(4218) Egy megnyerhetetlen háború

Tibor bá” fordítása online

 

Egy megnyerhetetlen háború

Washingtonnak Ukrajnában végjátékra van szüksége
 Írta: Samuel Charap
(sz:1933.02.11.)

Ukrajna 2022 februári orosz inváziója a megvilágosodás pillanata volt az Egyesült Államok és szövetségesei számára. Sürgős küldetés állt előttük: segíteni Ukrajnát az orosz agresszió elleni küzdelemben, és megbüntetni Moszkvát vétkeiért. Míg a nyugati válasz a kezdetektől fogva egyértelmű volt, a cél – ennek a háborúnak a végjátéka – homályos volt.

Ez a kétértelműség inkább jellemzője, mint hibája az Egyesült Államok politikájának. Ahogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó fogalmazott 2022 júniusában: „Valójában tartózkodtunk attól, hogy lefektessük azt, amit végjátéknak tekintünk. Arra koncentráltunk, hogy mit tehetünk ma, holnap, jövő héten, hogy a lehető legnagyobb mértékben megerősítsük az ukránok kezét, először a csatatéren, majd végül a tárgyalóasztalnál.” Ennek a megközelítésnek volt értelme a konfliktus első hónapjaiban. A háború pályája ekkor még korántsem volt egyértelmű. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még mindig arról beszélt, hogy készen áll találkozni orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, és a Nyugat még nem látta el Kijevet modern földi rakétarendszerekkel, nemhogy tankokkal és nagy hatótávolságú rakétákkal, mint manapság. Ráadásul az Egyesült Államoknak mindig nehéz lesz beszélnie egy olyan háború céljáról alkotott nézetéről, amely ellen erői nem vívnak. Az ukránok halnak meg hazájukért, így végül ők dönthetik el, mikor állnak meg – függetlenül attól, hogy Washington mit akar.

De most itt az ideje, hogy az Egyesült Államok víziót dolgozzon ki a háború végére. Tizenöt hónapnyi harc világossá tette, hogy egyik félnek sincs lehetősége – még külső segítséggel sem – döntő katonai győzelmet elérni a másik felett. Függetlenül attól, hogy az ukrán erők mekkora területet tudnak felszabadítani, Oroszország fenntartja a képességét, hogy állandó fenyegetést jelentsen Ukrajnára. Az ukrán hadsereg arra is képes lesz, hogy veszélybe sodorja az ország bármely, orosz erők által megszállt területét, és költségeket rójon ki az Oroszországon belüli katonai és polgári célpontokra.

Ezek a tényezők pusztító, évekig tartó konfliktushoz vezethetnek, amely nem hoz végleges eredményt. Az Egyesült Államok és szövetségesei tehát választás előtt állnak jövőbeli stratégiájukat illetően. A következő hónapokban elkezdhetik megpróbálni a háborút tárgyalásos vége felé terelni. Vagy ezt akár évek múlva is megtehetik. Ha úgy döntenek, hogy várnak, a konfliktus alapjai valószínűleg ugyanazok lesznek, de a háború költségei – emberi, pénzügyi és egyéb – megsokszorozódnak. A legalább egy nemzedék óta a leginkább következményekkel bíró nemzetközi válsággá váló hatékony stratégia megköveteli az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől, hogy áthelyezzék a hangsúlyt, és elkezdjék elősegíteni a végjátékot.

AMI NEM NÉZ KI NYERÉSNEK

Május végén az ukrán hadsereg jelentős ellentámadás küszöbén állt. A két korábbi, 2022 őszi hadműveletben elért kijevi sikerek után, és tekintettel a konfliktus általában kiszámíthatatlan jellegére, minden bizonnyal lehetséges, hogy az ellentámadás jelentős eredményeket hozzon.

A nyugati döntéshozók figyelme elsősorban az ehhez szükséges katonai hardver, hírszerzés és képzés biztosítására irányul. Mivel a csatatéren látszólag sok a változás, egyesek azzal érvelhetnek, hogy a Nyugatnak nem most van itt az ideje, hogy megbeszéléseket kezdjen a végkifejletről. Hiszen az a feladat, hogy esélyt adjanak az ukránoknak egy sikeres támadóhadjáratra, már most megterheli a nyugati kormányok erőforrásait. De még ha jól is megy, egy ellentámadás nem hoz katonailag döntő eredményt. Valójában még a frontvonal jelentős megmozdulása sem feltétlenül vet véget a konfliktusnak.

Tágabb értelemben az államközi háborúk általában nem érnek véget, amikor az egyik fél erői túljutnak a térkép egy bizonyos pontján. Más szóval, a területi hódítás – vagy a visszahódítás – önmagában nem a háború befejezésének egyik formája. Valószínűleg ugyanez lesz a helyzet Ukrajnában is, ha Kijev minden várakozást felülmúló sikerrel járna, és az orosz csapatokat a nemzetközi határon túli visszavonulásra kényszerítené, mert Moszkva nem feltétlenül hagyná abba a harcot. Nyugaton azonban kevesen várják ezt az eredményt. Ehelyett az optimista várakozások a következő hónapokra az, hogy az ukránok némi előnyre tesznek szert délen, esetleg visszafoglalják Zaporizzsja és Herszon régió egy részét, vagy visszaszorítják az orosz támadást keleten.

Ezek a potenciális előnyök fontosak lennének, és mindenképpen kívánatosak. Kevesebb ukrán lenne kitéve az orosz megszállás kimondhatatlan borzalmának. Kijev visszaszerezheti az irányítást olyan jelentős gazdasági eszközök felett, mint például a Zaporizzsja Atomerőmű, amely Európa legnagyobb atomerőműve. Oroszország pedig újabb csapást szenvedett volna katonai képességeire és globális presztízsére, tovább növelve a Moszkva számára a stratégiai katasztrófa költségeit.

A nyugati fővárosokban az a remény, hogy Kijev csatatéren elért eredményei majd a tárgyalóasztalhoz kényszerítik Putyint. És lehetséges, hogy egy újabb taktikai kudarc csökkentené Moszkva optimizmusát a további harcokkal kapcsolatban. De ahogy a területi ellenőrzés elvesztése sem egyenlő a háború elvesztésével, nem feltétlenül indukál politikai engedményeket. Putyin újabb mozgósítási kört jelenthet be, fokozhatja az ukrajnai városok elleni bombahadjáratát, vagy egyszerűen csak megtarthatja a vonalat, abban a meggyőződésben, hogy az idő érte és Ukrajna ellen dolgozik. Lehet, hogy folytatja a harcot, még akkor is, ha úgy gondolja, hogy veszíteni fog. Korábban más országok úgy döntöttek, hogy folytatják a harcot annak ellenére, hogy felismerték a vereség elkerülhetetlenségét. Gondoljunk például Németországra az I. világháborúban. A csatatéren elért eredmények önmagukban nem feltétlenül jelentik a háború végét.

LEHETETLEN KÜLDETÉS?

Több mint egy évnyi harc után a fókuszba ennek a háborúnak a valószínű iránya kerül. A frontvonal elhelyezkedése fontos darabja ennek a rejtvénynek, de messze nem a legfontosabb. Ehelyett a konfliktus kulcsfontosságú aspektusai kettősek: az állandó fenyegetés, amelyet mindkét fél jelent majd egymásnak, és a rendezetlen vita Ukrajna azon területeiről, amelyeket Oroszország állítólag bekebelezett. Ezek valószínűleg még hosszú évekig állandóak maradnak.

Ukrajna lenyűgöző harci erőt épített fel több tízmilliárd dollár értékű segély, kiterjedt kiképzés és a nyugati hírszerzés támogatásával. Az ukrán fegyveres erők minden orosz megszállás alatt álló területet veszélyben tarthatnak majd. Továbbá Kijev megőrzi képességét arra, hogy magát Oroszországon csapja le, amint azt az elmúlt évben folyamatosan bebizonyított.

Természetesen az orosz hadsereg is képes lesz fenyegetni Ukrajna biztonságát. Habár fegyveres erői és felszerelései jelentős veszteségeket  szenvedtek, amelyek helyreállítása évekbe telhet, ezek még mindig félelmetesek. És ahogy naponta demonstrálnak, jelenlegi sajnálatos állapotukban is jelentős halált és pusztítást okozhatnak az ukrán katonai erőknek és civileknek egyaránt. Lehet, hogy az ukrán villamosenergia-hálózat megsemmisítését célzó kampány elhalt, de Moszkva továbbra is képes lesz légierővel, szárazföldi eszközökkel és tengeri fegyverekkel bármikor lecsapni Ukrajna városaira.

Más szóval, függetlenül attól, hogy hol van a frontvonal, Oroszországnak és Ukrajnának meglesz az a képessége, hogy állandó fenyegetést jelentsen egymásnak. De az elmúlt év bizonyítékai azt sugallják, hogy egyiknek sincs vagy lesz kapacitása a döntő győzelem elérésére – természetesen feltételezve, hogy Oroszország nem folyamodik tömegpusztító fegyverekhez (és még ez sem biztos, hogy győzelmet jelentene). 2022 elején, amikor erői sokkal jobb állapotban voltak, Oroszország nem tudta átvenni az irányítást Kijev felett, és nem tudta kiszorítani a demokratikusan megválasztott ukrán kormányt. Jelenleg úgy tűnik, hogy az orosz hadsereg képtelen Ukrajna minden területét a magáénak tekinteni. Tavaly novemberben az ukránok visszavonulásra kényszerítették az oroszokat a Dnyeper folyó keleti partjára, Herszon régióban. Ma az orosz hadsereg nincs abban az állapotban, hogy visszavegye a folyó másik partját, hogy elfoglalja a Herson és Zaporizhzhia régió többi részét. A januári kísérlete, hogy észak felé nyomuljanak a donyecki régió síkságain Vuhledar közelében, ami sokkal kevésbé megterhelő offenzíva, mint egy folyami átkelés, mégis az oroszok vérfürdőjével végződött.

Az ukrán hadsereg eközben dacolt a várakozásokkal, és lehet, hogy továbbra is ezt fogja tenni. De jelentős akadályai vannak a további előrelépésnek a helyszínen. Az orosz erők erősen be vannak ásva a legvalószínűbb előrenyomulási tengelyen délen. A  műholdfelvételek azt mutatják, hogy többrétegű fizikai védelmet hoztak létre – új lövészárkokat, járműellenes akadályokat hoztak létre, amelyeket nehéz lesz áttörni. Putyin tavaly ősszel bejelentett mozgósítása javította azokat a munkaerő-problémákat, amelyek korábban lehetővé tették Ukrajna előretörését Harkiv térségében, ahol Oroszország gyengén védett vonalai ki voltak téve egy meglepetésszerű támadásnak. Az ukrán hadsereget pedig jórészt nem tesztelték a különféle képességek integrálását igénylő támadó hadjáratokban. Jelentős veszteségeket is elszenvedett a háború során, legutóbb a Bahmutért, a donyecki régió kisvárosáért vívott csatában. Kijev kritikus lőszerek hiányával is szembesül, többek között a tüzérség és a légvédelem számára, és a kapott nyugati felszerelések sokasága megterhelte a karbantartási és képzési erőforrásokat.

Ezek a korlátok mindkét oldalon erősen azt sugallják, hogy a következő hónapokban, vagy akár években egyik sem fogja elérni a kitűzött területi céljait katonai eszközökkel. Ukrajna számára a cél rendkívül egyértelmű: Kijev ellenőrizni akarja teljes nemzetközileg elismert területét, beleértve a Krímet és a Donbász azon részeit, amelyeket Oroszország 2014 óta megszállt. Oroszország álláspontja nem annyira kategorikus, mivel Moszkva továbbra is kétértelmű a helyét illetően. Állítása szerint az annektált öt ukrán régió közül kettőnek: Zaporizzsja és Herszon határai közül. Ettől a kétértelműségtől függetlenül a lényeg az, hogy sem Ukrajna, sem Oroszország valószínűleg nem fogja megszabni, hogy mit tekint saját területének. (Ez nem azt sugallja, hogy mindkét fél követeléseinek egyenlő legitimitást kellene tulajdonítani. De úgy tűnik, hogy az orosz álláspont nyilvánvaló illegitimitása nem tartja vissza Moszkvát attól, hogy ezt megtartsa.) Másképp fogalmazva, a háború a területi vita megoldása nélkül ér véget. Vagy Oroszországnak, vagy Ukrajnának, vagy, ami valószínűbb, mindkettőnek meg kell elégednie egy olyan de facto ellenőrzési vonallal, amelyet egyik sem ismer el nemzetközi határként.

EGY ÖRÖK HÁBORÚ KEZDŐDIK

Ezek a nagyrészt megváltoztathatatlan tényezők elhúzódó háborút idézhetnek elő Oroszország és Ukrajna között. Valójában a történelem azt sugallja, hogy ez a legvalószínűbb eredmény. A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának tanulmánya az Uppsalai Egyetem 1946 és 2021 közötti adatait felhasználva megállapította, hogy az államközi háborúk 26 százaléka kevesebb, mint egy hónap alatt, további 25 százaléka pedig egy éven belül véget ér. A tanulmány azonban azt is megállapította, hogy „amikor az államközi háborúk egy évnél tovább tartanak, átlagosan több mint egy évtizedig tartanak”. Még azok is, amelyek tíz évnél rövidebb ideig tartanak, rendkívül pusztítóak lehetnek. Az iráni-iraki háború például csaknem nyolc évig, 1980-tól 1988-ig tartott, és csaknem félmillió halálos áldozatot és nagyjából ugyanennyi sebesültet eredményezett. Ukrajna megérdemelné, hogy elkerülje ezt a sorsot.

Az Oroszország és Ukrajna közötti hosszú háború az Egyesült Államok és szövetségesei számára is rendkívül problémás lenne, amint azt egy nemrégiben készített RAND-tanulmány is mutatja. Egy elhúzódó konfliktus a jelenlegi megemelkedett szinten tartaná az esetleges eszkaláció kockázatát, akár az orosz nukleáris használat, akár az orosz–NATO háború miatt. Ukrajna csaknem teljes gazdasági és katonai támogatást kapna a Nyugattól, ami végül költségvetési kihívásokat fog okozni a nyugati országok számára, és felkészültségi problémákat a katonaságaik számára. A háború globális gazdasági következményei, beleértve a gabona- és energiaárak ingadozását, továbbra is fennmaradnak. Az Egyesült Államok nem tudná más prioritásokra összpontosítani, és az oroszok Kínától való függése tovább mélyülne. Bár egy hosszú háború tovább gyengítené Oroszországot, ez az előny nem haladja meg ezeket a költségeket.

Miközben a nyugati kormányoknak továbbra is mindent meg kell tenniük, hogy segítsék Ukrajnát az ellentámadásra való felkészülésben, a háború befejezésére vonatkozó stratégiát is el kell fogadniuk egy olyan víziót, amely a végkifejletről szól, és ami elfogadható ilyen távolról sem ideális körülmények között. Mivel a döntő katonai győzelem nagyon valószínűtlen, bizonyos végjátékok már nem valószínűek. Tekintettel arra, hogy Moszkva és Kijev között továbbra is alapvető nézeteltérések vannak olyan alapvető kérdésekben, mint a határok, valamint a sok áldozat és civil haláleset utáni heves sérelmek, az Oroszország és Ukrajna viszonyát normalizáló békeszerződés vagy átfogó politikai rendezés sem tűnik lehetetlennek. A két ország még sokáig ellenség lesz a háború befejezése után.

A nyugati kormányok és Kijev számára előnyösebbnek tűnhet a háború tárgyalás nélküli befejezése, mint egy olyan kormány képviselőivel való beszélgetés, amely provokálatlan agressziót és szörnyű háborús bűnöket követett el. De az államközi háborúk, amelyek elérték ezt az intenzitást, nem szoktak egyszerűen tárgyalások nélkül elmúlni. Ha a háború kitart, rendkívül nehéz lesz visszaváltani egy alacsony intenzitású, lokalizált konfliktussá, mint amilyen a Donbászban zajlott 2014 és 2022 között. Ebben az időszakban a háború viszonylag minimális hatással volt a külvilágra. A jelenlegi frontvonal puszta hossza (több mint 1000 km), a városok és más, a vonalon túl messze eső célpontok elleni csapások, valamint a mindkét országban folyamatban lévő mozgósítás (Oroszországban részleges, Ukrajnában rendszerszintű) hatással van a két hadviselő félre. Például nehéz elképzelni, hogyan tud talpra állni az ukrán gazdaság, ha légtere zárva marad, kikötői nagyrészt blokád alatt maradnak, városai tűz alatt állnak, munkaképes korú emberei harcolnak a fronton, és menekültek milliói nem hajlandók visszatérni az országba. Túl vagyunk azon a ponton, amikor ennek a háborúnak a hatása egy adott földrajzi területre korlátozódnak.

Mivel tárgyalásokra lesz szükség, de a rendezés nem jöhet szóba, a legvalószínűbb vége a fegyverszüneti megállapodás. Egy fegyverszünet – lényegében egy tartós tűzszüneti megállapodás, amely nem hidalja át a politikai megosztottságot – véget vetne az Oroszország és Ukrajna közötti forró háborúnak, de nem a szélesebb konfliktusuknak. Az archetipikus eset az 1953-as koreai fegyverszünet, amely kizárólag a tűzszünet fenntartásának mechanizmusával foglalkozott, és minden politikai kérdést lehagyott az asztalról. Bár Észak- és Dél-Korea technikailag még mindig háborúban áll, és mindkettő szuverén területnek tekinti a félsziget egészét, a fegyverszünet nagyrészt megmaradt. Egy ilyen nem kielégítő eredmény a legvalószínűbb módja ennek a háborúnak.

A koreai esettel ellentétben az Egyesült Államok és szövetségesei nem harcolnak Ukrajnában. A kijevi és moszkvai döntések végső soron sokkal meghatározóbbak lesznek, mint a Berlinben, Brüsszelben vagy Washingtonban hozott döntések. Még ha akarnák is, a nyugati kormányok nem diktálhatnának feltételeket Ukrajnának, vagy Oroszországnak. Az Egyesült Államok és szövetségesei Ukrajnával szorosan konzultálva, bár elismerik, hogy Kijev végső soron saját maga hozza meg döntéseit, megkezdhetik a megbeszéléseket és a végkifejletről alkotott elképzeléseiket. Bizonyos mértékig már hónapok óta ezt teszik: Joe Biden amerikai elnök 2022 májusában a The New York Timesban megjelent írása világossá tette, hogy kormánya a tárgyalóasztalnál látja ennek a háborúnak a végét. Magas rangú tisztségviselői azóta is rendszeresen megismétlik ezt a véleményt, bár az Ukrajnának „ameddig kell” segítésének hangoztatása gyakran nagyobb figyelmet kap. Washington azonban rendületlenül kerülte a további részletek megadását. Ráadásul úgy tűnik, hogy sem az Egyesült Államok kormányán belül, sem Washington szövetségesei és Kijev között nem folynak erőfeszítések az esetleges tárgyalások gyakorlati szempontjainak és lényegének átgondolására. Az ellentámadáshoz szükséges erőforrások biztosítására tett erőfeszítésekhez képest gyakorlatilag semmi sem történik a következő lépések alakítása érdekében. A Biden-kormányzatnak el kell kezdenie pótolni ezt a hiányt.

A VÁRAKOZÁS KÖLTSÉGEI

A diplomácia elindítását célzó lépések nem kell, hogy befolyásolják az Ukrajna katonai megsegítésére irányuló erőfeszítéseket, vagy az Oroszországot terhelő költségeket. Történelmileg a háborúkban bevett gyakorlat volt a harc és a beszélgetés. A koreai háború alatt a legintenzívebb harcok a két évig tartó fegyverszüneti tárgyalások során zajlottak, amikor az Egyesült Államok áldozatainak 45 százaléka történt. Az elkerülhetetlen diplomácia tervezésének megkezdése párhuzamosan történhet és kell történnie az Egyesült Államok politikájának többi elemével, valamint a folyamatban lévő háborúval.

Rövid távon ez azt jelenti, hogy továbbra is támogatni kell Kijevet az ellentámadásban, és párhuzamosan kell tárgyalni a szövetségesekkel és Ukrajnával a végkifejletről. Elvileg az Oroszországgal folytatott tárgyalási pálya megnyitása kiegészíti, nem pedig ellentmond a csatatéren való nyomásnak. Ha Ukrajna nyerése miatt a Kreml hajlandóbbá válik a kompromisszumra, akkor ezt csak egy működő diplomáciai csatornán keresztül lehet tudni. Egy ilyen csatorna létrehozása nem okozhatja sem Ukrajnának, sem nyugati partnereinek az Oroszországra gyakorolt nyomásának a felengedését. A hatékony stratégiához kényszerre és diplomáciára egyaránt szükség lesz. Az egyik nem jöhet a másik rovására.

A tárgyalások előkészítésére való várakozásnak pedig megvannak a maga költségei. Minél tovább maradnak a szövetségesek és Ukrajna diplomáciai stratégia kidolgozása nélkül, annál nehezebb lesz ezt megtenni. Ahogy telnek a hónapok, úgy nő az első lépés megtételének politikai ára. Már minden lépést, amelyet az Egyesült Államok és szövetségesei tesznek a diplomáciai pálya megnyitása érdekében (még Ukrajna támogatásával is) kényesen kell kezelni, nehogy azt a politika megfordításaként vagy a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás feladásaként tekintsék. A háborúkban az egyidejű harc és beszéd bevett gyakorlat volt.

Az előkészületek elkezdésének azért is van értelme, mert a konfliktusdiplomácia nem egyik napról a másikra hoz eredményt. Valójában hetekbe, esetleg hónapokba telhet, amíg a szövetségesek és Ukrajna egyetértenek a tárgyalási stratégiában, és még tovább tart, amíg a tárgyalások megkezdése után megegyezésre jutnak Oroszországgal. A koreai fegyverszünet esetében két év alatt 575 találkozóra volt szükség ahhoz, hogy a megállapodás közel 40 oldalát véglegesítsék. Más szóval, még ha holnap felállítanának is egy tárgyalási platformot, hónapok telnének el, mire a fegyverek elhallgatnának (ha a tárgyalások sikerrel járnának, ami korántsem magától értetődő).

A tűzszünet megtartására irányuló intézkedések kidolgozása nehéz, de kritikus feladat lesz, és Washingtonnak biztosítania kell, hogy készen álljon Kijev segítségére ebben az erőfeszítésben. Komoly munkát kell most elkezdeni annak elkerülésére, amit az ukrán tisztviselők, köztük Zelenszkij is gúnyosan „Minszk 3-ként” jellemeznek, utalva arra a két sikertelen fegyverszüneti megállapodásra, amelyet 2014-ben és 2015-ben kötöttek Oroszországgal a fehérorosz fővárosban.  Ezek a megállapodások nem tudták tartósan véget vetni az erőszaknak, és nem tartalmaztak hatékony mechanizmusokat a felek betartásának biztosítására.

Az 1946 és 1997 közötti konfliktusok adatait felhasználva Virginia Page Fortna politológus kimutatta, hogy azok a megállapodások, amelyek demilitarizált övezeteket, harmadik felek garanciáit, békefenntartást vagy vitarendezési közös bizottságokat írnak elő, és homályos nyelvezetet tartalmaznak, tartósabbak lettek. Ezek a mechanizmusok megerősítik a viszonosság és az elrettentés elvét, amelyek lehetővé teszik az esküdt ellenségek számára, hogy békét érjenek el anélkül, hogy megoldanák alapvető nézeteltéréseiket. Mivel ezeknek a mechanizmusoknak az ukrajnai háborúhoz való alkalmazkodása kihívást jelent, a kormányoknak most kell dolgozniuk a fejlesztésükön.

Bár a háború befejezését célzó fegyverszünet kétoldalú megállapodás lenne, az Egyesült Államok és szövetségesei segíthetik és kell is segíteni Ukrajnát a tárgyalási stratégiájában. Ezen túlmenően mérlegelniük kell, milyen intézkedéseket tehetnek párhuzamosan annak érdekében, hogy ösztönözzék a feleket, hogy asztalhoz üljenek, és minimálisra csökkentsék a tűzszünet összeomlásának esélyét. Amint azt a Fortna kutatása is sugallja, az Ukrajna felé tett biztonsági kötelezettségvállalásoknak némi biztosíték arra, hogy Kijev nem néz egyedül szembe Oroszországgal, ha Moszkva ismét támad. A biztonsági kötelezettségvállalásokról szóló vita túl gyakran Ukrajna NATO-tagságának kérdésére redukálódik. Tagként Ukrajna hasznot húzna a NATO alapító szerződésének 5. cikkelyéből, amely előírja a tagoknak, hogy az egyikük elleni fegyveres támadást valamennyiük elleni támadásnak tekintsék. A NATO-tagság azonban több mint pusztán az 5. cikk. Moszkva szemszögéből nézve a szövetségi tagság Ukrajnát az Egyesült Államok számára saját erői és képességei bevetésének állomásává változtatná. Tehát még ha konszenzus is lenne a szövetségesek között Kijev-tagság felajánlásában (de nincs), ha Ukrajnának a NATO-tagságon keresztül biztonsági garanciát adnak, a béke annyira nem vonzó Oroszország számára, hogy Putyin a harc folytatása mellett döntsön.

Ennek a körnek a négyszögesítése kihívást jelent, de politikailag terhes lesz. Az egyik lehetséges modell az Egyesült Államok-Izrael 1975-ös egyetértési nyilatkozata, amely az egyik legfontosabb előfeltétele volt annak, hogy Izrael békét kössön Egyiptommal. A dokumentum leszögezi, hogy „az Egyesült Államoknak Izrael túlélése és biztonsága melletti régóta fennálló elkötelezettsége fényében az Egyesült Államok kormánya különösen komolyan fogja tekinteni az Izrael biztonságát vagy szuverenitását fenyegető világhatalom fenyegetéseit”. Kitér arra, hogy ilyen fenyegetés esetén az Egyesült Államok kormánya konzultálni fog Izraellel „arról, hogy milyen diplomáciai vagy egyéb támogatást tud nyújtani Izraelnek alkotmányos gyakorlatának megfelelően”. A dokumentum emellett kifejezetten ígéretet tesz „az Egyesült Államok orvoslására”, ha Egyiptom megszegi a tűzszünetet. Ez nem kifejezett kötelezettségvállalás arra, hogy az Izrael elleni támadást az Egyesült Államok elleni támadásként kezeljük, de közel áll hozzá.

Az Ukrajnának nyújtott hasonló biztosíték fokozott biztonságérzetet adna Kijevnek, ösztönözné a magánszektor befektetéseit Ukrajna gazdaságába, és fokozná az elrettentést a jövőbeni orosz agressziótól. Míg ma Moszkva pontosan tudja, hogy az Egyesült Államok nem fog katonailag beavatkozni, ha megtámadja Ukrajnát, ez a fajta kijelentés többször is elgondolkodtatná a Kreml-et, de nem vetné fel új amerikai bázisok megjelenését Oroszország határain. Természetesen Washingtonnak bíznia kell a tűzszünet tartósságában, hogy a kötelezettségvállalás tesztelésének valószínűsége alacsony maradjon. Az Oroszországgal való háború elkerülésének továbbra is prioritást kell kapnia.

Ha eljön az ideje, Ukrajnának más ösztönzőkre lesz szüksége, mint például az újjáépítési segélyekre, az Oroszországgal szembeni elszámoltathatóságra vonatkozó intézkedésekre és békeidőben tartós katonai segítségre, hogy segítsen Kijevnek hiteles elrettentő erőt létrehozni. Ezen túlmenően az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek ki kell egészíteniük az Oroszországgal szemben alkalmazott kényszerítő nyomást olyan erőfeszítésekkel, amelyek a békét vonzóbb megoldássá teszik, például a feltételes szankciók enyhítésével, az előírások be nem tartása esetén visszalépési záradékkal, amelyek kompromisszumhoz vezethetnek. A Nyugatnak nyitottnak kell lennie a szélesebb körű európai biztonsági kérdésekről folytatott párbeszédre is, hogy minimálisra csökkentse annak az esélyét, hogy a jövőben Oroszországgal hasonló válság kirobbanjon.

KEZDJ EL BESZÉLNI

Az első lépés afelé, hogy ezt az elképzelést az elkövetkező hónapokban valóra váltsuk, az az, hogy az Egyesült Államok kormánya erőfeszítéseket tesz a diplomáciai pálya fejlesztésére. A segély és kiképzési missziónak egy teljesen új amerikai katonai parancsnoki elemet, a Security Assistance Group–Ukrajna szervezetet szenteltek, amelyet egy háromcsillagos, 300 fős állományú tábornok vezet. Ennek ellenére nincs egyetlen tisztviselő sem az Egyesült Államok kormányában, amelynek főállása a konfliktusdiplomácia. Bidennek ki kellene neveznie egy különleges elnöki megbízottat, aki a külügyminisztériumokon kívül is részt vehet szinte minden érintett fővárosban megvalósuló tárgyaláson. Ezután az Egyesült Államoknak informális megbeszéléseket kell kezdenie Ukrajnával, valamint a G-7 és a NATO szövetségeseivel a végkifejletről.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államoknak fontolóra kell vennie egy rendszeres kommunikációs csatorna létrehozását a háborúval kapcsolatban, amely magában foglalja Ukrajnát, az Egyesült Államok szövetségeseit és Oroszországot. Ez a csatorna kezdetben nem tűzszünet elérésére irányulna. Ehelyett lehetővé tenné a résztvevők számára, hogy az egyszeri találkozások helyett folyamatos interakciót folytassanak egymással, hasonlóan a balkáni háborúk idején alkalmazott kapcsolatcsoport-modellhez, amikor a kulcsfontosságú államok és nemzetközi intézmények képviselőiből álló informális csoport rendszeresen találkozott. Az ilyen megbeszéléseknek a nyilvánosság előtt kell kezdődniük, akárcsak az Egyesült Államok Iránnal 2015-ben aláírt, a nukleáris megállapodással kapcsolatos kezdeti kapcsolatai.

Lehetséges, hogy ezek az erőfeszítések nem vezetnek megállapodáshoz. A siker esélye csekély, és még ha a tárgyalások eredményesek is lennének, senki sem távozna teljesen elégedetten. A koreai fegyverszünetet az aláírásakor bizonyosan nem tekintették az Egyesült Államok külpolitikai diadalának: elvégre az amerikai közvélemény hozzászokott az abszolút győzelmekhez, nem pedig az egyértelmű megoldás nélkül véres háborúkhoz, De az azóta eltelt közel 70 év alatt nem tört ki újabb háború a félszigeten. Eközben Dél-Korea kiemelkedett az 1950-es évek pusztításából, hogy gazdasági felvirágzás után végül virágzó demokráciává váljon. A háború utáni Ukrajna, amely hasonlóan virágzó és demokratikus, erős nyugati elkötelezettséggel a biztonsága mellett, valódi stratégiai győzelmet jelentene.

A fegyverszüneten alapuló végjáték – legalábbis átmenetileg – teljes területét nem biztosítaná Ukrajnának. De az országnak lehetősége lenne gazdaságilag talpra állni, és véget érne a halál és a pusztulás. A Moszkva által megszállt területeken Oroszországgal folytatott konfliktusba zárva maradna, de ez a konfliktus politikai, kulturális és gazdasági téren játszódna le, ahol a nyugati támogatással Ukrajna előnyökkel járna. Németország sikeres újraegyesítése, 1990-ben, egy másik, a béke által megosztott ország, azt mutatja, hogy a vita nem katonai elemeire való összpontosítás eredményeket hozhat. Eközben egy orosz-ukrán fegyverszünet sem vetné véget a Nyugat konfrontációjának Oroszországgal, de drámaian csökkenne a közvetlen katonai összecsapás kockázata, és mérséklődnének a háború globális következményei.

Sok kommentátor továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ezt a háborút csak a csatatéren lehet eldönteni. Ez a nézet azonban figyelmen kívül hagyja, hogy a háború strukturális valósága valószínűleg akkor sem változna, ha a frontvonal eltolódna, ami önmagában még korántsem garantált. Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek képesnek kell lenniük arra, hogy egyszerre segítsék Ukrajnát a harctéren és a tárgyalóasztalnál. Itt az ideje ezt elkezdeni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

182 gondolat erről: „(4218) Egy megnyerhetetlen háború

  1. Ha bekövetkezne az a végkifejlet, amit a cikkíró jósol, hogy Ukrajna némi területi veszteséggel, de elszakadhatna az orosz befolyástól, és virágzó, nyugati típusú állammá váljon, elég kétségesnek tűnik nekem.
    Vajon mit szól majd hozzá a nyugat, mikor egy ekkora lepusztított ország talpraállításának gigantikus költségeivel kerül szembe, miközben saját lakosságának is csökken az életszínvonala?
    Arról már nem is szólva, hogy a korrupció hogy nyelné el az odaöntött pénz jelentős részét…
    Semmi jó nem néz ki abban a térségben a jövőben.
    Viszont lesz egy erősen feltuningolt ukrán hadsereg, amely feladat nélkül maradva újabb bizonytalanságot vihet be az ország belpolitikájába.
    Jobbik esetben csak a belpolitikába…

  2. 2014 után fantasztikus lehetősége volt a Nyugatnak, hogy Ukrajnát egy virágzó, EU érett országgá fejlesszék. Természetesen ez akkor sem volt cél, 2019 re Ukrajna már Európa legszegényebb országává ‘ nemesedett” – eközben Hunter Biden, a jelenlegi amerikai elnök drogos csemetéje sportautóval furikázott Kijev utcáin, 50 e. dolláros havi zsebpénzzel.
    A háború utáni utópiák a nagy ujjáépitésről : porhintés, az atlantista mesegyárból. Hogy ez mit fog jelenteni, arról már lehet fogalmunk a nagy iraki ujjápítés kapcsán; az USA visz mindent, ami mozditható.
    Ukrajna a régi formájában nem lesz többé. Béke akkor lesz, ha garantálják Oroszországnak, hogy az a rész, ami nyugaton marad Ukrajnából, nem lesz sem NATO tag, sem atlantista katonai terület.
    Ameddig ez nincs garantálva, addig háború lesz. Az oroszok átálltak erre, képesek akár több évig ezt fenntartani .
    A nyugat, benne az usával: nem. Lépéskényszerben vannak, egy éven belül le kell zárniuk a konfliktust. Fegyver, pénz elfogyott, jövőre USA elnökválasztás.

  3. Ukrajnának már most úgy tarhálják össze a világ országaiból a hadianyagot, legújabban a pilótákat is. (F-16)
    A szakértők állítása, hogy már két hadseregnyi technikát elfogyasztott Ukrajna. Most amortizálják le a harmadik hadsereget. A technikával az érdemben harcolni képes élőerő is rohamosan fogy.
    Másfél év után is naponta tízezernél többen menekülnek el ukrajnából és 300 katona válik áldozattá.
    A folyamatosan megsemmisülő elektromos infrastruktrát sem lehet a végtelenségig toldozni foltozni. Az alternatív megoldások is valamikor elfogynak. Aggregáttokkal nem lehet egy országot üzemeltetni.
    Háborúkat hoz példának a cikkíró és próbál azok fefolyásából következtetni az orosz ukrán háborúnak milyen befejezései lehetnek.
    De több fontos mozzanatot nem vesz figyelembe ezért szerintem tévesek a következtetései. Az egyik, hogy ez akkora anyagháború, hogy még a szükséges mennyiségű puskapor beszerzése az igényelt lőszermennyiség legyátásához is gondot okoz. Olyan ütemben pusztul a technika is, hogy nyugat lényegében kifogyott az ukrajnának adható haditechnikai eszközökből. Kik, miből fogják a következ ukrán hasereget felállítani?
    Melyik, példának hozott háborúban volt ilyen? Hol menekült el a megtámadott ország lakosságának 2/3-a? Vagy melyik példának hozott háború volt az, ahol a harcoló felek közül egyik ország 12-szer jobban állt hadrafogható leg ütképesebb korosztályból, a hátország prosperált, aktív katonai létszámából 1.037.000 fő és a tartalék állomány 1.5 millió csak a töredék vett részt a háborúban miközben az ellenfél már az élőholtakat is mozgósította?
    Senki ne gondolja, hogy az ukrán korrupció nem virágzik. Ez sem mellékes. Az ukránok vannak támadási kényszerben, így az oldalukon biztosan nagyobb az emberveszteség.
    Az oroszok tüzérsége naponta az ukrán tüzérségi lőszereknek a többszörösét lövi ki.

    Nyugat politikai széljárása bármikor megváltozhat. Ebben az esetben heteken belül működésképtelenné válik ukrajna.
    Ahogy Lengyelország megérzi a vérszagot, látható lesz, hogy Ukrajna elvérzik, elveszik ukrán földbl a jussukat.
    Lehet egy olyan variáció is, ha az ukrán hadseregen belül megbomlik a fegyelem, akkor egymásnak eshetnek. Egy vert seregben ez megeshet.

  4. Ismét mondom, vegyük észre az apró jeleket a nagy lőporfüst mögött!
    Bident a kínaiak segítették hatalomra jutni, a kínai kommunista párt főelvtársának USA tanácsadói vannak… A covidot is együtt találták ki, és az amerikaiak és kínaiak támogatta Tedrossal menedzseltették, miközben a csóró ukránokkal és oroszokkal fárasztó számháborút játszanak a médiájukban, aközben Moszkvában tele vannak a polcok amerikai áruval…
    Szóval hatalmas szemfényvesztés folyik azért, hogy a háttérben gőzerővel építhesse a jelenlegi maffia a világállamukat!

    Egyetlen önjelölt szekta kavarja itt a xart régóta, ezt már egyre többen kezdik kapiskálni. Ha még valakinek ez újdonság:
    https://neofeudalreview.substack.com/p/how-real-is-the-russiaukraine-war

  5. „Az ilyen megbeszéléseknek a nyilvánosság előtt kell kezdődniük, akárcsak az Egyesült Államok Iránnal 2015-ben aláírt, a nukleáris megállapodással kapcsolatos kezdeti kapcsolatai.”

    Azt is olyan szépen betartották mint Minszk 2-t.

  6. 4. Tibor ba’
    Akkor miért törik az atlantisták magukat ezen?
    Hányszor és hányszor jelentették már ki az előtérbe tolt országvezetők és nagyhatalmú cégvezetők, hogy a céljuk az Új világrend létrehozása (pl. G. Busch).
    Milyen bizonyíték kellene még?

    Végül is ha ezekből a nyilatkozatokból indulunk ki, akkor nem is összeesküvésről van szó, elvégre minden titkolózás nélkül a képünkbe mondják, hogy mit akarnak.

  7. 6 – Bendegúz

    Minden dollárbankjegyen csak viccből vannak rajta az ilyen marhaságok, hogy „novus ordo seclorum” meg „e pluribus unum”…

    Szerintem is csak arról lehetett szó, hogy az a nagyokos Charles Thomson Vergilius rajongó volt és becsempészte ezeket a baromságait az USA szimbólumrendszerébe és senki sem akadt, aki ezt észrevette volna. Ilyen hülyék voltak már akkor is ezek a jenkik, látod Bendegúz?

  8. 8. Zsolt

    Én már feladtam. Mindenki abban hisz, amiben akar.
    Az emberek többsége nem szereti ha kimozdítják a komfortzónájából, azaz abból az elképzeléséből, hogy hatni tud a világ dolgaira. Na ennek következménye, hogy meg lehet etetni a népet a demokrácia maszlaggal (amiről már anno Platón és Arisztotelész is megmondta, hogy egy zsákutca, nem működik, mert először átalakul oligarchiává /kevesek uralmává/, aztán türanniszá /egy zsarnok uralmává/).

  9. „Az ukrán erők nehézfegyverekben és katonákban is veszteségeket szenvedtek el, mivel a vártnál nagyobb ellenállásba ütköztek az orosz erők részéről, amikor az elmúlt napokban először próbálták áttörni az orosz vonalakat az ország keleti részén – mondta el két magas rangú amerikai tisztviselő a CNN-nek.
    Az egyik amerikai tisztviselő „jelentősnek” minősítette a veszteségeket, amik között vannak az Egyesült Államok által szállított MRAP páncélozott járművek is.”

    https://444.hu/2023/06/08/cnn-az-ukran-hadsereg-merev-ellenallasba-utkozik-es-jelentos-vesztesegeket-szenved-el

  10. Asszem elemzések helyett inkább sajtószemléket teszek közzé…, a következtetéseit pedig vonja le mindenki saját magának.

    „Lengyelország és a balti államok beléphetnek a háborúba
    Több NATO-tagállam egyoldalúan vezényelhet csapatokat Ukrajnába, ha a szövetség vilniusi csúcstalálkozóján Kijev nem kap kézzelfogható biztonsági garanciákat – jelentette ki a szervezet korábbi főtitkára.”
    https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230608-lengyelorszag-es-a-balti-allamok-belephetnek-a-haboruba

  11. Re:15 Manga
    Arra lenne kíváncsi, hogy a lakosság is ugyan ilyen tébolydából szabadult, vagy csak a jól megfizetett amerikai ügynökök, pardon európai vezetők ilyen lángelmék.

  12. 15 MangaMonguz
    Félelmetes!
    Egyre jobban nem tetszik, amit a lengyelek művelnek.
    Ez most egyfajta zsarolásnak tűnik, nehogy a nyugat elforduljon abba az irányba, hogy kiszálljon a konfliktusból, és belenyugodjon, hogy egyfajta tárgyalásos alapon, ukrán területveszteséggel zárulhasson az ügy.
    És vajon milyen következményei lehetnének, ha egyes NATO tagállamok önkényesen beszállnának Ukrajna mellett?
    Vonhat-e ez bármiféle kötelezettséget feléjük a NATO részéről?
    Mert ha nem, akkor mondanám, veressétek be nyugodtan a fejeteket saját kontóra, de másrészről ijesztő lenne, ha a hadszíntér már kiterjedne NATO tagállamok területére is, ami bármikor veszélyes incidensek felé vihetné a dolgot.
    Így akarják a nyugatot a kisebbik rossz felé terelni, hogy maradjon csak a háború Ukrajna területén, de ehhez ki kell nyitni a pénztárcát, nem szabad sajnálni tőlük a segítséget?
    Az sem világos, hogy Lengyelország valóban ilyen megszállott orosz ügyben, vagy őket is az amerikaiak használják saját céljaikra?

  13. Moszkva: ammóniavezetéket robbantottak Ukrajnában
    A megsérült, 2470 kilométeres ammóniavezeték a leghosszabb ilyen létesítmény a világon.

    Naa alakul ez. Ez kis gátrobbantás, egy kis ammóniavezeték robbantás előidézve műtrágyahiányt. Ez már azért szerintem egy jelentősebb esemény .

    https://infostart.hu/kulfold/2023/06/07/moszkva-ammoniavezeteket-robbantottak-ukrajnaban

    Az átszakadt gát miatt meg lehet nem tudják majd hűteni az atomerőművet.Naaa végre van min izgulni .Elpukkanna már mind a 4 blokk az atomerőműben, hihihi 😀
    Egyedül az állatokat sajnálom az elöntött területeken akik megfulladtak:C

    Amúgy meg kamu a hír mert állítólag hónapokra elég a hűtővíz az atomerőműnek.Egy pár hír volt már régen is hogy lehet szétlövik az atomerőművet és megsérül és ugye kamu volt.
    Persze kolapszollógiai izgalom megvan (filmeket nézni á, nem jobb a híreket nézni most mert izgalmas :D) mert hosszabbtávon van esély rá hogy elpukkan.
    Uú, uú mondjuk ha elpukkanana lenne egy újabb indok hogy az embereka világban újra otthon maradjanak évegig a sugárzás miatt mint a covidban .Hahaha 😀 Bár nem hiszem hogy ez a forgatókönyv, kicsi az esély rá ,de csak így elméletben felvetettem ezt a kollapszológiai vonalat is, mert sosem lehet tudni.

    Most megint egy olyan időszak van amikor ha filmet néznék a tévében (sajnos ritkán szoktam mert nincs idő ) akkor nem bírom nézni mert át kell kapcsolnom valamelyik hírcsatornára mert sokkal izgalmasabb a történés 😀

  14. Dajtás

    Szerinted mióta van a lakosságnak VALÓJÁBAN beleszólása bármibe is?

    Az van, amit valahol valakik eldöntenek. Az emberek feje felett és akár a nagy többség valódi érdeke ellen. Ez az egész demokráciásdi játék egy vicc, VALÓDI választás nincs. Vagy A-ra szavazol vagy B-re. Egykutya.
    Az egész emberiséget nagyon kevesen irányítják már ősidők óta. Időnként persze kitermel a történelem egy-két karizmatikus vezetőt, akiről néha később kiderül, hogy valaki(k) érdeke alapján lett az, aki . De manapság már karizmatikus vezetőre se nagyon telik. Minek?

  15. Nyugodjon le mindenki, most is dolgoznak „odafennt” a világbékén, mindent szépen egyeztetnek, hogy az amortizáció mindenhol egyenletesen haladjon és kellő izgalom is jusson a plebsnek. Ahogy a szíriaibombázáskor, vagy a koreai gép lelövésekor is egyeztettek, úgy vagyon az most is. Persze nem kötnek mindent az orrunkra…
    (ha valaki nem olvasta volna figyelmesen a fentebb beidézett elemzést)

  16. 15 MangaMonguz

    https://www.origo.hu/nagyvilag/20230326-nato-20-az-oroszok-ellen.html
    https://www.origo.hu/nagyvilag/20230407-ukrajnai-haboru-ujabb-fejlemenyei.html
    https://magyarnemzet.hu/velemeny/2023/04/nemcsak-ukrajna-tajvan-sem-lesz-az-amerikaiake
    https://magyarnemzet.hu/velemeny/2023/04/most-kellene-leallni-es-targyalni

    Tekintsünk el tényleg sok mindentől.Az elmúlt években tett,és hozzá férhető amerikai stratégiai elemzésektől,nyilatkozatoktól George Friedmantől kezdve Brzezinskivel bezárólag.Az egységes európai-orosz együttműködés ellehetetlenítésétől kezdve Ukrajna geopolitikai szerepén át sok mindentől.Tegyük zárójelbe Putyin 2000-es évek elején kifejtett elképzelését egy „Lisszabontól Vlagyivosztokig tartó Európai/Eurázsiai együttműködésről.Ne vegyük figyelembe az elmúlt mondjuk 20 év eseményeit. A laikus kérdése:tényleg elmennek a falig?

  17. „Egyre jobban nem tetszik, amit a lengyelek művelnek.”

    Kis kiegészítés, sokat járok Lengyelországba, szeretem nagyon a lengyeleket, utoljára most május első felében voltam, most csak három napot.
    Szóval: mi magyarok sok mindenkit gyűlölünk, az összes szomszédunkat, meg a pirezeket.
    A lengyel igazából és engesztelhetetlenül csak az oroszt.
    (Az ” oroszt” amúgy gyűlöli mindenki, aki már találkozott vele, mindegy balti, finn vagy dagesztáni, török, román vagy fehérorosz, ukrán, svéd vagy bárki, mindenki. Nemrég még a magyar is gyűlölte, de ez most változóban).
    Na de a lengyel, az mennyire! Az elmondhatatlan.
    Úgyhogy, mire a kocsmában a vodkát felemelnéd, és megtudják, hogy magyar vagy, már neked is szegezik a kérdést: hogy lettetek ti magyarok Putyin seggnyalói?! Nem barátságosan, nem viccelődve.
    ( Nincs már évszázados dva bratanki, az oda van, elmúlt, ki tudja marad e belőle valami).
    Nyilván a kérdésre nem tudsz adekvát választ adni, mert te sem tudod a választ.
    Amit még akarok mondani: a lengyel teljesen meg van győződve arról, hogy ( az atomot nem számítva) egy hét alatt szétb@sznák az egész vörös csicskasereget. A baltiakkal ( evidens , hogy ők is mennének) három nap alatt. És ebben teljes konszenzus van, gyakorlatilag. Mennének, nagyon.
    Más álláspont.
    Szeretem nagyon a lengyeleket. Lehet, hogy nincs igazuk.
    De nem Putyin seggnyalói.

  18. Igyekszem rövid maradni.

    16. Dajtás
    A lakosság egy részénél lemérhető a helyzet (lásd közösségi oldalak/fórumok), de ugyanez igaz a jól beazonosítható média felületeken is, lásd: ismétlődő jelzők használata, adott narratívák monoton ismételgetése stb.

    17. hubab
    Ha bárki NATO tagállam „önkényesen” és hivatalosan is belép a háborúba, két dolgot kockáztat:
    1. A területét katonai csapás érheti, ez – elvileg – akár aktiválhatja az 5. cikkelyt.
    2. Oroszország bárki általi megtámadása pedig – elvileg – aktiválhatja az ODKB szervezetét, valamint az SCO-t. Azaz mások is beléphetnek valamilyen formában a háborúba.
    Mindkét esetben ez világháborút jelent.
    A lengyel társadalom nagyobb része zsigerileg oroszellenes, egy kisebb része távolról sem.

    18. andrew
    Az NS gázvezeték, a nova kavokhai gát és az ammóniavezeték felrobbantása egy-egy lépés a háború eszkalációjának irányába.

    20. Vaszil
    A „forgatókönyvben” nem zárható ki egy világháborús helyzet kiprovokálása és egy korlátozott kiterjedésű európai atomháború (csapásváltás) végrehajtása sem. Erre már az 1980-as években kész tervei voltak az USA-nak (a reagan-i korlátozott európai atomháború doktrínája).

    21. Átlagember
    Sajnos ugyanakkor esély van arra, hogy valóban elmennek a falig és tragikus események fognak bekövetkezni, mint annak, hogy megállnak egy határon és leülnek tárgyalni. Elnézve a retorikát és az ismertté váló infókat, szerintem egy „nagyobb durranás” lesz előbb és amikor már a fél világ gatyája valóban tele majd utána lesz esetleg tárgyalás. (Ezt a lehetőséget Vaszilnak is írnám, mint forgatókönyv: Egy totál besz@rt kezesbárány világot könnyebb egy új korszakba átvezetni.)

  19. Világkormányzóság.

    Ez pont olyan megvalósíthatatlan, mint ha valakik azt akarnák elérni, hogy a földön mindenhol ugyan azt az időt mutassák az órák.
    Mért is nem jönnek ki a fényre? Hiszen övék a világgazdaság fölötti hatalom, övék a világ pénzügyi hatalma, övék a világ médiája, a zsebükben a világ szinte összes kormánya.
    Ha akkora lenne a hatalmuk, mint amekkorát tulajdonítotok nekik, teljesen mindegy lenne, hogy a ránk váró folyamatokat a cselekvőképtelen tömeggel közlik e vagy sem. Kb. annyi a tömegek ráhatása a nagyok játékára, mint egy marhavagonban a marháknak a mozdonyvezető döntéseire. Semmi.
    Ha több ezer éve pátyolgatott, mára korlátlan hatalom lenne a kezükben, akkor minek fárasszák magukat, hogy minket marhákat duplafenekű trükkökkel terelgessenek?

    Bankcsődöt kreálnak, vírust eresztenek ránk, világpánikot gerjesztenek, szándékosan hagyják, hogy az ő tulajdonukat a földet ezermillió tonna vegyszerrel mérgezzük, többezer millió tonna fosszilis üzemanyagot égessünk el évente, pusztítva a légkört, mindezek pedig az ő pénzükből az ő gyáraikban kerül legyártásra és ki a természetbe. A gyógyszeripar, orvostudomány segítségével, ami szintén az irányításuk alatt lehet, az utóbbi 300 évben tudatosan negyven évről hetven évre tornászták fel az átlag életkort. Most meg válogatás nélkül legyilkolnának vírust és pánikot eresztve ránk.

    Több ezer éven át azt hirdették, hogy isten után a család következik. Most meg azt, hogy a kapcsolatok a család nem számít. Miközben családi autók száz millióit gyártják a tulajdonukban lévő gyárakban. Valentin nap a szerelmeseké, hálaadás napja a családoké. Az épülő lakásokba, házakba mindig terveznek gyerekszobákat, közösségi teret. A tervezők képzésére, az építőanyag előállítására is nyilván ráhatásuk van.

    A családi verda, a családi jégkrém a családi popkorn, a családi ház tervezése, gyártása, forgalmazása mind a családok egységének megörzését erősítő elem.

    A tízparancsolat sem véletlenül csak tíz betartandó szabályból áll.
    Ezt globálisan be lehetne tartani. Ami ennél bonyolultabb az betarthatatlan. Eleve milyen nyelven írnák? Mennyire egységesen értelmeznék a földön a világkormány törvényeit?
    Ragadjunk ki egyet, a nyugdíjba vonulás időpontját.
    Hogy szabályozzák, mikor van hely a ahol még ma is negyven év az átlagéletkor és van ahol kilencven fölött van.
    Mint ahogy az órát sem lehet a föld minden pontján egységesen ugyanarra az időpontra beállítani, úgy nem lehet a tízparancsolaton kívül globális érvényű bonyolult törvényeket alkotni. A világkormányzóság hamvába holt elképzelés.

  20. 22. Szokja

    „Na de a lengyel, az mennyire! Az elmondhatatlan.
    Úgyhogy, mire a kocsmában a vodkát felemelnéd, és megtudják, hogy magyar vagy, már neked is szegezik a kérdést: hogy lettetek ti magyarok Putyin seggnyalói?! Nem barátságosan, nem viccelődve.”

    Meg kell mondani, hogy azért, mert az őket 100 éve felpumpoló nyugati hatalmak minket szétcsesztek, és mivel attól az oldaltól semmilyen reparációra nem számíthatunk e tekintetben, jobb híján az orosznál és a kínainál keresünk gyógyírt. Ha nyugat mutatna bár részleges jóvátételi szándékot (elég lenne, csak az elcsatolt területeken élő magyaroknak teljes körű autonómiát biztosítani) akkor valószínű, hogy nem lennénk ennyire „oroszbarátok” és keletpártiak.
    Nem mellékesen az a lengyel magyar baratanki egy nagy mese. A lengyelnek mindig a román volt a bratanki. Ami nem volt és nincs is, azért nem kár!

    „Amit még akarok mondani: a lengyel teljesen meg van győződve arról, hogy ( az atomot nem számítva) egy hét alatt szétb@sznák az egész vörös csicskasereget. A baltiakkal ( evidens , hogy ők is mennének) három nap alatt. És ebben teljes konszenzus van, gyakorlatilag. Mennének, nagyon.”

    Meg voltak győzőödve a II. Vh. előtt is (hasonlóan fel volt pumpolva a hadseregük, mint most), aztán jól pofánba@ták őket. Nehogy az legyen most is. Nem is értem, mit gondolnak magukról. Az ukránokkal, baltikkal együtt sincsenek annyian, mint az oroszok. Nem beszélve arról, hogy ha neki mennének az orosz területeknek, akkor már az orosz is másként állna a háborúhoz és abban nem lenne köszönet a lengyelnek. Még atombomba nélkül is megennék őket ukránostól baltistól. Ha pedig beveti az orosz a nukit, akkor köszönjék meg az angolszász cimbiknek, hogy elfüstöltek a nagyvárosaik. Vagy azt hiszik, hogy bármely nyugati atomhatalom a kedvükért atomozni fogja az oroszt, hogy aztán ő is kapjon (Párizs, London, Washington) a stratégiai töltetekből? Nem tanultak abból, hogy a II. Vh. angolszász garancia mennyit ért?
    Ha menni akarnak az orosz ellen, jó utat kívánok nekik, de minket hagyjanak ki ebből. Ez nem a mi, magyarok háborúja.
    Kíváncsi vagyok, hogy román cimboráik, mennyire fognak tolongani az ukrajnai bevonuláskor.

  21. 15, Mangamonguz

    A tengerentúli logika az, hogy Európát és Eurázsiát nem szabad kiengedni a világpiacra, ezért vagy most (2-4 év) lépjenek Ukrajnába a csapataikkal vagy később (akár egymás ellen is menjenek hadba), gazdaságilag mindenképp gyengüljenek meg.

    Az elmérgesedés felé (…) haladnak a dolgok, látszólag csigatempóban, hogy az utca embere most még fel van hördülve: ” a Gripen hangrobbanásának sávja miért éri el a településeket!? ”

    A lérak és a különféle nemzetiségű nato-harci gépek kötelékben dübörgése jobb lesz ? Akkor is tengerparti nyaralás és a fizetésemelés lesz a legfontosabb munkahelyi téma?

    A gáz, kőolaj, villanyvezetékek, hidak, csomópontok… nemcsak Ukrajna területén vannak/lesznek veszélyben.
    Mi itt a keleti irányból készülünk a védekezésre, Nyugat-Európa látszólagos belbiztonságára meg Erdogan elnök ráengedi a legújabb (Frontex által segített) népvándorlást.

  22. 22 – Szokja

    Én se egyszer voltam Lengyelországban, a helyiekkel az ő nyelvükön is szót értek.

    Na, akkor vegyük sorra például azt, hogy ha az átlag emberek szintjén mozgunk, nem a politikai kijelentéseket, lózungokat vesszük alapul, akkor mi a lengyelek viszonya a jelenlegi szomszéd népekkel!

    oroszok – ezt nem kell ragozni; egyébként Kelet-Lengyelországban a legkisebb a russzofóbia úgy általában. A történelmi sérelmek emlegetése is nagyon rossz érv a lengyelek részéről, ugyanis nagyon sokszor a századok folyamán ők szálltak meg orosz területeket. Érvet mindkét nép részéről lehet találni, messze nem fekete-fehér az összkép, mint azt ahogy a lengyelek szívesen megpróbálják beállítani.

    ukránok – a nagy politikai összeborulás leple alatt ez egy feszültségekkel terhelt viszony. Gondolom, hogy nem kell ragozni a volini mészárlást, amit a lengyelek máig nem tudnak megbocsátani az ukrán nacionalistáknak. Menetszerűen kérik fel az éppen regnáló, hivatalos ukrán vezetést, hogy kérjenek bocsánatot, de az ukránok erre nem hajlandóak.

    litvánok – na, ez a viszony is mérgezett történelmi szempontból. Volt ott is sok minden: lengyel-litván államközösség, amely felbomlott és a két ország nem egyszer nyílt harcba keveredett egymással (voltak idők, amikor a litvánok nem olyan pici államocska volt, mint jelenleg, ezek is szerettek hódítgatni), Vilniuszt sem egyszer szállták meg a lengyelek a történelem folyamán.

    németek – a lengyelek az oroszok után rögön a németeket utálják a legjobban. Rendkívül sok sérelmet rónak fel a nyugati szomszédjuknak, az utolsó, II. világháborús példa a legismertebb a közvélemény előtt, de ez messze nem minden. Még mostanában is gyakran emlegetik a kártérítést a lengyelek azért, amit Németország tett velük a II. Világháborúban.

    csehek – történelmileg főleg a Sziléziáért volt több konfliktus a két ország között még a középkorban. A két nép között valahogy „nem működik a kémia” méghozzá vica versa. A csehek máig nagyon dühösek a lengyelekre azért, ahogy a müncheni árulás után viselkedtek – hiénának nevezik őket, amiért az ezer sebből vérző Csehországra még ők is rárontottak és maguk is területeket téptek ki az országból, még 1938-ban.

    szlovákok – a lengyelek által legjobban kedvelt szomszédok, akikkel nem volt történelmi konfliktusuk, mármint a lengyelek szerint. Igazán nem is lehetett, hiszen a Felvidék a történelmi Magyarország része volt 1000 évig. Ez a szimpátia a kis szláv testvérecske felé azonban igazából egyoldalú – a szlovákok nagy többsége egyáltalán nem szimpatizál a lengyelekkel. Megbízhatatlanoknak, ügyeskedőknek tartják őket, a szó rossz értelmében. Ha a lengyelekre terelődik a szó, a szlovák kocsmákban nem éppen szépen beszélnek róluk. Egyébként München után a lengyelek elvettek a tót atyafiaktól néhány árvai falut is, és ezt a szlovákok szintén nem felejtették el nekik.

    Úgyhogy a lengyel kocsmákban, ha a magyarokat kritizálják, lehetett volna jókat mondani, főleg azt, hogy először nézzenek jól magukba! Persze, lehet, hogy ezt az ember nem úszta meg volna egy „dziękuję”-vel, de ez más kérdés… De gondolom, te nem is ezért kussoltál, hanem meggyőződésből, hogy „tényleg, milyen ruszki csicskák lettek ez a magyarok, szégyellem magam, hogy magyar vagyok!” Igaz?

  23. 22 – Szokja

    „Amit még akarok mondani: a lengyel teljesen meg van győződve arról, hogy ( az atomot nem számítva) egy hét alatt szétb@sznák az egész vörös csicskasereget.”

    Mit lehet erre mondani ezekről a lengyel „svejkekről”, akik a kocsmában hőzöngnek?

    Annak idején ezt Jaroslav Hašek jól kifigurázta, hogy amikor az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzent Szerbiának, az éppen kripli, tolószékes Svejk, vidáman – a prágai népünnepély közepette és bevonulására készülve – azt ordibálta, hogy „Belgrádra!”

    http://www.youtube.com/watch?v=AIgGFA5AAvg

    „Karácsonyra otthon leszünk!” – oszt kicsit másképp alakultak a dolgok…

  24. Re:22 Szokja
    Én is szeretem a lengyeleket, de mint jóbarát azt látom, hogy bemennek az erőbe hogy a medvével megs.opassák magukat…
    Teljesen fals ez a hurráoptimizmus amit leírtál, ha ezt megteszik, akkor nem 2 hét alatt Moszkvában, hanem „két hét alatt” Varsóban lesz az orosz, és akkor lehet sopánkodni hogy de én nem úgy gondoltam…
    Bár belegondolva lehet hogy hagyni kellene nekik, törjék szét maguk az ábrándjaikat…
    (Nem tudom mikor esik le már nekik, hogy az angolszászok mindig pofára ejtették őket, láthatóan szelektív a történelmi emlékezetük)

  25. 29 dajtás

    Rövid és velős megfogalmazás, amit írtál.

    Sajnos a lengyel román ügy, inkább előbb, mint utóbb, napirendre lesz véve az orosz által. Nem fogja tűrni egy ilyen Ro, Lo. erővonal felállását a határán (Ukrajnát azért nem írtam, mert ezt addig lerendezi, illetve pont most veri szét a Lo., Ukrajna erővonalat az ukránok megtérdeltetésével /erre jönne mint „B” verzió, az ukrán helyett a kevésbé megbízható román „bástya” képletbe helyezése/). Hogy milyen eredménnyel fog zárulni ez a lerendezés, hát lehet tippelni. Az első mindenképpen a lengyel lesz, hadd okuljon a román, hogy még időben átállhasson.
    Nagyon valószínű az is, hogy ezt a medve már megüzente a nagy fehér főnöknek.
    A lényeg, hogy Magyarországnak semmilyen módon és ígéretre nem szabad beleállnunk egy oroszok elleni közvetlen akcióba.

  26. Szokja
    Azt én is tudom, hogy a lengyelek iszonyúan gyűlölik az oroszokat, voltak eleget az orosz csizma alatt már a cári időkben is.
    De egyszerűen nem értem azt az aránytévesztést, hogy ilyen harciasan beleállnak egy háborús fenyegetésbe, mikor az oroszokkal szemben még a nyugat is igen óvatosan lépked, elkerülendő a deklarált összecsapást.
    Ezeknél elmentek otthonról, ahelyett, hogy békében ülnének a NATO árnyékában, ebben a pozícióban szerintem nem is volt félnivalójuk az oroszoktól, ahogy nekünk se, bekockáztatják, hogy nemzeti tragédia lehet belőle, minden nyereség nélkül…

  27. Re: 31 hubab
    Most mondok egy erőset.
    Tudod hogy nem szokványos módszerekkel is élek, ezt már számtalanszor olvastad, „láttad”. Most jött el az a pillanat, mikor már nem fogom magamban tartani.
    Egyik „kontaktom” még a háború kitörése környékén mondta azt, hogy ennek lehet hogy rossz vége lesz, mert azt látta, hogy a baltikumot, lengyeleket, románokat megszórták taktikaival(mi kimaradtunk ebből), és a slusszpoén az volt, hogy a nagy hipi-szupi védelmi szövetség NATO nem adott válaszcsapást. Hogy érthetőbb legyek, a nyugat K-Európát cserben fogja hagyni, mert mi értünk nem kívánnak meghalni, még a nagy óperenciás tengeren túlról sem.

    Ezt jó ha eszükbe vésnék a k-európai népek, mi csak magunkra számíthatunk, és ha olyan szirén hangokat hallunk, hogy majd segítenek nekünk, ne dőljünk be neki.
    Gyakorlatilag rajtunk kívül mindenki vígan és dalolva rohan a medvés erdőbe…

  28. 32 dajtás
    De mi haszna lehet ebből a nyugatnak?
    Ha ez a régió kihúzná a gyufát az oroszokkal szemben, és jól lerohannák cserébe, akkor a nyugat megint teret vesztene az oroszokkal szemben.
    Arról már nem is szólva, hogy az oroszok vérszemet kapva a nyugat passzivitásától, visszaszereznék az elvesztett oroszlakta területeket is.
    Mert ez a játék most csak addig nyerő nyugatnak, amíg fennáll a remény, hogy az oroszokat teljesen legyengítik, esetleg bedöntik, másképp bukó…

  29. https://youtu.be/8qSXAaQc7EI

    Aki kicsit képben van a katonai-haditechnikai realitásoknak, azok a fenti képek és videó felvételek nem meglepőek, de…

    … ismételten felhívom a figyelmet arra, hogy nagy eséllyel komoly átverés áldozata az egyszeri ember.

    Újabb „Fel nem tett kérdések” kategóriák jönnek:

    1. Az oroszok egy gyors győztes háborúhoz és Ukrajna megszállásához elégtelen erőket vettettek be és vetnek be mind a mai napig.
    Miért?

    2. Jelentős létszámhátrányban (150 ezer fő vs 400 ezer fő) betörtek Ukrajnába és a mai napig megszállás alatt tartják az ukrán területek 1/6-át dacára a Nyugat jelentős pénzügyi, haditechnikai, kiképzési, logisztikai és real-time informatikai támogatásának. Jelen idő szerint is 200 ezer orosz és 500-600 ezer ukrán fegyveres néz szembe egymással, ráadásul a 200 ezer orosz katonai nagyobbik fele Wagner PMC és DNR/LNR milicisták, mégsem bírják őket kiverni Ukrajnából.
    Ez hogyan történhet meg?

    3. Az orosz haderő élvonalbeli haditechnikájából ebben a háborúban eddig alig mutatóban láttunk, konkrétan:
    – pár darab T-90 variáns a több százból, de dömping mennyiség a T-55 és T-62 harckocsikból
    – pár darab TOS-1, Tornado-Szmercs (és Uragan) sorozatvető az ezernél több ilyen tüzérségi rendszerből, de BM-21 Grad az bőven jött
    – BMP-1-ből egy csomó, amit egyébként már több, mint egy évtizede (!!!) kivontak az orosz haderőből, BMP-3 alig, vagy szinte semmi
    – BTR-ből rogyásig, 50-60 éves technika
    – MIG-31 Interceptorok sehol, az a pár MIG-31K (kb. 12 db) pedig csak Kinzsalokat hordoz és azt is orosz légtérből indítja, de eddig mennyi Kinzsalt is vettetek be, talán 3-4 db-ot…
    – néhány SZU-30, SZU-34 és SZU-35 jött (párat le is szedtek), miközben több száz darab ilyen gépük van hadrendben (kb. 400 db tíz évnél fiatalabb 4+ gen harci gép)
    – pár darab KA-52, Mi-24/35, Mi-28 meg sehol…
    Hol van az orosz hadsereg élvonalbeli haditechnikája, ha ez olyan fontos háború nekik?

    4. Megindult az ukrán offenzíva nyugati haditechnikával, nyugati kiképzés alapján nyugati katonai tervezéssel és mindjárt az első napokban elképesztő ukrán veszteségek vannak.
    Erre volt képes a NATO tervezése és irányítása?
    Ez hogyan történhetett meg?

    5. Napi szinten olvasom Prigozsin kirohanásait az orosz VM ellen és a kétbites nyugati magyarázat rögtön jön: mindjárt összeomlanak az oroszok. Na ja …
    Az eszükbe sem jut, hogy megkezdték a potenciális Putyin-utódok karakter felépítését, hiszen az egyszeri orosz szemében Prigozsin a tökös gyerek, akinek a magánhadserege fele akkora erővel elverte az ukrán haderőt Bahmut ostrománál (35 ezer vs 60 ezer) és még Putyinnak meg az orosz védelmi minisztériumnak is simán beolvas.
    Ilyenkor hol vannak azok a „nagynevű” orosz szakértők Rácztól Sz. Bíróig bezáróan?

    6. Jön Sztrelkov és hetente rinyál Moszkva ellen, pedig egykoron ő volt a Donyecki Népköztársaság fő embere, mindjárt ugrik is rá az egyszeri palimadár. Persze hogy rinyál, mert a Kreml nem teljesítette az óhajait, nem emelte hatalomba majd később simán félreállította. Ehhez képest szinte minden jóslata mellément, de erről nem beszél sem a média, sem a „nagynevű” orosz szakértők hada.
    Miért?
    Nincsenek képben az urak?
    Akkor milyen szakértők ezek?

    Gondolkodjatok el ezeken, mert nekem hosszú ideje igen furcsának tűnik ez az egész háborús jelleget öltő műsor, miközben a moszkvai áruházak tele vannak import amerikai cuccokkal és Oroszország szívbaj nélkül továbbra is szállítja az amerikai atomerőműveknek az uránt, nehogy fél Amerikában lekapcsolják a lámpát.

    … és még mindig senkit sem zavar az a bizonyos tavaly év eleji amerikai válaszlevél Oroszországnak, amit az oroszok azóta is becsülettel nem hoznak nyilvánosságra amerikai kérésre.

  30. 37 – MangaMonguz

    Hát, mit is mondjak…. Azért érdekes, hogy közel 80 évvel a Zitadelle hadművelet után újra kiégett német harckocsikat látni a kelet-európai sztyeppén. Ezt is megértük.

    … és így kerültek az Abramsok – amelyek ott sem voltak! – versenyelőnybe a fegyverpiacokon a Leopárdokkal szemben.

    Glückwunsch, Idioten!

  31. Re:36 hubab
    Mi haszna? Egy népcsoporttal kevesebb, ami önállóan akarná járni a saját útját.
    Ne magadból indulja ki, hanem abból, hogy szociopata/pszichopata a valós döntéshozói kör. Elég egyértelműen kinyilvánították már, hogy nekünk milyen szerepet szánnak, csak fel kellene eszmélni, hogy ez nekünk nem lesz igazán jó.

  32. 39. Zsolt

    Volt egy fickó egy másik fórumon, aki azt állította, hogy az egész balhé a németek kivégzésére irányul. Szépen le is vezette, hogy miként. Aztán mindenki kiröhögte.
    Ahogy elnézem az események alakulását és összevetem a háttér információkkal, nagyon úgy néz ki, hogy neki lesz igaza. Remélem magyar vonatkozásban nem jön be a jóslata, mert, hogy elég szar dolgokat mondott arra az esetre, ha a szerbekkel szembe megyünk.
    Egyébként, szerintem is a szerbekkel kell összefogni. A lengyel magyar mitológiai barátságot el kell felejteni. Még ha közember szintjén működne is, a nagypolitikájuk mindig más irányba megy. Azokat az erőket (az angolszászokat) támogatja, akik minket tönkre tettek. Ez van. Mások az érdekeink. Drukkolunk nekik az oroszok legyőzéséhez.

  33. „Teljesen fals ez a hurráoptimizmus amit leírtál, ha ezt megteszik, akkor nem 2 hét alatt Moszkvában, hanem „két hét alatt” Varsóban lesz az orosz..”

    Meglepő és mulatságos,hogy maradtatok még négyen – öten ,( Mangával meg Bendegúzzal), akik még mindig így látjátok a dolgokat.
    Bahmut , Harkov, meg minden kudarc ellenére, a tényeket teljesen figyelmen kívül hagyva.
    Még mindig medvének hiszitek a nyuszit, hatalomnak a lassan de biztosan pöcegödörbe süllyedő Mordort.
    Látjátok, amit más nem.
    Mulatságos.

  34. 37 MangaMonguz

    Tisztelt MangaMonguz,ezeket a kérdéseket már a februári vendégposztodban is feltetted.Azóta eltelt 4 hónap,és a kérdések még mindig ott lógnak a levegőben,a választ pedig továbbra is csak találgatni lehet.

    1.
    Elégtelen erőket vetettek és vetnek be a mai napig,és nem tudjuk,hogy miért.Ez arra utalhat,hogy nem a gyors lezárás lehet a cél.Most szándékosan nem is foglalkozok azzal,hogy ennyire képesek,ezt napi szinten olvashatjuk a fővonalas médiában.

    2.
    A jelentős létszámhátrány és a Nyugat gyakorlatilag korlátlan támogatása ellenére nem hogy nem tudják őket kiverni Ukrajnából,hanem gyakorlatilag egy helyben áll a front hónapok óta,közben pedig minden józanabb hang szerint iszonyú ukrán veszteségek vannak emberben,hadianyagban egyaránt.

    3.
    A modern fegyverek döntően nincsenek bevetve,szinte csak elvétve egy-egy alkalommal,közben pedig egy ideje már lehet arra utaló jeleket látni,hogy a háttérben szépen csendben kezd erőteljesen felfutni az orosz hadiipar.

    4.
    Csak tippelni tudom,hosszú hónapok óta a frontvonalak gyakorlatilag változatlanok.Minden figyelem az Artyemovszki/Bahmuti harcokra irányult,közben pedig orosz részről többlépcsős,kiterjedt,masszív védelmi vonalat alakítottak ki.Az tényleg érdekes,hogy minden jel szerint akkor továbbra is a védelmi hadviselésre összpontosítanak,a jól kiépített védelmi rendszerben harcolva az orosz féltől (a történelem okán) szokatlan módon kímélni tudják az emberanyagot,miközben aránytalan veszteséget tudnak okozni a támadó félnek amit…ellátnak nyugati fegyverrendszerekkel,de azt figyelembe véve,hogy ezekből mennyit és milyen típusokat kapnak,szerintem ez arra elég,hogy további, súlyos áldozattal járó harcok legyenek,de másra már nem.Itt utalnék a különféle típusú harceszközökre,például a legfeljebb pár tucat Leopard/Challenger harckocsikra,a millióféle harcjárműre (pl. M113 Bradley),amelyek még a hidegháború termékei.

    5.6.
    A fővonalas sajtó jó ideje mámorban úszik az ilyen hírektől.Súlyos ellentétek vannak a hadsereg és a Wagner között,személyesen Prigozsin és Sojgu védelmi miniszter,illetve Geraszimov hadseregtábornok,vezérkari főnök között.Természetesen Prigozsin a kirohanásait kamerára veszi,és fel is tölti az internetre,hadd lássa az egész világ.Közben pedig Putyin egy bunker mélyén reszket (most éppen nem beteg,és nem is halt meg),miközben lassan ott tartunk,hogy hazafias orosz partizánok már Moszkva alá érnek.Nem lehetséges az,hogy ez a kommunikációs hadviselés része,ezúttal orosz oldalról?Egyfajta „maszkirovka”/álcázás/megtévesztés,ebben is elég jó a szovjet/orosz hírszerzés már régóta.
    Igen,további érdekesség az is,hogy Girkin is hőzöng úgymond,de azon felül nem történik semmi.Emlékezetből mondom,és remélem nem tévedek,hogy Girkin,más néven Sztrelkov,mint az FSZB ezredese volt jelen a donbasszi konfliktus kirobbanása idején.Már megint egy hírszerző tiszt…

    Összegezve:Nem tudjuk,csak találgatjuk,mi és miért történik.Továbbra sem látunk a valós szándékok mögé,nem tudjuk,mi van a függönyök mögött Washingtonban,Moszkvában,Pekingben.A harcok folynak,a Nyugat súlyos dollár tízmilliárdokat költ Ukrajna támogatására,közben az Európai Nato -tagállamok fegyver és lőszerkészlete erőteljesen megcsappant,védelmi szempontból Európa nagyon súlyos helyzetbe lavírozza magát.Közben pedig már tavaly óta beszélnek arról,hogy az Ukrajnába küldött rengeteg fegyver jelentős részének felhasználását az Usa nem tudja (nem akarja?) nyomon követni,éppen a napokban volt egy hír:mexikói drogkartell fegyveresét kamerázták le amerikai páncéltörő rakétával a vállára akasztva,Európába pedig több millió muzulmán bevándorló érkezett az elmúlt években,nagyon jelentős részük katonakorú fiatalember.Az ukránok a Darkneten árulják a fegyvereket.Bele gondolni is rossz,hogy mi történik,ha komoly fegyverek kerülnek muszlim bűnözői csoportokhoz/fanatikusokhoz,miközben Európa éppen kiürítette a fegyverraktárakat.
    Sci fi?Igen,és maradjon is meg annak.
    Közben pedig az orosz hadsereg erősödik,nem gyengül.A mozgósításra még az ősszel behívottak folyamatos felkészítés alatt álltak/állnak,és a hadsereg egyes egységeit rotáció szerűen a harcokba bevetve egyre nő a 21. századi háborúban tapasztalatot szerzett,harcedzett katonák,alakulatok,tisztek,tábornokok száma.Az ipar pedig átáll hadigazdálkodásra,a legmodernebb fegyverek jó része pedig még alig volt bevetve,ezek gyártása pedig erőteljes felfutás alatt áll.Minden arra utal,hogy a nagy harc szerintük ezután jön/jöhet.

    Igen,én is emlékszem még mindig a hírre,Putyin biztonsági garanciát követelt írásban a Nyugattól valamikor 2021 végén,amire a válasz megérkezett Washingtonból azzal kéréssel,hogy ne hozzák nyilvánosságra…és hallgat mindenki.
    Közben pedig márciusban Hszi Csin-pin Moszkvában volt és a találkozó utolsó pillanatai elég érdekesen alakultak.

    https://twitter.com/Bede_Zsolti/status/1638281650357391374?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1638281650357391374%7Ctwgr%5E4d354ca7daed62ef12475d251da3639c10409ecb%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.vadhajtasok.hu%2F2023%2F03%2F22%2Fvarsot-megremitette-a-kinai-elnok-oroszorszagi-latogatasa

    Mi jöhet még ebben a megbolondult világban?

  35. 42 Szokja

    Nem négyen-öten és nem csak ezen a blogon, de ezt most hagyjuk…
    Milyen tényeket és hol hagytam figyelmen kívül eddig?
    Mit kéne látnom, amire szerinted vak vagyok, de te látod és tudod?

    Persze a kérdésekre sosem jön válasz egy jól behatárolható szegmenstől, de már nem is várom.

  36. 43. Átlagember

    Így van, akkor nem csak én vagyok vak egyedül, hanem te is csatlakoztál a vakok táborához… 😀 😀 😀
    De sebaj, majd jönnek a megmondók, akik elolvastak eddig három bulvárcikket, játszottak legalább egy PC szimulátorral és kívülről fújják a házi feladatot.
    A neveket tudjuk, ugye…

  37. Re:42 Szokja
    Annak fényében hogy hogyan lőtték ki a német Leopárd 2A6 variánsokat a fronton, és hogyan lőtték szét a mrd dolláros legújabb Patriot rendszereket, én a nyugati felsőbbrendű technikában nem bíznék annyira…

  38. „én a nyugati felsőbbrendű technikában nem bíznék annyira…”

    Nem kell bíznod benne, ha nem akarsz. Tagadhatod is . De ettől még a tény, az tény.
    Aki pedig tényeket tagad, az szerintem … Nem fejezem be.

  39. Manga,
    „Minden jel arra utal, hogy az ukránok szándékosan robbantották fel a Nova Kahovka-i víztározó gátját – írja a Washington Post.”

    Ilyenekre gondolok. Hazugság.
    Aki pedig hazugságokat terjeszt, az maga is hazudik. Azzal pedig nincs mit beszélgetni.

  40. Manga,

    „Milyen tényeket és hol hagytam figyelmen kívül eddig?”

    Azt, hogy az oroszok nem tudták elfoglalni nemhogy Ukrajnát, nem hogy Kijevet, de még a porfészek Bahmutot is alig-alig, több mint egy év alatt…
    Ennek ellenére te azt sugallod egy éve, hogy ez direkt van így, van egy nagy orosz terv stb , stb.
    Azt sugallod, hogy az oroszok nem veszítenek és nem tűnnek el a süllyesztőben.
    Aki pedig hazugságokat sugall, az hazudik.
    A többit lásd mint fent.

  41. Szokja

    1. A The Washington Post hazug?

    2. Nem sugallom, hanem a leghatározottabban állítom bő egy éve, hogy 150 ezer katonával nem lehet Ukrajnát elfoglalni, de még 300 ezerrel sem.

    3. Az első perctől kezdve azt írtam, hogy a háború megindítása maga a vereség a papírforma szerinti végeredménytől függetlenül.

    4. Nem írtam nagy orosz tervről, hanem arra utalok egyfolytában, hogy vagy közös orosz-amerikai szarkeverés van a háttérben, vagy az oroszok Kína nettó geostratégiáját hajtják végre alvállalkozóként.

    5. Ezen a blogon bő másfél évtizedre visszamenőleg minden írásom visszakereshető és ellenőrizhető.

    6. Nincs harag, de a kommunikációnk itt véget ér.

  42. Manga,

    „A The Washington Post hazug?”

    Nem tudok válaszolni a kérdésre, tekintettel arra, hogy az általad hivatkozott cikk nem létezik.
    Nincs ilyen. Ha lenne…. De nincs. Szopó.
    Ezért csatoltad, a hírtv cikkét, amiről pontosan tudnod kellett, hogy sima hír hamisítás. ( Ha őket olvasod, tudod, hogy ott ez alap, az az igazi szajha média. Úriember ilyen helyről nem idéz, hazugságokat meg pláne nem.)
    Ha a Post cikk létezne, nyilván a robbantás ÓTA írták volna, nem tavaly.
    Amúgy tucatnyi cikkre hivatkozhatnál, ami szerint az oroszok tették, gondolom ilyet is láttál az elmúlt egy hétben, érdekes, azokat nem tartottad fontosnak megosztani. Vajon miért??
    Írd le nyugodtan, hogy szerinted az ukránok tették, nem kell nem létező cikkek mögé bújni.
    A vélemény szabad.
    Hazudni nem szabad.

  43. 51. Szokja

    Én is azt állítom, hogy az orosz robbantotta fel a gátat. Ezzel 3-4 hétre kizárva az ukrán folyóátkelést, így mentesítve a déli orosz csapatokat.
    Azonban többen azt is felvetették, hogy ha az orosz akart volna árasztani, akkor megnyitotta volna a zsilipeket robbantás helyett, elvégre ő van a gáton, na meg az ukránok az elmúlt fél évben többször is lőtték a gátat (egy alkalommal a parancsnokuk beszélt valami próbalövésről a zsilipkapu ellen – igaz ez még nem bizonyíték, hogy most ők voltak). Na meg azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy hosszú távon az orosznak okoz problémát a gát tönkretétele, ugyanis a Krím vízzel való ellátását és a déli mezőgazdasági területek öntözését is innen oldották meg. Ezek olyan körülmények, amik erősen abba az irányba mozdítottak, hogy felülvizsgáljam a korábban kialakított álláspontom. Nem szégyen, ha az ember belátja tévedését.

  44. Átlagember & MangaM:
    Az nyilvánvaló, hogy ez a különleges hadművelet Putyin részére játék. Közben készül az igazi és elkerülhetetlen összecsapásra.

  45. 42. Szokja

    Kedves Szokja!
    Gyerekkoromban rád azt mondták volna, hogy „Mi van öcsém, te a Cseh 2-est nézed?” Nem tudom, hogy melyik korosztályhoz tartozol, lehet hogy ismered ezt a vicces beszólást, (ami menő beszólás volt a 80-as években) de ha esetleg nem ismernéd, akkor ezt annak mondták, aki abszolút nem volt tisztában az aktualitásokkal, utalva az északi országrészben fogható csehszlovák TV 2-es csatornájára.
    Nem tisztem, hogy kéretlenül tanácsot adjak, bocs, de amióta ide írogatsz, azóta rontod a színvonalat. És nem azért, mert ellentétes véleményed van, hanem azért mert a legfőbb érved a „csak”. Ezzel még meg is békülnék, mert simán átugrom a kommentjeidet, már jó ideje. De most az egyik tiszteletre méltó fórumtársunk idegein hárfázol, amit roppant káros tevékenységnek tartok. Tudod, a többség azért olvas és néha ír ide, mert szeretne közelebb kerülni az igazsághoz, hogy jobban fel tudjon készülni arra a minden szempontból kihívásokkal teli, vagy mondhatnám azt is, hogy katasztrofális helyzetre, ami előttünk áll.
    Napi szinten foglalkozom a munkám/manánéletem során az információk gyűjtésével, elemzésével, stratégiák kidolgozásával. Ehhez nyújtanak az olyan fórumtársak óriási segítséget, mint Manga pl. Nyilván Manga van olyan érett személyiség, hogy nem nagyon szívja mellre a Te hiányos ismereteidre támaszkodó véleményedet, de én kifejezetten rombolónak tartom a kommunikációdat irányában, és nem szeretném, ha Ő ezért, nem osztana meg velünk fontos információkat, mert éppen Te voltál olyan kedves és destruktív hullámaidat ráirányítottad. Ha megkérhetlek, akkor legyél kedves tájékozódj több forrásból, érlelgesd az olvasott/hallott információkat, gondolj arra, hogy milyen érdekek álhattak az író érdekében, stb. Ha így teszel, akkor számítani fog a véleményed és mások is örömmel olvassák, majd a hozzászólásaidat. Köszi hogy elolvastad.

    53. Tibor bá + Manga + Átlagember, ott a pont.

  46. 52. Bendegúz
    (54. Uldin)

    Bárkinek lehet véleménye bármiről, én azt legfeljebb hülyeségnek gondolom, az meg az én véleményem. Ritkán ( soha) sem kommentelek ilyesmit, maximum leírom, hogy szerintem még nem.
    Három dologgal kapcsolatban szoktam kommentet elereszteni, ebből az egyik :
    a hazugság.
    Nem kímélek senkit: amikor pld. Tibor bá jött az állítólagos Moszad jelentéssel , neki is beírtam, hogy nincs ilyen jelentés, hazugság ! Nem cáfolta.
    Most meg MM nek írtam, aki egy NEM LÉTEZŐ W Post cikket akart itt ledugni a torkunkon, hogy: ácsi, ne hazudj!
    Ahogy Tibor bá is megtehette volna, úgy Manga is csatolhatja a bizonyítékot, hogy nem hazugság!
    Ez esetben én:
    – bocsánatot kérek
    – soha többé egy szót sem írok ide ( elkullogok).
    Még egyszer : a vélemény szabad, hazudni nem!
    Uldin, ha neked ez nem tetszik, arról is van véleményem.

  47. 55 – Szokja:
    Fogalmam sincs mi az anyanyelved. Még az is lehet, hogy a magyar, de egy biztos a „hazudni” igét rosszul alkalmazod. — Ami az én írásaimat illeti. A forrást mindig közlöm, ha nem, rá lehet kérdezni. Aztán eldönthető, hogy menyire lehet elhinni. Perszer, van saját véleményem is. Pl. 53. alatt.

  48. „egy biztos a „hazudni” igét rosszul alkalmazod.”

    Ja, hát biztos ez a lényeg…nem baj ha valaki hazudik, de aki erre rávilágít, az jobb , ha hibátlan ragozassal ír….
    Megfogtad a lényeget Tibor bá, grat. Ismerős troll fogás.
    Megadod a forrást? És akkor már te védve vagy? Ha leírom, hogy a forrásban lévő hivatkozás nem is létezik, azaz az egész hazugság, akkor felteszed a kezed? Illetve, nem is válaszolsz semmit, igaz…
    Te csak a fordító vagy…hát persze.
    Az 53. -ban leírt véleményed olvastam, nincs mit írnom rá, majd meglátjuk. Remélem, te is meglátod, őszintén kívánom.

  49. Kedves Szokja.

    Mivel láthatólag nagyon érzékeny vagy a hazugságokra, engedelmeddel rögtön megvilágitok egy hazugságot.

    Ezt irod :

    „„Milyen tényeket és hol hagytam figyelmen kívül eddig?”

    Azt, hogy az oroszok nem tudták elfoglalni nemhogy Ukrajnát, nem hogy Kijevet, de még a porfészek Bahmutot is alig-alig, több mint egy év alatt…”

    49 . hsz.

    Nos, ha ezzel arra utalsz, vagy azt sugallod, hogy az oroszok el akarták foglalni egész Ukrajnát, akkor ez egy hazugság.

    Merthogy ilyet Putyin sosem jelentett ki. Ellenben ezt igen:

    „Az orosz elnök kiemelte, hogy egyáltalán nem céljuk, hogy megszállják Ukrajnát.

    Terveink között nem szerepel ukrán területek megszállása, nem fogunk senkire semmit ráerőltetni

    – fogalmazott Vlagyimir Putyin.”

    https://index.hu/kulfold/2022/02/24/putyin-katonai-muvelet-ukrajna-orosz-donbasz-donyec-luhanszk-haboru/

    Motto:

    Még egyszer : a vélemény szabad, hazudni nem!

  50. Fényhozó:-)

    ezt mondta? Az Elnök úr? Tavaly februárban? 🙂

    Hát akkor biztos úgy van..:-) nem akart elfoglalni semmit, csak úgy arra járt a sereg, igaz e ? Így van ez a te kis buksidban , ugye?
    Azt a pár megyét , amit elcsatoltak a népszavazással , emlékszel? Azt se ők akarták, hanem csak rájuk erőltette a lakosság, demokratikusan, igaz? Mit tehettek volna?
    Semmi baj, semmi baj, rendben.
    (Gyógyszereket azért el ne hagyd, szedd be rendesen).

  51. Tehát gruzia lerendezése 1 hét alatt az hatékony stratégiának számított!
    Krim félsziget pár nap alatti lerendezése is hatékony stratégia!
    Az ukrajnai területek meg Kijev megszállására már nem jó a pár hetes stratégia, ide a több éves kifárasztás a jó,
    ami a legköltségesebb háború és előre kalkulálhatóan gazdaságilag ledarálja az oroszokat,
    és valószínű belpolitikai következményei is lesznek!
    (Putyin eltávolítása, puccs …. stb !)
    .
    Érdekes logika!

  52. Kedves SZokja.

    A személyeskedüó megnyilvánulások nem nagyon jellemzőek ezen a topikon.

    Tehát nem kis buksim van és nem gyógyszerekkel élek.

    Ugy teszek, ahogy minden itteni topiktárs- feltéve, ha tartjuk magunkat az” értelmes emberek vitafóruma” eszméjéhez.

    Ha nem megy neked enélkül, akkor inkább olvass többet, irj kevesebbet.

    Ugye ezek a te szavaid? :

    „Megadod a forrást? És akkor már te védve vagy? Ha leírom, hogy a forrásban lévő hivatkozás nem is létezik, azaz az egész hazugság, akkor felteszed a kezed?”

    Megadtam a forrást, és erre nagyon szinvonaltalan, személyeskedő választ sikerült csak kicsikarnod magadból.

    Érted,, ugye?

    Felsültél, és nagyon hitvány módon csapkodsz.

    Nem a bölcsesség jele sem az értelmes emberek ismérve.
    Megértem, ha elfogult vagy, de ezen a blogon olyan hozzászólokat probálsz nagyon szinvonaltalanul, érvek nélkül leszólni, akik sok éve igen komoly munkásságot végeztek.

    Még 1x: ha nem elfogadni azt sem, amit a saját szavaiddal képviselsz, akkor inkább pihenj és tanulj, olvass, gyarapodj.

    S akkor mindenki örül…:)

  53. „Megadod a forrást? És akkor már te védve vagy? Ha leírom, hogy a forrásban lévő hivatkozás nem is létezik, azaz az egész hazugság, akkor felteszed a kezed?”

    Megadtam a forrást, és erre nagyon szinvonaltalan, személyeskedő választ sikerült csak kicsikarnod magadból.

    Érted,, ugye?”

    Én értem, te nem.
    Pont arról írtam, hogy a forrás önmagában semmi!
    ( L@fasz esti fényben!).
    Ha a forrásban lévő infó nyilvánvalóan hazugság, akkor a közzétevő nem takarózhat azzal, hogy ő csak fordította/ megosztotta, stb.

    Te esetedben az indexes cikkben lévő nyilatkozat szimpla hülyeség, teljesen komolytalan az eltelt másfél év fényében, ha ezt nem látod, akkor megérdemled a gúnyt. Putyin ezen nyilatkozatát értelmes ember már akkor se hitte el, nem hogy még manapság próbáljon ezzel érvelni.

  54. Arra leszek kíváncsi, hogy a „nagyon tájékozott” OKJ-s újságírók mikor kezdik lebegtetni, miszerint a lánctalpas nagymacskák egyes típusait, az ukrán csatatérről elszállítják az oroszok műszaki vizsgálatra.

    Az OKJ-s újságírók azt is megírhatnák, hogy minden aktív korú magyar férfi és nő szíve – joga a haza védelme.
    Ez mikor fog kivilágosodni a fejekben?

  55. 46. dajtás

    Te se essél abba az ostoba hibába, hogy balfaszul menedzselt műveletek alapján ítélsz meg haditechnikai eszközöket. A nyugati haditechnika nagyobb része kiváló minőség és képesség, a kisebbik része persze ott is gagyi.

    Szétcsaptak egy Patriot üteget, kilőttek egy IRIS-T rendszert is, kilőttek fél tucat Leo-2A6 harckocsit – a maga nemében mindegyik csúcskategóriás fegyver, itt nem a technikával, hanem az alkalmazási metodikával van a baj.

    2021-ben az USA rendkívül szégyenteljes módon kivonult (pontosabban kimenekült) Afganisztánból, hátra hagyva több tízmilliárd dollár értékű technikai eszközparkot és azóta ismét a talibán uralkodik a környéken – az a talibán, akikkel 20 évig tárgyalni sem akartak.
    Ez nem azt jelenti, hogy szar az USA haditechnika és gagyi a hadseregük, hanem azt, hogy tehetségtelen idióták irányítanak ott is.

    A francia idegenlégió jóformán minden ünnepe egy vesztes csata emléke, illetve ha jobban megnézzük, hogy hány háborút is nyert meg az idegenlégió, kiderül, hogy egyet sem. Ez nem azt jelenti, hogy vacak a kiképzésük és vacak a technikájuk!

    Az orosz fegyverrendszerek között is van kiváló minőség és van gagyi. Ott is van, aki tudja, mit és hogyan kell használni és persze vannak féleszűek is.

    A Nyugat fegyverrendszereinek a túl misztifikálása ugyanolyan hiba, mint a leszólása, ez igaz az orosz haditechnikára is. A Nyugat általában – néhány szűk szegmenst kivéve – mindig egy generációval járt az orosz előtt, ezt az oroszok mennyiséggel kompenzálták.

    De egy jó stratégiai/taktikai tervezést és hozzáértő had- és harcvezetést nem múl felül semmilyen high-tech cucc, ez biztos: lásd Szaúd-Arábia high-tech haderejének a vereségét a jemeni mezítlábas lázadókkal szemben. A jemeniek egy sufni-tunning módon átbarkácsolt régi R-27-es légiharc rakétával a földről(!!!) seggbe lőtték a 4+++ generációs F-15SA harci gépet. Egy olyan színvonalú F-15-ös gépet, amilyen az USAF-ban sincs nagyon!

    Óvodások autóskártya játékszintje az, ami ma a médiában ömlik haditechnikai ismertetés címén.

  56. 53. Tibor bá’

    A Magyar Honvédség vezérkara is kapja a NATO felderítési adatok egy részét, az nem titok, hogy az orosz szárazföldi haderő több lokációban állomásozik és Ukrajna közelébe továbbra sem mennek – ezt el sem lehetne titkolni a műholdak korában. Márpedig ha a maradék haderő nem mozdul a helyéről, akkor Ukrajnában továbbra is annyi katonai és technika lesz, ami eddig volt, illetve annyival nőhet a létszám, amennyit behívtak és odavezényelnek esetleg majd valamikor vagy amennyit a zárolt készletekből megnyitnak.

    Nekem annyi nyilvánvaló másfél év után, hogy az orosz akkora erőket vet be, amivel megnyerni nem lehet ezt a háborút, csak jól elhúzni.
    Az is nyilvánvaló, hogy a Nyugat csak annyi támogatást ad Ukrajnának, amivel szintén nem lehet megnyerni ezt a háborút, csak fenntartani.
    Mind Oroszország, mind az USA bőséges fegyvertartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy akár tízszer ekkora erőket vessen be vagy tízszer nagyobb támogatást adjon, mégsem teszi egyik fél sem.

    Innentől lehet ötletelni a miértekről.

    54. Uldrin

    Köszönöm a soraidat, nyilván a korrekt és viselkedni tudó hozzászólókat a részemről semmilyen szinten nem fogja érinteni néhány inkorrekt ember véleménye vagy stílusa.

    Nekem nem feladatom az összes napi mainstrem sajtó utóellenőrzése és nem feladatom senki utógondozása, akinek nem volt meg az első hét éve.

    Korábban az alternatív híroldalak megosztása ellen volt pár embernek kifogása, éve óta szándékosan csak mainstreamet hozok, erre mostantól az lesz elvárás és az úri emberség fokmérője, hogy minden hírforráshoz külön tanulmányutakat szerveztem-e és egyenként átellenőriztem-e, hogy hol melyik csúsztat?
    Hát a nagy lóf.szt.
    A mainstream oldalakról közzéteszek olyan cikkeket, amelyeken lehet vitázni, ez lehet felőlem a hírtv vagy épp a 444, ezt pont lesz@rom. A cikk lényegi mondanivalója érdekel, nem a cikkíró mellbősége, lábmérete és hitelességi faktora, mert ennyi erővel az összes mainstream oldalt le lehet húzni a retyón kivétel nélkül és holnap reggeltől mehet is mindenki a búbánatosba.

  57. 58 – Szokja:
    Szóval a saját honlapomat trollkodom. Felmerül a kérdés beszámítható vagy?

  58. Szokja:

    Akkor lássuk csak.

    A forrás tehát semmit sem ér: de ha valakinek esetleg más a véleménye, mint a tiéd, annak kis buksija van, és gyógyszert szed.

    Változatlanul maradjunk csak annál, hogy sugallatod szerint Putyin el akarta foglalni Ukrajnát. Most már tudható, hogy a te véleményed szerint kétséges ez, hiszen Putyin ugyan deklarálta, hogy ez nem célja, de a te véleményed nyilván erösebb, és komolyabb tényező, mint Putyiné.
    Már csak annyit szeretnék kérdezni( ahogy M.M is említette), szerinted, ha Putyinnak ez célja volt, akkor akkor miért korlátozta le a saját hadmüveletét, és miért csupàn maroknyi haderőt küldött a frontra: mely létszámmal garantáltan NEM lehet egy Ukrajna nagyságú országot elfoglalni?
    Ugye ez nem valami bonyolult kérdés?

  59. „Nekem nem feladatom az összes napi mainstrem sajtó utóellenőrzés…”

    Nem? Nem feladatod?
    Miért, mi a te feladatod ezen a blogon? Van neked feladatod?

    Ennyit sikerült kigondolni egész nap ? Ennyi a magyarázat??” : Bocsi , lehet hogy hazugság, de mainstream hazugság volt, na , ne izeljetek már! ”
    ?

    Aztán ezután akkor bárkinek ( engem is beleértve) miért lenne feladata ellenőrizni az általad beirtak valóság tartalmát?
    Miért ne gondolhatnám , írhatnám egyből, hogy hazudsz, mint a múltkor?

  60. 58. Tibor bá
    🙂

    Troll vagy te, a legnagyobb a trollok között, ever.

    Értesíts kérlek, ha megvan a válasz a beszámíthatóságomat illetően.
    Engem érdekel a legjobban.
    🙂

  61. FH K,
    „szerinted, ha Putyinnak ez célja volt, akkor akkor miért korlátozta le a saját hadmüveletét, és miért csupàn maroknyi haderőt küldött a frontra: mely létszámmal garantáltan NEM lehet egy Ukrajna nagyságú országot elfoglalni?”

    Véleményem:
    Elkúrta. Nem kicsit, nagyon.

  62. „mely létszámmal garantáltan NEM lehet egy Ukrajna nagyságú országot elfoglalni?”

    Ez tavaly februárban nem látszott. Konszenzus volt, miszerint pár nap alatt elesik Ukrajna.
    Konszenzus volt mindenhol, ezen a fórumon is.
    Akkor még nem volt Mm, meg a kijelentése, hogy nem elegendő a haderő, dehogy.
    Nem, ünnepelték az orosz győzelmet már tavaly tavasszal, aki mást mondott, az atlantista, vágyvezerelt hazudozó , idióta volt.
    Mondom, mindenki számára nyilvánvaló volt ,
    ( mangaM számára is) , hogy napok, hetek alatt elfoglalják Ukrajnát. Hmm.

    Ha jól emlékszem, Python volt az egyetlen, aki ezt kétségbe vonta.

    Neki is esett a horda, el is üldözték innen.

    Igaza volt.

  63. Kérlek Tibor ba Szokjat tiltsd ki innen….
    Feleslegesen osztja itt az észt, úgy hogy neki se sok van.

  64. 73. Örülnék, ha követnéd. Tolvaj vagy, lopod az időmet…

  65. Szokja.

    Úgy tünik, kicsit megcsalnak az emlékeid.
    ” Konszenzus volt, miszerint pár nap alatt elesik Ukrajna.”

    Való igaz, a legtöbben arra tippeltek, hogy az ukrán kormány gyorsan megtérdel. Van azonban egy iciri- piciri eltérés aközött, hogy az oroszok elfoglalják Ukrajnát, és aközött, hogy az ukránok viszonylag gyorsan tárgyalni fognak, és elfogadjàk az oroszok követeléseit.
    Emlékeztető: ezeknek főbb pontjai:
    – Ukrajna nem lesz NATO tag
    – az ukránok demilitarizálnak és nácitlanitanak
    – oroszország viszi a 4 megyét, és a krímet.

    Abban tehát konszenzust volt, hogy az ukránok nincsenek egy súlycsoportban az oroszokkal. S valóban, a hadmüveletek kezdetén az orosz haderő érthetetlen logisztikai katyvaszba fulladt.
    Ettöl függetlenül már márciusban elkezdödött az orosz ukrán tárgyalás, és az ukrán fél hajlamosak mutatkozott az oroszoknak engedni. Aztán jött Boris J. és az ukránok- ki tudja miért- hirtelen nem akartak tárgyalni. Ooo, nem Bucsa volt az oka, még mielött ezt hoznád. Bucsa tele van kérdőjelekkel, kezdve azzal, hogy napokig nem tünik fel nekik a sok , szerteszét heverö holttest, azon át, hogy fehér szalagos tetemek vannak fotózva ,( ezek orosz oldali emberek) egészen odáig, sok vizsgálat olyan fémtüskéket talált az áldozatokban, amelyeket az ukrán tüzérség használt.
    Mindenesetre Ukrajna nem omlott össze, és az EU illetve a NATO teljes mellszéleséggel beállt Ukrajna mögé ( annak ellenére, hogy Ukrajna se nem EU, se nem NATO tag..) Ennek keretében többek közt gyakorlatilag gazdasági atomfegyvert dobtak Oroszországra a Swift rendszerböl való kizárással.
    Egy év távlata azonban elég jó lehetőség a történtekböl világos következtetéseket levonni.
    Ezek röviden:
    – a világ nem sorakozik fel az oroszok ellen, ezt csak az USA és csatlósai tették, ám nem egységesek.
    – az oroszok elleni gazdasági háború nem érte el a célját, ellenben sok kárt okoz a nyugati országoknak
    – az oroszok másokkal egységesebbek, erösebbek és hatékonyabbak, mint egy éve. Ugyanekkor egyetlen nyugat fegyverrendszer sem változta be a hozzá füzött reményeket.
    Ukrajna a harctéren elvesztette a kapott nyugati fegyverek nagyját. Sajátjai nagy részét. Élőeröben jó 300 000 embere meghalt, a sebesültek száma ennél nagyobb.
    Ukrajna elvesztette lakossága közel felét, iparát, területeinek kb. 20%=àt, az azovi tengerhez való kijutást. Gazdasága romokban. Nyersanyag lelöhelyeinek nagy része kelet ukrajnában volt.
    A NATo minden raktári készlet kiseperte. Az USA és csatlósai jó 500 mrd dollárt szórtak az Ukrajna projektbe, látható eredmény nélkül.
    Nincs több ,500 milliárd. Az EU az utolsó 18 mrd eurót is csak hitelböl tudja biztosítani, részletekben.
    Az oroszok jól látható módon átálltak egy hosszú , felörlő háborúra. Gazdaságuk simán átállt megfelő szinteken a hadigazdákodásra. Bachmutnál 27 ukrán dandár semmisült meg, mindent beleadtak, presztizkérdést csináltak belőle, és mégsem tudták megtartani. A beharangozott nagy, ukrán ellentámadas jelen állás szerint totál kudarc.
    A Putyin által megfogalmazott célok
    -ukrajna nem NATO tag. Amíg harc van, nem is lesz. Mivel nem látszik az, hogy az ukrán álmok valóra válnának ( volt olyan ukrán nyilatkozat kb egy éve, hogy mostanra már a Krímben lesznek. )
    – ezért boritékolható, hogy nem is lesz.
    – a kijevi vezetés szèpen közremüködik Ukrajna demilitarizálásához. Olyan esztelen élőerő elpocsékolas, mint ami Bachmutnál, vagy a napokban történt, ezt jelenti.
    – ebben a darálóban a keménymagos ukrán nácik is fogyatkoznak. Az Azov, jobb szektor és egyéb virtigli náci szervezetek megtizedelődtek.
    – az oroszok gyakorlatilag ott vannak a meghatározott 4 megyében. Képesek még évekig folytatni a háborút-
    Ukrajna semmilyen harctéri sikert nem ért el tavaly ősz óta.
    Mindezt úgy, hogy nem volt cél Ukrajna elfoglalása sem a háború elején, sem most.
    Demilitarilázálás- igen.
    4 megye, Krim – igen.
    No Nato tagság ukrajnának; – igen.
    Szóval a célok tekintetében Oroszország nem áll rosszul. Szerinted?

  66. Fény HK,

    „Oroszország nem áll rosszul. Szerinted?”

    Rosszul áll , szerintem. Nagyon.

  67. 77 – Szokja:
    A volt szovjet csatlós országok állampolgárai 1945 és 1990 közötti 45 év alatt alaposan meggyűlölték az oroszokat. Ezt a gyűlöletet apák átadták fiaiknak, nagyapák az unokáiknak. Aki ettől képtelen magát függetleníteni az alkalmatlan arra, hogy objektív véleménye legyen az orosz/ukrán konfliktusról. Te barátom ide tartozol. Ne erőlködj! Különben kitiltalak, nem a véleményed miatt, hanem mert velem szemben tiszteletlen voltál.

  68. 54. Tibor bá’

    Igazat szóltál!
    Ez várható.
    Csak a kérdés, hogy a NATO mivel védi meg a keleti tagokat. Mert, hogy USA-n kívül kb. semmilyen nincs már. Az pedig nem adja, mert kellhet máshová.
    Európának, sem technikája sem valamire való embertömege nincs (mert, hogy az orosz ellen ez kellene elsősorban).
    Ha az ukránt lerendezi (le fogja!) onnan számítva, kb. egy éven belül megindul nyugat felé. Baltik és Lo. (ha addig be nem lép Ukrajna területén a háborúba) és Románia (nem fog belépni, legfeljebb Moldáviát biztosítja) lesz a terítéken.
    Szerintem Berlinig meg sem áll. A Kopaszt és stábját fogja kergetni. DE az is lehet, hogy Brüsszelt veri szét, elvégre az a vízfej, rajta és kiszolgálóin kell példát statuálnia, ha azt akarja, hogy értse a nyugati népség a csíziót, a jövőre nézve.

  69. 77 Szokja.

    Nos, egy neves elemző igy látja:

    „”Gondoljunk egy házra. Tegyük fel, hogy a tied, és tíz szobája van. Ekkor jövök én, berontok, elfoglalok két szobát, és rommá töröm mindkettőt. Aztán abból a két szobából próbálom lerombolni a maradék nyolc szobádat, te pedig próbálsz visszaverni. Néha egyik vagy másik sarkomat visszafoglalod, de én még mindig ott vagyok, és rombolok tovább. És hát szükséged van a házadra, hiszen ott élsz. Ez az egy házad van. Nekem van egy másik, ezerszobás házam. Szóval ha én tönkreteszem a házadat, te állsz nyerésre vagy én?”

    Hm?

  70. Azt is érdemes az ukrán háborúval kapcsolatban megemlíteni ,hogy az un. nyugati támogatások döntő hányada az Egyesült Államokból érkezik Ukrajna számára miközben az amerikai katonai és politikai stratégia az európai kontinens jelentőséget csak a harmadik helyre teszi a Csendes – óceáni térség- Kina és a Közel- Kelet- Irán, Szaúd- Arábia stb ….után. Ráadásul az amerikai politikai elit még az ukránok támogatásának kérdésében sem egységes ez majd a 2024 – es elnökválasztási kampány során lesz egészen egyértelmű ,ha pedig a demokraták elvesztik az elnökválasztást akkor az túlzás nélkül állítható ,hogy ennek bekövetkezte katasztrofális következményekkel járhat Ukrajna számára….. Nem tudom elképzelni ,hogy az EU az amerikaiak nélkül képes lenne akár most akár a jövőben életben tartani Ukrajnát és annak pedig visszafoglalni legalább a 2022 február után az oroszok által elfoglalt területeket….nem beszélve a 2014- 2022 között megszállt részekről. A megnyerhetetlen háború kifejezés nagyon jó megfogalmazás és találó ha mind az orosz mind a Nyugat által támogatott ukrán félre értjük. A diplomáciai megoldáshoz viszont hiányoznak olyan kaliberű és tapasztalat politikusok mint ebben a műfajban utolsó mohikánt jelentő nagy öreg Kissinger….. másrészt pedig az a kollektív belátás is hiányzik Nyugaton, hogy az egypólusú világrendnek már objektíve vége van függetlenül attól ,hogy az ukrán -orosz háborúnak mi lesz a vége ki mennyit nyer vagy veszít.

  71. 81 – Tom

    „… másrészt pedig az a kollektív belátás is hiányzik Nyugaton, hogy az egypólusú világrendnek már objektíve vége van függetlenül attól ,hogy az ukrán -orosz háborúnak mi lesz a vége ki mennyit nyer vagy veszít.”

    Ez a kijelentés általánosságban igaz, de nem mindenki teljesen vak még Nyugaton sem.
    Például a legmagasabb rangban lévő amerikai katona, Mark Milley, az Egyesült Államok hadseregének a vezérkari főnöke ezt így látja:

    „Most már egyre világosabb, hogy valóban egy többpólusú nemzetközi környezetben vagyunk, ahol legalább három nagyhatalom van: az Egyesült Államok, Kína és Oroszország.”

    Itt a link a Pentagon honlapjára, ahol Milley beszédének ez a része is megtalálható:

    https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/Article/3422571/milley-says-graduates-will-confront-new-security-challenges/

    … na de tudjuk, hogy ez a Milley csak egy zöld agyú senki, akinek nincs releváns információ a birtokában (az idiótának lenne, ha rendszeresen olvasná például a „The Kyiv Independent”-et!) és igazából „Mordor” végtelenül gyenge és az összeomlása már csak rövid idő kérdése lehet. Ezt már csak az igazán a hülyék nem látják, kérem szépen!

  72. Az elmúlt négy napban naponta körülbelül 1000 halott ukrán veszteséget tapasztaltunk, plusz a sebesültek száma, ami több. És ez csak a déli fronton. A keleti és északi front nem szerepel ebben a számban. Ez mostantól csak fokozódni fog.
    Azt mondjátok meg, ha elfogy a harcolni képes élőerő, ha elfogy a technika, ha kiürül a hátország, ha alább hagy a nyugati támogatás, akkor mitől tartana évekig ez a háború?
    Megelőlegezve a kudarcot, a sikertelen támadás felelősökért kiált politikai és katonai vonalon. Benne van a pakliban, hogy egymás torkának esnek.
    Egy régebbi hozzászólásomban írtam, nem kell egy hadsereg minden egyes katonáját megölni és minden technikát megsemmisíteni ahhoz, hogy egy hadsereg megsemmisüljön. Lásd II. világháború, német hadsereg.

  73. 81. Tom

    A prioritás, ahogy mondod távolkelet, azaz Kína.
    Az USA elit őket tekinti elsődlegesen legyőzendőnek.
    Csak más más úton szeretnék elintézni.
    Trump vagyis a repek, kiegyeztek volna Oo.-al, adták volna amit kér, cserében pedig közös fellépést vártak volna.
    Biden, azaz a demek, úgy gondolják legyőzni Kínát, hogy blokád alá helyezik. Ehhez előbb azonban Oo.-ot pacifikálni kell, hogy a területéről megközelíthessék Kína határát, illetve lezárják a szárazföld felől, hogy ne jusson energiához és ne tudja a termékeit kijuttatni. Egyelőre ez a vonal megy, nem igazán jó eredményekkel. Fogy az idő és még vígan el van Oo.-g. Márpedig nem lehet húzni az idők végéig, mert Kína nap mint nap erősödik.
    Azonban ha nyerne is Trump, a terve már nem működne. Annyira megsértették a muszkát, hogy a legjobb esetben is csak akkor állna az USA mellé, ha visszakapná a befolyását K-Európa felett. Ezt pedig nem lehet, legfeljebb egy nagy háborúnak álcázott átadás keretében. Apropó, lehet ennek a felvezetése van most? Na jó ez butaság, a demek túlontúl gyűlölik az oroszokat, ahhoz hogy bármilyen engedményt adjanak.
    Az EU illetve az európai NATO tagok egymagukban semmire sem képesek, mg egy szaros Líbiát sem tudtak volna legyőzni, ha az USA nem segít. Egy hét alatt kifogytak a bombákból.
    Ukrajnát gazdaságilag tartósan működtetni az unió nem képes.
    Kissingert pedig hagyjuk. Egy nagy szarkeverő volt, amit tett az csakis az USA érdekeit szolgálta. Végül is ha ezt nézzük, egy jó külügyér volt. Azonban, ha napjaink külügyét irányítaná, pont ott volnánk, mint most. Elvégre ő is a DS embere.

    82. Zsolt

    Hidd el, hogy a tábornok nem azt írja, ami a meggyőződés. Ő továbbra is azt vallja, hogy az USA a nr1. Persze ő is tart attól, hogy el fogja veszíteni vezető szerepét. Egyelőre még az USA a legerősebb. Ami a gond számára, hogy kezd összejönni egy olyan csapat, amire nincs befolyása. Na ezt akarja megakadályozni, elsősorban azzal, hogy leveri Oo.-ot az ukrán által, majd Kínát az egyesített orosz-ukrán zsoldossereggel. Mert, hogy kétsége ne legyen senkinek, a jövő világállamnak rendfenntartó zsoldosai a keleti szlávok lesznek. Ezt a szerepet szánják nekik akik a nagy újrakezdést tervezik.

    83. Károly

    Attól fog évekig tartani, hogy az oroszt megint arra terelik a saját vezetői, hogy hátrébb szoruljon, területet adjon fel. Nemrég jött a hír, hogy Putyin a sikeres orosz védekezésbe belekavart, holmi hülye katonai átszervezéssel. Érdekes módon, mindig akkor jön elő, amikor éppen sikeres az orosz sereg. Mint írtam már korábban, nekem több mint gyanús. Simán lehet az atlantisták embere. Éppen eleget volt külföldön ahhoz hogy beszervezzék. Aztán a gyanú eloszlatása végett eljátszatták vele 15 évig, hogy hú de menti Oo.-ot, majd szépen kivéreztetik vele. Ne legyen igazam.

  74. Tegnap este volt egy jó beszélgetésem egy régi barátommal, szóba került az orosz-ukrán háború meg a tegnapi napon ezen a blogon lezajló agybaj is.

    Pár éve már írtam, akkor megismétlem: Az adatok helyességéért az adatszolgáltató felel.
    Értsd: Egy hír hitelességéért a hírt közlő portál felel.
    Innentől kezdve pedig mindenkinek olyan véleménye lehet adott hírről, amilyet csak akar, nincs megtiltva a véleményezés.
    Ezzel ezt a témát le is zártam, akinek nem tetszik, amit írok, az meg ne olvassa el semmikor és kész.
    Én sem olvasom el egyes hozzászólók agybaját és hisztijét, mert nem érdekel.

    Visszatérve az orosz-ukrán háború dolgaira:

    Felvetődött a klasszikus narratíva, hogy Putyin a régi Szovjetuniót akarja visszaállítani és ezért megy a cirkusz.

    Ha ez így igaz, akkor 2014-ben miért a szárazföldi összeköttetéssel nem rendelkező Krímet nyúlták csak le, miközben a szárazföldi orosz területekhez közvetlenül kapcsolódó Luganszk és Donyeck „maradt a helyén”, hiába kérték a felvételüket.
    A jó válasz valószínűleg az, hogy a konfliktus eleve jegeli az ukrán NATO tagságot és ad némi felkészülési időt az oroszoknak…, de nem elsősorban katonai oldalról.
    Nem katonai oldalról, mert 2014-ben katonailag arra felkészültek voltak, hogy a Krímet secperc alatt bekebelezzék, de arra nem, hogy egy közvetlenül az orosz szárazföldi határral érintkező szomszédos régiót is megszálljanak? Azt hiszem, mindenki érzi a problémát a dologban.

    Ugyanakkor az is látható, hogy dacára másfél év háborúskodásának és a mostanra több, mint 11 ezer szankciónak, az orosz gazdaság és belpolitika még mindig állja a sarat. Ebből eredően jogos az a feltételezés, hogy a Nyugat kissé túlbecsülte a szankciók hatásait és az oroszok felkészülten vágtak bele 2022-ben a háborúba.
    Tehát az oroszoknak elsősorban nem katonailag, hanem gazdaságilag/pénzügyileg kellett felkészülniük egy várhatóan elhúzódó konfliktusra és komoly léptékű, hosszú ideig fennmaradó nyugati szankciódömpingre.

    A következő észrevétel az volt, hogy nem megszállni akarták Ukrajnát, csak a bevonulással pánikor kelteni és a Zelenszkij kormányt megbuktatni.
    Na, ez már közelíthet a valós lépések céljához, de ez nem jött be.
    2021-2022-ben mind Belaruszban, mind Kazahsztánban képesek voltak pusztán kisebb lépétkű katonai bevonulással és minimális katonai akciókkal stabilizálni a regnáló hatalom helyzetét, de ugyanez nem jött be Ukrajnában.
    Persze hogy nem, mert Ukrajnában nem a meglévő hatalmi bázist kellett megsegíteni, hanem a meglévő hatalmi bázist kellett volna megbuktatni – azért a kettő nagyon nem ugyanaz.
    Nem túl jelentős katonai erővel lehet stabilizálni, lehet destabilizálni, de komplett államvezetést buktatni nem. Ehhez az USA-nak is komoly haderőket kellett bevetni például Irak ellen 2003-ban.
    Ha az oroszok valamit alábecsültek, az az ukrán kormány belső helyzete és a Nyugat (főleg az USA/GB) közvetlen befolyása volt Kijev döntései felett. Ez ad némi magyarázatot a kissé slendrián, már-már lazának tekinthető orosz szárazföldi manőverekre és felületességre, ami menet közben gyorsan meg is bosszulta önmagát.

    Na ennyit a klasszikus formula szerinti események értékeléséről, rövidesen írok még pár sort egy nagyon más alapokra helyezett nézőpontról is, ami a tegnapi beszélgetés során szintén felvetődött, azt gondolom, ez bizony megér még két percet azoknak, akiket a téma érdekel.

  75. Tág értelemben véve kapcsolódik a témába.
    Kommnet nélkül teszem be a hivatkozást /forditós.
    Orbán 11 túsza: hogyan „kereskedik” az orosz ortodox egyház és az orosz hatóságok az ukránokkal a magyar kormánnyal
    11. JÚNIUS 2023., VASÁRNAP 09:45 — BOGDAN JAREMENKO, UKRAJNA NÉPI HELYETTESE, „A NÉP SZOLGÁJA”
    https://www.eurointegration.com.ua/articles/2023/06/11/7163451/

  76. Másfél év zavarosban halászata után,- ha netán véget ér ez a ( cirkusznál ugyan rosszabb ) művelet,na akkor nem ismer majd rá senki az elmúlt világra.

  77. Visszatérve, illetve folytatva az előző hozzászólásomat:

    Az mostanra látszik, hogy az orosz gazdaság és az orosz belpolitikai helyzet távolról sem vált annyira instabillá, mint amennyire a Nyugat remélte, vagy legalábbis a nyugati média ezt ígérte. A kettéválasztása a dolognak nem véletlen.
    Az első észrevétel az, hogy az oroszok eleve elhúzódó konfliktusra készültek, emiatt volt szükség 2014 és 2022 között a 8 év felkészülésre – ez pedig ab ovo kizárja, hogy itt bárki gyors háborúra és gyorsan lezáródó konfliktusra készült.
    Az egy más kérdés, hogy Moszkva remélhetett gyors összeomlást és egy gyors ukrán „bekebelezést”, de gyorsan lezajló konfliktust a Nyugattal semmiképpen.
    Az orosz haderő nagyobb része ezért nem lett eddig bevetve, gondolom, ezt sem kell túlmagyaráznom.

    Ugyanakkor van itt néhány egyéb, finoman szólva is zavarba ejtő momentum és ezzel szeretnék visszakanyarodni ahhoz a bizonyos 2022 év eleji amerikai válaszhoz, amit a mai napig nem firtat senki és nem is hoz nyilvánosságra senki.

    A helyzet igen furcsa, mert egyik oldalról az USA politikája szó szerint Kína keze alá dolgozott a kérdésben, rákényszerítette Oroszországot arra, hogy beálljon Kína mellé. Márpedig ez öngyilkos stratégia az amerikai geopolitika szemszögéből nézve, mert ugyan sikerült a német-orosz együttműködést szétverni, de cserébe létrehoztak egy sokkal veszélyesebb új tengelyt, ahol Kína juthat diszkont áron elképesztő mennyiségű nyersanyaghoz és ezzel párhuzamosan maga mögött tudhatja a teljes orosz atomarzenált is. De legalábbis nem maga ellen.

    Ezzel együtt viszont – amiről a híres szakértők továbbra sem beszélnek – van egy másik vetület is. A kínai Új Selyemút Projekt esetleges sikere véget vetne az USA globális hatalmának szinte minden szegmensben. Az Új Selyemút két igen fontos, Európa felé tartó fő vonalából az egyik Ukrajnán, a másik Oroszországon át vezetne.
    Azzal, hogy Putyin lerohanta Ukrajnát majd ezzel párhuzamosan az USA rákényszerített Európára egy gigantikus oroszellenes szankciócsomagot elérték azt, hogy a Selyemút két igen jelentős vonala blokkolva lett.
    Magyarul az orosz-ukrán háború közvetett hatása az, hogy Kína és Európa közé éket vertek, az új kínai gazdasági szuperprojekt jegelve, a fájdalomdíj Kína felé az olcsó orosz dömping nyersanyag cserébe. Ezzel a manőverrel az USA időt nyert, Kína emelkedése lassult, de a lényeg megmaradt: mind az USA, mind Kína összességében nyert a bulin.

    A fekete ló Putyin és Oroszország. Ki kivel és miben paktált le valójában, mi a valódi célja ennek a háborúnak és ha a fentiek esetleg igazak, akkor mi lesz majd Moszkva „jutalomfalatja” a végén. Mert kétsége ne legyen senkinek, itt két igazi szó szerinti nagy vesztes van: Ukrajna és Európa.

    Hova is készülnek költözni Európából azok a gyárak/cégek/üzemek, amelyek eddig piacképesek voltak a világon?

    Azt gondolom, akinek két neuronnál több van a fejében, annak el kell gondolkodnia ezeken a dolgokon és nem agyatlanul fújni az ostoba agitpropot.
    Ezeknek az embereknek jó reggelt kívánok, a maradéknak pedig szép álmokat!

  78. 85,Manga
    Fenti irásod utolsó bekezdése érdekes feltételezéseket sejtet. Emlékezz, a konfliktus első napjaitól fogva igyekeztünk kibogozni ennek a világ hadtörténelmének legfurább, legostobább háború orosz részről látható összes baklövéseit, leszögezve, az események láttán, hogy ez a legbolondabb háború.
    Ezen történések fényében az ember hajlamos arra gondolni, hogy talán egy eszméletlen, világméretü átverésről volna szó, amelyben Putyin is beavatott résztvevő, és az egész csak arra megy ki, hogy kiüritsék a fegyverraktárakat, mintegy helyet csinálva az újabb szállitmányoknak.A fegyveriparnak minden eladott fegyver, ami tétlenül, felhasználatlanul hever a vásárló raktáraiban, az ugyebár nettó veszteség, a fel nem használt lőszer dettó.
    Mi van, ha csak arról volt szó, Amerikai részről, hogy vegyük rá ostoba európai csatlósainkat kiüriteni az ukrajnai húsdaráló feneketlen torkában összes fegyverraktáraikat, hadd legyenek kénytelenek újakat vásárolni, hatalmas tételekben?
    Mi van, ha Amerika összes eddig eszementnek tünő hadjáratai
    a koreai háborútól kezdve csak ezért történtek volna?

  79. 89. Bálint

    Nem kizárt, de ennél én tovább mennék.
    Azt gondolom, hogy van rá esély – nem is kicsi – hogy a színfalak mögött zajlik az egyeztetés vagy már le is zajlott a világ újrafelosztásáról, ami nem csak térképeken történő vonalak húzogatását jelenti, hanem komplett társadalmak anyagi és jövedelem viszonyainak átkalibrálását is. Ezt nem lehet egy lépésben megtenni, de több lépésben, mindenféle akut válságba csomagolva már igen.
    A különböző kultúrák, civilizációk és hatalmi centrumok gazdasági elitje egy dologban közös: továbbra is meghatározó elit akar maradni, ez pedig elég nyomós érv az együttműködésre.

  80. A bekeritő , átverő müveletek olyan ködös messziségekben kezdödnek, oly bonyolult fondorlatosak, hogy átlagemberként átlátni a szövevényeken nem lehet.

  81. 86. yoda

    Nem egészen értem, hogy miért Magyarországnak adták át ezt a 11 embert.
    Azt értem, hogy magyar etnikumúak, de jelen idő szerint ők ukrán állampolgárok és ráadásul hadifoglyok is.
    Az rendben van, hogy Magyarország ki akar maradni a háborúból és nem szállít fegyvert, de az ilyen események mégiscsak felesleges konfliktusba sodorhatják az országot, ráadásul a környező államokat sem fogja megnyugtatni az, ha elkezdődik a kisebbségi kérdések és ezen keresztül a területi revíziók kérdésének a feszegetése.

    Egyelőre nem tudom hova tenni ezt a dolgot, de szimpatikusnak nem mondanám. Majd figyelem a híreket a témában, mert ez egyelőre elég homály így.

  82. Le a kalappal azon stratégák előtt, akik a Dnyeper legalsó duzzasztóműjének a kapuját felrobbantották, hogy a sár-és víztenger az orosz álló-és mozgásban lévő védelmet-és védelmi erődítményeket korlátozza.
    A krími-öntözőcsatornára most nem térnék ki.
    Arról a négyrétegű rendszerről beszélek, amit a hidegháború alatt apránként kiépített ill. az elmúlt években a szakadár megyékben (kelet és dél-Ukrajna, Dnyeper-torkolat) is.
    A zaporizzsja fő védelmi rendszer megbontásával (ukrán offenzíva és autonóm drónrajok, rakétatűz) kénytelen lenne az orosz fél nagyszámú harckocsit átirányítani a Krím kétirányú logisztikájának megvédésére.
    Herszon térségében lévő erődrendszernek sem használt az árvíz, ott pedig biztos nem fognak a dombok miatt az ukrán parancsnokok próbálkozni, hacsak nem csalogatás-fegyelemelterelés miatt.

  83. 95 MangaMonguz
    Az biztos, hogy ez a lépés nem javítja Magyarország megítélését az EU-ban, újabb gyanús momentum lesz, hogy a magyarok jó kapcsolatokat ápolnak az oroszokkal.
    De ez nem biztos, hogy az oroszokat nagyon zavarja, főleg, mivel érdekeltek az EU egységének megbontásában, a mi sorsunkat meg ők sem nagyon viselik a szívükön, ahogy az EU sem…

  84. 4.Bendegúz

    A válaszod is lehet egy olvasat.
    Mivel eddig azt láttuk, hogy az oroszok nem kímélik az ukrán katonai élőerőt és technikát, eddig leamortizáltak két hadseregnyit és több százezer katonát, a kérdés ezért továbbra is áll. Ha elfogy a technika és alig lesz lőszer, nem lesz értelmezhető élőerő, naponta több, mint tízezerren hagyják el ukrajnát, akkor hogy tud még évekig tartani a háború? Ehhez nem elég Putyinnak hátrálnia, ki kellene vonulnia az oroszokhoz csatolt területekről. Ez szerintem felejtős.
    Ha nyugati zsoldosokkal pótolnák az élőerő hiányt az sem oldja meg az ukránok problémáját.

    MangaMonguz
    ” Nyugat kissé túlbecsülte a szankciók hatásait és az oroszok felkészülten vágtak bele 2022-ben a háborúba.”
    Ennek a teóriának ellent mond a 300 milliárd dollár kintlevőség, amit nyugat zárolt.
    Miért nem értik a szakértők sem az oroszok ukrajnai katonai műveleteit? Erre a választ a sakkból hoznám. Mikor két világbajnok sakkozik, akkor nagyon kevés kívételtől eltekintve, senki nem érti miért lépik azt amit lépnek. A célt viszont ismerjük, mattot akarnak adni.
    Most még a cél sem világos egy sakkpartival ellentétben. A katonai lépések meg azért zavarosak, mert erősen támaszkodnak az MI-re. Ha elfogadjuk, hogy az ilyen irányú katonai célú programok előrébb járnak, mint a civil életben és a szükséges hardverrel is rendelkeznek, akkor nincs szakértő aki megértené az MI megoldásait.
    Mi más logikus magyarázata van annak, hogy a katonai szakértők értetlenül állnak a különleges katonai művelet lépései előtt?
    Már az is megfordult a fejemben, hogy azért nevezték el különleges műveletnek ezt a háborút, mert az MI nagy szerepet kap benne. Ha háborúként értékelné az orosz támadást, akkor más katonai megoldásokra jutna. Csak ötletelek.

  85. A 11 magyar nemzetiségű hadifogoly átengedése, illetve befogadása kedves a szívemnek, de tiltakozik ellene az agyam. Kérdés, politikában melyikre kell hallgatni?

  86. Szokja2023-06-09 11:31
    Látogasson el Ukrajnába. Ebből amiket ir szerintem normálisan érezné magát. Gasztronómia kipróbálását tudom javasolni. Erősek ebben /is/ a ukránok!

    Bendegúz2023-06-09 12:27
    „(elég lenne, csak az elcsatolt területeken élő magyaroknak teljes körű autonómiát biztosítani)
    Ez nem a mi, magyarok háborúja.”
    Ukrajna szerencséjére? Illetve ez a féloldalas magyar hozzáállás miatt már vesztett magyarország sokat a történelemben. Nem a jelenlegi kurmány találta ezt ki. Csinálták már a elődeik is rendesen.

    Zsolt2023-06-09 13:22
    „ukránok – a nagy politikai összeborulás leple alatt ez egy feszültségekkel terhelt viszony. Gondolom, hogy nem kell ragozni a volini mészárlást, amit a lengyelek máig nem tudnak megbocsátani az ukrán nacionalistáknak. »
    Zsolt. Mészárlásnak voltak előzményei?
    Hasek irja a Svejkben hogy „A községben két tégla épület állt. A egyikben iskola volt. E tisztán ukrán vidéken a lakosság hathatós lengyelesitése miatt állitotta a lengyel »kormányzat”/hivatal.
    Ez persze elvont előzmény. De mit tudunk /tudunk valamit? a korabeli lengyel fél katonai meg földalatti erők ukrán ellenes tevékenységéről? Vagy ez nem illik bele a történelemképbe?
    Igen. Banderáék harcoltak a ott megszállónak minősülő német, horthysta magyar, internacionalista szovjet hadseregekkel szemben.
    Ma mi a helyzet a nyugati szomszéd magyarokkal és például románokkal?
    Eu és nato val kapcsolatos vétók?
    Nyelvtörvény végrehajtásának eltolása 2023.09 ről 2024.09 hónapra a rada által jogszabály módositással.
    Ha 30 év a eu tagságik a idő akkor a elkövetkező 30 éven nem nem féltérdre kell ereszkedni a ukránoknak a magyarok és románok előtt hanem térdelni kell meg négykézláb csúszni mászni.
    Mi változott a 80 évvel ezelőtti eseményekhez képest?
    „Még mostanában is gyakran emlegetik a kártérítést a lengyelek azért, amit Németország tett velük a II. Világháborúban.”
    Itt egy a „eufóriából” egy reálisabb irányba politizáló ukrán vezetésnek is lesz tennivalója mert pl. magyar és román szomszédai is megszállták katonasággal ugyanebben a időben.
    Birósági ítéletek is vannak arról hogy emberiesség ellenes és háborús bűnöket követtek el velük szemben. A németeket meg se kell emliteni. De ott volt a két nyugati szomszédja is Ukrajnának.
    Lehet nyelvtörvény miatt vétózni de be lehet nyújtani egy ilyen számszerűsitett kártéritési összeget. Lehet emléknapot tartani MINDEN ÉVBEN ahova pl. mehet a két nyugati szomszéd államfóje minden évben fejet hajtani úgy ahogy a német államfő jár lengyelbe évenként…
    Van még hova fejlődni Ukrjanának érdekek érvényesitése terén.
    Tanulhatnak a lengyelektől és akár együtt is felléphetnének.
    „csehek … A csehek máig nagyon dühösek a lengyelekre azért, ahogy a müncheni árulás után viselkedtek – hiénának nevezik őket, amiért az ezer sebből vérző Csehországra még ők is rárontottak és maguk is területeket téptek ki az országból, még 1938-ban.”
    Csókolom a cseheknek ki tiltotta meg hogy megvédjék a hazájukat a szudéta vidéket?
    Miért a brit és lengyel pénisszel akarták ők a csalánt veretni?
    Ugyanez a kérdésem a lengyel vonalon is.
    Magyarországon kb. ugyanez megy. 1956.ban nem segitett a nyugat. Aha. 1956.11.04. egy napig se tartott a magyar ellenállás.
    Hoppá.
    Ha 9 évig tartotta volna magát a ország mint most a Ukránok akkor ment volna a nyugati segitség.

  87. Előző hozzászólásom kiegészitem e tekintetben
    Bendegúz2023-06-09 12:27
    „(elég lenne, csak az elcsatolt területeken élő magyaroknak teljes körű autonómiát biztosítani)
    Ez nem a mi, magyarok háborúja.”
    Itthon is lehet kapirgálni a témában.
    Van 20% cigány etnikumú ember magyarországon.
    Vannak olyan falvak ahol a számuk bőven 50% felett van.
    Vannak olyan kistérségek /több falu/ ahol ugyanez a helyzet?
    Területi autónómia?
    Anyanyelvi oktatás?
    Stb.
    Miért nem témák ezek a elmúlt évtizedekben magyarországon?
    Miért nincs cigány etnikumú hatásosoan politizáló kisebbségi párt szintén évtizedek óta?
    A mert nem akarnak.
    Aha.
    Magyar hatóságoknak ebben nincs szerepük. Ez biztos.
    Tehát a újszövetségi példa alapján előbb a saját szemedből a gerendát vesd ki mielőtt a felebarátod szeméből a szálkát ki akarod vetni.

  88. 98 Tibor bá’
    Nyilván akit lehet azt menteni kell a hadifogságból.
    Itt a probléma az hogy a oroszok már megint a feszültségkeltés miatt csinálták a egészet. Miért ment ebbe bele a magyar kurmány?
    Legalább miért nem tájékoztatták megfelelően /időben stb./ Ukrajnát.
    A ukrán budapesti ügyvivő ott lehetett volna a átadás átvételnél.
    Lehet a oroszok igy meg nem mentek volna bele a átadásba.
    Politika…

  89. MangaMonguz 2023-06-11 20:32
    „Az orosz haderő nagyobb része ezért nem lett eddig bevetve, gondolom, ezt sem kell túlmagyaráznom.”
    Kezdetektől ezt mondja. Ez valószinűleg így van egyébként.
    „A helyzet igen furcsa, mert egyik oldalról az USA politikája szó szerint Kína keze alá dolgozott a kérdésben…”
    Ehh.
    Igen lehet USA Kinai „deal” megállapodás.
    „ mert ugyan sikerült a német-orosz együttműködést szétverni”
    Ezzel kapcsolatban nyilatkozta talán frank walter steinmüller német politikus hogy azonnal újra akarják kezdeni a oroszokkal a üzletelést amint véget ér a háború. A hangsúly a azonnalon van.
    „A kínai Új Selyemút Projekt esetleges sikere véget vetne az USA globális hatalmának szinte minden szegmensben. »
    Észrevételeim. A selyem út létezett. Szárazföldi útvonal. Azon luxuscikkeket szállitottak. Mert azt érte meg. Most persze van vasút meg gépi meghajtású gépjárművek. De alaptézis hogy a föld bolygó 2/3 át kitevő óceánok tengerek uralása a kereskedelmi és a gazdasági hatalom egyik alapja.
    Továbbá a ön figyelmébe is ajánlom /európában és magyarországon is megfeledkeznek erről a elemzők/ a NAFTA és a USMCA szervezetet. Khm lényegében arról van szó hogy a Észak-Amerikai kontinens kb. már most is egy gazdasági egységet képez. A eu val szemben több előnye van. Maga a kiterjedése a nyersanyagbázis az hogy 3 államból áll. Sokkal hatékonyabban lehet megállapodni. Persze van hova fejlődnie e közösségnek is.
    Azt irtam megfeledkeznek.
    Igen e világpolitikai világgazdaságilag fontos eseményről talán a magyar nyelvű euroneuws adott hirt. Röviden.
    Tehát nem USA ról illene már beszélni hanem USMCA ról. Igy meg a USA játékban marad és van. Pláne ha egy együttműködést fokozatosan tudják bőviteni. Esetleg a britek bevonásával?
    Mivel nem ez a téma arról már nem is beszélve hogy a spanyol ajkú Mexikó egyenrangú félként való bevonása a Amerika kontinensen milyen óriási szellemi előnyt jelent e közösségnek.
    Gondoljunk arra hogy a jelenlegi Mexikó a mexikák /aztékok, korábbról olmékok, toltékok, maják stb./ örökösei amelyek önálló és a adott korban a Európa és Ázsia kontinensen létező civilizációkkal egyenrangú szintű mai fogalmaink szerinti államok és civilizációk voltak.
    „Mert kétsége ne legyen senkinek, itt két igazi szó szerinti nagy vesztes van: Ukrajna és Európa.”
    Ajánlatos lehet a USMCA és „öt szem” államai számára ha Ukrajna megerősödve kerül ki a jelenlegi konfliktusból és Ukrajnát bástya állammá fejlesztik. Bástya ha már a nagy sakktábla alapmű korunkban.
    Ez akkor is előnyös lehet ha Oroszország a angol szászokkal a jelenlegihez képest sokkal barátibb viszonyt fog ápolni.

  90. Ez még a ezt megelőző hozzászolásomhoz tartozik.
    Ezen a honlapon olvastam a hirt https://mexiconewsdaily.com. De a kereső most más forrásokat dob fel.
    Biden elnök, Trudeau miniszterelnök és López Obrador elnök nyilatkozata a közös sajtókonferencián
    https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2023/01/10/remarks-by-president-biden-prime-minister-trudeau-and-president-lopez-obrador-in-joint-press-conference/
    https://www.aljazeera.com/news/2023/1/9/joe-biden-visits-mexico-ahead-of-three-amigos-summit

    Irtam a USMCA kapcsán hogy a brittek esetleges bevonásával.
    Tessék:
    https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3720326-stati-ta-britania-anonsuvali-posilenna-dvostoronnih-ekonomicnih-zvazkiv.html

    Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia bejelentette a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítését09.06.2023 00:58

  91. A britek bevonása a USMCA ba?
    Még nem de tessék:
    https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3720326-stati-ta-britania-anonsuvali-posilenna-dvostoronnih-ekonomicnih-zvazkiv.html
    Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia bejelentette a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítését09.06.2023 00:58

    „Ma megállapodtunk az Atlanti Nyilatkozatról, egy új gazdasági partnerségről egy új korszak számára, amelyről még soha nem született megállapodás” – mondta a brit kormány vezetője.
    A nyilatkozat különösen megerősíti a szövetséges országok azon vágyát, hogy kizárják Kínát és Oroszországot a fontos ellátási láncokból.

    A dokumentum célja az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közötti kereskedelem bővítése olyan területeken, mint a védelem, a nukleáris anyagok, valamint az elektromos járművek akkumulátorainak gyártása. Ez biztosítja a vámakadályok enyhítését.

  92. 81 Tom
    „ez majd a 2024 – es elnökválasztási kampány során lesz egészen egyértelmű ,ha pedig a demokraták elvesztik az elnökválasztást akkor az túlzás nélkül állítható ,hogy ennek bekövetkezte katasztrofális következményekkel járhat Ukrajna számára….. Nem tudom elképzelni ,hogy az EU az amerikaiak nélkül képes lenne akár most akár a jövőben életben tartani Ukrajnát”
    Ööö mivan?
    Kb. 1000 év óta élnek egymás mellett ukránok és oroszok. USA elnökválasztás és és?
    Igen ha megszűnik a nyugati támogatás akkor majd Ukrajna lép amit lép.
    Ennyi.

  93. 105

    Megszűnik a nyugati támogatás és Ukrajna elveszti a háborút….és aztán lép amit lép. Ennyi. Marad az ami 1000 évig volt.

  94. 101 Yoda
    Nem sok egy kicsit az a 20% cigányság?
    Mert, hogy ennyi nincs az több mint valószínű. Kb. 10-12% az arányuk.
    Hogy ti liberálisok húsz plusz százalékot szeretnétek, az más dolog. Azonban a vágyak nem jelentenek valóságot.

  95. 101 Yoda, a magyar kisebbségi törvények példamutatóan sok jogot adnak a különböző kisebbségeknek. Ahol helyileg eléri egy kisebbség aránya a 20%-ot, ott mindenféle helyi önrendelkezési jogot adnak, hivatali, iskolai nyelvhasználatot, stb. Nálunk például erős a sváb kisebbség, az iskola fenntartását is átvették.

    Na, persze, ezekkel a jogokkal élni kell tudni. Ha egy „közösség” teljesen alkalmatlan a szerveződésre, önkormányzásra, akkor azokon nemigen lehet segíteni. Nem beszélve arról, hogy a cigányság se egységes, a különböző csoportokhoz tartozó cigányok jobban fújnak egymásra, mint a magyarokra, ráadásul alig van köztük, aki valamelyik roma nyelvet beszélné, többségük magyarul beszél.

  96. Yoda:
    Én nem vitatom a cca 20% nyi romát – sajnos…hivatalosan van kb. 9.6 M lakosság, ebb9l kb. 1 millió külföldön….a romàk pedig már sok éve átlépték a milliós lélekszámot. ( Kb 4- 5 éve még, ha ki akartam adni egy olcsóbb lakást, a jelentkezők kb. 50-60% a volt roma. Ma 80-90%….

    Viszont: teljes kép és fogalomzavar a kárpátaljai magyarságot a hazai romákhoz hasonlítani.

    Ugyancsak elég ismerethiányról tesz tanubizonyságot az, aki a magyar 56 ot, az ukrajnai eseményekhez hasonlítja. Talán egy k9zös szál van benne: a nyugati hitegetés, és más farkával való csalànverés esete. Egy kis kordokumentum;

    ” Kedves Uram! Ön ma egy éve, 1956. október 28-án azt mondotta Reflektorában, hogy ifjaink, ne tegyétek le a fegyvert! Az én fiam 21 éves volt, leendõ orvos, szintén nem tette le. Most jövök a sírjától. Errõl mit gondol, tisztelt Uram? ” (forrás)

  97. 108 Ábel
    Benne van a hozzászólásomban a válasz a második bekezdésében szereplőkre.
    Nem akarnak, nem tudnak, fújnak egymásra stb.
    Papiron persze van joguk.
    Gyakorlatilag meg nem.
    És ez az ami a lényeg.
    Véletlenül igy alakult hogy nincs érdekérvényesitő képességük.
    Ehhez képest a magyarok által utált romániában meg 1990 óta minden második kormánymban benne van a rmdsz. Most ma is van vagy 3-4 magyar miniszter romániában.
    A románok kisebbségi politikában már megint túlléptek budapesten úgy 30 éve.
    Ennek finoman szólva se örülök.
    De tény.
    Ettől függetlenül lehet a magyar elit általi mese délutánt hallgatni hogy magyarországon a legfejlettebbek a kisebbségek jogai.
    Aha.
    Ezt kb. a német osztrák olasz jobboldal veszi be.
    Ismerős a felállás?

  98. 85 MangaMonguz

    Tisztelt MangaMonguz,valóban „klasszikus narratíva „,leginkább és legfőképpen az Usa kommunikációjában már jó ideje,hogy Vlagyimir Putyin a Szovjetuniót akarja vissza állítani.Ez a tétel mindennek alfája és omegája,ebből ered minden baj napjainkban.

    Egy kicsit vissza menve az időben,szubjektíven kiválasztva mondjuk a 2007-es évet,a következőre emlékezhetünk.A müncheni biztonságpolitikai fórumon Putyin beszédet mondott,amelyben a háborús hangulat szításával vádolta meg a nyugati hatalmakat,és kijelentette,hogy a NATO agresszív terjeszkedése a szakadék szélére sodorja a világot.Emlékezhetünk rá,hogy már a 2000-es években „narancsos forradalmak” voltak az egykori Szovjetunió területén,Grúziában 2003-ban,Ukrajnában 2004-ben.Az ezeket követő évek az Egyesült Államok európai rakétavédelmi rendszereinek Európába tervezett telepítésétől voltak hangosak,vissza emlékezhetünk,hogy az Egyesült Államok „védelmet kívánt nyújtani a szövetségeseinek az esetlegesen támadó iráni és észak-koreai rakétákkal szemben”Így érkeztünk meg a 2007-es évhez és Putyin beszédéhez.Már a következő évben fegyveres konfliktus tört ki Grúzia és Oroszország között Abházia és Dél-Oszétia végett.Szaakasvili grúz elnök elnök eltökélt szándéka volt a NATO és EU tagság,ebben erőteljesen támogatta George W. Bush akkori amerikai elnök.Miután a grúz hadsereg megtámadta a két szakadár területet (és az ott állomásozó orosz békefenntartókat),Moszkva katonai erővel válaszolt és gyakorlatilag néhány nap alatt szétverte a grúz hadsereget,és már a főváros,Tbiliszi felé közeledtek,amikor Sarkozy francia elnök közbenjárására Medvegyev akkor orosz elnök megállította az orosz hadsereget.

    Az a véleményem,hogy Putyin innentől kezdve úgy vélhette,hogy a harc elkerülhetetlen a nyugati hatalmakkal.

    Amikor ma azt látjuk,hogy dacára a másfél éve tartó háborúnak,és a sok ezer szankciónak,az orosz gazdaság nem omlott össze (annyira nem,hogy az IMF szerény növekedést vár az idei évre),a belpolitikai helyzet stabil,ennek a képességnek meg kellett teremteni az alapjait.

    Véleményem szerint erről is szólt az utolsó 10-15 év az orosz szempontokat tekintve.

    Ha a jelenlegi helyzetet gazdasági/pénzügyi szempontból nézzük,a teljesség igénye nélkül megállapíthatjuk a következőket:

    -Az elmúlt 8 évben Oroszország gabona importőrből lett a világ egyik legjelentősebb gabonát exportáló országa.
    -Az elmúlt években óriási mennyiségű nyers aranyat halmoztak fel
    -Kínával és egyéb jelentős országokkal is egyre erősebb gazdasági/pénzügyi együttműködés valósul meg.Ennek kapcsán fontos megjegyezni,hogy lépésről lépésre egyre inkább aranyfedezetű jüanban,illetve aranyfedezetű rubelben történik az elszámolás.Ez egyben azt is jelenti,hogy az amerikai dollárt fokozatosan mellőzve történik a kereskedelem.Ha ehhez hozzá tesszük azt,hogy már 2014 óta megfogalmazott szándék volt az ún SWIFT rendszertől való függetlenedés (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, azaz Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság)és Oroszország Kínával együtt dolgozik ennek az alternatíváján,az ún. „CIPS (Cross-border Interbank Payment System) ” rendszeren,akkor talán nem túlzás kijelenteni,hogy gyökeres változások várhatók a pénzügyi,gazdasági téren világviszonylatban is.

    Ha napjaink eseményeit a fentiek alapján is végig gondoljuk,akkor az embernek laikusként olyan érzése támad,hogy a jelenlegi háborús helyzet túlmutat az orosz-ukrán ellentéten.

    2009-ben Kadhafi líbiai elnök az Afrikai Unió soros elnökeként arra buzdította az afrikai országokat,hogy hozzanak létre egy közös aranyfedezetű valutát,az olaj és egyéb kereskedelem ebben a valutában történjen.Tartsák a befolyó hatalmas összegeket a kontinensen,és számolják fel a szegénységet.2010-ben pedig jött az Arab-tavasz…

    A végére pedig egy cikk,még 2015-ből,szubjektíven,és kommentár nélkül:

    https://www.vilaghelyzete.com/2015/01/putyin-nagymester-zsenialis-sakk-mattja.html

  99. 110

    Területi és kulturális autonómia valamint az hogy egy adott kisebbség államalkotó népnek számít vagy sem az adott ország alkotmánya alapján. Ilyen szempontból érdemes vizsgálni az országokat. Ha egy tömbben el él egy adott etnikum akkor rendelkezik- e területi autonómiával? Ha nem akkor pedig kulturálissal…..stb nagy különbségek vannak . Katalónia versus Székelyföld…Dél- Tirol versus Szandzsák vagy Baszkföld mondjuk a francia részen a lappok helyzete Svédországban vagy az ukrán kisebbségpolitika szemben az orosszal…stb. Egyébbként pedig Romániaban és Bulgáriában nagyobb a roma lakosság aránya és milyen a helyzetük?

  100. 113 – Yoda:
    Egy (volt) sváb falúban élek. A helyi sváboknak van német óvódája, iskolája, dalköre, önkormányzati képviselője, (egy időben ők adták a polgármestert is) Egymás közt németül beszélnek. Mit akarsz még?

  101. Tibor bá’ 117
    Mindezek megvannak Ukrajnában is a kisebbségeknek, dalkör, polgármester stb.
    A svábok egymás közt németül beszélnek remek. Azért tudnak magyarul legalább alapfokon gondolom.
    Ha valami gondjuk van a magyar hivatalokhoz fordulnak vagy bécsbe/berlinbe rohannak panaszkodni /ki fizetné a utat?/.
    Mert ilyenről nincsenek hirek.
    Számuk meg elenyésző a magyar lakosság 0,00…? hány százaléka is?
    A ukrajnai nyelvtörvény lényege az volt hogy a államnyelvet /jelen esetben a ukránt/ legalább erős alapfokon gyenge középfokon értse tudja a állampolgár.
    Szerintem ez a ottani magyar kisebbség érdeke is.
    Persze lehet magyar igazolványt osztogatni aztán ha 0 ukrán nyelvtudása van akkor tud emigrálni magyarországra amint munkába kellene állnia. Egy faluba elég 5 budapestre pénzügyileg bekötött ember 200 at falunként már nem tud budapest a nagy semmiért eltartani. De ez is biztos a helyi magyar közösség érdeke…
    A korábbi külügyminiszter Pavlo Klimkin mondta egy interjúban „vigyázunk a magyarjainkra”. Nyelvtanilag is helyes.
    Budapest manipulálja a magyar lakosságot téves irányban erre próbáltam felhivni a figyelmet.
    Kérdezzen meg 100 magyart elnyomják e a románok a magyarokat?
    A valóság nem számit /abszolút értelemben véve persze mindig lehet jobb. Ennek a sztorinak a kimenete meg ismert.
    Eleve nincs olyan hogy egyen román mert ott is van szélsőjobboldali meg liberális meg baloldali stb.
    Egyébként a svábok/német kisebbség száma is magasabb volt 1945 ig magyarországon a kitelepitett tiz vagy százezrek meg semmilyen kártéritést nem kaptak.
    1990 ben ment magyar államtitkár vagy államtitkár helyettes németországi körútra ahol nem sajtó nyivános eseményeken bocsánatot kért de azt is közölte hogy budapest most olyan anyagi helyzetben van hogy kártéritést fizetni nem tud.
    Nem tudom kinek a érdeke a sebek feltépése itt európában. Csehek lengyelek szövegelnek a németek ellen.
    Szudéta vidékről 1945után kitelepitett németek kérdését meg a németek nem vetik fel kártérités ügyileg inkább lapitanak.
    Csehország iparilag nagy részt német tulajdonban van 1990 után igy lettek „kárpótolva”.

  102. Re:119 Yoda
    Csak egy keresztkérdés, be lett tartva a Minszk I./II. egyezményt 2022 előtt Ukrajna részéről?

    Mennyire korrektek az ukránok a helyi kisebbségekkel?
    Mi a véleményed a lefűrészelt ungvári turul szoborról?
    https://eustrat.uni-nke.hu/hirek/2023/02/12/ukrajna-tovabb-korlatozza-a-nemzeti-kisebbsegek-jogait
    Miért tiltakozik Románia is a helyi román kisebbség politika ellen?
    Mi történik ha Kijev utcáján orosz zenét hallgatsz?
    Oroszt kisebbség politikával hogyan állnak az ukránok?

  103. 119

    Nemcsak németeket telepítettek ki a második világháború után…..ha nem lennének sebek akkor nem lehetne mit feltépni és ha megfelelően foglalkoztak volna a kisebbségi problémákkal 1945 után akkor ezzel nem lehetne manipulálni….

    Elnyomja -e a román állam a kisebbségeket? Attól függ mihez képest. Az eredmények azonban a 19. század óta egyértelműen a nem román lakosság abszolút számának és arányának csökkenését mutatják mindazokon területeken melyeken maga Románia létrejött és melyeket hozzácsatoltak 1918 után….. a román elit számára mindez a francia példa követésének és orientációnak logikus következménye volt és persze hatalmi kérdés. A román értelmiség egyrésze már eljutott az önkritikus gondolkodásig és egyértelműen nyilatkoznak arról ,hogy milyen kisebbségeket elnyomó politika tette Romániát egyre homogénabb nemzetállam jellegűvé persze ők otthon árulónak számítanak….ismerős történet…Egyébbként ami Romániában folyt vagy folyik ebben az ügyben az a régiót tekintve nem kivétel hanem sokkal inkább szabály. De a migrációs veszély új helyzetet teremtett az itt élő népek számára mint annak idején az oszmán- török hódítás jelentett. Akkor nem sikerült az összefogás és még is lett az eredménye…

  104. dajtás 120

    https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/m%C3%A1r-j%C3%B6nne-a-k%C3%A1rp%C3%A1taljai-h%C3%A1bor%C3%BAs-h%C5%91s-budapesti-nagyk%C3%B6vetnek-de-nov%C3%A1k-katalin-m%C3%A9g-nem-engedi/ar-AA1cvoGL?ocid=winp1taskbar&cvid=4aed54a59e4044c5acb9bae3decb8425&ei=6

    Már jönne a kárpátaljai háborús hős budapesti nagykövetnek, de Novák Katalin még nem engedi
    Szerző: Péter Alvarez • Tegnap 21:09

    Novák Katalin asztalán aláírásra vár Sándor Fegyir leendő budapesti nagykövet befogadó nyilatkozata. Abban az esetben, ha két ország között remek diplomáciai kapcsolatok vannak, a folyamat gyorsan lezárul, jelen esetben három hónapja húzódik az ügy, pedig egyes ukrán hangok szerint stabilizálódni látszik Magyarország és Ukrajna kapcsolata.

    Több hónapja nem kerül aláírás Sándor Fegyir nagyköveti befogadó nyilatkozatára – írja a Szabad Európa diplomáciai forrásokra hivatkozva. Sándor Fegyir, a kárpátaljai önkéntes katona, az Ungvári Nemzeti Egyetem volt tanára már három hónapja megerősítette a hírt, hogy ő lesz Ukrajna budapesti nagykövete. Már június közepe van, de még mindig nem tud hivatalba lépni, mert a befogadó nyilatkozat Novák Katalin köztársasági elnök íróasztalán pihen és vár aláírásra.

    A érkező nagykövetet érintő befogadó nyilatkozat elfogadása azon múlik, hogy milyen a két ország viszonya, illetve mennyire tapasztalt az adott diplomata. Általában két hónap alatt sor kerül a befogadó nyilatkozat aláírására, de van, amikor nyomásgyakorlásra használják a diplomáciában.

    A két ország remeknek nem igazán nevezhető kapcsolata miatt nem példa nélküli, hogy hosszabb időt kell várni egy nagykövet befogadására. 2018-ban a kijevi magyar nagykövet, Íjgyártó István is több hónapot várt a befogadó nyilatkozatra Kijevtől.

  105. 122 – Yoda:
    Jelezned kellene, hogy ez nem a te szöveged.

  106. Re:122 Yoda
    Ez még is mire válasz?
    Találtak egy pro ukrán magyar származású embert, szuper, de ettől visszakerül Ungvárra turul, vagy tudsz orosz zenét hallgatni Kijevben?
    Hovatovább van ellenzéki ukrán sajtó/párt Ukrajnában?

  107. Tibor bá’ 123
    122 es nem Yoda szövege ahogy egyből egy index.hu cimre mutat a link ha valaki kattint.
    dajtás 124
    provokálni akar arra minek válaszoljak?
    a terjedelem is minimum egy dolgozaté lenne.
    kérdéseire van „biztos” saját válasza?
    ha igen akkor milyen beszélgetést akart velem kezdeni?
    Nézzen utána hogy Ungvárról került e el a turul szobor…
    1993 ban vagy 1992 ben még magyarországon is óriási balhé volt belőle hogy tata vagy tatabánya ? települések fölé egy dombra tették ki a turul szobrot.
    Mi keresni valója ennek a magyar jelképnek egy másik országa városa fölött?
    Most a „trizub” van ott.
    Ukrajna. Ukrán állami jelkép.
    Kijevben nem tudok orosz zenét hallgatni csak Kijivben de ott ukránt oroszt angolt usa könnyűzenét stb.
    Minszk1 2
    tudtommal a verhovna rada a vállalt jogszabályokat elfogadta még a 2010 es évek második felében.
    Alapfeltétele volt a „minszkezésnek” hogy a ukrán orosz határon visszaáll a ukrán határellenőrzés /oroszország kivonul a akkori donyeck és luhangsz megye megszállt területeiről.
    Akkor 2022.02. közepéig a oroszok azt játszották hogy ők kivonulni nem tudnak mert semmi közük a dnr lnr hez.
    Folyékonyan hazudtak évekig.

  108. MangaMonguz 96 os hszére.

    Dmytro Tuzhansky szövege a hivatkozás nem Yodáé
    https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3722804-dmitro-tuzanskij-analitik-direktor-institutu-centralnoevropejskoi-strategii.html

    Innentől Yoda rövid összefoglalója.
    Érdemes elolvasni aki még némi háttérinfót szeretne a orosz ortodoxok + magyarország ukrán hadifoglyok átadása témában.
    Ami észrevételem a szerző elmélyedt a témában ez rendben.
    Számomra túl racionálisan közelit a témához és figyelmen kivül hagy ilyesmiket:
    https://nepszava.hu/3150579_roman-giertych-lengyelorszag-magyarorszag-ukrajna-felosztas-nato-oroszorszag-eu-orban-viktor-jaroslaw-kaczynski
    https://propeller.hu/nagyvilag/3786271-titkos-megallapodas-szuletett-ukrajna-felosztasarol-lengyelorszagban-errol-irnak
    Vannak a magyar médiában megjelent más források is talán ugyanettől a lengyel forrástól is csak éveket kell visszaolvasni a neten google tud segiteni megfelelő keresőszavakkal.
    A lényeg még 2014 előtt de volt arról is információ hogy a 2000 es évek elején!! már ukrán ellenes szövegek mentek magyar hivatalos személyektől háttérbeszélgetésen nyugat európai, vatikáni stb. személyekkel való kapcsolattartáskor.

  109. Re:126 Yoda
    „provokálni akar arra minek válaszoljak?”
    Abban mi a provokáció, ha szembe jön a valóság?
    Elhiszem hogy nehéz szembe nézni a jelenlegi ukrán vezetés disznóságaival, de ezek rendszerszintű problémák, és nem elszigetelt esetek.

    „Mi keresni valója ennek a magyar jelképnek egy másik országa városa fölött?”
    Azért mert a magyar ott őslakos, azért. Egy korrekt kisebbségpolitikát folytató országban nem lefűrészelni szokták az őslakosok jelképeit, hanem minimum nem ba.szogatják érte, jobb esetben egy őslakos ünnepségen megjelenik a helyi nem őslakos vezetés is. Tudod úgy lehet békésen együtt élni, hogy egymás kultúráját tisztelik, és nem akarják valamilyen nyakatekert kreált történelemmel felszámolni az őslakosság identitását.

    „Kijevben nem tudok orosz zenét hallgatni csak Kijivben”
    Jó lesz magyar nyelven Kijevnek is…
    Te se mondod azt hogy 北京 , miközben magyarul Pekingnek mondod.
    Értem én hogy fel van most turbózva az ukrán identitás politika, és egyfajta anti orosz ellenkultúrát akarnak felépíteni, beleértve a nyelvet is, de ez egy kicsit izzadság szagú már, pláne magyar nyelven.
    Máskülönben miért is nem lehet hallgatni orosz zenét, miközben a lakosság google keresőben 60-70% orosz nyelven keres?

    „Folyékonyan hazudtak évekig.”
    Ahogy ágyúzták az ukránok a piacokat dnrben lnrben, pusztán humanitárius célból…
    Oroszok is vastagon van vaj a fülük mögött, de itt az ukrán kisebbség politika volt a kérdés, és nem az orosz, ezt pedig az ukránok csinálják…

  110. Tudom volt már. Európa országhatárainak változása 1000-től. Mindenki annyira megy vissza a történelemben, ami számára kedvező. Így a szárazföld háromszor kisebb, mint a területigénylők jogos jussa. Minden országhatár ott hzódik ahol az erősebb kijelölte.

  111. 126

    Tudod mi a provokáció? Szergej Bandera. Majd ha a Magyarországon lesznek hungarista szellemiségű félkatonai egységek és Szálasi Ferencnek szobrokat -emelnek akkor leszünk pariban. Egyébbként ha megszabadultok a kisebbségektől akkor majd a Nyugattól megkapjátok cserébe a migránsokat…..akik segítenek újjáépíteni Ukrajnát aztán jöhet a családegyesítés és más már eddig jól bevált receptek. Mi lesz így a homogén nemzetállam ideáljával?

  112. 130 Tom

    Nem védeném a hungaristát, de utánaolvasva Banderának bizony még Szálasival sincs pariban.

  113. dajtás 128
    Mi a magyarok aránya Munkácson?
    Melyik magyar miniszterelnök /ő most akkor a magyarok érdekében dolgozott vagy mindig az ellen csak e kérdésben nem/ alatt lett oda rakatva a város felé magasodó magyar szélsőjobbos jelkép?
    Vannak petőfi utcák ukrajnai magyarok által is lakott településeken és kapható magyarul kiirva a II. Rákóczi Ferenc üveges sör is.
    Mindenféle szükséges kisebbségi joguk meg van.
    Budapestről akarják a feszültséget kelteni.
    Ukrajnának az a kedvező /birtokon belül van/ ha nyugalom van kárpátalján/zákárpátszká oblasztyban/ budapest akarja a feszültséget gerjeszteni.
    Sajnos. Cinikus módon mit sem törődve a ott lakók valós érdekeivel.
    Osztrák kisebbségi politika hányan voltak 1920 ban magyarok burgenland tartományban hányan azok 2020-ban /nem bevándorlók meg a határ magyar oldaláról átjárok, hanem ott született magyarul beszélő emberek.
    Kassán/Kosice hogy változott a magyarok aránya 1920-2020 között?
    Magyarország lakossága hogy változott 1990 -2022 között? Ez a millió feletti magyararországi magyar lakosság csökkenés kinek tudható be?

  114. Tom 130
    Úgy hivják hogy belügy.
    A nevezett személyt a németek 1941.07. hónapjában néhány nappal a térségbe való bevonulásuk után munkatársaival letartóztatták /független Ukrán államot szervezett/ majd 3 évig német koncentrációs táborban raboskodott.
    Harcolt a német agresszorok a horthysta magyar megszállók meg a internacionalista szovjetek ellen.
    Kb. a délszláv Tito marsallal azonosak voltak a katonai módszerei nem háború hanem világháború volt. Csak Tito ból államelnök lett 30+évig meg háborús hős.

  115. Károly 129
    Igen volt olyan hogy Kijevi Rusz.
    Erről mostanában Moszkvában igyekszenek megfeledkezni.
    A jelenlegi Ukrajna ennek a államnak a jogutódja.
    Itt is meghivatkozom. A jelenlegi ukrán területeken dúlt a legintenzivebben a második világháború. A keleti front volt a fő hadszintér /csendest is beleértve/ azon belül meg Ukrajna.
    Belaruszon pl. „oda fele” valami 4 héten belül átrobogtak a agresszorok, „visszafele” meg 1944.06.22. től megint csak egy bő hónap volt a Közép hadseregcsoport kisöprése.
    „Valamiért” úgy gondolták a akkori e eseményeket ÁTÉLT szovjet vezetők hogy a már akkor is létező Ukrán SZSZK területét jogos és igazságos ha bővitik.
    Igy került oda Sztálin alatt Kárpátalja /ami 1919-1939.03 közt csehszlovák volt/ meg bizonyos egyéb területek.
    Hruscsov döntése a Krimmel kapcsolatban is ennek tudható be.
    Azt megelőzően meg a 1917 utáni polgárháborúk zöme is a Ukrajnát érintették.
    És volt már ekkor is egy önálló állam itt.
    A szovjet vezetők úgy gondolták helyes ha kárpótolják őket.

  116. Re:132 Yoda
    ” magyar szélsőjobbos jelkép?”
    Tudod mi a széljobbos jelkép?
    Ukrán 3. ezred, leánykori nevén Azov ezred fekete nap felvarrói, full nackó horogkeresztes tetkós katonái, és hasonló nyalánkságai, nem a történelmi magyar jelkép… Ez a társaság még nyugaton sem szalon képes, de mivel aprítják az oroszt, szépen félre néznek a nyugati emberi jogokra oly kényes politikusok. Ebben a témában nem vagy érzékeny? Vagy azért mert ukrán nackó, akkor jó nackó lesz?
    Megjegyzem slusszpoén az, hogy nyíltan neonáci katonai alakulatoknak egy oroszul beszélő ukrán zsidó vezető dirigál, leánykori nevén Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij…

    Tudod mi van a budai vár Habsburg-kapuja fölött?
    Egy Pestről is jól látható turul szobor, ami 120 éve ott van, és akkor még hírből sem voltak széljobberek. Szerintem itt más szemében látja a szálkát, magáéban a gerendát sem veszi észre esete áll fenn.

    „Mindenféle szükséges kisebbségi joguk meg van.”
    Nyilván, ezért szólította fel a Velencei Bizottság az ukrán kormányt, hogy alakítsa át az ukrán nyelvtörvényt, mert túl diszkriminatív.
    Plusz látványosan kerülöd az ukrán oroszok kisebbségi jogait.
    Minden rendben van vele, vagy ebben a témában is kognitív disszonancia áll fenn?

    „Igy került oda Sztálin alatt Kárpátalja /ami 1919-1939.03 közt csehszlovák volt/ meg bizonyos egyéb területek.”
    1000 évig pedig a Magyar Királyság része volt, stipi stopi én nyertem…
    Ennek a számháborúnak kb semmi értelme.
    Felmondod a kötelező ukrán propit, amit bizonyos értelemben megértek, de a kritikus gondolkodást messziről elkerülöd. Ez nem baj, csak az érvelés így elég nehéz, mert nagyon kilóg a lóláb.

    Egyébként nem értem a célodat…
    Én nem haragszom azért, mert leírod az ukrán propagandát, de nem tudom hogy miért csinálod.
    Meg akarod győzni az itteni olvasókat?

  117. Yoda, ki vagy te, ezzel a harcosan zavaros magyarellenességgel?

  118. Yoda:
    Nem erőltetném az ukik mosdatását a helyedben. A második világháborúban már bizonyítottak. Nácibbak voltak a náciknál. Körülbelül kilencvenezer önkéntes csatlakozott az SS-hez. Belőlük alakították meg a hírhedt “Galicia” SS-hadosztályt.
    A “Galicia” nem tűnt el, csak átalakult!

  119. 137 vagy úgy. Csak azt nem értem, ha ukrán honnan tud magyarul? Ha magyar, akkor mért utál minket?

  120. Re:139 Ábel
    Lehet vegyes családban nőtt fel, és mivel kint él, gyakorlatilag ukrán propit hallgat, és kellő idő után teljesen el tud szakadni a valóságtól.
    Látványosan kerüli a kényes témákat, kicsit olyan mint egy ukrán AI bot, de mivel még egy ingyenes VPN-t sem használ, hogy elfedje az IP-jét, így biztosan valós személy.
    Ennél sokkal profibbak az ukrán elhárításnál, szerinte csak önszorgalomból jön ide.

    Yoda név is árulkodó, Star Warsban ő a jó mester, aki a sötét Palpatin császár ellen küzd, és tanítja Luke-ot, és minő véletlen Mark Hamill gyakorlatilag körbecsókolgatta minden porcikáját Zelenszkijnek, és kijelentette, hogy ők, mármint az ukránok a sötét erők ellen küzdenek, a Jedik velük vannak… Erre varrj gombot, ide már nem kicsi vélemény buborékban való lét kell…

  121. 133

    Nem belügy…..a második világháború után minden állam vállalta ,hogy fellép a területen bizonyos eszmékkel szemben. Ez a mai napig érvényben van és része a békeszerződésnek. A szovjet utódallamokra is vonatkozik. Vajon Magyarország milyen nemzetközi nyomás alá kerülne ha a hungarizmus ilyen kormány támogatásban részesülne… A civil lakossággal szembeni tömeggyilkosságok a nácikkal együttműködő szervezetek katonai egységek részéről ténykérdés volt és nem csak szovjet propaganda….az etnikailag tiszta Ukrajna megteremtésének a célját sem Moszkvában találták ki. Természetesen ettöl függetlenül a szovjet rendszer olyan volt amilyen. Egyik tömeggyilkosság nem teszi semmissé a másikat….

  122. 132 Yoda
    ,”Mi a magyarok aránya Munkácson?”

    Te most azzal kérkedsu, hogy az ukrán szélsőséges megnyilvánulások, az ukrán nácikkal karöltve meg milyen sikeresen űzték el az őshonos magyar lakosságot?
    Erre vagy büszke?

  123. „Vlagyimir Putyin orosz elnök megmutatta az afrikai vezetőknek az Ukrajna számára az állandó semlegességről és biztonsági garanciákról szóló megállapodást, amelyet Moszkva és Kijev képviselői 2022-ben Törökországban írtak alá.”

    https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/86875

    Ezért vonhatták vissza az orosz katonákat a Kijevi területről. Ezután megjelent az angol miniszterelnök Kijevben, szerződés, kuka és innen már ismerjük a történetet.

  124. Hanyistók 138
    J.V. Sztálin /dzsugasvili bácsi/ nyilatkozta a Belarusz és Ukrajna egy részét is megszálló magyar csapatokról hogy
    „az ss nél is rosszabbak voltak”.
    Szovjetunió útikönyv /3. átdolgozott kiadás/ szerint Kossuth Nyomda Budapest szerkesztés lezárva 1974.07.10. magyar turisták kisérő nélkül még ma se menjenek /ma Ukrajna/ akkor ukrán szszk északkeleti részébe.

  125. Tom 141
    Itt az van hirdetve hogy a gondolkodó emberek fóruma.
    Ha Ukrajna átkerül orosz éredkszférába akkor aztán meg pláne lehet velencei bizottságozni.
    Meg acsarkodni Romániának meg Magyarországnak.
    Belaruszba nem a napokban telepitettek na milyen eszközöket is?
    https://infostart.hu/belfold/2023/05/02/nuklearis-elrettentesrol-is-beszelt-a-leendo-magyar-vezerkari-fonok#:~:text=A%20vez%C3%A9rkari%20f%C5%91n%C3%B6knek%20jel%C3%B6lt%20B%C3%B6r%C3%B6ndi%20G%C3%A1bor%20fontos%20feladat%C3%A1nak,k%C3%A9pes%20ell%C3%A1tni%20a%20harcol%C3%B3%20csapatokat%20-%20tette%20hozz%C3%A1.
    Napokban olvastam olyasmit hogy a reageni „európai korlátozott a. háború stratégiája”.

    Ábel 139
    Szeret nem szeret.
    Óvoda.
    Vannak akik szerint tévúton van ismét a magyarság és előfordul hogy ezzel kapcsolatos információ ilyen ingyenes nyilvános fórumon is felmerül.

    Ne nyúlj a fémes szinűen izzó kályhához szintű tanács vagy télen öltözz rétegesen ez a adott személy ellen irányul?

    Fényhozó Kerub 142
    Elűzéssel kapcsolatban kérdem.
    Hányszor járt kárpátalján?
    Burgenlandból, Kassából/Kosice, 1990 után Magyarországról ki űzte el a magyarok egy részét?

  126. Magyar történészek egyértelmű véleménye szerint 1944 őszén / telén sokkolta a magyar lakosságot ami történt.

    Ma hasonlót érzek.
    Sok nyugatos magyar nyugaton élő dolgozó magyar ir magyar fórumokra ugyanebben a stilusban mint én.
    /Ők inkább a nyugatosodás kellő hiányát számon kérve./
    Persze Ady Endre is Párizsig ment a akkori jobboldali magyar jól fizetett kritikusok utálatától.
    Ady műveiben ma is át tud adni valamit a magyarságnak meg akit esetleg érdekel bár a magyar nyelv se forditható jól.
    A akkori magyar fősodorból valaki utána nézés nélkül fel tud sorolni valakit?
    Ki volt a főispán pest megyében?
    Ki volt a parlament elnöke?
    stb.

  127. Egy ingyenes nyilvános fórumon a személyeskedés ki lehet? eleve a témáról való elterelés klasszikus módszere.
    Rendvédelmiseknek vizsgázni is kell ebből.
    Én miért nem kérdem ki lehet károly, tom, dajtás, ábel?
    Mert amit a témában irtak arra próbáltam a nyelv és a rövid irásbeli kommunikáció keretei közt reagálni.

  128. Fényhozó Kerub 142
    2004.05.01
    magyarigazolvány
    ösztöndijak magyar oktatási intézményekbe
    magyarországon magasabb munkabérek.
    Huh.
    Ennyi befolyása van Ukrajnának Magyarországon hogy ezeket mind ők csinálták?

  129. Bemásolom a hivatkozást és a cikkből egyet.
    Fideszes Szerb Haladó Párti két jó barát…
    Nem tudom be tudják e fejezni a itt olvasók a mondatot.
    Akik a k európai közéleti hireket figyelik tudhatják hogy a mai magyar kormány /vagy néhány kormányközel vállakozó?/ jól érzi magát Szerbiában.
    Helyi magyarok érdekei?
    A többit a cikkekből.
    https://ujszo.com/kulfold/28-kal-csokkent-a-szerbiai-magyarok-szamaranya-11-ev-alatt

    https://ujszo.com/velemeny/dalmahodo-politika-vekonyodo-demografia
    2023. május 9. 20:20
    Dalmahodó politika, vékonyodó demográfia
    Szabadka
    A szabadkai városháza (Tómó Margaréta felvétele)

    vataščin
    VATAŠČIN PÉTER

    Talán a kelleténél kevesebb szó esett az elmúlt két hétben a 2022-es szerbiai népszámlálás nemzetiségi szempontból sokkolónak is nevezhető eredményeiről. Az etnikai hovatartozás szerint csaknem 28%-kal csökkent a magyarok száma, akiknek 253 899-ről (2011) 184 442-re zuhant a számuk. Vagyis némi túlzással élve: 11 év alatt minden harmadik (!) vajdasági magyar eltűnt. A következő időszakban valószínűleg sok szó esik majd az okokról. Itt és most a kisebbségi politika és a demográfia metszéspontjaira hívnám fel a figyelmet.
    Demográfiai szabadesés
    Összességében azt látni, hogy az elmúlt 40 évben jócskán megfeleződött a szerbiai magyarok aránya, illetve ami még nagyon fontos: az abszolút számokat tekintve az elmúlt 100 évben sosem volt ennyire drámai a csökkenés, mint most. Az 1931 és 1981 közötti időszak népszámlálási adatai egyfajta stagnációt jeleztek (390–450 ezer fő között), majd 1991-ig, illetve 2002-ig is történt egy-egy 50 ezres zuhanás, míg 2011-ig „csak” egy 40 ezres csökkenés volt regisztrálható. Végül eljutottunk az elmúlt évtizedig, ami a számok tekintetében egyértelmű „rekord” az elmúlt 100 év tükrében. Százalékokban kifejezve: 1931-ben még 7,27% volt a magyarok szerbiai, országos aránya, ma már csak 2,77%. Természetesen ezek csak az etnikai hovatartozás adatai, s most nem a demográfiai „finomdimenziókról” beszélünk, ám a tendenciát letagadni nem lehet. Jó eséllyel jósolható meg, hogy 2040-re 100 ezer fő alá bukik be a mutató…

    A VMSZ túlsúlya
    Nézzük meg ezzel párhuzamosan, hogy milyen tények rögzíthetőek a politikai képviselet terén, különösen az elmúlt másfél évtizedben. A Vajdaságban 1990 óta van ismét etnikai/nemzeti alapú politizálás, amelynek 1994 óta a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a kétség és sokszor igazi versenytárs nélküli zászlóshajója – előbb Kasza József, utóbb Pásztor István vezetése alatt. A pásztori érában 2008 óta az elmúlt hat köztársasági parlamenti választás folyamán egy kétéves időszak kivételével nemcsak hogy bekerült a párt a belgrádi törvényhozásba, de öt alkalommal a kormánykoalíció támogatóivá, illetve részeseivé is vált minimálisan négy, legfeljebb pedig kilenc parlamenti képviselővel. Tehát kijelenthető, hogy Pásztor vezetése alatt a VMSZ tendenciózusan a végrehajtó hatalom részese, amelyhez legalább 56, legfeljebb pedig 75 ezer szavazó adta a hozzájárulását. Emellett a párt szilárd pozíciókat birtokol a vajdasági tartomány és az önkormányzatok szintjén, illetve rendkívül szoros viszonyt ápol az Orbán-kormányokkal, valamint az országot vezető Szerb Haladó Párttal is. Nem mellékes az sem, hogy mindeközben szinte mindent megtettek a magyar politikai ellenzék és a VMSZ-szel szemben kritikus közhangulat elnyomására, mégpedig sikerrel, eseteként kétséges eszközöket is alkalmazva. Emellett a vajdasági magyar autonómiát is kontroll alatt tartják a Magyar Nemzeti Tanács eluralása által, a kisebbségi intézményrendszer nagy részéről már nem is beszélve. Végül pedig mondani sem kell, hogy regionálisan a körülményekhez képest maximálisan beágyazott pártszervezettel bírnak. Fontos az is, hogy a vonatkozó vidék pedig úgymond „lecsökkent eltartóképességű”, ahol könnyű az anyagi szűkösséget politikailag kiaknázni.

    „Nem mi voltunk”
    A népszámlálási eredmények április 28-án láttak napvilágot, ám a párt részéről napokat kellett várni a reakciókig. Természetesen közbejött a hosszú hétvége, ám máskor a „betonjárda-avatás” szintű eseményeket reklámozzák azonnali jelleggel. Végül május 3-án egy elnökségi közlemény oszlatta el a kételyeket. Ebből kiderült, hogy számos objektív és külső körülmény okolható, de a párt vagy a sokak elvándorlását kiváltó kettős állampolgárság intézménye: nem! Az érveik között többek között szerepel az elöregedés és a mortalitás ténye, a külföldi munkaadók hatása, a Nemzetközi Valutaalap nadrágszíjszorítása, „a kilátástalanságnak a média jelentős részéről való generálása” (!) és így tovább. Május 4-én Pásztor István a pártközeli Pannon RTV Közügyek című műsorában hasonló érveket használt, illetve bevetette a „ha mi nem vagyunk, rosszabb lenne a helyzet”-féle érvet: „Az az egyértelmű álláspontunk, hogy azért vagyunk ma 184 442-en és nem sokkal kevesebben, mert a Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt több mint 10 évben sikeresen politizált.”

    Mindez nem újdonság a pártkommunikáció részéről. Az utolsó két helyhatósági választás során a magyar intézményrendszer számára elemi fontosságú Szabadkán is eljátszották ezt. A párt képviselői többek között azzal kampányoltak, hogy a 100 ezres város „balkanizálódik”, s hogy emiatt veszélyben vannak a magyar történeti (elsősorban építészeti) emlékek. Nagyvonalúan elfeledkeztek azonban arról, hogy egy rövid, nagyjából egyéves közjátéktól eltekintve a VMSZ 1994-es megalakulása óta része a városvezetésnek úgy, hogy közben négy polgármesterük volt. Vagyis ha valakik, hát így vagy úgy, de ők az elsők között felelősek a szabadkai városfejlesztési irányvonalért.

    Mit ér a politikai képviselet?
    A vajdasági magyar demográfia és politika összevetése rendkívül nyugtalanító kérdéseket vet fel. Például a kisebbségi érdekképviselet társadalmilag még akkor is hatástalan, ha kvázi minden elérhető politikai eszközzel rendelkezik? Az egész csak a hatalom- és karriercentrikus politikusok javát szolgálja? Létezik-e, hogy a konszolidált érdekképviselet semmiben sem felelős a kisebbség társadalmi leépüléséért? Kissé távolabbról nézve: lehetséges-e, hogy legyenek akármennyire is jók egy etnikai kisebbségi politikai erő pozíciói, a félperiféria adottságai ellen vajmi keveset érnek? Eleve – képviseljenek bármilyen ideológiát is! – végtelenül és javíthatatlanul gyengék lennének? Eszerint főleg csak társadalmi „kozmetikázásra” meg a politikusi karrierek biztosítására jók? Vagy jóindulatúan legyintsünk, hogy a „trianoni nemzetrészek” története és életkörülményei ellen a megannyi kormánypozíció is hatástalan? Minimalista hozzáállásként pedig fogadjuk-e el, nyugodjunk-e bele, hogy a kisebbségi intézményrendszer fennmaradása és némi korlátozott szociálpolitikai hatás kedvéért elviselhető akár még a kisstílű autoriter politikai kultúra is? És így tovább…

    Mindezeket azért is fontos volna felvetni, mert a kisebbségi magyar közéleteket (ideértve a szlovákiait is) jó ideje a parlamenti képviselet megszerzésének problémája uralja – túlnyomó többségben hatalomtechnikai szempontok szerint anélkül, hogy mondjuk a politikai kultúra és a demokrácia mibenléte, illetve az igazságosabb társadalom építése is előtérbe kerülne. Íme azonban, a vajdasági példa nagyon szépen megmutatja, hogy legyen még annyira erős is (pontosabban szólva: autoriter) a politikai képviselet, az önmagában végképp nem tűnik általános közösségi/társadalmi gyógyírnek. Az azonban biztonsággal állítható, hogy a politikusi egók hizlalására meg a tekintély-elvű erőtér növelésére kétségtelenül alkalmasak. Már amíg demográfiailag kitart az a piac, amire ezt alapozni lehet… Innen nézve adja magát egy megalapozottan elfogult kérdés is: a kisebbségi magyar politizálás vajon lehet-e egyáltalán mentes a nyerészkedési vágytól és a cinizmustól?

  130. „Az Egyesült Államok számára kulcsfontosságú, hogy déli előszobájában stabil államok legyenek, és ne alakulhasson ki egy újabb Kuba.” – Portfolio.hu

    Kuba 400 km-re van az USA-tól és USA annyira aggódott a biztonsága miatt, hogy képes lett volna atomháborút indítani amiatt, mert a szovjetek atombombát vittek oda. Ukrajna határos Oroszországgal, a távolság 0.0 km. Miért is van kevesebb joguk aggódni a biztonságuk miatt, mint az USA-nak? USA az utóbbi 20 évben magas ívből tesz az orosz aggodalmakra.
    Amerika atomháborút indított volna, ha a Szovjetunió nem hátrál meg. Most az USA és a NATO nem hátrált meg orosz kérésre.
    Ukrajna NATO tag akar lenni, benne van az alkotmányukban, és a NATO minden tagja ehhez előzetesen már hozzájárult. A NATO tagság többek közt azzal jár, hogy bármikor atombombát telepíthet oda az USA.
    Nem akarom túlmagyarázni a párhuzamot.

    Budapesti memorandum. USA közremködéssel az Ukránok átverték az oroszokat.
    Minszk 1 szerződés. Ukránok átverték az oroszokat nyugat támogatásával.
    Minsz 2 szerződés. Ukránok átverték az oroszokat nyugat támogatásával.
    Isztambuli szerződés. Ukránok átverték az oroszokat, Boris Johnson Kijevi látogatását követően.

    Kihagytam volna valamit?

  131. 160. Yoda
    Ukrajna – azaz a jelenlegi rezsim, és a benne hemzsegő rendszerszintű nácik, a magyarok nyílt ellenségei.

    „Kést a magyarok torkára!” ,- csak egy a sok közül, ahol az EU érett ukránok kimutják nyílt magyargyülöletüket.

    https://youtube.com/watch?v=7OQXNwmWjCU&feature=share8

    Érthető okokból a magyarok, ahogy csak tudtak, menekültek ebböl a közegből. A szovjetek alatt jobb volt a magyaroknak ( és nem is apadt le a számuk ilyen drasztikusan), mint az ukránok alatt.

    Igazán felemelő, hogy azzal kérkedsz, hogy lám, lám, milyen kevés magyar maradt Munkácson.

    Nagy taps.

  132. Fényhozó Kerub 152
    Miért hazudik?
    Arra kérdeztem rá mennyi magyar nemzetiségű van Munkácson/Mukachevo.
    Magyarázkodni nem fogok, ami eleve a hazugsággal szembeni állitás cáfolata, ennyit.
    Egyéb iránt azt a fényt amit maga akar a magyaroknak hozni várják más nem magyar környékbeli de még távolabbi nemeztek közül is ez az.

    Ezért is nehéz a egyetértés egy magyar és eu ellenessel mint maga.

  133. 147

    A nácikkal együttműködő ukrán csapatok által elkövetett tömeggyilkosságok áldozatainak száma csak a zsidó és a lengyel lakosság körében szerinted mekkora áldozattal jártak? Melyik országban van több joga a nemzetiségeknek Ukrájnában vagy Oroszországban? Hol létezik a területi autonómia intézménye ?
    Egyébbként pedig a magyar kisebbség helyzete 1990 után messze a független Ukrajnában volt a legjobb a szomszédos országokhoz képest…..ez így volt 2014 – ig . Nem lett volna legalább taktikai okokból érdemes a Nato országok :Románia, Lengyelország , Magyarország Ukrájnában elő kisebbségeivel másként viselkedni mint az orosszal ….Egyébbként pedig Ukrajna nem lesz orosz érdekszféra a semleges státuszt az oroszok már 2022 tavaszán az isztambuli tárgyalásokon felajánlották és Ukrajna el is fogadta volna ha a britt miniszterelnök nem lép közbe…… vagy ez az egész béketárgyalás történet hazugság?

  134. Yoda

    Nem szokásom hazudni. Ráadasul dokumentálni szoktam, amit írni szoktam. Nem vagyok ukrán náci, hogy hazudozzak. Értjük, ugye?

  135. 154 – Yoda:
    Elképesztő mennyiségű szöveget termelsz off topik. Plusz nagyon nem szimpatikus a szöveged. Ha ezeken nem tudsz változtatni, meg fogunk tőled válni.

  136. 126 – Yoda

    „Most a „trizub” van ott.
    Ukrajna. Ukrán állami jelkép.”

    Ugyebár az azért el kellene dönteni az ukránoknak, hogy kitől lopták el ezt a jelképet: a Rurikoktól, a a kazároktól, netán magától Agni tűzistentől?

    Legalább egy szimbólumuk van az ukránoknak, amit nem a III. Birodalomtól loptak el (igaz, Hitler és a mocskos, rühes bandája is csak egy tolvaj társaság volt ilyen szempontból!).

    134 – Yoda

    „Igen volt olyan hogy Kijevi Rusz.
    Erről mostanában Moszkvában igyekszenek megfeledkezni.
    A jelenlegi Ukrajna ennek a államnak a jogutódja.”

    Ezek szerint a nácik a Rurikokra szavaznak. Szegények, ha ezt tudnák!

    Mert mi a nyű közük az úgynevezett ukránoknak hozzájuk?

    https://qph.cf2.quoracdn.net/main-qimg-6aa53fcc711a09ce9225ab2d3f214e59-lq

    Semmi. Ukrajna történelmileg semmi más, mint az orosz Őrvidék. Olyasmi, ami a magyaroknál például az Őrség vagy Székelyföld.

    Volnál hajlandó elmagyarázni az itteni magyar fórumozóknak, hogy egyáltalán mit jelent az a szó, hogy „Ukrajna”? Mert lehet, hogy van olyan is itt, aki nem tudja…

  137. Az a gond, Yoda, hogy az összefüggéstelen vagdalkozásodból nehéz kihámozni, hogy mi is lenne az üzenet, ami át akarsz adni.

    Ez lenne az?: „Vannak akik szerint tévúton van ismét a magyarság” – naná, ki mond mást? A kerdés inkább az, hogy melyik részlet a tévút, és melyik az igazi? Meg hogy van-e egyáltalán ország a Földön, amelyik nem tévelyeg?

    Szerintem akadnak egyes személyek akik igazak elszórtan, de ahol nagyobb csoport fölötti hatalom van, az mind rohadt így vagy úgy.

  138. Ábel 159
    Nem abszolút értelemben vett tévútrol van szó filozófiai értelemben.
    Vannak konkrét ügyek magyar részről szép számban.
    Egy konkrét példa.
    https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3724799-mzs-vimagae-dopustiti-konsula-do-ukrainskih-polonenih-akih-ugorsina-utrimue-v-izolacii.html
    A külügyminisztérium követeli, hogy a konzul meglátogathassa azokat az ukrán foglyokat, akiket Magyarország elszigetelten tart fogva19.06.2023 13:59
    Az ukrán külügyminisztérium követeli az ukrán konzul azonnali befogadását 11 ukrán hadifogolynak, akiket Oroszország szállított Budapestre, és akiket Magyarország elszigetelten tart.
    Ezt Oleg Nyikolenko külügyi szóvivő Twitteren közzétett nyilatkozata állítja, írja az Ukrinform.

    „Az ukrán külügyminisztérium ismét azzal a követeléssel fordult a magyar félhez, hogy haladéktalanul engedjék meg az ukrán konzulnak, hogy meglátogassa az ukrán hadifoglyokat, hogy felmérhesse fizikai és pszichológiai állapotukat, tájékoztathassa őket jogaikról, valamint sürgős konzuli segítséget nyújthasson” – mondta Nikolenko.
    Megjegyezte, hogy az ukrán diplomaták minden kísérlete kudarcot vallott az elmúlt napokban, hogy közvetlen kapcsolatot létesítsenek az ukrán állampolgárokkal.

  139. 160
    Szíjjártó pedig elmagyarázta nekik, hogy a 11 szabadon tartózkodik Magyarországon. Ha akarnak, bemehetnek az uki követségre, ha onnan akarnak segítséget. Ezek szerint nem akarnak. Honnan ez a mindenáron való „segíteni akarás”? Nyilvánvaló hogy vissza akarják toloncolni őket, stb. Ez nem „két ország ügye” csak az ukránok csinálnak belőle ügyet.

  140. Ha jól értem, akkor Ukrajna sérelmezi, hogy a magyarok kiszabadították 11, orosz fogságban lévő hadifoglyukat, akiket ők nem tudtak. Jobb helyeken ezt megszokták köszönni.
    Ekkora ribilliót csinálni 11 kiszabadított hadifogolyból, és számottevő ukrán energiát lekötni, miközben épp véres harc dúl a fronton, naponta ezer katonájuk esik el területük visszaszerzési kísérlete alatt, ez abnormális.

  141. 163 – Károly:
    Csakhogy az ukrán vezetés azt sejti, hogy ez a 11 ember úgy került orosz fogságba, hogy harc helyett megadta magát. És szerintem jól sejtik. Az a 3, akik visszament, hülye volt. Életükért nem adnék egy lyukas krajcárt.

  142. 164 Tibor bá’
    Lehet, hogy családjukkal zsarolták őket…

  143. 45, Yoda

    A második világháborús magyar hadsereg egy része való igaz, Ukrajnában tisztogatta az erdőket az ellenálló partizánoktól és a velük együttműködő ukrán lakosságtól. Más részük meg pont ugyanolyan èrtelmetlen halált szenvedett el a német gazdasági érdekekért a Don folyónál, mint amit az ukrán lakosság most Londonért és Washingtonért!

    Az én apai nagyapám is oda lett vezényelve, egészen a kb. 20 évvel ezelőtti elhalálozásáig szenvedett a traumatikus emlékektől és nagyon durván szenvedtette a környezetét is.

    Viszont!
    Ezek a magyar katonák már mind meghaltak. Nem èrvényes már a magyargyűlölet. Érted hogy mi is szenvedünk ezen traumák miatt?!

    Megjegyezném, hogy a Bagratyion orosz átkaroló hadművelet során a kozák emberek bosszúját felhasználva ráhajtották az európai nőkre őket.

    Mivel akkor még sehol sem volt a mai értelemben vett modern katonai rendőrség, így a büntetés is elmaradt, hacsak a parancsnok maga nem intézte el az erőszakoskodókat.

    Yoda,
    ha nem álltok át a szakadárokhoz mind meghaltok, fegyver-tesztpálya / pusztaság lesz az országotokból. Talán van még nálatok 2-4 millió ember, akit harci tapasztalat nélkül odalöknek ismét teljesen èrtelmetlenül az orosz fegyverek elé.

    Yoda.
    Neked senkid sincs a fronton?

  144. Gumihuszár, nem állhat át senki, úgy látszik te is feledékeny vagy… Lehet, hogy ő is csak azért mondja azt, amit mond, mert fizetett vagy ingyen propagandista…
    Tegnap a főnökük a könyveket betiltotta, a legvadabb komunizmusban nem volt ilyen…

  145. 166 Gumihuszár
    „Mivel akkor még sehol sem volt a mai értelemben vett modern katonai rendőrség, így a büntetés is elmaradt, hacsak a parancsnok maga nem intézte el az erőszakoskodókat.”
    Ez így nem teljesen igaz, voltak nyilvános kivégzések is, ha elkapták az erőszaktevőket, példát statuáltak az oroszok is.
    De nyilván ez csak a jéghegy csúcsa volt, a legtöbb eset felderítetlen maradt, és a parancsnokok jó része is elszabotálta a saját katonái vegzálását ilyen „apróságok” miatt.
    Anyai ági felmenőim mesélték, hogy anno Kőszegen a főtéren tartottak ilyen nyilvános kivégzést az oroszok.

  146. 168 – hubab:
    1945-ben volt orosz katonai rendőrség vörös karszalaggal és dobtáras géppisztollyal. Én legalább is láttam Budapesten.

  147. A honlap tulajdonosa már irt arról hogy ahonnan e cikk van az egy olyan fórum amit nem a átlag USA állampolgároknak készül.
    Igy a többedik hozzászólásom az még a témához hogy a alap kérdéssel szerintem keveset foglalkozik.
    Mi lenne a megnyerés /győzelem Ukrajnának.
    Mi lenne a USA nak.
    Oroszországnak?
    EU nak? Stb.
    Tehát lehet hogy megnyerhetetlen egy szempontból.
    De mi van ha megnyerhető más szempont alapján is ami kedvező Ukrajnának elfogadható Oroszországnak és a USA nak is?
    Figyelemmel lehetne lenni arra hogy Oroszország sem egységes ahogyan van a jelenlegi elnöki vonal meg vannak a különböző ettől eltérő ellenzéki akár parlamenten kivüli de azért befolyásos álláspontok.

  148. 170 – Yoda

    Miért Ukrajna talán egységes? Vagy az Egyesült Államok? Az EU?
    Viccelsz?

  149. Zsolt
    A orosz propaganda azzal akarta támadni Ukrajnát már 2014 eleje óta hogy nem egységes mert egy kelet ukrajnai és egy nyugat ukrajnai között vannak különbségek.
    Ez IS féligazság volt.
    Magyarországon van észrevehető különbség /pl. tájszólás, munkamorál, tulajdonhoz való viszonyulás, munkához való viszonyulás, általános kultúrális szint stb. kapcsán/ egy belbudai, peskülvárosi, zala megyei, dél alföldi, borsod megyei, szabolcsi „származású” ember között. Mind ez egy akkora országban mint Magyarország.
    És ezt normálisnak vesszük.
    Még is ki vonja kétségbe hogy egy ország?
    Van e olyan hogy német? Vagy van bajor szász hesseni brandenburgi stb.
    Egy ország?
    Vitán felül?
    Az.
    Olyan államokról mint Nigéri meg India már nem is szólva.

  150. 170 Yoda

    – „Mi lenne a megnyerés /győzelem Ukrajnának.”
    Ha vége lenne a háborúnak, akárhogy és hazatérne az elmenekült lakosság nagy része és megkezdődne az újjáépítés. Mert győzni itt akkor sem fog, ah a NATO belép mellette. Akkor velünk együtt ő is elhamvad és hamarabb mint a tartótisztje.
    – „Mi lenne a USA nak.”
    Ha arcvesztés nélkül jönne ki a háborúból, de ez csak akkor lehetne, ha nyerne ebben a proxyban és minimum vazallus állammá tenné Oo.-ot is, vagy feldarabolná sok kicsire.
    – „Oroszországnak?”
    Ha megakadályozza, hogy Ukrajna ne legyen sem EU, sem NATO tag és a befolyási övezetébe maradjon, illetve egyszer és minden korra megmutatja nyugatnak, hogy nem jó vele cseszekedni. Ezért pedig nagyon nagy árat kell fizessen. és még hosszú az út a végéig.
    – „EU nak?”
    Ő nem számít, nem játékos. Cselekvőképtelen, gyámság alatt álló entitás.
    Olyan mint a hülye gyermek. Mindegy neki, hogy hová, csak vigyék valahová és kapjon vattacukrot.
    Közben az USA megkérdi, hogy úgy van-e Pistike?
    EU: úgy van USA.

  151. 172 – Yoda

    „A orosz propaganda azzal akarta támadni Ukrajnát már 2014 eleje óta hogy nem egységes mert egy kelet ukrajnai és egy nyugat ukrajnai között vannak különbségek.
    Ez IS féligazság volt.”

    Jó, hát ha szerinted féligazság az, hogy van különbség Galícia és a Krím, Volhínia és a Donbász vagy horribile dictu Kárpátalja és Zsitomir között, akkor legyen neked igazad!

    … a kérdés már csak az, hogy milyen tartalommal töltjük meg ebben az esetben az „igazság”, „féligazság” és „hazugság” fogalmakat! Mert ugyanis különbségek az említett régiók és lakóik, no meg úgy általában Kelet- és Nyugat-Ukrajna között bizony voltak és vannak is!

    Például a Régiók Pártja sosem nyert Galíciában, ahogy a Szvoboda vagy a Jobb Szektor meg nem rúgott labdába a Krímen vagy a Donbászon. Tehát a homo politicus tekintetében nem volt és nincs semmi különbség e földrajzi régiók között, ez csak orosz propaganda (volt)? Tényleg?

  152. Zsolt
    leragadt a első mondatánál a 172 hsznek.
    A hszem egységben értelmezendő.

  153. Yoda – Zsolt:
    Az tény, hogy van ukrán állampolgár ukrán anyanyelvvel és van ukrán állampolgár orosz anyanyelvvel. És ezek nagyon nem szeretik egymást.

  154. Tibor bá’
    A orosz anyanyelvű ukrán állampolgárok 90+%a egyértelműen támogatja 2014 óta a független Ukrajnát.
    Arra próbált a 172 hszem rávilágitani hogy nincsen nagyobb különbség kelet és nyugat ukrajnai között mint bel budai vagy borsodi vagy nyugat magyarországi vagy békés megyei között.
    A egyébb ott irt példákat meg nem ismétlem meg.

  155. 176 – Tibor bá´

    Az ukrán állam mindig „példásan” viszonyult az etnikai kisebbségeihez, kérdezd csak meg a kárpátaljai magyarokat! Az oroszokról nem is beszélve…

    Íme: Petro Porosenko, ukrán elnök „hétköznapi humanizmusa” 2014-ből, a Donbászról és lakóiról beszél:

    http://www.youtube.com/watch?v=aHWHqj8g7Bk

    Magyarul, gyors fordítással:
    „Mert nekünk lesz munkánk, nekik pedig nem. Nekünk lesz nyugdíjunk, nekik nem lesz. Mi majd fizetünk a gyerekekért, nekik pedig nem fogunk. A mi gyerekeink iskolába és óvodába fognak járni, az ő gyerekeik pedig pincékben fognak ülni. Mert ők semmit nem tudnak tenni. És így fogjuk megnyerni ezt a háborút!”.

    Yoda meg itt az egységes Ukrajnáról papol…

  156. A tegnapi Putyin-beszéd történelminek volt beharangozva. Igazából viszont semmitmondó lett. A beszéd vagy rövidített, megvágott volt vagy ezt a verziót adták végül le valamiért a Kreml-ből.

    S hogy miért történhetett ez? Nem tudni. Valami történhetett.

    … viszont egy orosz kormánygép (Iljusin-96-300) ezekben a percekben szállt le a washingtoni Dulles repülőtéren. Fedélzetén nagyon nagy valószínűséggel Lavrov orosz külügyminiszterrel.

    Deal? Ha igen, miféle? Yankees go home? Vagy?

    Zelenszkij nyugodt?

  157. Zsolt
    itt válaszoltam
    https://www.antalffy-tibor.hu/4235-vege-a-lazadasnak#comment-344870
    28 as hsz
    https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3728485-prigozin-ne-e-samostijnou-figurou-za-nim-stoat-ludi-v-pogonah-danilov.html

    Hogy új információk is legyenek ebben a hszben:
    https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3728470-danilov-rosia-rozvalitsa-tomu-so-tak-pobudovanij-svit.html
    Danilov: Oroszország össze fog omlani, mert a világ így épül27.06.2023 19:02
    A PMC „Wagner” vezetője, Jevgenyij Prigozhin lázadási kísérlete elindította Oroszország elkerülhetetlen összeomlásának folyamatát, annak menete a világ felelős politikusaitól függ.

    „Pénteken olyan események kezdődtek, amelyek megmutatták, hogy nincs Oroszország, mint állam. Van egy terület, amely teljesen ellenőrizetlen, amelynek nincs hatalma, amelynek nincs Putyin elnöke, nincsenek csapatai. Fegyveres fiúk lefoglalták a Rostov város székhelyét, senki sem ellenállt nekik, rokonként kezelték őket. Várjunk csak, mi ez az ország?” – kérdezte Danilov.

    Elmondása szerint Prigogine puccskísérlete Oroszország végének kezdete.

    https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3728492-svit-mae-proanalizuvati-comu-ludina-u-kremli-zmusue-vsih-tancuvati-pid-svou-balalajku-danilov.html
    A világnak elemeznie kell, hogy a Kremlben egy ember miért kényszerít mindenkit arra, hogy „táncoljon a balalajkára”, és következtetéseket vonjon le ebből a helyzetből, különben Oroszország következő háborúja nagyon rövid idő kérdése lesz.

    Elmondása szerint Ukrajna sok hibát követett el a függetlenség közel 32 éve alatt, és rózsaszín szemüvegen keresztül nézte a világban zajló számos folyamatot.
    „A világ sajnos cinikus, a világ sajnos pragmatikus. Nem. Harcolni fog-e egyáltalán a Szövetség valakiért? Nem. Mert a 2014-es példa megmutatta, hogy amikor Putyin NATO-tagokat ölt meg (17 holland állampolgár volt az MH193-es orosz utasszállító repülőgépben – a szerk.), még NATO-találkozó sem volt ebben a kérdésben” – jegyezte meg az NSDC titkára.

    „Mi (Ukrajna – a szerk.) bebizonyította, hogy senkitől sem kell félni. Önmagunknak kell lennünk, érdemesnek kell lennünk és meg kell védenünk az igazságunkat. Nincs két igazság. Csak egy igazság van a világon. És most az igazság oldalán állunk. Segítségre van szükségünk, hogy a lehető leghamarabb igazságot szolgáltassunk… Természetesen nagyon szeretnénk, ha [a vilniusi NATO-csúcstalálkozón] erőteljes áttörést érnénk el. Több mint biztos vagyok benne, hogy így kell lennie, ha – az értékekről, ha mi – az igazságosságról, ha mi – az emberiségről” – összegezte az NSDC titkára.

  158. 180, Yoda

    Amíg az orosz énektanárnőt (Natalja Samojlova) 2-3 havonta az ukrán-orosz front különböző pontjaira viszik énekelni, (hogy fenntartsa és erősítse a kötődést az anyaországhoz), addig az orosz önkéntes és zsoldos katonák nem lesznek demotiváltak és demolarizáltak.

    (Yoda, tolmácsold légyszíves az ukrán jóembereknek, hogy álljanak át a szláv testvéreikhez, mint a csecsenek.
    Vérük folyik, haldokolnak, rettegnek értelmetlenül.)

    Mi lenne a megnyerés /győzelem Ukrajnának?

    Ha a háborút túlélt maradék ukrán ember és gyermek végre valahára részesülne az ukrán föld, nyersanyag, késztermék és szellemi tőke javaiból, amit ezidáig a sátáni oligarchiák zabáltak fel!!

    ((A kínai gyártmányú sztratoszféra léggömbök akkor fognak Ukrajnában megjelenni, mint drón átjátszó-vezérlő állomás, amikor az utolsó hadra fogható ukrán ember is elfogyott??))

  159. Van néhány dolog ami a harcok kezdete óta nem változik.
    Az egyik Ukrajna kiürülése. Még mindig napi tízezernél több az országot elhagyók száma.
    A másik az aktív korú férfiak megsemmisítése is zökkenőmentes, napi többszáz az áldozatok száma. Mikor nem volt ellentámadás, akkor volt helyette Bahmut, a katonai stratégák tanácsa ellenére. Bahmut arra volt jó, hogy az ukrán katonai élőerő megsemmisítése folyamatos legyen.
    Az infrastruktúrát támadják az oroszok, így az ukránok élete ellehetetlenül és menekülésre szánják elmagukat.

    Na de van két szent tehén amit véletlenül sem rongálnának meg.
    Az egyik a nyugatnak tartó vasút, a másik a közút és hídjai. Ezek lerombolása gátolná a lakosság elmenekülését és a harceszközök beáramlását.

    Friss hír. „Egy teljes megye lakóit szólította fel menekülésre az ukrán hadsereg”
    Emlékszünk még Zelenszkij felhívására, – aki tudja hagyja el az országot -, a fiatal férfiak maradnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük