740) Meddig tart a szerelem?

 1. üdv Tibor Bá és mindenki
  Kérem, a vizsgálat hiányos. Megy kéne még mérni, mennyi az oxitrotyi szint:
  – közvetlenül prütykölés előtt és után, ha prostival csinálod pénzért, és ha ingyen a szerelmeddel.
  – hogy is van ez a homokosoknál, a lányszereplőknél és a fiúszereplőknél
  – mennyi, ha egyedül munkálkodsz otthon egy pornófilmmel
  – és a legfontosabb, ha már a rágcsáló témát felhozták: mennyi oxitrotyija van annak aki hörcsögöt tart és aki nem – és ők járnak-e eleget kisállatkereskedésbe? 🙂

 2. Milyen jó, hogy rövidesen ebből is pénzt fognak csinálni…. (már csak az „érdeklődő” kutatókból kiindulva)

  Igaz, date rape drug már van, de még a legális oldalon vannak finomítani valók.

 3. Ez az állítás téves: „a válasz az oxitocin hormonod szintjétől függ. „.

  A helyes állítás: összefüggés van az oxitocin szint és a „szerelem” között.

  Tehát az igazi okról most sem tudnak semmit, mert fogadjunk hogy nem tudják a hormonszint emelkedésének okát…

 4. Mellé lőtök fiúk (mert mindenről a pina jut az eszetekbe)!
  A lényeg, hogy nem vagyunk a magunk úrai. Hormonok irányítanak. Istentől nem kaptunk szabad akaratot. Egész életünk alatt irányít és nem tudunk róla. ÍA teológusok menjenek el kapálni. 😀

 5. 5:
  Az Illuminátusok is Isten teremtményei. 😀

 6. Hamarosan a párok nem azt kérdezgetik majd egymástól, hogy „Szeretsz?”, hanem „Végezhetek rajtad egy oxitocin szint mérést?”…

  Intuitívnak igaza van, a korreláció még nem determináció. Lehet, hogy épp a szerelmesség miatt kezd el a szervezet több oxitocint termelni, vagy valami harmadik változó hatására együtt mozog a hormon szint és a szerelmesség intenzitása.
  Az oksági viszonyokat fel lehet tárni, pl. oxitocin injekcióval (ha van ilyen) mesterségesen megemelt szintet beállítani, majd megvizsgálni, hogy ettől a lelki érzet is megváltozik-e.

 7. 7:
  A poszt utolsó bekezdése pont ezzel foglalkozik.
  Van injekciós formája.

 8. 4. Tiborbá’

  És a hormonokat ki (mi) irányítja?

  (ezt sem én írtam, hanem az ujjaim) 🙂

 9. 9:
  Melyikte mi. Egymástól (is) függőek. Élettani visszajelzések is gerjesztik. Meglehetősen bonyolult hálózat. De, ha arra gondolsz, a hormonok nem döntik el a vitát az alkotó és kifejlődés között.

 10. Értem.

  De ha Tiborbá első főtételét alkalmazzuk, miszerint az ember csakis és kizárólag érdekből cselekszik, akkor ugyan mi lehetett a kutatás eredeti célja?
  Elsősorban azoknak, akik ebben a válságos időben drága pénzt tudtak biztosítani a kutatásokra.

  Lehet hogy a globális felmelegedés legjobb ellenszere a szerelem ?

  (ehem… az nem derül ki, hogy a szerelem növelésével vagy csökkentésével lehet a felmelegedés ellen harcolni… de ez már megint csak az én agymenésem)

 11. 11:
  Hogy lehet az, hogy nem tudok a főtételeimről?
  Attila, lehet, hogy tegnap este bolod gombát vacsoráztál? Ez szokott agymenést okozni.

 12. 12. Tiborbá’

  Utólagos engedelmeddel, sokat emlegetett kijelentésedet főtételnek neveztem.
  Nem tudom, egyetértesz-e.

  Ha nem, akkor természetesen visszavonom. 🙁

  A bolondgomba nálam desszertként kis tányérban ül az asztalon… Amint megjönne az eszem, rögtön bekapok párat.

 13. Engem egy oxitocinos üveg hirtelen felmutatásával konkrétan halálra lehetne ijeszteni. Sőt, ha valaki az utcán rámkiabálna, hogy „oxitocin!”, lefújnám gázsprével 😀 Miután tökönrúgtam.Legutóbbi oxitocinos kalandom alkalmával a szerelem volt a legutolsó dolog ami eszembe jutott volna 😀

 14. Attila!(Nem tudom én a főtételt— mert gomba volt a főtt étel)(hip hop styleban)

  (elnézést)

 15. 11:
  Minden élőlénynek az a dolga (és azt is teszi), hogy önmagára nézve előnyös dolgokat tegyen, és hátrányos dolgokat elkerüjön. Írj le nekem egyetlen egy altruista tettedet, és majd én kianalizáélom. 😉

  14:
  Dorka. Ettől kezdven az összes emoticonodat besegítem (csak egy space-re van szükségük) but charge you 100 Ft./correction.

 16. 16. Tiborbá

  A gyerekvállalás az egyik leglogikátlanabb cselekedet.
  Pont mire az ember élvezhetné felnőttkorát, hosszú évekre tönkreteszi éjszakáit, felesleges költségbe veri magát, szerez magának egy csomó idegességet, felelősséget…
  És semmi garancia nincs arra hogy bármiféle köszönet járna érte.
  A nőknek meg pláne, mert még az alakjuk is rámegy, amivel elveszítenek vagy 10 év kefélést.
  Pedig, mióta a nyugdíjrendszert feltalálták, tényleg teljesen értelmetlen dolog…

 17. Pedig próbálok vigyázni…most majd még jobban De ezt most kipróbálom, hogy tényleg meg van e támogatva,vagy csak blöff 🙂
  (és ezért az egyért még nem fizetek mert próba) Nos, egy space-el: 🙂

 18. 17: Attila ez nekem nagyon durva amit írtál..Az ember élvezi a felnőttkorát mikor gyereket nevel. Irtó sok öröm jár vele.van gyereked, nehogy azt mondd hogy áldozatnak vagy önfeláldozásnak érzed hogy neveled.. Az ember nem altruista önfeláldozásként vállal gyereket, hanem mert jó !! Vagy én vagyok teljesen bolond???

 19. 20:
  Dehogy vagy bolond. Ezt a jelzőt (ha muszály) Attilának tartanám fenn.
  Én marhára élveztem, hogy dolgozhatok a gyermekeim jövőjéért. Soha olyan megelégedett és boldog nem voltam, mint a gyermekeim felnötté válásáig eltelt idő alatt. — Hogy később pofára estem? Nem az egyetlen terület. Szerelmes vagy egy nőben, van gyönyörő 5 éved, aztán elviszi alólad a kocsit, felöled a lakást, mellőled a gyerekeket.

 20. 20. Dorka

  Kicsit blöfföltem és kisarkítottam, hogy Tibor bá’ mondja ki amit én akartam. (Ő kért meg hogy mondjak valamit amit nem érdekből csinálok.)
  Két fiam van, és direkt olyan munkát választottam, hogy itthon lehesek velük. A környezetem szerint is papa-gaga vagyok. Biciklizve hordom őket iskolába és haza, meg délben megint haza ebédelni… pedig mehetnének menzára is, de inkább főzök nekik.
  Évek óta nincs TV, és az estéket együtt töltjük egy elnyúló vacsora mellett. Ilyenkor „hagyom” hogy az anyjuk anyáskodjon egy kicsit.
  Szóval egyáltalán nem vagy bolond, és kifejezetten jól esik, hogy durvának tartottad a „modern” családszemléletet.

 21. 22!
  Márt azt hittem tényleg komolyan írtad..
  21!
  Erre mondta Hulk Hogan,hogy ő „egy életen át tönkre tette a testét, hogy egy nyikhaj lakjon a házába”..Mert ugye elváltak a feleségével,és otthagyott mindent..A felesége meg összeállt egy 20 éves sráccal..
  Meg ne kérdezd ki az a Hulk Hogan.. 😀

 22. 23:
  Már bocs, de szerintem teljesen komolyan írta Attila amit írt, csak utólag menteni próbálta a menthetőt.
  22:
  „Jólesik hogy durvának tartottad a modern családszemléletet”
  MIIII? Egy altruista , teljesen érdek nélküli cselekedeted kellett volna megemlíteni.nem könnyű, én gondolkoztam rajta egy darabig, de ha a mélyére nézek a saját el nem mondott gyerekkori moncsicsis sztorimnak, akkor ott is ott van egy kis érdek.Ezért inkább le sem írtam. Nálad viszont egész példa a gyerekvállalásról úgy sántít ahogy van,azaz inkább több sebből vérzik félrecsúsztatás, kenés, maszatolás, összemosás, terelés.. ettől szoktam agybajt kapni ha nem is adok neki túl gyakran hangot (udvariasságból)

  Apropó,ha belemegyünk az érdekek boncolgatásába, jut eszembe lehet hogy az sem altruizmus, ha nem szólogatok be mindig amikor izomból megtenném, (mert talán hidegvérű, türelmes embernek szeretnék feltűnni, mert az NEKEM jó).. valami ilyesmi jött volna ki a gondolatmenetből a mi az általad emlegetett „fő tételből” indult ki.

 23. Nem szólogatok be—kimaradt Attila, hogy ez a neked való beszólogatásaimra vonatkozik.

 24. Csak azért pötyögök megint ide, mert szeretném ha nem darálódna be a többi komment alá az altruizmus-kérdés, (érdekel)
  Attila egy két teljesen önzetlen eset leírásásra tőled feltétlenül számítok,(csak nem tudom megvárni)ezért visszanézek majd ide ez alá a poszt alá.Nagyon kíváncsi vagyok.

 25. 26.
  Szerintem vonulj vissza. Az altruizmus egy hatalmas illúzió. Attila imád nagyokat mondani a templom toronyból, fenségesen, atyai jóindulattól kivirágozva, mint ami örök időkig meghatározó alapigazság lenne. Most rádöbbent, hogy ilyennel nem tud előállni, de ha nagyon a sarokba szorítod, akkor kitalál valamit, amit oldalazva próbál bebeszélni a hasunkba. Felesleges vita generálás, ahol mindig Attila győz, mert a félredumálás nagymestere. Nem tudod megfogni, mert villámgyorsan átsiklik másik témára. De érdekes színfolt, ezért nézem el neki a mellébeszélést.

 26. 24. Dorka.

  Nem.
  Tiborbának adtam egy implicit választ.
  Ő állította, nem sokkal előbb, hogy minden élőlény pusztán érdekből cselekszik a 16.-ban.
  Tudtam, hogy vitatkozni fog és tényleg, ő maga mondta, hogy élvezte a gyerekei felnevelését, örömet lelt bennük azzal együtt, hogy nem volt happy end. Tehát maga adott egy „alturista” választ a nekem feltett kérdésre.

  Azt akartam kihozni, hogy ha csak érdekből cselekednénk, nem lennének gyerekeink, nem gondoznánk idős szüleinket.
  Alapvető cselekedeteink általában önzetlenek.
  Az önzés tanult dolog… A jobb tanulók jobban megtanulják.
  Az egyszerű emberek segítőkészebbek, szolidárisabbak.
  A régebbi kommentjeim alapján világos lehet, hogy régivágású, családcentrikus fickó vagyok.

  Tehát a gyerekvállalás alturista cselekedet … minden kalkulált hideg logika ellenére.

  Ha nem volt világos akkor sajnálom.

  Ha a gyerekvállalást nem számítjuk, akkor itt van két eset:

  Unokatestvéremre nehéz idők jártak, betegség, 4 gyerek, rosszul ment minden, és utolsó cseppként a kocsija is beadta a kulcsot.
  Éppen vevőt kerestem az Apám után örökölt kocsira, mikor eszembe jutott, hogy odaadom neki. Se igéret, se szerződés, mondtam, használd, itt a kulcs és a papírok. És TÉNYLEG nem várok érte semmit.

  Londonban lemondtam egy jó melóról egy kollega javára… neki voltak gyerekei, nekem még nem. Pedig tudtam, hogy valószínűleg sosem látom újra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük