(4130) Az ukrán gazdaság

Tibor bá’ fordítása online

Der Spiegel

Az ukrán gazdaság nem áll le

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezen a télen sötétségbe és hidegbe akarta taszítani Ukrajnát. De az ország gazdasága továbbra is fennmarad, a szupermarketek polcai teli vannak. Hogyan sikerült Ukrajnának?

Írta: Benjamin Bidder és Michael Kröger
(sz: 1933.02.11.)

Amikor Nyugat-Ukrajnában ismét elmegy az áram, Maxim Ivanov üzlete zúgni kezd a dízelgenerátortól egy Lvivtől délkeletre fekvő város irodája előtt.

A kolosszális törökországi gép neve „Teksan Jeneratör”, és 80 kilowatt áramot ad le, ami bőven elegendő a 350 alkalmazottat foglalkoztató cég működéséhez. Ez elég Vlagyimir Putyin orosz elnök terveinek a meghiúsításához, Ivanov legalábbis így látja.

Informatikai cége, az Aimprosoft programozókat, web designereket és termék menedzsereket alkalmaz. Ügyfeleik általában olyan nyugat-európai cégek, amelyek vonakodnak felvenni saját technikai dolgozóikat, vagy már nem találják meg a szükséges szakértelmet a hazai munkaerőpiacukon. A háború ellenére Ivanov ügyfeleinek nem kell aggódniuk az indokolatlan késések miatt. Függetlenül attól, hogy Oroszország egy nagy erőművet vagy egy közeli átrakóállomást céloz meg, az Aimprosoft tovább működik, köszönhetően a generátornak és a 10 napra elegendő dízelkészletnek.

Amikor Putyin egy évvel ezelőtt elindította invázióját, kezdeti célja Kijev gyors elfoglalása volt. Ám amikor ez túlságosan ambiciózusnak bizonyult, és a többi háborús célja is elhalványulni kezdett, Ukrajna infrastruktúráját vette célba. Tavaly ősztől orosz rakéták és kamikaze drónok százai támadták az ukrán elektromos hálózatot, megsemmisítve az erőműveket és az alállomásokat. December végén Lviv 700 000 lakosa 90 százalékának már nem volt elektromos ellátása. Ukrajna városaiban gyakran megszakadt a távfűtés, és még a fővárosban, Kijevben se volt elérhető a vezetékes víz. Az orosz támadás következményei a világűrből is láthatóak voltak. Az éjszakai fotók azt mutatták, hogy Ukrajnában kialudtak a fények.

Egyenértékű egy atomreaktorral

De az ország ezen a télen nem állt le a hidegben és a sötétségben. Az apokalipszis soha nem érkezett meg. És ennek egyik oka a generátorok voltak. Olyan nagyobb cégek előtt, mint Ivanov cége, az Airprosoft, halk zümmögés volt hallható fodrászszalonok és kávézók előtt. 2022 utolsó három hónapjában az ország mintegy félmillió áramfejlesztőt vásárolt külföldről, valamint napelemes akkumulátorblokkokat olyan cégektől, mint az EcoFlow és a Bluetti. Összességében az áramtermelő berendezések egy atomreaktornak megfelelő mennyiségű energiát termelnek. Stratégiailag pedig még értékesebbek, mivel Oroszország nem tudja egyetlen csapással elpusztítani vagy szárazföldi támadással leigázni őket.

A generátorok gyors terjedése több, mint az ukránok vasakaratának szimbóluma. Az Ivanovhoz hasonló cégvezetők kitartása feltétlenül szükséges, ha az ország továbbra is ki akar állni az orosz megszállók ellen a csatatéren. Ukrajnának végül is egyedül kell összekaparnia a bevételeket gyorsan növekvő védelmi költségvetéséhez. Kijev továbbra is minden hónapban több milliárdos támogatást kap az Egyesült Államoktól és európai partnereitől, de nagyon odafigyelnek arra, hogy ezt a támogatást kizárólag nem katonai költségvetési kiadásokra fordítsák. Ukrajna saját adóbevételei ma már szinte kizárólag a hadseregbe folynak be. És ezt az áramlást nem szabad megszakítani.

De ez nem könnyű. Ukrajna gazdasági teljesítménye tavaly drámai mértékben visszaesett. Amellett, hogy emberek milliói hagyták el az országot, Kelet-Ukrajna legfontosabb acélgyárai vagy megsemmisültek, vagy most orosz megszállás alatt állnak. Csak az IT-szektor növekszik tovább, még 2022-ben is, az exportbevételek 7,3 milliárd dollárra emelkedtek, ami 6 százalékos növekedést jelent. Dollárban számolva 16 százalékkal nőtt a technológiai cégektől az ukrán államnak fizetett adó.

A háború teljesen megváltoztatta az ipart, mondja Ivanov, és a prioritásai is megváltoztak. Elmondása szerint korábban ő és partnerei elsősorban a növekedésre összpontosítottak, de idén egyszerűen a túlélés a céljuk. Eközben sok alkalmazottja fizetésének 20 százalékát a katonaságnak ajánlja fel. Ukrajnában minden embernek vannak barátai, rokonai akik a csatatéren harcolnak, és folyamatosan tartják velük a kapcsolatot olyan üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül, mint a Telegram, vagy Elon Musk Starlink rendszere, ami továbbra is internetet biztosít az ország nagy részének.

Az adományokat közvetlenül a hadseregnek vagy önkéntes szervezeteknek juttatják el. Néha az emberek éjjellátót vagy téli ruhát küldenek. A Nova Poshta magán futárszolgálat díjmentesen szállítja ki a csomagokat. A futárok – mondja Ivanov – még tűzharc alatt is  dolgoznak.

Jó példa arra, hogyan lelkesítik az ukrán népet, hogy életük árán is szolgálják az amerikai érdekeket.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

34 gondolat erről: „(4130) Az ukrán gazdaság

  1. Ivanov Csodaországban. A lakosság 90 százaléka áram és sokszor víz nélkül tengeti életét, de Ivanov cégénél duruzsolnak a török generátorok. A több milliárdos amerikai és európai adományokat pedig nem katonai költségvetési kiadásokra fordítják. A tankokkal nyilván a Nyugatról eltűnt informatikai szakértőket szállítják Ivanov cégéhez, ezzel is segítve e nagyszerű ember vagyonának 6 %-os növekedését.
    Mindeközben annyi adomány érkezik az országba, hogy a Nova Posta magán futárszolgálatának motorosai még golyózáporban is hordják ki a csomagokat. Talán még Ivanov cégének generátoraihoz is ők viszik a következő 10 napra elegendő dieselt.
    Csak arra vagyok kíváncsi, hogy honnan van Csodaországnak üzemanyaga, amikor a
    gonosz Putyin minden stratégiai állomást szétbombázott.

  2. És tetszenek foglalkozni az „orosz csodával” is?
    Ti., hogyan nem roppant még össze az orosz gazdaság sem?!
    MangaM. tegnap a másik poszt alatt megadta a választ a nagy gondolkodóknak, talán neki „elhiszitek”, hogy rohadtul át vagytok verve ebben a „nagyon okos emberek országában”…

    Inkább olyan felvetésekkel foglalkoznátok, hogy pl. Mo. 1,5x több olajat vásárolt a ruszkiktól, mint a korábbi időszakban, de a MOL-t nem sújtották az új különadóval.
    Fel tudjátok fogni, mekkora összegek ezek, tiszta nyerészkedésként az orrotok előtt?
    Aztán ot van a Forint menetelése, hurrá, mondják sokan, de nem veszik észre, hogy mindennek oka a kényszeredetten fizetendő uzsorakamat az állampapírokon elsősorban még mindig külföldi befektetőknek, akik bolondok lennének ebben az évben nem meglovagolni a magyar Forint adta extrakamatokat! S mindez a hallgatólagos beleegyezésetekkel, amit a nem annyira hülye nemzetközi elit is észlel és büntetni fog, amint lehetősége lesz rá? Aztán lehet ismét ajvékolni és mutogatni, bezzega módon, olyan immár hungarikumként, vagy orbanistaként, vagy mit tudom én, nevezzük csak egyszerűen hülyének.
    Szép bizonyítvány volt a nagyérdeműtől a „nem érdekel az oktatás helyzete” megnyilatkozás is múltkor, phej! S most itt az utolsó szeg is a koporsótokba, vagyis az utódaitok koporsójába:
    https://kormany.hu/dokumentumtar/koznev-fogl-jogall-es-egyes-kapcs-tvk-mod-mo-2023-evi-kozp-ktgvet-sz-tv-modos?fbclid=IwAR3ymv5r82IJWPutVXzQ-1ziw5qewgdi_PY386gzOTp_–tqz86dSE6J0mQ
    Jó reggelt kívánok!

  3. Egy ilyen kellemes napon ilyen szomorkás témával? Ma 70 éve dobta fel a pacskert az acéljóska! Nehéz szülés volt, napokig fetrengett bénultan a saját húgyában, teljes dicsőségében. Érdemes a „nagyok” halálára odafigyelni, egy vallomás az, összefoglaló.

  4. Azon csodálkozom, hogy Ivanov cégében mind a 350 alkalmazott 18 év alatti gyerek, 60 év feletti, vagy nő? Ha nem akkor miért nem sorozták be még őket úgy, mint a kárpátaljai magyarokat?

  5. 4: akela70:
    Nem tetszik ismerni a történelmet?
    Csak egyet mondok: Schindler listája (azt azért mindenki megnézte, ismeri).
    Az oligarcháknak mindig előjogaik vannak! Így van ez a „háborús Ukrajnában” is…

  6. 2. Horváth Csongor

    Igen, vannak itt „gazdasági anomáliák” is.

    Oroszország ellen jelen idő szerint 11 ezer (!!!, nem tévedés) élő szankció van, ezeket 2014 óta folyamatosan vezették be. Ehhez képest az orosz GDP 2,5-3%-al csökkent az előrejelzések ellenére, illetve idén már 0,3% növekedéssel számolnak Nyugaton.

    8 év, 11 ezer szankció és az „agyaglábakon álló” orosz gazdaság még mindig nem akart bedőlni, miközben pörögnek a háborús dobok.
    Hogy is van ez fiúk?

    Csak ismételni tudom magam: Vagy totál hülye a Nyugat elitje vagy totál hülyére vettek mindenkit Nyugaton. Lehet választani.

  7. 6: MangaM.:
    Mi is a nyugat része vagyunk?
    Csak azért kérdezem, mert idehaza is igaz, hogy amíg a többség a háborús szarságokkal volt/van elfoglalva, közben szép csendben, de annál mohóbban „felzabálnak” körülöttünk mindent (jogot, lehetőséget, köz- és magánvagyont, sőt a magánéletet is)!

  8. „A harkovi székhelyű Aimprosoft szoftverfejlesztő cég amerikai és európai ügyfelekkel olyan iparágakban, mint az e-kereskedelem, az egészségügy, az autóipar és a telekommunikáció, 2021-ben nagy ütemben növekedett. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság az ukrán IT-szolgáltatások messze a legnagyobb piaca.”
    Talán ez az oka, hogy nem sorozzák be az IT cégek hadköteles alkalmazottait.

    Egy hónappal az invázió előtt az Aimprosoft üzletmenet-folytonossági intézkedésként új irodát nyitott a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban, a lengyel határ közelében.
    Vannak a szerencsések és a jól értesültek.

    A Der Spiegel újságírói elmentek egészen a nyugati határtól úgy 180km-re és ott áruval feltöltött boltokat találtak. Ebből azt következtették ki, hogy ukrajna szerte a szupermarketek polcai roskadásig vannak áruval.
    Ha itt az IT cégnél működik az áramfejlesztő, akkor az országban mindenhol van annyi gázolaj és aggregátor, ami észrevehetetlenné teszi a vezetékes áramkimaradásokat.

    A cikk elolvasása után az az érzésem, az ukránoknak kifejezetten jót tett az orosz invázió.
    A boltok teli áruval, nőtt az IT szektor bevétele, a gazdaság többi szereplője pedig épp átstruktúrálódik.
    Vannak valami harcok keleten, de ez másodlagos.

  9. 6 MangaMonguz
    Is, is.
    Az orosz és a kínai elit másképp működik, mint a nyugati. Sokkal központosítottabb, a politikai hatalomé a vezető szerep, míg nyugaton a politika van a pénzhatalom kezében. Emiatt hatékonyabban tudja kézben tartani a gazdaságot, míg nyugaton az oligarchák egymással is versenyeznek. Musk például már mászna ki a háborúból, míg a hadiipar, az olajcégek nem. Az értelmetlen szankciósdi (gazdasági háború) is valószínűleg az ő belharcuk „eredménye”. Ebben a harcban, aki gyenge, az pórul jár.
    Amelyik hatalom nem tud megfelelő katonai erőt felmutatni (tehát nem jelenthet veszélyt), az a vesztes oldalra kerül, hiába gazdaságilag erős. Így járt Németország, Japán.

  10. 4-5
    Minden időszakban, és országban voltak olyan csoportok, akik mentességet kaptak a katonai szolgálat alól.
    Nálunk pl. a bányászokat nem hívták be, mert fontosnak ítélték munkájukat az ország gazdaságában. Pedig ott voltak a legkeményebb fiúk…

  11. 6.
    Amellett, hogy az EÁ- nak mind gazdaságilag, mind politikailag kurva jól jön ez a háború, egy dologról senki nem beszél, két keresztény kaukázusi fehér embercsoport irtja egymást, az Európa lakosságát lecserélni vágyó Niedermüller-félék nagy örömére.

  12. akela70

    Igazad van. Nagy szükség lenne egy „Non-Jewish Lives Matter” nevű szervezetre. Zelenszkijnek nem számít a nem zsidó emberek élete, de az USA-ban uralkodó Victoria Nulandnak, vagy Antony Blinkennek sem. Ők valahogy úgy gondolkodnak, hogy ha Ukrajnában elfogynak a nem zsidók, akkor lehet majd küldeni a lengyeleket, románokat, magyarokat, stb….

  13. 8. Károly

    „Egy hónappal az invázió előtt az Aimprosoft üzletmenet-folytonossági intézkedésként új irodát nyitott a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban, a lengyel határ közelében.
    Vannak a szerencsések és a jól értesültek.”

    Ez a kis momentum is azt bizonyítja, hogy az egész „háború” tervezett volt, mindkét fél aktív és folyamatosan összehangolt tevékenysége mellett zajlik.
    Miért vonult ki az USA már előre Afganisztánból? Csak véletlenül? Vagy nem bírta volna tovább?
    Honnan tudja az elit (OV-t is beleértve), hogy 2030-ra nagy változások és átrendeződések lesznek? Biztos megálmodták.

    És igen MangaMongúz, palira vagyunk véve. Tokkal vonóval, „…totál hülyére vettek mindenkit Nyugaton”. Kiegészítem azzal, hogy nem csak minket nyugaton élő embereket, hanem az egész föld népességét. Kivétel a beavatottak. Ezek közé – hogy megvigasztaljam magunkat – azonban még a Csányi félék sem tartoznak bele (legfeljebb végrehajtónak, azokkal pedig nem, osztanak meg mindent).

  14. 13: Bendegúz:
    Az a baj, hogy Mo. totálisan lekerül arról a térképről/listáról, ahol bárkivel, bármit is megosztanának! Ezt szajkózom lassan egy évtizede…
    Ez az ára a nemzeti szocializmusunknak.

  15. “ Jó példa arra, hogyan lelkesítik az ukrán népet, hogy életük árán is szolgálják az amerikai érdekeket.”

    Az oroszoknak nem sikerült lelkesíteniük az ukrán népet, hogy szolgálják az orosz népet. Amúgy szerintem is jobb az amerikai népet szolgálni, mint az oroszt.

  16. 14. Horváth Csongor

    Ha becsicskulnánk sem kötnének többet az orrunkra.
    A magyar számukra idegen. Már jóval több mint 1000 éve a begyükben vagyunk (nem csak a kezdeti kalandozásaink miatt elszenvedett vereségeik miatt!). Itt a szláv, germán, latin gyökerű, teljesen más gondolkodású és értékrendű népek között a magyar lehet okos, de és szép nem.
    Ameddig odaadtuk üveggyöngyért javainkat nekik (lásd, privatizációnak nevezett országrablás), addig mi voltunk az eminensek. Amikor valamit próbáltunk visszakérni és önálló érdekérvényesítés irányába mentünk, egyből mi lettünk Európa ellenségei.

  17. 13. Bendegúz

    Ha ez az átverés dolog megállja a helyét, akkor ez több mindent jelent.
    Csak csak sikerült összehozni egy olyan programot az elitnek, amihez mind tartja magát. Már elég erősek szervezetileg, fejlettek technikailag, hogy a programjukat véghez is vigyék.
    Innentől ezer éveken át uralkodhatnak a leszármazottaik. Mégis fontos a család.
    Az, hogy milyen módokon veszik rá az országok vezetőit arra, hogy ha kell az országuk érdekei ellen cselekedjenek, erre van pár elképzelésem. A lényeg, hogy jól látszik, az európai országok vezetői már évek óta az európai érdekekkel szembe mennek.
    pl. 1.8 milliárd vakcina adagról és áráról egyezkedő sms-eket annyira nem tartotta fontosnak Ursula von der Leyen, hogy ezeket megossza a választóival,de legalábbis a választók képviselőivel, így nemes egyszerűséggel kitörölte a telefonjából. (ekkora összegről van szó: 11.200.000.000.000 Ft )
    Azt egy ötödikes nem veszi be, hogy a demokrácia védelmében tevékenykedik ugyan ez az Ursula von der Leyen Ukrajna kapcsán.
    Ukrajnának pedig lényegében megsemmisült a gazdasága.
    Hívhatják az udvari sepregetőt felület managernek, de ő akkor is udvari söprögető marad.

  18. 16: Kádár Jánosnak nem volt választási lehetősége ez ügyben.
    De vannak olyan jól körvonalazható esetek, ahol a kétféle szkenárió eredményeit láthatjuk hosszú távon: Ny és K Németország vagy É és D Korea esetében is egyértelmű, hogy az oroszbarát rész került inkább szopóágra.

  19. Valószínűleg, ha ezt a háborút ukrán gdp-ben mérték volna, már véget is ért volna. De, ahogy a gyakorlat is mutatja, ez most nem számít. Mint ahogy Oroszországnál se számít, hogy mennyi nyugati piacot veszítenek el közép-, és hosszú távon. Az se lényeges most.

  20. 18. Avatar

    K-Németország és É-Korea közötti összefüggésre jobban passzol a komcsibarát szó.

  21. 17. Károly

    Érdekes Ursula Van DE Lejeb SMS törléses esete, ugyanis köztudott, hogy a nagy mobil szolgáltatok minimum 5 évig megőrzik a rögzített telefonbeszélgetéseket és SMS-eket. Erre legutoljára a Londoni nagy robbantás alkalmával derült fény, amikor is a titkosszolgálatok átnézték az utolsó 5 év beszélgetését és így tárták fel, hogy kik az elkövetők. Na ennek tükrében nagyon érdekes, hogy nem veszik elő Lejeb asszonyság SMS anyagát a központi adattárolóról. És még fel sem merül az ártatlan EU-s képviselőkben, hogy ezt kérjék! Ebből is látszik, hogy valamennyi ország egy kapura játszik, csak így úgy leplezik. Kb. ez folyik az ukrán háború kapcsán is.

  22. Kiegészítve a 13. pont alatt írtakat, megjegyzem, hogy ha kételyei vannak valakinek a folyamatok tervezettsége és megrendezettsége kapcsán, akkor nézze meg, hogy mi történt az elmúlt 7-8 évben, kétévenkénti ütemezéssel.

    1. 2015-ben beizzították a migráns ügyet cica közreműködéssel. Az egész folyamat az arab tavasszal kezdődött ami jól felforgatta a közel-keletet és ÉAfrikát. Ezzel biztosították az emberanyagot (pl. megszűnt egzisztenciák) Európa lerohantatásához. Hogy még véletlenül se akadjon meg a terv, anyagi okok miatt, valamennyi útnak indított arab/fekete emberkének biztosítottak egy fix pénzügyi keretet (hogy ez mekkora volt, most hagyjuk, mert sokféle számot említenek – egy biztos, kerek összeg volt). Zentai és topolyai emberek elmondása szerint az új honfoglalók a postán reggel nyitáskor vették fel a számukra küldött pénzt. Kifele pedig azt kommunikálták szegények (kivétel nélkül), hogy otthon eladták a házaikat és onnan van a pénzük. A nyugati polgár pedig bevette (ahogy azt is, hogy nagyrészt nők és gyerekek, amikor pont az ellenkezője volt igaz), hogy éppen a rommá lőtt Alepóban akkora a kereslet az ingatlanok iránt, hogy minden Ali és Mustafa sec perc kapott kereken és egységesen – mondjuk – 15 ezer euró-t (miért nem dodót?).
    És persze az európai titkosszolgálatok tehetetlenek voltak ezt nem tudták felderíteni és megakadályozni (ahogy G. Spöttle is pikirten megjegyezte). Persze, hogy nem sikerült, amikor letiltotta őket az USA. Közben pedig a FOS (Független és Objektív Sajtó) ezerrel nyomta az érzékenyítést (amit a nyugati ember evett, mint kacsa a nokedlit).

    2. Aztán 2017-ben előkaparták Grétikét.
    Milyen előrelátóak. Pont egy fogyatékost találtak az ügyhöz, hogy még véletlenül se legyen illendő kifogásolni tevékenységét (ha igen, akkor előkapható a fogyatéka és szembeállítható a „támadó” gonosz lelketlenségével). És láss csodát, megindult a menetelése. Hülyítették a diákokat az 1 órára időzített globális tüntetésekkel. Közben pedig Grétika úgy járt kelt az ENSZ-ben és az USA kongreszusba (ott ahová földi halandó a lábát be nem teheti) mintha valaki megválasztotta volna. Persze az egész személyiségének és ahhoz kapcsolt ügyének sikere csak is véletlen volt. Nem volt semmi köze ehhez a vezényszóra mögé beálló FOS-nak(ismét az a fránya média). Aki pedig mást gondol az gonosz, lelketlen ember. Aztán mégsem szakadt ránk az ég, pedig már eltelt öt és fél év. Na jó nincs tél és volt 5 év alatt egy kemény aszályos nyár.

    3. Aztán láss csodát, 2019-re véletlenül a zöldüljünk ki akciót követő két évre rá, megjelent a COV19. Hogy mi folyt a médiában (na megint a FOS), azt gondolom nem kell elmesélni. Ami ma igaz volt, az holnapra már nem, de három nap múlva megint igaznak bizonyult. Ment a nép hülyítése és beszaratása ezerrel.
    Közben persze el lehetett végezni egy két olyan kísérletet, amit eddig az emberiség történetében, soha sem. Többek között leállították az ipart globálisan pár hónapra (ilyent e nélkül a hiszti nélkül nem tudtak volna csinálni). Ezzel bizonyosságot szereztek, hogy nem fog megfutni a klíma a kieső lebegő pór hiánya miatt (szep. 11 okán leállított USA légi-közlekedés alatt +3 c nőtt a hőmérséklet – ebből gondolhatták, hogy a globális méretű leállás nagy bajt okozhat). Vagyis ha nincs ennyi fogyasztó, az sem baj. Ezen kívül megnézhették, hogy mennyire vezényelhető egy félelemmel átitatott tömeg (amint láttuk, nagyon). Majd az oltott és oltatlan emberek kapcsán azt is tesztelhették, hogy az előbbiek mennyire lennének hajlandóak leszámolni azokkal akik nem álltak be a sorba (e tekintetben maximális bizonyosságra és elégedettségre jutottak). És még ki tudja, mit nem teszteltek.

    4. És 2022-ben, óramű pontosan megérkeztünk a nagy ukrán-orosz különleges műveletekhez. Hogy itt mi folyik, azt majd meglátjuk, ha véget ér. De tartok tőle, hogy hasonló, mint az azt megelőző 3 globális méretű eseményben.

    Az egészben az az érdekes, hogy az országokat irányító politikusok valamennyi esetben vagy hallgattak, vagy teljes mellszélességben kiálltak az ügy mellett. Az atlantista érdekszférába tartozók közül egyedül Mo. volt az aki ellenkezett (kérdés, hogy miért engedték neki – talán a nyulat akarták kiugrasztani a bólogatók közül?).
    Szóval, jól át vagyunk cseszve a palánkon.

    Csak az emberek többségét nem értem.
    Nézik a színházat és annak ellenére, hogy a felvonások alatt történtekből és azok időtartamából mindenki számára evidens, hogy ez egy jól megrendezett darab, amikor szóba kerül a rendezés kérdése, a nagy többség azt mondja, hogy ááá…, dehogy, spontán az egész.
    Mivel lehet így lebutítani az egyes embereket?

  23. 23 – Bendegúz:
    Szép, szép, de a COVID csúcson szépen hullottak az emberek. Nálunk kb. 50.000. Ez azért nem nem nevezhető viccnek. Nem is nevetett rajta senki, akinek családtagja, vagy barátja volt az 50 ezerben. Megrendezett? FOS? Lehet, de a halálon nem nem lehet röhögni. Akit elkerült a halál, most nagy erővel veri a mellét, hogy az egész csak kitaláció volt, megrendezett esemény.

  24. 23 Bendegúz
    Szerintem nem történhet semmi a világban, de az ellenkezője sem, hogy ne találj rá egy narratívát, amivel beilleszted a világösszeesküvés elméletedbe.
    Teljesen reménytelen lenne kitalálni a legfantáziadúsabb embernek is, hogy mi lenne az a történés, amire ne lehetne kitalálni, hogy illik bele a „nagy képbe”.
    Én továbbra is úgy gondolom, hogy a világ nagy hatalmi központjai próbálják megvalósítani saját stratégiájukat, fogcsikorgatva próbálni túljárni a másik eszén.
    Tehát van összeesküvés, csak nem egy, hanem több…

  25. 23 – Bendegúz

    Ha meg az ukrán, tajvani vagy a világháborút megússzuk egy nukleáris kataklizma nélkül, akkor majd újra jön egy-két fordulós, persze jóval súlyosabb járvány, mint a COVID volt (maburg, kurva veszélyes madárinfluenza vagy majdismétkitaláljukhogymilyen-vírus), a két járvány között egy hatalmas, művileg generált élelmiszerválság az éhen pusztultak számolatlanul sok hullahegyével, és ha még ez sem lesz elég, akkor majd jönnek a gonosz földönkívüliek és aki nem szarja helyesen össze magát a hologramokon, hangeffektusokon meg a „földönkívüli bombázásokon”, akkor az a „szíriuszi ügynöknek” és az emberiség ellenségének lesz kikiáltva és mehet az egyik „új Auschwitzbe”.
    A többieket meg majd megmenti az ügyes, okos, erős Világkormány, aki „mindent megold”, amit az elején az agyhalottak majd jól megtapsolnak. Amíg rá nem jönnek, hogy egy digitális szarkupacban tengethetik a továbbiakban a nyomorult, totális jogfosztott életüket és felfogják, hogy azok jártak jól, akik már túl vannak a halálon.

    Na, innen lesz csak igazán szép újra felállni és saját kézbe véve emberként élni a továbbiakban!

  26. 25. Tibor bá’

    Nem vicceltem senki halálával. Sőt felháborít, hogy egyesek isteneknek gondolják magukat és emberek sorsát teszik tönkre, mert ez kell az eszement terveikhez és mellékesen megtehetik, mert hatalmuk van hozzá.
    Az, hogy jól sikerült a COV19-es mutatvány, az nem zárja ki, hogy esetleg mesterségesen generált helyzettel állunk szemben.
    Az ukrán cirkusz is egy hatalmi játszma (hogy egy erő mentén az egységesítés a cél, vagy több erővektor mentén a többpólusú világ, az mindegy is) a lényeg, hogy a kivitelezés során arat a pusztítás.

    26. hubab
    Igen, sokszor belegondolom oda is, ahol nincs.
    De ha elnézzük az elmúlt 30 év globális történéseit, egyértelmű, hogy nagyon sok esetben tervezett folyamattal állunk szemben (pl. Irak második lerohanás, vagy a migránsáradat EU-ra öntése, amit érdekes módon a szolgálatok valahogy elfelejtettek blokkolni).
    Ha időd engedi, megtisztelnél, ha esetleg bár a négy pont egyike kapcsán leírnád, hogy mi az összeesküvés. És mi ez a 2 évenkénti ciklikus ismétlődése az eseményeknek?

    27. Zsolt
    Hagyd, nem éri meg. Majd mindenki megtapasztalja ami jön.
    Csak akkor már késő lesz.
    Annyi elégtételed lesz, hogy már nem fognak nevetni.
    Én minden esetre megfogadom a tényszerűen és higgadtan gondolkodó fórumtársak tanácsát, leveszem az alusipkám és úszok az árral. Végül is a többség ezt teszi, mert szerintük, hiába ismered fel a valóságot, úgy sem tudsz tenni ellene.
    Lehet, hogy nekik van igazuk?

    Kedves Zsolt elnézést, hogy még nem írtam választ e-mailedre. Éppen elolvastam és kikészült a telefonom. Most javítás alatt van, buta pedig telórón nehéz írni, főleg, hogy nem két sort szeretnék. Számítógépről pedig nem használom azt a címet.

  27. Van egy – első látásra egy igazán gagyi – amerikai sci-fi, amelynek viszont a lényege az, hogy a primitív propaganda milyen könnyen elhülyíti az emberek tömegeit. Ez lényegében egy szatíra a propagandáról.

    A rendező, a holland származású Paul Verhoeven – többek között – ezt is elmondta a „Csillagközi invázió” című filmjéről:

    „Ez egy idióta történet: fiatalok mennek bogarak ellen harcolni. Ezért úgy éreztem, hogy az emberi karaktereknek képregényes kinézetet kell adni. Mark Wahlberg és Matt Damon is meghallgatáson volt, de én egy szőke, fehér és arrogáns prototípust kerestem és Casper Van Dien annyira hasonlított a Leni Riefenstahl-filmekből eszembe jutott képekre. A filmet nyitó propagandaparódiában is „Az akarat diadala” című filmből vettem kölcsön. Riefenstahlt használtam, hogy rámutassak – legalábbis úgy gondoltam -, hogy ezek a hősök és hősnők egyenesen a náci propagandából származnak. Akkoriban ezt senki sem vette észre. Nem tudom, hogy a színészek felfogták-e vagy sem – ezt soha nem beszéltük meg. Úgy gondoltam, hogy Neil Patrick Harris SS-egyenruhában érkezett a forgatásra, hogy tisztázza a dolgot.”

    Észak-amerikai indiánok, zsidók, oroszok vagy bogarak – igazából mindegy, a dehumanizáción van a lényeg. Az ukránok jelenleg nagyon gyakran „orkoknak” hívják az oroszokat, volt, aki itt a fórumon is így utalt rájuk.

    Nos, ezt a képi propagandát annak idején Göbbels és a fent említett Riefenstahl alkalmazta átütő sikerrel elsőként, az utánuk jövők pontosan az ő munkájuk alapjaira építik hasonszerű narratívájukat a napjainkig.

    E átlátszó propaganda technikáját és hihetetlen átütő sikerét figurázza ki Verhoeven fent említett filmjében, akinek pici gyerekkorában „volt szerencséje” a Hollandiát megszálló nácikhoz és később foglalkoztatta a német náci propaganda „fogaskerekeinek” a működése.

    http://www.youtube.com/watch?v=8ajwlmCZE0c

  28. 28- Bendegúz

    Rendben.
    Ha átküldesz egy olyan e-mail címet, amit használsz számítógépről is, szívesen átküldöm oda a levelet és ezek után oda írok majd. Csak hogy neked könnyebb legyen… Ahogy te szeretnéd.

  29. 29. Zsolt

    Bár én bírom a filmet, de azért érdemes az eredeti hidegháborús military sci-fi-re (Robert Heinlein: Startship Troopers, 1959) is ránézni, mert azt mondják, h nagyon más:

    „A regény halálosan komoly, egy militarista utópia, a film pedig ennek a paródiája.”

    „Heinlein regényében központi kérdés az állampolgári jog. Tulajdonképp a bogarak (= kommunisták) elleni harc majdnem hogy lényegtelen, egy színes háttér filozófikus beszélgetésekhez, ami a kadétok és kiképzők, JUAN (!) Rico és a haverjai között folynak. (természetesen ezek a beszélgetések a szerző tézisei és antitézisei)

    Heinlein szerint a modern demokráciáknak az a két nagy hibája, hogy

    1: az alkotmányokat írók felételezik, hogy a nép szavazás előtt utánajár a tényeknek, és tud ésszerűen dönteni. Ezzel szemben könnyen befolyásolják őket a különböző pártok.
    2: ami ingyen van, azt az ember nem értékeli, így szükség lenne valami áldozatra a szavazati jogért cserébe.

    Ennek az elméletnek a megvalósulása a Starship Troopers társadalma. Heinlein szerint így működne az a társadalom, ami választ próbál adni a fenti két problémára. NEM foglal állást hogy jó-e vagy sem, csak megmutatja milyen lenne.”

    Ez csak megmaradt a témával kapcsolatban. Nekem itt csücsül a tableten, de még nem kerítettem sort az elolvasására. Mindenesetre fura lesz utána megnézni a mozgóképet.

  30. Ennek az összeesküvésnek nagyon sok rétege van a mélyben, ezért sok a megnyilvánult vetülete is. A tudati terek harca is törvényszerű következmény, nemhogy a covid és tsai.
    A megnyilvánulások tényéről és fajtáiról beszélgetni bizonyára jó, de a valódi háttere még izgalmasabb a dolognak. Folyamatosan meggyőződni és meggyőzni -nyilvánvaló példákon keresztül- arról, hogy bezony ez valóság egy idő után felesleges. Szócséplés.

    Az az egy idő letelt. Persze lehet dolgozni a kollektív tudat emelésén a kritikus tömeg reményében, sőt kötelező, de! érdemes tovább is lépni egyénileg.
    Hablatyolóból van elég, tele velük a média.

    Hej tovább, tovább cimborák! 🙂
    Gondolat, szó, tett. Minden fronton ki kell fejezni „pártállásunk”. különben a bunkó(mint eszköz) nyer az újraindulásnál.

  31. 31. SZVP

    „Heinlein szerint a modern demokráciáknak az a két nagy hibája, hogy

    1: az alkotmányokat írók felételezik, hogy a nép szavazás előtt utánajár a tényeknek, és tud ésszerűen dönteni. Ezzel szemben könnyen befolyásolják őket a különböző pártok.
    2: ami ingyen van, azt az ember nem értékeli, így szükség lenne valami áldozatra a szavazati jogért cserébe.”

    Röviden:
    „A demokrácia halála a választási cenzus eltörlése”.
    Mondta ezt egy XX. századi nagy ember/politikus (és még csak nem is volt diktátor!).

    32. Balázs

    Nem fog nyerni a bunkó az újraindulásánál. Bár szeretnék a globális elitek ezt, de nem fog sikerülni, csak rövid ideig. Igaz az idő alatt, nagyon csúnya dolgok fognak történni. Itt Európában a minimum a keresztény üldözés lesz. Aztán megjön a Pantokrátor, és rendet tesz, egyszer és mindenkorra. Kosok balra, juhok jobbra. Én nem félek különösebben az elkövetkező eseményektől, csak minél több ember szemét fel szeretném nyitni. Sajnos nagyon sok a beszűkült tudatú ember, aki nem akar semmin változtatni, mert neki így kényelmes, ahogy van.

  32. … nem elég az energiarendszer meg minden, még egy csapás az ukrán gazdaságra! Mocskos ruszkik!

    Az ukrajnai háború „fellendíti a csecsemők feketepiacát“

    Az orosz invázió megzavarta az ukrajnai legális béranyasági üzletágat, lehetővé téve, hogy a világ minden tájáról gátlástalan szolgáltatók töltsék be az űrt – derül ki egy új, megdöbbentő dokumentumfilmből. Ukrajna egykor a milliárdos béranyasági üzletág központja volt.

    A díjnyertes újságíró, Mariana van Zeller azonban felfedezte, hogy mivel a kereslet még mindig nagy, más országok is beszálltak a piacra. Az üzlet most Kenyában – ahol ez legális, de nem szabályozott – növekszik, ahol a szegénységben élő, kiszolgáltatott afrikai nőket kihasználják, hogy béranyaként dolgozzanak.
    A háború az ukrán béranyákat is érintette, akik a szomszédos országokba, például Lengyelországba menekültek, ahol a béranyaság továbbra is illegális.

    Vissza kell térniük a háborús övezetbe, hogy szüljenek, különben a gyermeket gondozásba veszik, és büntetőeljárás indul ellenük.
    Mariana Trafficked című új sorozata a testszervek, fegyverek és kábítószerek globális feketepiacát tárja fel.

    A legújabb epizódban egy amerikai házaspárt követ, akik Ukrajnába utaznak, hogy először találkozzanak a gyermekükkel és ahol az iparág még mindig biztonságos és szigorúan szabályozott.
    A nő elmondta: „Az egész sorozatot egy nagyszabású sorozatnak nevezik: Hihetetlenül megható volt tanúja lenni valaminek, ami a kár és a halál helyett valójában annyi örömet és reményt hozott”.

    Elmagyarázta azonban, hogy a piacnak van egy sötétebb oldala is: „Amikor kitört a háború, sok béranyát és babát ejtettek csapdába. Ez már így nem volt igazán működőképes és biztonságos. Így az emberek a világ más tájai felé fordultak és az, amit mi felfedeztünk az, hogy Kenyában növekszik ez a piac, ahol az iparág teljesen szabályozatlan.

    „Sajnos, amikor feketepiac van és pénzt lehet keresni, mindig akadnak rossz szereplők, akik hajlandóak kihasználni az embereket, ebben az esetben a béranyákat”. A dokumentumfilm felfedezett egy üzletembert, aki legális munkaközvetítő ügynökséget működtetett a Közel-Keleten munkát kereső nők számára, aki másokkal, köztük orvosokkal együtt „kizsákmányolni kezdte ezeket a kiszolgáltatott nőket”.
    Elmondta: „A nő nem akarja, hogy az anyáknak az anyasági ügynökökkel kapcsolatos ügyeikről beszéljenek. Mellékesen rájött, hogy sokkal több pénzt tud keresni azzal, hogy nőket toboroz béranyának. Hónapokig elszállásolta ezeket a nőket és nem engedte, hogy elhagyják ezeket a menedékházakat, amelyekkel rendelkezett”.

    Bár Ukrajnában még mindig működik néhány béranyasági szolgáltatás, ez komplikációkat okozott az anyák számára.
    Mariana elmondta: „Ha például a nő elmegy, és átmegy Lengyelországba, ahol biztonságban élhet, vissza kell mennie Ukrajnába, hogy szüljön, mert Lengyelországban a béranyaság illegális.

    „Tehát a gyermeket el fogják venni tőlük, és megvádolhatják őket gyermekkereskedelemmel és mindenféle dologgal.”.

    „Ez őrület, vissza kell menniük egy háborús övezetbe, hogy szüljenek.”

    Forrás: Express, Nagy-Britannia

    Az említett riportot „Black Market Babies” címen az angol National Geographic TV adta le ma, helyi idő szerint este kilenckor. Ha Gyarmathy „nem ragadt be” egy humanitárius macskakaja szállítmánnyal Bachmutban, akkor lehet, hogy látta is…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük