(570) A kezdet

Tibor bá’ online

 

öMár többen (szerintem helyesen) rámutattatok, hogy a társadalmi/gazdasági összeomlás tulajdonképpen már elkezdődött. Ez olyan értelemben igaz, hogy a folyamat már nem visszafordítható. De az igazi kezdet még várat magára. Nehéz meghatározni mit jelent az „igazi” kezdet, de úgy gondolom, hogy nem kell nektek magyarázni, tudjátok mire gondolok. A kérdés az, hogy mi lesz a jele az igazi kezdetnek Magyarországon?

Én úgy gondolom, hogy a jelenlegi magyar kormányzatnak fogalma sincs, hogy mennyire késhegyen táncolnak a dolgok. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy 130.000 család lakását húzzák ki alóluk, amit hamarosan további családok fognak követni. A kormányzat úgy gondolja, hogy a húrt még bőven feszítheti tovább. Személy szerint én úgy gondolom, hogy az igazi kezdetet az fogja jelezni, amikor a magyar tömegek úgy fognak viselkedni, ahogy ezt a görögöknél láthattuk a híradókon keresztül.

Itt azért lenne néhány figyelmeztető szavam. Természetesen tudok a TV székház „ostromáról”, de véleményem szerint az nem egy spontán felzúdulás volt. Az néhány tucat ember megrendezett zavargása volt bizonyos politikai erők utasítására. Nem volt mögötte kétségbeesett elhatározás, nem volt mögötte valódi követelés, csak egy politikai sakkhúzás volt. Hogy ehhez hasonló, de spontán és őszinte zavargás legyen, ahhoz sokkal több kell. Amikor ez bekövetkezik, akkor lehetünk biztos abban, hogy itt az igazi kezdet.

És akkor most itt a jeles alkalom, hogy ezen poszt hozzászólásába írjátok be saját elképzeléseteket, mi lesz a jele az igazi kezdetnek. Tudjátok, több szem, többet lát!

258 gondolat erről: „(570) A kezdet

 1. sziasztok

  Az a tömeg, akinek nincs vesztenivalója, az veszélyes lesz, mert lényegében aki elveszti a házát, nincs jövedelme, annak a halál vagy az élet hajléktalanként az teljesen mindegy már, csak nyerhet vele, ha fellázad.
  Személy szerint-ha én lennék a törpecigány helyett a min.elnök- nem lenne kilakoltatás, mégha nyomják a süket szöveget, hogy beáll az ingatlanpiac meg a bankok így nem hiteleznek meg blablabla. A prioritás itt a nemzet, a bankok meg le vannak sz..va,nem megengedhető emberek tömeges lecsúszása, akik nagyrészt azért kerültek ilyen helyzetbe, mert a bankok átb..ták őket.
  Írtam már, hogy a fidesz gazd.programmja egy rakás hulladék, biztos, hogy 1 millió munkahely nem lesz, örülhetnek, ha ugyanannyi nem tűnik el. Az a nagy baj, hogy perpill a politikában nem látok olyan erőt, aki alkalmas lenne az ország vezetésére.
  Így marad a küzdelem egyéni szinten…

 2. Az Összeomlás egy végső fázisának kezdete, ha a városlakó otthonában egyszerre csak nincs áram és emiatt a csapból se folyik a víz. Ha ez nem egy max. 1 napos üzemzavar és országos méretű, akkor egy héten belül odavész a lakosság zöme… Tehát a Kezdet az elektromos hálózat összeomlása. Ennek többféle oka lehet, egy üzemzavar Pakson, vagy ha a fogyasztók mondjuk 30%-a már nem képes tovább fizetni a számláját és a cég, az állam mondjuk már 3 hónapja hitelezte nekik, de tovább nem képes…

 3. 1.-re: okés átbaszták az embereket.

  Ott rontották el ezen emberek, hogy nem a magyar hitel törlesztőjét számolták ki, hogy elbírják, hanem a CHF-eset.

  Ami ugye duplájára nőtt (többször elhangzott, hogy még mindig kisebb a törlesztő, mint a forint hitel esetén lett volna végig). Gondolom a legtöbben legalább 60-80ezres havi törlesztővel indultak, ami közben duplája lett, 140-160ezer (egy haverom most 230-at törleszt havonta)

  Ha lezárják a hitelt (ha le tudják), és elmennek albérletbe, 50-60ezertől Budapesten is találnak alkalmas lakást.

  Ha annyira kicsi volt az önerő, hogy most a ház eladása után is még milliókkal tartoznak, azon senki se tud segíteni…

  Írták többen is korábban, ha valaki megszerez valamit akkor arról többet nem mond le, csakhogy ezeket a lakásokat, házakat még nem szerezték meg, csak úgy tűnik számukra.

  A legtöbb embernek ehhez egy élet munkája szükséges…

  Nemsokára több élet munkája …

  Nem értem, ha valaki egy hiteles házból albérletbe visszaköltözik, akkor miért menne utcára…

  Aki elvesztette a munkáját, ott nem tudom mi a megoldás. (igaz a legtöbben 1-2 havi megélhetésnek a költségét se teszik félre)

  Nem szándékoztam megsérteni senkit se.

 4. 1.: „…mert a bankok átb..ták őket.”: Miért, kit ba*tak át? Sokadszorra vagyon leírva: senki sem tartott puskacsövet a fejükhöz hogy devizahitelt vegyenek fel, sőt egyáltalán hitelt. Meg vagyok különben azon döbbenve hogy saját tágabb családi környezetmben is milyen felelőtelnül mondják az alig kinyögött hitelre: „… de ha nem jött volna a válság…”. Igen, az vegyen fel hitelt aki _tudja_ hogy vissza tudja vizetni vagy az akinek van vészforgatókönyve bedőlés esetére. Nekem van. V. is csak azt teszi amit a nagytőkések diktálnak, mint a politika általában, ez így van rendjén egy „demokráciában”.
  2.: Egy hét alatt nem vész oda a lakosság zöme. Az az érdekes hogy ilyen anarchiában, amikor nem lesz villamosáram, víz, stb. Már legalább nem fog senki a hitele(d|k) behajtására ácsingózni mivel értéktelenné válik a lakás, autó, stb, illetve nem lesz mit behajtani. Gedeon, egy ilyen jel már nem jel, hanem maga az anarchia. Szerintem valami olyanmire gondol valaki amikor a „jelet” keresi, ami előrevetíti az általad említett anarchikus állapot beköszöntének várható időpontját.
  Érdekes mennyire benne van az emberekben ez a „jel” várás. 1900-ra is vagy pl. vagy 2000-re micsoda jóslatok voltak hogy jön a világvége, várta mindenki a jelet nem beszélve 2012-ről, a szekták, a biblia, mindenki a „jelet” várja. Komikus 🙂 Lehetnek egy pszihológiai PhD. téma ennek kutatása.
  A paradicsomból való kiűzetés márt elkezdődött, nincs jel, folyamat van.
  Még annyit a technológiákról, energetikáról: van egy olyan sejtésem hogy a nagyhatalmaknak birtokában vannak olyan technológiák vagy válaszok, megoldások (pl.: a fúziós folyamatok stabilizálása, stb..) melyek kimeríthetetlen és olcsó enegiaforrásokat adnának az emberiség kezébe viszont valamiért ezek nyilvános elterjesztése nem érdekük, hogy miért nem tudom, nem látom át.

 5. 3. Satyi: Azért mennek akkor az utcára, mert egy bedőlt hitelnél nincs pénzed és egy 50-60 ezres albérletet sem fogsz tudni kifizetni. Mindenük hiteltörlesztésre ment, és a bank rászáll a bankszámládra, ahova ha pénz érkezik, azonnal leemeli. Nemhogy albérletre nem fog telni, de még kajára sem.
  A többi gondolatoddal egyetértek.

  Konkrét jelet leírni nehéz, vagy talán nem is lehet. Talán atomkatasztrófa esetéhez lehetne hasonlítani. Hiába füstöl az atomreaktor, még mindig bizakodnak az emberek és indokokat gyártanak, hogy „nem veszélyes, csak egyszeri eset, majd a csúcsszuper robotokkal megoldják a szakik”… Valóban a forró edénybe dobott béka esete. Ez az a folyamat, amiről Minato ír. Mi a jele, ha elkezd forrni a víz? Egy apró buborék a fazék alján vagy a víz zubogása?

 6. Szerintem,
  a vég kezdetét az fogja jelezni, amikor visszaállítják a halálbüntetést. Esetleg elfogadják az első település szintű nemzetőrség felállítását.

  A másik (valószínű igen közeli) jelző az lesz, amikor bejelentik a közszféra drasztikus leépítését, ill. egyszerre csődöl be több megyeszékhely méretű település. Ha az energia- és élelmiszerárak a jelenlegi ütemben drágulnak tovább, s az adóhoz nem nyúlnak, könnyen kiszámítható, hogy a bérek szinten tartása mellett kb. 5 év kell ahhoz, hogy az átlag magyar család ne tudja fenntartani magát. Akkor már nem fogja megérni az ingázós munkahely, és a menedzserek nyakához is elér Demoklész kardja.

  A harmadik indikátor az országon kívüli tényezők közt keresendő, ez lehet a dollár hiperinflációja, az EU-Euro szétesése, vagy egy váratlan esemény a gócpontokon.
  Cs.

 7. 6: Tiszavasváriban elfogadták a Jobbik csendőrségét, a belügy szerződést kötött velük, tehát az egyik Jeled már megvan.

 8. 6: „A másik (valószínű igen közeli) jelző az lesz, amikor bejelentik a közszféra drasztikus leépítését”.
  Azt hiszem, teljesen igazad van. Ez annyit is jelent, hogy (családokat számolva) megjelenik legalább 2 millió (tartalékok hiányában) 1-2 hónapon belül az éhhalál szélére sodródó ember. Hozzáadva a már most is nyomorban levőket, kialakul az a kritikus tömeg, ami a társadalom széthullását okozhatja.

 9. A jelet már mindenki megkapta,ilyen-olyan módon,ezért írogat erre a blogra,vagy olvasgatja.
  A pompeiek is vártak a jelre,miközben a vulkán az egekig lövelte a vulkáni hamut.
  A széljárás nem a város felé hozta a porfelhőt,így csak kevesek hagyták el a várost.A többség maradt,hogy védje értékeit,meg bizakodott,hogy messze van a kitörés helye.
  Amikor a tuti jelet megkapták,kővé váltak a „döbbenettől”.
  Így jártak az egyszeri jelkereső pompeiek.

  -Tiborbá:)
  „spontán és őszinte zavargás legyen, ahhoz sokkal több kell.”

  Persze,ez így is van.
  Amennyiben zavargás van,akkor életet adó tevékenység nincs.
  A fegyverrel rendelkező hatalom játékfiguráivá válnak az emberek.
  A megélhetési szükség,és a karhatalmi fellépés hatására az egész tüntetősdi bohóckodás kudarcba fullad.
  Néhány kirakat betörése,s egy tucat autó felgyújtása nem hozza el a tömegeknek a várt eredmény,sőt a kudar következményeként még rosszabb helyzetbe kerül.
  Egyenlőtlen feltételek mellett az egész kudarcra van itélve,
  hacsak nem az alábbi vicc szerinti forgatókönyv lép életbe:

  „Bemegy egy nyápic fickó a kocsmába,és megkérdi:
  -Bocsánat uraim,nem a maguké az a pitbull odakinn a parkolóórához kötve?
  Egy kétméteres,dagadt,motorosruhát viselő fickó lassan megfordul,és felmordul:
  -De az enyém!Valami nem tetszik?!
  -Nos uram,az a helyzet,hogy a kutyám megölte a maga pitbullját.
  -Micsoda? Hát milyen kutyád van neked?-kérdi döbbenten a kolosszus.
  -Nekem?Egy négy hetes palotapincsi.
  -És el is higgyem,hogy ez a zsebcirkáló megölte az én kutyámat?Mit csinált vele?
  -Megakadt a torkán….”

  A megoldást nem a zarargásokkal,hanem a békés,s okos értékrend,s gondolkodásváltással lehet elérni.
  Így talán a pénzelit torkán akadhatunk,s átmenthetjük az értékes dolgokat (nem a toronyórát,lánccal)a jövőbe.

 10. Egy nagyon egyszerű és hétköznapi pontot mondanék: A benzin ára felmegy 500 forint fölé. A nyersolaj hordónkénti ára felmegy 200 dollár fölé, az éjszakai áramot néhány napig nem biztosítják, mert az olajjal és gázzal működő generátorok ellátása túl költséges és az éjszakai áram csak akkor adják ki, amikor van tartalék a rendszerben, és a gáz és olaj alapú erőművek nélkül nem lesz. A vidéki kisboltok pár napra üresen maradnak, mert a nagykerek csak a hiper/super/kutyafülemarketeket látják el. A kenyér ára felmegy 400 forint fölé. Az interneten weboldalak százai lesznek elérhetetlenek, vagy olyan hibaüzenetekkel megtoldva, hogy az „Oldal szolgáltatását felfüggesztettük a hatályos média törvény 89milliomodik paragrafusának megsértéséért.” Szerintem ezek lehetnek az első jelek. Az összegek olyan határok, amikor az emberek már nem szívják a fogukat és kifizetik, hanem abbahagyják a tankolást és nem mennek be munkába. Amikor az ember nem szívja a fogát, hogy drága a kenyér, hanem megveszi az alapanyagot (Most a helyi boltokban 260-290 között van a kenyér ára és ha van időm nagyjából 160-170 forint nyersanyagáron sütöm kilóját.). Szerintem.

 11. Köszönöm, Tibor bá !

  PONTOSAN erre gondoltam.

  ————-

  A TV székház ostroma szerintem őszinte spontén megmozdulás volt.
  Persze a politika megtalálta benne a kiaknázható értékeket magának.
  Hogy a legdurvább dolgok provokációk voltak, vagy zsigeriek, talán a jövőben fény derül rá…

  Persze a kormányzat teljesen tisztában van a helyzettel, akkor is ha nem mindenki olvassa ezt a blogot.
  De mint mondtam korábban, a magyar kormány is meg a többi is a bankrendszer szolgája, és nem lehetne ott ha nem az lenne.

  Ahogy az előző kormány a Bilderberg csoporttól kapta az utasításokat, a Fidesz a Trilaterál Comission markában van.
  A lényeges különbségeket nem tudjuk, mert ezek a csoportok is rivalizálnak egymással.

  Nézetem szerint a „jel” nem a szegényedés, hanem ellenkezőleg, RENGETEG pénz megjelenése lesz a világgazdaságban.

  Egyes számítások szerint sokszáz trillió dollár van lezsírozva azok pincéiben, akikez a pénz áramlott az elmúlt evtizedekben.

  Egy átmeneti konjuktúra megerősíti azokat a kormányokat amelyek már megfelenek az Új Világrend elvárásainak.

  Aztán jön az orwelli világ. Esetleg ajánlom a Brazil megnézését (Monty Phyton)

  A jó hír, hogy ezek a csoportok sem mindenben értenek egyet, mert ha így lenne, akkor már régen megvalósult volna a Világkormány.

  Ezek egymás torkát is átvágják, láttuk, hogy beáldozták Hodorkovszkijt, Madoffot, DSK-t, sőt néhány izraeli politikust is.

 12. 12. Tibor bá

  „A megoldást nem a zarargásokkal,hanem a békés,s okos értékrend,s gondolkodásváltással lehet elérni”

  Sajnos erre csak a társadalom kisebb része képes.
  A tömegek természetes reakciója arra hogy becsapják mindig zavargás. A tömeg lassú felfogású de nem hülye. Sokáig tűr és reménykedik, de egyszer elszakad a cérna, és olyankor nem „okoskodik”.

  Amire az okos gondolkás képviselői képesek lehetnek, ezeknek a zavargásoknak a pozitív manipulálása.

  Szerintem most az „intelligencia” fő feladata ennek a manipulálásnak előkészítése.
  Semmi kétség, a mostani hatalom is ezerrel dolgozik a kitörő zavargások befolyásolásán.
  Ezért olyan nehéz kideríteni például, hogy TV székház felgújtása neonáci akció volt vagy szoclib provokáció.
  Tehát mindenki azon hiedelemrendszerben dolgozza fel, amiben eddig élt.

 13. Szerintem az első jelek egyike, ha azt látjuk, hogy sorok állnak a bankok előtt, mindenki ki akarja venni a pénzét, valamint tömöttek a boltok, mindenki élelmiszerkészletet halmoz fel. A benzinkútak előtti sorok szintén intő jelek lehetnek. De az utcán vonuló, harcias képű, viszkető tenyerű tüntetők, vagy a nagyobb sztrájkok, amikor az ország lebénul, ezek is erősen összeomlásra utaló jelek.
  Ha a kormány fegyverrel veri le a tüntetéseket, az azt jelenti, hogy már nem tudja pénzzel megoldani a problémát, mert nem adnak már hitelt neki. Még akkor se, ha az utolsó maradék állami vagyont (azt a pár MOL részvényt) a zaciba csapják.

 14. Amikor a népek megérzik, hogy állami kontroll(fizikai) nélkül maradtak.
  Vagyis a rendfenntartóknak a stratégia objektumok kis részének védelme mellett semmi másra nem lesz erejük és ez nyilvánvalóvá válik.

  Ez egy nem tervezett esetben, (vagyis nem egyik pillanatra a másikra villanyoltás esetében) lehet igaz- legalábbis véleményem szerint. Villanyoltás esetében az lesz a jel:-)

  Egyébként több forrásból is tudom, hogy a rendőrség már most sem képes kezelni semmi különösebbet. Csak a hétköznapi rutint(pl. ma is 40-50eft a zsaruk benzinpénze(járőrőzésre) akárcsak 6 éve. Szokták mondani: még jó, hogy nem tudják! Hiszen ez a tudat tart csak meg minket. Itt fontos lehet a kormány katonai humán ökológiai programjának behatóbb ismerete is, mely nem ilyen fórumon taglalható téma.

  Etnikumok, tehát a cigányok hamarabb veszik észre- és ki majd a lázongás első jeleit. Egyrészt a „törvénytsiztelet” nem erősségük, tehát kisebb a belső gátjuk mint a nagy-többségnek. Erősségük még a gátlástalan állati ösztönük , ami 3 gyerekes törvénytisztelő családos magyar apukákból is ki fog jönni a 3. kihagyott családi étkezés után. de mindenféleképpen az első kanyarban előnyben lesznek. Másrészt a társadalom perifériáján mozognak több szempontból is.

  Ennek ellenére létszámuknák fogva sem, (nem említve intelligenciájukat stb.) fognak az 1 %ba tartozni. A zsidóság kis elit része persze a legfelsőbb körökből fog már az első pillanatokban tudomást szerezni a dologról. Nem törődve senkivel, beáldozva akár saját legbelsőbb cionista barátaikat is, hiszen ez egyéni sajátosságuk. Nem a zsidóságnak!, hanem a zsidó és nemzsidó ördögfajzat-tengelynek.

  Persze sajnálni fogják az ingyenes emberállati igaerőt és jólétük fizikai megteremtőit,de a dolgok ezen pontján már mások a szempontok. Hiszen kezükből is csúszik ki a totális irányítás engedelmes tömegek híján. A katonai kontroll mai formája pedig csak erre az iparszerű termelésre, gazdaságra ráépítve ütőképes hosszútávon stb. A jövőbeni arányokat nem ismerve (mortalitás, tömegek engedelmessége, írányíthatósága stb.), nincsenek teljesen képbe ők sem.(de lehet, hogy ezt csak én szeretném hinni). Szóval a dolog nyitottabb mint szeretnék.

  Én azt hiszem, hogy lesz egy nagyon rövid időszak az elején amikor a lakosság szinte megsemmisül. Ami biztosan nem két nap az első komolyabb „szétverem a fél várost”(ld. Görögország) tüntetés után. De az igazi megindulás első jelei után biztosan gyors lesz a lefolyás. A jelek sokfélék, de mivel ez is egy folyamat és nem egy konkrét állapot így éles határvonalat nem húzhatunk.

  Amit Nad vagy Yeti belinkelt már komoly jelek. De a közvetlen jeleket szerintem (nagyvárosiak előnyben) a közvetlen környezetünkben kell majd keresnünk, amik szerintem a legapróbb kis életjelek lehetnek. Onnan már egy-két napon belül káosz lesz. A 3. világban ez egy-két óra, De ott máshogy vannak az emberek szocializálva.
  Elnézve a lakosság szintjét, még van egy kis időnk. Még nem dobálták ki a tévéiket az ablakon:-)legalábbis még bekapcsolják.

  Szerintem a világon nincs -komoly szándékkal- biztosat mondani tudó ember.Ezért állok oly értetlenül az ej ráérünk arra még magatartás előtt. Mozgásterünk napról napra szükül és a billenéspont után bezárulnak a kapuk, mármint a konkrét felkészülési lehetőségek. Áruk eltűnnek, emberek zabosak lesznek. És ott kezdődik a „szép új világ” Huxley után szabadon.
  Bár itt kicsit más lesz a birkák világa.

 15. Segélyek, nyugdíjak csökkentése, kifizetések átszervezése, ellehetetlenülése. Közszféra lecsökkentése. De a ha miniszterelnök ilyeneket mond nyilvánosan, akkor nem tudom mennyi lehet még hátra.

 16. Vigasztalásképpen egy kis Hamvas Béla :

  „A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik akik nem hisznek az életben, hanem azokon akik hisznek benne.”

 17. 20: Hamvas Bélára úgy vágytam, mint siavatagi vándor egy korsó sörre. 🙂 Amúgy a mondat egy tipikus klerikális lózung. Mi az, hogy „hinni az életben” ? Mert jól hangzik, de mit jelent? Én az életet tapasztalom, mit kell itt elhinni?

 18. Szerintem, amikor a orszagos kozszolgaltatasok akadozni kezdenek.
  Aramszunetek. Vizszolgaltatas csak ideiglenesen.
  Idobeli ill. teruleti korlatozasok.
  Azt mar most megmondom, hogy a fo- es nagyvarosokban fogutoljara leallni.
  A bankok kezdik nemkifizetni a beteteket.

  A kezdeti jelekrol volt szo. A folyamata megjosolhatatlan, de leginkabb attol fugg ki lesz hatalmon ill. a valasztasokig hatra levo idotol is fugg.
  Valasztasok elott meg ugyanaz a kormany is maskepp kezelne mint utanna.
  Abban is biztos vagyok, hogy nem letoresszeruen, hirtelen fog tortenni, hanem evekre elhuzodoan ill. orszagonkent(csoportokkent) kulon-kulon es nem egyszerre.
  Szoval, lesz pelda elottunk. Nem az elsok leszunk.

  0. Vitainditonak jo a poszt, de hogy jon ide a teveostrom.
  A kossuth teren tuntetok spontan mentek at TV szekhazhoz. Mert forradalomban mit foglalnak el? Mint az orias plakatokon is volt.

  1. „ha én lennék a törpecigány helyett a min.elnök” a zorbanozas mar nem mukodik.
  Jobb lenne, ha megint felfele menne az allamadossag? En nem tudok olyat, hogy ne ezt tortent volna baloldali hatalom eseten.

  2. „egy héten belül odavész a lakosság zöme…” kizart, hogy egy heten belul. Talan meg atomkatasztrofa eseten sem.

  13. Azt tevedes. Ejszakai aram lesz legtovabb. Felteve, hogy mukodik Paks. A csucsot (regggel es este) fogjak megvagni. Ill. az iparifogyasztok nem kapnak aramot. (a mai szabalyozas szerint)

 19. Eszembe jutott még egy jel:
  A dollár összeomlik, Magyarországon az összes készenléti rendőrt behívják, akkor lehet tudni, hogy a kormány bejelenti a végleges világgazdasági és államcsődöt. A bejelentés után egy órával a véglegesen bedőlt nagyvárosi önkormányzatok és a minisztériumok körül elkészülnek a kordonok.
  Szerintem.

 20. 18:Balázs.)”Szerintem a világon nincs -komoly szándékkal- biztosat mondani tudó ember.Ezért állok oly értetlenül az ej ráérünk arra még magatartás előtt. Mozgásterünk napról napra szükül és a billenéspont után bezárulnak a kapuk, mármint a konkrét felkészülési lehetőségek. Áruk eltűnnek, emberek zabosak lesznek. És ott kezdődik a “szép új világ” Huxley után szabadon.
  Bár itt kicsit más lesz a birkák világa.”

  Jó az amit mondasz,de én visszább mennék az időben.
  A többiek is emlegetnek jeleket,mint:
  -közszféra leépítést,
  -500,- Ft-os benzinárat,
  -üres boltokat
  -sorok a benzinkutaknál…stb.
  de ezek sajnos már az előzetes jelek által levonható következtetések,eseménysorozatok manifesztálódásai,azaz maga a helyzet,amelyeket a jelek helyes értelmezésével megpróbálhattunk volna elkerülni.

  Hogy világosabb legyek.
  A delphoi jósdában különböző ómeneket, mint jeleket értelmeztek,a jövő várható történései kapcsán.(Most nem a valóságtartalmáról beszélek.)
  Ezen jelek alapján készültek a jövőre.
  Mai példa:
  Nem kapsz a munkahelyeden fizetésemelést,a munkatársak elhúzódnak tőled,a főnök elégedetlen a munkáddal…stb. mint jelek,jelenthetik az elbocsátás rémképét,tehát nem árt valamit tenned magaddal.

  Definició szerint:
  A jel fogalma: olyan (látható, hallható, tapintható, stb.) érzékelhető fizikai jelenség, amely észlelője számára többet vagy mást jelent, mint amit elsődleges jelentésszinten közvetít, ami megjelenésekor közvetlenül felfogható .

  A billenéspontot kellene az okos embereknek előre kiókumlálni a ráutaló jelekből,mert utána már csak- eső után köpönyeg.

 21. Mar benne van az összes pór, csak a legtöbben nem látnak ki a fazékból, különösen a városlakók, pedig ők az instant halállistán vannak.

  A globális dolgokkal törődés helyett, érdemesebb már a konkrét tervekkel foglalkozni, elkészíteni a 72 órás csomagot a család tagjainak és az éves raktárt kialakítani, menedéket megtervezni, arany/ezüst tartalékokat feltölteni, tanulni a kézimunkát és gyakorolni. Ha még az életben nem foglalkoztál azzal, honnan kerül az asztalra a kaja, az itt is aktív parasztok jól tudják, hány év munkája, míg tisztában lesz az ember legalább a zöldségtermesztés alapjaival.

  568-hoz akartam hozzászólni pontos adatokkal és hivatkozásokkal segítségül a beszerzésekhez és tervekhez, akár http nélkül is, de nem jelenik meg a hozzászólásom, csak azt mondja, már hozzászóltam.
  Így nem sokáig fogok beszélgetni itt, mert a ködevés nem a sajátom. Ha konkrét és életszerű dolgokról lehet eszmét cserélni, az okés.

 22. Hadúr! Akkor Balázs a te embered, ő már aktív.

  Ha linkelsz, akkor parkolópályára kerül a hozzászólás.

  De mégis, mi a konkrét terv? Menekülni, hová? Itt nagyjából odáig jutottunk, hogy kell egy menedékfalu/bokortanya közös védelemmel, ételkészlettel és önellátó saját termeléssel. Hogy ha onnan menekülni kell, akkor… ??? Na ez már mindenkinek a fantáziájára van bízva.

 23. Most látom csak, hogy időközben megjelentem XXX név alatt. Én ezt nem értem, de ha tudjátok olvasni, talán nem ártalmas.

 24. 27: Persze, mert háromszor nyomtad be a szöveget, két különböző név alatt.

 25. 21. Tibor bá

  Az életnek három alapja van: a fizikai, az intellektuális és a sprituális.

  Akkor mennek jól a dolgok, ha ez a három egyensúlyban van.
  Most a világ intellektuálisan és fizikailag csúcson van, spirituálisan meg mélyben.

  Rettenetesen sok anyagi forrás, rengeteg tudás van felhalmozva, a világ mégis a szakadék szélere került.
  Pontosan azért mert sokak számara a hit teljesen ismeretlen koncepció. A hit – tulajdonképpen a pozitív jövőtudat, az amelyik segít a fizikai és az intellektuális javak egyenletesebb elosztásában.
  A pozitív jövőhöz barátok, család, gyerekek, azok nevelése, béke, és szeretet kell.
  Ez az a kézifék, amelyik igyekszik megakadályozni azt a folyamatot, amelyben a nagyhal gátlás nélkül megeszi a kishalat, és a legnagyobb hal kishal híján éhenhal.

  A szeretet borzasztó illogikus jelenség, mégis kialakította a természet.

  A gyerekvállalás mág állati szinten is kényelmetlen dolog, mégis szaporodik minden teremtmény.

  Ellenpélda a „szinglik” akik teljesen logikusan se családot se gyereket nem akarnak, a saját kényelmük biztosítása érdekében.
  Okosak, gazdagok.
  De nem hisznek a jövőben, nem is tudják mi a hit.
  Ha rajtuk múlik egy generáció alatt kimúlik az emberiség.

  tehát mégegyszer, talán már így vab értelme :

  “A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik akik nem hisznek az életben, hanem azokon akik hisznek benne.”

 26. Az én régi gondolatom, hogy kéne minden kormánynak készjtenie egy tervet, hogy globális pénzügyi bedőlés esetén hogy tudna hirtelen megszervezni a semmiből egy új pénzügyi rendszert, ami nem folytatása az előzőnek, tehát nem kell a korábbi hiteleket visszafizetni, de az új rendszer lehetővé teszi, hogy ne álljon le az élet. Vajon Matolcsiék készülnek ilyennel?

 27. 21, Tiborbá: „Hinni az életben” -itt azt jelenti, élni akarni és kezdeni valamit az élettel, nem pedig csak lemondani, sóhajtozni, panaszkodni. Szerintem az idézet találó.

 28. Hmm. Jelek?
  Már megvoltak.

  1. Az egyén kifosztása – MNYP elvétele, majd egy marék apró visszalökése, alamizsnának. Pont ma vettem fel a visszajárót, hát majdnem elsírtam magam. De sajna már akkor tudtam, hogy ez van, és így legalább valamit visszakaptam belőle.
  2. oktatás romlása
  3. Egészségügy romlása
  4. rend- és katvédelem leépítése – jelenleg folyamatban
  5. fokozatos élelmiszerdrágulások – pl. a nemrég történt cukormizéria
  6. üzemanyagár változások
  7. génkezelt, nem génkezelt növények mizériája
  8. egyre több öngyilkos – kilátástalan emberek
  9. terhes anyák kirakása a melóból

  Milyen jelek kellenek még?

  A robbanáspont közel van.
  Mire lehet még várni mint jelre? Tippjeim:
  1. a kormány elveszi az egyén megtakarításait
  2. villany és gáz szünetek
  3. szociális juttatások drasztikus csökkentése (nyugdíj, segílyke, e.t.c.)

  Ez utóbbi egyenes arányban fogja okozni egy Gy.Pata 2, vagy esetleg egy O.liszka szintű esemény bekövetkezését, aminél masszívabb jel már nem kell. onnantól beindult a dili.

  Am, a legbiztosabb jel az lesz, hogy Tibor Bá honlapjára kattolva az a szöveg fog majd feljönni, hogy Geddon miatt határozottan örökre nem elérhető…

 29. 33: Van rá egy fogadásom, hogy itt nem lesz semmi.

 30. Áhh már tudom! Akkor jön el a vég, mikor cenzurázatlanul, akár egy linket is lehet tenni Tibor’bá oldalán, esetleg 3 szmáliál többet. 😛

 31. Mindent visszavonok.

  Lehet ezért is oly távoli a dátum, hatha így több embert sikerül meggyőzni.

 32. 35: Ha felodom a link parkolást, akkor perceken belül más se lesz, mint belinkelés. 2 órás videó, meg hasonlók. Hát lófaszt. Nekem is csak napi 24 órám van, és a többség nem képes visszafogni magát, azt hiszi, amire éppen rábukkant az baromian fontos, és mindenkinek végig kell olvasni, vagy hallgatni. 😉

 33. Igen, ebben van igazsag, viszont több szem többet lát. Úgy értem, hogy sok érdekeset is be lehet(ne) linkelni(sok időt meg lehet azzal takaritani, hogy nem kell saját kezüleg keresgélni).
  Amugy, elnézést kérek, nem akarok tiszteletlen lenni vagy ilyesmi.

 34. 28. köszönöm, szoknom kell a helyet, paranoiából azt gondoltam, hogy tiltóra került a nevem.
  De tetszik az oldal, mert itt van néhány hasonszőrű, ezért ha lehet, maradnék. Ígéretes ismerősből sosem elég 🙂

  29. Nem vagyok vallásos, de meg kell hagyni, hogy spirituális modell nélkül nincsenek működő közösségek. Ha megnézitek a Krisna völgy vagy az amishok sikerét, mindkettőnél fontos az azonos identitástudat, a közösség összetartó és éltető ereje.
  Így lehet megvalósítani azt az önfenntartó közösséget, ami nem bukik el az első nehézségeknél.

  26. Ha már menekülni kell, régen rossz. Én elvonulásról és védhető helyről beszélek, ami nincs szem előtt, mivel városban nagyon nehezen vészelhetők át a gazdasági válságok is. Csak nézz vissza a nagy depresszióra az USÁban vagy bármelyik válságos időszakra a magyar történelemben. A városok elnéptelenednek, mert enni kell és az nem terem többé a boltban.

 35. 39: „A városok elnéptelenednek, mert enni kell és az nem terem többé a boltban.” Az attól függ, milyen természetű lesz a dolog. A török megszállás alatt az alföldi városok mint pl. Kecskemét) megerősödtek, mert védelmet tudtak nyújtani a lakosságnak. (Kifizették a rablóknak amit kértek, így hagyták őket életben).

 36. 30:Arma Gedeon:)”..kéne minden kormánynak készjtenie egy tervet, hogy globális pénzügyi bedőlés esetén hogy tudna hirtelen megszervezni a semmiből egy új pénzügyi rendszert, ami nem folytatása az előzőnek, tehát nem kell a korábbi hiteleket visszafizetni, de az új rendszer lehetővé teszi, hogy ne álljon le az élet. Vajon Matolcsiék készülnek ilyennel?”

  -Mint tudjuk,az MNB az új alkotmány szerint is független.
  Tehát a hitelek vissza nem fizetéséről szó sincs.

  A hazai önellátás megszervezéséről lehet hallani néhány kéjes ötletet,de aztán hosszú szünet.
  Például feszegetik,hogy cukorimportra szorulunk,s csak egy gyárunk van,ami az igények 1/3-át képes csak kielégíteni,a többi hatot leépítettük.2 új gyárat kéne építeni(120 milliárd Ft./db),de hát ez nagyon sok pénz.
  Az élelmiszeriparunk (ami maradt) döglődik,nem kellenének a megsegítésükhöz ilyen súlyos milliárdok.
  Amit egy Audi kapott, azzal(jól célzott,vissza nem térítendő támogatások formájában) életet lehetne lehelni a magyar gazdaságba.
  A gazdák,feldolgozóipar híján ki vannak szolgáltatva a hiénáknak,s az ingyenaratóknak.

  Nem a pénzügyi rendszer létrehozása a gond,hanem az,hogy amit ennek a rendszernek a „terméke” ,a pénz jelképez,az milyen tartalommal bír.

  A kérdésed jogos,s,ha még nem kaptál rá választ,az akár azt is jelentheti,hogy mint kérő(kérdező)kosarat kaptál.

 37. Hallgatta valaki az MR2-n a 3 órás híreket? Félid füleltem, mert közben dolgozok:))
  A budavári labirintus visszavételéről volt szó, állam bácsi által.Hmm…
  Most 4-kor már nem is volt hír. Érdekes.
  Tibor Bá, ha oltári baromság amit írtam töröld kérlek.
  Köszi

 38. 42: Lehet, hogy ott lesz a következő író-olvasó találkozó, ha nem fogjuk vissza magunkat 😀

 39. 40. A török háborúknak megvolt a maguk táncrendje, komoly pusztítások csak a hadjáratok idején az utak mentén voltak, illetve a „büntető” célzatú betörések rabló portyák alatt (pl. Erdélyben II. Rákóczi György lengyelországi kalandja után.) A városok megerősődése, amit egyébként épp Kecskemét városával kapcsolatban dokumentáltak, a korábbi gazdasági változásokhoz köthetők és Mátyás idejére le is játszódik. Erre tehát ne építs, mert a dolog fordítva volt. A gazdaságilag megerősödött városok tudták fenntartani magukat, de ehhez arra volt szükség, hogy a török hasznosabbnak ítélje e gazdasági teljesítményből leszedni a sápot, mint elpusztítani az adott várost. Most nem fogunk tudni semmilyen városhioz köthető gazdasági teljesítményt felmutatni, ha jön a geddon.

  39. Magam nem bíznék abban, hogy bármit is meg lehet védeni. Amíg a „Központ kitart”, a városok biztonságosabbak lesznek, a tanyák, eldugott helyek kiszolgáltatottabbak. A vátozás akkor fog bekövetkezni, amikor a városi lét ellehetetlenül. A megoldás a dolgok elrejtése. Szerencsére az emberek nagy része már a lila tehénben hisz. Hely- és természetismeret, egy két elrejtett eszköz mellett egyszerűen nem fognak rájönni arra, hogy az adott területen mit látnak. Ebben bízhatsz, többször teszteltük már. Ha azt hiszek, a hely alkalmatlan az életre, mert nincs kaja, sok a szúnyog, meg ilyesmi, elmennek anélkül, hogy zargatnának. Ha mégsem, ha valamiért rajtad maradnak, te leszel előnyösebb helyzetben. Te tudsz rólok, ők rólad nem, te ismered a vidéket, ők nem. Te tudod, mit lehet megenni, ők nem. Ha tudsz rejtőzni, jó megfigyelő vagy kiszúrhatod a gyengéiket és a legváratlanabb helyzetekben tudsz lecsapni. Építhetsz a feléledő babonás félelemkere is. Ennek segítségével sokkal könnyebben nyeregben maradhatsz, mintha nyíltszíni csatát vállalnál.

 40. 44, Molnár Géza:
  „komoly pusztítások csak a hadjáratok idején az utak mentén voltak”

  Mintha a török időkben alatt az alföld elnéptelenedéséről hallottam volna…

 41. 43, Observer: Én a kormányzat helyében Tiborbá blogjának látogatottságát és kommentforgalmát monitoroznám.

  Reggelente ez kerülne O.V. asztalára, mint „pánikmutató”.
  Exponenciális növekedés: Matolcsy minisztert utasítani válságterv felállítására.

 42. 42. jackrabbit: Jól hallottad. Elküldték a turistákat a kasszáktól, bezárták a labirintust. A sajtótájékoztató csak ezután lesz. Eddig ennyit tudni, de ez nem a „kezdet jele”:
  „2008. március 28-án az I. kerületi jegyző elrendelte a labirintus bezárását arra hivatkozva, hogy a labirintust üzemeltető Budavári Labirintus kft. az Úri utca 9. szám alatti vári mélypince-, illetve barlangrendszerben programszervező és turisztikai tevékenységet folytatott, holott erre nem volt engedélye. A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban május végén megsemmisítette jegyző határozatát, és újra kinyitott a labirintus.”

 43. 44-45: A városokat környező falvak elpusztultak, a megmaradt lakosság egy része – ha beengedték – beköltözött a városokba. Annak idején a mi – nem Alföldi – városunkat is körbekerítették. Több védelmet nyújtott, mint a környező falvak, amik el is pusztultak.

  46: Az okos emberek veszély jelentenek az államra, ha nem annak szolgálatában állnak. Eltávolításuk mindenképpen indokolt. 😀

 44. Valami duális pénzrendszerről hablatyoltak,meg hogy jön az amero.Esetleg a bancor..

  De a helyi pénzek kialakítása lehet nem rossz ötlet ha most mindenki fel lenne világosítva a most történtekről,és együtt mindenki elkezdene dolgozni a kilábaláson,megkerülve a mostani bankokat.Nem is tudom.Orbánék tudják mi van,csak nem fogják nyiltan kimondani,mert akkor kitörne a pánik.Azért így is elszólja ám magát,virág nyelven beszél,de lehet érteni..Aki érteni akarja az megérti..De Orbán is tagja a Trilaterális bizottságnak nem?Attila..

 45. 48. Hadjárat és belső összeomlás mechanizmusa eltérőnek tűnik. A nagy középkori városok lakossága egy mostani nagyközségével egyenrangúak és az erős városok nyújtottak védelmet a nincsteleneknek külső támadás esetén.
  A mostani helyzet azonban szöges ellentétben áll ezzel.
  A városok több százezres, milliós lakossággal rendelkeznek, s ennek a lakosságnak tisztelet a kivételnek, semmiféle tartaléka nincs. Sem pénzben, sem élelmiszerben, sem eszközökben, sem energiahordozókban, semmiben.
  Talán az ókori rabszolgákkal mérhető össze legjobban a megélhetési lehetőségük, olyan mértéktelenül rá vannak utalva a munkáltatójuk bérére, bérlakásra, állami támogatásra és a boltban kapható termékekre. Ezt még fűszerezi a mértéktelen és napról napra növekvő eladósodottságuk, ami végképp lehetetlenné teszi az önállóságukat. A másik említett tulajdonságuk, hogy vakon járnak kelnek az utcán is, régóta figyelem az arcokat, szinte senki nem mer felnézni, szemkontaktust teremteni. Ezek az emberek nulla környezettudatossággal rendelkeznek, az előttük lévő 1-2 méteren kívül fogalmuk sincs, mi történik körülöttük. Ezek fognak először áldozatul esni, s elég sokan vannak.

  Nem a török fog jönni, csak nem nyit ki a tesco. Ezek a milliók vérmérséklettől függően fognak pánikban fosztogatni vagy éhen halni. Miután lefut az első hónapok káosza, utána lehet szó az élet újrarendezéséről, de addig biztonságosabb egy nehezen megközelíthető és jól védhető lakhelyen, ahol még termelni is lehet.
  Ez az én legrosszabb fogatókönyv verzióm. A jobbak az argentin és fehérorosz válság keverékei.

 46. • Zavargások Magyarországon 2006-ban.
  • Folyamatos tüntetések és zavargások Görögországban 2008 óta.
  • Munkanélküliség, elvándorlások, eladósodás, egymást követő pénzügyi válságok.
  • Szélsőséges pártok előretörése, Félkatonai szervezetek elterjedése szerte európában.
  • 2011 Tüntetés és Zavargások Spanyolországban
  • 2011 Észak afrikai államokon és a közel keleten végigsöprő forradalmak
  • 2011 Európa beavatkozása a Líbiai forradalomba (mondjuk ki, Európa hadban áll Líbiával)
  • 2011 Az USA a eddigi történelmének legsúlyosabb vállsága. Csőd?

  Na szerintem ez a kezdet, és biztos vagyok benne hogy még nagyon sok minden lemaradt a listáról. Norvégia például. Szóval én azt gondolom, hogy nem az a kérdés hogy mik a kezdeti jelek, hanem hogy mik lesznek (ezek már nem jelek lesznek) a következmények, a folytatás. Tulajdonképpen egy omladozó recsegő ropogó és összedőlni készülő épületnél sem lehet megjósolni az adott pillanatban melyik tégla melyik épülettadarab omlik és zuhan le egymást követően. És tulajdonképpen ez már csak afféle tippelgetés. Összedől és kész. És ha még nem is fog összomlani azonnal, mert valami miatt az összeomlásában egy pillanatra stabilitás áll be. Mindenki tiszában van azzal, hogy itt nem vakolat hullásáról, hanem az épület szerkezetében keletkezett maradandó károsodásról van szó. Az ilyen épületeket általában lakhatatlanná nyilvánítják és lebontják. Mert életveszélyes.

 47. 45-48 Elhihetitek, amit tanultatok, ez is egy adottság, de komolyan is vehettitek az oldal mottóját. Nem a levegőbe lógatott lábbal, hasamra ütve írtam, amit írtam. Azt sem, hogy épp Kecskemét esetében dokumentálták. A várost övező falvak Mátyás korára elnéptelenednek és a lakosságuk beköltözik a városba. Erre az adatsorra alapozzák azt, hogy nem a törökháborúk, hanem az azt megelőző időszak gazdasági változásai okozzák a településszerkezet változását az Alföldön.

  Ha megkísérelnétek a tanagyag visszamondása helyett logikusan gondolkodni, magatok is belátnátok, hogy a városok egy ilyen bizonytalan helyzetben csak akkor maradhatnak fenn, ha van valami gazdasági teljesítmény, amit a hódító értékel, ami miatt érdemes megkímélni a városokat. Nem az erő, mert az nudli, egy 150 éves időszakban, ha volt is az elején, egy emberöltő alatt elfogy. Valami más, valami olyan gazdasági adottság AMIT NEM BEFOLYÁSOLNAK A FOLYTONOS HARCOK, ÉS NEM BEFOLYÁSOL A HÓDOLTSÁG. Ha csak a fal az, meg a védhetőség, elmehetnek a sóhivatalba. A várainkat nem tudtuk megvédeni! De ahol megtudtuk, ott is az volt az első, hogy a városokat feladtuk. Dobó pl. Eger alatt a várost védő erődöt mint védhetetlen az ostrom elején feladja és seregével visszavonul a fellegvárba. A városok ebben a korban sem védhetők. A gazdasági teljesítményük volt az, aminek a fennmaradásukat köszönhették. De a változás nem a török idők alatt következett be, hanem 100 ével korábban. Mire a török jött, ezek a városok már túl voltak a környező vidéki falvak bekebelezésén.

  Azt mondják, a történelem, az élet tanítómestere, nyilven tele van a töke az emberiséggel, mert nincs egyetlen komoly történelmi példa sem, amiből tanultunk volna. Lassan kezdem érteni miért.

 48. 46.Nad
  Ne aggódjatok! Nézik.

  24. Csőrmi:
  „A billenéspontot kellene az okos embereknek előre kiókumlálni a ráutaló jelekből,mert utána már csak- eső után köpönyeg”

  Szerintem ők nem okosabbak mint pl. te, Tiborbá vagy Géza, sőt. A szándék tisztaságáról nem is beszélve. Egyszerűen nem lehet ezt pontosabban behatárolni. Ezért mondtam, hogy minél hamarabb kell számítani rá. Persze ez alkalommal elbaszhatunk egy kicsivel többet jó és kényelmes életünkből. De visszanézve nem ezen fogunk keseregni.

  52.
  „Azt mondják, a történelem, az élet tanítómestere, nyilven tele van a töke az emberiséggel, mert nincs egyetlen komoly történelmi példa sem, amiből tanultunk volna. Lassan kezdem érteni miért.”

  Hát?! Lósz’rt nem tanultunk. Elég körbenézni a fejekben.

 49. 53 Kedves Balázs!

  De jó lenne ha másban értehtnénk egyet, szerintem se tanultunk semmit…

  Egyébként lenne egy kérdésem. A sok hozzá szólás között leírtam, hogyan lehet valakinek megfelelő nagyságú, védhető és biztonsággal művelhető szántója geddon esetén.

  Feltűnt valakinek?

 50. „A megoldás a dolgok elrejtése. Szerencsére az emberek nagy része már a lila tehénben hisz. Hely- és természetismeret, egy két elrejtett eszköz mellett egyszerűen nem fognak rájönni arra, hogy az adott területen mit látnak. Ebben bízhatsz, többször teszteltük már. Ha azt hiszek, a hely alkalmatlan az életre, mert nincs kaja, sok a szúnyog, meg ilyesmi, elmennek anélkül, hogy zargatnának. Ha mégsem, ha valamiért rajtad maradnak, te leszel előnyösebb helyzetben. Te tudsz rólok, ők rólad nem, te ismered a vidéket, ők nem. Te tudod, mit lehet megenni, ők nem. ”

  Feltételezem, erre gondolsz. A megoldás tehát a szúnyogok betelepítése? 🙂

 51. 55 Kedves Jancsika!

  Köszönöm, hogy figyelsz. Jó nyomon jársz, de nem erre gondoltam. Ez csak egy általános összegzés, ami segít, hogy rábukkanj. A tényleges leírás mondhatni szájbarágósan lépésről lépésre mondja el, mit kell tenni. Kaptam is egy skatulyát érte, amin jót mosolyogtam. Az egészben az a szörnyű, egy barátom, akivel már vagy öt éve dolgozunk a problémán szintúgy nem ismerte fel. Csak akkor étette meg, amikor tételesen elmagyaráztam. Le is mondtam az emberiségről. Tibor bának igaza van, menthetetlenek vagyunk. 😉

 52. Volt egy korábbi kommented (de nem ebben a posztban, vagy 4 héttel ezelőttről), ott tényleg TÉTELESEN elmagyaráztad, hogy lehet kialakítani egy permakultúrás gazdálkodást. Ha nagyon akarod, visszakeresem – de most inkább mégse, megyünk futni az asszonnyal.

  Vagy amire gondolsz, az még ebben a posztban van?

 53. Tudod mit, most már megkeresem. Furdal a kíváncsiság, hogy az-e, amire gondolok.

 54. Na, megvan:

  „A dolog egyébként területfüggő. Ha van, mondjuk 10 hektárom e célra, vetnék bele tölgyet, körist, szilt, galagonyát, csipkét (ha szárazabb) vörösgyűrűt, somot, kecskerágót, rekettyét – ha vizesebb, vagy a kimondottan nedvesebb részekre. És persze a szegélyekbe, illetve foltokban gyümölcsfákat. Hoznék magnemeseket (Lantos Tamás adott most barackot, őszre ígért almát, körtét), de “lottószelvényeket” is. (Ha bejön: nyertem, ha nem, még mindig gondolkodhatok azon, hogy erőmhöz mérten beoltom őket. Lehetőleg arról a fáról szedve az oltóvesszőt, amelyikről a mag származott.) Az egyik szegletbe azonban csemetéket ültetnék. Részben, hogy lássam, meddig állják a versenyt, részben, hogy korábban is legyen gyümölcsöm. Ha kisebb a terület változnak az arányok. Ha csak egy kertnyi helyem van, akkor már csak az ehető gyümölcsöket termő cserjék (csipke, som, esetleg gyógynövénynek galagonya) és fák maradnának, illetve a csemeték, bár a magam szórakoztatására azért ültetnék legalább egy tölgyfát (ennyit engedhetünk a romantikus vonulatnak 😉 )

  A kertet úgy alakítanám ki, hogy a baromfik bemehessenek, de lehetőség szerint kizárnám a rókát. A fák elvben védelmet nyújtanak a ragadozó madaraktól. A dolog persze menetközben alakul. Péterrel és Tamással azért jó erről beszélni, mert ők hosszú évek óta dolgoznak ebben, és komoly gyakorlati tapasztalataik vannak. (A 10 hektáros gyümölcsényről persze nem, mert ekkora területük erre a célra nem volt. De ha valakinek lesz és elkezdi, akkor e téren ő lesz az első fecske 😉 )”

 55. A tölgyfa szarvasgombával legyen beoltva, persze csak ha meszes agyagos a talaj! Az rejtve lesz 🙂

  Egyébként a hársat, tölgyet én is szeretem.

 56. 59 Kedves Jancsika!

  Jobban figyelsz, mint én… 😆

  Természetesen valamennyi korábbi hozzászólásra céloztam. Erre is. Mondhatni majdnem megtaláltad. Kiindulásnak ez is elég. Ám ez gyümölcsény. Ebben nincsenek szántók. Egyébként az ötletnek nem a permakultúra a legfontosabb eleme, hanem az, hogy láthatatlan. Varázslat ha tetszik. Bár lassan felfedem a trükköt.

  A lényeg: úgy mész el a szántó mellett, hogy nem veszed észre, ott szántó van. De szántó van, és arról is írtam. Most nem volt időm végigvenni az összes hozzászólást. Emlékeim szerint a szükséges méreteket is megadtam, de ebben már nem vagyok biztos. A módszert viszont leírtam, annak minden lényeges elemével együtt.

  Azért ha nem veszed sértésnek és tolakodásnak, hadd adjak én is egy ötöst. Hihetetlenül jó megfigyelő vagy. 😉

 57. felhívom a figyelmeteket arra, hogy itt elég sok használható egyéni vélemény kerül a porondra. A lenne a csoda, ha ez nem változtatná meg mindenkinek a véleményét. Vagyis összecsiszolódunk. Ilyen értelemeben 4 hetes, korábbi hozzászólásra nem túl fair hivatkozni. A véleményén mindenkinek joga van apró változtatásokat végeztni (néha nagyot 😀 ).

 58. 62 A skatulyát a napokban kaptam meg érte. A dolog egyébként is messze túlmutat egy hozzászólás jelentőségén. És nem véleményről volt szó, hanem egy konkrét megoldási javaslatról, amit több formában is megismételtem, többször is, de nem ment át. Mondhatod Tiborbá, az én hibám, nem fogalmaztam világosan. De épp ez a lényeg. Ha elmondom, mi is a megoldás, és nem veszik észre, tán akkor sem látják, amikor elmennek mellette. Viszont Jancsika kiszúrta szinte az összes vonatkozó hozzászólást, ami több mint szép.

 59. 54-59

  Remélem megvan. Elsőre elolvasva Jancsika írásait azt hittem téved megint, mert pont a lényeget nem másolta ide. Mondom nekem innen hiányzik a védhetőség. Gézát valamelyest ismerve ezt az elképzelést sokkal inkább egy folyó( talán a Tisza?:-) részlegesen szabályozott árterére, illetve annak egy részére, vagy valamely magaslati pontjára tudnám elképzelni. Ott vízzel körbevéve(védelem) néha hordalékkal elárasztva, vagy felhordva(kiváló termőtalaj). Nem vízszegény ugyebár.Főleg, hogy a folyók mentén azért még sok a fa, ami különlegesen jó a mikroklíma szempontjából. Itt kell egy kisebb tisztásszerű, magasabb pontot keresni és a vízvisszafolyást valamelyest szabályozni.
  Tehát a hozzászólás második fele teszi a megnevezett szántót azzá amiről mondhatjuk, hogy fenntartható, védhető és elégséges méretű(is lehet).
  Aztán az is lehet tévedek, tévedünk mikor ezt a kommentet jelöltük meg.

 60. 61: HOGY ÉN MEKKORA MARHA VAGYOK!!!!

  Elmentem futni, elgondolkodtam futás közben, és rájöttem:
  Egy EGÉSZ POSZT a megfejtés!

  http://goo.gl/cLecs

  Mindegy, a lényeg, hogy rájöttem. Meg hogy megírtad, természetese.n

 61. Na, belinkeltem a megoldást, de most kénytelenek lesztek megvárni Tibor bát, amíg moderálja.

 62. Na most látom tévedtem.
  Géza! Áruld el a titkot:-)

 63. Géza, amiről te írsz, a településszerkezet átalakulása, az a kapitalizmus kialakításának köszönhető, nálunk a belső gyarmatosításnak, ami árutermelővé alakította a korábbi önellátó jellegű és a tájjal jobban együttműködő gazdálkodást. Ennek egy későbbi felvonása lesz majd a folyószabályozás.
  Tehát két megállapítást is tehetünk a török hódoltságról:
  1. a kapitalizmus pusztítóbb, mint a török hódítók!
  2. a hódoltság kimondottan akadályozta a folyószabályozást, az csak a török kiűzése után kerülhetett sorra. Tehát a török még hasznos is volt??? 🙂
  (tréfálok, de nem mindenben)

  A népességpusztulást igen nagy arányban köszönhetjük „szabadságharcainknak”, például a protestánsok katolikusirtásainak, a legmagyarabb vidékeken.

 64. 67: Én már tudom!

  Egyébként köszönöm a dicséretet, Géza, de ne vedd zokon, ha sokszor nem figyelünk oda arra, amit mondasz. Én is sok „okosságomat” belinkeltem az elmúlt pár hónap alatt, és azokra az ötletekre, amikre azt gondoltam, hogy IGAZÁN jó ötletek, arra sokszor maximum egy-két komment volt a válasz. Ez már csak ilyen. Mindenki meg van győződve arról, hogy „tudja a tutit”, aztán majd az idő eldönti, kinek lesz működőképes stratégiája.

  A lényeg, hogy legalább gondolkodunk. Ebből már lehet valami. Talán.

 65. Azt nem gondoltam volna, hogy a szántó nem lehet időszakos jellegű.

 66. 65 Ok így van egy egész poszt a megoldás és számos visszautaló hozzászólás. Örülök, hogy végül is megfejtetted. A posztban egyébként nincs benne a tényleges méret, 10 hektár nem elég. A táj tagolása kőleves. Nem ez a lényeg. Hanem, hogy legyenek elrejtett, művelhető területek. Nem azért írtam, hogy ne legyen félhektárnál nagyobb szántód, mert megfelelő arányok mellett ugyanez a tagolás nem válna be 10 hektáros tábkláknál, hanem azért, mert 10 hektár már kiszúrható. Fél hektár nem különül el a környezetétől. Ha nagyon ravasz akarsz lenni, az úthoz legközelebbi táblán termeszthetsz siskanádat, arátásra az olyan, mint a búza. Ha valaki be is mászik, látja: értéktelen és nem vizsgálja a többit.

  Ez a trükk. Minden ott van a szemed előtt, de nem látod. Ha ezt megértetted, már mindegy hogy fogsz hozzá, mindegy miből hozod ki. Ezt kell kiegészíteni azzal, amit hadur hozzászólásához írtam, és persze nem árt ha van fegyver és hozzáértés is. Ezt biztosabbbnak vélem mint az erő alkalmazását, mert erősebb mindig akadhat.

 67. 64 Kedves Balázs
  Azért tévedtél, mert ismersz. Itt minden konkrét helyszíntől elvonatkoztatott megoldásra tettem kísérletet, Te viszont a Tisza mellett kerested, és persze joggal. Ha konkrét területet kellene megjelölnöm ártéri területet választanék, mert szerintem ott lehet a legjobban elrejteni dolgokat. De itt az a lényeg, hogy nem véded az értéket, nem erősíted, hanem azt a látszatot kelted, hogy nincs ott semmi. Ennek egyetlen hátránya van: a jelenlegi eszközök mellett ezt nem lehet. Ha őrzöd a villanyt, a gépeket ez nagyon nehéz. Ha mai típusú házat, akkor is. Ezekeről le kell mondani, vagy nagyon mélyen kell elrejteni, mert ha valakinek meg akad rajta a szeme, már keresi a többi életjelt.

  Amit ehhez hozzá lehet fűzni az képzelet kérdése. És persze a tényleges körülményektől függ.

 68. Én igyekeznék az államot megőrizni, ha egy mód van rá… Ellenkező esetben kb. 1% túlélő. Tudom, hogy nem kívánságműsor.

 69. 74. És hogy kezdenél hozzá?

  Én azon igyekszem, hogy az állam, amíg van minnél több kőlevest főzzön. A törökökkel kapcsolatban igazad van. (Tudod: tréfálok de nem mindenben 😉 )

 70. Jelek,
  én hazai jelek helyett inkább a világban történő eseményekre koncentrálnék. Úgy gondolom Mo. kitart addig amíg az EU, ill. Nyugat. Igaz itthon a Chf hitelek bedőlése miatt tömegek lehetetlenülnek el, de ez még segélyekkel kezelhető. Ha majd a sorbanállás után a népkonyhán és a benzinkúton az élelmiszer és benzinjegyre nem adnak semmit, akkor lesz az igazi gáz. (nem ugyanazok az emberek nyilván, ki itt ki ott áll sorban) Itt a szomszédban Fehéroroszországban most is sokkal rosszabb mint itthon, van még hová süllyedni.
  Tehát úgy vélem, egyszerre fogunk menni a levesbe.
  a világban milyen jelek lesznek?
  a gazdaságot látjuk, és hogy mennyire nincs megoldás, itt az a veszélyes ha van egy „jel” pl egy nagybank csődje, vagy államcsőd, stb, akkor annyira gyorsan is történhet minden, hogy 24 óra alatt körbefut a világban. Este lefekszel, reggel meg hiába méssz a bankautomatához, már nem tudsz felvenni pénzt. persze úgyis mindegy már, mert szinte semmit se ér…

 71. 65
  Gratulálok Jancsika! Nem véletlenül futnak a sakkozók is:-)

  72,
  nem igaz, hogy ismerlek, csak szeretnélek. Ez nem seggnayalás akar lenni, csak egyszerűen nem mindig tudom követni a gondolatmeneteidet ismeret- és képességhiányból fakadóan.
  Van, hogy fáziskéséssel értek meg dolgokat.

  Ezért szeretem egyébként ezt a Tiborbá féle fórumot. Őt magát is beleértve jó pár óriási gondolkodótól tanulhatok + nulla felesleges tekintélytisztelet. Csak a Tisztelet.

 72. 71
  „Ha nagyon ravasz akarsz lenni, az úthoz legközelebbi táblán termeszthetsz siskanádat, arátásra az olyan, mint a búza.”

  Mi az a siskanád?

  Egyébként azt gondolom, a legbiztonságosabb élelmiszer az, amit az emberek nem ismernek.
  Ki is próbáltam és bevált. Kiültettem az orruk elé pár ehető növényfajt, de észre sem vették, sőt sokszor megszóltak, hogy miért nem irtom ki a gazt.
  Csak néhány példa:
  Köles, pohánka, mángold, fehér mustár, fekete gyökér, fekete berkenye, fanyarka, mézbogyó, stb

  Sok száz emberből egy ismerte fel az egyik növényt, mégpedig a mángoldot (pedig milyen finom). Szerintem nem rossz arány.

 73. Nincs mindannyiunknak lehetősége a túlélni vágyók, de még csak a túlélni képesek közül sem, hogy időben összedobjunk egy ilyen területet. Aki megfelelő helyen él, s akinek szerencséje lesz, mert senki más nem fogja birtokolni vagy előtte kisajátítani az adott (kiszemelt) – (tehetősebb túlélni vágyó esetén megvásárolt) területet, az biztosan jól jár.

  Jelen pillanatban viszont nem lehet megmondani, ki is van jó helyen! Vannak szempontok, ami alapján lehet pozicionálni, rangsorolni, de azt végképp nem tudhatjuk, hogy az adott területnek mi lesz a végleges sorsa. Mondok néhány példát:
  1. Még a teljes geddon előtt építési telekké nyilvánítják és kotródhatsz, mert a lecsapolt mocsaradon új autógyár vagy lakónegyed épül.
  2. A most létesített kút vize kiapad. Kaput túlélés, tuti kaput öntözés a konyhakertben.
  3. A területedet elönti az árvíz, vagy évekig belvizes, művelhetetlen marad… A gátak állapotáról korábban többször volt szó.
  4. Tegyük fel, hogy nagyon jó helyismerettel bírsz, és mindent kiszámítottál. Erre jön egy olyan gondolat, hogy Mo. egészét még inkább rá kell kényszeríteni az egész Európát ellátó élelmiszertermelésre, így minden talpalattnyi területet lecsapolnak, felszántanak, nagyüzemi multigazdaságok jönnek létre, ami a rabszolgamunkát és az emberi erőt illetően hasonlít a korábbi főúri birtokokra, de a haszonszerzést és az emberi élet értékét illetően már abszolút „fejlett” multi szemléletű. Most odavághatjátok, hogy hülye negatív gondolatok, így nem lehet a dolgok elébe menni, de tényleg azt hiszitek, hogy a globáltőke csúcsbirtokosai le fognak mondani holmi összeolmás miatti üzemzavarra tekintettel a hatalmukról?
  5. Jön egy új kormány, kitalálja az új tutit, és bizonyos érdekeltségekkel karöltve államosítják a földeket. Volt már rá példa. Te felkészültél, én meg beállok területőrnek, aki szépen learatja a babérokat, miközben a lehetőség megteremtőjét köszönetképpen kinyírja.
  6. Tényleg minden bejön, és tényleg hullik minden hatalom a lecsóba, nem lesz új „birtokos” a környéken, és akkor élhetsz a legeslegújabbkor remetéjeként -talán boldog tudatlanságban-, vagy éppen állandó félelemben, s rettegésben a szúnyogosban.

  A fő gond, hogy ma még nem tudjuk (nem tudhatjuk biztosan), pontosan mitől, kiktől is kell majd megvédeni a túlélésre felhalmozott tartalékainkat, földjeinket, élelmünket, egyszóval a jövőbe szánt vagyonunkat. Valójában épp ez a gond! Akinek vagyona volt, van, ill. lesz, annak van miért aggódnia. Akinek nincs, annak ennyivel könnyebb az élete, s vagy megtanul majd -tán csak röpke hetek alatt- „vagyonra” szert tenni, vagy marad a szerencse: talán jó helyre kerül, talán nem…
  Üdv.: Cs.

 74. Más…
  Szerintem a globál pénzpiac összeomlását egy sajátos belpolitikával, és az Oroszok felé csere-kereskedelemmel (élelmiszerért földgázt) könnyedén át tudnánk vészelni itt a Kárpát-medencében. A forint hetek alatt átalakulna helyi pénzzé, a megtakarítások úsznának, kinek sok, kinek semmi, az adósságok pedig valamilyen formában átírásra kerülnének (pl. más törlesztési feltételekkel, ami a teljesíthetőségen nem biztos, hogy javítana). A high-tech-ről azonnal lemondhatnánk (kivéve a Kínai bóvlit), de az ország „megmenthető lenne”. Csak éppen nem lehetne erről a teljes lakosságot meggyőzni, max. 30%-ot. Az meg kevés, így marad a zavargás és összeomlás. De onnan -a mélypontról- a kiút sem lesz gyors és egyszerű…

  Ha alaposabban belegondolok, anélkül, hogy ismernénk adott szituációban az országunk és a nagyvilág helyzetét – kapcsolatát, nem igen mondhatunk semmit.

 75. 77-re:
  Kinek kell most a sok ismeretlen növénykéd, amikor a Mekiben teremnek a legfinomabb élelmiszerek?! 🙂
  Én is gondolkodtam ilyesmin, meg azon is, hogy mi lehet a legjobb rejtekhely, de más a jelenlegi szituációban gondolkozni, és más egy éhes szájakkal teli, kilátástalan világban.

  Tiborbá,
  most technikailag nézve a fejemhez vághatod, minek a 3 komment külön-külön. Akkor röviden kifejtem: Amikor elkezdem az elsőre írt választ, a 77-et még nem látom. Kikerekedik, felteszem, aztán látom, hogy van még mire reagálni.
  A témájában eltérő véleményt pedig jobb külön feltenni, főleg, ha az első blokkban szómenése van az embernek, bár meggyőződésem, hogy a hosszú komment is lehet tartalmas, és egy rövid sor is tök felesleges.
  Cs.

 76. Loránd!
  Én azért nem bízok abban, hogy itt meg lehet reformálni a rendszert, azért nem gondolom, hogy át lehet alakítani, mert egy félkész reformálási tervet kidobtam ide linkként, és még annyi reakció sem volt rá, hogy „Én nem olvasok el 5-6 oldalt.”, vagy hogy „Ez Baromság”. Egyetlen egy hozzászólás sem érkezett rá. A te történeted más, te agresszíven hirdeted, amit megírtál, és próbálod alátámasztani, hol sikeresebben, hol nem. A kezdeményezéseknek, amik a jelenlegi világot reformálnák még itt sincs semmi esélyük, hogy lenne a nagyközösség előtt?
  24. Természetesen én nem mondom azt, hogy azok a jelek, amiket én leírtam, az elsők. Az első jelek már itt vannak. Minden nap Tibor bá’ is(!) és még sokan mások is hirdetik a jeleket, többé kevésbé megfelelő olvasastban. A jelenlegi jelek azt jelzik, hogy a rendszerben nincs már egy évtizednyi tartalék. (Nagyon remélem, hogy legalább 5-6 év még van) Amiket én írtam 6-7 jel azt jelentik, hogy ha belőlük legalább 3 tetszőleges kombinációban bekövetkezik, elő kell venni a csavarhúzógépet, amíg van az aksiban töltés és a jelenlegi otthonra fel kell csavarozni a vasrácsot, acélhálót, vagy el kell indulni a már előkészített vidéki bázis felé. Hogy utolsó lehetőség van felhívni azokat az intelligens barátokat, akiket megmentésre érdemesnek tartunk, és felajánlani nekik az utolsó lehetőséget a csatlakozásra. Ki lehet dobni a közüzemi számlákat, mert az ellátórendszernek kevesebb, mint egy hónapja van hátra, úgyse fogja senki behajtani. Helyette a pánikban mindent eladó környékbeliektől pofátlanul fillérekért fel kell vásárolni a haszonállatokat, lisztet, rizst, búzát, cukrot, sót, amennyire csak az arra a hónapra szánt megélhetési készlet és az összes maradék készlet futja. És fel kell készülni, hogy itt egy hónapon belül kitör a végleges káosz.

  Szerintem az utána következő 1 hónap jelei és az utána következő 1 év állapota, nem feltétlen az általam leírt sorrendben:
  Az in-cal és egyéb biztonsági cégek megháromszorozzák a megfelelő pozícióban levők otthonainak védelmét.
  A rend- és nemzetvédelmi erőket (rendőrség/katonaság) a nagyvárosokba rendelik, szükségállapotot hirdetnek. Közvilágítás, oktatás, államigazgatás megszűnik. Éjszakai kijárási tilalom, fejadagok jellemzőek a nagyvárosokban, de ellátás még van. Folyamatos járőrözés az utcákon. A politikai vezetőket a katonaság és a rendőrség segítségével fenntartják a rendet, minimális (éhenhalást éppen megakadályozó szinten) az ellátást a városokban. Vidéken teljes a káosz, a központ már összeomlott… Folyamatos dezertálások, akiknek családja van, hazamegy hozzájuk, viszi a rohamfelszerelést haza. Csak azok maradnak a rendszer mellett, akiknek se kutyájuk, se macskájuk, mert tudják, hogy nagy tömegben viszonylag szervezetten jobbak az esélyeik. Az első tél meghozza a várt lázadást. A fűtés hiánya, a kilátástalanság, az alacsony fejadagok miatti éhezés miatt az emberek elfelejtenek félni a haláltól és nekimennek a rendvédelmi erőknek. Néhány napos lövöldözésből a tömegek kerülnek ki. Először a „Központ tartalékait élik fel, majd egymásnak esnek, végül elindulnak a vakvilágba. Túlélési esélyük 0,1%. Pl. Budapestről az első márciusban 10-15 000 ember fog kilépni és keresni azt, hogyan lehetne élelemhez jutni. Vidéken közben kialakult egy új rend. A fosztogatók már lecsaptak a könnyű préda falvakra, a jól védett közösségek már átélték első harcaikat, és a városokból kicsapódó túlélők felkenődnek, az egyik, vagy másik kör ellenállásként. A legerősebb megmaradók beolvadnak a fosztogatók közé. A második tél pedig végső vízválasztó, mert akkora nem lesznek könnyen kifosztható gazdák, tanyák, csak ostrommal bevehetők. Itt azt mondom, hogy talán még az 1%-os túlélés is túlzottan optimista becslés. Egy részük talán letelepedik és központosított vezérek köré tömörül. (Hogy mi tartja egyben ezeket a közösségeket? Nézzük meg a középkor végi, újkori hajókat. 3-4 tiszt és 10-20 előltöltős egylövetű pisztoly-puska kordában tartott 10-40 matrózt, akik nem lázadtak, csak rettegtek. (persze voltak lázadások, de elhanyagolható számban a hajók számához képest.)). És kialakul az új rend. Egy generációnyi idő után szabályos utonállók/gazdák/nagyobb közösségek alakulnak ki és tartják a maguk érzékeny egyensúlyát.

  Szerintem…
  Aztán Tibor bá’ majd mondja, hogy mi az ami az én jövőképemben túl komor.

 77. 71 – calamagrostis epigeios 😆

 78. 81-re:
  Nincs ebben semmi komor. Abszolút lehetséges és ok-okozati vonatkozásban is tökéletesen megállja a helyét. Frankó geddon film készülhetne belőle, mint ahogy a többi komment forgatókönyvéből is.

  Viszont továbbra is kimaradnak az elképzeléseinkből a: Ha …., akkor … relevanciák.
  Túl sok a „ha”. Ugyanis annyi -ma apróságnak, vagy fel sem tűnő- tényező van, hogy azt el sem lehet mondani!

  A kiútkereső elképzelések kézirataival, és a kapcsolódó válaszok elmaradásával kapcsolatban megjegyzem, hogy a kommentelők közül többen is vagyunk, akik már nem csak papírformában, hanem konkrétan, gyakorlatban megpróbáltunk a környezetünkben, vagy a civil érában kiútkereső közösséget építeni. A részleges kudarcok és sokszor nagyon negatív tapasztalatok miatt eljutsz oda, hogy már nem reagálsz, mert hiába jó az elméleti elképzelés, amit olvasol, egyszerűen borítékolható, hogy nem működik, mert az ember – emberiség NEM MEGMENTHETŐ. Mi több, bizonyos tekintetben rászolgált a sorsára. Aki azt hiszi, hogy egy jó beszélgetőpartneri társaságnál többet ki lehet hozni egy túlélő közösségből, az súlyosat és nagyot téved. Egy igazi közösség összekovácsolásához kőkemény közös érdekek kellenek (ez az ember – emberiség működésének alapja), s ha az érdekek találkoznak, akkor bárhol, bármikor felépül egy hatékony közösség, ami pillanatok alatt kiszűri az oda nem illő elemeket. Per pillanat még nincs ilyen erős kényszerítő erő. Ill. van, csak azt igen kevesen látják (értik meg), s közülük is sokan hezitálnak.
  Cs.

 79. 80:
  Nem szoktam hozzászólót vacsorázni. 🙂
  81:
  Ez teljesen jó verzió. Nem lehetetlen, hogy pont így fog zajlani. A felsorakoztatott elemek a helyén vannak. De persze, lehet, hogy a folyamat nem ezt követi. Én se látok a jövőbe.
  83:
  Ezt szeretem. Egyre többen látjuk be, hogy az Emberiség nem megmenthető. De ez nem jelenti azt, hogy be kell dobni a törülközőt

 80. 84-re:
  Hát, én inkább a reggelitől féltem 🙂
  Korábbi poszt hozzászólásában hivatkoztál az ilyen kommentelés nem kívánatos voltára, s szabadkoztam, hogy nem mindig szándékos, ill. elkerülhető a dolog.
  Jó éjszakát kívánok mindenkinek!
  Cs.

 81. 80
  „Én is gondolkodtam ilyesmin, meg azon is, hogy mi lehet a legjobb rejtekhely, de más a jelenlegi szituációban gondolkozni, és más egy éhes szájakkal teli, kilátástalan világban.”

  Amikor én elkezdtem területet keresni, számomra elsődleges szempont volt, hogy ne legyen áram és víz a környéken (még kút fúrásának a lehetősége sem), nehezen megközelíthető helyen legyen, illetve olcsón lehessen hozzájutni, valamint legyen lehetőség a terület bővítésére.

  Sikerült megtalálnom, ráadásul szerintem szerencsés helyen, dombos vidéken.

  Első lépésben csináltunk egy 80 m3-es tavacskát, ebben a pillanatban is tölti fel az eső.
  Második lépésben Géza ötlete alapján megkerestem a hygrofil gyepben a xerofil foltot és úgy néz ki, sikerül megvennem a telket, amihez tartozik. Ott egy kb 500 m2-es tavat fogunk építeni, a már meglévő bozót takarásában. Bárhonnan nézegetjük, a terület adottságai, valamint a növényzet miatt már kb. 20 méterről sem fog látszani.

  Ha az ivóvíz begyűjtését megoldom (a szerintem jó megoldást itt találtam meg egy régebbi linkben), lassan a víz probléma úgy oldódik meg, hogy csak mi fogunk róla tudni.

  Ide már ültetgethetem a növénykéimet.

 82. 81 Drakonisz

  Ha az emlékeim nem csalnak meg 1989-90 körül olvastam nagyon hasonlót. Nem pont ilyen volt, de sok párhuzam akad a két felvetés között. Nos, az akkori szerzők belevágták. Kevés híján belebuktak, de mára úgy néz ki, működik a falu. Gyűrűfűnek hívják.

  Az EMI-táborban Kaposváron fel is elevenítettük az emlékeinket e téren. Szóval náluk felhalmozódott egy sor gyakorlati tapasztalat: mivé lesznek a szépen papírra vetett sorok a valóságban. Ha az ember végig akar menni egy úton, érdemes előtte elbeszélgetni azokkal, akik már jártak arra. Hátha az is elég.

  Az általad felsorolt szakmák egy része nem kell. Nincs szükség molnárra (házi örlőkővel mindenki őrölhet magának), erdészre, külön lovászra, marhatenyésztőre ellenben mindenkinek ismernie kell az erdőt, illetve ezeket az állatokat. De nem szakonként, hanem amellett. Erdélyben egy barátom járt kovácshoz tanulni. Voltak lovai, tehenei. Azzal kezdte a napot, hogy elláta a jószágot, és csak utána nyúlt a tűzhöz.

  A 40 ha nagyon kevés.

  De nem ragozom. Viszont adok még egy tippet. Ha látni akarod, mi is lehet ebből a faluból, hívj össze pár embert, vagy középiskolás gyereket és játszd le velük a falu életét. Ha jó mesélő vagy összerakhatod az alaptörténetet, ha nem keríthetsz valakit, aki ért a szerepjátékokhoz. Szerintem izgalmas lenne és felettébb tanulságos.

 83. 81.
  Nagyon is reális megvalósulás lehet.

  83.
  Tökéletesen egyetértek. Jó megfogalmazása annak amit érzek.
  Most még kicsit vergődtem itt a napokban, mert az sokkolt, hogy itt sem különb a helyzet cselekvőképesség ügyében.

  Az igazság, hogy ezt egy jó ideje tudom, vagy inkább érzem ennek értelmetlen voltát. Már nagyon sok „elszánttal” beszéltem erről. Hiába no, vehemenciám nagy, jószándékom felesleges, mert tudjuk utak vannak kikövezve vele.
  De rendszerint most már a pofámat sem nyitom ki, nem sértődésből, hanem feleslegességből. Az energiáimra szükség van. Ennek a „lebénulásnak” a pszchijét próbálom vizsgálgatni, mert érdekel. Nem is itt, hanem családi vonatkozásban. Sok összetevős az már bizonyos

 84. 88: A lebénulásnak egyetlen oka van. Senki se tudja a választ: MIKOR? Másképp kell cselekedni, ha 10 hónap, és másképp, ha 10 év.

 85. 89. Tiborba

  Nos… ez már olyan mint a vallás.
  Mindenki „érzi” hiszi, hogy jön a vég.
  Különböző elméletek vannak a bizonyítására, de egészen pontosat senki sem tud. A túléléshez, (feltámadáshoz) vazatő utat is sokféleképpen látják az emberek. És megjelenik a „világi javakról való lemondás” ésa kemény, önfeláldozó munka is mint a túlélés záloga.

 86. Miért látok problémát a természetközeli hasznosítással és a közösségépítés eme módjával kapcsolatban?:
  Ha végig nézzük műholdfelvételen az országot, szinte a teljes területen sűrű beépítettséget találunk, ill. olyan „zöld foltokat”, amelyek erdők, árterek, ma természetvédelmi területek (ezek is csak relative nagyok, ha a teljes lakosságra vetítjük nem is olyan jelentős területek). Nálunk egyszerűen nincs olyan falu, aminek a sugarában 20 – 30 km-en keresztül lenne „vad”, jelenleg hasznosítatlan terület. Talán a tanyavilágban akad (megjegyzem ott most is nagyon nehéz a különélés), a Dunántúlon semmiképpen sincs ilyen (talán épp ezért nem alakulnak meg errefelé a kívánt közösségek). Bizonyos országokban 20 km-eket kell autózni, hogy egy kisebb faluból egy másik kisebb faluba érkezzünk. Magyarországon ez lehetetlen, szinte minden település összenőtt egy másikkal, vagy a közeli várossal. Ha bármely ok miatt a városi lakosság kitódul, és közülük sokan pályáznak a meglévő „vad” területekre, azok pillanatok alatt „benépesülnek”. Én nem tudom elképzelni, hogy bárhol idehaza létre tudnék hozni egy trükkökkel rejtett területet, amit az ínséges időkben sem fognak mások észrevenni. Most a kutyának sem kell, ha épp nem az orkok vadászterületén kínálsz kerítés nélküli gyümölcsöst és védtelen présházat, de ha az értékviszonyok fordulnak, ki tudja mit hoz az élet?!
  Egyszer olvastam egy elméleti tanulmányt, hogy az embereknek vissza kellene költözniük természetközeli kisházaka, és mindenki forrásvizet ihatna, meg hasonlók. Legyen mindenkinek saját forrása! Na ez az, ami nem működik, max. majd ha tizedére csökkent a népesség. Ráadásul most (még) senki sem akar forrásvizet inni, még csapvizet sem, éppen ezért nekünk egy olyan világ paraméterei közé kellene tervezni, ahol már bárki ölne egy saját tavacskáért. Arról sem vagyok meggyőződve, hogy nem lesz egyeseknek lehetősége a rejtett területeket egy helikopterről kiszemelni. Egy döglődő rendszer sajnos nem adja be azonnal az unalmasat, egy darabig még működik, a technikai áldás – átok kategória szerint. Amit tegnap katonai célokra fejlesztettek ki, ma megkönnyíti az életünket. Amivel ma játszadozunk, az holnap kiolthatja azt.
  Félre ne értsetek, minden tiszteletem azoké, akik bátrak, felkészültek, és tettre készek, s rengeteg hasznos gyakorlati ismeret alapjait rakják le már most a változó világ értékrendjével és életterével kapcsolatban. De óva intem őket is attól, hogy ez a jelenlegi előnynek tűnő felkészültség hamis (vagy inkább túlzott) biztonságérzetet adjon, mert mindannyian tudjuk, hogy „nagy az Isten állatkertje”, s az ilyen mentalitású tömegekre bizony sem most, sem a jövőben, nincs ráhatásunk (a legjobb szándékkal sem).
  Gyűrűfűről én annyit hallottam egy nemrég leadott TV műsorban, hogy turizmusból tartják fenn a falut. Épp EU pályázattal próbálják az aszfaltozott út kiépítésének lehetőségét megtalálni, hogy a turistabuszokról ne kelljen sokat gyalogolni, ill. könnyen megközelíthető legyen a szállás a természetbe vágyóknak. Remélem nem keverem össze a települést, de amit én láttam, ott a házigazda hölgy terepjáróval járt dolgozni nagyvárosi munkahelyére. Az alkalmazott építési mód, a szemlélet, a gyakorlati ötletek dicséretesek, csak éppen itt is oda jutunk, hogy elszeparáltan a velejéig romlott világtól mégsem működik. Egyedül a Krisna-völgyben tudok teljesen függetlenített, önellátó közösségről, de ilyen áron én nem kérek belőle, azt hiszem senkinek sem kell magyarázkodnom miért…
  Számomra a legjobb túlélési esélyeket egy olyan kisvárosi vagy jelenlegi agglomerációhoz tartozó terület adja, ahol megmarad a lehetőség a tömegben elvegyülni. Ha senki nem tud rólam, ha nem lógok ki a sorból, és idejében befogom a pofámat, talán megtartanak. Nem kell messze menni, ha per pillanat egy bűnöző el kíván rejtőzködni, jobb esélyekkel indul egy budapesti szalagtömb albérleti lakásában, mint egy tanyán rejtőzve, vagy az erdőben bújkálva. Ugyanez a betyár-világban teljesen másként működött. A múlt csak az emberi tényezőt illetően ismétli magát a jövőben, a lehetőségek és a játékszabályok a jelenben mindig mások, ettől izgalmas, és nem lefutott mérkőzés az élet.
  Cs.

 87. 90-re:
  Ez az önfeláldozósdi (szavakban) 🙂 egyre nagyobb teret hódít.
  Ugyanakkor a hirdetői elfeledkeznek arról, hogy ez egy hibás ökológiai szemléleten alapul. Mondok egy konkrét példát:
  A predátor (ragadozó) sosem lesz altruista (önfeláldozó) a prédájával (zsákmánnyal) szemben. Együttműködő lehet más ragadozóval, vagy saját fajtársaival szemben, de a prédával szemben SOHA NEM LESZ önfeláldozó, mert ebben az esetben kipusztul, ami ellentétes az élet és az evolúció programozott ösztöneivel. A jövőben egyre inkább arra kell számítani, hogy az ember ösztön-lényként fog viselkedni, sokan ma sem tesznek másként, így ha nem vagy fiatal, szőke, hosszú hajú áldozat, akkor ne bízz az együttműködés lehetőségében!
  Nekünk épp elég lenne az emberben (és a főemlősökben)természetesen meglévő kooperációs ösztön felélesztése, de ki kell ábrándítsalak, az is általában csoportok közti versengés miatt szokott életre kelni.
  Az altruizmus marad a Bibliában, s egy jóléti társadalom szerencsésen jómódú, unatkozó rétegének kezében, persze szabad az út, hogy ezt pofára eséssel fedezzük fel.
  Cs.

 88. 84!
  Az Antikrisztus még várat magára picit..
  79!
  Szerintem is ,nagyjából így gondolom..
  82!
  Ez a csücsörítéés!!… 😀

  Hát igen,lehet 10 hónap,vagy 10 év.És nem biztos hogy lesz módunk,vagy időnk szántani vetni..

 89. 92: Szép volt Csongor (nem az első). Próbáld ezt elmagyíarázni Lorándnak a másik poszton, mert nekem már elfogyott a türelmem. Loránd a „homo altruistikus” feltalálója.

 90. 92: a téma le van tiltva, de ez a tanulság jó válasz Lórándnak és nad-nak, akik szerint lehetséges békés egymásmellettélés a piréz, és a nempiréz között… Miközben a pirézség definíciója, hogy nempirézhúst eszik…

 91. 95: Gedeon, valamin azért jó lenne, ha elgondolkodnál. Most kicsit boncolgatva a piréz – nem piréz kérdést: Dorka bevallottan pirézként idejött, blogolt, megírta a véleményét, kérdezett. Szerintem nem volt bántó a véleménye egyszer sem. Erre mi (és most ne mutogassunk, hogy te voltál meg te, meg te, vállaljuk fel a kollektív felelősséget), nem pirézek beszóltunk valamit neki, ami számára elfogadhatatlan volt. Erre itt hagyott minket – amit megmondom őszintén, én veszteségként élek meg, de igazat kell adjak neki. Értelmes ember nem marad ott, ahol pusztán a származása vagy etnikai hovatartozása miatt baszogatják.

  Most akkor ki a kiközösítő????

  Ő idejött, nyitott volt, csak annyit várt el, hogy ne ítéljük el azért, mert ahhoz az etnikai csoporthoz sorolja magát, amelyikhez. Mi erre nem voltunk képesek. Elkergettük innen. Utána leülünk, és mélyen elfilozofálgatunk arról, hogy milyen szemét kiközösítőek is ezek a pirézek.

  Még egyszer kérdezem, melyik fél viselkedése volt kiközösítő????

 92. 92 Horváth Csongor.

  Az állatvilágban az önfeláldozás, például a kölykeit védő anya részéről értendő.
  A ragadozó annyiban „önfeláldozó” – az emberhez képest – hogy szórakozásból nem öl, mint az ember, akinek manapság áldozatot jelent, hogy kevesebbet autózzon, vagy ne egyen feleslegesen (szórakozásból, ünnep alkalmával) kétszer annyi húst, mint egyébként.

  Az ember ösztön-lényként csupán állat. (Igaz, sok esetben már ez is előrelépés lenne.)
  És mivel társas lény, túlélése, élete is ennek figyelembevételével lehet teljes.

  Meg lehet majd figyelni, a rabló, fosztogató bandák is csapatokban fognak jelentkezni.

 93. 96!
  Elég baj az hogy mi itt tartunk.Ha mi se tartunk össze itt,akkor mi a fenét akarunk meg várunk a többiektől?..Meg mi itt értelmes embereknek nevezzük magunkat ,akkor mit akarunk a többiektől?..
  Tényleg át kellene gondolni.Függetlenül attól hogy mindenki tudja mi zajlik kint a világban.Az nem fog változni azzal ha egymást tapossuk.Segíteni kellene egymást.Nem egymáson felülkerekedni.Nem az a cél szerintem..

 94. 96. jancsika!

  Dorkával való első beszélgetésem az volt, hogy Ő egy példára hivatkozva kollektíven elítélte a vidéki magyarokat, hogy ott mindenki antiszemita, pedig vidéken nem is élnek zsidók.

  Ha megpróbálnám neki elmagyarázni, hogy a vidéki ember – úgy általában – nem a zsidókat utálja, hanem a hazúg újságírókat – médiamunkásokat és a politikusokat, valószínüleg (bár ezt nem tudhatom) nem tetszene neki, mert ezek között magasan reprezentálva van a zsidóság. Tehet arról a vidéki „bugris” hogy akik az életét keserítik, azok közt sok a zsidó? Mi volt előbb tyúk, vagy a tojás?
  Én sem szeretnék elítélni kollektíven senkit. Dorkának is megadtam a tiszteletet, és tudom, hogy nem A zsidók tehetnek mindenről…

 95. 96:
  Szóval Jancsika a tiltásom ellenére behozta a zsidót átkeresztelve. Erre ztroiu már az átkeresztelést se tartja fontosnak.
  Öntsünk tiszta vizet a pohárba. Én üldöztem el Dorkát. Tessék visszakeresni. És mivel üldöztem el? Az igazság kimondásával. Nekem itt nincs szükségem olyanra, aki ügyes propagandát folytat, kényes kérdéseket nem válaszolja meg, úgy tesz, mintha el se hangzott volna, és az igazságra úgy reagál, hogy megsértődik. Megkérdeztem tőle, hogy a rendszerváltás után a zsidók miért rohantak tömegesen Izraelbe, ha pont olyan magyarok, mint én, és dehogy van nekik két hazájuk?
  A kérdésre nem kaptam választ, mert nem lehet rá válaszolni, ha azt hirdetjük, hogy ők is pont olyan magyarok, mint én. Mert nem igaz. Nem akarom én őket sehonnan se kirekeszteni, de az igazsághoz tűzön-vízen át ragaszkodom. Ez a mániám!

 96. 100. Tiborbá

  Ne haragudj. Lemaradtam a tiltásról. Múltkor a ferfal, most meg ez…
  Szórom a hamut! 🙁

 97. Szabad e utolsó szó jogán helyretenni a 100. hszben foglaltakat?ugyanis súlyos tévedés van benne. / a 16 éves fiam gépéről szoktam blogozni, aki megelégelte mit olvasok ennyit mostanában az Ő gépén, és beleolvasott. Már az elején. Óva intett a folytatástól, zseniális kölök. Nos, ha mehet az utolsó rövid megnyilvánulásom, akkor megy, ha nem, akkor tudomásul veszem, hogy olyan nagyon nem a mániája Tiborbának az igazság,inkább a saját elképzelése, amit igazságnak akar hinni.. legalábbis ezen a ködfoltos területen.

 98. Látom le lettem tiltva. Csak egy szavadba kerül Tiborbá. Ha nem tartasz elég értelmesnek, hogy részt vegyek az „értelmes emberek vitafórumán” akkor nem koptatom tovább itt a billentyűket, és maradok olvasód. Tisztelettel!

 99. 103: Nem vagy letiltva! Ezt honnan veszed?

  OK, meg van.Volt egy faszi „hamu” niknévvel. Aki ki lett tiltva. Te pedig használtad a hamu szót.

  Ne légy nevetséges. Nincs értelmességi követelmény, az tényleg szörnyű lenne.

 100. 101: Csak nem képzeled, hogy zsarnokoskodni fogok? Nem kell velem egyetérteni! Csak egy dologhoz ragaszkodom, az pedig az igazság. Ettől még lehet hazudni, de minden eseteben rá fogok mutatni, hogy ez nem egyezik az én véleményemmel.

 101. Géza !

  Tiborbátyánkon keresztül küldd már el nekem az email címedet !
  Nyolcsoros fehér lófogú tengerim van, de valahogy nem akar még szemet hozni (cső már van rajta) csak nő-nő (már majdnem 3 méter magas), a szára csuklóvastagságú…megtárgyaljuk emailban !

 102. 106:
  Szerintem túltrágyáztad és túl sok vizet kapott, vagy ki volt pihenve a föld. De ez egy laikus vélemény 😉

 103. Én ebből a kirekesztésből észre sem vettem semmit…
  Dorka,
  sztem. kirekeszteni az ember csakis saját magát tudja. Ha valaki látni vél egy falat, annak mindig két oldala van.
  Jancsika,
  nagyon nehéz ám eldönteni, hogy ki van a „túloldalon”! S azt megmondani, hogy melyik a „jó” oldal lehetetlen, mert a feltételek akár percek alatt is változhatnak.
  Ha a Dorka név ki van tiltva a fórumból -amit nehezen hinnék el-, akkor Dorka mellett állok. Ha csak sértődésről van szó, akkor ennek semmi köze a rasszokhoz. Dorka fiában pedig ugyanolyan egészséges előítélet dolgozott, mint bármelyikünkben. Ami viszont örök igazság, hogy az éremnek mindig két oldala van! Mindenki döntse el, hogy a fej, vagy az írás. Nem ez a bűn, nem ez a hiba. De ha egyszer eldöntötted, akkor ne forgasd! (És ez nem csak kifejezetten ezzel a történettel kapcsolatban igaz.)
  Magam részéről sokszor megszívtam már, hogy teszek rá, ki milyen származású, hovatartozású (gondolok itt rasszra, vallásra, és pl. káros szenvedélyekre, rossz szokásokra egyaránt). Csak az számít, milyen véleményt képvisel, és ez számomra ellentétes -e a saját világnézetemmel, értékrendemmel, valamint ki kell mondanom, hogy az érdekeimmel. Mondjuk úgy, hogy mindentől függetlenül nyíltan őszinte voltam. A jutalmam az lett, hogy a vitafórum összes képviselője megutált, természetesen származásuktól, világnézetüktől, és szokásaiktól függetlenül. Nyilvánvaló, hogy egy homogén társaságban, vagy egy olyanban, amit magam szerveztem volna másként alakul, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egy heterogén társaságban soha nincs abszolút közös pont, max. közelítések. Azóta próbálok óvatosabb lenni, természetesen sikerrel, de ez a taktika sokszor (mondjuk úgy kegyes hazugságként) mellőz minden őszinteséget. Azt hiszem eleget dumáltam, nyilván értitek a párhuzamot…
  Cs.

 104. Nos. Nem akarok itt ülni sokáig, max ki lehet törölni . Nem Tiborbá miatt fontos nekem ez az utolsó megszólalás, hanem Nad, jancsika, Ztrou, Drakonisz, Loránd, melike, miatt akik állást foglaltak, megszólaltak, vállalva hogy tiltás ellenére teszik.
  1. Igen, Tiborbá mondata volt az utolsó csepp, ami tkp idézőjelbe tette az eddigi hozzászólásaimat.
  EZ:”Loránd! Neked ebbe nem kellene beleszólnod, mert a te idealizmusodra itt aztán végképp nincs szükség, és nem csak magadat vezeted félre, de esetleg az olvasóidat is. Dorka szerepe világos. Védi a „mundért” elmismásolással, a gojok megosztásával, létező zsidó bűnök (egy goj szabadon megölhető) elkenésével, stb. ”
  A gojok megosztásával… stb.. szóval az összes eddigi beszélgetésünk és megnyilvánulásom egy alattomos propaganda, „gojmegosztás”—-bocs, de bazmeg!!!!) jegyében lett értékelve..végig outsiderként voltam kezelve, nem fórumtaggént, és nem önálló lényként, hanem egy gépezet részeként.. ettől abban a pillanatban mikor olvastam, fizikailag lett hányingerem, és meg is kellett innom egy pohár vizet.
  Az első bibis dolgot akkor érzékeltem, mikor egy orbán viktoros bejegyzésben mondtam linkeltem valamit, amit Tiborbá meglepődve renegátnak minősített. Bibi: semmi zsidó vonatkozása nem volt a hozzászólásomnak, megint mégis zsidótémává lett avanzsálva.Renegátság említése pedig számomra volt meglepő, de csak azt mutatta, hogy Tiborbá a saját generációján kívül nem nagyon van zsidó emberekkel kapcsolatban.Nomeg azt mutatta, hogy Tiborbá nem tud a saját kis igazságskatulyájábam nert valahogy kilógok belőle, mégsem vagyok renegát.. no ebből baj szokott lenni, lett is..

  A „KÍNOS KÉRDÉS ELKENÉSE”:
  „Megkérdeztem tőle, hogy a rendszerváltás után a zsidók miért rohantak tömegesen Izraelbe, ha pont olyan magyarok, mint én, és dehogy van nekik két hazájuk?
  A kérdésre nem kaptam választ, mert nem lehet rá válaszolni, ha azt hirdetjük, hogy ők is pont olyan magyarok, mint én. Mert nem igaz.”

  Előszöris. nem értem miért lenne kínos. Nem kínos és simán lehet rá válaszolni. Az említett hozzászólásban Tiborbá apátlan hazátlan embereknek jellemezte az összes zsidót, akik saját hatáskörükben „megfertőznek mindenkit”, mert tudják hogy „gyógyíthatatlanok”.
  Az apátlanság ellen tiltakoztam, a hazátlanság ellen tiltakoztam, hisz apának elég jó Ábrahám, hazának pedig elég jó Magyarország, és Izrael.Hogy nem lehet valakinek két szeretője? Nos, ez nem szeretőségi viszony, hanem inkább az elvált szülők gyerekének helyzete. Kit szeretsz jobban, anyut vagy aput, nem hülye kérdés? De. kinek drukkolsz vizilabdameccsen? ha ez kielégíti a kíváncsiságod, ha Izraelben vagyok akkor a Magyaroknak, ha Magyarországon, akkor simán Izralnek, de ezt mondtam is..Ha Magyarországon vagyunk lélegzetvisszafoljtva figyeljük az összes rezdülést, mi van Otthon Izraelben, ha Karmielben vagyunk, ugyanezt teszem Magyarországgal kapcsolatban. Hogy magaménak érzem e a babiloni száműzetés alatt született imát, hogy száradjon el a jobb kezem, és tapadjon ínyemhez a nyelvem, ha elfelejtelek Jeruzsálem-IGEN. Izrael az anyám, Magyarország az apám. És akkor most mi van? ETTŐL ROSSZABB EMBER LETTEM?Úgy tűnik igen, legalábbis itt ezen a fórumon a bloggazda ezt megválaszolhatatlan tabunak hiszi, pedig nem bántanám se az anyám, se az apám, még akkor sem ha az apám néha kifejezésre juttatja, hogy nem vagyok a gyereke, anyám meg egy kurva.

  Az oka amiért nem válaszoltam, a következő: egyrészt a kérdés feltevésénél hulla fáradt voltam, nem bírtam fogalmazni-magyarázni. Másnap már bírtam volna, de a hsz , a kérdés bedarálódott az új hsz-ek miatt. Gondoltam, ha most válaszolok, megint előrángatódik egyrészt a zsidótéma, másrészt a válasz miatt 3-man rámszabadulnak és szétszednek, egyedül pedig nem fogok itt harcolni,annyira nem fontos harmadrészt pedig jött egy új poszt, ami érdekelt, és izgalmasabbnak találtam, mint a rúgózást a „kit szeretsz anyut vagy aput kérdésen.

  Amikor először gondoltam, hogy szakítás lesz és this is the end of a beautiful friensdship, az akor történt, mikor a mégis
  hány kiló /doboz az elraktározott konzervmennyiség kezdetű kérdésemre megjött a pontos számadat, a végén egy viccesnek szánt felütéssel, „de zsidókat nem mentek-hálátlanok”
  még ekkor sem akartam felfogni az ittlétem fura voltát, outsiderségét, ennek oka pedig az összes elolvasott írás volt (a régiek közül, ausztráliától a vissza a múltba sorozatig, és a született nőkig) Gondoltam a kis idealista kócos fejemmel, hogy aki ilyen jól ír, annak lenyelek egykét dolgot röhögve, mert tehetséges a pasi..
  A gojozás követelésénél már tiszta sor volt, hogy tálcán kínálod a fejem Arma Gedeonnak, aki a piszkos munkát elvégzi, te pedig levonod a végső konklúziót.

  Soha nem mondtam, hogy a zsidó népet kritizálni nem lehet, és nem lehetnek hibái, bűnei, sőt fenntartom a jogot hozzá, hogy egy zsidó is lehessen időnként hülye, buta, elmebeteg, vagy gonosz. Mint minden más nép.

  Mondanám, hogy a hídépítésnek (ami nem volt elsődleges cél, csupán érdekelt a blog és a túlélős ötleteitek)vége, de nem. Híd van, járható is, legfeljebb nem lép rá mindenki. Aki rálépett, arra szívem összes vidámságával és szeretetével gondolok.

  Shalom alenu.

 105. 109: Hát, nekem hiányozni fogsz, ha elmész. És nem csak azért, mert sok mindenben egyetértettünk, vagy mert sokszor támogattad a véleményemet (persze azért is).

  Bárki bármit mond, ez az egész történet szerintem példaértékű volt.

  Valamelyik nap egy olasz kollégám megkérdezte: Magyarországon milyen vallás van? Kapásból rávágtam, hogy antiszemitizmus. Asszem nem tévedtem olyan nagyot.

 106. 106 licaj.vuv a postafiók: gamil.com

 107. Más,
  ha még egyszer türelmetlenségből fakadó „sértődöttséggel” találkozom (103), kénytelen leszek azt hinni, hogy ez még csak a „tehetséges gyerekek fóruma”. 🙂

  97-re:
  Attila, ez mind ok., a pazarlás ellen én is mindig felemelem a szavam, s magamra is haragszom, ha akár kapkodásból, vagy átgondolatlanság miatt ilyesmire sor kerül az életemben. De kérlek, ne keverd össze a „pazarlás” fogalmát az „egoizmus” fogalmával! Egy önfeláldozó ember is pazarolhat, és egyáltalán nem biztos, hogy egy ma pazarló életmódú ember pazarlása egoizmusából fakad. A pazarlásra adott válasz nem az altruista életforma! Ráadásul a pazarlás leállításával sem oldódik meg a fő problémánk, mindössze a technokrata megoldásokhoz hasonlóan idő nyerhető vele.
  Véleményem szerint ez olyan téves párhuzam, mint amikor pl. a „szeretet” ellentétpárját keressük. Első nekifutásra, ahogy a jóra a rosszat, vagy a kicsire a nagyot rávágjuk, a szeretetre oda dobható az agresszió vagy a gyűlölet (amiből az agresszió táplálkozik). Pedig valójában a „szeretet” ellentétpárja a „félelem”! Ezeket az emberi voltunkra utaló fogalmakat kell megérteni először ahhoz, hogy egy társadalmi szintű krízis elhárításáról egyáltalán gondolkodni tudjunk.
  Üdv.: Cs.

 108. Dorka! Személy szerint én is sajnálnám, ha nem írnál többet.

  Jancsika! Ezt továbbra is kikérem magamnak!

 109. 113: Ugye, milyen szar, amikor etnikai alapon egy kalap alá vesznek a többiekkel???

  De oké, elnézést kérek érte, és mindenkitől, akit megbántottam volna ezzel. Akinek nem inge, ne vegye magára. Az olasz srác egyébként maga sem szereti a zsidókat túlzottan, úgyhogy ez nem váltott ki benne túl nagy ellenérzéseket a magyarokkal szemben.

 110. Horváth Csongor!

  Most lehet, hogy megkapom a magamét mert külön hozzászólást írok, de mentségemre, még nem láttam a Tiédet. Nem türelmetlen voltam, hanem értetlenül álltam a dolog előtt. Nem volt link ami miatt moderációra kellett volna várnom, ráadásul előtte lettem ledorongolva. 🙂

 111. 109-re:
  Ugyan Dorka!
  Ha a fórum érdekel és nem az ideológia, egyszerűen leszarod, mit mond/ott Tiborbá. De az imént nem ezt tetted…
  Biztos vagyok benne, hogy olvasó maradsz. Jancsika pedig könnyen beszél, „szemesnek áll a világ” (nehogy ebben a szemitákhoz vezető kapcsolatot feltételezzetek!). Aki antiszemita vallásúnak titulálja Magyarországot, az nem ezen a bolygón él. Ha alaposabban átgondolom, akkor egyelőre 1:0 nektek. Gratulálni azért nem fogok.
  Cs.

 112. 115-re:
  Értem, és megértem. Azért ha most visszaolvasod a hsz-ást, biztosan Te is érzed, hogy egy ide tévedt vendég elmosolyodik rajta, s azt tudomásul kell vennünk, hogy Tiborbá pont ezt a megmosolygást szeretné kiküszöbölni sajátos moderációjával.
  Cs.

 113. Írni nem tudok többet, mert az őszinte gondolatok többé nem jönnének ki.
  Csongor.”Ha a fórum érdekel és nem az ideológia, egyszerűen leszarod, mit mond/ott Tiborbá. De az imént nem ezt tetted…Biztos vagyok benne, hogy olvasó maradsz.”
  Lehet, olvasó maradok, legfeljebb nem mindennapos.

 114. 118 Ne hagyd magad befolyásolni Dorka! Gondolja láncaikat rázó inzsellérekre. 😉 Belőlünk itt tán még annyi se marad. Ha csak egyszer a hátunk mögé néznénk, láthatnánk: „lépteink nyomán senki se jár”. Ez az igazi geddon, a többi csak számítógépes játék…

 115. G.B.Shaw: „A nők végső fegyvere a sírás.” Tibor bá’ : „az mindig bejön, mert a férfibe be van programozva a gavallérság.”
  Dorka tehát verbálisan sírt egy nagyot, és ettől mindenki meghatódott, ami törvényszerű volt. Egy másik nő azonnal észrevette volna a turpisságot. A férfinép természetesen nem. De nektek van érzéketek a logikához és ha hajlandók vagytok alkalmazni, akkor a zászló nem Dorkának áll. Kifogásai jól össze vannak kutyulva, a felajánlott analógiából (ami sose tökéletes) kivette a jelzőket és magára vonatkoztatta. Tehette, mert senki nem néz utána. Ezt újabban úgy hívják, hogy CSÚSZTATÁS. Több viszontválaszt kiváltott, (szerintem) igen fontos témánál (van-e hazája a zsidónak) nem válaszolt, mert közben újabb hozzászólások elvonták a figyelmét (????). Most, hogy kifogásoltam, félrebeszél. Én azt állítottam, hogy „akinek két hazája van, annak egy sincs”. Erre kapunk egy implicit beismerést, hogy bizony két hazájuk van, de ugye apát is anyát is lehet szeretni. De azért kiderül, hogy Magyarországon az Izraeli csapatnak drukkol. Szögezzük le, hogy végig nekem volt igazam, de miért kell ezt tagadni? EZ ITT A KÉRDÉS: Három gyerekemnek kettős állampolgársága van. Ez tény. Ha rákérdeznek, „bevallom”. Mindegy, hogy a rákérdező ebből mit következtet, tény, tehát felvállalom, nem hallgatom el, nem sumákolok. Két „hazátok” van, amiért nem kirekesztelek, nem megvetlek, sajnállak. Mert, akinek kettő van, annak egy sincs. De egyben irigyellek is, mert nektek nincs honvágyatok, a világon bárhol feltaláljátok magatokat, ha ott kellemesen lehet élni. —– 1956-ban száz meg száz disszidenssel találkoztam hajón, táborokban, segély helyeken sorba állva. A szingli fiatalok között a zsidók aránya kb. megfelelt a népességben jelenlevő aránnyal. A férj-feleség-gyerek, tehát családoknál, 10 családból 9 zsidó volt. Ebből mindenki vonja le a következtetést.

 116. 120: „10 családból 9 zsidó volt. Ebből mindenki vonja le a következtetést.” A zsidó téma még mindig le van tiltva? Mert akkor nehéz lesz elmondani a következtetés eredményét. 🙂

 117. Tiborbá, soha ne sajnálj, nem érzem magam sajnálni valónak.
  csúsztatások: nekem csak JÓ, ha valaki veszi a fáradságot, és utánanéz mindennek.Három gyerekednek kettős állampolgársága van.. és? Akkor Mi a fene baj van?”bevallani? miért? Bűn? A gyerekért tűzbe megy az ember, nem holmi állampolgárséhokért vagy ideológiákért…

 118. 98,

  Az Életben az a rendkivűli,hogy értelmes tevékenység nélkül is tökéletesen teljes tud lenni.

 119. Szervusztok.
  Mi a következő képpen intézzük ezt az etnikázást a munkahelyen. Köszönésként:
  Mi van zsidógyerek?
  A kurva anyádat!
  Röhögünk, kezet fogunk. Vidáman indul a nap.

 120. 53:Balázs:)

  „Szerintem ők nem okosabbak mint pl. te, Tiborbá vagy Géza, sőt.”

  Nem az eszükről,és a miénkről van szó.
  Egyszerűen arról,hogy ők osztják a lapokat,s cinkelt lapokkal játszanak.
  Nem biztos,hogy az fog történni,amit elhitetnek velünk,és úgy kell reagálnunk rá ahogy azt tesszük,könnyen lehet,hogy árnyékra vetődünk.
  Utólag persze nagyon egyszerűnek fog tűnni a megoldás,csak a torkos borz esetével fogunk időközben, megismerkedni.

 121. Érdekes itt ilyeneket olvasgatni Dorkával és zsidó mivoltával kapcsolatban. Nagyon komoly problémákat látok ebben az egész szituációban. Dorka zsidó léte engem nem zavart, mert én csak egy intelligens nőt láttam benne mint egyénben.
  Személy szerint sajnálom is a dolgot.
  Most kihangsúlyoznám, hogy általánosságban beszélek és nem evvel az adott szituációval kapcsolatban, viszont ennek a szituációnak a hatására fejteném ki a zsidóság gyűlőletéről aáltalam tévesnek ítélt képét.

  Szerintem szégyen a zsidóság vezető elitjétől az amit és ahogy tesznek, mert saját népüket is végpusztulásba lökik, hiszen nem nagyon érdekli őket saját magukon kívül semmi. Még saját népük sem.
  Sokan tudjuk mi folyik pl. az egyházügyi vita hátterében vagy a holokauszttal kapcsolatban is. Sokan biztos a „Zongorista” című hálivúdi szuperprodukciót is láttuk, mely emberi együttérzésünkre játszik. Annak a hátérhatalomnak az évszazados, -ezredes aknamunkáját is nagyjából értjük.

  Mégis azt mondom fel kéne ébrednünk!

  A zsidóság szerepe ebben a biblikus végjátékban nem hálás szerep, ezt mindannyian érezzük.
  A gázkamrákban is haltak meg 5 éves kisgyerekek, akik szintén áldozatul estek a haragnak, mely részben jogos volt, de a haragot kiváltó indulatok célt tévesztettek, nem az 5 évesek követték el. Az a kevés pedig semmit nem érzett belőle, csak mai napig profitál.
  Dorka nem beépített ügynök, hanem egy zsidó lány, nő aki ezt nyíltan vállalta. Szóval némi önvizsgálat nem árt részünkről sem, hogy végül elment.

  Nekünk 25 éven keresztül voltak cigány(helyi vajda, bűnözőfajta) szomszédaink. Gondolhatjátok min mentünk át. Az elején , voltam vagy 6 éves átjártam hozzájuk ebédelni. Most mit gondolok róluk? Amit ti nagyjából. Tapasztalati úton jutottam erre a véleményre. Utálom őket? Nem. Óvatos vagyok? Hát persze, hisz ismerem őket.

  Azt viszont sosem felejtem el, hogy pár évvel az átjárások beszüntetése után, hogy viselkedtem egy nálunk dolgozó segédmunkás, cigány fiúval. Gyermeki gyűlöletből
  mindenféléket kevertem a szörpjébe :-), hogy a kurva anyját a cigányának-gondoltam. Ahogy belenéztem a szemébe, magamat láttam.
  Egy kisfiút kívülről, érthetetlen gonosz szándékkal.

  A mi megoldásunk és válaszunk nem az kell legyen, hogy magunkba a gyűlöletet erősítsük, hanem hogy tudomásul véve az egyes népek sajátosságait, magunkra koncentrálva, magunkat erősítsük. Félelem és gyűlölet rokon dolgok. Ha utálkozunk akkor szinte ugyanazok vagyunk mint
  a gonosz zsidómédia által félelemben tartott, hitelfelvevő honfitársaink. Sok ám a mocskos magyar is aki lepaktál ám velük.

  Mindenre, még az általuk generált nem kis problémára sem az általános gyűlölet, hanem a tett a válasz akármit is csinálnak ők. Aránytalanul erősek? Hát persze. Miért? Hogy lehet ez?
  Hát úgy, hogy megfogtak, mit megfogtak, megragadtak bennünk valamit, valamit ami nem jó. Kapzsiság, önzőség stb.
  Kalmárok lettek és közben tökélyre fejlesztették az emberek nem emberi érzéseire való rájátszást, és sutty a tökünk a kezükben is volt. Azóta markolják jó erősen, végül is ha már odaadtuk nekik. Szerintem ugyanazért tudtak minket megragadni, amiért ez a világ darabokra esik. Még mindig nem látjuk a valós értékeket. Az ő értékrendszerük meg a közgazdaság, alapjaiban hibás.

  Szóval én nem fogom a Dorkákat pocskondiázni vagy lelőni Tim nevű körbemetélt haveromat.
  inkább megpróbálom a tökömet kihúzni, mert ki lehet.
  hatalmukat csak félelmeink adják!

  É

 122. 126.

  Ezért nem kártyázok velük. Kiléptem a rendszerből.
  A rendszerükből.

 123. Dorka már Antalffy-függő lett, nem fog végleg lelépni, esetleg tart egy kis szünetet.

 124. 126.
  és ezért vallom, hogy több szempontból is az egyetlen megoldás ha függetlenedünk a rendszertől. Ha nem lenne összeomlás, ami egy váratlan ajándék(köszönjük fosszilis energiahordozók)akkor is ezt kéne csinálni-szerintem. Legalábbis ha nem akarunk rabszolgák lenni. Persze akkor terror lenne, de 7 milliárd embert nem tudnának írányítani, talán még lemészárolni se. Tudom, hogy így menne minden tovább és engem előhalasznának a dzsungel mélyéről és beültetnének valami csipet a gój foreskin-embe, mert a tudatlan népek boldogan masíroznának az új merciért való versengésbe.

 125. Drága Balázs, ne mondj ilyeneket, mert egy fegyver van amivel engem le lehet dönteni, a humor 🙂 nem akarom megfogni a TÖKÖD!
  Akinek meg akartam fogni, annak már megfogtam, és nem engedem el míg élek, de tán még azután is szorosan tartanak a csontujjaim:-D (de Ő nincs a fórumon)

 126. 131:
  Igen, a humort? Akkor miért kaptad fel a vízet, amikor írtam, hogy zsidót nem mentek?
  132:
  Jézusom, ez tök arab zene. Akkor miért irtjátok a testvéreiteket? 🙂

 127. hmmm.

  Látom a pajeszos téma örök ezen a blogon.
  De itt ez már csak ilyen. 🙂

  No, ami érdekes és témába vág:
  A munka törvénykönyv új változásairól olvasgattam és ott futottam bele, hogy a munkavállalót munkán kivül megfigyelhetik majd.
  Ez is a kezdeti jelek közé sorolható.

 128. 134!
  óóóóó, mintha eddig nem figyeltek volna meg akit meg akarnak.Menjél mááá…Milyen kezdeti jelek..

 129. 134: Dorekának nem tilthatom meg, mert akkor diszkriminálok. Az utolsó bejegyzés jogán hozta vissza a témát, és persze az utolsóból négy utolsó lett, de most letette a főesküt, hogy többé aztán tényleg nem, de nem fogja betartani, mert volt olyan óvatos és nem jehovára esküdött, hanem a szent háromságra. 😀 he-he-he!

 130. 135: Más az, hogy megfigyelték, de „törvénytelenül”, és megint más, ha jogalapjuk van hozzá.
  Gorgon, erről én még nem olvastam, erről tudnál bővebben írni?
  Nekem már a műszakpótlék megcsonkolásától is elszállt az agyam. 🙁

 131. 135:
  Na jah, csak eddig nem volt leírva, törvényesen elfogadtatva, mindenki által.

  Ez olyan, mint a katonai önkéntes.
  Szól az őrmester, hogy: Katobák! Kérek 3 önkéntes jelentkezőt retyópucolásra! Kovács, Szabó, Benedek! Lépjenek ki!

  No, ez is olyan. Le vagyon írva, ezért te és én és mi vagyunk innentől a felelősek.

 132. 138!
  Feltesznek egy képet a gépedre,beállítanak hozzád,és már visznek is pedofilia vádjával.Mielőtt pisloghatnál egyet is.De még sorolhatnám tovább.És törvényes?Nem ?Kit érdekel.Visznek és kész..Akit le karnak kapcsolni azt le kapcsolják igy vagy úgy.Engem bezzeg nem akarnak megfigyelni,pedig művelünk néha jobb dolgokat is mint Győziék.. 😀

  A műszak pótlékot ne is mond..Mit vesznek még el a munkástól?Már csak az élete van.Még abból a 70 ezerből vagy 60-ból mit akar elvenni?

 133. 131.
  Dorka elment. Pedig talán lehetett volna közöttünk valami. 🙂
  Ilyen hülye faji dolgokkal, meg ezzel az összeomlás mizériával elrontottátok az esélyeimet.
  Na ha talán elolvassa és megtudja milyen délceg legény vagyok, talán idevett még utolsó mondatott, és akkor …
  120cm magas, 120 kg vagyok és Quasimodora hajazok.

 134. 132:
  Bocsánat?
  Grünné a földszintről felmegy a második emelethez Kohnhoz. – Mondja Kohn úr tud arról, hogy a maga felesége és az én uram? Na nem mondja Grünné asszony! De igen, Kohn úr, ez tűrhetetlen. Tűrhetetlen, tűrhetetlen, de mit lehet tenni? Mit lehet tenni? Hát bosszuljuk meg! Igaza van Grünné asszony, bosszuljuk meg. —- Megbosszulták. A bosszú után Grünné megint kezdi – ez szörnyű, ezen nem lehet csak úgy átlépni, Kohnkám bosszuljuk meg még egyszer. Mit lehet tenni, Kohn megint megbosszulja Grünnével a megbosszulandót. Grünné azonban újra kezdi – Kohnkám bosszuljuk meg még egyszer. Erre a bánatos Kohn csak annyit rebeg egyre halkabb hangon. – Grünné asszony én már megbocsátottam.

  140:
  Balázs! Az a hölgy valakinek már minimum 17 éve fogja a tökeit. Neked ott semmi esélyed sincs. Csak úgy mellesleg: (off topik 😀 ) meg vagy te metélve? na ezen gondolkozz el! 😉

 135. 133. jézusom:
  A zsidók Ábrahám fiának, Izsáknak a leszármazottai. Az arabok Ábrahám másik fiának, Izmáelnek a leszármazottai. Mivel Izmáel egy rabszolgának a fia (1 Mózes 16:1–16), Izsák pedig az ígéret gyermeke, aki Ábrahám áldásait örökli majd (1 Mózes 21:1–3), természetes, hogy valamiféle ellenségeskedés alakul ki a két fiú között. Mivel Izmáel gúnyolódott Izsákkal (1 Mózes 21:9), Sára rávette Ábrahámot, hogy küldje el Hágárt és Izmáelt (1 Mózes 21:11–21). Emiatt Izmáel valószínűleg még inkább megvetette Izsákot. Egy angyal azt prófétálta Hágárnak, hogy Izmáel „kezet emel mindenkire… kárt tesz testvéreinek” (1 Mózes 16:11–12).

  gyakorlatban: Szülész nőgyászom Izmael fia, aki inkább érez magához közellebb egy zsidót, mint egy kurucinfóst, hiába lakik a 13 . kerben.
  A Velünk szemközti (szír) falafeles is inkább kiszaladt megölelni miután tisztáztuk a szitut, és összebalhéztunk rajta, hogy ha kiírja hogy falafel, mért nem süt soha.

  azóta sütött, de csak nekem, és én is vittem neki a házi hummuszomból, amiben sokallta a zaatart én meg keveselltem az övében a burgult..

 136. 139:

  Innentől nem kell ilyen kisstílű húzásokat csinálni. Elég, ha megkérdezik a szomszédságot. Úgyis van valaki, aki nem úgy adja elő, hogy te gyere ki jól belőle.

  A 70-60 ezerből pedig mit akar elvenni? Hát a 70-60 ezret. Sőt, szeretné, ha még ezen túl is fizetnél. Azért, hogy dolgozhass.

  hmm. most amúgy elgondolkodtam. Kezdeti jel lehet az is, mikor pár melós azt fogja mondani, hogy francba a melóval, nem dolgozok csak azért, hogy mást etessen a állambácsi a fizumon. Némi dolgozói megmozdulás. Nem is lenne hülyeség amúgy.
  Egy jó kis tüntetés, ahol megjelennének azok a napi munkában szarrá ment emberek, akiknek már tele a bögye és azt mondanák, hogy nincs több munka, nem dolgozunk addig tovább, míg az állam bácsi a jogosan, munkával megszerzett fizetés java részét az ingyenélőknek adja.
  Jah, apró momentum lenne még a tüntetésen, hogy a „csőcselék” jogosan törhetné össze az utcán található köztulajdont, mert bizony ők tették lehetővé azok üzembe helyezését, tehát mivel tulajdonról van szó, ezért nem történne rendbontás. Nyehe.
  Amúgy egy ilyen tüntetésre még én is elmennék.

 137. További jó zsidózást-gojozást kívánok, ha valakinek hiányoznék, jelzem, hogy nem üldöztek el innen, csak nyaralni megyünk!

 138. 142: Ez a Mohamed egy nagy fallusz volt. Még arra se volt képes, hogy kitaláljon egy originál mesét. Az ilyet meg kell kövezni, ami egy kurva jó hecc.

 139. 144: Jó nyaralást. Most már szabad a zsidózás. Dorka végre úgy fogja fel ezt a 2000 éves nyavalyát, ahogy kell. Ugyanis, aki ezt mellre szívja, az nem normális.

 140. 139: melike! A Norton 360 minden nap lementi a gépem tartalmát. Le tudom kérni és kiderül, hogy a pedofil képek mikor kerültek fel. Mondjuk az nap, amikor a winchestert lefoglalták. GÁZ!

 141. Ne haragudjatok, nem tudom megállni.

  Dorka szép és jó, hogy osztod a hitvallásod. Csak miért?
  Ezt nem tudtam sosem megérteni.

  De a többiek se kutyák.
  Jön valaki, elmondja, hogy mi a szitu, erre ráharaptok, mint éhes kutya a koncra. Ahelyett, hogy márurambocs’ szarnátok rá, hogy igen? az ő baja…

  Bárhol olvasgat az emberfia, belefut egy ilyen zsidó-goj-franctudja milyen témába, már kész a leves, mert mindenki azzal foglalkozik, közben meg a fele poszt azzal megy el. Nem tudom, hogy a zsidóság kérdése hogyan függ össze a Tibor Bá által felvetett témával, hacsak nem úgy, hogy ők fogják kirobbantani a világégést azzal, hogy mindenki rühelli őket lassan már. Hozzáteszem én magasról teszek erre a dologra, mármint hogy ki zsidó és ki nem.
  Csak egy kicsit unalmas már, hogy valahogy ez a s zarság mindig előkerül valahonnan.

  Amúgy meg Tibor Bá, csillagos ötös a 120.-ért.
  Én sem írhattam volna szebben le. Nős emberként és mellette lányos apaként könnybe lábadt a szemem az olvasásakor, annyira megláttad a nők lényegét, végső fegyverét.

  Dorka, 132-re tudnék reagálni, én is berakni zenéket, de nem teszem. Így megkérlek, hogy te se tedd. Ha van bűnöd, gyónd meg a papnak, nekem a bűnbánati nap és ráadásul még az is hogy szeptemberi beköszönte, kurvára nem mond semmit és nem is érdekel. Félre ne értsd nem megbántani akarlak, de ez abszolúte senkit nem érdekel itt. Ezzel csak egy újabb hjergelési pontot akartál generálni, amire én természetesen ugrottam, de csakis a zene miatt. Szóval akár zsidó, akár görög kaotikus, akár ranagolita valaki, kéretik azt a kabátot kinnt hagyni a fogason, mikor gép elé ülsz és tessék egyszerű emberként viselkedni. A neten nincs vallás.

  Bocs mindenkitől.

 142. 147!
  Tibor bá ne hencegj… 😉 „Szellemeskedj ” csak.. 🙂 Csak egy példát mondtam,hogy akit el akarnak azt ugyis elkapnak..
  144!
  De jól megy egyeseknek.Én meg már csak egy nap egyszer eszem.. 😆

 143. 147-re.

  Tibor Bá.
  Szerezz egy 8 gigás pendrive-ot, rakj rá egy miniwindows-t, rakj össze egy gépet vinyó nélkül, állítsd be a bios-ban, hogy pendrive-ról bootoljon a gép és kész. Ha jönnek lefoglalni, foglaljanak csak, nem visznek mást, csak a részegységeket. Mire rájönnek addigra te akár egy erős cipőtalppal, de akár egy bonyolultabb kalapácsos beavatkozással is, vagy ha van időd, és finomabb, úri módszereket akarsz, akkor mágnesezés segítségével a pent simán tönkre tudod tenni, eltüntetve a nyomokat, már ha vannak.
  Hogy a reklámból ismertekkel szóljak:
  Egy pendrive – 2-3000 forint
  Egy alapgép – 40000 forint
  egy kalapács, vagy egy komolyabb mágnes – 1000 forint
  a szerek megszivatása – megfizethetetlen.

 144. Na akkor hogyan is állunk?Az összes nő elmenekült innen?Szépek vagytok.De én nem sértődöm meg.. 😀

 145. 150!
  Buli elnapolva.Mint a világ vége.. 😆

 146. 141.
  Tiborbá!
  Az én forszkinembe csipet fognak tenni az idegen hatalmak.
  Dorka azt is mondta nem jön vissza, tehát 17 év ide vagy oda még a töknemfogás se tökbiztos.

  Nézd! A paraméterereimet tudja(140). Csak azért szurkolok, hogy ne azért utasítson vissza, mert goj vagyok, attól kiborulnék:-)

 147. 151: Jó ötlet, köszi, de gondolom elsőre csak figyelmeztetnek. Különben az egész anyagom pendrivra van téve, mit tudom én mi történik a winchesterrel és az a biztos, ami a fiókban van. Ezt különben hetente frissítem.

  154: Oké fiúk, sábesz jön hagyjuk abba.

 148. Mellike, én még itt vagyok. Bár nemrég csatlakoztam, de szeretnék maradni.
  Hitem van, vallásom nincs.
  Férjezett vagyok és ez jelent is számomra valamit, úgyhogy egyéb egyedek tökön fogdosása kizárt.
  Sírni nem szoktam, verbálisan sem, nagy nyilvánosság előtt meg pláne nem.
  Szóval nem vagy egyedül, ha éppen libaként disznót kell majd győzni. 😀

 149. 83. Itt elsősorban az Új Nemzeti Irányvonal blogra gondoltam.
  Igen kiúttalanság van, ahogy Tibor bá’ is írja, azok az emberek akik ezt időben észrevették és tenni kezdtek, belefáradtak. Okait én kutatom, és azt hiszem a teljesség igénye nélkül tudok egy kis listát összeállítani:

  1. Az emberek a 80-as években is látták hogy lesz, berendezkedtek, aztán azt érezték hogy még dübörög a gazdaság és ők hátrányba kerülnek egyre inkább.
  2. A meglevő közösségek egy része túristalátványosságok lettek, átalakultak és elvesztették az önellátásra való képességüket a turizmusból befolyó biztos bevétel okozta kényelem miatt.
  3. Állásaik vannak az embereknek, és ha arra költi a fizetését az ember, hogy felkészüljön, jelenleg hátrányba kerül azokkal a kollégákkal szemben, akik inkább új autóra költötték és ezzel hitelesebbek lettek magasabb poziciókban és ezért többet keresnek és jobb életkörülmények közé jutottak.
  4. A legfontosabb szerintem, hogy mindenki 50 év távlatában gondolkodik legfeljebb, Tibor bá legfeljebb 10 évben, és nem építenek több generációs terveket.

  84. Nem mondom, hogy időrendben tökéletesen pontosan így fog lezajlani, csak hogy szerintem ezek az elemek fognak megjelenni, van ahol mind, van ahol csak részlegesen. A végeredmény szempontjából lényegtelen.

  87. Gyűrűfűn apámmal egyszer jártam 10 évvel ezelőtt körübelül. Akkor 11 éves voltam, nem ártana ismét ellátogatni, mert akkor kicsit más szemmel nézném, noha már akkor is foglalkoztattak hasonló témák.

  A szakmákat azért soroltam fel, mert ugyan elsőre nem kell. De ha az adott szakma tudása nem marad meg legalább 50%-ában, akkor komoly gondot okozhat 3-4 generációs távlatban, hiszen most az információ megszerzése könnyűszerrel megoldható, lehet hogy 10 év múlva már több éves utazás kell ahhoz, hogy egy olyan információmorzsát megszerezzen valaki, amire ma egy google keresés azonnal választ ad a másodperc tört része alatt.
  A tapasztalatom szerint a probléma a közösségekkel ismét elmondva nem az alap koncepció. Van rengeteg nagyon jó működő falu, ahogy írtam. 3 problémám lenne viszont minddel:

  1. Minimális az egymás közti kommunikáció, nagyrészt csak interneten zajlik. Ugyan úgy nem élhet meg hosszútávon egy közösség önmagában, mint ahogy nem élhet meg egy család sem önmagában a világtól elzártan egyedül akár rövidtávon(1-2 év) sem.

  2. A jelenlegi közbiztonságra épülnek. Nincsenek falaik, nincsenek közösségszintű biztonsági raktáraik, még egy nyavajás kerítésük, vagy egy marék vadászpuskájuk sincs.

  3. Nem gondolkodnak több generációban és nem gondolkodnak abban, hogyha több gyerek születne, a falu népessége megnövekedne, nem lenne meg a technikai háttér a terjeszkedésre.

  A természetről, az ökoszisztémáról alkotott képekről egyetértek hogy mindenkinek szüksége van rá. De ha nincs közösségenként egy ember, aki maradéktalanul tisztában a kölcsönhatások általunk ismerhető szintjeivel (PL. Mint Te Géza (Ha szabad letegeznelek ifjú korom ellenére), mert én sem), akkor a közösség ismét el fogja követni rövid időn belül követni azokat a hibákat, amikkel szép lassan most is élhetetlenné tesszük a bolygónkat.

  109. Bocsáss meg, ebbe a témába én soha egy szóval bele nem szóltam. Miért írsz bele engem? Legfeljebb kuncogtam az egymás mellett elbeszélő embereken! Mutass nekem egyetlen sort is, ahol én megsértettelek? Vagy ahol a zsidó témát csak érintettem is!
  Ha nem tudsz ilyet mutatni, én mondom, hogy megharagudtam.

  153. Mikor? Miért? Pedig készültem, terveztem az útvonalat, ahol jó a stopp, meg ilyesmi…

  Balázs! Ha szabad Tibor bá közvetítésével elkérném a te e-mailedet, szeretnék neked néhány kérdést feltenni, mert kíváncsi vagyok a jelenlegi közösségedre, koncepciódra, ugyan az akkori ellátogatásról lemaradtam, és most egy darabig nem is nagyon tudok ugrálni, de valamikor mindenképpen megnézném merre is van az a közösség, amelyet te építgetsz és készítgetsz.

  83. Még egy mondat, ami eszembe jutott:
  Ha én véglegesen menthetetlennek tartanám a teljes emberiséget, akkor egy vitorláshajóra gyűjtenék, és elhajóznék a családommal a Csendes óceán valamelyik ici pici szigetére és néha kikötnék vízért, meg a hal mellett a változatosság kedvéért egy kis kókuszdióért és tojnék a világra. Vagy alternatív megoldásként lendületből fölkötném magam, és még a kötél másik végét ledobnám valami magas helyről legalább 100 kiló ellensúllyal, hogy biztosan azonnal kitörje a nyakcsigolyámat és ne fájjon, hogy megfulladok. De én hiszek abban hogy az a bizonyos 1% menthető és az egész emberiség fejlődni képes, de nem 1, vagy 100 év alatt, hanem néhány száz generáció alatt… Szerintem. Én ebben hiszek.

 150. 157:
  A Csendes-óceáni szigetek hamarosan víz alá fognak kerülni. 😀
  Körültekintőbben kell tervezned. 😀

 151. 157-re:
  Ha mindenki öngyilkos lesz, hogyan fog fejlődni az emberiség? Vagy Te eleve kiszelektáltad magadat? 🙂
  Sztem. a helyzet a II. vh. végéhez hasonló. Sok akkori naplóban olvashatóak ugyanezek a gondolatok: „Gyreket nemezni ide? Hogy ne legyen apja, hogy nyomorogjon, hogy idegen hatalom tapossa?” stb.,stb. Aztán lett utána Rákosi, 56, Kádár, és most itt tapsolunk az EU-ban…

  Az olyan vezetőket, mint Géza, abszolút biztos vagyok benne, hogy még a saját munkatársai körében is gyakran megkövezik. Kakukktojás, mint sokan mások is ezen a blogon. (Géza, elnézést kérek, ha sértő, nem ez a célom!) Mondhatnám, a magunk fajták jó vezetők lennének, de sohasem lesznek, mert kilógunk a sorból… Olvass el pár háborús veterán naplót, pl. a Don-kanyarról, s megdöbbenve fogod tapasztalni, hogy szinte ugyanazok az emberi voltunkból fakadó problémák, hibák, és vezetési anomáliák csengenek vissza, amiket ma is kifogásolunk. Ha nem lennének a történelmi ismerteink, ill. a képes illusztrációk, akár azt is hihetnéd, hogy ma, vagy a jövőben játszódik a történet. Alátámasztja ezt Géza több kommentje is, ahol burkoltan arról panaszkodik, hogy egyértelmű, tiszta és világos a kitaposott ösvény, de senki sem akar rálépni.
  A felvetéseid között azonban van egy iszonyatosan fontos, ez pedig AZ INFORMÁCIÓ ÉS A KOMMUNIKÁCIÓ. Szerintem itt a fórum kapcsán ez az egy, amiben -mondjuk úgy mindenkinek érdekében- tudunk gyakorlatban is közösen lépni. Mindenképpen óriási előny lenne, ha az ország több pontját illetően, saját/belső hírszerzői hálózattal rendelkeznénk akkor is, amikor az internet már csak a kíváltságosok kezében lesz, vagy max. hamvai maradnak. Az arab zavargások közepette bebizonyosodott, hogy nem is olyan nagy kunszt lekapcsolni a „világot”, Kína pedig élen jár a megfigyelések és a korlátozások, valamint a befolyásolás tekintetében.
  Egy családon belüli walkie-talkie beszerzése a minimum, de járható útnak tartjátok -e, hogy egy korábban rádióamatőrös körökben elterjedt készüléket beszerezzünk, és alkalom adtán átálljunk a használatára, ha a helyzet úgy hozza? Nincs konkrét műszaki vagy költségeit áttekintő dokumentációm hozzá, de ötlet szintjén mindenképpen átgondolásra és vitára érdemesnek tartom a lehetőséget.
  Cs.

 152. 159:
  Az ötlet jó, de kell hozzá egy kis szervezettség. Ha mondjuk 100 embernek van adó-vevője és egy előre megbeszélt frekvencián bonyolítjuk a forgalmat, akkor a káosz borítékolható. Ez csak úgy valósítható meg ha kinevezünk egy „központot”, ami állandó vételben van egy bizonyos frekvencián. Ide mindenki bemondja azt, amit tud. Itt ezt összegyűjtik és minden órában leadják egy másik frekvencián, amit mindenki tud venni. Ez a „központra” elég jelentős terhet ró. Ráadásul bemérhető hol van földrajzilag, ami veszélyes is lehet.
  ___________________
  Ezen kívül csak amplitudó modulációról lehet szó 30-50 méteres hullámhossz tartományban a 400 km-es (maximális, országon belüli) távolság miatt. Olyen vevőket talán lehet klapni (30-40 éves rádiók is megteszik), de adókat nem hiszem, de ha igen, akkor elég tisztességes ára lehet. Persze lehet ilyet építeni is, de a kérdés, hogy van-e hozzá alkatrész? Jó lenne, ha lenne közöttünk amatőr rádiós, mert az up to date tudást jelent. Én rádiót 50 éve építettem, és akkor is cak vevőt. A w-t készülékek hatótávolsága néhány kilóméter csupán, a mi céljainkra nem alkalmas.

 153. Van olyan valaki közületek aki komolyan elhiszi ,hogy egy összeomlásnál számithat mások segitségére? Mindenki saját tülélésével lesz elfoglalva és nem az összefogás fogja jellemezni az embereket.Csak meritsetek példát a mostani még „normálisan müködö” társadalmunkba.
  Mindenki álarcot hord és az az álarc egy totális társadalmi válságnál lehul.

 154. 161:
  Teljesen igazad van, de van kivétel, amikor bizonyos összefogás mindenki részére elönyös. Egy ilyen rádió kapcsolat pont ilyen. Ha átfogó képed van az egész országról az sokat segít. Nyiregyházából megtudhatod, hogy a cigány tömegek fosztogatnak. Szombathelyről megtudhatod, hogy az osztrákok betörte. Budapestről megtudhatod, hogy a központi hatalom mibe fogott bele, stb .

 155. 162.Ritka pillanat amikor Tiborbá igazat add.Be is kereteztem eme sorokat: )

 156. 147 Tiborbá…

  „A Norton 360 minden nap lementi a gépem tartalmát.”

  A hideg futkos a hátamon !

  Épeszű ember nem használ Nortont ! (már bocsánat, de ennél sokkal nagyobb tájékozottságról adtál tanubizonyságot)

  Szinte minden számítógép Nortonnal jön, alig lehet kiirtani róla, és nem csak rémisztően lassítja a rendszert, hanem adatokat küld – hogy hova, kinek, csak sejteni lehet.

  Gyakorlatilag a Norton a Pentagon beépített hátsó kapuja a számítógépeknek.
  A Windowsban az NT óta van, de nem tökéletes (mi tökéletes a Windowsokban?) erre jött a Norton meg néhány más próbálkozás, (például a Zonealarm) hogy Pentagon-zombit csináljanak minden Windowsal eladott géppel….

  Szóval… Próbálj meg valami mást….

  Remélem, nem haragszol, de nem akarom, hogy „baleset” érjen !

 157. 159 Kedves Csongor!

  Egyet kell értenem Tibor bával. Az igazság gyakran fáj, de soha sem sértő. Azzal kell kezdenem: nem vagyok vezető. Voltam és megköveztek. Most már nem vagyok, és persze most is megköveznek.

  Ami a kitaposott ösvényt illeti, nem hiszek benne. Ha valaki nem hisz az összeomlásban, tőklem azt tesz, amit akar. Érvelhet, fikázhat, rugdoshat, nem gond. Ha valaki hisz benne és semmi mást nem tesz, csak fórumokra irogat, akkor neki számítógépes játék az élet, és magát ássa el. Ez már egy kicsit zavar. Azok a burkolt célzások inkább erre, sem mint a itaposott ösvényre utalnak. Tobr bá azt írta, hogy ást kell tenni, ha két vagy ha tíz vagy ha ötven éven belül dől a bili. Én úgy látom, hogy van olyan stratégia, ami minden esetre jó. Kicsit féltem felvetni, hogy az egyiket leírtam. De a reakciók meggyőztek. Épp azzal, hogy nem hiszitek: el lehet rejteni dolgokat az emberek elől. De nem egy szélkereket, egy napelemet, egy árammal ellátott telepet. Ezt nem lehet. Viszont az életet igen. Mert az áramfejlesztő telepet szinte mindenki ismeri, az életet pedig szinte senki.

  161 – Eddig azt hittem egy összeomlásnál mások számíthatnak a segítségemre, és előtte is a felkészülésben. Most azt látom, mire a dolog összejön, csak tétlen szemlélődésre marad erőm, arra is csak az első néhány napban 😉

 158. 79:”szerintem a globál pénzpiac összeomlását egy sajátos belpolitikával,és az Oroszok felé csere-kereskedelemmel (élelmiszerért földgázt) könnyedén át tudnánk vészelni itt a Kárpát-medencében.” Tiéd a két pont,mert ez az igazság.A magyar gazdaságnak a jobb keze lehetne az orosz piac,de ennek felfuttatása valahogy egyik kormánynak sem célja.Dübörög a gazdaság enélkül is,mondják,csak azt felejtik hozzátenni,hogy a dübörgés hitelfelvétellel oldódik meg.És akkor lehet mondani,lusta a magyar,nem akar dolgozni,csak fogyasztani.A gazdaság bal karját az uniós csatlakozás fetételeinek elfogadásával vágták le,azt sem véletlenül,mert csak a hülye futballista rugja a labdát a saját hálójába.

 159. 165-re:
  Én azért bízom benne, hogy aki megfordult itt, ezt-azt már megvalósított a saját szintjén. Ha nem, az legyen az ő baja!
  Az igazi közösségépítéssel viszont pont ugyanígy jártam, igaz én csak kicsiben (egy város érdeklődői szintjén) próbálkoztam. A sok hasonlóság miatt mertem megkockáztatni, amit írtam, természetesen én is a nem kívánatos személyek közé tartozom már azokban a körökben… Túl negatív voltam, és megriasztottam, mi több, elriasztottam az embereket 🙂

  Szóval Géza,
  Üdv a páholyban! Amikor Tiborbá (úgy 5 éve) először közölte velem, kézzel-lábbal tiltakoztam ellene, ma én is úgy látom, „karosszékből kell nézni az utolsó vergődéseket”. Tényleg nem tudunk többet tenni, s ha ez a „páholy” nem is lesz kényelmes, egyet biztosan tudok: NEKÜNK NEM LESZ LELKIFURDALÁSUNK!
  Cs.

 160. 164:
  Cseszd meg, akkor mondj valami jobbat, ne csak lebeszélj.
  165:
  Én a rejtőzködést egy jó taktikának tartom. Az élet jelének eltűntetése okos dolog, de van egy hátulütője. Ha mégis rádtalálnak, akkor véged. És persz ezért állandóan izgulsz. de ezt össze lehet ötvözni a „erőditmény” elképzeléssel. Erődítmény + életjel eltűntetés.

 161. 164!
  attilaaaa!Nem kell mindent tudni Tibor bának.. 😀
  Lehet hogy már régen zombi gép… 😉
  156!
  jajj elnézést!Tényleg ,Te is itt vagy.Cuki vagy.Elég liba vagyok az biztos,és szoktam sírni ahol senki sem lát egyedfül,(abból merítek erőt magamnak)de utána aztán nem ismerek se istent se embert ha utamba kerül.. 😉

  161-es versenyző mond valamit.Ezt én is gondoltam éppen a mi nap..

 162. 157.
  Drakonisz!

  Persze kérd csak el! Ha megvan még neki.
  Nem is baj ha nem jöttél akkor, azóta ügyis van egy pár pozitívum.

 163. 79-166.

  Szerintem a nagy túróst lehetne átvészelni. Ennek realitása igen csekély. A rendszer komplexebb ennél.

 164. 157.reag-109
  – nickek összekeverése történt –

 165. 168 Tibor bá!

  Én is erre gondoltam, csak az erődöt is elrejtettem, hogy az se látszon. Félni nem félek, mert ha valaki észreveszi akár az egyiket, akár a másikat, régen rossz mindenkinek. Ezt nem lehet mindenütt. Jókat derületem, amikor az elrejtéshez használt eszközeim egy részét potenicális veszélyforrásként jelölték itt meg, amely ellehetetleníti az életünk. Erre építettem, s úgy tűnik nem is rossz taktika.

  Egészen eddig úgy véltem, egyetlen hiba csúszhat a számításba: lassú geddon esetén nem tudom kialakítani a rendszert. (A szántók, kertek egyebek már megvannak.) Most azt látom nagyobb gondnak, hogy meg lesz szépen minden, a föld, csak nem lesz aki művelje, az erdő, csak nem lesz katona, aki védje. Marad a páholy. 😉

 166. 173: Csak nehogy Gedeon a páholyt félreértse. 🙂

 167. T. Tiborbá…
  Sajnos igazad van…. ez nem a kezdet….már régen szarban vagyunk…csak önálló gondolkodásra lassan képtelenek leszünk…vagyis senki nem hitte…milyen hülyére lesz véve…most tudni fogja…amikor se kajája, se a pénznek mondható csereeszközt is ugy játszák, amikor a kosárba lassan nem jut semmi…
  Személyszerint nekem semmi bajom…mert meg vagyok elégedve.
  25éve amikor termeltettem…sok sok 10.000családnak adtunk munkát, lekötöttük az idejét, de legalább kicsit, és szorgalmasan haladt..Ez volt a Tszker Exporttartalékokat feltáró központ…Budapesti székhellyel….sok 100, 1000 vagon árut gyártattunk../ élelmiszert. Ma nem ez a trendi…
  MOst már csak az egészségre, és az energiával kell csak odafigyelni…és amire szükségem van, azt megcsinálni…és csak ennyi…HA most lennék fiatal25Éves…hatalmas szarba lennék…mert ma annyit nem lehet keresni…hogy a jövőhónapot elérd, és éhen ne dögöljön az ember…nincs ház, nincs kocsi, nincs semmi…. nincs nő, nincs gyerek….ez a mai jövőkép… szomoru… Én nem ebben szocializálodtam, de mindig….az átkosnak nevezett mult rendszerben is jutalékra szolgáltam…amit megcsináltam. kifizették…az más koser világ volt..

 168. 175: Az átkost mindenki visszasírja, kivéve az irodában porgramozókat. Sajnos itt 10 hozzászóló közül 9 informatikus. 😀

 169. 168

  „Erődítmény + életjel eltűntetés.”

  Ezt jó volt olvasni. Végre valaki leírta azt, ami (szerintem) a lényeg.

 170. 168.Erőditmény? A falak ereje nem a kőben vagyon hanem a védők lelkében.

 171. 177-178 Ha az erődítmény látszik, minek eltűntetni az életjeleket? Ha meg nem látszik, akkor falak sincsenek. Ha nincsenek falak, nincs kő, és akkor miben van az erő?

  Ezt kell megfejteni.

  174 Igazad van, ezt most nagyon elszúrtam. Szerencsére Arma épp nyaral. Tán elkerüli a figyelmét. 😉

 172. Mit szóltok a Zorbán beszédhez Tusványoson vagy hol.?Kíváncsi vagyok a véleményetekre.Tőletek kérdezem,mert Ti függetlenek vagytok.Én már magamon kívül is vagyok…
  Tibor bá?

 173. 180: Zorbán össze-vissza beszél, nincs neki semmi értelme. Én legalábbis nem tudom dekódolni. Ez most úgy hangzott, mintha olvasna minket. 🙂

 174. 180.Szerintem az Zsorbán is armegeddonista lett.Biztos innen tájákozodik 🙂 Valoszinüleg érik Tiborbának egy álamtitkári kinevezés 🙂 pl:Összeomlásügyi államtitkári 😀

 175. „Az átkost mindenki visszasírja, kivéve az irodában porgramozókat. Sajnos itt 10 hozzászóló közül 9 informatikus.”

  Nos én irodában is dolgozok és programozok is. De én visszasírom gyerekkorom idejét. Már ha ez vígasztal valakit 🙂

  Orbi nem beszélt szerintem geddonról, csak megemlítette, hogy a régi gazdasági világ fog eltűnni, helyette jön egy szebb jobb dolog. amolyan 2/3-os orwelli. vagy orbáni. Szerintem ő nem a mi általunk favorizált geddont vízionálta.

 176. 182!
  Vigyázz mert még visszahívják Zorbánék Tibor bát nyögdíjból.. 🙂
  183!
  A gyerekkorodat sírod vissza, vagy azt az időt?..Abba az időbe akarsz most élni..
  Mert nem mindegy.Akkor gyerek fejjel meg felnőtt akartál lenni.Csak arra nem gondoltál hogy ez felelősséggel is jár,és majd neked kell eltartani a családod.Most meg úgy vagy mint a férjem.Saját magadnál szeretnél gyerek lenni.. 😉 Nem egyszerű..

 177. 158. Hát az összeomlás 10 éven belül lezajlik. A Csendes Óceáni kis szigetecskék még jó 20-30 évig biztosan nem lesznek víz alatt… Ha vége van mindennek, lehet visszahajózni magasabban fekvő partokra.

  159. Én azt írtam, ha már nem hinnék az emberiség (alacsony populáción, sok száz nemzedéken át tartó folyamat eredményeként) kollektív megmentésében, akkor akár kapásból felköthetném magam, amikor épp az ellenkezőjét teszem, életet hozok párommal a világra, és ezt igyekszem megvédeni, megerősíteni és életben tartani, amíg el nem éri azt a szintet, hogy már ő védelmezze az általa létrehozott életet. Hisz ez az élet rendje. Szerintem.

  160. Apám segítségével (Neki gyakorlati tapasztalatai vannak a rádióamatőrködésben) szívesen összeállítanék egy adó-vevő központot, ő tud jelkonvertert is építeni.
  Két verzióban tudom elképzelni:
  1. A nap folyamán a különböző helyekről érkező jelentéseket napi egyszer (Összeomlás után lehet többször is, de elsőre elég naponta egyszer) összegzi a központos, és elmondja.
  2. Apámmal megírjuk a konvertert, megépítjük a rádióközpontot. Egy informatikus a blogról elkészíti a fordító programot, hogy a konverterből érkező digitális jelsor egyszerű szöveggé alakuljon és így egy szöveges üzeneteket küldő háziközlönyt tudnánk elkészíteni… Elég lenne hozzá egy P3-as gép, vaterán 5000 forintért megvehető, szerintem nem nagy beruházás. Ezt le lehetne cserélni hangalapú, minimális energiafelvételű kommunikációra is.

  Megfelelő jelteljesítményű antennával házilag is lehet készíteni több ezer kilométer hatótávú, hosszúhullámú adó-vevő készüléket. Ha igény van rá, szívesen utánanézek, mennyibe kerülne egy alap set. Szívesen vállalnám (Tudom rengeteg munka) a rádióközpontos szerepét, aki be akar szállni, a hozzá szükséges elektronikához való hozzájutásban is segítenék.

  161. Igen. Komolyan elhiszem, hogy ha összeomlásban nincs más választás, igenis segítségére lesznek egymásnak az emberek, és megteszik, amit meg kell tenni, hogy túléljenek, mert ha átalakulnak az értékrendek, átalakul a közösséghez való hozzáállás is. Most a jelenlegi kor arra tanítja meg az embert, hogy egymással való közreműködésből csak vesztesen jöhetünk ki.

  164. Az összes Linux Distribució alternatívát jelent, folyamatosan változó nyílt forráskódra nem lehet vírust írni. Ha nekem valaki el is vinné a gépemet, az én csoda jelszavamat (Nem azért mert bonyolult, vagy hosszú) feltörni legalább 10 év lenne egy szuperszámítógéppel. Anélkül pedig a személyes mappákba senki nem fog semmilyen trükkel belenyúlni. A Linuxban nincsenek meg a Windowsban jelen levő adminisztrációs leíró file-ok, amikből könnyűszerrel percek alatt ki lehet nyerni a rendszergazda jelszót és mindenhez hozzáférni. A 2009-es Hacker versenyen a Win7 legújabb, még be nem mutatott tűzfal rendszerét 2 nap alatt törték fel. A MacOs-t 3 nap alatt bírták szóra, míg az épp aktuális, már fél éve futó Ubuntu 9.4-esnél pedig 7 nap után megmondták, hogy meg lehetne oldani a feltörést, de ahhoz legalább az idő négyszeresére lenne szükség és ha közben nem jön frissítés, megoldják. Ez a világ legjobb 100 hacker csoportjának versenye volt.

  165. Nem azt mondtam, hogy most vezető vagy, hanem azt, hogy a te tudásod a hosszútávú túléléshez nélkülözhetetlen, és nem sajátíthatja el mindenki, mert egy élet munkája és tapasztalata van benne. Mindenképpen túl kell élned, és a tudásodat tovább kell adnod, szerintem, mert enélkül évszázados lemaradásba kerülnek a felszínen maradó közösségek, ha ismét saját maguknak kell kitapasztalniuk azt, amit te összegyűjtöttél, tudsz.

  173. Erről beszélek részben. Ilyen ellentmondásokról.

  176. Részben magam is informatikus vagyok, de a realitásérzékemet megtartotta, hogy kocsmáros is vagyok. 😛

  179. A erődítményt is el lehet rejteni. (Dombház, földház) Sőt még egy szélkereket is. Csak jól kell álcázni. Csak meg kell találni azt az összehangot, hogy hol van az álcázás védelem olyan szinten rontja a hatásfokot, hogy az eszközt használhatatlanná teszi. Akkor végiggondolhatjuk, hogy az álcázás, vagy az eszköz a felesleges. Egyébként szélkerék se kell. A minimális elektromos áram termelést, amire szükség lehet, akár egy kazán fagázával üzemeltetett generátorral is meg lehet oldani, hiszen nem kell feltétlen hűtőt üzemeltetni, elég a pince is. Nem kell mosogatógép, jó a dézsa is. Nem kell elektromosan felemelni a víz nyomását, ha pl. Beépítettünk a ház fölé, vagy a ház tetejébe egy 1m3-as víztartályt. Szerintem.

  180. Orbán vagy hülye, vagy félrebeszél. Elmondta, hogy lesz a geddon, de Hungary talpon marad. Pont Magyarország? Az az ország, ami mindentől függ?
  Ha infláció van az is baj. Ha defláció az is. Ha hitelt kell törleszteni az is. Ha senki nem ad az is. Ha háború van az is, ha dübörög a gazdaság és termelődik a felesleg az is… 😛

  Ha eszembe jut valami majd még írok…

 178. Öntsünk tiszta vizet az erődítménybe!

  Ha bármit elrejtesz, azt meg lehet találni. Mindegy hogy mi az. Egy álcázás sohasem tökeletes. Nyék említette a növényeket, melyek ehetők, de ezt nem tudják. Itt kezdődik. Elrejteni úgy tudok valamit, ha nem én álcázom, te vagy képtelen felismerni.

  Mész az úton. Körötted áthatolhatatlan tüskés dzsumbuj. Te csak ezt látod. És csak én tudom, hogy erődben vagy. Te nem. Mert a fejedben az erőd: jól védhető valami. Az én fejemben: a védelem maga. Nem valami. Te átsétálsz a két zöld fal között vezető úton és amikor magad mögött hagyod, már elhagytad az erődömet. Nem vetted észre. Eszedbe sem jutott, hogy ott keress valamit. Ennyi és nem több. Százezer számra akadnak ilyen helyek itt is, csak nem látjátok. És leírhatom, akkor sem fogjátok látni. Mert százezer számra akadnak ilyen helyek és csak kettő háromban lesz tényleg erőd, a többi: csak erdő (Freudi elírás volt fenntebb 😀 )

  Ha olvastad ezt a kis írást, és anno majd elérsz egy ilyen zöld falhoz, akkor ér majd meglepetés. Mert nem velem futsz össze, valaki mással, aki szintén olvasta a fórumot, vagy hasonló ötlete volt. 😀

 179. 186. Szóval ha majd ilyen környezetében járok, gyújtsam fel az egészet a biztonság kedvéért? 😛

 180. Ha már álcázás, akkor a füstöt hogyan fogod elrejteni?

  Ez mostanában számomra nagy kérdés.

 181. 188. Hát látod ezen még nem gondolkodtam… De jó kérdés… Mondjuk lehet minimális füstmennyiségre korlátozni a kimenőt a hagyományos praktikákkal, de teljesen megszüntetni nem lehet.

 182. 188 & 189:
  Kolombusz tojás. Kizárólag éjszakai fűtéssel (amikor gáz van).

 183. Csak este gyújtunk be, sötédes után.

 184. 187 Ha tényleg bedőlünk kettő és öt év között az egész ország így fog kinézni.

 185. 190-191: A füstnek szaga is van 🙂 azt hogy tüntetitek el?
  Egyébként teljesen száraz (2-3 év tető alatt) keményfát kell használni.

 186. 190-193. Na ezt jól feljegyzem kicsiny memóriámba… Én még csak a nagyon száraz fánál tartottam, hogy annak kevés a füstje…

 187. olvasom a híreket és olvasom és beülte magát a sanda gyanú a fejembe, hogy itt a jövő hét bizony nagyon érdekes lesz.
  Belém fészkelte magát a gondolat, hogy itt bizony ha az amcsik nem tudnak megoldást szolgáltatni, akkor elindul a buli.
  Bármi is lesz, az tuti, hogy a jövő hetet a készletek átnézésével, a felszereléseim ellenőrzéséevel fogom tölteni.
  Lehet, hogy csak a mai nyomott nap tett ilyenné, csak az rakta be a kis gombócot a gyomromba (egész nap mocskos szarul voltam, fejfájás, gyomorgörcs, hasonlók), de a franc tudja. Általában ha alamire azt mondom, hogy no ittgebasz lesz, akkor be szokott jönni. Remélem most nem lesz igazam.
  Jó lenne még pár év a nagy badabumm előtt. 7 év elég lenne. Ha most megszül az asszony, akkor 7 év alatt fel tudom készíteni a kisebbik gyerkőcöt is a survivalra, a nagyobbik pedig addigra kiképzett g.i. jane lesz.
  Nem voltam már hónapok óta ilyen nyugtalan ebben a témában, de ma valahogy előjött a geddon feeling. és nem a posztok hatására hozzáteszem.
  No, megyek elteszem magam holnapra.

 188. 191. Na végre valami „szakmába vágó”! No nem okleveles szaki vagyok, de már említettem régebben, egyik mániám a tüzeléstechnika. Azon belül a fafűtésű mindenféle tüzelőberendezések érdekelnek. Tavaly a műhelyemben szükség lett valami új fűtésre és építettem egy elméletben már ismert de addig még ki nem próbált rakétakályhát. Igen jó hatásfokkal működik és amiért most felemlítem, hogy a jó hatásfokú égésnek köszönhetően a fa elég tisztán CO2-vé és vízgőzzé ég el, ennek köszönhetően kéményén csak egy gőzpamacs látszik ami néhány méter után eloszlik. Már akkor is gondoltam, hogy ez a leírt helyzetben előnyös lehet, lehullott lombú téli erdőből sem látszik ki.

 189. 195. Mi erről beszélgettünk ma délután. Attól félek én igazából már két napja, hogy az amcsik a holnaputáni döntést nem hozzák meg, mert nem jutnak dűlőre, vagy éppen Obama a III. világháború kirobbantásával indokolja meg (Természetesen nem ezekkel a szavakkal. Jön majd egy kis terrorista támadás, arra jön egy kis válaszagresszió, arra beszáll egy kicsit Kína ellátással, majd pár hónap után hadsereggel és így tovább) a vétójog használatát és tényleg legbiztonságosabb egy hajón a Csendes óceán közepén lesz, legalább 1000 km-re mindenféle stratégiailag minimálisan is fontos ponttól… A nyomott idő rám is ilyen hangulatot hozott… Ha nem történik meg, és döntés se lesz, akkor meg a dollár fog hiperinflálódni és az olajcsapot zárják el. Nekem is jól jönne még 5-7 év haladék.

 190. Még föltétlen el kell mondanom Gézának, hogy ne gondolja hogy ha nem is váltott ki még szavakban sem hatalmas reakciókat a „Táj tagolása” című és hasonló tárgyú írása, hogy azzok csak pusztába kiáltott szavak lettek volna. Persze nem tudom, hogy már beígérése után rajtam kívül hányan várták azt a posztot és olvasták nagy érdeklődéssel, de magam így voltam vele. És megerősített dolgokban és irányt is mutatott. Irigyeltem is (igazán jó értelemben) mikor Nyék írt róla, hogy építgeti saját menedékét. Persze irigykedésnél azért többet igyekszem tenni magam is, de nagy bánatom, hogy nem tudok azonnal hasonló munkálkodásba kezdeni, mert nagyon benne vagyok egy másikban.

 191. Elrejtőzés, spejzolás.

  Ennek csak akkor van értelme, ha hiszünk abban, hogy a kihalás kellő mértéke után,(ez szerintem a fenntartahatóság egyik alapfeltétele)a maradék, vagyis én, meg Ti többi bujkálók, újra tudunk éledni.Hova is menjünk ? Elrejtőzés, erődítmény…de hol..hová? Nos, ha én már nem lennék egy ilyen helyen, amiben sok munkám fekszik, akkor a mai eszemmel valamelyik autópálya környékén kb. 500-1000 m. távolságban vennék egy tanyát. Ezek jelenleg éppen elzártságuk és megközelíthetetlenségük miatt bagóért cserélnek gazdát. „Akkor” majd ez a hátrány előnnyé válik. Amíg a pálya üzemel, senki nem nézi mi van mellette. Senki nem akar lejönni rőla, mert ezen lehet hasítani a cél felé. Ha már bebukunk és a pályák nem üzemelnek, akkor meg azért nem indul arra a horda, mert a pálya tipikusan lakatlan területeken halad. Nincs mellette működő mezőgazdaság, nincsenek városok, tanyák, amiket ki lehet fosztani. Egyszerűen nem éri meg arra indulni. A pályépítés a régi közlekedési utakat félbevágta, az aszfaltutak eldudvásodtak, a földutakat visszavette a természet, de Te aki ott laksz tudhatod hova vezet a pálya ha sietsz, és hol volt az aszfaltos út amin elviheted elcserélni azt a keveset amit a saját szükségeden felül megtermeltél. Én úgy látom, hogy a ma embere 5 Km. gyaloglást már lehetetlennek tart. Én ennyit gyalogoltam naponta gyermekkoromban az iskoláig és vissza. Ha a meglevő úthálózattól ezt a távolságot tartod, akkor nem kell erőd, és füstölhetsz nyugodtan. Ha mégis odatéved valaki, azt a kutyáid vagy elriasztják, ( ha elég éhesek meg is eszik) vagy jelzik időben. Lesz időd elővenni az íjadat amihez nem kell lőszerért a fegyverboltba menned, és 100-200 m. távolságból is simán elrettent bárkit a támadástól. Persze a használatát már most meg kell tanulnod. És ha a geddon valami rendszerhiba miatt mégis elmaradna, akkor sincs gond! Bármit megtanulni,tudni,felépíteni,működtetni jó! Engem ez tart életben és jókedvben. 30 év vállalkozósdi „anyagi örjöngés” után költöztem tanyára öt évvel ezelőtt. Nem vagyok már fiatal, tizedannyi pénzből élek mint „fénykoromban”,de életemnek ez az utolsó része az egyedüli amivel maradéktalanul elégedett vagyok. A környékbeli tanyák nagyrészét hollandok lakják. Szerintetek Ők nem a tengerszint emelkedéstől félő reálisan gondolkodó emberek ? Jó tudom…páran itt termelik a füvet ami a nirvánához kell!
  Sztem aki komolyan gondolja hogy gond van, az most lépjen, mert ezek a helyek pillanatokon belül iszonyatosan fel fognak értékelődni !

 192. Augusztus 2-án nem fog történni semmi! Az 5-7 év meglesz a világban, de nem nálunk. Mondja a kristálygömböm. 😀

 193. 188

  Ez a füst eddig eszembe sem jutott.

  Ez azért is probléma, mert nem csak fűteni, de főzni is kell. Azt pedig nem szokás éjszaka csinálni.

  Füstmentes főzésre megoldás lehet a tűzkorsó.
  Barkácsolt változatát (festékes dobozokból) én is elkészítettem.
  Állíthatom, hogy működik, csak elég nagy dobozok kellenek hozzá, hogy megfelelően nagy lehessen a tűztér.

  Viszont, amire semmi ötletem nincs: hogy vegyem rá az állatokat, hogy némasági fogadalmat tegyenek és azt be is tartsák

  198

  Erre tökéletes a fűzépítés. Pár nap alatt elkészül egy kis „épület” és nagyon hangulatos. Két nehézség azért adódik: csak kora tavasszal lehet megépíteni a fűzépítményt (csak kihajtás előtt gyökeresedik le), illetve nehéz a fűzvesszőket beszerezni.
  A magam részéről a fűzépítményt inkább mint közösségi, vagy kultikus helyet tudom elképzelni.

 194. 180 Melike.

  Orbán azt mondta, amit Pozsgai mondott 1980-as évek közepén a „repülőegyetemeken”…: Hogy lejárt egy időszak.

  Annakidején ez utópiának tűnt, és csak kevesen tudták elképzelni. Gondolom, Pozsgai akkor azzal a célzattal hirdette az igét, hogy tagokat toborozzon az „új világ” elitjébe.

  Most Orbán fecsegi ki a nagy titkot, hogy a világ urai egymás hátában forgatják a kést, és előbb utóbb elvéreznek, és aki élve kerül ki a húsdarálóból, annak tömegbázisra lesz szüksége.

  Ha megfigyeled, az utóbbi időkben úgy potyognak a nagy emberek, mint az érett szilva a fáról, ha megrázzák.
  Hodorkovszkij, Madoff, DSK, Murdock…

 195. 179
  „Ha az erődítmény látszik, minek eltűntetni az életjeleket? Ha meg nem látszik, akkor falak sincsenek. Ha nincsenek falak, nincs kő, és akkor miben van az erő?
  Ezt kell megfejteni.”

  186
  „Mész az úton. Körötted áthatolhatatlan tüskés dzsumbuj. Te csak ezt látod. És csak én tudom, hogy erődben vagy. Te nem.”

  Szerintem a kétféle erődöt kell összekombinálni.

 196. 160.ra.
  Tiborbá! Mint azt már írtam, CB rádiót kell használni majd a
  kommunikációra. Azt is USB modulációval. De a lényeg, az hogy simán megoldható a több száz watt kimenő teljesítmény.
  Ehhez kell egy külső erősítő végfok, rádiós szlengben: „batyu”
  Az ára teljesítménytől függően 10e-150e Ft. (150 ért már ezerkétszáz watt teljesítményűt kapsz) Létezik belőle csöves, és tranzisztoros is. A Vaterán is folyamatosan árulnak ilyeneket.
  Én már be is szereztem egy színpatikus 200w.-os darabot 🙂
  A rádiós kommunikáció lényege: hogy NE legyen központ amit lekapcsolhatnak. A „ricsajt”, azt hogy sokan akarnak beszélgetni rég megoldották. A következőképp: Van egy előre megbeszélt gyűjtő frekvencia, pl.: régen a „közép 12” volt.
  Ahova az emberek bejelentkeztek Kb. mint a szálloda halja, vagy mint egy központi chat szoba. Ahol általános témákat beszélgettek, a többség csak hallgatta és csak akkor szólt bele ha lényeges volt. De ha valaki egy másikkal akart hosszabban beszélgetni, akkor az egyikük keresett egy kihalt frekvenciát Pl.: „alső 8” és a központi frekin szólt neki hogy váltsanak át erre, ahol nem zavarnak senkit.

 197. Előre elnézést kérek mert amit írni fogok tudom, hogy többek számára kötözködésnek tűnhet. De amennyiben vita, akkor tényleg tekintsétek eltérő véleménynek.

  A tanyára izoláltan való elbújásban az a veszély, hogy bármennyire is próbálod elrejteni képtelenség. A jelenlegi népsűrűség magyarországon nagyjából olyan 100 fő/km². Ez, még ha harmadára is csökken akkor az a 30-as érték is jól mutatja hogy igen nehéz lesz elbújni. Ráadásul az izolációban épp az az egyik legnagyobb kockázat, hogy betegség balesett esetén nincs kire számítanod. Egy, csak egyetlen évben üssön be valami olyan tényező ami kivédhetetlen. Hiába a tartalék, ha nincs külső forrás vagy segítség amivel kiküszöbolhető egy krízishelyzet. Az emberszabású fajokra eleve a közösségi életmód a jellemző. Egy valamivel nagyobb, úgy 10-20 fős családi berendezkedés már inkább kivitelezhető. De ha belegondolsz az utódoknak előbb vagy utóbb vagy máshova kell kölzöniük, vagy máshonnak hozni valakit. A beltenyészet kiküszöbölése az állatoknál sem elhanyagolható probléma, mégha itt erkölcsi szempontokat nyilván nem is veszünk figyelembe.

  Az olyan felvetések mint íj… hát nem tudom. inkább romantikus mintsem racionális megoldásnak látom ilyesmivel felszerelkezni amikor a (fekete)piac tele lesz még évtizedekig nagyon komoly lőfegyverekkel. És nem hinném, hogy akik egy tanyát ki akarnak fosztani, az majd parittyával meg botokkal megy majd oda púposkodni. Ha egy 15 fős banda lőfegyverekkel odamegy még csak egyetlen lőszerre sincs szükségük ahhoz, hogy elvegyenek mindent. Töltetlen fegyver pedig mint tudjuk nem létezik.

  Az autópályák és a komolyabb utak épp hogy a legforgalmasabb és legfontosabb szerepet fogják betölteni. Naívitás volna azt gondolni hogy a közelében bármi is elrejthető lenne. Ha olyan helyre építesz, vagy vásárolsz tanyát ami még a totális összeomlás előtt a térképre kerül, és jó helyen is van biztos lehetsz benne, hogy keresni fogják. Márpedig ha keresik, akkor meg fogják találni. Nem balhét fognak keresni. Helyeket, potenciális lelőhelyeket.

  Kutyákkal is megtalálnak, a trágya szagát Kilóméterekre elviszi a szél, Az ételszagot szintúgy. Éjjel is lehet látni a füstöt, nagyon is. A szagot pedig szintén érezni lehet.

  Szerintem egy mocsárvidék talán a legkézenfekvőbb megoldás a rejtőzködésre, sőt a túlélésre is. Ott még ha keresnek is nehezebben találnak meg, Támadás esetén pedig jelentős helyismereti előnyöd van. Ezt még akkor is ki tudod használni, ha esetleg kivédeni nem is tudod az esetleges túlerő miatt.
  De inkább nem is sorolnám hogy milyen gazdag megújoló élelem és vízforrást jelent, hogy számos dologban nem vagy ráutalva a mesterségesen termelt és előállított javakra, biztonságra.

 198. 193

  – ezt a füstös bulit többször is modelleztük. Ha valaki nyáron akar sütni, főzni: anyagedény, kemence. Pirkadat előtt begyújtani, mire kel a nap, már nincs füst, van hő. Megsül a kenyér, és utána még bármi. Készítettünk így húslevestől sülteken át töltött káposztáig mindent. Télen nem gond, mert jobbára sötét van. Winetoura pedig, aki a sötétben szag alapján kilométerekről beazonosítja a tüzet, még várnunk kell egy kicsit. Mi kétszáz méterre a háztól még nem éreztük.

  200

  – A kihalás a geddon mértékétől függ. Ami a kilátásokat illeti: tegnap nyakamba szedtem a lábam, és nyugodt, kényelmes ütemben sétáltam 16 km-t. Hitem szerint hozzászoktam. Pesten pl. általában gyalog járok. És nem sietek. A Keletitől a Rózsadomb kb. 1,5 óra. Most öt órán át bandukoltam körbe három falu határában, és nem találtam egy teremtett lelket sem. A dolog rendszeres, ha nem is ilyen mértékben. Eddig egy sportemberen, aki kilométereket fut, hogy formába tartsa magát, és három orvhorgászon kívül senkivel sem találkoztam. Másfelől, a táv duplája volt annak, amit megtenni szoktam, s alaposan „megviselt”. Tételesen kapaszkodnom kellene, ha naponta meg kellene tennem. Ez a tapasztalat kizárja a gyalogosan vándorló tömegek képzetét. Ehhez nagyon sok minden kellene, ami nincs: tapasztalat, erőnlét, a táv megbecsülése, az erőbeosztás stb.

  Ahol van víz, az életnek hihetetlen ereje van. Ha nem fogják tudni művelni a földeket, néhány éven belül áthatolhatatlan bozót lesz. Ez az utakat is eléri majd, de később. Ha valaki összeszed mondjuk negyven hektárt, és elkezdi most tagolni, mire jön a „tél”, lesz cirka 5 ha szántója félhektáros darabokban, fenntarthatóan, 15 ha rét-legelő és 20 erdő-gyümölcsös. Meg lesznek az útjai a faluból. Amikor üt az óra, a legnagyobb dzsumbuj tövébe épít egy rakottfalú házat, ha megtanulta, hogy kell, rak bele egy kemencét, és nagyjából ennyi. Ha nem egyedül van, akkor többet is. Nem kell nagy ház. Kicsi, menedéknek az eső, a hó a szél és a hideg elől. A mai falvakból el kell költözni! Ez fontos. Ha ott maradsz valamelyikben, szerintem sincs esélyed. De ez a módszer csak abban az esetben jön be, ha tényleg nem tudják művelni a földeket. Argentinjellegű válság esetén nem igazán, mert ekkor nagyobb lesz kint a forgalom, és előbb-utóbb kiszúrnak valamit. Viszont ha nincs elég erő művelni a földet, hatalmas területeket lep el az éledő erdő. (Egy erdőéltető barátom szerint Magyarországon több millió hektár embrionális állapotban lévő erdő van, melynek egyedfejlődése a szántás megszűnésekor indulhat el.) Itt viszont számítani kell azzal, hogy ha rátok gyújtják a tájat, minden elpusztul. Egy-egy száraz időszakban akár véletlen, akár szándékolt tűz miatt országrészek éghetnek el. Különösen az első időkben.

  206 –

  Az a 100 fő/négyzetkilométer úgy néz ki, hogy a falu kb. 1 négyzetkilométer, itt élnek 260-an, a két szomszéd falu 3, illetve 8 négyzetkilométer, itt összesen 2000-en ha laknak. A legközelebbi város 10 négyzetkilométer, alig valamivel kevesebb mint 10.000 lakossal és mondjuk a négy település területe 150 négyzetkilométer körül alakul. Ennek a keleti felét jártam be tegnap, és nem találkoztam senkivel. Magát a térségét tán ha 50 traktoros és vadász ismeri, de ők is csak ott járnak, ahol a kocsi és a gép. A táj nincs belakva. Ha azokat számolom, akik tényleg járnak fel s alá a térben, vagy gyalog vagy lovon, vagy életmódszerűen, akkor a népsűrűség úgy alakul, hogy a lakott területeken lehet akár 1.000 – 5.000 fő/négyzetkilométer is. De ha a táj életmódszerű belakását veszem alapul, akkor nem éri el a 0,1-0,15 fő/ négyzetkilométert, ha azt nézem, hogy alkalmilag hányan járkálnak, akkor is kb. 3 fő/négyzetkilométerrel számolhatok. Kivéve a nagyobb városok agglomerációját, mert ott az arányok egy kicsit borulnak. Magyarán: bármit el tudsz rejteni, ha ismered a tájat és ismered az ott járkáló, illetve az odavetődő emberek gondolkodás világát. Ehhez azonban az kell, hogy abba a 0,1-0,15-ös átlagba essél, ahová tartozók, aki életmódszerűen lakják be a tájat, és ne abba a 99,85-ös be, akik nem. A vita azért nem vita, mert aki ebben a helyzetben ellenvéleményt mond, épp azt támasztja alá, amin a kiválasztott környéket tekintve a túlélési stratégia alapul.
  A betegség, baleset kérdése megint csak a geddon mértékétől függ. Ha jön a „tél”, egyedül semmire sem mész. Ha magadra maradsz, mindegy hol leszel. Ha lesz közösség, lesz segítség. Nem mellesleg az orvost, állatorvost nem lehet nélkülözni, de fel kellene készíteni őket a „népi gyógyászatra” mert a vérvételek, laborok, röntgenek, meg egyebek világa már most kezd a múlt ködébe veszni.

  Ami az utakat, pályákat illeti. A pálya halálcsapda lesz. „Télen” ha fizetnének érte, sem mennék rá. Elég egy torlasz, és annyi.

  Ami a szagokat illeti. Rendszeresen járom a határt, egy két alkalommal kifejezetten ezeket a dolgokat vizsgáltuk. A füst csak holdvilágos, havas éjjeleken látszik, illetve ott, ahol a háttérben valami nagyobb fényszennyeződés – mondjuk egy település sor húzódik meg. Ebből az utóbbi geddon mellett kilőve. Ha nincs fenn a hold, vagy beborul az ég, a füst még hó mellett sem látszik. A szagokról. Téli estéken, amikor az egész falu füstöl, szél felől két-háromszáz méterre kezdtük érezni a szagokat. Néha benn a faluban sem érzel semmit. Ne arra gondolj, hogy avart fogunk égetni, vagy szalmát, vagy gazt, mert annak tényleg nagy a füstje és érezhető is még egy fél kilométerre is, ha a szél az arcodba vágja. A kéménnyel más a helyzet. A trágya. A frissen szórt nagyüzemi trágyának van bűze, és télen a frissen gőzölgő trágyadombnak is. Az előbbit tényleg nagyon messziről lehet érezni, az utóbbit már a kert végében sem. Az egyéves kisdobokba rakott megfelelően komposztált trágya nem bűzlik. Lehet persze, Winetou érezni, de rá várni kell majd egy kicsit. A mi orrunk máshoz szokott.

 199. 94, Tibor bá:

  Értem én, hogy nem akarod felfogni: TUDOM, amit magyarázni, magyaráztatni kívánsz nekem, de látok mellette olyan dolgokat is, amiket te NEM AKARSZ látni. Én abbahagynám ezt az értelmetlen zajkeltést, de akkor te se küldj hozzám lerágott csontokkal senkit, kérlek.
  Főleg ne ilyen nevetségessel… Hasonlítsa már össze minden ragadozó-hívő az ember csontvázát, emésztését, habitusát egy valódi(!) ragadozóval. Mi ragadozni is csak a fajtársainkkal alkotott közösségben vagyunk képesek. Egyetlen fajon (a sajátunkon) belül prédára és ragadozóra osztani is csak közösségi viselkedésformák képesek! Definíció szerinti emberi ragadozó kizárólag a filmekben létező válogatás nélküli tömeggyilkos, mondjuk Hannibal doki (bár a filmet nem néztem meg), de még ő is csak az áldozatai körében életképes, önmagában a vadonban (ahol csak együttműködő emberi közösség életképes) evolúciós zsákutca.

  Épp most volt egy érdekes álmom, talán Arma rablókat hozzám küldő javaslata ihlette. Pesten voltam, ellopták az autómat – de a kulcsom riasztója valahogy le tudta állítani egy simlis képű srác csoda-autóját. Ezt kihasználva megkérdeztem: mire jó nekik egy háromgyerekes programozó rohadó kettes Golfja? Sok rejtői fordulat végén visszakaptam a kocsit.
  Jó, ez persze abszurd példa, de a lényeg: még álmomban is képes voltam nem elfogadni a helyzet hétköznapi logikáját, kitartani az „igazam” mellett és jóindulatot kaptam váratlan helyről. Ezek mindegyike a hétköznapokban is sokszor megtörtént már velem, nekem ez jelent pozitív visszajelzést.

  Talán egyszerűbb úgy elfogadni: nem ostoba vagy vakhívő vagyok, csak már egy másik, általam eljövendőnek vélt világban élek, oda születtem, arról mesélek. Gyakran tényleg ufónak érzem magam, de szerintem sokan vagyunk ezzel így.

  109, Dorka:

  Ha olvasod ezt és lenne kedved nekem segíteni, „lektorálni” néhány oldalnyi szöveget, kérlek keress meg emailben: kl kukucs hajnalvilag pnt hu…

  185, Drakonisz:

  Informatikai hardverben nem érdemez a múltban kutakodni. Kulcsszavak: BeagleBoard, Gumstix, vagy a legfirssebb: Raspberry Pi.
  Ezek hitelkártya méretű, 6-10W fogyasztású, mozgó alkatrész nélküli, linux futtatására alkalmas komplett számítógépek, amelynek specifikációi minden pontban ERŐSEBBEK annál a gépnél, amin és amire mi anno a Cygron Kft-nél Comdex nyertes ADATBÁNYÁSZ programot írtunk. VAN valódi fejlődés is az informatikában, csak jó irányba kell nézni.

  A megoldás ezután egy alternatív internet-szerűség. Alsó szinten egy elosztott (mesh) hálózat, erre számtalan példa van, pl ZigBee rádiós hálózatok (ezek hatóköre kicsi, a protokollja viszont forrás szinten megvan – csak elemezni nincs időm). Én most úgy csinálnám, hogy a csomópontok egyedi azonosítású csomagokat küldenek, illetve megjegyzik a kapott csomagok azonosítóit, ha addig nem ismert, akkor továbbítják. A beléptetés és az ütközések kizárása feladat, de ez is megoldott sok rendszerben.

  A teteje a megfelelő adatstruktúrák kialakítása, most így gyorsan:
  – személyek (egyedi azonosítás, akciók lehetősége; a csomóponthoz egy vagy több személy köthető);
  – közösségek (a személy közösségek révén része a hálózatnak, a közösség alapján küldi és kapja meg az üzeneteket, eszerint módosíthat, kiemelt esetben ez alapján érhet el adatot);
  – erőforrások (jelen és jövébeli dolgok: szaktudás, képességek, jármű, termény, …), amit az egyén vagy közösség „betesz”
  – igények (amelyeket a közösség tagjai regisztrálnak, rangsorolnak, hozzá erőforrásokat, megvalósítási tervet rendelnek és a végrehajtást adminisztrálják);
  – napló (áttekintés minden folyamatról a későbbi elemzés, tanulságok leszűrése és a felelősségtudat erősítése);
  – tudásbázis (mint Géza, Jancsika, Tibor bá, … szövegei, megfelelően strukturált, tagelt, kereshető formában);
  – mentés (egyes átjátszó pontok tárolják is a tartalmakat, pl tudásbázist; ezek szinkronizálása nem egyszerű, de fontos feladat).

  Ilyen rendszer kialakítása lehetséges, bár a szabad idő hiánya most nem sok teret enged rá, de gondolkodhatunk a tervezésén.
  Proof of concept összedobható úgy is, hogy a „vivő réteg” nem a rádiós hardver, hanem az internet, és egy Javás program a felület, mert jelenleg a kerethez szükséges komponenseket Javában kódolom, bár a tervek, és később az implementáció is túlnyomó részben platform független lesz.
  Akár mi is kipróbálhatjuk. Ha komolyan gondolod, és közben úgy tudok pénzt keresni, hogy közben ezen is dolgozom. Igyekszem.

  —–

  Ez viszont „armageddonosabb” környezetben nem működik: rádióforrások bemérése, a kommunikáció lehallgatása és zavarása annak természetes velejárója. Ez csak az én csodavilágomban életképes alternatívája a jelenlegi irányítási rendszernek.
  Csak szóltam, nehogy valaki elfelejtse, és egy ilyen rendszer működésében reménykedjen akkor, ha tényleg nagy bada-bumm.

 200. 205:
  Nem vagyok benne a témában, de úgy tudom, hogy a citizen band (CB) rádió ultra rövid hullámú (URH), ahol hiába növeled a kimenő teljesítmány az égig az URH tulajdonsága miatt a hatótávolság nem lehet 400 km. A központ nélküli rádió ötlete, és fő valamint mellék frekvenciák ötlete jó, de rövid hullámon (RH) kell üzemelni, mert ott a hatótávolság 20.000 km. U.i. a sztratoszféra visszaveri a hullámokat.
  206:
  Nagyon jól világítottál rá Géza holtan szült ötletére, osztom a véleményed. A mocsár valóban ideális hely, van is rá történelmi példa. De a mocsár ragyogó táptalaja rovaroknak, parazitáknak. Hogy mit jelent szunyog fészekben létezni, azt csak az tudja, aki nyaralt már olyan vizparton, ahol nem volt szunyogirtás.
  Az autópálya közeli tanya se jó ötlet, és a nyilpuska védelem se. De érdekes megfigyelni, hogy mindenki azt a megoldást védi, ami számára nyitott. Ha ez a (szelelemi) megosztottság megmarad és nem alakítunk ki egy közös, minden oldalról megvilágított stratégiát, akkor (bocsánat a rossz hírért) közülünk se fogja mindenki túlélni a geddon kezdetét.
  207:
  Tökéletes válaszok, de nem oldja meg a vagy/vagy szituációt. Arra az egy lapra tesz fel mindent, hogy „nem bukkannak rám”, vagy rád bukkannak és akkor véged. Egy jól védett erőd elterel. Én az „elterelés” híve vagyok. Ha egy csoportból kilősz csak egyetlen egy emberet még mielőtt meg tudnának közelíteni, más felé fognak próbálkozni. A mai viszonyok között, ha van a kertedben 3 nagyméretű kutya a potenciális rabló másfelé fog próbálkozni. A bűnözés olyan mint a víz, a legkönnyebb utat keresi.

 201. 209, Tibor bá,

  Ez igaz, viszont az elosztott, átjátszást automatikusan végző csomópontokból álló hálózatnak jobb is, ha nem túl nagy az egyedi hatótávolsága: a csomópontok kisebb energiaigénnyel gondoskodnak az üzenet továbbításáról, és kevesebb a csomag ütközés. Nyilván nem a mai sávszélességben kell gondolkodni, de ha a modern kommunikáció jel/zaj arányát vizsgáljuk, ez nem annyira ijesztő…
  🙂

  Helyesbítés: a Raspberry Pi teljesítményigénye teljes terhelésen 1W (persze a kapcsolódó hardver – perifériák, monitor) is fogyaszt valamit.
  Nyilván a jó megoldás e-paper alapú kijelző (nincs háttérvilágítás, energiát csak a frissítéshez kér) – hogy ez milyen is lehet, a Qualcomm Mirasol-t érdemes megnézni. Kár, hogy valahol azt olvastam, a cég teljes kapacitását lefoglalják a hadi megrendelések.

 202. Üdv Tiborbá és Mindenki!
  Van egy „mindent vevő” /csak hallgató/ szerkentyűm, ha megtalálom, beadom, ha kell a közösbe, 97′- ben vettem 250 dollárért /árat azért írtam, hogy jóféle szerkezet lehet/ de nekem túl bonyolult.
  Ezen az „eldugott kerteken” én nem agyalok. Mindenhol találhatók elhagyott területek. Gyermekkoromban nagyon sok ilyet ismertem, oda jártunk egész nyáron lakmározni. Most is sok ilyen van. Csak a környéket kell ismerni!
  Gibbs ügynököt idézem a a sorozatból: a.) ha balhé van, rejtsd el a nőket és a gyerekeket. b.) ha úgy érzed, hogy vadásznak rád, akkor ez úgy is van!

 203. Tiborbá!

  A CB rádiók 27Mhz-n működnek(25-28Mhz). Az URH rádiók pedig 80Mhz körül. Nagyobb távolságú kommunikációra mindenképp a CB rádió a jobb. Már csak azért is, mert ebből sokkal több van az embereknél. Bármit mondunk is, úgyis ez lesz a fő kommunikációs csatorna. Ráadásul ezek elmennek egy autó akkumulátorral is. Tipikus hatótávolságuk 60-80km sugarú kör. Végerősítővel akár 600-800km.A nagy távolságú összeköttetést (kontinensek között) biztos hogy rádióamatőrök fogják fenntartani.
  Úgy látom jó lenne egy külön poszt az önvédelem témakörében, mert eléggé érdekes dolgokat gondolnak róla egyesek. Pl. 1 db íjjal vissza lehet verni a fegyveres fosztogatókat, stb.
  Meg olyan is akad, aki 40 ezer forintért vesz 1 db kést, mert azt gondolja hogy azzal mennyire meg tudja védeni magát, mert milyen minőségi darab. 🙂
  Tehát én azt veszem észre, hogy a hatékony önvédelemről az itt posztolók többségének halvány fogalma nincsen. Én ezekbe már eléggé beleástam magamat. A rejtőzködés témaköréhez pedig annyit, hogy igen valószínű hogy a nagyobb fosztogató bandák akár motoros sárkányrepülővel is fel fogják deríteni a terepet célpontok után kutatva. Annyi benzin még sokáig lesz.

 204. 211:
  A mindent vevőd nagyon jól lehet annak, akinek rengeteg ideje van és befigyel az éterbe, aztán risztja a többit, ha van valami érdekes. Erre én eléggé alkalmas vagyok, mert egy helyben fogok maradni, mert lesz rá időm, mert értek a rádió forgalomhoz, meg morezét is tudok venni. de persze az idő még nagyon nincs itt, és mire itt lesz, esetleg már én nem leszek itt. 🙂
  212:
  A 27 MHz az 11 méter körüli hullámhossz, már egy kicsit túl rövid. Kétlem a 800 km-t, de annyira nem vagyok benne a témában. Ezt meg kellene tudni.

 205. 205.; 208.; 209.; 210.; 212.; 213.
  Nos hogy tisztázzuk a dolgokat, és hogy ne legyen keveredés a kifejezésekben. A hagyományos Walkie-talkie CB rádió. Rövidhullámú eszköz. A jelenleg használt eszközök (Mobiltelefon, 3G modemek, Wifi, stb.) ultrarövid hullámú eszközök. A fizika törvényszerűsége, hogy minél rövidebb a hullámhosz, annál kisebb távolságon csökken a jelteljesítmény, viszont növekszik az elérhető sávszélesség és annál kisebb antenna elegendő a jel vételére (pl. egy telefon ma már antennástul elfér egy karórába, míg egy nagyobb hosszúhullámú rádiónak antennatorony, vagy egy több négyzetméteres antenna felületre van szüksége.). Nem véletlen, hogy a hagyományos (Nem műholdas) hajós kommunikáció hosszúhullámon zajlik a mai napig. Bátyám ismerőse vitorlázta körbe a földet nemrég egy tőkesúlyos kishajóval. Hosszúhullámú rádióval még a föld másik feléről is tudott kommunikálni, jelentős áramfelvételű eszköz rendszerbe iktatása nélkül (Áramforrása a piacon kapható legkisebb napelemtábla és a hajó motorjának autóakumlátora volt). Vagy akár az idősebbek gondolhatnak a Szabad Európa rádióra, amit nekem már nem volt alkalmam hallgatni, mert amikor megszülettem szükségtelenné vált. Igaz a hosszúhullámon magas a zajszint, és jelentős a torzulás, míg rövidhullámon magas a jelveszteség. Ezeket a törvényeken meg lehet kerülni nagy teljesítményű jelerősítőkkel, de a nagy teljesítményű (Mehetünk 200W, 1200W-os szintig) végfokkal valóban elérhető, hogy a távolság akár 100-400 kilométer is legyen rövidhullámon, de azt el kell látni elektromos árammal. Ha nem akarjuk, hogy egy benzingenerátor teljes elektromos teljesítménye a rádiónkat lássa el, akkor a rövidhullámot gyorsan el kell felejteni. Maga a kommunikáció megszervezése részletkérdés. Hogy szobás alapon, vagy ténylegesen csak információ leadás, azok összegzése és rendszerbe visszajuttatása a lényeg, akkor nincs szükség „frekvencia chatszobák” kialakítása, ha hosszabb elbeszélgetésekre számítunk a hálózat tagjai között, akkor kell… A bemérésre én azt mondom, ha a központ csak figyel, és naponta egyszer összegez rövid digitális jeleket ültetve a hullámhosszra, akkor a bemérés geddon utáni eszközökkel esélytelen, mert egy adás legfeljebb fél perc, amennyi idő alatt legfeljebb a megyét lehet belőni, de a falut már semmiképp, nemhogy a házat. Most elkezdeni ezt azért lenne értelme, mert ha minél több ember kapcsolódik a rádióra, ha a lehető legtöbb embernek lesz tapasztalata a rádió kezeléséről, esetleg még javításáról is. Mindenképpen csöves eszközökben gondolkodjunk (Ha van tranzisztoros, az jó, de legyen tartalékban csöves is), mert azt még van esély minimális eszközkészlettel javítani, míg egy tranzisztoros, digitális jelerősítővel, ha bedöglik, az bedöglött és kész.
  Lóránd! Elmondtad, hogy milyen jó a hitelkártya méretű számítógép. Tartósságáról tudnál valamit mondani? Gondolom valamilyen flash tárolón tárol. Részegységenként javítani esélytelen, ha bárhol hiba van (Évente legalább 2 pen-drive-ot dobok ki, általában kingstone-t, pedig állítólag az a legjobb) akkro kuka az egész.
  Olyan eszközön kell gondolkodni, ami akár a porosodó otthoni eszközökkel is javítható. Beszerezhetünk és előretelepíthetünk 3-4 3-4GB-os szektorhibamentes hdd-t. Arra mehet a Puppy Linux. 32-64 MB-os ram modult marokszám utánad dobják, élettartamuk 10-15x-ös a mostani DDRIII 2-4GB memóriateljesítményű eszközökhöz képest. Az alaplapból, processszorból 1-2000 forintért vehetünk 5-öt, 10-et, És megvan oldva a probléma. A régi 100-150W-os AT számítógéptápokat szétszedem, megforrasztom, ha kicsit itt-ott túlmelegednek, leégnek. Egy új 700-800W-os ATX tápba még ha bele is tudok nyúlni csak a sok integrált chipet látom, nincs honnan elindulnom mikroszkóp nélkül. Forrasztani egy hagyományos pákával, forrasztóónnal esélytelen akkora csíkszélességen. Gondolom az általad említett Raspberry Pi több száz dollárba kerül és nehéz hozzájutni. Az általam leírt összetevőket legfeljebb 10 000 forintért be lehet szerezni. A kijelző már másodlagos.
  Na majd folytatom, egyszerre ennyi… Vár az ebéd…

 206. Konrétan én hallottam itt Pesten Olasz taxisokat CB.-n kommunikálni! Ugyanis az olasz taxisok akkor azt csinálták
  hogy több száz, vagy akár ezer watt teljesítményű végerősítőt tettek a kocsiba.
  Mégpedig azért, mert amikor a központos leadott egy fuvar rendelést, akkor az vitte az utast aki a központba vissza tudott jelezni! És ilyenkor sokan egyszerre próbálták visszaigazolni a fuvart. De ha valamelyikük el tudta nyomni a többi adását akkor ő volt a nyerő. 🙂
  Ezért egyre nagyobb teljesítménnyel rádióztak ilyenkor. Azt pedig már itt Pesten is fogni lehetett.
  Tehát az a 800km. nem lehetetlen. Pedig azt mobil, autó antennával csinálták, nem a sokkal jobb hatásfokú stabil bázis antennával!

 207. 215. Persze. De az a végerősítő nem is szólal meg, ha nem jár a motor. Én olyan megoldást keresek, amit házilag hosszútávon is fennt lehet tartani…

 208. 214:
  „Mindenképpen csöves eszközökben gondolkodjunk (Ha van tranzisztoros, az jó, de legyen tartalékban csöves is), mert azt még van esély minimális eszközkészlettel javítani, míg egy tranzisztoros, digitális jelerősítővel, ha bedöglik, az bedöglött és kész.”

  „Ezer” ok, hogy miért _ne_ használjunk csöves rádiót:
  – Csöves cucchoz rengeteg energia kell.
  – Az izzítás miatt az élettartama nagyon korlátozott.
  – Fizikailag hihetetlenül érzékeny
  – Semmivel sem egyszerűbb a tranzisztoros társainál.

  Evvel szemben ha nincs elektrolit kondenzátor benne, akkor örök életű lehet egy tranzisztoros rádió. (A legtöbb kapcsolós táp (PC) valamint PC alaplap is a kondik elhalása miatt hibásodik meg.)
  Integrált áramkörös cuccok egyrészt bonyolultak, másrészt egyszerűsítenek egy csomó mindent. Érteni kell hozzá, és persze ne kelljen nagyító az alkatrészcseréhez.

  151:
  Orbitális hiba lenne egy nagy mágnessel próbálni törölni a pendrive-ot. Elárulom, nem fog menni.

  214:
  Kingstone egy fos, az egyetlen kényeskedő és gyakran hibázó pendrive-om.

 209. 214-re:
  Oké, persze a hosszú hullámú rádió az jobb. De gondolj bele, ha olyan eszközt készítesz, vagy használsz ami csak saját típusával tud kommunikálni. Illetve csak kevés van belőle, akkor nem lesz kivel beszélgetni az összeomlás után!
  Minden hátránya ellenére, a CB rádió lesz a közösségi kommunikáció eszköze. Azért mert sok van belőle. Ezek a rádiók ott vannak még a szekrények mélyén, és a garázsokban. És a geddon után elő fognak erülni, mert kézenfekvő dolog a használata.

 210. 214, Drakonisz:

  A Raspberry új dolog, most gyártják az első lapokat, megcélzott ára 25-35$ a kiépítéstől függő módon – így tartósság infó nincs, és nyilván lesz egy-két hiba is az elején. A BeagleBoardról néhány éve hallottam először, ott már lehetnek tapasztalatok.

  Ezekben a szerkezetekben általában integrált SDRAM a memória, a háttértár viszont külső (cserélhető) memóriakártya vagy USB-n csatolt külső winchester, pendrive, aki ahogy összerakja. Szerintem itt az integráció inkább jó tulajdonság: nem mozog, nem lesz kontakthibás, az 1W teljesítmény mellett a túlmelegedés sem valószínű.

  Ettől függetlenül igazad van. Én alapvetően a minimális fogyasztásra, hordozhatóságra koncentrálok (továbbra is a szépvilágos megközelítés), de ha van 100W táp és egy asztal, ahol a gép áll, akkor egy szatyornyi régi hardver sokkal hibatűrőbb megoldás.

  Véleményem szerint a csomag-alapú gépi szöveg továbbítás szerencsésebb megközelítés, mint az analóg hangküldés: kisebb sávszélesség elég, a tartalom tárolható, indexelhető, kereshető, sokkal rövidebb az adásidő.

 211. 206-209 Akik szerint halott öltet megismerkedni a tájjal, a tájban zajló folyamatokkal, és ahhoz igazítani valamiféle stratégiát, előbb meghalnak, ha egy összeomlás visszakényszerít bennünket a természeti folyamatok közé, mintsem idejük lenne felismerni e hibájukat.

  Úgy tűnik persze, hogy ezt átgondolni és az ehhez szükséges lépéseket megtenni hajlandók a legkevesebben. Ez ad reményt azoknak, akik ennek ellenére ezt az utat válasszák majd.

  A másik hozzáfűzni valóm elsőolvasatra szőrszálhasogatás: Nem túlélni kell. Átélni. Nem mellesleg: aki túl akarja élni, elvész, aki át akarja élni, tán (de csak tán – ahogy Szechenyi fogalmaz) tovább léphet.

 212. 220: Én ott látom a bökkenőt, hogy a fosztogató bandák nem fognak várni 2-4 évet, hogy a növényzet olyanná alakuljon, ami valóban elrejt. A helikopteres keresés természetesen sci-fi, helikopere csak a központi hatalomnak lesz, azt meg ugyse tudod semlegesíteni ha ellened fordul.

 213. 221 ezért írtam, hogy most kell elkezdeni. Az én környezetemben már most olyan a növényzet, ami elrejt. És én ismerem. Más nem nagyon. Arra felé, még annyian sem járnak, mint a másik irányba. Bárki, aki ma elindul 5-10 év alatt eljuthat ugyanehhez az állapothoz.

  A központi hatalomtól tartok is. Jeleztem: az egyetlen bökkenője a tervnek, ha túl soká húzódnak el a folyamatok. Ez is benne van a pakliba. De erre más tippem van. Ez viszont titok. Rajtam kívül csak az tudja, aki maga is erre az eredményre jutott. És tartok tőle, hogy ez így is fog maradni. Ha kitudódik, semmit sem fog érni.

 214. Nos, számomra megvannak az első jelek.

  Ezeket én már ómeneknek tekintem az elkövetkezendőre.

  1. A kukázók. Eddig, ha kiraktam este a kukát, természetesen semmi olyan nem volt benne, ami emberi fogyasztásra alkalmas lenne (zöld a komposztba, papír a kazán mellé, pet palackok a tecsóba, mer visszaváltják, fémhulladék külön, mert néha egyben kiviszem) tehát csak olyanokat dobok ki, amit már máshol ténylegesen nem tudok használni. pl. muskátli leszedett darabjai. vagy a leander darabkák. konyhai hulladék, ami nem mehet a komposztba. műanyag, eltört üveg, aloméniom ahogy a retkek mondják, esetleg törött csésze, meg ilyenek. No, lényeg a lényeg, alig van szemetem. Eddig a retkek egyesével, szinte lopva járták végig a kukákat. ha a gazda kinézett, esetleg a kutya elkezdett vergődni a kapu mögött, akkor sietve odébb álltak. Most nem ez van. csapatostól jönnek, 3-4 ember egy falka. körbeállják a kukát, kirámolják, hangoskodnak. Az ember szól nekik, hogy no, akkor rakjátok csak szépen vissza a végén. Erre nekik áll feljebb. Nekem 2 héttel ezelőtt pöccent be a fejem, mikor szépen odaszóltam nekik (3-an voltak) hogy majd a végén legyenek szívesek vissza is rakni, ha már kirámolták. Erre nekik állt feljebb. Természetesen nyugodt voltam, mert a kutya ott ült mögöttem a sötétben, nem láthatták, illetve a 18 centis virginia-m ott lapult a combomon a tokjában, már kilazítva, húzásra készen. Mivel fekete a kedvenc színem és a kés is meg a tok is mattitott fekete, ráadásul jobb szeretem a combom oldalán hátrébb csatolni, nem pedig pont oldalra, ezért az sem volt olyan feltűnő, ezt sem látták. Mondom nekik, jobb ha visszarakják, mert gond lesz. Egy lépésnyire voltam beljebb a kaputól. Erre az egyik takony, nem tudok rá jobb szót, odajött a kapuhoz és mivel nincs magas kapunk – én felrakom rá a karom, ha támaszkodva bámészkodom az utcára, mondjuk 195 centi vagyok – így ő is megtette ezt, amolyan laza vagyok nem rinyálok tőled stílusban, és elkezdett magyarázni fennhangon, hogy kivagyokénmegmivagyokén. Mondom neki, jobb ha leveszi a kezét. Erre elkezdett mutogatni is. No, ezt már nem álltam meg. amúgy is pipa kezdtem lenni. nekem ne mutogasson egy ilyen senkiházi. megfogtam a benyújtott mutogatós kezeit kívülről a csukónál, hogy ne tudjon visszafogni, és erősen behúztam, hogy nekifeszült a kapunak, no meg persze elkezdtem nyomni lefelé, hogy azért feszüljön is neki. De ahogy mozdultam, már a kutya is ott volt és szépen felágaskodott a kapunál, úgy, hogy a feje ott volt szinte a figura arcánál. Nem is nagyon mert megszólalni, mikor a labi hófehér fogai kivillantak a fekete bunda alól. öröm volt nézni. lehet, hogy még össze is pisálta magát, de legalábbis remélem. No, ekkor mondtam neki, hogy jobb ha összerakják a kukát, mert addig én el nem eresztem, míg nem látom úgy a kukát, ahogy hagytam. Láttam, hogy a két másik majom már mozdult volna, de nekik meg finoman szóltam, hogy ne mozogjanak, mert a kutya egyből mozdulni fog az első merészre. no, szó szót követett, anyázás is volt, meg majd hívják a poliszt, mire én mondtam, hogy jobb ha bekussolnak, mert a szolg igazolványom ott lapul bennt a pisztoly mellett. Persze ez így ebben a formában nem volt igaz, de valamilyen szinten helyt állt. No erre a két kinti mocsok szépen elkezdett visszapakolni. persze én addig nem eresztettem a társukat, amíg minden vissza nem került. Mozdulni, de még levegőt venni is alig mert. mikor végeztek, elengedtem. elkezdtek dünnyögni, hogy ennek még böjtje lesz, meg hasonlók, erre én kinyitottam a kaput, addig sem volt csukva, és a kutyával az oldalamon szépen kiléptem az utcára, mondván, hogy ha fight, akkor fight, nem fogok beszarni tőlük, egyszer el kell kezdeni, amúgy is olyan volt a hangulatom. mondom nekik, hogy ha akarnak valamit, akkor lehet itt és most, de jobban járnak ha húznak amerre látnak és még egyszer nemhogy a portám előtt, de még az utcában se lássam őket, mert akkor szó nélkül elengedem a dögöt és szólok a kollegáknak, hogy jöhetnek garázdát fogni, nem pedig csak 3000 forintos csekket kell írniuk kivilágítatlan bicaj miatt. azóta párszor már vitték a kukát, de ezeket a retkeket nem láttam azóta. sajna van helyettük más. és ez nem lesz jobb csak rosszabb.
  2. kapcsolatok révén kicsit belelátok a környék statisztikáiba. Eddig a közteres garázdaság lopás, verekedés, balhé volt a divat. ha be is mentek a tolvajok valahová, akkor a garázsokat, kamrákat nyomták meg. Most azok visszaszorultak, előtérbe léptek a lakásos betörések. akár otthon van a gazda, akár nem. akár éjjel van, akár nappal. és főleg a kaját viszik a zsozsó mellett.

  Szóval ezek az én jeleim a kezdetre. Régebben írtam egy kis gondolatsort a kukások és a bűnözés kapcsolódási lehetőségeiről. Egyre inkább bizonyossá válónak látom. Figyeljetek oda a szemeteteket molyolókra nagyon! Nehogy csak a szemetet vizslassa, hanem még a portát is. én mostanában nem egyszer rájuk is szólok, hogy mit vizslatnak, húzzanak el jobban járnak. sajna ez is egyre kevésbé használ.

 215. 112. Ezt remekül megfogalmaztad.
  223. Nálunk meg lomtalanítás van, de először a romáknak van elsőbbsége!

 216. 218. Nem feltétlen. A CB nem honosodott meg magyarországon az egyszerű háztartásokban. Nincs mindenkinek otthon, mint amerikában. Aki készül, az azzal készüljön, ami hasznosabb lehet. Az pedig a magasabb zajszintű, de egyszerűbb 0 infrastruktúra igényű hosszúhullám, az átjátszókat, vagy nagy teljesítményű erősítőket igénylő rövidhullám helyett szerintem.

  219. No utánanéztem ennek a Raspberry dolognak… Ez egy az egyben a BlackBerry Curve 8520 és a BlackBerry Torch 9800 telefon harverének összekeverése… (Hogy összecsengnek a nevek) Lehagyták róla a telefonhoz szükséges sallangokat (Rádió adóvevő egység, wifi, kijelző, billentyűzet)… Esetleg elfuthat rajta egy alsókategóriás android, vagy egy Puppy linux. De a tartósságát is a telefonokéval lehet összehasonlítani. 1-1,5 év. Nem több. (Android telefon operációs rendszer, Puppy Linux direkte vállalati és irodai használatra tervezett Linux GTK+ programnyelvet támogatja, arra találták, ki, hogy minden jelenleg használt irodai formátumot kezelni lehessen egy 10-12 éves számítógépen…) Jól hangzik, nagyon olcsó, alternatívának jó lehet, ha az ember vesz magának egy marokkal, de nem több. Szerintem.

  220. Mindenki arról beszél, hogy túl kell élni, át kell élni. Hmmm… Én azt mondom, hogy egy tisztább korban szeretnék élni. Ahol sok minden az aminek látszik. Ha valaki ki akar fosztani, akkor nem befektetési, vagy hitel ajánlatot hoz, hanem egy tár töltényt. Aki beszélni akar velem, az bekopog és nem megrezget msn-en. Azt hiszem vágyaim teljesülni látszanak. Na ez az igazi geddonista hozzáállás szerintem. Nézzük mindennek a jó oldalát, ha már a rosszon nem tudunk változtatni…

  221. Nem hiszem hogy sokáig lesz helikoptere, legalábbis nem ebben az országban. Magyarországon talán két tucat helikopter van. Jól lehet tudni, hogy a legnagyobb fogyasztású eszköz a helikopter. Nem véletlenül dolgoznak helyből felszálló repülőn. Egyszerűen azért mert túl költséges a helikopter. Lehet hogy egyszer-kétszer még a hatalom erőfitogtatásként az első időkben felszáll vele, de utána már a földön fog maradni az összes.

  222. Módszeredre ellenérv, hogy jelenleg tényleg egy komplett erdők kell felvásárolni, mert másképp nagyon nehéz tényleg elhagyatott helyet találni. Még az összes geddonista készülődő sem férne el ezeken a ritka helyeken…

  224. Én nem kérek engedélyt. Kimegyek a lomtalanításra és guberálok én is. Lehet ezért lenézni, de igazi kincseket lehet találni. 😛

 217. 225 – A túlélés – átélés között az a különbség, mennyiben érintenek meg a történtek, és mennyiben hagyod befolyásolnak. Ha túl vagy valamin, a szó szoros értelmében azt jelenti: igyekszel elfeledni. Ha átélted, akkor egyben el is sajátítottad. Nálunk a tudásra használták, ha valamit megtanultál, nincs gyakorlati haszna, ehhez az kell, hogy át is éld. Én ezért ajánlottam Gyűrűfűt. Nem biztos, hogy követnedő példa, de az biztos, hogy ők átéltek egy s mást. E téren van tapasztalatuk.

  A népsűrűségről:

  Azt mondjátok: 100 fő/négyzetkilométer — ez statisztika.
  Azt mondom: a településektől fél kilométernyire már senki se jár — ez tapasztalat.

  Az emberek nem tudnak tájékozódni, a földeken elveszítik a biztonságérzetüket, nem szeretnek eltávolodni az utaktól és csak oda mennek, és addig, ahová és ameddig a gépeik elviszik őket. — Ez is tapasztalat.

  Nem tudnak különbséget tenni ehető és mérgező növény között, nem tudnak megkülönböztetni egy ösvényt egy vadcsapástól, egy bozótost a gyümölcsénytől. Ha gyalogolni kell, néhány kilométer megállítja őket. — Ez is tapasztalat.

  El lehet vetni értelmes megfontolásokat íróasztal vagy számítógép mellett üldögélve statisztikai megfontolások alapján, anélkül, hogy szétnéznénk és megértenénk, mi is a valós helyzet, csak ez nem feltétlenül az értelmes ember hozzáállása.

  Szerintem Magyarországon vannak helyek, ahol a népsűrűség eléri, sőt meg is haladhatja az 5000 fő/négyzetkilométert is, és vannak olyanok, ahol 10 sincs, és olyanok is, ahol jócskán 1 alatt marad. És nem elméletben, hanem a tényleges mozgások alapján. Tudom, ez statisztikailag teljesen értelmetlen, viszont életszerű. És ami a legfontosabb: nem fog változni. Az ember nem tud egyik pillanatról a másikra megtanulni tájékozódni, kilométereket gyalogolni, az ehetőt és ehetetlent megkülönböztetni, különösen akkor nem, ha az egészet holmi statisztikai megfontolások miatt, mint értelmetlent már az elején elveti.

 218. 226: Én mindig érdeklődéssel olvasom Molnár Géza írásait, szóval semmiképp nem szeretnék tiszteletlennek tűnni, de ez az elrejtőzés-ötlet, bár figyelemreméltó, mégis megintcsak romantikus-naivnak, individualistának tűnik. Hogy ne lennének Geddon után lovas/terepmotoros fegyveresek akik a vidéket járják? Tiborbának elege van már a folyton belinkelt dél-amerikai naplóból, de elég életszerűen írja le, hogy a tanyák a legveszélyesebbek.
  Terményt, szántót esetleg lehet igy rejteni, de embert, házat?

  Szóval valahogy sokkal reálisabbnak tűnik az a kevésbé romantikus szcenárió, hogy vannak kisebb közösségek, akár kisvárosok, ahol a rendőrség/katonaság romjai vagy újonnan megszervezett fegyveres polgárőrök adják a védelmet a portyázók ellen és a környéken valamilyen szervezett termelés folyik a földek védelme mellett.

 219. 227 – Nem tiszteletlenség. Nem ugyanazokból a feltételekből indulsz ki, és nem érted a lényeget sem. Talán azért, mert elszórtan, ide-oda vetve jelentek meg az infók.

 220. Apró kis jel, de érdekes :

  „Lekapcsolták az eladósodott falut a gázvezetékről
  A 930 lakosú Gacsály (a lélekszámban benne van a megyei önkormányzat helyi pszichiátriai intézményének 150 ápoltja is) július 0-áig több mint 24 millió forint adósságot halmozott fel – írta a Kelet-Magyarország.
  A lap szerint a község önkormányzata több mint négymillió forinttal tartozik a Tigáz Zrt.-nek, amit alulfinanszírozottság miatt nem tud kiegyenlíteni. Az önkormányzat levélben is megkereste a szolgáltatót arra kérve: legalább a 16 embert gondozó idősek otthonában és a csaknem 100 embernek ebédet készítő közkonyhában kapcsolja vissza a gázt, hogy az érintettek ne maradjanak ellátatlanul, de választ a mai napig nem kaptak.

  A szolgáltatás megvonása egy utolsó lépés a Tigáz Zrt. részéről, ami nem megoldás, csupán következmény. A Tigáz Zrt.-nél közölték: a fennálló tartozásból semmit sem engedhetnek el, mert ez egyrészt cégérdek, másrészt nem lenne tisztességes üzletpolitikai lépés a becsületesen fizetőkkel szemben. A szolgáltató ugyanakkor hozzátette: maximálisan partner a részletfizetési egyeztetések tekintetében.”

  Hogy ez az első-e azt nem tudom….de nem az utolsó !

 221. A tigáz egy rohadt mocskos cég. Én is tőlük kapom a gázt. A számla olyan, hogy még az ő refferensük sem tudta (!) elmagyarázni, hogy mi micsoda. Még a szart is kihúzzák az emberből. Most a gázórákkal játszogatnak. Lecserélik, majd közlik, hogy megmágnesezted és fizethetsz. mikor a szakértői vizsgálat időpontjáról értesítenek, egyben már fel is ajánlják az egyezkedést részedre, hogy kártérítheted őket x forinttal most, vagy majd xxx forinttal a vizsgálat után. Ez egy maffia.

 222. Megtaláltam a hírt is:

  „Az elmúlt napokban egymásnak adják az ajtót a kétségbe esett emberek a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének (FOME) debreceni tanácsadó irodájában. A panaszosok szinte kivétel nélkül ugyanazt a történetet mesélik: a szolgáltató munkatársai a gázórát leszerelik, majd szabálytalan vételezés gyanújával jegyzőkönyvet készítenek, az órát pedig lezárt dobozba helyezik.

  A fogyasztók ezt követően levelet kapnak a szolgáltatótól az óra szakértői vizsgálatának várható időpontjáról, melyben már előre felajánlják az egyezkedés lehetőségét is (egyáltalán miről egyeztessenek a vizsgálat előtt, tették fel a kérdést többen, akik úgy érzik, a szolgáltató már előre eldöntötte, hogy kötbért fog kiróni rájuk).

  A szakértői vizsgálatok menete többnyire azonos sémát követ. Az igazságügyi szakértő megvizsgálja a jogi zárakat, (jó esetben itt még nem talál semmilyen problémát), majd a mérőórát szétbontja, és célirányosan azt vizsgálja, történhetett-e mágneses befolyásolás. Ez legtöbbször mágnesfólia, vagy felületi mágnesesség kimutatására alkalmas műszer alkalmazásával történik, és szinte kivétel nélkül megállapítják, hogy a burkolaton visszamaradó mágnesesség mutatható ki. Ilyenkor a szakértői vélemények egyöntetűen kimondják – a jogi zárak sértetlensége, illetve bármilyen más külsérelmi nyom hiányában is – hogy az órát befolyásolták, tehát a fogyasztó szerződésszegést követett el. Innen már csak egy lépés, hogy a szolgáltató kiküldje a félmilliós kötbér fizetésére felszólító csekket.

  Egy sok éves tapasztalattal rendelkező, témában járatos szakértőtől megtudtuk, hogy bizonyos mérőórák burkolata pusztán attól is felmágneseződhet, hogy éveken át áramlik rajta keresztül a gáz. Egyébként is lehetséges a mágneseződés, ha például nincs leföldelve a mérőóra. Még inkább érdekes, hogy az egyik mérőóra típussal kapcsolatban elmondta, annak membránfeszítő lemezei valójában nem mágnesezhető alumíniumból készülnek, ráadásul a számláló fogaskerekek tengelyeinek anyaga réz ötvözet, tehát kizárt a mágnessel történő befolyásolás. Ennek ellenére e mérőórák esetében is rendszeresen megállapítják a mágnesezést.

  A szakvélemények egyébként is igen hipotetikusak, ráadásul a vizsgálat során jelentős mértékben roncsolják az órát, ami a fogyasztók esetleges későbbi, bírósági igényérvényesítését is nehezíti.

  Többen panaszkodtak arra, hogy már a vizsgálat előtt közölték velük, hogy mágnesezték az órát, és mindezt egy egyszerű, mérőóra burkolatán található karcolásra alapozták. Visszatérő eleme a fogyasztói panaszoknak, hogy a szerelők különböző indokokkal (pl. adategyeztetés céljából szükséges papírok) kiküldik a fogyasztót abból a helyiségből, ahol az óra fel van szerelve, illetve azt is többen említették, hogy a szerelők kiviszik az autójukhoz egy rövid időre az órát, majd visszahozzák. Ez egyértelműen szabálytalan eljárás.”

 223. 227: Már többször kifejtettem, hogy a rejtőzködés egy vagy/vagy szituáció. Ha nem találnak meg (nagyon kicsi esély) akkor OK, ha megtalálnak akkor neked annyi. Ennek az én temperamentumon szerint (igen, temperamentumot írtam) az a baja, hogy a legkisebb mértékben se múlik rajtam. Nem vagyok a sorsom irányítója. Minden azon múlik, hogy a portyázó csoport vezetőjének milyen képessége, ötlete és eszközei vannak a felkutatásra. Az erődítmény esetében szemtől-szembe állunk és rajtam (is) múlik, hogy mi lesz a kimenetel. Nekem ez akkor is megfelelőbb, ha statisztikailag rosszabb az esélyem. — Analógia: Igaz, hogy statisztikailag x esélyem van arra, hogy az M5-ön hagyom a fogam, de a valóságban ennél jóvala kisebb, mert az én kocsimat én vezetem, és jobban vezetek, mint az átlag. Figyelmesebb vagyok mint az átlag, jobban ismerem a mechanikát, mint az átlag.

 224. A rejtőzködés annyiban érdekes dolog, hogy állandó készültségben kell lenned. Ha valaki rád talál, akkor két dolgot tehet, küzdesz és nyersz, vagy menekülsz. A rejtőzködéses élethez szervesen kapcsolódik a mobilizáció.

  Az erőd technikával annyi bajom van, hogy ott nincs esélyed a menekülésre ha egyszer egy olyan ütőerejű brigád jön, aki lenyom. Tehát erődnél csak a küzdesz és nyersz megoldás van.

  Én lehetőség szerint vegyíteném a két technikát. Egy komolyabb védekezésre felkészített objektum, amely rendelkezik „hátsó kijárattal” ha minden kötél szakad.
  Sajna a megvalósításhoz rengeteg pénz és idő is kellene, no meg hely, ahol meg lehetne valósítani. A mostani bázisom kisebb védekezést kibír, de komolyabbat nem hiszem hogy be tudnék vele vállalni, tehát marad a meneküléses játék.
  Szerintem ha beüt a baj, akkor rengeteg űzött vadként kóborló szerencsétlen lesz kint a szabadban.
  Szerény véleményem szerint legalább egy év az az idő, ami alatt ki fog hullani az az ember mennyiség, aminek ki kell hullani.

  Az induláskor a településeken összecsapások lesznek, és aki erőn felülinek fogja érezni ezeket – szerintem rengeteg menekülő lesz – az nekiindul majd, amerre lát. mivel a kezdetek ész nélküli reakciók lesznek, így irgalmatlan magas lesz az elhullás. Akik maradnak a településeken, azok napi szinten fognak csatázgatni a fosztogatókkal és kőkemény világ fog rájuk várni.
  Akik menekülni fognak, azok ember embernek farkasa játékot fognak játszani egymással, amolyan „az út” c. filmben szerűséget.
  A településeken található készletek kb egy év alattfognak szerintem elfogyni. a fosztogatók mértéktelenül fognak fogyasztani, mert amit megszereznek abból dínomdánom lesz, hisz másnap mástól fogják elvenni. Lásd inka hordák kis hazánkban. elég csak őket megnézni. Bár azok a patkányhúson is megélnek.
  Én az egyedüli lehetőséget a túlélésre csakis a minél jobb természet megismerésben, a minél jobb rejtőzködésben látom, amolyan ősmagyaros nomád életvitelben.
  Nem tartom kizártnak a kistelepüléses, közösségi megoldásokat sem, amolyan „mad max” stílusban, de az mindenképpen tiszta számomra, hogy őskori állapotba fogunk visszasüllyedni mentálisan. az egyén a túlélésért, a következő napi élelem megszerzéséért, magáért az életért fog küzdeni minden egyes percben, nem pedig azért, hogy megmeneküljön az emberiség, urambocsá átmentsünk valamit a következő kornak. Nem lesz következő kor, ez a lényeg.
  Tudom, sötét és nemkicsit goth-os a gondolatmenet, de ha valaki végiggondolja az esélyeket és reálisan próbálja meg kezelni a helyzetet, akkor itt más nem lehetséges.

  A jövő kivédésére még ha most történne meg az átállás, talán látnék némi elodázást kultúrált körülmények között. Sajnos semmi ilyenről nem hallok, olvasok, sőt, mintha szántszándékkal mennénk mi, az emberiség a saját halálunkba, mint a lemmingek. Vagyis megdöglünk.

 225. 233. „Szerény véleményem szerint legalább egy év az az idő, ami alatt ki fog hullani az az ember mennyiség, aminek ki kell hullani.”

  Sajnos nagyon sokan azok közül is, akik egyébként nem hullottak volna ki. (Gazdák önellátásra berendezkedve családdal tanyát, amin átmentek mint úthenger a galacsinhajtó bogáron; Későn kapcsoló egyébként felkészült vándorlók, akik saját előkészített kis helyükre igyekeznek, de a hátizsákjukban levő 2-3 napi hideg élelemért golyót kapnak, stb.)

  „Az induláskor a településeken összecsapások lesznek,”

  Igen lesznek. A baj ezekkel az lesz, hogy kétlem, hogy tavasszal, vagy nyáron törnének ki. A rendőrség addig, amíg csak egyszerűen éhesek az emberek, fenn tudja tartani a rendet, amennyiben van annyi készlete, hogy ne haljanak éhen. A probléma ott kezdődik, amikor éhesek és fáznak is. Akkor már egyetlen erősebb alkatú ember, aki elkiálltja a „mongyónleee!” felkiáltást elég lesz, ahoz hogy meginduljanak és többségük saját halálukat harcolják ki azzal, hogy a készleteket, amiket egyébként fél-1 év alatt kiporcióztak volna nekik, 1-2 hét alatt felélik…

  Ott tovább bonyolítja a helyzetet a télen menekülésnek kezdett emberek között a nagyszámú megfagyás. Az eredeti fizikumuk kevés lessz a hosszútávú gyalogos menethez. A legerősebb bandák (Akik nagyon ritkán a legokosabbak is) hatalmas vehemenciával percek alatt felélik a még megmaradt üzemanyag tartalékokat. Marad a kutyagolás. Amivel az a baj, hogy a mai emberek jó részének 1-2 km séta után fájni kezd mindene. 10 km-es túra már egy teljes napi program, míg a hatásos gyalogos utazás napi 50-70km. Szerintem.

  Lemminges hasonlatodat én találónak érzem. Néha úgy érzem tenni kéne valamit ellene, néha meg inkább gyújtanék valami menetnótára, hogy meneteljenek már a hülye lemingek kicsit gyorsabban. Fene tudja mi a helyes…

 226. A kezdet akkor fog eljönni,
  amikor mindenki belátja, hogy lényegesen hasznosabb lenne egy kertben veteményezni, kerttel-földdel, jószággal napi szinten foglalkozni, ténylegesen értékteremtő elfoglaltságra szert tenni, mint az internetre vég nélküli levegőmasszírozásokat írogatni, mások szellemi szüleményeit magunkévá tenni !
  A mában a mostban gyakorlatot szerezni, a fizikai munka örömforrásában élni, nem pedig a merevlemezre a hiábavaló irományokat lementeni !

 227. 232: Így legalább világosak az eltérések. Amiről én írok: nem vagy-vagy; is-is. Ahogy látom, úgy képzelitek el az erődöt, hogy fallal, vízzel, sánccal körülvett, megerősített hely. Én nem így képzelem. Írok egy példát. Egy szűk szurdok bejáratához emelek egy kaput. Olyan, mint ha vár lenne, de hátsó fal nincs, viszont egy ponton túl kövek, kidöntött fák nehezítik a továbbjutást. Jön az ellenség. Látja a várat. Meg kerülni nem tudja, megostromolja a falakat. Áttöri a kaput, és már bent is van. És ekkor jön a „meglepi”. Az embereim amolyan utca harcszerű küzdelem során visszavonulnak, amíg be nem csalogatják az ellent a szurdokba, Aztán rá zárjuk a kaput és a falakról jön az áldás. Felmászni nem tudnak, ostromolhatják újra a kaput, most azért, hogy kijussanak, vagy választhatják a vesszőfutást a szurdok végéig. Amit építettem erőd is meg nem is. Ugyanilyen technikával számtalan formában lehet „erődíteni” mindössze helyismeret kell hozzá (jobban ismerem az utat, mint az átlag); némi stratégiai és vezetői készség (jobban vezetek, mint az átlag); jó helyzetfelismerő képesség (figyelmesebb vagyok, mint az átlag.)

  233 „A REJTŐZKÖDÉS ANNYIBAN ÉRDEKES DOLOG, HOGY ÁLLANDÓ KÉSZÜLTSÉGBEN KELL LENNED. HA VALAKI RÁD TALÁL, AKKOR KÉT DOLGOT TEHET, KÜZDESZ ÉS NYERSZ, VAGY MENEKÜLSZ. A REJTŐZKÖDÉSES ÉLETHEZ SZERVESEN KAPCSOLÓDIK A MOBILIZÁCIÓ.”

  Nem feltétlenül. A rejtőzködni lehet pár ezer hektárnyi területen is. Azért nem értitek, amit írok, mert azt képzelitek, hogy ezen a területen el akarok rejteni olyasmit, ami nyilvánvaló, ami látszik, és amiről mindenki tudja: mire való. De a helyzet nem ez. Minden ott lesz az emberek orra előtt, csak számukra nem jelent értéket, nem hiszik el pl., hogy itt lakni lehet, hogy ezt meg lehet enni stb. (Ez összejöhet, épp az értetlenkedésetek példázza). De tételezzük fel, hogy olyasvalaki jön, aki már kiokosodott. Megtalálja. Ekkor jön az erőd, ami az adott esetben épp úgy nem látszik elsőre, mint az, hogy itt érdemes keresgélni. A tájban elrejtett csapdák sorozata. Ha az ellenség túl nagy, csak lassítjuk, ha kicsit nagy, lefaragunk belőle, hátha észhez tér és visszafordul, majd ha eléggé legyengült, rajtaütünk. Ha gyenge, akkor kezdhetjük rajtaütéssel. De a lényeg: ha ezt a taktikát választod, nem kell minden arra járóval megütköznöd. Jóval kevesebb a kockázat, és nagyobb az esély.

  „SZERINTEM, HA BEÜT A BAJ, AKKOR RENGETEG ŰZÖTT VADKÉNT KÓBORLÓ SZERENCSÉTLEN LESZ KINT A SZABADBAN.”

  Ezt kétlem. Az emberek félnek az ismeretlentől, már pedig a tájat, a természetet nem ismerik. Két évvel ezelőtt végig jártuk a Tisza mentét. A kérdésünk az volt, hogy geddon esetén mire számítanak a gazdák. A válasz lehangoló volt: egyetlen hektárt sem tudnának megművelni. Nincs eszközük, tudásuk, tartalékuk. (Itt vetőmagra gondoltak, meg alkatrészekre, meg üzemanyagra) Akkor hogyan gondolják, kérdeztük. Úgy, hogy nem lesz geddon. Ilyen nem fordulhat elő. (Ez is egy taktika. Homokba a fejjel, aztán jöjjön, aminek jönnie kell.) Az egyik gazda, aki mégis felkészült valamelyest, azt mondta: Tart magánál negyven liter gázolajat, ha baj van, időben észreveszi, betankolja a kocsiba, és irány Pest. Mert a városokat el fogják látni, vidéken viszont éhen halnak majd az emberek.

  A többire választ adott Drakonisz: „A MAI EMBEREK JÓ RÉSZÉNEK 1-2 KM SÉTA UTÁN FÁJNI KEZD MINDENE. 10 KM-ES TÚRA MÁR EGY TELJES NAPI PROGRAM” — és másnap már nem fogják tudni megismételni. Arról nem is beszélve, hogy kint nem fognak vízhez jutni. Nincsenek kutak, iható vizű folyók, patakok. Ha szerencséjük van poshadt pocsolyákat, és belvízcsatornákat találnak majd. Inni fognak belőle, kétségtelen, aztán jön a hasmars.

  235 — Nem a kezdetről írsz, hanem arról, mikor vesszük végre komolyan a helyzetet, illetve magunkat. Ezek az irományok nagyrészt arról szólnak: látjuk a bajt, de nem tehetünk semmit. Magunkról már lemondtunk, de hátha akad valaki, akinek ez hasznos segítség. Persze a világért sem ismernék be mindezt. Ezért aztán várjuk a jeleket. Olyan lehet ez, mint Pompejiben. 62. februárjában erős földrengés volt a városban. Volt, akinek ez elég volt és elmenekült, de akadtak, akik úgy vélték: még nem jött el a világvége. Ők várták a jeleket. Az elkövetkező 17 évben aztán lassan hozzászoktak, hogy reng a föld. Aztán 79. augusztus 24-én a Vezúv kráterét évezredekig elzáró lávatömítés váratlanul kirobbant, és akik eddig vártak a jelekre, azok most ott ülnek Pompeji pincéiben és várnak tovább az örökkévalóságig.

 228. 236: Amiket leírsz sok helyen jól működhetnek. Azonban itt a Nagyalföldön mindenhol termőföld van, szinte mindent beszántanak. Még az árkokat is 🙁 Szóval erdő 0. Ami van maximum a gátak között, a hullámtéren található néhány 10 méter széles fás sáv.
  Illetve a vízvételen már sokat gondolkodtam. Itt a környéken a hobbitelkek fúrt kútjait leszámítva nem látok megfelelő vízvételi lehetőségeket (sok esetben ezek sem ivóvíz minőségűek). Szerintem ez igaz az ország legnagyobb részére.

 229. Ezt is a kezdet jelének tartom:
  „A svájci frank erősödés megviseli az önkormányzatokat is: a törlesztések emelkedése miatt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége levélben kéri Orbán Viktortól, hogy egy évvel később kezdhessék meg a 3 éve felvett hitelek tőketörlesztését. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke ezt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be. A szorító helyzet megoldására az Önkormányzati Szövetség javaslata, hogy az önkormányzati hitelek tőketörlesztését egy évvel el kell tolni. Erről a szövetség még ma levelet ír Orbán Viktornak – hangzott el a műsorban. Gémesi elmagyarázta, ezek a kötvények jellemzően 20 éves lejáratúak, és 2007-2008-ban bocsátották ki őket. A tőketörlesztést a pénzfelvétel után 3 évvel kell megkezdeni… Jelenleg 1200 milliárd forint ma az önkormányzati adósság, ebből ez a 600 milliárd az, ami nagy teher.”
  Egyén mehet az utcára, de ha az önkormányzatot tömegesen kikapcsolják, akkor anarchia.

 230. 171:A „nagy túrós” a jelen állapot,és a „rendszer”az oka.Már régóta nem működik,főleg úgy nem ,hogy mindig csak egy irányba tekintgetünk.Egy energiafüggő ország nem tehetné meg normális esetben,hogy várja a sült galambot.Pénzt pénzből nem lehet a végtelenségig fialtatni,ezért kéne energiára cserélhető terméket gyártani.Virtuálisból visszatérni a reál-gazdaságba.

 231. 237 Amit írtam adott példa, adott helyszínhez. Egy barátom a tápéi réten alakított ki ilyen rendszert az ottani adottságokhoz alkalmazkodva. Ott se nagyon van fa és mindent szántanak.
  Tán öt éve kezdte el, és apró lépésekkel halad előre. Mindössze egy tanyát vett, tán egy hektár az egész, ezt és a senkiföldjét (árokpart, és csatornapart, útszegély) gazdagítja különféle növényekkel. Ilyesmire már most van lehetőség. A tanya láthatatlan. Még kétszáz méterről sem tűnik fel semmi. Egészen közel kell menni ahhoz, hogy megsejtse az ember, ez nem csak egy egyszerű rom.

  Minden helyszínre ki lehet tehát találni valamit. A Nagy Alföldre is. Nem tudom melyik folyó mellett laksz. A geddon után át kell szakítani valahol a gátat. Jobb ha erre felkészültök, mert ha geddon lesz sok helyen magától átszakad majd, és az sokkal rosszabb lesz. Ha a gátnak annyi, valamivel a gátszakadás alatt kell telepet létrehozni a hullámtéren. A hullámterek a feltöltődés miatt ma mindenütt magasabbak mint a mentett oldal. Tehát ott nem kell tartanod az árvíztől. Ha ügyesen választod a helyet, a gát előterében víz lesz, tehát a telepedet nem lesz könnyű megközelíteni. Csak a partosabb helyek felől. De ettől nem nagyon kell tartanod, mert a hullámtéren nem fog keresni senki. Nagyon mélyen ívódott be az emberekbe, hogy az lakhatatlan. A többit helyszíne válogatja. Ezért mondom: helyismeret kell. Már most járni a határt, nézni, mit hol érdemes. Nézni és felkészülni. Vetni a fákat a cserjéket a csatornapartokra, utak mellé, gátak előterébe, különösen azokra a helyekre, ahol mély a terület, s a szivárgó víz okán mocsarasodik. Nálunk a Tisza-töltés mellett 10 km-en belül 3-4 ilyen helyszín is van, némelyik összeér, kilométerhosszan követi a töltést. Az egyik mellett van egy gátőrház. Ha elszakadna a töltés a ház szinte állandóan víz alatt lenne. Ha valaki meglátja, és a közelébe jön, rögtön kiszúrja majd, lakhatatlan. És ez elég is lesz ahhoz, hogy odébbálljon. Különösen ha nincs életnek semmi nyoma ott. Én a telepemet ha a nulláról kellene indulnom, a hullámtérre tenném, ettől a háztól kb. fél kilométerrel feljebb, ahol van egy holtág is. Az élő és a holt Tiszát összekötném egy vezérárokkal, így még a hullámtéren belül is mocsár védene. Ha kimész most a gátra, itt is termőfödek sorakoznak. Szántanak mindent, amit lehet. De ha tudod, mit keresel, akkor megtalálhatod. Szerintem azért nem találtok ilyen helyeket, mert nem is kerestek, mert eleve abból indultuk ki, hogy amit mondok lehetetlen. De higgyétek el, épp azért van esély arra, hogy mégis menedekékre leltek, mert mindenki más is így gondolja. A többi már csak a leleményességeteken múlik.

 232. 236

  Ha csak rejtőzködsz, azt jelenti, sehol nem állhatsz meg hosszabb időre. Ezért nem lehet házad (csak alkalmi kunyhóid), nem lehetnek eszközeid, nem lehetnek állataid.

  Amennyiben mégis van házad, eszközöd, állataid, azokat már nem tudod eldugni, védened kell. Kizárt, hogy előbb-utóbb valaki ne hallja meg a kakas kukorékolását, a ló nyerítését, akkor pedig már nem véletlenül találnak rád, hanem célirányosan keresnek. Erre számítva pedig a házad környékét meg kell erősítened, aktív védelmi rendszert is ki kell építened.

  Erre nyilván a helyi adottságokat kell kihasználni.

  Ha lápos, vizes környéken élsz, szerencséd van. (lásd a szerencsi vár, amely eredetileg mocsárba épült és talán a mai napig is az ország egyik legépebb vára)

  Ha olyan vízmentes helyet választottál, mint a mi nyékünk, jön az én kedvencem, a vizesárok.
  Persze mindezt el lehet rejteni a bozótban.
  Azaz, én úgy gondolom, rejtőzködés és erődítmény együtt kell, hogy jelen legyen.

  „Arról nem is beszélve, hogy kint nem fognak vízhez jutni. Nincsenek kutak, iható vizű folyók, patakok. Ha szerencséjük van poshadt pocsolyákat, és belvízcsatornákat találnak majd.”

  Így jár, aki beszél ugyan, de nem ért magyarul. Csak egy példa: Héjakút mácsonya.
  Minimális növényismeret, magyar nyelv, egy szalmaszál, és már nem is halsz szomjan.

 233. 235. János-ra
  Számomra a mai nap bizonyítást hozott ezekre a jelekre vonatkozóan, de jancsika, Tibor bá és Géza intelmei erősen befolyásolnak az értelmét illetően!

 234. 236:

  „Nem feltétlenül. A rejtőzködni lehet pár ezer hektárnyi területen is.”
  Azon a pár ezer hektáron szerintem mozogsz néha, tehát mobil leszel az adot területen belül. A pár ezer hektár pedig mégsem egy 10*10-es családi ház plusz udvar, amit védesz egy military faluövezetben. Terepen vagy, amelyet ismersz.
  Én az erődöt konkrétan városi környezetre mondom, ahol nincs más lehetőséged, csakis egy masszív stabil központ, amit utolsó véredig védessz.
  Vidéken más a szitu, ott lehetőséged van terepen mozogni. csapdázni, ellenséget megtéveszteni, elterelni, egyebek, mint azt nagyon jól leírtad később. Vidéken valami ilyesmire gondolok én is.

  „Ezt kétlem. Az emberek félnek az ismeretlentől, már pedig a tájat, a természetet nem ismerik.”

  Mondd majd ezt azoknak a szerencsétleneknek, akik inkább választják az ismeretlen tájat, erdőt és támaszkodnak majd a tévés bíírgrills-es műsorokban látottakra, mintsem szembenézzenek azokkal a hordákkal, csapatokkal, fosztogatókkal, akik megkínozzák majd az áldozataikat, mielőtt megölik és durvább esetben meg is fogják enni. hidd el lesznek ilyenek, ha beüt a legrosszabb.

 235. 243. Igen. Ezek is lesznek. Csak azok akik erre a színvonalra jutottak lesz egy közös ismertetőjelük. Primitivitás. A legegyszerűbb trükkel, a legbutább technikával leszedhetők lesznek és kész. A veszélyt a magas intelligenciahányadossal rendelkező vezetők fogják jelenteni, akik akár katonák is voltak, és köréjük tömörödik 20-30 általuk kiképzett tetterős ember. Na ezek lesznek veszélyesek és nem az öncélú primitív csonkolók, meg kannibálok…

 236. 241 – Ez most szemantikai vita? Merthogy a rejtőzködés egészen mást is jelenthet. Jól látható helyen néhány házat, ahol rendszeresen disznyót vágunk, hogy elég vér legyen köröskörül. Más életjel nincs, esetleg egy két szabadon kószáló gyöngyi, vagy fácán, olyasmi, ami ember nélkül is megél. Ebből levonod azt a következtetést, ha laktak is itt, valamilyen más portyázó megelőzött. Persze ha viszel szerológiai szakértőt magaddal, esetleg kiszúrhatod, hogy nem embertől származik a vérnyom. Erre az esetre ott kell hagyni valamely korábbi okostojás földi maradványait is, hogy biztosra mehessen az ember. Na a lényeg, hogy eztán már nem jut eszedbe a gát túloldalán keresni a települést. Az állatokat meg nyugodtan röföghetnek, nyeríthetnek, még a kakas is kukorékolhat. Akár meg is hallhatod. Ha egészen utadon több szabadon kószáló kondát, ménest és csordát láttál, nem fog feltűnni a dolog. Elbtangolt állatnak nézed majd ezeket. Csak mindent megfelelően kell előkészíteni. Két éve dolgozunk azon, hogy a környéken elég nagy számban éljen olyan ló és marha, amelyik szabadon elvan. Nem igényli az ember segítségét. Egyelőre az állomány nem túl nagy, de szépen haladunk, és ha lesz egy kis szerencsénk, mire üt az óra, három-négy helyen lesz megfelelő számú „elvadult” jószág. Ezeket már most félig ridegen tartjuk. Nincs istálló, nincs semmi, csak egy lekerített terület. Azt is látjuk, hogy az így tartott állat kijelöl magának egy territóriumot, és ahhoz ragaszkodik. Ezt írtam is a ffek.hu oldalon. Így aztán nem bujtatom az állatot, elbújik az maga. Ember legyen a talpán, aki megkeresi, vagy aki egy bika mellől elhajt bármit is. Tudom, le lehet lőni a bikát, de azt messziről lehet hallani. Ha nyíllal lövöldöz valaki, annak is vannak elég feltűnő nyomai, és az ember ugye otthon van, belakja a határt és tudja ilyenkor mi a teendő.
  Erősíteni sem kell, sőt ha ilyen taktikát választasz, nem is szabad. A természetes vonulatokat kell kihasználni, és bele kell törődnöd abba, hogy olyan körülmények között laksz, amilyenek közt ma nem tudod elképzelni magad. De más se, így még ha látja, sem fogja elhinni, hogy lakik ott valaki, amíg be nem lép az ajtón. Addig a pontig, amíg be nem lépett reménykedhetek, hogy harc nélkül megúszom. Ha felismerte mit lát, akkor jön a háború. A módszernek csak annyi az előnye, hogy nem kell minden arra vetődővel megküzdeni.

  Ha a Szerencs szerencséjét nézzük más is lehet mögötte. Ott van Tokaj vára. Na ha valami, az mocsárba épült. Ráadásul egyik oldalról a Bodrog, másikról a Karcsa, harmadikról a Tisza határolta. Körülötte úgy 6000 hektárnyi mocsaras ártér. És mit látsz ma belőle?

  Ami a héjakutat illeti: szerint hányan tudják ezt? És hányan hordanak magukkal szívószálat? És hány ilyen növény kell egy tucat fosztogatónak, hogy ne haljanak szomjan? Tudástár ide vagy oda, úgy vélem, a pusztára kitóduló tömegek esetében két nap után sokkal inkább az éhen és szomjan halás elleni küzdelemről szól majd az élet, mint bármi másról.

  243

  Nem ismerem a várost, és nem tudom, hogyan lehet ott életben maradni. 1995-ben azért költöztem egy kis faluba, mert úgy véltem, itt jobban fel lehet készülni, több dolgot meg lehet tanulni. 2001 óta dolgozunk különböző szintű bárka programokon. Az e közben szerzett tapasztalatokat gyűjtöttem csokorba. A legnagyobb gond az emberekkel lesz, amit itt felvetettek, mind kezelhető, ha időt szán az ember arra, hogy megismerje a tájat, illetve a saját lehetőségeit és a korlátait.

  „MONDD MAJD EZT AZOKNAK A SZERENCSÉTLENEKNEK, AKIK INKÁBB VÁLASZTJÁK AZ ISMERETLEN TÁJAT, ERDŐT” — Nem lesznek tárgyaló képes állapotban. De erről már írtam a héjakútnál, illetve írt Drakonisz is.

 237. 245

  Ez egyáltalán nem vita.
  Mi elméletben már ezerszer átrágtuk az egészet. Jelenleg a gyakorlati megvalósítás stádiumában vagyunk. Ha hiba csúszott be, jobb, ha most kiderül, amíg még lehet változtatni.

  Mivel sokmindent hasonlóan látok, mint te, azt gondolom, ha hibásan gondolkodom, rá tudsz világítani és én képes leszek belátni, hogy tévedtem.
  De egyelőre annyit látok, hogy nekünk más környezethez kell alkalmazkodnunk, mások a lehetőségeink, ezért (részben) mások az elképzeléseink és a módszereink is.

  A fácánt, gyöngytyúkot értem. Pont olyan, mint a mángold és a köles.

  A héjakút mácsonyával csak a figyelmet akartam felkelteni. Szerintem sok okosságot megtudhatunk, ha értjük is a nyelvünket.
  Talán lesz olyan, akinek adott pillanatban pont ez fog segíteni. (Persze nem azokra gondolok, akiknek semmiképp nem akarunk segíteni –pl. a fosztogatásban- , de attól nem félek, hogy ők tömegesen olvassák a bejegyzéseimet)

 238. 245:

  Teljesen hasonlóan gondoljuk a vidéki geddonozást. Sajna részemről csak elméleti síkon történik ez, mert nem adottak a lehetőségeim kikerülni ténylegesen is vidéki környezetbe. Ezért marad a net, a könyvek és néha-néha a túrák, minimál felszereléssel. A tudatlan tömegeket pedig csak azért írtam, mert lesznek és bizony számolni kell majd velük.
  A szívószál helyett jó a nád, és még sok más lehetőség is van víznyerésr a természetben. Egy valamire viszont a héjakúttal nagyon jól rávilágítottatok a leendő túlélőknek:
  Nem feltétlenül kell majd aktívszenes vízszűrő, meg ponyvás gödörásás, esőrevárás és hasonlók. Has valaki ismeri a természetet, bármikor jó minőségű ivóvízhez juthat, különösebb erőfeszítés nélkül. Ez menekülés, haladás, esetleg helyváltoztatás során nagyon jó dolog. pl. a múltkor voltunk túrázni és a lány már eléggé meg volt tikkadva. Elkezdett nyaggatni, hogy biza neki nyalóka kell, vagy csoki. pont egy sziklásabb terepen voltunk és volt pár páfrány. Szépen kivettem azegyiket és odaadtam neki a gyökerét, hogy rágcsálja. A kiscsaj csak nézett, de benyomta. Szerencsére volt som és mála is a környéken, úgyhogy befalatozhatott. Volt cukor is, volt folyadék is. Nem kellett megállni huzamosabban, tudtunk haladni. Szóval ha valaki sokat forgatja a növényhatározót, biza abból csak jó sülhet ki 🙂

 239. hmm. talán érdekes lehet majd a romániai szociális ellátások kérdésének megoldása a jövőt tekintve.

  Ha megvonják ott a segílyt a kisebbségtől, akkor biztosra veszem, hogy az inkák és egyéb emberkék meg fogják kezdeni vándorlásukat. Hozzánk.

  Mifelénk amúgy is előszeretettel forgolódik az oláh inka, tudjátok az a nagy kalapos fajta, szerintem innentől rohamos emelkedés lesz majd tapasztalható a kisebbség számában.

  De nem csak a románok, de rajtunk körül szinte mindenki a nem dolgozó réteg, és természetesen ebben a témában bújtatottan a kisebbség problémáját próbálja megoldani a szoc, juttatásos kérdésekkel.

  Ez lesz a mi vesztünk. Mert mi nyomjuk őket lóvéval és eltartjuk őket. Feltöltődik a kis medence léhűtőkkel, senkiháziakkal és a jóféle embereknek reszelnek. Mi fogjuk Európa mocskos melóját elvégezni, már előre látom…

 240. 249: Nyugi! Orbán egy éven belül rá lesz kényszerítve, hogy a cigány dédelgetést feladja. Itt se lesz nagy segélyezés, mert nem lesz hozzá forrás.

 241. Tibor Bá, és ide irogatók.
  Lenne egy-két komoly kérdésem.

  Érdekelne a véleményetek.

  A kérdés a következő:
  Szerintetek kihúzzuk az év végéig anélkül, hogy komolyabb dolgok lennének? Mármint a mostaniak is komolyak, de várható e a mostani drámázástól konkrétabb is?

  A másik dolg ami érdekel, hogy ha az idei évet kihúzzuk, akkor a következőt ki fogjuk e?
  Számomra már a 2012 is nagyon távolinak tűnik, szerintem addigra biztos hogy lesz valami überfaszság, ami miatt megrohad itt minden, de ha nem, akkor a jövő év elején ki fog vérezni itt minden.
  Van rá szerintetek reális esély, hogy a most már a szakadékba zuhanó vonatot még visszahúzza valaki?

  Ami miatt kérdezem ezeket.
  Kb. egy hónappal ezelőttig szimpla hobbifeladatként kezeltem az egész geddonosdit. Jó dolgok származtak belőle, gyarapodtam mind szellemileg, mind fizikálisan. Anyagilag nem, de hát istenem. viszont egy hónappal ezelőttől (lehet, kicsit korábbtól), amikor beindult az egész válságbulis játék, hát bizony onnantól recseg-ropog minden körülöttünk és dől össze minden, amit normális világnak képzeltem. CSőd válság katasztrófa merényletek zavargások hadiállapotok és hasonlók. Reggel már úgy kelek fel, hogy no, ma mi a túró fog bedögleni a világban és kis hazánkban.
  Ezek miatt a dolgok miatt érzem azt, hogy mi már nem a jelekre figyelünk, hanem az előszobában ülve arra várunk, mikor nyitja ki valamelyik barom az ajtót, amelyen belépünk a geddon-szobába és vége a dalnak.

 242. 250. Jo kerdes, de nehez josolni, kulonosen a jovot illetoen.
  Meg eldocognek a dolgok par evig. Majd a dekad masodik feleben.

 243. 250: Csatlakozom anonimkához. Folyamatosan egyre szarabb (lásd a mai O. beszéddet), de igaz „áttörés” az évtized második felében lesz. Gorgon! Addig ne izgulj, mert infarktust kapsz. 😀

 244. Szerintem ez kicsit olyan mint a végelgyengüléses exitus előtti időszak.

  Az alapvető funkciókhoz lebont a szervezet mindent ami nem létfontosságú.

  Ez látható már most is, hiszen egyre többen szakadnak le (nem kapnak energiát), az így megspórolt energia megy a fenntartásba (látszat fenntartása).

 245. Olvastam a vidéki rejtőzési gondolatokat.

  Kíváncsi volnék, hogy városi, kisvárosi, kertvárosi környezetekben mennyire láttok esélyt a rejtőzök és ha valaki nagyon bemászik akkor odacsapok létezésnek?

 246. 254:
  Ha megnézzük a természetet, akkor kiderül, hogy a rejtőzés, álcázás is alkalmazható túlélési stratégia. Csak a természetben az egyedekenek sohase saját fajtájától kell tartania. A rejtőzködő embernek ki kell találni, hogy a másik ember mit nem vesz észre, amikor keres. Ha nem sikerül, akkor neki annyi. Ezt én jelentősen gyenge pontnak értékelem.

 247. 254: Van rá esély, persze nem egyedül.

  Csak a saját helyzetemből tudok kiindulni.
  A kecóm nem a legjobban védhető, de mivel van egy „csapat”, amit már lassan magam köré építettem, végszügségkor 8 emberes (Családos férfiak) masszív többlépcsős védelmi rendszerben tudunk szembenézni a dolgokkal.
  Ha egyedül kell szembenézz a dolgokkal, akkor nagyon masszív bázissal kell rendelkezned. És bizony éberen kell tudni aludni. Ha család van, akkor be tudod vonni őket, ha másba nem is, de legalább a figyelésbe.
  Ha megfelelő készleteid vannak, az is jelentős segítség.
  Ettől függetlenül célszerű felkészülni egy menekülős változatra is. A költségvetésedet, ha már nekiindulsz a készülődésnek, nem sokkal terheli meg jobban. És ráadásul ad egy biztonságérzetet is, hogy akkor sem esel kétségbe, ha menekülnöd kell, mert adottak a túléléshez szükséges eszközök.

  Visszatérve a városra, kisvárosra. Biztos vagyok benne, hogy az induláskor a szomszédok, utcabeliek masszív véd-és dacszövetségbe fognak tömörülni. Célszerű ennek érdekében minél jobb kapcsolatot kialakítani a környezettel. Egy esetleges összeomlás esetén egy a környéken ismert és elismert ember lesz úgyis első körben a csapatvezető, aztán mikor lecsengenek az első lépések, akkor úgyis az fog vezetésre kerülni, aki a legalkalmasabb, legerősebb, legbrute-abb és sorolhatnám.
  No, a lényeget mégegyszer: Mérd fel a lakhelyed, a környezeted, a településed. Ismerd meg a helyet, ahol vagy. Tudd, hogy mi van a településen kívül is, ne csak belül légy képben. Alakíts magadnak ki egy olyan baráti kapcsolathalmazt, akikkel vész esetén egybe tudtok „bútorozni”, akikre majd tudsz számítani. Egy csapat csak annyira erős, mint a leggyengébb tagja, ez egy nagyon fontos szabály. Ne ragadj le a stabil védekezésnél, legyen alternatívád a mobilizációra is.
  Ha minden összejön, akkor van esélye a kisvárosi létezésnek geddon esetén. Sőt. Szóval nem kell egyből tanyát venni. Azzal próbál meg először gazdálkodni, ami a rendelkezésedre áll. Mérd fel. Ha úgy látod, hogy nincws esélyed, akkor elkezdhetsz gondolkodni egy esetleges váltáson.
  Remélem segítettem.

 248. Ha panelházban laknék, akkor a tető lenne az első pont ahol egy védelmi állást el bírnék képzelni. Természetesen a lépcsőház elbarikádozása és az alsó szintű lakások beáldozása benne van a pakliban, de így ki lehet alakítani egy „fellegvár” szerű helyet, amit viszonylag könnyen lehet védeni. Felső lakások és erkélyek lövészpontok, a tető szintúgy. A ház körüli fák belógó ágait visszavágnám, hogy ne lehessen a házba bejutni róluk.
  Itt probléma lehet, hogy nem tudsz komoly raktárat kialakítani.
  Viszont többlépcsős, többszintes védelemre van lehetőséged. Szintről szintre, lakásról lakásra.
  Egy ilyen helyen komoly véráldozatokat lehet okozni és komoly barikádozási lehetőségek vannak. Hátránya, hogy nem lehet könnyen menekülni.

  Családi házban magadra és az épített csapatodra számíthatsz.
  Jó raktározási lehetőségek, menekülésre való esély, viszont kisméretű bázis, amit megfelelő készülés nélkül nem tudsz megfelelően védeni. Itt a legjobb megoldás az összefogás a szomszédokkal és több objektumot átölelő, magába foglaló védelmi területet kialakítani.

  A lényeg, hogy mindent, MINDENT igénybe kell venned, tudnod kell felhasználni a védekezésedre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük