(4177) Hatalom csökkentés

Tibor bá’ fordítása

CounterPunch

Kína, Brazília vezet az Egyesült Államok gazdasági hatalmának csökkentésében

Írta: W. T. Whitne
(sz: 1933.02.11.)

Az Egyesült Államok 200 évvel ezelőtt kihirdette a Monroe doktrínát, és azóta a latin-amerikai és a karibi ügyeket ennek megfelelően elrendezte. Ennek ellenére folytatódtak a nemzeti és regionális függetlenségért folytatott küzdelmek, ahol a szegények és marginalizált osztályok ellenálltak. Végül lettek őslakos mozgalmak, munkaerő-mozgások, valamint a progresszív és szociális kormányok. Kuba forradalmi kormánya 63 éve tartja fenn magát.

Lehet, hogy az Egyesült Államok politikai hatalma gyengült, de az Egyesült Államok ellenőrzése a régió gazdaságai felett, továbbra is erős.

1944-ben 44 szövetséges nemzet megállapodott, hogy különféle valuták értéke az amerikai dollár értékéhez igazodik, nem pedig az arany értékéhez. Azóta a nemzetek az amerikai dollárra támaszkodtak, mint tartalék valutára, külkereskedelem és banki tranzakciók esetén.

Mi a helyzet? Az Egyesült Államok az első helyen állt az áruk előállításában és marketingjében, így feltehetően a dollár értéke stabil és kiszámítható marad. A dollár könnyen hozzáférhető lenne a bankárok és a kereskedők számára, és értékelése egyértelmű lenne. A nemzetek a devizatartalékot is felépíthetik az általuk felhalmozott dollárral az egyre inkább eladósított Egyesült Államok által eladott kötvények formájában.

Az Egyesült Államok részesül előnyben. A dollárt érintő valutacserékben az amerikai vállalatok és az egyének csak csekély kiegészítő költségeket viselnek. Az amerikai importőrök tudják, hogy minél inkább feljebb tolják a dollár értékét, annál olcsóbbak lesznek, amiket külföldön vásárolnak. Az Egyesült Államok külföldi hitelfelvételi költségei viszonylag alacsonyak, mivel az Egyesült Államok kötvényei és az általuk képviselt befektetések dollárban különféle okokból vonzóak.

A dollár dominanciája fájdalmat okozott külföldön. Az Egyesült Államokba irányuló exportőrök akkor szakítanak nagyot, amikor a dollár csere értéke gyengül. Az amerikai áruk importőrei veszítenek, amikor a dollár megerősödik.

A legfontosabb, hogy az Egyesült Államok kormányának lehetősége nyílik az ellenséges országok megbüntetésére azáltal, hogy a dollárt használják a nemzetközi tranzakcióknál. Ez olyan gazdasági szankciókat vezet be, amelyek megkövetelik, hogy a dollárt ne használják fel egy megcélzott ország tengerentúli tranzakcióiban. Az Egyesült Államok Pénzügy Minisztériuma bünteti a nem engedelmeskedő külföldi bankokat és vállalatokat. A szankcionált nemzetek között szerepelt Kuba, Irán, Észak-Korea, Szíria, Venezuela, Nicaragua, valamint az utóbbi időben Kína és Oroszország is.

Az Egyesült Államok kormányának a gazdasági szankciók gyakori igénybevétele nagymértékben hozzájárult egy új nemzetközi valutarendszer megteremtéséhez. Az Egyesült Államokat az Iráni, Venezuelai és Afganisztáni bankbetétek elkobzása szintén ösztönözte a változás iránti felhívásokat.

Március 29 -én Kína és Brazília bejelentette, hogy saját valutáikat fogják használni  az egymással folytatott kereskedelemben. Brazília legnagyobb kereskedelmi partnere Kína. A kínai Renminbi valuta jelenleg Brazília valutatartalékának fő részét képezi.

2023 elején Brazília és Argentína javasolta az együttműködést a közös valuta megteremtése érdekében. A latin-amerikai és a karibi államok (CELAC) közössége januári ülésén, a brazil elnök, Lula Da Silva azt állította, hogy „ha rajtam múlik, akkor egységes valutát népszerűsítenék a régió számára”. Ezt „Sur”-nak (dél) nevezi. Az Alba Regionális Szövetség 2009-ben egy „Sucre” nevű elektronikus valutát javasolt, amelynek célja a dollárfüggőség csökkentése.

A volt brazil elnök, Dilma Rousseff az új, Sanghajban székelő fejlesztési bank nemrégiben kinevezett vezetője, aki kiszolgálja a BRICS Nemzetek (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) érdekeit. A bank az Egyesült Államok által irányított IMF és Világbank alternatíváját képvisel.

A dollárfüggőségtől való elmozdulás másutt is nyilvánvaló.

A közelmúltban egy orosz-indiai „stratégiai partnerség” fórumon egy orosz tisztviselő bejelentette, hogy a BRICS államok új valutát fognak létrehozni, és hogy a hivatalos bejelentést a Dél-Afrikában, az augusztusi BRICS csúcstalálkozó ülésén fogják közzétenni.

A BRICS-országok „a globális népesség 40% -át és a globális GDP egynegyedét” teszik ki. A People’s Dispatch szerint Irán és Szaúd -Arábia, a közelmúltban béke megállapodást írt alá, és hamarosan csatlakoznak a BRICS-hez. Egyiptom, Algéria, az Egyesült Arab Emírségek, Mexikó, Argentína és Nigéria nyilvánvalóan megfontolás állapotában vannak. Az új valuta fedezete nem egy másik valután, hanem a „termékek, ritka földi ásványi anyagok vagy termőföld” értékén fognak nyugodni.

Irán és Oroszország januárban megállapodtak a Swift Banking System, az Egyesült Államok dollár dominanciájának kiszolgálására szolgáló amerikai eszköz megkerülését szolgáló módszerekről. Az Egyesült Államok szankcióinak elkerülése érdekében a két ország tranzakcióit saját valutában rendezik.

A márciusi csúcstalálkozón az orosz és a kínai vezetők megismételték a kétoldalú kereskedelem kibővítésére és a saját valutájuk felhasználására irányuló szándékukat. Kína egyre inkább saját valutáját használja az ázsiai, afrikai és latin -amerikai országokkal folytatott tranzakciók során. A jüan „a Globális Idők szerint a világ ötödik legnagyobb fizetési valutájává, harmadik legnagyobb valutájává és ötödik legnagyobb tartalék valutájává vált”.

Szaúd-Arábia az olaj és a földgáz értékesítését dolláron kívüli valutákban is végzi. Kína időnként Jüanban fizet az Arab -öböl Nemzeteinek.

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagállamainak pénzügyi miniszterei és kormányzói március 28-án találkoztak Indonéziában. A napirendjük elején „megbeszélések voltak az amerikai dollártól, euróból, jen-től való függőség csökkentése érdekében. Az ASEAN nemzetek, a 10 délkelet-ázsiai nemzet szövetsége, digitális fizetési rendszert dolgoz ki a tagállamok tranzakcióihoz.

A dollár dominanciája valószínűleg elveszíti vonzerejét az otthonhoz közelebb. Jim O’Neill, a Goldman Sachs volt vezető közgazdásza azt állítja, hogy az Egyesült Államok dollárja túlságosan domináns szerepet játszik a globális pénzügyekben. Amikor a Federal Reserve Board megkezdte a monetáris szigorítás periódusait, vagy az ellenkezőjét. A hatások drámaiak voltak.”

Gillian Tell, a Financial Times szerkesztőbizottságának elnöke megjegyzi, „aggodalmak merülnek fel, hogy az amerikai banki zavarok, az infláció és a fenyegető adósság-mennyezeti csata a dollár alapú eszközöket kevésbé teszi vonzóvá ” Ráadásul: „A multipoláris minta sokk lehet az amerikai politikai döntéshozók számára, tekintettel arra, hogy mennyi külső finanszírozást igényel az Egyesült Államok.”

Az argentin közgazdász, Julio Gambina Bemoans „A világgazdaságban a rendellenességet, [és] az egyoldalúságot az Egyesült Államok szankciói képviseli”. A március 29-én egy interjúban Gambina rámutat arra, hogy „a vagyonnak van apja és anyja: munka és természet”.

Hozzáteszi, hogy: „Latin-Amerika és a Karib-térség, ahol legjobban növekszik  az egyenlőtlenség, a magasan képzett munkásosztálybeli, hajlandó továbbvinni a vagyon termelését. Megállapítottuk a szuverén fejlesztéshez szükséges közös eszközöket, amelyek révén népeink érdekeit,  a természet, az élet és a társadalom reprodukcióját védik. ”

T. Whitney Jr. nyugdíjas gyermekorvos és politikai újságíró, aki Maine -ben él.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük