(597) A STUXNET vírus a cíber hadviselés új fejezetét nyitotta meg

Tibor bá’ online

 

öAz izraeli titkos ügynökség, a MOSSAD megtámadta az iráni nukleáris programot, a STUXNET elnevezésű, rendkívül ravasz számítógép vírussal. Ez az első digitális fegyver, amely geopolitikai fontossággal bír. A STUXNET megváltoztathatja a hadviselés módját. – Tegyük hozzá, hogy ez a számítógépvírus támadás nem a cíber-hadviselés utolsó támadása.

Ahhoz nem fér semmi kétség, hogy Izrael egyenesen retteg egy iráni termonukleáris bombától. Legszívesebben lebombázná az iráni atom létesítményeket, ahogy ezt annak idején Irakban megcsinálta, de most a tét sokkal nagyobb és Amerikának nem fűllik rá a foga. Egyedül pedig nem megy. Ezért próbálja Izrael valahogy választás elé állítani Amerikát, de ez egy rendkívülien kemény dió. Ugyanis, Irán egymaga semmi körülmények között nem jelentene katonai akadályt, de a közel keleti olajcsap egészen biztos hosszú időre áldozatul esne a harcoknak. Már pedig Amerika nem engedheti meg magának, hogy ne jusson neki annyi olaj, amennyire szüksége van. Éppen ezért – a megtámadás kivételével – Izrael mindent megtesz, hogy az iráni atombomba elkészülését késleltesse.

Ennek a taktikának a legújabb titkos fegyvere a STUXNET vírus, amely a legbiztonságosabb, az Internethez nem csatlakozó számítógépes rendszerbe is be tud hatolni. Eddig úgy tudták, hogy egy ilyen behatolás teljességgel lehetetlen. Ennek ellenére 2010 januárjában életre kelő STUXNET vírus megtámadta az Iráni Natanzban telepített nukleáris létesítményt, ahol urándúsítás folyik, és rábírta a centrifugákat, hogy elpusztítsák önmagukat.

Hivatalosan a zsidó állam természetesen nem ismeri el a vírustámadást, de suba alatt roppant büszkék rá, mert egy évvel később nem volt a földön olyan biztonságtechnikai cég, ahol ne foglalkoztak volna a STUXNET vírussal, illetve következményeivel, és ne dolgoztak volna ki ellenlépéseket. Viszont a legfontosabb kérdés, egy zárt számítógépes irányító rendszerbe, amely nem csatlakozott az Internethez, hogy az ördögbe jutott be a vírus?

Visszaforgatva az eseményeket tényként állapítható meg, hogy a STUXNET Iránban, Indonéziában. Malájázsiában, Fehér Oroszországban ütötte fel a fejét. Ez utóbbi helyen Szergej Ulasen fedezte azt elsőnek fel, aki a VirusBlokAda elnevezésű biztonságtechnikai cég fejlesztésén dolgozott. Ulasenhez 2010 június 17.-én befutott egy jelentés, ami szerint egy iráni cég panaszolta, hogy a számítógépei furcsán viselkednek. Leállítják magukat, majd automatikusan újra bootolnak. Lasen és munkatársai egy teljes héten át figyelték a gépeket, amikor rátaláltak a STUXNET-re. A VirusBlokAda a szakterületen dolgozókat, beleértve Symantec-et is, rövidúton értesítették.

A Symantec szakemberei nekiálltak a felderítésnek, és hamarosan találtak két szervert, amelyek a támadást irányították. Az egyik Malájázsiában, a másik Dániában volt telepítve, és a www.todaysfutbol.com és www.mypremierfutbol.com címeken voltak elérhetők. Természetesen a domainokat hamis neveken regisztrálták, és hamis hitelkártyákkal egyenlítették ki a számlatartozást a világ egyik legnagyobb, Arizona székhelyű Internet regisztrálónál. A Symantec szakemberek figyelték a dániai szerver ki és bemenő forgalmát, ami lehetővé tette a vírus tevékenységének a megfigyelését. A STUXNET vírus telepítőjének sikerült inkognitóban maradni, de a Symantec képes volt legalább követni a vírus útját. A gondos megfigyelés feltárta, hogy a vírus körülbelül 100.000 komputert fertőzött meg a világon, amiből Iránra több mint 60.000, míg Indonéziára több mint 10.000, Indiára pedig, több mint 5.000 jutott. A vírus megalkotója úgy programozott, hogy a vírus első tevékenysége, közölni a két szerverrel, telepítve van-e a megtámadott számítógépen a Step-7 elnevezésű ipari szoftver, amit a német Siemens cég fejlesztett ki az Iránban üzemelő centrifugák vezérlésére.

Az iráni centrifuga állomás Natanzban, Teherántól 250 kilométerre, délre lett létrehozva, amit katonai biztonság vesz körül. A bunkerekben elhelyezett alumínium centrifugák 180 cm magasak és az átmérőjük 10 cm. A különleges cengrifugák 1000n/sec fordulatszáma lehetővé teszi az uránium-hexafluorid gáz radioaktív U-235 izotóp tartalmának folyamatos dúsítását. Mint tudjuk ebből a hasadó anyagból készülnek az atomreaktorok fűtőelemei, illetve, további dúsítással a termonukleáris fegyverek „üzemanyaga”.

De még mindig nem tudjuk, hogy fertőződtek meg a számítógépek. A módszer roppant egyszerű, és valljuk be őszintén, igen találékony. A STUXNET megalkotója kihasználta a Windows egyik biztonsági lyukát, ami lehetővé tette a rendszer manipulálását, vagyis azt, hogy a program betelepíthető egy USB Flash drive-on keresztül. Amint egy STUXNET-et tartalmazó Flesh drive-ot becsatlakoztatnak a számítógép USB portjába a vírus észrevétlenül betelepíti magát. A vírus első tevékenysége felkutatni, van-e antivírus program telepítve. Ha van, akkor azt vagy közömbösíti, vagy ha ez nem megy, akkor megsemmisíti önmagát, hogy ne hagyjon nyomot. Ezt követve a vírus belép az operációs rendszerbe, ahol beépít egy checksum-ot, hogy milyen céllal, az még nincs tisztázva. A fertőzés leáll, amikor a summa eléri az 19790509 értéket. A Symantec szerint ezt valami kód lehet, de visszafelé olvasva (persze magyarul nem) ez a szám megadja az 1979. Május 9.-ét, amely napon Teheránban Habib Elghanian zsidó üzletembert kivégezték. Nehezen elképzelhető, hogy ez az összefüggés véletlenszerű. Akkor pedig mi lenne, provokáció? Vagy szándékos figyelem elterelés? A lényeg mégis az, nem lehet tudni, hogy a vírus hogy került Natanz-ba, elektronikusan biztos nem, mert az lehetetlen. Nyilvánvalóan egy beépített ember néhány másodpercre bedugott az egyik számítógép USB portjába egy telepítő Flesh drive-ot. De ez nem minden.

Sam Angel a Symantec főnöke szerint STUXNET-et nem lehetet létrehozni a Siemens rendszerének alapos ismerete nélkül. Akkor pedig a Mossad hogyan volt képes információt gyűjteni a Natanz-ban alkalmazott technológiáról? Nyilván úgy, hogy zsidók mindenütt vannak, a Siemens-nél is.

52 gondolat erről: „(597) A STUXNET vírus a cíber hadviselés új fejezetét nyitotta meg

 1. Helló Tibor bá’ 🙂
  Hetek óta étkezem az oldaladon fellelhető szellemi táplálékokkal. Nagyon élvezem az írásaidat, olyan oldalairól világítasz meg számomra
  dolgokat, melyeket eddíg nem tapasztaltam. Erről a Flash drive-os adathordozásról viszont hallottam régebben valami érdekeset. Egy munkahely közelében földön hagyott F.drive megtalálása után igen jó eséllyel landol a gazdája által használt gépben még a délelőttös műszakban 🙂 legyen ez egy könyvtár, vagy egy nukleáris erőmű vezérlőterme, az emberek egyszerűen kíváncsiak hogy mi lehet rajta!!!

 2. 1:
  Köszönöm az elismerést.
  Curiosity killed the cat.

 3. Üdv Tibor Bá és Többiek.
  Úgy tudom, hogy az urán-centrifugálás alapjaiban, még a II.-vh alatt kifejlesztett technológia. Lassú és drága. Ráadásul Irán az atom-bombájához minden szükséges technológiát a – Tibor Bá szerin is – nyugati multiktól vásárolta. Érdekes űzleti-politikai kutyák vannak ebben az ügyben elásva. Jó kis összeesküvések, közvélemény hülyítések.
  A nagy, ipari országokban a valódi hatalom az óriáscégek kezében van.
  Szerintem a Jövő hatalmai – egy véletlen, baleset-világégést kivéve – a HATÁROKON ÁTNYÚLÓ mamutvállalatok lesznek majd.
  Ők fognak játszadozni, háborúzgatni egymással, jól-rosszul manipulálva az Egyéb „tényezőket”.
  Most is ez folyik Iránban. A „buckalakók” csak gyalogok a sakktáblán.

 4. 1-2.
  Az Apeh-ban az „alkalmazottak” gépein semmiféle külső meghajtó bemenet nincs.
  Ilyen egyszerű lenne? Egy szuperbiztos atom-létesítményben, egszerüen kihasználni a „HÜLYE-EMBERI” tényezőt?

 5. 4:
  Minden katasztrófa végső oka az „emberi tényező”. Ezt kiiktatni nem lehet. Viszont az én elképzelésem szerint egy zárt számítógép rendszeren belül ldegalább egy gépen kell lenni becsatlakozásnak. Ezt kellett megtalálni a Mossadnak és megfizetni azt, aki hozzáfér.

 6. Azért ez nagyon komoly, ilyen programot megírni.
  Ha lehet szavazni, inkább így vívjuk meg a háborúkat 🙂

 7. Azt mondjuk nem értem, mi a fenéért kell alkamlamzni egy Amerikai cég kémprogramokkal és kiskapukkal teli (szándékosan) Windows alapú vezérlést egy olyan országban aki halálos ellenségének mondja Ámerikát. Nem beszélve arról, hogy a Windows mindig is nyitott volt a vírusokra, kémprogramokra. Az USB sebezhetőség 10éve ismert. Millió egy alternatív lehetőség van az ilyen tákolmányok helyett (Linux, egyedi embedded, Unix, stb..). Az Irániak helyett én azt venném elő, aki beengedte ezt az egész ipari vezérlő sz*rt és nem tudott vagy nem akart biztonságos rendszert.

 8. 5. Tibor Bá.
  A MOSSAD-nak biztos, hogy van ott embere. Mindenhol van. Talán csak Kina a „nehéz dió”, mert azoknak más az „arcberendezésük”. 🙂
  De, ahogy a mondás tartja: ” csak egészség legyen, a többit meg megvesszük”. 🙂

 9. „Nyilván úgy, hogy zsidók mindenütt vannak, a Siemens-nél is.”

  Bizony, mindenütt. Na, kivéve talán a Vatikánt… 🙂

 10. 9:
  Azért én megnézném a 80 feletti, még élő vatikáni főpapok pöcsét. 😀

 11. 7: Az usb hozzáférés simán tiltható a windowsban, csak a jogosultságot kell beállítani. Az viszont fura, hogy egy ipari szoftvert windows alá fejlesztenek – ha Pakson annyi üzemszünet lett volna, ahányszor a windowsom elszállt… 🙂

 12. 13: Miért baj a pedifília ? A pedofil legalább tényleg szereti a gyerekeket, szemben a pedagógussal 😀

 13. Fiúk!
  A STUXNET-ről ne menjünk át pedofiliába és zsidózásba. Pláne pedofil zsidóba. 😀

 14. -Tibibá:)-Ahhoz nem fér semmi kétség, hogy Izrael egyenesen retteg egy iráni termonukleáris bombától. Legszívesebben lebombázná az iráni atom létesítményeket, ahogy ezt annak idején Irakban megcsinálta, de most a tét sokkal nagyobb és Amerikának nem fűllik rá a foga. Egyedül pedig nem megy. Ezért próbálja Izrael valahogy választás elé állítani Amerikát, de ez egy rendkívülien kemény dió.”

  Izraelnek saját magától is is rettegnie kéne,mert amilyen atomfegyverarzenállal rendelkezik az ad igazán okot félelemre.
  Biztos rossz érzés lehet a rókának,ha a nyúlnak puskája van,vagy csak az a hír járja az erdőben.
  Izrael,és az USA egy,és ugyanaz.Ez csak a jó zsaru rossz zsaru felállás.Az Amerikai Kongresszusban Netanjahu úgy szónokol, mint otthon.

  „De még mindig nem tudjuk, hogy fertőződtek meg a számítógépek.”
  Az iráni atomtudósok úgy hullanak mostanában mint a legyek.
  Talán nem véletlen,hogy Iránban nemrégiben egy külföldi ügynököt végeztek ki.

 15. 16:
  Izrael és az USA csak egy bizonyos pontig ugyanaz. Ez a pont pedig a nyersolaj beszerzés. Izrel mindennél jobban fél az iráni atombombától. Az USA mindennél jobban fél az olajcsap elzárásától. Ez a választóvonal.

 16. -17:Tibibá:)
  Azért,hogy ebbéli félelmüket levezessék,gyorsan megtámadták Líbiát,s kacérkodnak Szíriával is.

 17. Adalék:
  A Siemens Simatic Step7 ipari számítógép (azaz PLC) programozása a Siemens saját Step7 szoftverével Windows XP Professionalból történik, azaz én má csinyátam. A dolog kivitelezhetőnek tűnik (sajnos). Szakmai magyarázat, hogy a Siemens Step7 egy abszolúte moduláris ipari PLC, a megfelelő saját processzorral, memóriával, analóg és digitális ki/és bementeki modulokkal. Működése közben Windowstól, PC-től teljesen független, az asztali PC-n futó program/programok „csak” interfészként (paramétermódosítás, hibaüzenetek, státusz, vezérlés), ill. a Step7 PLC programozására (is) szolgál(hat).
  Na, itt lehet egy pár támadási pont!

  De a csávó benne van a rendszerben, nem kétséges. Minden elismerésem.

 18. 15: Tibor bá felugrik az oljoshordó tetejére, kezében egy égő fáklyával: Felkérek mindenkit, hogy kerülje a nyílt láng használatát, mert itt olajoshordók vannak!!! 🙂

 19. 11: ahogy Nagy Pista is irta itt a windows nem vezerel itt semmit csak a bealitasat vegzo program fut windows alatt nameg esetleg a vizualizacio ami az esetek tobsegeban nem nagy gond ha lefagy, tehat a lefagyasos esatobbi gondok nemerdekesek.
  a 300 ill. 400-as plc-ek viszont profi megoldasok foleg a 400-as nagyon megbizhato rendszer.
  Tibor ba meg azzal kiegeszitenem a cikket, hogy a virus vegulis azt csinalja, hogy megkeresi a frekvenciavaltokat amelyek a centrifugamotrok fordulatszamat szabalyozzak es ha azok egy bizonyos tipusuak es bizonyos fordulatszam tartomanyra vannak beallitva akkor valoszinuleg centrifugaclustert iranyit es csak ilyenkor aktivalodik ilyen modon mas rendszerekben nem okoz gondot. a probelmat pedig ugy okozza, hogy elkezd a fordulatszamokkal jatszani es megkeresi azt a kritikus fordulatszamot ami a cetrifugahengernek kritikus es olyan vibracioba kezd ami tonkreteszi a csapagyakat vagy-es elrepeszti a hengert es kiaramlik a radioaktiv gaz. mikozben a vizualizacion keresztul azt mutatja, hogy a motorok fordulatszama nem valtozik. tehat ha probaljak rekostrualni az esetet az archivalt adatok nem hasznalhatok mert azok azt mutatjak, hogy minden rendben.
  ezek a plc nagyon sok helyen hasznalatosak mi a munkahelyemen szinten ezeket hasznaljuk egy soderbanya mukodeset iranyitjak.

 20. 22:
  Így igaz, a centrifugák „öngyilkosok” lettek.

 21. Ha jól gondolom, Iz-elnek is van atomipara, atomlétesítményei és atomfegyverei (úgy értem, nekik készen, nem úgy, mint Iránnak), tehát ez a vírusfegyver ellenük is bevethető.

 22. 24: Ha már valaki talált egy ilyen biztonsági rést, akkor azt betömi, legalább a saját háza táján. Többek közt ilyesmiket tartalmaznak a különböző programok frissítései. Biztonsági rések, programhibák javításai stb. Ez pedig nem vírusfegyver, hanem vírus, amivel hibát lehet okozni.

 23. Meg is érdemli az, aki windows/siemens alapú plc-t használ (főleg egy ilyen kényes helyen), meg az is, aki egy talált pendrive-ot bedugdos a centrifugába.

  Nem hiszem, hogy ne lenne Iránnak egy kalap saját fejlesztője, akik megírnák ezt a programot akármiben, amihez nincs rés!

  Mindig is voltak ütődöttek, na de ennyire?!

  A cikk elején még azt vártam, hogy az elektromos kábelen keresztül mentek be, nem egy szaros pendrive-al! 🙂

 24. Nem tudjuk, hogy pendrive-al-e, csak felmerült, amúgy az igazi hitech vírusnak kéne menni az elektromos hálózaton is. Amúgy a tv-ben sem lehetünk biztosak, hogy visszafele nem nézik-e!!
  1984

 25. 24:
  Gedeon. This is not your cup of tea. 😉

 26. 28: ez mit jelent? Arra gondoltam, hogy a hadviselésben előbb utóbb mindenki vissza is kapja az ellenféltől, amit ő vet be.

  Természetesen Izraelt nagy esélllyel csak kiábrándult izraeli szakember tudná sikerrel támadni. Ilyenek pedig vannak, lásd Vanunu esetét.

 27. „Új fejezetét nyitotta meg…” Mi az új ebben? Kevin Mitnick is simán csinált ilyet egy idővel ezelőtt, azóta számos ilyen történhetett nemzetközi hadviselés témáján belül.

 28. 29:
  Ez esetben azt jelenti (kb.) hogy nem a te szakterületed, kedvenc témád. —- A kész fegyvereket te már vírusozhatod, de a fejleszstést vissza lehet vetni.
  30:
  És mi köze ennek a számítógép vírushoz?
  31:
  Történhetett? De ez megtörtént, és ilyen még nem volt.

 29. Tiborbá, ha megkérhetlek kifejtenéd egy kicsit bővebben, hogy miért bír a STUXNET pont geopolitikai jelentőséggel?

 30. 27: Ha az internettel is összekötött SetUpBox-od van, nyugodt lehetsz, hogy „lehallgatják” a távirányítódat.

 31. huh, utánaolvastam ennek a cuccnak és bizony ez qrvakemény buli lehetett.

 32. 33:
  Geopolitika kifejezést elsősorban a földrajzi fekvés politikára gyakorolt hatására használjuk. A STUXNET geopolitikai jelentősége abban van, hogy a nagy földrajzi távolságra lévő Iránt lebénítja olyan mértékben, amit lebombázásokkal nem tudnának elérni. A cíber hadviseléssel kontinenseket lehet átugrani szinte észrevétlenül. Ha ezt neked a szádba kell rágni, akkor okosabb ha nem foglalkozol vele. És jobban teszed, ha nem kapod fel a vízet, mert tudhatnád, hogy az odadobott kesztyűket fel szoktam venni.

 33. Mielőtt nagyon komolyan vesszük azt hogy a Symantec mit mond a Stuxnetről, azért szögezzük le, hogy az FBI (és ki tudja, még ki) vírusait átengedi, tehát politikailag motivált vírusvédő a McAffeevel együtt.
  Az FBI vírusa a Magic Lantern, ami billentyű inputokat továbbít.
  Ezért a Symantec inkább dezinformál ez ügyben mint informál

  Az igaz lehet, hogy emberi tényezőre építve minden rendszerbe be lehet jutni, ezért nem kellene túlmisztifikálni Izrael sikereit. Az iráni atomtudósok úgy hullanak mint a legyek, tehát vesztegetés, zsarolás, akár kínvallatás is komoly kandidátus lehet a nyerő módszerek között az iráni rendszerbe való bejutást illetően.
  Sőt, sokkal valószínűbb mint a „levegőben” terjedő számítógépes vírus.

  Lehet hogy Irán nem intellektuális nagyhatalom, de ne felejtsük el, hogy Kína is abban az időszakban nőtt a világ fejére, amíg a fröccsöntött síposseggű műanyaglovakon viccelődött a high-tech világ.

 34. „Egy olyan ifjúsági mozgalom vállalta magára a felelősséget a 2007 májusában Észtország ellen indított, diplomáciai vihart kiváltó kiberháborúért, amely az orosz kormányzat, a Kreml támogatását élvezi – adta hírül szerdai riportjában a Financial Times.

  Az észt vezetők már akkoriban Oroszországot sejtették a háttérben, mivel az ország infrastruktúrájának fontos informatikai pontjait célzó támadások a tallinni második világháborús szovjet emlékmű eltávolítása, április 27. után kezdődtek, és folytatódtak egészen május közepéig – írja [1] az ITcafé”

 35. Az előző „kisendre” (38. hsz.) nem én (33. hsz.) voltam, légy oly szíves ne élj vissza a nicknevemmel, akárki is vagy.
  Tiborbá, én nem kapom fel a vizet, de légyszíves te se! A kérdésemben nem volt semmi provokáció, egyszerűen az én fejemben meglévő geopolitika definíciót elég mereven alkalmaztam a szituációra. Igazad van.

 36. 39:
  Az álKisendrét kiradíroztam. majd kiderítem ki volt.
  Ok. Elszívtuk a békepipát.

 37. Linuxot használok, a folyamatosan változó kód miatt teljesen értelmetlen vírust írni rá. Ami egyik nap elkészül, másik nap elterjed, harmadik nap hatástalan. Vírusírtó nélkül.

  4. Nincs egyetlen usb port sem a gépeken? Azt erősen kétlem. Vagy ha tényleg olyan öregek, hogy még a PIII idők előtt gyártották őket, akkor soros, vagy párhuzamos port biztosan van. Vagy egy hálókártya, különben nem csatlakozhatna a helyi hálózathoz sem. Mindegyik támadási felület, ha a támadó már elérte a célgépet fizikailag.

  6. Addig mondod ezt, míg valaki ezen a módon le nem állítja Paks hűtését a vészhűtéssel együtt mondjuk 3 órára. Akkor már nem mondanád, hogy így vívjuk a háborúkat. Nem elég, hogy nem látod az ellenséged, de épp hogy csak tippjeid lehetnek, hogy ki lehetett.

  11. Viszont az elsőéves programozóhallgató megtanulja, hogy melyek azok a leírófájlok, amik tárolnak minden jelszót és hozzáférést a gép minden területéhez, és még abban az évben megtanulja hogyan kell kibontani. Tény, hogy nem konkrétan ezt tanítják, de a mai napig ugyanazt a rendszert (Nem a forráskód marad, csak a szisztéma) használják a titkosításra a Win 3.1 óta.

  24. Nem hiszem, hogy ugyanazt a rendszert használnák, amit saját maguk fertőznek…

 38. Ez egy I-Worm. Nem kell neki fertőzhető file sem.
  Amúgy zseniális…

 39. Annyira rajongok az apple -ért,főleg mert még a vírusokkal sem kellene vigyázni.. de amellett hogy drága, semmilyen tervezőprogram nem kompatibilis vele..:-(

 40. 43: Nehogy azt gondold, hogy az Apple biztonságos. Egyáltalán nem az, csak jelenleg MÉG nincs elegendő embernek Mac-je ahhoz, hogy érdemes legyen Mac-ekre vírusokat írni. Tudom, mert nekem is több dolgom van az Apple-től. Jók a termékeik, és nem is drágák, abban az értelemben, hogy ugyanazt a hardvert más gyártóktól se kapnád meg olcsóbban, de biztonságosnak egyáltalán nem biztonságosak. A leginkább biztonságos és hatékony dolog, ha valamilyen open source cuccal próbálkozol, amit magad alakítasz ki (linux kernel fordítás gépre, saját disztribúció kiépítése) – de ez sajnos rengeteg időt és szakértelmet kíván. A már kész linux disztribúciók se rosszak, valóban, mivel nagyon gyorsan változik maga a kernel is (Ubuntuból már a 12. verziót fejlesztik, a windowsból 2000 óta – XP – kijött összesen 3 verzió: XP, Vista, 7-es), de sajnos hatékonyságban messze nem érik el a saját magad által kiépített linux disztribúciókat – bár még így is jobbak, mint a Windows.

 41. 43: Haha. Semmilyen tervezőprogram nem kompatibilis vele? Ne röhögtess már, tényleg. Egy valamire való tervezőprogram (Creative Suite-ok, Autodesk termékek és még rengeteg 1st class program) jó a macre, és általában az igényes tervezők túlnyomó részben mac-ket használnak, még Kelet-Európában talán nem de nyugatabbra abszolút.

 42. 2011 aprilisi adatok szerint 3 orszag: USA, Israel es Oroszorszag kozosen alkottak meg ezt a Stuxnet-et ami hozzavetolegesen 10 tol 40 extremly magas tudassal rendelkezo szakember 6-12 honapos munkaja lehetett. (Meg Kina, Jordan es Franciaorszag szerepe ebben kerdeses) Az USA-nak 10 eve mar hogy fut egy programja, amelyel specialis letesitmenyeket tamadhatnak. Szerintem a Stuxnet egy kiserleti darab, olyan felterkepezo program-virus amit javareszt talalgatasokra irtak de elkepeszto komplexen. Az erthetetlen benne, hogy elegge telibe talalt. De volt ahol nem tudott mukodni.

 43. Akit érdekel a stuxnet működése, annak itt van egy összefoglaló angolul, magyar felirattal:

  http://www.ted.com/talks/lang/hun/ralph_langner_cracking_stuxnet_a_21st_century_cyberweapon.html

  Tibor bá’: Azt honnét tudjuk, hogy Irán termonukleáris bombát akar kifejleszteni? Az urán235-ből lehet csak sima nukleáris bombát is készíteni, ami jóval egyszerűbb, bár tény, hogy kevésbé hatékony (azért Hiroshima példáján láthatjuk, hogy nem szabad lekicsinyleni a hatékonyságát ennek sem).

 44. 47: Onnan tudjuk, hogy az USA/Izrael propaganda gépezet belénk verte. 😀
  Különben köszönet a belinkelésért. Valóban egy nagyon hasznos információval lettünk gazdagabbak.

 45. 48. Tibor Bá!
  Ha már meg kell hogy szálljon valaki minket, inkább az USA szálljon meg, mint „egy” Irán.
  TAPASZTALATAIM szerint:
  Az arab ember: erőszakos, megbízhatatlan, nagyképű, számomra idegen agyú. /tisztelet a kivételnek/
  Az USA alapvetően befogadó és az emberek elfogadnak Egyenrangú partnernek. /vannak kivételek/
  Szubjektíven: Az USÁ-ban éreztem a legjobban magam: nem kellett dolgozni :), mégis jól éltem, olcsó volt a kaja és a pia, és ingyen az iskola.

 46. 49:
  Johnykám az USA igazi arcát nem ismered. Mindent letarol, hogy az amerikai életformát fenn tudja tartani. Amikor ott voltál, ennek voltál te is a részese.
  Mellesleg. Iránban nem arabok élnek. Irán a perzsa birodalom utóda.

 47. 49: neked nem kéne utálnod az arabokat, az ő uralkodó osztályaik is jól élnek, van kaja, pia, nő (vagy fiú) és nem kell dolgozniuk érte… 🙂

 48. 50. Tibor Bá!
  Bocs, igen perzsák, igaz, de a mentalitásuk – legalábbis az ittenieké – ugyan az.
  Az USA igazi arcát CSAK a médiából ismerem. Kisember szinten igenis! nagyon normálisak. Persze, kizsákmányolják a világot…
  Én is kizsákmányolom az alkalmazottaimat.. Aki hagyja magát!? Miért ne?… Én egy IGAZI túl-élőlény vagyok: alkalmazkodom!
  51. Arma. Nem, nem útálom őket.Csak nem üzletelek Velük!
  Nem könyvelek: oroszt, cigányt, arabot. /jó a sorrend/ Nem rasszizmusból. Múltbéli TAPASZTALATBÓL! Saját elő-ítéletemből!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük