(503) Tibor bá online – Nyílt levél a miniszterelnökhöz

önarcképTisztelt Dr. Orbán Viktor miniszterelnök úr!

Bizonyára tudja, hogy a pártpolitikai harc mellett a legfontosabb miniszterelnöki tevékenység az önt körülvevő, megfelelő szakemberek kiválasztása. Megfelelő alatt azt értem, hogy a szakterület kiváló ismerete mellett folyamatosan lépést kell tartania a tudományág fejlődésével és, ami talán ennél is fontosabb, tájékoztatnia kell önt ezekről, függetlenül attól, hogy az egybeesik-e az ön elhatározásaival, vagyis nem azt kell neki mondania, amit ön hallani szeretne, hanem a tényeket.

Megítélésem szerint az ön egészségügyi minisztere ezeknek a kritériumoknak nem felel meg. Csak úgy, mint a fejlett világban, Magyarországon is a halálesetek több mint 50 százalékát, az elmúlt 100 év alatt egyre nagyobb teret nyerő szív-érrendszeri betegségek okozzák, amelyek nem csak tizedelik a nemzetet, de évente sok százmilliárd forint felesleges kiadást okoznak a költségvetésnek. A tragédia az, hogy ennek nem kellene így lenni. Ezeknek a betegségeknek a felfutását kizárólag a káros étrend és étkezési szokások okozták. A két főbűnös az ember által létrehozott transzzsírsav és az Omega-3 zsírsav katasztrofális hiánya, illetve annak elégtelen aránya.

Az olcsó növényi olajból és olcsó technológiával előállított margarin, a gyártás folyamán létrehozott transzzsírsavak miatt, egy rejtett halálos méreg. Ennek ellenére, a multinacionális vállalatok extraprofitjuk biztosítása érdekében folyamatosan agy-mossák a társadalmat, hogy az egészséges (sic) margarinnal kiszorítsák a káros (sic) vajat az emberek étrendjéből. A transzzsírsav megzavarja a máj működését, felfuttatja a szérum LDL-koleszterin szintjét, ami a szív-érrendszeri betegségek elsőszámú rizikó faktora.

Ezzel párhuzamosan a teljesen haszontalan, de méregdrága olívaolajt agyon promótálják. A hipermarketek polcain több tucat, különböző márkájú „szűz” és „extra szűz” olívolaj található, míg az egészséges repceolajt nem is forgalmazzák. Meg kell még említenem, hogy a magyar társadalom a rendszerváltás előtt is már a napraforgó étolajjal főzött, aminek következtében a mezőgazdaság ennek az előállítására állt rá. Jó lehet, a napraforgóolajból teljes mértékben hiányzik az Ω-3 zsírsav,  viszont az Ω-6 zsírsavból 66 százalékot tartalmaz. Ez azért katasztrofális, mert a szakirodalom már hosszú évek óta figyelmeztet, az Ω-6:Ω-3 arány nem lehet több ötnél az Ω-6 javára. Viszont – köszönet a napraforgóolajnak – a magyar étrendből az Ω-3 teljes mértékben hiányzik. Sokkal egészségesebb lenne a repceolaj használata, amiben a két Ω zsírsav aránya 3:1-hez és a magyar mezőgazdaság pont olyan hatékonyan tudná termelni a repcét, mint a napraforgót.

Mi lenne tehát a kormány kötelessége? Oda hatni, hogy megszűnjön a margarin dominanciája, visszaálljon a vaj becsülete, a háztartásokban a napraforgóolajt felváltsa a repceolaj. Ezzel a két egyszerű változással a nemzet sokkal egészségesebbé válna, a költségvetés pedig százmilliárdokat takarítana meg a rendkívül drága, és egy életen át tartó gyógyszerszedésre kényszerített betegek gyógyszertámogatásának lecsökkentésével, a sztrókban lebénult, magatehetetlen emberek ellátási költségének  visszaszorításával, valamint a drága bypass műtétek, angioplasztikák számának csökkenésével.

Amennyiben nyíltlevelemet követően a kormány nem teszi meg a megfelelő lépéseket, már nem hivatkozhat arra, hogy nem volt tudomása a szomorú egészségügyi helyzetről.   

Tisztelettel: Antalffy Tibor   

62 gondolat erről: „(503) Tibor bá online – Nyílt levél a miniszterelnökhöz

 1. Tibor bá!

  Nem tudok szó nélkül elmenni a levél mellett..
  hH nekem ez volna minden problémám amit Te leirtál itt a levélbe,öröm táncot járnék.
  Először is.Szerinted ez a probléma érdekli Orbán Viktort?És az egészségügyi minisztert?
  És az embereket?Na szóval ha az ember itthon valóban 70 ezer forintért dogozik,és kihangsúlyozom ,valóban annyiért,tehát nem lopja össze magát,akkor ez a probléma fel sem állhat,mert nem tudja megvenni az általad felsorolt dolgokat.A másik meg hogy ha az embernek meg van pénze,nem kell befalni a periódusos rendszert.Mindent lehet enni,csak módjával.Nem a mittel van a gond ,hanem a mennyivel..
  Egyébként a kormányra egy szavad sem lehet..Minden támogatást igyekszik megvonni,amivel esetleg az egészségedet károsíthatnád.Ettől többet mit tehet még?… 😉

 2. 1: Melike! Írsz néha csacskaságokat, de most übertelted önmagad. A szokásos poénkodásod (periódusos rendszer) egy halálosan komoly témában blaszfémia. Majd, ha a férjed sztókot kap, vagy infarktust, és még 70.000-et se fog hazavinni, akkor egy kicsit másképp fogod látni a világot.

 3. A betegségiparnak ez miért jó? Hogy termel majd profitot?

 4. A tartalommal mélységesen egyetértek, de azt feltételezni hogy ez érdekli a miniszterelnökünket… Ha nem olvasnám az írásaidat most azt mondanám naiv vagy, de ha valami nem illik rád akkor az a naiv jelző. Viccnek meg kicsit szomorú a véresen komoly tartalma miatt. Az embereknek gondolkodni kell és tájékozódni, ez a lényeg. Szóval ezt a bejegyzést most nem értem.
  Mellesleg nem mindig azt mondjuk, hogy az összeomlás után csak az emberek töredéke maradhat, akkor meg a transz zsírsav kit izgat? 🙂 🙁

 5. Tudnak a problémáról. Például Pintér sem evett az árokparti gulyásból, pedig kínálták neki erősen. Inkább hazament lazacot falatozni.

 6. Nagyon jó a poszt és a koncepció is, Tibor bá. De sajnos a felhívásod természetesen süket fülekre fog találni.

  Ugyanis az ország kormányának, ezen belül a miniszterelnöknek ELEMI ÉRDEKE, hogy sok beteg ember legyen Magyarországon. Az egészségügy ugyanis olyan ágazat, amiben rengeteg pénz van – a sok pénzből pedig sokat lehet lopni. Az igaz, hogy Magyarországon nem olyan jelentős ágazat, mint pl. az USA-ban, ahol a GDP 18%-át teszi ki, nálunk „csak” 6,5-7%-ot. De ez is rengeteg. Gondolj bele, mi történne, ha mondjuk a következő 5 évben beindítanának egy általános, omega-3 zsírsavra épülő megelőző programot! Kiürülnének a klinikák! A GDP 6,5%-át kitevő egészségügy kiadásainak jó része eltűnne – és ezzel a GDP 6,5%-ának jó része is. Ezt egyetlen miniszterelnök sem kívánhatja magának, főleg úgy nem, hogy a külföldi befektetők (akiknek jó része az egészségügybe hozta a pénzét) ott áll a háta mögött.
  Az egészségügy jó üzlet. Mára a legjobb lett a világon, több pénz van benne (sokkal több), mint a fegyvergyártásban. Vagyis az embereknek betegeknek KELL maradniuk, hogy pörögjön a gazdaság. „Hálistennek” az embereknek is nagyon kényelmes betegnek lenni, így bezárul a kör, és gyönyörűen működik a konspiráció.

  Apropó, tegnapelőtt a mentővel szállítottunk egy 55 éves ürgét. Élettörténete pár szóban:
  40 éve napi 2 doboz cigit szív (az összesen 584.000 szál cigaretta!!!!), egy éve elvileg leszokott, és most azt vette észre, hogy csodák csodájára nem kap levegőt. Ki gondolta volna. Ja, egyébként leszázalékolták és csinos kis rokkantnyugdíjat kap arra hivatkozva, hogy COPD-s és emiatt munkaképtelen. És ez Németország! Magyarországon 800.000 rokkantnyugdíjas van, hasonlóan „tragikus” élettörténettel!

 7. Az orvos által felírt koleszterincsökkentő tablettáról van valakinek tapasztalata?

 8. 8: Olvasd el Tibor bá: Szeretném, ha sokáig dobognál című könyvét, illetve az ide tartozó számos posztot ezen a blogon.

 9. Tibor bá’ nagyon tetszett a leveled, bár tényleg rettentő naivnak tűnik, de igazad van Te megtetted kötelességed, szóltál. Idekinn én is repceolajat használok, de csak azért döntöttem mellette, mert az olivanak már a szagától is rázott a hideg, mikor párszor kipróbáltam. Anyukám örökségeként én is küzdök a magas koleszterinnel, otthon is, itt meg főleg nagyon megválogatom, mit eszek, de ha legközelebb hazamegyek, megméretem a házi orvossal a koleszterinemet, letesztelem a repceolaj jótékony hatását.

 10. Tudom, hogy én is egy buta gyerek vagyok, meg csacska, de melikével értek egyet.
  Tényleg ennyire fontos, hogy mit tartalmaz a margarin vagy mi a különbség a napraforgó- és repceolaj között?
  Mindig viccesnek találom, amikor ennyire hasogatjuk a szőrszálat.
  Az, hogy a piacon található élelmiszerek nem túl egészségesek, azt elfogadom. Még azok sem egészségesek, amelyek biónak hazudják magukat. Számomra csak az egészséges, amit én termelek. A többiről meg igyekszem elhinni, hogy egészséges. Amikor paradicsomot mosok, akkor valójában a saját agyam mosom. ELhitettem magammal, hogy ér valamit ezen cselekedet.
  De most miért pont a margarin a téma?
  Tiborbá, te azt mondtad, hogy elfogadod az Új medicina következtetéseit. Akkor miért fogsz minden betegséget a kajára? Nem lehet, hogy beteges a magyar emberek felfogása?

 11. Az ember MINDENÜTT más információkat talál erről a témáról, hogyan lenne képes egy laikus kiigazodni ezek között?
  Pl. http://www.pointernet.pds.hu/tini/diet/taplalkozas/20080606194348442000000473.html

  „Milyen élelmiszerekben találhatók transzzsírsavak?

  A köztudatban a transzzsírsavak legismertebb forrása a margarin. Régen a margaringyártás során a finomított étolajokat nagy nyomáson és magas hőmérsékleten hidrogénnel telítették, így a transzzsírsavak mennyisége elérhette a 10%-ot is. Napjainkban kókusz- vagy pálmazsír hozzáadásával, illetve egyéb új technológiai eljárásokkal készítik a margarint, így a transzzsírsavtartalom 1–2%-ra csökkent. A „Szívbarát” margarin szinte egyáltalán nem tartalmaz transzzsírsavakat. A vaj 80%-os zsírtartalma teljes mértékben állati eredetű, ennek mindössze 45%-a telítetlen, amelyből 83% MUFA és 17% PUFA. Az étkezési margarinok 35–60% zsírt tartalmaznak, amelynek csak 1–2%-a állati eredetű. A korszerű margarinokban az összes zsírsavmennyiség csakenm négyötöde telítetlen, amelyből 30% MUFA és 30–50% PUFA. A margarin és vaj „harcában” tehát a margarin kerekedik felül, tekintettel növényi eredetű zsírtartalmára és kedvezőbb zsírsavösszetételére; ezért rendszeres fogyasztásra ez ajánlott.”

  A múltkor egy újságban az egyik margaringgyártó A4-es reklámban arról győzködte az olvasókat, hogy az ő margarinja semennyi transzzsirsavat nem tartalmaz, ellentétben a vajjal… (én csak bio vajat veszek és nem érdekel egy margarin sem…)

 12. Ezért nem eszek már két éve margarint. A vajjal csak annyi bajom van, hogy kicsit drágának találom :S, de legalább nincs olyan okádék íze, mint a margarinnak (próbáljátok ki, hogy margarint magában esztek (nem kenitek kenyérre). )

 13. Az omega-3 zsírsavcsaládból a felnőtteknek az EPA az igazán fontos, a DHA roszul szívódik fel és inkább gyerekkorban kell. Az omega-3-hoz növényi forrásból (lenmagolaj) csak ALA-hoz tudunk jutni, amiből az emberi szervezet képes kis hatásfokkal EPA-t előállítani, itt a nők jobb helyzetben vannak, náluk ez a hatásfok valamivel magasabb. A lenmagolaj jó ugyan az omega6/omega3 arány javítására, de másra nem. Az igazán jó megoldás a halolaj vagy halolajkapszulák bevitele, amiből szép számmal van választék a piacon. Nem olcsó, de a meglévő tiszta EPA-tartalom miatt sokkal többet ér, mint a lenmagolaj. EPA-ból legalább napi 2g ajánlott a problémák megelőzéséhez. Egyesek azzal szoktak riogatni, hogy ezek az olajok nehézfémekkel szennyezettek, de tudni kell, hogy a mérgek inkább a halak húsábban halmozódnak fel, és gondos kezelés mellett a termékben nem jelent számottevő terhelést. Ez a félelem tehát eltúlzott.

 14. Tibor bá’
  ezt a levelet tényleg elküldted OV-nak? vagy a miniszterelnöki hivatalnak? ha ez utóbbi, akkor lehet , h nem is fogja megkapni.
  vagy azt reméled, hogy ő is olvassa a posztokat a honlapodon?

 15. 14. Napi 2g! EPA nélkül is eléltek az öregek majd 100 évet, állhatnak ők elé ezeknek az erőltetett dolgoknak.
  Egyébként Tibor bá-nak van eről egy pár posztja, csak keress rá.

 16. 17 Az omega-3 (különösen az EPA) szedése mellett nem az szól, hogy voltak emberek, akik nélküle is száz évig éltek, hanem az, hogy hiányában sokaknál nő a szív- és érrendszeri megbetegedések, idegrendszeri zavarok kockázata. Esszenciális zsírsav, amire a szervezetnek szüksége van, és kész. Akik esetlegesen drágának találják a szedését, személyes példámat mondom: nekem a dm -es halolaj (napi 2g EPA) egy éven keresztül csak havi 4500 Ft plusz kiadást jelentett, mostanában már olcsóbban szerzem be, kb. 3000 Ft-ból is kijön. Azért ez nem egy iszonyatosan nagy összeg, még átlag fizetés mellett sem!!

 17. Igen Tibor bá!Ez igy igaz ahogy irod..
  Akkor aztán abszolut nem lesz koleszterin szintem..
  A csacskaságaim élettapasztalatból adódnak..
  Hogy elviccelem a dolgokat?Na és?ha halálosan komolyan veszem,attól mi fog változni?
  Hogyan kellene ehhez a témához is hozzá állni?

 18. Én is tudom, hogy a szervezetnek szüksége van ( de nem kész ). Nem csak ez az egy az oka az egész megbetegedésnek, hanem az egész életmód. Ha megtudod vásárolni vedd, amíg teheted.

 19. Mikor én gyerek voltam a boltokban volt repce és napraforgó étolaj is ha jól emlékszem 30Ft volt a anaparaforgó és 20 a repce pesze mi mindig repcét vettünk mert szegények voltunk….

 20. Mint néhányan tudhatjátok ma író-hozzászóló találkozó volt nálunk, és a meghívottak most mentek el, tehát nem tudtam válaszolni.
  Nem, nem vagyok naív Orbán ügyben, de az írásomnak több cseles hozadéka is van.
  1) Közvetetten rámutatok arra, hogy a miniszterelnök hülyékkel veteti magát körül (lásd például Matolcsy), mert a seggnyalást többre értékeli, mint a jó téjékoztatást.
  2) Kihangsúlyozom, hogy a kötelességét nem jól látja el.
  3) Kibújik a szög a zsákból, mert a javaslatom plauzibilisen csökkentené a költségvetést, és egészségesebbé tenne egy beteg nemezetet. Már pedig a miniszterelnök sír, hogy nagy az adósság, és esküszik, hogy ő a magyar népért él-hal. Akkor pedig miért nem cselekszik ennek megfelelő logikával.

  A kapszulás halolaj egy ÜZLET. Méregdrágán adják el a bizonytalan tartalmú kapszulákat. Az EPA ALA Omega-3 igaz, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a napi 40 ml lenmagolaj (ami növényi eredetű 🙂 ) tökéletes, mert az LDL-em 1,8….2,0 mmol/l, a HDL pedig 1,3 mmol/l, ami az én megitélése szerint csodás! és ez nem hamuka, ez tény. A kishatásfokú átalakítást én is olvastam, de érzéseim szerint az adat hamis. Nem kell a máj képességét lebecsülni.

  16: A nyilt leveleket nem szokás címre elküldeni, hanem publikálni kell, mert legkevésbé a címzetnek szól, de illik neki rá válaszolni.

  11: Olyan álláspontot foglalhatsz el, amilyet akarsz, de szerintem, ha a magyarországi halálokok 55 % szív-érrendszeri, amit az Omega-3 hatalmas mértékben befolyásol, akkor az tényleg elég fontos – persze csak az én felfogásom szerint.
  Miért pont a margarin a téma. Mert a amargarin kitalálása előtt az infarktus olyan ritka volt, mint a fehér holló, és ahogy terjedt a margarin, úgy nőtt az infarktusok száma. A primitív népeknél, ahol nincs margarin, infarktus sincs. Hát ezért pont a margarin.

  10: A repce csak az első lépés, ha küzdesz a magas koleszterin ellen. A második lépés, hogy 50:50 arányban kevered lenmagolajjal. ha az nem segít, akkor semmi.

  8: Jancsikának biztos. Ma már elég tiszta a kép. Legjobbak a 3. generációs sztatinok. A dózis növelés nincs arányban az eredménnyel, tehát a dózist nem érdemes fokozni. Minimális dózis, modjuk atorvasztatin 10-20 mg/nap + étrend. (este lefekvés előtt bevenni, mert a máj éjjel dolgozik) Elég ha nem eszel tojás sárgáját és belsőségeket, mert azok koleszterin atombombák, de teljesen megfosztani magad az étkezéssel bevitt koleszterintől felesleges, mert ha nem eszel, akkor a májad majd csinál. Viszont ha az Omega-6:3 arányod jó (lásd levél), akkor lesz eredmény.

  7: Nézd, aki ismer engem, és van problémája, annak az írásom aranyat ér. Többet nem remélek.

 21. Gratulálok Tiborbá, ez bátor dolog volt, tudva, hogy milyen rendszer bontogatja ebben a pillanatban a szárnyait (csápjait).
  Egy pillanatig nem gondoltam, hogy naív vagy, vagy ilyesmi, de ezt le is írtad, valamint a leveled „cseles hozadákait” is.
  Mindenképpen fontos jelzés a Címzettnek, (biztos vagyok benne, hogy el fog jutni hozzá) hogy vannak még gondolkodó emberek az országban, bármennyire is erőlködnek rajta, hogy ne legyen…
  Ráadásul szép számmal gyűlnek is körülötted.

 22. A sztatinokról, megmondom őszintén, nincs jó véleményem. Egyrészt igen széles a mellékhatás-profiljuk, nem egy betegem volt, akinek egyenesen akut májnekrózist (májsejt-elhalást) okozott a sztatin. Májenzim-emelkedést saját tapasztalataim a betegek kb. 70%-ában lehet látni sztatinterápia mellett. Ez azért elgondolkodtató, figyelembe véve, hogy egy ilyen hosszútávú, kóros folyamat milyen következményekkel járhat (májcirrhosis, akár májrák). Nagyon sok beteg panaszkodik izomfájdalomról is. Az tény, hogy csökkentik az LDL-koleszterin szintjét, de pl. a HDL-növelő hatásuk a mai napig nem bizonyított.
  Az pedig egyenesen felháborító, hogy az omega-3-zsírsavak, bár mindenhol ajánlottak, gyakorlatilag sehol sem képezik a standard kardiológiai terápia részét. Az aszpirin igen, a sztatin igen – az omega-3-zsírsavak nem.

 23. 22: „Mert a amargarin kitalálása előtt az infarktus olyan ritka volt, mint a fehér holló, és ahogy terjedt a margarin, úgy nőtt az infarktusok száma.” Találni valahol erről adatokat, statisztikákat?

 24. Szerintem a naivitás sem bűn, de ez a levél nem az. Egyértelmű, kellően felhívó(provokatív?), tényekkel érvelő.

  25: Az egyetemen az Eustat oldalait ajánlotta egy tanárom, döbbenetes összefüggéseket találhatsz ha van türelmed.

 25. 25: Ezt a kérdést úgy kell dekódolni, hogy nem vagyok szavahihető? Vagy úgy, hogy nem tudod kezelni az Internetet?

 26. „Találni valahol erről adatokat, statisztikákat?”

  statisztika mindenről van, meg az ellenkezőjéről is 😉

 27. A margarin kontra vaj vitához kísértetiesen hasonlít a kálium kontra nátrium vita. Mivel ez is az „összeesküvés-elméletek” szemétdombjára került, előhozakodni vele minimum a „bunkóság” kategória kivívását generálja. Ám aki a „Sarki-fény Kutató Program” emlegetése kapcsán már néhányszor megkapta a bunkó-kategóriát, nem sokat kockáztat, tehát:
  Országgyűlés 254. ülésnap (1992.12.08)
  http://www.parlament.hu/naplo34/254/2540116.html
  „Dr. Pap János a Fiatal Demokraták Szövetségének képviselõje, és dr. Kovács Pál a Magyar Szocialista Párt képviselõje 1992. november 27-én elhangzott, „Mérgeznek-e bennünket, avagy a kálium tartalmú étkezési só és a káliumtartalmú mûtrágyák használata”
  Megjegyzés: dr. Kovács Pál a Horn-érában egészségügyi miniszter volt egy ideig, majd csendben kivonult a politikából – állítólag öngyilkos lett…

 28. 29: Sose írtam, hogy bunkó vagy, ne adj a számba szavakat. Most viszont írom, hogy ennek a hozzászólásnak se fúle, se farka. A linknek meg végképp semmi értelme, ha csak nem az időm pocsékolása a cél. 🙁

 29. 30. Elnézésed kérem Tibor bá, ez „mezei” prejudikálás volt, belátom. A kálium tartalmú étkezési só körül burjánzó vitára akartam felhívni a figyelmet. Ennek a témának a legismertebb képviselője Tejfalussy András, de zavaros honlapja és a népirtás-elmélete miatt nem „illik” sem őt, sem a kálium-ügyet szóba hozni. Kovács Pálra történt hivatkozásom lényege az lett volna, hogy lám, ismert baloldali kötődésű politikus is foglalkozott a kérdéskörrel, vizsgálóbizottságot is felállított az ügy tisztázása érdekében – ő gyanús körülmények között távozott az élők sorából, a kálium-kérdés pedig azóta is megválaszolatlan – a kálium-kloriddal dúsított étkezési só fogyasztása pedig lassacskán kötelezővé válik…(Szerintem az előző hozzászólásomnak van füle is, meg farka is, a link értelmét is meg lehet találni – persze csak akkor, ha az ún. „kálium-sztori”-nak tulajdonítunk némi valóságalapot.)

 30. Jancsika!
  Kálium-nátrium egyensúlyban mi az állásfoglalásod?

 31. Tökéletesen egyetértek a margarinról írtakkal, nagyon kártékony táplálék. Az olaj problematikához szeretném hozzáfűzni, hogy lehetőleg hidegen sajtolt legyen az olaj amit megeszünk és ne az oldószerek és különböző vegyi eljárások után az üzletek polcaira kerülő mocsok. A növényi olajok nem szeretik a hőt mert hő hatására mérgező anyagok keletkeznek benne, így nyersen lenne ildomos fogyasztani őket, pl. salátára öntve. A vaj a már felismert tejérzékenyek számára problémás de szerintem inkább ghee formájában kellene használni. Mindenki számára jó megoldás volna az állati zsiradék fogyasztása, ez egészséges tele van a szervezet számára fontos vitaminokkal.
  Tehát együnk zsírt , használjunk hidegen sajtolt szűz olajat ne együnk margarint és máris sokat tettünk a szívinfarktus elkerülése érdekében, szerintem .
  Az igazi veszedelem és agymosás az az, amikor a média azt sulykolja,hogy ne együnk zsírt,cukrot és ,sót (NaCl) viszont együnk szívbarát margarint és kálisót mert az szívbarát (pl.Norbi Update só Termék-összetétel:
Nátrium-klorid 50,1%, kálium-klorid 49,5%, kálium-jodát 0,25%
  )

 32. 32. Lehet, hogy Jancsika másképp tudja, én Papp Lajos szívsebésztől így (remélhetőleg nem hamisított nyilatkozatra bukkantam):

  „NYILATKOZAT

  A Ringer-oldat a testnedvekhez hasonló ionösszetételű folyadék. A Ringer-oldat
  (0,9% NaCl, 0,03% KCl, 0,025% CaCl2, 0,02% NaHCO3, 99% desztillált víz)
  szerinti nátrium, kálium, klór és víz pótlási arány megfelelő kóros veszteségek
  esetén, de ugyancsak optimális a napi étkezések során is.

  Budapest, 2010. január 6.

  Dr. Papp Lajos
  ny. egyetemi tanár
  akadémiai doktor”

  http://surl.hu/j07hK1

 33. 30. Tibor bá, 19-re lapot húzok:

  „Ismeretes, hogy a kálium egyike annak a kevés könnyű elemnek, melynek természetes radioaktivitása van.”

  http://surl.hu/0KKAJK

  Végezzünk el egy gondolati kísérletet: fogyasszon Norbi a saját sójából rendszeresen és közben tartózkodjon elektromágneses sugárzásnak kitett térben. Vajon ha az évezredek alatt kősóhoz (NaCl) szokott emberi szervezet tartósan brutális mennyiségű káliumiont vesz fel, aminek meghatározott része radioaktív izotóp, nem válaszol-e erre a felelőtlenségre betegséggel? (Az elektromágneses közeg akár otthoni „elektroszmog” közeg is lehet – tv, számítógép, mobiltelefon, stb., de mi van akkor, ha a „Sarki-fény Kutató Program” erre még rá is segít?) Lám, most két összeesküvés-elméletet sikerült ionosan kötnöm!

 34. 32: A Statikus által idézett levél Dr. Papp Lajostól teljesen korrekt vélemény. A Ringer-oldat az egyik legrégibb, legjobb elektrolitpótló folyadék – pontosan az ionösszetétele miatt. Nem csoda, hogy 150 éve gyakorlatilag változatlan formában adják be a betegeknek a világ összes kórházában. Azt az egyet hiányolom, hogy a levélbe beletehették volna, hogy ezek MILYEN százalékok (tömegszázalékok egyébként, tehát 0,9% NaCl azt jelenti, hogy minden 1000 gramm oldatban 9 gramm NaCl van). Ettől eltekintve szerintem ez egy teljesen korrekt állásfoglalás és az orvostudomány mai állása szerint megfelel a valóságnak – az a része is, hogy az étkezésben is ezek az arányok a mérvadóak.

  Hogy a linkben szereplő további állítások (zsidó összeesküvés a magyar nép kiirtására, fajirtás, stb. stb.) mennyire helyénvaló, azt nem tudom megítélni. Szerintem sokkal inkább megint egy hibásan megállapított paradigmáról van szó, ami valakiknek pénzügyi hasznot hozott, ezért hülyére erőltetik – pont, mint a sztatinoknál vagy a gyorsan felszívódó szénhidrátoknál. Valaki valamikor téves következtetésre jutott, de mivel ez egy bizonyos befektetői csoport pénzügyi nyereségét okozta, ezért széles körben ezt sulykolták be mindenkinek. Szerintem ez a legvalószínűbb eset.

 35. Nagyon tetszik ez a „provokatív” felvetés. Na nem azért, mintha Orbántól bármi érdemi reflexiót várnék. A magyar politika sajnos időtlen idők óta az EU (és elődjei) bábja, színtiszta végrehajtószerepre korlátozott janicsárok, akik az anyjukat is eladnák ha arról lenne szó. Ezért ha válaszolnának az is irreleváns lenne, mivel tettek semmiképp nem követnék az esetleges pozitív ígéreteket. (Lásd Fidesz választási ígéretek a közbiztonság megteremtéséről kontra Kőröspata.) A mai kormány arra is képtelen, hogy a tökéletesen tönkretett magyar cukor és növényi olajgyártás talpraállítását egyáltalán megkísérelje, vagy helyreállítsa azt az áldatlan állapotot, hogy ne Ausztriából kelljen megvennünk ezeket az élelmiszereket. Megmagyarázzák, hogy ez EU komform, kvóta, stb. és kész – dögöljetek meg.
  Engem ezzel szemben az igencsak érdekelne, hogy egy valóban független nemzeti kormány hogyan reagálna egy ilyen felvetésre – már ha van ilyen akárhol is a világon. Nem mintha ehhez Tibor bá nyílt levele kellene, mert erről a témáról minden egészségügyi miniszter tud szerte a világon magától is.

 36. 35: Nincs szükség radioaktív kunstiklikre. A normálisnál jelentősen több káliumsó megállítja a szívet. Olyan kevéske kell belőle, hogy a normál táplálkozással moindenki hozzájut a kellő mennyiséghez.

 37. 37: Tudod, hol van a világon az egyetlen valóban független nemzeti kormány? Kubában. Meg talán még valamelyest Iránban, mert a két ország helyzete hihetetlenül hasonló (kérdés, mennyire lehet hinni a pletykáknak, hogy Ahmenidejad zsidó). Nézd meg az alábbi filmet, nagyon tanulságos:

  http://goo.gl/tyf3d

  A lényeg, hogy Kuba, miután az USA MINDENT elkövetett, hogy teljesen megfojtsa, képessé vált ellátni saját magát. Ők az első ország, akik megtanultak egy olajcsúcs utáni korban élni – és egyre jobban megy nekik. Ráadásul, ha minden így megy tovább, az USA vezette világgazdaság hamarabb fog összeomlani, mint a Castro vezette kommunizmus Kubában, így Kuba lehet a nagy túlélő. Nem csoda, hogy az USA már a hatvanas évek óta mindent megtett, hogy ezt a két országot (Kuba, Irán) kicsinálja. Tudhatnak valamit, ami nagyon szúrja Amerika szemét. Kuba gyakorlatilag önellátó, olajcsúcs utáni társadalmat épített ki, Irán pedig kifejlesztette a saját haditechnikáját.

  Szerintem a lehető legjobb eset, vagyis a best case scenario a világ szempontjából az lehet, hogy úgy 40-50 kőkemény leépülés után valami olyasmi épül ki mindenhol, mint Kubában. Minimális ipar, fenntartható módszerekkel, organikus mezőgazdaság, decentralizált egészségügy és felsőoktatás. Persze egy átlagos kubai messze nem él olyan kényelmesen, mint egy átlagos amerikai vagy európai, viszont ugyanolyan sokáig él – sok munkával, de emberhez méltó szinten. De sajnos ez a LEHETŐ LEGJOBB – és egyben a legkevésbé valószínű – eshetőség. Sokkal valószínűbb, hogy valamelyik döglődő óriás (USA, Izrael vagy akár Kína) eldurrantja az atomfegyvereit, és akkor jó éjszakát mindenkinek.

 38. 39: Most már tudhatná az emberiség, hogy a „kényelmes” élet elhízást, diabéteszt, sztrókot és infarktust eredményez megspékelve egy kis dialízis kényszerrel. A kényelmes élettel kéz a kézben sétáló E-adalékok pedig hoznak a konyahára némi rákot is. A részemről inkább a kellő mennyiségű fizikai munka.

 39. 39. Erről a Kuba dologról tudna valaki ajánlani valami releváns olvasnivalót?

 40. Itt nekünk sikerült a kétfajta élet minden hátrányát egyesítenünk, azok minden előnye nélkül. 🙁

 41. 41: Vannak róla magyar nyelvű videok. Megkereshetők.

 42. Hát olvasnivaló az jobb, mert a videók csak megzavarnak már 🙂
  De már találtam is 🙂

 43. 44: Belinkelned? Kivancsi vagyok, hogy az-e, amit en olvastam.

 44. 38. Tibor bá, ha a „kunstikli” szóra keresek, csak olyan találatot kapok, ami Hozzád vezet – saját szóalkotásod?

  Sajnálom, hogy a margarin kontra vaj posztot (is) elvittem egy kicsit más irányba, de most már mindegy, kényszert érzek a viszontválaszra. Az alábbi bekezdéseket nehezen vadásztam össze, de van köztük kapcsolat:

  ” A kálium egyike annak a kevés könnyű elemnek, melynek természetes radioaktivitása van. A kálium erősebben radioaktív, ha α-sugarak bombázzak. Ez azt jelenti, hogy mesterséges radioaktivitás is fellép, mégpedig pozitronok kibocsátásával, a felezési idő 3 óra. A valószínű folyamat: 19K41 + 2α4 → 21Sc44 + 0n1, a keletkező scandium radioaktív, bomlása: 21Sc44 → 20Ca44 + e

  A 40K elegendő mennyiségben fordul elő a természetes káliumban (és így néhány kereskedelmi forgalomban levő sóhelyettesítő anyagban) ahhoz, hogy egy nagyobb zacskó sópótló tantermi demonstrációkhoz radioaktív sugárforrásként lehessen használni. Az egészséges állati és emberi szervezetben a 40K a legnagyobb aktivitású radioizotóp, megelőzi még a 14C-et is.

  Az emberi test is tartalmaz természetes radioaktív izotópokat.
  Ezek közül a kálium-40 aktivitása a legnagyobb: egy 75 kg-os ember K-40-ből származó aktivitása kb. 7300 Bq, vagyis másodepercenként kb. 7300 darab kálium-40-es atommag bomlik el a szervezetében.”

  Ha a Norbi-féle sót vesszük alapul, annak fogyasztása a közel 50%-os KCl arány miatt a Papp Lajos által ajánlott 1:30 K-Na arányhoz viszonyítva közel 15-szörös kálium bevitelt jelent, így a radioaktív kálium bevitel is ilyen mértékben növekszik. Ha jól számolom, ez egy 75 kg-os ember esetében 100 000 Bq belső sugárzást okoz! Sugárzásbiológiai szempontból szerintem ez már lényeges kockázati tényező, de ítélje meg az, aki jobban ért hozzá, mint én!
  Tehát szerintem a többlet kálium bevitel miatti radioaktivitás nem kunstikli – ha ezt a szót jól értelmezem.
  Annak meg járjon utána önszorgalomból az, akit érdekel, hogy a tizenötszörös mennyiségű radioaktív kálium elektromágneses térben milyen anyagra bomlik, mit tesz a sejtmembránnal, vagy a DNS-sel, stb.
  Itt kérek bocsánatot azért, mert az „Összeröffenés”-re küldött meghívásodra nem reagáltam annak idején – illett volna megköszönni legalább, tudom…(akkoriban a haarp-olás miatt a sokadik kokit kaptam)

 45. 46: „Sajnálom, hogy a margarin kontra vaj posztot (is) elvittem egy kicsit más irányba, de most már mindegy” — Lehet, hogy neked minegy, de nekem nem.

  A megköszönésedre nem tartottam igény, és folyamatos mea kulpázásodra sem. cselekedj úgy, hogy ne legyen rá szükséged.

  Akkor most kiderült, hogy okoskodásod mögött a Wikipédia áll? A kunsztstiklit én írom úgy, ahogy a magyar kiejtés megkívánja. Ezért nem találtad meg sehol.

  A kálium bevitel növekedéssel kapcsolatban az okoskodásod rossz. Az emberi testben kb 150 g kálium van. Ezt te nem tudod felvinni harmincszorosára, mert az 4,5 kg lenne. A természetes radioaktív kalium részaránya 0,01 %, a felezésideje pedig 1,25 x 10^9 év összehasonlításként a Föld kora 4 x 10^9 év. Tudod mit, én nem félek tőle. Ezért nem foglalkoztam vele.

 46. 45 Hát az a baj, hogy amikor találtam egyet azt nem jegyeztem meg, most meg, hogy keresem nem találom a sok példa között 🙂

 47. 47: Így van, a szervezet KÉNYTELEN fenntartani a homeosztázist, homeosztázis pedig akkor van, ha a vér (ill. általában az extracelluláris folyadékok) kálium-tartalma nem magasabb 5,5 mmol/liternél. A kérdés, hogy a kívülről bevitt táplálék mennyire ROMBOLJA a homeosztázist, vagyis a szervezetnek mennyi munkát kell elvégezni ahhoz, hogy fenn tudja tartani a homeosztázisát. A sokat emlegetett „méregtelenítés” tulajdonképpen ezt jelenti – a megfelelő anyagokat a megfelelő helyre (nehézfémeket pl. a szervezettől minél távolabbra).
  Ha több káliumot viszel be, az nem azt jelenti, hogy több kálium marad benn, ha több marad benn, meghalsz, 7-8 mmmol/literes kálium a vérben már olyan elektrolitzavart jelent, ami azonnali szívhalált okoz.

  No, de számoljunk egy kicsit.

  Az emberi szervezetben az intracelluláris folyadék (vagyis a sejteken belüli „lötty”) a testsúly kb. 33%-a, vagyis mondjuk egy 70 kilós férfi esetében 23 kg. Az extracelluláris folyadék (vagyis minden folyadék, ami a szervezetben a sejteken kívül van – pl. vér) 27%, vagyis kb. 19 liter. Az intracelluláris folyadékban a kálium mennyisége kb. 140 mmol/liter, a nátrium 4 mmol/liter; az extracelluláris folyadékban pont fordítva van, ott a nátrium a 140 mmol/liter, és a kálium olyan 4 mmol/liter (az ionösszetételeknek ez a különbsége felelős az ún. Donnan-potenciálért, ami pl. az idegsejtek működésének is az alapja – persze ennek a kialakításában számos más összetevő, pl. fehérjék is részt vesznek). A gyorsan cserélődő folyadék az extracelluláris tér, ezen belül is a vér, hiszen a vese a vérből képez szűrletet, abból választ ki. Az extracelluláris térben tehát 19×4 = 76 mmol kálium van. A periódusos rendszerből látható, hogy 1 mol kálium-ion tömege kb. 39 gramm (most az egyszerűség kedvéért számoljunk a legstabilabb izotóp moláris tömegével). Vagyis a 76 mmol összesen 76×39/1000=2,9664 gramm kálium – ÖSSZESEN, a teljes extracelluláris folyadékban. A vér ebből olyan 5,5-6 liter egy 70 kg-os embernél, vagyis egy egyszerű arányosságból kb. 0,858 gramm. És ezt nem kell minden nap bevinni, hiszen az ember nem veszíti el a teljes vértérfogatát naponta. Az extracelluláris folyadék többi része jóval lassabban cserélődik. Az intracelluláris folyadéktér pedig javarészt állandó, valamennyi változás nyilván van, bizonyos sejtek elpusztulnak, mások osztódnak, de ez nem igazán nagy mennyiség. Néhány század gramm kálium bőven elég naponta, az pedig tényleg megtalálható a mindennapi táplálékban.

  Összehasonlításképpen, hogy állunk a nátriummal? A nátrium moláris tömege felfelé kerekítve 23 gramm/Mol. 19 literes extracelluláris folyadéktérrel és 140 mmol/literes nátrium-koncentrációval számolva az ugye 61,18 gramm nátrium. 5,5 literes vértérfogatra 17,71 gramm… ez a káliumnak több, mint 20-szorosa! Ezután szerintem borítékolható, hogy a bevitt nátrium aránya a káliumhoz képest legalább 20-szoros kellene, hogy legyen.

  Ehhez képest a hivatalos orvosi ajánlás jelenleg az, hogy fogyasszunk kétszer annyi káliumot, mint nátriumot… ez minimum abszurd.

  De hogy mennyire állja meg a helyét a népirtás-elmélet káliummal… hát, ez jó kérdés. Nem túl egészséges dolog a kálium nagy mennyiségű fogyasztása, az biztos. De hogy ezzel akarna valaki népet irtani… nekem ez egy kicsit kiveri a biztosítékot, de lehet, hogy igaz.

 48. 49: Amit nem értek, az a következő. PANANGIN néven lehet kapni kálium és magnézium vegyület keveréket. Ezt szívbetegeknek írják fel, elsősorban IBSZ betegeknek. Az köztudott, hogy a magnézium hatására a szív nagyobb oxigénhiányt is tolerál, de mi a fenének van benne kálium?

 49. Szerintem azert lehet, mert az ajanlott beadasi mod az, hogy 5%-os glükoz-oldatban feloldjak, es igy adjak be. A glukozrol tudni kell, hogy ha hirtelen megno a verben a szintje, akkor az ezaltal kivaltott heves inzulinvalasz miatt gyorsan csökkenhet a ver kalium-szintje, mivel a glukoz felvetele a sejtekbe a kaliummal egyutt törtenik. Pl. hyperkalaemianal nemzetközileg nepszerü, gyors terapias modszer, hogy cukoroldat es inzulin kevereket adjak be, igy a gyorsan bejuto cukor es nagymennyisegü inzulin gyorsan belep a sejtekbe, es a kaliumot is „magaval rantja” – igy csökken a ver kalium-szintje. A kalium szerintem ezert van az oldatban a magnezium mellett. Ha gyorsan be akarjak juttatni a magneziumot a sejtekbe, akkor ezt ugy csinaljak, hogy a cukoroldatban feloldott Panangin melle adnak meg egy kis inzulint is, igy mind a magnezium, mind a kalium, mind pedig a cukor gyorsan felszivodik a sejtekbe, es gyors a hatas.

 50. 49. 51.
  Barátnőmmel tegnapelőtt pont ilyen témában tanulgattunk reláció analízises példákon. Hát mondhatom, hogy nagyon nehéz még neki is a visszahatásokat, kölcsönhatásokat megértein, megtanulnia (gyógyszerész lesz). Egyébként kiakasztom az innen onnan szedett (koleszterin, paleo, tej, cukor dolgaimmal) 😀
  Ez egy szép összefoglalóan volt a kálium/nátrium vitának. Itt azt ismerem fel, hogy van egy adott probléma, amire túlzottan összpontosítanak és akkor ezekre találnak ki komplex gyógymódokat (cukros-pirula stb.). Csak meg kell érni néhány vitához, olvasni és olvasni kell tankönyveket.
  Én pl ebből a káliumot veszélyesnek hozom ki tényleg ha hibátlan a levezetésed jancsika. Köszönöm a kifejtést.

 51. Annyira érdekli a miniszterelnököt a „zemberek” egészségi állapota, hogy a rezidensek fizetésemelésére nem jut 100 milliárd Ft (ami persze nem kevés – de havi 80 ezerért nem fognak dolgozni, azt mondják), MOL részvényre viszont 500 milliárd igen. Nehogy má’ az zoroszoké legyen! Védjük meg Magyarországot. Ja, hogy a ‘zemberek közbe’ kihalnak, mer’ nincs orvos? Legalább nincs velük gond.

 52. 53: Annak idején a MOL részvények eladása nagy szemétség volt. Most a visszavásárlás viszont nagy marhaság.

 53. 54: Azt nem tudom, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyon mekkora hányada lehet MOL részvényben, de Matolcsy már bizonyára tudja, de gondolom, együttesen nem kis vagyonról lehet szó.
  Feltételezem, hogy ennek az akciónak több van a hátterében, mint hogy huszárosan megvédtük (mitől is?) a MOL-t. Nem lennék meglepve, ha az így állami kézbe kerülő részvénypakettet közelebbről meg nem nevezett „kisbefektetők” számára értékesítené a kormány (esetleg kedvezményesen – magyar részvényt magyar /mohó/ kézbe 🙂 ), mindenféle hírverés nélkül.

 54. A mol részvény egy darab papír csupán, a mol 1000 milliárdos tartozást görget maga előtt, még az idén elválik a szar a víztől…

 55. 56: MOL vizeken nem hajózok, de nagy marha az, aki kiad 500 milliárdot a semmire. Vityáék se komplett hülyék /ámbár erre nem vennék mérget/. Vagyis mivel bizonyítod, amit állítasz?

 56. Nincs kedvem kikeresni a katymazból, teljes a ködösítés de a lényeg, hogy a nagy lejtőn eltőzsdézték a mol vagyonát a szakemberek…Aztán hogy állami segítséggel mire jutottak azóta azt nem lehet tudni, de a mol belső intézkedései is arra utaltak ez előtt már másfél évvel, hogy baj van csak mivel stratégiai cég meg sok a komcsi barát ezért mindent lehet. Szerintem most feltornásszák az árat, hogy magasabbról lehessen shortolni. Benfentes kereskedés ez..

 57. 58: A válságban minden nagy cég elvérzett, ha akkor lett volna pénzem, tutira bespájzolok MOL meg OTP részvényből, azt még a hülye is tudta, hogy a részvényárak idővel felmennek a korábbi szint közelébe. Amit az akkori (orosz) vételi és a mostani eladási ár is tükröz. A szocik persze már bűnügyet emlegetnek emiatt 🙂 .

 58. Ne is mond, azóta is verem a fejem a falba, hogy nem vettem 1200forintért otp-t, de attol tartottam hogy 500 lesz. És azóta se mertem belevenni…

 59. 53: Ez egyebkent több szinten is erdekes. Szamoljunk ugyanis egy kicsit.
  100 milliard forint… Ma Magyarorszagon van 36.000 szakorvos es 6800 haziorvos, valamint meg kb. 100.000 egeszsegügyi dolgozo. Szamoljunk összesen 150.000 emberrel. 100.000.000.000/150.000=10.000.000/15=666.666,667 forint, vagyis kb. 670.000 forint MINDEN EGYES EGESZSEGÜGYI DOLGOZORA. Ha evente 100 milliarddal többet forditananak az egeszsegügyi szektor berezesere, akkor havi szinten valamivel kevesebb, mint 60.000 forinttal lehetne növelni a bereket. Ha CSAK az orvosok berezesere forditanak ezt az összeget (ami termeszetesen jo nagy igazsagtalansag lenne), az ugye 43.000 orvosra vetitve evi 2.325.581 forint, gyakorlatilag 200.000 forint havonta. Ha csak a rezidensekre forditanak ezt a penzt, akkor most 1280 rezidenssel szamolva (4 orvosi egyetemünk van, mindegyik kb. 160 rezidensi helyet hirdet meg evente, es ket ev a rezidenskepzes), az REZIDENSENKENT 78.125.000 forint. HETVENNYOLCMILLIO!!!! Szoval hogy a jo eletbe kerülne a rezidensi berek emelese 100 milliardba????

  100 milliardbol konkreten el lehetne erni azt a netto bert, amit az orvosok most elvarnanak Magyarorszagon a felmeresek szerint, kb. 400-450.000 forintos netto berröl van szo szakorvosi szinten. Ujabb 100 milliardbol a teljes egeszsegügyi munkaallomanyt megfelelö berekkel lehetne „megkinalni”. Az 200 milliard plusz raforditas. Összehasonlitaskeppen az egeszsegügyi kassza kb. 1500 milliard, amibol a jelenlegi netto berköltseg olyan 150 milliard ÖSSZESEN, vagyis kb. a teljes agazat penzenek a 10%-a. Ha az agazat teljes költsegvetesenek a 25%-at forditanak berköltsegekre, abbol:
  – megallithato lenne az orvosok elvandorlasa
  – magas szintü szakmai elvarasokat lehetne tamasztani, HISZEN megfelelö javadalmazas lenne a masik oldalon
  – jol motivalt munkaerövel lehetne kiepetni a magyar ellatasi rendszert
  – összessegeben DRAMAIAN javulna az egeszsegügyi ellatas szinvonala Magyarorszagon.
  Penz tehat van, csak nem arra költik, amire kene.

  Meg egy gondolat a vegere. Termeszetesen barki megemlitheti (es igaza is lenne az illetönek), hogy vegig NETTO berekkel szamoltam. Hat igen, ugyanis közalkalmazottat adoztatni ragyogo penzügyi trükk, de a penzforgalom igy közvetetten a GDP fiktiv összegekkel valo növelesen tul semmi ertelme. Magyarorszagon ugyanis az összes közalkalmazott ugyanabba a központi költsegvetesbe fizeti vissza az adoit, ahonnan a fizeteset kapja. Nincs külön EÜ kassza, a korhazak nagyreszt allami vagy önkormanyzati tulajdonu szervezetek, vagyis minden a központi költsegvetesbe folyik be es folyik is ki onnan. Akkor mert is eri meg a magyar allamnak adoztatni a közalkalmazottakat?
  A matematika ismet a segitsegünkre siet. Szamoljunk. Magyarorszagon van 750.000 közalkalmazott, az atlag brutto berük olyan 250.000 körül van, az atlag netto most, ha jol tudom, 140.000. Az fejenkent, havonta 90.000 forint plusz persze a brutto utan befizetett munkaltatoi jarulekok, de erre most pontos szamot ne kerjetek, szamoljunk a brutto 30%-aval, az kb. 80.000 forint. 170.000 forint, amit minden honapban visszafizetnek abba a kasszaba, ahonnan a penzt kaptak. A 750.000 közalkalmazottra evente az 750.000×170.000×12=1.350.000.000.000, azaz 1350 MILLIARD forint „talalt penz”, nem letezö, fiktiv penzugyi forgalom, amit egyetlen tollvonassal generaltak, viszont gyarapitja a magyar GDP-t, vagyis el lehet adositani (hiszen, ha megnezzük, az eladosodast mindig GDP-aranyosan hatarozzak meg). A jelenlegi 85%-os eladosodassal szamolva az 1080 milliard forint allamadossag, amit ugy vehetett fel a magyar allam, hogy „nem volt akkora gaz”, hiszen kompenzalta a fiktiv összeg GDP-növelö hatasa.
  Szep, nem?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük