(700) Extinctio ante portas

Tibor bá’ online

Az amerikai Leiflin Inc. Intézet egy életbiztosító társaság megbízására nagyszabású felmérést végzett az amerikai társadalomban, vajon mitől félnek az emberek, mert hogy félnek az egyértelmű. Ugyanis rendőrségi adatok szerint az elmúlt 3 évben az USA-ban 138 millió alkalommal vásároltak lőfegyvert, nem minden esetben csak egy darabot. Ez azt jelenti, hogy ha előtte soha nem vásároltak volna, és egy darab fegyver se heverészne íróasztal fiókokban, akkor is ezen 3 év alatt minden második állampolgárra jutna egy lőfegyver vásárlás, ha a kiskorúakat nem vesszük figyelembe. Fegyverbe Amerika! Na de miért? FÉLNEK. Az alábbiakban felsorolom, hogy az amerikaiak mitől félnek és milyen arányban.

Gazdasági összeomlás: 63%

Természeti csapás:         46%

Terrorista támadás:        44%

Világjárvány kitörése:     33%

Világháború kitörése:     27%

Nukleáris baleset:           25%

Globális felmelegedés: 22%

Üzemanyaghiány:          15%

Ciberháború:                    8%

Éhínség:                             8%

Ipari baleset:                    6%

Azon töprengek, hogyha kellően nagy a mintavétel, akkor vajon a kapott százalékok tükrözik-e a bekövetkezhetőség valószínűségét? A hüvelyk új szabály szerint, ami ugye a „hozzáértő” ráérzése, én azt mondanám, hogy a gazdasági összeomlás 63 százaléka elfogadható. Én magam ebben a pillanatban még egy kicsit feljebb is peckelném ezt a 63 százalékot. Viszont a természeti csapást lejjebb srófolnám. Az amerikaiak valószínűleg a Fukushimai baleset miatt ilyen érzékenyek, meg aztán az újságok teli vannak a nyugati patron észlelt, japán eredetű radioaktív szennyezés megjelenésével. A terrorista támadás magas százaléka viszont a helyi propaganda eredménye, nem érdemes vele foglalkozni. Ezzel szemben az amerikai nép a gazdasághoz egészen biztos „ért”, mert ott boldog-boldogtalan tőzsdézik. Nekem azonban mégis egészen más tűnik fel.

Azt a kérdést fel se tették, vagy ha igen, akkor senki se választotta, mint lehetséges opciót. Nem félek semmitől. Gyerekkoromban volt olyan mondás, hogy „ez még az ördögtől se fél”. Nem állítom, hogy tömegekre volt jellemző, de a társadalomban szép számmal voltak olyanok, akik az ördögtől se féltek. Vajon miért? Egyszerűek és betarthatóak voltak a játékszabályok. Tavasszal sütött a Nap, nyáron meleg volt, ősszel esett az eső, télen pedig hideg volt és esett a hó. Akinek nem volt munkája, lakása az kapott, nem osztályon felülit, de élhetőt. A 8 órás munkaidőt komolyan vették, a szabadságot ki lehetett venni. A házkapuk nem voltak nappal bezárva. A feleség nem lépett le egy gazdag pasival. A rádió, villany borotva, telefonkészülék, pirittós sütő, stb. nem romlott el közvetlenül a garancia lejárta után, a nagyhatalmak vicsorogtak egymásra, de eszük ágában se volt háborút indítani. Nem folytatom a sort, de a lényeg, hogy nem nagyon volt mitől félni. Mára viszont a félelem intézményesítve lett, mert a félelem források jegyzéke ki se lett elégítve. Lehet még félni attól, hogy a zsebemben lapuló pénz elveszíti az értékét (ami már be is indult), a bankban tartottra pedig az állam ráteszi a kezét. Mire rákerülne a sor, megszűnik a nyugdíj folyósítás. Az ebadó, balesetadó, ingatlanadó, és hasonlók után további adókat találnak ki, vagy a meglévőket felemelik. Eltörlik a halálbüntetést és ezzel egy időben bevezetik a felségsértés fogalmát. Amilyen találékonyak, előállhatnak ennél nagyobb meglepetéssel is. De ezeken ennél többet meditálni  nem érdemes, térjünk inkább vissza a félelmekhez!

A felsorolt félelmek mindegyikének van valószínűsége. Ha megússzuk az egyiket, ott nyomul nyomában a másik, a harmadik. Nem az a főkérdés, hogy melyik, sokkal inkább az a kérdés, hogy mikor. Ugyanis azt roppant nehéz elképzelni, hogy  sorba mind el tudjuk kerülni, főleg mert a pénz után futás miatt nem marad rá idő és energia. Emlékszik még valaki 2004-ben kiadott könyvem alcímére? Extinction ante portas. Akkoriban ez díjazott blikkfangnak tűnt csupán, mára véres valóssággá nőtte ki magát.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

90 gondolat erről: „(700) Extinctio ante portas

 1. Jó reggelt bátor Magyarország (itt senki se vesz fegyvert), jó reggelt gyáva Amerika! 🙂

  Amit én hiányolok, hogy nem tették fel a kérdést arra összpontosítva, hogy pontosan kitől és milyen „terror” támadástól félnek, mert ugyebár a WTC féle támadás ellen a puska mit sem ér.

  A gazdasági összeomlás és a terror támadás, akármilyen hihetetlen is nem szétválasztható. Az amerikaiak nagy többsége a saját kormányuktól, pontosabban az őket madzagon rángató háttérhatalomtól fél, ezért a fegyverkezési hajsza, de ezt a kérdést elkerülték, így a válasz is elmaradt. ÜGYES!

 2. Üdv Tibor Bá és Mindenki.
  Az USA polgárai legjobban az USA polgáraitól félnek, azért a sok kézifegyver.
  Mi Magyarok is a magyar polgároktól félünk. 1000 km-ről ki jönne ide Engem kirabolászni?

 3. Az amerikaiak már hosszú évek óta készülnek a geddonra. mozgaommá vált az élelem- és nyersanyagfelhalmozás, a fegyverek vásárlása, milíciák alakítása.
  Ez jó a fegyverlobbynak: Obama első éve alatt gyakorlatilag kifosztották a fegyverüzleteket, a népszerűbb fegyvereket és a lőszert már várólistáról kellet venni, mert a „békeidőre” berendezkedett gyártókapacitás nem győzte.
  A túlélő-divat is komoly üzletággá vált. Ez is jó az üzletnek.
  Persze a kormány sem alszik. Egyre több helyről hallani a koncentrációs táborokról, meg a felhalmozott üres koporsókról…
  Még Bush feloldotta azt a törvényt, amelyik tiltja a katonaság bevetését otthon. A rendőrség is egyre komolyabb fegverekkel van ellátva.
  Pedig már 20 évvel ezelőtt is tankoszlopokkal ment egy vallási szekta ellen ( Waco, Texas, 76 halott, 21 gyerek)

 4. Ezen félelmek/veszélyek nagy része ellen az otthon tartott kézifegyver alapvetően nem véd. Az azok nyomán kialakuló válsághelyzet, pánik, polgárháború – ahogy tetszik – pusztítását fogja meghatványozni, de garantáltan. Nem lesznek nyertesek, csak halottak, meg vesztesek.
  Az a furcsa, hogy erre ennyire tudatosan készülnek. Tényleg ennyire előre kódolt egy társadalom/birodalom bukása? Vagy ez egy „új kihívás” lesz?

 5. 4. szalmabéla

  A kérdés, hogy ki mire készül.
  Aki harcra készül, az fegyvereket szerez, és harcolni fog, jó eséllyel, hogy ott is hagyja a fogát.
  Aki túlélésre készül, az felhalmoz, és valószínű túl fogja élni.
  És lesznek akik már az „új” világra készülnek, amelyben a mostani szabályok túlnyomó része már nem fog működni. Ebben az új világban nekik lesz a legtöbb esélyük a boldogulásra.
  Mert vannak, egyre többen, akik már most úgy próbálnak élni, ahogy majd csökkentett forrásokkal lesz majd muszáj. Nekik könnyebb lesz az átállás.

 6. 5.- Az a baj, hogy bárki bármire készül, bármilyen hasznos lenne a stratégiája hosszabb távon, először a napi túlélést kell elérni a legkaotikusabb időszakban is.
  A fegyver, a felhalmozott készlet, és a jó életmodell az segíthet, de garantált recept nincs.
  A szerencse szerepe igen megnő, a többi tényező csak a valószínűséget növeli.
  Aki eleve feladja, és nem készül, az szinte biztos, hogy elpusztul, a szerencse azokból válogat, akik készülnek.

 7. 1. Folyamatosan dől az információ, ami miatt mindenki megtalálja, hogy éppen mitől féljen.

  Rengeteg a dezinformáció, kormányzati és civil egyaránt. A bizonytalanságot kihasználva divatosak az összeesküvés-elméletek, amiket se pro se kontra nem bizonyítanak.

  Rengeteg a tudományosan megalapozatlan látszólag tudományos dezinformáció. Egy példa: mega-cunami (100m magas) az USA keleti partján, mert a Kanári-szigetek La Palma szigetén földcsuszamlás lesz. Persze egy biztosítótársaság pénzelte az egészet, miközben egy hang sem igaz belőle. Közben még a BBC is átvette a belőle készült filmet, nálunk is leadta a Spektrum.

  Az USA-ban a 29-32-es nagy válság óta töretlen fejlődés volt mostanáig. Ez hihetetlen biztonságérzetet adott a lakosságnak.

  Ennél persze a mi önsorsrontásunk sokkal rosszabb. Orbán által 2006-tól különösen folyamatosan melegentartott szembenállás segítségével, ma már segíség nélkül is egymásnak esik az ország két fele mindenen. Ezt tetézik azok a valódi problémák, amik korábban nem voltak: jogbizonytalanság, gazdasági összeomlásba hajszolás, személyi kultusz mely a közszférából eltávolítja az ellenvéleménnyel levőket.

 8. Az alábbi cikre figyeltem fel 2-án. Akét idézet onnan van. http://index.hu/kulfold/2012/01/02/a_puska_a_legjobb_ajandek/

  Az FBI jelentése szerint decemberben 1,5 millió kérvény futott be hozzájuk a fegyvereket áruló boltokból, hogy a szabályoknak megfelelően ellenőrizzék vásárlóik személyazonosságát és büntetlen előéletét. Soha ennyi fegyvert nem próbáltak még venni egy adott hónapban, ráadásul a kérelmek harmada közvetlenül egy héttel karácsony előtt érkezett be.
  A másfél milliónyi adatkérelem nem jelenti azt, hogy ne adtak volna el ennél is több fegyvert. December 23-án például hivatalosan 102 ezren vásároltak fegyverboltban, de egy személy több fegyvert is vehetett és nem biztos, hogy az összes vásárló le lett jelentve.

  A félelem és az azzal összefüggő reakciók láthatók a jelen oldal szavazási arányaiban is.
  Tegnap éjszaka kiegyenlítődött az „hirtelen gyorsra” és „lassú folyamatosra” leadott szavazatok, s a „lövésem sincs” azt hiszem kettő szavazatot kapott. Most, hogy feljöttem, a hirtelen gyors átvette a vezetést, s a lövésem sincs felugrott 7-re.(ebben gondolom benne van vastagon a mai további mélyrepülése a forintnak, s addig nő az aránya, míg meg nem áll) Azonnal ez jutott eszembe, egyre jobban félünk, s a posztod ezért nagyon- nagyon aktuális.
  A baj, hogy nem tudjuk egymást nyugtatni, ne izgulj, itt a kezem, majd összefogva kijutunk belőle, hanem, csak adjuk a lovat egymás alá, (ahogy most én is teszem sajnos) milyen szar a helyzet.
  Én adom/adnám a kezem, az egyikkel kapaszkodok másba, s a másikkal tartok mást. Gondolom sok ilyen kis láncszem van, csak hiányzik a kapocs, aki összefogja a láncot.

 9. 6. hubab.

  Sok elmélet létezik a közel és középjövőt illetően.
  Egy pozitív nézet, a „kulturális kreatívok” mozgalma.

  Hosszú, de érdekes előadás:

  Országos Helyi Pénz Konferencia – Takáts Péter előadása

  Szó esik benne arról, hogy a geddon, meg a világvége mesterségesen lett túldimenzionálva, hogy „addig” az emberek paralizáltan várnak, „túlélésre” készülnek, nem szervezkednek, így a háttérhatalom tovább fejleszti saját rendszerét.

 10. Amerika mindig is a túlzások országa volt.
  Az arma(fegyver)-geddon mellett – most olvastam a neten a „Pharmageddon” is dívik. Amerika keserű pirulája az, hogy nem csak fegyverfüggő, hanem gyógyszerfüggő is, – „világ legnagyobb pszichotróp (lelki működést befolyásoló hatóanyagok) anyagfelhasználója 60%-kal. A gyógyszergyártók pedig örömmel vágják zsebre a multimilliárd dolláros üzlet hasznát, még akkor is, ha az emberek egészsége megy rá.” A lelki – pszichikai nyavalyák hatalmas kórjelzői ezek a túlzások. Ha a kínai jin-jang filozófiát akarnánk előhozni, akkor úgy is mondhatjuk, hogy AZ USA egy hatalmas jang-lufit növeszt, ami nemcsak fizikailag nem fogja bírni, hanem lelkileg is hatalmas pusztítást fog véghezvinni, ha kipukkad.

 11. 11. László

  És ha belegondolsz, hogy a gyógyszerfüggő népességet mennyire lehet „szabályozni” a gyógyszer hatóanyagának enyhe változtatásával, a letargiától kezdve az őrjöngésig…

 12. Bízhatsz bennem !

  Nem gondolod, hogy akik megcsinálták Pearl Harbourt meg 9-11-et, azok sokat gondolkodnának biológiai fegyver bevetésén ha a „nemzetbiztonsági helyzet” úgy kívánja?

 13. 14: évekkel ezelőtt olvasgattam a mozgalom Atyja, Richard Florida körüli felhajtásról amerikai cikkekben, amikor Mo-on még híre se volt a dolognak. Egy nagy PR-duma körüli hókusz-pókusz, amire szektát alapított a Guru.
  Eredetileg pl. városi önkormányzatoknak jó pénzért adott marketingtanácsadás volt és divatkönyvek írása, de lett belőle „egyház” is…

 14. 15:
  Ez így nem OK.
  Pearl Harbourt, 9/11, Tonkini öböl, tömegpusztító Szaddam, nem azonos kategóriák.

 15. 16: én azt szűrtem le az egészből, hogy szervezzük meg magunkat helyben és próbáljuk befolyásolni a dolgokat jobb irányba, azáltal, hogy tudatos döntéseket hozunk, tudatos lépéseket teszünk egy „jobb” irányba. Egyébként ez az elv tetszik a Magyarok Szövetségében is.
  Mi bajunk származhat ebből? Ettől még nem kell csápolni a kitalálóknak és a terjesztőknek.

  Tisztában vagyok azzal, hogy a gyenge láncszem az emberi önzőség, épp ezért vannak fenntartásaim, főleg az új, „erkölcsös” bank létrehozása terén, de ami nem tetszik abba nem szállok be.

 16. 16. Arma Gedeon

  A kultúrális kreatívok nem mozgalom, hanem jelenség.
  Sokan próbálják különféle mozgalmakba integrálni a dolgot, több kevesebb sikerrel.

  A lényeg tényleg az, hogy egyre többen jutnak el spontán a fogyasztói társadalom tudatos elutasításáig, de nincs központi elgondolás, talán csak egy közösségi tudat csírái.

  Én úgy képzelem, mint a lassan hűlő olvadt acélt, amiben egymástól függetlenül alakulnak ki a fémkristályok, és amikor ezek összeérnek akkor „dermed meg” akkor lesz szilárd.

 17. Üdv.Mindenkinek!

  Politizálni nem tudok,nem is nagyon akarok,de azért van véleményem,és ha megengeditek,elmondom.

  Az amerikaiak mitől félnek? Gondolom,amivel éppen ijesztgetik Őket.Ők amúgy is egy (enyhén szólva speciálisan gondolkodó nép.)Fennen hirdetik a fene nagy demokráciájukat,ami szerintem már csak nyomokban van meg.
  Engem jobban érdekel az, hogy mitől félünk mi?
  Én személy szerint a létbizonytalanságtól,és ami vele jár.Én akkor voltam fiatal,amikor ezt még nem ismertük. Nem voltunk gazdagok,de este nyugodtan lehetett sétálni a Pesti utcákon,volt munka,tiszteltük a tanárt, a kalauzt,a rendőrt.Tudtuk taníttatni a gyerekeinket,nem vették el a lakásunkat,sőt….stb,stb.
  Ha az a szabadság, ami most van, akkor inkább a diktatúra. Nekem nem esik nehezemre befogni a pofám, ha egyébként békén hagynak. Azt meg valahogy be kellene látnunk, hogy itt egy rosszul értelmezett demokrácia van.

 18. 20 Attila (PV)
  „…mint a lassan hűlő olvadt acélt, amiben egymástól függetlenül alakulnak ki a fémkristályok, és amikor ezek összeérnek akkor “dermed meg” akkor lesz szilárd.”

  kicsit lopok Hofi stílusából:
  Csak nehogy akkor vegyük észre hogy nem megszilárdult, hanem belefagytunk. És amit addig langyos lábvíznek éreztünk bokáig, az valójában tokáig ér és büdös. 🙂

 19. „A feleség nem lépett le egy gazdag pasival”: Írd inkább az igazat, ne polkorrekteskedj! tehát: a kurvám lelépett egy jobb menedzserrel(stricivel). Erre szokták mondani: mindig van egy gazdagabb strici és mindig van egy fiatalabb kurva. Nem hogy örülne, hogy lelépett, legalább lehet fiatalabbra cserélni 🙂

  no ennyit a félelmekről …

 20. 18:
  „Foleg az uj „erkolcsos”bank letrehozasa teren,de ami nem tetszik,abba nem szallok be.”

  Egy „erkolcsos „bankrendszer kialakitasa jo otlet,ha megvannak hozza a feltetelek.De azert nem kene fejjel menni a falnak.
  Januar 11-en Brusszel eldonti,hogy Magyarorszag a hozott torvenyeivel szembement a nemzetkozi joggal,es szankciokat leptetnek eletbe.
  Ha elfogadtuk az Unios szerzodes szabalyait,miert hozunk olyan torvenyeket,ami az ellen van?
  Eloszor nepszavazas utjan ki kellene lepni az EU-bol,aztan lehetne csak az unios jogszabalyokat figyelmen kivul hagyni.
  Amig tagok vagyunk,ongyilkossaggal egyenertekuek az ilyen torvenyek.Fura,hogy akik megszavaztak,ezzel nincsenek tisztaban.Szembepisalni egy olyan szelnek,amit mi is fujunk?
  Eloszor talan hatra kellene fordulni!Nem mindegy a sorrend.

 21. 13, Arma Gedeon

  (A Kultúrális Kreatívokról)

  Én inkább úgy fogalmaznám, hogy néhány nagyon éber szervezet már rámozdult a jelenségre. Viszont ők pont azzal lógnak ki a sorból, hogy a hagyományos rendszer nem hatott rájuk. A gyengébbeket talán „visszatántoríthatja” a fogyasztói világba egy-két LMP szerű, vagy Euro Ecology párt a’la Cohn Bandit, de a többség valóban új dimenziókban gondolkodik.
  Az tény hogy létezik az a 80-200 millió egyed, akit összeköt a hasonló szinten való gondolkodás, plusz az a szomorú tény, hogy a többségük azt hiszi,csal ő egyedül ilyen „furcsa” alak.

  A spam csapdában volt.

 22. „Valaki” felfigyelhetne Kis Máriára, mert ő a „nép fia”. Szóval, ha senki nem veszi magára a „valakit”, akkor meg fogom nevezni. 😀

  Szóval senki?

  Attila, Curix! Kérek egy okoskodást Kis Mária részére. Pl. „várjunk még 6 hónapot” addig meg törje ki a frász.

 23. Lassan eljutunk odáig, hogy kívánjuk a diktatúrát. Tibor bá is mondott már ilyet korábban, Kis Mária is ezt jelezte előbb.

  Az amik meg majd halomra lövik egymást.

 24. 21. Kis Mária (Tiborbá)

  Szerintem semilyen demokrácia nincs.
  De még kapitalizmus sem… vagy legalábbis nem az a szabadversenyes szólásszabadságos demokratikus izé, amit a Szabad Európa Rádiója dörgölt az orrunk alá nap mint nap amikor titokban hallgattuk a sufniban…

  Mire eljutott hozzánk addigra lett belőle ez a multiglobál pokorrekt ultraliberál katyvasz, amiben teljesen szabadon azt választhatjuk meg, hogy milyen színű logót viselnek a politikusok, akik lenyoják a torkunkon a bankmafia utasításait.

  Nagy különbség egyébként sincs aközött hogy azért hagynak békén, mert befogod a pofád, vagy mert senkit nem érdekel amit mondasz…

  Sokak számára ez olyan mint a meleg kaki… Ők várnak azzal a jelszóval, hogy büdösben még nem fagyott meg senki.
  Pedig ki kellene mászni belőle, mert ha kihül már nehezebb levakarni.

  Erre egy példa:

  A távolkeleten, egy háborúban egy alakulat elfoglalt egy falut, és kihívták a vezetőket a főtérre, hogy megfélemlítésül kivégezzék őket. A legöregebb nem jött, ezért a parancsnok elé hurcolták, aki mekérdezte:
  – Tudod, hogy olyan ember előtt állsz aki úgy ketté tud hasítani, hogy közben a szeme sem rebben?
  Az öreg így felelt:
  – Tudod, hogy olyan ember előtt állsz, akit úgy ketté tudsz hasítani, hogy közben a szeme sem rebben?

  Na… ennyit a létbizontalanságról…

 25. Én is éppen azt akartam Kis Máriának,hogy az a baj hogy itt még kapitalizmus sincs nálunk..És mindent elértéktelenítenek szándékosan..Semminek és senkinek nincs értéke..Én inkább ettől félek a legjobban..Hogy nincs érték.Nincs különbség a jó,és a rossz között sem..Mindenki küzd,hajt valamiért,aztán kiderül hogy semmi nem ér semmi..A pénz meg pláne nem..Létbiztonság?Az még hagyján most..De mi lesz velünk ha megérjük az öreg kort..Tibor bá össze teheti a két kezét,azért is hogy megérte,meg még van egy kis nyugdíja.Tudom,nem sok..De velünk mi lesz majd.Én meg inkább ettől rettegek..

 26. 30:

  Ezért korai aggódni.
  Jóval kisebb az esély hogy megérjük mint Tibor bá’-nak volt

 27. Köszönöm Tibor bá’ Bizony, a „nép fia,” lánya,de én már meg szoktam,hogy nem figyelnek rám. Egyszer majd jól megbánják. :-))

 28. 29 Attila (PV)

  Egyetértés.
  Ki kéne mászni.
  Ki hát,csak benn káosz és sötétség,nem látszik a kijárat.

 29. melike00

  Éppen ezért nem irigylem a fiatalokat.Még csak halvány jövőképük sincs,akinek van, az többnyire nem itt képzeli el.

 30. 34-35: Amit írok, az csak saját tapasztalat. Fiatalokkal beszélgetve két dolog jött le jövőképpel kapcsolatban. Az egyik az, amit ti is mondtok, nem itthon, külföldön, luxuskörülmények között. A másik jövőkép az pedig a mittomén, most bulizok, nem érdekel hozzáállás. A jövő generációjában nincs meg az a mentalitás, amit Tiborbá is rengetegszer emleget, hogy az ő korában így, meg úgy. Még én is el merem magamról mondani, hogy van valamiféle ungarise habitusom, kötelékem a szülőföldemmel és nem mennék innen max, ha már tényleg minden kötél szakad, illetve nekem még a munka szent dolog, de a következő generációk a menekülésben és a semmittevésben látják a jövőt. Annyira elenyésző az a réteg, akinek tényleg komoly, emberi tervei vannak a jövőre nézve, hogy az már nem is elkeserítő, inkább katasztrófa. Számomra is aktuális helyzetben emberek tucatjai mondják, hogy szaros nettó 100 ezerért nem fogok dolgozni. Ezek után pedig elvárja, hogy tartsa el az állam, illetve hogy kapjon valahol olyan fizut, amiből két hónap alatt kijön egy új kocsi. Ehhez már nem tudok mit tenni.

 31. a félelmekre visszatérve, szerintem kis banánunkban két dolog lenne csak a félelemlistán. Az egyik a létbizonytalanság, a másik pedig az, hogy nem kapja meg a segílyt.

 32. Én személy szerint a mérhetetlen felesleges és már nem is emberi, de még állatinak sem nevezhető erőszakhullámtól félek a legjobban. Mert ma ez a divat a rosszfiú-körökben. Elég csak szétnézni az iskolákban.

 33. 36:
  A természet a léhűtőket kiszelektálja. 7 milliárdból van mit.

 34. Elnézést kérek a távolmaradásért, fejfájás gyötört és a délutáni szunyókálásból most tértem nagyjából magamhoz.

  Nos kedves Mária olyan nincs, hogy politizálni nem tudsz. Ha már valaki véleményt alkot, netán különbséget tesz két merőben más rendszer közt, ahogy megtetted, akkor már is politizálsz.
  Ez jó!

  Amitől a legjobban félsz a létbizonytalanság? Nos ezzel bizonyára nem vagy egyedül és ezzel nem mondtam nagy okosságot.

  A félelem azonban indokolatlan. A félelmet és tömeghipnózist javarészt a gonosz doboznak (TV néven ismeretes) köszönhetjük.
  Nézz meg RTL híradót. Első negyed óra arról szól, hogy ki-kit darabolt fel, ki kivel karambolozott, mit raboltak ki. A második negyed órában leadnak, természetesen a kiegyensúlyozottság látszatára ügyelve egy-egy fidesz és mszp hírt, végül bedobnak valami olyat, hogy kölyke született a hárompupú tevének Orbán állatkertjében. 😀

  Viccesnek tűnik, de nem az. Roppant fals képet üzennek feléd, és az az érzésed, hogy ebben az országban semmi jó nem történik, csak gyilkolják egymást az emberek.
  Nem tudom, hogy a két nagy kereskedelmi TV pusztítását mi múlja felül, amit az elmúlt 15 évben az emberek mentális, erkölcsi állapota ellen indítottak.
  Tibor bá azt mondaná, hogy ezek az adók nem csináltak egyebet, mint profitot jöttek termelni, és azt adták az embereknek, amire igény volt.

  Én meg azt mondom, hogy ez is tervszerű része volt az ország gazdasági, erkölcsi lezüllesztésének.

  A létbizonytalanság jogos felvetés, de ettől nem félni kell, hanem tenni ellene. Ha egyfolytában a félelmeinkkel vagyunk elfoglalva, akkor egy idő után rabul is ejt minket ez az érzés.

  Úgy az USA-ban, mint nálunk a félelem forrása még egyszer hangsúlyozom a tömegmédia, és ebbe bizony már az internet is beletartozik.
  Mivel népszerűek lettek az összeesküvés elméletek, se szeri, se száma olyan oldalaknak, blogoknak, ahol valótlan, ám bár emberi mivoltunk miatt hihetőnek tűnő eseménysorozatot vetítenek elénk.

  Itt van pusztán 2012.12.21 egy dátum, mint bármely másik, talán annyiban különbözik tőlük, hogy az év legrövidebb nappala. Több tucatnyi katasztrófa, és dokumentumfilm készült az ezzel kapcsolatos világvégéről, holott semmivel nem tudják alátámasztani.
  Az, hogy az interneten milyen elképesztő ostobaságok terjednek 2012-ről, már nem is beszélek.
  Pedig hozzá kell tenni, hogy én szeretem az összeesküvés elméleteket, de nagyon odafigyelek arra, hogy melyek azok, amelyek elől az összeesküvést elveheted.

  Ne féljetek semmitől. Nincs értelme.

  Nézzétek meg, hogy a fent felsorolt események közül melyikre van személy szerint ráhatásotok. Szinte egyikre se.

  Akkor meg?

 35. 36:

  A probléma az, hogy ez nem a fiatalok hibája.
  A dolog pedig világjelenség, nem mentegetem a magyar fiatalokat, de sok helyen ennél még rosszabb a helyzet.

 36. 36!
  Akinek emberi tervei vannak,az nem is fog elmenni 100 ezerért dolgozni..Amit külföldön keresel,egy évi minimálbéres fizetésedből veszel egy autót,és ugyanabban a penny marketben dolgozol,mint itthon..Ehhez én sem tudok mit hozzá tenni..
  Ez csak egy kis példa..Mért kellene itthon nyomorogni meg a zsidó bandára ingyen dolgozni?Kötelező?Hacsak nem halsz éhen közben..A segélyezést Orbán úgyis leállítja,ahogy elnézem..

 37. 33. Kis Mária

  …sötétség,nem látszik a kijárat.

  Igen, bár a fejjebb említett kultúrális kreatívok talán nyújthatnak útmutatást, vagy legalább reményt.

  Ha az sincs, akkor bizony úgy mint a csótány.
  Annak a füléből egy-egy ideg megy a lábaiba, és hirtelen hanghatásra azonnal elindul… hogy merre, azt később eldönti, de onnan el.

  Ha a sötétben kapsz egy pofont, aztán mégegyet, akkor arrébb mész… mindegy merre, de arrébb…

 38. 42:

  Melike, ha mindenki így gondolkodna, már csak a felső 10 ezer lenne Magyarországon.
  Tudom, hogy igazad van, én pont ezt a példát hoztam régebben, csak nem a Penny-vel, hanem az Audival.

  Ettől függetlenül nem hagyhatja el mindenki az országot, mert itt nem lehet élni. Ez nem igaz, te is élsz, ahogy leírod néha, nem is olyan rosszul, és járva-kelve látom, hogy annyira még nem gáz a helyzet, mint amilyennek sokszor elképzeljük.

  Ha nem szenvednének a devizahitelesek, nagyságrendekkel kevesebb probléma lenne, mert az ő problémájuk valahol az egész ország problémája, függetlenül attól, hogy én nem tehetek más adóssága miatt (ellen).

  Nyugaton is zsidó bandának dolgoznál, csak ott még nagyobb koncot dobnak neked, mint itthon. Sajnos ez szép lassan változni fog.
  A német is birka türelmű nép, de ha egyszer elfogy nekik, az nagyot fog szólni.

 39. 44!
  Itt élek Curix,de nem magyarországi fizetésből..Abból már nem élnék…
  És valóban nem olyan gáz a helyzet itt a többieknek,látom én is,csak azt tudnám hogy csinálják..

 40. 45:

  Úgy, hogy hitelből élnek, vagy lemondanak, esetleg másod, harmad állást vállalnak. Ez a három (legális) lehetőség van. A többit most hadd ne soroljam…

  Magyarország esetében a mi helyzetelőnyünk az lesz, hogy „hála” kormányainknak elég viharedzett nép lettünk. Ez most lehet túlzásnak tűnik, de ha megismersz egy hollandot, svédet, németet, akkor tudod miről beszélek.

  Ezek a népek szorgalmasak, ügyesek, de totál idomítottak. Ha egy megszokottól eltérő helyzet előtt találják magukat, akkor elkezdik vakarni a fejüket, és mire megvakarták a magyar már tudja a megoldást.
  Most általánosságban beszélek, kivétel mindenhol van.

 41. Aki ország elhagyásban gondolkodik az őrült, nem tudja mire vállalkozik. Én inkább megdöglök, de maradok. És figyú! Tudom, hogy miről beszélek.

 42. Hát Tibor bá, akkor én egy kicsit őrült vagyok, mert tervbe vettem. Még is mit veszthetek?

 43. Tudom ennek fényében kicsit demagóg amit fentebb írtam Melikének, de mégis megteszem, ha összejön. Ha nem, akkor nem.

 44. A lányomnak vannak emberi tervei, s kevesebbért dolgozik kocsmában, napi 12 órát. Nem akarja, hogy eltartsák, amit és ahogy tud dolgozik. Azt sem mondta még nekem, hogy nem a végzettségének megfelelő alantas munkát végez, mint ahogy ma is hallottam másoktól. Tanul, hogy a következő „végzettségével” talán jobban fizető munkát találjon. Külföldön dolgozok, jól keresek, de külföldön sem tud mindenki elhelyezkedni. Én szerencsés vagyok, de az ismerőseim közül páran próbálkoztak, hazajöttek, mert csak a megtakarított pénzük fogyott el a nagy keresésben. Ha majd mindenütt szigorítanak a segélyeken, meg leállnak, ami már mutatkozik külföldön is, no akkor majd el fognak menni 100 ezerért is. A munkának az értéke mára elveszett. Mi nem dolgozunk már, hanem pénzt keresünk. Pedig a munka az, ami az embert előre viszi, ami a napjainak értelmet ad, munkálkodni a jövőn. Na, hol van ez már.Hmmmm

 45. 40
  Front van. Jobbulást.Politizálás:régóta keresek egy helyet, ahol értelmesen lehet beszélgetni,akár a politikáról is. Ahol eddig jártam, egymás torkának estek, vagy ocsmányul beszéltek,ezeket úgy nem kívánom. Nem azért, mert én olyan okos volnék,(csak a józan paraszti ész ),de úgy gondolom,az sehova nem vezet.
  Bűnös dobozok.Teljesen igazad van,a TV-nem nézzük már,és itt is nagyon meg kell válogatni, hol mit csipeget fel az ember.
  Azért azt tapasztalom, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy nem élnek a médiák ilyen fajta „tájékoztatásával”,de azért be kell vallani, jó néhány évig bekajáltuk rendesen.
  Katasztrófa elméletek: Nem szeretem ezeket a filmeket,ezek is részei a tömeghipnózisnak.A megfélemlített,elbutított tömegeket sokkal könnyebb terelgetni.
  Amire nincs ráhatásunk: ez pontosan így van, esetleg adott esetben nem a tornádó felé futunk, hanem előle. Max. ennyit tehetünk.

 46. Bocsánat,csak próbáltam, hogy kimegy-e ezzel a névvel, mert az első bejelentkezésnél elbénáztam. Kérlek,fogadjátok el ezt is. 🙂 Köszönöm. Kis Mária

 47. 47 Tibor bá’
  Megkérdezhetem, miért? Én pl.azért,mert nem tudok nyelveket olyan szinten,mert nem vagyok fiatal, mert nincs annyi pénzem, hogy addig ellegyek kinn,amíg kialakítok valamiféle egzisztenciát. És egy kicsit az a három szín (lehet hogy nagyon )hiányozna.

 48. 45

  Szerintem nem túlzás,a sokféle leigázásnak előnyei is vannak.
  A magyar nagyon jól feltalálja magát a legtöbb helyzetben.
  Viszont,(akinek nem inge) sajnos az is jellemző ránk,hogy a honfitársainkat nemhogy segítenénk, mint más népek, hanem még keresztbe is teszünk nekik, ahol lehet.
  Talán itthon is ez a probléma?

 49. 47. Tibor bá’

  Tegnap röhögtek ki, hogy mit parázok, hogy nem tudok visszajönni, ha bedől Magyarország. Kilenc éve csinálom az ingázást, hogy eltartsam a családom, meg a saját hülyeségem. Amit a honvágyról írtál, az mind igaz. Amit arról írsz, hogy egy összeomlást csak itthon összefogva lehet túlélni, az is. Ha omlik Európa,én és sokan mások a „bevándoroltak” leszünk, akikkel csak a saját „fajtája” fog törődni, ha törődik.Sőt azt is mondom, akinek nem lesz állampolgársága, haza ebrudalják. Idegenben, idegen maradsz. Ráadásul sehol nem alakultak ki olyan nagy magyar közösségek, mint más bevándorló népeknél, hogy az összefogásuk hatásos legyen.

 50. 53:
  Üsd be a keresőbe, hogy és olvasd el őket.

 51. 43 Attila

  Szóval,mint a csótány? Ezt megjegyzem.
  Minek pofán vágni,ha a hanghatásra is elindulna a szerencsétlen?

 52. 51:

  Köszönöm. A fejfájás a front mellett valószínűleg a főnökömnek is köszönhető 🙂

  Ami a külföldi munkavállalást illeti, én ismerem Tibor bá érveit, mert ez már volt téma az oldalon.

  Én azonban különbséget tennék kétféle külföldi munkavállalás között.

  Vannak azok, akik fejest ugranak a mélyvízbe, anélkül, hogy tisztában lennének az úszási képességeikkel.
  Magyarán az utolsó pénzükön vesznek egy one way ticket-et Angliába, Németországba stb… semmi elképzelésük arról, hogy mit szeretnének csinálni (legtöbbjük mosogatásban, takarításban gondolkodik) és még a célország nyelvét sem beszélik.
  Ezt a fajta munkavállalást a mai körülmények közt én sem ajánlom senkinek. Ez nem, hogy kétesélyes, hanem szinte biztos a kudarc.

  Én másképp képzelem el a németországi munkavállalást. Egyrészt rendelkezem annyi tartalékkal, hogy megfinanszírozzam a munkahelyváltást. Másrészt beszélem az ország nyelvét. Harmadsorban nem fejes ugrok semmibe, hanem előbb itthonról lebeszélem, esetleg lelevelezem a körülményeket, majd kiutazom állásinterjúra, és ha úgy ítélem meg, hogy érdemes feladnom az itthoni munkahelyemet, akkor megyek.
  Még ebben is van buktató, de jóval kevesebb, mint az első verzióban.

  Végezetül azért nem parázom, mert ha bármi baj közbeüt, akkor egyszerűen hazajövök.

  Külföldi munkalehetőségről egyértelműen lebeszélni valakit szerintem nem helyes. A veszélyekre felhívni a figyelmet azonban érdemes, sőt kötelező.

 53. 58

  Folyamatosan olvasgatok,de még sok a pótolnivaló. 🙂
  Igen, az első verzióban annyi a rizikófaktor,hogy csak ritkán lehet eredményes.
  Te egész más helyzetből indulnál.Így lehet nyerő a dolog. Az sem hátrány,ha hiány szakmád van.
  Sok helyen kéne ezeket a dolgokat elmondani,talán kevesebb ember indulna felelőtlenül,felkészületlenül neki a világnak, ahol szerintem jó részük elkallódik,még arra sincs pénze, hogy haza jöjjön.

 54. 58:
  Ezt a fajta körültekintést el is vártam tőled, de a lényeget nem tudod nullifikálni. Mindíg is auslander leszel, de nem csak előttük, hanem a szívedben is.

 55. 57 Sameria

  A csótánynak a túlélő képességét növeli ez a tulajdonság.

  A pofon egy másik példa lett volna … pongyola voltam… nem a csótány kapja a sötétben hanem mondjuk én… És én elmegyek onnan ahol a pofont kaptam, akkor is ha nem látom, hova.

  A példa olyasmire lenne, hogy pánik szituációban az ember nem mérlegel, vitatkozik, játszik demokráciát, hanem mozdul, el onnan ahol tűz van, ahol verik, ahol fél… és már mozgás közben, a közvetlen veszély elmúltával korrigál, ha muszáj.

 56. 58 Curix:

  Nem támadásnak szánom az alábbi kérdéseket, így kérlek, ne is vedd annak.

  Annyira rosszul keresel itthon, hogy a megélhetésed került veszélybe?
  Vagy csak több pénzt szeretnél keresni és cserébe vállalod azt, hogy a szívedben (ahogy Tibor bá fogalmaz) és az összes emberi kapcsolatodban idegennek fognak tartani?
  Megéri a több pénz (akár jóval több) azt, hogy nap mint nap egy kicsit (vagy nagyon) le legyél nézve és ne legyél szívesen látott ember ott, ahová mész?

  Én személy szerint nem váltanék, mert számomra a család, a rokonság és az, hogy itthon vagyok Magyarországon fontosabb, mint az, hogy többet keressek. Habár nekem könnyű: én jól megélek itthon is.

  Ez valami olyasmi, mint cipész maradsz és valahogy eléldegélsz vagy inkább hóhér leszel több pénzért, de rosszabb szájízzel.
  De mondhatnám azt is, hogy elfogadod Frodótól az egy gyűrűt hogy Középfölde ura legyél, vagy maradsz Galadriel. 🙂

 57. Értettem én,hogy a pofont Te(mi) kapjuk,a szitu nem volt teljesen egyértelmű.(pánik helyzet,vagy úgy egyáltalán) 🙂

 58. Curix véleményét én megértem, és van még egy plusz okom ami miatt én is ezen gondolkodom:
  Nem rég született fiamnak akarom-e, hogy itt nőjön fel, vagy inkább bevállalok 5-10 év önsorsrontást, hogy neki jobb lehessen?
  Nem is feltétlen gazdaságilag, hanem egy bármennyivel is normálisabb társadalomhoz való tartozás lehetőségéért, ahol a nagyobb probléma, hogy nyer-e a csapatom a BL-ben, mint az, hogy melyik miniszter kicsoda, és éppen melyik párt nyer a választásokon.

 59. 36
  A fiatalabbak biztosan unják ezt a szöveget,de valóban a munkának becsülete volt.Azért a háború után roham léptekben fel kellett építeni az országot.A talicska mögé állt orvos, tanár,művész, mindenki.A dolgokat meg kellett csinálni.Nem írtak ki pályázatokat,mint most. Mire eldöntik,hogy ki nyeri meg,már rég felépítették volna.
  Jövőkép.
  A gyerek körbenéz,és mit lát? Na,amit lát,azt leutánozza,netán improvizál is.
  Fiatalon még nagyon csábító a buli,haverok,fanta,pláne,amíg a szülők el bírják tatatani az ifjú embert.Az évek kifutnak a lába alól,már nem tud integrálódni a munka világában,még az sem,aki akarna. Az már csak nyalánkság, hogy munkahely is csak limitált mennyiségben van.0

 60. 64:
  Az első fiam megszületése után felvetettem, hogy nem kellene-e visszamennünk Ausztráliába, hogy szebb jövőbe nőljön be a fiúnk. A feleségem (ő volt az ausztrál, nem én) hevesen tiltakozott pedig ismerte már az összes szart. Azt mondta, neki ez tökéletesen megfelel és nem áldozza fel magát a gyerekeiért. Ő győzött, mert én csak felvetettem, de nem voltam érte oda. A következő évek, évtizedek számomra bebizonyították, hogy a feleségemnek többszörösen igaza volt. Örülök, hogy ő „győzött”. Benned most hormonálisan működik a gyerekért való önfeláldozás. Aztán, amikor ez megszűnik, rá fogsz jönni, hogy ésszel kellett volna dönteni.

 61. 66: Sajnos ésszel sem sok érvet tudok már mondani. Jelentős időt töltöttem Hollandiában, és valamivel kevesebbet Svédországban, így nem teljesen idegen a távollét környezete.

  Viszont nem tudom, hogy az akkori döntésed ugyanaz lenne-e ma, hogy az ország a feje tetején áll az akkori állapotokkal összehasonlítva.

 62. 67:
  Számomra ma nem nehezebb az érvényesülés, mint akkor. Ma is sokan jutnak egyről kdettőre, és akkor is voltak, akik nem boldogultak. Az értelmes ember alkalmazkodik a mindenkori „klimához”. Viszont az arány maradt. Ma rosszabb itthon a helyzet, de nyugaton is romlott.

 63. 64.d311c
  „hanem egy bármennyivel is normálisabb társadalomhoz való tartozás lehetőségéért, ahol a nagyobb probléma, hogy nyer-e a csapatom a BL-ben, mint az, hogy melyik miniszter kicsoda, és éppen melyik párt nyer a választásokon.”

  egy társadalomhoz való tartozás lehetőségéért…..ez a kulcs mondat a mai világban, ez az, ami ide vezetett, ezt hitették el velünk, hogy ez a jó.
  Azzal foglalkozzak,– hogy a szórakozásom („csapatom” nyer-e) milyen, s ne azzal, hogy az élet merre tart,… S váltogassam, a társadalmat, mint ahogy a kedvenc játékosom is váltogatja csapatait, némi kis megkötéssel, azért a hazai válogatottban is játszhasson, ha szükség van rá.– Ne az legyen a legfontosabb, hogy egy néphez, egy népcsoporthoz,egy kultúrához tartozzak,az „állandóságban” bízzak, ahol nyugodtan van idő a gondolkodásra, cselekedetre, ahol igen is, az a fontos, hogy a népemet,minket ki vezet, ki irányít, s merre,s az jó-e nekünk…. Mert ekkor azonnal észre lehet venni a suskusolást, s lehet ellene tenni…..

  Az,hogy ezt hibának látom, nem zárta ki, hogy én is külföldön keressem a kenyerem. Talán pont ezért alakult ki a véleményem, mert nem érzem magam jól a bőrömben. Én be merem vallani magamnak. Látom mi zavar, mit csinálok rosszul,hogy tudok-e kilépni belőle, rajtam (is) múlik.
  A gyerekednek nem biztos, hogy jobb lesz az ő szemszögéből nézve. A bevándorlók mindig bevándorlók maradnak, az első generáció fele meghasonul, a második generációnak könnyebb…ismerek pár bevándorlót pár nemzetből, s a generációs problémát látom. Nem könnyű kérdés.

 64. Azt hittem, hogy azt már észrevettük mi, akik ide járunk, hogy a pénzügyi- (erőforrás-, klíma-, stb) válság nem magyar jelenség. Azaz bárhová mész, utol fog érni, máshol is feje tetején áll, vagy fog állni minden.

  Persze nyerhetsz időt, cserébe veszítesz tágabb értelemben vett otthont. A tágabb értelemben vett otthon életmentő lehet, de minimum segítség.

 65. 67. d311c
  Ha voltál Svédországban, pont, hogy látnod, érezned kellene, mennyire nem fog hosszú távon életképes lenni ez a multikulturális „társadalom”, vagy minek nevezzem. Gyönyörűen elszigetelődnek egymás mellett, s csak addig, míg el nem éri őket is a válság, ami, mint itt elfogadott tény, a nyakunkon van. Aztán elindul a haddelhadd. 5-6-10 év? Te a gyerekednek akarsz jót, az pedig ennél nagyobb intervallum.

 66. 69: Nyilván terjedelmi okok miatt nem fejtettem ki ezt elég alaposan. Amit én látok ma, hogy alig van olyan ország (nyugatabbra) amelyik ilyen ámokfutásban lenne vagy lett volna, mint a jelenlegi magyar kormány. Ezért nem annyira fontos ott, hogy éppen kinyer a választásokon, mert egyik párt sem akarja sarkából kifordítani az országot.

  70: Én is észrevettem. Ugyanakkor valószínű különbözik abban a többséggel a véleményem, miszerint szerintem a válság mértéke és időbeli lefolyása eltér az egyes területeken. Szerintem drasztikus események nélkül a gazdasági válság egyes országokban akár nem is fog annál nagyobb káoszt okozni, mint amiben mi most már benne is vagyunk.

  Húzhatom ezt a szintet a jelenlego görög állapotokra is vagy lejjebb, de a lényeg, hogy nem vagyok meggyőződve arról, hogy mindenhol egyszerre történik és egyenlő mértékű lesz az összeomlás.
  És mivel aki időt nyer életet nyer, valamint aki térben jól helyezkedik szintén időt nyerhet, ezért nem biztos, hogy az a jó stratégia, ha itt ülök egy helyben, és várom az összeomlást.

 67. 72. d311c
  Szerintem sokan vannak azon a véleményen, hogy minden országban másként, s kissé egymástól elcsúszva zajlanak le az események, de le fognak zajlani. Az én meglátásom, hogy amit a legjobban ismersz, ahol a legtöbb segítséget kaphatod, ott kell maradnod.
  Lehet az árral úszni, s jól végighaladni a szakaszon, de elég egy kis akadály, s kipenderít a folyamból. Ha lehorgonyzod magad stabilan, s erős gyökereid vannak, elvonul felőled az ár, s újra sarjadhatsz. Valakiknek valahol le kell horgonyozni, mert part csak így épülhet. Én a partépítőkhöz csatlakozok. 🙂

 68. 73:
  Ugyanezt én már többször kifejtettem. Rámutattam, hogy a túlélés egyik zálóga ismerni a „dörgést”, amit igazán csak ott tudsz, ahová a nyelvi kultúrád köt. – – – Viszont ebben a témában (se) érdemes vitázni, mert a másik oldal már rég döntött, nincs szüksége a véleményedre. Azt várja, hogy mások megerősítsék döntésében.

 69. Menjen hát, aki menni akar!

  Majd amikor éhesek lesztek, azért jusson eszetekbe, hogy itt talán még van alma, kenyér és disznóhús és nem csak tűlevél. 🙂

 70. 73-74: Egyáltalán nem döntöttem még, kimondottan az esélyek latolgatásánál tartok. Látok egy olyan különbséget egyes régiók életmódja, hozzáállása között ami egyben valószínűsíti, hogy a válság lefolyása is másképpen történik és hat rájuk.

  Képletesen: a sodródással fentmaradok, vagy horgonyozva az ár alatt fuldoklok.

  A döntést mindenki persze maga hozza, és benne rejlik a bukta lehetősége bármelyikben. Mint írtam esélylatolgatás az egész.

 71. 64. d311c

  Nem rég született fiamnak akarom-e, hogy itt nőjön fel, vagy inkább bevállalok 5-10 év önsorsrontást, hogy neki jobb lehessen?

  Az hogy bevállalod az dicséretes, de meg kell fontolni pár dolgot:
  Be fogsz-e tudni olyan szinten illeszkedni a helyi kultúrába, hogy a gyerek ne legyen kakukktojás ? (gyerekjátékok, szókincs, énekek, viselkedéskultúra, apró nüanszok, amik az ő helyét jelöli ki a közösségekben)
  Fogod-e tudni mindkét kultúra továbbvitelét vállani, vagy lemondasz a magyarról?
  A te (és feleséged) mentalitásához hogyan illeszkedikk a befogadó közösség mentalitása, azaz mennyi komprpmisszumot kell elvállalnod? Tudsz-e azokkal a kompromisszumokkal hosszútávon együttélni ?

  Ilyen és hasonló kérdéseken is el kell gondolkodni.

  Tapasztalatból beszélek, ismerem a problémákat. Igaz, a többségüket sikeresen megoldottam.

  Én szivesen tanácsolom a világlátást mindenkinek, de tapasztalataim szerint nem mindenkinek való, elsősorban a lelki kötődések miatt. Sok emberrel találkoztam aki jó anyagi háttér ellenére szenvedett ettől és különbözőképpen kompenzáltak, nem mindig szerencsésen.
  Szóval egyedül is rizikós, de gyerekkel nagy felelősség.

  A pénzt, a „jobb létet” biztos meg tudod teremteni, de melyik gyereknek kell egy depressziós apa és/vagy anya ?

  Továbbá:
  Nagyon fontos, hogy a „jobb lét” kinek fontos… neked, vagy a gyereknek…
  Ugyanis eddig a társadalom legteherbíróbb rétege az amelyik a háborúban nőtt fel… Tiborbá generációja.
  A legsilányabb pedig a demokráciába született iPodos plázazombik.

  Ezt is vedd figyelembe ha tényleg jót akarsz a gyereknek.

 72. 62:

  Szurkolo nem is vettem támadásnak, amit írtál.

  Nézzétek, ahány ember, annyi élethelyzet, így nagyon nehéz látatlanban a másikról megmondani, hogy neki mi jó, és mi nem, ha nem ismerjük a motivációit, okait, amiért egy ilyen döntés mellett rakja le a voksát, hogy idegen országban próbál szerencsét.

  De konkrétabban válaszolva a kérdésedre csak részben mennék a pénz miatt, nekem nem ez lenne az elsődleges dolog. Egyébként ahogy sokan megfogalmazták, bizony nyugaton sincs kolbászból a kerítés. Ismerem a németeket, tudom mire számítsak. Azt is tudom, hogy egy év múlva nem fogok milliomosan hazajönni, sőt elárulom, engem az sem érdekelne, ha csak annyi pénzzel térnék haza, amennyivel kimentem.

  Az életemet nem fogom kitárni itt a blogon, ennek hiányában pedig nem érthetitek meg miért döntöttem idegen ország mellett, ami még nem biztos, hogy összejön, de dolgozom rajta.

  Tibor bá által felvetett honvágy kérdése minden magyar szívű embert utolér. Ezen nincs mit vitatni.
  Viszont mérlegre kell tenni a honvágyat, és az ember előtt álló új lehetőségek dilemmáját.

  Ami pedig a geddonra készülést illeti. Értelmetlen erről beszélni, legalább is az én esetemben, mert mint írtam, a lehetőség bármikor adott lesz, hogy hazajöjjek. Direkt nem személyi igazolvánnyal megyek ki, mert lehet, hogy csak útlevéllel tudok hazajönni.

  Ehhez kapcsolódóan még annyit, hogy egy geddon itt Magyarországon nagyon gyors lesz, és mindent visz, mint a piros hetes.
  Németországnak azonban elég erős belső gazdasága van, és egyre nagyobb kereskedelmet folytat Ázsiával, amit kétség kívül szintén iszonyatosan megtépázna egy geddon, de nem küldené egyből padlóra, mint Magyarországot.

  d311c:

  ha nemrég született kisfiad, akkor tényleg komolyan mérlegelned kell, hogy mit csinálsz. A nevelés a szülő felelőssége és rajtad és párodon sokkal több múlik, hogy milyen fiad lesz, mint azon, hogy melyik országban élsz.

  Nyugat erkölcsileg talán még züllöttebb, mint mi, de legalább is semmivel nem jobb a helyzet. Probléma lehet még, hogy nem magyar lesz az anyanyelve.

  De én is rád bízom a döntést, hiszen saját helyzetedet te ismered, én ebbe nem látok bele.

 73. 77: Akkor, ha jól értelmezem soraidat, most külföldön élsz?

 74. 77:
  Az én tapasztalataim szerint a kint született második generációs emigráns se az „igazi”. Csak a harmadik, vagyis az unokák, akik viszont „nem értik” a nagyszülőket, és nem is ápolják velük a kapcsolatot, sőt! Nagyon sok szomorúság, elkeseredettés forrása ez.

 75. 79. d311c

  Igen, Franciaországban élek.
  Előtte 12 évig Londonban voltam.
  Feleségem francia, de már majdnem tökéletesen beszél magyarul.
  A gyerkek már rovásírnak…
  Szóval sikerült a nagy csapdákat elkerülnöm, mert itthonról dolgozom. Van időm a családra, és szerintem manapság ez a legnagyobb luxus.

 76. 80. Tiborbá

  Kétféle emigráns van. Az egyik az elforduló, csak úgy tud beilleszkedni, hogy feladja a gyökereit, sokszor vélt vagy kreált okokkal szembe is fordul. A másik a rovásírásos (ez vagyok én) aki sokkal erősebben kötődik a kulturális gyökerekhez, egyfajta hiánypótlás gyanánt.

  Az első csoport gyerekei, unokái azok akikről lekopik a magyarság.
  A második csoport, igaz, ez ritkább, több generáción át megőrzik hagyományaikat, de csak akkor, ha tudnak maguknak közösséget alkotni.

  Sajnos sokan összekeverik a beilleszkedést a feloldódással.
  Külföldiként beilleszkedni nehezebb mint feloldódni, de nem lehetetlen. „Igazi” francia, angol, vagy német ugyse lesz belőlünk… ezt el kell fogadni. Ez az ára a tapasztalatoknak és a látókörszélesedésnek… van akinek elfogadhatalan, ez beállítódás kérdése.

 77. Nem olvastam el a 82 előző hozzászólást… 🙂 , szóval esélyes, hogy más is leírta már:

  Egyre inkább az látszik (de a történelemre visszatekintve, már régen is így volt), hogy a félelemkeltés, az üzlet – gazdasági és politikai haszonszerzés céljából hülyítik az embereket.
  Maga a „félelem” ősi dolog, mindig félt valamitől az ember. De manapság erre tudatosan építenek, tudatosan megy a félelemkeltés.

 78. Na meg a fegyver egy nagy valsag eseten vagy nagyobb gebasz eseten nem ved meg foleg ha torvenyesen nem lohetsz vagy elfogy az elelem

 79. Pár napja találtam ezt a cikket, szerintem sok tévhitet helyretesz. Változik az önvédelem és az arra adott válasz megítélése is.
  Kerestem a helyet, hogy hová illeszthetem be, talán ide…
  Érdemes elolvasni.

  Kioltható a támadó élete
  Kúria: Aki orvul másra tör, elveszítheti a jogát, hogy ne öljék meg
  https://mno.hu/belfold/kiolthato-a-tamado-elete-2412559

 80. Csodálkozom, hogy nem került bele vmi a rasszokkal kapcsolatban, hogy félünk/tartunk a fekáktól vagy az araboktól pl, vagy hogy lassan alig lesz tiszta fehér ember amerikában. Ha nálunk csinálták volna ezt a tesztet biztos benne lett volna vmelyik érintőlegesen már csak a migránsok miatt is, de a cigányterror tuti benne lett volna. Hozzáteszem az utóbbi a magyar vidék jelenlegi legnagyobb problémája. Persze ezt csak az tudja, aki már tapasztalta, a többi meg úgy sem hiszi el. Néhány hete olvastam, hogy számtalan olyan magyar falu/kisebb város van már, ahol a születendő gyerekek harmada, negyede fehér csak már és hogy van 3 olyan Bp-ti kerület is, ahol az iskolai osztályok 30% cigány. (Asszem 7, 8, 9. ker).Na én ettől félek jobban mint bármiféle gaxdasági összeomlástól.

 81. 65 – PZuj:
  Már felfigyeltem rá. Jövő héten lesz belőle poszt.

  66 – Thunder:
  A cigány kérdés is elő fog jönni hamarosan.

 82. 87.Bazs

  Hát nem tudom, én már rengeteg ilyen jóslatot láttam az elmúlt 5-10 évben mióta van net, és pont emiatt nem hiszem el.
  Gazdasági válság az lehet amikor megindul a tőzsde lefelé,elvégre 2009 óta felfelé megy.
  Viszont tisztázni kell hogy válság vagy összeomlás?
  Az én nézetemben az összeomlás az amikor bezárnak a bankok,boltok hónapokig évekig. A globális kereskedelem összeomlik. Az emberek USA-ban legyilkolják egymást 1 kg kenyérért. A munkahelyek 80-90%-a eltünik és az önellátás marad az egyetlen út.

  Az elképzelhető hogy a dow jones esni fog 20-40%-ot és az arany felmegy 10000$-ra , úgy hogy ezeket még nem fogod a bőrödön tapasztalni hanem csak otthon a karosszékből olvasgatod hogy válság van usa-ban.

  Nem tudom ki mit vár válság vagy összeomlás?
  Szerintem első körben még a válság az esélyes.
  Egy összeomlást nem fognak kiposztolni a netre hogy majd x.y hónap elsején lesz:D, de nem bánám ha lenne ,csak induljon meg ennek a retek fogyasztói társadalomnak az összerogyása 😀

 83. Andrew, valóban igazad van.
  A nemrég a válságról mondott képet a német hadsereg várakozásai alapján vázoltam fel (harc, majd pénzügyi rendszer összeomlasztása, utána – ez nem a hadseregtől – új fejdelmek Európában).
  Egymillió jól kiképzett muszlim harcos vár a kezdőjelre.
  Az utolsó mondatod miatt magam is várom már ennek a korcs fogyasztói társadalom erős átalakítását (pont ezért).
  Az első körű válság már megvan folyamatban van, csak a fake news média nem ezt hirdeti.
  Akkor lesz majd összeomlás – szerintem -, ha a banki rendszereket leállítják (a fizetőeszköz lecserélése céljából).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük