(607) A globális likviditási összefogás

Tibor bá’ online

 

A világ központi (jegy) bankjai bejelentették, hogy lépnek a globális dollárhiánnyal szemben. 2011. szeptember 15. Az Európai Központi Bank bejelentése: Az ECB Intéző Tanácsa az Amerikai Jegybankkal (FED), a Bank of England-dal (angol jegybank), a Japán és a Svájci Központi bankokkal együtt eldöntötték, hogy a világpiac likviditását koordináltan fenntartják. Magyarul, mivel néhány európai nagybank a bedőlés szélére került, a FED mellett a többi központi bank is nyomni fogja a bankóprést (természetesen átvitt értelemben). Nem tudni, hogy pontosan mi fog bekövetkezni, de hogy egyre közelebb van az biztos.

 

Tender date

Settlement date

Maturity date

12 October 2011

13 October 2011

5 January 2012

9 November 2011

10 November 2011

2 February 2012

7 December 2011

8 December 2011

1 March 2012

Bank of England:  http://www.bankofengland.co.uk

Bank of Japan:  http://www.boj.or.jp/en

Swiss National Bank:  http://www.snb.ch

 

75 gondolat erről: „(607) A globális likviditási összefogás

 1. lehet, hogy első olvasatra nem tűnik fel a hír súlya, de ez egy minőségi ugrást, lépést jelent lefelé. Indult a történet az egyéni magán, céges visszafizethetetlen adósságokból, ebből lettek a bankcsődök, a bankok megmentéséből az államadósság elszállása, aztán amikor az államok csődje fenyegetett, jött a „szuperállam” Európai Unió, EKB, (de akár Usa is szuperállamnak tekinthető a szövetségi államok felett)
  Most eljutott oda a válság, hogy már az Eu szuperállam se bír a helyzettel, és az egész nyugati világ összefogására szükség volt, hogy időt nyerjenek. Egyébként elég váratlan volt a bejelentés, ez is jelzi hogy vészhelyzet alakulhatott ki, csak most nem várták meg valamelyik nagybank bedőlését és a vele járó dominósort, hanem hamarabb léptek. Ami perverz az egészben, hogy a piacok „kitörő örömmel fogadták a hírt” ahelyett hogy a valódi helyzetet megértették volna. A sok kis buborékból folyamtaosan lettek nagyobbak, végül ezzel a lépéssel az egész egyetlen óriásbuborékká áll össze….

 2. …a jüan meg szép csendben várakozik. Neki nem sürgős.

 3. 2: Cseszheti a jüan, ha a Kínában dollárban/euróban felhalmozott tőke elértéktelenedik. 🙂

 4. Óh, világméretű infláció?
  Az okosok csak ezt találták ki a hitelstop ellen?

 5. 1, Tibor

  Időnyerés ?

  Mire?

  Akkor szoktak megpróbálni időt nyerni, ha van valami terv.
  De ahonnan én figyelem, tervnek még az ötlete sem merült fel.

  Vagy van valami elképesztően mocskos dolog a kabátújjban, vagy abszolúte gőzük sincs mi a teendő, vagy a logikus teendő számukra „ideológiailag” elfogadhahatlan.

 6. Attól tartok csúnya nagy infláció lesz .

  Ha EU USA bedől akkor a kínaiak is cseszhetik …

 7. Minden arra megy ki, hogy a szomszéd tehene (vagy diisznója) előbb dögöljön meg, mint a saját.

  Ezért próbál mindenki szépnek látszódni, és felhívni a figyelmet arra, hogy a másik meg milyen rosszul áll.

 8. Csak tudnám minek még dollár amikot máris 10x felülmúlja a világon kint lévő pénz mennyisége a reáliák értékét .

 9. Az a vészhelyzet,hogy nincs vészhelyzet.
  A megoldás a káosz,vagy az arra felé tartás.
  Csak ily módon lehetnek a régi nyertesekből az újak.

 10. Üdv Tibor Bá és Mindenki.
  Álláspontom a következő: Addig jó Nekünk/nekem/, amíg a Kínaiak meg az Indiaiak a préselt-pénzért ipari termékeket adnak, vagyis Ők dolgoznak Helyettem.
  Ne legyünk már álszentek! Mondja már valaki, hogy jobb valami kínai pincében 12 órában tornacipőt varrni, mint Sárváron úszkálni a Wellnessben. Pláne, ha azt meg plasztik kártyára tesszük.
  Mostanában a Posztok a Pénzről szólnak. OK. Csak én hiányolom a hozzászólásokból a pénz-problematikára adott építő jellegű válaszokat?
  A intelligens biológiai lény, képes alkalmazkodni a VÁLTOZÓ körülményekhez.
  Nekünk, okos embereknek, meg kell tanulnunk alkalmazkodni a változó PÉNZÜGYI KÖRÜLMÉNYEKHEZ.
  Ez is fontos tudás. Részévé kell tennünk a „FELKÉSZÜLÉSÜNKNEK”. Csak a megfelelő „technikákat” kell elsajátítani.

 11. 12:
  Mivel a világ fiat valutáinak az összeomlására nem lehet semmi más válasz, mint az arany alapu új tartalék valuta, az egyetlen okos egyéni felkészülés a meglévő vagyon arannyá konvertálása. De ezt már évek óta írom, és már évek óta kapom érte a hülye válaszokat.
  1:
  Szegedi Druszám igen jól, alaposan és érthetően foglalta össze a nagy büdős helyzetet. Ez volt az utolsó stáció, most fog ugrani a majom a vízbe.

 12. 13. A „most” az lehet még egy, akár másfél év is.
  Legfeljebb ennyi idő van mindenre.

 13. 13. Tibor Bá!
  Igazad van. Csak az Arany!
  „a meglévő vagyon arannyá konvertálása” -írod.
  Ez csak akkor működik, ha VAN vagyonod, amit átkonvertálhatsz. De ha csak hiteled van? Egy házad, amit mindjárt lefoglalnak? Akkor mi a megoldás? Mi van, ha a pénzügyi rendszer még évtizedekig haldoklik? Ha hosszú ideig KÉNYTELENEK LESZÜNK ebben a közegben lavírozni.
  Állandóan nekünk kell szívni? Á… Éz nem én vagyok.Az itt hozzászólók többsége csak nyafog, elmondja más szavakkal a Poszt tartalmát, bemásol valamit a Netről. A Nagy Gonosz Bankok jól becsaptak, jajj, jajj… Ha becsaptak, hát becsaptak! Elestél? Kelj fel!
  Nem találok olyan hozzászólásokat – mint pl a jó kis túlélős Posztoknál – ami EGYÉNI megoldásokat mond el.. Miért ne keressük – egymást okítva – a menekülő utat? Pl..
  – Bukós a személyi hiteled? A család legkevesebbet kereső tagja vegyen fel másik kettőt, fizesd ki a tiédet, tőle meg hajtsák be húszezrenkét.
  – Autóhiteled vidd be egy kft-be, ha nem tudod fizetni,csődbe megy a kft. Na bumm! Egy másik családtagod megcsinálja a következőt.
  Valami ilyesmi.
  Ha off, akkor bocs.
  De az itt jelenlévő, nálam erősebb IQka-t, ne pocsékoljuk már CSAK a jajjveszékelésre.

 14. Az elkerülhetetlenül megújítandó pénzügyi rendszer mellett az anyagi termelés rendszerét is meg kell újítani. A szélhámos pénzrendszer bukásának egyik tanulsága lesz, hogy nem helyetesít a pénz mindent, megint a tényleges források és munka lesz a lényeg. Egy kiló aranyat se tudsz megenni egy bunkerben.

  15: nincs vagyonod, csak hiteled? De van munkaerőd. Az egyik legfőbb gazdasági forrás.

 15. Amíg van áru addig a pénznyomda működni fog.

  Felesleges pánikolni.

 16. 12 Pepperjohny

  „Nekünk, okos embereknek, meg kell tanulnunk alkalmazkodni a változó PÉNZÜGYI KÖRÜLMÉNYEKHEZ.”

  Igen a pénzügyi körülmények változnak.

  Eddig volt pénz, ezután nem lesz.

  Az aranyra való átállás pedig lószart sem ér, ha meghagyjuk a regnáló elitet a helyén. Ugyanis NEKÜNK mennyivel lesz jobb, ha a Fort Knox telel lesz arannyal?

  Akik addig lenyúlták a fél világ megtakarítását, eladósították egyéni, vállalalti és országos szinten az összes piaci szereplőt, majd hagyják, hogy az arany gazdaságmoderáló szerepe „kilopja” a zsebükből a fáradtságos munkával összeharácsolt értékeket?

 17. 15:
  Teljesen igazad van, de itt (is) mindenkinek olyan véleménye van, ami őt a személyes körülményeivel a legkedvezőbb helyzetebe hozza. Nézd meg, mindjárt utánad Gedeon nagy bölcsen kinyilatkoztatta, hogy az 1 kiló aranyadat nem tudod megenni. Mert neki nincs aranya, csak munkaereje. 1 kg arany ma 15 millió forint. Hány ember munkaerejét tudom megvásárolni ezzel és mennyi ideig? És az arany ára egyre csak feljebb megy. lesz gazdasági összeomlás az kétségtelen, aminek következtében lesz, aki elveszíti minden korábbi vagyonát, és lesz, aki iszonyatosan meggazdagodik. De a hozzászólók között majd mindenki azt hiszi, hogy összeomlás, és kőkorszak. Lófaszt. A fogyasztók megmaradnak, a termelő kapacitás létezik, az erőforrások kimerülőfélben vannak, de még jó néhány évig, évtizedig nem merülnek ki,a termőföl továbbra is terem. Ezekhez kell egy stabil pénzügyi rendszer, aminek alapja kizárólag az arany lehet. ENNYI.

 18. 15. Tibor Bá.
  Megint igazad van, minden ember a saját ÉSZJÁRÁSA alapján gondolkodik. De könyörgöm! Ne világ-összeesküvés szinten gondolkodjanak, min itt alább ARMA,
  16. ARMA
  „nincs vagyonod, csak hiteled? De van munkaerőd. Az egyik legfőbb gazdasági forrás.” és hogy: „NEKÜNK” – írod.
  Nem nekünk, hanem NEKEM. Csak ez számít.
  Amikor arról beszélsz: „van munkaerőd”, – számomra – olyan mintha azt mondanád: valami, amit eladhatsz AZOKNAK.
  Hát az ÉN!! munkaerőm az az én „gazdasági forrás”-om!
  A HÁTTÉRHATALOM, amiben te hiszel-/bocs ha tévedek/-,már most azt sem tudja, hogy létezem. Ilyen a természete, mert túl nagy és személytelen. KIJÁTSZHATÓ. Ahogy kedvencem Balázs részben kivonult a társadalomból egy tanyára, én kivonultam pénzügyi társadalomból virtuális tanyámra.
  És csak annyit érintkezem a „globális likviditás”-sal, amennyire FELTÉTLENÜL szükséges.

 19. 19, Tiborbá

  „1 kg arany ma 15 millió forint. Hány ember munkaerejét tudom megvásárolni ezzel és mennyi ideig?”

  Első ránézésre nem rosz… de csak „részleges” gedon esetén.
  Akkor is csak időlegesen…
  Ha majd arannyal kell fizetni a tojásért meg a gyógyszerért, akkor nem a mai áron fogják számítani.

  De szerinted ki fog neked dolgozni, ha a szomszédban a paraszt is toboroz, és ő ennivalót kínál?
  Az arany a parasztnak se fog kelleni, mert takarmánynak se jó

  Az arany akkor jó, ha van valamilyen szintű árubőség.
  Ha kevés arany van akkor hamar elfogy, ha sok van akkor célpont leszel, és meg kell védened magad és az aranyat.

  Én inkább valamilyen gazdálkodó közösség építésébe ölném a pénzem és az energiám…

 20. Az aranyról annyit, hogy Orbán és Matolcsy épp most készülnek luxusadóztatni. Ez nálunk majd még feljebb viszi az árat, ahogy most a forint gyengülése is hajtja felfelé, holott per pillanat az 1800-as szintre „nyugodott” dollárban. De a lényeg, hogy abszolút realitás idehaza az „arany plafon”, ill. a felette lévő érték után kivetett extra adó. Még lehet „titokban” venni, s egyelőre sem adó, sem csempészés nem szükséges hozzá…

  Ha válság, akkor arra kell készülni, hogy csak nagyon gazdagnak éri meg lenni, mert a „kicsit gazdagokat” szarrá fogja adóztatni ez a mocskos kormány. Sebaj, a vízfejűek táborában lazán megvan ma is a kétharmada… A szegényeket is még inkább meg fogja viselni a helyzet, mert a bizonytalan állásokban munkaerejüket a végletekig ki fogják használni, feltételek nélkül! Szóval lesz itt még tornacipő talpalás napi 14 órában, s nem kell hozzá majd Kínába menni, max. megint haza termelünk, a kínai szintén a saját piacára.

  Minden olyan dolog birtoklása aranyat fog érni, amire nincs szükségem, másoknak ellenben nélkülözhetetlen. Nem biztos, hogy ez csak az aranyra lesz igaz, a kérdés számomra inkább az, mivel lehet majd legálisan hasznot húzni. Ha a politikusok ügyeskedéseit nézem, a termőföld és a víz nyerőhelyek birtoklása lesz a befutó. Persze kérdés, hogy ezen a téren (is) miként alakul majd a szabályozás… Aranyat érhet majd egy alacsony rezsijű, kertes lakóhely, egy botanikus kert gyógynövényekkel, egy gyógyszerraktár, egy orvosi magánpraxis, egy magán-tanoda, és olyan élelmiszertermelő központok, amelyek ma többnyire veszteségesen működtethetőek csak.
  Cs.

 21. 21:
  „Az arany akkor jó, ha van valamilyen szintű árubőség.”
  A jelenlegi világválság oka a túltermelés. Pénz nincs elég! Áru van bőven. Nincs élelmiszer hiány! Drágább élelmiszer van, amit már nem tud mindenki megvenni.
  Próbáljuk ki. Te kinálj a munkáért kruplit és tojást, én meg aranyat, á fenét, elég ha forintot kinálok. Kihez fognak menni dolgozni?
  Oké, ellenvéleményed van, de miért nem próbálod megérteni, amit írtam? Jön egy gazdasági összeomlás, de nem jön kőkorszak. Ti pedig állandóan egy kőkorszakról beszéltek. majd, egyszer, 150 év múlva. Az olaj fele még a föld alatt van Jó darabig semmi se változik, csak egyre drágább lesz minden. Legközelebb a gazdasági rendszer összeomlása fog bekövetkezni, mert rfengeteg a fiat pénz a világban. Az oligíarchák fognak pofára esni, mert náluk van a rengeteg (évtizedeken át kamattal összeharácsolt) papírpénz. kell tehát egy pénzügyi újraépítkezés. Ennek pedig kizárólag az arany lehet az alapja.
  Nem értesz velem egyet? persze hogy nem, hiszen nincs aranyad, és a farod kilóg a gatyádból. Mitz is írtam 19. alatt? „Mindenkinek olyan véleménye van, ami őt a megváltoztathatatlan személyes körülményeivel a legkedvezőbb helyzeteben tűnteti fel.” Engem nem tudsz becsapni, csak magadat.

 22. 23: „Az olaj fele még a föld alatt van” Ez se biztos, mert a legújabb technológiákkal már ki tudták úgy hozni, hogy az adott mező lokális kitermelési csúcsmennyiségét pl. a teljes kitermelhető készlet 70%-a kiszedésénél érték el, aztán rohamosan csökken a kitermelés. Pl. az Északi tengeren így megy. Tehát nagy eséllyel nincs már lent a fele globálisan se. Másrészt egy – akár részleges – összeomlás esetén sok olyan készlet fog felhozhatatlannak bizonyulni, ami ma felhozható. Gondolj pl. Líbiára. A nagyeszűek kiktatták a helyi rendfenntartó főnököt, a borítékolhatóan még tovább fokozódóü anarchiában nem esélyes az olajtermelés újraindulása.

 23. 23 Tibor bá’

  Pár cáfolatot nyújtanék:

  1., Az olaj fele már nincs a föld alatt, sőt a könnyen kitermelhető olaj már mind feljött. Azaz nincs már olcsó (kevés befektetéssel nem pénzügyi, hanem energetikai értelemben vett olcsó) olaj. Ugyanígy nincs olcsó szén sem már, csak nagy tömegű barnaszén drága kitermelhetőséggel.

  2., Pénz annyi van a világban amennyi adósság, hiszen az adósságból lesz a pénz. Ebből tényleg sok van.

  3., Árubőség márpedig nincs, elég ha rákeresel a tartalékkészletekre mondjuk gabonából. Legkevesebb hosszú ideje a mostani készlet és jön a tél.
  Igaz van kacat sok, mert ugye azt gyártunk rengeteget (főleg Kína), de az nem létfontosságú.

  (egyik sem rólam szól, nincs se olajkutam, se sok adósságom/pénzem, se árum/kajám)

 24. Olduva azért esélyes, mert a nagyrendszerek működtethető maradékait, amelyek megmaradnak a pénzügyi-gazdaság összeomlás folyamatában, a társadalmi fölfordulás fogja tönkretenni.
  A termelés fönntartása ~egy évtizeden túl, esetleg lehetséges lesz földrajzilag körülhatárolt területeken, de nem általánosan.
  A globális gazdaság megszűnésével megszűnik annak egyenlősítő hatása is.

 25. Van egy olyan érzésem, hogy mi európaiak (és amerikaiak) megint hülyét csináltunk az egész világból – ezúttal fegyv, a jósláshoz Nostradamierek nélkül. Nekünk dolgozik több milliárd ember és iszonyatos jólétet biztosítanak számunkra. Hogy mi lesz a vége? Fogalmam sincs. Az biztos, hogy nagy cirkusz lesz, amikor a kínaiak, indiaiak, stb. rájönnek arra, hogy megint átverték őket. A sakkjátszma többi résztvevőjéről ne is beszéljünk: ott van még másfél milliárf muszlim, akik valójában nem csinálnak semmit, de elég veszélyesek. Aztán ott vannak az oroszok, akiknek fogalmuk sincs hová álljanak. Ne feledkezzünk meg a globális felmelegedésről, az elfogyó ásványkincsekről, olajról. A lényeg: érdekes időknek nézünk elébe, jóslatokhoz nostradamusi képességekre lenne szükség. Nem vagyok Nostradamus, ezért jóslatokra nem vállalkozom.

 26. Van egy olyan érzésem, hogy mi európaiak (és amerikaiak) megint hülyét csináltunk az egész világból – ezúttal fegyverek nélkül.Nekünk dolgozik több milliárd ember és iszonyatos jólétet biztosítanak számunkra. Hogy mi lesz a vége? Fogalmam sincs. Az biztos, hogy nagy cirkusz lesz, amikor a kínaiak, indiaiak, stb. rájönnek arra, hogy megint átverték őket. A sakkjátszma többi résztvevőjéről ne is beszéljünk: ott van még másfél milliárd muszlim, akik valójában nem csinálnak semmit, de elég veszélyesek. Aztán ott vannak az oroszok, akiknek fogalmuk sincs hová álljanak. Ne feledkezzünk meg a globális felmelegedésről, az elfogyó ásványkincsekről, olajról. A lényeg: érdekes időknek nézünk elébe, jóslatokhoz nostradamusi képességekre lenne szükség. Nem vagyok Nostradamus, ezért jóslatokra nem vállalkozom.

 27. 23. Tiborbá

  „Nem értesz velem egyet? persze hogy nem, hiszen nincs aranyad, és a farod kilóg a gatyádból.”

  Olyasmitől teszel kijelentéseket amiről gőzöd sincs.
  Nem azért nem értek veled egyet mert nincs aranyam, hanem azért nincs aranyam, mert szerintem a következő időkben nem az arany fog „aranyat érni” hanem az alapvető cikkek, képességek.
  A válság során (az elején)lesz egy periódus, amiben az arany ugrásszerűen felértékelődik, de utána elveszti jelentőségének nagyrészét.

  Egyébként nem az anyagi létem határozza meg a tudatomat, hanem a tapasztalataim.
  A jelen elit komoly válság nélkül nem fogja feladni.
  Akkora válság, amekkora kicsavarná a kezükből a hatalmat, átmeneti geddon szintű, ha úgy tetszik, kőkorszaki átmetettel köszönt majd ránk.
  Ebben az esetben az élelm, gyógyszer többet fog érni az aranynál.

  Ha meg esetleg az elit „észhez tér” és egyfajta soft landing-ot tervez hatalma megtartásához, első dolga lesz monopolizálni az aranyat.

  Elképzelhető, az 1929-es évhöz hasonló összeomlás is, és ebben az esetben az arany tényleg jól jön.
  De az eljövendő válságskálán ennek adok a legkisebb esélyt… Ha addig eljut az összeomlás, azon a szinten nem áll meg.

 28. 28 Günther

  „Az biztos, hogy nagy cirkusz lesz, amikor a kínaiak, indiaiak, stb. rájönnek arra, hogy megint átverték őket.”

  Már rájöttek.
  Nem lesz cirkusz, csak szép csenben „visszaadják a kölcsönt”.
  Rövidesen mi fogunk nekik dolgozni.
  A válság végén felvásárolják az USA-t és az EU-t…
  (az USA-t mát most ők tartják el hitelekkel, Európában már a spanyolokat, olaszokat „mentik meg”…)

  Rövidesen az IMF-nek is ők adnak kölcsön… És ahogy IMF leckézteti a görögöket, úgy fogja ugráltatni Kína az IMF-et meg a Világbankot…

  A high-tech és az informatika nagyrésze már Indiába vándorolt…Úgy fogják megfingatni a nyugatot ahogy akarják…
  És már saját pénzük is van hozzá.

  Szóval Kína benyújtja a számlát a két ópiumháborúért meg az ország lerohasztásáért, India meg a gyarmatosításért…

 29. Első alkalom ,hogy itt hozzászólok,és rögtön egy eszement felvetéssel kezdeném. Vajon mi lenne,ha egy évig senki nem kapna fizetést,és nyugdijat sem,ugyanakkor mindenki bemegy a munkahelyére,és dolgozik ? Jegyrendszer lenne,és ami alapvetően szükséges/élelmiszer fűtés áram stb /mindenki megkapná. Azt látom,hogy a válság ellenére,rengeteg pénz költünk felesleges nélkülőzhető ostobaságokra. Az ilyen módon keletkezett megtakarításból fizessük ki az államadósságot! Az évi egy,vagy kettő százalékos GDP növekedéssel,soha nem keveredünk ki az adósságcsapdából.

 30. Az eredeti hírhez visszatérve: Öt jegybank iyen összefogása példa nélkül álló, tehát példátlan annak a veszélynek a mértéke, amit érzékelve összálltak, hogy befoldozzák a lyukat.
  Eddig azt találgattuk, hogy ki megy hamarabb a süllyesztőbe, hol nagyobb a baj, Japán, Usa, Eu, talán Anglia? Ezzel a lépéssel azt választották, hogy együtt mennek, megyünk a levesbe. Ami még érdekes, hogy a régiók között ment, megy a valuta leértékelési verseny, hogy az exporttal életet leheljenek a reálgazdaságba, most már úgy látszik ez se számít, csak támogassuk egymást. Világ jegybankjai egyesüljetek!

 31. 32:
  Az ötlet számtanilag jó, társadalmilag csak igen kemény diktatúrában lehet megvalaósítani. Mondjuk Észak Korea.

 32. 34. Tibor bá. Nem kell diktatúra. Az elképzelés szerint az emberek egymáshoz képesti anyagi vagyoni helyzete nem változna egy évig. A közös cél érdekében,ebbe bele lehet egyezni mindenkinek . Vagyis a dolog önkéntes lenne,és egy népszavazással eldönthető.

 33. 35:
  Ez a polémia már hónapok óta megy itt a honlapon. Kedves Lorád, Jancsika, Gedeon azt vallják, hogy mindent nagyon klasszul meg lehetne csinálni, ha az emberek hajlandók lennének rá. De nem hajlandók! , legalább is nem mind. Egy ilyen kezdeményezést azonnal elutasítanának.
  P.S.: URL-t nem kötelező beírni.

 34. 32. Csatlakozom az előttem szólókhoz, csak kiegészíteném.

  1. Tény, hogy senki nem lenne hajlandó önként odaadni a fizetését, némi kártérítésért egyrészt.

  2. Ha valaki ugyanannyi jegyet kapna, ha jól dolgozna, mint ha sehogy, akkor senki nem hozná ki magából a maximumot, és egy tojás se gurulna arrébb kellő noszogatás nélkül, így nem lehet egy gazdaságot fenntartani.

  3. Ha jegyrendszer van, nincs fogyasztás, csak amennyit az állam kioszt, tehát hiába lenne többszörös termelés jegyrendszerben senki nem venné meg. (És ha olcsóbban exportálunk, kína tud még olcsóbban, elvégre az ő árszínvonaluk alá menni gyakorlatilag esélytelen.

  4. Magyarország nagy problémája. 3 millió dolgozó tart el 7 millió nem dolgozót (Statisztikai számok szerint, természetesen a fekete gazdaság élénkíti a képet.) Továbbra sem lenne megoldva, hogy mit kapjon a nem dolgozó 7 millió. Ha valaki dolgozik, ugyanannyi jegyet kap, mint aki segélyen él? Akkor már inkább nem dolgozok, el tudom én tölteni hasznosan az időmet. Úgyse érek el vele semmit, ha dolgozok.

  5. A vállalkozások miben fizetnének egymásnak? Jegyben? Ez is kicsit kusza.

  6. Jegyrendszer alatt mindig, minden esetben fellendül a fekete gazdaság. Na amiért eddig a kevesek fizettek adót, most már azok se fognak… Pöpec…

 35. 36:
  „Egy ilyen kezdeményezést azonnal elutasítanának.” Az tuti.
  32:
  Talán inkább azt kéne megnépszavaztatni, hogy fizzesükk-e tovább az államadósságot. Az eredmény borítékolható. Izlandon megszavaztatták, nem fizetnek. Megy az üvöltés persze, de közölték, hogy kérem, demokrácia van, a nép döntött.
  Egyébként nem értem ezt a görcsös „ha beledöglünk is fizetjük” hozzáállást. Politikus részről igen, na de hogy a „pórnép” ilyet akarjon … szerintem abszurd.

 36. „a következő időkben nem az arany fog “aranyat érni” hanem az alapvető cikkek, képességek.
  A válság során (az elején)lesz egy periódus, amiben az arany ugrásszerűen felértékelődik, de utána elveszti jelentőségének nagyrészét”

  Tényleg???????????:

  Central bank and government actions around the globe increasingly prove that gold is the place to be.
  http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2011/08/gold-worlds-currency.html

  http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2007/06/misconceptions-about-gold.html

  http://www.gold-eagle.com/editorials_08/tan012508.html

 37. Re:gold

  „I have written extensively on the imperfections of the current dollar based fiat money international monetary system. I view gold as one way to hedge against that system’s eventual downfall.
  Asian central banks and retail buyers both have discovered gold. Living part time Hong Kong as I do, I detect huge enthusiasm for buying gold among Mainland visitors who come to Hong Kong. Gold recently has run up in a rocket-like manner. No doubt it needs to consolidate near term.

  Various people have come up with ways of valuing gold including comparing gold with inflation or calculating how much gold would be needed if some version of the gold standard were to be reinstated.
  I don’t have a formula for calculating the value of gold and I don’t have some kind of target price.

  Clearly there isn’t enough gold at current prices to support an entire global monetary system and a revived gold standard. Looking at gold that way leads to the conclusion it is substantially undervalued.
  Gold in my opinion is an alternative currency.
  So long as the current dollar based fiat money system remains in place, gold remains an important hedge. But what the gold price will do near term is anybody’s guess.”
  http://www.ritholtz.com/blog/2011/09/the-coming-age-of-defaults/

 38. 40. Please write in hungarian language in Hungary. Thanks!

 39. 40-re:
  Csatlakozom a 41-es hozzászóláshoz.

  Kérem! Köszönöm!

  🙂

 40. 38: Izland és Magyarország helyzete MERŐBEN más. Izland privatizálta a bankrendszerét, így olcsó banki szolgáltatásokat tudott nyújtani alacsony adók mellett, ezért szerte a világról sokan oda vitték a pénzüket. Amikor jött a válság, az izlandi bankok bedőltek, és hirtelen nem volt elég pénz a KÜLFÖLDI befektetők betéteit miből kifizetni. Ekkor az izlandi kormány döntött egy merészet, és kijelentették: ahelyett, hogy hagynák csődbe menni az izlandi bankokat, fizessék az izlandi adófizetők ki az eltűnt betéteket. Vagyis az izlandi polgár fizesse ki a külföldi állampolgárok betéteit ahelyett a bank helyett, amelyik eljátszotta ezeket a pénzeket a tőzsdén (meg az isten tudja, hol). Na, erre mondta azt az izlandi nép, hogy NEM. Nem a mi pénzünk, a betétesnek tudnia kellett volna, hogy egy kis ország bankrendszere könnyen bedőlhet.

  Magyarországon az adósságot MI, a magyar nép éltük fel az elmúlt 30 évben. Igen, nagyobbik részét az állam (a GDP úgy 90%-ának megfelelő összeget), kisebbik részét a magánszektor (GDP 40%-a), és még egy kis részét az önkormányzatok (GDP 10%-a), de MI, MAGYAR EMBEREK költöttük el ezt a pénzt. Természetesen lehet azzal vitatkozni, hogy a legnagyobb adós, a magyar állam mire vert el ilyen irgalmatlan mennyiségű pénzt, illetve hogy például mért kellett nekünk 4-5-ször annyiért megépíteni egy kilométer autópályát, mint a horvátoknak (vagy például vasúti felújítást tízszer annyi pénzből csinálni kilométerenként). A felelősöket meg kell keresni és bíróság elé kell állítani őket, de nem szabad elfelejteni, hogy a felelősség jókora részét az állampolgárok is viselik, mivel mindannyian profitáltunk ebből a meg nem érdemelt pénzbőségből – elég csak az elmúlt 40 évben a gépjármű-közlekedésre kiadott irtózatos, minimum 60 ezer milliárdos közvetlen költséget végiggondolni (közvetett költségekkel ez kb. 180 ezer milliárd forint). Ezért mondom én mindig, hogy fifty-fifty, azaz 50-50%-ban felelős mindkét oldal: az „elit” és a „köznép” is.

  Az adósságszolgálatot megtagadni érdemtelen, becstelen és felelősségtelen magatartás lenne. Ezt muszáj kifizessük. Azon érdemes inkább elgondolkodni, hogyan lehet felelősségre vonni azokat, akiket kell, illetve hogyan lehet biztosítani, hogy a jövőben ilyesmi ne forduljon elő. Egy nagyon fontos szempont lenne még kitalálni azt is, hogyan lehetne az adósságot úgy törleszteni, hogy a társadalomnak ez lehetőleg minél kevésbé legyen fájdalmas.

 41. 43.
  „De számos nyugat-európai ország, sokkal jobban el van adósodva, mint Magyarország.

  Igen, de nem mindegy, miért? Ha a bankok megmentésére százmilliárd eurókkal, akkor az nem számít, a statisztika félre fordítja a fejét. Magyarország nem adósodott el túlzottan, mi több, a nettó államadósságunk tavaly az IMF/EU/Világbank hitel előtt egyenesen csökkent. A statisztika szerint nem az állam adóssága nőtt, hanem a magyar magán adósság, a bankok adóssága. A magyar vállalatok nem kapnak sok hitelt, és pláne nem külföldről. A lakosság – a statisztika háztartásoknak nevezi – pedig nettó megtakarító, tehát a deviza alapú hitel is csak fikció, nem kell hozzá külső forrás.

  – Vagyis nem is mi adósodtunk el, hanem a külföldi tulajdonban lévő bankjaink?

  Így van. Magyarországon tartják nyilván az adósságukat.

  – De ha ez igaz, akkor mi egy nagy átverés áldozatai vagyunk.

  Pontosan. A bankok magánügyletei 40-42 milliárd euróval növelték a statisztikában az ország teljes adósságát, mégpedig akkor felgyorsulva, mikor elhangzott az őszödi beszéd és mindenki azt hallotta, rosszul mennek a dolgok. Hát ekkor megindult a spekulatív beáramlás és 2008. elején elképesztően felgyorsult. Vagyis az államadósságunk önmagában nem indokolta a valutaalap hitel felvételét. Magyarország tavaly a GDP 67 százalékáig volt eladósodva, az uniós átlag alatt voltunk. Ez tehát egy gerjesztett álvita volt a közvélemény előtt, hogy indokolható legyen a hitelfelvétel.”

  http://www.utolag.com/AtvertekMinket.htm

 42. 39. Mijou

  „Tényleg???????????:

  Central bank and government actions around the globe increasingly prove that gold is the place to be.”

  Ehem….

  Ha azokra a bankokra és kormányokra hallgatsz, amelyek beleszédültek ebbe a válságba és még mindig nem tudnak belőle kimászni az a te dolgod.

  Az alapvető logika a hibás…
  Két helyen is.

  Az első és a legfontosabb, hogy nem szabadna a mostani pénzügyi elitet hatalmon hagyni, mert arannyal vagy anélkül az egész világot bedőtik.
  A második pedig, hogy a fogyasztás növekedésére épülő koncepció megbukott a források beszűkülése miatt, és azon az arany sem segít.

  Az arany egyszerűen csak JOBB pénz mint a papír. Csodát önmagában nem tesz. Semilyen pénz nem ér semmit ha nincs mögötte valódi érték.

  Kicsit olyan mint hogy a benzinmotor hatékonyabb mint a gőzgép.
  De ha nincs mit szállítani, akkor tökmindegy.

  Ami most megy az gányolás, ötlettelen időhúzás.

 43. 43. Jancsika

  „Az adósságszolgálatot megtagadni érdemtelen, becstelen és felelősségtelen magatartás lenne. Ezt muszáj kifizessük.”

  Azért árnyalni kellene a képet.

  Ahogy a szegedi példa mutatja – ahol döntés született arról, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelen – minden szerződést felűl lehet vizsgálni.

  Ugyanis hiába van aláírva egy szerződés, ha a bíróság tisztességtelennek találja, azaz az egyik fél számára kifejezetten hátrányosnak, akkor semmisnek lehet tekinteni.

  Ez „elméletileg” igaz a nemzetközi pénzügyi szerződésekre is. Csak nincs hatalom amelyik betartatja. Egyelőre.

  Szerintem nincs sok hátra ahhoz, hogy valahol felálljon egy testület, amelyik az IMF-et meg a többi spekulánst uzsorásnak nyilvánítja.

 44. 47: Abban egyetértünk, hogy a devizahitelek kérdését minimum ki kellene vizsgálni. Főleg az egyoldalú kamatemelés bicskanyitogató (miközben a svájci jegybanki alapkamat radikálisan csökkent). De erről már volt szó. A szegedi példát egyébként jó, hogy felhoztad, valóban jó lenne, ha ebből precedens értékű per lenne.

 45. 48. Jancsika

  Persze…
  Nemzetközi szinten ugyanolyan elvek alapján működnek a bankok mint a kisebb bankok…

  Ezért, a kölcsönök visszafizetése csak akkor „becsületbeli ügy” ha a kölcsönök felvétele is becsületesen történt, a mellékkörülményeket is beleértve.

  Tehát az a magyar virtus, hogy a gazembereknek megadni minden fillért amit ki akarnak csalni nagy problémákat okozhat, és sokkal felelőtlenebb magatartás mint a kritika nélküli fizetés.

 46. 43:
  A mondandód első felével annyiban egyetértek, hogy a két helyzet eladósítási technika szempontjából más.

  De ezt a Bajnai féle indoklást, – hogy a zemberek túlfogyasztottak, felélték a jövőt – nem fogadom el. Mi költöttük el a pénzt? Könyörgöm, az elmúlt 30 évben nem kellett volna enni sem? Úgy beszéltek néha erről a túfogyasztásról, mintha legalábbis belga, vagy svájci színvonalon élnénk.

  Aztán a pénzbőség:
  A petroldollárt a ’70-es években szétszórták a világban, amiből az akkori vezetés is csippenett fel. Az MNB ’93-ban kiadott 2-es számú műhelytanulánya szerint ténylegesen 1 milliárd dollár jött be az országba, 11-et kifizettünk kamatra, majd a módszerváltás után maradt 22 mrd adósság.
  Nem érzem magam felelősnek azért, mert ’79-ben négyszeresére emelték az londoni bankok a kamatokat…
  Ma mennyi a tartozásunk?

  Ami vagyona lényegében volt a népnek, a megkérdezése nélkül eladták. A nemzeti vagyon 90% nincs magyar kézben. Miért? Hogy fizethessük a soha véget nem érő adósságot.’90-’91-ben a nagyokos Surányi 57 tonna aranyat passzolt el a 65-ből. Szerinte 100mrd dollárt nyert vele az MNB és persze az adófizetők. Az országnak a 0-hoz közelít a vagyona, az adósság az űrben, de én, te, meg a szomszéd túlfogyasztottunk.

  „Az adósságszolgálatot megtagadni érdemtelen, becstelen és felelősségtelen magatartás lenne.”
  Meg is vetem miatta a lengyeleket, meg az argentínokat. Számoljunk már utána, hogy hányszor fizettük vissza! Amúgy ismerős ez a szöveg; Fekete János nem átallott kijelenteni, hogy kérem „létezik a magyar virtus” amikor közölte, hogy mindenképpen fizetni fogjuk az adósságot. De a legtalálóbb Botos Kataliné volt:
  „Az adósságot akkor is fizetni fogjuk, ha tönkremegy bele az ország.” Sikerült, köszönjük.

  A a gépjármű-közlekedésre kiadott pénzt nem értem miért hoztad fel? Az elmúlt 40 évben nem kellett volna autót vásárolni senkinek, se utakat építeni és akkor jó lett volna?
  Azt aláírom, hogy nettó 80 ezerért dolgozó melós ne vegyen fel hitelt 20 milliós BMW-re, stb.

 47. Jancsika!
  Részben igazad van. De az adósság a kamatos kamattal jutott el
  idáig! Az államközi hitel szerződések részrehajló módon a hitelezőknek kedvezve lettek megírva. Ami elégé becstelenség.
  Persze ehhez kellet a mindenkori politikai és gazdasági elit hozzáállása is, akiket persze MI választottunk. Na de akkor is a jó erkölcsbe ütköző dolog. Te is tudod hogy ez egy végtelenített pénzszivattyú, amit már képtelenség visszafizetni. Illetve csak iszonyú áldozatok árán lehetne. A közös államvagyon java részének eladásával, és a jövő generációk életfeltételeinek jelentős rombolása árán. Persze ennek örülnének a hitelezőink.

 48. 46:
  „Az arany egyszerűen csak JOBB pénz mint a papír. Csodát önmagában nem tesz. Semilyen pénz nem ér semmit ha nincs mögötte valódi érték”

  Nem is érnek, kivéve az aranyat.
  Mivel nemhogy jobb pénz, hanem az egyetlen fizető/csereeszköz amely eddig is túlélt és ezután is túl fog élni minden más valutát, mert -ellentétben azokkal- korlátozottan áll rendelkezésre és nem lehet elinflálni.
  Mindig is a jólét szimbóluma volt és az is lesz. Kár ellene fogadni:)

  Bővebben:

  „megállapíthatjuk, hogy az arany kiállta az évezredek próbáit és a rendelkezésünkre álló minden árucikk között értéke a legmaradandóbbnak bizonyult, s mellette minden más anyag vesztett fontosságából – mondhatni, a legkiválóbb elszámolási egységgé vált.
  Még az arany pénzértékének változásai sem az arany, hanem a pénz értékét mutatják.”

  Még bővebben:

  A pénz története

  1. szakasz: Árucsere
  …Például az iparosok gyártmányaikat élelmiszerekre cserélték

  Az árucsere hátrányai:

  a,nehéz volt olyan cserepartnert találni aki az én árumért a számomra szükséges árut adta
  b,nehézkes volt egy áru értékét egy másikban meghatározni (a cserepartner-találás nehézsége miatt nehéz volt az árakat összehasonlítani)

  2. szakasz: Árupénz

  A cserekereskedelem hátrányainak kiküszöbölésére kialakultak az általánosan elfogadott közbülső csereeszközök. Ezek a csereeszközök szintén áruk voltak, viszont olyan áruk amelyek a legalkalmasabbak voltak más árukra történő cserékre.

  Árupénz szükséges tulajdonságai:

  értékállóság
  oszthatóság
  egyneműség
  szállítható legyen
  mindenki által elfogadott legyen (gyakran a keresett árucikkek)

  Példák az árupénzre: só, szarvasmarha, sivatagos területek pedig gyakran teve, trópusi társadalmakban kagyló, bálnafog, kövek. Jelenkorban jó példa a börtönökben a cigaretta.

  A szükséges tulajdonságok egyik legjobban kielégítői voltak a nemesfémek. Arany, ezüst, bronz a legáltalánosabban használt árupénzekké váltak már az i. e. 3. évezredben.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9nz

 49. 52 ijou

  „Semilyen pénz nem ér semmit ha nincs mögötte valódi érték”
  Nem is érnek, kivéve az aranyat.”

  Az arany sem ér semmit, ha nincs VALÓDI érték mögötte…
  Ha nem tudod becserélni olyasmire, amit meg lehet enni, vagy melegít, vagy megvédheted magad vele, akkor a hajadra kenheted.

  Az arany nem helyettesíti a munkát.
  De ha van munka akkor az arany a leghatékonyabb csereeszköz, ez tény, de magában semmit sem ér.

 50. Előbb lesznek árupénzek majd az alapvető árucikkek, mint az arany.

  Mikre gondolok:
  – Konzervek, tojás, sajt, egyéb egységesített vagy egységesíthető élelmiszerek.
  – Élvezeti cikkek mint kávé, cigaretta, gyógyszerek (nyugtatók, altatók), alkoholos cuccok
  – Energiahordozók mint benzin, gázolaj aztán az ezeket helyettesítő vagy más típusú elégethető dolgok mint fa, szén, higítók, petróleum, denaturált szeszek, fáradt olaj(! minden autó teknőjében van pár liter).

  Természetesen azért nem hiszek az aranyban mert nincs minimum 1 kg belőle nekem. (ha megerőltetném magam akkor lehet hogy lenne) 🙂

  Még nem sikerült senkinek érvekkel alátámasztani azt hogy miért fogadna el aranyat bárki, ha a bankrendszer összeomlik vagy utána 2 évvel?
  Rakásra döglés közben kit érdekel a sárga fém?
  Csak jegygyűrűből össze lehet lapátolni ha valaki nagyon akarja az 1-2 kg aranyat (persze sok embert kell ahhoz elásni…).

  Mondjuk 40-50mFt-ot nem igazán tudsz geddonra számítva eredményesen befektetni, s ha már minden geddon intézkedésed megvolt akkor lehet a maradékot aranyba tenni, kvázi spekulációképpen.
  DE azt kijelenteni hogy ez a biztos vagyonmentés módja kissé poziból való beszélésnek tűnik vágyvezérelve. 🙂

 51. Unalmas már ez az eszeveszett arany tagadás, miközben az ára egyre feljebb megy. Valószínűleg nem azért, mert nem ér semmit. 1945-ben néhány parszt ügyesen eldugta ezt-azt. Amikor már az oroszok nem jártak zabrálni, akkor előszedték, felhozták Pestre és eladták. Mit gondoltok mit kértek érte?
  Nem fogjátok elhinni 😀 ARANYAT.

 52. 55

  Ez egy múltbeli tény, ez nem érv a jövőre vonatkoztatva;
  mint ahogy az sem garancia egy befektetési alap hozamára hogy hogyan teljesített a múltban.

  Lehet elméleti vita lenne/lehetne belőle ha ezen elkezdenénk filozofálni.

  Azt továbbra sem vitatom hogy nem mehet feljebb az ára, amit vitatok az az hogy biztos menedék lenne geddon közben és/vagy után. Azt sem vitatom hogy nem fordulhat elő hogy lesz olyan majom aki elfogadja, csak azt hogy mindenképpen megőrzi az értéket (vagyont).

 53. 52: Mijou, te nem szoktál volt korábban az eltecon blogon kronstadt néven kommentelni? A stílusod és az érvelésed szinte egy az egyben ugyanaz.

  50: Azért tartom rettentően fontosnak újra meg újra elmondani a gépjármű-közlekedést, mert irtózatos pénzekbe kerül a mai napig, és ez a pénz szinte az utolsó fillérig elhagyja az országot, mivel Magyarországnak se olajipara, se járműgépipara, de még gumiiparunk is alig van. Ha összeszámolom, hogy mennyibe került az autókázás ennek az országnak 1970 óta, akkor komolyan azon kapom magam, hogy csodálkozom: hogyhogy CSAK ENNYI az összadósságunk? (most a GDP-nk 140%-a, vagyis kb. 38500 milliárd forint) Főleg akkor tűnik ez valóságos gazdasági csodának, ha figyelembe vesszük, hogy a gazdaságunk VALÓDI értékteremtő teljesítménye még ma sem éri el az 1970-es szintet. A számadataink csak azért jobbak ma, mert ahogy Gyurcsány fogalmazott ott voltak a „trükkök százai”, amiről persze nekünk nem kellett tudnunk. Ez a legrosszabb értelemben vett MSZP-s örökség.

  Szóval volt ott helye ennek az adósságnak, higgyétek el. A magyar nép még soha nem teremtett ennyire kevés értéket és soha nem fogyasztott annyit, mint az utóbbi években. Persze 2008 óta kicsit belassult a verkli, de a mai napig mindenki arra vár, hogy mikor indul be újra tovább. Orbánék is elhitték, hogy az egykulcsos adó majd beindítja a gazdaságot, és akkor megint 4-5%-kal fog nőni a GDP. Aztán persze mégse. De hát ez már világszintű jelenség: elértük a reálgazdaság teljesítményének a felső korlátait, innentől kezdve már csak lefelé visz az út.

 54. Elméleti vita? Az arany már bizonyított.Ezt teszi x ezer éve.

  na akkor nézzünk valakit aki átélte az argentin összomlást 2000-ben, mellesleg nagyon tanulságos a blogja, érdemes olvasgatni.

  Ezt tanácsolja:
  Fektesd a pénzed 25-50%-t aranyba (vagy ezüstbe ha nincs elég pénzed aranyra). Ez az egyetlen dolog amely által garantálhatom hogy védve leszel egy gazdasági összeomlásban”

  http://ferfal.blogspot.com/2011/01/economic-collapse-preparedness-what-to.html

  http://ferfal.blogspot.com/search/label/gold

  Persze ő is csak egy majom és gondolom nála is sokkal jobban tudjátok hogy mit ér az arany egy összeomlásban…

 55. 55. Tiborbá.

  „Unalmas már ez az eszeveszett arany tagadás, miközben az ára egyre feljebb megy. Valószínűleg nem azért, mert nem ér semmit.”

  10 évvel ezelőtt az USA-ban az ingatlanok ára emelkedett folyamatosan, és hülyének nézték azt aki nem ült fel erre a szekérre. Most meg az érzi magát hülyének aki felült.

  Ne felejtsük el, hogy senki sem tudja, hogy hova lett Fort Knoxból 4577 tonna arany… de valahova lett és príma mennyiség az arany árfolyamának manipulálására.
  A mostani pénzügyi elittel az élen semmi okunk nincs azt hinni, hogy az arany ára nem egy új lufi fújására van kiélezve.

  Persze… az arany idén jóval többet ér mint tavaj, és jövőre vélhetőleg még többet fog érni.
  Ez volt a mantra az ingatlanok esetén is.
  De az ingatlanokban legalább lehetett lakni.

 56. „52: Mijou, te nem szoktál volt korábban az eltecon blogon kronstadt néven kommentelni? A stílusod és az érvelésed szinte egy az egyben ugyanaz”

  Nem. Nem is ismerem azt az oldalt, de majd ránézek.
  Közben megnéztem. Hmm. Tényleg hasonló kronstadt stílusa így első blikkre.

  Csak ne hivatkozna pont Krugmanra.

  „Eszerint az USA élénkítési csomag kb. 4-szer kisebb volt mint a minimális méret lett volna.”

  Krugmannak mint jó keyneziánusnak ez a buzija. Egyre több pénzt önteni egy fenntarthatatlan rendszerbe. És ha ezek után még szarabb lesz a helyzet akkor jön a vinnyogás hogy nem adtatok elég pénzt. Adjatok még még még…

  Szereintem viszont Mish-nek van igaza.

  „In general Keynesians propose throwing more money at the problem, a setup that will inevitably lead to 200 percent debt-to-GDP problems like Japan, then a spectacular blowup as we saw in Greece.”

  Bővebben ha valakit érdekel:
  http://www.ronpaulforums.com/archive/index.php/t-198791.html?s=a5dcc556a4203efb510b34c5e9c5204e

 57. 59: Van egy jelentős különbség. Az arany jelenlegi piaci árának kb. 60%-a az előállításának (kibányászásának) a költsége, és pár éven belül ez garantáltam még följebb fog menni, mivel a világ kitermelhető aranykészletei egyre inkább fogynak. Lehet persze azután is kitermelni, de már JÓVAL drágábban, mivel egyre fejlettebb technika kell az egyre nehezebben elérhető készletek bányászásához. Ez pont ugyanaz az eset, mint az olajjal. Van persze egy fontos különbség: az olaj a jelenlegi gazdasági tevékenységeink túlnyomó többségéhez közvetlenül szükséges, az aranyat szinte kizárólag az ékszerészetben és a félvezetőgyártásban használják. Tény tehát, hogy az arany addig marad értékes, amíg az emberek elhiszik, hogy az. Viszont az is tény, hogy már több ezer éve elhiszik, ez tehát valószínűtlen, hogy változna. Még egy érv az arany mellett, hogy az olajat elég nehéz tárolni, hát még magaddal vinni, ha venni akarsz belőle valamit. Tény ugyanakkor, hogy ha diverzifikálni akar valaki, akkor érdemes más dolgokból is rendesen betárolni: pl. pár ezer liter benzin, jónéhány tonna szén, búza, rizs, stb. Nem csak azért, hogy legyen, amikor kell, hanem azért is, mert tény, hogy ezekkel rendesen lehet bartellezni geddon esetén. Sajnos azonban a tárolhatóság, kezelhetőség és időtállóság tekintetében mind-mind messze alulmaradnak az arannyal szemben – nem hiába lettek a nemesfémek az első valóban időtálló pénzek.

 58. „10 évvel ezelőtt az USA-ban az ingatlanok ára emelkedett folyamatosan, és hülyének nézték azt aki nem ült fel erre a szekérre. Most meg az érzi magát hülyének aki felült.”

  „A mostani pénzügyi elittel az élen semmi okunk nincs azt hinni, hogy az arany ára nem egy új lufi fújására van kiélezve”

  Attila. Lakásból, irodából bármennyit építhetsz, korlátlanul.
  Ezt teszi pl Kína is. Lásd szellemvárosok ahol senki sem lakik 64 millió üres lakással(http://www.dailymail.co.uk/news/article-2005231/Chinas-ghost-towns-New-satellite-pictures-massive-skyscraper-cities-STILL-completely-empty.html)

  Ez tehát tényleg egy lufi.

  De az arany -több jó tulajdonsága mellett- nem áll rendelkezésre korlátlanul, ezért kétlem ebből lufi lesz.
  Úgy meg pláne nem, hogy az éppen kitört valutaháborúban minden ország vállvetve próbálja rombolni a saját valutájának az értékét a versenyképesség jegyében.

  Ez természetesen nem sikerülhet, ezért menekül az értelmesebbje olyan dolgokba amelyekből kevés van pl arany, mivel az tartja az értékét a folyamatosan inflálódó valutákhoz képest, amelyekben egyre többen egyre kevésbé bíznak.

  adalék:

  „Az Arany Világtanács tavaly három hónappal ezelőtt statisztikai módszerekkel vizsgálta az árfolyam-buborék kialakulásának lehetőségét, összehasonlítva az arany piacát olyan klasszikus piaci buborékokkal, mint amilyen a közelmúltban az USA ingatlanpiacán, a Nasdaq technológiai szektorában vagy a japán részvénypiacon volt megfigyelhető. Az elemzés a szerzők szerint egyértelműen kimutatta, hogy az aranyár alakulásának statisztikai jellemzői nem hasonlítanak más korábbi spekulatív buborékokra. Ezen kívül megállapítják, hogy a nemesfém jegyzésének hosszú távú átlaga hasonló mintát követ, mint egy sor más befektetési alternatíváé, beleértve részvénypiaci indexeket vagy akár az olajét.”

  „Szakértői vélemények szerint a bányákban levő aranyat már csak 15 évig lehet bányászni, aztán elfogynak a Föld mélyében levő készletek. Részben ezzel is magyarázható az a várakozás, hogy a nemesfém értéke folyamatosan növekszik majd”

  „A föld feletti aranykészlet becsült tömege kb. 155 500 tonna, értéke pedig kb. 3 ezermilliárd dollár. A teljes, globális bányászati kitermelés viszonylag stabil, átlagosan kb. 2.525 tonna. Új bányák nyitása és a kitermelés rendkívül költséges (gyakran 3 tonna érc kifejtése néhány grammnyi aranyat eredményez csak), és viszonylag hosszú az átfutási időt – akár 10 év – vesz igénybe, ezért a bányászati termelés növekedése nem várható.”

  Why gold isn’t a bubble
  http://money.msn.com/currency/why-gold-is-not-a-bubble-fleckenstein.aspx

  Gold is not in a bubble; paper money is collapsing
  http://papermoneycollapse.com/2011/05/gold-is-not-in-a-bubble-paper-money-is-collapsing/

 59. Mi lehetett az a példátlan vészhelyzet, ami példa nélküli összefogásra késztette, rövid idő alatt egy blokkba tömörítve a korábban egymás ellen is spekuláló jegybankokat???
  Itt a hozzászólók közül sokan olvasnak idegen nyelvű forrásokat, szerintem ezt lenne érdemes körüljárni, vissztérve a poszthoz, mert a hír valódi súlya szerintem komolyabb mint Usa lemínősítése másfél hónapja!
  A tippem: egy globális pusztító pénzügyi összeomlás megakadályozása. Az európai bankok már hetek óta nem kapnak kölcsönt egymástól, mindenki az EKB-től kénytelen finanszírozni a napi zárás egyenlegét. A hírek szerint egy francia nagybank került a csőd szélére, és ha nem avatkoznak közbe, akkor ennek a banknak a csődje dominóhatásként órák, napok alatt lefagyaztotta volna pénzügyi rendszert. + tőzsdeesés, pánik, pénzkivonás a bankokból, cégek fizetésképtelensége, stb. lehet folytatni a sort. Szóval ennyire rezgett a léc, és mivel az EKB forrásai már nem voltak elegendőek, hogy finanszírozza az európai bankokat, most félretéve az eddigi érdekellentéteket, mindenki aki a Nyugathoz kötőtődik beszállt hitelfolyósításba.
  De ne aggódjon senki, ami késik az nem múlik…

 60. 59:
  Hiába reménykedtek, álmodoztok egy hatalms világ forradalomról, 7 milliárd ember nem tud eltűnni egyik pillanatról a másikra, és hordozza magával saját intrinsik értékeit. Ha sok ezer éve imádja az arany(borjút) és hisz annak értékében, ez a hozzáállása nem fog megváltozni gong ütésre. Az összes ellenérv nem más, mint okos, de soher emberek önmegnyugtató csűrés-csavarása az irrelevens tényeknek. Kár erre több szót vesztegetni. te tárold a munkaerődet, amire majd kb. 40 év múlva lesz szükség. Én tárolom az aranyamat, amit kb. 2 év múlva fogok gyümölcsöztetni. Minden esetre, aki első tanácsomra aranyat vett, az mára megduplázta a vagyonát. Aki a te tanácsodra a munkaerejére támaszkodik, most munkanélküli 😀 A jövőt pedig senki se ismeri.

  63:
  Ez egyértelműen a végjáték kezdete. Azt is sejteni lehet, hogy a bamkárok tudatában vannak a helyzetnek, de természetesen nem nyilatkozhatnak. Már olyan sokszor felhoztuk a Titanicot. Süllyed a hajó, a halál elkerülhetetlen, akkor pedig ne figyeljünk oda, teljes gözzel szivarttyúzuk a vizet, akkor talál egy félórával később tűnik el a hajó a habokban. Na ez megy most. Azzal a különbséggel, hogy ez a Titanic fel fog támadni halottaiból, csak senki nem tudja (pontosan) hogy az új hajó hogyan fog kinézni. De azt már sejteni lehet, hogy hatalmas változás lesz a vagyoni viszonyokban. IME: 1946 augusztus 1-én vezették be a forintot, ami fdelváltotta a hiperinflációs pengőt. A pengő (adópengő) akkor már 10^27-re higult, ami nevetséges. Senki nem tudta, hogy mibe feketesse értékeit, mivel várja az új fizetőeszközt. Apámnak dollárja volt. Az értéktelen adópengőtől mindenki szabadult. És mi történt? rendeletileg 1 dollárért (kb.) 11 forintot adott a MNB, de 5 x 10^27 Pengőért adott egy forintot. Az járt kurvárfa jól, aki július 31-én minden vagyonát pengőbe feketette. A sok okos hatalmasat bukott. Hogy lássátok az arányokat. 1946 júliusában 1 dollárból a család kb. egy hétig tudta magát ellátni élelmiszerrel. Augusztus 1 után 11 forint még egy napra se volt elég.

 61. 64:

  Elmondom én mire számítok.

  Most elindul egy pénznyomda, megtöbbszöröződik a pénz miközben az infláció beindul.
  Két folyamat fut párhuzamosan:

  Egyszer sokan nem lesznek képesek elég pénzt keresni/kapni ahhoz hogy megéljenek a jelen színvonalukon. Ez vezet az éhséglázadásokhoz, bolt fosztogatásokhoz.
  Sok millió embert nem lehet börtönbe csukni, így is tele vannak. A bűnözés megnő az elérhető árukészlet szűkül, és tovább drágul.

  Másoknak sok pénzük van, fenntartják az életszínvonalukat és van megtakarításuk, ami az inflációnak megfelelően növekszik (forgatják papírokban, kamatot kapnak rá, stb). A bizonytalanságok révén egyre kevésbé kapnak árut a pénzükért ezért elkezdenek tartalékolni, megélhetésükhöz szükséges árut betárolni. Épülnek a pánikszobák.

  A két hatás valamikor összecsap, addig is erősíti egymást, a két réteg ráadásul szembefordul egymással, mivel az egyik állandó célpontja a bűnözésnek (mert neki van), a másik meg már szinte folyamatosan bűnözik a túlélésért.

  Amikor a gazdagabbak elkezdenek a pénzükön tömegesen árut venni akkor nagy hiányok lesznek mindenben, és mivel nem tudnak érte árut adni akkor beindul a hiperinfláció.
  Értelemszerűen ekkor a leszakadtak a hideg vizet sem tudják megvenni már, boltokban az a kevés ami van az ki lesz rabolva.

  Ezt veszem a geddon kezdetének, ekkor indul be az hogy az emberek egymásnak esnek a saját túlélésükért. Boltok, közrend védői kimerültek, illetve mindenki már a saját személyes túléléséért küzd.
  Közszolgáltatások leállnak már amelyik eddig nem akadozott, és kezdődik a tánc.

  Most még csak a pénznyomda kezd, szerintem a fenti folyamat kb 2-3 év amíg kifut a folyamatos romlással együtt.

  Nem lesz másik pénz és nincs szerepe az aranynak.
  Biztos valahol tévedek, de szóljatok hogy hol.

 62. 65.
  2-3-év amig kifut? Nem vagy Te egy kicsit optimista? 🙂

 63. 66: lehet optimista jóslat.

  Én azért tartom valószínűnek hogy nem most télen lesz az összeomlás, mert a rendvédelem még semmilyen terhelést nem kapott. Szerintem több hullámban lesz tesztelve mire szétesik.

  Ha mindegyik történés a szoci időszakban tapasztalt randalírozási méreteket eléri és időtartamban is hasonló méretekben fut ki köztük szünetekkel, akkor a 3 teszt minimum 2 év.

  A köv topic is előrevetíti hogy jöhet az első rendvédelmi teszt az usában. Itt biztos vagyok benne hogy vérbefojtják ha máshogy nem tudják lekezelni, de elsőre szerintem még az sem kell. Kiemelik a hangadókat, ás elrekkentik őket a dutyiba, a tömeg meg mehet haza gondolkodni. Aztán egy pár hónap múlva ugyanaz a tömeg megint felbátorodik, új vezetők lesznek és mennek megint neki a karhatalomnak.

 64. 67. Amíg van mit enni, meg lehet ilyeszteni a népet. Viszont az USA-ban jó esély van rá, hogy két éven belül tényleg lesz olyan időszak, amikor nem lesz mit enni. A rendvédelemre nyomás akkor fog nehezedni, nem amikor a hitelre vett plazmatévét félti a nép…

 65. 65.
  Nekem nincs aranyam, de jó volna ha lenne. Erre egyszerűen már nem futja, és prioritásban számomra nem az a legelső.

  Lehet, hogy lesz idő mikor az arany sem ér semmit, de ezt nem tudhatjuk. Az összeomlás mértéke és üteme fog választ adni erre a sokadszor felmerülő kérdésre.
  Én kajában és organikus vetőmagban gondolkodom(mert ez jelen pillanatban olcsóbb), és ha keletkezik feleslegem(élelem). Akkor azt eladom és csakis ARANYAT!!! fogok cserébe elfogadni.
  Esetleg jó kéziszerszámokat, kézi eszközöket, lovat is lehet cserealapnak venni, tartani. Egy-egy disznóért is komoly arnyban kifejezhető vagyont lehet majd kapni.

  Számomra sokkal inkább az a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán olyan, hogy kereskedelem, emberek közötti kerekesedés, barter?
  Ha a történelmet vesszük alapul, akkor egyértelmű igen a válasz.
  Erre az esetre az én aranyam 1 az élelem, 2vetőmag, 3hasznos holmik stb. lesz. vagyis valami ami egyáltalán cserealapot képviselhet. Csak az arany sokkal „koncentráltabb”, mivel nem vihetek 100 kiló kenyeret a hónom alatt.
  Ha viszont arany, akkor .szerintem-csakis kis kiszerelés(1érmék,2 gyűrűk,nyakláncok stb. 3töredékek)
  Véleményem szerint ez életszerű.

 66. 65.

  Viszont könnyen lehet, hogy a történelem ezúttal nem ismétli meg önmagát és nagyobb mérvű lesz a dolog mint idáig bármikor.
  hiszen a probléma nagysága azt sugallja, hogy most olyanra építettük az életünket és oly mértékben, ahogy még soha előtte.
  És akkor az arany, meg élelem kérdése sem lesz releváns a kereskedés szempontjából.

 67. 67:
  Az USA vérbefojtás nem lesz egy könnyű menet, mert a lakósság állig fel van fegyverezve (törvényesen). Már két éve se voltak képesek a lőszergyárak lépst tartani a kereslettel, ami nem volt titok. Ha Amerikában elindul a cirkusz, az polgárháborút fog jelenteni.

 68. 71:

  Tartanak is tőle rendesen. Ezért térképezik fel az összes ember kapcsolati hálóját hogy azonnal likvidálhatóak legyenek azok a vezetői magok akik élére állhatnak egy akármilyen félkatonai szervezetnek.

  FBI, CIA vadul keresik a „terroristákat” a saját népük fiai között, és minden eszközük meg is van hozzá hogy bárkire rámondhassák hogy terrorista.

  Nem hinném hogy ilyen háttérszervezetek mellett majd a tüntetéseken próbálkoznak kilőni pár forrófejűt, szerintem előbb tudták már hogy kiknek nem szabad megjelenni a wall streeten. Kiherélik a tüntetéseket előre, a közvélemény meg nyugtázhatja hogy nincs is igazából semmi gond (amíg van kaja, meg cirkusz).

 69. A vérbe fojtás majd az éhséglázadásos eseteknél lesz/lehet, de ott csak pontvédelemre lesz ereje az usa katonaságnak is.

  Ezt a 609-es postban ecsetelgeti Balázs, hogy miként lehet szerinte. Nekem őszintén lövésem sincs hogy mi lesz ha az usákok egymást kezdik lődözni, de ez még a jobbik eset mintha mondjuk minket kezdenének agyalni 😀

 70. A barátom öccse kint él az USA-ban és kicsit másként beszélt erről.
  Miközben a tévék tele vannak rosszabbnál-rosszabb hírekkel, addig az utcán mást láthatsz:
  – Romló munkanélküliségi statisztikák ellenére mindenhol „Help wanted” táblákat láthatsz.
  – Rengeteg új autó az utcákon
  – Rengeteg megrendelése van (házakat újít fel), be van táblázva jövő nyárig.
  Ez nem ugyanaz a helyzet, mint ami a válság kirobbanásának környékén volt. Akkor például ő átmenetileg hazaköltözött, annyira leállt minden.
  Ebből nem zárható még ki a W forgatókönyv, de furcsa kettősség van az utca és a hírek között.

 71. Attól függ hogy hol él. Nekem is vannak ismerőseim Texaszban, és pont u.ezt mondják.
  De kérdezz meg pl. egy detroitit (hivatalosan 25%, nem hivatalosan 45%-50% a munkanélküliség) vagy clevelandit mit gondol erről.
  Ami tény: a legfrissebb -hivatalos- felmérések szerint 46.2 millió (összlakosság 15%-a) ami él szegénységben. Egy évvel ezelőtt 2,6 millióval kevesebben voltak. Ez a valaha látott legnagyobb növekedés egy év alatt, mióta mérik (1959).
  A nem hivatalos statisztikák szerint szerint 23% a munkanélküli. (http://www.zerohedge.com/node/438067).

  Detroit ma, képekben:
  http://www.thecoolist.com/the-ruins-of-detroit-by-yves-marchand-and-romain-meffre/

  http://www.putri.freeblog.hu/archives/2011/02/26/Detroit/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük