(4199) Tévhitek

 

Nyolc tévhit a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban, amit az emberek elhisznek

Forrás: A 175 éves Scientifiy American c. folyóírat

(sz: 1933.02.11.)

Az elmúlt két héten nyolcan halak meg a COVID-19 fertőzés miatt. Hivatalosan és tapasztalatilag a járvány lecsengett. A Kormány szerint azért, mert nagy az átoltottság. Ezzel nem lehet egyet érteni, mert két éve még úgy tudtuk, hogy a mérsékelt fokú védettség is megszűnik 3 hónap után. A lecsengés oka tehát nem ismert. Viszont van néhány tévhit, amit tisztázni kell.

 

 1. A vírust egy kínai laborban állították elő

Mivel a járvány a kínai Wuhanban ütötte fel a fejét, Donald Trump és mások bizonyítékok nélkül azt állították, hogy egy ottani laborból került ki az emberek közé. Bizonyos összeesküvés elmélet szerint biológiai fegyvernek volt előállítva.

Ez miért valótlan: A amerikai titkosszolgálat kategorikusan tagadja annak lehetőségét, hogy a vírust laboratóriumban állították volna elő. Ez egybeesik a tudományos világ véleményével, ami szerint a COVID-19 vírusát nem ember állította elő, vagy ember módosította volna genetikailag.

Mért hiszek el az emberek: A COVID-19 által okozott szenvedés és gazdasági hátrányok bekövetkezésére bűnbakot akarnak találni. Erre a célra Kína könnyű választás.

 

 1. A CIVID-19 nem rosszabb, mint az influenza

Mindjárt a járvány kezdetén Trump elnök kijelentette, hogy az nem rosszabb, mint a szezonális influenza. Trump később beismerte, hogy szándékosan tagadta a járvány erősségét.

Ez miért valótlan: A COVID-19 pontos mortalitását nehéz megállapítani, de az epidemiológusok szerint sokkal magasabb (5,4 %) mint a szezonális influenza kb. 0,1%-os értéke. Ráadásul, sokak immunisak az influenzára.

Miért hiszik el az emberek: Mert a vezetők mondják, és mert az emberek könnyen elhiszik azt, ami kellemes.

 

 1. Kell-e maszkot viselni:

Annak ellenére, hogy a szakemberek között tökéletes az egyetértés, miszerint a maszkviselés csökkenti a vírus terjedését, sokan nem hajlandók viselni, mert felesleges nyűgnek tartják.

Mért valótlan ez a vélekedés: A szakemberek a maszkról már rég tudják, hogy megakadályozza a beteg ember betegségének a szétszórását egészségesek felé. A Lancet közölte 170 tanulmány eredményét, ami szerint az arc maszk megelőzi a COVID-19 fertőzést. Az is tény, hogy tünetmentes betegek terjeszthetik a járványt.

Miért hiszik az emberek, hogy felesleges: A maszkkal kapcsolatos korai híresztelések a WHO és helyi hatóságok részről megtévesztők voltak. Azt állították, hogy a maszk viselése felesleges, mert a betegek a tünetekről felismerhetők. Ráadásul a kezdetben mindenütt maszkhiány volt tapasztalható. Bár sok helyen a maszkviselés kötelező, az emberek egy része úgy gondolja, hogy ez a rájuk erőszakolás sérti emberi jogaikat.

 

 1. Az oligarchák a vakcinát a vagyonuk növelésére használják fel

Könyvben és filmen is megjelent a feltételezés, hogy Fauci és Bill Gates profitál a COVID-19 vakcinából. Az erről szóló YouTube filmet több mint 8 millióan tekintették meg, majd tették fel a közösségi médiára. Nem csoda, hogy általánosan elfogadottá vált.

Miért valótlan ez az állítás: Nem merült fel semmi bizonyíték, hogy Fauci és Gates profitál a vakcinából. Fauci folyamatosan felhívta a figyelmet a veszélyre. Gates pedig közismert jótékonyságáról.

Miért hiszik el az emberek: Gazdag és befolyással bíró emberek, mint Gates és Fauci gyakori szereplők az összeesküvési elméletekben. Ugyanakkor az állami vezetők támadják Faucit, mert szeretnék a vírusveszélyt kicsinyíteni azzal, hogy a figyelmeztetőket riogatóknak nevezik.

 

 1. Hidroxilkloroqin hatékony kezelés biztosít

Amikor egy jelentéktelen tanulmány Franciaországban azzal áll elő, hogy a hidroxilkloroqin malária elleni gyógyszer hatékony lehet a COVID-19 kezelésére, Trump és sokan mások megragadták az alkalmat az ötlet terjesztésére. Később kiderült, hogy a jelentés vaklárma.

Miért valótlan az állítás: További kipróbálások felfedték a tényt, hogy a gyógyszernek semmi kedvező hatása nincs, de a szívre veszélyes lehet. Ezt követve a kísérletezéseket felfüggesztették.

Az emberek mikért hiszek benne: Az első jelentések azt állították, hogy a gyógyszer hatékony. Az emberek ezt örömmel fogadták, és az eredeti meggyőzősüket nem könnyen adják fel, ami „rögzült elfogultságnak” neveznek. Trump többször jelentette, hogy a gyógyszer hatékony, ami az emberekben megerősítette az elfogadást.

 

 1. Azért van több fertőzés, mert többet tesztelnek

Ezt az elképzelést először Trup terjesztette, de más vezetők is átvették.

Miért hamis ez az állítás: Ha igaz lenne, akkor a pozitív teszt eredmények az idő múltával egyre kevesebbek lennének. Azonban az analízisek az ellenkezőjét mutatják.

Miért hiszik el az emberek: A járvány kitörésének a kezdetén hiány volt a teszt készletek terén, és amikor ez megváltozott a több teszt több pozitív esetet eredményezett.

 

 1. A nyáj immunitás meg fog minket védeni, ha engedjük, hogy a vírus végigfertőzze a társadalmat

A járvány elején Anglia és Svédország tervezte, hogy szabad utat ad a vírus terjedésének addig, amíg el nem érik a nyáj immunitást. Vagyis azt az állapotot, amikor már elég sokan immunisak ahhoz, hogy a vírus ne tudjon tovább terjedni. (Megjegyzendő, hogy mind a két ország kormánya tagadta, hogy ez lenne a céljuk). Később azonban Angliában elrendelték a teljes vesztegzárat, de Svédország a vesztegzár ellen döntött.

Miért hamis az állítás: Alapvető probléma, hogy a szakértők szerint a nyáj immunitáshoz a lakosság 70 százalékának kell immunisnak lenni. Tekintve, hogy a mortalitás magas, a 70 százalék eléréséhez rengeteg halottal kell számolni. Ráadásul kiderült, hogy míg Svédországban az egymillió főre eső halottak száma többszöröse a szomszédokhoz viszonyítva, a svéd gazdaság semmivel se vészelte át jobban az első hullámot, mint a szomszédok. Az áldozat hiábavaló volt.

Miért hiszik el az emberek: Az emberek minél hamarabb szeretnének visszatérni a normális élethez, ami a széleskörűen alkalmazható COVID-19 vakcina nélkül nem érhető el. Tehát egyetlen mód, ha létrejön a nyáj immunitás.

 

 1. A COVID-19 vakcina nem lesz biztonságos

Olyan jelentések járnak körbe-köbe, hogy ha megjelenik a vakcina, nem engedik magukat beoltani. Olyan összeesküvés elméletek keringenek, hogy a vakcinától milliók fognak meghalni. Egy másik keringő összeesküvési elmélet szerint Gatesnek titkos terve van, ami szerint az emberekbe a vakcinával chipeket fognak behelyezni.

Ez miért hamis: A vakcinák évente sok millió ember életét mentik meg. Mielőtt egy vakcinát törzskönyveznek, háromfázisú tesztnek kell alávetni, bizonyítva azt, hogy sok tízezer emberen hatékony és biztonságos.

Miért hiszik el az emberek: A vakcinákkal szembeni óvatosságnak vannak okai, mert a jóváhagyásba beleszól a politika. Azonban kilenc vakcina fejlesztéssel foglalkozó vállalkozás esküdött arra, hogy ragaszkodnak a tudományhoz, és nem megfelelő vakcinával nem jönnek ki a piacra.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16 gondolat erről: „(4199) Tévhitek

 1. Az első és az utolsó állítással kapcsolatban vannak valós kutatásokon alapuló aggályok!

  Az elsőt érintően nem a szándékos előállítás, elterjesztés bizonyított, hanem magának a vírus szerkezetének egy pontja veti fel annak lehetőségét, hogy a pusztítást végző vírusvariáns kialakulása során emberi tényező is szerepet játszhatott. Tehát nem azt bizonyítja, hogy biztosan mesterséges eredtű, hanem azt, hogy a kikerült variáns korábbi előélete során közrejátszhatott mesterséges beavatkozás is (lásd a hasítóhelyekről szóló tud.értekezést). Sosem fogjuk megtudni, hogy pontosan mikor és hogyan történhetett, de igenis kikerülhetett a vuhani laborból olyan variáns, amellyel kapcsolatban emberi beavatkozás is történt. Nyilvánvaló, hogy nem szándékosság, hanem felelőtlenség áll a dolog hátterében, ami a világjárvány szempontjából mellékes. Kína egyfelől igenis elindítója a járványnak, másfelől elszenvedője is, a járványkezelés során pedig népsűrűségük tükrében szintén kimagasló eredményt értek el (főleg, ha a magyar állapotokhoz viszonyítjuk).

  A Gates féle „jótékonykodók” felvetésre nem reagálnék, azért azt látni kell, hogy nem direktben elpusztítói ezek az emberek a világnak, nem a főgonosz megtesteítői, s tény, hogy alkalomszerű, minimális adományaikkal hozzájárulnak emberi életek megmentéséhez is, de ne felejtsük el azt sem, hogy az általuk előállított termékek és a mögöttük felsorakozó haszonlesés juttatta ide a civilizációnkat! Ha nem így lenne, ma nem a Microfos Windows, hanem a Linux megalkotója állna a milliárdosok dobogóján!
  Meg kell érteni, hogy ez nem úgy működik, miszerint pl. titkos klubokban megterveznek egy világjárványt, hanem annak veszélyeinek ismeretében sem tesznek semmit, s amikor kitör a krack, azt is meglovagolják a szokott módon, amit ugye az átlagemberek is napi rutinként elfogadtak/nak. Ez épp elég ahhoz, hogy a legádázabb összeesküvéselméletek is valósággá válhassanak, valódi háttérhatalmi megbeszélés nélkül!

  Az utolsó állítással kapcsolatban belinkeltem korábban egy tud.cikket, ami az autoimmun reakciók felerősödéséről adott hírt (amennyiben a szervezet bármely koronavírus tüskefehérjéjével találkozik, túlzott immunreakciót ad a szervezet, s ez autoimmun panaszok sokaságát eredményezheti), elsősorban az oltottaknál, amit, ha valaki nem figyel és kontrollál, később valóban sok gondja lehet miatta! Meghalni azért „nem illik benne” (azonnal)…

  A többi állítás jól mutatja, mondhatni iskolapélda arra, hogy egy D.Trump féle tanulatlan, ostoba vezető mekkora károkat tud még okozni az amúgy is lebutított társadalmának! Mivel nálunk is hasonló a politika helyzete, érdemes lenne ezt a vírusnál is nagyobb veszélyt nem szőnyeg alá seperni, hanem nagyon is komolyan venni!

 2. Érzéseim szerint ez az összefoglaló poszt (Csongor kiegészítő 1. hozzászólásával) egy végső bejelentkezése, amivel befejezhetjük ezt a témát.

 3. 1.”Nyilvánvaló, hogy nem szándékosság, hanem felelőtlenség áll a dolog hátterében, ami a világjárvány szempontjából mellékes”

  Nyilvánvaló!!!!

  2.
  Huh!

  3.?

 4. Érdekes egyébként, hogy a poszt nem hozza fel az alapvető keretrendszert, amiben ezek a „tévhitek” felmerülnek: hogy a járványt az elit arra használja fel, hogy az emberiség feletti kontrollt kiterjessze.

  Ezt mondjuk nehéz is lenne cáfolni, hiszen akármit is írnának, egyszerű a válasz: ez a háttérhatalom dezinformációja. Nyilván a valóság az egy konkrét dolog, de az egyszeri polgárnak a tényekhez nemigen van közvetlen hozzáférése, csak közvetítőkön keresztül, ott pedig felmerül a manipuláció lehetősége.

  Én nem tudom egyébként, hogy mi az igazság, de az feltűnt másnak is, hogy a legújabb őrület, miszerint a transzikat már nem is szabad a valós nemükön nevezni, a lezárások alatt jött föl?

 5. Amikor a legeslegelső hullám kezdett lecsengeni, feltettem a kérdést mikrobiológus barátomnak, mitől a „lecsengés” mikor még messze 90% felett volt a potenciálisan fertőzhető egyének aránya? Nem volt erre válasz, csak találgatás és ha most sem vagyunk közelebb, akkor ez a jövőt illetően baj.

  Persze jobb megnyugodni, hogy elmúlt a veszély, de a valóságban fokozódik. Az élővilág tele van rengeteg kórokozóval, amit nem is ismerünk. De ennek az élővilágnak egyre inkább elhódítjuk az életterét és egyre több a kontaktusunk vele, ami lehetőséget teremt a kórokozókkal való „megismerkedésre”. A globalizációval pedig pillanatok alatt el is tudjuk terjeszteni. Szóval reálisan hamis a biztonságérzet.
  Pedig jó!

  A covidot aki komolyan vette, jó gyakorlat volt, hogy hogyan, mennyire lehet a védekezést, fertőzések elleni védelmet a napi gyakorlatunkban megvalósítani. Ez sem volt haszontalan.

 6. 6 „De ennek az élővilágnak egyre inkább elhódítjuk az életterét és egyre több a kontaktusunk vele, ami lehetőséget teremt a kórokozókkal való „megismerkedésre”.” – Ez hivatalos forrásokból is elhangzott, de szerintem marhaság. Az élővilágnak tényleg hódítjuk ez az életterét, és amikor várossá alakítjuk, akkor az a vadvilág szempontjából sivatag. A történelem során soha nem volt annyira kevés kontaktja a vadvilággal az emberiségnek, mint a mai városinak, vagy akár a kipusztított ökoszisztémájú vidéki embernek.

  Egy dolog igaz: többen vagyunk, mint bármikor korábban, emiatt több emberben tud mutálódni akármilyen kórokozó, ami növeli a statisztikai esélyét annak, hogy valamiből valami nagyon virulens lesz.

 7. 4: Balázs:
  Nem erkölcsi/etikai értelemben gondoltam, hanem abból a szempontból, hogy a testemnek tök mindegy, ha elkapom, megbetegszem mindkettőtől!

 8. 7 Azért szerintem praktikus szempontból se mindegy. Ha a vírust szándékosan, mesterségesen készítették és eresztették szabadon, de ezt minden hivatalos hozzáértő – aki tudhatja – vadul tagadja, akkor az felveti a kérdést, hogy mit hihetünk el ugyanezeknek a hozzáértőknek? Elhihetünk-e egyáltalán bármit? Akár az elhalálozások statisztikáit?

  És ha nem, akkor mégis mi alapján cselekedjünk?

 9. 8. A kormány azt mondja lecsengett az átoltottság miatt, amit nem hiszünk el, ergo nem ismert a lecsengés oka. De a tévhiteket el kell oszlatni… Megvan az ellentmondás?

 10. Befejezhetjük a témát? Miért? Csak nem azért, mert egyre kellemetlenebb dolgok derülnek ki a covid -és mrnsvaxfanatikus közönség számára?

  Továbbra sem adtatok magyarázatot arra a aljas és mindenkit (aki nem ért veletek egyet) hülyének néző, kioktató viselkedésre amit produkáltatok a covid 2 éve alatt.

  A Covid téma csak egy újabb fejezet Tibor bá’ agymenései sorában. Lehetne egy külön téma arról, hogy mely jóslatai nem váltak be, hosszan sorolhatnánk a „legértelmesebb” baklövéseit. Persze erre mindig annyi a válasz, hogy még nem meg majd meg ekkor meg akkor…

  Ezt meg csak úgy ideteszem, hátha segít valakinek tisztábban látni: /https://www.youtube.com/watch?v=_X1iImb8qm4

 11. 11: Taz:
  A PCR teszteket -tudomásom szerint- itt senki sem istenítette…
  Sőt, számtalan bejegyzésre emlékszem, ami a megbízhatatlanságukról tanúskodott, pontosan a videóban kifejtett probléma miatt (lásd PCR pozitív tárgyak).

  A legalapvetőbb védekezési lehetőség a kezdetekkor kizárólag az volt, hogy aki tart a fertőzés következményeitől, szigetelje el magát. Ezen ment a vita, legyen -e erre lehetőség, vagy bedaráljunk mindenkit a talán nem viszi el a vírus szerencsekerékbe. A videót végignézve, ebben azért most van ám már egy „utólag okos kapitány” érzés is!

  A maszkviselésre nem tért ki, nem hiába! Érdekes is lenne, ha egy orvos lemondana erről…

  Ami az mRNS oltások utóhatását illeti, sztem. ugyanabból a tanulmányból fejti ki következtetéseit, amit jó múltkor én is belinkeltem (angol forrásként), s leírtam hozzá, hogy valóban nem fenékig tejfel a vakcinázottak sorsa (autoimmunitás, s ennek bármely koronavírussal történő későbbi érintkezéskor történő kialakulása, kiújulása). Semmilyen válasz senkitől nem érkezett itt akkor erre… Ha jól sejlik, a nagyérdemű épp el volt foglalva az ál-Tiával.

 12. 12. Horváth Csongor:
  “ A legalapvetőbb védekezési lehetőség a kezdetekkor kizárólag az volt, hogy aki tart a fertőzés következményeitől, szigetelje el magát.”
  Ennek ellentmond jópár ember beszámolója, akik megfelelően el voltak szigetelve és mégis elkapták. Itt a fórumon is jelezte valaki anno, hogy elkapta, pedig valamilyen tanyán élt és nem találkozott senkivel.
  Ezt a mesterséges népirtó cuccot egyéb módon is terjesztették, nemcsak emberi kontaktusokon keresztül. Garjajev is erre jöhetett rá, de kivonták a forgalomból.

 13. 11: Taz

  Baromi nehéz jó módort produkálni annak, aki kisebbségbe kerül az újszerű meglátásaival és véleményével. Ha nagyon erölteti, akkor akár úgy is járhat mint Semmelweis, bolondokházában végzi.

  Van finomabb módszer is a main stream ellen, erre itt egy példa, az egész orvoslás tarthatatlanságáról beszélnek fiatal dokik:

  Élet vagy üzlet?
  Orvos és tudomány válaszúton.
  https://youtu.be/I4hpP6GH8JU

  Öreg vagyok már ahhoz, hogy az igazságot a totális elüzletiesedett világban hirdessem…

 14. 15. Vaszil

  Nem vagy öreg!? Csak tapasztalt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük