(4198) Férfi orgazmus

Tibor bá’ fordítása online

A túlzott izgatottság megakadályozhatja a férfiakat az orgazmusban – de van megoldás

Szerzők: Konstantin Blyuss, és Yuliya Kyrychko, University of Sussex

 

(sz: 1933.02.11.)

A popkulturális filmekben és a zenében a szex ábrázolása könnyen azt az ötletet adhatja, hogy ennek legalábbis fizikailag könnyen meg kell történnie, különösen a férfiak esetében.

A szex egyszerű tevékenységnek tűnhet, de valójában nagy fokú koordinációt jelent az agy és a testrészek között.A legfrissebb adatok azt sugallják, hogy az erekciós diszfunkció körülbelül minden ötödik brit férfit érint, a 40-70 éves korcsoportban ez az arány 50%-ra emelkedik.

Ezeket az adatokat szem előtt tartva arra törekedtünk, hogy megvizsgáljuk, hogyan tudnánk matematikailag modellezni a férfiak szexuális reakcióinak lényegét, és javítani a tapasztalaton.Azt találtuk, hogy a túl sok pszichológiai izgalom a szexuális stimuláció előtt vagy alatt megnehezítheti a csúcspont elérését.

Egészen a közelmúltig keveset tudtunk tudományosan a fiziológiáról és a pszichológiáról, vagyis arról, hogy mi történik, amikor az emberek szexelnek.Az áttörést az 1960-as években William Masters és Virgina Johnson amerikai kutatók munkássága jelentette.Több mint 380 nőt és több mint 300 férfit hívtak meg egy laborba, ahol megfigyelték a szexuális tevékenységüket, és feljegyezték a bekövetkező fiziológiai változásokat.

Több mint 10.000 szexuális aktus adatait gyűjtve Masters és Johnson 1966-ban publikálták eredményeiket „Human Sexual Response” című tanulmányukban.Az emberi szexuális ciklusa: az izgalom, a plató, az orgazmus és a visszavonulás.Masters és Johnson minden egyes szakaszban részletesen leírta a nemi szervek fiziológiai változásait, valamint általánosabb reakciókat, mint például a hiperventiláció (levegő utáni kapkodás), a megnövekedett pulzus és a vérnyomás, valamint az önkéntelen izzadás közvetlenül az orgazmus után.

Míg a nők szexuális reakcióit kevésbé értik, a férfiaknál a Masters-Johnson szexuális ciklus kiállta az idő próbáját, és még mindig a legjobban mutatja be azokat a szakaszokat, amelyeken a férfiak a szex során átmennek.A későbbi tanulmányok által gyűjtött adatok azt mutatták, hogy a nők szexuális reakciói változatosabbak, és nem követik a Masters-Johnson modell izgalom-plató-orgazmus-leállás lineáris progresszióját.

Gyakorlati meglátások

A Masters-Johnson keretrendszer egyik kritikája az volt, hogy nem veszi figyelembe a szexuális reakció pszichológiai összetevőit.Matematikai modellünkben a férfiak szexuális reakcióinak fiziológiai és pszichológiai vonatkozásai közötti interakciókat szerettük volna megragadni.Modellünk arra összpontosított, hogy a fiziológiai és pszichológiai izgalom (bekapcsolás) szintje hogyan változik a szexuális stimuláció során.

A Masters-Johnson tanulmány fiziológiai válaszaira vonatkozó adatokat ötvöztük a 2003-tól 2011-ig szexuális életet élő embereken végzett öt funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (MRI) vizsgálat eredményeivel. Az MRI méri az agyi aktivitással fellépő kis változásokat a véráramlásban.

Modellünk két feltételezéssel élt.Először is, ez a pszichológiai bekapcsolódás fokozódik, ha valakit fizikailag izgat, pornót néz, vagy megfigyel egy partnert és érintkezik vele.Azt is feltételeztük, hogy a szex után a pszichológiai izgalom végül alábbhagy.

Túlélni az izgatottságot

Modellünk eredményei azt mutatják, hogy ha egy férfi pszichológiailag túlzottan izgatott lesz, akár a szex előtti kezdeti pszichológiai bekapcsolódási szint miatt, akár szex közben, az ronthatja az orgazmus elérésének esélyét.Ennek egyik magyarázata az, hogy ha valaki túlzottan izgatott, akkor túlságosan a szexuális teljesítményére vagy az orgazmus elérésére koncentrál.

Ez szorongást okozhat, ami maga is a pszichológiai túlstimuláció állapota.Ennek eredményeként az emberek olyan frusztráló állapotba kerülhetnek, hogy gyötrelmesen közel vannak a csúcsponthoz, de nem tudják elérni azt.A megoldás erre az, ha mentálisan kikapcsolod és lazítasz, hogy a pszichológiai izgalom csökkenjen.

Modellünk másik megállapítása, hogy a pszichés stimuláció hatására a fizikai izgalom szintje csökken.Bár ez ellentmondónak tűnhet, illeszkedik a körülbelül 15 évvel ezelőtti MRI-vizsgálatok adataihoz, amelyekben 21 férfit helyeztek be egy MRI-szkennerbe, és arra kérték, hogy önstimulációval, vagy saját eszközük segítségével hozza el magát az orgazmusig.

Az eredmények azt mutatták, hogy közvetlenül az orgazmus előtt az agy számos területe deaktiválódik.Ezek közé tartozik az amygdala (az érzelmek és a fenyegető ingerek feldolgozásáért felelős), a frontális kérgi régiók (szabályozza az ítélethozatalt és a döntéshozatalt) és az orbitofrontális kéreg (integrálja az érzékszervi bemenetet, és részt vesz az érzelmi és jutalommal kapcsolatos viselkedés döntéshozatalában).

Tehát az orgazmus az elengedéshez kapcsolódik – ez ugyanúgy mentális felszabadulás, mint fizikai.

Ugyanez az eredmény következik a Yerkes-Dodson törvényből is, amely több mint 100 évvel ezelőtt megállapította, hogy bizonyos feladatoknál az optimális fizikai teljesítmény közepes pszichológiai izgalmi szint mellett érhető el. Például a nehéz vagy intellektuálisan megterhelő feladatok alacsonyabb szintű izgalmat igényelhetnek (a koncentráció megkönnyítése érdekében), míg az állóképességet vagy kitartást igénylő feladatok magasabb szintű izgalmat igényelnek (a motiváció növelése érdekében).

Mi a következő?

A nőknek sokféle szexuális reakciójuk van, beleértve az egyszeri vagy több orgazmust is.

A legfrissebb adatok azt sugallják, hogy míg a heteroszexuális férfiak az esetek 95%-ában érnek el orgazmust, addig a heteroszexuális nőknél ez az arány alig 65%.

Szavazzatok. Ez anonim, nyugodtan beírhatjátok a valóságot. Én ezt a 95 %-ot nem hiszem el.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

7 gondolat erről: „(4198) Férfi orgazmus

  1. Anatómia professzorom kedvenc mondása: ” A kor előrehaladtával a potencia csökken, a libidó növekszik!”

    A szavazandó kérdésre visszatérve: mit nevezünk esetnek? Ha a pisztoly töltve van, elsüthető.

  2. 3. Pont ezért nem értem, van olyan, hogy kihúzom a pisztolyt, ami utána nem sül el? Mit nevezünk meg – így magunk között – egy férfinál orgazmusnak? Az ejakulációt? mert nem minden ejakuláció jár kielégüléssel, és nem minden kielégülés jár
    ejakulációval.. stb..

  3. Ez a szavazás kezd legalább olyan siralmas képet mutatni, mint korábban a tanárok melletti kiállásra adott válaszok… Lehet, hogy van összefüggés? 🙂

  4. A szavazás végeredménye az volt, hogy 50 % nevezhető normálisnak. Nekem az eredmény rendkívül meglepő. Én a normális választ 95 % örül vártam.

  5. 6 A fiatalabb generációt elbaszta a pornónézés:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük