(2276) Ami kimaradt a felkészülésből

Tibor bá’ online

Ha felkészültél a geddonra, akkor van már bespájzolva vized, élelmiszered. Beszereztél már kéziszerszámokat, eszközöket, üzemanyagot a szűkös, önellátó időkre, talán még gyógyszered is van, de valami nagyon fontosat egészen biztos kihagytál. Saját várható egészségügyi problémáidat, erről feledkeztél meg, pedig a családfő elvesztése végzetes lehet. Nézzük a tényeket!

Ma Magyarországon a férfiak 60 százalékát a szíve viszi a sírba. Jó esély van rá, hogy ez lesz a te sorsod is. Mi ennek a mechanizmusa? Az évek pergésével az emberi szervezet éppen úgy kopik, mint egy gép. Egy kicsit minden alkatrész elfárad, elkopik és egyre kisebb hatékonysággal végzi a munkáját. Ezen nem lehet változtatni, de a végső lerobbanást lehet késleltetni. Talán úgy, ahogy az elkopott robbanómotornál sűrűbb olajat használnak. Például 50 felett a férfiaknál elkezd jelentkezni a magas vérnyomás. Ennek a pontos oka nem mindig ismert. Lehet például az, hogy a szívkoszorúerek részben eltömődtek, kisebb a keresztmetszetük. Ezért a szükséges vérellátás csak nagyobb nyomás mellett lehetséges. A helyzet az, hogy ha a teljes elzáródás (infarktus) nem is következik be, maga a magas vérnyomás tönkreteszi a szívizmokat (és még néhány más dolgot is). Nagyon fontos tehát, hogy a vérnyomást levigyük normál értékre, teljesen függetlenül attól, hogy mi okozta.  Nem könnyű! Elsősorban azért mert a magas vérnyomásnak (hipertónia) nincs jele. Maga a beteg nem érez semmit. Tehát, nem tud róla. Sok esetben véletlenül jönnek rá, jó pár év után, amikor már a szív jelentősen károsodott. Másodszor, a helyes dózist be kell állítani, ami nem nagy művészet, de meg kell tanulni, mert az orvosnak erre nincs ideje geddon nélkül se, hát még geddonban. Tehát, feltétlen szerezz be egy vérnyomásmérőt. Tízezer forint alatt lehet kapni megbízható vérnyomásmérőt. Ha pedig kiderül, hogy magas a vérnyomásod (és ez 50 és 70 között valamikor ki fog derülni) akkor gyógyszerre is szükséged lesz, azt pedig be kell spájzolni. A különbség óriási. Megfelelő gyógyszerrel 20-30 évet is kihúzhatsz, gyógyszer nélkül van még 5 éved.

Mit érsz a tartós étellel, a kéziszerszámokkal, a kitanult mesterségekkel, ha itt hagyod az árnyékvilágot? És mit tesz a családod nélküled? Geddonban nem lesz, aki by-pass műtétet hajtson végre rajtad, vagy behelyezzen egy sztent a koszorúeredbe, de ez az eseteknek csak egy tört része. A nagyobbik hányadnál elég az odafigyelés és a gyógyszeres kezelés, de erre fel kell készülni.

Második rész: gyógyszerekről

Amíg létezik orvosi ellátás, természetesen a háziorvos felír neked gyógyszert vagy gyógyszereket. Ezzel nem is foglalkozom. De ha geddonban észreveszed, hogy a vérnyomásod tartósan, tehát nem egy-egy zaklatott esemény után, hanem következetesen hosszú napokon keresztül meghaladja a 130/90 értéket (ezt sokan 140/90-re teszik), akkor el kell kezdened a gyógyszerek szedését.

Magas vérnyomás ellen általában három gyógyszercsaládból alkalmaznak, rendszerint kettőt, mert ebben az esetben mindegyikből kisebb dózis elég, és a mellékhatások elkerülése végett ez kedvezőbb. Ezek a következők: 1) Béta blokkolók, 2) ACE gátlók, 3) Kalcium-csatorna blokkolók. Az én javaslatom az 1. és 2. kombinációja. ha ez köhögést vált ki, vagy huzamos szedés után veseprobléma állna elő, akkor 1. és 3. Részletezve:

A béta blokkolók közös tulajdonsága, hogy nem csak a vérnyomást csökkentik, de a pulzus számot is. Ha ez 55 alá esne, akkor változtatni kell a gyógyszeren, vagy csökkenteni a dózist. A béta blokkolókról tudni kell, hogy igen pici dózissal kell kezdeni és hetente apró lépésekkel kell növelni. Elhagyásnál ugyanez, de fordítva. Az igen pici a fenntartó dózisnak az 1/8 része.

Van akinél az ACE gátlók szedése száraz köhögést vált ki, ekkor kell átállni a kalcium-csatorna blokkolókra, illetve, ha a vese nem örül az ACE-gátlónak.

A kalcium-csatorna blokkolók az ereket tágítják, ezért enyhe bokadagadással (ödéma) járhat, amit nem kell komolyan venni.

Amikor beállítod magadnak a megfelelő dózist, óvatosan kell eljárni, vagyis alacsony dózissal kell kezdeni. Egy-egy dózis hatását nem lehet azonnal felmérni, legalább egy hét kell hozzá, hogy beálljon. Beállítás után tanácsos hetente vérnyomás ellenőrzést tartani. Természetesen, amint van lehetőséged, orvoshoz kell fordulnod.

A vérnyomásmérés szabványosítva van. Tehát ülőhelyzetben 5 perc nyugalom után, három mérés egymás után és ezek átlaga az érvényes érték.

Fontos kiegészítés

B. Sándor olvasó felhívta a figyelmem a konyhasó jelentőségére, és igaza van. A magas vérnyomás elleni küzdelem első lépése a konyhasó bevitel drasztikus csökkentése. Magyarul sótlan ételeket kell enni. csak az első 1-2 nap szar. Gyorsan és könnyen meg lehet szokni a sótlan kaját. A sótlan étkezés valóban megszünteti a kisebb fokú magas vérnyomást, érdemes ezzel kezdeni.

Mivel az első hozzászólásokból kiderül, hogy nemigen van fogadókészség, és a téma el van bagatelizálva, hozzáteszem. 160/100 és a sztrók között csak az isteni gondviselés áll. Ugyanis a túlzott vérnyomás miatt az agyadban megpattanhat egy ér, lesz egy ömleny és ha szerencsés vagy akkor elpatkolsz, ha nem vagy szerencsés, akkor a fél tested lebénul és nyomorékon élhetsz akár 10-15 évet is, vonszolhatod magad szobáról-szobára, várhatod hogy a családod kiszolgáljon, bepelenkázzon, lemossa rólad a szart és néhány év után, titokban arra gondol mekkora megváltás lenne ha örökre eltávoznál. Van alternatíva, mondjuk a magas vérnyomás „csak” a vesédet szarja el és akkor járhatsz dialízisre hetente kétszer-háromszor és remegve várhatod, hogy találjanak neked egy vese donort, vagy valamelyik gyermekedtől kunyerálhatsz egy vesét. Ne hidd, hogy viccelek. Ezt minden orvos tudja, de neked soha se fogja megmondani.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

 

113 gondolat erről: „(2276) Ami kimaradt a felkészülésből

 1. Hogyan lehet gyógyszerből bespájzolni, ha a doki max. egyhavi adagot írhat fel, ill. ha a szavatoságga is max 2-3 év? Szerintem a gyógynövényes megoldásokra kellene koncentrálni.

 2. 1 – Geri:
  A legtöbb gyógyszer 15-20 év múlva is tökéletesen funkcionál. A 2-3 év azért van ráírva, hogy kidobd még mielőtt hasonló céllal felhasználnád és vegyél új (nem „lejártat”). Az Internet korában könnyen hozzá lehet jutni gyógyszerekhez vény nélkül is.

 3. A magas vérnyomás is egy civilizációs betegség. Régen a 90 éves dédnagyanámnak ,meg nagyanyámnak miért nem volt magas vérnyomása?

  Még házi ételeket ettek , otthon termett meg a répa, ettek pl. diót stb..Amit egy mai „modern” ember már nem is eszik. A másik dolog például hogy a régi öregek ettek savanyú ételeket az pörkölt mellé.

  Az ecettel tartósított ételek az erekből lemarták a lerakódást és nem volt érszűkület. Tessék néha almaecetet inni felhígítva. A másik hogy nem ettek ennyi adalékot és tertósítószert így a vese is tiszta maradt.

  Ha piszkos a vese a szervezet megemeli a vérnyomást hogy átpréselje a vért.Csanatea , diófalavéltea…..

  A másik az ivóvíz: én már lassan 10 éve RO vizet iszok ami 99% desztilláltvíz. Így nincs lerakódás az erekben.Tudom h nem ismered el Tiborbá, de miért kellene a városi kútból inni 200 méter mélyről a vizet , az nem természetes.

  A növények is jobban szeretik az esővizet ami desztilláltvíz , a locsolás a talajt is kiszikesíti ahogy írta Hetesi, az esővít a legkirályabb az embernek és növénynek ,de ma piszkos így RO szűrő kell vagy desztilláló.

  A sóval nem értek egyet . A tisztaso.hu oldalról lehet rendelni vegytiszta NaCL-t amit infúziókba is tesznek, illetve régen 60-as évek előtt még ilyen volt a bolti só is(nem volt benne ennyi kálium)

  A tiszta sóval sózás erősen ajánlott kell az izmoknak , a szervezet működésének ,asztma ellen ,stb…és nem okoz magas vérnyomást.Csak a bolti forgalomban lévő káluimos só okoz magas vérnyomást!

  Nem szaporítom a szót, de olvasgasatok a tisztaso.hu oldalon. Egyszer láttam egy filmet amiben nomádok éltek a hegyekben, és még a teába is sót raktak + állatoknak is adtak mert mondta hogy már rég legyengültek volna.

  Régen a paraszti világban a marháknak miért adtak nyalósót? Hogy ellensúlyozzák a káliumot.A betegnek miért adnak sót+desztillált vizet azaz infúziót? hogy jobban legyen.

  A zsidók 90 betegséget gyógyítonak tisztasó+desztillált vízzel! (Remélem Bálint ehhez hozzázól)

  Szerintem ennyire egyszerű az egész és ezeket kellene csak betartani. Tudom a fentiek mindegyikével nem értesz egyet de ezt mérések igazolják (természetgyógyász és nem orvos)

 4. Felkészülés!
  Mire?
  Felkészülni egy kirándulásra, egy esküvőre, ünnepre lehet, mert tudom hogy mi az ami lezajlik.
  Azt sem tudom, ha lesz katasztrófa, annak milyen nehézségi fokába esek, milyenné válik a környezetem.
  Lehet túlélem, de a környezetem mindent elvesz tőlem, ha nemtudom megvédeni.
  A sorsra nem lehet felkészülni.
  Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ésszerűen ne tartalékoljunk, mert bármikor történhet bármi.
  A szüleim arra tanítottak, hogy egy bizonyos összeg legyen félretéve, tartós élelmiszer és egyéb, az ésszerűség (pár hónap) határain belűl, katasztrófa helyzet nélkül is.

  Gyógyszer kérdés.
  Érdemes megtanulni gyógyszer nélkül élni. Mert a gyógyszer függőség.
  A természetben ott vannak a megfelelő gyógyszerek természetes formában, ha az ember tudja mi mire jó, nem lesz függő egy tablettától.
  Édesanyámnak magas vérnyomása van kezdetben szedte is rendesen, de aztán szép lassan lejebb adta, mert ott voltak a mellékhatások. Megkereste a megfelelő természetest.
  Nekem is kezdte az orvos hogy ezt, meg azt kéne, megoldottam.

  Aztán a felkészüléshez szerintem a legfontosabb lelkileg felkészülni, de nem a rosszra, hanem az életre. Mert a negatív gondolkodás, a félelem bevonza a félelem tárgyát. A félelem görcsössé tesz, lemerevít, erre készülni?
  Helyette pozitív életszemlélettel, felkészülés helyett, bizalommal a jövőben, „hogy valahogy csak átvészeljűk, ha rosszab jön” igyekszünk megélni napjainkat.
  A jelenre koncentrálva, hogy legyenek barátaink, legyen egy közösség, ahol jól érezzük magunkat, ahol fontos az amit teszünk és akkor a nehézségben sem maradunk egyedül.
  Mert a túlélés egyedűl reménytelen, de barátokkal, közösséggel lehet „vigan is meghalni”.

 5. A magas vérnyomás témájához szeretném megosztani a saját személyes tapasztalatomat. A munkahelyemen minden év őszén egy rendszeres üzemorvosi vizsgálatra kerül sor, ahol vérnyomás mérés is történik. Négy évvel ezelőtt ezen a vizsgálaton 156-os vérnyomást mértek nálam. Akkor azt mondták, hogy ez még nem kiugróan magas, de már foglalkozni kell vele. Erősködtek, hogy szedjek vérnyomáscsökkentőket, de én ezt elutasítottam mondván: nem szeretnék mostantól életem végéig gyógyszereken élni. Aztán a három évvel ezelőtti üzemorvosi vizsgálaton már 172-es vérnyomást mértek. Akkor persze már én is megijedtem. Megadtam magam és elkezdtem a vérnyomáscsökkentők szedését.

  Két évvel ezelőtt megint megtörtént a szokásos üzemorvosi vizsgálat, ahol a mérés eredménye teljesen megdöbbentett. 186-os értéket mértek. Vagyis azután, hogy egy teljes éven keresztül szedtem a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket a helyzet nem jobb lett, hanem tovább romlott. Végül idén január elején (egyfajta újévi fogadalomként) elhatároztam, hogy változtatok a táplálkozási szokásaimon és megpróbálkozok a szénhidrát-szegény diétával. Elhagytam mindenféle pékárút. Egyáltalán nem eszek kenyeret, tésztát, rizset, krumplit, stb. Helyette rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, salátát, tojást, sajtokat, illetve különféle magvakat (mandula, kesudió, stb.) fogyasztok. Persze hébe-hóba eszek húst, sőt még szalonnát is, de arra odafigyelek, hogy mindig valami zöldséget egyek mellé ne pedig kenyeret.

  Az eredmény: a vérnyomásom két hónap alatt teljesen rendbe jött. Márciusban be kellett fejeznem a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését, mert már inkább az alacsony vérnyomás kezdett problémákat okozni, nem pedig a magas. Az elmúlt fél évben a vérnyomásom minden egyes mérésnél 110 és 120 között volt. Illetve egyetlen egyszer mutatott egy kiugró 128-as értéket. Ez volt a legmagasabb, amit az elmúlt fél évben mértem. Ja és még valami: Kifejezetten szeretem a sós dolgokat. A sót sóval eszem. A zöldségeket és a tojást mindig alaposan megsózom. Még a sajt falatkákat is sóba szoktam mártogatni mielőtt bekapnám.

  Én nem azt mondom, hogy ez az egyedül üdvözítő megoldás a magas vérnyomás problémájára. Megértem, ha valaki nem tudja elhagyni a kenyeret, a krumplit, a rizset vagy a tésztát. De nálam ez vált be.

 6. 3, 4, 5:
  Ennyi valótlanságot már rég olvastam egy ültő helyemben. Különösen Andrew. Ez önmagában nem lenne baj, de lesz olyan barom, aki elhiszi és megy utánatok.

 7. A tiszta víz és a tiszta só alkalmazását mérések igazolják. Mármint természetgyógyász aki ezzel gyógyított meg sok beteget. Weixl wárhegyi László előadását és Füves Gyuri bá előadását halgassátok meg.
  Tiborbá tudtam hogy a témában makacs leszel és nem ismered el.
  Na de mi az oka ? Milyen érv szól a tiszta só ellen vagy a desztillált víz ivás ellen?
  Elolvastad a honlapot ? Én nem reklámcélból tettem ki.
  Pl tisztasó fogyasztásra számos eset van Weix László által hogy segít a csontritkulás , asztma stb esetén…..Számos rákos betege volt ahol a vérképből a nátrium borzasztóan alacsony a kálium pedig magas volt a szervezetben(és igen akkoriban amikor az orvosok meghatározták ezt rosszul határozták meg a kálium nátrium szintet!) A magas kálium/alacsony nátrium szint önmagában okozhat magas vérnyomást. Káliuminjekcióval végzik ki az elítélteket.A focisták huszonévesen azért esnek össze mert kiizzadják a nátriumot (és nem pótolják) a kálium pedig feldúsul és jön a szívroham.Csak ezt a média nem mondja….
  Nem gyógyszerek kellenek a geddonra hanem természetes szerek és a tudás…Persze tartaléknak lehet gyógyszer is.

 8. Tibor bá! Hogy érted azt, hogy valótlanságot állítottam? Minden szóról szóra úgy történt, ahogy azt leírtam! Mindez velem történt meg, ez az én saját személyes tapasztalatom, garanciát tudok vállalni minden egyes szavamra. Az, hogy korábban rendkívül magas volt a vérnyomásom, az orvosi papírokkal bizonyítható tény. Az is tény, hogy az elmúlt fél évben 128-nál többet egy alkalommal sem mértem. Tény, hogy márciusban fel kellett hagynom a vérnyomáscsökkentők szedésével, mert a vérnyomásom már kezdett kifejezetten alacsony lenni. Ezt írod:

  „Ez önmagában nem lenne baj, de lesz olyan barom, aki elhiszi és megy utánatok.”

  Én senkit sem bíztatok, hogy kövesse a példámat. Tudom jól, hogy egy olyan alapvető élelmiszer elhagyása, mint amilyen a kenyér, nem egyszerű. Nincs semmiféle küldetéstudatom, nem vagyok az egészséges táplálkozás szószólója. Mindenki azt csinál a saját egészségével, amit akar, úgy táplálkozik, ahogy neki jól esik. Én csupán szerettem volna megosztani a saját tapasztalatomat, ha már szóba került a téma.

 9. Kedves Tibor-bá!

  Nekem vannak tyúkjaim és szépen tojnak, vágok is belőlük.
  Van kertem is megtermeltem eddíg magamnak a kruimplit és sokféle zöldséget is, volt kukoricásom is, búzám is. Magunknak sütjük a kenyeret stb.
  Most is a kertből jöttem be egy kv.-ra és nem kel napi 12 órát robotolni, mint azt hiszik. Ma már csak a kiskertet műveljük, mert a gyerekek kirepültek és ők nem akarna vele foglalkozni, amíg megvásárolható.
  A csirke projektem nem ment csődbe mint a tied.
  Van unokám akivel, ma is fogok délután játszani. A gyermekeim nem mentek messzire és itt vannak köröttem, ha segítségre van szüksége valakinek megyünk. Mindegyikünk teszi amit szeret.
  Írhatnék még többet is, de ha csinálom a boldogabbá és kiegyensulyozottabbá tesz.

  Szóval, aki tudja csinálja, aki nem az magyarázza, meg tanítja, meg írja a könyveket meg a sok sületlenséget.
  Én azoknak az embereknek szoktam a véleményére adni, akik megmutatják, példával járnak elől, akik csinálják. Nem érdekel a tudós, hogy kinek milyen papírja van.

  Gyümölcséről a fát.

 10. Minden tudatosan élő ember az eü.dolgait a legjobb ismerete, és élettapasztalata szerint intézi.
  Ki a gyógyszerekben hisz, ki a vegán,vagy könnyített vegán étrendben.
  Csak annyit tennék hozzá ehhez a mai igen kiváló poszthoz,
  hogy az infarktus, a stroke az csak a jéghegy csúcsa.
  Befejezett végeredmény.
  A figyelmetlen életmód következménye, ami után csak kapkodás,
  és lejtmenet következik.
  Minden ereket érintő megbetegedés a „modern”táplálkozásra, a stresszre,
  és a helytelen szokásokra vezethető vissza.
  A hajósoknak hosszú utakon kihullottak a fogaik.
  A szájukban jelentkező, a rossz táplálkozás miatti vérellátási zavar,
  ami ínysorvadást,és fogvesztést okozott.
  Az erek áteresztő képességének megóvása kell legyen minden javító szándék mögött.
  Legyen az helyes étkezési, vagy gyógyszeres terápia irány.
  Hogy rövidre fogjam,
  a legfontosabb a „mai”táplálkozásunkban hiányzó
  létfontosságú elemek felszívódásra alkalmas állapotban való bvitele.
  Minden kálcium felszívódása csak a magnézium helyes aránya mellett teljesül!
  A Mg. az a növények zöld részeiben található.
  A vas, ami az állati szervezetekben az életerőt, az oxigén felvételét biztosítja a HEM, hemoglobin a vér alkotó részeiben kering.
  Vas hiányában sápadt,beteges lesz a páciens.
  Minden betegség a rossz táplákozási szokásokra vezethető vissza,
  mivel azzal az életerő, a természetes ellenállóképesség is csökken.
  Ha valaki hosszú, egészséges életet szeretne magának, ügyeljen a mikroelemek fontosságára is.
  Ezek közt talán a legfontosabb a szelén fogysztása.
  Egész-séget!

 11. 10 Xander
  ott a pont. A szelén szintén igaz. Én mindennap fogyasztok.

 12. Kedves Tibor Bá! Amiről Tóth Gyula írt, az abszolút egybecseng az általad is tisztelt Szendi Gábor „tanításával” amit Paleo diétának hívnak, én más okból szintén ezt követem, szerintem is hatásos.

 13. Andrew!
  Nézd, aki ilyet leír: „Az ecettel tartósított ételek az erekből lemarták a lerakódást.” Azzal én nem tudok mit kezdeni, azon kívül, hogy felhívom a többiek figyelmét, hogy (finoman szólva) valótlanság.
  Bodor Attila:
  Nekem is vannak tyúkjaim, tavasszal keltettem csirkéket, most van 22 jércém, az öreg tyúkokat le fogom vágni. Van konyhakertem és annyi gyümölcsfa, hogy le se tudjuk szedjük. ÉS?
  Tóth Gyula:
  Te azt írtad le, amire emlékszel. De szerintem rosszul értékelted ki az eseményeket. A hipertóniád azért szűnt meg, mert a kiváltó ok megszűnt, de azt nem tudod, hogy mi volt a kiváltó ok.

 14. Ha végiggondolom, hogy az elmúlt egy évben történt-e bármi egyéb változás az életmódomban, ami a vérnyomásomra kihatással lehetett, akkor nem találok semmit. Ugyanúgy ülő munkát végzek most is, mint azelőtt. (Mivel szoftverfejlesztő vagyok.) A rendszeres testmozgás korábban sem volt a napirendem része, most sem az. Korábban is megittam napi egy-két dögerős kávét, most is így teszek. A végzett napi munkám semmivel sem jár kevesebb stresszel, mint azelőtt. Ugyan mégis mi a fenétől jött volna rendbe a vérnyomásom, ha nem attól, hogy időközben gyökeresen átalakítottam a táplálkozásomat? Ha valóban egy rejtélyes kiváltó ok állt volna a magas vérnyomásom hátterében, mint ahogy azt feltételezed, az bármikor máskor is megszűnhetett volna. Miért pont akkor szűnt meg, amikor felhagytam a finomított szénhidrátok fogyasztásával?

 15. 15 – T.Gy.:
  Vérnyomás csökkentők 1964 óta vannak. Előtte az orvosok semmi mással nem tudták levinni a vérnyomást csak sószegény étrenddel. Milliók esetében a só vérnyomást emelt. A te esetedben a sót sóval csökkenti a vérnyomást. Ehhez csak gratulálni lehet. 😀

 16. „A te esetedben a sót sóval csökkenti a vérnyomást. Ehhez csak gratulálni lehet.”

  Ez azért egy igen durva csúszatás, ami nem is biztos, hogy méltó hozzád. Egy szóval sem állítottam, hogy attól csökkent volna a vérnyomásom, hogy sót sóval eszek. Én azt állítottam, hogy a szénhidrát-szegény táplálkozástól csökkent! Tudniillik már akkor is mindent jól megsóztam, amikor még extrém magas volt a vérnyomásom, és most hogy már alacsony, most is mindent jól megsózok. A fiam az élő tanú rá, hogy esténként még az ementáli sajt darabkákat is sóban forgatom meg mielőtt bekapnám. És ezt nem azért teszem, mert „sóhívő” vagyok, hanem mert szeretem a sós dolgokat, kívánom a sós ízt. A sófogyasztási szokásaimban az elmúlt években semmi változás nem történt. Kizárólag a szénhidrát fogyasztási szokásaimban történt igen jelentős változás. Persze értem én, hogy pont azt szajkózom, amit te nagyon nem szeretnél hallani. De ez engem egyáltalán nem érdekel.

 17. “Az ecettel tartósított ételek az erekből lemarták a lerakódást.”
  Ezen úgy röhögtem, hogy leestem a székről!!! 😀
  Még ilyet könyörgöm!

 18. 17: Mé, nem tudtad, hogy az ecet lemarja a vízkövet? Te mivel sikálod a csapot otthon? Naugye!

  Aztán, ha tisztára marattad az ereidet az ecettel, jöhet a lúgosítás Andrew abban is biztos szakértő.

 19. 17 dolfin
  Ezt egy Géczi Gábor előadáson hallottam a youtubeon. De van benne igazság mert ha megeszed az ecetes savanyút az felszívódik a véráramba.Ezt a példát mondta Géczi Gábor hogy a régi öregek a pörkölt mellé megettek egy halom savanyút amiben volt ecet, igen. Utána említette hogy tegyünk vízbe 1-2 kanál almaecetet és igyuk meg , mert ez is tisztítja az ereket.Miért lenne ez hülyeség . Van amit megéve nem érezzük meg a közvetlen hatását de attól még működik, ilyen az értisztítás.Az hogy nem érzed a közvetlen hatását attól még működik. Ott van az alkohol megiszod és a véráramodba lesz pillanatok alatt.Ugyanúgy a dohányzás sem a nap végén öl hanem 20-30 év múlva. De hogy egy közvetett hatást mondjak : egyél meg egy erőspaprikát és egyből érzed a kiszabaduló vegyi anyagok hatását.
  Ne takarítsd ki a fürdőszobád fél évig majd meglátod milyen ocsmány lerakódások lesznek.

 20. 21 – Andrew:
  Te vagy a honlapom első számú szégyene. 🙁

 21. A kávéval tulajdonképpen mi a helyzet? Emeli a vérnyomást vagy csak a pulzust?
  Egészséges vagy káros?

 22. Amit megeszünk, azt a gyomor meg a belek megemésztik, teljesen megváltozik az anyag tulajdonsága.
  Szerencsére egyetlen mikrocsepp ecet sem jut a véráramba, mert különben meghalna az ember, ha csak egy icipicit is elbillenne a vér pH-ja

 23. 21. Tiborbá
  Ne a savanyú káposztán lovagoljunk azt Géczi Gábortól hallottam tegnap és megragadt a fejemben ez a mondat.Géczi jó dolgokat mond igazi régi vágásban én bírom az előadásait.Röviden azt mondja hogy mekkora egy szar lett a világunk és milyen fasza volt régen a paraszti világban.És igaza van.Néha persze mond hülyeséget, de alapjaiban jó dolgokat mond , halgass bele.
  —–
  Weixl László több ezer beteget és rákos beteget meggyógyított, ami nekem elég bizonyosság arról hogy igazat mond(+ konfirmáció az is hogy amit mond és visszanézve azokat a szokásokat egyes népeken valóban 90 évig élnek,pl japánok,de nem megyek bele)
  Ő maga desztillált vizet iszik 20 éve (amitől a média azt mondja h fel lehet fordulni) és erősen sóz(tiszta sóval).Nézd meg hogy néz ki hatvanvalahány évesen,sok 30 éves elbújhatna mellette.10 éve én is desztillált vizet iszom és semmi bajom,sőt a csapvíz és a munkahelyi ballonos vizet meg sem iszom mert már az íze is szar a tiszta víz után.Ásványvizet néha iszok de csak a szénsav miatt mert néha szeretem.
  Csak hallgasd meg :https://www.youtube.com/watch?v=pacGasDylGY

  meg pl. az hogy az iskolákban is kevesebb sót használnak az étkeztetéshez, Gratuláció, hogyan legyen még több beteg gyerek.Azt sem tudják a kormányban akik ezeket hozzák hogy milyen rendezvényen vannak.

 24. 26:

  „Röviden azt mondja hogy mekkora egy szar lett a világunk és milyen fasza volt régen a paraszti világban.És igaza van.”

  Miért van igaza? Dehogy van igaza. Az igazság az, hogy sosem volt ilyen jo világunk mint most. Soha ennyi lehetöseged nem volt ilyen jol élni, mint most. Soha ennyi informáciot nem gyüjthettél be egeszseges élet témakörben. Soha ennyi sport nem állt rendelkezésre, és soha nem voltak igy tele a boltok mint most. Minden csak rajtad mulik, hogy ebböl mit használsz ki…..
  Tudom, hogy az agy nagyon szeret retrozni, én is kellemesen gondolok vissza a 80-as evekre, de ez egyáltalán nem jelenti hogy valoban jobb is.

 25. Ez világnézeti kérdés. Nyilvánvaló, hogy aki materialista, annak a hedonizmus az elsődleges. Aki pedig azt mondja, hogy nincs élet és nincs halál, mint Géczy, az jobban aggódik a világunk és gyerekeink egészségéért, jövőjéért. Egoizmus vs. rendszerszemlélet. Ebben aligha lehet konszenzusra jutni.
  Curix megnyugodhatsz, a régi magyar paraszti világot senki nem fogja neked visszahozni. De azért a hedonizmus miatt kicsit talán aggódhatsz Merkelisztánban. 😀

 26. 26 & 27:
  Az emberiségnek soha se volt ilyen jó dolga, soha se volt ilyen kellemes az élet. Az más kérdés, hogy képtelen élni a lehetőséggel és teljesen rossz irányba tolódtak el az élet stílusok.
  Még vissza lehet emlékezni a múltra. Még élnek közöttünk olyan idős emberek, akiknek emlékezetében még létezik a múlt valósága.
  Paraszti élet? Nyáron (szó szerint) munka látástól vakulásig. Kaszával vágni a rendet, de gyorsan mert kiperegnek a szemek. Kapálni éjjel-nappal, töltögetni a kukoricát, mindent kézi erővel csinálni, gondozni az állatokat, javítani a szerszámokat. Malomba behordani a gabonát lovas szekérrel. Nem ám megforgatom a slussz kulcsot és megy a járgány. Felszerszámozni a lovakat, befogni őket. Negyed óra múlva menetkész a kocsi, amivel el lehet érni az óránként 8 km-t is. Estére haza is érkezik. Lovak kifogása, lecsutakolása, etetése, és máris foglalkozhat a családjával.
  Házimunka? Nincs porszívó, nincs mosógép, nincs hűtőgép, nincs fagyasztó pult, nincs vezetékes gáz, a TESCO-ban nem lehet kapni télen-nyáron gyümölcsöt. Megoldás? begyújtani a sparheltbe, vizet melegíteni. Előző este beáztatni a teknőt, hogy összedagadjanak az alkotó deszkák. Gyökér kefével neki esni a taknyos zsebkendőknek, mert természetesen papír zsebkendő sincs. Szezonban befőzni paradicsomot. Sárgabarack, szilva lekvár készítés. Bedunsztolni cseresznyét, körtét, őszibarackot. Nagy takarításkor kiverni a port a szőnyegekből. Nyáron tarhonyát készíteni, mert rizs sincs. Kész tészta sincs. A káposztás cvekedli főzése tészta gyúrással kezdődik. Folytassam?
  90 évig éltek? Nézd meg a régi statisztikákat, az átlagos életkor 50 alatt volt. 200 éve pedig 40 alatt. Nem volt magas vérnyomás? Persze, hogy nem, hiszen nem volt vérnyomásmérés. Beteg lett? Vagy meggyógyult vagy meghalt, inkább az utóbbi. Antibiotikumok csak a háború óta vannak. Az orvostudomány gyermeteg volt. A tüdőbaj népbetegség volt az Alföldön, úgy hívták, hogy morbusz hungarikusz. Egy sima tüdőgyulladás majdnem biztos halált jelentett.
  Szóval, miről is beszélünk?

 27. Itt ma Nemetorszagban napi mäsfel orät dolgozok a kajamért heti 5 napban. Ebben benn van a gyümölcs es minden egyeb mas is. Teljesen egeszseges etrend.

  Ezzel szemben pedig ott äll a napi 12 ora munka, amiröl Tibor ba most irt. Es egy paraszt messze de messze nem tudott olyan valtozatosan enni, mint ez ma lehetseges.
  Andrew akkor ki elt jobban? A mai ember vagy a paraszt?
  Gondolkodj kicsit rajta, nem kell mindent elhinni annak az embernek csak mert jol beszel.

 28. A legtöbb dolgot lehet kétféleképpen csinálni. Az egyik módszer jobb, a másik könnyebb és kényelmesebb.

  Nem biztos, hogy hülye az, aki a jobbat választja, annak ellenére, hogy az fárasztóbb. Nem is kell mindenkinek egyetérteni az értékítéletben, hogy az jobb.

 29. 28: Hogy érted azt, hogy nincs élet és nincs halál?

 30. 32 – Ábel:
  Ez konkrétum nélküli bla-bla, nem pedig érvelés.

 31. Mire gondolsz Abel? Arra hogy jobb 12 oräban turni a földet, mint 3 euroert venni annyi krumplit pl. ami eleg egy egesz honapban?
  Nem igazän ertem mire gondolsz.
  Ma välaszthatsz, hogy csak a megélhetésedert dolgozol, vagy szeretnél több élmenyt az eletedbe hozni.
  Ha azt akarod velem elhitetni, hogy az elet ertelme az, hogy kemenyen kapälok a krumpliföldön….. akkor en azt nem hiszem. Csinältam azt is csak azert mondom…..

 32. Azért írtam általánosan, mert ez egy általános megfigyelésem, ami nagyon sokmindenre illik. Írhatok példát is.

  Pl. megtehetem, hogy a kertemet lekaszálom, a szénát összegyűtöm, és ezzel etetem a nyulaimat, amik így egészséges biohúst adnak a családnak. Vagy megtehetem, hogy fizetek valakinek 5000-t, hogy csapassa le a kertben a füvet gépi kaszával, és megvehetem a Tecsóban a nagyüzemi tápos, antibiotikumos disznóhúst – nyulat nemigen fogok találni, és munka után lemegyek az edzőterembe, hogy kicsit lassítsam a testem elpuhulását az irodai munkában. A második nyilván sokkal egyszerűbb, még az is kijöhet, hogy olcsóbban, kevesebb munkával megúszom. De az egészség, az életminőség és a fenntarthatóság szempontjából egyértelműen az első a jobb.

  Nekem sincs mindig energiám és kedvem a jobbat választani, én is sokszor a lustábbik útra lépek, de legalább tudatában vagyok.

 33. 27. Curix

  „Soha ennyi lehetöseged nem volt ilyen jol élni,….”

  Mindennek ára van.
  És soha ennyi élelmiszernek nevezett ipari hulladékot még nem volt lehetőséged enni.
  És soha még ennyire elhidegült és kiüresedett emberi kapcsolatban, családban nem volt lehetőséged élni.
  És soha még ennyire elbutult, nihil , felelőtlen társadalomban nem volt lehetőséged élni.

 34. „l. megtehetem, hogy a kertemet lekaszálom, a szénát összegyűtöm, és ezzel etetem a nyulaimat, amik így egészséges biohúst adnak a családnak.”

  Te se tartottäl még életedben nyulat azt lätom 🙂

  Pont mult heten szemeztem a nyulhussal. 12 euro, mélyfagyasztott es teljesen elökeszitett a sütesre. De van friss hütött hus is, hasonloan „draga” aron.
  Tartottunk nyulat is es tudom mennyi melo van vele.
  Szoval Abel még mindig nem értem mire akarsz kilyukadni. Irodaban sem kell dolgoznod, ha nem szeretnél. Olyan munkat csinalsz, amihez kedved van. Ez a szabadsäg sem volt soha csak most.

  „”És soha még ennyire elbutult, nihil , felelőtlen társadalomban nem volt lehetőséged élni.””

  Hmm nem tudom Elöfurdulo, ez megint attol függ, hogy välasztod meg a mikrokörnyezetedet, barätaidat.
  Hajlamosak vagyunk a mai tärsadalomban csak a rosszat lätni, a regiekben meg csak a jot meg az ugynevezett ertekeket.
  Egyaltalän nem vagyok meggyözödve, hogy ez a tärsadalom olyan rossz lenne, mint azt sokan hirdetik.
  Amiröl en meg vagyok gyözödve az az, hogy tul sokan lettünk. Tul sok ember el tul kicsi helyen.

 35. 37: Na erre rápacsáltál, konkrétan idén kétszer kaszáltam a nyulaimnak. 😀
  Meg csináltam minden mást is, amit itt felsoroltam, a jót is és a könnyűt is. Ezúttal egészen pontosan tudom, hogy miről beszélek.

 36. „Ezúttal egészen pontosan tudom, hogy miről beszélek.”

  Csak mi nem. 😀 😀

 37. 37 – Előforduló:
  Te se olvasol túl figyelmesen. Ezt írtam:

  „Az emberiségnek soha se volt ilyen jó dolga, soha se volt ilyen kellemes az élet. Az más kérdés, hogy képtelen élni a lehetőséggel és teljesen rossz irányba tolódtak el az élet stílusok.

  Te azokról beszél (hatalmas tömegek), akik „képtelenek élni a lehetőséggel” Azok, amiket felsoroltál, nem kötelező velejárója a jólétnek. Az emberek szabadon választották. Némi utánjárással hozzá lehet jutni bio alapanyagokhoz, és vannak „bio” feldolgozások is. A kölyöknek nem kötelező leszarni a szüleit, és társalgás helyett nem kötelező nyomogatni a smart phone-t. És persze elbutulni se kötelező, sőt ma könnyebb tanulni és információhoz jutni, mint bármikor a múltban.

 38. Nem mondom néhány aspektusban nehezebb volt régen.

  A régi paraszt és paraszt között is volt különbség, és még időben is (pl 1800-as évek vége vagy 1940-es évek…)

  A régi ember biokaját ett , nem ipari hulladékot. Igen ma bemehetek a coopba és vehetek fél kiló répát 100 ft-ért . De az műtrágyás vizet kapott csak egy homoktalajon és többet árt mint hazsnál. De ugyanígy minden tele van adalékkal.Nem tudsz mondani egy olyan élelmiszert amiben nincs adalék….

  A tescos téli gyümölcs ami spanyolból jön meg szart sem ér. Régen volt verem és eltették bele a zöldségeket.

  Ma meg azért dolgozol hogy kifizesd a számlát , nincs időd a sparheltba begyújtani. de ugyanúgy megdolgozol a villanyszámláért.

  Az hogy ki hogy érzi a régi és az új világot az munkahelyfüggő is.Pl ha a Postán vagy a Tescoban dolgozol 100 Eft -ért és kihajtonak akkor lehet hogy joggal gondolsz vissza a régi világra.Ha viszont 3kilót keresel aktatologatással akkor lehet hogy azt mondod hogy ma milyen jó.

  Ma felesleges köröket futunk , régen ezt nem tették meg.(pl. ismerősöm nagyobb autót vett (7-8 milla) mert a pesti forgalomba munkábajáráshoz jobban húzó autó kell a szuzuki nem jó.

  A régi berakott, elrakott dolgoknak nem volt párja, bio minőség volt.

  Nem mondom ma jó hogy van automata mosógép , nem ez ellen tiltakozok , hanem az ellen hogy 10 emberből 9 ember munkája felesleges (marketinges, közgazdász, stadionépítő, stb…) ezzel ellenben nem lehet még pénzért sem bioélelmiszert kapni sehol(most a tesco bio részleget hagyjuk az egy rakás szar)

  Dédmamám 91 évig élt . Igen még 84 évesen (20 éve) is kivittük nagyapámmal a dinnyeföldre 32 fok melegben kibasztuk a zsiguliból 1 sörrel és szalonnával úgy hogy 1 fa nem volt ami alá mehetett volna délben és csak este mentünk érte 😀 .Dédmamám minden nap dolgozott fizikailag.

  Lehet az ismereteim hiányosak és 200 éve 40 évig éltek , paff ezt nem tudtam de elismerem.

  Ma a 80 év megélése annak köszönhető hogy pl. egy mai 80 éves az első 60 évében nem szemetet evett.Csak az utóbbi 15–20 év szól a junk foodról , tehát a mai 80 éves korosztály egy más téma.Namármost ezért ma gyógyszerekkel ki lehet tolni 80-ig a mai 70-80-as generációt, mert az immunrendszere és az első 60 éve mondhatni bioétkezés volt.

  De Tiborbá kíváncsi vagyok mondjuk arra hogy a mai 20 éves generávió aki energiaitalon és junk foodon nől fel az gyógyszerekkel kitolható e 80-90 évig, vagy 50-60 évesen hullani fognak majd ki hiába lesz gyógyszer …….

 39. Én nem mondom, hogy ma minden rossz, sem hogy régen minden jó volt. Csak megértem és átérzem Andrew és előforduló érzéseit ezekkel a dolgokkal kapcsolatban.
  Én nem bánom, hogy ma 400 forintért kapok egy tábla mogyorós csokit a Lidl-ben, de sokkal egyszerűbb lenne nem elhízni, ha nem lennének ezek az olcsó és könnyen elérhető, gyilkos finomságok.
  A régi idők minden nehézségével együtt könnyebb volt a „jó” megoldást választani, mert nem volt a kényelmes és könnyű, ami közben tönkreteszi a jövőnket – egyénileg és globálisan egyaránt.

 40. 42 – Andrew:
  Feleslegesen szaporítanod a szót. Világosan megírtam, most már harmadszor: A mai ember képtelen élni a lehetőséggel és teljesen rossz irányba tolódtak el az élet stílusok. NEM KÖTELEZŐ. És akkor arra hivatkoztok, hogy ez van, meg az van. És akkor mi van? Nem kell igénybe venni, és másokat hibáztatni. Ma könnyű és kellemes az élet, ha okosan élsz a lehetőségekkel. Kész, ennyi, és ehhez nincs mit hozzátenni.

 41. Az emberiség, illetve legalábbis a szerencsésebbik része, ahová mi is tartozunk tényleg nem élt ilyen jól.
  És látszik, hogy ezt a továbbiakban is tovább akarja fokozni, és addig fogja csinálni, amíg az erőforrások ezt lehetővé teszik, és neki nem szalad a falnak.
  Én sem akarok csak másokra mutogatni, én is örülök annak, amit elértünk, kihasználom, kocsival járok, barangolok a neten, ha úgy tetszik lubickolok a lehetőségekben, és azért nem venném nagyon jónéven, ha valaki most felkínálná nekem, hogy menjünk vissza az 50-60-as évekbe, mikor gyerek voltam.
  Pedig akkor is boldog voltam, jól éreztem magam, és gyakran nosztalgiázok akkori emlékeimről. De az ember mindig úgy érzi, hogy megszolgálta azt az előrejutást, amit életében elért, és igazságtalannak érezné, ha ezt valaki el akarná vitatni tőle.
  Pedig ennek az előrejutásnak nagy része nem a saját érdeme, hanem az emberiség kollektív, könyörtelen, gátlástalan nyomulásának eredménye a természettel, ökológiai rendszerekkel, a föld tartalékaival szemben.
  Ahogy egyre jobban élünk, úgy égetjük fel magunk körül a természetet, de ezt a folyamatot visszafordítani lehetetlen, mert mindenki ellenérdekelt benne, mert mindenkinek van vesztenivalója, még az utolsó segédmunkásnak is.
  A mai ember fejente is nagyságrendekkel több erőforrást éget el, rombol szét visszahozhatatlanul, mint néhány generációval ezelőtt, és jóléte ebből fakad, egyértelmű, hogy a folyamat nem fenntartható.
  Nincsenek illúzióim, ha volna valaki, aki komolyan felvállalná, hogy jólét függésünket visszafordítsa, az elbukna mielőtt az első lépést megtehetné, mert a tömegek részére rémisztőbb lenne egy visszaszegényedés, mint akármilyen jóslat a végső pusztulásról, mert az utóbbit el sem tudja képzelni, az előbbit viszont nagyon is…

 42. Andrew

  tökeletesen nem erted, amit Tibor bä mond. A jelen idöben a legnagyobb vivmäny a VALASZTAS szabadsaga. Ehetsz chipset es kolat egesz nap. Meg megveheted az egeszseges kajat is.
  Es mindegyikhez sokkal kevesebb munkaval juthatsz hozza, mint barmikor.

  Egyebkent bärmikor ätmehetsz parasztba. Hajrä. Dobd ki a hütödet aztän ässäl vermet. Majd egy ev mulva ujra megbeszeljük a temat.

  Otthon en sem lattam a tescoban meg mashol sem valos bio kajäkat. Nincs rä piac.
  Itt nemetorszagban szinte minden termeknek megtalalod a bio vältozatät is.

 43. Egy dolgon mindenki jol gondolkodjon el, mielött pälcät tör az embeek felett.

  Tibor bä szerint az elägazäs akkor volt, mikor abbahagytuk a gyüjtögetest es elkezdtük müvelni a földet.

  Gondolja vegig mindenki magäban, hogy melyik lett volna jobb. Tudatlanul gyüjtögetni toväbb. Vagy vegigvinni ezt a több ezer eves fejlödesi vonalat, amin most vagyunk. Senki nem vonhatja ketsegbe, hogy leirhatatlanul sokat fejlödött az ember.
  Velemenyetek szerint ez rossz.
  Biztos?
  Hubab, Andrew, Abel stb….
  jobban szeretnetek meg mindig gyüjtögetni?
  Ha az emberi civilizacio 50 ev mulva veget is er, akkor is ez az ut volt meltobb az emberhez….teljesen mindegy hogy az miben ert veget.

 44. 46 – Curix:
  Tőlem 6 km-re, Csillaghegyen van egy bió bolt. Mindent kapsz benne. Van hentes is, maga vágja minden hétfőn az állatokat. Egész héten árusít. Árúja kifogástalan. Persze ezek mind drágábbak. De az üdülés a Seychelle-szigetek nem kötelező. Mindenki arra költi a felesleges pénzét, amire akarja. Van, aki 260.000-ért vesz egy tablettet és azzal villog mondjuk a Seychelle-szigeteken, ahol 50.000-ért aludhat egy jót. 😀

 45. A múlttal kapcsolatban érdemes egy kicsit olvasni az Irországi nagy éhinségről (akár egy posztot is meg érne)
  Viszont aki már most gazdálkodik ,az nagy előnyben van azzal szemben aki most kezdi el.

 46. 47 – Curix:
  A fejlődés természetesen jó volt, de az Embernek észre kellett volna venni valamikor a XIX-XX. század fordulója környékén, hogy most jött el az idő, hogy visszafogja magát, minden tekintetben. Például a fehér ember miért törte ki a nyakát, hogy az afrikaiak halandóságát (a természetes szelekciót) modern gyógyászattal megakadályozza. Vagy például 100 millió számra legyártott gépkocsik helyett miért nem alkotott tökéletes tömegközlekedést? Persze ekkor is az út végére értünk volna egyszer, sok-sok ezer év múlva, de az emberiség végóráit el lehetett volna húzni, elfogadhatóbb módon.

 47. 49- sama:
  Az írországi nagy éhínségnek kegyetlen, természetes oka volt. Az angol földbirtokos a nagyobb profit reményében a burgonyát kivitte az országból. Erre nem kell egy külön poszt.

 48. Tibor bä ez egy erdekes tema lenne, hogy miert epp igy es ebben az idöben erkeztünk a civilizäcio csucsära. Azt gondolom ez a viselkedes kodolva volt belenk. Az ember ilyen szempontbol gyärilag hibäs, söt azt is megkockäztatom, hogy nem a Földre valo elöleny, mert minden ami az embernek jo, az käros a bolygonak. (meg a szex is mint kiderült)

  Mi lett volna ha az a volna ott nem volna……. lehet rajta filozni de semmi ertelme… de igy is volt ertelme az emberi letezesnek, sokkal több, mintha meg mindig bogyoznänk.

  Na akkor otthon is van Bio. Akkor minden hol van csak az Andrew feleknek könnyebb sipäkolni egy Geczy utän, mint elni szabad akarataval.

 49. A jólét dekadenciához vezet és a természet gyorsan elkezdi a szelekciót. Csak rá kell nézni a beáramló migráncsokra, akik állítólag a nyomorból érkeznek.
  Amúgy ennek a nagy jólétnek az érzése is teljesen szubjektív. Az én őseim is a földből éltek. Azóta sem találkoztam annyi derűs, viccelődő, bizakodó emberrel ebben az állítólagos nagy jólétben, mint gyerekkoromban. Persze lehet mondani, hogy a nosztalgia megszépíti az emlékeket. Én a mai fiatalság körében csak frusztráltságot, reménytelenséget és okostelefon baszogatást látok.
  Tibor bá, nem te szoktál nosztalgiázni, hogy régen mennyi minden jobb volt, meg hogy a fejlődő országok népessége sokkal boldogabb a fejlettekénél? Akkor miről is beszélünk most? Vajon a jólétben élő emberek elerkölcstelenedése is saját választásuk eredménye?

  33. Ábel
  Géczy azt mondja az előadásaiban, hogy az élet tanulás és egymás utáni leszületések sorozata, nem ér véget a halállal. De erről majd dajtás ír disszertációt. 😀

 50. „Tibor bá, nem te szoktál nosztalgiázni, hogy régen mennyi minden jobb volt, meg hogy a fejlődő országok népessége sokkal boldogabb a fejlettekénél? Akkor miről is beszélünk most? ”

  Szerintem a tenyekröl, amit te sem vagy hajlando felfogni.

 51. 47 Curix
  Velem ne példálózz, én is éppen arról írtam, hogy nem szívesen mennék vissza gyermekkorom idejébe, ma azt már nyomornak érezném, ami akkor természetes volt.
  És minden új generáció azon fog ezerrel dolgozni, hogy valamicskét javítson a korábbi életfeltételein.
  Na ez az, ami kódolva van bennünk, ami természetes.
  De minden élőlény erre törekszik, csak a többieknek korlátozott az eszköztára, legfeljebb azt tudja megtenni, hogy új területet hódít meg, és igyekszik legyőzni a konkurenciát. Aminek persze a konkurencia maximálisan ellenáll, így az egyensúly felboríthatatlan, egyik elem sem tud látványosan megszaladni a többi rovására.
  Az ember viszont képes rá, hogy szétverje azt az ökológiai rendszert, aminek ő maga is a terméke.
  Ha úgy tetszik, itt is érvényesül az entrópia, a rendezettség csökkenése.
  Az emberi társadalom egyre fokozódó rendezettségének az az ára, hogy a föld és az ökológiai rendszer rendezettségét nagyobb mértékben pusztítja, mint amennyire az előbbit növeli…

 52. 54. Ahogy a rákos sejtek is teljesen felszámolják a létfeltételeiket(további rákos sejteknek sem adva lehetőséget), úgy mi is mindent megsemmisítünk magunk körül(lásd a klíma szétcseszését, ami lehetetlenné teszi még az elfajzott emberi életet is). Akkor miféle legjobb korról beszélsz? A te hedonizmusod biztosítva legyen a jelenben, a többiek meg dögöljenek meg utánad, nemde?

 53. 53: Mit nagyképűsködsz? Itt mindenki tényeket sorakoztat fel. Csak máshova tesszük a hangsúlyt.

 54. Teljesen elvittetek a temät. Egyältalän nem az volt a kiindulopont, hogy fenntarthato ez a rendszer vagy nem, de ti minden temakörböl idejuttok ki.

 55. „A te hedonizmusod biztosítva legyen a jelenben, a többiek meg dögöljenek meg utánad, nemde?”

  Ez most baromira nem fair. Ne mond mär hogy te nem kapcsolod fel a villanyt, nem autozol es nincs hütöszekrenyed….
  Te barlangban elsz igaz?

 56. Azert rendesen kepmutato egy banda vagytok am. Itt püfölitek a szamitogepet, elvezitek ti is a hedonizmust es közben osztjatok felülröl az eszt, mintha rendszeren kivüliek lennetek. Nem vagytok. Ti epp ugy hozzajarultok a bolygo pusztuläsähoz, mint bärki.
  Ez igy tök hiteltelen az egesz.

 57. Curix, mit idegeskedsz? Teljesen nyíltan megírtam, hogy én is időnként a kényelmes döntést hozom meg, és nyilvánvaló, hogy a modern civilizációban élünk. Miért lenne képmutatás az, ha rámutatunk, hogy ez a könnyű és kényelmes élet, amiben valamennyien dőzsölünk, vezet egyrészt a civilizációs betegségekhez, másrészt a környezet és a civilizáció összeomlásához?

 58. Az a felismerés, hogy egy kártevő vagyok, nagyon sok önmérsékletre sarkallt az elmúlt években. Sok olyan lemondást tettem, ami miatt a környezetem hülyének nézett, kiutált. Ettől még csak szeretnék egy nagy nulla lenni, de sajnos az sem, mert mélyen a mínuszban vagyok én is.
  Én még a csendben maradást is el tudom fogadni, még ha a bűntudatnak a legkisebb jele sincs, de amikor ezt az öntelt hápogást látom, kinyílik a bicska a zsebemben.

 59. „Az a felismerés, hogy egy kártevő vagyok….”

  Nem biztos hogy helyes a felismeresed, de en meghagylak ebben a tudatban.

 60. Curix!
  A Föld szempontjából feleslegessé váltunk. Az egyéni önzés az evolúció során hasznos volt, mert elősegítette a túlélést (és utód nemzést). Mára kiderült, hogy eddig és nincs tovább. Viszont az evolúció kihozott olyan élőlényeket is, amelyek társadalomban élnek, nincs egyéni önzés. (méhek, darazsak, termeszek, hangyák) Ha ezek öntudatra ébrednek, elérik az emberi intelligenciát, akkor az evolúció tovább fog tudni menni, és a faj nem öli ki magát idő előtt. De azt mi már nem érjük meg.

 61. „A Föld szempontjából feleslegessé váltunk.”

  Tibor bá
  ezen a kijelenteseden most nagyon csodálkozok.

 62. A nagy kérdés az, hogy az ember eredendően rossz-e, vagy sem. Annak ellenére, hogy végstádiumban vagyunk és mindent elborítanak a rákos gócok, még a mai napig is van példa arra, hogy az ember természetközeli életet él. Ha eredendően önző és csak magára gondol, ezeknek a közösségeknek is már rég fel kellett volna számolódni és nem tízezer évek óta létezni változatlanul. Ez valahogy nem fér a fejembe.
  Valamikor valami elromlott, de nem látunk vissza eléggé az időben ennek kiderítésére.

 63. 48.sama
  Nagyon jol latod…kulonoskeppen a mostani szelsoseges idojarast is beleszamitva.
  Europa legnagyobb gabonaraktara itt van magyarorszag kozepen es a hazai termes jo reszet ott taroljak..eleg magas szogesdrottal ellatott kerites mogott.

 64. Tibor bá’ : „A Föld szempontjából feleslegessé váltunk.”

  Már miért lenne a Földnek szempontja?

  Mikor volt olyan, hogy a Földnek „szüksége volt” akármelyik fajra?

 65. Curix & gmarko:
  Úgy is fogalmazhattam volna, hogy az evolúció szempontjából, a természet szempontjából. A lényeg az, hogy evolúciós szempontból zsákutca vagyunk. Megrekedtünk, a legújabb kihívást (akadályt) nem tudtuk legyőzni. Feléltünk mindent, utánunk az özönvíz. Persze, aki humáncentrikusan gondolkodik (Pugacsov elvtárs) az nem érti. Nem mi voltunk a természet „célja”. Valami majd tovább fog tudni lépni, mint mi.

 66. 38. Curix

  „Egyaltalän nem vagyok meggyözödve, hogy ez a tärsadalom olyan rossz lenne, mint azt sokan hirdetik.
  Amiröl en meg vagyok gyözödve az az, hogy tul sokan lettünk. Tul sok ember el tul kicsi helyen.”

  A társadalom és emberi kapcsolatok tényleg egy nagy átalakuláson mentek keresztül.
  Magyarországon épp nem túl sokan, hanem egyre kevesebben vagyunk, mégsem sikerül összefoglalóan egészségesebb életet élnünk.
  Sokban könnyítik a technikai vívmányok mindennapi életünket és – igaz- választhatnánk a kényelmetlenebb életet.
  De csak ennyi a választás szabadsága.
  És több az ártalom.

  Mert pl, aki valamilyen okból nem használ mobiltelefont, elektromosságot a mikrohullám és mágneses hullámok káros hatásának ki van téve, stb. ….. nem lehet elbújni előle.
  Aki autóval közlekedik, szennyezi a levegőt, sok oxigént fogyaszt, a kopó kerékgumi koromszennyezése is ártalmas.
  Aki többet „fogyaszt”, az nagy ökológiai lábnyomot hagy, mert az igényeinek a kielégítése sokféle ipari tevékenységet indukál.
  És a szennyezés megágyaz az újabb fogyasztási igényeknek.

  Ugyanakkor olyan környezeti változások, baktérium, vírus és egyéb alkalmazkodott, ellenálló rovarkártevők jelentek meg, ami a hagyományos termelési, mezőgazdasági technológiát túllépték.
  Az emberiség „fejlődése” együtt változik a társadalmi elvárásokkal is.
  Nem lehet lovaskocsival közlekedni, mert „kinéznek” és lakott területek nagy részére be sem lehet hajtani.
  Mert a választás nagy szabadságában abból azt választhatsz, amit megengednek neked, amit törvény erejével nem tiltanak.
  Ugyebár egyes országban már pl. az esővíz saját célra történő felhasználását is tiltották.
  Olyan szabályozók és törvények is vannak érvényben, aminek a jogosultsága, szükségessége, vagy egészséges mivolta kérdéses.
  Igen a társadalom , azaz mi nem tudunk változtatni rajta, még ha akar sem.
  Pl. a nyugati társadalmak emberei sem szívlelik a menekülteket, mégis el kell viselniük.
  Hogy miért?
  Miért tehetetlenek?………

  „emberiségnek soha se volt ilyen jó dolga, ……., hogy képtelen élni a lehetőséggel és teljesen rossz irányba tolódtak el az élet stílusok.”

  Mondhatni kifordult a sarkából.
  Nem csak a társadalmi rendszer.
  A megváltoztatott, megerőszakolt környezet is.
  És minden, egész életünk a profit és az abból származó hatalomnak kiszolgáltatott alárendeltje.

  Igen vannak bio élelmiszerek, ….azaz annak mondják. Láttam már karón varjút…..
  A növények eleve a mai világban valami okból, még bio termelésben sem olyan beltartalmi értékűek, mint 50 évvel ezelőtt.
  A régi idők növény-gyümölcseiből rengeteg fajta eltűnt. (Csak körte. almából több mint 400 fajta termett az országban cirka 100 éve)

  A maradék olyanból lehet választani…. mert ez a ma választás szabadsága.

 67. 69.Nem vagyok humáncentrikus a keresztényi értelemben véve, a sok eretnek gondolat miatt engem biztos kiátkozna az egyház. 😀
  Nem hiszek abban, hogy ezen a bolygón az életnek csak az emberrel együtt van értelme, de abban sem, hogy az ember eredendően rossz, a te álláspontod szerint az evolúció zsákutcája.
  Molnár Géza egyik előadásában elhangzó mondat ütött szeget a fejembe, miszerint nem az egyedeknek,fajoknak van evolúciója, hanem az élő rendszereknek.
  Szerintem lehet olyan halálos csapást mérni a Földre, amit nem tud kiheverni, mert a fajok önmagukban semmit nem érnek. Ez olyan, mintha mi azt várnánk, hogy egyes szerveink elvesztése után azok nélkül tudjunk regenerálódni.

 68. „Úgy is fogalmazhattam volna, hogy az evolúció szempontjából, a természet szempontjából. A lényeg az, hogy evolúciós szempontból zsákutca vagyunk. Megrekedtünk, a legújabb kihívást (akadályt) nem tudtuk legyőzni. ”

  De az is lehet, hogy az egész evolúciós gondolati keret hibás és teljesen más a valóság. Teljesen más történt.

  Volt egy jó kezdet, amit az ember elszúrt. Nem engedelmeskedett a Teremtő vezetésének és ma is ezt teszi az emberiség 99%-a. És ez ide vezetett, a zsákutca vége itt van.
  De van egy mag, egy pici kisebbség, aki keresi és követi a Teremtője irányítását. Ez a mag fog tovább élni.
  Nem, nem fog elpusztulni az emberiség és a Föld nem válik lakatlanná, bár valóban most így néz ki.
  Ennek felfogásához, megértéséhez nem intelligencia vagy műveltség kell, hanem szelídség, szerénység és ehhez hasonló tulajdonságok. Másképp nem értheted meg és fel sem ismerheted, hogy mi történik valójában és ostobaságnak fogod tartani, amiről írok…

 69. 72 – Gyarmathy:
  Eltaláltad. Valóban ostobaságnak tartom. De remélem nem akarod ide csempészni az isten terjesztést, mert már ótvart kapok tőle. 😀

 70. 71 – Pugacsov elvtárs:
  „Az eredendően rossz” fogalom a hitvilághoz tartozik.
  A jó vagy rossz, és hasonló tulajdonságokat az Ember találta ki. A természetben minden lény teszi a dolgát, nem rosszak és nem jók, iparkodnak élve maradni, túlélni, és persze szaporodni. Az egyedek szempontjából és csakis abból a másik lény tevékenysége lehet, jó, rossz vagy semleges.

 71. „Volt egy jó kezdet, amit az ember elszúrt.”

  Azért ez megint egy mélyenszánto gondolat. Pfff….

  Menjetek el gyónni vazze, nagyon rátok fér 😀 😀

 72. 63.Tiborbá
  „A Föld szempontjából feleslegessé váltunk. Az egyéni önzés az evolúció során hasznos volt, mert elősegítette a túlélést (és utód nemzést). Mára kiderült, hogy eddig és nincs tovább. ”

  Ha ez így van akkor mehetünk a levesbe és aki túlél az folytathatja a régi paraszti világ életszínvonalánál, persze úgy hogy lesz benne némi modernitás,nem feltétlenül a régi elemekkel 😀

  A környezeti károktól (klíma,stb..)most eltekintve,nagyot nőttek a beruházások idén. Az autóipar 1500 milliárdot ruházott be, a gazdaság soha nem látott mértékben pörög(az most más tészta hogy kacatot termel).
  Az eddig és netovább egyenlőre 1-2-3 éves távlatban nem látszódik kirajzolódni. Energetikai szempontból úgy tűnik még nem lesz (?) nagy gebasz pár éven belül, és gazdasági szempontból sem.A robotizáció kapcsán mondják hogy pár év és vége mindennek,de még ezzel a kijelentéssel is várjunk…
  Nos akkor miben látod az eddig és netovábbot?
  Vagy hosszú távra gondoltál azaz több évtizedes távlatban az eddig és netovábbra?

 73. 71. Gyarmathy

  Szerintem meg teljesen igaz amit leírtál. Az hogy marad-e túlélő, az már más kérdés. A teremtőnek sok célja lehet, az igazi kérdés az hogy mi a mi célunk.

  75.Andrew
  Látom nagyon izgat a mikor. Mintha magamat látnám, pontosabban hallanám pár éve:Mikor? Mikor? Mikor?
  Senki nem tudja a választ. Azonban érezhetően húzódik a dolog, egyre többen tudatosodnak, egyre több az információjuk. Már pl.a Kossuth rádióban is egyre több az ilyen téma(tehát sokakhoz eljut, mert egyre populárisabb).
  Ez azt jelenti, hogy az összeomlás sebessége a végén felgyorsul.
  Mikor átlendül a kritikus holtponton a közelgő vésznek a tudása az emberek fejében, akkor nagyon begyorsul majd.
  Ez a scenario látszik most a legvalószínűbbnek. De még mindig nem tudjuk ez mikor lesz.
  A lassú lejtmenet most van, az éles bevetés lesz.
  Az időpont azért is nem érdekes, mert ez egy folyamat, az azutánra is kell gondolni. És az már cseppet sem szívderítő.

 74. Tibor bá,

  szerintem nincs igazad.

  Az ember az egyetlen faj, amelyik közel került ahhoz, hogy el tudja hagyni a Földet, ha kell. És ezt meg is fogja tenni.

  A Föld törékeny, sebezhető. Az ember nélkül, aki tovább viheti egy részét, a földi evolúció egésze egy nagy zsákutca.

  Persze ez a fenti gondolatmenet nem jelenti azt, hogy lenne bármiféle értelme vagy célja az életnek.

 75. Holnap évfordulunk (78 év elmúlt)
  1939 szeptember 1-én kezdődött a második világháború
  2017 szeptember 1-én csak nem kezdődik egy újabb, harmadik világháború

 76. „A Föld törékeny, sebezhető. Az ember nélkül, aki tovább viheti egy részét, a földi evolúció egésze egy nagy zsákutca.”

  Ott a pont Gmarko! A nap legjobb gondolata.

 77. 72. Gyarmathy
  A „teremtő vezetésének” már eddig is sokan nem engedelmeskedtek a sok ezerszer millió évek alatt, mert kipusztultak, átadták a stafétát a náluk életképesebb fajok számára.
  És ezek között sok olyan faj volt, amely abba pusztult bele, hogy túlzottan is alkalmazkodott a saját ökológiai fülkéjében hosszú időn át fennálló körülményekhez, de közben elveszítette rugalmasságát, alkalmazkodókészségét a változásokhoz.
  Ebből a szempontból az ember sem különleges, rá ugyanúgy vonatkozik a szabály.
  De a legnagyobb probléma az, hogy az emberiség túlzottan is gyakorolja a „szaporodjatok, sokasodjatok” parancsot.
  Persze, amikor ezt megfogalmazták, akkor még nem kellett a föld túlnépesedésétől tartani, hiszen nagy része még ismeretlen vadon volt, akkor inkább arról kellett gondoskodni, hogy a kemény életfeltételek melletti magas halandóságot ellensúlyozni kell a szaporodással.
  Ki gondolhatta volna akkoriban, hogy az ember tudásával, technikai fejlődésével valaha elérheti, hogy a halandóság töredékére csökken, és az emberiség egy népesedési bombává alakul?
  Ezt legfeljebb a teremtő láthatta volna előre… 🙂
  Sorsunkat csak akkor kerülhetnénk el, ha az emberiség nem lenne megosztott, egységes vezetés alatt állna, aminek az élén garantáltan felelősségteljesen gondolkodó emberek lennének, akiknek a döntéseit maradéktalanul végre lehetne hajtatni a világ bármely pontján, és akiknek ráadásul nem kellene attól tartani, hogy hatalomvágyó emberek állandóan a megbuktatásukkal kísérleteznének.
  De mivel ez fából vaskarika, kivitelezhetetlen, a világ az egymással torzsalkodó hatalmi központok játszótere, ahol sokkal „fontosabb” szempontok diktálnak, mint az emberi faj sorsa.
  De hát ez soha nem volt idegen az emberi közösségektől, ősidőktől fogva folyik ez a játék, csak lassan elfogy a játéktér…

 78. „De a legnagyobb probléma az, hogy az emberiség túlzottan is gyakorolja a “szaporodjatok, sokasodjatok” parancsot.”

  Ez a dolog alfaja es omegaja is. Bärmelyik problemat nezzük is meg, mindig oda jutunk, hogy tul sokan vagyunk.
  Es nezzetek meg hol szaporodnak meg mindig eszetlenül. A fejlödö vilägokban.
  Ahol tudas es egeszsegügy nincs ott meg mindig gyerekgyarosok elnek. A nö egesz
  elete arrol szol hogy tolja ki magäbol a gyereket mig az egyik keresztbe nem akad aztän kinyiffan a francba.

  Ebböl kifolyolag teljesen igaza van Hubabnak a vilägkormäny-al. Az lenne az egyetlen megoldäs. Rä kellene ebredni hogy elsösorban földlakok vagyunk es közös a sorsunk.
  Soha ilyen közel nem voltunk meg ehhez, de meglätjuk, hogy sikerül e.
  Mondjuk Orbän Viktor biztos nem adja at a hatalmat egy jött ment vilägkormänynak. 😀

 79. Akik az emberiség létszámában látják a baj okát!

  Ha soha nem lépnénk át a bűvös 500 milliót, akkor is ugyanide jutnánk, csak mondjuk 100-200 évvel később. Valahogy nem tudjátok megérteni, hogy „örökké” csak az fenntartható, ami kb. 10.000 évvel ezelőtt volt. Az ember halálával visszaadta a Földnek azt, amit tőle kapott, azaz saját testét és az erőforrásokat (egy apró részét) nem változtatta kommunális hulladékká. Az más lapra tartozik, hogy éppen most élünk, amikor az út végéhez értünk.

 80. „Valahogy nem tudjátok megérteni, hogy “örökké” csak az fenntartható, ami kb. 10.000 évvel ezelőtt volt.”

  Ez nem igaz. Ha az emberiseg letszama kellöen kicsi, akkor nem egyenes aränyban hanem hatvanyozottan kisebb az ökologiai läbnyoma is. Olyan kicsi, hogy a Föld elöbb megujul, mint ahogy az ember az eröforräsokat hasznalja.
  A problema ott van, hogy az ember ma az egesz Földgolyon egyidejüleg jelen van. A Föld minden pontja „hasznälatban van” Ez nem lenne lehetseges, ha csak pär szäz millio ember lenne. A Föld ällandoan megujulna, mint regen a vetesforgo.

 81. 84 – Curix:
  Vagyis nem tudod megérteni. 😀

  Na jó, teszek még egy kísérletet.
  Az elektronikához ritkaföldfémeket alkalmaznak. Az elektronikus berendezések egy idő után kommunális hulladék lesz. De ha újra is akarnák ezt hasznosítani (tegyük fel) akkor is lenne vesztesség, mert 100 százalékos visszanyerés nem létezik. Előbb vagy utóbb a ritkaföldfémek elfogynak, nem lesz több. És ez sok minden mással is így lenne. Egészen egyszerűen a véges Földből nem lehet semmit se kinyerni végtelen időn át.

 82. Tibor bä a te gondolatmeneted ott hibäzik, hogy a mi vilägegyetemünkben semmi sem vegtelen.
  Veges energiaja van a napnak, es a Földünk sem fog vegtelensegig itt keringeni. Az egesz univerzum ällando mozgasban van es ällando alakuläsban.
  Ez egy (vallasosan kifejezve) kegyelmi ällapot, amiben most elünk. De ez bärmelyik pillanatban megvältozhat es egy kozmukus esemeny bärmikor eltörölhet minden eletet innen.
  Nincs vegtelen Föld Tibor bä.

  Amugy a Föld egy zärt rendszer, tehät belöle a rez sosem tünik el, de most ezt neked kell elmagyaräznom?
  Ezen a Földön minden energia kerdese. MINDEN.
  En nem is emberszamban, hanem felhasznalt energiäban szabnam meg a maximumot. Hogy azt 20 ember hasznälja fel, vagy 2 milliärd annak nincs jelentösege.

 83. 86: „a rez sosem tünik el”

  Erre én nem vennék mérget… Tapasztalataim szerint az tűnik el legelőször. 🙂

 84. 😀 😀

  a cigokra nem vonatkozik az univerzälis törveny 😀 😀

 85. 86 – Curix:
  A Világmindenség véges, vagy végtelensége egy filozófiai kérdés. A gyakorlatban számunkra természetesen végtelen. Ugyanígy a Nap és a Föld jövője is gyakorlatilag végtelen. Ezen tökölni felesleges. A földi lelőhelyek viszont végesek, és bár elméletileg egy zárt rendszerben nem tűnik el a réz, de átalakulhat olyan formába, ami már nem reprocessable, vagyis újra már nem feldolgozható, nem kinyerhető.

 86. „de átalakulhat olyan formába, ami már nem reprocessable, vagyis újra már nem feldolgozható, nem kinyerhető.”

  Mondjuk hogy igazad van.
  És akkor mi van? Réz nélkül megáll az élet? 20 helyettesitöt fog találni az ember.
  Ha a lelekszám csak 1-2 száz millio akkor olyan lassan fog történni minden, hogy az alkalmazkodás egyáltalán nem fog gondot okozni.
  A mai világ is sokkal lassubb lenne ha a kapitalizmus nem pörgetné ennyire. Nem az emberek akarnak ilyen gyorsan élni, hanem a rendszer maga lett ilyen gyors.
  De nemsokára megáll és akkor ujra lehet majd gondolni egy csomo tapasztalattal együt.

 87. 90 – Curix:
  Először is, te hivatkoztál a rézre. Amit írtam mindenre vonatkozik, arra is, amivel kiváltod a rezet. Egyszerűen megáll az eszem, hogy nem lehet felfogni, hogy a Föld véges? Az emberiség pedig végtelen ideig akarja kihasználni. Az ember kb 7 millió év alatt alakult ki, de az utolsó 10 ezer évet kizárva soha semmit nem vett el a Földtől. Fogyasztott, amit talált, ezt kiszarta. Végül a testét is visszaadta, lett belőle trágya. Ma ez nagyon nincs így.

 88. A tudás is növekedne ahogy az emberiség haladna előre, így a számunkra végtelen rendszerben végtelen lenne a lehetőségek tárháza. Mivel több időnk lenne, nem futna ki alólunk a talaj.
  A technológia fejlődése lehetővé tenné a váltásokat. Az energia más formáit ismernénk meg, más kinyerési módokat. Az olaj és egyebek csak most tűnnek a leghatékonyabbnak a nagy tömegek ellátása szempontjából.

  Ha a létszám kicsi lenne, de erkölcsi (hívjuk erkölcsinek), kérdésekben az emberiség gyerek maradna, akkor Tibor bá verziója igaz lenne. Csak esetleg nem az erőforrások szűkülése, hanem más problémák miatt égne ránk a ház. Az idő azért tolódna ki mert személyenkénti lebontásban több valamink lenne amit érdemes a mások rovására magunknak birtokolni. És azt több ideig tart felélni.

  Azonban a kettő összefügg. Ahhoz, hogy fejlődhessünk tecnológiailag szükség van rá, hogy fejlődjünk morálisan. Idáig ment, itt a határ. Innentől azonban a kettő kézen-
  -fogva jár.
  Sok tudás azért veszik el mert a hatalmat gyakorlók tévesen túl szűken értelmezik a közösség fogalmát és korlátozzák a tudást, féltve hatalmukat. Magukkal is kibasznak, de ők még bíznak az atombunkerokban.
  Ennek oka egyszerű, ha beléd csípek neked fáj, nekem nem látásmód tapasztalata ezt tanítja. A kölcsönhatások megtapasztalásához kicsit fejlettebb látásmód szükségeltetik.
  Nemcsak azért mert időben elcsúszva jön a visszapofon, és sokszor nem látják azt, hogy birtoklás utáni vágyuk valódi természete saját magukat is érinti.
  Először is nincsenek tisztában azzal, hogy miből fakad ezen vágyuk. Különben -ha tudnánk-szükségleteiket elégítenék ki és nem lázálmaikat. Ezzel egész egyszerűen nincs idejük foglalkozni, meg különben sem érdeklik őket ezek az „elvont” faszságok. carpe diem ugyebár.

  Pedig a testük mikor szénné porlad, akkor már érdekelné őket is.
  A hatalom és a gyakorlat ráerősít a folyamatokra, így tartja” fejlettebb állat „kategóriában az embert.
  Ha jobban belegondolunk intelligenciánk nagyon is korlátozott, hiszen nem képes átlépni ezen. És alapvetően azért van ez mert az egyes személy a testével azonosítja magát, így azt -akár mások rovására is- kedvezőbb kondíciók közé szeretné juttatni.

  A viszonylagos társadalmi fejlettségünk csak ugyanezen elv mentén valósult meg. Az egyes személynek hasznos a közbiztonság mert nem kell félnie, hogy fejbe baszák az utcán.
  10 év múlva már fejbe fogja baszni az utcán a szomszédot, mert önérdeke az akkori körülmények között ezt fogja kívánni.
  Tehát fejlettségünk téves alapokon jött létre, és társadalmunk nem más mint egy viszonylag fejlett gondolkodással rendelkező nagy csapat majomember.

  Van kiút a gödörből, de az szellemi út. Ha lenne időnk, akkor a szellemi út fizikai valósággá lenne.
  Ez nem mese, ez valóság. Mint ahogy ezen gondolkodásunk alkotta ezen világunkat is. Úgy alkothatnánk valami mást is. De amíg mindenki tele van magával, és hagyja az egóját ordibálni, sőt a fogalmat sem érti, addig kár is bármiről pofázni.

 89. Tibor bá tökre elbeszélünk egymás mellett, de mindegy.
  Egyébként a Földön olyan nincs hogy fix ennyi meg fix annyi van.
  Ez baromság már ne haragudj. Ez egy dinamikus rendszer, folyamatosan pusztul minden és folyamatosan születik uj. Még réz is……
  De nem értetted a mondandom lényegét, a te gondolkodásmodod teljesen elakadt a gyüjtögetéses elméletednél és nem is vagy hajlando semmi mással foglalkozni.

  Csak hogy a réznél maradjunk az emberiseg már vagy 5-6000 éve használ rezet. Soha senkibe nem merült fel, hogy valaha is elfogyhat es nem is fogyna el sosem, ha nem ugrott volna meg igy a populácio. A Földnek egyszerüen tul nagy keszlete van mindenbol ahhoz, hogy kifogyjon, ameddig az emberiseg letszama nem ér el egy kritikus erteket.

  Az elméleted azért is hibás Tibor bá mert pusztán matematikailag 10 ember is lelakhatná a földet a te gondolatmeneted nyomán.
  Minden évben szükség van 10 darab ájfonra….abba mondjuk kell 300 gramm réz. A Földön van 100000000000000000 kg réz.
  Innen csak egy matematikai képlet, hogy mikor fogy el a réz…..

  Na ezért totálisan fals a gondolatmeneted Tibor bá.

 90. 90 Curix

  Szívemből beszélsz.

  A jelen fogyasztói társadalom gyorsaságát, a kapitalizmus mindent felülíró haszon elvű érdeke pörgeti.

  Azért kell gyorsan élnünk, Kidobni a lejárt szavatosságú ételt, (nem a megromlottat) eldobálni a 6 éves autót, bútort, háztartási gépet, számítógépet, és mindent felújítani mielőtt még valóságosan elhasználódna, hogy az ipar, mezőgazdaság, kereskedelem pörögjön.
  Forogjon a pénz, amin az elit lehúzza a sápját.

  Ez zsákutca, a jelen formában. Ez a felgyorsított élet, a bővített újratermelés mesterségesen rövidített ciklusidővel történő működtetése, csak a teljes újrahasznosítás esetén működhetne, de a kibocsátott hőterhelés egy idő után még ez esetben is gondot okozna.

 91. 93. bozgoy
  „Azért kell gyorsan élnünk, Kidobni a lejárt szavatosságú ételt, (nem a megromlottat) eldobálni a 6 éves autót, bútort, háztartási gépet, számítógépet, és mindent felújítani mielőtt még valóságosan elhasználódna, hogy az ipar, mezőgazdaság, kereskedelem pörögjön.
  Forogjon a pénz, amin az elit lehúzza a sápját”

  Így van , ezért mondom hogy egy retek a mai rendszer.Mert kivonni teljesen nem tudom magam alóla. pl. nekem nem kell vízi olimpia meg stadionok de mivel az emberiség összességének ez többletmunkát okoz ezért mindenki szenved ettől.
  Ha modern technológiával lokálba termelnénk a bioélelmet, meg a lakások is egyszerűek lennének stb… valóban napi 4 óra elég lenne úgy hogy nem kellene munkába járni napi 1-2 órát:D Na meg ha a szén állapotábrát alkalmaznánk sok cuccnál majdnem örök életű termékek lehetnének…..

 92. Tiborbá neked csinálni kellene egy COLLAPSE szórakoztató és élményközpontot.

  Vegyél egy egy hektáros erdőt . Lenne egy nagy szárítókamra amiben a raklapokat szárítják, lenne benne 1-2 elszáradt fa.Szimulálva a globális felmelegedést a vendégek be lennénel zárva 15 percig ide.

  Utána egy moziba mennének ahol le lenne játszva egy atomcsapás 3D-ben.A cipőt le kellene vetni majd gumiabroncsból kellene készíteni egy ideigleines cipőt.

  Majd egy erdőben kellene menni ahol műemberek ugranának elő késsel a kezükben mint a vidámparkban . Közben nem kapnának inni egy csepp vezet sem.

  A program vége sötétedésre esne amikor lennének szimulált támadók akik virtuálisan egy műkéssel átvágnák a torkát a vendégnek. Aki túlél az nyert.

  Ilyen még nincs . lehet nemzetközi siker lenne, és még a CNN-ben is benne lennél , külföldről is jönnének az élményparkba a turisták.

  Csináljuk meg bazdmeg , annyi pénzünk lenne a bevételből mint a szemét 😀

 93. 93 – Curix:
  Nem beszélünk el egymás mellett. Te nem akarod megérteni, amit írok, mert nem érdeked, hogy megértsd.

 94. Tibor bá ezt ugyan ugy irhattam volna én is mint te. A Föld rendelkezik egy megujulo képességgel és ezt te tökéletesen ignorálod. Ez olyan, mint amikor en vért adok valakinek. Nekem nem lesz kevesebb, mert utántermelödik ugyan is egy élö egység vagyok, ami állandoan egyensulyra törekszik. Akár a Föld is.
  Te azt veszed alapul, hogy van 100 egyseg eröforrás, ami ha elfogyott akkor vége. Ez a földön nem igy müködik. Most mondjam hogy neked sem érdeked megérteni?
  Ez elég gagyi indok.
  Nekem tök mindegy ha még nagyobb pazarlásba megyünk akkor is mosom kezeim mert nekem még elég lesz…..

 95. 98 – Curix:
  Én sose tagadtam, hogy nincs megújuló képessége a Földnek. Leég egy erdő, 15 év múlva nyoma se marad. De te szándékosan összekevered a dolgokat. Ha minden uránt kibányáztak, főtőelemet gyártottak belőle, majd kimerül. Honnan veszel uránércet? A lelőhelyek tényleg megújulnak? Áruld már el hogyan! Ha az összes ritkaföldfémet felhasználták, hogyan fognak újabb okos telefont gyártani. Vagy a Föld megújul? Újabb ritkaföldfém lelőhelyek fognak megszületni a semmiből? Mert, hogy a Föld megújul? Nevetségesen ragaszkodsz a rögeszmédhez.

  Nehogy azt hidd, hogy szórakozásból opponállak. Ezt a honlapot naponta 1000 ember olvassa. Ha rád hagyom téveszmédet, akkor azt feltételezhetik, hogy beláttam hibás elképzelésemet. Miközben a valóság az, hogy egyszerűen nem érted a különbséget a véges és a végtelen között.

 96. Miért a jelenlegi lelöhelyek a semmiböl lettek? Ugy gondolod pár zöld emberke idejött hozott magával 2 talicska rezet, leöntötte a Földre aztán osszátok be basszátok meg?
  Az ércek leginkább vulkanikus tevékenységgel jönnek létre. Ma nincs vulkanikus tevékenység? Itt nem 10 évröl beszélünk, hanem ezerröl meg 100 ezerröl.
  Azt nem birod felfogni hogy elegendöen kis számu emberisegnek a Föld „végtelen” és „kifogyhatatlan” forrást jelent. Annyira végtelent, mint a Föld maga.
  De tudod mit? Nem érdekel. Van egy tök hibás tézised és te már ezzel fogsz meghalni. Hagyjuk. Tényleg semmi értelme….

 97. Az eredeti témához szólva:

  22 évesen már 160/100 körül volt a vérnyomásom. Nem tudom mi vezetett pontosan ide, de sokat zabáltam, végig gyúrtam a kamaszkorom, nulla kardióval kombinálva. Ez biztosan bejátszott. Mindent alaposan sóztunk otthon.
  Sokaknál szerintem a stressz is bejátszik, de én nyugodt vagyok, mint nyúl a hurokban.

  Amit tettem: jelentősen lecsökentettem a sót. Végleg. Amennyire lehet kevés feldolgozott ételt, pékárut eszek. És ami egyből használt: fagyöngy tea 6 hétig. Utána 120/70-re beállt a vérnyomásom és az elmúlt 16 évben nem tért vissza. Sőt. Két kávét kell innom, hogy annyi legyen.

  A régiekrőll: Aki nem patkolt el olyan betegségekben, amiket ma már rutinból gyógyítanak, azok idős korukban szerintem jobban bírták magukat fizikailag. Kevesebb stressz, sok mozgás, friss élelmiszerek. Szerintem meg lehet találni az egyensúlyt a modern és régi életforma között. Így mindkettő előnyeit ki lehet használni. Nem kell kiköltözni tanyára, de azért nem baj, ha a kert nem csak gyepesítve van.
  Fentebb írt valaki nyulakról. Nagyon melós. Akkor már inkább csirkék, tyúkok.

  Az erőforrásoknak van megújuló képessége némelyiknek lassabb, másoknak gyorsabb, de mind messze el van maradva attól a tempótól, amit az emberiség diktál. Azt hittem, hogy ez mindenkinek egyértelmű.

 98. „Azt nem birod felfogni hogy elegendöen kis számu emberisegnek a Föld “végtelen” és “kifogyhatatlan” forrást jelent. Annyira végtelent, mint a Föld maga.”

  Ez annyira ismerősen cseng. Hol is hallottam hasonlót? 🙂

  Mondjuk, hogy 2100-ra kifogyna az összes ásványi anyag. Tegyük fel, hogy pár év múlva itt geddon és marad 144000 ezer ember. Ezeknek az embereknek tényleg elég lehet a maradék nyersanyag sok ezer évig és adott esetben még meg is újulhatna. Főleg, ha még technológiájuk, gépeig sem lennének, hogy kitermeljék 😀

 99. 101. Kamionos
  Én most jelenleg nem tudom hogy hol áll az újarahasznosítási technológia anyagonként.
  Vas, réz ,alumínnium gondolom 90% felett újrahasznosítható.
  Az aranyat az elektromos panelekből ki tudják nyerni.
  A ritkaföldfémeket a mobilból: hát passz nem tudom milyen arányban.
  Na de nem is ezek kifogyásából lehet a baj.

 100. „Ezt a honlapot naponta 1000 ember olvassa.”
  Ezt honnan lehet tudni?

 101. 105 – Bodor Attila:
  Például tőlem. 😀

 102. 104.Bazs
  „A silverdoctorson megjelent egy cikk arról, hogy mi minden történhet 8 nap leforgása alatt.”
  A texasi események izlelitöt és betekintést adnak arról, mi lesz egy geddon esetén.
  Nem tudom nálatok hogyan és mennyit mutattak be az ott történt és mostan is történő dolgokról, de ami nálunk a tévében ment, az valami szörnyúség.
  Látni a szupermarketekben a tömegverekedéseket úgy a vásárlók egymásközt, valamint a beözönlő zabrálók – kivétel nélkül NÉGEREK, sajnos – között , akik közül , mint kiderúlt, jónéhánynak fegyvere is volt, és akik még a kivezélnyelt National Guards fegyvereseinek is nekimentek, a benzinkútaknál a szivattyúk környékén lezajlott iszonyú jelenetekre , ahol családapa püföl egy másik családapát egy cseppnyi benzinért.
  Látni a mérföld hosszú , üzemanyag nélkül megrekedt autósorokat mellettük álldogáló család apraja-nagyja felemelt kezekkel könyörgő alakjait, akik számára immár lehetetlen a haza-vagy biztonságosabb vidékre való eljutás, és SENKI EMBERFIA NEM ÁLL MEG NEKIK.!!!!!!!!!!!!!!!
  Rátekintést kaptunk a rablók – kivétel nélkül négerek, sajnos- iszonyú és embertelen aljasságára, akik , motorcsónakokat szerezve mentöknek álcázva magukat érkeznek az elöntött utcákba, és megtámadják a mentésre váró szerencsétleneket.
  Az egyik szomszéd, kinek háza elég közel volt egy másik megtámadott családhoz, látva és rögtön megértve mi folyik, előveszi fegyverét,a másvilágra küldve a négy emberállatot, nos ez vár a világra hacsak egy egész picit megroppan a mai társadalmi rend, illetve ellátás.
  És történik mindez napjainkban, nem a fekete afrika legsötétebb bugyrában 1456-ban, hanem a világ közepén, Amerikában, anno domini 2017-ben.

 103. 108 – Bálint:
  Ezeket az állapotokat néhány éve végigbeszéltük. Persze más olvasni, és megint más, látni. — Nálunk semmi ilyet nem mutatnak.

 104. 108.Tibor bá
  „Ezeket az állapotokat néhány éve végigbeszéltük. Persze más olvasni, és megint más, látni.
  Igazad van, ezer szó nem ér fel egy képpel.
  Videókról már nem is beszélve.
  Egy szó, mint száz, rettenetes arcot mutat egy széthulló társadalom, és Amerika már többször, sőt sokadszor bemutatta az utóbbi évtizedek folyamán, a sokféle náluk kitört zavargásaik alkalmával, hogy hova süllyed ugyszólván napok, vagy akár órák alatt egy társadalom.
  Emlékszel esetleg a nagy new-yorki áramszünetre valamikor a 70-es években????
  Már akkor kellett volna egy hatalmas tanulmányt irni arról, hogy mennyire elképzelhetetlenúl gyenge lábakon áll ez az egész kibaszott civilizációóóóóóóóóóóóó!!

 105. 110 – Bálint:
  Persze, hogy emlékszem. 9 hónappal később a megszokottnál háromszor több gyerek született. 😀

 106. 111 Tibor bá
  Igen, a baby-boom az egyik vetülete a dolgoknak: az ember, ha nincs villany, unatkozik, ergo kefél.
  Nem is rossz időtöltés, sőt, a legjobb unaloműző tevékenység.
  A másik vetület: amig te kefélsz, addig az alanti lakásban, egy emelettel lennebb pont egyidejüleg verik agyon a rablók az egész családot.
  Lusták voltak még egy emeletet megmászni.
  Szerencséd volt.
  Tovább:
  Más korokban is voltak tragikus események, természeti csapások, éhinség meg amit akarsz, de ennyire sok, ennyire gonosz, embertelen bűncselekmény, méghozzá ennyire rögtön, ily rövid idő alatt és ily intenzitással NEM VOLT!
  Ennyire elállatiasodott volna a mai emberiség?
  Texast látva, azt kell mondjam: igen!
  Visszatérve a blog cimére- akkor mire is kéne felkészúlni?

 107. 111. Bálint

  A nagy áramszünet idején elszabadult rablóhorda tevékenysége eseti volt.

  Viszont Vámbéry Ármin keleti útleírása könyvében olyan elnéptelenedett, jól termő vidékekről írt, amelyeket rablóbandák folyamatos garázdálkodása tett élhetetlenné. Nálunk, kelet Magyarországon beindult ez a folyamat.

  Tulajdonképpen az emberiség fejlődésének (gazdagodásának) lehetséges sebességét is folyamatosan rablók fékezik.
  Hivatalos megnevezésük, a nagyléptékűeknek:
  királyok, főurak, felső tízezer, spekulánsok,
  A csekélyebb kaliberűeknek: kisebb nagyobb köztörvényesek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük