(601) Az Európai Unió jövője egy héten belül eldől

Tibor bá’ online

[pontos fordítás]

 

f

ő2011. szeptember 01. Szerző: Shah Gilani gazdasági stratéga. – Az Európai Unió jövőjének órája hevesen ketyeg.

A sovereing (állami) adósság krízistől megrendítve a teljes euró-zónának szembe kell néznie azzal, hogy egy héten belül szétesik.

A német Legfelsőbb Bíróság a  German Federal Constitutional Court szeptember 7-én ül össze, hogy eldöntse, Németország jogszerűen járt-e el a görögök megmentésére összeállított alapba való fizetésével. Amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy a német részvállalás az European Financial Stability Facility (EFSF)-ben szembe megy az EU törvényekkel, ennél is rosszabb, ha alkotmány ellenes, akkor az egész Euró-zóna összedőlhet.

A német Alkotmány Bíróság jövő szerdai döntése elindíthat egy láncreakciót.

87 gondolat erről: „(601) Az Európai Unió jövője egy héten belül eldől

 1. Komolyan mondom, már nagyon várom, mikor ismerik már be odafönn, hogy úgy elcseszett ez a rendszer, ahogy van. Ami ennél is jobban érdekel, az az, vajon mit találnak ki helyette..?

 2. Tibor bá, szerintem aki a német alkotmánybíróság tagságáig jut a karrier útján, az kb. elég okos és világlátott ember ahhoz, hogy magától is tudja, de nyilván a biztonság kedvéért meg is üzenték nekik fű alatt, hogy ha el akarják kaszálni a döntést, előtte végrendelkezzenek…

 3. 2: Gazdasági kérdésekben nem egyszerű jogászoknak dönteni, nem ok nélkül fázik a magyar AB is a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos állásfoglalástól.
  Majd itt is lesz egy olyan ítélet, ami ha el is ítéli a görögökkel kapcsolatos pénzkidobást(?), az eredeti állapot visszaállítását nem írja elő.

 4. „…a teljes euró-zónának szembe kell néznie azzal, hogy egy héten belül szétesik”

  Ez egy kicsit BorsOnline-os felvezetés; nagy valószínűséggel NEM fog szétesni az euró-zóna egy héten belül. Sőt még az is elképzelhető, hogy addig nem esik szét, amíg a legfontosabb eurózóna-tagok nem akarják ezt.

 5. Nyilván hosszabb lesz az EU és az eurozóna agóniája. De hogy végül szétesnek, azt nem kétlem.

 6. Az ilyen és ehhez hasonló újságcikkek semmi más célt nem szolgálnak, mint folyamatosan rettegésben, félelemben tartani a jónépet.

  Nincs már olyan nap, hogy ne jelenne meg egy cikk a végső geddonról. Teljesen kicsinálják az embereket, mire valóban eljön az összeomlás.

  Német alkotmánybíróság? Ugyan már. Emlékszem a lisszaboni szerződéssel is parádéztak, aztán végül csak úgy találták, hogy összeegyeztethető a német alkotmánnyal.

 7. Üdv Tibor Bá és Mindenki!
  A Német az egy okos nép, vélem, az alkotmánybíráik még okosabbak.
  EZ a Shah Gilani „gazdasági stratéga”..hehe, az meg mi a franc?.. – csak manipulál, tinci-táncizik a Népnek, kijelentésével prütykölgeti a devizatőzsdét.
  Én majd akkor hiszem el, hogy baj van az euróval, ha a bosch fúrógép ára – EURÓBAN! – hirtelen felmegy a tecsóban. Na az már Eur-infláció!
  Addig, mint JÓ MAGYAR embernek csak az a dolgom, hogy jó sok eurót szedjek össze, és azért JÖVŐTÁLLÓ termékeket vegyek magamnak.
  Persze! Majd összeszarom magam, mert Shah.. cimbora köhint.
  Vagy futok a bankba forintra váltani. 🙂

 8. Ami még nagyon veszélyes ezekben az írásokban az az, hogy a sokadik „egy hét múlva szar a ventilátorba” stílusú cikk után már senki nem fog hinni ezeknek, és mikor tényleg eljő az összeomlás, és tényleg előre figyelmeztet egy cikkíró, már senki nem fogja komolyan venni.

 9. 10:
  lehet hogy ez is a cél.

  Mindenesetre ez kb az usa pénznyomda cikruszhoz hasonló eu-sban.
  Nem lesz itt semmi összeomlás, legalábbis nem emiatt.

 10. Nevetséges,hogy állami,gazdasági döntések ügyében,aminek következtében,-a pénz elszáltt,a hiányérzet maradt-ez a bíróságosdi semmi más,mint színtiszta pótcselekvés.

  A lényege inkább abban van,hogy az EURÓ megmentésének,vagy temetésének ügyét, a kormányzat egy laikus gyülekezetre bízza.
  Ez a bírói kar,most nagy bajban van,mert ők azok,akik most a társadalom hangját testesítik meg,ha így jobban tetszik.
  Bármilyen döntést is hoz,az „megfelel” a közakaratnak,s a kormányzat,Merkellel az élén mossa kezeit.

  -A:)-Mi van akkor,ha a bíróság helyben hagyja Németország Róbertbácsi szerepét az EURO megmentésében?
  -kivívja a nép haragját,aki egyébként is a Márkát várja vissza
  -Merkel nem kompromittálódik
  -Szabaddá válik az út az egységes európai gazdaságpolitika felé,ami a pénzügyi körök vágyálma

  -B:)-Mi van,ha a német kormányt elmarasztalják?
  -Nagy nagy bukta
  -Beindul az euroövezeti láncreakció,azaz a válságban lévő adósok nem tudnának fizetni,s EURO lágyan összeomlana,vele a német,francia,USA gazdaság is,mivel a bankjaik olyan mérvű behajthatatlan követelések büszke tulajdonosai lennének,ami a csődjükhöz vezet
  -Merkel tuti megbukna
  -A befektetők, csak a keszkenőjükkel integethetnének az elszált pénzük után

  Az „A” estben,az is,nehezen képzelhető el,hogy a görögök, egyáltalán tudnák-e majd,a GDP-jük 1/4 részét kamattörlesztésre fordítani.
  Véleményem szerint, ennek kitermelése szinte lehetetlen.

  Nincs az a bíróság a világon,amely a fenti döntéseket, állami alkalmazotti fizetéssel(ami nem lehet azért kevés),alkalmazotti minőségben, meg merne hozni.
  Keresd a nőt!-azaz a súgót:
  Kérdés,hogy a súgónak mi van a szerepkönyvébe írva.
  Én nem fogadnék a „B” verzióra.

 11. A MoneyMorning egyike lehet a tipikus libertárius befektetési hírleveleknek, amiket FED-gyűlölő aranyimádó amerikai zsidók írnak és olvasnak…
  Sok mindenben igazuk van, sokban nincs.

 12. 7:
  Nincs ezzel újságcíkkel semmi baj. 1) Összeül az alkotmánybíróság 7-én e témában, IGEN. 2) Minősítheti alkotmány ellenesnek? IGEN 3) Összedülhet ettől az Euró-zóna? IGEN. 4) Elindulhat egy láncreakció? IGEN. A cikk sehol nem sugall semmit, korrektül hírt ad egy eseményről, ami elgondolkodtató. Ezért fordítottam le.
  12:
  Lehet, hogy nincs is német alkotmány bíróság, vagy ha van, szerdán nem ül össze, vagy ha összeül, akkor nem tárgyalja a görög megmentést. Az amerikai zsidók hatalmas svihákok, imádnak hírek helyett kacsákat kürtölni szét a világba. 😀

 13. Oly jó, hogy itt vagy! Mondogatta is Tibor bá’, hogy mikor jössz már vissza a nyaralásból… 😆

 14. Volt régen egy számítástechnikás vicc. Másolás, felugrik egy ablak: A fájl már létezett. Felülírtam. Baj? Igen / Nem.

  Adtunk n milliárdot Görögországnak. Baj? Ha igen, akkor mondjuk visszakérik? Vagy így akarnak szabadulni az eurozónából? Kicsit szőkenősen érzem magam a hír hallatán.

 15. A kommunizmusnak Európa egyik részében 40 másik részében és keletebbre 70 év kellett. A mai felgyorsult világban az önmagát is kiherélő eunuk EU-nak már nem kellesz ennyi. Ez a világrend már sem nem új, sem nem életképes, gyakorlatilag halott, hiába szajkózzák az NWO fő bábmesterei a világ egyesítését. Kérdés az, hogy az emberek tudata mikor nyílik meg arra, hogy észlelik, egy halottal nem a legkellemesebb egy ágyban feküdni. Fejétől büdösödik a láb 🙂

 16. 13.

  De van Tibor bá, mert jövő szerdán nem fog eldőlni semmi, és az euró sem omlik össze, tök mindegy milyen döntést hoznak, ami egyébként már el van döntve, nem szerdán fogják meghozni, erre a nyakamat teszem.
  Feszültség és bizonytalanság keltése folyik. Akinek kevés az adrenalinja, az falja ezeket a cikkeket.

  Ott az USA esete, meg július vége.

  „Még mindig nincs egyetértés a republikánusok és a demokraták között. Jövő héten fizetésképtelen lehet az USA…”

  Olvastuk akkor igaz? Ugyan ez megy nálunk is, és ha ezt az állapotot még évekig fenn kívánják tartani, hát…
  hát én leszokom az internetről 🙂

 17. 18: Aztán majd meséld el másoknak is, hogyan kell leszokni. esetleg szabadalmasítani kellene. 🙂

 18. Szerintem megoldás lenne, ha írnánk egy orbanviktor nevű férget, amivel minden számítógépet megfertőznénk, és mindegy milyen www oldalt szeretnénk megtekinteni, csak királyunk képét hozná be. 🙂

 19. 20:
  Megfeledkezel a baromi lassan apadó 2/3-ról, akik szentté avatáson törik a fejüket.

 20. Az asszony szerint az internet olyan mint a palantír. Sok mindent meg mutat, de nagyon erősnek kell lenni annak, aki nem azt látja, amit Szauron szán neki…

 21. nem gondoltam hogy nem világos…

  most próbálják a németeket Európa ellen fordítani.
  Tehát a nagy harc megint népek között lesz, és az elit megússza – ha hagyjuk.

 22. 22. Ez nagyon jó hasonlat! 😀 Akkor most fordítsuk el a tekintetünket a tudatunk erejével és üssük be Tibor bá’ blogját… Szaurontól meg jó esetben nem kapunk még 404-es átkot… 😀

 23. 23.

  Attila, amiről írsz szerintem nem most kezdődött, max most csúcsosodik ki a történet. A németeket nem kell Európa ellen fordítani, pont mint nekünk, nekik sincs egy jó szomszédjuk sem. Persze most már nem csak a hollandokat, lengyeleket, franciákat, hanem a görögöket is lehet utálni.
  Egy átlag német kb. idáig tud gondolkodni, holott egy görög adófizető sem kért a németek pénzéből.

  Ha ki akarod nyírni az EU-t, gyengítsd Németországot, a többi megy magától!
  Már Németország leminősítése is felvetődött a hetekben, nagy valószínűséggel ez idén meg is fog történni.

  Aztán az sincs kizárva, hogy Németország most kezdi előkészíteni az eurózónából történő kilépést.

 24. 25. Ebben az esetben pedig az euró zóna a németek kilépése után néhány héttel vagy szétesik, vagy annyi történik, hogy hatalmas inflációval a benntmaradt tagok gazdasági képességeinek szintjére esik az euro értéke.
  Ahogy én értem a dolgokat.
  Ez még nem jelenti feltétlen az eu szétesését, de azt igen, hogy egyetlen tartalékvaluta sem marad. Semmiféle. A dollár már bukott, az euró bukhat, a yen még gyengécske ehhez, meg inflál, a CHF-ből kevés van, más meg igazából nem is maradt (A GBP-t ne is hozzuk szóba, ugrál, mint a veszedelem…) Szerintem…
  És üdvözölhetjük Kanyi-t, az új globális fizetőeszközt… Vagy a teljes összeomlást…

 25. 27:
  A jüant ki fogja elfogadni, mint tartalék valutát? Az USA? Vagy az EU? Szerintem egyik sem, az 100%.
  De egyéb térségek sem.

  Viszont az US dollárba való hit is gyengül (ma még ez a tartalékvaluta). Az euró gyengítése, az euroövezet tagállamainak pénzügyi destabilizációja az USA ténykedéséből származik, szeretnék a dollárjukat megőrizni, mint „világpénz”. A FED „áldásos” tevékenységének (és egyéb rossz intézkedéseknek) köszönhetően az US$ iránti bizalom megromlott, és a jövőben nem várható pozitív változás e téren.

  A poszt felvetésével kapcsolatban az a véleményem, hogy az US$ labilisabb, mint az €, várjuk meg a 2012-es USA választásokat, és utána értékeljük újra a helyzetet.

 26. 9. Az a helyzet, hogy sorozatosan éljük meg a kisebb-nagyobb összeomlásokat, és senki nem hiszi el. Pl. Az élelemtermelés már összeomlott. Az egyéni egzisztenciák összeomlásának mértéke is meghaladta már az elviselhető szintet. Hasonló a helyzet a politikai struktúrával. Teljesen mindegy, hogy a 2/3-1/3 melyik oldalán fóbiás valaki, a reakciók azt mutatják, hogy a hazai politikia szerkezet azért áll, mert nem tudta eldönteni, merre dőljön. Társadalmi szinten hihetetlen hisztéria folyik (a csapból is). Amíg csak Gorgon akciózott itt addig az ember kényszeredetten vigyorgott (jobb dolga nem lévén) de most már szinte mindenki azt teszi. A legtöbben verbálisan persze, és ahogy egy barátom fogalmazott, azok nem is készülnek igazán semmire, a helyzetet az veszi komolyan, aki csendben marad.

  Szóval túl vagyunk már nem csak a billenési ponton, de a látható jeleken is. De mindenkinek más az ingerküszöbe. A fiamnak akkor lesz itt a világvége, amikor már nem kell iskolába járnia. Bár a szénszünet, aminek okán most szombatonkánt iskolába járnak elég meggyőző jel. 😉

 27. 29:
  Az „összeomlás” kifejezést talán nem haasználnám, de az egyértelmű, hogy a dolgok minden vonalon folyamatosan, és növekvő sebeséggel (ahogy az várható, és megjósolt volt) negatív irányba haladnak. —- Hadd hozzak fel egy apró kis szegmenst. Az önkormányzatok jelentős része múlt szeptemberben nem fizette ki a tankönyvkiadóknál megrendelt (ingyenes kiosztásra váró) tankönyvek árát. Jött az idei tanévkezdés, amikor is a kiadók hozomra nem voltak hajlandók tankönyvet szállítani. Az önkormányzatok kénytelenek voltak más területről átcsoportosítani pénzeszközt a tankönyvszámla kiegyenlítése érdekében. Hogy honnan hozták át a pénzht, azt nem tudni, de nyilvánvalaóan valami mást nem fizetnek ki. Tömögetik be a lyukakat úgy, hogy máshol keletkeznek lyukak. —- Más: A közművek 3 hónap elmaradás után kapcsolják le a szolgáltatást. Százezrek vannak elmaradva két hónappal és csak arra ügyeltek, hogy a harmadik hónapaban befizesenek. Most a közüzemek a 3 hónapot lehozták 1 hónapra. Tömeges lekapcsolások várhatók. vagyis az van, amit jósoltam. Kiszelektálódás anyagi alapon. A legszegényebbeknél nincs vagy nem lesz áram. Folyamatosan csökken a rendelkezésre álló energia, folyamatosan csökken a fogysztók száma. Nem lesz forradalom. Ha a lakosság felének hirtelene megszünne az ellátása , akkor lenne. De ha minden hónapaban csak egy tört százaléknak kapcsolják le a áramot, akkor nincs tömeges felzúdulás, és ez így lesz az élelemmel, ivóvízzel, gyógyszerekkel, stb. is.

 28. 28 Csabi

  „A jüant ki fogja elfogadni, mint tartalék valutát? Az USA?”

  Bárki… ha minden alternatíva gyengéb.
  Ha van megtakarítot pénzed, és fektetheted jünba, fektetnéd dollárba?

  A svájci frank is addig erősödik, ameddig a dollár gyengül.utána beáll az eredeti értékére.

 29. 30:

  Két hónap elmaradás után kapcsolnak ki, ez volt a törvényi módosítás és erre álltak át.

  Igazából felháborító hogy 3-4eFt-os havi számláknál is kikapcsolnak 10eFt-os költséggel (kikapcsolás és visszakapcsolás díja). Kvázi így pörgetve a gdp-t hasznos tevékenység nélkül.

  Másik oldalon meg iparág lett az óra manipulálás, egyéb trükkökről nem beszélve…

 30. Valahogy nem tudom kiverni a fejemből, hogy Görögország annak idején eleve csak egy bődületesen nagy hazugsággal azaz a költségvetési hiány meghamisításával lépett be a zónába. Később amikor amikor maastrichti szerződésben rögzített konvergenciakritériumok szerint kellett megfelelni ahhoz hogy valaki bevezethesse az Eurót, már az aláíráskor rengetegen támadták. 2006-ban amikor Görögországba költöztem, akkor kezdett el bennem megfogalmazódni egy dondolat, akkor kezdtem el először szkeptikussá válni az egész EU-val kapcsolatban. Cseppet sem lenézésből vagy lebecsmérlő véleményt alkotva mondom, de számomra megdöbbentő volt, hogy egy országban ahol érezhetően működik a korrupció, ahol egy internetelőfizetés bekötési ideje a boríték vastagsága határoz meg, ahol a szemét csak úgy hever az utcán, ahol a legtöbben feketén vagy szürkén dolgoznak, nyiltan vallják és szükségszerűnek érzik az adócsalást, ahol az oktatás szintje érezhetően gyengébb, ahol az emberek modora- és általában a kultúrára való nyitottságuk igencsak hagy maga után kívánnivalót hogyan és miért tartozhat előbb az Európai Únióhoz és az eurózónába. Persze ez csak az én akkori naiv képem volt az EU-ról. Hogy az európai közösségbe való tartozáshoz egyfajta felnövés, közösségi szinten és értelemben is vett érettség is kell. Valami olyan, ami nem csupán egy befizetős buli. Ahol nem csak az számít hogy kinek mennyi pénze van, vagy hogy vannak e pénzes haverjai. De esetleg az is, hogy nem szarik a sarokba, nem kötözködik és balhézik ha részeg, és úgy általában lehet vele értelmes dolgokat csinálni… Hát, naív voltam…

 31. Annyian beszélnek összeomlásról…
  De mi is omlik össze?
  Hát a kínkeservesen összerakott pénzügyi rendszerm ami szinte mindenkinek roszm csak egy szűk elit fölözte le a hasznot.

  Ezért nem kár.
  Olyan nagy baj hogy a spekulánsok kiiktatásával megy majd tovább a gazdaság?

  Lehet hogy a németeknek elege van abból is, hogy különböző országok megsegítésének kifogásával pumpálják kifelé belőle a pénzt… mert ugye senki sem gondolja komolyan, hogy a görög vagy a portugál proli kap abból a sok milliárdból egy kanyit is… ugye?

  Mert nem az euróval vagy az eurozónával van a baj, hanem a pénzügyi elit hozzáállásával.

  Ugyanis van egy nagyon hatékony termelési rendszer, de az elosztás gyakorlatilag bűnözők kezében van.
  Nem a rendszerrel van a baj hanem az elittel.

 32. 30:

  Ezek alaján szépen megvárja az elit amíg a népesség szépen fogyni kezd, éhezés, fagyhalál, járványok miatt.
  Közben reménykedik hogy kitart addig az élelemforrás, meg az energia.

  Nagy lázongás nem lesz, mert mindenki így jár. Akinek meg van attól tömegesen fognak „kölcsönkérni”.

  Mindenki megéli majd a saját geddonját, amire úgy készült fel hogy felkészült.

  Mondjuk nekem ez szimpatikusabb kifejlet mint a fosztogatós rakásradögléses.

  Ehhez mondjuk az időtényező a fő kérdés.

 33. 35:

  A rendszer összeomlátás megint a köznép fogja megszenvedni.
  Ugyanis a spekulánsok olyanok (szükségszerűen) ismerik a rendszer működését.

  Szerinted a Soros miért földet vásárol mostanában? Az aranyat meg adogatja el.
  Jobban látja mi lesz a következő slágercikk. Az élelem…

 34. 37 elféage

  „Ugyanis a spekulánsok olyanok (szükségszerűen) ismerik a rendszer működését.”

  Nem hiszem.
  A spekulánsok egyszerűen paraziták. Ahhoz van jó érzékük mint a szúnyognak, hogy megtalálják a pontot ahol szívni lehet.
  ha a spekulánsok értenék a rendszertm akkor nem lennének válságok.
  A válságok attól vannak, hogy túlszívják magukat és a gazda lebetegszik – vagy elpusztul. És ebbe a parpzita is beledögölhet.

  Soros azt vehet amit akar, de lehet hogy a válság után már nem lesz módja élvezni, mert a szabályok nagy valószínűséggel meg fognak változni.

 35. 35:Attila
  „De mi is omlik össze?
  Hát a kínkeservesen összerakott pénzügyi rendszer….”

  A pénzügyi rendszer összeomlásánál nagyobb gond a gazdaság/termelés összeomlása. De egy növekedéserőltetett/orientált gazdasági rendszerben (globalista) a gazd. összeomlás előbb-utóbb szükségszerűen be fog következni (erőforrások/a Föld kifosztása), az állandó növekedés nem lehet alternatíva. (de ezt már sok posztban kibeszéltük).
  És ha a gazdaság borul, akkor borul vele együtt sok minden (életszínvonal, termelés-fogyasztás a mai megszokott módon, stb.stb).

 36. 39 Csabi

  Logikusan nézve ez a rendszer hibás és beteg… tehát az amit összeomlásnak nevezünk, az a javulás, gyógyulás folyamata lesz.

  Igaz, lázzal, levertséggel, „ágyhozkötöttséggel” járhat, de utána mindenképpen jobb lesz.

  A tömegek nem tudatosan hanem ösztönösen reagálnak… az ösztön pedig természetes, tehát pozitív.

 37. 21: Wikipédia – Szentté avatás ( hátétépé://hu.wikipedia.org/wiki/Szentt%C3%A9_avat%C3%A1s )

  „A szentté avatást bárki (jogi vagy természetes személy) kezdeményezheti a halál helye szerinti illetékes főpásztornál, feltéve, hogy a jelölt („Isten szolgája”) már öt éve halott.”

  Szigorúak a feltételek.

 38. 40:Attila

  „amit összeomlásnak nevezünk, az a javulás, gyógyulás folyamata lesz.
  (…)de utána mindenképpen jobb lesz.”

  Attila, nem tudjuk (most) előre, hogy ez az összeomlás milyen (mértékű) lesz, kisebb, nagyobb, totális??? Arról meg sejtéseink sincsenek, hogy utána mi lesz, mi marad meg a mai dolgokból (technológia, társadalmi rendszer, tudományok, stb.)
  Ha, amit az összeomlásról írsz: „az a javulás, gyógyulás folyamata lesz.”, ebben én szkeptikus vagyok. Az összeomlás komoly emberi áldozatokat (népességcsökkenés), technológiai/tudományos/stb visszaesést, nehezebb, zordabb életet a túlélőknek, és még a fene tudja miket hozhat.
  Ebben nehezen tudom elhelyezni a „javulás, gyógyulás folyamatát”.

 39. -30:-Tibibá:)-„Nem lesz forradalom. Ha a lakosság felének hirtelene megszünne az ellátása , akkor lenne.”

  És miért nem tesz „senki,semmit” azért,hogy ez ne így legyen?
  Azért,mert az emberiség kiskorú.Kinézetét,és viselkedését az alábbiakban foglalnám össze:
  Teste,a Michelin-baba formai jegyeit viseli magán,kötözött sonkára hajazó,pufók,lágy izomzatú emberkezdemény,akinek,hogy be ne sz@arjon a félelemtől,Liberóba burkolták a hátsófelét,s,ha mégis ki akarna állni a gátra,összeszedvén nyeszlett teste minden erejét,akkor a jóságos Nagy Testvér gyorsan egy mesekönyvet nyom a kezébe,amivel megtapasztalhatja a virtuális valóságot.
  A retardált agyú kisember addig csendben is marad,amíg a „cumi” ki nem esik a szájából,s valami nagyobbat nem próbálnak lenyomni a torkán,s közben azt hiszi,mérhetetlen önbizalommal,hogy ő az,aki megoldotta a Gordiusz-i csomót,s ezzel a tudattal szép csedesen örök álomba szenderül.

  -35:-Attila:)-„Nem a rendszerrel van a baj hanem az elittel.”

  Fekáliából már megpróbáltak húst csinálni,de azért az csak fekália maradt.
  Ha az elit nem emberbarát,az általa létrehozott rendszer sem lehet az.

 40. 29, 30:

  HA kitartunk abban a hitünkben, hogy nem tudunk jobb megoldást kitalálni, mert „nem éri meg”, vagy mert „az emberek nem érdemlik meg/nem fogják fel”.

  Én személy szerint pl HISZEK abban, hogy szalmából is lehetne megfelelő technológiával, helyi munkaerővel hőszigetelő paneleket csinálni. Ez megfejelve az egyszerű nyílászáró rés tömítésekkel a fűtési költségeket töredékre csökkenthetné. Mindenféle támogatás helyett EZT KÉNE CSINÁLNI, ha „megérné”. Sajnos a kalákából és a csökkenő energiaigényből nincs áfa, akkor meg költségvetési hiány van, hiába végezne hasznos munkát egy csomó ember, csökkenne az energiafüggőség és a környezeti terhelés.

  Vagy: a mai technológia mellett SEMMI SZÜKSÉG tankönyvek nyomtatására, az ÖSSZES tananyag elfér egy körömnyi memóriatárolón. E-paper technológiával, ami normál olvasást tesz lehetővé, és csak a tartalomváltásnál (lapozás) igényel energiát, napelemmel elmuzsikálna egy-egy iskolás teljes tanulóideje (8-12-akárhány évig). Egyetlen eszközzel. Ja, hogy ebből se lenne áfa, ami költségvetési hiány… meg mit csinálna akkor a sok nyomdász? Válasz: nem rombolná a környezetet, használna borzalmas mennyiségű erőforrást értelmetlenül.

  És így tovább… Na EZ lenne ám a forradalom 😀

 41. 35 Én fehéren fekete leírtam, mi omlott össze: az élelemtermelés. Azt látom, hogy nem értitek. Nem baj. Nagyon hamar meg fogjátok érteni. Addig is „viszlát és kösz a halakat” 😆

 42. 45:
  Géza, az oké, ha az élelmiszertermelés összeomlik, akkor nincs mit ennie a Föld lakosságának. DE az élelmiszertermelés összeomlását valaminek elő kell idéznie. Erről szeretnélek kérdezni, mert ez sztem egy komplexebb dolog, kapcsolatban van a gazdasági-pénzügyi-stb. összeomlással, annak LESZ a következménye.
  Ahogy írod: „Én fehéren fekete leírtam, mi omlott össze: az élelemtermelés.”, EZ SZERINTEM MÉG NEM IGAZ, először a gazdaság (ipari) épül le, vele párhuzamosan természetesen a pénzügyi szektor (tőzsde, stb), a mezőgazdaság csak utána jön, ha nincs hitel/támogatás a mg.-i beruházásokra, exportra.
  Az élelemtermelés összeomlását veled ellentétben a 3. helyre tenném.

 43. 46 Tisztázni kellene a fogalmakat.

  Nem véletlenül használtam MÚLT IDŐT. Az élelemtermelés ÖSSZEOMLOTT. Ehhez viszont tudni kell: élelemtermelésről akkor beszélhetünk, ha az emberek el tudják fogyasztani, amit termelnek. Elsődlegesen fogyasztásra is termelnek, és csak a felesleget adják el. Ez az ami összeomlott. Nincs, egyszer volt, hol nem volt. Pá-Pá!

  Amiről te beszélsz, az élelmiszeripar. Itt nem élelemet termelnek, alapanyagot. A vállalkozó megtermeli, eladja, aztán a kapott pénzen megy a tecsóba kaját venni. Ennyi.

  Hogy a kettő között mi a gyakorlati különbség, na ezt tudjuk meg hamarosan mindannyian.

 44. -45:Molnár Géza:)-„Én fehéren fekete leírtam, mi omlott össze: az élelemtermelés. Azt látom, hogy nem értitek. Nem baj. Nagyon hamar meg fogjátok érteni.”

  Dehogynem értik,csak nem akarják felfogni,s nem megérteni,hanem megtapasznalni fogják (velünk eggyütt!!).

 45. 48 Én már értem és részben tapasztalom. Nem szoktam ilyen durva lenni, csak most nem vagyok túl jó passzban…

 46. -49:Molnár Géza
  Szintén zenész…??
  Gyanus lenne,ha ninden simán menne.

 47. 34:
  Az ok egyszerű. Görögország rajta van a térképen (Magyarország nincs). Iskolában tanítják az ókori Görögországot. Nyáron több millió német és nyugat európai nyaral Görögországban. tehát minden egyes eu állampolgár tudja, hogy Görögország létezik. Van egy másik ok is. A magyar politikusok a veszekedéxseiket kiviszik Európába. Hatalmaas hiba.
  41:
  A szenté avatást átvitt értelemben kellene érteni. A többiek úgy értették.
  43:
  Csörmi! Nem veszed észre, hogy nem Tibi hanem Tibor bá vagyok? ne légy már olyan lusta, csak egyetlen egy extra betűről van szó.

 48. 34. csókacsalád

  „de számomra megdöbbentő volt, hogy egy országban ahol érezhetően működik a korrupció, …. kultúrára való nyitottságuk igencsak hagy maga után kívánnivalót hogyan és miért tartozhat előbb az Európai Únióhoz és az eurózónába.

  Hát pontosan azért !!!!

  Az uzsorásnak is a szegény, megvesztegethető réteg a legjobb célpontja, és nem a kiegyensúlyozott középosztály.

  A korrupt vezetés felveszegette a visszafizethetetlen kölcsönöket, vakította a parasztot a nyugdíjjal, és, lám, a görög kikötők, az olajtársaságok, a hazárdjátékok, és a telekommunikáció máris a uzsorások zsebében van.

  Hallotál-e bármi kritikát a Gyurcsány-Bajnai adósságnövelési ámokfutásról pénzügyi szinten? na ugye… még vállonveregetés is volt.

  Tehát a korrupt állami vezetés inkább attraktív a jelen EU elit számára.

 49. Az élelmiszertermelés vs élelmiszeripar közti különbség egy ponton problémás.

  Ott hogy az élelemgyártó túlélhetne akkor is ha nem tudja eladni a portékát szemben azzal aki ipari alapanyagot ad el.
  A monokultúrás jelleg miatt eléggé egysíkú lenne az élelmiszergyártó sorsa.

  Egyébként a kubai példa alapján valószínű hogy hamar feláll egy valamilyen új élelemtermelés ha lassú a lerobbanás.
  Ehhez viszont az kell hogy legyen azért valamilyen rend és legyen valamennyi kevés közszolgáltatás (víz ha csak napi pár órán át is de legyen, a csövek kb 1-2 év alatt szét fognak rozsdásodni mellesleg ha így használják; áram szintén alkalmanként de legyen kiszámíthatóan; fűtési energiák is legyenek elérhetők és megvásárolhatóak (gáz, fa, szén, távhő, stb)).

  Jelenleg a háztáji bármilyen termelés nem versenyképes, csak ha a minőséget is belekalkulálja az ember akkor van talán egyensúlyban. A 7 tő paradicsomom ontja a termést, de került mondjuk 1500 Ft-ba a cucc, ami lejön róla az kb ennyit ér. Viszont bio, jóízű, nem kell elmenni megvenni; ellentétben locsolni kellett és kell, kicsit gazolni körülötte, stb.

  Nyilván összeválogat az ember egy kellően igénytelen növénysort ami jó lehet, és akkor van egy paletta, de a teljes önellátásra való beállás az egy másik szint.

 50. 33. Nálunk 3 ft elütés miatt felszólító levél nélkül kapcsolták ki a netet… Most levelezek velük, hogy a visszakapcsoltatást igazán elengedhetnék…

 51. 54 Kubához az is kellene, hogy tudjunk évente kétszer aratni, és ne kelljen fűteni.

  Jelenleg háztáji termelés sincs csak néhány őrült kísérletezik. De amit termelnek általában ahhoz elég, hogy azt mondják: az élelmünk nagy részét magunknak termeljük. De csak mondják. Aki piacra termel, az is specializálódott. Termel mondjuk uborkát, abból van neki, paradicsomból már nincs. Nálunk az egyik kertész pl. azt mondta: nem tart állatot, mert ami pénz bejön a fóliából, abból akár a biopiacon is vásárolhatna. (Persze a tecsóban vásárol vagy a penybe, mer az olcsóbb)

  Az önellátáshoz legalább két évre előre kell tudni tervezni. Ez már a háztájiban sem ment. Mert a cucc nagy részét pénzre cserélték. Egyébként ez a legnagyobb különbség: egy (ön)ellátási terv alapján határozod meg a vetésterületeket, vagy a piaci igények alapján. A kettő kizárja egymást. A különbség kb az: megmaradunk vagy éhen halunk. Én az utóbbira szavazok. Ahhoz, hogy ne így legyen, minden nagy város közelében kellene lenni önellátó kis közösségeknek, teljes autonómiával, menetfelszereléssel és mindennel, ráadásul húsz éve. Ahol ez mnegvan, van megoldás. Ahol nincs, ott ebédelek, vagy ebéd leszek. Vagy maradunk a mai fenntarthatalan rendszernél.

 52. 56:

  A fûtés valóban egy külön szint, és nagy könnyebbség Kubának, és ezekkel az elônyökkel is nagyon megszenvedtek az átállás során.

  Itt ez nyilván nem lesz meg, a specializált fóliázás nem jelent semmit az önellátásban. Akkor már a gyümölcsfákkal teli kert is jobb, mert akkor tavasztól ôszig legalább van valami mindig. Igaz eddig nem érte meg leszedni, majd lesz egy igyse.

  Akinek van egy kis konyhakertje az valamit tett talán, ha van benne mondjuk 5-10 féle zöldség. Ha vannak tyúkjai, meg esetleg pár kecske vagy nyúl akkor húsban (tojásban/tejben) is jól nyomja.
  Mondjuk ez az amit a szabvány 1000nm-es telken kivitelezhetô szerintem.

  Mindenképpen gondolkoni kell a rejtett termelésben (közterületen akár) olyan növényekkel amit nem ismer fel a többség úgy ahogy azt te irtad.

 53. 57: nekem úgy tűnik, hogy az általános feltételezés: van egy kecském, 10-15 tyúkom és akkor lesz tej meg tojás. Lesz-lesz, de ezeket etetni kell. Napi 1 kg kukorica (ledarálva) a tyúkoknak. Ez évete 3,5 q – honnan? A kecskének még kellemetlenebb az ellátása. Nyáron még csak-csak, de télen? Az állatokat nem lehet kikapcsolni.

 54. 58:

  Kapirgálásra berendezkedve azért a tyúkok nagyrészt önfenntartók lehetnek. Tavasztól őszig mindenképpen, télen meg na bumm nekik is kell valami, kukorica nem lesz de azért valami csak fog nekik is jutni. 2 évnyi kukoricát be lehet tárolni tyúktartásra is vésztartaléknak (kb 15 zsák), geddonosok tuti úgy tárolnak hogy forgó és a romlási határon még jut a tyúkoknak is egyben emberi tartalék is.

  Kecske is nagyrészt legel, szinte mindent megeszik ami zöld. Persze 1000nm-en nem terem neki elég, de ha van gazdabolt akkor van neki élelem (megvehető), ha meg nincs akkor van idő kaszálni neki füvet, gyomot, elvinni legelni és közben kaszálni neki a másnapit. Ha hard geddon van és utcára sem mész akkor nem tudom hogy él túl egy kecske, de akkor a 10-15 tyúk is célpont.

  Mondjuk ezt én még nem tudom milyen és mennyi takarmány kell egy kecskének/nyúlnak/tyúknak.

 55. Hagyományos eszközökkel kb. 5 hold (2,5 hektár) művelhető meg, ezen a területen régen szüken, de megtermelhető volt egy család gabona szükséglete is. Azóta (II. vh előtthöz képest) azonban a nagyüzemi termelés, a szervestrágyázás minimalizálása, mindent egybeszántás stb. viszont a földek termőképességét valószinűleg csökkentette (erre tán Molnár Géza reagál 🙂 ). Ez azért nem jó, mert nagyobb területet kellene művelni, amire már család szinten nem leszünk képesek. – Ezért célszerű lenne valóban közösségek létrehozásán fáradozni, ahol a munkamegosztás megoldható.

 56. 60: Nem lesznek ekkora területek üresen, szerintem a gabona felejtős. Burgonya az amin túléltek a világháborúk alatt vidéken.

  Ha tanyán élsz akkor esélyed sincs közösségre, ha meg falun-városban akkor meg nincs lehetőség mindenkinek 2,5hektárt megművelni, azaz nincs ennyi terület.

  Ez egy izgalmas dolog, hogy hogyan lehet megoldani két terület ütközését, élelemtermelés vs biztonság.

 57. -52:-Tiborbá 🙂 -Bocs, Tiborbá,automatikusan becéztelek.

 58. No, erre jártam, gondoltam olvasok kicsit.

  29.-ben nem igazán tudom levenni, hogy az most rám nézve jó-e vagy rossz-e.

  Attól senki ne féljen, hogy összeomlás lesz. OVi megmondta, hogy 8-10 év kell, mire rendeződik kis banánországunk, tehát addig biztos nem lesz semmi. De legalábbis a mostani kormi uralkodása alatt biztos nem. Még rengeteg lenyúznivalójuk van rólunk, És ezt nem fogják hagyni. Ha más nem lesz, akkor majd mi mentjük meg a németeket. 🙂

 59. 61: Jelenleg Mo-n (ha jól számolom) kb. 0,35 hektár szántó jut egy főre. De nem maradunk 10 millióan 🙁
  „élelemtermelés vs biztonság” Ezt már korábban tárgyaltu többször – lesz paraszt, aki dolgozik, meg katona, aki őrködik. Ezért is problémás családban gondolkodni, faluközösség lehet a megoldás.

 60. 61-hez:

  Mire eljön a termelés ideje, hidd el, jutni fog mindenkinek földterület, mert már addifra csökkenni fog annyira a létszám. Csak az lesz a baj, hogy pont azok lesznek ott a földek mellett állva állukat vakargatva, akik nem a kapához, hanem a fegyverekhez értenek. Szóval az eredmény zéró lesz.

 61. 61: „Burgonya az amin túléltek a világháborúk alatt vidéken” Ezzel az a probléma, hogy ültetés után felügyelni kell a területet folyamatosan, mert kizabálják a földből a vetőgumót is, meg később az ujkrumplit is. Gabonánál ez kisebb gond. Krumplinak sok betegsége is van (boltban szinte nem is kapni egészséges burgonyát már most sem), és pár év alatt leromlik.

 62. -63:Gorgon:)-„OVi megmondta, hogy 8-10 év kell, mire rendeződik kis banánországunk, tehát addig biztos nem lesz semmi. De legalábbis a mostani kormi uralkodása alatt biztos nem.”

  Fogadásokat lehetne kötni rá,az biztos.

 63. Lószar van itt, nem élelemtermelés. Én abszolút osztom Géza véleményét. Sok gazdával beszélgetvén rájöttem, hogy Géza minden egyes szava áll. Bárcsak a levegőbe beszélne!!!

  Olyan gazdasági szerkezetű monokultúrás tájgazdálkodás van, amiből sehogy nem lesz itt ennivaló.
  Nemsokára már a vacak kekszüknek sem lesz semmitérő búzaszerű valami.Nemhogy élelem!?!

  Ismerek gazdát akinek saját állatai vannak(150 birka, 100 disznó, hozzá sok legelővel földdel. Mostanában „múlik ki”, persze gazdaságilag. Annyi neki, látom, hogy működik gyakorlatban, ő még nem hogy mi vár rá.
  Két alatt az összes állata elpusztul és még a fagyasztó se lesz amibe belerakja az éhenhalástól levágással megkímélt állatok húsát. Az 50 HA-ját meg feldughatja a traktorja kipufogójába.Vagy ellopják az összes disznót.

  Fa és víz mellé, lehetőleg ne legyen szántó most. Még a közelben sem. majd egy-két tisztás lehet az.

  ha ez nem megy(vszínű) akkor egy UAZ tartalék benzinnel, mobil cucc, sok konzerv. megpróbálni túlélni az első időket és utána vetőmag és kajahelyekkel olyan csoportokhoz csatlakozni akiknek vannak eszközei és állatai, valamennyire szervezettek és elegendő kapacitással rendelkeznek kis létszámú bővítésre.(létezik ilyen?- lesz).De biztos nem sok és könnyen megtalálható.

 64. 68:

  Ha mindenki erre rendezkedik be akkor nem lesz befogadóképes közösség.

  Egyébként nem is nagyon túlélőképes szerintem ez a technika. mert az első fosztogatóknak sem leszel képes ellenállni.
  Első célpont pont az UAZ lesz.

  Mondjuk járóképes jármű nem hátrány, de lassú leépülésnél pont ezek a cuccok esnek ki, gyorsnál meg pláne.

  Föld egyébként valóban nem kell sok, az első időkben úgysem abból fog élni senki. Könnyebb 5 évre raktározni mint most megszervezni hogy miként fogok bármit termelni.

  Majd lesz 3 évem termelést tanulni konzerv mellett, ha ügyes vagyok akkor ezt ki is tolom mondjuk 1-2 évvel a 3 év termésével, utána jön az éhkop és vagy túlélek vagy nem lesz mit enni. Terület az lesz, s nem kell sokat gyalogolni max kerítéseket átvágni a már nem élők telkeire/házaihoz.

  Eszembe nem jutna elindulni az ismeretlenbe családostul.
  Helyben lehet szerintem túlélni, ha már tudsz rá készülni akkor pláne. Ráadásul aki megközelítene mondjuk egy UAZ-zal az nem biztos hogy nem a fosztogató címkét kapja kapásból.

 65. 68:

  Mondjuk azt a gazdasági kimúlást egy cirka 50ha*1mFt + 250állat*100eFt vagyon mellett nehezen tudom értelmezni.

  Ez cirka 75mFt vagyon most, ha nem képes fenntartani és/vagy gyarapítani akkor némi gond vagyon az emberrel.

  Jó a mezőgazdaság dotáció nélkül nem a nyereségességről híres, de ha belegondolsz hogy ez mekkora vagyon akkor azért ne sirassuk már a gazdát.

  Nyilván nem onnan fog indulni ha készül ahonnan mi, ha csak a fejében lévő tudást veszem már akkor sem.
  Persze biztos szar lesz neki traktor nélkül, de azért nekünk sem lesz olyan könnyű.

 66. 70.

  Traktor= sok vas
  Állattartása, de egyáltalán az egész gazdálkodása nem fenntartható üzemanyag jelentős drágulásánál, nem hiányánál, csak drágulásánál. Ráadásul mindent erre alapozott, minden erre van építve.
  1 HA neki = 600-700 eft, birkák nem érnek 100 eft/db, max a tenyészkosok. Még a hízó se. Most a hízókat 220 ft/kg+áfa+néhol kompenzácíós díjért vesznek át. deha 75 millát is ér, mert egyébként ér, ha magtárolót, a hodályt és minden egyebet összeadunk.
  De akkor is azt mondom, megy a levesbe, ha nem ad el mindent akár a feléért és áll neki egy totál új valaminek.
  na ezt nem fogja csinálni. én azt tanácsoltam neki, -mert azért már érzi a bajt- hogy vonja össze a földjeit kisebb hatósugárba a hodály köré, nem baj ha bukik földet a cseréknél. A kettőből adjon el egy traktort, vegyen gázolajat tartalékba az átálláshoz.
  csökkentse az állományt(variálja is meg), növelje a legelő arányát a szántó ellenében. hobbiból vegyen lovat és felszerelést hozzá. és örökre felejtsen el olyan szavakat, hogy hibrid, gyomirtó, műtrágya stb. ja és barátkozzon össze egy-két családos, erős markú legénnyel. Jól ismer, így csak kiröhögött. ennyi

  Szóval 250 állat nem csak ennivaló, amiért akár ki is iktathatnak, hanem rengeteg munka, fgelelősség, szervezés.
  Ezt nyilvánvalóan nem fogja tudni megcsinálni az új keretek között, de még azelőtt sem.

 67. ja és 250 állat holtestét elhantolni meg csak meló. igaz nem akkora mint életben tartani őket.

  viszonyítási alap, hogy mi mit ér.

 68. 68.
  ja és még vmi.
  a fejében lévő tudás inkább hátrány lesz, mert az kb. annyi, hogy jól vezeti a traktort, tudja a szereket, meg mondjuk sok mindent a MONOKULTURÁRÓL.
  Max. az ér valamit, hogy gyakorlatias mert géplakatos is egyben.

 69. Balázs!
  Nekem olyan érzéseim vannak, hogy az olvasok ilyenkor „lapoznak” egyet és eszük be se jut, hogy megpróbálják megérteni, amit írsz. Lesz itt olyan elhullás néhány év alatt, hogy csak na.
  Gyerekkoromban én „nyaraltam” tanyákon, és láttam mennyi munkával mit lehet elérni, és mit jelent a (részleges) önellátás. Mert a cséplés, gabona örlés már akkor is gépesítve azaz központosítva volt. Ha én most 30 éves lennék, akkor építenék egy gözgépet és egy cséplőgépet hozzá, mert 1-2 évtized és a környék gépésze lesz a dédelgetett kiskirály.

 70. 73:
  direkt dolgokat nem lehet átnyomni így az embereken, főleg hogy nem tudja a hátteret. Nyilván mi tudjuk hogy amit javasoltál az miért ésszerű.

  Neki a jelen eszével nem az, miért vesztene földet és miért cserélgetne össze vissza; minek neki hobbi ló ami egyrészt csomó pénz és nem hasznos most.

  Ugyanigy elküldene a pesti munkanélküli is ha azt mondanád neki hogy adja el a lakását vegyen egy házat mucsajröcsögén és kezdjen kertészkedni meg kecskét tartani tyúkokkal.
  Logikus és igazad is lenne, tudjuk. Csak nem értené meg.

  Túl nagy léptékű változást javasoltál neki, ha kisebb lépésben mondod, ráadásul olyan dolgokat ami a jelen és a jövő gazdaságába is jó akkor el is fogja fogadni.

  (pl: hőszigetelés. fúrt kút, stb aki elvakultabb annak napelem (nem éri meg egyébként)

  ———————————

  Én speciel azt mondanám neki, hogy álljon át rideg állattartásra kecskével, birkával, húsmarhával (nincs napi ki-behajtás). A szántóit nyomja tele olyan takarmánynövényekkel amik nem igényelnek gyomirtást, és növényvédelmet (pl csicsóka).

  Több pontom hasznos, kevesebbet megy a traktor így megspórol egy csomó gázolajat. Ennek egy részét halmozza fel hogy védekezzen az áremelkedés ellen készletezéssel.

  Ha majd belátja hogy ezek jó lépések voltak akkor jobban fog hallgatni rád akkor is ha „nyilvánvaló” hülyeséget beszélsz.

 71. 74:

  Cséplőgépes dologban biztos igazad van, csak szerintem ha nincs áram és olajenergia akkor más okból lesz nagy gebasz. Ha meg lesz akkor a gőzgép nem akkora buli. Ettől függetlenül nálam is megy egyenlőre agyalás szinten a fagázos vagy egyéb tüzeléstechnikás gépen (áramfejlesztés céllal, de a direkt meghajtás sem rossz gondolat).

  Kézi cséplés és őrlés szerintem könnyebben összejön, persze felmérni sem tudom mennyi munka is az akárcsak az évi kenyérhez szükséges mennyiségnél.

  Lassan el kell jutni mindenkinek arra a gondolkodásra hogy a géppel kiváltott munkaerőt nem pihenéssel, szórakozással kell tölteni hanem hatékonyabb munkával.
  Ez az ami gyökeres változást jelentene, ekkor nem ülne kocsiba senki 2 km séta helyett, ekkor nem láncfűrészhez nyúl ha fel kell vágni 2-3 karvastagságú levágott ágat, stb.

  Eleve a munkabírás megnövelése az ami egy jó alap, az hogy a nap során folyamatosan keccsölj valamit, az esti meccsnézést, meg haverokkal sörözést lassan elfelejtve, ugyanúgy ahogy a plázában való ténfergést.

  Mondjuk ez még mindig csak félsiker, mert tudás nem lesz hozzá de legalább nem abból áll majd a munkája az illetőnek hogy valaki noszogassa hogy te figyelj ezt meg ezt csináld ne csak álldogálj.
  (építőiparban megfigyelt 8 támasztja a lapátot 1 dolgozik szindróma esete)

 72. Azért érdemes azon is elgondolkodni, hogy mi az amiről jelenleg úgy gondoljuk megesszük és mi az amiről azt gondoljuk hogy nem ehető meg. Lehet, hogy elsőre bizarrul fog hangzani de ha jobban belegondoltok akkor látni fogjátok, hogy nem csak azzak van a probléma, hogy mekkora területen mennyi termést kapunk, hanem azzal is, hogy mi az amit termésnek tekintünk és elfogyasztunk, és mi az amit nem. Bizonyos növények tápértéke ha nem is kimondottan gazdag, bizony egyáltalán nem alkalmatlan fogyasztásra. Egyszerűen az idő múlásával és a jólét növekedésével ezen a részei a növényeknek sőt állatoknak is háttérbe szorultak. Ráadásul ezeknek a növényeknek vagy növényi részeknek az elfogyasztása, vagy az hogy egyáltalán fogyaszthatónak, ehetőnek tartjuk-e bizony nagyban függ attól, hogyan nőttünk fel, mit szoktunk meg. Amikor takarékosságról, alternatív energiaforrásokról beszélünk, megfeledkezünk arról, hogy tulajdonképpen az emberi szervezetünk kiszolgálására előállított energiaforrások terén is volna mit át vagy újragondolni. Arra is érdemes gondolni, hogy az amit esetleg ma emberi fogyasztás szempontjából jobb esteben egzotikumnak vagy inkább undorítónak tartunk európai szemlélettel nézve, azok könnyen újra az asztalra kerülhetnek. Egyébként szükségszerű is lesz, mert azokat a plusz ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket a termesztett, tenyésztett és kényesen kiszelektált dolgokból kinyert dolgokból nem lehet teljes egészében kinyerni.

 73. 77: Nyögd már ki! Férgeket (is) fogunk enni. 🙂

 74. 78:

  Eddig is ettük (a petéiket, csak jól átsütve nem keltek ki)… Pfáááj! 🙂

 75. 76 elfmage

  „Lassan el kell jutni mindenkinek arra a gondolkodásra hogy a géppel kiváltott munkaerőt nem pihenéssel, szórakozással kell tölteni hanem hatékonyabb munkával.”

  Kulcsmondat… azért emeltem ki.

  Még annyit hozzá, hogy a szórakozással is hatalmas energiák őrlődenk fel… (kocsival leutazni a haverokhoz, at TV sok helyen megy éjjel nappal, akkor is ha nem nézik…
  A legtöbb sport energiaigényes high-tech cuccokat igényel, és az ínyencségek is inkább a fő tápláléktól veszik el a termőterületet és az energiát…

 76. 77:Hm.
  Hogy mit ezünk és mit nem:) Van egy Tara nevű bolgger akit régebben olvasgattam, nála láttam, hogy megeszik a parlagfüvet. Elkészítve , megfőzve vagy salátának, már nem tudom, de tkp miért ne?
  A csalánleves is durván hangzott először, de aztán egyszer erdőben szedett csalánból kísérletképpen főztem csalánfőzeléket tejszínesen fokhagymásan, tükörtojással és, kitűnő volt!
  Mondjuk ha már újítások, akkor inkább a mai ebéd.. csak javbasolni tudom. Halászlé , újraértelmezve,felrúgva a hagyományokat. belefacsart citrommal és tejföllel. Valami csúcs.
  Az hogy mit tartunk ehetőnek, merőben megszokás és konvenció kérdése.. de ha nem tudod mia a szokás? Amazonaszi esőerdőkben imádják azt a nagy bazi zsíros férget, pirítva. Tkp. tökre el tudom képzelni hogy finom.
  (lepkét ízeltlábút soha nem kóstolnék meg fóbia miatt, inkábba ahalál, de azt talán igen.)
  Vagy egy megtörtént döbbenetem: Meghívást kaptunk Mikóházára a férjem egy régi barátjához, egy ősmagyar táborba. Jurták, sátrak, kis patak, komondor kuvasz,mudi csacsi ló kecskék szürkemarha kisbocival, stb.. A gyerekek még nagyon kicsik voltak, és csak ketten. 4 és 2 évesek. Egy fehér jurasátorban laktunk, szabad tűzön főztünk, a gyerekek seggét a patakban mostuk le, voltunk vagy huszan. Volt egy ló, aki kiszúrt magának, és jött velem mindenhova. kicsit féltem tőle, de végülis kedves volt. Szalámis szendvicset ettük a pataknál, és ez a ló tök komolyan és élvezettel sorozatosan elszedte a szalámit. Szendviccsel együtt, de látszott hogy a szalámira bukik..
  Kecske is sült, rúdra húzva, forgattuk, szépen pirult, mindig vágtunk egy kis megpirult húst kívülről, a gyerekeim fél napig rájártak, nagyon ízlett nekik. Miután jól bekajáltak, Soma megkérdezte, hogy apu,ez milyen kutya?? (valóban megnyúzva lefejezve olyan volt mintha egy kutyát sütnénk.. én ledöbbentem. Fiúk ez kecske.. de azt hittétek hogy kutya és MEGETTÉTEK?? nagy vidáman?? szóval amíg nincsenek belénknevelve a tabuk, addig mindenhova alakulhat az ízlés…

 77. 81: Néhány éve dunakömlődi halászcsárdában a halászlét kanalazva találtam benne egy süldő csótányt. Nem sokat finnyáztam, elgondolkodtam rajta, lehetnek népek, akik idegenkedve kotornák a tányér szélére a halat és jóízűen elfogyasztanák a csótányt. Én azért fordítva tettem. (Fizetéskor kérdezte a pincér, hány szelet kenyeret ettem. Mondtam neki, ne cigánykodjon egy-két szelet kenyér árán, én sem kicsinyeskedtem a különleges „fűszerezésen”. Csendben maradt, de fel sem merült benne, hogy az ebéd árát visszautasítsa.)

 78. 82: Szabvány szerint a búzaliszt egérszar tartalma nem haladhatja meg a 0,01 százalékot. 😀

 79. Akkor gondolom a 10t-s tételbe kötelezően kevernek kb 70-80 kg-ot (100 kg a megengedett)

  Biztos olcsóbb pár fehéregeret szaratni, mint a liszt ami azért többtíz tonnánál tétel.

 80. 84: nem biztos, mert az e célra beállított fehéregerekkel persze lisztet, vagy búzát kell etetni a szartermeléshez, de szabvány az szabvány! 🙂

 81. már a harmadik poszt aminek a végén a hozzászólások kakizásba torkollnak.
  Kis fekalofilek 😀
  Bezzeg ha én írkálok ilyet, akkor Tibor bá’ rögtön figyelmeztet, hogy zuhan a színvonal 🙂 🙂

 82. 84 & 85:
  Látjátok alattomos fekalofilek! Miattatok sülhet pofámról a bőr. Arról nem beszélve, hogy csúsztattok. A „megengedett” nem azonos a „kötelezővel”. arról már nem is beszélve, hogy volt ott egy 😀 is.
  86:
  Egy: Hol a nikked?
  Kettő: Én mindíg is a humor mellett álltam.
  Három: Nem a szar nevén nevezése rontja a színvonalat, hanem a stílus. Káromkodhatsz is, és engem is elküldhetsz az anyámba, ha megfelelően teszed. Persze, ehhez érzék kell. 😉
  És hogy jól küldtél-e el, vagy rosszul, azt én döntöm el 😀 😀 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük