(4131) III. v.h.

Tibor bá’ fordítása online

Gilbert Doctorow

Szép lassan beköszönt a harmadik világháború

(sz: 1933.02.11.)

Most, hogy a www.smotrim.ru újra elindult, belemerültem az orosz hírekbe, amelyek az elmúlt pár napban külön árucikkeket tartalmaztak, vagy a franciák napi híreket, amelyek őszintén szólva baljóslatúak. Miért baljós? Mert megfelelnek a harmadik világháború ismertetésének, ami a legutóbbi orosz talkshow-k szerint már elkezdődött, és hamarosan átáll a hibrid háborúból a forró háborúba.

Néhány nappal ezelőtt az orosz hírek hat Yars ICBM-ről mutattak be képeket, amelyek önjáró hordozókon begurulnak Moszkvába.A Yars azoknak, akik nem ismerik az orosz rakétacsaládokat, a jelenlegi orosz stratégiai nukleáris csapásmérő erő gerincét jelentik.2007-ből származnak, és számuk szerepel a már leselejtezett New Start fegyverkorlátozási szerződésben.Ezeknek a szilárd tüzelésű háromfokozatú rakétáknak hatótávolsága 12.000 km, és több robbanófejet (MIRV) hordoznak. A kerekes kilövőegység 100 tonnát nyom, és ennek megfelelően gondosan választották ki a városba vezető útvonalukat.De mit keresnek Moszkvában?

A Vesti riportere elmondta, hogy a Győzelem napi felvonulásra való felkészülés miatt hozták oda őket.Ez azonban május 9-én van, így a két hónappal előbbi érkezés felkelti a figyelmet.

Ma az orosz hírek arról értesítenek, hogy az Egyesült Államok közismert „Végítélet bombázója”, hivatalosan Boeing E-4 Advanced Airborn Command Post, amely atomháború esetén katonai műveleteket képes felügyelni, ma szállt le Izlandon,útban Európa felé.Európába?Miért fog itt állomásozni egy Végítélet repülőgép, hacsak az Egyesült Államok és a szövetséges erők nem dolgoznak ki egy nukleáris forgatókönyvet?

Érdemes megemlíteni mást is, amit ma nem találsz a New York Timesban vagy a Frankfurter Allgemeine-ben: tegnap lezárták a polgári légi forgalom elől a Pétervár feletti, és a város 200 km-es körzetében lévő légteret.Akkor még nem adtak magyarázatot, de ma a mail.ru röviden közölt egy cikket, amelyben kifejtette, hogy titkosszolgálati jelentések érkeztek egy esetleges ukrán dróntámadásról.Eközben Moszkva ma azt állította, hogy megtalálta a Moszkva megyében lelőtt drón töredékeit, amelyeken ukrán katonai jelek voltak láthatók.Minden ilyen támadást az európai Oroszország kellős közepén közvetlen provokációnak kell tekinteni.

Az orosz hadsereg azonban tegnap és ma olyan sokkal komolyabb provokációkkal állt elő, amelyeket az ukránok a Donbászban és a Dnyeszteren túli (orosz járőrözött terület Moldovában) terveztek.Az orosz hadsereg részleteket közölt a Kramatorszkba szállított mérgező vegyi anyagokról, amelyeket az ukránok terveztek a légkörbe juttatni, hogy megmérgezzék a Donyeck megye ukránok által megszállt részén található város lakosságát. Bizonyíték lehet az Oroszország vegyi támadást hajtott végre, ahogy az amerikai és brit erők tették Szíriában három évvel ezelőtt, amikor az Aszad-kormányerők civilek elleni feltételezett támadását rendezték és filmezték.Csak ezúttal a vegyszerek valódiak lennének, és sok civil kerülne veszélybe.Az orosz hadsereg a mai napon részletes közleményt is kiadott azokról a radioaktív anyagokról, amelyeket az ukránok éppen most szállítottak vonaton Moldovába, hogy hasonló provokációt indítsanak el, amely az oroszoknak róható fel.

Eléggé nyilvánvaló, hogy ezeket az aljas támadásokat miért éppen most készítette elő az ukrán hadsereg – hogy elvonják a figyelmet Bahmut közelgő bukásáról, amelyet az elmúlt hetekben több mint 20.000 áldozattal megvédték.

A fent említett szándékolt „hamis zászló” műveletek megközelítik az őrültek birodalmát. Ebben az értelemben tökéletesen tükrözik Zelenszkij és neonáci munkatársai mentalitását, valamint Nuland és Zelenszkij szponzorainak őrültségét az Egyesült Államok külügyminisztériumában.

Ahogy az elején mondtam, ezek a válogatott tények külön-külön véve aggasztóak. Mindent egybevéve nyomós okot adnak arra, hogy ennek a háborúnak a lehető leghamarabb Zelenszkijre kényszerített tárgyalásokkal kell véget vetnie. A Wall Street Journal az elmúlt napokban arról számolt be, hogy Macron és Scholz is zárt ajtók mögött azt mondták neki, hogy ideje leülni az oroszokkal. Talán amikor a demokraták átveszik a hatalmat. Donald Trump legutóbbi, Ukrajnával kapcsolatos üzenetét 4 millióan látták az Egyesült Államokban. Azt mérlegelik, hogy ez a logika hogyan használható a 2024-es választásokon, akkor meglátják majd a döntés bölcsességét is. Sürgetni kellene a tárgyalásokat, mielőtt elszabadul a pokol.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

108 gondolat erről: „(4131) III. v.h.

  1. Azt illene hozzátenni, és nagyon sokszor kiderült már, hogy erős túlzás „válogatott tények”-nek nevezni az Orosz hadsereg – illetve jelenleg a teljes Orosz média – híreit.
    Hónapok óta, vagy régebb óta megy az Orosz médiában a mantra a „provokációkról” vegyi támadásokról, piszkos bombákról, melyek nem voltak igazak. Csak a szokásos elterelés a hadsereg gondjairól, ellenség szokásos sározása…
    Olyan híreket, videókat hiányolok az Orosz médiából, hogy a szupermodern T14 Armata tank valóban küzd a fronton. Repülőgépek küzdenek, nyernek, stb.. Ilyenek nincsenek? Csak Progozsin van kint, Orosz hullahegyekkel a háttérben?

  2. Orbán feszt az igéri a hiveinek,hogy kimaradunk a háborubol ..csak azt felejti elmondani nekik,hogy mi olyan kis pont vagyunk Nato-ban meg érdekérvényesitö képességünk a 0-val egyenlő,…Ergo ha a Nato hadviselő fél lesz bent leszünk a háboruban ha akarják ha nem…a kétkulacsos politika vége a faszszopás lesz..

  3. 1 – Minato:
    Csakhogy a poszt nem az orosz médiáról szól, hanem a következtetésekről: Még egy lépéssel közelebb a III. vh.-hoz.

  4. 2. Apofis

    Nem vitás, ha NATO vs. Oo. háború lesz, akkor Magyarország is benne lesz a coreszban. Menni kell az 5. cikkely alapján. Habár az csak akkor éled fel, ha valamely NATO országot támadás ér. Persze nem úgy, hogy ő megy be Ukrajnába és ott elverik. Ez nem aktiválja az 5. cikkelyt. Még az USA sem hivatkozhatott a NATO védelmére, csak akkor amikor szept. 11.-én ledöntötték a tornyait. Irakot, Szíriát egyedül kellett vívnia, na meg Vietnámot is! Pedig létezett a NATO.

    A mi szorongatásunk kapcsán, arról van szó, hogy a nyugati „szövetségeseink” 9 kelet európai országot be szeretnék hajtani az ukrán mocsárba (erre jött létre a bukaresti 9, aminek mi is részei vagyunk). Nehogy már ők nyugatiak haljanak meg, saját érdekeiért (egyébként is megmondta Soros papa már 1993-ban, hogy a nyugati népek nehezen viselik a katona hullákat, ezért majd egyszer bekövetkező az Oo. elleni háborút /a kis tájékozatlan! – nincs itt semmi összeesküvés kérem, sétálni, sétálni…/ a K.európaiakkal kell megvívatni – stimt das?)
    Na ebbe nem akarunk mi belemenni. Ha a dilis lengyelek és Baltik meg a többi menni akar (ha megfigyeltétek, a román meglepően óvatos, veszélyt szimatol), lelkük rajta, az ő lépésük nem aktiválja az 5. cikkelyt, mely – mint írtam – ránk is kötelezettséget róna.
    Amennyiben megrakja őket az orosz, azt maguknak köszönhetik. Tartok tőle, hogy az őket felbiztató nyugat szét fogja tárni a kezeit, azzal, hogy „mi nem is mondtuk, hogy menjenek be”.
    Vagy ott lesz a másik lehetőség nyugat Európának és USA-nak, hogy ők is bemenjenek Ukrajnába harcolni, megsegítve a háborúba belekeveredett és szorongatott nyolc K-Eu-s országot (ez is önkéntes alapon menne, mert hiába valamennyi NATO tag bent van (-2, akik Töo. és Mo.), akkor sem lehet ráhúzni a belépésükre az 5. cikkelyt).
    Szerinted ez mennyire reális opció?
    Elégnének a kedvünkért a nyugatiak?
    Nagy valószínűséggel még akkor sem vállalnának harcot a muszkával, ha az NATO területet (pl. Lo. Ro.) támadna meg, nem hogy 5. cikkely alá nem eső szituáció esetén.
    Túlontúl lenéznek minket ezek a „fejlett” és „érzékeny” nyugati népek.
    Inkább hagynák szétesni ezt a „védelmi” szövetséget és létrehoznának helyette egy másikat, ami már nem hordaná a nevében a „védelmi” szót.
    Szerintem egyébként nemsokára ez lesz. Ti. a NATO, mint szervezet, egy nagyon elavult, nehézkes döntési mechanizmussal bíró szövetség, ami felett az idő már régen eltelt. Megreformálni pedig nem fogják tudni az egyes tagok ellenállása miatt (lásd. EU-s kínlódást).

  5. 3 Tibor bá, sajnos így van, ez nyilvánvaló a fenti „katyvasz” nélkül is. Nem szükséges féligazságokat, feltételezéseket belevenni, már régen lefutott konteókkal alátámasztani.

  6. Egy mai hírlevélből:
    Intelligence report: Information reviewed by U.S. officials suggests that a pro-Ukrainian group carried out the attack on the Nord Stream pipelines last year, a step toward determining responsibility for an act of sabotage that has confounded investigators on both sides of the Atlantic for months. (The New York Times)

  7. 4.Bendegúz

    Nem vitás,hogy minket Kelet-Europaiakat ágyutölteléknek szánnának ebbe a haboruba és a nyugat lelkesessen tapsikolna,hogy utolsó csepp vérünkért harcoljunk a demokráciáért meg Europáért az oroszok ellen..de mivel ez nem korlátozodna csak Kelet-Europára igy ők is elfüstölögnének egy gombafelhöbe..

  8. 6. tomi

    Hadd legyek közönséges.
    Röhög vakbelem.
    A luzer ukránokra tolják a felelősséget. Azok még büszkék is lesznek rá, hogy hú de milyen fasza csávók vagyunk mi. Jól megmutattuk az orosznak.
    A baj csak az, hogy a medve is tudja ki volt az igazi elkövető és majd így is fogja fizetni a számlát (ha csak nem volt neki is kifejezetten érdeke a felrobbantás, vagy USA-val kötött háttéregyezség vagy gazdasági előny miatt).

    7. Apofis
    Csak ők (nyugat) azzal számol, hogy nem lesz elfüstölés (főleg nem náluk), hanem csak minket kell beletoljanak a húsdarálóba, és az orosz annyira meggyengül, hogy nem fog ellent mondani nekik. Persze mi itt KEu-s országok kivérzünk addigra. De ezt ki nem @arja le nyugaton. Primitív népek vagyunk a szemükben, így leírható veszteség. Ezért kell bármi áron Mo.-nak kimaradni egy ukrán kalandból. Ha veszít nyugat, akkor Ukrajnában, nem miattunk fog. Csak természetesen szebben mutat, ha egységfrontot tudnának összehozni K.Európában.

  9. 6 – tomi:
    Amikor feltárták, hogy az USA a bűnös, a szajha média hallgatott mint a sír. Most végre kitalálták, hogy úszhatja meg az USA a vádakat. Hazugság.

  10. 8.Bendegúz

    A nyugat sok mindennel nem számol..van cirka több 10 millió muszlim ott náluk ..ha a oroszok helyébe lennék fellázitam a nyugat ellen öket ..egy polgárháboruba süllyed nyugat fingani szem tud nem hogy mást….Ha nekem vagy korosztályomnak fegyvert adnak a kezünkbe nem biztos,hogy a ruszkik ellen használnám..

  11. 9 – Tibor bá´

    „pro-Ukrainian group” és nem „Ukrainians”…

    Az ukrán-barát csoport tagjai lehetnek amerikaiak, norvégok, britek. Egyetlen egy ukránnak sem kell köztük lennie!

    De így is hazudnak, mert a fent említett országok és az egész Nyugat vezetése és akik őket irányítják magasról le sem szarja az ukránokat, sőt, a nyugati polgárok érdekeire is magasról tesznek. Teljesen más a motivációjuk, mint az ukránok szeretete. Ha valaki úgy értette eddig, hogy az ukránok keze lenne benne a gázvezetékek felrobbantásában, na az egy vicc! Sok mindent az ukránok vagy a mostani kijevi vezetés szemére lehet hányni (hajajaj!), de ehhez a északi-áramlatos robbantáshoz semmi közük nem volt. De hát így jár, aki olyanokkal barátkozik, mint az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia!

  12. 9. Tibor bá’

    Az amerikaiak az NS2 felrobbantását megpróbálják Ukrajnára kenni, a harckocsi szállításokért pedig újabban Berlint okolják, mivel „megzsarolta” Washingtont. Hát ez van, szegény Amerika nem is győzi kapkodni a fejét, hogy mit művelnek a kis vazallusai.

    Az oroszok felfüggesztették a START egyezményt, ez pedig – nomen est omen – a startpisztoly eldördülését is jelenti.
    A kisebbik gond az, hogy mindkét oldalon az 1550 db-ról rövid időn belül megnövelik a bevethető robbanófejek számát (raktározva van még pár ezer darab az oroszoknak és az USA-nak is), a nagyobbik gond az lesz, hogy az összes többi atomhatalom is erre válaszként gőzerővel beleáll a robbanófej készletek növelésébe, sőt, belátható időn belül megszülethet néhány új atomhatalom is a világon.

    A többi középhatalom sem hülye, nem fogják letolt gatyával nézni a nagyokat, miközben mind a pénzük, mind a technológiájuk megvan ahhoz, hogy saját atombombájuk legyen.
    Márpedig ha van saját atombomba, akkor onnantól már egészen más a leányzó fekvése, igen nehéz csicskáztatni azokat, akiknek van bevethető nukleáris fegyverük.

    Irán, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Törökország, Kazahsztán, Algéria, Japán, Dél-Korea, Tajvan, Indonézia, Brazília, Argentína, Németország, Svédország, Mexikó, Ausztrália és Ukrajna. Ezeknek az államoknak megvan a képességük saját atomfegyver létrehozására, ez alapvetően csak politikai döntés és akarat kérdése lenne.
    Abba most jobb bele sem menni, hogy melyik államnak ki adna háttér támogatást ehhez, gyanítom, hogy lenne jelentkező…

    Zajlik az ukrajnai szkander ezerrel és közben mindenki elfelejti, hogy nagyon sok olyan lehetőség van még a pakliban, ami secperc alatt felboríthatja a világ status quo-ját és onnantól lesz igazán nagy a kapkodás és pánik.

    https://neokohn.hu/2023/03/07/savszelessegbol-elegtelen/

  13. 13.: Technikailag nem nagy dolog ma már atomfegyvert gyártani, mondhatni egyszerű, két fém félgömböt összerobbantani. A precíziós eszközök, számítógépek, szimuláció ott van mindenhol. Megfelelően dúsított urán vagy plutónium kell csak, 40-100kt-ig lehet skálázni a „hagyományos” fission alapúakat. Elméletileg minden ország, ahol van atomerőmű, tudna gyártani. Gondoljatok bele, egy é-korea szintű legatyásodott országnak is van már 80-100 robbanófeje.
    Európának miért nincs akkor? Nevetve lehetne… Ez itt a kérdés!

  14. 13: MangaMonguz

    „Washington feláldozza a tajvani lakatot Kína kapuján, vagy a nukleárisan fortyogó Közel-Keletet csak azért, hogy megmentse egy harmadrangú hadszíntéren küzdő alkalmi szövetséges imairányát nyugat felé?”

    Nos ez lehet elterelés, mert ez az imaoldal – ne feledjük – nem arról híres hogy az utóbbi párezer évben a hátsó szándékairól sokat fecsegne.
    Vannak ott nagy tervei pici országnak is, ha egyszer a csodarabbik már elkotyogták…
    @https://www.portfolio.hu/global/20230207/megtorhet-a-jeg-a-vilag-legmodernebb-legvedelmi-rendszeret-adhatja-izrael-ukrajnanak-595448

  15. A Pentagonban a CIA-nál meg az összes ilyen szervezetnél vannak úgynevezett elementsek.Akár az oroszoknál nyilván,de oda kevesebb a belátás,nem show műsor mint az USA-ban.
    Hát ha még vannak.
    Jó példa erre az amerikából jött hír még a művelet elején amikor sápadtan aggódtak mert az orosz nem veszi fel a forró telefont,pedig nehogy valami „félreértés „miatt kitörjön az atomdobálás.

    Néha hallani lehetett a hírekben fenti szervezeten belüli lövöldözésről stb.
    Na ők azok.
    Talán bízhatunk bennük,meg a komoly oroszokban,és a „félreértések ” elkerülhetők.

    Pedig tényleg néha úgy érzem jobb megoldás lenne.
    Az hogy tisztulás lenne ebből kétlem,esetleg sorjázás,de a nagyfiúk f..méregetése ilyen.
    Egy-két elnök és azok rossz napjaira van egy protokoll,nem hiszem hogy dominó borogatás lenne.

    De ez is csak egy bele huhogás,remélem nem zavartam meg semmit.

  16. 15. Vaszil

    Persze, egyetlen médiát sem szabad készpénznek venni, amit a Neokohn és Castel felvetett, ettől függetlenül teljesen reális opció, ezek a dolgok bárkinek eszébe juthatnak a nagyhatalmak vezetői közül.

    A dúsított urán meglehetősen kurrens árucikk, Oroszország pedig kis túlzással annyit dúsít, amennyit nem szégyell. Mindenki azt hiszi, hogy a kőolaj meg a földgáz és a ritkaföldfém…, na igen.
    Vajon Irán, Törökország, Indonézia, Szaúd-Arábia, esetleg Brazília mi pénzt és támogatást megadna annak, aki adna suttyomban némi nukleáris technológiát, rakétatechnikát és hozzá pár töltetre való dúsított uránt is.
    Ma csak a START lett felfüggesztve, holnap már akár az Atomsorompót is kivégezhetik.

    Ezért jelzem folyamatosan, hogy rengeteg aduász van még a kezekben, nem kell azonnal totális atomháborúba gondolkodni… és akkor a biológiai fegyverként is bevethető szuperágensekről még nem is beszéltünk.

    Tehát ha valaki azt álmodja, hogy példának okáért Oroszországot letörli a térképről, feldarabolja és kilós áron megveszi, az jó eséllyel nagyot fog csalódni. Természetesen Oroszország letörlésének megvan a potenciális lehetősége és az „árfolyama” is.
    De ki szeretné ezt megfizetni?

  17. 16. ötlet

    Amitől mindenki fél, az egy olyan atomvilágháború, ahol az emberiség kipusztul, mert mindenki ész nélkül oda lő, ahová lát.
    Na most ez nem egészen így működik.
    Egy világháborúnak is célja van, általában valaki(k) szeretnék megnyerni.

    Ha Washingtonnak vagy Moszkvának egy totális atom világháború kirobbantása lett volna a célja, akkor ezt az elmúlt 60 évben bármelyik napon mindenféle előzetes magyarázkodás vagy show nélkül megindítják és kész. Mivel ez nem történt meg, így jó eséllyel a világháború nem végcél volt és most sem az.
    Egy világháború eszköz, nem cél. Mocskos eszköz, de csak egy eszköz.

    Ezek a nukleáris katonai nagyhatalmak és a katonai agytrösztjeik így gondolkodnak és terveznek. A köznép félelemben tartása pedig szintén csak egy eszköz a hatalom fenntartása érdekében.

    Ami biztos: Az elit mindegyik oldalon elit akar maradni és számukra a legfontosabb a saját kiváltságos helyzetük megőrzése hosszú távon. Minden más ennek a fő célnak van alárendelve.

  18. 8.
    Tudom, hogy nem igaz. Nem véletlenül idéztem be.
    De hidd el, hogy a többség nem úgy gondolkodik, mint mi.

  19. Nincs mit hozzá tenni.
    Az atomnál van szarabb is.

    De mi lesz a kiválasztódás tétje?
    Utána ők jönnek.Komoly dilemma.

  20. 16 – ötlet

    A Pentagonban meg a CIA-nél Virág elvtársak is vannak, akik ürgebőrbe bújt ukránokra és felszereléseikre mutogatnak. A rövid pórázon tartott germán rabszolgáik helyeslő bólogatása közepette.

    http://www.youtube.com/watch?v=Hi8TGAy-toA

  21. 18 – MM.
    Valóban, de emlékezz Putyin szavaira. Létezik olyan világ, amiben Oroszország nem kíván létezni.

  22. 22. Tibor bá’

    Tudom, létezik az orosz „Sámson-opció” is, az üzenet mindenkihez elért, aki fontos és döntéshozói pozícióban van.

    Más:
    „Az USA túl sokáig volt elfoglalva a Közel-Kelettel, ezért mára Kína nagy hatótávolságú rakétákkal, a műholdak elleni fegyverekkel és az elektronikus hadviselés eszközeivel akár Uncle Sam fölé kerekedhet, ezt látva pedig Oroszország is bátrabban igyekezne elérni kelet-közép-európai céljait.”
    https://hirado.hu/kulfold/cikk/2023/03/08/a-pentagon-szimulaciojaban-alulmaradt-az-usa-kinaval-szemben

    Ukrajna időhúzás, túl sok nyugati kapacitást köt le, a végeredmény meg nagy eséllyel nem Oroszország összeomlása, hanem egy tönkrevert és csonka Ukrajna lesz, amit lehet tovább „lélegeztetőgépen” tartani.
    Hacsak valami váratlan és drámai esemény nem történik Moszkvában.

  23. Lesz itt gond még Indiával és az Egyesült Arab Emírségekkel is…
    Nem tudom, de a Nyugat helyében az erőltetett hurrá optimista médiahírek mellett én azért lassan elkezdenék gondolkodni is egy kicsit, mert sok „Fel nem tett kérdés” lenne a Nyugat felé is…

    Reuters: Oroszország és India aláássa a dollár évtizedek óta tartó dominanciáját
    https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230308-reuters-oroszorszag-es-india-alaassa-a-dollar-evtizedek-ota-tarto-dominanciajat

  24. „Az arizonai Lake – akit lehetséges alelnökjelöltként is emlegetnek – éles hangú beszédében egyértelművé tette: a háborús őrületet, amibe a baloldal belevágott, az amerikai konzervatívok elutasítják, és azt sem fogadják el, hogy százmilliárdnyi dollárt küldjenek Ukrajnába, ami csak arra lehet jó, hogy kirobbantják ezzel a harmadik világháborút.”
    https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/03/amerikai-republikanus-politikus-kemenyen-biralta-joe-biden-haborus-politikajat

  25. Ismét Lake:

    Amerikai politikus Zelenszkijnek: „Az amerikai fiaink és lányaink nem fognak harcolni a te háborúdban”
    https://mandiner.hu/cikk/20230308_kulfold_orosz_ukran_haboru_egyesult_allamok_volodimir_zelenszkij_ukrajna

    Azért három dolgot megjegyeznék lábjegyzetként:
    1. Németország alig egy tucat Leo-2-őt tudna átadni, per pillanat sokkal több üzemképes ugyanis nincs. Nagyobb gond az, hogy a 30 éve letárolt Leo-1 harckocsikhoz pedig nincs elég szakember, akik secperc alatt üzemképes állapotba tudnák hozni a közel 50-60 éves régi német vasakat.
    2. A brit Challenger-2 harckocsikhoz évek óta senki sem gyárt már 120 mm-es lőszert, ami készlet pedig van, az igen rövid időre lesz elegendő, pláne az ukrán hadszíntéren.
    3. Az USA nem ad Abrams harckocsikat a saját készletéből – mert nem teljesen hülyék – Biden inkább rendelt 31 db új M1 harckocsit a gyártótól, ami nagyjából év végére, talán jövő tavaszra meg is lesz. Nyilván spéci páncélzat nélkül, enyhén lebutítva.

    Csak én érzem ezeket enyhén gázos híreknek?
    Képzeljétek el, mi van, ha még ráadásul igazak is…

  26. 28. Szokja

    Az orosz demográfia miatt aggódunk…, komolyan? 😀
    Az orosz demográfiai mutatók pont olyan szarok, mint az európai átlag.
    Javaslom nézz rá inkább Ukrajna, Japán és Dél-Korea mutatóira, ha már nagyon aggódni akarunk. Főleg Ukrajnáéra, mostanában…

  27. 31. Szokja

    Basszus, ezt benéztük, a ruszkiknak végük. Jól van, akkor most már mindenki megnyugodhat és hátradőlhet, a nehezén túl vagyunk.

  28. MM,

    Most kicsit jobban állnak a ruszkik, látom, te is kezded visszanyerni az önbizalmadat, szarod tele az oldalt hülyeségekkel, ahogy az elején, egy éve, amikor osztottátok az észt, milyen gyorsan fogja putyin elfoglalni ami akar, nem kérdés.
    Utána kicsit magadba szálltál, miután semmi nem jött be, tartottal egy kis sértődött szünetet, de látom, újra a régi vagy.

    A ruszkiknak pedig végük van, leírom neked, ne kelljen gondolkodnod. A bukott kretén Trump meg az atom, áá, amikor egy nagyhatalom már csak ilyesmiben tud kapaszkodni, akkor vége van. Nagyon vége.

  29. 33. Szokja

    Javaslom, olvasd vissza 2022. február 24.-től mindent, amit írtam.
    Konkrétan.
    A net nem felejt, mindent megtalálsz.

    Nem hülyeségekkel szarom tele az oldalt, hanem a nyugati mainstreammel.
    Esetleg azt nevezed hülyeségnek?

    Ha a ruszkiknak végük van, végük van.
    Végre nem kell gondolkodnom.

    Tudod, virágkötészet.

  30. Kedves Szokja!

    Mielőtt isten haragját is rám zúdítod, néhány alapvető dolgot tegyünk tisztába.

    Soha nem drukkoltam annak, hogy orosz-ukrán háború legyen.
    2018-ban bátorkodtam írni egy elemzést (Medvecsapda Ukrajnában) ahol az ukrán oligarchiák pénzügyi megvesztegetéséről értekeztem amúgy Nullandosan. Ha neki volt 5 milliárd dodója erre, akkor Putyinnak is lehetne 15 milliárdja egy ellen-Majdanra.
    Ha eszük lett volna, akkor ezt teszik – de nem volt eszük.
    Vagy ami rosszabb, aljasabb stratégiájuk volt.
    Pont erről írtam a „Fel nem tett kérdések”-ben.

    Mindig is szimpatizáltam azzal a putyini politikával, hogy Európa és az orosz impérium házasságot kössön. Ez lett volna Európa igazi érdeke, miközben „medve szelídítés” is történik.
    Igen, ezek de gaulle-i eszmék.
    Nem jött be, az USA és a megfizetett lakáj ügynökei sikeresen kib@sztak egész Európával.

    „Most, kicsit jobban állnak a ruszkik”…, aztán hol állnak jobban? Sehol.
    Elkezdtek egy hadműveletet, ami győzni kevés, veszíteni sok.
    A háború is olyan, mint a foghúzás, ha már muszáj, akkor jobb rajta gyorsan túlesni.
    Na ez, amit itt művelnek, ez nem az.
    A korlátozott erők bevetése jól elnyújtja ezt az ocsmány kollektív gyilkolászást.
    Ezt ünnepeljem?

    Nem, nem az oroszok állnak jobban, hanem a NATO és a Nyugat áll szarabbul, mint gondoltam volna.
    Az USA afganisztáni kiszaladása (kivonulásnak nehezen nevezhető) már intő jel volt, akárcsak korábban Líbia esetében a brit-francia aranyérmes katonai töketlenkedés.

    Mivel sem a Hidegháború alatt, sem a Hidegháború utáni poszt-jaltai világrendben sem az oroszok, sem az Egyesült Államok nem volt képes jól sáfárkodni a világgal, itt az ideje, hogy lassan elköszönjünk a kedves eddigi szuperhatalmainktól.

    Az Egyesült Államok képtelen valós és kívánatos jövőképet adni a világnak, Európa elárulta a saját lakosságát az oroszok pedig ismét elővették a régi módszereiket – köszi, de nekem ebből egyik sem tetszik. Hozzáteszem, Ukrajna színművész álelnökének és az EU áruló vezetőinek a showműsora sem.

    Úgyhogy ha valódi ellenséget keresel Te is magadnak, akkor előre szólok: ők nem ezen a blogon vannak.

  31. „A lubavicsi követők fő életelve a szekta támogatóinak felsőbbrendűsége minden nemzet és nép felett”

    Ivánék is pedzenek valamit, csak nem eleget
    @https://www.jpost.com/diaspora/antisemitism/article-720658

    Ez azért nem semmi céllal szerveződő szekta! Lubavicsi rebbe megjövendölte, hogy övék lesz Ukrajna.
    Lehet itt találgatni még egy ideig a harcok állásáról, meg röhögni, de ez egy másik kategória ahol a dolgok történnek
    @https://youtu.be/5DY-lqYjrj8

  32. Semmi sem véletlenül történik amit nem kötnek az orrunkra. Ez egy kicsinyke szelet a globális tortából:
    @https://youtu.be/MXgli7TpINw

  33. 40 – Vaszil

    A Kolomojszkij-Zelenszkij kapcsolatot tényleg nem lehet titkosnak nevezni, kétlem, hogy van olyan felnőtt ember Ukrajnában, Oroszországban vagy bárhol a világon, aki csak egy kicsit is érdeklődött az ukrán politika iránt, hogy ne lett volna/ lenne ezzel tisztában.

  34. Az amerikai védelmi minisztérium figyelmeztette az oroszokat, ha célba veszik a magánműholdakat, azonnali válaszcsapást kockáztatnak.
    https://naphire.hu/cikk/pentagon-urhaborut-provokal-putyin-kiadtak-a-tuzparancsot

    Tudtommal Putyin még semmilyen űreszközök elleni tűzparancsot nem adott ki, egyelőre csak a kölcsönös fenyegetés megy.
    A kérdés az, hogy az EMP/HEMP csapáson kívül milyen hatékony lépés lehetséges a Starlink rendszer műholdjai ellen. Ezek a műholdak 550 km magasságban keringenek, ráadásul több száz (ezer?) ilyen cucc van már fent, így nehezen hiszem, hogy egy atomrobbanófej nagy magasságban történő felrobbantásán túl van más reális opció ezek kiiktatására.
    A másik kérdés, hogy mi lenne az USA „válaszcsapása” ebben az esetben, ők is űreszközöket támadnának? Rövid időn belül így nem maradna működő műholdja senkinek.
    Közben Peking is vizsgálja a lehetőségét annak, hogy ők is egy a Starlinkhez hasonló, kb. 13 ezer db-os műholdflottát hozzanak létre, egyelőre még csak tanulmányozás szintjén áll a dolog.

  35. Na, akkor „sz@rnám tele az oldalt” további „hülyeségekkel” is, hátha valakit még érdekel a dolog:

    Nem akarja átadni az orosz háborús bűnökkel kapcsolatos bizonyítékokat a Nemzetközi Büntetőbíróságnak a Pentagon
    @https://444.hu/2023/03/09/nem-akarja-atadni-az-orosz-haborus-bunokkel-kapcsolatos-bizonyitekokat-a-nemzetkozi-buntetobirosagnak-a-pentagon
    Oszt’ miért nem?

    Sírva nevezte katasztrofálisnak az afganisztáni kivonulást egy katona az amerikai kongresszus előtt
    @https://telex.hu/kulfold/2023/03/09/afganisztan-egyesult-allamok-kivonulas-katona-elsirta-magat
    A tartalom nem igényel külön kommentárt, teljesen világos.

    Amerikai hírszerzés: Putyin már a háború minél további elhúzódásában érdekelt
    @https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/amerikai-hirszerzes-putyin-mar-a-haboru-minel-tovabbi-elhuzodasaban-erdekelt/
    Hoppá, itt van egy apró logikai baki:
    „A jelentésben kitérnek arra is, hogy az ukrajnai kudarcok ronthatják az orosz elnök belföldi megítélését, ami a konfliktus eszkalációját eredményezheti.”
    Értem, tehát egy elhúzódó, netán eszkalálódó háború ellenben javítani fog Putyin hazai megítélésén… aztaqrva. Mekkora zseniális ötlet!

    Az Észak-atlanti Szerződés tagjai több mint 133 milliárd font (több mint 55 ezer milliárd forint) értékű segélyt nyújtottak Ukrajnának az egy évvel ezelőtti orosz invázió óta – közölte tegnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Sky News beszámolója szerint.
    @https://www.portfolio.hu/global/20230309/itt-van-ennyit-kapott-eddig-a-nato-tol-ukrajna-601886
    Ez 56 658 000 000 000 forint mai árfolyamon.
    Azaz fajlagosan 47 237 500 000.- Ft/km az 1200 km-nyi frontvonalra és a 150 ezer fős kontingenst figyelembe véve 377 720 000.- Ft/1 fő katonára vetítve.
    Tehát a frontvonal minden egyes kilométerére 47,23 milliárd forintnyi NATO támogatás jutott Ukrajnának. Ehhez képest egy év alatt nem sokat mozgott a front.
    Másképpen nézve a NATO kb. 377 millió forint támogatást adott Ukrajnának minden egyes betolakodó kiverésére.
    Fejenként.

    Ezek után a Lengyelországban kis hajót bérlő 5 plusz 1 fő Búvár Kundokkal és Búvár Kundnéval kapcsolatban nem is teszek be cikket és elemzést, a sztori üti Bacsó Péter Tanú című filmjét az ürgebőrbe varrt dobozokkal és a békaemberekkel.
    https://www.youtube.com/watch?v=Hi8TGAy-toA

    Bocs a sok hülyeségért, ez jön szembe a mainstreamben.

  36. 43 – MM:
    Szerintem az lehet a helyzet, hogy az orosz „csodafegyverek” sorozatgyártásához még időre van szükség. Ezért húzza az időt Putyin. Ha nagyobb előretörést érne el, akkor a Nyugat több segítséget adna, és ez nagyobb orosz vesztességet jelentene. Tehát „langyos” időhúzás a legjobb taktika.

  37. 41: Zsolt
    Maradjunk annyiban, hogy tájékozódhat bárki, de aki nem klubtag, annak fogalma sincs az egészről. A felsőbbrendű tudat évezredes szelekciójáról. Én csak öt évet éltem a közelükben, nem semmi kiképzés volt. Inkább távolabbról nézem a másik beltenyészettel való kakaskodásukat, jobb kimaradni a malomkövek közűl, őrüljék csak egymást.

    Mi meg örüljünk, hogy még kitűzhetjük a made in china kokárdát március 15.-én 🙂

  38. 44. Tibor bá’
    Akár ez is lehet az ok, de akkor miért kezdték ezt a hadműveletet eleve jelképes létszámmal már egy évvel ezelőtt? A támadó erők nagyobb része ráadásul – mint kiderült azóta – DNR/LNR milíciák és Wagner zsoldosok voltak.
    De majd meglátjuk, mire megy ki a játék, egyelőre sok opció van még az asztalon.
    Putyin szándékos belső buktatását sem lehet kizárni.

    45. Vaszil
    Nahát, ez érdekesen hangzott így elsőre. 5 év…
    Ezzel kapcsolatban majd írok pár sort, bár nem biztos, hogy ez jó ötlet nyílt oldalon. Még agyalok rajta.

  39. 42. MM
    Az oroszoknak egyszerübb lenne a tenger alatti kábeleket elvágnia. ha megszakadna az internet kapcsolat a két kontinens között, akkor az adat forgalom a műholdakon keresztül jönne létre. Igy a starlinket nem tudnák használni az ukránok.

  40. 49 Csaba 81
    A Starlink játékszer a kommunikációs műholdakhoz képest, más is a feladata. A kommunikációs műholdas átvitel nagy késleltetése és az időjáráskitettség miatt került hátrányba az optikai kábelekkel szemben, ami nem gázcső, könnyebben javítható.

  41. 51. kakukk
    elég sok optikai kábel fut az atlanti-oceán alatt, amit Infos hozzászolásába is betett ide. De viszont ha nem tudják hogy hol szakadt meg a vezeték akkor nehéz lesz kijavítani, időbe telik. Így viszont komoly gazdasági csapást tudna okozni az Usának és európának. És az oroszoknak megvan a technikája hogy elvágják a vezetékeket.

  42. Megismételném más posztok alatti mondókámat:
    Ehhez a ” háborúhoz” hasonlót még nem tapasztalt a hadtörténelem!
    Nem vagyok sem generális, sem marsall, sem vezérkari főnők, csak én és a kis paraszti logikám.Bárki, aki a nagytávolságú rakéták, a bombázógépek korában nem mér azonnal halálos csapást az ellenség fővárosára, a hadsereg ideggócára, az vagy idióta, vagy saját országának ellensége.
    Mást nem tudok mondani, az egész hadjárat logikáját nem értem.

  43. 53. Bálint

    Utóbbi.
    Mondtam már korábban, hogy Putyin áruló.
    Sokan legyintettek.
    Pedig nem kellene, mert a nyugat embere, és éppen most fekteti ki Oo.-ot és demoralizálja az orosz népet.

    Ne legyenek nagy elvárásaitok, sajnos nincsenek jó kilátásai az oroszoknak ezzel az áruló elittel.
    Mondhatjuk, hogy persze, majd megindulnak, csak még várnak, véreztetik a nyugatot és közben erősödnek, de aztán megmutatják.
    Hogyne, csak győzzük kivárni a sohanapjánkiskedden meginduló nagy orosz offenzívát.
    Nem lesz abból semmi. Lesz helyette tavaszi ukrán offenzív, ami még Mariopulból is kiveri az oroszt. Csak figyeljetek.

    Ahogy írod, józan paraszti ésszel, azaz Te vagy én is egy ekkora haderővel, amilyen volt az orosz, lett légyen az akár mennyire is gyengén felszerelve, már régen zárójelbe tettük volna Ukrajnát. Csak egy egyszerű dolgot írok. Ha az eddig ellövöldözött cirkáló és egyéb rakétát az első héten (na jó, a harmadikon, amikor rájöttek, hogy nem várják virággal őket) ráeresztik Ukrajnára, kb. semmihez sem lett volna erejük, nem hogy ellenállni. E helyett mi történt? Szépen elosztva elpuffogtatták őket, úgy, hogy közben az egyes szalvók között bőven adtak időt az ukránoknak a károk kijavítására.

  44. 52. Csaba: Ha egy kábelköteg elszakad, (centi) méterre pontosan tudni lehet, hol szakadt el, de ennek rendkívül kicsi az esélye. A belinkelt térképpel azt akartam szemléltetni, hogy meglehetősen sok kábelköteget el kéne vágni ahhoz, hogy a rendszer működése AKADOZZON, az egészet teljesen leállítani csak tervezetten lehet, a rendszer sokszorosan redundánsan van megtervezve és felépítve.

  45. 54,Bendegúz
    100% igazad van.
    Egyvalamit nem értek:az orosz nép ezt nem látja? Nem létezik, hogy náluk mindenki agyalágyult lenne.Nagyon fura az egész.

  46. 57. bálint

    És ha látják mit tudnak tenni?
    Elég rendesen megfigyelik az ottani embereket.
    Ha pattognak, viszik is őket.
    Nem mellékesen a világtörténelemben nem volt olyan forradalom ami spontán népakartból tört volna ki és ne szervezte, illetve finanszírozta volna valami csoport (adott esetben akár egy meglévő feszültséget kihasználva), valamilyen ideológiai elképzelés mentén. Tudom, mindenben összeesküvést látok, még ott is ahol van.
    Mondj egyet, kérlek tisztelettel.

  47. Bendegúz,
    Ha Putyin Oroszország vesztét akarná, akkor csak annyit kellett volna tennie, hogy az elődeit , Gobacsovot, Jelcint lemásolja. Helyette végtelenül rafinált és túlbonyolított módszerre tért át. Erősítette a gazdaságot, erősítette a hadsereget, visszatette Oroszországot a térképre.

    Mindig háborúban gondolkodtok. Putyin elmondta a támadás elején. Ez egy különleges katonai művelet és felsorolt elérendő célokat is.
    Mégis mi történt volna, ha a támadást, az ukrán orosz katonai összecsapást háborúnak hívja? Megválaszolom a kérdésemet, semmi. Viszont akkor jogosan várhatták volna a hozzáértők és a háborúkat látott emberek, hogy egy háború hasonlítson egy háborúra. De ha azon a szemüvegen át nézzük az eseményeket, hogy ez egy különleges katonai művelet és ismerjük a deklarált céljait, akkor egy kicsit tisztul a kép.
    Mikor egy vadász nem agyonlőni megy egy állatot az erdőbe, hanem oltóanyagot tesz a fegyverbe az éles lőszer helyett, mondhatjuk erre a vadászra, hogy vadászni megy? Ezért nem hasonlít az orosz támadás egy háborúra.

  48. 59. Károly

    Lehet, h különleges katonai műveletként indult, de az orosz mozgósítás és egyéb dolgok arra mutatnak, h ez már jóideje egy kőkemény háború. Csak azért nem kommunikálják így, mert kínos arcvesztés lenne. Meg jó kommunikációs trükk a nép (pontosabban a naiv tagjai) felé, h nem mindenhol a HÁBORÚ szót hallják. Legalábbis az elején még biztos az lehetet.

  49. 54 – Bendegúz

    „Lesz helyette tavaszi ukrán offenzív, ami még Mariopulból is kiveri az oroszt. Csak figyeljetek.”

    Kizárni semmit nem lehet.
    Az ukránok délen készültek egy nagyobb offenzívára, a zaporozsjei fronton. Konkrétan Melitopol irányába és tovább az Azovi-tengerig, Berdjanszkot is elfoglalva. S onnan valóban már Mariupol sincs messze.
    Ez – a hírek szerint – az ukrán főparancsnok, Zaluzsnij terve. Ha ez sikerülne, az orosz erőket és területeket két részre vágnák délen: a Donbász felől megszűnne a szárazföldi kapcsolat a Krímmel és a herszoni régió orosz kézen levő részeivel, amelyek a Fekete-tenger partján fekszenek.

    Két napja még a legtöbben így gondolták, hogy ezt fogják megpróbálni az ukránok, magamat is beleértve. Ugyanis ha ez sikerülne nekik, az oroszok helyzete jóval bonyolultabb lenne (ez nem jelentene vereséget, még Mariupol eleste sem, még a az sem, ha a harcok akár a Krímre is kiterjednének. De problémákat igen).

    Ma már egyáltalán nem biztos, hogy a fenti forgatókönyv fog bekövetkezni, valami történt Kijevben. Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka Bachmutban volt és visszatérve az ukrán fővárosba meggyőzte Zelenszkijt, hogy ne vonuljanak ki Bachmutból, hanem indítsanak éppen ebben a térségben egy ellentámadást, amelyben megsemmisítik a Wagner-csoportot. Szerény véleményem szerint Zelenszkij sorsa össze van kötve Bachmut elesésével vagy megtartásával – az amerikaik (legalábbis egy részük) már egy más embert látna szívesen az ukrán elnöki székben, úgy gondolják, hogy Zelenszkij már „elhasználódott figura”, a nyugati és főleg az amerikai közvélemény szemében már „túl sokat engedett meg magának”, jobb lesz, ha veszi a sátorfáját… És ezt Zelenszkij is jól tudja; ha Bachmutnál fel tudna mutatni egy győzelmet, visszafoglalná Szoledart és keletebbre szorítaná vissza az oroszokat, akkor újra ünnepelt hős lehetne, akinek a pozícióját nem kérdőjelezné meg senki, legalábbis egy időre nem.

    Nos, kedves Bendegúz, az operatív helyzet jelenleg az, hogy az ukránok komolyan készülnek Bachmut blokádjának a feloldására és további győzelmekre a térségben. A déli, zaporozsjei frontvonalon készülődő alakulatok egy része is át van irányítva Bachmuttól nyugatra. A hírek szerint összesen 20 dandár részvételével várható ukrán ellentámadás ott, köztük 2 harckocsizó és 3 tüzérségi dandár is van. Némelyik alakulat nem teljes a korábban elszenvedett veszteségeik miatt, de úgy tűnik, hogy a megmaradt ukrán fegyveres erők elitje gyülekezik ott, hozzávetőleg 50-55 ezer katona, a Szoledar északi részétől le délig, Toreck külvárosáig, ez a szélesebben vett bachmuti front.

    Arról nincs illúzióm, hogy az orosz fegyveres erők legmagasabb posztjain is vannak olyan gazemberek, akik szívesen látnák a wagnerosok pusztulását és azt, hogy az ukránok mindent visszavegyenek, amit ezek a zsoldosok sikeresen elfoglaltak. Lehet, hogy valakik ezek közül a gazemberek közül kapcsolatba is került Szirszkijjel.

    De! Az orosz reguláris hadsereg mozgásából ítélve egyelőre az látszik, hogy közvetlenül a wagneresek mögött vannak és orosz alakulatokat vonnak be a Wagner-csoport megsegítésére. Tehát árulásnak ilyen szempontból – legalábbis jelenleg – nincs nyoma. Az oroszok látják a felvonuló komoly ukrán erőket és ők is készülődnek.

    A fentiek egyébként azt bizonyítják, hogy bizony a legfelsőbb ukrán katonai-politikai vezetésben is vannak súlyos ellentétek, mennek a belső harcok ott is, sokan a túlélésre játszanak.

    Hogy mi fog történni napok, hetek múlva? Biztosra nem tudni, az eredmény kétséges mindkét félnek, de a tervezett déli ukrán offenzíva mindenesetre most jóval valószínűtlenebbnek látszik, mint még pár napja.

    Ha az oroszok itt veszítenek, elvesztik Bachmutot, Szoledart és még ki tudja mennyi kisebb települést. Ha az ukránok veszítenek, elég nagy bajba kerülnek az egész frontvonalon, az emberhiány már valóban hatalmas gond lesz a részükről és pszichológiailag könnyen egy dominóeffektus indulhat el az ukrán hadseregben, de akár politikai életben is.

    Mindenesetre az leszögezhető, hogy Bachmut egy fontos fejezete lesz ennek a háborúnak, ha egyszer valaki majd megírja e konfliktus történetét, ennek a városnak a neve mindenképpen szerepelni fog benne!

    Az ukrán mozaik persze csak egy kis része a nagy kirakodójátéknak, ez nem vitás. Nem kell észkombájnak lenni az embernek, hogy erre rájöjjön….

  50. 60.SZVP

    De nem azért látjuk őket bénázni mert Putyin áruló lenne, hanem, maradva az analógiánál, a vadász kábító lövedéke nem ártalmatlanította a vadat, henem inkább felingerelte a többi vadat is. Most már tenné be a puskába az éles lőszert, viszont még továbbra sem akarja megölni, csak harcképtelenné tenni az állatot.
    Ha Putyin úgy dönt, hogy akkor mostantól ez háború, az háborúnak is fog látszani.

    Kína brilliáns módon segíti Oroszországot. Nem érheti szó a ház elejét. Nem fegyvereket küld nekik, legalábbis nyíltan nem, hanem felfokozott retorikájával megosztja USA figyelmét és készségét valamint fegyvereket von el Ukrajnától Tajvan kapcsán. Ezek tükrében még fontosabb hír lett, amire Tibor bá’ 57. alatt felhívta a figyelmünket. Így USA figyelme már háromfelé szakad. Ez nagyon rossz hír Ukrajnának.

  51. MangaMonguz,
    Egy ténylegesen harcoló katonát hány, közvetlenül nem harcoló katona szolgál ki?
    Gondolok itt a kommunikációtól a szervízelőkön át a hadtáposokra mindenkire akire szükség van a seregben, hogy a fronton egy katona elsüthesse a fegyverét.

  52. 63. Károly

    Ez jó kérdés, ezt adott hadsereg szervezeti felépítése és nagysága válogatja.
    Egy kisebb haderőben fajlagosan nagyobb „kiszolgáló”, vagy inkább támogató létszám jut egy harcoló katonára, mint nagyobb haderők esetében.
    Blöffölni nem akarok, de ha átlagosan 1:1 arányt veszel, akkor talán nem tévedsz akkorát.
    Ha pontosabb adat kell, akkor ennek utána kell néznem, de ebben az esetben egy konkrét haderőt is kellene hozzárendelni, mert totál más érték fog kijönni egy olasz, egy török, egy orosz vagy egy kínai haderő esetében.

  53. 59. Károly

    Jó gondolatok, nem hagynám figyelmen kívül!

    64. Bendegúz

    Nem zárható ki, hogy Putyin tényleg „áruló”, ahogy az sem, hogy egy olyan stratégiát hajt végre, ami nem kizárólag Oroszországról szól. Ebben az esetben is áruló, vagy inkább kooperáló?
    Volt már példa a történelemben, amikor egyes államok nem olyan lépéseket tettek, amelyek csak és kizárólag az ő egyéni érdeküket képviselte.

    57. Tibor bá’

    Nem váratlan fejlemény, Szaúd-Arábia tavaly már jelezte, hogy csatlakozni kíván a későbbiek során a BRICS csoporthoz, ennek pedig elég nagy löketet ad, ha közben az SCO-tag Iránnal is rendezi a sorait. Természetesen Szaúd-Arábia lépései felkiáltójelek.
    Ami sokkal komolyabb tényező lehet majd, az inkább az, hogy Törökország is jelezte, hogy csatlakozni akar a Sanghaji Együttműködés Szervezetéhez.
    SCO és NATO tagság együtt?
    Na, ebből lesz egy kisebb harakiri.

    UI: Délután Bálintnak írtam, de beragadt.

  54. 64. MangaMonguz,

    Ukrajna élőerő tartalék méretét próbálom megfejteni, az elmenekült hadrafogható fiatal férfiak millióit belekalkulálva, hogy az még mire elegendő.

  55. 59. Károly

    Rendben. Ez amit mondasz, hogy miért csak különleges műveleteznek a ruszkik, az elején meg is állt, de minek után már kapott az orosz egy pár maflást és több tízezer halottat produkált neki a kímélt fél, nem hiszem, hogy ezt tovább kellene erőltetni, ha csak nem az orosz sereg kivéreztetése a cél ezzel a fél kézzel történő harcolásnak.
    Be kell tenni az éles lőszert és le kell lőni a vadat, ha a kábító lövedékre nem nyugszik. Mit vár a kímélettől az orosz. Így is úgy is utálják mint a szart. Az elmúlt 8 év agymosása (pl. hamis nemzeti mitosz megteremtése) olyan mértékben formálta nácivá még az átlag ukránt is, hogy azokkal akkor sem fog tudni mit kezdeni, ha megkímélve győzi le őket. Ezek ellen csak egy módszer van. Az elfoglalt területeken tűzzel vassal ki kell irtani ezt a hamis ideológiát (amit nem mellékesen nyugati segítséggel építettek fel – éppen úgy ahogy a Dákóromán elméletet a bocskorosoknak, ellenünk). Első körben ki kell pucolni az ezzel átitatott ukrán értelmiséget, majd az oktatást kell átállítani. Pacsikázással nem fog semmire sem menni az orosz az ukránnal. Ezek csak az erőből (jó sok vagy inkább nagyon nagyon sok erőből) értenek.

    61. Zsolt

    Igen, Bachmut lesz a forduló pont.
    Főleg az ukránok szempontjából.
    Ha elesik, akkor nagy valószínűséggel oda az ukránok morálja és a kiépített legerősebb védelmi vonaluk. Nem véletlen, hogy kapálóznak.
    Ha megindítják a több tízezres ellentámadásukat, az orosz nem hezitálhat. Mindennek ami tüzet okád mennie kell, földről levegőből.
    DE az is lehet, hogy megint egy figyelemelterelő akciónak vagyunk a tanúi, azaz színleg ide csoportosítanak át nagy tömegben kevésbé képzett egységeket az ukránok, hogy aztán a helyben maradó ütőképesebb sereggel nekimenjenek a déli orosz erőknek, ahogy ezt már egyszer eljátszották az őszi offenzíva idején.
    Minden esetre, ha kiverik az oroszokat Soledarból és Bachmutból vagy sikerül ketté vágniuk az oroszokat Melitopol irányába, Putyinnak le kell vonnia a konzekvenciát, első sorban a maga vonatkozásában. Ha nem teszi és tovább különleges művészkedik, akkor a sokak által kritizált megállapításom, azaz, hogy áruló, a továbbiakban nem lehet vitás (szerintem).

    65. MangaMonguz

    Úgy áruló. hogy kooperáló.
    A figyelemeltereléssel segít megteremteni a feltételeit az új világrend felállításának, amiben csak egy világkormány lesz. Hogy ez összeesküvés-e én nem tudom, de a nagy nyugati politikai arcok egyre másra erről papolnak. Hol csak utalgatnak rá, hol egyértelműen ki is mondják. Persze jól megideologizálva (pl. csak így lehet a klímát megmenteni).

  56. 67. MangaMonguz,

    Már olvastam. Ez is hozzájárult kiváncsiságomhoz, vajon meddig ér Ukrajna takarója?
    Egyedül ukrán katonát nem tud a nyugat küldeni.

  57. 53. Bálint

    Ha klasszikus módszertant nézzük, illetve elhisszük akár a Nyugat, akár az oroszok hivatalos narratíváját, akkor valóban érthetetlen az egész.

    Az oroszok félkézzel háborúznak, ott is felrúgva egy csomó olyan ökölszabályt, amit pont ők dolgoztak ki. Egy Ukrajna ellen felvonuló megfelelő nagyságú orosz haderő valódi, az összhaderőnemi hadviselésnek megfelelő katonai invázióval már rég túl lenne az ukrán történeten.
    Miért nem ezt történt, ha már háborút indít Moszkva?

    A Nyugat hatalmas összegeket címkéz fel „Ukrajna támogatása” cetlikkel, (133 milliárd font!), de ennek a pénznek a döntő része sosem jut el Ukrajnáig, mert akkor már szintén rég vége lenne ennek a csetepaténak ukrán győzelemmel. A Nyugat fegyverszállításai is igen érdekesek, egy csomó lejárt szavatosságú kacatot odaküldtek, de a saját high-tech technikájukból csak mutatóban.
    Miért ez történik, ha közben a Nyugat „segíteni” akar Ukrajnán?

    A Nyugat vezetői elintézték, hogy Európa és Oroszország között leépüljön minden, de közben a Föderáció beépüljön a legnagyobb riválisuk, Kína alá.
    Miért?

    Az USA erősen dolgozott azon, hogy még véletlenül se jöjjön létre német-orosz tengely, lásd Friedman 2015 Chicago Council.
    Kissinger óta pedig azon is dolgoztak, hogy sose lépjen szövetségre Kína és az oroszok.

    Most mit látunk?
    Azért, hogy ne legyen német (EU)-orosz szövetség, inkább rásegítenek arra, hogy Oroszország katonai és nyersanyag alvállalkozója legyen Kínának, miközben a saját európai szövetségesi rendszerével is gazdaságilag kitol. Annak a Kínának, akibe szintén beleállni készül az USA.
    A német-orosz tengely helyett létrehoznak egy még veszélyesebb „szörnyeteget”.
    Miért?

    Azzal csak relatíve rövid távon nyer az USA, ha közben az EU elszegényedik.
    Hosszabb távon hogyan fog hatékonyan működni egy ilyen szövetségesi rendszer?
    Esetleg úgy, ahogy a KGST meg a VSZ?
    Miért jó ez?

    Talán mert a klasszikus világmodell már nem igaz, talán mert a Nyugat és a Kelet is folyamatosan mellébeszél és nem az igazi célokat mondják el.
    Talán mert ha kiderülnének az igazi célok, akkor Bident, Putyint, Zelenszkijt, Scholzot, Ursulát és a többi jómadarat lámpavasra húznák a sajátjai?

  58. 70. MangaMonguz

    Igen, látványosan rátolják Oo.-ot Kínára.
    Vajon véletlen lenne? Ilyen hülye lenne az amerikai mélyállmot uraló elit? Az az elit aki olyan pénzügyi eszközökkel rendelkezik, hogy bármilyen zsenit meg tud venni és meg is vesz, akik 24-ből huszonnégyben ontják az elemzéseket, ilyen olyan Think-tank-ok berkeiből. Pont ők ne látnák, hogy mi történik, ha ezt a két mamutot egy akolba terelik. Ne áltassuk magunkat. Tisztában vannak a következményekkel.
    DE akkor miért teszik.
    Van egy elképzelésem, ami nem annyira eredeti, hisz az alapjait már hallottam valakitől. A lényeg, hogy mi van ha a nemlétező és USA-ban székelő több ezer éves múlttal rendelkező és folyton költöző (helyét változtató) szuperelit – látva a megváltoztathatatlan folyamatokat, azaz Ázsia mint szuper gazdasági övezet létrejöttét – úgy döntött, hogy feladva eddig helyét, azaz Amerikát és átköltözik, a most kialakuló nagy EuróÁzsiai birodalomba, amit Oo. és Kína fog alkotni. És ami sokkal erősebb lesz mint az USA és nem mellékesen Európát továbbra is dominálni fogja. Persze mondhatjuk, hogy Kínában a fehér/barna ember nem tud elvegyülni, mert erre ott van az Oo.-ban való letelepülés lehetősége. Nekem több mint gyanús, hogy nem véletlenül futtatták fel Kínát 1980-tól.
    Persze továbbra is fenntartom, hogy az elsődleges terv, hogy kényszeredett
    multipoláris világrend elfogadásával egy időben az USA kiszívja az EU minden használható technikai és humán erőforrását és áttelepíti saját területére, majd pár évtized elteltével, megerősödve visszatér.
    A fent hosszan vázolt DS áttelepedési terv csak amolyan mögöttes terv, arra az esetre, ha nem jön be az első elképzelés. Aztán ki tudja mi van a fejükben.
    A nagy kérdés, hogy mire fel erősítették meg Kínát ilyen nagyon és most miért tolják össze Oo.-al.

  59. 71. Bendegúz

    A dolog leegyszerűsítve ennyi:
    A Nyugat politikusai (pontosabban a politikusi székbe ültetett aktivistái) vagy azért tolják Oroszországot Kína oldalára, mert hülyék, vagy azért, mert utasítást kaptak erre. Persze a kettő kombinációja is simán elfér, a hülyéket utasították erre.

    Aki tud egy harmadik verziót, jelezze!

  60. 72. MangaMonguz

    Azt, hogy a végrehajtók miért tolják össze Oo. és Kínát, az teljesen mindegy. Ők csak utasítást teljesítenek. A nagy kérdés, hogy mi a célja ezzel az USA mély államot alkotó elitnek. Mert, hogy nem azért egyesítik őket, hogy a kettőt ne külön külön, hanem egyszerre győzzék le, az biztos.
    Kiindulva abból amit Bogár László tanár úr is mondott nemrég egy bejegyzésében, inkább annak látom valószínűségét, hogy létre akarnak hozni egy olyan új erőközpontot (Oo.-ból és Kínából az Euróázsiai uniót) ahová át tudják tenni a székhelyüket és tovább tudják gyakorolni ezeréves hatalmukat.
    Székhelynek megfelel Moszkva, Szentpétervár, azaz Oo. Ott fehérek laknak, el tudnak keveredni. Innen aztán befolyással lehetnének mind Ázsiára, mind pedig az Európára. Az USA-t mint korábbi székhelyüket pedig elengednék, hadd vívódjon maga a felhalmozott és kezelhetetlen adósságával és az etnikai problémáival. Úgy is egy sziget, ahonnan nem sok beleszólásuk lenne egy teljes mértékben szárazföldön zajló gazdasági tevékenységbe (egyébként ezt ismerték fel, na meg azt, hogy nem tudnak tenni ellene).
    Nem mellékesen ez az USA legnagyobb félelme, hogy ha létrejön ez az Euróázsiai gazdasági övezet, arra nulla befolyása lesz, lévén, hogy az abban résztvevő országok ha akarják, csak szárazföldön is megoldhatják a kapcsolattartást egymás között (még Afrikával is!). Aztán az USA – ha csak lábakat nem szerel rájuk – cseszheti a tengerek ellenőrzésére megépített anyahajóit.
    Régi (több ezer éves) elve ezeknek a jómadaraknak, hogy ha valamit nem tudsz megállítani, akkor állj annak az élére. Márpedig ezt az Euróázsiai gazdasági övezetet nem tudják megállítani, ha fejre állnak akkor sem. Még ha Kína nem is kezdeményezné és erőltetné, akkor is létrejönne magától az érintett országok akaratából (senki nem akarna kimaradni egy Selyemút2.0-ból. Vannak törvényszerűségek, melyeket még a magukat félistennek képzelők sem tudnak felülírni.

    Ez van fiuk lefőtt a kávé.
    Vagy lépnek vagy elhalad mellettük a lehetőség.
    Most még próbálkoznak, hogy meggyőzzék a Közép-Ázsiai országokat, hogy ne menjenek bele a nagy kínai tervbe, mert a cúúúnya Kína, na meg a gonosz Oo. így meg úgy fognak tenni velük. Blinken éppen most rohangált ez ügyben arrafelé. Gyenge kis próbálkozás, na meg megalázó is az USA-ta nézve, hogy pitizik arrafelé. De hát mit tehetne. Próba szerencse, egy kísérletet megér.
    Érdekesek lehettek a találkozón elhangzottak. Biztos megkérdezték Blinkent, hogy mit tud az USA a Selyemútért cserébe adni.
    Hát, szerintem nem sokat.
    Még a biztonságukat sem tudná garantálni, lévén, hogy bent vannak a kontinens belsejében, ahol nincs semmilyen közvetlen kapcsolat (csupa USA „baráti” országokkal arrafelé), mint pl. Ukrajna esetében (ennek ellenére még azt sem tudja megvédeni – ez pedig intő jel valamennyi Isztánnak /ne ezért sem lenne szabad az USA-nak elveszíteni Ukrajnát, mert attól kezdve a lőtéri kutya sem fog vele szóba állni/). Nem beszélve arról, hogy mit tudna adni az USA gazdaságilag ezeknek az Isztánoknak. Konkrétan azt amit a katonai védelem terén.
    Vagyis semmit.
    Még ha kegyesen felajánlana nekik egy kifosztható gyarmati státuszt, akkor sem tudná megoldani a zökkenőmentes „kereskedelmet” (értsd kifosztást) a területi kapcsolat hiánya okán.
    Szóval, ahogy én nézem, az USA nem tudja még közép távon sem megakadályozni, a nagy gazdasági/kereskedelmi övezet létrejöttét. Rövid távon esetleg egy világháborúval be tudna keverni, de ez a zavar csak ideiglenes lenne, mert a háború után minden visszaállna a régi medrébe, ami jó távol lesz továbbra is az USA-tól.
    Egyébként az törvényszerűség, hogy ami összetartozik az össze is fog nőni/állni.
    Bocs, hogy egy kicsit csapongó voltam. de jöttek a gondolatok.

    73. ötlet

    És a Chevron mivel a búbánatos micsodával viszi ki az olajat vagy bármit? Vezetéken? Ja persze. Mert az orosz azt nem fogja tudni ugyanúgy megmerényelni ahogy az USA tette a NS2-vel. Na meg nem lesznek felhergelt iszlamisták akik a Chevron kitermelési egységeit meg meg támadják, hogy érezzék a jenkik a törődést.
    Tudod miért nem működtetnek Afganisztánban a nyugatiak nagy bányaüzemeket? Mert nagyon nagyon költséges. Annyi védelmi pénzt kell fizessenek a helyieknek, hogy majd semmi nyereségük nem marad (ehhez pedig ők nincsenek hozzászokva, általában üveggyöngyökért szoktak aranyat venni). Csak azok a bányacégek maradtak bent, melyek olyan ásványt bányásznak, amiből globálisan nagyon kevés van. De azok is kb. nullszaldósak a sok jattolás után.

  61. 73. Ötlet
    74. Bendegúz

    Egy dologban mindenki nyugodt lehet, a világot irányító nagy erőközpontok „tulajdonosai” nem hülyék és kábé öt lépéssel járnak a sakktáblán mindenki előtt. Vagy tízzel.
    Ha hülyék lennének, akkor nem lennének az erőközpontok irányítói.
    Ezek nem keverendőek össze a színészekből és egyéb kinevelt elvakult és agymosott aktivistákból létrehozott politikai színtársulat tagjaival. Azok csak figurák a táblán, akiket bármikor le lehet cserélni.

    Az viszont két külön dolog, hogy mit terveznek és ebből mi és hogyan fog összejönni.
    Meglátjuk.

  62. 71. Bendegúz
    ” A nagy kérdés, hogy mire fel erősítették meg Kínát ilyen nagyon és most miért tolják össze Oo.-al. ”

    72. MangaMonguz
    ” Aki tud egy harmadik verziót, jelezze! ”

    A játszma már a vége felé közeledik.
    Potyognak a gyalogosok, a tisztek, a bástyák,

    az el nem kötelezett országok…

    A sakktáblán már rég nem léteznek az el nem kötelezett országok amelyek az érem harmadik oldalaként elhatárolták politikájukat a hidegháborút képviselő két nagyhatalomtól.

    „Miért küzdött az el nem kötelezett mozgalom?

    Az el nem kötelezettek mozgalma (Non-Aligned Movement/NAM) jelenleg 120 országot tömörít (ez az ENSZ-tagállamok majdnem kétharmada), további 17 ország és 10 nemzetközi szervezet megfigyelőként vesz részt tevékenységében.”
    „Az alapító találkozót 1961. szeptember 1-6. között Belgrádban 25 ország képviselőinek részvételével tartották meg, köztük volt egyebek között Joszip Broz Tito jugoszláv elnök, Dzsaváharlár Nehru indiai kormányfő, Gamal Abdel Nasszer egyiptomi, Kwame Nkrumah ghánai és Szukarno indonéziai államfő. A résztvevők kimondták, hogy a tagországok nem lehetnek szövetségi rendszerek vagy védelmi paktumok részesei, így akarva kivonni magukat a „kétpólusú világban” kialakult hidegháborúból.”

    „VUKMAN PÉTER
    Jugoszlávia és az el nem kötelezett országok belgrádi kongresszusa, 1961”

  63. 74: Bendegúz

    Van logika az elgondolásban, hiszen ha mi innen is látjuk az Amerikában időző nem létező társaság szorult helyzetét, akkor ők mennyire inkább tisztában vannak vele! Főleg amikor már dől a kártyavár https://www.theguardian.com/business/2023/mar/10/european-markets-spooked-by-us-bank-shares-sell-off

    Az is valószínű, hogy az a sokmillió sandaszemű, akik ott nőttek fel körülöttük, sokat tanult a módszerekből.
    Szóval ha terveznek is egy nagy bizniszt mondjuk Pétervár környékén, abban viszont a mai erőviszonyok miatt csak másodhegedűsök lehetnének már, amihez az utóbbi párezer évben nem szoktak hozzá…

  64. Ez alkalommal Orbán jó lóra tett fel nem kis összeget. Hamarosan több európai vezető is csatlakozni fog a nézetéhez. Zseni lenne? Nem, de Orbán ne tud politikailag veszíteni az országában, míg a többi igen. Orbán kiállhat azzal, amit gondol, a többiek ezért vagy azért nem.

  65. 77 – Vaszil

    „…az Amerikában időző nem létező társaság”

    Nem biztos, hogy túl sokan azok közül, akikre te célzol (azok, akik az „utóbbi párezer évben nem szoktak hozzá” ehhez-ahhoz), az Egyesült Államokban élnek vagy éltek is valaha. Egy részük bizonyára igen, de szerintem még csak nem is a többsége e szűk csoportnak. Szerintem jobban szeretnek más égtájakat, az Egyesült Államok egy eszköz a kezükben és eljön a pillanat, amikor egyáltalán nem lesz egészséges arrafelé (sem) élni. Máshol kuckóztak be ezek.

    De lehet, hogy te igazából másokra célzol, egy szintén nagyon nagy hatalommal rendelkező és számában valamivel azért jóval nagyobb csoportra, amelyek közül már valóban jóval többen élnek Amerikában, de még ezek közül sem messze mindannyian. Ez viszont már „csak” a második vonal, ezek nem azok, akik „sok ezer éve a világ színpadán vannak”. Olyanok ezek között vannak, akik már pár évszázada igen, mármint a családjaik, klánjaik, de nem ők az igazi „sok ezer éves kemény mag”. Az előbbiek sem szeretik reflektorfényt, de így vagy úgy mégis jóval inkább ki vannak téve neki (ha máshogy nem, akkor „szóbeszédek” útján!), mint az utóbbiak.

  66. A mainstream élményszámba menő hírei – csemegézzetek.

    „Eszünkbe sem jutna, hogy Kínában is gond az alacsony születésszám.”
    @https://privatbankar.hu/cikkek/makro/oroszorszag-legfobb-szovetsegese-gyerekprojektbe-fogott-.html
    Mármint privátbankáréknál.
    Nálunk eszünkbe jut.

    „Tavaly február óta több mint 40 ezerszer vetették be a tüzérséget az oroszok.”
    @https://rtl.hu/kulfold/2023/03/12/orosz-hadsereg-lakohaz-lerombol-ukrajna-haboru
    Tüzérség. Asztaf@szom.
    RTL-éknél így számolnak.
    Máshol napi 20-60 ezer bevetéssel.
    Tehát igaz, egy év alatt ez több, mint 40 ezer. 😀
    Spoiler: Senki sem beszélt sehol tüzérségről, kivéve a RádióTévéLuxemburgot. Tuti forrás ez is, olvassátok sokat.

    „Az ukrán belügy szerint Oroszország eddig több mint 40 ezerszer bombázta Ukrajnát”
    @https://www.startlap.hu/hir-szem/az-ukran-belugy-szerint-oroszorszag-eddig-tobb-mint-40-ezerszer-bombazta-ukrajnat/
    Egy fokkal jobb (nem sokkal), itt már a merevszárnyú gépekről, hadihajókról és a szárazföldről végrehajtott cirkálórakéta, ballisztikus rakéta és drón csapásokat nevezik bombázásnak. Eddig cirka 40.500 db.
    Meg volt még 66.300 db háborús bűncselekmény is.
    Ja, minden háború minden lövése bűncselekmény.
    Mindenhol.

    „Joe Biden elnökhöz fordult segítségért Kalifornia kormányzója, miután az egész állam gazdaságára súlyos hatással lehet a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlása, ami az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja volt.”
    @https://vasarnap.hu/2023/03/12/bajban-amerika-becsodolt-a-szilicium-volgy-legnagyobb-bankja/
    Hát ez meg hogyan történhetett meg?

    „Lancet dróntalálat ért egy brit HVM Stormer légvédelmi járművet az ukrajnai fronton.”
    @https://www.portfolio.hu/global/20230311/lecsapott-az-oroszok-rettegett-lancet-dronja-brit-legvedelmi-jarmu-az-aldozat-602290
    Nehéz ügy a drónhadviselés, a brit légvédelmi rendszer sem tudott ezzel mit kezdeni. Ráadásul a Lancetre még azt sem lehet mondani, hogy made in Iran.
    Hiába, jók ezek a mosógép chipek.

    „A német vasút közölte, hogy nem hajlandó tovább ingyen szállítani a segélyeket Ukrajnába”
    @https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230311-a-nemet-vasut-kozolte-hogy-nem-hajlando-tovabb-ingyen-szallitani-a-segelyeket-ukrajnaba
    A rohadékok.
    Sebaj, helyette adnak ingyen Leót. Nem jégkrémet, harckocsit.

    „A finn miniszterelnök a hadvezetés tudta nélkül ígért vadászgépeket Zelenszkijnek”
    @https://mandiner.hu/cikk/20230311_a_finn_miniszterelnok_a_hadvezetes_tudta_nelkul_igert_vadaszgepeket_zelenszkijnek
    A diszkóban jobban rázta a kiscsaj, mint a bársonyszékben.
    Hát ezek manapság a Nyugat csúcspolitikusai. Biden, Truss, Marin, Annalena és a többi kis zseni. Szépek, ügyesek és okosak.

    „Asia Times: Amerikának nincs annyi tüzérségi kapacitása, amivel elrettenthetné Kínát”
    @https://hirado.hu/kulfold/cikk/2023/03/12/asia-times-amerikanak-nincs-annyi-tuzersegi-kapacitasa-amivel-elrettenthetne-kinat
    „Az USA a katonai robbanó- és hajtóanyagaiban használt féltucatnyi vegyi összetevő egyetlen forrása ráadásul Kína – emellett további tucatnyi esetben más, „aggodalomra okot adó ország” is – figyelmeztet a Forbes magazin.”
    😀
    Bocs, de ezen csak röhögni lehet.

    „Irán megállapodást kötött Oroszországgal fejlett Szu-35 típusú harci repülőgépek vásárlásáról – jelentette szombaton az iráni állami média.”
    @https://www.vg.hu/kozelet/2023/03/orosz-vadaszgepekkel-fegyverkezik-iran
    Más források jelezték, hogy a SZU-35 mellett már az S-400 légvédelmi rendszer is a terítéken van. Ezzel beindulhat az eddigi katonai status quo megborítása a Közel-keleten. A minap meg találtak Iránban 90% körülire dúsított uránra utaló nyomokat, mintákat. Ciki.

  67. 79: Zsolt

    Maradjunk abban, hogy most minden szinten mélyreható eseményeknek leszünk tanúi, nem csak az ukrajnai látványpékségben nagy a sürgés-forgás.
    És ebben rendkívüli módon – bármilyen hihetetlen – emberek millióinak alulról elindult aktivizálódása döntően közrejátszik!
    Megosztottam korábban azt a tanulmányt, amelyik levezette, hogy a központi propaganda hiába vet be minden pénzt és praktikát, a világháló már visszaüt! Részben a csömör, részben az egészet szétziláló valós információk terjedés miatt. A szellem kiszabadult, a mesterségesen generált inováció gazdasági-pénzügyi csődbe fulladt, a valódi fejlődés leállt.
    Sokáig ez nem tartható, lehet erőszakkal globális munkatábort fenntartási kis ideig, de jövőkép nélkül max állatfarm szinten.

    Szóval ahogy Manga írja itt, olvashatjuk még az utóbbi száz évben csúcstechnikát kidolgozó hazugsággyárak híreit, de közben ki kéne valami megoldást is találni.

  68. Zsolt, Vaszil,Bendegúz.
    Az Amerikában székelő zsidókat irjátok körül, amúgy finoman, sejtelmesen.Nos, öntsünk tiszta vizet a pohárba, és jelentsük ki az igazságot:a zsidó, természeténél fogva magában hordozza már évszázadok óta a pénzügyek és a kereskedelem iránti vonzódását.Ne felesdjük, hogy Keletről származván, ahol az égvilágon szinte mindenki kereskedik mindennel, ennélfogva a zsidókban a legtöbbjében van valami, akár mélyen, a lelkükben rejlő, atavisztikus vonzódás ezen két gazdasági ágazat iránt.Éljenek ám bárhol a világon, a zsidók szinte automatikusan belesimulnak a hely gazdasági életébe, mert kiderül tagadhatatlan szakértelmük és tehetségük ezen ágazatokban.Természetesen ők is sodródnak az eseményekkel, háborúk, szárazság, ilyen-olyan nehézségek, csapások ellen ők sem tehetnek semmit, ők is benne vannak a pakliban, és bizony az évezredek folyamán ezernyi zsidó veszitette el kis vagyonkáját emiatt, a Rothsildokat kivéve, de ők nem a példa.
    Folytassuk a zsidóktól teljesen független tényekkel, a tényekkel, amit egyesek nemigen akarnak elfogadni:
    Amerikát, ha hiszitek vagy sem, már régóta egy hárombetüs szervezet vezeti, és amelynek nevét manapság, a sátánhoz hasonlóan, nem szabad és nem ajánlatos kiirni, mert valami fránya gépek, melyeket esetleg Dajtás, Jövőnk, ée Manga jobban ismernek, azonnal rászálnak gépedre világszerte. Amerika , kivülről nézve, ostoba, fölösleges és értelmetlen háborúinak oka ez a szervezet, kizárólag. Mit keresett Amerika A távoli Vietnámban? A szintén messzi Irakban, Afganisztánban, és még több helyen, amelyekre most, hirtelenében, nem emlékszem?A hárombetüs szervezet parancsára.
    Mindenhol felforgatták az adott ország belső hatalmi strúktúráját, és Amerika hosszú és költséges vietnami háborúja után, a szgyenletes jelenetekkel tarkitott kivonulása után a szervezet igenis megvetette lábát Vietnámban, ha hiszed, vagy sem.Van erőpontja , bázisa ott, bármennyire hihetetlen, mert közölték a vietnámiakkal, hogy asmennyiben nem engedik be őket, Amerika, rövi! taktikai szünet után ISMÉT MEGJELENIK! Visszajövünk, közölték mosolyogva a távolról jött úriemberek, visszajüvünk egyetlen gyalogos katona nélkül, csak nagyszámú , hatalmas bombázógépeinkkel, ezernyi napalbombával felszerlve, és felperzseljük az egész országot, városaitokkal, falvaitokkal, de föleg a dzsungeleiteket fogjuk napalmozni éjjel-mappal, mig nemhogy egyetlen fa, de még egy fűszál sem marad országotokban.A napalmbombák hatását már bemutattuk nektek, akartok még egy hatalmas adagot belőlük?
    Az eredmény:Van hárombetüs szervezet irodája, kirendeltsége Vietnámban.
    Szóval hagyjuk az „ismeretlen hatalmi elitet” senki kismiskák Amerika igazi urai mellett.Bármi van, bármi történik, a szervezet irányitja, rendezi, mert ők Amerika igazi, titkos urai.

  69. 82: balint

    Van egy régi mondás felénk, hogy akinek nem inge az ne vegye magára.

    Mivel megszólítottál engem is, ezt megköszönöm, és akkor megróbálok tiszta vizet önteni a pohárba. (a magam nevében)

    Tisztázzuk, nem a zsidókat írtam körűl, semelyik frakciót nem tartom a háttérben bújkáló „ellenforradalmárok” társaságának, ez egy igen kevert népség, akikre én gondolok. Mivel azonban te konkrétan gondoltad, akkor hadd idézek egy „hagyományokban” őrzött pontosítást:
    „Tudok nyomorúságodról, és szegénységedről, pedig gazdag vagy, és azok káromlásáról, akik zsidóknak mondják magukat, pedig nem azok, hanem a Sátán zsinagógája.”
    A maskarás szerepjáték a felszín, egyetlen társaság felel meg annak a bizonyos gyülekezetnek! Semmi közük sem a BÉT kneszethez vagy shulhoz. A szó a görög συναγωγή, szünagógé, azaz „gyűlés” vagy „gyülekezés” szóból származik, indoeurópai eredetű, nem is a zsidókról szól itt!
    Ami viszont összeköti ezt a gyülevész társaságot, az a pénz! Mindnek istene, akármilyen népségből vagy felekezetből való, az életet semmire sem becsüli, lelkét is arra tette.
    Lassan-lassan ez ki is fog már derülni.

    Ahogyan az is, hogy szép számmal mindenféle népből verbúválodott társaság, ab ovo még magyarok és zsidók is szép számmal lehetnek tagjai…

  70. 74 Bendegúz

    Hisz épp ezért tettem ide.Meg a selyemutat az ” elit ” átülése miatt.

    De mindegy.

    Nézd ezt a képet a hírben

    https://444.hu/2023/03/12/szazezrek-tuntettek-izraelben-netanjahu-igazsagugyi-reformja-ellen

    Húha…
    Úgy egy éve olvastam hogy az fiatal orosz értelmiség mennyire szimpatizál a kommunizmussal.
    Maoista Kissinger…Barroso is az volt..Amerikának is tetszik…Kelet..
    Astana..Ferenc pápa tavaly oda látogatott,tettem ide hírt.

    Moderálva vagyok,talán meg jeleneik.

    Nem vagy moderálva.

  71. 8O. MangaMonguz
    ” A mainstream élményszámba menő hírei – csemegézzetek.”

    Olvasom:
    A WEF és személy szerint Klaus Schwab szerint az USA-nak be kell vezetnie az „egy gyermek politikáját” a fehér családok számára

    Most menjünk Klaushoz…
    Ki is az a Klaus Schwab?

    Michael Jackson – Smooth Criminal: Sima Bűnöző
    /https://www.youtube.com/watch?v=h_D3VFfhvs4&t=464s/

    „Klaus egy ambiciózus és egyben buta fickó, aki a Bilderberg klub vezető tagjaként indult…
    A Bilderberg klub vezetője Bernard holland herceg volt…
    Röviden: a Föld rejtett királyai…
    Klaus kezdetben megalapította az Európai Menedzsment Fórumot, amely később Világgazdasági Fórummá fejlődött…
    Később megalapította a young global leaders szervezetet – fiatal globális vezetőket – amelyekből olyan emberek kerültek ki, mint a kis Rothschild (David de Rothschild), Zuckerberg és Macron…
    A klikkjük szerzett néhány pozíciót…de nem mondhatom, hogy túl sikeresek…
    Klausnak nagy a szája és kicsi az esze…szerintem ugyanez vonatkozik a szervezete többi tagjára is…
    Idővel megérted, miért, ha még nem érted…
    Klaus Németországban született, svájci gyökerekkel stb… ezek az ismert tények… Schwab titkos életéről nem sok információnk van, bár szerintünk őnála is rejtett származási vonalai vannak… Azt azonban, tudjuk hogy vannak perverziói…

    „A WEF-nek nincs jogi státusza, nem hajthat végre semmit. Itt az ideje, hogy álnok politikusaink világszerte kiálljanak mellettünk.”

    „az embereknek fel kell kelniük és meg kell semmisíteniük ezeket az 1%-osokat, mivel ők azok a paraziták, akik a világ összes fájdalmát okozzák. ”

    Το WEF λέει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εφαρμόσουν την «Πολιτική ενός παιδιού» για τις λευκές οικογένειες – triklopodia.gr

  72. Kedves Bálint.
    Ha olyan lennék akár meg is sértődhetnék. De nem fogok. Értem én a Te reakciódat. Elnézve a történelmet, nem is megalapozatlanul látsz bántást egy egy nem jól megfogalmazott gondolat mögött.
    Sajnálom, hogy félreérthető voltam.
    Egyébként, ha csak a zsidóságra lehetne mindent kenni/fogni, nagyon egyszerű lenne minden. De nem az. Ti. nem a zsidóságról, mint entitásról van szó az összeesküvések kapcsán (legalábbis azok körében akik gondolkodnak). Sokkal de sokkal távolabb nyúlik vissza azon elitek eredete akik „összeesküsznek”, mint a zsidóság, mint nép kialakulása. Tudod Te is, hogy volt egy nagyon nagyon jól szervezett és utolsó vérig összetartó egyiptomi papság (Amenhotep, aliasz Ehnaton fáraó esete ezt jól bizonyítja), meg egy hasonlóan erős és talán még nagyobb hatalmú erős babiloni testvárszerve (ezek őrizték azokat a tekercseket, melyeken az alvilág nagy hatalmú démonainak a neve volt, ami hitük szerint a megidézésükhöz kell). Na ezek a papok szőrén szálán eltűntek az idő vadon hömpölygő folyamában, aztán hol itt hol ott felbukkantak, ilyen olyan alakban. És nem is hagytak fel okult tevékenységükkel. Az idők során, többek között ők voltak nem egy titkos társaság alapítója, így pl. a szabadkőműves szervezeté is, ami nem mellékesen a XIX. század végéig zsidó embert nem vett be soraiba, valamint a Templomos meg egyéb ilyen olyan keresztes lovagrendé. De ezt hosszú lenne most leírni. A lényeg, hogy ezekbe a szervekbe zsidó hitű nem léphetett be (de még ha ki is tért, akkor sem – valamiért nem csíptek Titeket a Vőröstengeri kalandjuk után).
    Megértem, hogy esetenként gyanakodva tekintetek mindazokra akik háttéralkukról és szervezkedésekről írnak. Érthető, mert a primitív összeesküvés hívők fejében az él, hogy mindenütt Ti vagytok, és ezt még fennen hirdetik is – ezzel végképp tévútra víve a keresőket.
    Egyébként, ha tanácsolhatom és nem sértelek meg vele, vedd azt megtiszteltetésnek, hogy egyesek mindenütt a zsidó nép tagjait látják, mert ezzel egy olyan hatalmat tulajdonítanak Nektek, aminek még a közelében sem jártok.
    Szép estét.

    Még valami. Mostanában elég gyakran megy itt és máshol is a Klaus Schwabozás. A neve alapján megtévesztő a tudatlannak. Akár azt is gondolhatja, hogy Izraelita. De nem az. Echte német és elég nem PC pedigrével rendelkezik. Tudtommal az apuka vastagon náci volt. Ennyit arról, hogy kik szervezkednek a fennálló társadalmi- és világrend ellen.

  73. 87.Bendegúz
    Kedves Bendegúz, nem kell megsértődni egyikünknek sem, itt ezen a blogon értelmes emberek értelmes vitája folyik, és mindig, minden témában az igazságot keressük.Helyesen látod, hogy habár történelmileg mindig a zsidó volt a bünbak, talán nem is alaptalanul, de ami a titkos szervezeteket érinti, náluk a zsidó kisinas sem lehetett volna. Nézd a középkori jezsuitákat, akik anno behálózták a világot, Japánt is beleértve. Ahogy Te is irod, a szabadkömüvesekről már nem is beszélve, akik közé asszony és zsidó nem léphetett be.

  74. 39. ötlet

    Tisztelt ” ötlet”
    Köszönöm ezt az irást:
    „A Katolikus és más vallások sötét babiloni titkaiból c. írásból”

    86. ötlet
    ” A FELSZÍN ALATT – BALI SZIGETÉN NEM A G20-AK, HANEM A „G21-EK” TALÁLKOZTAK, HISZEN OTT VOLT KLAUS SCHWAB IS
    Úton a világkormányzás felé”

    Bizony, tisztelt „ötlet” már nem bujkálnak, hanem büszkén feszülnek a kamerák előtt:

    Lenyűgöző képek a szabadkőműves páholyok legnagyobb összejöveteléről Haifában, Izraelben!

    Az „i24” cionista hálózat először tett közzé képeket a szabadkőműves páholyok legnagyobb összejövetelének találkozójáról Haifában, Izraelben.

    /https://dimpenews.com/2022/12/12/%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%85%cf%80%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5/?fbclid=IwAR3xyG7Q1r_-qc4hDRY_cTpAwM8hLew17TDpMTU7CrGqwbi6X62baTfGwHg/

  75. 89: L. S.
    „Lenyűgöző képek a szabadkőműves páholyok legnagyobb összejöveteléről Haifában, Izraelben!”

    Vajon miben mesterkednek a nagy mesterek ott ahol nem is lehetnének??
    Netán emiatt van tüzijáték Haifában a gáztározónál meg a helikopteres szakasznál?

  76. 93. Tibor bá’

    Igen ez elég valószínű. Ahogy Irán SCO csatlakozására sem bontottak pezsgőt.
    Szép és jó dolog az agitprop, de arra nagyon komolyan kíváncsi lennék, hogy melyik balf@sz amerikai agytröszt találta ki azt, hogy az oroszokat akkor nyomják Kína oldalára, amikor az USA épp beleállna Pekingbe. Ez így nem fog menni.
    B-verzió: Bident tényleg a KKP fizeti és csak a dolgát teszi…, tönkreveri az USA-t belülről és helyzetbe hozza Kínát. Ha ez így van, akkor el kell ismernem, Biden szép munkát végzett eddig is.

  77. „Hszi Csin-ping három napot tölt majd Oroszországban, az ukrán helyzetről és az új világrendről is szó esik majd.”
    https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2023/03/orakon-belul-moszkvaba-latogat-a-kinai-elnok-hatalmas-a-tet?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

    Kétségtelenül az iráni-szaúdi megbékélési kezdet mellett ez a hét híre.
    Az ismét beiktatott kínai elnök első útja Moszkvába vezet és mindjárt három napra.

  78. „Ha Ukrajna nehéz helyzetbe kerül, megnőnek a veszteségei, és előáll az a szituáció, hogy Ukrajna már nem tudja megvédeni magát és a függetlenségét, akkor nem lesz más választásunk, mint résztvevőként belépni a háborúba” – Jan Emeryk Rosciszewski, Lengyelország franciaországi nagykövete.
    https://index.hu/kulfold/2023/03/19/haboru-orosz-ukran-konfliktus-vlagyimir-putyin-volodimir-zelenszkij-oroszorszag-ukrajna-kijev-moszkva-bahmut-percrol-percre-vasarnap/a-nagykovet-elmondta-minek-kell-tortennie-ahhoz-hogy-lengyelorszag-belepjen-a-haboruba/

    Ez jó ötlet, egyébként a NATO V. cikkely ilyen esetben hogyan rendelkezik?

  79. Re:94 Manga
    Több oka is lehet.
    Első fő ok a komoly stressz faktor.
    Másod sorban sokkal magasabb dózist kapnak, mint egy átlag ember, (civil pilóták pepitában ugyan ez), mert a gépekkel magasan vannak, magasabb a háttérsugárzás.
    Harmadszor az új technikák lehet hogy olyan erős EM sugárzást bocsátnak ki, hogy ezt a pilóták nem bírják.
    Negyed sorban a pilóták jelentős része Covid oltott, és szépen lassan kijönnek a mellékhatások. Az amerikai seregben is szépen megugrott minden betegség az oltás után, persze ez nem lett túl nagy dobra verve…

  80. 98. MangaMonguz

    Egy hamiszászlós művelet már sikertelen volt.
    Mik lehetnek az okai, hogy ezt most a lengyelek közreadták egy nagykövetükön keresztül?
    Ha nem tetszik az ötlet az amerikaiaknak, akkor ki lehet hátráli.
    A lengyelek is úgy látják, súlyos vereséget szenved Ukrajna ezért félnek, ha nem lépnek be a háborúba, akkor szertefoszlik az álom, Lengyelország területének növelése. Egy hadbalépéssel biztosítanák az új lengyel területet.
    A hírből az is kiolvasható, hogy a lengyelek a háború utánra egy végletekig meggyengült ukrajával számolnak ahonnan területet lehet szerezni.
    Ukrajna felosztásához pozícionálják magukat.
    Vagy a világelit hosszútávú célja érdekében fokozatosan lépnek be további országok is a háborúba elkerülve a NATO és Oroszország közti atom összecsapást.
    Mindeesetre ez a lengyel bejelentés a lehető legrosszabb hír számunkra, bármerről is nézzük. A szabad demokratikus világ védelmére hivatkozást, mint okot nyugodtan kizárhatjuk a szándékok közül.

  81. 98 – MM
    Jogilag az V. cikkely a megtámadott megvédéséről rendelkezik. Ha a tag támad, akkor védje meg magát.

  82. 100. dajtás

    Ennek a hírnek a nyilvánosságra hozatala elég érdekes, de kíváncsi lennék arra, hogy a többi légierőben mi a helyzet.

    101. Károly

    Lengyelországnak vannak területi ambíciói Ukrajnával kapcsolatban és ez egy remek indok lehet erre. Ha az oroszok leválasztják a nyersanyagban leggazdagabb és a leginkább iparosodott ukrán területeket (épp ez történik), akkor a maradék Ukrajna is jó eséllyel tovább lesz „szeletelve”.

    102. Tibor bá’

    Pontosan, ebben az esetben nincs V. cikkely. Bár elnézve az európai politikusoknak álcázott aktivisták nyilatkozatait, mindenki a háború mellett teszi le a voksát, tehát ha a nagytőke háborút akar, akkor az lesz.

    „Washington határozottan ellenzi az Oroszország és Ukrajna közötti tűzszünetet – jelentette ki John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, aki a jelenlegi helyzetben elfogadhatatlannak nevezett minden békekezdeményezést.”
    https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230319-washington-kizart-a-tuzszunet-ukrajnaban-elfogadhatatlan-minden-bekekezdemenyezes

    Az Egyesült Államok hallani sem akar semmiféle tűzszünetről és a béke kezdeményezéséről sem. Ezt nem árt megjegyezni, csak hogy tudjuk, az USA nem érdekelt a világ békéjében és ne kelljen már az itteni szegény aktivistáknak sem feleslegesen fehéríteni a feketét.

    Az USA világháborút akar. Lehet ezt szépítgetni és magyarázni jobbról meg balról, de minden nemzetközi egyezményt felrúgott és most már nyíltan is felvállalja, hogy szó sem lehet Európában békéről.
    Tiszta beszéd, lehet készülni.

  83. 103 MangaMonguz
    Vajon mi adhat az amerikaiaknak ekkora önbizalmat, hogy bevállaljanak egy világégést a mai háttérrel?
    Kíváncsi leszek, mi fog kiderülni, mert azért ellentmondásosak az információk.
    Lehet, hogy az amiknak biztos információik vannak az oroszok gazdasági problémáikról, és ez bátorítja őket?
    Nemrég futottam bele ebbe a cikkbe:
    https://newizv.ru/news/2023-03-09/professor-igor-lipsits-disbalansy-byudzheta-uzhe-pugaet-ekonomistov-400098?fbclid=IwAR3yzbJWFQ7aoPAhebhkZMFibNeFwJ9J_b4npMnBxgr375oBihEqdsn6qIM
    A lényeg az, hogy az oroszok egyik neves közgazdász professzora elég sötét képet festett az orosz gazdaság állapotáról, egyre reménytelenebbnek látszik a pénzügyi helyzet, minden hivatalos kommunikáció ellenére.
    És ez már nem külső médiahír, hanem belső forrásból származik.
    Lehet, hogy Brüsszel nem oktalanul és eredménytelenül szaporítja a szankciókat, és érik az eredménye?
    Ha viszont ez a helyzet, akkor ezt miért nem látja Orbán?

  84. 104 – hubab:
    Oroszország a félvilágnak exportál, de bizonyos fokig még a „nyugatnak” is. Nem hiszek az ellenkezőjében, bárki is mondja.

  85. 104. hubab

    „Vajon mi adhat az amerikaiaknak ekkora önbizalmat, hogy bevállaljanak egy világégést a mai háttérrel?”

    Ez önbizalom vagy inkább kényszerpálya?
    Én az utóbbit látom, az ugyanis kényszerpálya, ha minden áron ragaszkodni akar az USA a korábbi státuszához.

    A szankciók kettős hatást okoztak Oroszországnak, egyik oldalról gyengítették a gazdaságuk működési mechanizmusát, másik oldalról viszont hatalmas pénzek halmozódtak fel. A fő gond, hogy a nagy pénzösszegek hatékony költésére nem ideális az orosz gazdaság jelenlegi átmeneti állapota, ez idő, mire változtatni tudnak.

    Az oroszok a high-tech termékeken kívül gyakorlatilag semmiből nem szorulnak behozatalra, a megoldás itt is a high-tech gyártókapacitás növelése, valamint a gyártási minőségbiztosítás szigorítása. Ez is idő, egyik napról a másikra nem fog menni, viszont itt nagy lehetőség van egy komolyabb orosz-kínai együttműködésben. Oroszország szó szerint mindennel el tudja látni az egész kínai ipart, méghozzá olcsóbban, mint más, cserébe Kína nem csak chipeket, hanem gyártástechnológiát is tud átadni.
    Az USA ügyesen kinyírta a német-orosz szoros együttműködést, helyette lesz kínai-orosz. Ez biztos sokkal jobb.

  86. 104. Hubab

    Még szerencse, hogy a nyugati gazdaság (azon belül a pénzügyi szektor) nincs bajban.
    A múlt hét eseményei is ezt támasztják alá.

    Egyébként kurva nagy szar van a palacsintába . Ezt látták a nyugati tervezők is, ennek elterelésére találták ki a háborút, csak nem jött be a számításuk. A gyors befejezés helyett lett egy tartalékokat felemésztő háború, ami nem a nyugatnak kedvez, lévén a spájz az oroszoknál van.

  87. 107 Bendegúz
    Ez már régi vicc, : Az oroszok már a spájzban vannak, ha ismered… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük