(416) Tibor bá blogja – Mondom a magamét

önarcképA Máriahalmi Faluvédő Egyesülettől (www.faluvedo.hu) – különben a Bogrollon megtalálható – 4 DVD lemezből álló albumot hozott létre, és küldött nekem egy tiszteletpéldányt „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” címmel. Végignéztem, mert várhatóan én is szerepelek rajtra, de természetesen maga az anyag is érdekelt. A máriahalmiak munkája egy igazi siker történet. Amit akartak, az profi szinten meg is  valósították, csak gratulálni lehet nekik a mind technikailag, mind tartalmilag jó munkáért. Viszont tartalom alatt, nem a tényeket, hanem a tartalmas mellébeszélést értettem. Nagyon sok magyar és külföldi szakembert kérdeztek meg a véleményükről, és nekem ezzel van a bajom. Ugyan itt-ott beidéznek olyasmit, hogy a véges Földön végtelen gazdasági fejlődésben csak az őrültek hisznek és a közgazdászok. De ezt követve sokan hosszú perceken keresztül beszélnek az energia takarékoskodás módjairól, az alternatív energiákról, megújuló energiákról (amik nincsenek). Akkor most minden meginterjúvolt őrült vagy közgazdász? Vizet prédikál és bort iszik? Nem, dehogy, nem merik végiggondolni, mert akkor kiderülne, hogy most jön a vég.

Abban a kőszénben, nyersolajban és földgázban lévő szénatomok, amiket most a felszínre hoznak és elégetnek,  valamikor mind-mind széndioxid formát öltött és a Föld klímája elképesztően meleg volt, amit a geológusok Paleocén-Eocén Termikus Maximum (PETM) néven emlegetnek. Ez körülbelül 55,8 millió évvel ezelőtt volt. Nézzétek meg milyen meleg volt vonatkozási hőfoknak kijelölt 1950-1980 időszakhoz viszonyítva. Akkor kábé 20.000 év alatt a globális hőmérséklet 12 °C-al lett magasabb (az 1980-asnál), és az élőlények nagy része kihalt.

g

Trópusi erdők már a Devon korszakban is voltak (durván 400 millió évvel ezelőtt), de a rothadáshoz szükséges mikrobák nem. Ezért a fákból humusz helyett szén és olaj lett. Ezek azok a fossziliák, amiket az emberiség az ipari forradalom óta folyamatosan eléget. Olajban kb. a felét már sikerült visszaküldeni az atmoszférába CO2 formájában. Ha még a föld alatt lévő fossziliákat is felszínre hozzuk, és azokat is elégetjük, akkor sikeresen visszahozzuk a PETM korszakot.

De a kérdést nem úgy kell feltenni, hogy visszahozzuk-e. A helyes kérdés ez: Abba hagyjuk-e a szén, gáz és nyersolaj égetését? Ezt gondoljátok végig. Abba hagyjuk-e? Nem kell sumákolni, abbahagyjuk-e vagy sem? Na ugye! Te is tudod, hogy addig fogjuk égetni, amíg van. A világon naponta állítanak üzembe szénerőműveket. Egy szénerőművet nem 2-3 évre, hanem 30-50 évre építenek. Építenék, ha nem akarnák használni? Ne a politikusok szövegére figyeljetek, mert beszélni, ígérgetni könnyű. Nézzétek a tetteiket. Vagy nézzétek saját tetteiteket! Lecsökkentett fűtéssel, pulóverben ülsz-e a 18 °C fokú szobádban? Van rá egy fogadásom, hogy nem. A múlt nyáron saját kocsival mentél-e a Balatonra, vagy MÁV-val? Lefogadom, ha mentél, akkor kocsival. Karácsonykor milyen gyümölcsöt fogsz enni, magyar almát vagy Dél Amerikából ide repített banánt? Éva nagymamája Helvéciáról gyalog járt be (és vissza) a 11 km-re lévő Kecskemétre. Napjainkban, ha egy szárnyvonalat megszüntetnek, mert naponta csak 14-en használják, akkor a falú fel van háborodva, és a győztes párt visszaállítja. Nem, mert ilyen gazdagok vagyunk, hanem mert ennyire kényelmesek. Vállalnád, hogy téli esténként petróleumlámpa mellett olvas, „energia takarékos” mini fénycső helyett? Ugye, hogy nem. Ezért nem fogjuk abbahagyni a fossziliák égetését. Akkor pedig marad az emlősök kihalása.

Tudom mire gondolsz, az alternatív energiákra. Önámítás! Illetve ragyogó üzlet egyeseknek. Árapály, szél, geotermikus, napsugár? Ezekhez berendezések kellenek, amiket le kell gyártani, és ami a legfontosabb, időnkét meghibásodnak és újabb és újabb alkatrészek kellenek hozzájuk, amikhez fémek kellenek, szerszámgépek. A fém és szerszámgép gyártáshoz megint csak energia kell. Nincs  miért harcolni, egyre gyorsabban használjuk el a Földet, kihalásunknak éppen itt az ideje, hogy regenerálhassa magát. Persze fogja, de azt már nem érjük meg.         

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

Egy gondolat erről: „(416) Tibor bá blogja – Mondom a magamét

  1. Látom az utolsó bekezdésben az alternatív energiákat. Eddig azt hittem, hogy ezek a fosszilis energiahordozók kiváltására kellenek, de most kaptam a Mérnökbázis hírlevélben egy olyan cikket, amely szerint még a napenergia is az olajkitermelést szolgálja: http://www.mernokbazis.hu/cikkek/magma-mint-uj-energiaforras

    És egy újabb alternatív energiaforrás (ugyanabban a hírlevélben volt), magmaenergia: http://www.mernokbazis.hu/cikkek/magma-mint-uj-energiaforras

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük