(4127) Katonai hardver

Tibor bá’ fordítása online

Ukrajna háború: a katonai hardver cseréjének magas költsége megváltoztatja a konfliktus természetét

Szerző: Matthew Powell Stratégiai és Levegőenergia-tanulmányok Oktatói munkatársa, Portsmouth Egyetem.
(sz: 1933.02.11.)

Minden becslést felülmúlt az orosz-ukrán konfliktusban elfogyasztott lőszer mennyisége.Ez kezd nyomást gyakorolni a gyártási és ellátási láncokra, amelyek más fegyverrendszerek mellett tüzérségi fegyverekhez való lőszert is gyártanak.

Ez nem példa nélküli probléma. A történelem során a hadviselés esetében a hadseregek gyakran alábecsülték az erő szintjét, a felszerelések megsemmisítésének ütemét, valamint az elfogyasztott lőszer mennyiségét, amivel találkozni fognak.

Ez újra és újra hatással volt a katonai tervezésre.Például a brit tüzérség lövedékeinek hiánya az első világháborúban olyan válságot eredményezett, amely Herbert Asquith kormányának bukásához vezetett.

De a két világháború főszereplői jellemzően a hatalmas pusztítás ellenére is ki tudták tartani erőfeszítéseiket, ami annak a ténynek köszönhető, hogy a korszak fegyvereit viszonylag egyszerű volt előállítani a mai kifinomult katonai hardverhez képest.A fegyverek viszonylagos olcsósága pedig lehetővé tette, hogy a konfliktus során nagy mennyiségben gyártsák le őket.

Mióta Vlagyimir Putyin 2022. február 24-én elküldte hadigépezetét Ukrajnába, a The Conversation a nemzetközi biztonság, a geopolitika és a katonai taktika néhány vezető szakértőjét hívta meg, hogy segítsenek olvasóinknak megérteni a nagy kérdéseket.Feliratkozhat az ukrajnai konfliktusról szóló szakértői elemzés heti összefoglalójára is.

Az orosz-ukrán háború nem járt olyan mértékű felszerelés veszteséggel vagy anyagfelhasználással, mint a világháborúk.Ennek ellenére a jelentős, technológiailag legmodernebb felszerelések megsemmisítése fejfájást okozhat a katonai tervezőknek és stratégáknak.

A NATO-tagok és más európai országok rengeteg felszerelést küldtek, kezdve a légvédelmi rendszerekkel, és újabban a fő harckocsikhoz, mint a Challenger II és a Leopard. Ha az egyes nemzetek, Európa és a NATO biztonságban akar maradni, ezt a felszerelést le kell cserélni.

Mérleg

Míg az orosz-ukrán eszközök veszteségeit nehéz ellenőrizni, különböző szervek, köztük az Oryx és az Army Technology, egy nyílt forráskódú hírszerzési oldal, becsléseket adtak a felszerelések veszteségeiről.De ha ezeket a számokat nézzük, fontos, hogy ne csak a nyers számokat nézzük.Az elveszett, megsemmisült vagy elhasznált fegyvereket össze kell hasonlítani a becsült összes bevetett számmal.

A 2022 februárja óta bevetett orosz felszerelések számát 15 857 gyalogsági harcjárműre és 1 391 repülőgépre becsülik.Becsült veszteségeik 2022 decemberének végéig az Oryx szerint 794 gyalogsági harcjármű, 71 repülőgép és 91 tüzérségi eszköz.

Ukrán becslések szerint 3309 gyalogsági harcjármű és 128 repülőgép áll rendelkezésre.Becsült veszteségük 2022. december végén 418 gyalogsági harcjármű, 55 repülőgép és 92 tüzérségi eszköz.

A főbb modern védelmi berendezések, mint például az F-35 Lightning gyors sugárhajtású repülőgépek és a Queen Elizabeth osztályú repülőgép-hordozók, egyre kifinomultabbak és drágábbak. Így már nem lehet gyorsan pótolni. Ennek a hardvernek a puszta ára pedig azt jelenti, hogy gyakorlatilag lehetetlen tartalékban tartani a csereeszközöket a vesztesség esetre.

Az F-35 Lighting megrendelésekor, az első szállítások 2012-ben várhatók, az Egyesült Királyság eredetileg összesen 138 repülőgép vásárlását tűzte ki célul.Ám ennek a végösszegnek az ütemezése késik, és most ezt a számot csökkentették a megfizethetőségi problémák miatt.

Az első, 48 repülőgépből álló tételt 2025-ig, 2033-ig további 27-et kell leszállítani. Ebben a szállítási ütemtervben, amely 2025 és 2033 között évente négynél kevesebb repülőgépet szállítanak, a gyártóval nagyrészt a gyártási és költségtényezők tekintetében állapodtak meg. Az ilyen számok szinte lehetetlenné teszik a tartalék haderő létrehozását.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

8 gondolat erről: „(4127) Katonai hardver

  1. Milyen mély bugyrai is vannak ennek a digitalizált háborúsdinak, az szinte fel sem fogható!

    „Ukrajna letiltatná az Atomic Heart értékesítését
    Éppen csak megjelent az Atomic Heart, az ukrán digitális átállásért felelős minisztérium máris levélben kérte a Valve-ot, a Microsoftot és a Sonyt, hogy szüntesse be a játék értékesítését Ukrajnában. Ezen kívül arra kérik ezeket a cégeket, hogy fontolják meg, hogy máshol is „limitálják” az Atomic Heart terjesztését.

    Alex Bornyakov miniszter angol nyelvű közleményében arra hivatkozik, hogy „a játék toxikus, potenciálisan adatokat gyűjt a felhasználókról, és a bevétel egy része potenciálisan az orosz államhoz kerülhet, ami finanszírozza a háborút”.

    „A sajtójelentések szerint a játék fejlesztését olyan orosz vállalatok és bankok finanszírozták, amik mostanra szankciós listán vannak, és amik közel állnak az orosz kormányhoz. Ezért arra kérjük a világ játékosait, hogy kerüljék el ezt a játékot. Ki akarjuk emelni továbbá, hogy a játék fejlesztői nem ítélték el a Putyin-rezsim véres háborúját Ukrajna ellen”. – állítja a minisztérium.”

    https://ipon.hu/magazin/cikk/ukrajna-letiltatna-az-atomic-heart-ertekesiteset

  2. Ez a rövid – mindössze 1 perces – Carlson Tucker interjú mindent elmond, tűpontosan!!!!
    *vk.com/video644727407_456240326*
    És akkor magyarul:
    „Azért, mert háborút provokálunk. Ahogy Ukrajnában is mi provokáltuk. És most itt Kínával. Kinek használ ez? Megmondom én, kinek. A mi ellenségünk nem Kína, nem Oroszország, a mi ellenségünk a hadiipari vállalatok, amelyek kifosztják az országot. Több százmillió, sőt milliárd dollárral. Hányszor fogjuk még egyszer meghallgatni a védelmi minisztert, akinek milliárdokra van szüksége. Az én koromban ez már kétszer is megtörtént. A hadigépezet nem fogja megállítani magát.
    Ki irányítja ezt az országot? Ki hozza a döntéseket? Biztosan nem Biden. Akkor ki, szeretném tudni. Az Egyesült Államok egy nemzetközi terrorszervezet.
    Az elmúlt 20 évben felgyújtottuk a Közel-Keletet, és most a NATO-val provokált proxy-háborút vívunk Ukrajnában, amint azt a volt német kancellár nemrégiben elismerte. És most ugyanezzel megyünk fel Kínához, és szintén háborút vetítünk előre”

  3. ŐSZINTESÉGI ROHAMOMBAN = Nyalják ki a seggemet
    aheleyett, hogy még a magánéletembe is be szeretnének
    avatkozni. — mostmár dafke rákeresek és ha nekem is
    tetszik játszani fogok vele !!!

  4. 2. Vaszil

    Ukránokat az nem zavarja, h több népszerű videójátékuk (pl. S.T.A.L.K.E.R. és Metró sorozat darabjai) eredeti alapanyaga tulajdonképpen orosz? Tiltsák be ezeket is!

  5. 5: SZVP

    Most jól láthatóan válik kétfelé a világ, egyik fele a pénzen kívül semmit se lát, a másik fele érdekesebb ?

    Legyen itt most tőlük vasárnapi kikapcsolódás gyanánt egy kis jiking 2023-ra:
    @https://youtu.be/_O73mRrJyz0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük