(642) Amerikai zsidó családok keresik német gyökereiket

Tibor bá’ online

 

Mary Beth Warner nyomán

Holokauszt túlélők amerikai gyermekei és unokái az utóbbi időben egyre nagyobb számban folyamodnak német állampolgárságért, amitől idős családtagjaikat annak idején megfosztották. Az egyik ilyen család Berlinben telepedett le.

Amikor Donna Swarthout még kislány volt New Jersey-ben gyakran kérdezte nagyszüleit meséljenek arról az országról, amelyből húsz évvel korábban, mint zsidóknak, menekülniük kellett. Kíváncsian kérdezte, milyen volt az élet Németországban? Az egykori menekültek új életet kezdtek New Yorkban. A nagypapa taxizott, a nagymama babaruhákat varrt. A fiúk, Donna apukája, mérnök lett. A nagyszülők nem akartak beszélni Frankfurthoz közel eső Altwiedermus-ban töltött életükről, ami egy bőrfeldolgozó üzem körül zajlott. A ma 52 éves Swarthout szerint Németországra még visszaemlékezni se akartak, de az ő érdeklődése nem csökkent, így aztán a múlt évben csatlakozott azokhoz a Németországból elszármazott zsidókhoz, akik német állampolgárságért folyamodtak. Én mindig németnek éreztem magam – nyilatkozott Swarthout – valószínűleg inkább németnek, mint zsidónak.

A német alkotmány 116 §.-a szerint, mindenki, akit a náci években megfosztottak német állampolgárságától politikai, faji, vagy vallási okokból kifolyólag, jogosult német állampolgárságért folyamodni. Az idézett paragrafus kitér a megfosztottak utódaira is, és a német állampolgárság elnyeréséhez nem szükséges lemondaniuk meglévő állampolgárságukról.

A német gyökerekkel rendelkező amerikai zsidók számára ez a lehetőség évek óta fennáll, de a lehetőséggel élők száma 2007-ben hirtelen felszökött. 2010-ben 815 amerikai kérelmező volt. Ennél sokkal többen kérelmezték Izraelből, de ezeknek a száma az utóbbi időben csökkent, a 2003-as csúcsév 3.505 lélekről 1.459-re a múlt évben.

A New Yorki konzulátus szerint az állampolgárságot elnyerőknek csak tört része települ át Németországba, a többség csak lehetőséget akar biztosítani önmaga és gyermekei számára, hogy átjöhessenek az EU területére, lehetőleg olyan országba, ahol angolul beszélnek. Azonban Swarthoutnak a célja Németország, talán azért is mert középiskolában németet tanult, majd folytatta az University of California, Berkley-ben, ahol férjével találkozott, aki szintén egy menekült német zsidó unokája. Kettőjük között német volt az otthoni kommunikáció nyelve. A múlt évben elhatározták, hogy három gyermekükkel együtt ideiglenesen átköltöznek Berlinbe. 

Deidre Berger. Az Amerikai Zsidó Bizottság berlini irodavezetője szerint egyre több fiatal amerikai zsidó jön át Berlinbe, ahol németül tanulnak. A háború utáni évtizedben mindenre ránehezedett a Holokauszt, viszont ma már a fiataloknak nem esik nehezére kérdéseket feltenni. Közöttük nagy a kíváncsiság és az érdeklődés. Elsősorban a nem hivatalos történelem érdekli őket, amihez éveken át nem lehetett hozzájutni. Az érdeklődőket természetesen befolyásolják a saját családjukban keringő történetek, amiktől csak nehezen lehet szabadulni.

Amióta Berlinben vannak, Swarthout saját családi múltjára koncentrál. Megkereste apai gyökereit Altwiedemus-ban. Édesanyja Rena Cahn Adler, egy sikeres hamburgi exportcég tulajdonosának a lánya annak idején New York-ba menekült, most viszont Montaná-ban él, de amikor Donna említette, hogy Hamburgba látogat, régi emlékek buktak ki belőle. Emlékei szerint szüleivel a hamburgi kikötőben várakoztak arra a hajóra, ami elvitte őket New York-ba. Az idő 1938 volt, amikor az 5 éves Rena felnézett az édesapjára és azt kérdezte, mami miért sír? Ezt a kis visszaemlékezést Swarthout saját honlapjára rakta fel először azzal a nem titkolt céllal, hogy az amerikai zsidók számára kedvezőbb képet fessen Németországról, de részletesen leírta a német állampolgárságának az elnyerését is, hogy kedvet teremtsen mások számára is. Máskülönben a német állampolgárság megszerzésének időigénye megközelítőleg 7 hónap, állítják a német bürokraták, de kell hozzá dokumentáció is, például német útlevél az 1930-as évekből. Ezeket azonban a legtöbb esetben elkobozták vagy  megsemmisítettek. Swarthout kérelmezési eljárása se volt mentes a bürokrácia packázásaitól, amibe belefért az is, hogy a benyújtott dokumentumai állítólag „elvesztek”, ami után további bizonyítékokat követeltek. Ez volt az a pont, amikor Swarthout elsírta magát, és azt a kérdést tette fel, hogy nem érti miért kér a német kormány dokumentumokat, amikor a korábbi német kormány az édesapjától minden dokumentumot elkobozott? Végül 15 hónap után kapott egy E-mailt, amiben értesítették, hogy állampolgárság iránti kérelmét elfogadták, de még nem kapott hivatalos értesítést. Ennek ellenére családjával együtt megérkezett Németországba, ahol megünnepelték Avery fiának a bar mitzvah-ját [talán a bérmálással lehetne összehasonlítani]. Ami után kijelentette, most inkább érzi magát  zsidónak, mint németnek.

______________________________________________________________________________

 

Kedves hozzászólók! A „zsidózásnak” értékelhető szöveget törölni fogom. Erőltesd meg magad, légy objektív!

______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________

 

114 gondolat erről: „(642) Amerikai zsidó családok keresik német gyökereiket

 1. Berlint nagyon szeretik a külföldiek, miután a német egyesítés után Németország fővárosa lett, hatalmas lendülettel kezdődött meg az átépítése. Nekem ismerőseim már a 2000-es években agyon dicsérték Berlint, azóta még tovább fejlődött és igazi – ahogy Dorka szokta volt mondani – multikulturális hellyé vált. Én sajnos soha nem voltam Berlinben, de lehet, hogy egyszer érdemes lenne ellátogatni, mert a Travel Chanel friss filmjében is nagyon tetszetős képet festett a berlini életről (média, tudomány, politika). Szóval Berlin igazi világváros lett, minden értelemben…

  Ami a gyökerek és a múlt megkeresését illeti, teljesen igazuk van a zsidóknak. A mai németek – bár vannak újfasiszta megmozdulások – szerintem nem is hasonlíthatók a II. világháború előtt élt emberekhez, szerintem soha többé a német népet ilyesmire rávenni senki nem fogja, mint ami a nemzeti szocialista (náci) párt alatt történt.

  Azért az nem véletlen, hogy Konrád György is annyira szereti ezt a várost és szerinte is „ez a Berlin már nem az a Berlin.”
  Persze, nem akarom az egykor, a II. vh előtt Németországban élt zsidó vallású emberek szempontjából Németországot Berlinre redukálni, mint ahogy az is látszik a számokból, hogy nem is olyan sok a német „gyökereket” kereső zsidó emberek létszáma….

 2. Nem is gondoltam volna, hogy Magyarországon van, ami gördülékenyebben működik, mint Németországban. Itt zsidó előbb kap magyar állampolgárságot, mint erdélyi magyar.
  Szegény zsidók. Olyan rossz lehet nekik ezen a sok megpróbáltatáson keresztülmenni még most is.

 3. 39-ben, közvetlenül mielött a németek léptek volna a brombergi lengyel támadás után, a Zsidó Világszövetség hadat üzent Németországnak. Csak azt szeretném érdeklödni, mielött zsidózás jönne, hogy tudja-e valaki, ezt késöbb hogy sikálták el?

 4. A vád, hogy Izrael egy apartheid állam valótlan, rosszindulatú és inkább ellehetetleníti a békét és harmóniát, ahelyett, hogy elősegítené azt – írta Richard Goldstone bíró, az Izrael és a Hamasz terrorszervezet közötti 2009-es háborút vizsgáló bizottságnak az egykori elnöke a New York Times keddi elektronikus és nyomtatott kiadásban egyaránt megjelenő cikkében.

  Goldstone-nak a 2009-es izraeli-Hamasz konfliktusról készített jelentése az Izraellel szembeni elfogultság szimbólumává vált egy rövid időre. (A jelentést Magyarország egyébként éppen ebből a megfontolásból, több európai állammal egyaránt nem támogatta.) Mint ismeretes azonban, 2011 áprilisában Goldstone egy a Washington Postban megjelent írásában visszavonta a bizottsági jelentést, azt állítva, hogy „amennyiben akkor birtokában lett volna azoknak az információknak, amiket később megtudott”, más dokumentum született volna.

  lehet nem ide tartozik, de nem tudom hol kéne feltennem a kérdést.

  ami a következő, tud e valaki erről a cikkről egy fodítást, esetleg valaki lefordítaná e?
  szvsz 1 posztot is megérne.
  előre is köszönöm.

 5. az aktuális témához : semmi különlegeset nem találok benne, mindig voltak emberek, akik a gyökereiket keresik. a zsidók körében ez valószinűleg nagyobb számban fordulhat elő, az ismert evezredes okok miatt.a nyafogás meg emberi tulajdonság.

 6. 1. Hatalmas tévedés. A német nép mindig is rasszista volt, és a mai napig az. Holnap reggelig tudnék erről mesélni. Itt élek most már több, mint egy éve, úgyhogy hidd el, meg tudom ítélni ezt.

  Egy dolog változott: a németek a 2. világháború óta megtanulták, hogy bármennyire szeretnék, nem tudják kiirtani az egész világot, mert ehhez még az ő erejük is kevés. Így aztán megtanulták legalábbis megtűrni azt az általuk Untermensch-nek tartott réteget, ami PONTOSAN azt csinálja, amit ők mondanak. Ezeket az alsóbbrendű embereket ma már – legalábbis néhány német – meg is tanulták valamilyen szinten értékelni.

  Bevándorlóként SOHA nem lesznek még KÖZEL sem olyan esélyeid, mint egy született németnek, de kemény munkával, és a játékszabályok 100%-os betartásával és elfogadásával bevándorlóként is részese lehetsz egy olyan rendszernek, ami elfogadható számodra is meg az ő számukra is. De még ha mindent úgy is csinálsz, ahogy elvárják, akkor is el kell fogadd, hogy időről időre beléd törlik a lábukat és megaláznak, KIZÁRÓLAG azért, hogy érezd, hol a helyed.

  A legutóbbi személyes példa: augusztus végén a kórházban, ahol most dolgozom a professzor felajánlott egy továbbképzést intenzív terápiás témakörben. A továbbképzés november 4-6-áig lenne, vagyis november 4-én, pénteken, elvileg el kéne engedjenek tanulmányi szabadságra. Augusztus vége óta kb. 10 különböző emberrel (főorvossal, személyzetissel, vezetőséggel, professzorral, titkárnőjével stb.) írattam alá, hogy akkor ez oké legyen. Kifizettem a kurzus díját saját zsebből (450 euró), plusz foglaltam szállást és persze az utazási költségeket is magamnak kellene állnom. Az volt ígérve, hogy a kurzus díját majd utólag visszafizetik. No, most erre tegnap bejelentették, hogy sehova, pénteken MÉGSEM tudnak elengedni. A 450 eurónak plusz a szállás költségének ugye búcsút inthetek, hiszen ilyen rövid idő alatt nem lehet visszamondani, visszafizetni pedig nem fogják, hiszen nem fogok részt venni a kurzuson. Tehát a veszteségem, hogy nem vehetek részt, plusz kb. 500 euró. Ezt ők pontosan tudják is.

  Ez egyértelmű jelzés volt: akkor és úgy fingatunk meg, ahogy akarunk, és húzd meg magad, ha nem akarod, hogy kőkeményen szájba legyél verve. Ja, egyébként a saját szavaikkal maximálisan meg vannak a munkámmal elégedve. Benn is vagyok minden nap reggel fél nyolctól este 9-ig, plusz az ügyelet (amiből én nem mehetek haza másnap reggel, a németek igen – vagyis ügyeletben reggel nyolctól másnap este 9-ig dolgozok megállás és alvás nélkül). Összehasonlításképpen: a németek fél ötig vannak benn és hazamehetnek ügyelet után reggel.

  Szóval hidd el: ez a Berlin (vagy inkább Németország) MÉG MINDIG pontosan UGYANAZ a Berlin. Csak a látszat változott, a mélyben ugyanaz a szemlélet uralkodik, mint 70 évvel ezelőtt.

 7. 7-9-re satyi : kösz ezt olvastam, a kérés nem erre vonatkozott. (a time cikkére, miszerint a goldstone bácsi visszszívta állítólag az egészet)

 8. 5. Szívem szerint azt írnám, hogy Te mekkora hülye vagy! De felejtsd el, ezt a net etika szerint soha nem írnám, úgyhogy vedd úgy nem írtam. Előre is köszi.
  9. ez a normális, persze ha csak normális keretek között működik.

 9. 12 árpád miről beszélsz? ez egy idézet volt. vagy ne tudsz olvasni, vagy nem szeretsz.

 10. 9-re : eggyik ismerősöm azt mondta, hogy ha ő döntene a (tetszőleges) ország bevándorlási politikájáról, akkor az érkeztető pályaudvarra nagy betűkkel kiírná a delikvenseknek, hogy: Isten hozott….ha alkalmazkodsz az itteni szokásokhoz, és csendben meghúzod magad!
  mondjuk a direk kibaszás egy másik kategória.

 11. 9: Hát, ez nem túl biztató. De állítólag nem jobb a helyzet Angliában sem, de ilyen idegen-kirekesztők a franciák, a hollandok, a svédek, a dánok stb. is…A németeken belül azért a bajor területeken még mindig jobb talán az emberanyag és a mentalitás. Nekem egy ismerősöm dolgozott kint bajor területen, az tetszett neki. Igaz, magyar kiküldött volt 🙂
  Bizony sajnálom, hogy így kizsákmányolod magad, ebből szokott a korai (60 év körüli) halál lenni…

 12. 14: A németeknél ez megy. Más kérdés, hogy az EU nyomására beengedték a szemetet is valamilyen szinten, de messze nem annyira, mint a britek vagy a franciák. Abban is biztos vagyok, hogy ha borul a bili, a németek pillanatok alatt el fogják dönteni, hogy ki maradhat, és ki mehet. Azt sem tartom kizártnak, hogy a „mehet” kategória megint a gázkamrában fogja végezni, mint a 40-es évek első felében. Sőt, szerintem ez az egyik legvalószínűbb lehetőség.

 13. 15: A briteknél (ott is éltem 2 évet) TELJESEN más a helyzet. A britek ugyanis az elmúlt 30 évben „elfelejtették” újratermelni a saját értelmiségüket, így KÉNYTELENEK voltak importálni némi szürkeállományt – elsősorban Indiából és Pakisztánból, de Kelet-Európából is jöttek rendesen. A brit társadalom mára el kellett fogadja, hogy az értelmiségének 70-80%-a nem belhoni, és pontosan ezért ott jóval kevésbé érezni ezt a fajta rasszizmust, mint a németeknél. Az angol társadalom inkább társadalmi osztály, mint származás szerint diszkriminál: orvosként például 25-30 év, mire fölverekszed magad szakorvosi szintre. Viszont ha egyszer bejutottál, a kórházban saját kajáldád van, naponta kb. fél órát dolgozol érdemben, a többi „management” – vagyis nem csinálsz semmit.

  A többi népről nincs tapasztalatom.

  „Bizony sajnálom, hogy így kizsákmányolod magad, ebből szokott a korai (60 év körüli) halál lenni…”

  Nincs választásom. A geddonra való felkészülésre tőke kell, ami az én családomban nincs. Első generációs tőkefelhalmozó vagyok, ezt otthon ha megszakadnék, se tudnám megoldani. Német szakvizsgával egy gazdag országban – talán. Normális szakvizsgát viszont ma angol és német nyelvtudással CSAK a németeknél tudsz belátható időn belül szerezni. Az angoloknál ez 25-30 év lenne, a skandináv országok szakvizsga nélkül már be se engednek, franciául meg olaszul meg nem tudok.

  Egyébként ami itt van az még mindig NAGYSÁGRENDEKKEL jobb, mint ha otthon maradtam volna. Lehet, hogy többet kell dolgozni, de legalább nincs az a kilátástalan nihil, ami Magyarországon.

 14. 18: A skandinávoknál tudomásom szerint nincs ilyen gond. Van ott már bőven magyar háziorvos (belgyógyász), pszichiáter, fogorvos stb…Nekem fogászati téren vannak ismerőseim Angliában, pár év eltelte után megkapják az orvosi működési engedélyt Angliára. Ez a magyar orvosi szakvizsga honosítását jelenti? Azt azért túlzásnak tartom, a 25-30 évet…még a II. vh előtt kivándoroltak is gyorsabban jutottak bárhol feljebb a ranglétrán, ha megvolt az eszük…

 15. 16 satyi : ez egy áprilisi cikk. mit akar az atv vele a mai főoldalán?
  attól függetlenül érdekelne a fordítás. (a google meg én is kevesek vagyunk sajnos . -:))
  a tibor bá posztjában erről nem volt szó,, ha jól emlékszem. valami rossz interpretálás, vagy ez a goldstone bácsi az új saulus?(csak fordítva?)esetleg elfolyt a lejtőn a fékolaja?

 16. én megértem a befogadó országok polgárait.
  a direkt kibaszást, és a gázkamrát természetesen kifogásolom.
  szvsz a primitívebb emberektől még egy enyhe és halk „te csak fogd be a pofád” kitétel is megbocsátható. perzse azt nem mondom, hogy nem kell udvariasan kikérni magad(gunk)nak.

 17. 19: Háziorvos, belgyógyász, pszichiáter, fogorvos – ez mind SZAKORVOS. Én jelen pillanatban szakképzésem elején tartó kardiológus rezidens vagyok. Az, hogy 6 éve végeztem, és még mindig nincs szakvizsgám, azt mellesleg Botka Lászlónak és a szegedi Euromedic Kft-nek köszönhetem, de ez egy hosszú történet.

  Igen, a szakorvosok más tészta, mert EU-tagként Anglia KÉNYTELEN elfogadni a szakképesítést. Nem fogsz tudni azonnal szakorvosként dolgozni, de tény, hogy szakvizsgával a zsebben (főleg, ha tényleg van mögötte korszerű tudás) 2-3 éven belül dolgozhatsz szakorvosként. Rezidensként áll a 25-30 év. Körbejártam a kérdéskört, hidd el, tudom.

  A skandinávok szakorvost bármikor befogadnak, még egy fél év nyelvtanulást is fizetnek – de szakorvosi végzettség nélkül kb. 5 éve mehetsz a sunyiba. Erről sajna lecsúsztam, pedig lett volna lehetőségem kimenni – csak akkor még nem tudtam, hogy Szegedről egy fél évvel később ki fognak rúgni, egy egész évfolyammal egyetemben.

 18. 20 misike: már kezdem érteni 🙂

  Volt az eredeti jelentés, majd áprilisban visszakozott, és most október 31.-én jött egy újabb cikk tőle…

  http://www.nytimes.com/2011/11/01/opinion/israel-and-the-apartheid-slander.html?_r=1

  Ezt fordította le az ATV nagyjából.

  2éve voltam ismerősöknél Angliában, akkor mesélték, hogy nemrég voltak temetésen, az egyik bevándorló család sarját késelték meg. Hétvégén este nem szabad kimenni a környéken (Birmingham melletti város), mert a helyi tinédzserek berúgva mindenkibe belekötnek, pláne ha nem perfekt angolul válaszol az áldozat…
  A rendőrség „sose” találja meg az elkövetőket, nem is vesz tudomást a jelenségről… (maximum mint egyedi esetek, vizsgálódnak)

 19. 16:
  Ne ugorj neki, mert nem éri meg a fáradtségot. Goldston eredeti jelentése fair és profi. Mivel eltenni láb alól túl nagy rizikó lett volna, mert az egész világ megismerte a jelentés, alaposan megszorongatták, hogy visszakozzon. Ez a sztori lerágott csont, nem érdemes előszedni.

  18:
  Nem csak erről van szó. Az angoloknak olyan hosszú ideig tartott, és olyan kellemes volt a jólétük, hogy megengedhették maguknak a gentlemanlike gondolkodást és viselkedést. Ők találták ki a „fair” kifejezést és a „give me a chance” kérés elfogadását. ha diszkriminálnak, akkor annak alapos alapja van.

  Érdekes, hogy nem vettétek észre a lényeget, azt, amiért a posztot felraktam. Amíg Amerikában volt a főszereplő INKÁBB VOLT NÉMET, MINT ZSIDÓ. Miután megkapta az állampolgárságot és letelepedett azonnal úgy „érezte”, hogy INKÁBB ZSIDÓ, MINT NÉMET. Ez egy olyan intrinszik tulajdonság, amivel csak zsidók rendelkeznek.

 20. 24: Ebben valószínűleg igazad van. Viszont volt a „fene nagy jólétnek” egy olyan következménye is, hogy nem kellett „teperni” a megélhetésért, másképpen az értelmiségi szakmáknak nem volt igazán presztízse, hiszen jóval kevesebb erőbedobással is elélhetett valaki jólétben – melósként. Emiatt aztán a 80-as években gyakorlatilag kimaradt egy teljes értelmiségi generáció. Persze ehhez hozzájárult a Thatcher-féle borzalmas rombolómunka is azokban az időkben.

 21. ezt a normális szakvizsga dolgot nem értem. érdekelne, a lányom orvostan halgató, és ugye ő is a külföldi munkán gondolkodik. egy svéd vagy dán holland szakvizsga, vagy teszem azt magyar, az nem normális? lehetne privátban is. nem tudom megoldható e? ha kell felteszem az emil címem, ha szabad. persze itt is jó, csakicsit off.
  erőssen érdekelne !!!!!!

 22. 24 : csak az érdekelne hogyan csinált a szájából segget, miért és egyáltalán tényleg csinált e?

 23. 26:
  Ez mást is érdekelhet. Az off topik nem bűn, ha van értelme.

  27:
  Azt állítja, hogy bizonyos adatoknak nem volt a birtokában. pl. civil lakósság legyilkolásának oka, hogy a Hamasz onnan lőtt. Különben a cikk amerikaiaknak készült, normális ember ilyen cuclit nem vesz be.

 24. Minden szakvizsga „normális”, amit az EU területén szerzel meg, ugyanis egyrészt, minden európai ország köteles elfogadni azt, másrészt, az EU-s szakvizsgával gyakorlatilag bárhova el lehet menni a világon – itt-ott különbözeti vizsgát kell tenni (pl. az USA-ban), de a legtöbb helyen nem lesz gondod. Két probléma van:

  1. Mára alig maradt nyugat-európai ország, amelyik befogadna szakvizsga nélküli bevándorló orvosokat, még nyelvtudás mellett is (tudtommal a németek, az osztrákok meg talán a franciák vannak még játékban, a többi országba csak szakvizsgával mehetsz) – persze elmehetsz a románokhoz még kevesebb pénzért, mint itthon, de azt hiszem, ennyire senki se hülye. Anglia pl. speciális helyzet: elmehetsz dolgozni szakvizsga nélkül, ragyogóan fogsz keresni, de az angol szakképzési rendszerbe bekerülni olyan 4-5 év, a szakképzést pedig végigcsinálni másik 20-25 év. Ez egy igen furmányos rendszer, aminek a részleteivel most nem untatnám a blog olvasóit, de higgyétek el: megvan az oka, hogy miért van ez a rendszer, ahogy annak is, hogy mért pont így alakították ki.

  2. Szakképzés és szakképzés között óriási különbségek vannak. Magyarországon pl. az a helyzet, hogy azzal a tudással, amit a szakvizsga megszerzése során elsajátítasz, kitörölheted a seggedet, de lehet, hogy még arra se elég. A szakma „öregjei” ugyanis féltik a saját betegeiket, nehogy ne ők kapják a „parát”, emiatt lófaszt fogsz tanulni az öt év alatt, nem orvosi szakmát. Persze a szakvizsgán átengednek, de a helyzet az, hogy még szakvizsgával is 10-15 év, mire normálisan megtanulod a szakmát, mert ennyi idő kell, mire fölnyalod magad oda, hogy pl. sebészként operálhass is – addig csak a kampót tartod. Szegeden a radiológián ez konkrétan úgy néz ki, hogy most kb. a 10. olyan évfolyam kerül ki a szakképzésből, amelyik röntgenezni meg ultrahangozni tud, de a CT-hez meg az MR-hez LÖVÉSE sincs. A gond csak ott van, hogy röntgenezni meg ultrahangozni pl. a németeknél MINDEN belgyógyász meg sebész tud – ehhez minek radiológus? Vagyis hiába vagy radiológus szakorvos, ha elmész külföldre dolgozni, az első súlyos tévedésnél repül a diplomád, de örülhetsz, ha nem zárnak börtönbe.
  Ez a helyzet ráadásul egyértelmű, hogy tovább fog romlani az elkövetkezendő években, ugyanis egyre kevesebb a fizetőképes beteg, vagyis egyre kevesebb „parát” osztunk szét a bennmaradt játékosok között. Aki tehát „helyzetben van”, az egyre inkább abban lesz érdekelt, hogy az új, fiatal kollégákat ne engedje az esetek közelébe, vagyis ne hagyja őket tanulni. Magyarországon szakvizsgát szerezni tehát gyakorlatilag a „nesze semmi, fogd meg jól” kategória a szakmák túlnyomó többségében (egy-két kivétel akad, pl. patológia meg talán az aneszteziológia, de az is csak bizonyos régiókban).

 25. na ezt elküldöm a csajnak köszi. mondjuk a keresztanyja szemész, magán prakszissal(is), ő hívja, de persze öntudatos a lány, szerinte az unalmas. na majd tanulja a magyarok istenét. kösz

 26. 30:
  Én a felénél rájöttem, hogy idézet, de ekkora idézetet berakni komment nélkül már-már kimeríti a propaganda kritériumát.

  Árpád! Megnézted azokat a lovakat? Ezek nem lóverseny paripák, masszív muraköziek. Nem a segget kell felemeleni a székből, hanem minde hektár búza mellé 3 hektárt zabbal kell bevetni. Mert ezek az igásállatok kiváltják a gázolajat, de etetni kell őket. Tudod! Semmiből nem lehet előállítani energiát. Mi most (még) a távoli múltban ideérkező napenergia átalakított formáját szívjuk ki a földből. Ilyen technológiával 7 milliárd részére nincs elég termőföld.

 27. 31: Ha van lehetősége protekcióra, azt mindenképpen ragadja meg. Hasonlóan ha csinos, egy lehetőség lehet (nem bántani akarom, elnézést előre is, főleg, ha távol áll tőle ez a gondolkodás), hogy „összeáll” egy 15-20 évvel idősebb szakorvossal, aki cserébe a szexuális szolgáltatásokért bevezeti a szakma rejtelmeibe. Kismillió női „karriert” láttam már a saját környezetemben ezzel a forgatókönyvvel.

  Egyébként mikor fog végezni? Csak mert ha pl. most másod-harmadéves, akkor NAGYON nem irigylem, 5 év múlva ugyanis MERŐBEN más lesz a helyzet, mint ami most – és borítékolható, hogy jóval szarabb lesz. 5 évvel ezelőtt teljesen más volt a helyzet, és egyértelműen rengeteget romlott minden azóta. Ha mostanában végez, akkor mindenképpen Németországot vagy Ausztriát javaslom. Nem operatív szakmákban itt most korszerű, jó szaktudást lehet szerezni 5-6 éven belül, és a szakvizsgát is elfogadják gyakorlatilag mindenhol. Be kell tartani a németek hülyeségeit, de ettől eltekintve nem olyan borzasztóan járhatatlan út. Még a pénz is jónak számít. El lehet menni még a tengeren túlra, de ha ez a terve, akkor mindenképpen javaslok 1-2 év angliai munkavállalást előtte, mert az angol korona orvosaként sokkal gyorsabban nyílnak meg az utak akár az USA, akár Kanada, akár Ausztrália irányába. Ausztráliába pl. NHS orvosként 2 hónap a munkavállalási engedély, magyar orvosként 2 év.

  Még egy jó tanács: érdemes olyan szakmát tanulni, amit alacsony technikai színvonal mellett is lehet űzni – pl. belgyógyászat vagy általános sebészet. Én ezért döntöttem a kardiológia mellett, mert a belgyógyászati alapképzést megkapod, ugyanakkor nagyon keresett szakma, amivel az összeomlás előtti országokban még rettentően jól lehet keresni. De 1-2 év baleseti sebészetet MINDENKÉPPEN csináljon meg, a gipszelés, sebvarrás, törött csontok összeillesztése mind-mind olyan dolog, ami egyszerű, technikai hátteret alig igényel, ugyanakkor hihetetlenül értékes tudás lesz geddon után. A szemészet ebből a szempontból nem ideális döntés, mert optikai eszközök nélkül a sebész gyakorlatilag tehetetlen.

 28. Tibor ba’ nincs téli időszámítás beállítva a blogra?

 29. 34:
  A számítógépet átállítottam, de a wordPress nem állt át. Gondolom a rendszergazda hosszú hétvégezt élvez, és holnap majd átáll.

 30. 32, mentségemre mindössze annyit, hogy gyorsolvasok, ami nem mindig kifizetődő. Oly nagy a kínálat, hogy minden szót betűt megrágni képtelenség. Erőteljesen azon vagyok, hogy a virtuális életem nagy részét gyakorlativá alakítsam át.
  Ma megtörtént a „túlélő kályha ” beüzemelése (erről említést tettem korábban), teljesen el vagyok ragadtatva, a család vacsorája azon készült el. Ketten látták eddig és két megrendelésem van. Ami a legjobb az egészben , hogy igazi”low tech”. Ha elkészül a videó elküldöm először neked, hogy véleményezd,mehet-e online, nem szeretnék ingyen reklámból profitálni. Üdv.Á.

 31. 32 : talán a 3. sornál kiderül, hogy idézet. ha rövidebb nem nagyon érthető.
  30 : az tényleg lemaradt, ill. nem tettem, mert kiderül. semmi baj részemről, csak szerettem volna, ha rájössz.

 32. összeomlásról csak keveset és azt is halkan szoktam neki beszélni. harmad éves egyébbként pesten.
  az öregebb orvos opcióra egyenlőre nem nagyon vevő, ha jól látom, pepig lenne eséje, és egy jó szeretővel egész elviselhető szvsz -:).
  protekciója szemész szakmában lenne (bevezetett magán rendelő), de ahhoz is túl büszke, egyenlőre, meg őszintintén, azt egy jó optikus is tudja, amit ott kell, ez meg maximalista.
  na majd edződik még.

 33. 32, nem teljesen így van, csak majdnem. Az biztos, hogy a hét milliárd szám az olajnak köszönhető. De Tibor bá, számold ki hol van ez a hét milliárdból négy milliárd? Természet ellenes szaporulat volt és van. Európában csökken a szaporulat hosszú idő óta. Csak bevándorlással tartják fenn. Az olaj nem egyszerre fog megszűnni így remélhetőleg a lakosság is lassan fog hanyatlani, ha nem akkor egyszer majd drasztikusan és fájdalmasan. Ez ellen nem lehet tenni.

  Van egy jó barátom, az ország második legnagyobb bio tehenészettel rendelkeznek, 2200 HA-on gazdálkodnak, persze pályázatok tartják életbe őket, ha annak vége akkor nekik is, 60millióért vásároltak kombájnt, traktort 40 millióért, kiszámoltuk, hogy 22-24 ezer ft az önköltség így is egy hektárra, a lovas ember 17-ért dolgozza meg ugyanazt. Tibor bá, a kevesebb mint 40 ezres városban már négy ezer munkanélküli van. A barátoméknál az országba elsőnek szereltek fel egy robot fejőgépet 60 millióért. Nem igényel embert. Egyedül mossa meg a tőgyet, megfej stb. 400 tehénből 399-nek begyulladt a tőgye. Tudod mit mondott a német gyártó?! Amelyik tehénnek begyulladt a tőgye ki kell vágni, selejt! Tibor bá, hét milliárd ide, hét milliárd oda az embernek dolgozni kell, különben megy a süllyesztőbe. A Föld el bír még hét milliárdot anélkül, hogy belerokkanna, csak vissza kellene venni a nagy arcunkból és megpróbálni alkalmazkodni hozzá.

 34. a bejegyzéshez annyit fűzhetek, hogy szerintem a zsidó identitás öl, butít, nyomorba dönt. Aki jót akar az utódainak, legyen inkább tényleg német, vagy orosz, vagy magyar, vagy arab, ahol éppen él.

 35. 32, Thailandon már parkolóra rakták a traktorokat és még nem fogyott el az olaj. Rengeteg „mellék termék” van ami hasznosítható az állat tartásban.
  Thailandon elég későn váltotta fel a gép az állatot, de a visszaállás már gondot okoz úgy az embernek mint állatnak???!!!

 36. 41:
  Nyersolaj nélkül, igás lovakkal termelni élelmiszert azon a földön, ami 1930 környékén volt, 2 milliárd részére lehet. Mára a termőföld kimerült, errodált, szikesedett, stb. (hol az ördögben van Géza?) vagyis nyersolaj nélkül még két milliárdot se tud a Föld etetni.

  43:
  Az utolsó pillanatban. A Hetvenes férfiak még tudják, hogyan kell betanítani az állatokat és a fiatal férfiakat.

 37. 43-ra:
  Árpád, a termőföld önmegújítását, mikroklímáját és tápanyag összetételét nem befolyásolja, hogy traktorral vagy lovakkal esünk -e neki. A művelés intenzítása, sőt, már maga a „művelés” szab gátat fenntarthatóságának. Ha nincs pihentetve, egyszerűen tönkremegy, végleg elpusztul, ami után már regenerálódni sem tud. A „peak soil” – talajpusztulás előbb fog elvinni minket, mint a „peak oil” – lényegében még csak az olaj drágulása. A sokmilliárd embernek -függetlenül attól, hogy földrajzilag hol koncentrálódik- élelemre van szüksége. Az élelemtermeléshez termőföld kell, ami rövid időn belül a népesség fenntartható eltartásához már nem áll rendelkezésre. Ideig – óráig lehet spórolósat játszani, meg karitászkodni is, de a lényeg, hogy nem lesz elegendő ennivaló. Kicsiben lehet próbálkozni, de a kicsiket a nagy éhes hordák el fogják lehetetleníteni. Tehát alapvetően meg kell találni a módját a talajpusztulás megállításának is, csak akkor lesz igazi, hosszútávú esély. És akkor a bioüzemanyagok problémáját meg sem jelenítettem…

  Amiben 100%-ig igazat adok Neked, az a hazánkban hasznosítatlanul kárba vesző mezőgazdasági másod-nyersanyagok problémája! Egy bioetanol gyárból éves szinten annyi „melléktermék” kerül ki, amire virágzó állattartást, tehát akár egy egész élelmiszeripari ágazatot lehetne építeni. Jelenleg a gyárbővítések engedélyezése zajlik, de a melléktermék majd szemétként végzi, mert az okosak megint elfelejtenek rendszerben gondolkodni…

  A cserépkályhához gratulálok! Nekünk is van, s igen jó szolgálatot tesz. Én a sok elektromos bisz-basz, hókusz-pókusz helyett ezt támogatnám államilag. „Mindent lehet, csak akarni kell!”
  Cs.

 38. 43-ra:
  A „peak soil” – talaj kimerülése előbb fog utol érni bennünket, mint a „peak oil” – ma még csak az olaj drágulása. A művelés már önmagában gond, annak intenzitása pedig katasztrófális következményekkel járhat, függetlenül attól, hogy traktorral, vagy lovakkal megyünk -e neki. Pihentetés nélkül biztosan nincs lehetőség a 7mlrd. eltartására, ráadásul a bioüzemanyag termelés is egyre erőteljesebben fog nyomulni. A végleg kimerített talaj már nem csak a tápanyag – minőség problémákat hozza, hanem visszafordíthatatlanul elpusztul. A népesség eloszlásának földrajzi egyenlőtlenségei miatt arra sincs lehetőség, hogy itt-ott kisebb gazdaságokkal próbálkozzunk, mert az elszabaduló éhes tömegeknek nem fog számítani honnan, és hogyan szerzik meg az éhség csillapítására szolgáló falatokat.

  Jelenleg Mo-n tömegével adják ki a bioetanol üzemek engedélyeit, s azok melléktermékei a kukában végzik majd, mert az illetékes elvtársak nem hajlandóak rendszer szemléletben (sem) gondolkodni. Az irigyek meg majd követelik az azonnali bezárásukat… Pedig a „melléktermékek” kiváló állati takarmányként hasznosítható anyagok, amelyre virágzó állattartást és egész élelmiszeripari ágazatot lehetne építeni a jövőben. Összeesküvéstől és a tőke elüldözésétől mentesen, pusztán gondolkodva, hallgatva a szakma képviselőire.

  „Mindent lehet, csak akarni kell!”
  Árpád, a cserépkályhához gratulálok, nálunk is jó ideje kiválóan szolgál már egy! Ha rajtam múlna, elektromos bisz-basz hókusz-pókuszok helyett ezek elterjedését támogatnám államilag, na meg a hozzájuk tartozó megújítható erdőterületeket.
  Cs.

 39. 44, az a helyzet, hogy még mindig fene jól élünk. 2003-ban települtem haza Amerikából és engem is érintett viszonylag az agymosás, elhittem, hogy a határ a csillagos ég. Akkor tájt még havi negyven ezerért toltam ki az Auchanből csak a kutya konzervet havonta. 2005-ben történt radikális szemlélet váltás nálam, első gyermekem megszületésénél. De még utána is 8-10 alkalommal nyírtam a füvet 2000m2-en Gyulán, előtte meg 14 ezer m2 -en Kecskeméten,önjáró fűnyíróval, „mert az olyan jól néz ki”. Négy éve ez teljesen megváltozott, nincs fűnyírás helyette évente húsz liba, ami most novemberben megy a mangalicákkal vegyesen a kolbászba. Isteni csemege.Két éve gyufán wc papíron kívül nem sok mindent vásárolunk, belőlünk Rothschildnak fel kopna az álla. A feleségem készíti a saját kozmetikumjait, a mosószert. Évente kétszer elviszek egy zsák bio alakor búzát a malomba, abból van a kenyerünk. Kiváló befőttekkel, teákkal gondoskodunk a téli időszakra. A szükséges eszközöket kifejezetten csak a bolhapiacról szerzem be, kiváló diódarálót, húsdarálót és mákdarálót, na meg persze kaszát stb. Volt egy ingatlanirodám ahová egy kis piros sportkocsival jártam , mindennap öltönybe. Az ügyfelek nem is gondolták volna, hogy előtte reggel a kert végi gátoldalban kaszáltam két villa zöldet a mangalicáknak.
  A motoros húsdaráló (made in china) mindig aluminiumos volt a hús) Mikrót elpateroltuk a háztól.
  Tizedét költjük mint előtte, de azt hiszem jobban és egészségesebben élünk. De ehhez meg kellett tegyünk egy nagy vargabetűt az életbe. Még sok mindenen kell változtatni, még mindig 400 liter gáz által melegített vízben fürdünk, de Tibor bá, ha igazán baj lenne azt hiszem az emberiség nagyon hamar megelégedne egy lavór meleg vízzel is. Azt meg már elbírná a föld.

 40. 45.cserépkályha??? Túlélő mobil kályha! De építettem most egy mobil, honfoglalási agygharangot is, kiváló kenyérlángos és kenyér készül benne. Tizede tüzelő mellett mint egy búbos kemencében.

 41. Szerintem az érintettek részéről inkább az lenne a normális reakció, ha a környékére se néznek a német ősöknek. 90%-os választási támogatottsággal főzték a németek a szappant, persze erről Roosevelt és Churchill is mindent tudott…

 42. 49: Több volt az, mint 90 %, de a szappan városi legenda. Lehet, hogy nem gusztusos, de megjegyzem, Európában 1942 környékén már nem létezett kövér ember, a táborlakók pedig egyenesen csont és bőr állapotban voltak, vagyis kémiailag is lehetetlen lett volna.

 43. 48.
  Mutasd meg légy szíves a harangot. Agyag?
  A mobilkályhát is, vagy írd le, nagyon kíváncsi lennék. Mobilkályha az a kis vas hordószerű, vagy épített? Bár a kályha hátonhurcolása helyett szerintem észerűbb egy olyan technikát megtanulni, ami bárhol útközben megcsinálható egy kis tapasztás meg pár kő felhasználásával.

 44. 51. amint elkészül róla felvétel szívesen megmutatom.Több helyzetet akarok bemutatni, hogy mi mire jó és hogyan használható működés közben.
  Tudod az a harci helyzet, hogy kialakult egy téves szemlélet a túlélést illetően. Millió túlélő film és szakértő bemutatja a tudományát, hogyan éljünk túl a vadonban. Ez érdekességnek kiváló, de hasznosnak alig. Hét milliárd ember részére nincs vadon, szabadon kóricáló vad meg pláne nincs. arról nem beszélve, hogy a komoly szakértők is azt mondják, hogy a kövek között megrakott tűz segít túlélni a fagyást, de a legfelkészültebb kommandósok morálja három nap alatt 70% csökken ha nedve, fagyos időben csak kültéri tűz mellett tudnak melegedni. Mert a nedvesség átjár ettől függetlenül, vész esetén, mostoha körülmények között , eszközök nélkül az egyik legnehezebben leküzdhető probléma a füst kivezetése.

 45. 52. Várom.Annál is inkább, mert lehetőségem van néha keramikus kolleginával korongozni-agyagozni.(lábbal hajtós koronggal. Nem is olyan könnyű, mint ahogy látszik. Ha olyan az a harang, akkor csinálnánk egyet 🙂 A nyári táboroztatások során meg ki lehetne próbálni benne a sütgélést.

 46. 52:
  Árpád! Készíthetsz egy posztot róla, akkor mindenki láthatja.

 47. 52 Brávó Árpád ! Én is kiváncsian várom .
  Én nyáron egy kis kerti téglakályhán főzök ilyenkor meg a cserépkályhában sütök . Kettős hasznosítás 🙂

 48. 45-46.
  Bocsánat, ez a két hozzászólás valójában ugyanaz, de tegnap este nálam úgy mutatkozott, hogy a rendszer elnyelte az előbbit. Még nyomozom a háttérben meghúzódó esetleges összeesküvést! 🙂

  Ha nincs lehetőség mobil cserépkályhára, egy panelházban pl. sztem. megteszi egy jancsikályha is, tetején téglákkal. A füstkivezetés egy utólag ütött lyukon is megoldható, bár nem tartós és jó megoldás, szükséghelyzetben még a panellakások konyhájában lévő szellőzők is átalakíthatóak erre a célra. A mobil cserépkályhával egyetlen gond, hogy igazán nem mobil, hiszen a tömege miatt még az sem biztos, hogy egy emeletes ház padlóján biztonsággal felállítható. Kültéren a legegyszerűbb megoldás egy rakétakályha összeállítása akár csak 16db téglából. De maga a cserépkályha elve, mint fűtési megoldás, a mi éghajlatunkon a legjobb, legegyszerűbb és meggyőződésem, hogy leggazdaságosabb is.
  Cs.

 49. Tiborbá

  „Érdekes, hogy nem vettétek észre a lényeget, azt, amiért a posztot felraktam.”

  Szerintem észre lett véve… és azért megy a terelés.

 50. 57:
  Szerintem rosszul értelmezték a poszt végén kékkel írt figyelmeztetést. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet kritizálni, csak azt az alpári stílust kell otthon felejteni.

 51. 59:
  Való igaz. Tömör, egyértelmű és okos. Egyetértek vele.

 52. 60: Dorka még nem dicsért meg érte…
  Jó példa a blogomon idézett Giladi esete. A fickó a nehezebb utat választotta, saját kárán évtizedek alatt tanulta meg azt, amit az apja egyből mondott neki a dolog elején. Ráadásul ő a zsidóságát haláláig nem tagadta meg, (így nem is kell), csak azzal a hazugsággal fordította szembe a szeme kinyjlása a gaztettekre, hogy a zsidó egyúttal nemzet is, aminek „jár” Palesztina földje, ehhez jogos onnnan elűzni az őslakókat (pl. baktériumhadviseléssel!) és z alijázni nem akaró zsidókat ál-arab terrormerényletekkel kell Izraelbe településre noszogatni.
  Felébredése után, amikor elkezdte az igét hirdetni a zsidóölő cionizmusról (meg palesztinölőről, de az nem volt újdonság), büszkén vallotta magát arabnak, feleségével együtt, mivel Irakban születtek és nőttek fel, anyanyelvük, kultúrájuk arab.
  Ilyen alapon, ha valaki őszintén akar német lenni, vagy lengyel, vagy magyar, Giladi példáját követve, az egészséges dolog. De csak azért visszatelepülni, hogy ott állandóan nácikra vadásszanak, stb….. Perverz, beteg dolog.

 53. Arma:)
  Én itt egy hozzászóló vagyok, és nem „a zsidó”.
  A téma pillanatnyilag engem nem fogott meg, olvastam, és ennyi. A zsidó identitás a Ti problémátok nem az enyém,ugyanúgy mint a hun nemhun kérdés is.(azaz számomra nem okoz gondot vagy agyalnivalót úgyhogy csak vesézgessétek nyugodtan, nem kellek én ehhez, sőt egy zsidó sem kelle ehhez:)Vagy keressetek olyat akinek ezzel prolémája van /Lovas meg ezek/ én addig vágom a birset, lehet hogy innentől dekopírfűrésszel. Kályha harang viszont roppantul húsbavágó, jó hogy véletlenül előkerült. meg várom a hétfőre ígért tartósítós posztot is.

 54. Különben nem is tudom hogy ki lehet e valahol csak úgy mellesleg tanulni a kályhás mesterséget. Mármint a cserépkályhást.Mondtam is a fiúknak, hogy egy gyógyszerész is kitanulhat ezt azt a szakmája melett, ki tudja mikor mire lesz szükség.. Nem sokára nagyon nagy úr lesz aki jó, biztonságos kályhákat tud építeni. Nem hiszem hogy sokan lennénekcserépkályhás mesteremberek. Fusizni meg nem szabad azal, mert életveszélyes lehet ha nem jól van összerakva..

 55. 62: mint hozzászólóra gondoltam rád, de beláthatod, hogy kommentelői munkásságod alapján nehéz lenne e hozzászólói arculatodról „lefűrészelni” a zsidót.

  „A zsidó identitás a Ti problémátok nem az enyém”
  Dorka, a viccrovat vasárnaponként van!!! 😀

 56. Miért, te szenvedsz tőle nem én:))) Nekem van, te meg rááldozol egy csomó értékes órát az életedből. Nem vicc. 😛

 57. 65: valóban, lehet, hogy te nem szenvedsz tőle. Én se szenvedek, engem érdekel a jelenség, mint korunk problémáinak egyik elég fontos összetevője. A bejegyzésbeli szerencsétlenek is szenvednek az identitás-zűrzavartól, akik Amerikában „inkább németnek” érzik magukat, a német állampolgárságot elnyerve meg „inkább zsidónak”. A legtöbb kollektív identitás hordozóinak és szomszédaiknak nem okoz annyi szenvedést, mint ez.
  Érdemes általánosságban megfontolni, mire is jó nekünk egy kollektív identitás. Pl. a magyar. Akik turáni ősöket-hősöket keresnek a mai bankválság „megoldására”, azoknál sincs minden rendben.

 58. Arma, nem kell lefűrészelni, de előtérbe sem szeretném helyezni, mert elsősorban A dorka vagyok, aki mellesleg zsidó, nem a zsidó, aki mellesleg dorka. Szenvednivalóim meg vannak, és a zsidó identitás a gyötrelmes szenvedéseim hosszú sorában nem az első sorban jár. Sőt. De aláírom, van aki ettől frusztrált, annak én is az asszimilációt ajánlanám, ha nem tudnám hogy hamvába hótt dolog. Nem egy emberkét ismerek, aki elől a szülei eltitkolták, hogy ne cipelje magával enne az egésznek a súlyát, terhét, veszélyét. Utólag egyszer úgyis rájönnek, és „bezsidulnak”.. ez meg sokkal durvább mintha természetesen lenne kezelve csecsszopó kortól kezdve az egész téma. Akkor inkább jóleső fészekmeleg,léleksimogató hagyományok sora, mint frusztráló holokauszt-örökség. A túlélők utáni első generáció beteg… természetszerűleg. A második magára talált, a harmadik /negyedikmeg tökéletesen olyan, mint minden más egészséges identitással bíró generáció. Coool. Pluszt kap, és nem csak terhet. Részemről ennyi a hozzátennivaló.

 59. 52. Egyszerűen nem vezeted ki a jó meleg füstöt…(ismered a viccet Ivánról?) A kémény a letelepedett életmód jele.

 60. 63: Van kályhás szakképzés, azt hiszem, Zuglóban is, keress rá.
  Rendesen oktatják tanfolyam keretében az elméletet-gyakorlatot, számításokat, mindent.
  De persze azzal még messze nem vagy kész, akkor jönne ugye, hogy mester keze alatt kellene tovább nevelődni, vagy legalább folyamatosan csinálni a szakmát, hogy kifinomuljanak az érzékek…
  Szép szakma, lelke van, ennek megfelelően bizonyos fokig életforma is – már aki komolyan gondolja. Nincs is megállás, gondoljunk például arra, hogy a kémény felhúzása külön mesterség – bár praktikus lehet, ha a kályhás meg tudja csinálni, nem kell hozzá másik mestert hívni…

  48: Árpád, ez ilyen rakétakályha? vagy, hogy kell elképzelni?

 61. Dorka, az identitás majd éles helyzetben válik problémává, amikor majd egyszerűen nem lehet többé többszörös identitással élni.
  Akkor viszont lehet, késő lesz elkezdeni bizonygatni, hogy melyik a valódi identitása az ember fiának(lányának), hiszen kétoldalú a dolog, kölcsönös elfogadásnak meg kell valósulnia.
  Ezt a közelmúltban Tiborbá nagyon frappánsan megfogalmazta, amikor arról írt, hogy minden üldöztetés ellenére milyen jövedelmező volt a zsidó identitás vállalása stb – szerintem emlékszel.

  Többünk szerint ennek árát a most élő generáció lehet, ezerszeresen fogja megfizetni.

  Szívesen látjuk, aki magyarrá akar válni, sőt drukkolunk érte, de kialakultak bizonyos természetes gyanakvások, amiket valahogy el kell oszlatni. Az pedig nem megy máról-holnapra.
  Természetesen ugyanilyen tiszteletreméltó, ha valaki a zsidó sorsot vállalja jóban-rosszban.

  Ne vedd magadra feltétlenül a fentieket, csak aggódom érted, hogy beragadsz valahol félúton és éppen emiatt fog fölmorzsolni a változás – dacára minden egyéb fölkészülésnek.

 62. Akkor post témájához egy irodalmi idézet :

  „És emlékszem, hogy jókat nevettünk a nagynénémen is, aki egy német némethez ment feleségül, s akinek Indianapolisból kellett írásos igazolást kérnie arról, hogy nincs benne zsidó vér. Az indianapolisi polgármester a középiskolából és a tánciskolából ismerte a nagynénémet, úgyhogy jót mulatott, amikor szalagokkal és hivatalos pecsétekkel rakta tele a németek kérte dokumentumokat, amitől úgy festettek, mint a tizennyolcadik századi békeszerződések.”

  Kurt Vonnegut :Éj anyánk

 63. 67: a zsidó identitással kapcsolatos problémák messze nem az ún. holokauszttal kezdődtek. Eleve, ha nem lenne a kiválasztottságtudat, egy zsidó fiatal a háborús mészárlásokat azzal a tudattal nézhetné, amivel mondjuk egy lengyel, hogy a második világháború áldozattömegének pár százaléka zsidó(lengyel) volt. Mennyivel frusztrálóbb lehet akkor mondjuk oroszként tanulni a háborúról! 🙂 Az oroszok hány generációig betegek a háborús veszteségeik miatt???

  Ráadásul nem spekulatívan azt is mondhatom, hogy ha én zsidó lennék, nagyon érdekelne, pontosan mi vezetett a háborúhoz és azon belül a tudatos zsidóirtáshoz. Azért mondom, hogy nem spekulatjv, mert természetesen sok zsidó megtette ezt, megszerzett ismereteit pl. könyvben a közvélemény elé tárva. Nos, őket is nagyon frusztrálhatta, hogy tudomásuk szerint nagyrészt zsidó származású bankár-politikus-világfelforgató kör álljtotta elő a nácizmust és Hitlert és rendelte meg a zsidóirtást. Na, ezen a ponton nem szeretnék logikával rendelkező, magával szemben is őszinte zsidó lenni, mert itt a zsidó identitáshoz való viszony csak frusztrálhat…

  Igaz, a gyermekeik elől zsidóságukat titkoló szülők tudhatják, hogy a zsidó közeg gyakran visszahúzza a mocsárba felcseperedő csemetéiket. Ezért talán jobb nyjltan megmondani: „Kicsim, próbálunk leszokni a zsidóságunkról, ha nagyobb leszel, igyekezz nem visszaszokni rá, még ha társaid kínálgatják is, nézd, milyen súlyos betegségeket okoz ez!”

 64. és még egy részlet ugyan onnan :
  A főhős Izraelben van mint háborús bünös . Az egyik őre a magyar Árpád. Vele beszélget :

  „Árpádból, akinek zsidóként kellett mentenie a bőrét a náci Magyarországon, nem lett brikett. Ellenkezőleg, hamis iratokat szerzett és beállt a magyar SS-be.
  Ezért tud együtt érezni velem. – Mondja csak el nekik, mi mindenre képes az ember, hogy életben maradjon! Mi olyan fennkölt a brikettségben? – kérdezte tegnap este.
  – Hallotta annak idején valamelyik adásomat? – kérdeztem. Háborús bűneimet rádióadások útján követtem el. Náci rádiópropagandista voltam, csavaros eszű, förtelmes antiszemita.
  – Nem – mondta Árpád.
  Így hát megmutattam neki egy adásom szövegét, amelyet a haifai intézet bocsátott a rendelkezésemre. – Olvassa el – mondtam.
  – Fölösleges – mondta ő. – Azokban az időkben mindenki folyton csak ugyanazt hajtogatta.
  – Azért csak olvassa el – mondtam. – A kedvemért.
  Így hát elolvasta, és egyre savanyúbb lett a képe. Aztán visszaadta. – Csalódtam magában – mondta.
  – Miért?
  – Olyan erőtlen! – mondta. – Nincs benne lendület, fűszer, erő! Azt hittem, maga a faji uszítás nagymestere!
  – És nem vagyok?
  – Ha az én SS-osztagomban annak idején valaki ilyen rokonszenvvel beszél a zsidókról – mondta Árpád –, árulásért főbe lövetem! Göbbelsnek ki kellett volna rúgnia magát, és inkább engem fölvenni a zsidók rádiós ostorának! Amit én mondtam volna, azt nem teszik zsebre!
  – Maga sem unatkozott abban az SS-szakaszban – mondtam.
  Árpád arca fölragyogott, ahogy visszaemlékezett SS-napjaira. – Micsoda árját alakítottam! – mondta.
  – Senki sem fogott gyanút? – kérdeztem.
  – Hogy merészeltek volna gyanakodni rám? Olyan tiszta és ijesztő árja voltam, hogy még egy különleges alakulatba is beosztottak. Az volt a feladatunk, hogy kiderítsük, honnét tudják mindig előre a zsidók, hogy mire készül az SS. Valaki súgott nekik, és el kellett hallgattatnunk. – Ahogy visszaemlékezett, keserű, sértett kifejezés ült az arcára, mintha ő maga lett volna az a súgó.
  – Sikeresen teljesítette a feladatát az alakulat? kérdeztem.
  – Örömmel mondhatom – felelte Árpád –, hogy a javaslatunkra tizennégy SS-katonát végeztek ki. Adolf Eichmann személyesen gratulált nekünk.
  – Maga találkozott Eichmann-nal?
  – Igen – mondta Árpád –, és bánom, hogy annak idején nem tudtam, milyen fontos ember.
  – Miért?
  – Megöltem volna – mondta Árpád.”

 65. 74 Arma Arma ! Te olyan vagy mint Móricka 🙂

 66. 76-77 Nem ismerem .
  Viszont amit idéztem egy regényből van 🙂
  Furtvengler a háború után többet csesztették amiért németországban maradt zsidó létére mint Karajant aki konkrétan tagja volt a náci pártnak .

 67. 78: egy zsidó történész írt egy könyvet a náci rezsimet szolgáló zsidó származású katonákról, Több, mint százezret talált, közte egy sor tábornokot, főtisztet, stb. Ez fősodor sztori, még Eli Wiesel is dicsérte a szerzőt.
  A tudatipar filmekben is feldolgozza a sztori egyes elemeit, pl. Anthony Quinn játszott egy ilyen zsidót, aki az SS címlapmodellje lett, ez valódi eset. A zsidó Agnieszka Holland „Európa, Európa” c. filmjében meg a bújkáló zsidó fiú a Hitlerjugend elitiskolájában menti át magát a háború utánra.

 68. Nincs ebbe fiúk semmi rendkívüli. Egy ember az élete megmentéséért bármire képes. A bármire alá bármi bekerülhet. 🙂

 69. Egy ember bárki,származástól függetlenül bármire, és a gyerekéért még a *bármi* sokszorosára is.

 70. Kedves barátaim
  a zsidók iránti érzelmeimről mindenkinek tudomása van,sohasem rejtettem véka alá,hogy nem szeretem őket.punktum.
  ehhez a boldogult apámról rámhagyott ellenérzéshez a most leirt eset után a megvetés párosul,éspedig: miféle lelkialkattal rendelkezik az olyan aki „bespájzol”magának jóelőre valami „tartalékállampolgárságot”?magamat és benneteket állitom példának:bármilyen sors várjon az én szeretett amerikámra vagy a ti hazátokra, elegyengetnétek már jóelőre a hazátokbóli elmeneküléseteket? cserbenhagynátok azt a földet amelyen szölettetek?????
  hogy lehet a zsidó,és csakis a zsidó ennyire rongy ember?

 71. 83 szvsz ez nem csak a zsidókra jellemző. A környezetemben is van aki azt hiszi külföldön megúszhatja (származástól függetlenül) .
  Én meg mosolygok rajtuk .
  Ismerős terepen őslakosként mindig könnyebb .

 72. elnéétseteket kérem, még nem fejeztem be, nagyon háborgok: jut eszembe, mikor kedves tibor bá felhozta az esetleges katasztrófa viziójátáés ti ,kedves barátaim a túlélés különböző változatait taglatátok egymás között, nem emlékszem hogy bárki közületek-és ez becsületetekre váljék- felvetette volna akár a gondolatát hogy esetleg hagyjul el hazánkat, szülőföldünket egy jobb életért. bezzeg a zsidó többezer évvel ezelött elhagyta annakidején őshazáját, kanaánt mert ideiglebesen szárazság volt,és lementek az egyiptomi húsosfazék mellé.bezzeg a környék tucatnyi népe nem ment ek sehova, mert szülőhazáját az ember nem dobja el mint egy szennyes inget. a zsidó igen. évezredes történelme folyamán nem is egyszer.

 73. Alfréd !
  Az emberek (emberiség) mindíg mindent megpróbál mielőtt elkezdene valami normális emberséges dolgot csinálni .
  Itt a többség ahogy megfigyeltem az utóbbival próbálkozik .

 74. 84.kedves hun-ce,elmentünk egynás mekket,éspedig:
  semmi bajom azzal a fiatallal,aki elmegy valahova szerencsét próbálni. a cikkben szereplő zsidó nem nyomorog amerikában. azonkivül aki zsidóként amerikában németnek érzi magát, felveszi a német állampolgárságot,minekutána kijelenti hogy mostmár németként inkább zsidónak érzi magát, nos kedves barátom mi a véleményed egy ilyen alakról??

 75. Az hogy alfréd te valószínűleg egy fotelszájhős szar vagy, aki képes ezt leírni:
  ” bármilyen sors várjon az én szeretett amerikámra vagy a ti hazátokra, ”
  Miafasz? most te mi vagy, amerikai, vagy magyar? Vagy szimplán egy fasz? Nem te egy hülye amerikai vagy, aki egy magyar blogon osztja az észt a magyaroknak a zsidókról:)

 76. 87 Engem nem zavar . 🙂 Próbálkozzanak …
  De ha most hírtelen a magyar gyökereiket találnák meg és ide akarnának jönni az zavarna .

 77. 89 Lehet félre érhető voltam .
  Nem csak az amerikai zsidókra vonatkozik amit írtam hanem mindegyik”amerikás ” magyarra .

 78. 93 Látom empatikus vagy .
  De nem vettem magamra . 🙂

 79. Dorka, egyetértek, ez az Alfréd egy barom.

  Évszázadok óta emberek száz millió vándorolnak, nem tűnt még fel neki? Még az amcsik is Angliából mentek Amerikába, mi a fa..ért nem maradtak meg a seggükön Angliában? Miért kellett rabszolgát csinálni a drága angol (most már nagy amerikai) barátainknak a bennszülött négerekből?

  Amerika nekem kissé visszás ország, pedig tényleg befogadó ország és többségében az intelligens emberek nem bántják a külföldieket. Nos, akkor a magyarok, akik 29-33-ban 3 millióan itt hagyták hazánkat, azok szar emberek? Akik 56-ban elmenekültek, azok szar emberek? Szerintem a szar ember te vagy…ezzel a véleménnyel.

  És mi van a kínaiakkal, az afrikai és arab menekültekkel, a rengeteg Kanadába bevándorolt külföldivel? Ugyan mi a fenének kellene a Világban egy darab földhöz ragaszkodni? Micsoda eszement, begyöpösödött szemlélet ez? Ha úgy hozná a sors és muszáj lenne, én is bármikor elmennék Magyarországról. Ez a világ legtermészetesebb dolga, mit kell ebből drámát csinálni….

  60: Tibor bá, én sajnálom, hogy egyetértesz vele. Ez nem vall 150-es IQ-ra – legalábbis az én szememben nem. De én legalább őszinte vagyok.

 80. 95.:
  „Ugyan mi a fenének kellene a Világban egy darab földhöz ragaszkodni? Micsoda eszement, begyöpösödött szemlélet ez?”
  Hazaszeretetnek hívják. Tudom, hogy gusztustalanul hangzik egy haladó gondolkodású felvilágosultnak.

  De te kevered a szezont a fazonnal. Akik 56-ban kimentek; menekültek a megtorlások elől. A cikkben említett kiválasztott mi elől menekült? Önszántából ment és lám, máris „megtalálta önmagát”.
  Egyébként két népcsoport van akiknél nem alakult ki a történelem során a földhözkötöttség; a zsidó és a cigány. Ezért kár is őket más népekhez hasonlítani is ilyen téren.

  A 3 millió magyart sem érdemes ebben a témában emlegetned, mert pont a zsidó honfoglalás eredménye, hogy elhagyták a hazájukat. Persze ott ugyanazok várták őket… Cseberből vederbe.

 81. 96: Ne haragudj, de nem értek veled egyet, ez egyfajta maszlag, amit Te itt előadtál. A hazaszeretet nem azt jelenti, hogy ha valamiért menni kell az országból, akkor nem mész el. Ne oktass engem hazaszeretetre, ha lehet, nem kérek belőle, ezt bízd rám, ne mássz bele az intim szférámba.

  Semmilyen fazont nem keverek a szezonnal, a világban az emberek évszázadok óta keresnek új hazákat. Ki ezért, ki azért.
  Ez is egy hülyeség, hogy a világon két ilyen nép van, a zsidó és a cigány. A cigány nem nép, hanem az indiai népesség különböző rassz csoportjaiból összetevődött embercsoport. Népnek nem nevezném.

  A 3 millió magyar kivándorlásának nem sok köze van a zsidókhoz, ugyanis maradhattak volna és átvészelhették volna itt, Magyarországon, ahogy a többi 5-6 millió..

  Nekem, személy szerint, a hócipőm tele van a zsidó ellenességgel. Én ugyanis nem szeretek általánosítani, vagy kedvelek egy embert, származástól, rassztól függetlenül, vagy nem. Ráadásul a világ minden gazdasági baját rátolni a zsidókra – ekkora marhaságot még nem is láttam.

  Nincs kifogásom a megalapozott vélemények ellen, de Tibor bá személyisége az, amiért ez a weblap túlteng a zsidó gyűlölettől.

 82. 95:
  kedves Moli, én is öszinte vagyok. Nézzük mit írtál!

  „Tibor bá, én sajnálom, hogy egyetértesz vele.
  Ez nem vall 150-es IQ-ra – legalábbis az én szememben nem.
  De én legalább őszinte vagyok.”

  Én egy véleménnyel egyetértettem. Te az én véleményemmel nem értettél egyet. Ez eddig rendben van, de kit érdekel, hogy mit sajnálsz? Ez egy olyan információ, amire például én nem vagyok kiváncsi. Az „ez nem vall 150-es IQ-ra” pedig már minősítés, ami se nem udvarias, se nem megengedett. A „legalább is az én szememben nem.” azt sugallja, hogy magadat egy fajta etalonnak tartod. Ez OK, de miért gondolod, hogy más is így van vele?

  Ezeket mind nem írtam volna le, ha nem toldod meg azzal, hogy te „legalább öszinte vagy”. Ebben az esetben nem erény, nem lehet dicsekedni vele. A vélemény öszinte kitárása legtöbbször súlyos udvariatlanság.

  Te legfeljebb azt válaszolhattad volna, hogy nekem évekig volt egy zsidó szexpartnerem, aki rendkívül jó volt az ágyban és nem érzékeltem nála semmifajta identitás zavart. Ezt készségesen elhittük volna, de sajnos a Földön nem egy zsidó él, hanem tizen millió, és én például ismerek olyat, akinek hatalmas identitás zavara volt.

  Alfréd ügy
  Ezt az amerikai pasit már kitiltottam. Aztán hónapokkal később felszabadítottam, mert ha például valaki ír valamit Nobel Alfrédről, akkor a kommentje parkolóra kerül és ha nem vagyok a helyemen akkor órákig ott rostolok, aztán számozási zavarokat csinál, stb. Erre a pasi visszajön és rácsapott a témára, mint egy vércse. Miért nem ignoráljátok? Nem érdemli meg a választ, hiszen ő maga vagy a felmenője elhagyta az anyaföldet. Mi a fenéről papol? A zsidók ó-kori szétszórodása nem olyan egyszerű eset, ahogy egy félművelt ürge elképzeli.

  96:
  1956-ban kb. 200.000 magyar ment Nyugatra. Ezek közül legfeljebb ha 1000 volt, akinek „menni kellett”. A többi kaladvágyból, jobb életért ment el.

  97:
  Érdekes megállapítást tettél:
  „Tibor bá személyisége az, amiért ez a weblap túlteng a zsidó gyűlölettől.”
  Véleményem szereint a zsidó lét meghatérozó. Pl. Most egy zsidó tizedesért elengedtek 1000 palesztínt. De nem ez az aránytalanság a lényeg, hanem az, hogy ennek hatalmas hírértéke volt, több napon át minden média teli volt vele. Ha ez igaz, akkor nem meglepő, hogy a honlapom posztjai között lényegesen gyakoribb ez a téma, mint amennyit arányuk megérdemelne. De hiszen pont ez a túlreprezentáltság az, ami minden baj forrása. Szerintem én kellő kiegyenlítéssel vezetem az összes témát, de nem tudom és nem is akarom elválasztani az egyéniségemtől. Akinek ez nem tetszik, ne engem akarjon megváltoztatni, – mert az már legfeljebb egy 16 éves szűznek sikerülhetne -, hanem szép csendben távozzon.

 83. Ugyan mi a fenének kellene a Világban egy darab földhöz ragaszkodni? Micsoda eszement, begyöpösödött szemlélet ez? Darab föld???A HAZÁD!

 84. 95,Látod ezért nem lehet veled vitatkozni…Nem érted meg,ha valaki így gondolkozik:(99)

 85. 97.:
  Dehogy haragszom.
  „A hazaszeretet nem azt jelenti, hogy ha valamiért menni kell az országból, akkor nem mész el.”
  Ez igaz. Donnának miért kellett menni, ki üldözte?

  „a világban az emberek évszázadok óta keresnek új hazákat. Ki ezért, ki azért.”

  Nem azt mondtam, hogy csak az említett népek/népcsoportok/rasszok keresnek új hazákat, hanem azt, hogy nincs kötődésük semmilyen anyaföldhöz (a cionizmus nem az). Ráadásul nem egy letelepedett nép természetes elvándorlásának 1-2%-áról van szó, és az erőltetett multikultit se keverjük ide.

  „A 3 millió magyar kivándorlásának nem sok köze van a zsidókhoz..”
  De, sajnos köze van, és most hiába másolnék be évszámokat, adatokat oldalszámra, a racionalizmus a zsidókérdéssel összeegyeztethetetlen. (Már akinél, persze.)
  „…ugyanis maradhattak volna és átvészelhették volna itt, Magyarországon, ahogy a többi 5-6 millió..”
  Na ez az a helyzet, hogy „ha valamiért menni kell” … Az a valami nem az volt, hogy eszükbe jutott hirtelen amerikainak lenni, majd ott rájönni, hogy mégis inkább magyarok. És ez igaz az 56-osokra is, akár a megtorlás elől, akár kalandvágyból mentek ki.

  Nem állítottam, hogy a világ gazdasági bajaiért az ÖSSZES zsidó felelős, viszont azok között akik a lapokat keverik túlsúlyban vannak , még ha erről a „kis zsidók”/libsik/européerek/stb. nem is akarnak tudomást venni. (Persze megint tisztelet a kivételnek.)

  Egyébiránt magyar viszonylatban érdemes lenne megvizsgálni a „kis zsidó”-kérdést is, főleg a Kiegyezés után, az emancipáció környékén, de sose lenne vége és messzire kanyarodnánk. Ja, és úgysem győznénk meg egymást.

 86. Árpád ,Te egy igazi kincs vagy!Na csinálj csak egy blogot !.. 😉
  Én is kíváncsi vagyok..

 87. kedves barátaim, köszönöm a minösitéseket.
  Isten veletek,éljetek boldogan.

 88. 102:
  Ki ez az Árpád, aki igazi kincs? És miért sporolod le a komment sorszámot?

 89. 88: Épp készültem én is elzavarni Alfrédot, kösz, hogy megtetted helyettem… megspóroltál nekem egy magas vérnyomásos krízist… 🙂

 90. 103: Kisfiam, pontosan azt kaptad vissza, amit széjjelszórtál itt olyan mérhetetlenül nagy pofával. Ne csodálkozzál. Tudod, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

 91. 104!
  Na de Tibor bá.. 🙂
  A kályhaépítő Árpád.. 😉

 92. Árpád! +1! A kályhát és a sütőharangot én is kíváncsian várom!

  Tibor bá! (Tudod ki az a „Tibor bá”? 🙂 ) +1! Igazad van, ez az Alfréd valóban egy agyatlan faszkalap!

  Moli59! +1! Én sem szeretném, ha valaki megmondaná nekem, mikor kell életem, vérem és gyerekem feláldozni! Akkor sem, ha érzem, mindig is idegen maradnék egy másik földön.

  A poszthoz pedig: amikor olvastam, az utolsó mondatnál az első gondolatom az volt, a főszereplő a sok bürokrácia után/miatt már nem is annyira akart német lenni. Csak utána jött a többi alternatíva…

 93. 108
  Elvették tőle a kedvét a hosszas huzavona után, de aztán hamar megunta a németséget. Nekem ez jött le.

 94. 109: nem erről van szó. Ez az identitás, a társak közege nem hagyja, hogy egy zsidó bárhol jól érezhesse, otthon érezhesse magát. Köteles a bőröndjein ülni. Ha leszáll róluk, nem zsidó többé…

 95. Magyarán felfogható annak, hogy megszerezte amit akart, van hova mennie, ha Amerikából mennie kell.

 96. 112. Meghallom kis betűkkel is 😀
  Most olvasom Shlomo könyvét és rá kell jönnöm, hogy mennyire lemaradtam történelemből,( sőt mindenki aki nem azt olvassa nap,mint nap)azt tehetik a fejünkbe a történészek amit akarnak?! Jön ő leír egy könyvet(mert így nem bír Izraelben ír, sokan tudnának már ekkora siker bezsebelése után) kritizálják ő visszakritizál a személyiségre!(szombatfolyóirat) koncentrálva, majd ki jelenthető, hogy nem az érveket támadja, ezért fércmunka?! Felvilágosíthatnál ebben Tibor bá, mert nem tudom, hogy áll ez a vita a „hivatalos” tőrténészekel.

 97. 111.-re:
  Számomra elgondolkodtató, hogy amerikában a Cápa filmek után sok idióta cowboy kijárt csónakokkal cápákat mészárolni. 9/11 után „imitt-amott” muzulmánokat, mecseteket abajgattak. Még Iránt meg sem támadták, de már fősodorbeli tv műsorban elhangzott, hogy Izrael rángatja be őket egy újabb háborúba. Ha nem lenne oly erős a filmipar és a média filoszemitizmusa, szerintem délen már most kigyulladna néhány zsinagóga. De ha Iránba belebuknak, lehet, hogy a bosszúszomjas cowboyok újabb célpontokat keresnek, miután szétlőtték a tv-t…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük