(4164) Objektív valóság

Tibor bá’ fordítása online

A fizika nagy titkai: létezik-e objektív valóság?

(sz: 1933.02.11.)

Nehéz elvetni azt az intuíciót, hogy létezik egy valós és objektív fizikai világ. Ha látok egy esernyőt a polc tetején, feltételezem, hogy te is látod, mert ott van. És ha nem is nézek az esernyőre, elvárom, hogy ott is maradjon, amíg nem lopja el valaki. De a kvantummechanika elmélete, amely az atomok és részecskék mikrovilágát irányítja, tagadja ezt a józan felfogást.

A kvantumelmélet szerint minden rendszer, például részecskék, leírhatók egy hullámfüggvénnyel, amely idővel változik. A hullámfüggvény lehetővé teszi, hogy a részecskék több egymásnak ellentmondó tulajdonságot tartsanak fenn, például egy időben több helyen legyenek – ezt szuperpozíciónak nevezik. De furcsa módon ez csak akkor van így, ha senki sem figyeli.

Bár a szuperpozícióban minden potenciális hely bizonyos valószínűséggel megjelenik, a második alkalommal, amikor megfigyeljük, a részecske véletlenszerűen választ egyet – megtörve a szuperpozíciót. A fizikusok ezt a hullámfüggvény összeomlásának nevezik. De miért kellene a természetnek másként viselkednie attól függően, hogy ember nézi-e vagy sem? És miért kellene véletlenszerűnek lennie?

Nem mindenki aggódik. „Ha mindent meg akarunk magyarázni véletlenszerűség nélkül, amit kísérleteink során megfigyelhetünk, akkor nagyon furcsa és hosszadalmas magyarázatokon kell keresztülmenni, amik sokkal kényelmetlenebbek számomra” – érvel Marcus Huber, a Bécsi Technikai Egyetem kvantuminformáció-professzora. És valóban, megszabadulhatsz a véletlenszerűségtől, ha elfogadod, hogy a jövő befolyásolhatja a múltat, hogy minden mérésnek több eredménye van, vagy hogy az univerzumban minden előre meghatározott az idők kezdete óta.

Egy másik probléma, hogy a kvantummechanika ellentmondásos tényeket prezentál. Képzeljünk el egy tudóst, Lisát, aki egy laborban egy részecske helyét méri. Mielőtt kolléga, Nikhil bekopogtatna a labor ajtaján, és megkérdezné, milyen eredményt látott, Lisát úgy mérte, hogy mindkét ág szuperpozíciójában van – az egyik, ahol a részecskét látja itt, a másik pedig ott. De ugyanakkor maga Lisa is meg lehet győződve arról, hogy határozott válasza van arra, hogy hol van a részecske.

Ez azt jelenti, hogy ez a két ember azt fogja mondani, hogy a valóság állapota más – eltérő tényekkel rendelkeznek arról, hogy hol van a részecske.

Vannak más furcsaságok is a kvantummechanikában. A részecskéket úgy lehet összegabalyítani, hogy valamilyen módon azonnal megosszák egymással az információkat, még akkor is, ha például fényévnyire vannak egymástól. Ez megkérdőjelezi egy másik általános intuíciót: azt, hogy az objektumoknak fizikai közvetítőre van szükségük az interakcióhoz.

A fizikusok ezért régóta vitáznak arról, hogyan értelmezzék a kvantummechanikát. Igaz és objektív leírása lenne a valóságnak? Ha igen, mi történik az összes lehetséges eredménnyel, amelyet nem mérünk? A sokféle világértelmezés azt állítja, hogy megtörténnek, de párhuzamos univerzumokban.

Az értelmezések egy másik csoportja, gyűjtőnéven a koppenhágai értelmezés, azt sugallja, hogy a kvantummechanika bizonyos mértékig felhasználói kézikönyv, nem pedig a valóság tökéletes leírása. „A közös koppenhágai értelmezések legalább részben visszalépést jelentenek a fizika teljes mértékű leíró céljához képest” – magyarázza Chris Timpson, az Oxfordi Egyetem fizikafilozófusa. „Tehát a kvantumállapot az a dolog, ami leírja ezeket a csodálatos szuperpozíciókat, de csak egy eszköz a makroszkopikus mérési forgatókönyvek viselkedésére vonatkozó előrejelzések készítéséhez.”

De miért nem látunk kvantumhatást emberi léptékében? Chiara Marletto, az Oxfordi Egyetem kvantumfizikusa kifejlesztett egy konstruktor elméletnek nevezett meta elméletet, amelynek célja, hogy az egész fizikát felölelje, pusztán olyan egyszerű elveken alapulva, amelyek a világegyetem fizikai átalakulásai végső soron lehetségesek, illetve lehetetlenek és miért.

Reméli, hogy segíthet megérteni, miért nem látunk kvantumhatásokat az emberek makroszkopikus léptékében. „Nincs semmi olyan [a fizika törvényeiben], ami azt mondaná, hogy lehetetlen emberi léptékű kvantumhatásokat elérni” – mondja. „Tehát vagy felfedezünk egy új elvet, amely szerint ezek valóban lehetetlenek – ami érdekes lenne –, vagy ennek hiányában inkább arról van szó, hogy a laboratóriumban jobban meg kell teremteni a feltételeket ezeknek a hatásoknak a megvalósításához.”

Egy másik probléma a kvantummechanikával, hogy nem kompatibilis az általános relativitáselmélettel, amely a természetet a legnagyobb léptéken írja le. Marletto a konstruktor elméletet használja, hogy megtalálja a módját a kettő kombinálásának. Olyan kísérletekkel is előállt, amelyek ilyen modelleket tesztelhetnek – és kizárják a kvantummechanika bizonyos értelmezéseit.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16 gondolat erről: „(4164) Objektív valóság

  1. Te melyik farkast eteted? A feketét vagy a fehéret?

    Van egy indián tanmese, amely arról szól, hogy valójában mindenkiben ott van a jó és a rossz, mint lehetőség. A mi figyelmünk és választásaink iránya alapján élhetünk ilyen vagy olyan életet. A fekete és a fehér farkas közösen teremt bennünk egyensúlyt…

  2. Tia után objektív valóság..

    Őőőööaaa aőő ,aaa…

  3. Röviden: Igen, létezik.
    Hosszabban: De nem számunkra. Számunkra nincs objektív valóság még szubatomi szinten sem, lásd kettős réskísérlet. „A megfigyelés ténye megváltoztatja az objektív valóságot” – mondják a fizikusok.
    De mi van, ha a megfigyelés ténye nem az objektív valóságot, hanem az objektív valóság általunk való érzékelését változtatja csak meg?

  4. 3. ötlet

    Tibor bá’ is lehetett a dupla-Tia elkövető.
    Ugyanis azt szerintem láthatja hogy mely országból hányan néznek rá a blogjára. Általam ismerősöm benézeget háború témát olvasva, az pedig Ausztriát jelenti IP szerint. Tibor bá’ megkockáztatta, hogy eljut hozzám.
    Mivel elszabadult itt megint az antitábor Covid-ügyben, ezt Tibor bá’ elunta, gondolta magában Tia rendet tudna tenni. De csak nem kerültem elő. Na ekkor Tibor bá’ úgy gondolta beír magának ál-Tia-ként, aztán ha olvasom mi zajlik, akkor előkerülök. Bejött a gondolatmenet.
    De ha nem sikerült volna, akkor előállított volna egy újabb duplikátot, aki az ellen-Tia ellentéte lett volna, hasonlítva rám, tehát az eredetire.
    Elvégre csak Tibor bá’ ismeri az IP-címeket, mailcímeket..
    Az IQ-ja ehhez a verzióhoz Tibor bá’-nak megvan. Amit viszont nem feltételezek róla, hogy invesztált volna ennyi időt egy ál-Tiára. Sőt örült, hogy nem kell annyi baszdmegolást olvasnia. Illetve szimplán elküldi Tibor bá’ is az eszetleneket a jó francba.
    Ezt tényleg az amishok-ra hasonlító ellen-banda csinálhatta.
    A stílusomat azonban nem sikerült leutánozni.

    Viszont szerintem ezzel végérvényesen véget lehet vetni az ellentábornak. Ahogy kuss is lett. Ha Tibor bá’ volt, sikeres volt (de ezt többször nem lehet eljátszani, egyrészt mert megmondtam hogy csak ezzel a mailcímemmel vagyok/voltam jelen az oldalon, másrészt akkor ezt bárkivel elő lehetne adni, és akkor már rendesen írkálna bárki bárkinek a nevében…Mindjárt írok L.S. nevében egy oltásos sikersztorit 😀 – megérdemelné a nácizása miatt)

    Konklúzió: Ha az ellentábor ekkora ökör, akkor ez öngól lett.

  5. 5

    Tia külön egy „ötlet”-et nem szólít meg.

    Téged még Tibor bá felesége is kizavart a legelőre fent említett topic alatt.

    Hogy ki a Tia,aki IP-jét sok meló visszakeresni,de van egy „hamis Tia” és egy „valós” Tia.

    Nem igazán érdekel a gubancolás,horgászat közben is rühellem.Oldjátok meg.

  6. 6. ötlet

    De, bizony megszólítottalak, így külön.

    Igen, az is stimmel hogy Tibor bá’ felesége és a legelő. Pontosan ebből lett „örök harag”, ugyanis van itt jópár hímsoviniszta (akik nemcsak férfiak).

    Mindenkinek:
    Mennyire meglepődnének itt némelyek személyesen. Mennyire behúznák a farkukat..

    Putin nem ad most elég témát? Be kellett covidulni, de nélkülem az se ment? Ilyen unalmas az élet arrafelé?

  7. 5 & 7 – Tia:
    Látom ügyeletet kaptál Nagypéntekre 😀 . Van nekem elég munkám a bloggal, nem csinálok mellé feleslegesen még többet.

  8. 5. Tia
    Hát ez se egy piskóta konteó! 🙂
    Kezd ez a story a hasonlítani a „Troll a konyhában” című műsorra! 🙂

  9. Most vagy ügyelek, vagy egyidőben több helyen vagyok. 🙂
    Az objektív valóság pedig esetemben azért nem tud megvalósulni ezen a blogon, mert a kiindulópont errefelé ez:
    Mi van a lába között? Miért az van a lába között? Mert ugye ha az van a lába között, akkor a fejében vajon mi lehet? De ha már az van a lába között, akkor annak az inverze is a lába között van? Sőt, mindenki inverze ott volt vagy ott akart lenni a lába között?

    Aztán ettől kezdve tök mindegy mi van a Coviddal. Majd ha nem nőből leszek akkor lesz itt objektív a valóság.
    Többet kellett védekeznem itt, mint a valóságban úúgy „objektíven”.

    Kellemes húsvétot, és ha előkerül egy Tia aki más a Coviddal, akkor az a Tia nem Tia 😉
    Elmentem hosszútávra „Gyes”-re akkor innen is, hátha az elfogadott errefelé nőként.

  10. 10 – Tia:
    Azért ez a hozzászólás elég zagyvára sikerült. Talán kevesebbet kellene foglalkoznod a lábad közével.

  11. 5. Tia
    Mindjárt írok L.S. nevében egy oltásos sikersztorit ? – megérdemelné a nácizása miatt)

    Miért kell annyira zokon venni a lenácizást, nem értem!?!
    Nem ez folyik most is Globális szinten?
    Kik vezetik ma az emberi társadalmunkat?
    Nézzünk egy pár ember körmei alá?

    Claus Schváb
    Klaus Schwab professzor, a Világgazdasági Fórum alapítója és ügyvezető elnöke több mint négy évtizede áll a globális ügyek középpontjában.

    Klaus Schwab eredete

    Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum (WEF) alapítója egy kedves öregember, aki csak az emberiség javát tartja szem előtt? Vagy Schwab egy náci kollaboráns fia, aki kihasználta a kényszermunkát, és segített a náciknak kifejleszteni az első atombombát?
    Klaus Schwab náci származása!
    Α WEF alapítójának, Klaus Schwabnak az apja, Hitler bizalmasa, iparos és fasiszta Eugen Schwab náci katonai egyenruhában!
    A WEF alapítójának, Hitler bizalmasának, náci egyenruhás Eugen Schwab iparosnak az apja! Neki volt az Escher-Wyss cég, amely kényszermunkát alkalmazott a náci hadigépek gyártásához, és támogatta a nukleáris programjukat!

    Klaus Schwab beszédéből Davosban:

    „Tisztázzuk, a jövő nem csak úgy megtörténik, hanem Mi építjük azt, egy erős közösség itt ebben a teremben.”
    „Megvannak az eszközeink a világ sorsának rákényszerítésére”!!!

    A világnácizmus revizionizmusa és revansizmusa a Nagy Újraindítás révén valósul meg. A Great Reset a második világháború legyőzött elégedetlenjeinek nagy revíziója, hogy ismét érvényesüljenek …

    dimpenews.com
    Η ναζιστική καταγωγή του Klaus Schwab του επινοητή της ”Μεγάλης Επαναφοράς”! O πατέρας του ιδρυτή του WEF έμπιστος του Χίτλερ, βιομήχανος Eugen Schwab με ναζιστική στολή! Είχε την εταιρεία Escher-Wyss που χρησιμοποίησε καταναγκαστικά έργα για παραγωγή μηχανημάτων για πολέμους Ναζί και υποστήριξε το πυρηνικό τους πρόγραμμα!

    Megdöbbentő, hogy Ursula von der Leyen felmenői dúsgazdag rabszolgatartók voltak?

    /https://vilaghelyzete.substack.com/p/megdobbento-hogy-ursula-von-der-leyen?utm_source=post-email-title&publication_id=988923&post_id=112230509&isFreemail=true&utm_medium=email&fbclid=IwAR0TSyHtZnEhPxEAvx6BrFtqq3cSGlX1m2jpILAxEfNRhEJizwe071_b-7k/

    „Az európai országok óriási bajban vannak az EU által elhatározott szankciók miatt. Elszabadult az infláció, bezártak a gyárak, az emberek nem tudják kifűteni a lakásokat és hideg munkahelyeken dolgoznak.
    Mit csinál mindeközben az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyen ahelyett, hogy az általuk okozott problémák megoldásán dolgozna? Elrepül a svájci Davosba, hogy találkozzon Klaus Schwabbal, a semmilyen hatalmi legitimációval nem rendelkező marxista milliárdossal, aki évek óta a magántulajdon megszüntetésén munkálkodik. A világ legnagyobb hatalmasságait évről évre magához rendelő szervezet fő célkitűzése így jellemezhető: „Ne legyen semmid, mert akkor leszel boldog.” Schwab és a hasonszőrű elborult milliárdosok a gazdaságot akként akarják újraszervezni, hogy az emberek ne rendelkezzenek magántulajdonnal, hanem mindenhez szolgáltatások útján jussanak hozzá. Öröklakás helyett mindenki érje be bérleménnyel, a családi autó helyett mobiltelefonról vigyen el közösségi miniautót, amikor máshogy nem tud eljutni az úti céljához. De a legjobb persze, ha nem megy sehova, hiszen azzal is csak terheli a BOLYGÓT. Hogy biztos lakás és autó nélkül jelentős akadályokba ütközik a kisgyermekes élet megszervezése?
    A Davosba magán repülőgéppel érkező milliárdosokat ez nem zavarja, hiszen az ő gyerekeiket sofőr viszi a nemzetközi magániskolába. Az átlagember meg a legjobb, ha nem vállal gyereket, hiszen – szerintük – amúgy is túlnépesedett a BOLYGÓ.

    Miről is szólt Davos?
    Lánczi Tamás
    politológus

  12. 7. 10. Tia
    Nagy meglepetést nem tudnál okozni, már csak azért sem mert totálisan nem érdekel senkit. Akkor vegyél fel férfi nicknevet s meglátod fix az lesz a végeredmény, mert normális ember ilyen műveletlen, megalázó, lenéző, lekezelő stílust nem tolerál. Itten senki nem henceg a szakmájával, pedig vannak akik megtehetnék, hanem racionálisan érvelnek, mindenkit egyenlőnek tekintve, gondolkozz, az imposztor miért használja a neved. Tibor bá’ előtt pedig emelem kalapom hogy ilyen visszafogottan, megértően tud viszonyulni hozzád, mikor egy ilyen csitri megromlott asszony ilyen hülyeségekkel rabolja az időt meg energiát.

  13. Ejha, valamiről lemaradtam.
    Egy biztos, ez a hozzászóláslánc tökéletes iskolapéldája az objektív valóság keresésének, mármint ami engem illet. De nem, nem akarom tudni!
    Bocs mindenkinek, balfék módon én meg a lefordított cikkre reagáltam…

  14. „A hullámfüggvény lehetővé teszi, hogy a részecskék több egymásnak ellentmondó tulajdonságot tartsanak fenn, például egy időben több helyen legyenek – ezt szuperpozíciónak nevezik. De furcsa módon ez csak akkor van így, ha senki sem figyel ”

    Szerintem nem maradtál le semmiről,főleg nem balfék módon.

    Legalább is ami engem illet 3.-ban virágnyelv formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük