(4137) Az utolsó európaiig

Tibor bá’ fordítása online

Gilbert Doctorow

A washingtoni forgatókönyv második fázisa szerint Oroszországgal az utolsó európaiig kell harcolni

(sz: 1933.02.11.)

Legutóbbi esszém a belga és francia munkásvezetők fejetlenségéről szólt, miközben Róma égése közben hegedültek. Ez számos kapcsolatfelvételi üzenetet váltott ki, amelyek túl fontosak voltak ahhoz, hogy magamban tartsam.A kérdés az, hogy miként értelmezzük az Ukrajnában zajló háború további lefolyásának forgatókönyvét. A jelenlegi intenzitás mellett évekig tart, vagy pusztító eszkalációtól kell tartani a következő hónapokban, amikor a beígért ukrán ellentámadás beindul.

Engedjék meg, hogy előre elmondjam, senki sem tudja biztosan. Egyes megfigyelők azonban a washingtoni rendszeren belüli szakadásokra mutatnak rá, különösen a külügyminisztériumban, hogy Oroszország mennyire határozottan reagál a vörös vonalak megsértésére.

Vlagyimir Putyint hibáztathatjuk a visszafogottságért, amelyet a washingtoni hatalmi csarnokokban félreérthetetlenül gyávaságként vagy határozatlanságként értelmeztek.Ha hibáztatjuk Oroszország szándékainak félreértelmezését, az nem változtat semmin.Az eredmény az, hogy a washingtoni berendezkedés háborúpárti oldala olyan intézkedéseket sürget az elnöktől, amelyek a közeljövőben egy teljes háború kitörését kockáztatják Oroszország és az európai hatalmak között.

Inkább „európai hatalmakat” mondok, mint a NATO-t, mert szinte minden kommentátor egyetért abban, hogy az Egyesült Államoknak nem áll szándékában saját katonáit és hazáját kockára tenni, amikor önfeláldozó meghatalmazottaival játszhat.Azt, hogy az európai vezetők  elfogadják az ilyen szabályokat, nyilvánvalóan bizonyítja Schulz német kancellárnak az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatos hallgatása.

Az ukrán háború első állomása az USA forgatókönyve szerint az volt, hogy harcoljunk Oroszország ellen az utolsó ukrán katonáig. A második szakasz az Oroszország elleni harc az utolsó európaiig.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államok hatalmas mennyiségű katonai hardvert szállított a németországi Bremerhavenbe és a lengyelországi Gdanskba, amelyeket nem Kijevnek szánnak, hanem készültséget jelent egy Oroszországgal szemben vívott háborúra, amit ezen államok bármelyike megvív, és ehhez NATO támogatásra van szükség.

Egy héttel ezelőtt Izlandon keresztül érkezett Európába a nukleáris háborúban a harcokat koordináló amerikai „végítélet repülők” egyike. Okos megfigyelők megjegyezték, hogy ez egy olyan gyakorlat lehet, amelynek célja az Oroszország elleni nukleáris támadások előkészítése olyan robbanófejek és szállítórendszerek felhasználásával, amelyek már európai földön vannak.

Emlékezzünk arra, hogy Victoria Nuland, mind  továbbra is legfontosabb személyiség a külügyminisztériumban hogyan vélekedett. Ez az a hölgy, aki a 2014. februári, Janukovics ukrán elnököt megbuktató államcsínyt tervezve a felvételek szerint azt mondta az Egyesült Államok akkori kijevi nagykövetének, hogy „basszák meg az EU-t” Nos, a nyilvános információk szerint ma pontosan ezen ügyködik, és mi, európaiak benne vagyunk a levesben.

Állítólag a Nuland követeli leghangosabban a nagy hatótávolságú precíziós rakétákat Kijev számára a Krím elleni nyári támadáshoz, ami minden bizonnyal az orosz válaszlépések során az erőszak mértékét megváltoztatja, ami esetleg a lengyelországi logisztikai központok elleni csapásokat vonhatja maga után.

Ez nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok egyidejűleg ne készítene tartalék forgatókönyvet arra az esetre, ha az oroszok a fő gonoszt támadnák, nem pedig az európai végrehajtókra.Az elmúlt héten állítólag az Egyesült Államok légi erejének nukleáris B-52-es bombázója szimulált egy támadást Szentpétervár ellen.

Végezetül megkérdezem azokat az európai olvasóimat, akik vezető szerepet töltenek be a pénzintézetekben, a vagyonkezelésben, a feldolgozóiparban, a globális hajózásban, az egyetemeken és a széles körben elismert agytrösztökben, és arra kérem önöket, hogy használják hangjukat nyilvánosan és magánéletben, hogy megmentsék Európát attól a katasztrófától, amely néhány hónapon belül érhet bennünket.

A veszély csak akkor múlik el, ha több európai államfő is csatlakozik Orbán Viktorhoz, akik a Kijevi fegyverkezés leállítását és az azonnali tűzszünet mellett szavaznak.Most olyan béketárgyalásokra van szükségünk Moszkva és Kijev között, amelyek a semleges Ukrajna elvén alapulnak.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

67 gondolat erről: „(4137) Az utolsó európaiig

  1. Nuland az utolsó nem zsidó ember életét is feláldoznám Oroszország leigázásáért.

  2. Egy mítosz halála

    Az amerikaiaknak fel kell ébredniük a poszt-unipoláris világ realitásaira, mielőtt túl késő lenne!

    Miközben tanúi vagyunk a különböző fősodrású narratívák összeomlásának, különösen az Egyesült Államok és a NATO ukrajnai háborúját Oroszországgal körülvevő narratíváknak, az amerikaiaknak el kell kezdeniük újraértékelni az amerikai nemzeti vezetésről alkotott elképzeléseiket. A legtöbb amerikai polgárnak fogalma sincs arról, hogy milyen nagy az eltérés a kormányuk tengerentúli tettei és a szócsöveitől hallott történetek között. Ennek eredményeképpen az amerikaiak akaratlanul is támogatnak mindenféle külföldi műveletet, miközben nem vagy alig értik, hogy valójában mi is történik. Évekig félrevezette őket egy állandó propagandakampány, amely csak most kezd összeomlani.

    Az Egyesült Államok egypólusú hegemóniájának végét éljük a világ nagy része felett. Amíg az (amerikai) polgárok nem kezdik felismerni kormányuk politikai csalásainak nagyságrendjét, addig egyre nehezebb lesz megérteni az Egyesült Államok változó globális helyzetét és alkalmazkodni az országunkról világszerte sokak által kialakított egyre negatívabb megítélés hatásaihoz.

    A II. Világháború óta és különösen a Szovjetunió összeomlása után az Egyesült Államok volt a domináns és egyedüli világhatalom. Ahelyett, hogy békefenntartó és becsületes „világrendőr” lett volna, az USA egyre inkább destabilizáló zsarnokká vált. Világszerte sok vezető vonakodott beszélni az amerikai külpolitika egyre destruktívabb természetéről, mert féltek a büntetéstől. De ahogy az USA tekintélye és hatalma csökken, a világ nagy részei olyan megállapodásokat keresnek, amelyekkel megvédhetik magukat az amerikai rablástól.

    A legtöbb amerikai nem érti, hogy miért történnek ilyen átrendeződések, köszönhetően annak a folyamatos propagandának, amely arról szól, hogy Amerika a „legnagylelkűbb”, a „kivételes nemzet”, a „nemzet, amely félreteszi érdekeit a világ javára”, a „szabályokon alapuló rend védelmezőjeként” a „jó fontos forrása” a világon, és mindig nagy felelősséget visel a nemzetközi rendszer és a gyenge nemzetek védelmében a rossz szereplőkkel szemben, és így tovább. Számos forrás szerint az USA által okozott háborúk közvetlenül több mint 10 millió ember haláláért felelősek a II. Világháború óta. A neokonzervatívok gúnyolódni fognak ezeken a tényeken és forrásaikon, de a világ nagy része ezt igaznak tartja.

    A legtöbb amerikai nem tudja elfogadni ezeket a véleményeket, mert ellentmondanak annak a narratívának, amelyet a mindenütt jelenlévő állami propagandagépezet ad nekik. Miközben a külföldön elkövetett amerikai gaztettek egyre bővülő listáját otthon évekig nemigen vitatták, világszerte sokak számára egyre nyilvánvalóbbá vált. Ezt az amerikaiaknak tudomásul kellene venniük!. A kínai külügyminisztérium például nemrég közzétett egy áttekintést arról, hogy szerintük mit takar az amerikaik helytelen viselkedése. Az amerikai intézményrendszer és a jó szándékú hazafiak talán elutasítják a kínai észrevételeket, de azok sokak számára igaznak tűnnek, akik a neokonzervatív propagandabuborékon kívül élnek.

    Az intézményesített mítoszokkal ellentétben az USA híres arról, hogy megszegi ígéreteit, megszegi szerződéseit és felhagy a megállapodásokkal. A lista hosszú: az Egyesült Államok 1990-es ígérete, hogy a NATO nem mozdul kelet felé a volt Varsói Egyezmény országaiba, az ABM, INF, Open Skies, START szerződések felmondása, a JCPOA, a Líbiával kötött megállapodás és mások. Az USA többször is semmibe vette a nemzetközi jogot azáltal, hogy megszállt olyan országokat, amelyek nem hajoltak meg az amerikai hegemónia előtt.

    Számos olyan amerikai ügynökség van, amely titokban finanszírozza a nem kormányzati szervezetek választási beavatkozási műveleteit. A legtöbb amerikainak fogalma sincs arról, hogy a hidegháború idejéből származó Nemzeti Alapítvány a Demokráciáért (National Endowment for Democracy) azért jött létre, hogy befolyásolja a választásokat a világ különböző országaiban, és számos országban beavatkozott. (A Nemzeti Alapítvány a Demokráciáért Oroszországban költött pénzt, amíg az oroszok ki nem utasították őket). Aztán ott vannak a híres „színes forradalmak”, amelyeket különböző amerikai ügynökségek szponzoráltak. Egyes becslések szerint az USA akár ötven országban is beavatkozott.

    Lassan véget érnek azok a napok, amikor úgy tehetünk, mintha nem vennénk tudomást erről a romboló viselkedésről. Olyan időszakba lépünk, amelyben számos ország lakossága dönthet úgy, hogy az amerikai hegemóniának való alávetettség nem áll érdekében. Egyre több ország csatlakozik és alakít alternatív szövetségeket az USA befolyása alól kivonulva. Az SCO, a BRICS+, az OPEC+ és más szövetségek tagsága egyre nő, mivel olyan országok csatlakoznak, amelyek úgy vélik, hogy érdekeiket jobban védik ezek az USA-hoz nem kapcsolódó szövetségek.

    A tragikus és szükségtelen ukrajnai háború következményei felgyorsították ezt a mozgalmat, hogy más együttműködő társulásokat keressenek. Amint azt Amerika európai szövetségesei megtanulják, az USA-val való társulásnak hatalmas politikai és gazdasági árai lehetnek. Európa lakossága végignézte, ahogy saját gazdasága szenved, és drágán fizetett az energiáért az Oroszország ellen bevezetett tíz körös önpusztító szankciók miatt.

    A „szabályokon alapuló rend” közvetítője és védelmezője úgy döntött, hogy Németország nem importálhat olcsó orosz földgázt. Amerika elnöke és a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője azzal fenyegetőzött, hogy leállítja az orosz földgázt szállító vezetéket, ha Oroszország nem hajlik meg Washington kívánságai előtt. Véletlenül nem sokkal később felrobbantották az Északi Áramlat gázvezetékeket. Az amerikai külügyminiszter szerint a szabotázs „lehetőség” volt, és a helyettes államtitkár elégedettnek tűnt. Az USA szövetségese ellen elkövetett terrorcselekményt dicsőítő neokonzervatívok talán azt hiszik, hogy ha úgy tesznek, mintha Washington nem lenne felelős, az megnyugtatja Amerikát és Európát, de a világ többi része másként gondolja.

    Sokan figyelmen kívül hagyják vagy lekicsinylik az Északi Áramlat-vezetékek megsemmisítésében játszott esetleges amerikai szerep következményeit. De ez a külföldön az USA által elkövetettnek hitt érzéketlen tettek listájának ez a bővítése tovább ásná alá az Amerikáról mint „nagylelkű nemzetről”, „a szabad világ vezetőjéről”, „a szabályokon alapuló rend védelmezőjéről” szóló narratívát. Ezeket az ellentmondásokat éveken át ügyesen elfedte és figyelmen kívül hagyta az engedelmes sajtó és a megtévesztésből hasznot húzó, cinkos intézmények. De ahogy az USA egyre kevésbé tűnik erősnek, a világ többi része is kezd felfigyelni rá és más védelmező barátságokat keres.í

    Kevesebb mint két évvel ezelőtt „az emberiség történelmének legerősebb hadseregét” egy csapat szedett-vedett, kézifegyverekkel felfegyverzett, szamarakon, kerékpárokon és robogókon ülő fegyveres üldözte el Afganisztánból. A tálibok most 80 milliárd dollár értékű amerikai katonai felszereléssel rendelkeznek, amelyet vezetőink hagytak hátra. A kifogások meggyőzőek lehettek a washingtoni elit számára és a rezsimhez kötődő médiaorgánumok erőteljesen eladták őket. A világ többi része jobban tudja. A Vietnam utáni összeomlás utáni régi mantrák, miszerint „győztünk volna, ha tényleg harcolhattunk volna”, húsz év, több százezer halott és hajléktalanná vált ember és több trillió dollár elköltése után, üresen csengenek.

    A sok állítással ellentétben, miszerint az oroszok összeomlanak a „pokolbeli szankciók” okozta sokktól és félelemtől, a rubel nem vált rommá, ahogy azt Joe Biden megjósolta. Az USA és NATO ügyfelei kifogynak a lőszerből és a fegyverekből, amelyeket Ukrajnába küldhetnek, amelyet az ő parancsukra fehérre véreztetnek. Úgy tűnik, hogy Oroszország folyamatosan ledarálja az ukrán hadsereget. Mindez az I. Világháborúra emlékeztet. A proto-neokonzervatívok azt a háborút úgy adták el, mint egy gyors ütközetet, amely 1914 Karácsonyára véget ér. Négy évvel később 20 millióan haltak meg, és még többen megsebesültek vagy kitelepítettek; ezt követően a legtöbb európai keresztény monarchia összeomlott, Oroszország a kommunizmus hetvenéves rémálmába süllyedt, és a „minden háborút lezáró háború”, hogy a világot „biztonságossá tegye a demokrácia számára”, előkészítette a még borzalmasabb II. Világháborút.

    Egy évszázaddal később alvajáróként menetelünk bele a III. Világháborúba.
    Az amerikaiaknak figyelmen kívül kellene hagyniuk az államilag támogatott propagandát (amely kísértetiesen hasonlít ahhoz, ami az I. Világháborúhoz vezetett), fel kellene ébredniük, meg kellene nézniük, hogy mit okoztak a vezetőik, és mindent meg kellene tenniük, hogy megszüntessék ennek a kegyetlen háborúnak a támogatását, mielőtt egy Nagy Háborúhoz hasonló tűzvésznek vagy még rosszabbnak nézünk elébe!

    Forrás: The American Conservative, Egyesült Államok

  3. Kiváló cikk, szép fordítás.
    Köszönjük Zsolt.

  4. 2- Zsolt:
    A hozzászólásban említett kínai felsorolás az USA rémtetteivel kapcsolatban. Itt önálló posztként jelent meg.

  5. Szeeintem ha az Oroszok hazamennének a nemzetközileg elismert határaik mögé, visszaadnák az elcsatolt területeket és még esetleg a nemzetközileg el nem ismert Krímet is, nem lenne III.VH. Sőt nem kéne harcolni Európában, nem halnának meg európaiak, sőt nem halna meg sok 100.000 Orosz, sem Ukrán sem. Esetleg tévedek? Rosszul gondolom? Ha ez történne, valaki lerohanná Oroszországot és folytatódna a háború Orosz területen?

  6. 5 – Minato:
    Esetleg kapnának kompenzációt az ukránok által meggyilkolt 14.000 kelet ukrajnai orosz családtagja? És esetleg Ukrajna betartaná a Minszki egyezményt és adna önrendelkezést a kelet Ukrajnai oroszoknak. És esetleg az ukrán kisebbségek használhatnák anyanyelvüket? Csak azért mert a területi kérdés mellett van még néhány egyéb kérdés is!

    Persze csúnya dolog megtámadni Ukrajnát, de még ennél is csúnyább ágyúval lőni saját állampolgárait. Mit szólnál, ha Orbán ágyúval lövetné a borsodi cigány falvakat, mert cigány kultúra szerint akarnának élni?

  7. Minato. 5.

    Ez nagyon nem igaz. A Nyugat akarja leigázni Oroszországot, és a Nyugat nem enged a hegemóniájából.

    Igazán a megoldás az lenne, hogy a Nyugat abbahagyná a saját világrendjének az erőltetését. Belenyugodna Kína felemelkedését, megegyezne Oroszországgal, akinek a biztonsági követelései abszolút jogosnak, és a nyugati országok elkezdenének a saját problémákkal foglalkozni, mert bőven van mivel….

  8. 5. Minato

    Ukrajna, Krím – ezek „csak” casus bellik lehetnek egy világháború kirobbantására.
    Ha Oroszország visszavonulna, ahogy írod, az még nem oldaná meg a globálisan felhalmozott problémákat, nem oldaná meg az amerikai pénzügyi helyzetet, a kínai-amerikai kereskedelmi és gazdasági rivalizálást, a Nyugat globális visszaszorulásának a kérdését, Európa, Afrika, Ázsia és Latin-Amerika társadalmi problémáit, a kiszervezett termelés miatti torzult világgazdasági rendszert, a klíma problémákat és nem is sorolom tovább.

    Ha nem lenne háború Európában és ha nem ilyenné vált volna a nagyhatalmak nexusa, mint amilyen lett, akkor több esély lenne kezelni a globálisan is ható kihívásokat.

    A gond ott van, hogy a globálisan felhalmozódott és nem megfelelően kezelt regionális és globális problémák miatt jutottunk ide, ahol most vagyunk, tehát a jelenlegi helyzet nem ok, hanem maga az okozat.

    A hidegháború vége óta az USA volt egy személyben a világ vezető nagyhatalma, tehát az elmúlt harminc év története igen nagyban rajtuk múlt, ez alól a felelősség alól nem lehet kibújni. Az USA ragaszkodott a kivételes helyzetéhez, nem óhajtotta a világhatalmat mással megosztani, az viszont nem működik, hogy amikor elkezd befuccsolni az aktuális világrend akkor ők mossák kezeiket.

    Ez olyan, mintha ügyvezetőként csődbe viszem a céget pénzügyileg és piaci kapcsolatok tekintetében, majd nemes egyszerűséggel felállok és kijelentem, hogy nem én tehetek róla.
    Akkor ki?

    1991. után a világnak nem ezt ígérték és a világ nem ezt várta.
    Meg kell nézni csak a 911 óta zajló amerikai neokonok geopolitikai ámokfutását.

    Felesleges háborúkat indítottak, de semmit nem tudtak maguk után rendezni, gigantikus adósságállományt halmoztak fel, beleálltak a szerintük riválissá váló hatalmakba, miközben pont ők tették őket azzá a rövidtávú profit érdekében (lásd pl. Kína) és szinte minden nemzetközi egyezményt egyoldalúan felrúgtak.
    Ezek a tények.
    A többi pedig ami történt és még történni fog az maga a törvényszerű következmény.

    https://www.usdebtclock.org/

  9. 7.Világfigyelő

    „nyugati országok elkezdenének a saját problémákkal foglalkozni,”
    Például itt a muszlim kérdés mert ez égető probléma ott…szó szerint pár éven belül égni fognak..

  10. Akárhogy ragozzuk, egy mocskos és aljas eszközökkel, gyilkosságokkal és fegyveres erőszakkal létrehozott birodalom széthullásának kellős közepén vagyunk, csakis azt kapja amit megérdemelt.
    Volt már ilyen a történelemben, erről szól a „fenevad” uralma…

    A romok és szilánkok persze mindenkit elérnek, ne legyenek nekünk se illúzióink…
    https://168.hu/itthon/orban-viktor-gazdasag-hadi-mozgositas-254960

  11. 7-8.: Egyelőre csak az európai háborúról írtam, nem a globális gondokról. Ennek lezárása lenne most, itt fontos. Azt hogy „leigázni” nem tudom értelmezni, de SZVSZ a „nyugat” nem törne be nemzetközileg elismert Orosz területre. Ebben biztos vagyok.
    6.: Tibor bá, igen, nem szép dolog ágyúzni, nem szeretem a múltat „ha”-zni, de tegyük fel ha Oroszország nem támogatta volna fegyverekekkel, katonákkal a kelet-ukrajnai szakadárokat, biztos szükség lett volna ágyúzásra? Nem hinném. A borsodi cigány falvas hasonlatos ott hibázik, hogy Szlovákiának is be kéne szállnia, fegyverrel, katonákkal támogatni a cigányok elszakadását, ami már Mo. szuvereneitásának megsértése, ez esetben pedig jogos a visszafoglalási szándék, azaz ágyúzás.
    Inkább a jövőre koncentrálnék, a múltat boncolgatni, mi lett volna ha – nem vezet előre.

  12. Minato,

    +1.

    Ennyi ez, ennyi lenne.
    Többi hazugság.
    Futóbolondok.

  13. 11 – Minato:
    Ne változtassuk meg a történelmet. Az önállósult keleti megyék kérték Putyint, hadd csatlakozzanak az Orosz Federációhoz. Putyin: NYET. Amikor Kijev megtámadta a keleti megyéket, Putyin csak akkor adott segítséget.

  14. ” a múltat boncolgatni, mi lett volna ha – nem vezet előre.”

    Olyanok írták a múltat akik előlem és előttetek, az érdekeltek szerint lett elhazudva.
    De most is azon vezényelt hírek közül bogarásznánk a tized,negyed,fél igazságokat amik előre vinnének.
    Ezért nincs kiírva néhány országra hogy sertéstelep,vagy csirketelep,bár annak szánják.

  15. 11. Minato

    A globális ellátási és pénzügyi rendszerbe bekapcsolt Európa problémáinak egy jó része nem lokális eredetű, ergo lokális/regionális megoldások csak szépségtapaszok lennének, azaz rövid idejű látszatmegoldások.

    Európa társadalmi, gazdasági és biztonsági problémái nem oldhatóak meg Észak-Afrika, a Közel-Kelet és a posztszovjet európai térség problémáinak egyidejű orvoslása nélkül.

    Európa a saját belső problémáit sem képes megoldani, csak növelni, ehhez jön még a felsorolt és kapcsolódó régiók jelentette probléma csomag.
    Ami ott belső gond, az Európa számára már külső nyomásként lép fel.

    A jelenleg zajló háború megoldása pedig Washington és Moszkva kezében van, ebben a kérdésben az EU csak statiszta és max. a „helyet adja” a háborúhoz, de igaziból beleszólni nem tud, csak belekeveredni.
    Ezt Minszk-1,2 már bebizonyította.
    Addig nem is fog tudni Európa hatékonyan fellépni, ameddig az USA finanszíroz és támogat olyan „projekteket”, amelyek nem mellékesen Európa saját érdekei ellen is vannak.

    Meg lássuk be, Európa az elmúlt 30 évben képtelen volt létrehozni egy valódi önálló hatalmi centrumot, se saját hadereje, se saját külpolitikája, egy gazdasági egyesületként működik olyan klisékkel, mintha birodalom lenne. De nem az.

  16. 11. Minato

    Ha Oo. kivonulna holnap Ukrajnából, nem az USA és NATO támadná meg (ennél finomabb emberek ők), hanem az ukránokat küldenék rájuk, Oo. nemzetközileg elfogadott határain túlra. És meg is lenne a narratívája a FOS médiában, hogy most jogos elégtételt vesznek a ruszkikon az egy évig tartó háború miatt. És a nyugat pont úgy tolná nekik a fegyvert ahogyan eddig. A vérszemet kapott ukránok pedig könnyen rávehetők arra, hogy ne csak a határ mellett gyilkolásszák az orosz civileket (igaz, ők ilyen nem tettek, ti. még nem volt alkalmuk). Szóval egy orosz kivonulással nem érne véget ez a háború.
    Nem mellékesen nem Oo. kezdte bekeríteni az USA-t, hanem Amerika az oroszokat. Sokszor kérdeztük már, de soha nem kapunk rá választ, hogy mi lenne ha Oo. tenné ezt az USA-val, mondjuk Mexikó átállításával és jövőbeli orosz támaszpontok létrehozásával. Szerinted az USA erre mit lépne. Persze, hogy leverné Mexikót. És teljesen jogosan tenné, mert mit keres Oo. egy hagyományosan USA érdekövezetben, na meg a határán. Megállna az a narratíva, hogy minden országnak joga van eldönteni, hogy hová akar tartozni? Kérdem még egyszer, Mexikó is dönthetne így adott esetben és ezt USA elnézné? Nem támadná meg? Akkor amikor Kuba miatt is majdnem atomháborút robbantott ki (igaz akkor sem az orosz kezdte a rakéták hátsó kertbe telepítését).
    De visszatérve az elejére. Az ukrán háborúval Oo.-ot akarják semlegesíteni, mert:
    1. megszereznék a hatalmas ásványi kincseit ami még 100 év dominanciát biztosítana az atlantistáknak,
    2. ugyanis ettől kezdve ők diktálnák energiafronton a feltételeket,
    3. ha ezek megvannak, Kínát könnyen be tudják dönteni (első körben az energia elvágásával és blokáddal, majd ha ez nem megy az európai is orosz emberekből kiállított hadsereg Kínára hajtásával).
    Másrészt ez a háború arra is jó, hogy megoldja vagy elódázza a válaszadást azokat/azokra a kérdéseket/-re, melyeket MangaMonguz oly szépen felsorolt.
    Sajnos ezt a háborút már egy orosz kivonulással nem lehet megállítani, mert ez nem érdeke az atlantista erőközpontnak. És most már az orosznak sem. Vérszemet kapott. Látja, hogy a nyugati társadalmak nincsenek felkészülve egy totális háborúra. Közbevetőlegesen jegyzem meg, hogy ha USA neki is hajtja Európát az orosznak, az nem sokáig fog ellenállni (lengyelek leverése után, pillanatok alatt áll a K-Európai országok többsége, élen a románokkal). Szóval, semeddig sem bírná Európa egymagába. És ha dzsiájdzsót is ide kellene küldeni, oda lenne a nagy békés USA mítosz az amerikai lakosok körében is.
    Végezetül még egyszer.
    Ezen az ukrán háborún múlik a nyugat felemelkedése vagy bukása. Ha veszít, a kutya sem fogja komolyan venni, ha nyer, akkor mindent visz (Oo. felaprítja, Kínát is). Innen kezdve 100 év az övé és a Schwab félék elkezdhetik építeni a valóságban az utópiájukat.

  17. „37 afrikai ország küldöttsége vesz részt a március 19-20-án Moszkvában megrendezendő második Oroszország-Afrika nemzetközi parlamenti konferencián.”

    Ez azért túl megy a szemtelenség határán.
    Mégis mit képzelnek ezek. Nem elég, hogy elmaradottak, de még támogatják is Oroszországot Ukrajna vesztét akarva. Így hogy fog felemelkedni a fasiszta attitűdökbe bővelkedő Ukrajna? Az USA-nak földig kéne bombáznia Afrikát, hogy helyre álljon ott is a demokrácia, csak hogy tudják hol a helyük a sorban.
    Egy jó érzésű Ukrán és Nyugat drukker ennél kevesebbet nem követelhet.
    Szaúd-Arábia és Irán kibékülése. Ezeket az országokat amerikának össze kell ugrasztania, mert veszélybe került a világbéke.

    …és érkezzenek már meg végre azok a nagy hatótávolságú 155-ös lőszerek!!
    Az oroszoknak már semmi esélye. Befejeződött németországban a harminc tanksofőr gyorsított kiképzése. Az amerikaiak pedig megkezdték 2 fő pilóta kiképzését az F-16-ra.

  18. 17: Károly

    😀

    Apropó, Te kérdeztél Casteltől?
    Ő mondta az 1:10 arányt a harcoló katona : kiszolgáló katona arányról.
    Ez durva, nem hittem volna, bár szerintem ebben benne van a ruhagyártótól kezdve a fegyvergyártóig mindenki, aki nem katona. Ellenkező esetben 1 millió katona egyenlő 100 ezer harcoló katonával, ami szerintem hihetetlen.

    Kiegészítés: Bár az is igaz, hogy az utóbbi évtizedekben a tömeg hadseregről a világ egy jó része átállt a high-techre épülő kis létszámú erőkre, ami elképesztő háttér támogatást igényel. Egyetlen gond, hogy a kis létszámú és technikailag magas magasan fejlett fegyvereket/eszközöket használó erők nagy kiterjedésű háborúkban sokat nem érnek, ezek a gyors, rövid idejű és kis területre összpontosuló beavatkozásokra valók. Így viszont igaz is lehet az 1:10 arány.

  19. 1,Világfigyelő
    …”Nuland az utolsó nem zsidó ember életét is feláldoznám Oroszország leigázásáért…”
    Nos, kedves Világfigyelő!
    IZRAELI zsidó EMBERKÉNT üzenem neked nézetemet:
    Ha ezt tényleg, EZEKKEL a szavakkal jelentette ki -amit pedig nem hinnék – akkor az csakis a Te, meg az összes többi nemzsidók sara, hogy ez a némber még egyáltalán lélegzik.Amelyik emberfajnak már nincs semmi tartása, semmi gerince, az elpusztul, ez az élet kegyetlen realitása, és éppen azért, mert saját földjén, saját területén életben hagyja az ilyen kijelentések hangoztatóit, ezen nincs mit sokat filózni.
    Amely nép gyáva, azt nemsokára kiverik a migránsok saját ősi földjéről, ez is egy kegyetlen igazság, de amit mindenki igyekszik a szőnyeg alá seperni. Amely népek mukkanás nélkül belementek valami ostoba, öngyilkosságszámba menő szankciókba, melyek rögtön és elsősorban nekik okoztak eszméletlen bajt, mindezt egy távoli földrészen székelő harmadik fél paramcsára, azok , sajnos, megérdemlik az összes, a közeli jövöben nyakukba szakadó bajt és nyomorúságot.
    Ennyi, kedves Világfigyelő.

  20. 5. Minato
    ” Szerintem ha az Oroszok hazamennének … nem lenne III.VH. ”

    2.Zsolt

    Egy mítosz halála
    „Az intézményesített mítoszokkal ellentétben az USA híres arról, hogy megszegi ígéreteit, megszegi szerződéseit és felhagy a megállapodásokkal. A lista hosszú: az Egyesült Államok 1990-es ígérete, hogy a NATO nem mozdul kelet felé a volt Varsói Egyezmény országaiba, …”

    /https://www.theamericanconservative.com/death-of-a-myth//

    11. Minato
    ” Inkább a jövőre koncentrálnék, a múltat boncolgatni, mi lett volna ha – nem vezet előre.”

    Tisztelt Minato
    Kénytelen vagyok a következőkre emlékeztetni:

    „Aki elfelejti a múltat, arra ítéltetik, hogy újra átélje”

    „Aki elfelejti a múltat, az nem találja meg a jövő ajtajának kulcsát”

    „Aki nem becsüli meg a múltját, annak nincs jövője. … Egy nemzet akkor hal meg igazán, ha elfelejti múltját, ha két kézzel tépi ki önnön gyökereit!”

  21. Sz.tem ez csak szövegelés vagy figyelemelterelés v.miről.
    Nyilván a rendszerben véleményem szerint is kb 5X több a szereplő (8M) a kelleténél, de egyenlőre pang a téma, vagy mégsem?
    Mindig mondom, a pete okozza a problémát, meg ami azt meghágja.

  22. 18. MangaMonguz,

    Igen, én kérdeztem rá az arányra. Kösz, hogy megosztottad, mert nálam a válasz nem jelent meg. Ha 1:10 az arány, akkor az ukránok már most bajban vannak.
    Lehet, hogy ezt most kétszer küldtem el.

  23. Balint,

    „Ha ezt tényleg, EZEKKEL a szavakkal jelentette ki -amit pedig nem hinnék…”

    A szeplőtelen fogantatásnak is nagyobb az esélye, mint hogy ebből bármi is igaz lenne…
    Akkor mégis mi ez?
    Teljesen átlagos, nettó hazugság, semmi más.
    Ez itt már csak így megy, ténynek számít a legostobább hazugság is.
    ( Persze ha beleillik a lokális trendbe).

  24. 23.Szokja
    Nekem is úgy tünik, hogy IGY ez a mondat nem hangozhatott el.
    De, legyen bármilyen bárgyú a dolog, megérted, hogy nem hagyhattam szó nélkül.

  25. Volt egy kis malör a Fekete-tenger felet:
    *https://www.bbc.com/news/world-europe-64957792

  26. Az elsülyedt MQ-9-es utolsó útja:
    *https://static19.tgcnt.ru/posts/_0/b9/b9abf52fb1a6cd3d57073bf4dc301c07.jpg

  27. Biden jóváhagyta az alaszkai olajkitermelést amit Trump idejében annyira ellenzett.

    Bocsánat,a klíma témájú írás alá akartam,mert erős a vonzata.Állítólag.
    Ha lehet átdobni..
    Ha nem még egyszer bocs.

  28. Nem hangzott el úgy az a mondat. De ezt nem is állítottam. De azt igen, hogy az folyik. Egy Nulandnak, egy Zelenszkijnek, nem nagyon számít a nem zsidók élete. Én ezt így gondolom. USA-ban éltem, és ott ez volt a tapasztalatom.

    Ettől még nem kell kinyírni őket, még akkor sem, ha ezt így kimondta volna pl. Nuland, de az jó lenne, ha ezekről a dolgokról lehetne nyíltan és szabadon beszélni.

    Ezt a háborút olyan emberek szították, mint Nuland. Blinken, Wendy Sherman, és Evelyn Farkas. Az. előkészítése már legalább egy évtizede tart, abban olyan emberek a főszerep, mint George Soros, Bill Browder. Ukrajnában Zelenszkij az úr.

    Nem sok buddhista van ezen a listán..

  29. 28.Világfigyelő
    Még hányszor irjam le, hogy mindezek az emberek, Zelenszkivel eggyütt egy, szinte az egész világot behálózó hárombetüs szervezet parancsait hajtják végre, mert ÉLNI akarnak. És ez igy van, bármennyire is nehéz elképzelni.
    Ennek a szevezetnek csakis sziciliai ajánlatai vannak, és ha ez nem mond neked semmit, mert esetleg nem láttad a vonatkozó filmet, akkor már nem is tudom, mit mondjak még.
    És próbáld elképzelni, hogy nem a levegőbe beszélek….

  30. 19 balint
    Biztos nem így hangzott el, hanem csak egy következtetés. A gond ott van, hogy a zsidó megnevezés mögött igencsak eltérő viselkedésmódok vannak. Ebből az egyikkel van baj, ez vált ki ellenszenvet. A hivatkozott elbeszélésből: „vannak olyan zsidók, akik elsősorban zsidók, aztán kommunisták és valahol magyarok is, ezért nagyon veszélyesek lehetnek; vannak, akik elsősorban kommunisták, aztán zsidók és magyarok; valamint akik elsősorban magyarok, aztán kommunisták és végül zsidók”
    A második csoport (a kommunista helyett a globalista megnevezést téve) az, amelyik a problémákat okozza. Persze, nem csak zsidók alkotják ezt a csoportot, de döntően igen. Az más kérdés hogy mennyire lehet őket zsidónak nevezni (a kommunista zsidókat is kiközösítette a vallásos zsidóság), hiszen Izraelnek is ellenségei (lásd Soros nemkívánatos személye ott).
    Valóban nem kellene hagyni, hogy az ilyenek rákényszerítsék az akaratukat más népekre. Csak ez nem olyan egyszerű. Például Orbán is csak úgy tud valamennyire lavírozni, hogy támaszkodik velük szemben a nemzeti zsidókra, azaz Izraelre.
    De nem ez a poszt témája, csak a félreértések miatt írtam.
    https://www.szilajcsiko.hu/single-post/a-goj-suto-gabor-elbeszelese

  31. 30,kakukk
    ….”Például Orbán is csak úgy tud valamennyire lavírozni, hogy támaszkodik velük szemben a nemzeti zsidókra, azaz Izraelre…”
    Kakukk, azt a szervezetet NEM zsidók vezetik .
    Annak a szervezetnek szemében úgy Magyaro.,mint Izrael ,egy porszem, ők szinte már az egész világot uralják.Ügynökeik ott vannak mindenhol, Iránban úgy, mint É-Koreában.Pusztulnak, az igaz, főleg Iránban, de egy likvidált helyére van ötven jelentkező, ha nem több, mert eszméletlen okosan van megszervezve a toborzás.
    Országod min.elnöke igénybe veheti a zsidók esetleges segitségét helyi jelentőségü ügyekben, és úgy neki, mint a segiteni akaróknak annyi mozgástere van, amennyit ezek megengednek.
    Ez van.

  32. baliet

    Milyen szervezetről van szó? És milyen filmről?

  33. Világfigyelő, ha esetleg nem láttad, ajánlom az American Made című filmet. Figyeld Schafer karakterét! 😉

  34. 32. Bálint

    Igen, ez van. A meg nem nevezett szervezet annak a magát nem létezőnek beállító és több ezer éve a birodalmak feletti irányító hatalmat gyakorló – egyiptomi és babiloni gyökerű – elitnek a végrehajtó szerve, melynek a jövőre nézve nagyon komoly tervei vannak a föld lakósságával kapcsolatban.
    És igen, Mo. is annyi nekik mint Izrael. Ami az igazi ellenségük, az a nemzeti öntudat fenntartása. Nem véletlen, hogy nálatok is ekézik Bibit, holott ő tényleg szereti hazáját. Ami megnyugtató lehet, hogy a történelem során nem egyszer dugába dőlt a tervük, így várhatóan most utolsó próbálkozásuk során is ez lesz. Tény, hogy nem adják fel, mindig újra kezdik. Kezdenék most is elölről, de nem lesz már idejük rá. A számukra kiszabott idő a végéhez közeledik. Tudják ők is. Ezért is kapkodnak. Na meg az utolsó időkben nagyon durva dolgokra fogják ragadtatni magukat. Sok szenvedés vár még az emberiségre.

  35. 34,Világfigyelő
    A film cime: The Godfather.

  36. 3.Tibor bá’
    ” Nem kell kerülgetni a forró kását. KIA ”

    Soha ne hagyd abba a fürkészést.
    „A keresés a bölcsesség kezdete” ~ Szókratész.

    „… egy szélsőségesen túlvagyonosodott szűk érdekcsoport, amely Európa és Amerika leggazdagabb pénzügyi dinasztiáinak tagjaiból tevődik össze, rendelkezik a világ fizikai és termelő vagyonának a többségével. Ennek a pénzügyi és termelői vagyonra támaszkodó hatalomnak a központja Londonban van, amely ma is a világ pénzügyi rendszerének az első számú központja. A globális pénz- és vagyonimpérium ellenőrzése ma is az eredeti pénzügyi dinasztiák tagjai kezében van, akik gondosan vigyáztak arra, hogy a kontroll továbbítása nemzedékről nemzedékre a hatalom saját kezükben tartásával történjék. Ez a vagyon-birodalom rendkívül szervezett, és jól álcázva működik a magántulajdonban lévő pénzügyi és gazdasági szervezetek sűrű hálójában. Uralkodócsoportját globális elitnek is nevezik. A rendelkezésükre álló vagyon évről évre gyarapodik. Ez a globális elit határozza meg a világtörténelem menetét hosszú távú stratégiájának a végrehajtásával. Ez az évszázadokon átívelő stratégia eddig sikeresen működött. Ma már láthatjuk, hogy az egy központból irányított világ létrehozása befejező szakaszához érkezett.
    Amikor először hallunk a globális elitről és a hozzá kapcsolható világtörténelmi stratégiáról, ösztönösen is kételkedve fogadjuk, és mint hihetetlent elutasítjuk. Ha azonban figyelemmel kísérjük az elmúlt néhány évtized és különösen az utolsó néhány év történéseit, az egyre több ismertté vált tényt, akkor a mozaikokból mégiscsak összeáll egy kép. A dokumentált kutatómunkára támaszkodó tények és adatok megegyeznek a megtapasztalt történelemmel, s ez hitelesíti azt, hogy az új világrend nemcsak szólam, hanem szemünk előtt kibontakozó valóság, s a globális elit sem fantázia csupán, hanem mai világunk nagyhatalmú uralkodó csoportja.

    Zárjuk ezt az írást Richard von Coudenhove-Kalergi grófnak, a Páneurópai Mozgalom megalapítójának és egykori elnökének a véleményével, amely a Bécsben 1925-ben megjelent „Gyakorlati idealizmus” című könyvében olvasható:

    „A mai demokrácia a plutokrácia homlokzata. Mivel az emberek nem tűrnék a meztelen plutokráciát, ezért a hatalom névlegesen nekik van átengedve, miközben a valódi hatalom a plutokraták kezében van. Demokráciákban, akár köztársasági, akár monarchikus az államformájuk, az államférfiak marionett-bábuk és a plutokraták húzzák a drótokat: ők diktálják a politikai irányvonalat, ellenőrzik a szavazatokat a közvélemény megvásárlásával, és ők irányítják a kormány magasabb rangú tagjait az üzleti és a társadalmi kapcsolatokon keresztül… A plutokrácia ma hatalmasabb, mint a múltban az arisztokrácia volt, mert semmi sem áll felette, csak az állam, amely viszont az ő eszköze és segítőtársa.”
    2007 Dr. Drábik János: Orwellia 2. fejezet
    A rejtőzködő világbirodalom
    Századunk igazi szuperhatalma a pénzimpérium

    Ez „… a pénzügyi kaszt, bármely félelmetesen nagy gazdagsággal, befolyással és hatalommal bír, mégis csak egy magas szinten létező kiszolgálója a legfelsőbbeknek.”

  37. 39 – L.S.

    „Ennek a pénzügyi és termelői vagyonra támaszkodó hatalomnak a központja Londonban van, amely ma is a világ pénzügyi rendszerének az első számú központja.”

    Formálisan maga az angol király vagy királynő sem léphet a City of London területére annak vezetője a Lord Mayor engedélye nélkül! Ez a funkció nem keverendő a londoni polgármesterrel, akinek hivatalos angol titulusa Mayor of London. Sadiq Khan neve elég ismert még Magyarországon is. Na de ki ismeri Nicholas Lyons-t („Oroszlános Miklóst”), kérdem én? A kutya sem. Pedig….

    Na persze, ez csak formalitás, ceremónia, tudom. De hogy alakulhatott ki ez egyáltalán, mi ennek a szimbolikus jelentősége? Több hivatalos magyarázat is van, ezt is tudom. De az angol király vagy királynő és az egész királyi család szabadon mozoghat nem csak Nagy-Britannia területén vagy a Brit Nemzetközösség területén, de lényegében az egész világban. Csak ez az kb. egy négyzetkilométernyi terület, ott London szívében, oda nem sétálhat be csak úgy kénye-kedve szerint! Ott ugyanis a mindenkori Lord Mayor „karddal fogadja”. Biztos mert ez „valahogy így alakult”, ez csak egy hülye angol folklór…

    A szimbólumok általában nem puszta formalitások. Vagy véletlenek művei.

  38. 5.Minato: Tegnapi kérdéseire azt kell mondanom, régebben te magad mondtad itt, hogy legjobb lenne lerohanni Oroszországot és elvenni erőforrásait. Amíg a döntéshozatalhoz nálad közelebbről is beszélnek ilyeneket, sajnos figyelembe kell venni Oo. aggodalmát is. A te kérdéseid viszont nagyon hiteltelen forrásból jönnek így.

  39. 39.LS
    „2007 Dr. Drábik János: Orwellia 2. fejezet”
    .
    DRÁBIK !! 🙂

  40. Lehet it lerohanni, meg ide-oda rohanni, de mindenhol ugyanaz a polip tesped, a rendszeren belül semmit sem számít végül hol vagy helyileg. Utolér.
    Ezen már holmi titkosszolgálatok sem segítenek, csak max feszültséget szítanak és az áldozatok száma még tovább növekszik – a megoldás legcsekélyebb reménye nélkül.

    ” ♦ A Nyugat által uralt kapitalizmus minden elemét elérte a válság. A tőke keresi azokat az új befolyási övezeteket, ahol a legkisebb ráfordítással a legnagyobb profitot lehet elérni. A befektetési–termelési–értékesítési láncok teljes újraszervezése zajlik minden területre kiterjedő protekcionista intézkedésekkel, az új erőközpontok szerinti blokkok kialakításával. Ez okozza a háborús konfliktusokat világszerte. A mai háborúk, az ukrajnai is, nem egyének szeszélyei miatt alakulnak ki, miként azt a propaganda sugallja, hanem a tőkék közötti „veszekedés” idézi elő őket. Ez magának az imperializmusnak a közvetlenül érzékelhető jelenvalósága, ami összeütközésbe kerül az eddigi erőviszonyokat tükröző nemzetközi jogi normákkal.”

    Az ukrajnai tüzijáték csak ennek eltakarása, időhúzás…

    https://bekialtas.blog.hu/2023/03/13/1101_bekialtas_antikapitalista_fustolgesek#more18070900

  41. 42. moda
    ” „2007 Dr. Drábik János: Orwellia 2. fejezet”
    DRÁBIK !! ?”

    Ha nem tévedek egy „alázatosan jelentem” mundéros János is így becsmérlően vélekedett Drábikrol.

    Tα καρποφορία δεντρα πετροβολούνε.
    Csak a gyümölcsöt termő fákat dobálják kővel.

  42. 44. LS
    Sajnos nem tudom ki az a „mundéros János”!
    Nem a régi nickem, az biztos.
    Szerintem most is mást gondolsz a dolgok mögé, mint ami valójában ott van. 🙂
    De kár ezen agyalnod. A régi nickem 4 karakter volt és alig alig szóltam hozzá valamihez.
    Igazából nem nagyon emlékezhetsz rá.

  43. https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2023/03/28/a-foreign-policy-lengyelorszag-es-ukrajna-egyesuleset-vizionalja-ami-megoldana-az-usa-legegetobb-europai-dilemmait/

    „többször felmerült, hogy Lengyelország igényt tarthat Ukrajna területeire, és bár ezt többnyire orosz háborús propagandaként minősítették hivatalosan, a két ország egyesülését most az amerikai Foreign Policy egyik elemzése emelte be nyugati szempontból a köztudatba. Olyan lengyel-ukrán (és litván) unióról ír, amelynek legfontosabb tulajdonsága, hogy megoldja az USA összes európai dilemmáját. Ezalatt pedig Németországot és Oroszországot kell érteni.
    …“Egy militarizált ukrán nemzet, amely csalódott az EU-ban annak tétlensége miatt, és sérelmezi az Oroszországgal vívott háború esetleg számára kedvezőtlen lezárását, könnyen a Nyugat terhévé válhat” így a lap. Mi ehhez hozzátesszük, hogy valószínűleg jól érzi az olvasó, ha a fenti sorok hallatán úgy érzi, az egész felvetés arra próbál megoldást találni, hogy mi legyen, ha Ukrajna elveszti a háborút. Az sem mellékes, hogy nagyjából egy éve már felmerült a lengyelek részéről a téma megnyitása, akkor az volt a hivatalos narratíva, hogy így terjesztenék ki Ukrajnára a NATO nyújtotta katonai garanciákat….
    “Képzelje el, hogy a háború végén Lengyelország és Ukrajna közös szövetségi vagy föderatív államot hoznak létre, egyesítik kül- és védelmi politikájukat. Ezzel Ukrajna szinte azonnal bekerülne az EU-ba és a NATO-ba. A Lengyel-Ukrán Unió az EU második legnagyobb országa és vitathatatlanul a legnagyobb katonai hatalma lenne, amely több mint megfelelően tudná ellensúlyozni a francia-német tandemet”…
    A lap azt is részletesen kifejti, hogy mely lengyel jogszabályokat kellene Ukrajnának átvennie, hogy hatékonyan tudjon működni az EU-n belül. Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy ahogy Nyugat- és Kelet-Németország között, Lengyelország és Ukrajna között is hatalmas gazdasági szakadék húzódik. Ráadásul Kelet-Németország csak negyedakkora volt, mint Nyugat-Németország. Ukrajna viszont nagyobb, mint Lengyelország….”

    Csak az kérdés, hogy mit szólnak ehhez az oroszok? Ha győztes pozícióban lesznek, akkor a maradék Ukrajnát inkább semlegesíteni szeretnék. Azt nem tartom valószínűnek, hogy az egész volt Ukrajna csatlakozna, kérdés, hogy mennyi lenne belőle az orosz és mennyi a lengyel. A főnökök nyilván megint a lengyelek szeretnének lenni, de a történelemben ez eddig balul sült ki. Gazdaságilag viszont óriási teher lenne a csatlakozás. Ugyan a nyugat-ukrajnai területeket nem rombolták le, de ott minden pénz eltűnne. A lengyeleknek erre nem lesz pénze, tehát megfizettetik a nyugat-Európaikkal. Azoknak már úgyis mindegy, tiltakozni már úgysem mernek.

  44. 46. kakukk

    Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka.
    Lehetne mondani erre az USA ötletre. Lo. és Ukrajna összeházasítására kb. semmi esély. Tűz és víz.
    Meg egyébként is.
    Ahogy írod. Ki vezetne egy ilyen szövetségben? A lengyel, aki összehozta az egyesülést, vagy az ukrán aki vérét adta az orosz ellen?
    Még ha az elején béke is lenne köztük, az oroszok mesterkedése nyomán hamar kitörne a balhé. Főleg annak következtében, hogy a lengyelek a nyugat-ukrán területeken – mint saját portájukon – kezdenének rendezkedni.
    És tényleg, ki fizetné ezt a nagy egyesülést? Ti. Lo. képtelen lenne erre.
    No.? Fo.? Az EU? Ebbe valamennyi belerokkanna. Aztán a néplázadások miatt maradna az egész az USA-ra. Na ez azért neki sem hiányzik ez, mert jelen globális körülmények között (amikor már Honduras is visszaugat, nem beszélve Mexikóról) nem nagyon lenne kapacitása egy ilyent átvinni.

    Az egész felvetés, ami a cikkben szerepel, megint egy tereléssel egybekötött érzékenyítés a jövőbeli esetleges Lo.-i beavatkozás elfogadása érdekében. Ti. az USA-nak ez lenne a legjobb, vagyis, ha úgy terjesztené ki befolyási övezetét (igaz nem olyan mértékben, mint tervezte, de ez is jobb mint a semmi), hogy Lo.-al elfoglaltatja nyugat Ukrajnát, Romániával észak-Beszarábiát és Bucságot, Tóciával pedig Kárpátalját. Ezzel létre jönne egy szép nagy egységes, megbízható szövetségesekből álló védelmi fal, a Balti tengertől a Fekete tengerig. Ukrajna keleti részét – ameróka reményei szerint pedig – a Dnyeperig az orosz szállná meg, a maradék maradna ütköző zónának. Kb. ez lenne ideális az USA-nak.
    Kérdés, mit szól ehhez Oo., de főleg a megalázott ukrán nép.
    Tudom, lehet erre azt mondani, ami egyébként valós is, hogy az USA leszarja az ukrán népet. De jelen esetben nem teljesen van ez így! Mi van, ha az orosz úgy dön, hogy nem szarja le az ukránokat? És eszközként fogja használni nyugat megbüntetésére, éppen úgy, ahogy azok ellene használták. Azzal a különbséggel, hogy ő is beáll az ukránok mellé (szép egy csapat lesz nem mondhatom – csak ne erre jöjjenek).
    Ha ez így lesz, akkor ennek az USA féle Ukrajna feldarabolásnak csúf vége lesz, elsősorban a három említett jómadárra nézve.
    Egyébként nem lesz nehéz dolga az orosznak az ukránokat átállítani. Nem kell mást tennie, mint helyreállítja a szláv testvériséget az orosz és ukrán nép között azzal, hogy békejobbot nyújt. Közben meg felvilágosítja az ukránokat, hogy nem ő az ellenség, hanem a nyugat, aki Oo. ellen hergelte őket. Bizonyítéknak ott lesz az akkori helyzet. Vagyis, hogy Ukrajnát nyugat cserben hagyta, sőt még területeit is elvetette és odaadta a gyűlölt szomszédoknak.
    Mondandója nyomatékosításaként az orosz, a Dnyeperen túli területeket a Kijevi (orosz befolyás alatt lévő) kormánynak visszaadja, azzal, hogy kedves testvérek ezek a tiétek, mi csak felszabadítottuk a nyugati és náci befolyása alól. Nem kérnek mást cserébe, mint széles körű autonómiát az ottani oroszoknak. Sőt még segítenek is nekik visszaszerezni a nyugat által elcsatolt területeket.
    Ezzel szépen összeáll a nagy orosz-ukrán hadi szövetség a nyugat-ukrán területek felszabadítása érdekébe.
    Na az Isten irgalmazzon annak aki ennek a hadseregnek útjába áll. Kb. egy millió harcban edzett nagy- és kisorosz (megspékelve feneketlen ukrán gyűlölettel és bosszúvággyal) fog megindulni Európát – egyszer és mindenkorra – rendbe tenni.
    Ebből nekünk magyaroknak ki kell maradnunk (ezért nem szabad elfogadni nyugat mérgezett almáját, azaz Kárpátalját!). Ennek az lenne az előnye, hogy ha idáig elérnének, majd felmutatjuk a tenyerünket, hogy lám üres, nálunk nincs semmi lopott szajré. Nehéz lesz ezt megtenni Lo. Ro. és Szlovákiának. Nem lennék akkor a helyükben.

  45. 47 – Bendegúz

    „Lehetne mondani erre az USA ötletre. Lo. és Ukrajna összeházasítására kb. semmi esély. Tűz és víz.
    Meg egyébként is.
    Ahogy írod. Ki vezetne egy ilyen szövetségben? A lengyel, aki összehozta az egyesülést, vagy az ukrán aki vérét adta az orosz ellen?
    Még ha az elején béke is lenne köztük, az oroszok mesterkedése nyomán hamar kitörne a balhé. Főleg annak következtében, hogy a lengyelek a nyugat-ukrán területeken – mint saját portájukon – kezdenének rendezkedni.”

    https://t.me/svinkavobmoroke/29

    🙂

  46. 47 Bendegúz, 48 Zsolt
    Igazatok van, nem egy életképes formáció, már eleve beleépítenék az újabb konfliktusokat.
    De, az USA messze van, nem érti az itteni helyzetet (fogalma sincs, mit jelentenek az itteni nemzetek, milyen történelmi sérelmek égtek beléjük az évszázadok folyamán), tehát könnyen lehet, hogy végig erőlteti.
    A lengyeleket nem kell biztatni, az ukránok megkapnák a várt nyugathoz csatlakozást (meg a NATO-hoz, ha marad az a mai formájában), ami elhozza számukra a Kánaánt (szerintük). A románok sem utasítanák el Bukovinát és Besszarábiát, sőt még Ogyesszát sem bánnák (ez utóbbira nincs esélyük, az oroszoknak el kell menni Transznisztriáig).
    De ez a kezdet, utána jönne majd a csalódás és annak következményei. Főképp akkor, ha látják majd, hogy hogyan jártak a keleti ukrán területek.
    Valahogy ki kell hátrálnia az USÁ-nak ebből a háborúból, Oroszország gazdasági szétverése nem sikerült, Kínával a háta mögött bírja a végtelenségig. Ahogy telik az idő, a tárgyalási pozíciója egyre gyengébb lesz, kérdés, mikor látja majd úgy, hogy még valamit megmenthet az egészből.

  47. 49 – kakukk

    „Valahogy ki kell hátrálnia az USÁ-nak ebből a háborúból, Oroszország gazdasági szétverése nem sikerült, Kínával a háta mögött bírja a végtelenségig. Ahogy telik az idő, a tárgyalási pozíciója egyre gyengébb lesz, kérdés, mikor látja majd úgy, hogy még valamit megmenthet az egészből.”

    Ahogy fog közeledni a jövő évi amerikai elnökválasztás időpontja, az USA hivatalos politikai képviselői, a Demokrata Pártból, egyre idegesebbek lesznek és egyre nagyobb hajlandóságot fognak mutatni a béketárgyalásokra és a konfliktus befagyasztására. Ugyanis a végső kampánynak egy háború nélküli Ukrajnával a hátuk mögött szeretnék majd nekiindulni. Ez jelentheti azt, hogy az amcsik az idén ősszel, de legkésőbb a jövő év első negyedében „komoly kompromisszumkészséget” fognak mutatni az ügyben. Ez az én véleményem. Ukrajna miatt ugyanis a Demokraták nem fognak akarni veszíteni.

    De vannak ettől sokkal cifrább és komolyabb ügyek, ami azt jelzi, hogy az USA már ma is máshogy viszonyul az egész ukrán konfliktushoz. Amerika már most sok mindent elért Európa kárára és ezen volt a fő hangsúly, na meg persze az oroszok gyengítésén, de az nem igazán jött össze nekik.

    Sokat van emlegetve itt a CIA, mint az a szervezet, ahol valós hatalom összpontosul ami az USA-t illetve az egész Nyugatot illeti. És ez persze igaz is. (De nem a CIA mondja meg a tutit sok tekintetben, semmiesetre nem a kizárólagos hatalom tulajdonosa, ez tévedés!).

    Nézzük hát meg, hogy mit csinált az utóbbi időben a nagy szíájéj főnöke, maga Mr. William Burns!

    Tavaly november közepén Ankarában Szergej Nariskinnel találkozott, a külföldi orosz hírszerzés főgóréjával.
    Ez év január közepén kijevi útja után „titokban” Moszkvába utazott, ahol nem tudni, hogy kivel találkozott. Lehet, hogy „csak” az orosz kémfőnökökkel, de olyan hírek is voltak, hogy magával Putyinnal is. Akinek, nyugati források szerint – ez még fontos lesz később, hogy nyugati források szerint – felajánlotta az oroszoknak Ukrajna területének „körülbelül 20 %-át”, méghozzá Joe Biden nevében!

    Ezt a hírt egyébként magának a Fehér Háznak kellett cáfolni, mert a hírt a svájci Neue Zürcher Zeitung, aki magát megnevezni nem akaró, magas rangú, a külpolitikában utazó német politikusra hivatkozva írta meg ezt.

    Itt egy írás a Newsweek-ből, ami erről szól:
    http://www.newsweek.com/white-house-joe-biden-cia-ukraine-territory-putin-1778611

    Én ezt egyébként el is hiszem a Fehér Háznak! Burns lehet, hogy valóban nem Joe Biden nevében ajánlott fel ukrán területeket az oroszoknak! 🙂

    Na de, most jön egy hír, ami Nyugaton nem publikus, de a krími tévében ugyancsak beszélt egy kitűnő katonai-politikai szakértő, aki ukrajnai oroszként nagyon jól értesült mind a moszkvai mind a kijevi belső politikai konyhát illetően, ebbe beleértve a katonai ügyeket is. Tudom, hogy van olyan magyar szakértő is, aki orrban-szájban szerepel Ukrajna miatt a magyar médiákban, hogy árgus szemekkel figyeli ezt a pasast is.
    Nos, ez az ember is beszélt William Burns moszkvai látogatásáról, ami januárban volt. Ő azt állította, hogy az amcsik keresik a kiutat a háború lezárására és a CIA-főnök Moszkvába egy rendkívül nagylelkű ajánlattal érkezett – mármint az amcsik szempontjából annak értékelt ajánlattal, ami így hangzott: az USA felajánlja Oroszországnak a 4 régiót, amelyet Oroszország már ma is a magáénak tekint (Donyeck, Luganszk, Zaporozsja, Herszon), nem csak a jelenleg orosz ellenőrzés alatti részeket, hanem az ukrán adminisztratív határokig. A Krímről nem sok szó esett, az orosz terület, az is marad, finito. De! Itt jön még a ráadás: ezen felül újabb 4 régiót adna át az USA Oroszországnak: Charkov (Harkiv), Nyikolajev (Mikolajiv), Odessza és Dnyepropetrovszk (Dnyipro)! S hogy mi alapján? Az elmúlt 15 év választási eredményei alapján ezeken a területeken az orosz ajkú ukrán polgárok pártja, a Régiók Pártja mindig nyert. Tehát ennek az ajánlatnak az alapja a választási térkép lenne! És egyáltalán nem 20 %-a a területeknek, hanem jóval több!

    Ugyebár az ilyen hír elég sokkolóan lehet az ukránoknak, de az amcsik erre magasról tesznek; ha ők ezt komolyan gondolják, akkor le fogják nyomni Kijev torkán ezt az alkut is!

    De az oroszok nem voltak vevők erre az ajánlatra. Egyébként szintén megjelentek cikkek, miszerint Moszkva cáfolja, hogy ilyen ajánlat szóba került, de ez nem sokat jelent. Maximum azt, hogy ezt garantálták Burns-nek, hogy ezt így fogják kommunikálni, ha valami kiszivárogna. Gentlemen agreement.

    Az oroszok ha belemennének a fentiekbe, a maradék Ukrajnát az USA újra fülig felfegyverezné és ideológiailag totálisan felhergelné Oroszország ellen, sőt a mai Közép- és Nyugat-Ukrajna valószínűleg hivatalosan is a NATO tagságot kapna. Ezért William Burnst az ajánlatával az oroszok elküldték melegebb éghajlatra, persze csak diplomatikusan, ahogy ezt úriemberek között szokás….

    Az amcsik egyezkedni fognak akarni a ruszkikkal. A kérdés itt még London álláspontja, ahogy nemrégiben erről írtam. Nekik ezek az amcsi ötletek egyáltalán nem tetszenek. És igen, Mr. Boris Johnson-t nem mások, mint az amcsik buktatták meg, mert rendszeresen és nagyon alaposan, konkrét lépésekkel és eszközökkel kavarta a szart Ukrajnában, amit egy ponton a jenkik megelégeltek. Szerintem az angolok tovább próbálkoznak majd, képviselve ezzel némely radikálisabb amerikai nézetet, érdeket is, de az elnökválasztás miatt az USA-ban majd egyre inkább szimpatizálni kezdenek – persze átmenetileg – egy ukrajnai béketervvel.

    Ami meg a lengyeleket illeti, szerintem ha Ukrajna tényleg rosszul áll majd, bemennek Galíciába és Volhíniába. Egy ideig örömködnek majd, de ebben abszolút osztom Bendegúz álláspontját: rossz vége lesz ennek és Magyarországnak nagyon óvatosnak kell lennie Kárpátalja ügyében! A lengyel politika nem okos, zsigeri, átgondolatlan, kalandor. A súlyos pofára esés egy nagyon reális lehetőség marad a számukra, ha bemennek Nyugat-Ukrajnába. Ugyanis egy túl erős Lengyelország nem csak Oroszországnak nem az érdeke, de Németországnak és Franciaországnak sem. Az oroszok viszont abban érdekeltek lehetnek, hogy a nácitalanítás piszkos munkájának egy jó nagy részét átengedik a lengyeleknek; paradox módon itt ideiglenesen összeérhetnek az orosz és lengyel érdekek. De a történelem tele van paradoxonokkal…

    Olyan történések következhetnek még ebben az évben vagy jövőre, amibe az egész EU nagyon beleremeghet… Most ez túl nagy mondásnak látszik, tudom, de az Európai Unió léte abban a formában, ami ma van – szerintem – belépett a végső fázisba. Különböző helyi, kontinentális és nagyhatalmi érdekek, az euró jövője, Intermarium projekt (kérdőjellel), válságsorozatok – nem a kohézió irányába fogja tolni az idő kereke az EU-t. Ellenkezőleg!

  48. Kár, hogy az ősi félelmeknek jól alá tudtak fűteni Lengyelhonban…a Suwalki-folyosó téma, Fehéroroszország és Ukrajna esetleges hozzácsatolása az Orosz Föderációhoz, hogy a határvonal megnövekedjen 800-900 km-rel.

    4 % GDP a fegyvervásárlásra, sorkatonai szolgálat bevezetése – mint az ipartalanítás első lépése, szankciók elfogadása, a tőke-és a munkaerő (high-tech és IT ) ki fog vonulni Lengyelországból, munkanélküliség,…aztán csendes false flag műveletek.

    A csalizás része, hogy olcsóbb most Ukrajnát fegyverekkel támogatni, mint a jövőben a harmadik európai háborút finanszírozni.

    (A magyar kormány is fel fog kerülni a barátságtalan országok listájára szerintem.)

    A false flag műveletek miatt az orosz önkéntes területvédelmi zászlóaljakhoz (25 megye) – felújított (de nem modernizált, csak UAV dokkolóval ellátott) T-54-es harckocsikat fognak kiszállítani az omszk-i és a nyizsnyij tagil-i ipari üzemekből.

  49. 50. Zsolt

    Az orosz elfogadja az usa ajánlatát, nagy hibát követ el. Ez csak addig lesz betartva, amíg Bidenéknek lejár a választás. Utána megy tovább a verkli, hisz a demek és megbízóik célja Oo. szétzilálása. Ütni kell a vasat, amíg lehet, hogy a republikánusok kerüljenek hatalomra. Nekik nem lesz megalázó békét kötni, hisz nem is ők indították ezt a háborút, így békét is köthetnek. Trump pedig kiegyezne az orosszal Kína ellenében. Na ez lesz egy cifra helyzet, ha összejön. El fogja Putyin árulni Kínát vagy sem? Ismerve a nyugat szavatartását, én nem árulnám el.
    Hogy mit szólnának az ukránok egy USA által rájuk erőltetett területi engedményre, hát az érdekes több mint kérdés. Minimum polgárháború lenne, megtámogatva egy jó nagy adag orosz szarkeveréssel. Csak győzze kimenekíteni nyugat a tanácsadóikat és Zselét&Co.-t. Vagy szerinted lenyelné a nép, hogy azért halt és sebesült meg sok száz ezer ukrán katona, hogy aztán még szarabb legyen minden mint volt? Na ezért sem lehet különbéke. Áthaladtak a visszafordulási ponton. Túltolta amerika a biciklit. De körülbelül ez van az orosz oldalon. Túl sok orosz katona esett el ahhoz, hogy Dzsó bácsi kifizethesse az oroszt némi ukrán területtel. Az oroszt akarták beleragasztani a nagy ukrán mocsárba, aztán ők is szépen beleragadtak.
    Ha a lengyelek és románok bevonulnak Ukrajnába az egy öngyilkos lépés lesz részükről. Amint írtam volt, ezt várja a medve és abban a pillanatban, ahogy ez megtörténik, átállítja az ukránt a maga oldalára, azzal a felkéréssel, hogy gyere öcskös szerezzük együtt vissza amit a NATO elvett most tőletek. Ajaj. Nem szeretnék a kéretlenül érkezett „békefenntartók” helyében lenni. Akkor valamennyien megtudjuk, milyen egy igazi háború! És még az 5. cikkely sem fog élni.
    Mo.-nak semmi szín alatt nem szabad ebben részt vennie, mármint az ukrajnai bevonulásban!

  50. 54 Trump nem lesz többé elnök. A saját embereit is mind maga ellen fordította azóta. Egy időben azt gondoltam, hogy Kanye West lesz a következő jelölt, de közben szembefordult a zsidókkal, úgyhogy neki vége van. Hacsak nem terveznek csinálni egy Holocaust 2.0-t, de erre nem számítok.

  51. 54 Bendegúz

    Azért az egész világgal szemben Oroszország sem harcolhat. Még Németországnak sem sikerült pár évnél tovább, anno, pedig őket nem olyan fából faragták ám… Nemigen hiszem hogy az ukránokat sikerülne átfordítani az oroszok oldalára ennyi szörnyűség, ekkora tragédia után. Mi sem kezdtünk rögtön ruszkiimádatba 1957-ben, ugyebár, ahhoz el kellett telnie egy hosszú emberöltőnek, mire itt az Amerikába vetett csalódottság átlendült volna, és annyira bepárásítja a szemeinket, hogy már ne lássuk hogy az oroszok hagyományosan ellenségeink. Csak momentán nem vagyunk nekik aktuálisak. Nem hiszem hogy ha a ruszkik olyan helyzetbe kerülnének hogy érdemes volna ártaniuk nekünk, erkölcsi mérleget vonnának, hogy vajon mi bevonultunk -e hogy visszavegyük Kárpátalját vagy sem. Terjeszkednek amíg bírnak, kb mindig más népek nyakán élősködtek („birodalmi tudat”). Mai hír, hogy egyszer csak „barátságtalanok” lettünk nekik. Naugye. A cél szentesíti a süket lelkiismeretet.

  52. Szerinted a világ:
    EU,
    USA,
    Norvégia,
    na még ki is Európából? Ja nincs több.
    Aztán:
    Japán,
    Ausztrália,
    D-Korea.
    Ez lenne szerinted a világ, akik ellen kell harcolni?
    Vagy olyan, hogy D-Amerika, Ázsia 90%-a, abban Kína és India, Afrika nem képezi a világot? Csak azért kérdem, mert említettek, kb. 2/3-a a világnak és egyáltalán nincsenek az orosz ellen, főleg tettekben nem. Szépen kereskednek vele és még az egész atlanti világ fenyegetésére sem hajlandók szankciózni Oo.-ot legfeljebb tartózkodnak, aztán kereskednek tovább.
    Szóval ez az egész világ ellen harcolnak, ezért egy kicsit túlzás. De te tudod. Ha neked csak a fent felsorolt atlantiak a világ, akkor biztos így van.
    Csak szólok, hogy tele a nemvilág (a westen kívüli restnek) a töke a nyugat arroganciájával és agreszivitásával. Azt, hogy ki kit fosztott ki jobban, arról elég hosszan lehetne beszélgetni, és nem Oo. lenne a befutó (persze azt sem lehet tagadni, hogy Oo. is mint impérium létezik).
    Nem mellékesen pont ma nyilatkozta Kína, hogy mostantól nagyon szorosra fűzi a katonai viszonyát Oo.-al.
    https://www.reuters.com/world/china-willing-work-with-russian-military-several-fronts-chinese-defence-ministry-2023-03-30/
    Azonkívül, hogy már most is ellátja maximális műholdas információval. Hogy meg lesz ennek az ára Kína felé, az is biztos.
    De nyugat súlyosabb árat fog fizetni, ha elveszíti Ukrajnát.
    Kárpátalját pedig, ha csak nem Putyin adja, nem szabad elfogadnia Mo-nak.
    Ő pedig ha eljön addig, valószínű, hogy nem fogja adni. Ebben igazad van.

  53. 57 – Bendegúz:
    Kárpátalját a SzU vette el, nem Ukrajna. Csak úgy szabadna elfogadni, ha előtte népszavazás ezt kérné.

  54. 57 Bendegúz

    Putyin miért „adná” Kárpátalját, vagy bárkinek bármit? Putyinnak birodalmi orosz tudata van, mindent be akar kebelezni amit bír. Inkább nem szabad olyan üzletbe belemenni, amelyben mi tőle bármit kapnánk, mert azért elképzelhetetlenül súlyos árat kellene fizetni: Jelenleg a saját NATO-nkkal és a saját EU-nkkal, és azok gazdáival vagyunk rosszban, ahová tartozunk, az ő kedvükért, és ennek ellenére bélistáz minket. Itt ünnepeljük a szovjet emlékműveiket, stb. ez neki kevés. Egyébként Németország is csak néhány országgal háborúzott ilyen értelemben, mégsem bírta sokáig. Minőségi technikai fölénye és minőségi harcértékű katonái ellenére. Oroszország sem fogja hosszútávon, pláne hogy neki ezek sem adottak. A nyugattól való kifosztottságtól természetesen mindenkinek tele a zoknija, csakhogy ez a nyugat a másik kezével ad is, olyat amiről nemigen tenne le senki.

  55. Jurij Fedorov-tól még nagyobbak is vannak a popszakmában (csak körültekintően hagyatkoznék rá):

    Alekszej Podberezkin.

  56. 60 gumihuszár
    Ezt kinek válaszolod?
    Én nem találtam ezt a Fedorovot a fentiekben…

  57. 50, Zsolt
    és
    61, hubab

    **…hogy árgus szemekkel figyeli ezt a pasast is. **
    Ehhez fűztem a megjegyzést.

    Továbbá Fehéroroszországba azért kerültek-kerülnek oda az atomrakéták, mert a Balti-államokba az utóbbi 3-4 évben „odacsempésztek” pár tucat olyan „bombácskát”, amit az F-35 repülőgép el tud vinni (már utaltam némileg erre a 4155.-ös posztnál, Félúton a pokolba), hogy jól befűtsön a rubelnek.

    A honvédségi kisvideókat a youtube-ról érdemes volna átrakni az M1 Híradóba, hogy a kopaszoknak most már tényleg ÉBRESZTŐŐ FÖÖL legyen!

    Fallúdzsa város levegőjében még mindig ott van az uránpor, ha esetleg valaki aggódna a nyugati harckocsikért és az ukrán gyerekekért.

  58. 62 – gumihuszár

    Valamit túlgondoltál, elnéztél, eltévesztettél. Sem ebben az esetben, sem a múltban nem idéztem vagy akárcsak hivatkoztam Jurij Fedorovra.

    Ha valakire reagálsz, akkor jobb, ha világosan megjelölöd az illető hozzászólását, amire hivatkozol! Csak a félreértéseket elkerülendő.

  59. 63 – Zsolt:
    A hozzászólások sorszámozásáért nekem komolyan meg kell küzdenem, mert a WP miden egyes frissítésnél eltörli. Alkalmazni kellene, de többet fittyet hánynak rá.

  60. 54. Bendegúz
    ” Ha a lengyelek és románok bevonulnak Ukrajnába az egy öngyilkos lépés lesz részükről…
    Ajaj. Nem szeretnék a kéretlenül érkezett „békefenntartók” helyében lenni.”

    A Lengyelek harcra készülnek „a végsőkig” Oroszország ellen
    – Eugenius Sienkiewicz: „Azt hiszik, meg tudják győzni”

    Zinkiewicz: Gotowanie żywej żaby…Zinkiewicz: Élő béka főzése…

    Lengyelország egy háborús konfliktusra készül Oroszországgal, és valójában úgy tűnik, hogy elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy legyőzze azt.

    Eugenius Zinkiewicz a „Myśl Polska” magazinban megjelent cikkében elemzi a Lengyel hatóságok lépéseit amelyek hasonlóak az ország kormányának a két világháború közötti időszakban hozott döntéseihez.

    „Akkoriban a Lengyeleket a militarista propaganda meggyőzte arról, hogy elég erősek ahhoz, hogy legyőzzék Németországot” – mondta az újságíró, utalva arra, hogy most talán Oroszország ellen is így gondolkodnak.”

    Fegyvervásárlás

    Lengyelország úgy vásárol fegyvereket, mintha nem lenne holnap.
    Az amerikai Kongresszus jóváhagyta 800 darab AGM-114R2 Hellfire páncéltörő rakéta eladását Lengyelországnak 150 millió dollárért.
    A rakétákat fel fogják szerelni a 32 helikopterre amelyek AW-149 és 96 AH-64E Apaches. Összesen 128 helikopter van megrendelve.
    Ugyanakkor 18 HIMARS hordozórakéta van megrendelve, többek között 45 ATACMS rakéta, 461 M30A2 rakéta, 532 GMLRS-ER AW rakéta, 116 M1A1 Abrams tank, f-35 vadászrepülőgépek, fregatták.
    Varsó valószínűleg úgy gondolja, hogy ezek a fegyverek fölényt adnak az Orosz hadsereggel szemben a csatatéren.

    /https://www.triklopodia.gr//
    Οι Πολωνοί ετοιμάζονται για αγώνα «μέχρις εσχάτων» κατά της Ρωσίας

  61. Románia-Moldova Unió: Diana Sosoaca szenátor indítványt nyújtott be

    Sosouca nemrégiben arra kérte a Parlamentet, hogy integrálja „Románia történelmi területeit” Ukrajnától

    Moldova, vagy ahogy a Románok nevezik „Besszarábia” Romániába integrálásának folyamatát Diana Sosoaka Bukaresti szenátor javasolta parlamenti kezdeményezéssel elindítani.
    A Sosouca által benyújtott törvénytervezet lehetővé teszi Románia határainak békés megváltoztatását, és az ország kormányának haladéktalanul tárgyalásokat kell kezdenie a Chisinaui hatóságokkal. A dokumentum feltételezi, hogy a Román Parlament betartja az EBESZ Helsinki Megállapodásait, amelyek lehetővé teszik a határok békés, diplomáciai úton történő megváltoztatását.
    Miután a Parlament úgy dönt, hogy egyesül a Moldovai Köztársasággal, a képviselők felhatalmazást adnak az Ország Kormányának, hogy azonnal tárgyalásokat kezdjen a Chisinaui hatóságokkal a „történelmi unió” befejezése érdekében.
    „Románia mindig is tolerálta mások döntéseit, de a jelenlegi körülmények között ésszerű külpolitikát kell követnie, és annektálnia kell Moldovát és a történelmi földeket Ukrajna területéből” – áll a törvényjavaslat magyarázójában.
    A Moldovai hatóságok azonban még nem kommentálták ezt a nyilatkozatot. Szintén az Eurasia Daily szerint a közelmúltban törvényjavaslatot nyújtottak be a Román Parlamentnek a korábban a Román Királysághoz tartozó Ukrajna területeinek annektálásáról.
    Ha ez a kezdeményezés a képviselők részéről támogatásra talál, akkor 2027-től fel kell mondani az Ukrajnával kötött 1997-es jószomszédi megállapodást.

    Ebben az esetben Bukarest követelni fogja Kijevtől Észak-Bukovinát, Herz földjét, Bunjakot (Kaul, Bolgrad, Izmail), a történelmi Máramarost (a Kárpátok egyik vidéke) és Fidonisit ( a Kigyó szigetet ) az Odesai régióbol.

    Kijev bejelentette, hogy személyes szankciókat kíván bevezetni Diana Sosoaca Román szenátor ellen, összevetve törvényalkotási javaslatait az Orosz politikával, „mert megkérdőjelezte Ukrajna területi integritását”.

    /https://www.pronews.gr/kosmos/enosi-roumanias-moldavias-katatethike-protasi-apo-tin-gerousiasti-ntiana-sosoaka//
    Ένωση Ρουμανίας-Μολδαβίας: Κατατέθηκε πρόταση από την γερουσιαστή Ντιάνα Σοσοάκα

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük