(744-sz) Közérthető közgazdaság

Tibor bá’ szatirikus online

 

Szocializmus: Van két tehened, az egyiket odaadod a szomszédodnak.

Kommunizmus: Van két tehened. Az állam elveszi mind a kettőt és cserébe néha ad egy kis tejet.

Fasizmus: Van két tehened. Az állam elveszi mind a kettőt és pénzért ad neked tejet.

Nácizmus: Van két tehened. Az állam elveszi mind a kettőt, téged pedig kivégez.

Bürokratizmus: Van két tehened. Az állam elveszi mind a kettőt, az egyiket leöli, a másikat feji, majd a tejet kiönti.

Hagyományos kapitalizmus: Van két tehened. Az egyiket eladod, az árából veszel egy bikát. A csordád mérete folyamatosan növekszik, eladod, és visszavonultan élsz a munka nélküli jövedelmedből.

Rabló kapitalizmus: Van két tehened. Ebből eladsz hármat az egyik bejegyzett vállalkozásodnak olyan hitellevéllel, amit a sógorod nevére váltottál ki a bankból. Létrehozol négy tehénre szóló tartozás biztosítást és öt tehénre adó visszatérítést kérsz. Hat tehénre szóló tejtermelési jogot átruházod egy Cayman szigeten bejegyzett vállalkozásnak, ami mögött azon részvénytársaság többségi részvénytulajdonosai állnak, amely  vállalkozás mind a hét tehén tulajdonjogáról lemond a vállalkozásod részére. Az éves jelentésből kiderült, hogy a vállalkozásodnak 8 tehene van, egy kilencedik felvásárlási jogával. Eladsz egy tehenet, aminek az árából támogatod az Egyesült Államok új elnökének a megválasztását, így 9 tehened fog maradni. A könyvelésedbe nem engedsz betekinteni. Adózok pénzén vesznek neked egy bikát.

Szürrealizmus: Van két zsiráfod. Az állam elvárja, hogy tanítsd meg őket énekelni.

Amerikai vállalat: Van két tehened. Egyet eladsz, a másikat arra kötelezed, hogy négy tehén helyett adjon tejet. Később mamut díjazás ellenében szerződtetsz egy szakértőt annak megállapítására, miért döglött meg a tehened.

Francia vállalat: Van két tehened. Sztrájkot hirdetsz, megszervezel egy kis utcai villongást, útakadályokat állítsz, mert három tehenet akarsz.

Japán vállalkozás: Van két tehened. Áttervezed, hogy az eredeti méretnek csak a tizede legyen, de húszszor több tejet adjon. Alkotsz egy animációs filmet, amiben a tehén neve „Tehi-monó” lesz. Erről legyártasz 10 millió darab plüss másolatot és szétteríted a világpiacon.

Olasz vállalkozás: Van két tehened, de fogalmad sincs hol vannak, ezért elmész ebédelni.

Svájci vállalkozás: Van 5000 tehened, de egyik se a tiéd. A tulajdonosoktól tartásdíjat kérsz, de te fejed a teheneket.

Kínai vállalkozás: Van két tehened, amit háromszázan fejnek. Bejelented, hogy nálatok nincs munkanélküliség és a tehéntenyésztésetek csúcsra jár. Letartóztatod azt az oknyomozó újságírót, aki felfedi a valóságot.

Indiai vállalkozás: Van két tehened. Imádkozol hozzájuk.

Angol vállalkozás: Van két tehened, mind a kettő kerge. 

Iraki vállalkozás: Mindenki azt hiszi, hogy rengeteg tehened van, de te azt állítod, hogy egy sincs. Ezt senki se hiszi el, ezért szétbombázzák a segged, majd megszállnak. Ettől nem lesznek teheneid, de végre demokráciában élhetsz.

Ausztrál vállalkozás: Van két tehened. A helyzeted rózsás. Bezárod a céget és elmész ünnepelni a szerencsédet néhány pohár sör kíséretében.

Újzélandi vállalkozás: Van két tehened, ezek közül az egyik kimondottan izgató.

Magyar vállalkozás: Van két tehened, de csak az egyiket jelented be, és állítod, hogy minimális mennyiségű tejet ad. A többlet tejet számla nélkül adod el. A takarmányt hitelre veszed, nem fizeted ki, csődöt jelentesz. A kimentett pénz egy részén veszel két tehenet és bejegyzel egy új céget.  

___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________

19 gondolat erről: „(744-sz) Közérthető közgazdaság

 1. Az „izmusok” bebizonyították életképtelenségüket. Teljesen mindegy melyiket nézzük. Úgy néz ki ez az utolsó…Vagy mégsem?
  Nemsokára kiderül!

 2. Magyar vállalkozás: van két tehened, és öttel tartozol a banknak. A bankok a további veszteségeket elkerülendő kivonták az összes bikát a piacról.

 3. Sajnos egyáltalán nem izgatóak az új-zélandi tehenek sem.

 4. 2:
  A maga nemében valamennyi jó.

  3:
  Némi tulzással az mondható, hogy minden harmadik ausztrál férfi köcsög. Ettől az ausztrálok úgy akarnak megszabadulni, hogy lépten-nyomon hirdetik, minden második kiwi köcsög. Ez a humoros írás ugyanis downunder-ről származik.

 5. Magyar vállalkozás:Ezt csinálta az olasz főnök is itthon 20 évig,majd odakint kreált belőle egy olyan céget ,hogy hetedhét ország csodájára jár.. Aztán itt végképp csődöt jelentett.. 😀

 6. Az a baj, hogy egy sincs közte, ami arról szólna, hogy van két tehened, fejed és ellátod a családod.

 7. Izraeli vállalkozás: a palesztin terroristának van két tehene. Elveszed tőle, egyrészt, mert gyanús, hogy bomba van bennük, másrészt, mert Jahve megígérte, hogy a Kánaánban minden a te népedé, az is, amiért nem te dolgoztál. Aztán a tehenek elhullanak. A húsukat lemosatod hipóval, szépen vákumcsomagoltatod és első osztályú áruként exportálod Magyarországra, Lengyelországba és a Manhattanbe, héber apróbetűs felirattal: Csak gojoknak!

 8. 7!
  Arma,neked ma nem bulizni kellene inkább?Legalább a mai nap pihenj meg.. 🙂

 9. 9:
  Ha valaki itt a hozzászólásokban ilyen következetesen baszatná a magyarokat (van bőven mivel), akkor már rég vörös lenne a fejed a dühtől.

 10. Pedig ma még Geddeon kedvenc izmusa nem is kezdte el fejni a teheneket. 😀 Na nem adom alá a pacit. 🙂

 11. az kimaradt hogy téged(engem,bárkit) is nézhetnek tehénnek

 12. Orbanimus>Van két tehened ( IMF,EU névvel )amiről kiderül,hogy bika.Itthon pedig állítod,hogy ha jobban fejitek add tejet nektek.Bevezeted rá a speciel adót amiből akár doktorit is írhatsz de csak kicsit.Ha tetszik ha nem minket megfejnek ezért!

 13. 13:

  Stalinizmus (Rákosizmus):
  Van két tehened, az államnak adod mindkettőt önként.
  Az állam tudja hogy neked két tehened van, ezért miután az államnak adtad, neked be kell szolgáltatnod a tejet is amit lefejtél…

 14. 14 & 15:
  Kicsit izzadság szaguak, de idővel (remélhetőení) bele fogtok jönni. 🙂

 15. 4: Így már világos. Én ezt régebbről ismertem, de nem az ozzi verzió érkezett hozzám. (abban nem volt a zélandos rész).

  Csak próbáltam a magyar koordináta-redszerben értékelni a zélandi viszonyokat. Itt CSAK tehenek vannak, és nem csak a farmokon…

 16. 17:
  Idegen tehénnek ne nézd a farát! 😀
  Különben se tartottak pisztolyt a halántékodhoz, hogy elmenj a világ másik sarkára. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük