(2164) A társadalom összeomlása

Tibor bá’ online

Az alábbiak az én vizionálásom és nincs semmi garancia, hogy ez a tényleges jövő.

Igen, a társadalom össze fog omlani, de nem holnap, vagy holnap után. Ne ess pánikba! Amikor megírtam a „Van-e jövőnk?” és a „Jövőnk véget ért”, című könyveket, akkor felvázoltam azokat a reális lehetőségeket, amelyek mind a mai társadalom összeomlását eredményezné, ha nem is konkrétan az emberiség kipusztulását. Igen, van esély egy termonukleáris háborúra,  ráadásul az most meglehetősen nagy, de mindig is volt az elmúlt félévszázad folyamán. Igen, a klímaváltozás valós és meglehetősen gyors, amit a könyvem megírása óta a természet még Magyarországon belül is több alkalommal igazolt. Rekord hidegek, rekord melegek, rekord vízszintek, rekord áradások, rekord belvizek, és soha nem tapasztalt földcsuszamlások. Ezek egyértelműen a globális felmelegedés okozta (előre megjósolt) szélsőségek (http://bit.ly/fJxsTx). Vírusveszedelem is valós és persze a gazdasági káosz, hitel  bedőlés is reális lehetőség, sőt egyeseknél (elég szép számban) már meg is történt. Ezeken kívül sok más is létezik. Hogy melyik jön előbb, vagy több egyszerre, és  mikor, azt senki nem tudja, nem is tudhatja, de az „esemény” nem közvetlenül hat, hanem a társadalom összeomlásán keresztül. Egészen pontosan, „valaminek” a hatására a társadalmat összetartó rend felbomlik és a jelenlegi társadalom összeomlik. Ennek az összeomlásnak az oka mindig „megélhetési” gond, amit különböző dolgok válthatnak ki.

Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy nemzeti szinten a társadalom összeomlásának közvetlen oka a pénzügyi válság lesz. A közvetlen okba bejátszanak a kivédhetetlen, globális klímaváltozás következményei is. Az áradások, földcsuszamlások okozta kár már országos szinten is jelentős. A házak, utak, infrastruktúrák helyreállítása, további védekezések megépítése erőforrásokat vesz igénybe, amivel a legkevésbé rendelkezünk. Amikor a kormány valamelyik képviselője itt-ott milliós, milliárdos segítséget ígér,  mindannyiunk szíve felmelegszik, de azokat a segítségeket áttételesen 10 millióan nyújtjuk, és végeredményben a gazdasági talpon maradás koporsójába bevert egy-egy szöget jelent. A globális klímaváltozás másik következménye a soha nem látott belvizek, illetve nyári szárazságok, amik megtizedelik a mezőgazdaság terményhozamait. Ezek természetesen nem helyi, magyar jelenségek, hanem globálisak és ez az egész emberiség számára katasztrófát jelent.

A javak soha se voltak egyenletesen elosztva egy emberi közösségen belül, természetesen most sincsenek. Sőt a legszegényebb ország és a leggazdagabb ország között, csak úgy, mint a legszegényebb és leggazdagabb ember között a rés egyre szélesebb, és ha a nemzet eladósodására gondolunk, akkor kiderül, mi nagyon szegények vagyunk. Ez nem egy biztató kép. Sokan abban reménykednek, hogy az adósságok bedőlnek, a tartozás elinflálódik. Nem hiszem, hogy bármelyik bekövetkezne. Az inflációt kiegyenlítik a kamatláb emeléssel. Az adósság bedőlése alatt azt értjük, hogy egy ország, vállalat, vagy  állampolgár fizetésképtelen lesz. A hitelező mindegyik esetben elveszi a vagyontárgyakat (végrehajtás). Ez állami szinten is létezik. A II. világháború után a békeszerződés értelmében Magyarország 200 millió dollár jóvátétellel tartozott a Szovjetuniónak. Ennek fejében az oroszok leszereltek gyárakat és vittek mindent, amit vinni lehetett (mozdony, vasúti kocsi meg amit akarsz). Nemzetközi bírósági végzés nyomán ezt a jövőben is megtehetik, és akkor mi van? Hadat üzenünk Németországnak? Bármi is legyen ha a válság Magyarországot sújtja (ami már szép alattomosan elkezdődött), akkor annak gazdasági hatásai egy az egyben ráhárul a teljes lakosságra. Beszéljünk konkrétabban. Csökkenni fognak a nyugdíjak, a szociális kiadások, és emelkedni fognak az élelmiszer és az energia árak, folyamatosan, amik már be is indultak. Ha a megélhetés drágulásával a jövedelmek lépést tartanának, akkor nem lenne probléma, de a megélhetés drágulásának éppen az a célja, hogy az ország növekvő terheit áthelyezzék a széles tömegekre, mert így az uralkodó réteg megszokott jóléte tovább fenntartható az egyre romló gazdasági környezetben is, ami alatt elsősorban az eladósodás hátrányait kell érteni, de ide sorolhatjuk még az energia drágulást is.

Nem túl szerencsés (mert az elkerülhetetlen „eseményeket” közelebb hozza) , hogy a mélyszegénységben élő rétegek (legnagyobb részük cigány) jelentős hányada erőteljes, fiatal, harcra kész és harcolni hajlandó férfi. Ez a megállapítás nem vonatkozik a többi néprétegre. A 9 kontra 1 milliós arány tehát csalóka. A rendvédelmi erők néhány ezres tömege csak a kezdeti villongásokat tudja elfojtani, nagyobb tömegek  megindulása esetén a végeredmény közel se egyértelmű. A kormánynak tudomásul kellene venni, hogy az ország rendelkezésére álló javakat egyenletesebben kell szétosztani. Amíg megfagy néhány száz nyugdíjas, nagy dolgok nem fognak történni. De nagyobb tömegek konkrét éhezése beláthatatlan következményekkel fog járni, és ezt nem lehet elintézni azzal, hogy „miért nem dolgoznak”. Eközben a szomszéd országokban még viszonylag nyugalom lesz, mert nincsenek ilyen mértékben eladósodva és  nagyobb erőtartalékaik vannak. Ezért Európában a társadalmi összeomlás jó eséllyel nálunk fog elindulni.

Minden valószínűség szerint első lépésben az üzleteket, áruházakat és raktárakat fogják kifosztani (miután a szomszédoktól már mindent elraboltak és lehúzták őket saját színtükre). A rendőrség be fog avatkozni, de nem ételt fog nekik osztani, hanem golyókat. Ezt követve a mélyszegény tömegek spontán „szervezkedni” fognak és újabb és újabb támadásokat fogak indítani. A rendfenntartók minden bizonnyal csak a főváros és néhány nagyváros biztonságát tudják majd szavatolni. Ekkora már az igazságszolgáltatás megakad, nem létfontosságú intézmények, mint például oktatás, leáll. Egészségellátás, államigazgatási szervek működése akadozni fog. Kényszer intézkedésekre kerül sor. Előbb vagy utóbb a városi szegénység is megmozdul, ekkor már csak idő kérdése, hogy a rendvédelem mikor omlik össze, mert a rendőrnek is van családja és inkább hazamegy azt védeni, mint sem az utcai csőcselékkel hadakozna. Ekkor lesz az, hogy mindenki önmagáért, illetve a kisebb közösségek, szomszédságok magukat védik.

A „kevés a foka és sok az eszkimó” helyzetnek vége két esélyes: lesz több fóka (ami nem szokott bekövetkezni), vagy kevesebb lesz az eszkimó. Vagyis addig folyik a harc, amíg a rendelkezésre álló fóka mennyiség elég nem lesz a még életben lévőknek.

Összegezve. A „szelektálás” első lépcsője vagyoni alapon történik. A második lépcsője erőszakos úton. A harmadik lépcső pedig rátermettségi alapon. Ezt követve fel lehet építeni egy új társadalmat addig, amíg ezt a klimatikus körülmények lehetővé teszik. A globális felmelegedés 10 éven belül 6 °C lesz. Tudományosan megalapozva némi optimizmussal spékelve 150 éven belül 8 °C lesz. Ilyen változást az emberiség nem élhet túl. Hatása elképzelhetetlen (most 1,1 °C-nál tartunk, ami csak kb. 20 százaléka a lehetségesnek).

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

129 gondolat erről: „(2164) A társadalom összeomlása

 1. Ez a gondolat, hogy az „esemény” nem közvetlenül hat, hanem a társadalom összeomlásán keresztül, már bennem is megfogalmazódott.
  Így tulajdonképpen mikor az összeomlás bekövetkezik, az emberek zömének halvány fogalma sem lesz, hogy ezt mi okozta. Persze ez nem igaz a politika és a gazdaság irányítóira, azok látni fogják, sőt az ő közreműködésükkel indul be az összeomlás mechanizmusa. Mondjuk egy befektető felismeri a jövőben várható, gazdaságot korlátozó tényezőt, abban a pillanatban nem fektet be, ezzel már hozzá is járul az összeomláshoz. Tehát amint a látóhatáron felmerül a konkrét válságkeltő jelenség, az már ki is fejti összeomlasztó hatását, mielőtt maga az alapjelenség ideért volna. Sőt, még az is lehet, hogy maga a válságot kiváltó ok konkrétan ezért be sem következik, mert a társadalom működésében generált képe már előre előidézi a válságot, így az már meg is akadályozza, hogy a trend folyamata végbemenjen.
  Az a szomorú, hogy a politika irányítóinak nem is célja, hogy a tömegek lássák az igazságot, és ez eszközt is ad a kezükbe, hogy arra kenjék a balhét, akire akarják. Az összeomlás nem más, mint az átkozott x-ek szándékos aknamunkája, ahol x helyébe bárki behelyettesíthető.
  Így a majdani szükséges népességcsökkentés, ami egyébként spontán és általános lenne irányított folyamattá válhat, valakiket ki lehet nevezni ellenségnek, akik ellen kíméletlen háborút kell indítani, mert ő a bűnös a helyzet kialakításában…

 2. Két észrevétel:
  1. nem dőlhetünk be hamarabb, mint a szomszédok. Adottságaink között akora különbség nincs.
  2. amikor a rendőrök már hazaszélednek, hetek vannak hátra a lakosság 1%-ra csökkenéséig…

 3. 2:
  1) Tök egyszerre nem fogunk az biztos. Hogy mennyi a különbség az nem tudható, de nem sok.
  2) Én azért 1 százaléknál jóval többet saccolok. Gázában kifejezetten irtják a lakosságot, és hol vannak még az 1 százaléktól!

 4. A cikk cime: A társadalom összeomlása. Én ebbe szeretnék kapaszkodni, ill. ezzel kapcsolatban hozzászólni. Már lerágott csont az, hogy az emberiség többet fogyaszt, mint ami rendelkezésére áll. Lásd pl. Hetesi Zsolt írását, „A felélt jövő” címmel.
  http://szentkoronaradio.com/ittechtudomany/2008_10_14_a-felelt-jovo-hetesi-zsolt-fizikus-irasa
  http://www.uni-miskolc.hu/okogramma/jelentes.pdf
  http://antalvali.com/hirszem/a_felelt_jovo_1_resz
  „A növekvő népesség és gazdaság növekvő erőforrás-felhasználást kíván, mely gerjeszti a népességnövekedést. Ebben a visszacsatolásban áll a lényeg. A felhasználás és a népesség is nő, ugyanakkor a bolygó véges, ráadásul két súlyos nehézség (ebből következően) most egyszerre lép fel.”
  Valahol olvastam és talán filmben is láttam, hogy a mai igények fedezéséhez hány Föld bolygóra lenne már most is szükségünk, de ugye csak egy Földünk van. Én ebben (is) látom azt a fő okot, amely a globális társadalom összeomlásához vezethet. Vagy ha nem is az összeomláshoz, akkor a Föld népességének a töredékére redukálódásához. Erre egy bizonyos csoport (Bilderberg csoport) már konkrét tervekkel állt elő, bár titokban.
  http://szentkoronaradio.com/kulfold/2009_09_13_a-bilderberg-csoport-az-emberiseg-ket-harmadat-eltakaritana
  A Bilderberg csoport igaz története 1. rész
  http://barikad.hu/node/11260
  Innen linken lehet továbbmenni a 2-5. részekhez. Érdekes és megdöbbentő olvasmányok.
  Néhány érdekes könyv a témával kapcsolatban (ezeket olvastam, sok infó és tanulság található bennük):

  Utolsó kísérlet – Végh László, Szám Dorottya, Hetesi Zsolt, Kairosz, 2008
  http://ffek.hu/cikk/utolso_kiserlet

  A növekedés határai – harminc év múltán – Meadows D. Randers J., Meadows D. Kossuth kiadó, 2005.
  „Hacsak nem korlátozzuk a fogyasztást és a népesség gyors emelkedését, nincs esélye a civilizációnak, összeomlása nem kerülhető el. Az eredeti könyv több, mint 30 éves, alig kellett azonban átírni, sőt üzenete csak aktuálisabbá vált, hisz nem tettünk sokat azért, hogy a legrosszabbat kikerüljük.
  Épp fordítva cselekszünk.”

  Összeomlás – Diamond J., Typotex, 2008
  „Milyen tanulsággal szolgálhat korábbi népek és a természet viszonya, amennyiben az összeomlásig fajuló válságot idézett elő? A húsvét-szigetiek kivágták az utolsó fát is, a dél-amerikai indiánok túlhasználták a földet… El lehet ennyivel intézni régmúlt társadalmak bukásának okait? A szerző újabb bizonyítékát adja, hogy a érdemes a biológia szemüvegén át is tekinteni a régmúlt idők összeomlásaira, tanulhatunk belőlük. Annál is inkább, mert most az egyetemesült emberiség is hasonló gondokkal küzd.”

  Vagy említhetném az Otthonunk (Home)/színes, magyarul beszélő, francia dokumentumfilm, 113 perc, 2009/ c. filmet is, gondolom többen láttátok, nagyon tanulságos és ezekre a problémákra helyezi a súlypontot, azaz az ember hogyan zsákmányolja ki a bolygó erőforrásait, visszafordíthatatlan károkat okozva ezzel.

  Ahogy az elején írtam, én főként ezekben látom a globális társadalomra leselkedő veszélyeket. Vissza kéne venni a fogyasztásból, az értelmetlen termékek gyártásából, eladásából, vissza kéne fogni a halászatot, hogy a tengerek élővilága regenerálódhasson és még sok-sok dolgot meg kéne lépnünk mint Emberiség a bukás/összeomlás elkerülése érdekében. Viszont a globalizáció érdeke az egyre nagyobb profit elérése, a terjeszkedés/növekedés forszírozása, stb., de ezzel csak a vég felé száguld egyre nagyobb tempóban az emberiség.
  És akkor még nem is beszéltem a cikkben említett felmelegedésről, klímaváltozásról, romló mezőgazdaságról, emelkedő élelmiszerárakról, stb.stb. De nem akarok regényt írni. 🙂

 5. 4: Szép tőled Csabi, hogy nem akarsz regény írni, de azért a kommented előtt bölcsebb lett volna, ha körülnézel itt. Hetesivel volt némi vitám, a Romai klub 30 évvel később ki lett tárgyalva. A fenntarthatóságot megcáfoltam. Diamond Összeomlását átrágtuk. Ha nem tudnád 838 poszt van fenn. És persze van kereső ablak.
  Tanácsaid (pl. vissza kellene venni a fogyasztásból, stb.) nem relevánsak, mert bármit teszel, ismétlem BÁRMIT a vég nem elkerülhető, legfeljebb elodázható. Azért pedig nem érdemes életünket kellemetlenné tenni, hogy 50 helyett 80 év legyen még hátra. Azért igen, hogy te legyél az utolsó ember, ne az első, aki megy.

 6. 5: Tibor bá, akkor elnézést kérek és ígérem, hogy a jövőben jobban tájékozódom. És rákeresek ezekre a dolgokra.

  OK. Tibor bá

 7. Ha ilyen jó témákkal indul az év, (hatodik érzékszerv, valuta, összeomlás, ) már kezdésre, akkor mi lesz itt pár hónap múlva…
  szinte már azért is megéri nekünk küzdeni a fennmaradásért, hogy lássuk a fejleményeket, sajnos nem a páholyból.

 8. 7: Ez semmi! Majd olvasd el a vasárnapi posztot. 😀 😀 😀

 9. Én is tudom, hogy a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan. Szerintem a magyar lakosság 98%-a nincs tisztában/nem hiszi el, hogy véges földön nincs végtelen növekedés. A fennmaradó két % ugyan látja a helyzetet de nem tud/nem akar semmit tenni ellene. Néhány száz, vagy néhány ezer megszállott lehet, aki tartalmilag is próbál túlésre törekedni, nem csak a száját tépi. A valódi túlélésre törekedők valódi körülmények között kipróbálják, milyen villamos energia, mobil telefon, internet nélkül élni.
  Mindezek szerint a magyar lakosság 99,9%-a a jelenlegi gazdasági, társadalmi rendszer fenntartásában érdekelt. Tudatos változtatásra akár alulról, akár felülről hiú ábránd várni. A körülmények változása – amiről a blog szól – fogja csak kikényszeríteni a változást. remélhetőleg fokozatos és lassú lesz. Egyesek talán tudnak alkalmazkodni. Az egész földi élet a túlélésről szól. az okosabb, az erősebb, a jobb génállományú éli túl, mikor mi a túlélés záloga. Megoldást mindenképp csak társadalmi szinten tudok elképzelni, az egyéni túlélési statégiák csak átmeneti túlélést biztosíthatnak.

 10. Személy szerint egyre inkább csalódom ezekben az aktuális posztokban. Tele vannak közismert tényekkel közismert következtetésekkel.
  Ami meg nem közismert, az igen gyakran téves következtetés, leginkább arra való, hogy megborzongjon az ember, mintha egy horrorfilmet látna.
  Én a reális valós dolgokról szeretnék újat olvasni! Lehet, hogy túlzó elvárásaim vannak?

 11. 10-re.
  Ha nagyon kozel kerulsz az igazsaghoz, ugy jarhatsz min Ikarosz. 🙁

 12. Mo. éghajlata változik, mint ahogyan változik az egész Földé. Az okok részben ismertek, részben feltételezettek és egyben jelenleg kutatottak. Sok tényezős egyenlet ez, mint ahogyan arról már többször vitatkoztunk itt. Ez nem is érdekes, a tény érdekes és számít: az éghajlat változása. Egyre inkább meggyőződésem, ha lesz összeomlás, az lassú és kínos, klimatikus hatás okozta összeomlás lesz. Ezt csak perturbálja a globalizáció, a profitorientált rabló kapitalizmus, a liberális ideológia. Az emberi természet sajnos olyan, hogy a tömeg csak a „pofonokat” érti, azaz a saját „bőrén” kell, hogy érezze a hatásokat, addig nem tesz semmit, vagy nem eleget. A klímakatasztrófa okozta hatások elhárítására fordított-fordítandó erőforrások meredeken növekedni fognak, amelyek elvonják azokat a társadalmi fejlődés erőforrás szükséglete elől. Ilyenek pl. az katasztrofális viharkárok, árvízvédelem, földcsuszamlás okozta károk, belvíz miatti terméskiesés, ebből fakadó élelmiszerhiány. A társadalmi reakciók ennek nyomán fognak alakulni, a fő ok mindig az élelmiszer hiány (árnövekedés)Minden ezután következik. Hogy mit lehetne tenni? Csak az összefogás, csak a kisebb-nagyobb csoportos szolidaritás segít, persze, a fogyasztás növekedést el kell felejteni, hozzá kell szokni a kényszerű csökkentéshez és egy új, a jelenlegitől jelentősen eltérő civilizációt kell kialakítani. Persze, addig, lesz vérengzés, rablás, stb. Ezért csak a csoportos-továbbélés képzelhető el, ezeken már egyszer az emberiség története során végigment. Meg lesznek népek, nemzetek, népcsoportok, amelyek ebben a küzdelemben (100 éves nagyságrend)ki fognak halni. Nekünk az is dolgunk, hogy gyermekeink, unokáink erre való felkészítését segítsük, felvilágosítsuk őket, fiatalként mit kell tenniök a továbbélés érdekében. Sok lehetőség van, de csak fiatalon, időben kell és lehet rá készülni. Minket, Tibor bá a végkifejlet már nemigen érdekelhet.:))

 13. A kilencvenes évek fordulóján Kuba HIRTELEN szembetalálta magát azzal a jelenséggel amelynek mi (értsd nyugati világ eszmecserélői) az elméleti részét már vágjuk mint az egyszeregyet, a gyakorlati része pedig épp most ezekben az órákban köszönt ránk nyomor formájában. A liszt árát megduplázzák, az üzemanyag az egekben. E két dolog roppant fontos, mert ugye a -bor búza békesség- triptichonján a bor már régen benzinre cseréltetett, a búza még mindig kell az életbenmaradáshoz, a békességről meg filózzanak mások és máshol.

  Szóval Kuba, a Szovjetúnió összeomlásával ollóval elvágták az üzemanyag és műtrágya utánpótlást (és sok egyebet, de most másról beszélgetünk). A latin szigetország mezőgazdasága egyCSAPÁSra megzuhant, veszélybe került az élelmiszerellátás. A forradalmi kormány (dejavu) felismerte a végveszélyt és villámgyorsan váltott. A szó valódi és nemes értelmében liberalizálta a kistermelői piacot, szabadkezet adott mindennek és mindenkinek aki élelmet termő növényt bírt előcsalogatni bárhonnan. Felszántottak mindent de mindent, még a közparkokat is, a flancosra nyírott gyep effektíve eltűnt, helyüket átvették a kis ágyások. Az igavonó állatokat a lehető legnagyobb iramban felszaporították, a műtrágyát felváltotta szervestrágya és a komposzt. Mint egy Hemingway regény vége, happy end lett. Kuba mára teljesen önellátó és organikus mezógazdasággal bír. Irigylére méltónak kéne lennie.

  Lehet hogy nem furikáznak flancos kocsikkal, a négyütemű fűnyírót csak képekről ismerik, de (BIO!!!) élelmiszerük van elég, és a boldogsághoz kell még valami?!

  (tényleg zárójel mert rossz antré ide regény írni, egy gazdasági jellegű világvégét észre sem vennének, valamint ha valakinek az éghajlatbéli különbözőség miatt aggálya lenne párhuzamot vonni köztük és köztünk, annak szíves figyelmébe ajánlom hogy tudtommal Észak Korea is döcögve bár de ráállt az organikus mezőgazdaságra, és éhezésükről is egyre kevésbé hallani. Nem is tudom hogy miért bántják állandóan ezt a két országot bizonyos más hatalmak.)

 14. 13-ra: van ebben valami, amit írtál. Ami azt is jelenti, azok a leginkább túlélők, akiknek a legkisebb sztresszt jelent a fogyasztáscsökkenés kényszere. (Óceánia, Afrika, Mongólia, Tibet-Kasmir, Andokban élők…)

 15. olsza; Még két gondolat, „A szó valódi és nemes értelmében liberalizálta a kistermelői piacot,” na ezen a banánhéjon csúszott el a tunéziai rezsim.. Tudtommal a rossz élemiszerhelyzetre való tekintet nélkül sanyargatták a kistermelőket, sőt hatóságilag terrorizálták őket. Ebbéli elkeseredésében felgyújtotta magát egy fiatal termelő és ebből lett a lavina amely ma már Szanaa-t szanálja.

  Másik, minden eljövendő tiszteletem azoké a polgártársainké lesz akik idő előtt felismerik az igavonók jelentőségét, és nem kell mérlegre tenniük háromszáz kiló csontról lefejtett döglött húst egy élő marha ellenében, mert anélkül is tudják majd hogy utóbbi felbecsülhetetlenül többet ér. Ez a lóra is vonatkozni fog.

 16. 9: Pontosan. Az egyéni (családi) túlélést kell biztosítani egy átmeneti időre, addig, amíg el nem jön a „A harmadik lépcső pedig rátermettségi alapon.” történő szelekció. Mert aki nem rátermett, azt el kell tartani és arra nem lesz kapacitás.

  Kuba: természetesen sokan láttuk a filmet, és tudunk a dologról, DE a valóság nem volt olyan rózsás, mint hirdetik magukról. És még valamit. A fél évszázados embargó miatt ők gyakorlatilag visszakerültek a „kőkorszakba”. A magyar nép viszont piszkosul el van kényesztetve. Példéul kb. 1960-óta nem használják a kaszát aratáshoz. Ma már csak 75 év felettiek tudnak kaszálni, ha van még erejük hozzá. Kubának viszonylag könnyű volt a visszalépés, mert sokkal rövidebb volt a távolság.

 17. Idézet a posztból :
  ” A rendvédelmi erők néhány ezres tömege csak a kezdeti villongásokat tudja elfojtani, nagyobb tömegek megindulása esetén a végeredmény közel se egyértelmű. ”

  Majd jön Bokros Lajos és az orrszőrzetéből font korbáccsal eltángálja a jónépet. 😀

 18. Érdekesek az arányok: rendőrség cca. 45.000 fő, honvédség cca. 30.000 fő. Valahol már tudnak valamit…

 19. 18: Aki egy kicsit is odafigyelt és gondolkodik az tudhatja, hogy 2011 úgy fog bemenni a történelembe (ha ilyen lesz), mint 1526. A „több is veszett Mohácsnál” fel lesz váltva a „több is veszett Orbán alatt” közmondással.
  A probléma az, hogy Orbán vannak ötletei (ahogy Hitlernek is voltak) és azt tűzön-vizen keresztül viszi, senki nem mert ellentmondani neki. Az az 500 milliárd egy kutba dobott pénz. A társadalomnak nem lesz belőle semmi haszna. Biztos vagyok benne, hogy az 1 millió munkahely nem propaganda, azt komolyan hiszi. A rendőrségnek csak az „átmeneti” nehézségek esetén lesz dolga. Aztán jön a hirtelen fellendülés és mindenki boldog lesz.

 20. Tibor bá ! Én csak csodálkozom. Általánosságban nagyon okos dolgokat írogatsz. De ha a napi magyar politika kerül szóba, akkor az írásod lezuhan a sértett és demagóg ellenzéki politikusok szintjére.
  Ezt a 19. számú kommented alapján mondom.

 21. 20: Természetesen nem vagyok és sose voltam politikus. Így aztán sose nyerhettem vagy veszíthettem el válsztást – tehát nem lehetek miatta megsértve. A jövő előrejelzésén pedig nem lehet vitázni, hiszen a jövőt senki se tudhatja előre, legfeljebb sejteni lehet. A jelen eseményei azonban engem arról győztek meg, amit 19. alatt írtam. Majd december 31-én mind a két kommentet időben előrehozom, függetlenül attól kinek jön be a számítása. Megejegyzem, mert ide illik, 3 éve fogadtam a fideszes sógorommal egy üveg pezsgőben hogy lesznek-e előrehozott választások. A fogadást én nyertem meg, de nem tettem róla említést. Nem lett volna fair, mert nem voltunk egy súlycsoportban. Én gondolkodtam, ő a szívére hallgatott.

 22. 9: Mérnök úr, neked aztán nagyon nehéz megfelelni. Egyrészt a csakaszájáttépőkivárókkal is gondod van, másrészt csak a társadalmi szintű megoldást tartod eredményesnek. Akkor kezdjem el most a nyúlketrec hegesztést vagy várjak még vele? 🙂

 23. 21.-re ! Velem nem tudtál volna fogadni, mert én is azt mondtam volna, hogy nem lesznek előre hozott választások.

 24. Sára Sándor készített egy nagyon jó realista filmet a cigányságról 1963-ban. Abban 200.000-es adat szerepel, amit ha összehasonlítunk a mostani 800 ezerrel, láthatjuk hogy egy legyőzhetetlen biológiai fegyverrel állunk szemben. De hasonló társadalmi folyamatok játszódnak le az afroamerikai egyesült államokban is.

 25. 24: Ez azt jenti, hogy van 300.000 fő 50 évnél fiatalbb „hadra fogható”, mindenre kész cígány férfi. Ezzel szemben a 45.000 rendőr jelentős része 20 év körüli, semmire se használható nő. — Na jó, a „semmit” nem kell szó szerint venni 😀

 26. Én már régóta mindenütt azt javaslom, hogy a cigányokat ki kell képezni pénzbehajtónak, bérgyilkosnak és ki kell őket küldeni Angliába és az USA-ba. Mi itt, csak jól járhatunk.

 27. 25: Kb. igen. Mondjuk én inkább hosszútávon érzem megoldhatatlannak az india-szakosok elszaporodását. Rövid távon (amíg magyar többség van) az ún. érpataki modell működőképes lehet. Ott egy nagytekintélyű igazi betyár a polgármester és még a visszaeső cigánybűnözőkből is egész ügyes kertészt faragott. A cigányok elismerik az erőt, a jogot azt nem…

 28. Még egy elég nehezen feloldható ellentmondás bújik meg az elemzésben, illetve a helyzetben.
  Tibor bá azt mondja, hogy a válogatás első menetben vagyoni alapon fog történni.
  Ez esetben az, aki feladja jól prosperáló vállalkozását, amely a globalizált rendszerbe illeszkedve, azt kihasználva, és egyúttal erősítve nagy haszonhoz jut, az ennek alapján öngyilkosságot követ el. Magyarul az, aki már most átáll egy alternatív életmódra, az olyan versenyhátrányba kerül az összeomláskor, ami lehet, az életébe kerül.
  Ezek szerint az a jó taktika, hogy amíg lehet a maximális haszonra törekedni, vagyis hajtani a mai gazdasági rendszert, még jobban gyorsítani a betonfal előtt, bízva abban, hogy a pénzünk lesz a légpárna az ütközéskor, míg mások halálra zúzódnak?
  Ez az olvasat elég elkeserítőnek tűnik, de van-e alternatívája?

 29. 28.-ra: most akkor tisztázzunk valamit: eddig arról volt szó (Tibor bá), hogy gazdasági-pénzügyi összeomlás jön. Akkor ugyebár a pénz nem ér semmit. Akkor barter kereskedelem jön (lásd az 1945 utáni éveket)a gazdagnak tehát nem a pénzre kell mostanság hajtania, hanem olyan eszközökre, amelyek felhasználhatók a cseréhez! Nemdebár? Persze, van igazságod abban, hogy a mai helyzet arra enged következtetni, hogy a végsőkig „ki kell hajtani” a profitnövelést. Kíváncsi leszek(lennék) mi lesz: pénzügyi gazdasági összeomlás(hirtelen), vagy a klímakatasztrófa miatti lassú kiszenvedés. Én az utóbbira szavazok, egy kis élelmiszer/üzemanyag válsággal fűszerezve.

 30. 25: Azért ne csak a létszámot figyeljük, a szamurájkardal szemben én inkább a rendőrségnél is rendszeresített AMD-re fogadnék. Persze csak ha elég tökösek hozzá…, ez egy kicsit ugye más lenne, mint 2006-ban a tüntetők ellen.

 31. 27-30: Öntsünk tiszta vízet a pohárba! Az egyén túlélése szempontjából a vagyon meghatározó. Tehát, amíg átlagon felüli jövedelemhez jutsz, ezt nem érdemes feladni. Másodszor, vagyon alatt én nem forint bankszámlát vagy matracba rejetett 20 eezres kötegre gondoltam, hanem elsősorban aranyra. A pénzügyi összeomlás az aranyat nem érinti, de az egyéni adottságoktól függűen lehet neked elrakva 20 hordó benzined is. Az egészen biztos nagyon jó, cserére alkalmas áru lesz. Tekintve, hogy az egész tőkés világ érdekelt, a gazdasági összeomlás a megszokott kereskedelem felborulását fogja jelenteni, a világpiaci árak hektikus ingadozásával, a valuták megbizhatatlanságával, kapkodással, egyesek hatalmas vesztességével, mások nyereségével, vagyis olyan kaotikus állapot előállásával, ami rengeteg szereplő elvérzését fogja jelenteni. csak egy példát mondok. Kiderülhet, hogy a broker cég, ahol 10 milliód van, egyszerűen megszünt. Nem az van, hogy a tözsdén vesztesz 30 %-ot, hanem a részvényed nkincs a kezdeben, az elismervény pedig nem ér semmit. Az elektronikus számlavezetésed mögött semmi más nincs, mint egy winchester.

 32. Maradjunk abban, ha nincs ennivaló, a (sz)arany sem fog sokat érni. A világháború alatt azért volt jó értékközvetítő, mert még volt remény(jogosan) a jövőben egy újjáépítésre. Ha azonban nektek lesz igazatok, és nincs(nem lesz) remény újjáépítésre belátható időn belül, akkor az arany is csak igen-igen rövid ideig lesz barter eszköz! Marad egyetlen útnak a kisebb/nagyobb csoportos összefogás (önvédelemre és önellátásra) De… ez még odébb van!

 33. 32: Az idő tényezőt teljesen össze-vissza keveritek. Az élelmiszer „hiány” nem azt jelenti, hogy nincs élelmiszer, azt jelenti, hogy a kereslet nagyobb mint a kínálat. Tehát az árak felszöknek, egyre feljebb és feljebb. Már olyan szinten lesznek, hogy havi 200.000-ből (ennyi a jövedelmed) már nem tudsz megélni. Nem az aranyadat kell megenned bameg! Hanem az eléggtelen jövedelmedet kell kidegészíteni, hogy ne te rohamozd meg a hipert és ne téged löjjenek le. Ez az állapot évekig eltarthat. „Csoportos összefogás önellátásra” HÜLYESÉG. Az Alföldön az élelmiszer termelés most is van, és akik csinálják nem adják ki a kezükből, mert ők már rég „összefogtak” hanem röhögve fognak kérni l q búzáért 100.000 forintot. 1 kg liszt 2000 forint lesz és 1 kg kenyér pedig 3000 (ha nem te sütöd) de a fizetésed marad 200.000. És röhögni fogsz, az összefogott búza termelők el fogják tőled fogadni az aranyat. És a búza raktáraikat fegyveres őrök fogják védeni. — Ami a te fejedben van az egy sokkal távolabbi jövő, de odág élni kell.
  Véleményemmel nem tudok (nem is akarok) alkalmazkodni az egyéni elvárásokhoz: De azt látom, hogy akinek nincs pénze az arra tippel, hogy az aranyat nem lehet megenni. Aki nyakig el van adósodva, az pedig arra, hogy nem árverezik el a lakását, mert Orbán nem engedi. Ne keverjük az álmokat a realitással!

 34. Az arannyal, ezüsttel kapcsolatban. Egyre többet olvasni arról, hogy a dollár és más valuták egy ( újabb(?) ) nagy gazdasági válság hatására bedőlhetnek, értéküket vesztik (nagy mértékben inflálódnak). Tehát sok befektető biztat arra, hogy befektetéseinket/megtakarításainkat ne különböző valutákban, hanem nemesfémekben, esetleg ingatlanokban tartsuk (már akinek van 🙂 )
  Persze ez akár országos szinten is lehetséges, pl. az alábbi cikk szerint.
  „Miért hajtanak annyira a kínaiak az aranyra?
  1. Infláció elleni fedezet
  2. Amerikai államkötvények helyett arany
  3. A papírpénz iránti bizalom hiánya
  4. Felkészülés a pénzügyi összeomlásra”
  részletesebben:
  http://vegsoidok.hu/blog/miert-hajtanak-annyira-a-kinaiak-az-aranyra

  Egy másik írás szerint:
  „„Szerintem nem venni aranyat az őrültség egyik formája. Azt is megkockáztatom, hogy a mazochista hajlam kezdeti tüneteiről lehet szó és orvosi figyelmet igényel,” nyilatkozta Robin Griffiths, a Cazenove Capital technikai stratégája a CNBC-nek, megemlítve, hogy szerinte a dollár a teljes megsemmisülés felé halad.”
  http://vegsoidok.hu/blog/a-befektetok-szerint-orultseg-nem-venni-aranyat

  „A világ pénzügyi rendszere összeomlóban. A dollár, mint tartalékvaluta a végét járja, de a legtöbb befektető nem fogja fel, hogy ez mivel jár.(…)Nehéz felfogni, hogy a világ politikai vezetői között nem létezik intelligens párbeszéd a monetáris összeomlásról és annak a világ jövőbeli gazdasági és politikai arculatára gyakorolt hatásáról. Nemzetközi szintű és alapvető pénzügyi reformok hiányában a legtöbb gazdasági előrejelzés, annyit sem ér, mint a papír, amire kinyomtatták.”
  http://vegsoidok.hu/blog/az-igazsag-pillanataban-az-arany-tuleli-a-dollart

 35. 34: Csabi! Az arany is lerágott csont.— Miért linkelsz be több hónaapos pisztokat? Mert lehet?

 36. Tibor bá, pontosan melyik posztban rágtátok le azt az aranycsontot? Még nem sikerült átrágnom a teljes archivumot.

 37. Kedves Tibor bá ! A 33. hozzászólásod egy fantasztikus regény, de minimum egy fantasztikus novella alapjait képezheti.
  Én még olvastam annak idején Galatikát. Nem tudom miért, de a hozzászólásod olvasásakor ez idéződött fel bennem.

 38. 37: Megint visszakerültünk a kályhához. Nem egyformán látjuk a jövőt. Ezért aztán egymás vizionálását sci-finek tekintjük. Ez teljesen normális.

 39. Nekünk kifejezetten előnyös lenne az élelmiszerek jelentős drágulása, ugyanis Magyarország túltermelésre képes. Az így megtermelt többletből tudnák visszafizetni az államadósságot .
  Végre egyszer a cserearányok változása nem minket sújtana.

 40. 39: Igen, amennyiben lennének állami gazdaságok, de nincsenek. Az élelmiszert termelőknek pedig semmi okok a jövedelmüket az államnak átadni. Az adókat pedig éppen most csökkenetették.

 41. 31: Egyetértek Tiborbá! Amíg valakinek pl BP-en van jólfizető munkája/vállalkozása addig nem (feltétlen) kell kertészkedni meg ólakat építeni. Szerintem baráti vagy család szinten is érdemes gondolkodni.
  Nálunk pl a rokonság legalább fele vidéken lakik kertesházakban olyan falvakban ahol jól lehet gazdálkodni. Az idősebbekben ( >45év ) megvan a tudás, de vannak szerszámok is meg ami a javításukhoz kell.
  Én egy albérletben lakom Pesten és olyan munkám van ami egy összeomlás után rohadtul nem fog kelleni. Ennek ellenére nem mondok fel és tenyésztek nyulakat holnaptól vidéken hanem aranyat rakok félre és olyan tudást szerzek ami hasznos lehet később: javítás, karbantartás, egészség és védelem terén főleg. Ha nagy a para akkor úgyis vissza kell költözzek vidékre a családunkhoz, addig meg jó ez ahogy van. Megtakarításaim 70%-a tőzsdén, 20%-a nemesfémben, de folyamatosan helyezem át az utóbbira…

 42. Tibor bá és freeetoaster ! Menjetek már egyszer el egy alföldi faluba és nézzetek körül. Rengeteg dolog hever kihasználatlanul.
  Ha végre egyszer felmennének az élelmiszerárak minden falusi dolgozhatna. Mert most 20-40-os a munkanélküliség ! Akkor én is elkezdenék burgonyát termeszteni. De legalább 300Ft/kg ár kell, mert különben nem éri meg ezzel foglalkoznom.

 43. Sorge: aki a mostani árakat SEM tudja megfizetni és éhezik a családja az szerinted mennyire fog örülni az 5-szörös áraknak?

 44. freeetoaster ! Semennyire. De akkor majd végre felássa a kertjét, hogy valami hasznosat termesszen benne és ne csak füvet nyírja.

 45. Olsza ! Te bizonyára a 9. emeleten laksz a panelban. Nem irigyellek. 🙂 🙂

 46. Már többször volt róla szó, de sosem árt megismételni, hogy Magyarország földjei biokultúrával (műtrágya nélkül, vegyszermentesen) mindössze cirka 5 millió embert képes eltartani. Aki még mindig azzal érvel, hogy milyen gazdagok vagyunk és mindig mi voltunk Európa éléskamrája, az szeret elfeledkezni a XX. században bekövetkezett népességrobbanásról… Hová is tettem a túlélőkészletem?…

 47. 47.-re ! Ugyan miért kellene teljesen vegyszermentesen termelni ?

 48. 48. Sorge: Mert olyan drága lesz a benzin, hogy kerékpárra, pacira kell cserélni. Hány napi lovaglásra vannak a gyárak a termőföldtől? Meg fogja-e tudni fizetni a vegyszert a termelő? De ha ki is tudja gazdálkodni (mondjuk mert mezővárosok jönnek létre), akkoris 6-7 milliónál nem lehet több az eltarthatóság. És akkor hol van az exportra szánt mennyiség? Vagy jönnek és elveszik?… ha tudják.

 49. 49.-re ! Látom te szereted a fantasztikus irodalmat.
  Én azonban egyelőre maradok a realitásoknál.

 50. 46.-ra: nem panel, tégla 🙂 🙂
  49. és mindenki, akit illet: azoknak a bizonyos vegyszereknek, az alapanyaga kőolaj, a műtrágyák alapanyaga kőolaj, a gyógyszerek több, mint felének az alapanyag kőolaj, az energia… kőolaj… folytassam?!

 51. 51. Sorge vádol fantazmagóriával. Azt hiszi realitásokban gondolkodik, mint amikor OV kilakoltatási moratóriumának megtartásáról ábrándozik.

 52. Gloucester ! Már nagyon várod a kilakoltatást ? Ha nem lesz, te csalódottan itt hagyod ezt az országot? 🙂

 53. 53. Nem várom, de ilyet nem is írtam. Ábrándozni persze szabad a hitellel rendelkezőknek, de szerintem reális gondolkodással többre mennének.

 54. Gloucester !
  Most mondom neked, hogy meg lesz hosszabbítva az árverezési és kilakoltatási moratórium.
  Ez nem kerül pénzébe a kormánynak. Minden más megoldás pénzbe kerül. Az pedig mint tudjuk, nincs .
  Lehet, hogy a bankok fognak valami balhét szervezni, – valami olyasmit, mint a TV ostroma, – de akkor Pintér szétvereti a bankok által felbérelt csőcselék pofáját.

 55. A könyveim mottója, hogy az Ipari forradalom kezdete óta, egyre újabb és újabb technológiákra és olcsó, nagymennyiségű energiára épített életvitelünknek vége, mostantól kezdve lefele megyünk, aminek több tényezője is van. A pénzügyi rendszer (adósság csapda) összeomlása, klíma kedvezőtlen változása, nyersolaj tartalék rohamos csökkenése, környezetünk és egészségünk kemikáliákkal történ elcseszése, az emberiség túlnépesedése.
  Itt a honlapon együtt gondolkodunk, hogy minél eredményesebben tudjuk kezelni azt ami (részben bizonytalanságban burkolózó) ránk vár a közeli jövőben. Álmodozásnak nincs helye, mert hátráltatja a józan ész érvényesülését. Aki vigaszt keres, az itt nem fogja megtalálni.

 56. Az ipari forradalom szénre alapozva indult be. A kőolaj egyszerűen csak kényelmesebb. A II. VH alatt a németek sokmindent csináltak kőszénből – olaj hiányában. Úgy tudom még benzint is. Szénből pedig még nagyon nagy készletek vannak. Legrosszabb esetben 19. századi szinten még fenntartható a világ – a lakosságszámot kell „hozzáigazítani”.

 57. 58.-ra !
  Anatolij, mint a 4 éves gyerek. Nem alszik el mese nélkül. 🙂

 58. He-he. 🙂

  Szeretem a tanulságos meséket…

 59. „Sarkozy megvédi az eurót

  „Sem én, sem Angela Merkel (német kancellár) nem fogunk hátat fordítani az eurónak!” – idézte [2] Nicolas Sarkozy francia miniszterelnök Davosban mondott beszédét a BBC. Sarkozy szerint az euró Európával egyenlő, ha az euró megszűnik, akkor Európa szűnik meg. Hozzátette, hogy azok a spekulánsok, akik az euró ellen fogadnak jobban teszik, ha vigyáznak a pénzükre.”

  Amikor már így kell esküdözniük, hogy nem szűnik meg, akkor már tudjuk, hogy megszűnik…

 60. 61: Gedeon, szerintem se az a kérdés, hogy megszűnik-e vagy nem, hanem az, hogy még meddig húzza az eurózóna és az euró. 🙂

 61. Nem szűnik meg. Amit Sarkozy tett, azt úgy hívják, hogy szóbeli intervenció. Azzal, hogy jártatta a száját, akár 1 %-ot is erősíthet az eurón.

 62. Sárközi azt szeretné, hogy Németország nem meneküljön vissza a Márkához, és tovább cipelje a vállán őket (is).

 63. Erről eszembe jut az Emlékmás (Total recall) c. film jelenete, amiben Schwarzeneggert a félbeszakadt hipnotikus utazás közben a doki győzködi, hogy valójában ezt is csak álmodja és súlyos baja lehet belőle, ha nem hagyja abba az ellenállást. Már majdnem meggyőzné, amikor Svarcinak feltűnik a doki fegyelmezett arcáról önkéntelenül legördülő nagy izzadságcsepp, ami elárulja, hogy hazudik és retteg, hogy sikerül-e, erre persze szérlövi a fejét.

  Nos, én látok egy nagy izzadságcseppet legördülni Sárközi arcán, amint az Euró fennmaradását bizonygatja…

 64. ” Nos, én látok egy nagy izzadságcseppet legördülni Sárközi arcán… ”
  Amikor Gedeon Sárközin izzadtság cseppet lát, akkor az USA vezetői már teljesen le vannak izzadva, csak próbálják titkolni a végsőkig.
  Emlékezzünk arra az esetre, amikor Bill megszopatta Monicát : Bill először a végsőkig tagadta ezt. Aztán amikor már nem tudta tovább tagadni, akkor kiállt a színre Bill felesége és azt hazudta, hogy ő nagyon büszke a férjére, ( Billre ).
  A FED elnöke pedig még ezeknél is jobban tud hazudni, ha kell .

 65. 67: persze. Sok minden fog itt mostanában összeomlani, dollár, euró, sajnos nagy eséllyel a forint is…

 66. 19.-re: Tibor bá, te engem Orbán hívőnek gondolsz, pedig csupán erősen önző vagyok és magamnak akarok jót. És tudom, Sorosnak igaza van, amikor azt mondta a kínai diktatúra hatékonyabb, mint a nyugati demokrácia. Amiről itt sokszor beszélünk, az előttünk álló olaj/élelmiszer válság (hogy mikor, az más kérdés) számunkra leghatékonyabb kezelőjének Orbán és csapata tűnik! Lehet itt síránkozni mindenféle diktatúráról, lehet, bár elég aljas dolog Orbánt Hitlerhez hasonlítani, de akkor is a leghatékonyabban kezeli és fogja kezelni a helyzetet. Dec. 31-én visszatérünk rá!

 67. 69: Átolvastam a 19. bejegyzést. Hogy következik ebből az, hogy téged Orbán hívőnek tekintelek? Gedeon és én már hosszú hónapokkal ezelőtt egyetértettünk abban, hogy szar helyzetben a diktatúra a legjobb társadalmi rend. De mind a ketten attól félünk, hogy Orbán nem hallgat senkire se, és ez miatt súlyos hibákat fog elkövetni.
  Az Orbán – Hitler hasonlatot csak azért nevezed aljasnak, mert nem ismered a történelmet. Hitler a saját népe szempontjából sok előnyös dolgot tett, de hatalmi gőgjében messze túllépte az ésszerűség határát, és az elmebetegség se kizárható. Ez a fejlemény Orbán esetében is bekövetkezhet. Ezen kívül befolyásol téged az a 60 éves közfelfogás (súlykolás miatt), hogy Hitler minden idők legnagyobb gazembere volt. Sztálin legalább akkora népirtás végzett. A törkök irtották a kurdokat, Pol-pot saját népét. Jelenleg Izrael irtja a palesztin arabokat. Amerika pedig a gazdaságának fenntartása végett háborúkat provokál és Irakban már több mint 1 millió civil mészároltak le. Ugyanezt teszi Pakisztánban is robot repülőkkel, és mészárol Afganisztánban is. És mit csinált Csillében Pinochet? Szóval a sor nagyon hosszú.

 68. 70.-re !
  Hitler nem a saját népét vágta haza. Hitler ugyanis nem német, hanem osztrák volt.
  Magánban már megírtam, hogy Orbán gazdaságpolitikáját Bogár László professzor irányítja. Erre alapozva állítom, hogy a külföldi bankok vissza lesznek szorítva.

 69. 71: Nem mindenki születik a saját hazájában. — Bogár László professzor véleményével nagyon sok közgazdász nem ért egyet, és én se (ha ez számít valamit). A gyakorlatban ez úgy működik, hogy egy diktátor elképzelését visszatükröző szakembert (Liszenkó, Micsurin, Makarenkó) helyeznek pozicíóba.

 70. 72.-re !
  Tibor bá ! Ne haragudj, de úgy látom, hogy egymásnak ellenmondó nézeteid vannak és még azokat is gyakran változtatod.

 71. 73: A nőktől tanúltam, így sokkal érdekesebb vagyok. 😀

 72. hmm.
  42 és hasonlók.

  Az lehet, hogy kihasználatlanok, de a földterületek nem a földművesek kezében vannak.

  Sorge, ha vidéki vagy, akkor tudnod kell, hogy hogyan is épül fel a vidék.
  Van ugye a város, a falu, a település, tehát ahol az emberek laknak. A házakhoz tartozik egy zsebkendőnyi terület (mint ami nekem van) és annyi. Akinek földje, gyümölcsöse van, annak a település határán kívül terül el a része. A legnagyobb terület vagy az önkormányzat, vagy valamelyik nagy termelőcég birtokában van már, nagyon kevés föld van magánkezekben.

  Itt ha valami beüt, akkor az emberek nem számíthatnak a földjeikre, parlagon fognak heverni, mert az emberek nem fognak merni kimenni az „erődjeikből”. A rengeteg föld parlagon fog heverni.
  Tehát két lépés lehetséges.
  A gazda ki fog húzni a földjére, ott épít erődöt, vagy éhen döglik. Ha kiköltözik, magára lesz utalva.
  Ha bennmarad a településen és kihúzza az elejét, akkor a közösségben biztonságot lel majd.
  Mindkét esetben xtra nagy a halálozási esély.

 73. A nagy reccs utáni rendeződésben a mai tulajdonjog semmis. Újrafelosztás. Az erősebb jogán. (Ez nagyban is így megy, lásd: 1920 júni. 4. Persze, az kissé más volt.) Jobb híján ki kell várni. Már annak, aki meglesz még akkor.

 74. 71: nagyon meg volnék lepve, ha Bogárnak gazdaságpolitika-irányjtó szerepe lenne. Ő egy propagandista.

 75. 71-re: SzVsz Hitler német volt, mert az osztrákok is Németek, úgy mint a bajorok , szászok… stb. Ez olyan mintha azt mondanád ,a székelyek nem magyarok.

 76. Gartai pajtás !
  Ezen az alapon a szar is élelmiszer, mert ugyanolyan szerves anyagból áll.

 77. Kairóban éppen most derül ki, hogy nekem volt igazam. A rendőrség eltűnt, a katonaság csak az államilag fontos épületeket és intézményeket védik. Az állampolgároknak megmondták, hogy mindenki védje magát és értékeit. Különböző bandák járják a gazdagabb negyedeket, betörnek és rabolnak. De akinek úgy meg van erősítve a háza, mint az enyém, oda nem tudnak betörni. A közösségek (szomszédságok) nem tudják megvédeni egymást és magukat. Csak addig kellene kitartani, amíg a helyzet konszolidálódik, de nem megerősített házakkal ez nem megy.

 78. Ezek a moslék egyiptomi hordák képesek Pilisborosjenőre is eljutni. Ma már ugye léteznek a fapados légitársaságok. 😀

 79. 82: Nézek elébe. A kutyáim imádják a büdösödő hust. 😀

 80. 47
  „Már többször volt róla szó, de sosem árt megismételni, hogy Magyarország földjei biokultúrával (műtrágya nélkül, vegyszermentesen) mindössze cirka 5 millió embert képes eltartani.”

  Úgy tudom, trianon utáni Magyarország lakossága 8 millíó volt. Mégis 1920 után folyamatosan volt mezőgazdasági exportunk, amellett, hogy fedeztük a belső fogyasztást is.
  XIX. század végén, XX. sz. elején meg Nagy-Magyarországon éltek kb 18-20 millíónyian, Horvátország, Felvidék, Kárpátalja és Erdély is deficites volt mezőgazdasági termelés szempontjából. A mai ország Bácska + Bánáttal együtt mégis fedezte a teljes belső fogyasztást. Plusz a kiegyezés után Budapest lett Európa meghatározó gabonakereskedelmi központja (+fa, +hús), irdatlan exporttal – ennek versenytársa volt az amcsi farmer, amcsi gabonával.

  Nálunk nem volt népességrobbanás. Ha 100-120 éve meg tudtak termelni 20millíós népességre kaját és még exportra is futotta, gondolom egy teljes műtrágya és üzemanyaghiány esetén is meg tudjuk majd termelni ezt a mennyiséget. Technikailag mindenképp. Az más kérdés, hogy ehhez a hivatalnokseregnek, az indiai sáskahadnak és a munkanélküliek, betegek jó részének is kapát/kaszát kell majd ragadni, újra az ország 70-80%-nak kellene a mezőgazdaságból élnie. Erre biztos nem lesz hajlandóság.

 81. 84. Zolcsi: Úgy legyen, bár gyanítom, hogy a XX. század eleji éghajlat, talajállapot, génállomány és növénytakaró némileg különbözik a 2011-es állapottól, ráadásul nem a kedvező irányban.

 82. A legnagyobb különbség a mezőgazdaságból élők számában volt. A mai állapothoz képest, több mint 50% volt önálló gazdálkodó, vagy cseléd különböző nagybirtokokon.
  Ha a mai technológia megszűnne, hasonló aránynak kellene kialakulni. Csak erre nem lesz 1000 év.

 83. 87: Nagy szarban az ember csodára is képes.

 84. 84: Csak kiegészítés. Szerintem az ipari forradalom előtt kizárólag a nagyobb városok (amiből igen kevés volt) voltak deficitesek mezőgazdasági szempontból. A népesség volt jóval alacsonyabb főleg a hegyvidékekben, de pl. Erdély simán önellátó viszonylag sűrűn lakottan is, mivel ott is jól művelhetők a síkságok, völgyek nagy része, a hegyvidéki legelőkön pedig most is nagyon sok állatot tartanak.

 85. 88: Még a másik ember torkának az átvágására is. Előbb, mintsem kapát ragadjon.

 86. 90: Miért ne ragadhatna kapát? Az is hatásos lehet a meggyőzésre.. 🙂

 87. 84:
  Pár hónapja már egy korábbi hozzászólásban megírtam:
  nem a magyar agrárpotenciál a szűk keresztmetszet, hanem a (művelő)eszközök és a szaktudás hiánya,valamint az állatállomány számának lecsökkenése.

 88. 92: Ma akkora írhatnékom van, hogy csatlakoznom kell Mihály véleményéhez. Kiegészíteném azzal, hogy nem csak a régi tudás veszik el egyre jobban, de a gyarapodó új is nagyon lassan terjed. Gondolok itt azokra az önellátó kertgazdálkodási módokra, amelyek nem külső erőforrásra támaszkodva pusztítják, fogyasztják a talajt, a termelőkapacitást, hanem rendszeren belüli erőforrásokat használva gyarapítják azt. (Bocs a napenergia kívülről jön, de elég megbízhatóan.) Mivel érdekel, találok ilyet, ha időm hijján nem is tudok mindent kipróbálni.(Jelenleg egy építkezésben is benne vagyok.) Látok önellátásra FENNTARTHATÓ módot, még ha Tibor bának vörös posztó is a szó. Persze az önellátás az önellátás. Ahoz majd mindenkinek kapát kellene ragadni. + béke kellene hozzá…

 89. Ahogy itt többen írtátok, a „gázolaj-traktor-kombájn” előtti mezőgazdaságban a lakosság/népesség jóval nagyobb része dolgozott a földeken. Persze ha gondok lesznek, bizonyos idő elteltével többen kapát, ekét, stb. , foghatnak, ahogy Tibor bá írta: „Nagy szarban az ember csodára is képes.”.

  Viszont vannak egyéb körülmények is a mostani földek állapota és a kb. 80-100 évvel ezelőtti földek állapota között. Az iparosodott intenzív földművelés (műtrágyázás, vegyszerhasználat, öntözés) sok helyen tönkretette a földeket, elszikesedtek, a termőértékük csökkent. Ha vissza kéne állnunk a ló-eke-kapa-vegyszermentes „technológiájú” mezőgazdasághoz, valószínűleg nem tudnánk azokat a termésátlagokat hozni, mint amik 80-100 évvel korábban voltak. Nemcsak a földek minőségének romlása miatt, hanem pl. akkor még nem hibrid vetőmagokat vetettek, és sok más különbség.

  Másrészt annak idején a termőföldek magyar tulajdonban voltak, ma már ez is változik. A földek egy része már külföldi tulajdonban van (zsebszerződések) és ha 2011 májusában lejár a magyar földvásárlási moratórium, vagy most újabban 2014 májusában, mert 3 évre meghosszabbították – szóval, ha egyszer a külföldiek vásárolhatnak (termő)földterületeket az országban, az azon megtermelt gabona vagy más mezőgazdasági termék nem a magyar magtárakba fog kerülni.

  A folyamat különben is már korábban beindult, pl miért német és angol sertéshús kapható a boltokban, de ez vonatkozik a cukorra és sok más termékre, amiből korábban önellátóak voltunk stb.stb. Véleményem szerint az EU érdeke a magyar mezőgazdaság tönkretétele, hogy az ő termékeiket vásároljuk, és a mezőgazdaság helyzete csak egyre romlik.

  Ebből a helyzetből egyre inkább nehezebb lesz visszatérni szükség esetén az önellátó magyar mezőgazdasági termeléshez, legyen az traktor-kombájn, vagy ló-eke „technológia”.

 90. A régi gazdák tudták, hogy földjük melyik része mire alkalmas. Mozaikosan művelték pl. a mikrodomborzat szerint. Ma ki tudná megmondani a rég egybeszántott nagytáblában, hogy hol mit volt érdemes termelni sokévszázados tapasztalatok alapján?

 91. hmm.

  A külföldi tulajdonban levő föld.

  Ez felvet bennem egy gondolatot.
  Ha gebasz lesz kis hazánkban, akkor várható ezek szerint, hogy a külföld beavatkozik olyan téren, hogy védje a tulajdonát, akár fegyveres erővel is.
  Mi a véleményed a sejtésemrő Tibor Bá?

 92. 94: Mi is EU vagyunk 🙂 Bizonyára a „régi” tagállamokra gondolsz.
  A lengyelek különben jól jöttek ki az mg-i termékeikkel az EU-ban is.A dolog attól is függ, hogy milyen a kormány érdekérvényesítő képessége az EU-ban. (Persze egy 40 milliós népé jobb, mint egy 10 milliósé – már alapból)

 93. 96: Egyfelől, hiába van a termőföld külföldi kezében, a kormány elrendelhet export tilalmat. Természetesen a tulajdonosnak ki kell fizetni a világpiaci árat. Másfelő. Ha tényleg éhezik Európa, akkor a 30.000-es katonaságunk nem tudja megakadályozni, hogy jólakjanak. 😀

 94. 97: Observer
  „Bizonyára a “régi” tagállamokra gondolsz.”

  Én arra gondolok, ha lejár a magyar földvásárlási moratórium, akkor szabad a pálya, és bárki – németek, svájciak, franciák, olaszok, spanyolok, stb.stb., és főleg zsidók (ld. Velencei tó part, bár szerencsére lebuktak, de…) vásárolhatnak földeket, erdőket, házakat, egyéb ingatlanokat. Én személy szerint tudok sok német, svájci, stb. vásárlókról, akik falvakban/városokban házakat, szőlőterületeket, erdőket, stb. vásároltak már meg és már most a tulajdonukban van.
  Mi lesz akkor, amikor már hivatalosan is szabad lesz előttük a pálya?

 95. 99,
  A moratóriumot a végtelenségig nem lehet kitolni.
  Felénk is veszik a földeket, telkeket. A megtermelt gabonát, terményt szépen viszik is ki az országból és külföldön értékesítik.(van ezeknek eszük, meg pénzük)

  A megoldás lehetne az új alaptörvény (alkotmány). Ott kéne leszabályozni ezeket a problémákat.

 96. Tegyük fel, hogy bekövetkezik itthon egy pénzügyi válság és elszabadul a pokol! Mi a garancia arra, hogy nem gyűrűzik tovább? Illetve jelenleg talán nem is mi vagyunk az eu leggyengébb láncszeme!

  Tehát ha világméretűvé válik a baj, akkor a nyugattól sztem közvetlen nem kell félnünk, hiszen nem lesz központi irányítás ott sem!Ez esetben nagyobb baj lehet a fosztogató hordák vándorlása!

  Elsőre azt gondolnám, hogy a magyar lakosság (kb 10 millió) alig fog csökkenni, hisz az 1900-as évek elején is kb 7-8 millió volt az trianoni ország lélekszáma! Jobban belegondolva azonban sokkal nehezebb helyzetben lesz a többség, ugyanis a lakosság nagy része, kb 99%-a nincs felkészülve, hogy a maga erejéből ellása magát és családját! Arra nincs felkészülve a lakosság, hogy 1-2 hétig megéljen a kamrából…! -igaz nincs is rá pénze! Föld ugyan van, de például vetőmag, termelőeszközök (na talán még ez nagyjából lenne – kapa csak van mindenhol :)-), szaktudás, tárolóeszközök, stb.

  Segítség lehet, ha baj tél végén következik be!, segítség lehet az elraktározott és bolti készletek, amennyiben megfelelő kezekbe kerül
  Hátrány lehet viszont a tél eleji baj bekövetkezte, a háború, fosztogatás és hátrányos tényező az idő is!

 97. 13: A kubai minta ragadóssá válik: „”Konyhakertkommandó küzd Buenos Airesben: megpróbálja az argentin nagyváros minden talpalatnyi zöldjét emberileg ehetővé tenni. … zöldségek palántáival és magvaival „felfegyverkezve” indulnak háborúba. Legnagyobb hatótávolságú fegyverük a magbomba, amely magokkal töltött sárgombóc. Ezt be tudják dobálni zárt területekre. A magvas arzenálban akad szó szerinti kukoricagránát is. A cél: táplálni a megapolisz lakosságát, javítani zöldségellátását, méghozzá biozöldségből. „Egy cukkini ágyás lehet ugyanolyan gyönyörű, mint egy orchideasor, és még meg is lehet enni. Szeretnénk, ha az emberek sétájukon répába, avokádóba és más zöldségbe botlanának” – vallja Judith Villamayor, a konyhakertkommandó koordinátora.”””

  Felületes szemlélőnek a bizonytalan helyekre dobált magokkal spékelt sárgombóc esetleg megmosolyogtatónak tűnhet, DE gondolkodjunk ismét szimbolikusan, ahogy én is a 13. pontot, úgy az argentin gerillakertészek is inkább a fejekben ültetnek el magvas gondolatokat, ezekből majd gondolatcsíra szökken szárba, és egyszer csak valósággá válik. Azután a még mindig sok gond eggyel kevesebbé válik.

  Egyébként ezt én is megtettem, megfigyeltem Hugh-t a river-cottage-i sztárszakács gazdálkodót, ahogy kiskosarát a kezére akassza és elmegy a környékbeli erdőbe erdei hagymát szedni.. majd teli kosár friss erdei hagymával a képernyőn keresztül észvesztően kívánós kaját szolgál fel a kiválasztottjainak. Fogtam egy pohár dughagymát meg egy hegyes botot, és kiléptem a szomszédos csalitos erdőbe és elduggaltam. Na van rendes kerti hagymánk is, de Hugh szerint az erdei talajban vadító ízt és aromát lop a hagymácska a bolygatásmentes zsíros talajból.. hát meglátjuk.

  http://gasztrosokk.web4.hu/cikk/hires-szakacsok-3-resz

 98. Nem tudom hova tegyem, asszem itt tán helyén is van.
  Piszok hosszú, de érdekes.

 99. 104: Hogy néztél meg egy másfél órás filmet 3 perc alatt? 😀

 100. “Kedden öngyilkos lett S. István rendőr alezredes, aki négy gyermeket hagyott maga után. A Bors információi szerint S. István azért vetett véget életének, mert nem tudta fizetni svájcifrank alapú hitelének megnövekedett törlesztőrészleteit. A megyei kapitányság tagjai arról beszélnek, hogy a férfi súlyos anyagi problémái miatt lőtte fejbe magát, s a helyszínelők is arról suttogtak, hogy a számláira borulva találták meg az alezredes vérbe fagyott holttestét.”

  És ez még csak a mínusz egyedik eset, hiszen el sem kezdődtek még a kilakoltatások. Tömegével lesznek ilyenek, akik végső “megoldásként” inkább magukra gyújtják a házat, de nem fognak onnan kiköltözni. Sőt, előbb-utóbb olyan is lesz, aki egy bankfiókban kezd majd el végső elkeseredésében lövöldözni.

 101. 107: Az árverezések és a kilakoltatások már rég elkezdődtek BÍRÓSÁGI VÉGZÉS ALAPJÁN.
  Ha én öngyilkosságra adnám a fejem, előbb lelőnék néhány, gondosan kiválasztott embert. Persze, aki ilyen racionális, az sose lesz öngyilkos. 😯

 102. 102-nek.
  Ez a városok bekajanövényesítése nálunk biztos nem működne. Betakarításkor agyonverné egymást a jónép, meg már zölden lelegelné a sok birkaember.
  Kubában működik állítólag, de ott diktatúrafegyelmezettek az emberek, márha igaz hogy működik.

 103. Felénk (Szabolcs megye) idén az volt a trend, hogy amit a gondos gazda eldugott krumplit, az inkák felszedték még aznap éjjel. Nem eladni, megenni…
  Szóval 109. nem lesz itt még kezdés sem lassan, nemhogy betakarítás…

 104. Pedig már mondtam mit jelent, azt az érzést fejezi ki, amit egy véletlenül kihalgatott beszélgetés után érzel, aminek során kiderül, hogy dugják a feleséged, vagy mondjuk kotlós vagy és meglátod a kést, vagy elesel biciklivel, és beleszalad a kormány a seggedbe. Érted már? Ha igen, irjál még kettőt 😀

 105. 113: Szivesen! 1) Amikor okos.kosó egy teljes napig nem ír semmit. 2) Amikor okos.kodó elfelejt okoskodni. 🙂 vagyis „nézel egy nagyot”. Különben ezt a feleségem nem dugják. Az előzőt nagyon sokan, váltott műszakban, ez volt a mániája. 😯 , 😯

 106. Tisztelem a fent ” elmélkedőket”.
  Véleményem tisztelettel: Orbán Viktor az Országunk Vezetőivel együtt, Mindnyájunk jobb megélhetése érdekében reális probléma-megoldó elismerő Munkát végeznek.

 107. 115.
  Orbán és az „országunk vezetői” együttes erővel azon munkálkodnak, hogy az ország lakosságának kifosztásával hogyan biztosítsák egy esetleges válság esetén túlélésüket (válság híján a lehető legmagasabb szintű életvitelüket. Kasélyok, várak, vadászatok , tízmilliós külföldi tanulmányok. Egy kis számtantudás és annak alkalmazása kell, miből telik olyan mérvű gazdagodásra a FIDESZ főembereinek, mint ami látható. Egyértelmen látszik az ország 90 %-a egyre nehezebb helyzetbe kerül,míg a 10 %-a egyre gazdagabb, köszönhetően a fideszi jogszabályalkotásnak, nemzetpolitikának. Megtévesztő, szégyenteljes és magyarellenes a FIDESZ politikája.

 108. 116: Igen, de ha Orbánt lelőnék, valakik ugyanezt csinálnák utána, balról, vagy jobbról, csak mire kialakul, ki van a csúcson, sokkal nagyobb veszteségek érnék a társadalmat, mintha most már marad így. Mint a sztoriban, ahol a Guru haragszik, hogy tanítványa elhajtja róla a legyeket, melyek már eléggé megszívták magukat és most jönnek az éhesek.

 109. 117.
  Jobb és bal… ugyan. Tisztesség, tudás, előrelátás jellemezte vezetés nélkül nincs az alattvalók számára túlélés. Sajnos a jelenlegi vezetés ezeknek híján van, ugyanúgy, mint a baloldal vezetői is. Vérszívók ellen szúnyogháló, rovarriasztó szükséges, ennek híján addig marnak, amíg lehet.

 110. *iróniával*
  Amikor a nemzet Mészárosát megkérdezték hogyan tudott akkora vagyont felhalmozni (még Elon Muskhoz képest is), egyből visszakérdezett, hogy hány közbeszerzésen nyert Elon Musk.

  *komolyan*
  Jó a cikk időzítése, és látható az is, hogy az első megjelenés óta mi sem változott ezen a téren

 111. Olvastam többször, hogy: az egyéni túlélés…, a közösség

  Szívesen bővíteném ismerősi körömet megfelelő emberekkel!
  Somogy nyugati szélén élek.

  Az érdeklődők megkérhetik a villanylevélcímemet Tibor bá’-tól!

 112. Kedves mindenki!

  Mi a sejtésetek, hogy mikor léphetünk a második (erőszakos szelekció) fázisába?

 113. 122 – Bazs:
  Érdekes, de kezelhetetlen.

 114. Érdekes, de én hiányolom róla pl az Árpád házi királyok idejének Magyarországát

 115. Bazs 123.
  Ezt ugye azért raktad be, hogy jót szórakozzunk mi is?
  Megtudhatjuk, Attila mongol volt és nem hun.
  A hun birodalom helyén meg a germánokból, szlávokból megalakult Magyarország és Bulgária.
  Már csak a szlovák történelemtérképeket kellene idelinkelni.
  A többit még nem próbáltam értelmezni, de ki volt a szerzője ennek a nagy „értékű” leírásnak?

 116. @122: Irénke == Miértke == Reményke ?
  🙂

 117. 126: én az egész bolgot (és az összes blogot, amit követek) szórakozásnak tartom.
  Legalábbis nekem tanulságot volt az a kezelhetetlen kép is (valóban kezelhetetlen). Amit értéknek tartok belőle az egyidejűség primitiv és emellett átfogó ábrázolását nem fogtam fel eléggé suliban. Ez az ábra adott hozzá valamit. Aszerzője egy utóvizsgájára készülő közmunkás lehetett – nem tudom.

  122 Irénke: talán majd akkor kezdődik az erőszakos szelekció, amikor elmaradnak a brüsszeli milliárdok. Vagy annyira értéktelen lesz a fizetőeszköz, hogy abból nem lehet eltartani a kormányzat „holdudvarát”.

 118. Van egy pár hozzászólás a devizahitelesekről, amit érdekes így 6 év elteltével látni.
  Mindenki robbanást jelzett, valóságban nem történt igazán semmi, néhányan még öngyilkosok lettek, vannak különböző csoportosulások akik védik magukat, de még egy igazi pártszerveződés sem tudott ezen a közös ügyön megkapaszkodni.

  Most viszont tényleg indulnak a kilakoltatások, a moratórium is lejárt.

  Ki tudja, mindenesetre érdekes.
  Ez is csak a városokban zajlik, a vidéken ami van devizahiteles az többnyire eladhatatlan ingatlannal bír.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük