(428) Tibor bá blogja – A CHF áldozatok megsegítése

önarcképElőre kikötöm, hogy nem kérek a dehonesztáló kommentekből a történelmi  visszatekintés miatt. Amikor megszülettem a szüleim a Kazinczy utcában laktak egy udvara néző, szoba-konyhában. Apám havonta 100 Pengőt kereset, amiből 30 Pengő volt a lakbére. Aki nem tudja, annak elmondom, hogy a szoba-konyha azt jelentette, hogy a konyhában volt egy falikút, közös wc az udvaron. A víz melegítés lavórban történt, gázlángon. Azért éltünk így, mert apám keresetéből ennyire tellett. Húsz évvel később, a szocializmusban, négyen éltünk egy szóba-konyha-fürdőszobában, ahol nekem a konyhában volt a kinyitható fotelágyam. Hogy a húgommal mit csináltak, amikor dugni akartak, azt nem tudom. Azért laktunk így, mert ezt engedhettük meg magunknak. Az 1980-as években apámék egy panellakásban laktak, a panelprogram következtében. Nem azért mert sokkal jobban kerestek, hanem azért mert a Nagy testvértől a földgázt és a nyersolajat húgyért-szarért kaptuk. Olcsó volt a házgyári panel és olcsó volt az energia. Az ország termelékenysége, GDP-je nemigen emelkedett, de mára felhalmoztunk 22.500.000.000.000 forint állami adósságot, aminek csak az éves kamata 1.500.000.000.000 forint. Ez lebontva 4 tagú családokra: a tartozás 9.000.000 forint, aminek az éves kamata: 595.000 forint. Ez a nagy büdös helyzet. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy ennek a kifizetéséhez az országnak legalább a fele nem tud hozzájárulni. Pontosítok, az ország feléből nem lehet kipréselni, akkor kiderül, hogy a „fizetőképes” családok terhe 18 millió forint, aminek az éves kamata 1.190.000 forint. Tehát durván havonta 200.000 forintot kell behajtani minden egyes fizetőképes családon ahhoz, hogy az adósságunk stagnáljon (a világ végéig) és ne emelkedjen tovább. Ez szerintem lehetetlenség. Az ilyen állapotban lévő ország ha akarná se tudná megmenteni a CHF hitelt felvevők tömegeit. Az teljes mértékben  nyilván való, hogy akik a lakóparki lakás álmát a gyakorlatban megvalósították, messze túlnyújtózkodtak a takaróin. Ez még akkor is igaz, ha a kölcsön felvételének pillanatában a családi költségvetés ezt felvállalhatónak találta, mert nem vették számításba (és ezt nem hányom a szemükre, mert ehhez tényleg éleslátás kellett volna), hogy a magyar államháztartás az általuk is élvezett relatív jólétet még mindig hitelből fedezi, és bizony az államháztartási hiányt kizárólag az állampolgároknak kell visszafizetni, akiknek a jelenlegi jövedelme nem garantált az idők  végtelenségéig, mert a kapitalizmusban minden a pillanatnyi kereslet-kínálat állapotától függ. Konkrétan, amint egy párt szilárdan megveti a lábát, és nem kell izgulnia az újraválasztás miatt, bizony meg fogja szorítani a társadalmat, azaz különböző módon, láthatóan,  vagy láthatatlanul meg fogja sarcolni  (most éppen ennek nézünk elébe).

És akkor most kanyarodjunk vissza a CHF áldozatok megsegítéséhez. Az állam vegye meg a lakásukat és ők fizessenek lakbért az államnak! Szép ötlet, csak nem kivitelezhető. 1) Az államnak nincs rá szabad forrása. Tehát ez csak kölcsönből lenne lehetséges. 2) Ha mégis megvalósulna, akkor mit jelentene ez lakbérben?  Vegyünk egy 20 milliós középértékű lakást, ami 40 év alatt leamortizálódik. A 20 millió éves kamata 1,4 millió, a tőke visszafizetése 40 év alatt = évi 500 ezer, a lakás érték leírása 4 év alatt = évi 500 ezer. A 20 milliós lakóparki lakás éves költsége 2,4 millió forint,  vagyis a bentlakónak havi 200.000 forintot kellene fizetni. Aki tehát havi 40.000 törlesztést vállalt, ami mára már 100.000, és ezt képtelen fizetni, úgy lenne megsegítve, hogy élete végéig havi 200.000 fizesse. Ebből világosan látszik, hogy hatalmas tömegek próbáltak olyan életkörülményeket teremteni maguknak, amihez se nekik, se az országnak nem volt meg a fedezete. Két emberöltő alatt (beiktatva egy elvesztett világháborút, és újjáépítést, egy szocialista kísérletet, egy forradalmat, egy lopással megspékelt rendszerváltást) nem lehet a szoba-konyhából felnőni a lakóparki luxuslakásokig. Akik a rabló kapitalista propagandának bedűltek, józan eszüket elveszítve, nem gondolták át mit csinálnak, elképesztő felelőtlenséggel fütyültek a valóságra, mert kiment a divatból az idős, tapasztalt szülőkkel megbeszélni egy-egy életfontosságú döntés következményeit. Annak idején én a szüleimtől ilyeneket tanultam: Csak addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér. A bankok sohase a te érdekeidet képviselik. Egy jó háztartásból csak a füst távozik a kéményen át és a hamu az ajtón keresztül. Ne öntsd ki addig a piszkos vizet, amíg nem teszel szert tisztára.

Nem ártana észrevenni, hogy csak azért mert az apád nem tudja beállítani a legújabb mobilt, és nem tanulja meg a szörfölést a világhálón, még nem feltétlenül hülye.       

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

12 gondolat erről: „(428) Tibor bá blogja – A CHF áldozatok megsegítése

 1. 34. …és arra mit mondott volna, hogy a szovjetek is megtámadják?!
  A világtörténelem egyik legnagyobb -részleteiben megtárgyalatlan- botránya, hogy az antant miért nem üzent hadat a Szovjetuniónak is 1939. szeptemberében, mint a németeknek?

 2. Tibor ‘bá, Tibor ‘bá! Nem ehhez szoktunk Tőled!

  Nem tudod, hogy a magyar államháztartás elsődleges egyenlege szufficites?
  Ez bizony a befolyó adóbevételek és a kiadások egyenlege. A munkánk eredménye, minden demográfiai és egyéb válsággal együtt is!
  A deficitet az adóságszolgálat okozza.
  Az államadósságot magát természetesen soha nem fizetjük vissza, csak a kamatait törlesztjük. A lejáró adósságot átforgatják új adósságba.

  De miről akar szólni valójában ez a bejegyzésed?
  Arról, hogy milyen hülyék voltak a devizahitelesek? Milyen szar az ország, hogy nem képes kilábalni az adósságból?

  Csak nem azt feltételezed, hogy az ország önként vállalta adósságát?
  A CHF hitelekre akár még igaz is lehet, de az államadósság kialakulásába az országlakosságnak semmi beleszólása nincs és nem volt.
  Elitista dühvel hülyézed a sok hiszékeny birkát és közben elfelejtenéd, hogy a hódoltatásunk újabb állomásához érkezünk április 15-én?
  (vö: http://www.feherkemeny.com/2011/01/11/kozeleg-nemzet-apokalipszise)

  A jövőben millió embernek szoba-konyha sem lesz, otthonuk elveszítése dominódőlésként összeboríthatja egész életüket, munkahelyük elvesztésével is járhat, kikerülnek a szociális ellátórendszerből és végső soron akár tömeges elhullásukhoz is vezethet!
  Nem túl nagy ár néhány szaros CHF-ért?!

 3. 35: A dollár már gyakorlatilag bedőlt, csak még nem nyilvános, mert tömegesen még nem vették észre. Olyan ez, mint a halott a tömött metrókocsiban. Még áll, de majd eldől, ha a végállomáson leszállnak az utasok.

  Könnyen elképzelhető, hogy a dollár nyilvános bedőlése utáni káoszban fog széthullani az AEÁ.

 4. Minden országban korlátlanul váltják a dollár a saját valutára. Milyen dollárbedőlésről beszéltek?

 5. 38: 2010-ben rekord mennyiségű dollár kötvényt vásároltak a világban (csak Kínának csökkent a $ tartaléka). Sorge neheztel rám, mert a $ bedőlését jósoltam. De mond meg őszintén, lehetett arra számolni, hogy ennyi hülye ország van?

  37: Őszintén szólva fogalmam sincs mit kifogásolsz az írásomban. Minden törekvésem az, hogy valós, igaz informéciókat adjak át. Ezen a politikámon nem fogok változtatni érzelmi alapon. A Kádár rendszertől örököltünk 20 milliárd $ adosságot. Jelenleg az állami adosság 100 milliárd $ felett van. Mivel 20 év alatt minden egyes évben a költségvetés hiányt produkált, az összes magya politikus saras. Ezeket pedig az ország népe választotta. OK, nem tehetnek róla, de akkor mi a fenét imád rajtuk a társadalom egyik része ezen, a másik része azon? Ami pedig az egyéni felelősséget illeti. Nem tudok meghatódni se a te írásodtól se a belinkelt síránkozáson. Néhány hete jelentették be, hogy a 2010-es karácsonykor a felvett áruhitel összege messze meghaladta az elmúlt évit. És mennyi a kamat az áruhitelre? 30-50 %. Abban az országban, ahol hónapok óta köztéma a lakáshitelekkel történt átbaszás. Szóval, miről beszélünk? Mi konkrétan bajod az írásommal? Hazudtam? Félreinformáltam? Számítási hiba van benne? Nem szidom eléggé a bankárokat? A bank alkalmazottakat? Azok is magyarok, és nem vettek fel CHF hitelt, és a prémiumokon Hawaii-on üdülnek.

 6. A dollárra valóban senki (akinek sok van) nem meri kimondani, hogy a király meztelen. És mi van a svájci frank mögött? (A hitet leszámítva.) A nem egész 8 milliós népességre alapuló svájci gazdaság?

 7. 42: Az árakat a kereslet-kinálat szabja meg. Most mindenki CHF-et vesz, ebben reménykedik. Ezért magas az ára. Majd, ha mindenki el akarj adni, akkor zuhanni fog az ára.

 8. 43: Tibor bá, a kereslet – kínálat meghatározza az árat – ez érthető. Igazából az érdekelne, miért pont a svájci frank a menedék valuta?

 9. 45: Azt hittem, hogy az illumináltak menedékhelye a kocsma 😉

 10. 44: Mert az emberek abban a hitben vannak, hogy a CHF nem fog összeomlani, a pénzük értéke megmarad. Az isten szerelmére. minden gondolkodó ember tudja, hogy ez a szabadpiacra épült globális kapitalizmus össze fog omlani. Mindenki azon töri a fejét, hogyan tudná átmenteni az összekuporgatott vagyonát. Mindenki veszíteni fog, van aki még az éldetét s, csak azt ndem tudni mivel lehetne ezt minimalizálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük