(443) Tibor bá blogja – Tiszta, vagy megújuló energia

önarcképTudom, hogy kiábrándító vagyok, de ilyen a világ.

Sokak kedvenc témája a tiszta vagy megújuló energia, azaz CO2 kibocsátás nélküli energia kinyerése, illetve olyan, amihez nincs szükség fossziliák elégetésére, és nincs szükség ásványanyagokra. Még „szakemberek” is úgy hisznek benne, mint annak idején a perpetuum mobilében, és persze pontosan annyira lehetséges, mint az örökmozgó megtalálása. Ne keltsünk az emberekben hamis reményeket! Mondjuk ki, olajtól független, tiszta energia nem létezik. Az eddigi próbálkozások feltétele a fossziliák rendelkezésre állása, mert nélkülük nem megvalósíthatók. Napkollektorok, napelemek, szélturbinák csak első rátekintésre nem igényelnek fossziliákat, mert megépítésük, helyszínre szállításukhoz üzemanyag kell. A napelemekhez akkumulátor szükséges. Még az etanol is igényel fossziliákat. A kukorica termeléshez gépek kellenek, amelyek üzemeléséhez olaj kell. A műtrágya, növényvédő szerek alapanyaga a kőolaj. Az etanol előállításához is kell szén vagy gáz. Az elektromos áram előállításához is kell fosszilia. Gépek, pótalkatrészek, előállítása, szállítása, olajozása-kenése olaj nélkül nem lehetséges. De tegyük fel, hogy korlátlan mennyiségű elektromos energiát nyerünk a napelemekből és a szélturbinákból. A rendelkezésünkre álló gépjárművek, hajók, repülőgépek nem működnek elektromossággal. Át lehet alakítani a gépkocsikat elektromos meghajtásra, de az elektromos energia tárolási nehézségei miatt az elektromosság a hajók és repülőgépek meghajtására alkalmatlan. Természetesen át lehet állni hidrogén hajtású robbanómotorokra, de a hidrogén előállításához is energia kell. Arról nem beszélve, hogy az elektromos meghajtású gépkocsikhoz tartozó akkumulátorok fontos része a lítium, aminek a kitermeléséhez, szállításához olaj kell. És akkor még hátra van a világ teljes gépparkjának a lecserélése.

Tetszik nekünk vagy sem, nyersolajra szükségünk van. Ha elfogy a nyersolaj az emberiség egy egészen más életre lesz rákényszerítve. Ahelyett, hogy a megújuló energiára vesztegetjük az időt, okosabb lenne felkészülni az olaj utáni életre, arra, amikor már nem lesz olaj. Sőt, magyar viszonylatban arra is kénytelenek vagyunk felkészülni, hogy olaj ugyan még lesz, de már elképesztően drágán lehet csak hozzájutni, ami egy gazdag országnak, mint például Németország nem jelent különösebb megrázkódtatást, de nekünk másképp kell gondolkodni. Nem tudok számításokat végezni, de úgy érzem, ha a világpiacon az energia ára a mainak a duplájára nőnek, az ország nem bírja el. Nem bírja el, mert a 70-es 80-as évek fordulóján Magyarország ráhangolódott az olcsó földgázra. Nem számított, hogy a 8. emeleten januárban tárva nyitva voltak az ablakok. Szigetelés nélküli házakat építettek, egykörös központi fűtéssel, mert ezekkel spóroltak, a gázzal nem kellett. Mára sok százezer lakás fűtése csak állami szubvencióval lehetséges, mert az mégsem lehet, hogy télen az emberek tömegesen hűljenek ki a lakásaikban. Pedig jó esély van rá. Mindenfajta ígérgetés ellenére keddtől az elektromos áram 5 százalékkal drágult, és az energiák folyamatos drágulásához hozzá kell szoknunk – már ha hozzá lehet szokni. A nyersolaj világpiaci ára 102 dollárra szökött, pedig a kitermelésben és a szállításban semmi fennakadás nem történt, legfeljebb ezeknek a lehetősége vetődött fel. Ráadásul az élelmiszer árak is emelkednek és az előrejelzések szerint az emelkedés folytatódni fog. Nem hiszem, hogy a „tiszta energia” megteremtése lenne a legfontosabb problémánk, mert az időjárás okozta vesztességekről még nem is tettem említést, pedig nagyon úgy néz ki, hogy az időjárási vesztességek évente megújuló jelenségek lesznek.  Nem kell hozzá kristálygömbbe nézni, hogy az ember lássa, a magyar jövő nagyon fekete.      

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

104 gondolat erről: „(443) Tibor bá blogja – Tiszta, vagy megújuló energia

 1. „Szivemből szóltál!” Valóban, az a nagy felhajtás, ami a megújuló energia körül van, az a hamis „habverés” ami ennek a mindenhatóságát hangsúlyozza, káros és abba kellene hagyni. Azonban.! Amennyire káros ennek abszolutizálása illetve elhallgatása annak, hogy ezekhez is kell fosszilis energia, abban mégis segíthetnek, hogy az átmenet a kőolaj korszakból a kőolaj nélkülibe kisebb társadalmi traumával járjon. A másik, ami az élet minden területén – okosan használva – fontos: őszintén kellene beszélni ezekről, ahogyan te is írod.

 2. 1: A felhajtás azért is van, mivel néhányaknak ez hatalmas üzlet. (Agyon támogatott projektek és ezek vonzatai)

 3. Igen, pl. a bioüzemanyagokhoz szükséges növénytermelés állami támogatása (a mi pénzünkből) amely bioüzemanyag energiatartalma jó, ha eléri a termesztéshez és előállításhoz befektetett kőolaj energia tartalmát, de lehet, hogy még annyit sem. Igen. Az üzlet, ami az állami támogatásban van. Ugyanakkor elvész a terület az élelemtermelésből. Eredmény: élelmiszerek mértéktelen drágulása.

 4. Ha a fosszilisektől megfosztatunk, még elképzelni is nehéz, milyen lehetetlen helyzetbe kerül az ország. Az rosszabb lesz, mint a közép- és újkori Magyarország helyzete, mert valamikor legalább a mezőgazdasági termékeinkre nagy piac volt Európa. De ma már a mezőgazdaság is fossziliseken működik, tehát ha nem jutunk hozzá, akkor az azzal rendelkező gazdaságok mellett nulla lesz a versenyképességünk, árakkal simán levernek bennünket még a hátrányosabb természeti adottságok mellett is.
  Ebből legfeljebb egy belterjes vegetálás lehet hihetetlen nyomorban. Még jó, hogy nem ugrott meg a lakosság a világhoz hasonlóan az utóbbi időszakban, így kissé fenntarthatóbb lehet.

  Persze nem mi leszünk az egyetlenek, a világ egyre nagyobb része kerül bele ebbe a helyzetbe. Nehezen tudom elképzelni, hogy ez ne vezessen egy világméretű robbanáshoz…
  Egy ennyire negatív forgatókönyvre készülni – ezt egy kormány nem fogja bevállalni, inkább festik az éppen legfrissebben megálmodott rózsaszín, bizakodó jövőképet.

 5. Tibor bá!Ti itt szétizguljátok magatokat a magyar jövő miatt. Gyurcsány eközben röhög a markába. 🙂

 6. A szükség nagy úr. Csak az „olcsó” etanolhoz kell olaj. A kukorica terem műtrágya nélkül is. Szántani, aratni kézzel, állatkákkal is lehet. Szerszámolajat is lehet készíteni növényi olajokból. A kisebb energiaigényű folyamatokhoz lehet fával, hulladékkal is tüzelni.
  Nyilván üzletet csinálnak belőle, de miért lenne hülyeség a hálózatba visszatermelő szélkerekek, napelemek használata, olaj szempontból ?

 7. Az üzemanyag cellával is ez -is- a baj, platina kell bizonyos folyamatok katalizálásához, a 60-as évek óta nem tudtak előrelépni ez ügyben, hogy helyettesítsék valami más anyaggal. (gondolom nem is lehet, de én nem értek hozzá, így meg mindig drága lesz, és nem jut mindenhova)
  Már most a bontott autók egyik nagy értéke a katalizátor, mert az a pici platina bevonat ami benne van, azt is visszanyerik, újra felhasználják, hisz nagyon kevés platina rejtőzik a föld alatt (eddig se volt sok, és ezután se várható).
  Ha lenne is energia, ennyi embernek nem jut minden nyersanyagból.

  Minden tiszteletem azoké, akik ki tudnak szállni a mókuskerékből, és elkezdtek felkészülni, vagy bármikor át tudnak állni.

 8. 6-ra:
  Ezen a blogon, de mashol is leirtak, hogy az un. megujulo energiak nem elegendoek az emberiseg fenntartasara a jelenlegi letszam mellett.
  Alabb kell adni! A megujulo energiak legfeljebb cak arra lesznek elegendoek az emberiseg egy kicsiny resze szamara, hogy ehen ne haljon. Nem hogy jol eljen, hogy kenyelmesen eljen, hanem csak a közvetlen ehhalal elkerulesre.
  Napelemek nem maradnak meg sokaig, elromlanak, stb. Nem lesz utanpotlas, nem lesz gyartas.
  Szelkerek, csak arra lesz jo, hogy pl, vizet huzzon, vagy malmokat hajtson.
  Nem csak a technologia es gyarak epulnek le, hanem a tudasszint is visszaesik, az elfeledett mestersegek ujra eloterbe kerulnek, es az olyan bonyolult rendszerek, mint az aramvisszataplalas biztosan eltunnek majd.
  A legfontosabb dolog most a tudas megorzese. Aki csak teheti ebbol spajzoljon sokat, leginkabb papirkonyv alakban.

 9. 6:”Szerszámolajat is lehet készíteni növényi olajokból.”

  Óvva intenélek tőle, hogy kipróbáld. A növényi olajok oxidálódnak (népiesen avasodnak) és egy ragacsos gyantás matyi lesz belőlük. Ráadásul a fémek gyorsítják ezt folyamatot. Több kárt okoz mint ami hasznot hoz.

  Amúgy meg Tibor bá nem azt mondta, hogy a szélkerék, meg a napelem hülyeség, hanem azt, hogy hülyeség abban bízni, hogy ezekkel változatlan színvonalon lehet tartani az energia ellátást a fosszilisek kimerülésekor.

 10. 8:
  Teljesen igazad van !
  Csak azért írtam ezt, mert így nem pontos a megfogalmazás, hogy olaj nélkül nem lehet termelni pl etanolt. Persze nem lesz olyan olcsó, hogy megérje teletankolni a kocsit, pöfögni Pesten a dugóban, pár kilóméter megtételéhez.

  Illetve lokálisan, Magyarország szemszögéből jobb kilátásaink vannak, mint a túlnépesedett, sivár országoknak.

 11. Az összes itt felsorolt megújuló energiaforrásra támaszkodó (technikai) eszköz szerintem hülyeség. Ezek mind nagyrészt a fosszilis tüzelőanyagokon (gyártás, üzemeltetés, javítás, karbantartás) alapulnak. Egy szélkerék akkor lenne „igazi”, ha gyártásához csak szélkerekek által termelt energiát használnának fel. Ha így is gazdaságos, akkor oké.
  A későbbiekben ki gyártja le hozzá a pótalkatrészt, mivel és hogyan?
  Vannak valódi megújuló források, de ezek is hasonlók. Ilyen a tüzifa. Az emberiség csak azért nem irtotta ki még az összes erdőt, mert rátalált a fossziliákra. Azért néhány évezred alatt elég szép munkát végeztünk erdőirtásban.
  Vegyünk egy vizimalmot vagy szélmalmot. Ahhoz is kell fa, építőanyag, vas, stb. Lesz elég?
  Konklúzió: Az ember akkor tud fenntartható módon élni a Földön, ha úgy él, mint egy állat.

 12. 6 & 10:
  A kenőanyagra felszisszentem, de sas megelőzött. Legyen ez tanulság, hogy zsigerből nem kell kommentelni, csak akkor ha valamihez értesz.
  12: Jó ez az összefoglaló. Az „állat” egy kicsit erős, de a lényeg az – amit már néhányszor kifejtettem – hogy minden okoskodás csak kitólja a vég kezdetét, de végleges megoldást nem hoz. Az ember abban a pillanatban, amkikor felhagyott a gyüjtögetéssel, halászással és vadászással, kitűzte kipusztulásának dátumát. Mert életvitele csak 10-15 ezer évig tartható fenn. —- Persze érdemes 3-4 generációt még létezni, mert akkor ti is természetes halállal halhattok meg, de az emberi faj megmenéséről le kell mondani. Ne áltassuk egymást!

 13. A jó öreg termodinamika II. főtétele elbánik velünk… Minden, a fizikai világban lejátszódó folyamatot valamilyen koncentrációkülönbség hajt. A működő folyamatok így egyben csökkentik az őket mőködtető (fenntartó) koncentrációkülönbségeket. Eszerint tehát semmi sem fenntartható. A kérdés inkább csak az, hogy valamilyen folyamat milyen időskálán tarható fenn. A fosszilis hajtóanyagokat gyorsan, de csak nagyon rövid ideig tudjuk használni. A földfelszini bioszféra okosabb volt, mert egy tartósabb koncentrációkülönbségre alapozta létét. Ez pedig a napban koncentrált energia és az ehhez képest jóval energiaszegényebb világűr közötti koncentrációkülönbség. Az energiaáram közvetítésében a földfelszini élőlények is részt vesznek, így működtetik magukat. Azonban ez a koncentrációkülönbség is megszűnik egyszer. Azt azonban látni kell, hogy a bioszféra rájött arra, hogy a működéséhez szükséges anyagok mennyisége véges, hiszen a bolygó zárt, de az energiaáram nagyon hosszú ideig rendelkezésre áll. Így az anyagokat csak keringeti a működése során, miközben bekapcsolódik az energiaáramba.

  A megújulónak nevezett energiaforrások is a Napból érkező energiaáramot csapolják meg, ezért fenntarthatóbbak. Ha az ember anyagként és nem energiaforrásként tekintett volna a fosszilis anyagokra, akkor segítségükkel már legyárthatta volna a szélkerekeket és egyebeket, és a maradékot ezek javítására (fenntartására) használhatná. Persze akkor sokkal lassabban „fejlődtünk” volna, és nem állnánk ma egy túllövés után kezdődő szakadék szélén.

  Ez a hajó már elment. A nyersanyagokat hülyeségek gyártására pazaroltuk el. Fogyasztói társadalmat, azilikon mellet és műbrokit gyártottunk, amit most fogunk bekapni. Azonban úgy gondolom, hogy a megújulónak nevezett energiaforrások használata tompíthatná az átmenet sokhhatását, ha nem a jelenlegi agyament állapotok további fenntartására, hanem az átállás elősegítésére fordítanánk őket.

  Szerintem egyéni szinten a „maradék technológiák” használata is eredményes lehet. Itt pl. a „sörkollektorhoz” (www.sorkollektor.hu) hasonló gányolásokra gondolok. Az emelkedő energiaárak fázisában így egy városi lakás energiafogyasztása is csökkenthető. Ezek a dolgok esetleg a kaotikus viszonyok után is használhatók lehetnek egy darabig.

  Bocsánat, hogy ilyen hosszú lett!

 14. Ha a feltételek meg vannak hozzá, bármelyik faj elszaporodik – mi is. Ha feltételek megszűnnek, minden visszaáll a régi kerékvágásba. Lesz egy átrendeződés és létrejön egy új egyensúlyi helyzet. Nem hiszem, hogy az emberiség rövid időn belül kihal, de megszűnik domináns fajnak lenni és a létszáma drasztikusan csökkenni fog. Néhány törzs lazán elél a dzsungelben kőolaj nélkül, de nem jelentenek különösebb potenciált a környezetükben. A felhalmozott tudás nagy része eszközök hiányában feleslegessé válik és lassan elfelejtődik.
  Nem az lesz nyerő, aki részecskegyorsítót épít, hanem akit nem tud utolérni az oroszlán… 🙂

 15. 15: Nekem sohase a terjedelemmel van bajom, hanem a minőséggel. Ha a minőség hiányt terjedelemmel pótólják, akkor szoktam a szélütés szélére kerülni. — Ez így igaz, de 100 olvasó közül 1 ismeri a termodinamikát, ezért félő, hogy a fejtegetésed hmmmm. újszerű lesz nekik. Én 40 éve azt mondtam, hogy atomreaktorokat kellene építeni, de sokat, és az erőtartalékokat arra kellene felhasználni, hogy az atomhulladékokat a Napba lőjük. Ez elég hosszú ideig meghosszabbította volna a kellemes életet, ha hozzá még a Föld lakosságát 3 milliárdban kellett volna maximálni. nade, ezek a hajók elmentek. Ma a legokosabb az lenne, ha a nyersolajból „hungarocel” szerű hőszigetelő anyagokat gyártanának, mert azokkal a jövőben iszonyatosan sok hőenergiát tudnának megspórolni, ami a hiány növekedésével elviselhetetlenül drága lesz.

  14: Amikor egy cikk így kezdődik: „Az olaj, földgáz, szén és a nukleáris energia részaránya 2050-re 5%-ra csökkenhet,” akkor nem olvasom tovább. Nem azért mert ez nem fog bekövetkezni, de maga a cikk első mondata is feltételes módban van megírva. Akkor pedig az egész nem más, mint feltételezés. A tényekre kiváncsibb vagyok.

 16. 14: „2050-re a globális épületállománynak meg kell közelítenie a zéró energiafelhasználást, az elérhető legjobb technológiákat kell szabványként meghatározni minden fogyasztói és ipari berendezés esetén. Ezen felül intelligens hálózatokat kell építeni”

  Lecserélni egy teljes infrastruktúrát szűkülő erőforrások mellett. Nem rossz gondolat, csak az a baj, hogy a megoldás a szakadék túloldalán van és a szakadék nem egy ugrás széles, hanem jóval több.

  Gyenge példa: hajléktalan is megkaphat jó állást, csak fodrász, pedikűr, manikűr, Armani cucc, bérelt/vásárolt kocsi, mobil kell és lehet menni csomó interjúra. Megoldható, csak nem tud odáig eljutni.

 17. Amúgy a hőszigetelés az tényleg jó ötlet, mindenképpen meg kellene csinálni. Valamelyest tompítaná a becsapódást. 🙂

 18. Az állatvilágban rendszeresen előfordul, hogy különféle természetes ciklusok, lengések következtében egy terület eltartóképessége jelentősen megváltozik, ezzel együtt az eltartott állatok száma is. Aztán amikor jön az eltartóképesség csökkenése, a természet könnyedén lerendezi: Az egyébként is folyamatosan működő természetes szelekció, amely a természetes módon meglévő fölös szaporulatot eltünteti egy kissé magasabb lesz az átlagosnál, és a probléma már meg is szűnt. A fölös létszámtól nem lesz társadalmi válság, forradalom, háború.
  Szóval ha azt mondjuk, hogy vissza kell állni a népességgel egy alacsonyabb szintre, ez már nem ilyen egyszerű, abba akár az egész emberiség is belepusztulhat, mert senki nem tudja kivonni magát azokból a konfliktushelyzetekből, amit ez szükségszerűen kivált.
  Az emberiség szintjén már nem működhetnek úgy sem a dolgok, mint mondjuk – számomra megrendítő történet volt – mikor pár éve a bányában rekedt amerikai bányászok közül az egyik odaadta tartalék készletét ifjú kisgyermekes kollégájának, hogy annak több esélye legyen élve megérni a mentők érkezését, és sikerült is. Kis közösségekben ilyesmi előfordulhat, de társadalmi méretekben senki sem óhajtja feláldozni magát a többiek túlélése érdekében. itt kemény élethalál harc lesz, valakik valakik ellen, a szereposztást majd az élet írja meg.

 19. Szerintetek lehet építeni piramist possziliák nélkül?!

  Nem kell beijedni, egyszerű evolúciós folyamat lesz. Aki tud alkalmazkodni az új körülményekhez az túl fogja élni. Aki nem, az nem.

  Aki kevéssel beéri, nincs mitől tartania…

 20. 3ra:
  Tervezem már egy ideje ennek az ötletnek a hasznosítását,nagyon jónak találom de a gyakorlatban majd elválik.

 21. Tiborbá, fekve röhögök az ötleteden, a napba lőni az atomhulladékot?? Atomerőmű? A legveszélyesebb sport egy döglődő gazdaságban butuló emberiség mellett atomerőművekkel meg részecskegyorsítókkal szórakozni!
  Szerintem a tudatszintet kell növelni és majd megszületnek a megoldások. Elkerülhetetlen egy összeomlás de szerintem már vannak tervek és találmányok a szép új világ(rend) működtetésére de előbb 4/5 emberiség minusz mert ennyien nem megy.
  Van olyan társadalmi berendezkedés ami fenntartható de nem ekkora pazarlással. Lehet olyan gépeket tervezni amik kvázi örök életűek és nem megy kárba néhány év alatt a nyersanyag és az előállításába belefektetett energia csak ugye az emberi természet. Nálam a tanyán még van 1800-as évekből származó terménydaráló tökéletes állapotban! Csak meg kell forgatni, még az unokám is használhatja majd mert nem tud tönkre menni ha van egy kis disznózsír a tengelyekre :-))
  A mai technológiák mellett még ennél is sokkal de sokkal tartósabb gépeket is lehetne gyártani de ész nélkül nehéz felfogni ugye miért is kéne.
  Majd rájönnek az urak, hogy a pénzt nem lehet megenni!
  Ez egy nézőpont, de ha jobban megondolom akkor nem lehetnek ilyen hülyék a nagyfiúk, gondoltak ők erre mert füttyszóra nyitják azokat az ernyőket majd egyszerre, jól átgondolt tempóban. Gedeon, figyelem. 🙂

 22. szerintem tök jó ötlet a napba lőni a szemetet nekem is eszembe jutott már. Hogy energiaigényes arról meg éppen most beszélgetünk.
  Spórolni a közlekedésen lehetne sokat. A világ legnagyobb idiótaságának tűnik, hogy egy 2 tonnás kocsit mozgat a motor, azért hogy 80 kilónyi (egy fő) hasznos tehert elszállítson. Az már egy más kérdés miért 2 tonna egy kocsi, a forma-1es autók 600 kilósak, és 200km/ó fölötti ütközések után integetve szállnak ki belőlük. Az utcára nem kellenek 18 ezret pörgő, 350 km/ó-ra képes motorok, szerintem 500 kiló körül ki lehetne hozni egy 4fős városi kiskocsit.
  A másik dolog az akkumulátor, az energiatárolás. Kicsiben én inkább lendkerékben gondolkodnék, mondjuk a közlekedéshez. Nagyban pedig gravitációs előművel is meg lehetne oldani, egy nagy tartály a padláson meg egy a pincében eseteleg egy nagy tartály Gyöngyösön meg egy a Kékes tetőn. Amikor süt a nap meg fúj a szél felpumpálják a vizet amikor nem, akkor pedig leeresztik és közben hajtja a turbinát.

 23. „E könyv első kiadásakor, 2004-ben a következő idézet állt a címlapon: „Annak az esélye, hogy az emberiség megéri a XXI. század végét, nem nagyobb 50 százaléknál.” (Sir Martin Rees – brit királyi főcsillagász). Most 5 évvel később ezt az idézetet túlzottan optimistának ítélem. Mai álláspontom szerint az emberiség nem fogja megérni a 2100. évet.”
  (Antalffy Tibor: Van-e jövőnk? Második, átdolgozott kiadás. © Antalffy Tibor, 2009)

  Bár a könyv sokkal több aspektusban vizsgálja az elkövetkező éveket, évtizedeket, nem csak a megújuló energia szemszögéből, de nagyon érdekes írás és az emberiség „jövőjének” szempontjából nem csak a megújuló energia léte/nemléte az ami eldönti, hogy a jövőben lesz-e emberiség. Ez sokkal összetettebb kérdés annál.

 24. Lesznek még betyárok a hortobágyon figyeljétek meg. Jól fog jönni még az, ha valaki subát tud készíteni, meg karikást.

  Én már faragom a csanakot magamnak, meg a fokost.
  Amúgy meg azon gondolkodom, hogy kitanulok kovácsnak. Ki tudja? Lehet, hogy jól fog majd jönni.

 25. Na ez egy jó írás! Az optimizmus mehet a komposztba.
  Nem is baj, hogy keveseket érdekel a jövő (a valódi). Ha csak egyötöd ennyien maradunk is, a Földnek nagyon hosszú ideig tart majd, hogy „kigyógyuljon belőlünk” főleg, hogy annak a lélekszám csökkenésnek nem csak füstje lesz.

  26: Engem inkább az a kérdés aggaszt, lesz-e nekünk majd Hortobágy.

 26. 27-re:
  „Ha csak egyötöd ennyien maradunk…”
  A tortenelmi idokben kb 1 miliard ember elt a foldon, ennyit tudott akkor eltartani a termeszet.
  Akkor meg szabad volt inni a Tisza vizebol, stb.
  Ha most is szabadna inni a Tiszabol, akkor is csak 1/7-ed ennyien maradhatnank, de mert megmergeztunk mindent, meg kevesebben. Csak tippelek: 1%

 27. Akkor romlott el a világ, amikor a szükségleteinken felül kezdtük használni a Földön található nyersanyagot és energiát, és fogyasztói társadalommá lettünk. Ez szerintem a pénz feltalálásával kezdődött.

  Mi lenne a megoldás a mai helyzetben?
  – A károkat nem tudjuk visszafordítani, megbolygattuk az egyensúlyt, majd beáll helyette egy új. (Nem biztos, hogy lesz benne helyünk.)
  – A szél- és napenergia jobb, mint a fosszilis, persze ez sem tökéletes. Ma még valóban fosszilis energiával állítjuk elő a napelemeket. De ha elég sok szél- és naperőmű lesz, akkor már elő lehet állítani az újabbakat a régiek segítségével, fosszilis energia nélkül. Talán ez lesz a megoldás, talán nem.
  – Mindenképpen vissza kell fognunk a fogyasztásunkat (akár magunktól békés úton, akár úgy, hogy háborúzunk és kiirtjuk egymást, akár úgy, hogy a természet pusztít ki minket*), mert a fogyasztói társadalom anyag- és energiapazarló, hulladéktermelő folyamatai nem fenntarthatók. (Érdekes, hogy a természet nem ismeri a hulladék fogalmát, ott teljes körű újrahasznosítás van. Mindenki valakinek a hulladékából él.)
  – Az atomerőmű összességében tényleg kímélőbb, mint a fosszilis (bár a sugárzó anyagok elhelyezése még részben megoldatlan), de ez sem tökéletes (talán majd a hideg fúzió, ha egyáltalán lehetséges).
  – Vegyük figyelembe, hogy a legtisztább energia az, amit nem kell megtermelni, és takarékoskodjunk a napi energiaszükségletünkkel!
  – És még egy megjegyzés: éltek emberek a Földön a fosszilis energiahordozók megjelenése előtt is. Talán vissza kellene térnünk az életmódjukhoz?

  De amilyen értetlen és szűklátókörű az emberiség, és amilyen sebességgel rohan a falnak az egyének többsége, a legtöbb kormány, a kapitalista rendszer és a fogyasztói társadalom, lehet, hogy már csak 1 kérdés maradt. Ki fogja eltemetni az utolsó embert?

  *Energia és fogyasztás szempontjából mindegy, de inkább az első verziót támogatnám.

 28. Azért kíváncsi lennék rá, ha a fosszilis energiát kivonnánk a rendszerből, akkor mennyit érne az emberiség felhalmozott hatalmas tudásanyaga.
  Vajon tudná-e az emberi életet jobbá tenni a fosszilis nélküli világban élt emberekéhez képest, vagy az egész értéktelenné válna, mert áttételesen minden ilyen tudás a fosszilis energia átalakításáról szól a szükségleteink kielégítésére szükséges termékekké és folyamatokká?
  Ha ez utóbbi a helyzet, akkor az emberiség visszasüllyed a XVIII. század szintjére, illetve népességben még ez alá is, mert a természetes erőforrásokkal is rosszabbul állunk mint akkor álltunk.
  De lehet, hogy a tudományos ismeretek egy része ezt esetleg kiegyenlíti valamennyire.

 29. Még a végén ránkköszönt egy steampunk korszak.
  Esetleg visszatérünk a Dumas korabeli időkbe némi mai tudással felvértezve és úgy fogjuk a lovagi párbajokat vívni.
  Esetleg csak normál egyszerűséggel barbár módon meg fogjuk egymást enni.
  A megoldás tényleg az lenne, ha visszatérnék valamennyire a gyökerekhez, elkezdenénk végre komolyan emberi erővel dolgozni, mezőgazdálkodni, állatot tartani, minél többfélét és egyszerűen boldogan élni.

 30. Sajnálom kedves kommentelők, de néha nekem is van magán elfoglaltságom. Az előzetes moderációt néha a rendszer a saját szakállára csinálja az URL tartalmon kíül, de ezen állítani fogok.
  Aki nem tudja mi a lényegi külünbség a részecske gyorsító és az atomreaktor között, az kerülje el a témát. Semmi se abszolút biztonságos. Csernobil kifejezetten a szovjet rendszer hülyeségének a következménye. Az atomreaktornak én se vagyok híve, de az alternatíva hoszú távon, hogy vissza kell menni a barlangba. A legnagyobb és nem megoldott probléma az atomhulladék, nem a biztonságos üzemelés.
  A Húsvét-szigetet sokan olvasták, OK. de senki nem tudja az igazi okot. A csoportok versenyeztek egymással, hogy ki tud nagyobb és több szobrot állítani. Ez volt a bukás közvetlen oka. Persze a lényeg, ami a számunkra tanulság, hogy nem vették észre a folyamatot. Vagyis, hogy egyre fiatalabbak voltak a legerősebb fák, és a fairtással le kellene állni.

 31. khm.

  Tibor bá, a húsvét szigetekkel kapcsolatban pont ezt írtam. A szobrok miatt aprították ki az erdőt.
  Csak valahogy eltűnt a kommentem. Tehát volt aki tudta.

 32. 34: OK. Csak arra mutattam rá, hogy mi volt az oka annak, hogy azokat a haszontalan szobrokat felállították. Idióta, haszontalan, versengés. Diamond azon morfondírozott, hogy mi a fenére gondolhatott az a pasi, aki az utolsó fát kivágta? Félő, hogy itt is lesz „utolsó fa”. Az ilyen Miskolczi félék fogják kivágni.

 33. Van egy érdekes kis előadás, melyet George Carlin (humorista) tart, és amely azt a kérdést feszegeti, hogy a földön semmi sem véletlenül alakul ki. Lehet hogy minket embereket arra talált ki az evolúció, hogy kitermeljük a föld alól a fosszilis energiahordozókat, és dolgozzuk fel, és műanyaggal árasszuk el a felszínt, aztán kipusztuljunk. Magyar felirattal, érdemes megnézni:
  http://www.youtube.com/watch?v=rmKScssfbus
  Ha már volt esetleg egy előző postban, akkor bocs….

 34. 36: Már volt, de ettől függetlenül KÖSZÖNJÜK. Ha jól emlékszem, a múltkor nem volt felírat.

 35. Szerintem az autógyárak birtokában vannak a kőolajmentes technológiáknak. Csak még nem jött el az ideje. Azért, mert nem lehet venni minden autósboltban a mainál 10-szer hatékonyabb akkumulátort, az nem azt jelenti, hogy nem tudunk olyat gyártani.

  Az igazi kutatás sosem a nyilvános szférában zajlott.

  Ha valaki azt mondja Tibor bának 30 évvel ezelőtt, hogy 30 év múlva _mindenkinek_ 20 grammos telefon lesz a kezében, amivel az egész világot behálózó számítógépes hálózatra tud csatlakozni, nyilván kiröhögi.

  Szóval vannak még tartalékaink.

 36. 10, 13:
  Tevedtek. Nem etolajra gondoltam, hanem novenyi olajokbol szintetizalt olajokra, leteznek ilyenek az iparban is …
  Inkabb azon kellene elgondolkozni zsigerbol, hogy egy atomhulladekkal teli rakettat, ami akar fel is robbanhat, vissza is hullhat a fejunkre, mennyire biztonsagos felloni 🙂

  Egyebkent meg szerintem a napelemeket, szelkerekeket nem azert gyartjak, hogy „valtozatlan eletszinvonalat igerjenek az osszes embernek” hanem, hogy adott helyen hosszu tavon olcsobb legyen az energiakoltseg.

 37. 17:
  Végül is az újszerűség miatt írtam be. Lelkes olvasó vagyok, és általában egyetértek a posztok megállapításaival, ezért ritkán kommentelek. Most két dolgra akartam rávilágítani a fejtegetéssel:
  1. Szigorúan véve semmi sem fenntartható, de ez nem az emberiség hibája.
  2. A megújulónak nevezett energiák nem helyből szarok, hanem a dolgok jelenlegi állása mellett már kevesek az üdvösséghez. Nekem inkább egy helyből lefikázás jött át, de a válasz alapján látom, hogy nem ez volt a lényeg.
  Végül, a háttérhatalom ténykedésén kívül a fizikai törvények olyanok, amin nem tudunk változtatni, de nagyban befolyásolják az életünket, ezért érdemes foglalkozni velük.

 38. Azt hiszem tévedésben van az aki a megújuló energiákra csak úgy tud tekinteni mint a foscillis energiák kiváltójára.
  A megújuló energiák képesek arra, hogy önellátóvá válj és ezáltal függetlenedj a jelenlegi kiszolgáltatottságodtól. Szerintem ez az elsődleges oka, hogy nem engedik az elterjedését. Gondolj csak bele: ki vásárolna áramot, ha megtudná termelni magának – senki -. Nem volna kit kizsákmányolni. Ha elterjedne ez a szemlélet, akkor előbb utóbb más területen is változásokat hozna.

 39. 41: A probléma az, hogy a megújuló energia messze nem versenyképes a fosszilis energiával, sokkal drágábban, és sokkal több befektetett energiával lehet előállítani, hiába van belőle sok forrás szintjén.
  Ettől még használható, de ha feltételezzük, hogy a világ egyik fele ezt használja, a másik meg még mindig rendelkezvén fosszilisekkel, abból nyerné az energiát, akkor az utóbbi olyan versenyelőnnyel rendelkezne gazdaságilag, hogy megenné a másikat szőröstül-bőröstül. És önként nem is fog lemondani erről az előnyről az azzal rendelkező ország. Meglehet, juthat olyan helyzetbe a világ, hogy egy kis része megtartja a jóléti rendszert a fosszilisek birtokában, a többiben meg káosz és nyomor van, és nincs pénz a megújulók fejlesztésére, mert a szerencsésebbik rész lenyúl minden pénzt a kiszolgáltatott régiókból.
  A megújulónak akkor lenne igazán esélye, ha a fosszilis már senkinek sem lenne elegendő az igények kielégítésére. De ez is feltételezné a népesség drasztikus csökkenését.
  De addig eljutni, az egy rémálom lesz…

 40. Nyugodtan használhatunk még kőszenet energiaforrásként a fene tudja meddig. Meglévő technológia van a füstgázokból a szilárd részek kiszűrésére és a széndioxid elnyeletésére. Plussz az atomenergia. Mindegyik olcsóbb energia, mint a mostani megújulók, melyeket dotáció nélkül nem lehetne benyomni a rendszerbe. És még ezen felül is fizetjük a felárat, nézzétek meg a villanyszámlátokat.

 41. 44-re:
  „Meglévő technológia van a füstgázokból a szilárd részek kiszűrésére és a széndioxid elnyeletésére.”
  ???
  Nagyon kivancsi vagyok, hogyan lehet elnyeletni a szendioxidot
  globalis mennyisegben? Realisan megvalositott, vagy megvalosithato megoldas erdekel, egeszen konkretan!

 42. 45.-re !
  ” Nagyon kivancsi vagyok, hogyan lehet elnyeletni a szendioxidot
  globalis mennyisegben? ”

  A természet ezt ősidőktől tudja. A növények a napfény hatására megkötik a széndioxidot. Ebből építik fel a testüket.
  Már csak a leghatékonyabban ” működő ” növényeket kell kiválasztani és minden szabad helyen azt termeszteni.

 43. 38.-ra !
  Gmarko ! Ezt írod : ” Ha valaki azt mondja Tibor bának 30 évvel ezelőtt, hogy 30 év múlva _mindenkinek_ 20 grammos telefon lesz a kezében, amivel az egész világot behálózó számítógépes hálózatra tud csatlakozni, nyilván kiröhögi. ”

  Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy Tibor bá 30 évvel ezelőtt a JÖVŐ MEGÍTÉLÉSÉT ILLETŐEN durván hibázott.
  Akkor pedig mi a biztosíték arra, hogy most nem hibázik??? Semmi ! 🙂

 44. 46-ra:
  Azt irtad „Meglévő technológia van a füstgázokból…”
  Mi az a meglevo technologia? A novenyek mukodese az biologia.
  Ha erre gondoltal mint technologiara, akkor rossz hir, nem mukodik elegge. Folyamatosan novekszik a szendioxid a legkorben.
  Tudsz valami jobbat ennel? Kulonben nekunk annyi!

 45. 47:
  Én kurva sok dologban hibázok, de egyet abszolút tisztán látok. Az adósságodba bele fogsz dögleni. 😀 és nem 30 év múlva. 😀

  46: És azokkal a növényekkel mit tervezel tenni?

 46. 49.-re !
  Tibor bá! Ha téged az tesz boldoggá, hogy nekem adósságom van, akkor, hogy tovább fokozódjon az örömöd, írd ezt meg minden hozzászólásodban, minden posztodban!
  Én kifejezetten büszke leszek rá, hogy a nehéz életedben legalább ennyi jót tudtam adni Neked. 🙂

  Mit csinálok a növényekkel? Egyelőre csak hagyom őket nőni, hogy minél több CO2-t kössenek meg. 🙂

 47. 51.-re ! Ez 2009-es írás. Azóta mi történt???

 48. 50: Ha a föld összes arra alkalmas területét beültetnénk fával, majd hagynánk őket megnőni, akkor pontosan azt a CO2 mennyiséget vonnánk ki a légkörből, mint amennyi belekerült az ember eddigi összes erdőirtása miatt. Az összes fosszilis égetés miatt belekerült pedig benne maradna, sőt folyamatosan nőne, amíg égetnénk őket.

 49. 45: Szénerőművekre gondolok, amelyek áramot termelnek. Nem amit kilehelünk 😀

  A legprimitívebb megoldás a CO2 mésztejben elnyeletése (CaCO3 lesz belőle.) Tengeralattjárókon már ennél kicsit újabb technológiákat alkalmaznak.

 50. hmm.

  Nagyon érdekes dolgokra tudok itt ám akadni.
  A komposztfűtés is (a burgonyatoronyhoz hasonlóan nagyon megragadta a fantáziámat.

 51. Lehet, hogy hülyeség amit írok, de volt az atomhulladékot a napba dolog itt feldobva.
  Nem lehetne valami hasonlót művelni a CO2-vel? ki vele a földről?

 52. 56: És mindenkit, aki aljas módon CO2-t lehel, lőjjünk ki/le. Probléma megoldva. Pont.

 53. 54. Az a baj, hogy a mésztej nem más, mint oltott mész, ami alapanyagához égetni kell a mészkövet, amihez több szenet szabadítasz fel CO2 formájában, mint amennyit megkötsz a mésztejjel, mivel a mészkőből is az szabadul fel az égetés során.
  A föld ezt egy kicsit ügyesebben csinálja, mivel a kiégetést nem oxidálással, hanem a föld belső hőjével végzi el, így „csak” annyi CO2 szabadul fel, amennyit a mészkő valaha keletkezésekor megkötött. De hosszú távon ez sem megoldás, mivel a felszabaduló CO2-t a vulkánok kilökik.

 54. 58: Persze, azért nem is ezt alkalmazzák. (Csak gondoltam ennyire mindenki emlékszik kémiából 🙂 A kérdés az volt, hogy meg lehet-e kötni a CO2-t.)
  Az éti csiga is ügyesen megköti, csak kicsit lassú 🙂

 55. 56: Abszurd, a CO2-t szökési sebességre gyorsítani feltehetően több energiába kerülne, mint amennyi keletkezésekor felszabadult. A radioaktív hulladék esetén más a helyzet, ott gigantikus energiák szabadultak fel a keletkezés folyamán, és kicsi a végtermék tömege. Itt inkább a balesetveszély lehet kritikus.
  De egyébként is abszurd, a szénre és az oxigénre is szüksége van a földi ciklusoknak, csak mi jól összezavartuk ezeket, de ettől ezek még fontos anyagok, hosszú távon ezekkel állítja be a föld a klíma egyensúlyát.

 56. Nekem a cikkből és a kommentekből a következő jött le:
  – Kesergés, kétségbeesés, bizakodás, tévhitek, a tudomány mindenhatóságába kapaszkodás, az emberi korlátok felismerése, apró lépéseket jelentő találmányok bemutatása… Összegezve megjegyezném, hogy bármilyen modern, alternatív vagy megújuló energiaforrást használunk, egy emberre vetítve a jelenlegi energiaflhasználás mértékének a huszadára kellene csökkentenünk a mértékét. Ma az alapvető probléma nem az energiaforrások megtalálása, hanem az erőforrások felhasználásának minősége és hatékonysága! Csak gondoljunk bele, a jelenlegi gazdasági modellek, a mindennapos ingázás, a kamionos szállítások, az oktatási rendszer jelenlegi formája, a mezőgazdaság, stb. mind affelé tendálnak, hogy ne legyen esély a „más jövőt” megalapozni. Hiába tudja, ismeri szinte már mindenki a problémát, hiába izzik talpunk alatt a
  talaj, az érzelmi és értelmi azonosulást nem követi cselekvés. Olyan megfélemlítésben van részünk, mint még soha a világnak! A „velünk született kényelem” elvesztésének réme erősebb minden egészséges ösztönnél és minden érzelmi-értelmi azonosulásnál…

  A Föld „megmentése” felejtős téma. Az esélytelenek nyugalmával dőlhetünk hátra, hiszen a környezeti és ökológiai hatások még visszafordíthatóságuk esetén is legalább olyan hosszú időt vesznek igénybe, mint amennyi kialakulásukhoz vezetett. Lassan már az emebri faj fennmaradásának lehetősége is elszáll. Az emberi társadalom és a jelenlegi kultúránk „megmentése” maximum információs síkon lehetséges. Rövidesen el kell gondolkodnunk azon is, hogyan tudnánk a jelen kor ismeretanyagát biztonságosan átörökíteni, használható formában továbbadni.

  Ott van ugyan egy valóban csak keveseknek jutó -igen szerény körülményeket biztosító- lehetőség a túlélésre, de egyetértek azokkal, akik a kommentjeikben kitértek arra, hogy amíg csak két mber is létezik a Földön, akik nem azonos lehetőségekkel rendelkeznek és tudnak egymásról, addig azok mindent meg fognak tenni azért, hogy egymással versengve a jobb körülményeket használják, függetlenül attól, hogy ez mibe kerül és mit hoz maga után. Ilyen az EMBER.

  Hát, én csak annyit mondanék még, hátha bejön: Játszd újra Sam! 🙂
  Cs.

 57. khm.

  Ha az emberiség elkezd fogyatkozni, akkor az okosabb fele rá fog jönni, hogy csak akkor élhet túl, ha összefog és kooperál.
  A férgese el fog hullani, nem vitás.
  Az elején az erősebb lesz az úr, ez sem vitás.
  De mikor az erő már szart sem fog érni, mert szükség lesz a tudásra, no akkor fog fordulni a kocka.
  Onnantól fog beindulni az emberiség egy más, természetközelibb, földközelibb második aranykora.
  Viszont addig el kell jutnunk.
  Ebben az útban pedig benne lesz az, amiről a humorista is beszélt, hogy a föld bizony meg fogja rázni magát, hogy minket, mint a bolhákat lesöpörjön magáról.

 58. 62-re:
  A „férgese elhullásánál” szinte mindenki el fog esni, aki kooperáló beállítottságú. Erre nemrég eszméltem rá, és ne tudd meg, mekkora erőfeszítést jelent, hogy a neveltetésemmel és a megszokott beidegződésemmel szembe menve egyáltalán próbáljak lelkiekben a „kegyetlen túlélésre” készülni.

  Szóval abban ne bízz, hogy majd a föld alatt vagy biz. rejtekhelyen túléljük, amíg a férgese magától eltűnik… Nagy esély van rá, hogy pont a férgese fogja lakni az utolsó túlélők barakkjait. És az sem utolsó szempont, hogy egy túlélési harc – kényszer, egy háború, nélkülözés és szenvedés, alapjában véve nem a kooperációt és az altruizmust erősíti, hanem épp az ellenkezőjét. Gondolj csak arra, hogy míg egy család vagy kisebb összetartó csoport vonatkozásában jól működik a kooperáció, mi történik akkor, ha egy másik csoport is feltűnik a színen. És az árulókról még nem is beszéltünk…
  Cs.

 59. 51: Kicsi a Világ. Vén Istvánt 1965-ben imertem meg, már akkor találmányokon törte a fejét. Ő az új kor bölcsek kövének keresője, illetve a perpetuum mobile feltalálója. Nagy hibát követett el, hogy a kárpótlási jegyekért 120 %-ot igért. Ez nyilvánvaló csalás. Indított volna egy Rt-t, ahol mindenki vállalja a rizikót saját pénzét illetően. Az ilyen magyarkodó honlapok szerkesztőinek sándéka nemes, de tudásuk csekélyke.

 60. 63:
  A kisebb összetartó csoport számomra elfogadható megoldás.
  Ígyekszem is effelé haladni, több kevesebb sikerrel.
  Jelenleg 4 fiatal család, beleértve az enyémet is kezd el szépen összeszokni.
  1-2 éve volt a megismerkedés, különféle okok miatt, munkatársak, gyerek révén.
  Jelenleg ott tartunk, hogy ha gondja van valakinek, akkor a többiek mennek segíteni.
  a családok hasonlóképpen épülnek fel, apa, anya, gyerek, esetleg mégegy gyerek. a kicsik szinte minden családban 3-4 évesek, a szülők úgyszintén egy korkategóriában mozognak.
  Az érdeklődési körök vegyesek, de mindig van egy közös pont. Egymást figyelemmel hallgatjuk, ötletelünk, néha egészen oltári baromságok is szóba kerülnek. Szinte minden volt már terítéken az ufóktól a hogyan kell berúgni megfelelően témáig.
  A túlélést és a jövőre való felkészülést én kezdtem el pedzegetni mostanában, de csak finoman egyenlőre.
  Ahogy látom, az elvetett gondolatok jó talajba kerülnek, mert érdeklődnek az újabb dolgok után a többiek az összeröffenések alkalmával.
  Sajna ez a vacak hideg idő eléggé szétkapta a brancsot, most nem járunk össze annyira, de már alig várjuk, hogy kisüssön akár csak egy kicsit is a nap és beindulhasson a kint is tartható összejövetelek ideje.
  Ahogy látom, elég jól állnak a témához, érdekli őket, hajlamosak a továbblépésre az önfenntartás egy felsőbb szintjére.
  Jelenleg a szomszédságomból van még két hasonló leosztású család, akiket be akarok fűzni. Az egyik újonc csapatból az apával elég jó kapcsolatom van, ráadásul hasonlóan szereti buzerálni a kertjét-udvarát, mint én, állandóan kinn lomol, mint én. Vele szerintem nem lesz gond az összeszokás, viszont a másik brigád eléggé városi beállítottságú. Velük az informatika és az egészségügy köt össze inkább, ott vannak közös témáink, kapcsolataink. Velük kapcsolatban abban bízom, hogy mivel eléggé biotermék beállítottságúak, és a gyerekük eléggé érdeklődő az udvari, kerti dolgok iránt (bár ők abszolúte nem értenek hozzá) talán így meg lehet fogni majd őket, hogycsatlakozzanak hozzánk. Ha másért nem is, legalább bográcsozni. Jah, a legjobbat nem is mondtam. Az egyik utcabelim vadász, mint az mostanság kiderült előttem. Ritkán van itthon, későn jár haza és nem találkozom vele sűrűn, csak köszönőviszony volt eddig. Valamelyik reggel akadtunk össze egy kis hólapátolás erejéig és váltottunk pár szót. Még ebből is lehet valami.
  Szóval a kisközösségek a nyerők egyenlőre nálam.

 61. 65-re:
  A világért sem szeretném letörni a lelkesedésedet, de szeritem ez a fajta ismerkedős – összejárós közösségépítés csak a jelenlegi „békeidőben” működik. Az első komolyabb valós jelek – történések hatására pacsirtaként rebbenhet szét a csapat. Arról nem is beszélve, hogy bajban ismérszik az ember. Ha majd egymástól függetek, működhet a dolog. Amíg mindenki a saját függetlenségének megőrzésére törekszik, csak szórakozásról, úri passzióról beszélhetünk. Félre ne értsd, nem az irígység, hanem korábbi keserű tapasztalataim beszélnek belőlem. Én is próbáltam közösséget szervezni. Aztán rájöttem, hogy a dolog addig működik, amíg mindenki ki tud valamit venni belőle. Az áldozatvállalásnál fintorogva távoztak a „jelöltek”, s miután már majdnem magamra maradtam, elkezdtem én is inkább -egoista módon- a saját jövőmet építeni. Egész jól haladok, s persze mindig akad érdeklődő, csodálkozó, irigykedő, és fejét csóváló a környezetemben. Közönyös aligha, mert ezen dolgok mellett már most sem lehet közömbösen elmenni.

  Ha meg akarsz győződni arról, hogy az általad verbúválandó közösségnek van -e létjogosultsága, és érdemes -e további energiákat beleölni, ebben bízni, erre feltenni a családod jövőjét, találj ki egy olyan közös célt vagy projektet, amihez áldozatot is kell vállalni. Ha működik és tudtok közösen építeni, használni bármit, van jó esélyetek és majd gratulálok hozzá. Ha viszont nem működik -szorítok, hogy ne így legyen!-, azonnal tudni fogod, mert akire nem számíthatsz, onnantól kezdve elmaradozik, hülyének fog tartani, estleg még meg is fúrhat… Ebben az esetben marad a jelenlegi baráti csevergés, információmegosztás, de mindig figyelj, hogy mi az a határ, ameddig engeded/engedheted a többiek betekintését anélkül, hogy épp a saját esélyeiden ne ronts!

  Ha készek vagytok már arra, hogy például mindenki jövedelemarányosan beszálljon egy közös telek/erdő megvásárlásába, megeszem a kalapom! Pedig -szerintem- jelenleg ilyen cselekvéseken kellene már gondolkodni…
  Cs.

 62. Köszi a komposzt videókat!
  Egyébként ehez is baromi sok energiabefektetés szügséges, mulcsozás,szállítás,csövek legyártása,stb,az energiamérleg hosszútávon lehet csak pozitív.
  Mindenesetre fenntarthatónak tűnik, csak ha majd a kardán hajtású mulcsozó helyett lendkerekes kézzeltekerős lesz divatban akkor jobban meggondolja majd a személyzet mire is használja a keletkezett forróvizet vagy biogázt.
  egyébként 4köbméter mulcs nem kevés, ennyi a kritikus tömeg. kézzel leszecskázni legalább egy hetes munka 4-5 embernek, ha van lendkerekes kézihajtású mulcsozójuk.De olyan nincs.
  Előkészített rőzserakásokkal egy traktor 3 emberrel egy egész nap alatt tudott nállam lemulcsozni kb 2köbmétert…
  Marad a favágás meg a kemence+sparhelt, konyhába lavorbul :-))

 63. 66-ra:

  hmm. Amit írtál tény.
  Ahol mi tartunk jelenleg:
  a családfők közül én és még egy komolyabban foglalkozunk a dologgal, amit írtál, olyan szinten. Tehát telek, erdő gyümölcsös vásárlás és együttes gondozás. A 3. egyén jelenleg a KOMOLY érdeklődést tanudítja, míg a negyedik, mivel időt nem sokat tud most tölteni velünk, elég rendesen le van maradva a dolgokról.
  A gond nem is a családfőkkel lenne, hanem a családokkal, anyusokkal van. A nők mindig ódzkodtak a hirtelen váltásoktól, a nagyobb volumenű dolgoktól, amik esetleg rajtuk túlmutathatnak.
  A szomszédomról már írtam korábban, hogy vele már kertösszevonós, udvarösszevonós dolgokon gondolkodunk. Tehát vele sem lesz gond, ráadásul náluk a család pozitive áll a dolgokhoz. Ebben az esetben az enyém is.

  Szóval lassan haladunk, de biztosan.
  Szerintem nekem, nekünk elég jó esélyünk van egy kisközösség összeverbuválására. Majd meglátjuk mi lesz belőle, nem akarok inni a medve bőrére, de most jelenleg bizakodó vagyok.
  Már csak azt várom, hogy beinduljjon kicsit a jó idő, hogy össze tudjunk röffenni kicsikéket, hogy elkezdhessem a kerti munkákát, hogy legyen valami látszat, amit fel tudok mutatni. Komposzt, veteményes, saját termés, egyebek.
  Ha minden jól menne, akkor a tavaszi jóidőben elkezdenék egy kemencét, a brigád segítségével. Az összerakás, felépítés nem nagy kunszt, legalább egy-két napot együtt molyolnánk és meglátnám, hogy hogyan is tud összedolgozni a csapat.

  Majd dobálok info-kat hogy haladunk.

 64. Végre sikerült elrendeznem a melegvíz problémám.
  Nagy nehezen sikerült beszereznem egy olyan indirekt-es melegvíztárolót, ami megy áramról is, de a fűtési rendszerből is tudom fűteni.
  Mivel minden nap begyújtok, így innentől nem lesz gond a melegvízre télen. a fűtési rendszerem „gravitációs”, így áramot nem fogyaszt, a víz a fafűtéssel fel fog melegedni, itt sem keletkezik áramfogyasztás. A csapokhoz a rendszerben levő nyomás miatt eljut, tehát ide sem kell szivattyút beszerelnem.
  fűtés és melegvíz probléma egyenlőre kipipálva.
  Nyáron csak annyit kell tennem, hogy lezárom az összes radiátort, így csak a bojler lesz a rendszeren. Ha jól fogom csinálni, akkor egy almásláda fával felfűtöm a tartály vizet, oszt le van kakkantva az áramszolgáltatóm magas ívben ilyen téren.
  Ha sikerülne megcsípnem jó áron egy napelemes rendszert melegvízre, akkor pedig még begyújtanom sem kellene.
  Amúgy lehet, hogy lesz rá lehetőségem, hogy csúnya szóval élve Sz*rér’-h*gyér’ legyen egy ilyenem.
  Ha összejön, majd feldobom ide az okosságot, hogy hogyan jött össze.

  Más.
  Van egy ismerősöm, akinek most lettek kiskutyái. Keverékek. Németjuhász és akita fajtából. Érdemes vele foglalkoznom, vagy felejtős a dolog?

 65. No, nem jeleztetek kutya témában.
  Nem baj.
  Voltam megnézni a kölyköket, hát valami cukor az egész alom.
  Szépek egytől egyig, nem tudnék választani közülük. Nem töröttek, élénkek, jó kiállású kis dögök 6 hetes korukhoz képest.
  Az anyjuk gyönyörű akita inu. az apjukat nem láttam de azt mondta a haver, hogy fajtiszta németjuhász, hasonlóan jó kiállású az anyushoz, csak nem törzskönyves. Én meg hiszek neki, mert olyan vagyok. A mama színe arany-fehér, gyönyörű. A kölykök inkább a németjuhász vonalat követik most színben eddig, de biztos ki fognak világosodni.
  A kölyköknél csak az anyából tudok kiindulni sajnos, de ha csak ez alapján kellene döntenem, akkor azt mondanám hogy gyönyörű jószágok lesznek.
  No, holnaptól van 2-3 hetem arra, hogy előkészítsem az ólat, illetve a kennelt. Nem fogom kennelben tartani, az csak azért kell, hogy ha jön hozzánk valaki majd bográcsolni, hasonló és tart a kutyáktól, akkor addig be tudjam zárni. Amúgy övé lesz az egész udvar. Eddig egy kutyámat sem raktam láncra, még a pórázat sem ismerte egyik sem.
  Most jó ideje nem volt, hát most újra lesz. A gyerek mire rá nem tudja venni a szüleit…

  Amúgy utánaolvastam a fajtának, a keveréknek is, és mindenhol pozitív vonalat olvastam róla.
  No, szóval lesz agy kutyánk.
  Ez a lényeg. És nem amolyan zsebpiszok öleb, hanem egy komoly felépítésű, intelligens kutya, ami társ lesz, nem pedig szolga.

 66. A feléig elolvastam a kommenteket de aztán nem bírtam…

  1. Az emberiség sorsa nem az, hogy barlangokban, vagy vadászó/halászó/gyűjtögető módon élje le az életét, Úristen.

  2. Miért hiszitek azt, hogy kb. az az egy emberöltőnyi idő alatt, ami után várható a fosszíliák elfogyása, nem fognak feltalálni valóban használható módszereket a nap hihetelen energiájának az intenzív kihasználására, gravitációs vagy éppen geocentrikus lehetőségek kiaknázására?

  Persze az megint egy más kérdés, hogy be lehet-e ezeket iktatni, vagy éppen be akarják-e(nagyfőnökök).

  3. „…minden okoskodás csak kitólja a vég kezdetét, de végleges megoldást nem hoz. Az ember abban a pillanatban, amkikor felhagyott a gyüjtögetéssel, halászással és vadászással, kitűzte kipusztulásának dátumát. Mert életvitele csak 10-15 ezer évig tartható fenn. —- Persze érdemes 3-4 generációt még létezni, mert akkor ti is természetes halállal halhattok meg, de az emberi faj megmenéséről le kell mondani. Ne áltassuk egymást.”

  Most ez alatt azt érted, hogy minden egyes civilizáció amelyik kialakul a világegyetemben és ‘fejlettebbé’ válik, 100%-os önpusztításra van ítélve, nem is pszichológiai okok miatt, hanem szimplán ellátásiakból, vagy csak az emberiség?

  Ha csak az emberiség, akkor lényegében az olaj, víz, vagy az élelmiszer hiánya lenne az ami kipusztítja azt? Mert egy valami szinte biztos, ha nagy veszteségek melett is, de nem ebbe fog belehalni az emberiség. A természet ez az óriási háború után még regenerálni tudja majd magát és vele az embereket. A 2. ilyen mértékűnél már lehet, hogy nem, de akkorra már remélhetőleg egy bizonyos hányada nem fog rajta tartózkodni.

  Pont olyan elképzelhetetlen most számunkra az, hogy lehet ugyanolyan hatékony és elérhető energiaforrás mint a fosszílis energia, mint amilyen elképzelhetetlen volt az, hogy a lónál van gyorsabb közlekedési eszköz párszáz évvel ezelőtt; ami mondjuk ugyanúgy jó hasonlat az űrutazásra.

  Mellesleg +-5000év mit számít az emberiség kipusztulásának dátumához kapcsolódóan…

 67. 72: Hello marv! Üdvözöllek a szkeptikus ellenlábasok soraiban. Szép kerek mondatot idéztél be tőlem, de sajnos előtte nem gondolkoztál el rajta. Időközben újabb és újabb analógiákat gyártok, de persze ezeket nem olvassátok el. Próbáld megérteni és ELKÉPZELNI a következőket:
  1)„ Az emberiség sorsa nem az, hogy…..” Nem tudok róla, hogy az emberiség sorsa valahol rögzítve lenne. Ha tévednék, akkor javíts ki.
  2) A fossziliák nem 30 év alatt fognak elfogyni, sokkal tovább tartanának, pláne a kőszén. Azonban mivel a fokozódó hiány felviszi az árakat, egyre több ember nem fogja tudni megvenni magának a létszükségletet. Afrikában jelenleg már gyilkolják egymást az emberek vízért és élelmiszerért. Mondjuk ez minket nem érdekel. Azonban, mi a véleményed, mi fog történni, ha a benzin felmegy 1000 Ft/literre, amivel párhuzamosan 1 kg kenyér is 1000 forint lesz, és arányosan minden háromszor többe fog kerülni, beleértve az elektromos energiát, gázt, és a fűtési költséget is, de a munkanélküliek segélye, a nyugdíjasok nyugdíja marad annyi, amennyi most, vagy kevesebb, esetleg semmi? Próbálj erre a kérdésre találni egy választ. Még bőven lesz fosszilia, de ahhoz az emberiségnek csak 50-30-20-10 százaléka fog tudni hozzájutni. Magyarországon 9 millió ember életszínvonala éhhalál közeli állapotba kerül, vagy át is lépi azt. Ennyit az általad felvetett emberöltönyi fossziliához.
  A Nap valóban hihetetlen mennyiségű energiát sugároz felénk, de ennek a befogásához szükség van a mai technológiára és erőforrás rendelkezésre állásra. De éppen ez utóbbiból futunk ki. A gravitációból hogy nyerhetünk energiát, azt elmagyarázhatnád. A geocentrikussággal pedig nem tudom mit akarsz kifejezni.
  3) Nem bánnám, ha pontosabban fogalmaznál. A világegyetemben lehet, hogy valahol kialakult civilizáció, de erről nem tudunk. A földi civilizációkat viszont ismerjük. De ez nem releváns, legfeljebb az emberi mentalitást lehet vizsgálni velük. Ami minket érdekel a saját civilizációnk, ami abban különbözik minden korábbitól, hogy ez most globális, a korábbiak helyiek voltak. Itt a kérdés a fenntarthatóság, hiszen ezt idézted tőlem. Ugye a mondás úgy szól, hogy aki egy véges Földön a végtelen fejlődést elhiszi az vagy hülye vagy őrült. Ébredj fel, a technológia nem tudja megoldani az erőforrások kiapadását. Az utolsó analógiám úgy szólt, hogy még a vaskorszak se tartható fenn örökké, mert a kibányászott vasból készített szerszámok elrozsdásodnak és új érceket kell bányászni a pótláshoz. A vasérc pedig egyszer ki fog fogyni. Ha van egy kis időd olvasd el a Romai klub jelentését. Ne csodálkozz, ha ráébredsz, hogy ezt az emberiség már 40 éve tudja, már az a része, Amelyik odafigyelt.
  Remélem, hallunk még rólad.

 68. 72: „Az emberiség sorsa nem az,…” Mi a sorsa az emberisegnek?
  Almodozol!

 69. 72:Nem lesz összeomlás.Az van!
  A leépülés folyamatos ezen nem kell vitatkozni egy adott tartományig,utána kicsit vicces állapotba csap át.
  Na akkor ok és okozat közötti kapcsolat.
  Marx:Mi határozza meg egy árú árát?Kereslet kínálat piaca.Mi határozza meg az ebből nyerhető profitot? Alap mű: A tőke
  Itt egyből el kell gondolkozni a piramis játék matematikájáról.Valaki a végen cumizik!
  Nincs kereslet nincs munka,nincs munka nincs bér,nincs bér nem vásárolsz,de akkor mit eszel,mivel világítasz,hogy fürdesz…..Tehát adott a negatív visszacsatolás.
  Ezt próbálták egy hitelrendszerrel működtetni.Ez tökéletesen bukott 2007-8-ban.A műsor további adását az U.S.A szolgáltatja.Hitelből finanszírozott amerikai álom címmel.Amit a világ meg nem óhajt fizetni.Ők meg mit is termelnek valójában?Azt meg kinek?mivel is fognak fizetni egy papír amire ír valamit?
  A dollár alapú kereskedelemnek „szia”
  Akkor hogyan fogunk még is csak a „nagy testvértől” gázt és olajat kapni,mivel fogod kifizetni?
  Ha úgy gondolod majd megoldódik magától és az euro majd okés lesz akkor tévedni emberi dolog….
  Gyakorlatilag Magyarországon nincs már mit eladni a termőföldön kívül.Munkaerő hegyek vannak, munka az van állítják egyesek…no meg a fizetés oldala is elég gyengécske….
  Amit előállítasz valahol a világban tutin fosszilis eredetű 99%-ban.
  Nem függünk az olajtól nem ám…
  Élelmiszer előállítása fosszilis anyagok nélkül itt többen röhögő és síró görcsöt kapnak.
  Mivel fogod működtetni az elekromos kütyüidet?”Feltalálnak valamit” hát végül is muszáj lesz(emberevés?).
  A föld élő organizmus amit mi sikeresen lenyomtunk egy darabig most ez a rendszer nyom le minket,de Ő nagyon!
  Na mi ezt találtuk föl!!!

 70. 75: Nod! Én jót mulattam az írásodon, de marc-hoz hasonloó fazonok ezt nem értik meg. Explicitebben kell a szájukba rágni. 😀 persze kérdés, higy van-e értelme.

 71. 75: Héló én egy szóval nem mondtam, hogy nem lesznek emiatt hatalmas konfliktusok, sőt alá is támasztottam az is lehet, hogy az „óriási háború” után amiről beszéltem elveszik a pénz fogalma, nemhogy az euróé. És látom te sem tudsz elrugaszkodni egy kicsit a tényektől. A jövő nem feltétlenül épül a jelenleg ismert múltra. A kisebb országok vele együtt a mi kis drága Magyarországunk is az 5millió cigányával beolvadnak majd valahova. Nem holnap fog elfogyni az olaj(sohase fog mondjuk csak négyzetesen drágul), baszki előttünk áll még relative rengeteg idő és ti már a világvégéről beszéltek. Tökéletes gazdasági paradoxon meg naná, hogy nincsen az emberi világban, naés?

  74: A sorsa nem más mint, hogy fejlődjön és hódítson, életben tartsa magát; majd elbukjon az emberi mivoltába kapaszkodva vagy beolvadjon elvesztve lényegében azt. Persze a 2. része csak feltételezés, de a legösszetettebb logikán alapszik, interszoláris, majd intergalaktikus globalizáción. Az emberiséget, amik nem hagyják féktelenül fejlődni, azok az érzések. Ahogy ezek minél jobban tompulni kezdenek, egyre inkább tud majd egységként, hangyabolyként működni a civilizációnk. Ami persze mindent, csak melegséget nem áraszt bennünk most.

  Van egy film: Equilibrium(2002), kicsit gagyi rendezésű de érdekes témát dolgoz fel: Van egy III. Világháborű utáni világ/civilizáció (persze Amerikán belül korlátozódik) ahol tilos érezni, minden nap kötelező oltást adnak be az embereknek ami segít elnyomni az érzéseiket, mindezt azért, hogy ne legyen több háború, konfliktus stb. A maradék ettől a rendszertől elszakadi vágyó embereket „érzésbűnözőknek” mondják és folyamatosan kutatnak utánuk, majd kivégzik őket.

  Ezt azért mondom el, mert rámutat arra a film, hogyha elfolytanánk érzéseinket és kb hithű keresztényekként élnénk egy egységként vagy hangyabolyként, akkor épp nem lenne az egésznek semmi értelme mert ezzel egyetemben elvesztenénk a jelenlegi életünk értelmét.

  Az emberiség sorsának az útja tehát az eredeti formánk megtartása és az egységben való dolgozás között terül el, de gondolom ezzel annyira azért nem mondtam újat.

 72. 77: A „Van-e jövőnk” című könyvemben felsorakoztatom mind azokat a lehetőségeket, amelyek az emberiség kihalásához vezethetnek. De ezek közül csak egy lehet a végünk. Ma úgy néz ki, hogy leghamarabb nem egy III. világháború jön be, hanem a gazdasági és a társadalmi összeomlás. Akkor pedig az lesz, amiről itt írkálunk. Káosz, rablás, fosztogatás, gyilkolás, amíg újra nem szerveződünk. Közben pedig a globális klímaváltozás fog tizedelni. A háborút pedig felejtsd el.
  Még egy észrevétel. Ha az emberiség jövőjét lattolgatod, akkor az intergalaxis sci-fiket, és a keresztény ájtatosságot felejtsd el. Az élet nem egy hollywoodi játékfilm.

 73. Az intergalaktikus dolog tudom, hogy nevetséges túlzás de nem baromság. És a háborút pedig én is abszolút, teljes káosszal együtt értettem. Arról pedig, hogy hogyan fog ez a kettő dolog párosodni arról fogalmunk sincs.

 74. Az ipari forradalom során kezdett az emberiség nagyobb mértékben fosszílis energiahordozókat használni, tehát elvileg ez a szint biztosan tartható lenne! Najó vonjuk le belőle a kivágott erdőket, beszennyezett talajokat, vizeket, tengereket, stb. legyen mondjuk az 500 millió!
  A gond szerintem abban van, hogy most vagyunk 7000 millióan, tehát csak minden 14-ik embernek van biztos helye! Ha baj lesz, akkor azért az 500 millió helyért meg kell harcolni! A másik baj pedig az, hogy 1800-as években az emberek tudták a módját, hogy éljenek! Ez a tudás nekünk nincs meg! Illetve elméletben nagyrészt igen, de gyakorlatban már kiveszett! Ha tehát, gyors visszaesés lesz, akkor ezért zuhanhatunk jóval akár 500 milliós lélekszám alá! Viszont nem mindegy hol él valaki! Egy európában sokkal nagyobb lesz a visszaesés, mint mondjuk egy nomád afrikai törzsnél!

  Viszont, hogy mi lesz senki sem tudhatja előre! Lehet akármi, jöhet a békés elfogyás korszaka (ebben magyarország már most élenjáró), de jöhet a hirtelen halál is! Csakhogy egy közeli példát említsek: 2008 nyarán, sőt a válság előtt pár nappal sem lehetett tudni mi jön!!!!!!!!!

 75. 73: Nem láttam, hogy idözben módosítottad.

  Igazából az egyetlen állítás amiben szerintem nem értünk egyet az ez: „…a technológia nem tudja megoldani az erőforrások kiapadását.” Remény mindig van. És mint már mondtam, főleg most lesz ez így, a jövő nem az általunk ismert múltra fog alapulni, úgyhogy a spekulációkat ne akarjuk tuti téteknek beállítani.

  Geocentrikus alatt meg pl. a hullámerőműveket értettem. És még ki tudja mit rejt a jövő? Kőzetlemezek, bolygók mozgása(gravitációs) stb.

 76. 77:
  A röhely az hogy a gazdasági összeomlást azzal is elősegítjük, ha sokan kilépünk a pénzügyi rendszerből! Ezt most úgy értem, hogy ha világméretű szintem emberek kritikus tömege lép ki a „fogyasztói társadalomból” akkor a rendszer összeomlik magától is!
  Tehát még az olajnak el sem kell fogynia…

 77. 80: Szerintem épp az, hogy szinte mindgyik individualizálódott társadalom el fog tűnni mer a káosz/WW III./anarchia vagy ki hogy szereti, a bioszférát igen keményen tökön vágja. Szóval talán csak konzerveken lehet majd élni amíg az élet újra utat nem tör valahol.

  A válság kitörését meg szerintem igenis meg lehetett jósolni sőt egyenesen nyilvánvoló volt már addigra rég, főleg az ingatlanhitelezőcégek spekulánsainak.

 78. 65,66-ra:
  Sokszor felmerült már az összefogás fontossága témakör.
  Itt lenne néhány észrevételem.Sajnos tapasztalatból én is
  Csongor véleményén vagyok.
  Az önzés,kabzsiság,kicsinyesség stb. tulajdonságok miatt
  általában meghiusul a nagy közös szellem.
  Ha bármi miatt csorbul az egyik fél érdeke ott már jönnek
  a bonyodalmak.DE nem ilyen általános locsogással kívánom
  kifejteni a témát,hiszen ezt mindenki tudja.
  Nekem nem adatott meg hogy baráti környezetben élhessek.
  A gazd. helyzet miatt nem is lessz esélyem jobb helyre pályázni.Ezzel nem vagyok egyedül!
  Környékemen egész település részeket nézve,nincs
  ismétlem nincs egyetlen olyan ember sem akiben meg tudnék bízni.Mindenki el van foglalva saját kis pazarló élete
  vergődve való fenntartásával.És önös kis érdekei szerint
  cselekszik.
  Pitiáner szarságokon összevesztem minden szomszédommal.
  Mert nem kivántam alárendelni életem senki érdekeinek,kényének-kedvének.
  Bármikor tettlegességbe fulladhat a helyzet.
  Nem szivesen hagyom el otthonom,mert azt egyből látják,tudják.
  Itt ugye nem kell ecsetelnem miért.
  Ha tehetem nesztelenül,hangtalanul lécelek le.
  Jobb ha úgy tudják: ” még biztos otthon döglik …”
  Nem tudok nyugodt szívvel munkát vállalni,mert azzal
  kiszámítható vagyok.
  Szóval én személyszerint ezért nem hiszek az összefogás
  erejében.És még béke van!
  Igen,ismerem az empátia ,megértés,közösség stb. szavakat
  és jelenésüket is! De hogyan legyél megértő 1 patkánnyal?
  Az vesse rám az első követ,aki nem érzett még sohasem hasonlót.

 79. „Basznék én tinéktek prófétának lenni”

  mindenkit meg kell győzni?
  -egyfelől meg kéne, mert akkor lesz nekik is készletük és nem az enyémet fogják elvenni (lókukit nem, mert hülyék hozzá, hogy felfogják, megértsék, belássák, összeszedjék magukat és időben cselekedjenek)
  -másfelől viszont azért nem, mert egy csomó cucc, motyó, felszerelés ára most még a megfizethető kategóriába tartozik. ha ma mindenki egyszerre ébredne fel, ezek a dolgok keresetté válnának, drágulnának és ezzel fordított arányban esne azon jelenleg egyesek szemében értékkel bíró, de amúgy semmire való termékek-szolgáltatások ára, amiből jelenleg majdnem mindannyian élünk (ezt csak tippelem).

  szóval egy ideális világban terjeszteném az igét, ami termékeny talajra találna mindenki elméjében, így kéz a kézben dolgoznánk a kommuna földjein a friss levegőt szippantva. de egy ideális világban el sem jutottunk volna oda, ahol ma tartunk.

  ezzel szemben ma akinek mesélek a nézeteimről, félelmeimről szélsőségesnek tart, sőt, komplett elmebajosnak néz. mindössze azt sikerült vele elérnem, hogy egy beszerzési forrásom sikerült elkefélni, mert a megnőtt (műkedvelő) érdeklődés miatt „az üzleti pártnerem” szagot fogott és árat emelt.

  egy arc van, akivel támogatjuk egymást és ő elég is. kussolni kell, beleolvadni a tömegbe, együtt sírni velük és közben készülni. ha kiborul a bili, szép csöndben el lehet lenni, senki nem fogja sejteni, hogy neked mid van otthon.

 80. 83: ott fogunk állni a sorban az ingyenlevesért a hülyékkel és együtt panaszkodunk majd jó hangosan, miközben otthon van ez-az a spájzban!

  (utópia volt, ki és miből osztana ingyenlevest…)

 81. 77:A villamos-energiának van egy igen sarkalatos pontja az meg ránézve a fizika és matek!Ezért áll kb.100 éve egy helyben.Amit lehetett azt nagy vonalakban megállapították.A törvényszerűségek határait elérték.Emiatt maradt ebben az állapotban minden,amiben ma is van.Nem azért mert nem merünk nagyokat álmodni.
  Konfliktusok meg ha jól emlékszem folyamatosan valamilyen energia hordozó körül forogtak a világban.Élelem volt általában ez a hordozó.A jólakotság a gazdagság jele.Lásd Budha nem véletlen kövér.Az,hogy ehhez milyen csere eszközt alkalmazol vagy milyen idealógiai köntösbe burkolod teljesen mindegy.
  Abban meg biztos vagyok a városiasodás mint folyamat visszafordul a tanyasi,falusi rendszer felé.A Kádárkaptárban nem hiszem lenne alternatíva,mert most sincs.Borzasztó annak belegondolni aki még soha nem dolgozott,hogy nem fenékig tejföl a dolog.Nem kell az irodába rohanni a mercivel,hanem reggel felkelni,etetni,kapálni,etetni és utána beesel az ágyba.Nem kell nézni agyi abortuszt elkövető valóvilágot.Örülsz ha nem gágog a lúdtalpad.(A plázacicákat sajnálom azért)
  A folyamat akár merről nézzük visszafordul a régi kerékvágásba.Mert ha enni akarsz és hosszútávon ahhoz bizony a pár konzerv elég karcsú!Mert nem lesz „tusko” shopping.
  Az hogy az olaj nem fogy el csak négyzetesen drága lesz azt ugye nem hiszed el?Tehát tételezzük fel a jelenlegi 400 pénzes gázolaj 1600 megy fel mennyibe fog fájni egy kiló kenyér mert az nem négyzetesen fog felmenni.Arról nem beszélve az egész bazárt üzemeltetése miből fog menni?A rengeteg idő amire gondolsz na ez az amid nincs.De ha szeretsz tündérmesében ringani ám legyen kedvedre.Maradok a kertemnél szorgoskodok,eredménye meg az enyém.Az időt meg folyamatosan gyalázom.A sok felesleges használhatatlan vacaktól megszabadulok.Lehet spártai a dolog de annak idején még így kezdtük a gyerekkort:télen hideg volt mert a kályha rég kialudt nem volt központi gázzal,volt tejleves eperlevéllel kéthetente tyúk pöresz.Nem felvágott,kolbász Pick szalámi.Legalább tudom honnan indultam és hová érkezem.Na meg rég nem hiszek a tündérmesékben.
  Ha csak nálam lenne a leépülés tendencia akkor azt mondanám elba..tam de mivel általános ezért nem ezt mondom.
  Közgazdaságilag környezetem minimalizálja a veszteségeket lemond a gázos központiról jó a régi kályha.Sorolhatnánk,de minek?

 82. 86: nem csak a spájzban, inkább a fejünkben.
  a spájzban lévő készletek max gyors lefolyású forgatókönyv esetén érdekesek. nem kell kimozdulni, nem kell sorban állni sehol, ahova tankkal lőnek, megkéselnek, mittomén. jó esetben egy év alatt lecseng az őrjöngés, mindenki elmenekül, megszokik, beletörődik (ha lehet ilyet), megpusztul.
  ha akkor még élsz, nyertél. onnan jön a lassú szenvedés, de szerintem innentől sokkal jobb eséllyel maradhatsz életben, ha van tudásod, ügyességed, szerszámod hozzá. a háta lévő időt arra kell fordítani, hogy tanuljunk.
  ha meg lassú lecsengésű lesz (ami nem lesz, mert a végsőkig fogjuk feszíteni a húrt, mielőtt az elpattan), akkor lövésem sincs mi lesz 🙂

  a szkeptikusok meg maradjanak azok, mert belőlük lesz az én ügyfelem is.
  minden át fog rendeződni. lesznek, akik „meggazdagodnak:)”, a többség éhen döglik. ügyesen kell lavírozni, aztán a végén kiderül, kinek volt igaza 🙂

 83. 84: Megértem és egyetértek aggódalmaiddal, de úgy gondolom pesszimistábban látod a helyzeted, mint a valóság. Hacsak nem az összes szomszédod cigány, vagy nincs olyan sajátos szitú, amiről nem számoltál be. De ha objektíven ilyen szar a helyzet „békeidőben”, akkor feltétlenül lakhelyet kell változtatnod, amig lehet.

  85: Van ennek pozitív oldala is. Ha a nagy tömegek mozdulatlan hülyék, akkor több időnk van a szép csenndes felkészülésre. Holnap reggel pont erről fogok a posztomban papolni.

  87: Aki még sohasem dolgozott, úgy értem fizikai munkát, annak szar lesz, az kétséxgtedlen, de a munka olyan dolog, hogy hozzá lehet szokni, ha emberből vagy. Aki elég idős ahhoz, hogy a kezdetben keményen megdolgoztatták, annak annál jobb. Gyerekkoromban nem volt villany-jégszekrény, pórszívó, mosogató- és mosógép, melegvizes zuhany, gázkazán. Volt prakker, teknő, felmosórongy és lavorban melegített víz, meg széntűzelésű kályha. Nem volt konzerv és mélyhűtött zöldségek, Afrikából importált déligyümölcs és csillei cseresznye decemberben, előfözött rizs, meg mélyhűtött hasábburgonya. Volt viszont befőzés, paradicsom eltevés, tarhonyagyátás és hetente háromszor tésztagyúrás meg disznóvágás és kolbász, szalonna füstölés. A férfinépnek és a háziasszonyoknak a modern élet napi 5-6 órát spórolt meg. Már hosszú évekkel ezelőtt filóztam magamban, mit tesznek az emberek ebben a hirtelen „talált” napi 5-6 óra szabadidővel? Ma mindenki rohan az autójával, egy óra alatt van ott, ahová régen egy egész nap alatt jutott el. Mit tevékenykedik a megtakarított idő alatt? Jószerével SEMMIT. Tehát ha visszatérnek a régi idők csak ezt a SEMMIT veszítjük el. Nem kell tehát borúlátónak lenni. A munka nemesít, és ezt most nem viccnek szánom és nem poénkodom. A mérsékelt mennyiségű munkát még ma is élvezem. Örülök, ha bütykölhetek valamit.

  88: Csak röviden, EGYETÉRTEK. Ezt tartom én is a legvalószínűbb szcenáriónak.

 84. 89:
  Lehetséges hogy pesszimista volt írásom.De valamit reagálnom
  kellett a ” boruljunk egymás keblére – éljen az összefogás ”
  témakörre.
  Természetesen árnyaltabb a kép,én kiragadtam 1 élethelyzetet.
  Így mutattam be miért is nem működik a dolog minden esetben.
  1 rövid történet:
  Néhány éve vettem 1 kis zártkerti telket,kieső,helyen.
  A sors úgy hozta hogy nem volt hol laknom ezért a kertben lévő kis épületbe költöztem.Kezdtem jól érezni magam a helyen.
  Javítottam bővítgettem a pecót,élveztem a csendet a nyugalmat.
  A nagybetűs madárcsicsergést,örültem a „fenntartható” létnek.
  Aztán jött a válság hozadéka….kb 2 éve ellepték a az ilyen kis nyugis helyeket a lecsúszott,züllött alakok.
  Azt vettem észre hogy a csöndes „szellemvárosom” zsúfolt
  nyomorteleppé nőtte ki magát.5 méterenként felépül 1 OSB tákolt faház.Nem etett üvöltő kutyák,szemét hegyek,parabola antennák dzsungele lett,mint az indiai telepek.
  Sajnos megtapasztaltam hogy hova is tünik a sok nehéz
  helyzetű ember,aki nem tudja fenntartani a városi létét.

  És itt szeretnék rávilágítani a posztok fehér foltjára:

  Mit lehet tenni,ha már nem élhető jól a terület?
  Lelécelés,elkótyavetyélni évek munkáját?
  A befolyt pénzből ( már ha egyáltalán sikerül túladni rajta )
  nézni 1 másik helyet.Amely megfelel a sokat emlegetett
  túlélési szempontoknak? Pl:
  város közelsége,megfelelő termőtalaj,jó kút,erdő a közelben,
  jól védhető fekvés,kevés dakota ,és amíg lehetséges munkahely elérhető távolságban.
  Mindezen kritériumok szerint vajmi kevés hely felel meg
  magyarisztánban jelenleg.És legyen megfizethető.
  Tegyük fel megtalálom.Mi a garancia hogy nem ismétlődik meg
  a vázolt forgatókönyv?

 85. Üdvözlök mindenkit!Mit szólnátok ha azt mondanám,én megcsináltam azt a gépet,ami a gravitácio segitségével termel energiát!”kerék”ami generátort haj,mérettől függöen szinte bár mekorát.Amit most csinálok,az a házam teljes energia ellátását fedezni tudja majd,beleértve az elektromos fütést is.

 86. 92. Akkor azt mondanánk, mutasd be, hogy tényleg működik, és méltányos áron építs belőle minden geddonozónak egyet (Csak hogy ne kelljen közkézre adni saját kutatásod minden anyagát.)… Ha a megtérülési idő, természetes alapanyag, könnyű javíthatóság és ésszerű méret/teljesítmény aránynak megfelel, jó a találmány…

 87. 91:
  Hogy mit szólnék? Fogadjunk, hogy nem működik. Ezt szóltam.

 88. 93: Tibor bá, a klasszikus fizika rabja vagy! 😉

 89. Ok,ha elkészül megmutatom!Akkor tudom csak csinálni ha otthon vagyok,ez évi 4 honap,és ez idö alatt még zanulok is.A”a fogadjunk h nem müködik”hazzászoláshoz annyit,ne legyenek kétségeid,ha 24 voltal müködik,tobbel is fog!Nagyon hatékony,relativ egyszerü megcsinálni,és karban tartani.Ha itt lessz az ideje megmutatom ha érdekel.

 90. Még snnyit hozzá füznék,hajt az a vágy,hogy megmutassuk a világna,europának mit tudunk.Nem lehet minket eltaposni,vátnézni rajtunk.Mikor külföldön mondom h Magyar vagyok,a reakcio szinte mindig negativ,jobb esetben közönbös.Ilyenkor mindig görcsbe rándul a gyomrom.A megitélésünk külföldön lesujtó!Budapest v Bukarest egyremegy.Hát ezen szeretnék változtatni.Nagyon sokat költöttem a találmányra,amit nem baj ha viszont látok valamikor,de ha nem megy,akkor is terjesztem,annyi embernek épitek aháynak csak tudok önköltségen.ui:Szeretek Magyarnak lenni annak ellenére h a saját kormányunk maximálisan mindent elkövet h ne igy legyen,h szarul érezzük magunkat,és ez pártfüggetlen.

 91. Az hogy ez örökmozgo avagy sem,igazán mellékes!A fontos az,h müködő dolog ami mindenki hasznára válik.Roszul gondolom?

 92. Azt hittem,azért ennél jobban érdekli az embereket ez a téma.

 93. 100: Ha tudsz egy korrekt bemutatót tartani – hogy működik a ketyere, (és nem elem hajtja 🙂 ), biztos lesz érdeklődés is.

 94. 91. Azért ne dobd ki még a csikókályhát télire 🙂
  Nagybátyám is megcsinálta az örök energia gépet, kicsi szépséghibája volt, hogy ráment a háza a költségekre és egy percig sem működött. De legalább elfoglalta magát a haláláig.

  A téma nem érdekel, de ha neadjisten tényleg létezik ilyen technológia, készíts egyet és mondj rá árat, ha működik. Másként miért érdekelne?

 95. Fiúk!
  Én is szeretek álmodni. A multkor II. Lajos tanácsadója voltam és felfedeztem a golyószórót. Mára egész Európában magyar lett a hivatalos nyelv. Reggel az ágyból kikelve be kellett járatnom a térdeimet, hogy le tudjak menni a lépcsőn. tanulság? Nem érdemes felébredni. 🙂

 96. Ez már valami!”A rossz élmény is élmény!”Azt megigérem ha hazaérek felveszem,és megmutatom.Emberek a hozzáállással van baj.Mindenki azt mondja,ezt nem lehet,és neki sem áll.Bár ha jol belegondolok.rengeteg baromságot láttam már5 én is,sőt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük