(514) Tibor bá’ online – Cigányból lett roma

öBe kell vallanom, hogy 23 éves korom óta liberálisnak vallom magam, klasszikus liberálisnak, ami annyit jelent, hogy álláspontom szerint: minden ember szabadon intézi sorsát mind addig, amíg az más jogaival nem ütközik, más jogait nem sérti. Én, mint liberális, már akkor tiltakoztam az SZDSZ liberalizmusa ellen, amikor kardoskodtak a „pozitív diszkrimináció” mellett. Pusztán filozófiai úton, ha én mindenkinek tiszteletben tartom a jogait, vagyis mindenki úgy rendezi be az életét, ahogy kedve tartja, akkor se pozitív, se negatív diszkrimináció nem elfogadható. Ugyanis a „sorsát” mindenki megérdemli vagy saját jogon, vagy szülei joga alapján. Igen, a szegénységbe beszületni komoly hendikep, de ez nem egyedi. A középosztályba beszületni is hendikep a felső tízezerhez képest. Az élet teli van hendikepekkel, és hátszelekkel. Nézzétek meg, amikor oly nehéz volt bekerülni a Színművészeti Egyetemre, vagy az Orvosi karra, minden színész csemetéből színész, minden orvos csemetéből orvos lett. Véletlen? Nem, hátszél. Nem vagyunk egyformák, és nem születtünk egyformáknak. Ez az élet kegyetlen valósága, amin semmilyen ideológia nem tud segíteni. El kell fogadni adottságnak azt, ami adottság. A pozitív diszkrimináció tehát egy igen torz ideológiai tétel, ami ránk lett erőszakolva.

És kiket kellett pozitíven diszkriminálni, egyszerű magyar szavakkal kifejezve, kényeztetni? Természetesen a romákká előléptetett cigányokat, ami nem csak igazságtalan, de kifejezetten káros. Ugyanis a cigány kultúra sarkalatos, mélyen ülő tétele a többségi társadalmon való élősködés, aminek számtalan formája van. Ezek között vannak egyértelmű bűnözések, de minimum kihágások, amiknek tételes felsorolásától most elállok. Ezek szerint az európai társadalmakkal több száz éve együtt élő cigányokat meghatározott keretek között kell tartani, mert ha ezt nem teszik akkor várható, hogy a cigányság a többségi társadalom fejére nő, ami Magyarországon szépen be is következett. A mindenütt jelenlévő liberális zsidóságtól bátorítva a hazai cigányságba az elmúlt 20 év alatt jelentős változás állt be, már nem kér, kunyerál, csal, sunyin ügyeskedik, hanem követel. Mondva csinált jogait követeli egyre agresszívebben, és ahol teheti már terrorizálja a kisebb települések kiszolgáltatott magyar lakósságát, elsősorban ott, ahol a fiatalság már elvándorolt. Mindeközben a magyar média pedig falaz nekik. Nézzétek meg, mi az, amit a média helyett a kétségbeesett magyar emberek mondanak el a tényleges helyzetről. Az igazság elhallgatása a magyarság fájó sebeire rakott sóként működik. Akinek van rálátása, azok fokozódó kétségbeeséssel tárják fel a helyzetet.

 

A „veszélyeztetett” cigányokat a Magyar Vöröskereszt elvitte csillebércre, hogy kiheverhessék fáradalmaikat, megnyugodhassanak a felzaklatás után. Ez természetesen egy PR fogás volt, azt sugallva, hogy a markába kajánul röhögő cigányság valóban veszélyben volt. De a cigány nem tagadja meg önmagát – miért is tagadná? Következésképpen a csillebérci kalandnak a borítékolható következményei lettek. Íme egy beszámoló az eseményekről: Egy fővárosi kertészt megbíztak, hogy a cigánysereg levonulása után hozzák rendbe a Csillebércet a „cigányjárás” után. A kertész beszámolója szerint bár a cigányok csak két napot tartózkodtak ott, de az egész területet fertőtleníteni kellett. Az épületek között, ahol éppen rájuk jött a szarás, ott könnyítettek magukon, következésképpen a környék az ürülékektől bűzlött. A rendet rakó kertészek is csak különleges ruhában mehettek oda végezni a fertőtlenítést. A lakóépületekben a párnákat el kellett tüzelni a tetvek miatt. Az ágyakat fertőtlenítő szerrel kellett átmosni. És most jön a csattanó, az egész költséget a Magyar Vöröskereszt fizette! Az a Vöröskereszt, amelyik az önfenntartását a magyarok adakozásából fedezi.

Most még arra is ki kell térnem, hogyha valaki rá mer mutatni az elfogadhatatlan helyzetre, akkor az illető azonnal rasszista lesz, ami a törvény által üldözendő. Nem tudom mi lenne a rasszizmus abban, ha  valaki feltárja vagy csak megemlíti a tényt, a valóságot. A fene akarja kiirtani, vagy üldözni őket, de az egyértelmű, hogy a cigánykultúrával együtt élni lehetetlen.  Miért kell ráerőszakolni a többségi társadalomra azt, amihez semmi kedve. Miért feledkeznek meg tisztelt zsidó honfitársaink, hogy az általuk éjjel-nappal hirdetett liberalizmus legfontosabb tétele, hogy a jogait mindenki csak addig gyakorolhatja, amíg az mások jogait nem sérti. A magyar társadalomba beékelődött cigányok „joggyakorlása” kifejezetten sérti a többségi társadalom jogait. ENNYI.    

126 gondolat erről: „(514) Tibor bá’ online – Cigányból lett roma

 1. Ami nálunk kicsibe, a világban nagyba folyik. Tudatos lezüllesztésbe, káoszba, zűrzavarba, hogy ezzel a megosztással uralkodjanak az elitek.
  Igen Orbán is közéjük tartozik, és mindenki aki ezzel az ideológiával egy kicsit is egyetért.
  Felszóliítani a cigányt, hogy kapáljon ? – „Já, kérem ázs női munká – csinálja a k. anyád. És ez a rendszer csak adja alájuk lovat, ők meg továbbra is készpénzre váltják.
  Hogy egy új világrendben , ahol a rendszer megmutatja az igazi arcát, milyen szerepet szánnak ezeknek a kisebbségeknek, nos azt el newm tudom képzelni. De a „sakkban tartása” a társadalomnak biztosan folytatódik velük.
  Ez működik az USA-ban is: http://www.youtube.com/watch?v=IqM2EXFdOnM&feature=player_embedded

 2. Sztem remek összefoglalás, köszönet érte Tibor bá!
  Annyira mosva van sok ember agya már, hogy elsiklanak nyilvánvaló dolgok felett is.
  Az meg télleg hihetetlen; a médiában dolgozók nagy része is ember. Tudniuk kell mi a helyzet, ha nincs teljesen csukva a szemük! És folyamatosan asszisztálnak ehhez :s még akkor is, ha személyes ismertségükben is negatívak a tapasztalatok…
  ezt meddig csinálják még ?!

 3. 2,
  Ameddig ezért megfizetik. A mainstream médiát pedig a tulok többség tartja életben és virágoztatja lankadatlan.A nép mindig azt kapja ,amit kiván , amire érdemleges.Éppen ezért ez a rendszer nagyon lassan fog lerohadni.

 4. 2, „A másság tisztelete Európa jövője – nincs más alternatíva !”
  Ezt Göncz Árpád mondta , aki elmúlt 20 év legnépszerűbb politikusa mind a mai napig a közvélemény kutatók szerint 🙂
  Szóval „nincs más alternatíva” , tetszik érteni ? 🙂

 5. 4:
  Én nem Göncz Árpádra szavaztam. Rá hivaítkozni pont akkora marhaság, mint a Bibliára hivatkozni (írva vagyon) hogy a zsidók a választott nép. 😀 😉

 6. A cigányok mentalitásán nagyon nehéz változtatni. Egy agresszív, erőszakos, buta, kulturálatlan, lusta népség. De itt vannak közöttünk, zavarnak azzal, hogy nem tudnak az alapvető normák szerint élni, lopnak, hazudnak, maximálisan kihasználják a szociális hálót, szaporodnak, mint a nyulak.
  A társadalomra szerintem élősködő, deviáns viselkedésükkel nagyon rossz hatást gyakorolnak, és kivívják (jogosan) az emberek ellenszenvét.
  De itt vannak, valami megoldást kéne találni, a kormányok próbálkoznak, de a cigányok nem partnerek ebben, kihasználnak minden olyan adódó alkalmat, hogy ingyen, munka nélkül pénzhez jussanak. Érdekes lenne egy felmérés, hogy a szoc. segélyek száma hogy oszlik meg az egyes etnikumok között, úgy gondolom, hogy a cigányok vinnék a pálmát. 🙂
  Nem is beszélve a családi pótlékról meg hasonlókról. 🙂

 7. 6: A megoldásra a természet szolgáltat példát. Ha egy organizmus, például az emberi szervezet, egy támadóval szemben nem talál megfelelő védekezést, például egy bakteriális fertőzés, akkor a támadó korokozókat körbezárja (betokosodás) és nem engedi érintkezni a „gazdával”. Ilyen például a tuberkulózis elmeszesedése egy tüdőgócban. Kell még ragoznom? A Koch bacillusokból nem lehet növekedési hormont gyártani. Ez még a választott népnek se sikerül. 😀

 8. 7:
  Tibor bá’, én úgy gondolom , hogy nincsenek ezek betokosodva, szaporodnak, élik a világukat munka nélkül, a „zállam” eltartja őket, sőt puncsul nekik, védi az OV kormány az érdeküket (?).
  A TV adásokból sokszor lejött, hogy napközben ott sétálnak, ücsörögnek az utcájukban, eszük ágában sincs arra, hogy megfogják a kapa vagy a kasza nyelét. 🙂
  Amit meg látni lehet a médiumokban a lakás/putri körülményeik szempontjából, az néha elképesztő. IGÉNYTELENSÉG, kosz, piszok, nemtörődöm-a-környezetemmel, ez is a lustaságukat igazolja.
  Sok mindent tudnék erről az etnikumról elmondani, de pozitívat nem.
  A választott nép (bár nem a poszt témája), jobb lenne, ha nem pályázna Magyarországra, bár ki tudja mi lesz a földmoratórium lejárta után. Ott náluk Izraelben kezd forrósodni a helyzet, de én nem kívánom őket ide Európába, menjenek inkább Afrikába, ott van elég hely. 😀

 9. 7: Pontosan. A természetben – és egyben az emberi társadalomban is – az egyetlen nem agresszív, erőszakkal nem járó védekezési módszer a károkozó KIREKESZTÉSE. Nem érintkezni vele, nem üzletelni vele. Hagyni, hadd élje a maga életét, nem korlátozni a jogait, de nem is támogatni, elszeparálódni tőle teljesen. Ez lenne az egyetlen megoldás a cigányproblémára, és az egyetlen megoldás a zsidókérdésre is. Nem kell a cigányokat vagy a zsidókat bántani, elégetni, táborba zárni – bőven elég, ha nem üzletelünk, nem érintkezünk velük. A parazita, ha elveszíti a gazdatesttel való kapcsolatát, hamarosan vagy elpusztul, vagy alkalmazkodik. Abban a pillanatban, ahogy a cigányok azt látnák, hogy nincs segély, és kőkeményen fellépnek a cigánybűnözés ellen, belátnák, hogy MUSZÁJ felzárkózniuk, máskülönben nem fognak megélni.
  A zsidókérdésre hasonló a megoldás. Izraelt kereskedelmi embargó alá kell vonni, és meg kell tőle vonni az év több milliárd dollár (elsősorban katonai) támogatást, amit kap. FÉL ÉVEN BELÜL béke lenne a Közel-Keleten – rá lennének KÉNYSZERÍTVE, hogy kibéküljenek az arab szomszédaikkal.
  Ugyanez az arabokkal és a fekete-afrikai négerekkel. Nem kell őket bántani – de nem lett volna szabad őket beengedni sem, illetve az olajukat sem lett volna szabad megvenni. Ha nekik, saját maguknak kellett volna megoldaniuk a problémáikat, már rég rájöttek volna, hogy melyik modell követhető és melyik nem. Mindjárt nem lenne annyi nyomorban élő gyerek a harmadik világban – megtanulnák, hogy mennyit lehet eltartani, és mennyit nem. Sajnos a kapitalista társadalom egyszerűen NEM ENGEDHETI MEG MAGÁNAK, hogy kirekessze ezeket az országokat/népeket, mert a folytonos növekedés kényszere megköveteli a folyamatos gazdasági expanziót.

 10. Igen, az olajhiány, a gazdasági válság, a társadalmi összetétel problémái, növényzet lepusztulása, ezek mind igazából egy és ugyanaz a probléma! Az ember nem a természettel él, hanem kizsákmányolja azt és ennek meg van az eredménye ami így-úgy mutatkozik meg.

 11. 8: Persze, hogy nincsenek. De azt kellene velük csinálni, ahogy jancsika is kifejti.

 12. Borzasztóan rossz a helyzet a cigánykérdéssel kapcsolatban egyébként. A magyar társadalom vezetése (és ebben a problémában SZÁZ SZÁZALÉKIG kizárólag a vezetés a hibás, ez nem kérdés) a rendszerváltás óta egy skizofrén politikát folytat: egyszerűen nem hajlandóak elfogadni az igazságot, sőt, még azt is törvény erejével tiltják, hogy bárki reális képet alkothasson a cigányság valódi helyzetéről Magyarországon. Ráadásul álszent módon az EU-ra hivatkoznak, holott az EU vezető államaiban SEHOL nincsenek ilyen intézkedések.
  Mire gondolok konkrétan? Pl.:
  – Magyarországon a népszámlálás alkalmával az etnikai hovatartozás kérdését csak ÖNKÉNTES bevallások alapján lehet MEGPRÓBÁLNI tisztázni.
  – Magyarországon a bűnügyi statisztikákban TILOS rögzíteni az elkövető etnikai hovatartozását – holott ez ALAPVETŐ kriminalisztikai adat, egyben a legfontosabb eszköz a bűnelkövetés és a viktimizáció elleni védelemben is (EGYETLEN nyugat-európai demokráciában sem találni ilyen törvényi tiltást)
  – Magyarországon a börtönpopuláció körében is TILOS etnikai hovatartozást rögzíteni
  – És bizony, mind a gyakorlatban, mint a jogi elméletben működik a pozitív diszkrimináció, a szociális juttatások elosztásáról nem is beszélve.
  A kriminalisztikai statisztikákról: az „ultra” liberális oldal fennen hangoztatja, hogy Magyarországon a cigányok körében nem nagyobb a bűnelkövetés aránya, mint a hasonló szociális helyzetben élők körében ÁLTALÁBAN, ugyanakkor a kb. 3.000.000 mélyszegénységben élő magyar közül kb. 4-500.000 cigány – szerintük. Ehhez képest a 80-as években készült egy felmérés (akkor még nem tiltotta törvény) a börtönpopulációk etnikai hovatartozásáról, amelyben kiderült, hogy a börtönökben a cigányság 4-szer, a fiatalkorú bűnözésben 5-ször felülreprezentált, vagyis egy cigány 4-szer akkora valószínűséggel követ el börtönbüntetéssel sújtandó bűncselekmény, és 5-ször gyakrabban lesz fiatalkorú bűnöző, mint a hasonló szociális háttérrel rendelkező nem cigány etnikumú állampolgár. Akkor most mi az igazság? A legborzalmasabb az, hogy NEM IS HAGYJÁK, hogy valaki utánajárjon, törvényesen tiltanak minden olyan vizsgálódást, amit kideríthetné, hogy mi az igazság.

 13. 12: Ez azért katasztrófális, mert ez a parazita értelemmel van megáldva és a kialakult lehetőségeket maximális hatékonységgal kihasználja. Az állam pedig folyamatosan biztosít lehetőségeket – természetesen a mi pénzünkből.

 14. 9: Jancsika
  „Hagyni, hadd élje a maga életét, nem korlátozni a jogait, de nem is támogatni, elszeparálódni tőle teljesen.”

  De közöttünk élnek, vegyes falvak, magyarok-cigányok egy településen sok helyen, hogy lehet elszeparálódni tőlük. A megoldás az lenne (de ez egy fikció 🙂 ), hogy tiszta cigány településeket létrehozni, elkülönítve tőlünk, és ott egymás között élnék a világukat. Legalább egymástól lopnának 🙂 .
  De ez sajnos – ahogy említettem – nem fog létrejönni.

  „A zsidókérdésre hasonló a megoldás. Izraelt kereskedelmi embargó alá kell vonni, és meg kell tőle vonni az év több milliárd dollár (elsősorban katonai) támogatást, amit kap.”

  Sajnos amíg az USA pátyolgatja, támogatja a zsidó államot, addig magas lovon ülnek a zsidók, maguk mögött érzik egy nukleáris nagyhatalom védelmét. Ha az USA bukik, remélem a zsidó állam is támogató nélkül követi a „példájukat”, és irtóra meggyengül, leszállnak a magas lóról, behúzzák fülüküket, és a (metélt) farkukat. 😀

 15. 14: Pontosan úgy van, ahogy mondod. Csakhogy a magyar társadalomban ez korábban nem így volt ám! Amíg az urbanizáció be nem indult, a cigányok jól elkülönülve éltek – még ha benn is voltak egy faluban, akkor is a saját telepeiken. A szocializmus során aztán az urbanizáció nyomán elkeveredtek a városokban a nem cigány lakossággal, a helyzet a rendszerváltás után pedig tovább romlott, amikor is hihetetlenül bőkezű támogatásokban részesültek, az állam hatalmas pénzekkel támogatta a lakhatásukat, szociális lakásokat utaltak ki nekik, szocpolt kaptak, ezzel mind lehetővé téve, hogy a továbbiakban nem elkülönülten, hanem a nem cigány etnikumú lakossággal keveredve települhessenek le a városokban, falvakban. Vagyis itt a felülről jövő beavatkozás tette lehetetlenné, hogy a természetes kirekesztés létrejöhessen.
  A zsidók sajnos jóval veszélyesebb kérdés, ugyanis elég hidrogénbombájuk van, hogy elpusztítsák az egész világot. Még az összeomlás előtt meg kellene szüntetni Izrael atomfegyverzetét, és ezt csak az USA tudná megtenni. Utána, ha bukik az USA, ahogy mondtad, Izrael is térdre kényszerülne. Sajnos azonban ez nem fog bekövetkezni, ezért szerintem nagyon valószínű, hogy a zsidók felperzselik az egész világot, ahogy megneszelik, hogy az USA-ból jövő pénzcsap záródik. Márpedig az már sajnos tényleg maximum néhány évig tarthat csak ki. Szerintem ez a kimenetel jelenleg a legvalószínűbb: nukleáris armageddon vagy Izraelből vagy az USA-ból.

 16. „2011. április 22-én, délután Dombóváron a tűzoltók védték meg az intézkedő rendőröket, akiktől nagy létszámú indulatos cigány családok követelték verekedésért előállított rokonaik azonnali szabadon bocsátását. Nagy a hallgatás, pedig ezek olyan súlyú ügyek, amikor a törvénytisztelő cigányság képviselőinek elő kellene állniuk valamivel. Az is köztudomású, hogy a kisebbségvédők ideáljának tekintett Amerikai Egyesül Államokban hasonló szituációk csak azért nem fordulnak elő, mert ott az amerikai rendőrök segítségkérés helyett azonnal lőnének… Ennek ellenére a balliberális kisebbségvédő körökben az USA-t
  mégsem tartják náci diktatúrának.”
  http://www.antidogma.hu/node/2870

 17. 14 : így van! Miskolc környékén egy rezervátumot kell létrehozni nekik. 10 m magas betonkerítés, szögesdrót, aknázár, stb. Ott adni nekik földet, szerszámokat kezdjenek magukkal azt, amit akarnak. Így nem bántjuk őket, megteremtjük a feltételeit az önálló életüknek, rajuk áll vagy bukik, hogy mit kezdenek vele. Liberális cigányfajvédőket meg közéjük telepíteném, ha annyira szeretik őket, hát segítsenek rajtuk akkor, és ott.

 18. 17: Szögesdrót, aknazár meg betonkerítés nem kell, az már koncentrációs tábor. Egyszerűen annyi, hogy támogatás nuku, plusz kőkemény rendőri fellépés az adott esetekben, megfűszerezve némi törvényi szigorítással a tipikusan cigány elkövetési módokra jellemző esetekben – pl. csoportosan elkövetett garázdaság, testi sértés, stb. A jelenlegi életmódjuk mellett támogatás nélkül a cigányok 2-3 éven belül kénytelenek lennének kimenni a városok, falvak nagy részéből, mert elveszítenék ott a megélhetésüket – VAGY alkalmazkodnának, elmennének dolgozni, és végre elindulnának a társadalomba történő integrálódás rögös útján.
  A parazita ellen bőven elég, ha elzárod a vérszívás útját. A cigányság esetében a vérszívás útja a szociális támogatási rendszer és a cigányokra jellemző bűnelkövetési módszerek elleni pozitív diszkrimináció – vagyis hogy nem büntetik őket a „szokásos” tevékenységükért. Ha már csak ezt a két lábat kiütnéd alóluk, drámaian változna a helyzet. És erre MOST még talán lenne idő, mert az abszolút létszámuk nem akkora, hogy ha elkezdenek hőzöngeni, ne lehetne leállítani őket. 20-30 év múlva erre már nem lesz lehetőség, egyszerűen annyian lesznek, hogy a létszámuknál fogva végigviszik az akaratukat – pont mint az albánok Koszovóban.

 19. „valaki legyen már észnél” – Tetszett a video, és minden leírttal egyetértek. Az nem rasszizmus, ha valaki félti a kultúráját, a társadalmát az arra veszélyt jelentő idegen kultúrák, társadalmak hatásaitól. Igenis a kultúránk, a gazdaságunk, a népünk hosszútávú fennmaradására jelentenek veszélyt. A történelmünben sok idegen társadalom fenyegetett már minket, de mi mégsem lettünk szlávok, törökök, vagy németek. Most máskép kell harcolnunk, mert az ellenség nem kívűlről támad, hanem belűlről rohaszt. Én egy egész megyét adnék nekik (BAZ megyét), ha ezzel megoldható lenne a probléma. Vagy fizetnék valami fejlődő országnak egymilliárd dollárt, ha hajlandóak lennének átvenni ezt a terhet.

 20. 15: Jancsika
  Sajnos már a települések falu/város helyzete olyan, hogy a cigányok mindenhová beszivárogtak, rontva a morált, és bosszúságot okozva a rendesen élőknek. Deviáns magatartásukkal (italozás, agresszió, durvaság, butaság/iskolázatlanság, trehány életmód, igénytelenség, kosz, mocsok, stb.) egyszerűen kétséges, hogy be tudjanak illeszkedni az átlag magyar megszokott életmódba. Egy teljesen más (primitív (elnézést a jelzőért)) életformát, szokásokat, viselkedési normákat követnek/képviselnek, és szvsz nem tudom, hogy valaha is tudnának integrálódni a magyar közösségbe, úgy viszonyulni a dolgokhoz, ahogy mi, dolgozni, nem lopni, agresszivitás mentessen élni, tiszta háztartásban élni, stb. (és még sorolhatnám.

  A zsidók remélem az USA „felhatalmazása” nélkül nem merik bevetni a hidrogénbombájukat, ha egyedül lőnék ki őket az USA támogatása nélkül, akkor megszívnák, egyedül maradnának és az a vég, bár én nem aggódnék értük. 😀

 21. Én a büntetés végrehajtást átalakítanám, nem lennének börtönök, hanem javitó-nevelő munkatáborok kinn a földeken. És a romák megtanulnának dolgozni. „Arbeit macht frei” 🙂
  De tőlem lehet a tábornak bencés szerzetesektől vett jelmondata is – Ora et Labora – Imádkozzál és dolgozzál 🙂

 22. Nagyon durva a helyzet, ha figyelembe vesszük, hogy az oláh cigányok csak kb. 100-150 éve jöttek ide. A havasalföldön 1856-ban szabadították fel a cigányrabszolgákat. Ehhez képest nagyon gyorsan megtízszerezték magukat, miközben a magyarok egykéznek. Usákok rákapatták a szeszre a kezelhetetlen apacsokat, plusz kifejlesztették a 73-as 18 lövetű winchestert amivel egy magányos fejvadász is lazán ledurrantott egy kisebb hordát. Sajnos nálunk is szükség lesz a kézi fegyverekre…

 23. 20: Amit mondasz, az igaz, de vedd figyelembe, hogy a történelemben számos példa volt már rá, hogy egy egyébként „kezelhetetlen” etnikai csoport – ha a szükség úgy hozta – végül mégiscsak be tudott illeszkedni. Ehhez az kellett, hogy egyrészt, meglegyenek a kényszerítő külső körülmények, másrészt, maga a népcsoport, vagy legalábbis a vezetői felérjék ésszel, hogy változtatni kell, végül kellett hozzá az is, hogy viszont kívülről senki ne akarja őket „felkarolni”, mert az ilyesminek mindig csak katasztrófa lett a vége.
  Két történelmi példát hoznék ide:
  Az egyik Magyarország Szent István idején. Ha belegondolsz, honfoglaló magyarjaink hasonlóan destruktívak voltak, mint ma a cigányok. Folyamatosan vándoroltak, raboltak, gyilkolásztak, amerre jártak („A magyarok nyilaitól, ments meg uram, minket”), szó szerint leszarták a korabeli keresztény értékrendet – aztán amikor a frank birodalom rájött, hogyan lehet legyőzni őket, és megvolt a külső kényszerítő erő (a katonai taktikánk csődje), akkor jött egy vezető (Szent István), aki felismerte, hogy változtatni kell – és meg is tette, alig fél évszázad alatt keresztény mintaállamot csinált a nomád népből. De ehhez kellett az is, hogy más ne akarjon idejönni „rendet csinálni”, igen, jöttek a német lovagok, de azért, mert mi HÍVTUK őket, és nem azért, mert „gyarmatosítani” vagy „segélyezni” akartak volna.
  A másik ilyen példa Japán 1867-ben, a Meidji-reformok idején. Japán ugyan nem a lehető legideálisabb példa, hiszen a Japán nép a 19. században korántsem volt destruktív, nomád vagy kulturálatlan, sőt – de mégis kénytelenek voltak reformálni a társadalmukat és a gazdaságukat, hogy az megfeleljen a modern iparosodási eszméknek. És megint, kellett hozzá a külső kényszerítő erő (a vészes fokú lemaradás az USA-val szemben), a vezető (a japán császár) és egy kis „élettér”, egy olyan időszak, amikor senki nem akart Japán életébe beavatkozni.

  A legtöbb nép KÉPES változni, ha a körülményei úgy hozzák. Ha nem képes, akkor eltűnik a történelem süllyesztőjében. De ehhez KELL az, hogy a külső körülményei minden kétséget kizáróan rákényszerítsék a változásra, és az is, hogy ne akarja valaki irányítani kívülről a folyamatot. Úgy nem megy, lásd a brit modernizációt Indiában – a végére nagyobb nyomor lett ott, mint valaha volt.

  A zsidók viszont sajnos rettentően veszélyes kérdés… nem hogy nem várnak az USA felhatalmazására bármiben is, hanem pont fordítva, ők IRÁNYÍTJÁK az USA külpolitikáját. Van erről egy hihetetlenül objektív, és zseniálisan pontosan megírt könyv:

  John J. Mearsheimer, Stephen M. Walt:
  The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy

  Érdemes elolvasni. Mindkét szerző egyetemi tanár az USA-ban, ha jól tudom, az egyik politológiát, a másik történelmet tanít. Természetesen mindkettejüket kiátkozták, nácinak, antiszemitának bélyegezték, stb. – holott csak az igazságot írták le.

 24. 23:
  Jancsika, sok mindenben egyetértünk, de néhány dolog van, amiben lehet, hogy másként látjuk a dolgokat.

  „vagy legalábbis a vezetői felérjék ésszel, hogy változtatni kell”
  Szerintem ilyen domináns vezetőjük a cigányságnak nincsenek, főleg pozitív értelemben, akire hallgatnának. Ők egy-egy településen belül (ahol számottevően vannak), spontán szerveződnek, van 1-2 hangadó/befolyásoló és nagyon nem biztos, hogy a helyi etnikumot a megfelelő irányba tereli. Az is lehetséges (SŐT), hogy pl. a törvények megszegésére sarkallja őket, mondván, hogy „ehhez joguk van (?)” , mármint pl. a más tulajdonát ellopni, vagy az erdőből fát lopni stb.stb.

  „Két történelmi példát hoznék ide:
  Az egyik Magyarország Szent István idején. (…) A másik ilyen példa Japán 1867-ben”

  Jancsika, ezek nagyon régen voltak, a második pedig tőlünk igen messze van és teljesen más kultúra. Ma 2011-ben Magyarországon ezekre nem igazán lehet hivatkozni, itt kialakult egy (igen sz@r) helyzet, amit kezelni kéne mind gazdasági, szociális, oktatási, roma/cigány, stb. (még sorolhatnám) szempontból, de a kormány/politikai vezetés impotens ennek megoldásában, legalábbis én így látom. És a jövő sem kecsegtet semmi pozitív kilátással, sajnos. De ezt nem részletezném, erről sok más posztban volt szó.

  Izraellel kapcsolatban, ha a saját szakállukra cselekednének, az a pusztulást hozza számukra az USA támogatása nélkül. Bár én nem bánkódnék miatta, csak a rakétákat ne Európára lőjék, hanem tőlük keletre/délre. 🙂

 25. hmm.

  A legegyszerűbb megoldást kifelejtettétek.
  Társadalom ellenes tevékenységért kiutasítani őket az országból.
  Pecsét az útlevélbe, oszt’ küszködjenek velük az EU-ban, ha annyira szívükön viselik a sorsukat.
  A kisebbségnek elsődlegesen ahhoz van joga, hogy a többségi társadalomban elvárt normához igazodjanak. Amíg ez nem áll fenn, addig nem kell velük vacakolni, rakni ki őket a francba.
  Esetleg még a ruszkik felé is lehetne küldeni őket, szibériában úgyis van elég hely…
  Csak az a baj, hogy senki nem olyan tökös a „vezetőink” között, hogy egy ilyet meg merjen lépni.

  A pajeszosokról nincs vélleményem egyenlőre, mert nem érzékelem a jelenlétüket, csak a különféle hírek alapján tudok ítélkezni, viszont abba meg nem megyek bele…

 26. A cigányokat a hazai és az amerikai „liberális” zsidóság pajzsként tartja maga előtt. Amíg ezt a zsidó befolyást nem tudjuk lerúgni magunkról állami szinten, addig itt a cigánykérdés is megoldatlan marad. Ebbe persze belefér, hogy kisebb, végletekig elkeseredett közösségek megpróbálnak rendet tenni egy-egy területen, de amig a fennt emlitett dolog fenáll, csak a rövidebbet húzhatják – gyk. mennek a dutyiba -a cigányok meg Csillebércre.

 27. Munkatábor, Ördög-árok ásás! Faültetés, szemétszedés, fegyveres kisérettel, Erre a célra vert friss magyar forintból.Ez két légy egy csapásra! Persze erre nincs meg a kormányzati akarat, ezért aztán kár minden szóért…

 28. Lám-lám, hirtelen megint a jó öreg Alfrédnak lett igaza.ugyanis arról van szó,hogy kedves tibor bá irt egy cikket „honfoglalás” cimmel, melyben egyik földvásárlási szempont a falu cigánymentessége volt.akkori belekontárkodtam,hogy szerény meglátásom szerint ez valami menekülés a cigányság elől, azaz a gazdanép visszahuzódása egy agressziv senki népség szeme elől, és volt pofám a mi amerikai kisvárosi életformánkat példának felhozni. én ugyanis missippi állam egyik apró városkájában élek,és nálunk-a négerek őshazájában-egyetlen néger nincsen,és nem is lesz mert másképp élünk.bizony tibor bá nagyon leteremtett azzal, hogy idegen létemre minek avatkozom a magyar életébe. én természetesen elfogadom kedves tibor bácsi rendreutasitását, hiszen a blog az övé,csak sajnos látom hogy a probléma most már magyar részről lett felvetve és sajnos nem a legreálisabb szempontból.ahogy mi nem voltunk képesek a négereket integrálni, úgy nem hiszem ,hogy sikerülne a cigányokat.nektek ott európában 500 évetek volt erre, és senkinek sem sikerült.

 29. 28!
  Pontosan ezt irja le Tibor bá, a blog utolsó egy-nehány mondatában..hogy tulajdonképpen lehetetlenség együtt élni a cigány kultúrával.És ez így is van..

  Teljesen más a genetikai felépítésük is..Ők nem az egy helyben élésre vannak megteremtve,hanem a vándorlásra,haza nélkül,nincs hazájuk,nincs olyan hely amit megbecsülnének amire azt mondanák hogy na ez itt a miénk és vigyázunk rá..Teszünk érte,építkezünk..Mindent a mának,csapjuk vágjuk szét,úgyis megyünk majd arrébb..
  A biológiai ritmusuk, felépítményük is teljesen eltérő,már 14 évesen van 4 gyerekük,és 40 évesen vén asszonyok..
  Amelyikük kitanul egy kicsit kikupáckodik,az meg tojik az alatta lévőre.Kasztok vannak,és aki feljebb van az nagyban tesz arra ,amelyik lent van.

 30. 29. kedves okoskodo
  ne engem kérdezz.ti vagytok othhon,ti kell ismerjétek az otthoni lehetőségeket,azaz ti főzitek a levest,tehát ne engem kérdezz mennyi sót tegyetek bele.
  mi itt bentonban már megfőztük a sajátunkat:messzehordó remington,többféle sörétes puska,mondjuk winchester vagy colt, szóval csupa olyan fűszer ami csodálatosképpen elriasztja a patkányokat.ha odaát nálatok az ilyesmi hiánycikk, akkor ez baj. nagy baj.

 31. 23, jancsika:
  „Folyamatosan vándoroltak, raboltak, gyilkolásztak, amerre jártak”
  Ilyet kijelenteni azért meredek, nem gondolod ? A magyarság vándorlása és a legeltető állattartás közt szerinted lehet valamiféle kapcsolat ? Arról vajon tudsz valamit, hogy a Nyugat-Európai hadjáratok egy részét, mint zsoldossereg, más részét pedig az országból elhurcolt – (Anonymus kolléga szerint) 16 szekér arany-és ezüstnemű felkutatása érdekében végezték…
  A keresztény értékrend mellett pedig a keresztes háborúk szólnak. Ugye milyen meglepő ?

 32. 21,25,28,31:
  Az EU tagjai vagyunk és az EU/Brüsszel nem hiszem, hogy engedné a radikális megoldásokat, főleg egy olyan kormánnyal az „ország élén”, amit marionett bábuként rángatnak/irányítanak Nyugat Európából.
  Én boldog lennék, ha a cigány népességet valahogy el tudnák különíteni vagy kiebrudalni az országból, de ennek realitása sajnos nincs.

  ALFRED, te az USA-ban élsz, de itt nálunk mások a játékszabályok, mint nálatok, de ez idővel valószínűleg változni fog, erről sok minden elhangzott Tibor bá túlélési ötletek vagy több más posztjában. Ha jön a geddon, val.szeg itt is lesz sörétes puska vagy colt vagy akár géppisztoly is, de jelenleg sajnos nem lehet a fosztogató cigányokra lövöldözni, mert „állambácsi” a fosztogató cigányokat védi a becsületes dolgozó (a kertjében mindent megtermelő) magyar lakossággal szemben. Lásd azt a férfit, akinek többször elvitték a termését a kertjéből, aztán 220 V feszültséggel védte magát meg a tulajdonát, egy inka megsült az áramtól, és szerencsére a gazda csak felfüggesztettet kapott. Mit kapott volna, ha sörétessel védte volna meg a birtokát ??

 33. 32: De van hasonlóság. Ami ott cowboy meg apacs, az nálunk hortobágyi csikós meg cigány…

 34. 24: „Szerintem ilyen domináns vezetőjük a cigányságnak nincsenek, főleg pozitív értelemben, akire hallgatnának.”

  Vannak vezetőik, akik látják és érzik, hogy ez az állapot hosszú távon fenntarthatatlan, hidd el.
  Pl. ezt láttad már?

  http://goo.gl/j4SmK

  Vagy ezt:

  http://goo.gl/kYDSz

  Nem mondom, hogy ez az ember (Lakatos Attila) a cigányság jövőbeni vezetője, de sokkal inkább ki meri mondani, hogy mi a helyzet, mint eddig bármelyik magyar politikus. És ez már óriási dolog.
  A vezetőket sokszor a helyzet adja. Ha előállna a megfelelő helyzet a változásra, megjelennének a vezetők is, hidd el. A probléma az, hogy a cigányoknak most a LEGELEMIBB ÉRDEKE, hogy a jelenlegi helyzet ne változzon. A nem cigány lakosságnak ez persze egyre inkább terhet jelent, de őket senki se kérdezi.

  „És a jövő sem kecsegtet semmi pozitív kilátással, sajnos. De ezt nem részletezném, erről sok más posztban volt szó.”

  Tökéletesen igazad van, az, ami most lesz, az MÉG SOHA NEM VOLT. Az emberiség olyan kihívásokkal fog szembenézni a 21. században, amilyenekkel még soha nem találkozott. Ez egyrészt óriási kockázat, másrészt szintén óriási lehetőség. Sajnos nem valószínű, hogy jól fog elsülni az egész – jó eséllyel nem érjük meg a század végét, de a következő század végét szinte biztosan nem. De a remény hal meg utoljára.
  Egyébként ettől függetlenül még lehet és KELL is tanulni a történelemből. A történelem azt mutatja, hogy az emberek tudnak változni – ha rá vannak kényszerítve. Hamarosan el fog jönni az idő, amikor rá leszünk kényszerítve, mindannyian, KŐKEMÉNYEN.
  A fenti két példát azért írtam, mert szerintem remekül demonstrálja, mik azok a feltételek, amelyek elengedhetetlenek a változáshoz – illetve mi az, amit NEM SZABAD csinálni (beavatkozni, segélyezni, gyarmatosítani, nyerészkedni).

  „Bár én nem bánkódnék miatta, csak a rakétákat ne Európára lőjék, hanem tőlük keletre/délre.”

  Erről is volt már szó. Izraelnek KONKRÉT, a legapróbb részletekig KIDOLGOZOTT terve van a világ nukleáris elhamvasztására, és többször, világosan az értésére adták mindenkinek, hogy meg fogják lépni ezt, ha azt látják, Izrael léte veszélyben van. Ez a Sámson-doktrína. Ez olyannyira alapvető része az izraeli külpolitikának, hogy tanítják az izraeli egyetemeken. Az izraeli atomrakéták Európa városaira vannak ráállítva, és ebből Izrael igazából még csak olyan nagyon nagy titkot se csinál – persze mindeközben végig tagadja még azt is, hogy lenne atomfegyvere. A szokásos kettős játék.

 35. 34. Én voltam radikális ? A lehető legjobb megoldást ajánlottam.
  Walter Crofton börtönügyi főfelügyelő Írországban kidolgozta a legjobb rendszert. Abból a gyakorlati tapasztalatból indult ki, hogy a hosszú évekre elitéltek szabaduláskor nincsenek felkészülve a szabad élet viszonyaira, mert a börtön szigorú fegyelme, napi beosztása leszoktatja őket a felelősségvállalásról. Crofton külön csoportot szervezett, és őket a börtön falain kívül mezőgazdasági intézményben helyezte el őket, ahol az elitéltek termelőmunkájukat már csaknem teljesen a szabad élet viszonyai között folytathatták. Munkájukért bért kaptak, és oktatásban is részesültek. A rendszer bevált és nagyon jól működött, Crofton halála után sajnos megszűnt.
  Én nem gulágra gondoltam, hanem egy régen bevált, európai tipusú rendszerre, amit elfelejtettek. A friss levegő, erdő, mező, állatok nevelése ez mind jótékonyan hatna rájuk. Csak egy chippel kellene őket megjelölni, amit majd szabadulásuk után kivennének, a szökés kivédésére. Aki akarja, szabadalmaztathatja, Crofton után szabadon 🙂

 36. 29: ALFRED! Nincs szükségünk arra, hogy bekavarj. Maradj te csak az Amerikádnál, és hagyd meg nekünk a mi problémánkat magunknak. Mind your own business, please!

 37. 28. Nahát! Nem is tudtam, hogy missippi állam a négerek őshazája!
  Én úgy tudtam, hogy Amerika teljes területén indiánok éltek! Mégpedig ha jól emlékszem, a kérdésest területen talán a Szeminola-nép. (Erre azért nem mernék megesküdni!) Arra viszont nem lennék büszke, hogy e-népet gyakorlatilag ki-irtották!
  Négereket csak utólag rabszolgának hurcolták be!

  Bocs de sérti a szemem e fennhéjázó, hamis, agresszív, és gúnyos szöveg!

 38. Tibor bá!
  Ezt a „liberálist” el kéne felejteni, mint a nemzeti szocialistát,meg a kommunistát, mert mára már magyarázni is szégyen a jelentése…

  Minden szavaddal egyetértek!
  Tapasztalatból tudom, hogy ez az alemberi fajta csak az erőszakból ért.
  Falvakat, városokat, megyéket vesztünk el a túlszaporodásukkal.
  És ez a politikai cél.
  De miért nem cselekszenek a helyiek?
  Nem hiszem, hogy a zsidójog-állam törvényei gátolnák őket, hanem inkább a birkaság!

 39. 40: Nem vagyok hajlandó alkalmazkodni a mindenkori politikai divathoz. Én büszkén vallom magamat liberálisnak (nem bigott liberálisnak) még akkor is, ha az értelmét kiforgatták.

  Az a röhej, hogy a zsidók kiirthatják a palesztíneket, de ránk parancsolnak, hogy dédelegessük a cigányainkat.

 40. 41: Na ná, hogy ránk parancsolnak. Ennek több célja is van: 1. Nem nekik kell velük vesződni Ny-Európában. 2.Régi üzeti metódus, hogy ha olcsón akarsz valamit felvásárolni, (gyárat, kórházat, ingatlant, stb) akkor előbb pusztitsd le teljesen, akkor jó pénzért megkapod, kikupálod és értékesitednagy profittal. Ugyanezt teszik Magyarországgal.
  Persze ha már átveszik a területet „fejlesztésre”, és sikeresen elüldöz(tett)ek minket innen, akkor mennek a cigányok is a levesbe, annyira nem lesznek hülyék, hogy a saját zsebükből finanszirozzák a további pusztitást, amire akkor már nem lesz szükségük. Eléggé jól látható ez az egész.

 41. 42: Szép kerek elmélet, de a gyakorlatban piszkosul megbukik. 10 millió embert nem lehet elüldözni a hazájából. Szerintem jóval plauzibilisebb az én elméletem. A beszari zsidók úgy gondolják, amíg nem engednek senkit a cigányokhoz nyúlni, addig ők biztonságban vannak. Mit számít a zsidó felülreprezentálás a cigány veszedelemhez képest?

 42. 28-31: Ne haragudj, de erről a kommentről nekem is azt jutott eszembe, mint Rokinak 39. alatt. Nem gondolnám, hogy hosszú távon megoldás bármire, hogy amelyik embercsoport nem tetszik, azt lőfegyverekkel agyonlőjük. Amerika ezt csinálta az indiánokkal, jó ideig játszották ezt a feketékkel is, ezek szerint játsszák még ma is, de nincs kétségem afelől, hogy egy szép napon valaki pontosan ezt fogja csinálni az amerikaiakkal is… a történelem bebizonyította, hogy minden erőszakra épülő birodalom véres véget ér, mert nincs olyan birodalom, aminél ne lenne egy még erőszakosabb…
  Ez nem megoldás. A magam részéről elutasítanám az erőszakot. A kirekesztés tökéletesen működik, a baj az, hogy az elmúlt évtizedekben fentről, mesterségesen ellehetetlenítették a kirekesztést az integrálódni képtelen csoportok irányába, sőt, olyan helyzetet teremtettek, amiben az integráció abszolút nem áll az érdekükben. De ettől még az erőszak nem megoldás. Az csak további erőszakot szül, és a sornak soha nincs vége.

 43. 30: Megmondom őszintén, én a genetikai determinalizmusban nem hiszek. Főleg ebben a kontextusban nem. Nem állítom azt, hogy nincsenek genetikai tényezők, amik nem növelik pl. annak a valószínűségét, hogy bűnöző lesz, de ez a fajta szociáldarwinizmus nekem soha nem volt ínyemre. Abból, hogy „mások a génjeik” már csak egy lépés az, hogy „nem olyanok, mint mi, egészen pontosan nem is emberek” – ebből pedig egyenes út a haláltábor meg a többi szörnyűség. Hogy Yoda mestert idézzem: ennek a gondolatmenetnek a végén csak sötétséget látok.
  Ezek szociális és etnikai tényezők, nem genetikaiak. Ettől még a gond természetesen óriási, viszont szerintem nem megoldhatatlan – legalábbis elvileg. Sajnos az óra viszont ketyeg, és a problémák egyre súlyosabbak.

 44. Csakis a helyi kisközösségek összefogása lehet a kiút a cigány-bűnözéssel szemben.
  Az, hogy a zsidók paradicsoma leszünk? Nem hiszem…
  Valahogy a néhai kubai összeomlásra tippelek.

 45. 44: Négerek kiírtása nem volt usákoknál. Sőt az ő felszabadításuk miatt tört ki a polgárháború 1 millió halottal a fehérek között. Szerintem nagy marhaság volt, a második polgárháborút talán pont ellenük fogják vívni 70 millió halottal.

 46. 43: Érdekes kérdés ez az „ultra” vagy helyesebben inkább „neo” liberalizmussal. Szerintem ez két célt szolgál. Az egyik, hogy azokat, a hagyományos erkölcsű emberek számára gyomorforgató társadalmi mechanizmusokat elfedjék, amiket a kapitalizmus terjesztett el az utóbbi évtizedekben – pl. homoszexualitás, kultúrák ész nélküli keveredése (ami EGÉSZEN biztosan katasztrófához fog vezetni), szinte bármilyen társadalmi viselkedésnorma feltétel nélküli elfogadása (mindaddig, amíg ez beilleszthető a fogyasztózombi szerepébe). A másik ok, hogy „legyártsák” az ideológiát a kapitalizmus válsága miatt kialakult gazdasági-társadalmi patológiai mechanizmusokra. Ilyen például a globalizáció. 1970 előtt, mikorra az USA-ban nyilvánvalóvá vált, hogy csak akkor megy tovább a kapitalista játék, ha az USA ráteszi a kezét a közel-keleti olajra is, eszébe nem jutott volna senkinek ez a globalizáció. Sőt, az amerikai kapitalizmus hagyományosan izolacionista – nyilván, amíg megvolt mindenük a saját határaik között, eszükbe nem jutott globalizálni a saját jólétüket. 1970 után aztán persze hirtelen sürgőssé vált, hogy a kapitalista értékrend „áldásait” a világ minden szegletébe elvigyék, hiszen kellett az olaj, fa, szén és egyéb természetes erőforrások, ami Amerikában mér egyre kevésbé volt meg. Ehhez persze kellett egy mindent és mindenkit befogadó ideológia – innen a neoliberalizmus, vagy, ahogy Bogár László hívja, a „globálnyik” ideológia.

 47. 46: Tény, de maradjunk annyiban, hogy a négereket legokosabb lett volna Afrikában hagyni. Persze, Amerika gazdasági felemelkedése ELSŐSORBAN az indiánoktól elrabolt földnek és természeti erőforrásoknak, illetve a négerektől „kölcsönvett” rabszolgamunkának volt köszönhető, így borítékolható, hogy az USA nem vált volna azzá, ami, ha nincsenek a fekete rabszolgák. De hát valamit valamiért. A világ elsőszámú gazdaságává nőtték ki magukat a 20. századra, cserébe kezdeni kéne valamit a fekete lakossággal. Van egy sanda gyanúm, hogy az amerikaiak erre is a jól bevált módszert fogják alkalmazni, és ALFRED barátunk eszmefuttatását követve Amerika ismét genocídumot követ el a saját lakossága ellen. Nem az első eset, van benne gyakorlatuk.

 48. Tisztelt Tiborbá…. CSak köszönettel tartozom, hogy az emberekbe , az olvasókba hatalmas energiát feltetsz…Nagyon Tisztelem, hogy liberális vagy…Tanitani az embereket, felhivni valamire a figyelmet…sok sok tapasztalat, tudás, ismeretanyag van mindez MÖgött…
  Köszönöm…
  annyit szeretnék hozzá szolni….HOgy Alfréd Ur….Ir valamit, ami hülyeség is lehet…Amikor Én is LAs VEgasba, LOs Angelesbe voltam…./ lányom meghivására, mert felneveltem, és valami köszönet…féle miatt./Bármi szarságot le lehet irni….de ki tudja? van lakásod? van van családod? van felelőséged? VAgy édesapád tolta alád? vagy nemsoká munkanélküli leszel, és akkor mi a bánatos fasznak…a puska, a fegyver, KI ellen… Ott ott élsz…ugy és ahogy én büszke vagyok , hogy itt élek…ha valahogy sikerül, a vágyakat, az almokat, és a lehetőségeket viszonylagosan a lélekbe összehangolni….akkor még boldog is tud lenni itt is az ember…Ez most itt egy nagy társasjáték… de rajtunk semmi nem mulik…HIgyje el Alfrédkám..A puska, a pisztoly, az azt hiszem…sosem a szeretet jele…
  itt a 20.0000ft.-ost 12 ft.ból csinálják, csak sajnos már az emberek annyira össze vannak kavarva…hogy lassan ha nem figyelünk….jégre megyünk….EGy példa? Tudja milyen jó nekünk…a tányérnak is háza van…régen ezt Kaszlinak hivták, sajnos a nép beugrott a csapdába…és azt hitte itt a demokrácia…ez mind ki volt találva…megcsinálták…és ugy ház, uj kocsi uj KAszli, uj villantás… dev hitel?stb…és mindezt a semmire vette össze… most amikor szarba van….hogy tele hitel, és minden szar, akkor eszünkbe jutott.-e a roma, vagy a cigány…annak sincs semmije, még kajája se.. adnak egy kis vakitó lovét neki…és máris hiszi hogy igy jól van.Nekem nem jutott eszembe….hogy menjek kölcsönért….ha a fix munka nincs garantálva…Viszont tudja nagyon érdekelne ha alfréd ur, itt lenne itt honfoglalna, vagy itt höbörögne, esetleg lehet, annyi pénze sincs hogy itt hazajöjjön…és valamilyen szinten egzisztenciát teremtsen….
  na igy nézünk ki…tanuljunk, csináljuk meg magunkat, és azt talán örömmel és biztonsággal szolgálhat…Sajnos Magyarországnak vége…de mindig van annyi…hogy kerüljön valami a lábosba…aki megcsinálja magát….
  én hiszek benne…higgyetek Ti is magatokban…és nem hiszem hogy a pisztoly, a puska a megoldás…./ csak Zárójelben mondom..Az USa ban is van fegyver, de 14 perc allat ki tudják találni..hogy nincs löszer…és akkor mindenki…csak a vasat cipelheti… nem olyan egyszerü…
  A romák Kaptak, csirkét , vetőmagot , takarmányt…Bemutatták…a Tv,.nek nevezett vetitőbe… de azt nem tették hozzá….hogy a kiscsirkéket nem volt aki átvegye, és már nem akarták gázositani….mert kedvező felhasználásu hitelre, lassan a magyar 20 órát is dolgozó…ha lassan is rájön….hogy hitelre nem dolgozik, ugy hogy fixxen elbukjon mindent….na ezért segitenek a romákon…a varázslat része…
  Lakjon jól minden gyerek….HAtalmas hülyeség….mert nem az igazságról szól, de jól mutat a tv,.-ben…
  Amig alekoszt2.500000ren nézik….amig a VAló világot is 3 millióan figyelik, szavaznak, és simán költik a péntüket az emberek, ezt csak sajnos szellemi alultápláltságra vall…
  MA AMit Termelsz….deficit…a munkádért fizetsz 25% adót….
  csak ugy hivják, kert, vetömag, villlany, ráforditás…stb..
  csak sosem jön rá senki…
  HAtalmas játék….
  bocs hogy kicsit hosszura sikerült…..
  Kivánok mindenkinek kell. vasárnapot.
  gajdi

 49. Hú, de kimaradtam az elöttem szólokból…… Jó éjt !

 50. 46. Nem a négerek felszabadítása miatt tört ki az Amerikai polgárháború! Az csak duma kifogás volt!
  Az igazi ok az elszakadás!

 51. Sajnos tudomásul kell venni, hogy Magyarország el fog veszni!
  Kb. 2050 magasságában.
  Tudom hogy az ide írók nagy többsége ezt már nem fogja megérni
  [én sem!] de ez akkor is szomorú dolog!
  Minden igaz ami itt a cigányságról le van írva!
  De aki igazán felelős azért hogy a dolgok idáig fajultak,
  az a mi drágalátos „Elitünk”.
  Az elmúlt 21-év gazdasági,politikai elitje.Pártállástól
  függetlenül!
  Jó most lehet azt mondani hogy a vezetőink nem
  a Marsról jöttek és hogy közölünk lettek kiválasztva, és
  hogy a helyükben mi is ugyanazt tennénk, – de ez szerintem nem
  így van,
  -nem tartom véletlennek hogy ők ott vannak-mi meg itt!

  Visszatérve az eredeti témára, a cigányokkal egy mai
  aránylag normális Magyar ember nem tud együtt létezni.
  Tudom vannak kivételek {én is ismerek ilyet pl. a mostani szomszédaim-árvaházi cigányok,-1000-böl 2,- dolgoznak látástól
  mikulásig,nincs gyerekük,nincs segély,-és utálják a saját fajtájukat. -de ők azok a bizonyos kivételek.]-de nem ez a jellemző.
  És még mi előtt bárki is rasszizmussal vádolna bevallom
  hogy az első és az utolsó feleségem cigány volt!
  Rokonság és pereputty nélkül,[gyermekotthonban nevelkedett-
  tehát nem kapott negatív mintákat,} és nem a fajtája miatt
  mentünk szét ,hanem azért mert hülye volt mint a beton.
  Bocs.
  Ez engem is minősít.
  Az egyetlen közös gyermekünk most Dániában dolgozik és él, és
  mocskos mód boldog.

  Erre a problémára már nincs normális,emberi megoldás-
  tudomásul kell venni hogy ezzel már elkéstünk.
  A zsidókat pedig szerintem felesleges belekeverni, ők
  ugyanezt élik át a Palesztinokkal.
  Viszont van egy apró, de nem elhanyagolható különbség:
  Ők ott voltak a jövevények, viszont nálunk a cigányok
  jöttek ide!

 52. Nagyon jó a cikk, gratula Tiborbá !
  Mindenkivel egyet értek ! Gördön Eu-s, őtlete nagyon tetszik, csak nincs elég tökös kormányunk hozzá !A fidesz, mint eu-báb ( direkt írtam kisbetűvel mindkettőt…)semmiben sem külömb a másiknál.Szerintem az egész kérdést a 80-as évek elején rontották el..hagyták őket integrálódni,tanuljatok illeszkedjetek be,de nem tették ! Havvanán, felgyújtották a parkettát a lakótelepen.Nem tudnak beilleszkedni !A nagyon szomorú az, hogy nem veszik észre politikai harcokra használják fel mindíg őket ! (800 ezer emberről beszélünk 🙂 )Egy olyan népcsoport, amit fellehet használni, mert tanulatlanok, és ezen nem is akarnak változtatni.Amíg vigan megélnek a segélyekből, miért is kéne ? Ha ilyen hülye az állam, hogy fizet nekik, hát srácok szavaztatok volna másra ! Ezt nem nemélyesen a blog íróira értem, csak átvitt értelemben …Nagyon szomorú ez az egész nekem ! Nem látom a kiutat, de tényleg ! Ez a csiki-csuki fog menni évekig az adófizetők pénzén, hát gratula !Nem akarok tippeket adni Tiborbá, de írd meg légyszíves hogyan működött a 80-as években ez, persze tudom kmk. stb. , de akkor rend volt !
  A másik amit szerettem volna megosztani Veletek, a halálbüntetés eltörlése ! Szerintem iszonyú nagy hiba volt ! Az elmúlt 20-év legnagyobb hibálya volt !
  Isten hozott Itthon !Mindenkinek szép estét ,jó Éjszakát !

 53. 54: Azon már túl kell lennünk, hogy ki, mikor, hova ment. Ráadásul egy olyan kultúrájú népről beszélünk, amelynek teljesen mindegy, hogy éppen hol él, most éppen itt van a legkedvezőbb körülmény a parazita, fosztogató létformára némi segítséggel.
  Egy puskaporos hordón ülünk, amelynek már ég a kanóca. Ha nem lesz pénz a segélyezésre és más trükkökre (amelyeknek egy részét szerintem nem is ismerjük átlagemberként) akkor robban a hordó, lesz itt minden, felkészülni sem fogunk tudni rá.
  Az mindegy, hogy a gazdaságunk állapota miatt történik ez, vagy a választott királyunk megkapja az utasítást, hogy itt az idő, zárd el a pénzcsapot. A végeredményt csak találgathatjuk, de szerintem meg fogunk lepődni, mert akik a legrosszabbra számítottak eddig, azok is alábecsülik.

 54. 23: érdekes, mindkét történelmi példád a ma uralkodó, katasztrófába vivő világnézet hivatalos történelemtanjtásának propagandaszólamai közé tartozik. A magyar hordák kérdését átengeden másoknak, de a japoánok a meiji-restaurációig lényegében fenntartrhatóan éltek szigetükbe bezárkózva, kb. 300 évig stabil létszámmal, senkit nem háborgatva, magas általános életminőséggel és civilizációs szinttel. Az erőszakos „megnyitásuk rálökte őket arra a pályára, amin pár évtized múlva kegyetlen hódításba és népirtásba kezdtek Ázsia-szerte, ma meg Fukushima jelzi az út végállomását…

  Magyar elődeinkkel valami nagyon hasonló történt Szentr Vajk idején, a Nyugat éppúgy „megnyitott” minket, nekünk is akadt belső áruló uralkodónk, aki élére állt a dolognak és mi is fenntarthatatlanabbak lettünk ettől, persze Európa, majd a világ egészével együtt.
  Semmiképpen nem vonzó történelmi példa egyik eset sem most, e blogon, ami elég nagyrészt egy világvégét hirdető blog!

 55. 49: Olvastam, hogy pl. a nagy vasútépítési projekteknél indiánokat próbáltak alkalmazni, de azonnal leálltak a melóval, mert azokból hiányzik a megfelelő ösztön. A feketék viszont rohadt jók voltak a fizikai munkában. Kb. 4 milliót hurcoltak be Szudánból és azokból mára 70 millió lett.

 56. 56 ez nagyon érdekes.
  Tehát akkor a macedón nagy sándori tömegmészárlás, vagy a római gyilokhadjárat az európai fehérember lényege?
  Ugye nem…jujj!
  Várom szíves válaszát…

 57. 56:Jancsika hozzászólása az én fülemet is megütötte,a hivatalos történelemtanitás propagandája ezer sebből vérzik.Érdemes lenne kicsit genetikai szempontból is vizsgálódni végre,a honfoglalás meséje lehet,hogy kicsit másképpen zajlott.A 896-os bejövetel számszerűen nem változtatta meg a Kárpát-medence akkori lakosságának etnikai arányát.A kalandozások kora enyhénszólva negativ propaganda az álitólagos nomád csürhe lejáratására.A magyar nép Európa ősnépe,és nem azonos a kalandozónak nevezett rablóbandával,amit a történelemkönyvekben olvashatunk.

 58. 55: A neten van egy rohadt jó kép a havannás cigányokról, ahogy szalonnát sütnek a lépcsőház előtt. Szerintem a polgárosodás egy viszonylag lassú folyamat, de náluk még a letelepedéssel is gondok vannak. Nagyhatású cigány prédikátorokra volna szükség ezekhez az istentelen vademberekhez. Valahol Ukrajnában megtérítettek egy falut, és úgy dolgoznak mint a gép, a segélyt nem veszik fel mert az bűn…

 59. 46.)
  „Csakis a helyi kisközösségek összefogása lehet a kiút a cigány-bűnözéssel szemben.”

  A kisközösségek nem tudnak megbírkózni a feladattal. Ha az állami erőszakmonopólium nem tudja vagy nem akarja minden polgárral egyenlően betartatni a törvényeket, akkor a kisközösség önvédelemre kényszerül, sok esetben külső források igénybevételével.

  A hülye ruhatörvénnyel pedig ezek a külső források, legyen az polgárőrség vagy a Gárda a „föld alá” kényszerülnek, és mivel a lakosság támogatását élvezik, plusz a törvényt se nagyon kell követniük, igen hatékonyak lehetnek… Van egy sanda gyanúm, hogy valahol ez a cél.

  A cigánykérdésnek NINCS elegáns megoldása, a kormány meg nyíltan nem vállalhat fel gusztustalan módszereket.

  A Gárda elvégzi a munka mocskosabb részét… Ha túllőa célo, néhány Jobbikos bajúszát meg lehet húzigálni, ha meg pozitív eredmény adódik, akkor meg a kormány aratja le a babérokat, mert ugye hivatalosan a Gárda (vagy valamelyik utódja ) nem létezik.

 60. Kedves Tibor Bá – előre bocsátom, hogy messzemenőleg egyetértek veled – és azt hiszem, hogy sokat megérne (akár anyagilag is) ha ez a cikk és még egy pár hozzászólás (pl. a Lakatos féle bejátszások) eljutna a „hivatalos” „cigányvédő” fórumokhoz/személyekhez (mint pl. Mohácsi Viktória vagy Ferge Zsuzsa, Balogh Zoltán stb.) és ezek a személyek valamiféle vendégposzt formájában lereagálnák. Esetleg hajlandóak lennének egyfajta nyílt vitára. Nem azért mintha valamennyire is érdekelne a véleményük hanem azért mert ezeknek az embereknek valamiféle szemléletváltása (ennek az esélye konvergál a 0-hoz) a megoldás egyedüli kulcsa.

 61. 63: Nekem az a gyanúm, hogy ezek a cigányvédők nincsenek tisztában a tényleges helyzettel. A cigány nem egy állatfaj, hanem emberből van. Amikor egy Ferge Zsuzsa lemegy őket tanulmányozni, az nem olyan, mint amikor a patkányokat figyelem egy laborban. A cigány pontosan tudja, hogy ez Ferge Zsuzsa és miért jött, és hatalmasat alájátszik. Nem tudom elhinni, hogy Ferge Zsuzsa ármánykodna. Valószínűleg azt hiszi, hogy ő tudja a megoldás kulcsát, mert ez az áldatlan állapot a cigányságnak se jó, hiszen a konfliktus tart a „polgárháború” felé, ahol tízezer számra cigányok is ott fogják hagyni a fogukat. Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy kialakuljon egy státusz quo, ahogy például az 1930-as években volt.

 62. 64.)

  Ferge zsuzsa nem hülye… A Soros alapítványnak is dolgozott, és a miskolci rendőrkapitányt is kirúgatta volna, ha rajta áll.
  Szerintem csak politikai hátsógondolatokkal lehet olyan álláspontra helyezkedni, hogy „nincs cigánybűnözés”.
  Mint ahogy csak politikai hátsó gondolatokkal találták ki a „megélhetési bűnözés” koncepcióját és a 20 000 forintos értékhatárt ami alatt a rendőr a ceruzáját se veszi fel, és hogy a szinesfém átvevőhelyeket nem szigorították.
  Akik ezeket az intézkedéseket hozták, hosszú időn keresztül, minden figyelmeztetés ellenére, szociológusokkal felfegyverkezve, pontosan tudták, hogy hova vezet ez a politika.

 63. 64: Ferge Zsuzsa = Kecskeméti Zsuzsanna, Budapest, 1931. április 25.) szociológus (nagyapja a makói főrabbi, Kecskeméti Ármin) forrás: http://bit.ly/k07k9b
  Már miért ne ármánykodna?

 64. Tiborbá: Messzemenőkig egyetértek a cikkben írtakkal, de a 64-es hozzászólás láttán már ráncba szaladt a szemöldököm. Ezt biztos te írtad? Elnézést, hogy pont ennek kapcsán írok ide először, amúgy hónapok óta érdeklődve olvsom az oldalad, és tisztában vagyok azzal, mennyire nem szerencsés, ha valaki épp ilyen módon nyit egy új közösségben. Viszont annyi téves információt látok a témában a neten, hogy a belekotyogást általában nem bírom megállni. Pláne ott nem, ahol lehet és van értelme ilyen dolgokról beszélgetni.

  Azt írod, hogy szerinted a ciányvédők nincsenek tisztában a helyzettel. Bizonyos személyeknél részben igazad is lehet, de ha még mélyebbre akarunk ásni az ok-okozat vonalon, ennél sajnos sokkal primitívebb, szánalmasabb és megrázóbb motivációkra derülhet fény. A „nincs tisztában” megállapítás mögött általában ugyanis az húzódik meg, hogy az illetőket egyszerűen nem is érdekli a valóság. Nem, mert alapvetően nem azért kezdtek ebbe a fajvédősdibe, hogy bármit is védjenek, hanem, hogy minimális energiabefektetéssel maximális haszonhoz – pénzhez és hatalomhoz – jussanak. Az ilyen mohácsi vikória féle féreginák szerintem pontosan tudják, hogy mi a helyzet, és pontosan tudják azt is, hogy ha nagyon kaparnának, lehetne ezen valamit változtatni, de az egyrészt sok meló, másrészt nem hozna nekik annyi pénzt. Ne adj isten a saját népükkel is konfrontációt hozna.
  Nekik sokkal jobban megéri, ha betanulják azt az unalomig ismert és elkoptatott negyven mondatot, és ezt ismételgetik folyton, még véletlenül sem zavartatva magukat attól, hogy ki hogyan mit próbál nekik a túloldalon elmondani. Saját véleményük nincs, és nem is lesz, mert általában még annyi eszük sincs, hogy idáig el tudjanak jutni (de most komolyan, mit lehet várni az olyan cigányvezetőktől, akik szerint az angolok a tizenharmadik században elrabolták a cigányzenészeket a kávéházaikba? És ezt lenyilatkozzák ország-világ előtt, és a magyar média nem tesz arról, hogy közröhej tárgya legyenek?).
  Ha leküzdjük a hányingert és megpróbáljuk objektíven nézni a kérdést, meg kell állapítsuk, hogy ez egy szinte tökéletes rendszer a hatalomgyakorlásra. Képzetlen, ostoba, fillérekért megvehető emberekkel maximális hatékonysággal lehet pusztítatni – ez valahol már zseniális, sajnos. És ami szomorúbb, hogy ha így megy tovább minden, akkor az akció irányítói könnyedén el is fogják érni a céljaikat.

 65. 68.)
  Igen… Azt hiszem, a jelenséget nem érdemes úgy vizsgálni, hogy nem próbáljuk meg tisztázni a helyzetet kialakító politikai akaratot. Ugyanis elsősorban a politikai hozzáállás képes a cigányság kultúrájában meglévő – számunkra negatív – tényezőket erősíteni vagy gyengíteni.

  Két példa, a „megélhetési bűnözés” kifogást ad a bűnöző életformára, a jelenlegi családtámogatási rendszer pedig a felelőtlen gyermekvállalásra.

  Ezeknek a kritikája már régen hangosan figyelmeztetett, de az utóbbi évek kormányzatai mind figyelmen kívül hagyták, és nem lehet elképzelni, hogy csupán tudatlanságból.

 66. Ha a cigányságnak valóban lenne kultúrája, nem lenne baj velük. A kultúra elsősorban műveltséget jelent – ez sajnos hiánycikk ebben a kisebbségben.

 67. Nekem az az érzésem, hogy a megélhetési bűnözés kitalálásával szándékosan a lakosságra terhelték a cigányok megélhetéséhez szükséges költségek egy részét. Azt én se tudom elhinni, hogy a politikusok és a cigányság vezetői nem látják a problémát. Éppen ezért nagyon felháborított, amikor az egyik ilyen elhivatott vezető bejelentette, hogy az EU romastratégiát kizárólag szegénységi kérdésként szabad kezelni. Pedig mindenki tudja, hogy ez nem szegénységi kérdés. Valahol a román határ közelében vagy egy keresztény cigány gyülekezet. Ismerem a vezetőjüket, fehér ember, Pestről jár le hozzájuk minden héten, és nagyon szereti őket. Mégis azt mondja, hogy a munka nem az erősségük, próbálja ránevelni őket, hogy dolgozni kell, mérsékelt sikerrel. A román oldalon is van egy ilyen gyülekezet, ott kihirdették, hogy ha valaki otthagyja a munkahelyét, azt kizárják a gyülekezetből. Az tehát csak az egyik oldal, hogy nincs elég munkahely, de talán nem is törik magukat eléggé a munkahelyek megszerzéséért. Az új Alkotmány valamit talán javít a helyzeten azzal, hogy engedélyezi a tulajdon védelmét, de a magukra maradt öregeken ez nem sokat segít, ők továbbra is ki lesznek szolgáltatva a megélhetési bűnözőknek.

 68. Van kultúrájuk, de az nem kompatibilis a mai élettel.

  Ha a fogyasztói társadalom nem szüntette volna meg hagyományos megélhetési foglalkozásaikat, ami lehetőséget adott nekik a vándorlás mellett valami megélhetésre, akkor kevesebb lenne a gond velük.

  Üveges, vándorköszörűs, teknő és kanálkészítő, jós, mind olyan munka ami lehetősegt adott laza integrálódásra és vándorlásra.
  Ezek megszűnése úgy hogy semmi nem töltötte be a helyüket, nyilván törést okoz, és kitűnő politikai homokzsákot csinál belőlük.

  Ha a munkához való hozzáállásukért nem is könnyű őket nagyon szeretni, de hogy nem váltak nyálacsorgó konzumidiótává mint sok „értelmesebb” honfitársuk, az mindenképpen figyelemreméltó.

 69. Addig nincs gond a cigányokkal, amíg kisebbségben vannak.
  A falunkban 5-6% cigány van.
  Egy részük sajnos nagyon közel van hozzám, a szembeszomszédom telekszomszédai. Szerencsére nincs gond, ugyan putriban élnek, de a gyerekek iskolába, oviba járnak, nincsenek lopások, atrocitások – egyátalán. Ami van, az az ártalmatlan, de zavaró hangoskodás, motorbőgetés, gyorshajtás, szemetelés, égetés (utóbbi kettő visszaszorulóban).
  Viszont: a bekövetkező törvényi változások miatt ezek az emberek szinte ellátás nélkül maradnak, és a továbbiakban nem számítok túl sok jóra. A fiatalok amúgy is kezdenek nagyon elkanászodni. De – nálunk – kevesen vannak.
  Egy érdekes dolgot megfigyeltem: a fiatalabb, ha egyedül van, köszön (én köszönök mindenkinek, falun ez járja). Csapatban (2+) már nem, nem is viszonozzák. Kulturális sajátosság?

 70. 68: Ha egy Ferge Zsuzsa tisztában van a valós helyzettel, amit józan ésszel nehéz elhinni, akkor a részéről elképesztő cinizmusról lehet szó, mert az világos, hogy a jelenlegi cigány politika folytatása tragédiához vezet. És akkor még mindig nehéz megérteni, hogy egy súlyos tragédiából ki húz hasznot?

 71. 72: Az, hogy a korábban űzött mesterségek megszűntek, nem menti fel a cigányságot. Az oktatás mindenki előtt nyitott, lehet szakmát tanulni. De ahhoz tanulni(!) kellene, az meg fárasztó, meg minek, ha egy kis ezzel-azzal összejön ami nagyon kell. A legnagyobb baj, hogy a cigány családon belül nincs példa se a tanulásra, se a rendszeres munkára (tisztelet a kivételnek). A fiatalok meg kezelhetetlenné válnak, mert nincs reményük a jobb életre képzettség nélkül.
  Miért ne lennének konzumidióták? Ők vannak a Mónikasóban, utánna meg nézik magukat 😀

  74: Először is: Divide et impera!
  „a jelenlegi cigány politika folytatása tragédiához vezet”, igen, rácsesznek a cigányok, meg a magyarok. Na vajon ki lesz a nevető harmadik?

 72. 73. Amiről beszélsz Kipp pontnak nevezik és egyes BAZ megyei kistelepüléseken már bekövetkezett 😀
  74. Az egyén 🙂

 73. 75: Néhány tízezer halott nem teszi az országot lakatlanná. A harmadik nevethet, de mi belőle a tényleges haszna?

 74. 57: Na, alljunk meg egy pillanatra.

  1. Amikor 23-as kommentben kifejtettem, hogy szerintem mi kell a tarsadalmi strategiavaltas letrejöttehez, akkor nem allitottam, hogy a strategiavaltas szüksegszerüen jo eredmenyre vezet, masreszt, több szaz ev tavlatabol könnyen okos az ember. Japant illetöen valoszinüleg igazad van, Japan egy mai leptekkel nezve szegeny, de boldog, kiegyensulyozott es stabil, fenntarthato tarsadalom lenne, ha megmaradt volna a Meiji-reformok elötti idöszak berendezkedesenel. Persze mas kerdes, hogy nyugatrol igy vagy ugy bejött volna hozzajuk is a kapitalizmus a nyugati korporaciokon keresztül, es most ök is „fejlödö” orszag lennenek. Aligha hiszem, hogy egy csendes-oceani orszag tobb tizmillio lakoval ne valna a globalizacio celpontjava. Mara alig nehany orszag maradt, aki meguszta, hogy kimaradjon a kapitaista globalizalodo örületböl.
  Az okoskodasom kizarolag arra vonatkozott, hogy megvizsgaljam: mi kell a valtozashoz. Szerintem a fent emlitett harom dolog. Hogy aztan a valtozasnak mi lesz a vege par szaz vagy par ezer ev mulva, az egy masik tema.
  2. A magyarokat illetöen… megertem, hogy sokan tamogatjak a kisse idealizalt elmeletet a hun-magyar kontinuitassal kapcsolatban. Szamomra ez olyasmi, mint a dako-roman kontinuitas. Lehet, hogy igaz, de a dolgot rettentöen athatja a nem kis mertekü nacionalizmus – vagyis ugy erzem, az elmelet hivei egy kicsit tulontul elfogultak ahhoz, hogy objektiv velemenyt alkossanak, marpedig ez minden tudomanyban alapfeltetel, az etimologiaban is.
  Viszont a honfoglalas es a magyar eredet emlitesevel el vagy egy kicsit tajolva ugy szaz evvel. Nem a honfoglalasrol vagy a hun-magyar eredetröl volt szo, hanem Istvan kiraly tevekenysegeröl – az pedig TENY. Mint ahogy az is teny, hogy igen, a magyarok igencsak destruktivak voltak a 10. szazadban, egeszen addig, amig Augsburgban el nem paholtak minket 955-ben. Ez szinten teny, a magyarok hodito hadjaratainak az okait lehet firtatni, valoban, lehet, hogy a hun birodalmat probaltak restauralni, ahogy azt sokan allitjak, lehet, hogy ezek egyszeruen csak rablohadjaratok voltak, de ez tulajdonkeppen mindegy is. Raboltunk, öltünk, fosztogattunk – destruktivak voltunk.
  3. A Szent Istvan-fele allamberendezkedessel kapcsolatban meg annyit, hogy azert a közepkori Magyarorszag korantsem volt olyan mertekben fenntarthatatlan, mint a legujabb kori. Hogy a közepkori belterjes mezögazdalkodas evszazadok tavlataban mennyire volt fenntarthato, azt en nem tudom megitelni, de az biztos, hogy hosszabb ideig müködött, mint a monokulturas modern mezögazdasag.

 75. 68-69-77: Ez megint egy nagyon erdekes dolog, magam is sokat gondolkodtam rajta: kinek es MIERT all erdekeben, hogy a cigany helyzetet felülröl ebbe az iranyba „kezivezereltek”? Megmondom öszinten, nem igazan tudtam megnyugtato megoldasra rajönni. A cigany nepesseg jobban szolgalna az „elit” erdekeit? A magyar lakossagot velük akarnak lecserelni? Aligha hiszem, a nincstelen, rablo, tolvaj tömeg csak egy ideig jobban iranyithato, mint egy müvelt, produktiv tarsadalom, utana sajnos pontosan a primitivsege miatt valik vezerelhetetlenne. Divide et impera? No, ez lehet, megosztjak a magyar tarsadalmat, hogy aztan könnyebben lehessen iranyitani – viszont ahogy nezem, a magyar tarsadalmat egyeb eszközökkel is sikeresen „terelgettek” a kivant cel fele. Engedelmesebb, demoralizaltabb fogyasztozombi tarsadalmat nem is kivanhatnanak magunknak a magyarnal. Akkor mire jo ez az egesz? Az is lehet, hogy egyszerüen annyira inkompetensek, hogy egyszerübb volt ebbe az iranyba elmenni, mint valoban megprobalni megoldani a problemat. En megmondom öszinten, ezt tartom a legvaloszinübbnek.

 76. 78. Az augsburgi csatát illetően pontosítanék. A magyarokat szövetségesként hívta meg az egyik fél (nem emlékszem, melyik) a bajorok és az alemannok közötti háborúban. De aztán árulás történt, a két ellenség kibékült és harapófogóba fogta a magyar sereget, és megígérték nekik, hogy ha leteszik a fegyvert, nem lesz bántódásuk. A magyarok ezt – vesztükre – elhitték, mire felakasztották valamennyit, hét ember kivételével, akiket hazaküldtek hírvivőnek.

 77. 77: A 10 ezres nagyságrend optimista becslés. 1 milliós népesség helyzete „rendezetlen”. Ha ezek még két embert magukkal visznek ( 🙁 ), akkor a keletkező lyukba akár egy kisebb közelkeleti ország „kiválasztott” lakossága befér. Akiknek nagy gyakorlata van már abban, hogy kell elnyomni egy másik népet – és itt nincsenek muszlim államok a szomszédban, van víz stb.

 78. nagyon, naaggyyoonn alábecsülitek a romák számát magyarországon…
  sokan azt mondják, hogy 8-900 e fő. Van aki merész és egy millára teszi a számukat. Én annyit mondok nektek, hogy megvannak ők már lassan 2 millióan is.

  Az, hogy ők úgy vannak tartva, ahogy, annak bizony oka van.

 79. 79.)
  „Aligha hiszem, a nincstelen, rablo, tolvaj tömeg csak egy ideig jobban iranyithato, mint egy müvelt, produktiv tarsadalom,”

  Hát, az már bizonyított, hogy keménykezű csendőrséggel a csibészeket meg lehet regulázni…

  Sokkal több baj van a művelt, produktív társadalommal, amelyik a maga módján szeretné élvezni munkája gyümölcsét, és nem úgy és annyit, amennyit az elit szán neki.

  Nekem az az érzésem, hogy a koncepció az, hogy a produktív társadalon akaraterejét, reményeit, és az önvédelmi képességeit minimalizálják. Ehhez fel lehet használni a cigányságot, amit később – például az egészségügy további rombolásával – ki lehet vonni a forgalomból.

  A Kárpát medence nem rosz hely….. Ezt mások is tudják.
  CSak hát túl sok benne a magyar.

 80. 83.Minél kevesebb a magyar, az annál több! Nem menyiség kell, hanem miőség, aztán mindegy hogy ki van még itt rajtunk kívül, pont ez volt a taktika régen is, azért tudtunk anyi népet beolvasztani magyarnak. Ha egy működő világszemléletet mutatsz akkor a cigány is tisztel, babonásan. Amit leszarnak és kihasználnak az ez az álságos képmutató és groteszk demokráciának mondott szar, amiben részt veszünk 🙂
  Erőt kell mutatni abban amiben jó vagy és nem bánt a cigány, szerinted pl.Kassai Lajost tisztelik? Biztos, hogy igen! Szeretnének olyanok lenni mint ő, csak bennük nincs meg az az akarat ami ahoz kell, mert a cigány mindig a könnyebb utat választja.

 81. 82: „Az, hogy ők úgy vannak tartva, ahogy, annak bizony oka van.”

  Na jó, de MICSODA????

  Mi értelme ennek az egésznek? Kiirtani a magyar népességet és másokat hozni a helyükre? De ahhoz nem kellenek a cigányok, sőt, aztán meg ők lesznek útban, ha jönne az új nép. Azonkívül a konzumzombi nép magától is kiirtja magát kb. száz év alatt. Nézd meg az oroszokat, 200 év múlva nem lesz olyan nép, hogy orosz. 240 millióról lecsökkent a népességük 170 millióra 30 év alatt.
  Komolyan mondom, én nem tudok erre logikus választ adni.
  Neked mi a gondolatod erről? Kérlek, fejtsd ki!

 82. 85.)
  Nem kiitrani… Megtörni, ellenállásra képtelenné tenni.
  A cigányok nagyon jó eszköz, például a olyan törvények meghozására amely a magyarság számára az önvédelmet lehetetlenné teszi.

  Nyilván sejteni lehet, hogy a Gárda egyenruhája elsősorban nem a cigányok szemét szúrja. A ma meghozott törvény pedig szinte minden önvédelmi szerveződést lehetetlenné tesz.

  A cigányság tulajdonképpen egy homokzsák szerepét tölti be, rajtuk lehet gyakorolni a kissebbségeket védő törvényeket.

  Ehhez járul az értelmiség tulajdonképpeni elűzése is… Aki tehette már rég külföldön próbál megélni.
  A nép, saját vezetői nélkül, lesüllyed a cigányok szintjére, ellenállása fizikailag és mentálisan megtörik, és pár évtized alatt a megfelelő számra lehet csökkenteni a népességet.
  (valami miatt beugrott, hogy a házi készítésű pálinka sok esetben inkább mérgezi az embereket).

 83. Arra nem vagyok vevő, hogy a magyarságot ki akarják irtani a Kárpát-medencéből. Azok a zsidók, akik elhagyják Izraelt kis részben Oroszországba mennek vissza, nagyobb részben az USA-ba. Ide csak az jön, akinek vannak magyar vagy kelet-európai gyökerei. Persze jön ide holland, német, osztrák is, de legalább annyi magyar is nyugatra költözött. Ezek természetes népesség mozgások. Az egy marhaság, hogy 5 millió izraeli át akar ide jönni. A zsidóknak eszük ágában sincs elhagyni Izraelt. Nem azért kinlódtak 100 éven keresztül, hogy ott hagyják. Ez a magyar sovinizmus egyik vad hajtása, hogy mindenki ide akar jönni. Nincs a Kárpád-medencében semmi különleges, azon kivűl, hogy ide születtünk.

 84. 87.
  nem az egész izrael, de valamennyi százalék teljesen reális lehet :/
  a magyarokat meg max kiszolgálóknak hagynák meg…
  a bankokra maradt lakások, a tervezetten bedöntött hitelek után, vmi célt is szolgálhatnak.

  arról már volt szó ha jól emlékszem, hogy igenis kellemes hely a miénk a megfelelő éghajlat, és elegendő víz miatt.

 85. 87: Ha elapadnak az olajdollárok, az araboknak eszébe jut, hogy mindennek az oka Izrael. Összefogva pedig képesek lesznek legyőzni Izraelt – ahonnan az elit majd még időben odébb áll. Vagy ide, vagy máshova, de szerintem a tervek között benne vagyunk. Peresz nem ok nélkül nyilatkozott a felvásárlásról.

 86. 87.)
  Izraelben is vannak, akik úgy gondolják, hogy az USA védő karjai egyre rövidebbek… És anélkül Izrael sem olyan tejjel-mézzel folyó Kánaán…
  Egyesek szerint a kettős állampolgárság is inkább rájuk lett szabva.
  Ami meg az országot illeti, mezőgazdaságra ideális (a föld évek óta „pihentetve” van), természeti katasztrófák elkerülik, éghajlata kellemes…

 87. Politikusaink/Orbán úr/ szomszédságába is kell költöztetni ebből a fajból. Egy kis ízelítőként, hogy milyen is ezekkel a békés egymás mellett élés.

 88. 86-88-89-90: Oke, ertem, tehat a „ciganyprogram” lenyege, hogy megfelelöen kis mennyisegre csökkentsek a magyar lakossag letszamat a Karpat-medenceben…

  Haat, a fene tudja. En ezt nem igazan tartom egy realis scenarionak. Elöször is, ott van, amit Tibor ba mondott. A zsidok Izraelt illetöen nem az evakuacioban, hanem a Samson-doktrina elrettentö erejeben hisznek – legalabbis a többseg. Masodszor, valoban, a Karpat-medence nem rossz hely, de globalisan nezve nem is olyan jo. Vannak ennel sokkal jobb helyek, ahol nagyon kicsi a nepsürüseg (nem kell irtani), rengeteg a termeszetes eröforras, viz is akad, söt, meg megujulo energia is dögivel – pl. OROSZORSZAG. Ha lesz a jövöben nepvandorlas, az szerintem abba az iranyba fog menni. Infrastruktura nincs, de azt ki lehet epiteni. Az orosz nepet pedig nem nagyon kell irtani, par evtized, es annyira kevesen lesznek, hogy keptelenek lesznek megakadalyozni egy ilyen folyamatot, söt, a vezetöik valoszinüleg maguk szorgalmazzak majd, hogy jöjjenek mashonnan potolni a kiesett munkaeröt. Lasd az orosz felajanlast Fukushima utan, hogy telepitsek a teljes 120 millios japan nepesseget Sziberiaba. Nem is lett volna rossz ötlet. A japanoknak szorgalma es szaktudasa van, Sziberiaban pedig eröforrasok es föld van. Jo kombinacio.
  Szoval bocsi, de Tibor baval ertek egyet, ez az irtsuk ki a magyarokat, hogy aztan „masok” be tudjak telepiteni a Karpat-medencet elmelet szerintem igen gyenge labakon all. Raadasul valoban, szinten eleg rendesen athatja a sovinizmus. Kb. olyan mertekü felülreprezentalasa ez bizonyos erveknek, mint a hun-magyar kontinuitas eseten. A dolog nem kizart, de nagyon nem valoszinü.

 89. Következetesen kihagyjátok az elviek latolgatása közben a spirituális tényezőket. Pl. a föld erővonalai, a magyarországi szívcsakra központ, a kiválasztott nép ugyanis igen csak ad az efféle szóbeszédre, rendkívül szertartásosak és tisztelik a hagyományt, a vezetőik értik is,ezeknek a központoknak van bizonyos kisugárzása az egész világra.(most meg ne kérdezzétek milyen kisugárzás mert nem tudom) Jeruzsálem is hasonló központi szerepet tölt be, nem véletlen hogy ott volt salamon temploma stb. és mindenki birtokolni akarta régen is és ma is. A vakoló páholyok is használnak hasonló központokat, vagy létrehoznak pl.épületek, de például gondoljatok csak a siratófal „hatalmára”.
  Valami ilyesmire gondolok, tehát szerintem ezt is számításba véve sanszos egy honfoglalás.

 90. A spirituális tényezők a Kárpát-medencében a magyarok számára fontosak. A siratófal hatalma magyarként hidegen hagy, akár a Fuji hegyé. Szintúgy nem hiszem, hogy a Zemplén oly kedves lenne akár egy zsidónak, akár egy japánnak mint nekem.

 91. A szent helyek nem valakié, az hogy neked mi kedves és másnak mi az mindegy, ezeknek a szent helyeknek erejük van és aki birtokolja őket az erősebb álltaluk. Ezt érteni kell, én sem tudom pontosan hogy van de olyan mint egy erekje, pl. korona. Minél több van valaki vagy egy nép birtokában annál hatalmasabb, valami ilyesmire gondolok. A kárpátmedence is egy jelentős trófea lenne. Ezek titkos spirituális dolgok, nem lehet biztosat tudni csak ha beavatott vagy, vagy akkor se. (páholy a páholyban)Na, poje boly, csak szólok, hogy ilyen szempontok is vannak.

 92. 95: Lehet, hogy vannak ilyen szempontok, de en ehhez az egeszhez annyira keveset ertek, hogy hozza se tudok szagolni a dologhoz. Innentöl kezdve harom lehetösegem van: vagy azt mondom, hogy feltetel nelkül elfogadom, amit mondasz, hiszen te jobban ertesz ehhez, vagy azt mondom, hogy csuklobol elutasitom, mondvan, hogy amiröl nem tudok, az nincs is, vagy – es en ezt a lehetöseget valasztom – informacio hianyaban nem foglalok a temaban allast. Hasonloan azt sem tudom megitelni, vajon ezek a szempontok milyen mertekben hatnak ki a vilagra. De azt az egyet el kell ismerd: a törtelenem bövelkedik peldakban arra, hogy meg a latszolag spiritualis törtenesek mögöt is kökemeny materalista indokok alltak (lasd keresztes haboruk – az europai feudalizmus ternyerese) – szoval kerdeses, hogy mennyire jelentös a „tisztan” spiritualis szempont.

 93. 96.Nem tudom, én is csak találgatok mert redkívül szertartásosak és hagyományörzők.

 94. Az, hogy a cigánykérdés ide fajulhatott – egyértelműen a magyar elit bűne. Ez az elit mindig is elárulta a saját népét – kezdve Szt. Istvánnal. Természetesen 1000 éve nem úgy árulta el, hogy a cigányokat pártolta volna, de már akkor megkezdődött az a folyamat, hogy a saját népüket és vérüket csak és kizárólag fejőstehénnek nézték, politikájukat pedig az irányította, hogy ők az elit (akkor még a nemzeti arisztokrácia) a lehető legnagyobb jólétben éljen. Wass Albert nagyon fényezi ezt a nemzeti arisztokráciát, és sokáig hittem is benne. Akkor világosodott meg a helyzetük, mikor láttam egy dok. filmet az állami TV-ben valamikor éjjel 12 körül a mostani Francia és környékbeli arisztokratákról. Ott nem számít milyen nemzetiségű vagy, csak az, hogy arisztokrata. Már Szt. István felesége sem magyar volt, és utódaié sem. Behozta az idegen papokat, vitézeket, pereputtyot akik valószínűleg szívből utáltak bennünket, a magyar paraszt meg fizethette a dézsmát, senki nem törődött velük akkor se. Közben ide szabadon áramolhatott be minden féle háborúk és nyomor elől menekülő népség. Vannak akik úgy gondolják Mátyás után kezdtük meg a lejtmenetet, mások a kiegyezéstől datálják, de én már Szt. Istvánig mennék vissza. Az hogy ide jutottunk 1000 év alatt – az egy folytonos lankadatlan hazaáruló elit „áldásos” tevékenysége miatt képzelhető csak el. Lehet zsidózni is, de őket is az akkori nemzeti arisztokrácia hozta helyzetbe, és hagyta is meg akkor is mikor már színtisztán látszott hálás tevékenységük. Nem tudom van-e még a földön egy olyan ország, akit a saját elitje folyamatosan elárulna, a bennszülöttek pedig hagyják.

 95. A cigányokat tanítani kell, nem pozitívan diszkriminálni. Hazudik és csal mindenki, aki a cigányok genetikájával és jellemével érvel. Nem jön be a kizárás se (lásd USA négerek) csak tanítás és szigorú követelmények. Ha nem élhető Magyarország tetvesen, mint a csimpánz ott szarok ahol vagyok mentalitással, analfabétaként, akkor a cigány el fog menni más országba, vagy tanulni, vagyis alkalmazkodni fog. Tartozik ehhez még egy dolog: azokat terroristákat börtönbe kell zárni akik a többség, vagyis a magyarok ellen adományokkal, vagy netán a többségtől orzott pénz segítségével uszítják a cigányokat ellenünk. Lehet ez utóbbi a legfontosabb.

 96. 99: „A cigányokat tanítani kell” – na és ezt hogy képzelted? Ez megy már legalább 40 éve nem?

 97. 99-100: Tanítani lehet őket, de hogy tanulnak-e az más kérdés. Az általános iskolákban nem ez a tapasztalat (tisztelet a kivételnek). Nem ok nélkül alakul ki a szegregáció.

  92: Budapesten van Közép-európa (vagy Európa?) legnagyobb zsidó közössége, rengeteg a zsidó vagyon, a politikusainkat megvették kilóra, nincs hadseregünk, egy leamortizált magyar népet könnyű lesz sakkban tartani – próbáld ezt meg az oroszokkal (és a palesztínokkal sem könnyű). Szibériában dolgozni kellene, itt lehet dolgoztatni – éhbérért, és ehhez már hozzászoktunk, nem is fogunk lázongani. Itt nem lesznek öngyilkos terroristák, és a magyarokért senki nem hullajt könnyet – és senki nem áll ki értünk.

 98. 101: Amiket elmondtal, azok egyetlen kiveteltöl eltekintve meg SOKKAL INKABB allnak az oroszokra, mint rank: az egyetlen különbseg, hogy az oroszoknak van katonai erejük – ami egyebkent igen könnyen korrumpalhato. Moszkva tele van zsidoval, a vagyon jelentös resze az ö kezükben van ott is, raadasul ott meg VAN is vagyon, sokkal inkabb, mint nalunk.
  A palesztinokkal egyebkent egeszen jol sikerült a demoralizacio, csak a depopulacio nem jött össze, mert ezek a franya palesztinok meg egy koncentracios taborba zarva is kepesek tovabb szaporodni. De ettöl eltekintve, ha megnezed, a palesztinoktol elvettek a földjüket, a tulajdonukat, a kulturalis, tarsadalmi öröksegük nagy reszet, 70 eve megtagadjak tölük a nemzetisegnek meg a legalapvetöbb elemeit (alkotmany) is, az egyetlen, amit töretlenül nem sikerül elerni, az az, hogy ne szaporodjanak. A magyar demoralizacio ezt erte el a leghamarabb, de ez szerintem a ket nep hozzaallasaban is gyökerezik.
  Ja, es Sziberiaban mert ne lehetne dolgoztatni? Szerinted az Izraelbe betelepitettek KIZAROLAG a felsö tizezer tagjai? Korantsem. Izrael 4 es fel millios orszag. Söt, Izrael az az orszag, ahol a vilagon a LEGNAGYOBB a legalso es a legfelsö percentilis jövedelme közötti különbseg (Magyarorszagon ez egyebkent most 38-szoros, 1984-ben meg 4-szeres volt), szoval az „igeret földje” sokak szamara csak a szegenyseg es a kemeny munka igeretenek földje lett.
  A Magyarorszag, mint betelepitesi celallomas verzio ellen szol az is, hogy Magyarorszagon az összeomlast követöen aligha lehetne egy ipari tarsadalmat fenntartani. Marpedig azt kötve hiszem, hogy a betelepülni keszülö elit majd kapalgatni meg asni akarna itt. Mindenkeppen ragaszkodni fognak valamilyen ipari berendezkedeshez, Magyarorszagon ez nem valosithato meg, mert nincsenek meg hozza helyben a feltetelek, vagy legalabbis sokkal kevesbe, mint pl. Ororszorszagban, vagy akar mondjuk Kanadaban. Magyarorszagon ezt legfeljebb ugy lehetne fenntartani, ha az eröforrasokat helybe hoznak, de ez egyre kevesbe megy mar most is, a jövöben meg nem fog menni sehogy se. Lasd, mar a 80-as evekben is jobban megerte a gyartokapacitast vinni az olcso szenhez Kinaba, mint az eröforrasokat elhozni oda, ahol mar ki volt epitve a termelökapacitas.

 99. 102: Izrael sem rendelkezik túl sok erőforrással az ipari termeléshez – hozzánk hasonlóan. Egyébként én is jobban örülnék, ha mindenki Szibériába kerülne, aki oda való. 😀
  Szóval inkább neked legyen igazad, mint nekem 😀

 100. 102.)
  „A Magyarorszag, mint betelepitesi celallomas verzio ellen szol az is, hogy Magyarorszagon az összeomlast követöen aligha lehetne egy ipari tarsadalmat fenntartani.”

  Ki a fenének kellene itt IPARI társadalom?
  Szolgáltatás kell, szolgákkal. Tiszta levegő, egészségs, lehetőleg bio élelmiszer.
  A multik meg behozzák ami kell.

 101. 104: Pont ezt fejtegettem, hogy NEM fogjak behozni. Ugyanis ha beüt a krach (marpedig be fog), akkor a multinacionalis vallalatokra epitett nemzetközi kereskedelem omlik össze ELSÖKENT – ugyanis ennek van a leginkabb szüksege olajra. Marpedig azt nehezen tudom elkepzelni, hogy bejön ide a vilag zsidosaganak kremje, es hajlando lesz iparcikkek nelkül, lenyegeben közepkori szinten elni. Meg akkor is, ha adott esetben megvan a tiszta levegö, a jo elelmiszer es a szolgasereg. Egy közepkori nemes vagy akar kiraly elete MESSZE elmarad egy amerikai közeposztalybeli ember eletetöl, mivel az utobbinak hozzaferese van olyan modern iparcikkekhez, amelyek hihetetlen mertekben megkönnyitik/kenyelmesebbe teszik az eletet.

  Tehat ha en vagyok az elit, es ki akarom alakitani a magam kis tulelötaborat, akkor arrol mindenkeppen gondoskodom, hogy a lehetö legmagasabb szintü ipari termelest tudjam biztositani az adott területen. Ez bizonyos regiokban (pl Norvegia) meg sokaig lehetseges lesz, de vilagszinten mar nem. Ezzel kezdödik majd az összeomlas. Akkor viszont eleg hülye ötlet egy olyan orszagba menni, aminek nincsenek nyersanyag-kincsei, söt, meg tisztessegen felepitett ipara sincs. Izraelböl pucolni kell, ez nem kerdes, mivel ha nem lesz nemzetközi kereskedelem, ott se lesz ipari termeles (nulla nyersanyagkeszlet), raadasul ott lesz par szazmillio ehes, dühös arab, aki majd okoskodni akar. Viszont nagyon at kell gondolni, hova erdemes menni. Apropo, hol is epitik most a legtöbb luxusbunkert? USA gyeren lakott reszein es Oroszorszagban… lehet, hogy mar keszülnek a krachra?

 102. 103: Ugye? 😀 😀 😀

  Egyebkent ezt mar fejtegettük korabban. Szerintem KENYELMES elet nem sok helyen lesz majd, de megmarad meg itt-ott par evtizedig. Nekem a mai napig Norvegia a legeselyesebb erre (sajnos nem tudok Norvegul, de keszülök tovabballni, ahogy megvan a nemet szakvizsga), de pl. Oroszorszag bizonyos reszei is eselyesek – ill. Amerika, azon belül Kanada, es az USA bizonyos reszei is jok lehetnek, ha sikerült megritkitani a mostani „öslakossagot” – a 300 millio ott elö amerikait.

 103. gondoltatok arra a pofonegyszerű őrvre, hogy azért pátyolgatja a mindenkori kormányesélyes vagy kormányon lévő politikum a cigókat, mert így biztosít magának egy elég nagy százaléknyi szavazóbázist, ami a hatalmon (bocs, kormányon) maradását biztosítja??
  Ha megvolna a reális esélye annak, hogy a cigók szavazatánál arányaiban több szavazat megy el miattuk egy másik párt felé (legyen az a Jobbik, vagy a Vad Zöld Elefántpárt, akármi), azonnal lépnének, hogy ezeket a szavazatokat visszanyerjék. Sőt, azt mondanák, hogy ezt mindig is így gondolták, csak mi értettük rosszul.
  Senki az égvilágon nem törődik szerencsétlenekkel (én sem),hanem eszközök a hatalom kezében.

 104. 107 (108): Ez a szavazótömeg mindig felvetődik (mszp, fidesz esetén is). Szerintem itt lehet némi ellentmondás, mert ez nem akkora választóréteg, ami megérne ekkora kiadást. Ha megnézzük a korfát (arányaiban sok a fiatal), http://bit.ly/maVqFB véleményem szerint 2-300 ezer szavazóképes „polgár” lehet köztük, kérdés, ebből mennyi hajlandó elmenni szavazni. Ennél lényegesen nagyobb a súlya a nyugdíjasoknak – ahol mindenki szavazópolgár.

 105. 107-108: Cigányok sose mentek el szavazni, legfeljebb sör-virsli-zsebpénzzel összekötve. Viszont a cigánybűnözést ösztönző pártok (mszp, fidesz, stb) egyre több szavazatot vesztenek. Ezt tudják ők is, de az EU talpat nyalni még a szavazatmaximalizálásnál is fontosabb.

  Majd ha kell, és lesz kire, akkor biztos, hogy el fog menni szavazni a cigány is (ha addig vége nem lesz a szavazósdinak). Ha viszont ez összejön, akkor azzal vége is lesz Magyarországnak, ki lehet majd kiáltani a Cigány (-Zsidó) köztársaságot.

 106. 105.) Jancsika,

  Az összeömlás utánra elég nehéz jósolni, legalább is a következő elit összetételét és stratégiáját illetően.

  Az én elgondolásom egy régi „pletyka” alapján alakult ki, a Kárpát medence sorsát illetően, a klasszikus elképzelések alapján.

  Ami az ipari fejlődést illeti, szerintem 95%-ban csak humbug, az emberek torkán marketinggal, reklámokkal, életforma TV-showkkal leerőltetett gizmóáradat.
  A tömegtermelésből fakadó profit miatti nyomás teremti az új divatotkat, és áramlatokat.

  Tehát ha az összeomlás után valami józan ész kerekedik felűlre, az iparosodásnak sokkal kevesebb jelentősége lesz.

 107. 110: Hogy mi a fejlődés – az természetesen relatív dolog. De azt azért magad sem gondolhatod, hogy mondjuk egy Soros György vagy egy Dominique Strauss-Kahn típusú emberke ha az összeomlás utánra tervez, akkor a modern ipar remekei nélkül akarná leélni az életét. Minimum a saját élettartamára elegendő iparcikket akarnak majd felhalmozni mindenből. És az sem humbug, hogy ma egy átlagos állampolgár a fejlett országokban kb. annyi energiát fogyaszt, amit 100-120 rabszolga munkája tudott volna pótolni néhány évszázaddal ezelőtt. Ezt tette az iparosodás. Az egyik legnagyobb probléma mostanság pontosan az, hogy egyre kevesebb van mindenből, vagyis egyre kevesebbeknek jut mindezekből az ipari termékekből, míg egy bizonyos réteg nemhogy nem kényszerült lemondásokra, de még tovább növelte a vagyonát. Ők a jövőben sem lesznek hajlandóak minderről lemondani – mért is tennék? Mitől lennének ők elit, ha nem tudnának még a mai lépték szerint is magas szinten fogyasztani? Mi értelme biztosítani az életet az összeomlás után, ha óriási lemondásokra kényszerülnek? Ennél jóval több hatalmuk, és jóval nagyobb igényeik vannak. Vagyis, ha van B tervük VALAHOL a világon, akkor ezzel szervesen össze kell kapcsolódjon egy magasan fejlett ipari konjunktúra kialakítása és fenntartása azon a területen – bármi áron.

 108. 111: Nem kell „lemondani” szinte semmilyen értelmes és fontos dologról – az elitnek legalábbis nem – mivel a mostani energiapocsékolás nagyrészt eleve fölösleges. Közlekedés, áruszállítás, fűtés (10x vagy 100x akkora teret fűtünk mint ami szükséges), szórakoztatás, divat ezek fogyasztják el az energia 90%-ánál többet. Ami lényeges és igazi luxus, abból az elit még jobban el lesz látva energiacsúcs és „demokrácia” után, mint most, ez tuti.
  De ha te tudsz olyant ami pótolhatatlan és nélkülözhetetlen vagy valami olyan luxus, amit nem tud pótolni, esetleg überelni pl a középkorban az arisztokrácia életszínvonala ipari termelés nélkül, akkor légyszi sorold fel.

 109. 112: Lássuk csak…
  – elektromos világítás büdös, kormos fáklyák vagy gyertyák helyett
  – autózás lovak, ökrök, szamarak helyett (gyorsabb, kényelmesebb, nincs trágyaszaga)
  – számítógép, internet
  – TV
  – rádió
  – modern egészségügyi ellátás
  – egzotikus (nem csak az adott égövre jellemző) élelmiszerek, fűszerek

  Most hirtelen ennyi jutott eszembe.
  Ebből egy se nélkülözhetetlen, viszont mindegyik luxus, és valljuk be, jobb az élet velük. Kötve hiszem, hogy az elit tagjai hajlandóak lennének lemondani ezek bármelyikéről.

  Nem az a baj az ipari társadalommal, hogy az eredményei nem nagyszerűek. Az a baj, hogy az eredményei nem fenntarthatóak. Óriási különbség.
  És igen, igazad van, hogy az „értelmetlen” luxus emészti fel a természeti erőforrások többségét, de ezek pontosan azok a dolgok, amikről a legnehezebb lemondani. Az elit és a „pórnép” között az a különbség, hogy az előbbinek van választása. És nyilvánvalóan azt fogja választani, hogy megmarad a régi luxusnál – bármi áron.

 110. Na még ez talán hasznos lehet: Nemrég ausztriában jártam: az osztrák falvakban rend van, a házak, a kertek az utcák szépen rendben vannak tartva. Az tűnt fel, hogy még az építés alatt álló házak és környékük sem rendetlenek. Nálunk rengeteg ház úgy néz ki, mintha évtizedek óta épülne, a kertek tele vannak lommal, maradékanyagokkal, összetákolt sufnikkal. Az is igaz, hogy Ausztriában, illetve Nyugat-Európában a falvakban nem csak öregek és munkanélküliek élnek, ott szépen meg lehet élni a mezőgazdaságból. Egy osztrák faluba egyszerűen képtelenség, hogy beköltözzön egy cigány (életmódú) család.
  A faluban nincs elhanyagolt ház és gazdátlan terület, ahol letelepedhetnének, és felhúzhatnák a putrijaikat.
  Régen nálunk is hasonló volt a helyzet, ezért a cigányok vándorló életmódot folytattak, vagy néhányuk megtanulta az együttélést, munkával tartotta el magát (a zenélés is munka), a gyerekeit rendes embernek nevelte, így ezek az emberek sikeresen beolvadtak a társadalomba.
  Persze a becsületes, dolgos emberek bárhol a világon megtalálják a számításukat, ha azonban nem hajlandóak kultúrájukban, viselkedésükben elfogadni a többség normáit, akkor sorsuk törvényszerűen a kiközösítés. Ez nem gonosz dolog a többségi társadalom részéről, hanem természetes védekezési reakció, a fennmaradás záloga.

 111. 113:
  Ebből a listából a világítást, a modern orvosi ellátás egy részét(pl. sebészet), és a fűszereket aláírom. De ebből is megoldható az első 2 gond nélkül, sőt az elithez a középkorban is eljutottak a keleti fűszerek, összeomlás után is el fog jutni. Közlekedés, áruszállítás, fűtés, szórakoztatás, divat ezek fogyasztják el az energia 90%-ánál többet. A világítást és az orvosi ellátás leglényegesebb része megoldható viszonylag drága energiával is. Szórakoztató elektronika pedig az elitnek nem fog hiányozni, mert most sem ilyen pótcselekvésekkel szórakoztatják magukat. Élő zene, tánc, vadászat, vívás, beszélgetés stb. mellett nem nagyon hiányzik a TV. Az autózás és az internet eleve igényel egy globális jól működő hálózatot, csak és kizárólag az elitnek ez nem fog működni akármennyire szeretnék is. Különben sem lesz egy nagy trauma a hiányuk. Én pl. mostanában van hogy egy hónapban egyszer autózok (tömegközlekedéssel sem járok), és egyáltalán nem hiányzik. Internet nélkül is tökéletesen elvoltunk, amíg nem létezett.
  A lényeges dolgok: „kaja, pia, nők” + egészséges lelki, szellemi élet, kultúra mind jobban kielégíthetők ipari társadalom nélkül az elit számára, ez biztos.

 112. 115: Az elektromos áramhoz elektromos hálózat kell. Meg generátor. Meg valami, amit azt hajtja.
  A modern orvosi ellátáshoz iszonyatosan sok minden kell, főleg, ha TÉNYLEG modern körülmények között beszélünk. Pl. nézzük csak azt meg, mi minden van mondjuk egy MRI-ben? Pl. szupravezető. Na, ez már olyan ipari teljesítmény, aminek csak a fenntartásához hihetetlenül fejlett, magas szintű konjunktúra kell. Ha csak 100 évre akarod biztosítani a túlélést, erre mind gondolni kell, és a szükséges erőforrásokat biztosítani kell. MUSZÁJ. Márpedig a világ leghatalmasabb emberei gondolnak erre, hidd el. Ezért akarnak majd olyan helyre menni, ahol ezek biztosíthatóak.

  Azonkívül te abból indulsz ki, hogy TE MAGAD képes leszel lemondani sok mindenről, megtalálni az örömöt számos dologban – csakhogy az ő stratégiájuk NEM a lemondásról szól! Pont arról szól, hogy nem akarnak majd lemondani semmiről. Akik ezt a blogot látogatják, többé-kevésbé elfogadták, hogy baj van, és emiatt hamarosan meg fog majd változni az életünk. Az elit is tudja, hogy baj van, de azt is tudja, hogy nem muszáj megváltoztatnia az életét, a többség kárára konspirálva fenntarthatja a jelenlegi életszínvonalát. Ezt egyébként már 1970 óta folyamatosan csinálják. Ezért szegényedett el a középosztály, és lett MÉG GAZDAGABB a felső tízezer a legtöbb fejlett országban (főleg az USA-ban). Ez a folyamat fog tovább folytatódni, még durvábban. Az elit nem mond le semmiről, mi meg egyre inkább szívunk.

 113. 114: A jövedelmi viszonyok erősen befolyásolják az építkezés időtartamát 🙂 Ezzel gondolom nem mondtam újat. A „lomot” azért őrizzük, mert hátha egyszer kell majd. (Ha volna pénzem, mindent kidobnék, és majd ha valami kell, vennék újat).
  Nálunk eléggé kényszerpályán vagyunk, Ausztriához képest. Abban viszont van igazság, hogy sok esetben a rendetlenség, az igénytelenség a jellemző ránk. Szerintem ez a vándorló életmóddal függ össze, amikor már sok volt a szemét, mindig odébbálltunk – Levédia, Etelköz 🙂 Ezért ez fokozottabban igaz a cigányságra, akik még később telepedtek le, mint a magyarok.

 114. 116: Szerintem az ember szinte bármihez hozzá tud szokni, és nem lemondásként éli meg bizonyos életszínvonal csökkenést, ha belátja illetve rá van kényszerülve bizonyos túlfogyasztási többlet elhagyására, amíg az életét, egészségét nem veszélyezteti az új módi. Az igazi gond a többségnél abból fakad mikor nagyon szét van nyílva az életszínvonal olló, tehát látja, hogy a szomszédnak milyen újdonsága van, neki meg nincs, esetleg nem is lehet. Sőt tömi magát a sok hülye reklámmal, és kívánja az új termékeket.
  Véleményem szerint ha most megfognának mondjuk 100 átlag magyart, és kiraknák Afganisztánban Afgán kinézettel, de a régi tudatukkal, akkor 80%-uk simán alkalmazkodna a középkori körülményekhez, és nem kéne „lemondaniuk” semmiről. Az afgán elit meg luxus körülmények között él autóval vagy lóháton tök mindegy, a körülményekhez képest igen, sőt nekünk is az lenne néhány dolog, ebben biztos vagyok. A tudat a lényeg, hogy elfogadod a sorsodat, és élvezed az életet vagy birkózol vele.

 115. 118: Haaaat… amit mondasz, az lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem. Vannak peldak pro es kontra is. Bizonyos orszagok kepesek voltak tulelni egy teljes körü gazdasagi összeomlast, söt, meg meg is tudtak erösödni altala (pl. Kuba), mas orszagokban viszont egy lokalis post peak oil csak tarsadalmi degradaciot es katasztrofat hozott. A gyors, negativ iranyba törtenö atalakulasra a legjobb pelda Argentina. Erröl mar volt szo a blogon, erdemes utanaolvasgatni, mi is törtent ott a 2000-es evek elejen. Gyakorlatilag összeomlott a tarsadalom, a tulelesert folytatott fegyveres harc az elet mindennapos reszeve valt – es a megoldast vegül csak az szolgaltatta, hogy Argentina visszakerült a globalizalt vilaggazdasag verkeringesebe. Mi lesz, ha nem lesz mihez visszaterni, mert nem lesz vilaggazdasag (legalabbis a mai formajaban nem)? Akkor bizony ezek az allapotok allandosulnak MINDENHOL. Azt pedig boritekolni lehet, hogy minel gazdagabb, fejlettebb egy tarsadalom, vagyis minel magasabb szinten fogyaszt, annal nagyobb kataklizmat fog kivaltani az összeomlas.
  De egy masik pelda: USA. Az USA 1970 ota küzd a peak oillal. Meglett volna mindenük, hogy megbirkozzanak a helyzettel: innovacio, töke, kivaloan kepzett munkaerö, meg az olajat helyettesitö alternativ eröforrasok is, söt, Jimmy Carter idejen meg a politikai akarat is megvolt a valtozasra. Megsem törtent semmi, söt, melyebbre süllyedtek a post peak oil valsagaba, mint valaha. A közeposztaly elszegenyedett, az elit tovabb gazdagodott – mindenki mas karara. Az amerikai igazsagszolgaltatas, politika, közelet korruptabb es rohadtabb, mint valaha. Vagyis az USA egyaltalan nem allta ki az idö probajat. Megbuktak a vizsgan. Amerika, leülhetsz. Egyes.

  Abban teljesen es tökeletesen egyetertek veled, hogy a legnagyobb problema az eletszinvonal ollo szetnyilasa. Ezt Tibor ba ugy fogalmazta meg, nagyon talaloan, hogy nem baj, ha szegenyseg van, mindaddig, amig MINDENKI szegeny. Mert akkor az emberek összefognak, segitenek egymason. Az Egyesült Kiralysagban nemreg zarult le egy több evtizedes vizsgalat (azt hiszem, Whitehall Study volt a neve, de erre most nem mernek megesküdni), ami minden ketseget kizaroan bebizonyitotta: a tarsadalom betegsegeiert a jövedelmek egyenlötlensege a felelös. Es itt ne csak olyan „betegsegekre” gondolj, mint a bünözes vagy a korrupcio. Az embereket SZO SZERINT megbetegiti a teny, hogy a tarsadalomban az anyagi javakat egyenlötlenül osztjak el „valakik”. A study bebizonyitotta, hogy pl. a sziv- es errendszeri betegsegek nagy resze arra vezehetö vissza, hogy ez a folyamatos tudatalatti stressz olyan stresszkezelö potcselekvesekbe hajszolja bele a közep- es alsoosztalyt, mint pl. a dohanyzas, a drog- es alkoholfogyasztas. Ebböl lesznek aztan a kronikus belgyogyaszati betegsegek, amik jarvanyszerüen terjedtek el a nepesseg köreben az elmult 3-4 evtizedben. A tanulmany azt is kimutatta, hogy a bünözes, a korrupcio, a feketegazdasag mind-mind egyenes aranyban all azzal, hogy mekkora a jövedelmek közötti különbseg. Ez utobbit egyebkent a legfelsö es legalso percentilis közötti különbseggel szoktak jellemezni. Ezt mar leirtam többször, de itt ismet erdemes megemliteni: Hazankban ez 1984-ben 4-szeres volt (vagyis a legfelsö 1% 4-szer annyit keresett, mint a legalso 1%), ma 38-szoros. Es tovabb nö.

  A kerdes tehat az: milyen iranyt vesz az atalakulas? Mindannyian szegenyedünk, de EGYÜTT, összetartva, es igy, amennyire tudjuk, megprobaljuk megoldani a problemakat, mint Kuba eseteben, vagy a tarsadalom tovabb polarizalodik, es meginkabb megbetegszik, mint az USA vagy Argentina eseteben? Nos, valoszinuleg lesz erre is, arra is pelda. Egy biztos: az elit KÖRÖMSZAKADTAIG ragaszkodni fog az utobbihoz. Eddig is ezt tettek, es nincs semmi okunk ra, hogy azt gondoljuk, ezutan maskepp akarnak csinalni. Hogy miert? Mert maskülönben fel kellene adniuk a kenyelmüket. Ezt nem akarjak, es ami meg rosszabb, NEKIK VAN VALASZTASUK. Neked, nekem nincs. Marpedig valljuk meg öszinten, ha meg lehetne valositani, hogy tovabb eljünk magasan iparosodott szinten, mindenki ezt valasztana.

  Meg egy par szo Magyarorszagrol… nos, lehet, hogy ezzel megint kiverem a biztositekot sokaknal, de szerintem Magyarorszag Argentina es az USA peldajat fogja követni, es nem Kubaet. Egyszerüen a magyar tarsadalom ELEMI szinten nem hajlando elfogadni, hogy igenis rosszabbul fog menni, es hogy ezert mindenkinek lemondasokra kell kenyszerülnie. Tipikus vesszöparipam ebben a temaban a generaciok közötti szakadek. Az idösebbek az 1980 utan születettekkel kapcsolatban mindig azt mondjak, hogy nem hajtanak eleg kemenyen, allandoan csak panaszkodnak, munkakerülöek, stb. A fiatalok meg persze lehülyezik az idösebbeket, hogy a Kadar-rendszerben szocializalodtak, rejtett munkanelkülisegben dolgoznak, elszivtak a lehetösegeket, stb. Es most egy pillanatra tekintsünk el attol, hogy „kinek van igaza” (Egyebkent egy kicsit szerintem mindenkinek). Itt most az az erdekes, hogy mennyire gyorsan es intenziven kialakult a szethuzas a generaciok között. Pont most, amikor a leginkabb össze kellene fogni! Ez a legrosszabb. Mindenki ugy van vele, hogy amikor szorul a nadragszij, könnyebb ujjal mutogatni masokra, es összeesküves-elmeleteket kitalalni (amik raadasul szinten igazak is valamilyen szinten), mint összefogni, es megnezni, ki mit tehet. Itt ez lenne a kerdes, nem az, hogy „ki a hibas”. Amig ez a szemlelet az uralkodo, addig ne szamitsunk arra, hogy kialljuk az idök probajat. Szoval en Magyarorszagot illetöen pesszimista vagyok. Ha kiraknal 100 atlag magyart Afganisztanban, szerintem 2 het alatt megölnek, vagy mas modon ellehetetlenitenek egymast, ahelyett, hogy összefognanak. Ezzel a velemenyemmel most megint nem leszek nepszerü, de sajnos velem ezt mondatja a – nem tul sok – elettapasztalatom.

 116. Rakjál ki EGY magyart Afganisztánban, és piszok jól fog boldogulni! Egy híres német hadvezérnek volt egy találó mondása erre, nem jut eszembe ki volt: 1 német sájze, 1000 német az már igen. 1000 magyar, sajze, 1 magyar, az igen!

 117. 120: Ez egyebkent nagyon meglepö, de pontosan igy van! Es mar nagyon regota raadasul! Mert van az, hogy egy csomoan idehaza semmire se viszik, de elmennek külföldre, es utana rengeteget köszönhet nekik a vilag? (pl. sajnos Szent-Györgyi Albert is az USA-ban vegezte a munkassaga jo reszet, bar teny, hogy amiert a Nobel-dijat kapta, azt javareszt idehaza csinalta a szegedi egyetemen) Erdekes dolog ez.

  Ugyanakkor ha elmesz barmilyen magyar blogra (tisztelet a kivetelnek, es ezen belül termeszetesen tengermely tisztelet Tibor banak, amiert sok eves munkaval letrehozta ezt a blogot), 20-30 kommenten belül mast se olvasol, csak anyazast meg egymas pocskondiazasat. A fiatalok szidjak az idöseket, hogy miert csesztek el a rendszervalatast, az idösek szidjak a fiatalokat, hogy miert nem dolgoznak, vagy ha dolgoznak, akkor miert mennek el. Az autosok szidjak a bicikliseket, a biciklisek szidjak az autosokat. Az MSZP-sek lenacizzak a fideszeseket, a fideszesek lekommunistazzak az MSZP-seket, stb. stb. Elszomorito. Mert van ez igy? Biztosan erdeke is „valakiknek” a magyar tarsadalom szethuzasa, de en ebböl a szempontbol megint nem vagyok 100%-ig az összeesküves-elmeletek partjan.

  Egyik kedvenc peldam a temaban: Par honapja volt egy cikk, ha jol emlekszem, az indexen, amiben arrol volt szo, hogy a teli honapokban jelentösen megnö a tavolsagi buszközlekedes utasforgalma, es egy vizsgalat kimutatta, hogy azert, mert a nyugdijasoknak annyi penze sincs, hogy befütsek otthon a lakast, ugyhogy inkabb felszallnak egy buszra, utaznak naponta 12 orat egy masik települesre meg vissza, addig is melegen vannak. Szerintem ez egy szivszoritoan aggaszto helyzet. Mi volt a reakcio a kommentelök 99%-anal az adott blogon? Hogy a jo nenikejet a nyugdijasoknak, amiert ingyen utazhatnak, es elfoglaljak a helyet a buszon. Ez mar tenyleg a szethuzas magasiskolaja szerintem. Nemhogy felhaborodnank ezen, hogy idös emberek kenytelenek a buszon ülni, mert otthon nem tudnak füteni, es probalnank meg tenni ellene, meg a k…va anyjukat is nekik, mert mereszelnek a buszon ülni. Elkeseritö.

 118. A Vastagbőrön is az jött le a többségnek (a kommentekben legalábbis) a nyugdíjelvonás kapcsán, hogy szemét tűzoltók meg rendőrök úgy is hamar mentek nyugdíjba. Ha így nézed akkor nem kapod meg szerintem a társadalom tényleges véleményét semmiről sem. Azt tapasztalom, hogy álltalában normális gondolkodásúak az emberek, csak valahogy a hülyeség van hangsúlyozva az írott és az elektronikus sajtóban is. Most ezt nem biztos, hogy összeesküvés, lehet hogy csak ennek van hírértéke de szerintem a helyzet azért nem ilyen súlyos. Majdnem, de nem.
  Most kezdhetném a turáni átok című történetet, de kár. Nem vagyok szociológus, nem tudom mi a megoldás. Oktatás szét van verve, meg felelősségtudat, meg nem tudom, elkeserítő. Biztos nem lesz ilyen a gyerekem, mert megpofozom 🙁

 119. 119: Szép kis monológot összehoztál… Amiben én nem értettem egyet az az eredeti felvetésed – hogy az elit nem fogja hagyni az életszínvonalának csökkenését – ez már jócskán elkalandozott. Én továbbra is úgy gondolom, a technika nem igazán tesz hozzá az elit életszínvonalához, mert amit egyik kézzel hozzátesz, a másikkal elveszi. Ez lehet, hogy igaz a pórnépre is. A lényeg az lenne, hogy az adott ember tudja a helyét a társadalomban, fogadja el, és mindenki felelős legyen az adott pozícióban azért , amit tesz. A jól végzett hasznos munka sok embert meggyógyítana, és örömmel is csinálná még a jelenlegi nép nagy része is, ha lenne rá lehetősége, és a társadalmat nem a kútmérgezők irányítanák.

 120. 123: Figyelj, ha az elit nem lenne az ipari társadalom híve, akkor mért követtek el MINDENT, hogy minél nagyobb mértékben rászoktassák az embereket a rendszerre? Szerintem nincs igazad, amikor úgy gondolod, az ipari társadalom gyümölcsei nélküli életet BÁRKI is szívesebben választaná. Az elit meg főleg nem. Nekik jut mindenből a legjava! Élvezhetik az áldásokat, de a káros hatásokat elszenvedik helyettük mások! Mért akarnának lemondani erről? Ez nem logikus.

 121. 119: A 22 éve kiadott „Légy az én palimadaram” című könyvem (csak antikváriumban lehet elcsípni egy-egy példányt, de hamarosan felteszem a honlapra) hátsó borítóján lévő bemutatkozó szövegből: „1956-ban megigérte magának, hogy milliomos lesz és ebből kifolyólag külföldre távozik. Itt megtanulja, hogy csak két dologtól kell rettegnie: a rendőrségtől és a honfitársaitól, de a rendőrségtől csak akkor, ha valamit elkövetett.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük