(511) Tibor bá’ online – A kapitalizmus halott

öA kapitalizmus halott, de a kormányok még táncolnak a hullájával. Igaz, a Nyugatnak csak a perifériáján állomásoztunk, és ma is állomásozunk. Nekünk a II. világháború előtt is csak a feudál-kapitalizmusra futotta. Most pedig rabló-kapitalizmusra, ahol mi nem a rablók vagyunk, hanem a kifosztottak. Fel hívom a figyelmeteket, hogy a tőlünk nyugatabbra élők az elmúlt három évszázad alatt ügyesen vitorláztak, mert lényegesen többet fogyasztottak, mint amennyit megtermeltek, ami nem csak az uralkodó elitre vonatkozik, de még a pór népre is. Ennek viszont most kezd vége lenni. A hódítások, gyarmatosítások, megszállások, leigázások hozadékával sikerült elhitetni mindenkivel, hogy a kapzsiságra alapozott kapitalizmus működőképes társadalmi forma. Olyannyira, hogy (Amerika kivételével) jó néhány európai országban kitalálták és fenntartották a szociális ellátások magas szintjét is. Ez utóbbit a történelem legnagyobb kísérlete a „kommunizmus/szocializmus építése” is átvette, át kellett vennie, de a fenntartásához szükséges „pénzeszközöket” nem a Harmadik világ kiszipolyozásából, hanem az ásványi kincsek (erőforrások) értékesítéséből fedezték. A helyzet az, hogy a globalizáció, mint a kapitalizmus – önmaga által kikevert – méregpohara, kiváltotta a gyarmatoktól való függést. A másik oldalon viszont az erőforrások kimerülő félben voltak. Ezért aztán az újkor kapitalizmusa funkcionálisan halott, de a még mindig gazdasági fejlődésben gondolkodó kormányok újabb és újabb táncra perdülnek a már enyhén bűzlő hullával.

Merre tovább? A korlátlan lehetőségek Amerikájában minden hetedik állampolgár segélyen él, amiből  Magyarország semmit se észlel, mert az erősen elszigetelt német jelenség, az országon belüli gazdasági pezsgés, elvette az eszét. Beszállítóként,  nekünk is jut néhány morzsa, de ettől nem kellene megrészegedni, mert a zenekar hamarosan beszünteti a zenét, és akkor fog kiderülni mindenki számára, hogy a táncpartner egy oszlásnak indult hulla.

A globális kapitalizmus előtt, de az ipari forradalom után, a tőkés nem a profit mindenek feletti maximalizálására törekedett, illetve a maximális profit fenntartásában helyet kapott a terméket előállító munkás is, akinek bérét úgy állapították meg, hogy fenn tudja tartani nyomorúságos életét gyermekeivel együtt, akik a holnap munkásai voltak. De egy globális világban a munkáskéz nem érték, mert a Harmadik világban százmillió ilyen kéz van, amelyek sokkal olcsóbban megkaphatók. Különben sincs szükség a termelésre, mert nincs fizetőképes kereslet. Fizetőképes kereslet már húsz éve nincs, de akkor „kiszélesítették” az áruhitelt, és a nép elköltötte a jövőjét, vagyis azt a még meg nem keresett pénzt, aminek megkeresését senki se garantálta. Ezért a tőke a termelés helyett elment spekulálni. Ezért a teljes foglalkoztatás egy folyamatosan halványuló délibáb, ami már csak a politikai ígérgetésekben található.

Ez a szomorú kép nem lenne elviselhetetlen, ha már az ókorban is tiltott kamatos kamat nem ülne az egész gazdasági rendszer tetején, de ül. A lábát mindenhová betevő hitel felzabálta azt a jövőt, aminek eljöttével törleszteni kellene a hitelt. Ugyanis a lejárt, és törlesztendő hiteleket csak újabb hitelekből lehet fedezni (éppen most vettünk fel 1 milliárd Eurót 30 év futamidővel, 7,89 % kamatra — ki fogja ezt visszafizetni?) ami további, és még mélyebb eladósodáshoz vezet. A világ kilátásai évről évre egyre rosszabbak – mit finomkodjak – a helyzet totálisan kilátástalan. Megítélésem szerint ebben a helyzetben megnyúzni a népet, hogy tovább, tizenegyedszer is izzadja ki a felvett kölcsön összegét, súlyos hazaárulás. Nem más mint a nemzetközi oligarchia totális kiszolgálása. Nyakig vannak eladósodva az államok, az emberi közösségek (önkormányzatok), és az egyének, a „befektetők” felé. De az emberek, a vállalatok/cégek egymásnak is tartoznak. Ez a globális kapitalizmus „vívmánya”. Semmi kétségem afelől, hogy ennek a kapitalista rendszernek össze kell omlani, és össze is fog. Minden kifizetett dollár az ablakon kidobott pénz. Sokkal okosabb lenne, ha az ország felkészülne a poszt kapitalista helyzetre, amit jelentősen meg fog fűszerezni a kapitalizmus hosszú ideig velünk maradó hagyatéka, a globális időjárás változás, aminek előszelei már megérkeztek.   

51 gondolat erről: „(511) Tibor bá’ online – A kapitalizmus halott

 1. Eszembe jutott egy W. Sándor írás, ami kapcsolódik ehhez:

  „Minden megnyilvánulásod, mely szépen, üdén, szabadon kibontakozik: ajándékod; minden megnyilvánulásod, mely mohóságodtól bűzlik: ürüléked. Bármelyikünkből sokkal több salak fakad, mint adomány, s ez ellen nincs más segítség, mint hogy salakunkat eltakarítjuk; ehelyett az európai ember kezdettől fogva és mindinkább, ürülékéből rendszert, törvényt, erkölcsöt épít, amit fegyverrel, pénzzel, hatósági pecséttel rangos testülettel őriz és mindenkitől megköveteli, hogy e bélsár-palotákhoz és ünnepélyes ganajszobrokhoz igazodjék. Ezek folyton repedeznek, omlanak, általános bűzt és viszketegséget terjesztve; s egyre több, frissebb, puhább ganajjal kell toldani-foldani őket. Lassanként az emberiség egész ürülék -metropoliszt emelt maga fölé, mely most, a húszadik században ráomlott a gazdáira. Ahogy valamikor az eget ostromló óriássá nőtt emberiségre tűz- és víz-özön zúdult, most a ganajimádóvá törpült emberiséget utolérte a trágya-özön. Évszázadokig nem lesz egyéb, mint fojtogató bűz, mocsokban evickélés, háborúzás durrogó, rotyogó, trágyaszagú fegyverekkel a régi fényes fegyverek helyett, míg a ganaj-kor embere ki nem pusztul. Aki az egész földgolyóból pöcegödröt csinált, most belefullad. ” (Jóslás a trágyaözönről)

 2. A „zemberek” erősen ragaszkodnak a tulajdonukhoz, vagyonukhoz, illetve próbálják azt gyarapítani. Ezért a poszt-kapitalista rendszer is kapitalista rendszer lesz – mert vagyont gyarapítani – nagyobb volumenben – csak mások kárára/kizsákmányolásával lehet. Ha csak nem hajtunk végre egy teljes állománycserét az emberi fajban.

 3. Tibor bá, te tanulsz a kommentelőidtől! 😀
  Isten hozott a kamatos kamatot átkozók klubjában! Szép írás. De sajnos Observernek igaza lehet, az emberi természetben van ott a haszonlesés, amíg nem volt a pénz, tehát a kamat kitalálva, addig is volt ez, csak nem olyan rohamos felhalmozást tett lehetővé. Ahhoz kellett a kamat.
  Ez a Weöres Sándor idézet is nagyon jó.

  OV szép dumája az erőltetett adósságcsökkentésről eszerint a szokott demagóg retorikának bizonyult, én azt mondom, ezzel jártunk jobban, ha most, a rendszer összeomlása előtt tényleg elkezdte volna az erőltetett 77-ik „vissza”fizetést az uzsorásoknak, azzal nagyobb kárt okozott volna a haza népének.
  Akkor most döntsük el, Tibor bá, hogy azért szidjuk a patásviktort, ha van rajta sapka, vagy azért, ha nincs!

  Azzal, hogy felvette az újabb köcsönt, szerintem most nem súlyosbított semmit a magyarok helyzetén, ha nem vette volna fel, az rövid távon nagy bajt okozott volna. Utolsó gondolatod szép és jó, csak nem tudom, hogy lehet úgy felkészjteni a társadalmat az összeomlás utánra, hogy a kapitalizmus még nem omlott össze. A dolgok a legkisebb ellenállás irányába mennek, a társadalom nem vevő az önellátásra, fizikai melóra az utolsó pillanatig, amíg tart a jóléti társadalom roncsa, a következő pillanatban meg már késő…

 4. Én meg azon gondolkozok, hogy továbbra, is vegyem-e fel a diákhitelt. Úgyis mindenki tartozik mindenkinek, és senki nem fogja tudni visszafizetni, ha jön az összeomlás, gondolom a hiteleket el fogják engedni, mert semmi értelme nem lesz fenntartani őket.

 5. 6: logikus gondolat, de sose lehet tudni. Hátha a hitelezők az összeg 1%-áért eladják a kinnlevőségeiket géppisztolyos behajtóbandáknak…

 6. 7: Minimum 50 %.

  4: Sose tagadtam a kamatos kamat létezését, amennyiben évente történik az elszámolás. 30 évre kétféle képpen vehetsz fel hitelt. Mondjuk sima 5%-ra, akkor 30×5 = 150 % lesz a kamat. vagyis 1000 forint után 30 év alatt 1500 forint, vagy kamatos kamatra, azaz első évben 50 Ft. a kamat, de a második évben már 52,5 Ft., mert a ki nem fizetett kamatra is kell fizetni kamatot, hiszen azt kölcsön kérted kifizetés helyett. Azért nem a tőkés a felelős, hogy a kölcsüönért folyamodók halandók kamatos kamatot fizetni. —- Különben tanulni nem lenne szégyen, de egy évet kereskedelmibe is jártam és a kamatos kamatot 14 éves korom óta ismerem. 🙂

 7. Érdemes tisztázni, hogy helyes-e a cím, tehát valóban „a kapiatlizmus” lesz-e halott (vagy van, csak még nem dőlt el, mert táncolnak vele, tartja a többi hulla a buszon, stb.), vagy ha nem, ki is a halott.

  A kifosztásra, természeti rendszerek felélésére alapozó civilizációk mindig korábban is vagy megbuktak helyileg, vagy válságba kerültek, ami elől azonban odébb lehetett állni a még meglevő szűzföldek lerablására. Mivel mostanra komplett globális rablócivilizáció épült ki, amely már nem hagyott több szűzföldet, ezért most először globálisan bukik meg ez a modell.
  A „kapitalizmus”, mint rendszer, ami az egész gazdasági társadalmi működés fő szervező elvévé a pénzhajhászást tette, most valóban meghal, mert nincs többé elegendő erőforrás fenntartásához.
  Azonban az emberi kapzsidág, ami végső soron a kapitalizmus történelmi kifejlődéséhez is elvezetett, nem tűnik el, amennyiben marad emberiség. Tehát, ha a pusztulás nem lesz akkora, ami fajunk eltűnéséhez vezet, mondjuk a közel 500 atomreaktor elszállása miatt, akkor valóban újraindulhat a jól ismert fosztogatós modell egy alacsonyabb bázisról, kisebb népességgel. Ahogy Róma bukása után is kialakult olyan ezer év alatt újra a komplex kifosztócivilizáció, ami akkor immár a kapitalizmus formájában ott folytatta, ahol Róma abbahagyta.

 8. Kerülgetjük….
  A kamatot vissza kellene tenni oda a hova való.
  Ne a piaci törvények határozzák meg az alkalmazását, mert ez előbb utóbb az erősebb kutya , azaz a farkastörvényhez vezet, hanem a jogrendszerben rögzíteni, aminek a betartatásáért az állam a felelős.

  Régi vesszőparipám: Az államot elméletileg választott politikusok korményozzák.
  A bankokat pedig elméletileg sem demokratikus alapokon szervezik.
  A bankoknak az a szerepe, hogy a gazdasághoz szükséges pénzt a rendelkezésre bocsássák és kezeljék TISZTESSÉGES profit ellenében.
  De ha ez a profit országok csődjéhez – végül egy társadalmi rendszer csődjéhez vezet, akkor nem lehet tisztességesnek hívni.

  És ennek megfelelően kell kezelni.

 9. 10: a pénz mindig összefonódik a politikai és törvényhozási hatalommal. Ez másképp nem lehet!

 10. 11.Sajnos ma máskép nem lehet elképzelni,naívnak tűnhet de igen is lehet összefonódás nélküli társadalmat elképzelni. Mondjuk itt már nem hatalomról beszélünk, hanem uralomról. Nem hatalmaskodsz, hanem uralkodsz. Különbség! Egyedül csak ez szül egészséges viszonyokat.

 11. 11.
  Ez igaz, de az összefonódás lehet különböző mértékű…

  Mert azért ott van különbség, hogy a király tart adószedőket, vagy az adőszedőkk tartják a királyt…

 12. 13. igen, de az is lehet, hogy csak szimplán más a király és nem csak dublőrt tart hanem egész színtársulatot…

 13. 13: a lényeg, hogy valamikor réges rég megtörtént ez a szerepcsere, hogy ki tart kit és azóta ettől nem lehet megszabadulni.

 14. Gondoljunk a Fortunátus-sztorira. Fortunátus a kiválasztott származású adószedő, akit a nép többször meg akar lincselni, lecsukják, országgyűlési határozatok vannak kiirtására, stb, de a Hatalom, a Király, a Főurak mindig kimentik a csávából. Ki tartott kit?

 15. Tibor Bá’ Ez a bejegyzés nagyon jól sikerült. Persze azért tartom jónak, mert a megállapításaival egyetértek.
  Kérlek, máskor helyezz el benne egy két hibát, hogy jól ki tudjuk vitatkozni magunkat.
  Tartalmi hozzászólásomat Arma Gedeon a 9.-ben lényegében megírta.

 16. 17: Van itt vita hiba nélkül is. Ki tart ki kit? 😀

 17. Az ószövetségi zsidóknak tíltották a kamatszedést .Egymástól .
  De a gojoktól már akkor is lehetett . Kamatos kamat akkor még nem létezett sőt az adósságokat idönként eltörölték .
  A Katolikus egyház is tiltotta a kamatszedést . De aztán jött a nagy reformáció és „felvilágosodás” és Luther meg Kálvin megengedte . Ezzel elhárúlt az akadály a pusttító világ erők elől .
  Mivel a föld véges rendszer és a kamatos kamat exponenciális függvény ezért közel vagyunk ahhoz (vagy már el is értük ) , hogy olyan szintre emelkedett a világ adósság mennyisége ,hogy az kitermelhetetlen és így visszafizethetetlen .
  Mivel a kapitalizmus mozgatórugója a pénz ezzel (a pénzrendszer összeomlásával ) vége a kapitalizmusnak is .

  Mi lesz ez után ?
  A nyilvánvalóan bekövetkező természeti katasztrófák és gazdasági összeomlás ,az ezekből fakadó és más gyökerü társadalmi katasztrófák miatt jelentősen le fog csökkenni az emberiség létszáma .
  Ennek a maradéknak emberiségnek el kell gondolkodnia a tanűlságokon.
  A megoldás nem gazdasági és / vagy politikai .
  A megoldás merőben lelki jellegü . Az emberiségnek át kell térnie az eddigi önzésen alapuló idividualista lelki beállitódásról egy közösségi és önzetlenségen alapulóra .
  Olyan társadalmi közhangulatnak kell kialakúlnia amaely nem azt tartja nagyra ( mint ma) aki sokat vesz el a közösségtől ,hanem azt aki sokat ad neki .
  Ha erre nem lesz képes az emberiség akkor kihal .
  Nem lesz kár érte .

 18. 18.ra : Annyit mindjárt belekötnék a blog belyegyzésbe ,hogy a téma komolyabb annál mint hogy lerángassuk napi politikai szintre .
  Hogy ki mikor ,hogy mennyi és milyen kölcsönt vett fel szép nagy téma lehetne jól el lehetne vitatkozni rajta .
  szvsz itt a Fidesz 1 milliárdja nem oszt nem szoroz .
  Amit nekik komolyan fel lehet róni az az ,hogy nem készítik fel a társadalmat az összeomlás(ok) utáni ídőkre .

 19. 21. pont ez az, nem is akarják felkészíteni mert nem a nép érdekét szolgálják! Nics rá akarat, felcserélődtek a szerepek!
  Itt hibázik a jónép, hogy elöször (már aki) belátja, hogy a farok csóválja, aztán meg megint a régi renszer szerinti dolgokat várna el, mármint gondoskodás egyebek… Ez annyira hihetetlen, hogy felcserélődtek a szerepek? Azért mert a tv sokszor sokszor bemondja akkor az úgy van? Ovi tart egy beszédet, beszopom.. tart mégegyet, sántít de rendben csinálja, hátha többet tud és ő látja jól.. de ha tart egy harmadikat és ujra hülyének néz, akkor többet a büdös életben nem hiszek neki és még jól pofán is verem.. nem igaz?!
  Ma már ezek a beszédek visszanézhetők, összevethetők, hogy is mernek hazudni!?? Jogi csűrés csavarás, bizottság, tudatos gőzleeresztés, mellébeszélés, ezt vég nélkül lehet csinálni…
  Hát nincs egy legény a gáton végre akitől félnének?
  Persze ez szélmalomharc lenne, úgy érzem a probléma meghaladja a társadalom felfogóképességét, és lehetőségeinek határát is.
  Magasabb szemszögből válik csak megoldhatóvá a feladat, de ez megint csak a profán-szent ellentétpárba torkollana, úgy hogy hagyjuk…

 20. Az elsőt mindig lelövik, Logikus döntés lenne Tiborbát előre küldeni, tekintetbe véve a tapasztalatát…de erröl már volt szó, hősi halál épen a világvége előtt egy perccel zseniális húzás! 😀

 21. Jó, akkor emelkedjünk feljebb…
  A Föld természeti erőforrási végesek.
  Az emberiség az erőforrások felhasználásával a korlátot közelíti.
  Az erőforrások elosztása egyenlőtlen.
  Akiknek kevesebb jut, azok irigykednek a többet használókra.
  Az irigység látens volt, míg mindenkinek elég jutott.
  Akiknek kevesebb jut, azok egyöntetűen a sokat használókat hibáztatják a világ bajaiért.
  Akiknek kevesebb jut, nagyon sokan vannak, a sokat használók nagyon kevesen.
  Ma mégis a sokat használók akarata érvényesül.
  Ha az erőforrások elosztásának alapja nem a pénz lesz, hanem valami más, akkor a helyzet meg fog változni.
  A mai helyzetbe nem isten, vagy a zsidók kormányozták a világot, hanem a korábban és ma élő emberek összessége.
  Sokkal több a hasonlóság egy ember és egy állat között, mint a különbség.
  A természeti törvények mindenütt és mindenre érvényesek.
  Ha az emberi faj lelakja a Földet, az szomorú az emberek számára, de a Természetet ez teljesen hiodegen hagyja, megy tovább a törvényszerűségei által lehetséges úton tovább.
  Ha az emberiség saját magát túl akarja élni, alkalmazkodnia kell a természet törvényeihez.

  Ui: Nem akarok könyvet írni!

 22. Ezt egyénileg (majdnem) mindenki érti, de akkor állj ki egy tömeg elé és győzd meg őket a beépített provokátorok ellenében stb.
  A tömeg egy góliát, nem csoda ha dávid győz!
  Nem jó válasz, nem ez a magasabb nézőpont.

 23. 25-re
  – A világot a mai helyzetbe nem a zsidók kormányozták hanem az ő gondolkodásuknak az általánossá válása .
  Hogy milyen a gondolkodásuk ?
  Olvasd el az ószövetséget (nagyjából megegyezik a torával ) és borzadj el .

  – Az állatok követik a természet törvényeit . Sohasem vesznek el többet mint amire valóban szükségük van .

 24. 27. Nem erre akartam kihegyezni, hanem a tömeg tehetetlenségére, amit visz a lendület

 25. 21: Ha belém kötsz, akkor számíthatasz rá, hogy én meg beléd kötök. —– Nem írtál semmi újat! A hozzászólásodat azzal fejezted be, amivel én a posztot. Plagizálunk? Plagizálunki? 😀
  A többi szöveget pedig néhányszor már elsütöttük korábban. Az viszont enyhén szólva pimaszság, hogy politikai színtre történő „lerángatással” vádolsz. Ha nem haragszol az az egy milliárd valójában 265 milliárd, mert az alkotmány szerint forint a magyar fizetési eszköz. És ha az ország akkora szarban van, hogy nyugdíjasokat visszaterelnek a munkába, rokkantakat egészségessé nyilvánítanak, mindenféle támogatásokat megszüntetnek, lassan bevezetik a „békekölcsönt”, és még nem értünk a végére, akkor talán nem kellene az adósságot tovább növelni (8 százalékos kamatra)? Ez nem politika, ez az életünk a következő 30 év alatt.

  28: Jó az a Góliát. Gólem a lengyel zsidók agyagfigurája, ami baj esetén életre kel.

 26. De ,hogy a „tömegre ” is reagáljak egy Ortega Y Gasset idézet A tömegek lázadásából :

  „Az élet fenntartásának anyagi eszközei lassan fontosabbakká válnak, mint maga az élet, sőt egy idő után magát az életet teszik saját eszközükké”

 27. 27: Minden állati faj addig szaporodik, terjeszkedik élőhelyén, míg a környezeti feltételek (ragadozók, betegségek, táplálék elfogyása) nem korlátozzák.
  Mi is a különbség az emberi és az állati fajok között?

  26: Csak nem várod tőlem, hogy egyedül megmentsem az emberiséget? Inkább olvasgassál itt a poszton, hogy sokat tanuljál és egyéni életedben (ha úgy tetszik) túlélésedben hasznosítani tudjad.

 28. 31-re : „Ez nem politika, ez az életünk a következő 30 év alatt.”

  Tibor bá ! Ez a rendszer nem fog (semmilyen értelemben ) kitartani 30 évig . A mi adósságunk is visszafizethetetlen a görögöké 3x osan . De máshol se sokkal jobb a helyzet .
  A világ adóssága visszafizethetetlen .
  A holnap érdektelen . A holnapután az érdekes .
  Az embernek ezredévekben érdemes gondolkodnia .
  A zen íjászat alaptétele :
  Nem a célra kel célozni hanem a végtelenbe .
  Mert közted és a végtelen között biztosan ott a cél .

 29. 32 re Ok igazad van tényleg vannak állatfajok is amelyek tönkreteszik a saját élőhelyüket .
  Viszont amit én írtam az is igaz , hogy egyénileg csak annyit vesznek el amennyire szükségük van .

 30. 34: Én is elfogadom, hogy az állati fajok egyedileg csak annyit vesznek el, amennyi a szükségletük. A pocok is azért halmoz fel, hogy a telet átvészelje.
  Ezzel ellentétben az emberi faj elkezdett „termelni”.
  Kb. a földművelés kezdetekor. És nem csak termelt, hanem többletet is termelt. A többlet miatt már nem kellett mindenkinek dolgozni. A törzs vezetőjét, a sámánt, később a katonát a dolgozó többség eltartotta.
  Ez ma is így van. A vezetőket, a papságot és a rendfenntartókat eltartják. Ez a világ rendje.

  Mi is az a szükséglet. Mennyi is a szükséglet?
  Ma úgy képzeljük, hogy mindenkinek legalább egy lakás, két munkahely, három gyerek és négy kerék – nem tudom pontosan idézni. Ennyi „alapvető” szükségletet nem bír a természeti környezet kielégíteni.
  Ha az alapvető szükséglet „csak” evés, ivás, szarás és utódnemzés, akkor igen. De ki akar itt „állati” módon élni?

 31. 35 – re Na ez egy fontos kérdés !
  Hány embert milyen „anyagi” szinten képes eltartani a föld ?
  Ezt megtudhatjuk úgy is ,hogy a „falnak ” megyünk és kezdjük a semmiből.
  De megtudhatná az emberiség úgy is ,hogy elkezdene lemondani folyamatosan a lila bádog úszónadrágról és a maunikasóról és kezdene minél kevésbé részt venni a világpusztító erők pénzrendszerében .
  Mert minél több mindenről tud lemondani az ember annál gazdagabb . Az igazán fontos dolgokról nem kell lemondani .
  Mint a közösség ,barátság , szeretet , szerelem ,művészetek .
  Ez azért nem „állati ” élet !
  Ebben a második esetben talán még el is kerülhető lenne a falnak menetel !
  Sajnos nem nagyon bízom benne ,hogy ez fog történni .
  De azért csak meg kellene próbálni !

 32. 33: 1949-ben vezették be a kötelező orosz nyelvoktatást. Apám minden este azt mondta, hogy az oroszok ki fognak menni (az osztrák békeszerződéssel). Erre fel én nem tanultam oroszt, meg is buktam, pótvizsgán mentem át, majd leérettségiztem. Apámnak igaza volt, csak tévedett 37 évet. Neked is igazad van, de, amíg az bejön, addig úgy kell viselkednünk, mintha sose történne meg. Megmondom miért. Mert itt most egy hatalmas verseny van. Ki dől be elsőnek, mert arra ráhúzzák a vizes lepedőt. Úgy kell manővereznünk, hogy ne legyünk benne az első 5-ben. Nem csak a forradalomban lövik le azt, aki az első helyen fut, hanem minden másban is. 250.000 lakást nem lehet elárverezni, de az első ezret igen.

 33. 37.-re
  -Épp azért vették fel a pénzet mert nem akarják ők se ,hogy bedőljünk . Adóságcsere .
  -Kiknek a hibájából is jutottunk ebbe a helyzetbe ?
  Nézd már meg a GDP vs Államadósság görbét a rendszerváltástól mostanáig .

  -és a rendszerváltás előtt kik is adósították el Magyarországot ?
  Nem-e azok (a politikusok )nyitnak most legnagyobb pofát akik ma is az MSZMP anyagi szellemi személyi kapcsolati tőke bázisán tenyésznek ?!

  – „Mert itt most egy hatalmas verseny van. Ki dől be elsőnek, mert arra ráhúzzák a vizes lepedőt. ”
  Ezt nem értem . Aki elsőnek bedől annak sem lesz rosszabb mint annak aki 10.-re Előbb kezdheti meg az amúgy sem megúszható átalakulást. Mire a többiek megkezdik már előnyben lesz velük szemben . Persze ez olcsó vigasz 🙂

 34. 38: HOPPÁ!!!
  „Hun_ce Says: 2011.május.11th. at 2:36 du. 18.ra: Annyit mindjárt belekötnék a blog belyegyzésbe, hogy a téma komolyabb annál mint hogy lerángassuk napi politikai szintre.
  Hogy ki mikor, hogy mennyi és milyen kölcsönt vett fel szép nagy téma lehetne jól el lehetne vitatkozni rajta.”

  Lehetne, de nem fogok. 🙁

 35. 36: A barátság, a szeretet, a szerelem nem igényel plusz erőforrást, a művészet már igen.
  A termodinamika első főtételével nagyjából mindenki tisztában van. A második főtétel azt mondja ki, hogy a spontán folyamatok esetében a magukra hagyott rendszerek entrópiája csak növekedhet. Ez a természet törvénye.
  Az entrópia csökkenhet is, átmenetileg, amikor egy rendezettebb energia rendezetlenebbé alakul. Ezért élünk, ezért van házunk.
  Amíg csak a Nap van, mint rendezettebb energiaforrás, ez lehetővé teszi X tonna biomassza létét a Földön. Az X tonna biomassza egy részét kitöltheti az ember is. De ha az egészet akarja, akkor más élőlénynek nem jut rendezett energia e Földön.
  Az ember igénybe vette a Napon kívüli energiaforrásokat is. Így sikerrel szorította ki az összes többi fajt a Földön. Ha netán a jövőben újra csak a Napenergia áll majd rendelkezésre, az emberi faj által kitett biomassza tömeg visszaszorul arra a szintre, amennyit a Napenergiából magának meg tud szerezni.

 36. 35: „Ha az alapvető szükséglet “csak” evés, ivás, szarás és utódnemzés, akkor igen.”

  Na, ez egy érdekes kérdés. Meglátásom szerint a helyet a következő:

  A korlátlan növekedésre alapuló rendszerek sorsa MINDENKÉPPEN a haranggörbe – vagyis egy ideig, valamilyen tulajdonságuknál fogva növekednek, aztán persze átlépnek egy nagyságrendi határt, valami megváltozik, és hopp, beindul a csökkenés. Ennek a mechanizmusnak a hátterében a már sokszor említett szaporodási kényszer áll. Az emberiségnek ez a legnagyobb létező ellensége.

  A jelenlegi gazdasági-fogyasztási rendszer a második probléma, nevezetesen mivel egyesek jóval többet fogyasztanak, mint kéne (vagyis amennyi az „alapvető” – azaz evő-ivó-szaró, szaporodó rendszer fenntartásához minimálisan szükséges lenne), ezért úgymond „eleszik” a többiek elől azokat az erőforrásokat, amik több ember eltartását tennék lehetővé. Ez nagyjából azt jelenti, hogy ugyanazt a haranggörbét kapjuk, csak a görbe időben hamarabb éri el a csúcspontot, és a csúcspont alacsonyabb népességszámnál következik be.

  A WHO elemzése szerint a bolygó maximálisan 35 milliárd embert tudna eltartani – CSAKHOGY ehhez pl. az is kellene, hogy MINDENKI vegetáriánus legyen. Mert bizony, ugyanakkora területen növénygazdálkodással több kalóriát lehet megtermelni, mint állattartással. Nyilván, mivel kb. 1 milliárd ember húst eszik, ők „elesznek” sok-sok kalóriát a többiek elől, vagyis 1 milliárd ember mondjuk 25 milliárd emberre való erőforrást él fel (most mondtam egy tippet, sacc per kábé).

  DE az egésznek a lényege, hogy a jelenlegi fogyasztási modell NEM vonható elsősorban felelősségre a haranggörbéért – az egy sokkal mélyebb ösztön műve. Azt akkor is elérnénk, ha mondjuk mindenki egyenlő részben fogyasztana – az „alapprogram” megvalósításához szükséges minimális mennyiségben.

  A kapitalizmus tehát lehet, hogy sietteti az emberiség elpusztulását vagy visszahullását az ősidőkbe, de nem elsősorban felelős miatta. Persze pechünkre, mi pont mi élünk, és ha nem kapitalizmus lenne, lehet, hogy nyernénk még jó 200 évet. Azért az a mi szempontunkból nem lenne mindegy. De hát, ez van.

 37. Még egy pár gondolat. Ami engem a leginkább bánt, illetve foglalkoztat a legújabb kori kapitalizmus történelmében, az a nyilvánvaló mérföldkövek jelenléte… kifejtem, mire gondolok.

  1945-ben Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök és Ibn Saud szaúdi herceg 5 órán keresztül tárgyaltak a USS Quincy amerikai csatahajó fedélzetén. A téma: az USA akkori elnök már AKKOR tudta, hogy az USA-nak SZÜKSÉGE LESZ a szaúdi olajra. Ez 1945! 1945-ben az USA-ban volt a világ gazdasági termelőkapacitásának a 70%-a. 1945-ben az USA úgy harcolt egyszerre két fronton, hogy honi olajból gond nélkül meg tudták oldani az üzemanyagellátást! ÉS MÁR AKKOR TUDTÁK, hogy el fog fogyni az olaj! Mégsem tettek semmit.

  Mint tudjuk, az USA 1970-ben átlépte a saját lokális peak oil-ját, és innentől kezdve megindult az út lefelé. DE, ekkor még lett volna lehetőség a változtatásra! Jimmy Carter meg is próbálta – pl. napelemeket szereltetett a Fehér Házra (1973-ban!), amiket persze Reagan leszereltetett, akinek a politikája kb. annyi volt, hogy lefeküdt az araboknak, aztán azzal a szöveggel, hogy az alaszkai Prudhoe Bay-ben elég olaj van még több száz évre (ami nyilvánvaló hazugság, hiszen a teljes honi olajkitermelés tovább csökkent) elaltatta a közvéleményt, és ezzel véget ért az olajválság.

  A dilemmám a következő: ha ennyire magas szinten ennyire jól átlátták az összefüggéseket (ha az aktuális elnökök tudták, hogy megy a játék, akkor nyilván a mögöttük álló tőkés réteg is tisztában volt a viszonyokkal), akkor mért nem tettek semmit?

  Lehet, hogy nem is lehetett bármit is csinálni? Lehet, hogy ez az egész megállíthatatlan?

  Nos, akkor tényleg itt a fata morgana. És semmit sem tehetünk ellene. Ez pedig, bármilyen hátborzongató is, a legvalószínűbb lehetőség.

 38. Az összeomlás elkerűlhetelen a kormányok elodázzák amég lehet talán pár évig még.Az összeomlás már végbement az emberi fejekbe aki azt hiszik ez az állapot ami most van folytatható és aki meg felébreszteni akarja őket ebből az álomvilágbol bolondnak nézik.Csak a saját kőrnyezetemből kiindulva is látom ,hogy hiába probálom őket egy kicsit felvilágositani semmi értelme a mai kor embere teljesen a konzumidiotizmus istenének az imádoja.
  Öld meg a lelket és meghal a Test is.

 39. Bocsánat, ha bugyuta a kérdés: Kitől vette fel Orbán ezt a hitelt? A neten sehogy sem találom. Vagy hol lehet olvasni részletesebben róla?

 40. 44: A magya állam Euró kötvényt bocsátott ki, amit nyilvános „árverésen” lehet jegyezni. Vagyis a világ „befektetői” vették meg.

 41. 43.

  Az a baj, hogy azt gondolod, hogy „ennyire magas szinten” az emberek okosabbak mint az átlag.
  Eze között rengetegen vannak akik nem „okosságuknak” hanem a jószerencsének vagy gátlástalanságuknak köszönhetik pénzüket, pozícióikat. Aztán elhiszik magukról, hogy okosak, mert a környezetük hízeleg nekik.

  És pontosan itt a bibi.
  Melyik lenne az amelyik előállna azzal, hogy hülye volt, rosszul látta eddig, és ez így nem mehet tovább.
  A többiek nyomban kinyírnák.
  Ugyanis az egész felveti a dolgot, hogy MIÓTA tudják, hogy baj van? MIÉRT hülyítették a világot eddig ?

  Tehát sunnyognak, gyűjtik a pénzt a magánhadseregre, meg egy távoli szigetre, ahova elpucolnak, ha a macska beleszarik a ventillátorba.

 42. A téma remek !
  A hozzászólások is remekek.
  Tudni mindent tudunk.A kapitalizmus(inkább a globálimperializmus kifejezés az, ami a lényeget jobban kifejezi)valóban a szakadék szélén táncol.
  Kérdés:Mi mit teszünk (az értemiségiekre jellemző filozofálgatásokon kívül),hogy a táncpartnerünk nehogy a mélybe rántson ?
  „Ez itt a kérdés,…” ezen kellene inkább gondolkodni !
  Persze ez nem könnyű,tudom én is,de mégiscsak ez lenne a célravezető tevékenység.

 43. Akinek most pénze van az mihez kezdjen vele, hogy maradjon belőle az összeomás utánra. Aranyat nem akarok.

 44. 50:
  Vegyél termőföldet, kézi szerszámokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük