(4124) A vége

Tibor bá’ fordítása online

Paul Craig Roberts

Putyin háborúba indult, de nem hajlandó harcolni

 

(sz: 1933.02.11.)

„Az orosz elitnek nincs gyomra ehhez a harchoz, és a megállapodást a háttércsatornákon keresztül dolgozzák ki.”

https://www.theoccidentalobserver.net/2023/02/22/russia-has-no-strategy-for-winning-this-war/

Amint arra újra és újra és most megint rámutatok, Putyin idióta – valójában esztelen – háborús módja lerombolta az orosz hadsereg hitelességét.Meggyőződésem, hogy az értelmetlen „korlátozott hadművelet”-ből vagy orosz kapituláció, vagy atomháború lesz.Azzal, hogy a provokáció után továbbra is provokációt bátorít, Putyin egy sarokba szorítja saját magát, ahol egyetlen lehetősége a megadás vagy az atomháború lesz. Elképesztő, hogy a Kreml nem veszi észre a veszélyt a gyengeség és határozatlanság képében, amelyet a Kreml és a nyugati propaganda teremtett.

Ha, hamarosan nem jelentenek be orosz-kínai kölcsönös védelmi szerződést, és Putyin nem alkalmaz elegendő erőt az ukrajnai konfliktus gyors lezárására, hacsak Oroszország nem adja meg magát, az atomháború egészen biztos bekövetkezik.

Victoria Nuland jelenleg jobban irányítja az ukrajnai konfliktust, mint Putyin. Oroszország elnökét nagymértékben beárnyékolja az USA neokonzervatív helyettes államtitkára (Nuland). Már teljesen meghiúsította Putyin „korlátozott katonai műveletét”, és sokkal szélesebb körű háborúvá változtatta. Sikerült elhárítania a Biden által meghirdetett háború kiterjesztésének minden akadályát. Tekintettel arra, hogy a Kreml csak beszél, de nincs cselekvés, a kérdés, mennyi idő múlva támadják meg az amerikai/NATO csapatok a Krímet?

Úgy tűnik, Putyint olyan háborúba vonták be, amit nem akar megvívni.

A Rand Corporation, a katonai/biztonsági komplexum agytrösztje, tagjainak megjegyzései megerősítik jelentésemet, miszerint Putyin „háború nélküli háborúja” lerombolta az orosz hadsereg hitelességét. Az orosz nacionalisták politikailag annyira gyengék, hogy a nyugat-atlantista integrációs harcok megakadályozhatják az orosz győzelmet? https://www.rand.org/blog/2023/02/one-year-after-russias-invasion-of-ukraine.html

Az, hogy Putyin nem alkalmazta a szükséges erőt Ukrajna legyőzésére, megnövelte az amerikai döntéshozók bizalmát, és újabb orosz provokációkhoz vezetnek.Valójában a neokonzervatívok elutasították Putyint, mint alkalmas ellenfelet. Azonban ebben a következtetésben veszély rejlik.

Kína is hasonló helyzettel néz szembe.Kína nem indul háborúba, mert 100 amerikai katonát küldenek Tajvanra.Amikor megérkezik a következő 1000, ez sem elég a harchoz. A kínai reakció kudarca – a dühös szavakon kívül – több amerikai beavatkozást fog ösztönözni mindaddig, amíg az atomfegyvereket be nem vetik Tajvanon.

A neokonzervatívok  magabiztosak, mert úgy tűnik, hogy sem az orosz, sem a kínai kormány nem képes elismerni a valóságot. Intellektuális felfogásuk kudarca beskatulyázza őket, és nukleáris háborúhoz vezet.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

87 gondolat erről: „(4124) A vége

  1. Kína az elmúlt években gyakorlatilag felvásárol minden élelmiszert, amit csak tud. Ez egy igen intő jel, hiszen mi a fenét kezd a felesleges kukoricával, búzával, stb. Nyilván konzerv, aminek itt nálunk 3-5 év a szavatossága by EU direktíva, de amúgy alhangon 10 év, jobb gyártástechnológia esetén ennek a többszöröse.

    Az a baj, hogy mindenki azt hiszi: atomháború = elpusztul a Föld. Nem, abszolúte nem.
    Még nagyobb baj, hogy mindenki azt hiszi: atomháború = minden sugárszennyezett lesz. Nem, ez sem igaz. Azt meg se említsük, hogy a nukleáris télnek semmi köze a radioaktivitáshoz – radio és nem rádio! – vagy hogy olyan nincs, hogy sugárfertőzés.

    Az, hogy szinte senki nem fogja fel a fentit, azzal jár, hogy senki nem veszi észre, hogy vékony jégre lép, s az bármikor beszakadhat alatta, úgy, hogy bár ő elpusztul, de ez a kutyát sem érdekli.

    Sokadjára: én magam simán megépítek – USA-ban, nem itthon – egy olyan élhető bunkert, amiben évekig kihúzom, normális életvitelt élve. Akinek dollár százmilliói vannak, az ugyanezt úgy oldja meg, hogy észre sem veszi, hogy a föld alatt van. (Ráadásul – helyfüggő – nem is kell feltétlenül a föld alá menni.)
    Na most, kérem szépen, egy rep.hord.anyahajó ára: 10 mrd dollár, de turbózzuk fel 25 milliárdra. Mennyi is a költségvetés? Mennyi a nukleáris fegyverkezési program, aminek jele sem látszik? (1200 mrd.) Mennyi pénze van egyeseknek? Mekkora bunker kapacitása van az oroszoknak? Kínának? (Lövése sincs senkinek.)

    Túl van dramatizálva az atomháború. (Persze megyünk a levesbe és igen csak kannibálok fognak rohangálni mindenhol, és vége a civilizációnak, de utána simán újra indítható az egész lósz@r, vagy valami „jobb” vagy tényleg jobb.)

    S mivel mindenki végítéletként néz erre a veszélyre, nem számol vele. Na, ezért fog bekövetkezni.

    Zárójelben jegyzem meg… próbáljon ma valaki prepperkedni, kb. semmit nem fog tudni beszerezni, se bunkerosdi verzióhoz, se felszínihez. Már nem csak arról van szó, hogy nuku vízszűrők, tartós szárazkaja (25+ év), lőszer (itthon), cézium elleni radiogardase tabletta (már amiknál is vényköteles, de nem a klasszikus értelemben), hosszasan lehetne sorolni, de még olyan programok is eltűnnek, ami hatóerőre kalkulál lökéshullám, hősugrázás, kezdeti ionizáló sugárzás hatótávokat… lehet beszerezni valami korai papíralapú kör formájú csúszkálós kalkulátort.

    A kínai kaja, na az intő jel.

  2. A START egyezmény orosz „felmondása” se vert ki semmilyen biztosítékot a nagyérdeműnél, de a médiában vagy európai politikusoknál sem; szagértők esetében már szakmai nonszensz, hogy nem.

    Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem érdekli az oroszokat a korlátozás, azaz
    1. 700 hordozó eszköz (ICBM, SLBM és bombázók)
    2. 1550 töltet (ICBM és SLBM esetében, amennyi van bennük, bombázó = 1, miközben 6-16-ot hordozhat)
    3. 100 hordozó, ami nincs aktív hadrendben

    Innentől kezdve, bármi lehet az orosz nukleáris triádnál… ha titokban ki lett fejlesztve a Sátánhoz olyan multiblokk, amely nem tíz, hanem mondjuk húsz töltetes, akkor az beépítésre kerül, vagy simán maradnak „tartalékban” az éppen hadrendből kivont Topol és Topol-M indítók…

    Megszűnt a(z utolsó) fék… orosz részről. Blöff? Erősen kétlem. Figyelmeztetés? Kommunikációs szinten igen, a gyakorlatban nem.

  3. Kábé 2 hónapja Nógrádi beszélt az egyik tévécsatornán arról, hogy behívták a vezérkarhoz és megkérdezték tőle, hogy az orosz hadsereg nagyobb része mire vár?
    Azt válaszolta, hogy nem tudja.
    Nem tudja…

    Több oldalról van információ arról, hogy a Kalinyingrádban, Belaruszban, az észak-nyugati határvidéken és a dél-nyugati régióban jelentős orosz haderő van összevonva már hosszú hónapok óta és nem lépnek semmit. Ezeket mostanáig nem mozdították meg, az emberanyag és a technika pihen, de behívtak még 300 ezer embert, akik majd mennek Ukrajnába.

    Tehát én is feltehetném a kérdést, hogy mire várnak…

    Putyin felfüggesztette a START szerződést és az Európa Tanács nemzetközi szerződéseinek Oroszországra vonatkozó hatályát is megszüntette.
    Az elmúlt egy év háborúja a NATO számára feltárta az orosz haderő gyenge pontjait (logisztika, szervezés), Oroszország számára pedig feltárta a NATO haderők gyenge pontjait (lőszergyártás, raktározott technikai készletek).

    Tehát mire várnak a fő erők mindkét oldalon? Mire táraz be Kína?

    Valahol egyet kell értenem Paul Craig Roberts-el és Jövőnkkel is abban, hogy valóban belecsúszhatunk egy világháborúba és valóban, ez nem a világ totális kihalását jelenti majd, hanem csak ennek a civilizációnak a végét.

    Cikkajánló:
    https://neokohn.hu/2023/02/28/gyakorloter-a-kozel-keleten/
    Spoiler: a címmel ellentétben a cikk nem a Közel-Keletről szól.

  4. 2 – Jövőnk

    Arról az „apróságról” se hallani szakértőktől, hogy a felmondott START szerződésben az is benne volt, hogy a szerződés hatálya alá tartozó stratégiai támadófegyverek nem helyezhetők el az szerződő felek területén kívül.

    Na, most már igen.
    Kuba 2 reloaded? Vagy Venezuela?

  5. Castel nagyon jól elemző… de neki sincs lövése sem a nukleáris hadviselésről; vagy csak nem beszél(het) róla. Spöttléről személyes beszélgetés alapján tudom, hogy fogalma sincs róla, de sok egyébről sem. Nógrádi… no komment. 😀

    Manapság mást sem hallani, mint piszkos bomba. Azmiaz?! A piszkos bomba kifejezés olyan hagyományos robbanószerkezetre vonatkozik, amely radioaktív anyaggal van megspékelve, amit a robbanás szétszór. Terrorista dedó, ami viszont komoly károkat tud okozni. Piszkos töltet, olyan van. De két teljesen különböző értelemben. Az egyik a klasszikus termonukleáris tölteteknél, van a tiszta (clean) és a piszkos (dirty) változat, de olyan nagy különbség nincs. Amúgy is a robbanás módja, azaz felszíni vagy légi határozza meg, mennyire szennyez. Az a bizonyos kobalt-féle piszkos töltet, lehet simán nátrium, cink vagy arany is. (Mellesleg ismételtem javasom elolvasni a tajvani kobalt szennyezett lakóházak esetét, igen nagy dózist kaptak hosszú évekig, ennek ellenére a teljes lakossághoz viszonyítva, csak 5%-on állt a daganatos megbetegedés és 7%-on a „torzszülés”, vagyis egészségesebbek voltak, mint a referenciának vett teljes lakosság.)

  6. A jelenlegi helyzet megértéséhez kicsit több kell annál, hogy ilyen-olyan médiumot olvas az ember – ugye alap, hogy médium, média és nem médiák -, mert azzal csak azt látja, amit elé tárnak, az pedig ugyebár egyrészt atlantista vagy keleti propaganda, hiszen konfliktus van, ráadásul azért a „háttérhatalmi dolgok” nem elméletek, hanem sok téren beigazolódott tények. Kérdések, na azokból van rengeteg, válaszokat nehéz találni, de ha a kérdések sincsenek terítéken, akkor semmit sem lehet megérteni a jelenlegi eseményekből.

    Például migráció (és semmi fideszes migráncs vagy dékás menekült polemizálás), a tények mentén: a fél világ rohad, Afrika és fél Ázsia. Innen nyilván Európa az irány, hiszen Ausztrália rég kijelentette, hogy tűzet nyit, ha kell. Dél-Amerika nagyrésze rohad, ahogy Közép-Amerika is. Migrációs irány Amerika. Ez tény. Feltartóztatható? Látványosan nem, és nem csak akarathiány és törvényi szabályozás miatt, de fizikailag sem. Ez miért jó Európának vagy Amerikának?! Semmilyen szempontból nem jó, ám mégis zajlik. Miért jó az Amerikának, hogy Mexikóban már gyakorlatilag failed sate és polgárháború van a kartelek között és miatt, kvázi rázúdul az egész sz@r menekültestül, drog szállítmányostul, kartelesül?! Mellesleg egész Közép-Amerika dettó ebben a helyzetben van, csak ugye a média. Sokminden Dél-Amerikában sem változott. Ja persze, Sicario film. Akkor már érdemesebb végignézni a Narcos 60 részét, ott vannak ám elbújtatva gyöngyszemek, s ha a Netflix fogalmaz meg bujtatott, de nagyon erős kritikát, akkor mág nagyon erős a kérdés.
    Mindeközben „villanyautó a csodaautó” és 2030-tól nix robbanómotoros… kérdések, áhun’ lesz erre fizetőképes kereslet, tekintettel a mai gazdasági hanyatlásra, mert jelenleg a full extrás asszonyi autó azonos elektromos verziója másfélszer annyi.

    Kérdések: mikroszemcsés műanyag helyzet, klíma helyzet, élelmiszer helyzet… évekkel ezelőtt itt is téma volt, hogy a mai zöldség és gyümölcs vitamin és ásványi anyag tartalma, az ötvenesévekbeli referenciához képest 5-10%, ha egyáltalán. Egyé’ má’ meg két alma helyett húsz-negyven almát. Cukor, mert ugye még a citromlében is van, meg a téliszalámiban… s köztudott a hatása. Végtelen sorokban jönnek a kérdések. Válaszok nincsenek, vagy ha vannak, mert valaki eljut odáig, akkor mind egyirányba mutatnak: ez a civilizáció haldoklik, kvázi lélegeztetőn van.

    Értem én, hogy sokan magasról sz@rnak minderre, csak akkor az is megállja a helyét, hogy lövésük sincs merre van arccal előre.

  7. 1 Jövőnk, „Az, hogy szinte senki nem fogja fel a fentit, azzal jár, hogy senki nem veszi észre, hogy vékony jégre lép, s az bármikor beszakadhat alatta, úgy, hogy bár ő elpusztul, de ez a kutyát sem érdekli.”
    – Nem inkább pont fordítva? Mármint hogy a világ vezetői is úgy gondolják, hogy túlélhető az atomháború, ezért nem annyira igyekeznek elkerülni.

    Most én kisemberként mivel lépek vékony jégre? Hogy nem költözök Uruguayba? Mondjuk ez lehet, hogy hülyeségnek fog bizonyulni később, de mi egyebet tehetnék kisemberként? Építsek atombunkert a hátsókertben, mint Fogarasi Árpád? Lehet, szar kifogás, de ahhoz csóró vagyok.

    Egyébként kétlem, hogy a kisemberek véleményének bármi hatása lenne a dolgok alakulására. Még ha tömegesen gondolkodnánk is helyesen (akármi legyen is az), magasról szarnak ránk odaföntről.

  8. Fiúk!
    1944 őszén én ez már átéltem. A Vörös hadsereg egyre közelebb került a fővároshoz. Fullba ment a propaganda: a nőket megbecstelenítik (ez volt a kifejezés), a karórákat letépik a kézről, zabrálnak, a férfiakat elviszik, stb. Apámék minden délután összeültek és éjfélig azt tárgyalták, menni vagy maradni. Mi történt? Megjöttek az oroszok. Minden bekövetkezett, amikről a propaganda szólt, de a nagy többség túlélte, majd az élet szép lassan beindult. Az elmenekülteket utolérte a Vörös hadsereg. Rajtuk éppen úgy átment, de utána DP-vé váltak (hontalan menekült) és őssze-vissza hányódtak. Sok közülük még 10 év múlva is segédmunkás státuszban tengette az életét. Kivétel volt, akinek hatalmas tőkéje volt és azt át tudta menteni. Apám szerint az járt jól, aki maradt, de ez csak utólag derült ki. (személyes tapasztalat)

  9. 8. Igen, „felszabadították” Budapestet. Utána az otthon maradottak közül összefogdostak minden épkézláb férfit és vitték munkaszolgálatra, ahonnét a hazatérés esélye felért egy frontszolgalattal, ha jól emlékszem az édesapád is ezt úszta meg nagy szerencsével.
    Szóval a maradok/megyek igencsak kétesélyes, vagy maradsz és lelőnek, munkaszolgálat, ha megúszod OK. Amennyiben mész kisebb eséllyel mész Szibériaba, de nem lesz semmid.

  10. Nem értem és nem értem. Nem értem, mi ez a sz@r kenegetés? A történelemben nem nagyon emlékszem ilyenre. Ha döntöttem, akkor beleállok a dolgokba és a célomat minél gyorsabban el akarom érni, a lehetőségeimhez mérten. Ha nincs hozzá elég erőm és tudásom, akkor nem kezdek hozzá, mert a vége csak besz@rás lesz.Nem totojázok, mert akkor a másiknak lehetőséget adok és felbátorítom. Vagy ravasz vagyok és csőbe akarom húzni? De hogyan?
    Ilyenkor azt gondolom, hogy biztos én vagyok a hülye, hogy képtelen vagyok átlátni a szándékot, hiszen a másik nem lehet hülye, biztos annyira ravasz, hogy én nem érem fel ésszel. Így marad az aktuális döntésekből a következmények levonásása, de nem látszik a cél. Vagy talán sejtem, de ahhoz miért így akarnak eljutni?
    Mert így tényleg a cikkben említett befejezés lesz, csak az a kérdés, hogy mikor és hogyan? Tehát arra kell készülnöm? Tudok, vagy lesz@rhatom, mert úgyis mindegy? De az ellenkezik az eddigi felfogásommal. Akkor azzal nyugtatom magamat, hogy én megtettem azt, amihez lehetőségem van, a többi nem rajtam múlik.
    Elnézést, ez eléggé személyesre sikerült.

  11. A jelen helyzetre illik a Részeges karatés karaktere.
    Véletlennek látszó kesze kusza csapkodása, imbolygása ellenfeleit megtéveszti és mert egyáltalán nem véletlen ahogy csapkod, le is győzi őket.
    Ha a cél a népesség drasztikus csökkentése szándékosan gerjesztett konfliktusok sorozatán át és a részegség a fedő sztori, akkor ehhez a háttérhatalom szereplőinek előbb egyességre kellett jutniuk.
    Tegyük fel ez megtörtént.
    Akkor most egy ivóban vagyunk, az ivó az egész bolygó ahol a részegek, a háttérhatalom szereplői összeverekednek bevonva az ott lévőket a halálos küzdelembe, de valahogy nem ők sérülnek, hanem az átvert emberiség hullik milliószámra.
    Mert járványok jönnek mennek, mert az élelem kevesebb lesz az energia drágább, a szabadságjogok az ablakban, nemzeteket, eszméket ugrasztanak egymásnak, űrbeli atomkísérlet lenullázza a műholdak jelentős részét, tengeri kábelek elszakadnak, de mindezt értünk teszik ezek a részeget játszók.
    Mi meg a felpiszkáltak, üsd vágd, nem apád nem anyádot játszunk élesben.
    Forgatókönyv szereplők.
    részegesek= háttérhatalom
    átvertek 1 = világ népessége
    átvertek 2 = akik már elestek
    maradék = a túlélők

  12. 11 Valaohogy így. Ezeket a „részegeket” kellene ártalmatlanítani egy jól irányzott széklábbal…

  13. 7 – Ábel

    „Egyébként kétlem, hogy a kisemberek véleményének bármi hatása lenne a dolgok alakulására. Még ha tömegesen gondolkodnánk is helyesen (akármi legyen is az), magasról szarnak ránk odaföntről.”

    Ez elég furcsa, mondhatnám ellentmondásos vélemény egy olyan embertől, aki hisz a tömeges ima erejében. Nem gondolod? Ezek szerint nem gondolod…

    Én meg azt gondolom, hogy ha valóban tömegek gondolkodnának tényleg helyesen, akkor „azok fent” ezt egyáltalán nem ignorálhatnák és játszhatnák gonosz kis játékaikat. Éppen ez az oka annak, hogy mindent megtesznek azért, hogy a tömegek ne gondolkodjanak helyesen!

  14. 7 Ábel, beragadt a hozzászólásom, de az egyik kérdésre kb. azt válaszoltam, mint Zsolt az utolsó bekezdésben.

  15. 13 Valóban, 7-es hozzászólásomat többféleképpen is lehet értelmezni, ezúttal a háttérhatalomra gondoltam. Az ima erejében hiszek, mert megtapasztaltam, hogy létezik.

    A társadalom visszacsatoló mechanizmusaiban viszont messzemenően csalódtam. Lehet, hogy igazatok van abban, hogy a tömegek gondolatai nem teljesen nullát számítanak, de nem észlelem a hatás nullától való különbégét.

    Erről egyébként tudományos cikkeket is írtak, és közérthető infografikát is csináltak róla, Most hirtelen nem találom, de az adatok teljesen egyértelműen mutatják, hogy pl az Amerikai Törvényhozás nulla korrelációt mutat azzal, hogy a tömegek mit akarnak. A felső 1% igényeivel már van korreláció, a tömegekével semmi.

    És nem látom, hogy felénk vagy bárhol máshol jobb lenne a helyzet.

    Amit látok, az az, hogy amit a hatalomban lévők eldöntenek, amellett erőteljesen kampányolnak, hogy az emberek is azt akarják. Ez arra mutat, hogy nem egészen mindegy, mit gondolunk, de aztán csak megcsinálják, teljesen függetlenül attól, hogy hányan és milyen mértékben dőltünk be az agymosásnak.

  16. 7 Ábel

    „Nem inkább pont fordítva? Mármint hogy a világ vezetői is úgy gondolják, hogy túlélhető az atomháború, ezért nem annyira igyekeznek elkerülni.”

    Nem.
    Nem, mert kishazánk elpusztul, ahogy Európa szinte összes országa. Nem arról van szó, hogy átvészelhető, hanem, hogy nagyhatalmak át tudják vészelni; garancia nincs, hiszen utána is lehet „negyedik világháború”. Nem kell közvetlen csapás sem hazánkra, az EMP megtenné a hatását és olyan káosz lenne, hogy ihaj.

    „Most én kisemberként mivel lépek vékony jégre? … Építsek atombunkert a hátsókertben…?”

    Azzal, hogy a világot szűrőn keresztül nézed, s így nem realizálod azt, amire utaltam.
    Dehogy… a „prepperkedés” nem atombunker építésről szól, ráadásul már rég nem lehetséges, közösségi szinten egyáltalán nem, egyéni szinten csak nagyon korlátozottan.

    „Egyébként kétlem, hogy a kisemberek véleményének bármi hatása lenne a dolgok alakulására.”

    No éppen ez a baj. A nyolcvanas években mindenki „tüntetett”, vagy ténylegesen tüntetett az atomháború veszélye miatt. Én is ötödikesként Bécsben. Még a csapból is ez folyt, Hollywoodból is. Akkor politikus nem engedhette meg magának a belesz@rósdit, mert nem szavaztak volna rá… éppen itt van a kutya elásva. Megszavazták a debil német kormányt? Meg. Meg is érdemlik a németek a sorsukat. A magyar képes az O1G és drágaminiszterúr örvényből kiszabadulni? Nem képes. Hát… meg is érdemli a sorsát.

    (Ha erősnek tűnnek a válaszok, nem személyed ellen szólnak, hanem általánosan mindenkinek!)

  17. 18 Én is tüntettem 89-ben a Kossuth meg a Köztársaság téren, skandáltuk, hogy „hazudtatok eleget”, meg a többit, de valahogy nem hiszem, hogy ennek túl nagy hatása volt a peresztrojkára.

    Most tényleg: tegyük fel, hogy Európa nagyvárosaiban elkezdenek tüntetni milliók, hogy ne legyen atomháború. Szerinted Putyin vagy Biden mennyit törődne vele? Még a saját tüntetőikkel sem.

    Érdekelte Amerikát a Vietnámi háború idején, hogy mennyit tüntetnek a hippik? Az LSD-t tiltották be, nem a háborút.

    Ne érts félre, én szeretném, hogy tegyünk valamit, hogy legyen beleszólásunk, csak semmi realitását nem látom.

    Arról nem is beszélve, hogy a modern technológiákkal és a médiával olyan mértékben uralják a közfelfogást, és irányíthatják akár az összefogásokat, népi összeesküvéseket is, hogy nem sok esélyünk van. Megpróbálni azért érdemes persze, ha másért nem, hogy tiszta legyen a lelkiismeretünk.

    Meg az se árt, ha minél inkább tisztában vagyunk a dolgokkal, még ha a cselekvési lehetőségeink korlátozottak is.

  18. Ne feledjétek: az USA célja nem Oroszország legyőzése, hanem meggyengítése, de „egyben tartása”. Egy szétesett, kaotikus Oroszország az atomfegyvereivel roszabb mint egy gyenge, de egyben lévő. Ezért IS csak csepegteti a fegyvereket az USA, nyilván koncemcionális lőszerekből kellene több, de épp a felpörgetésre gyúr a NATO. Ez előbb-utóbb felpörög és lesz bőven muníció. Arról meg kétségetel ne legyen, hogy olyan modern optikai és rádió felderítő műhold flottája van a NATO-nak, amivel a légy seggén is látják a pattanásokat, abból kiindulva hogy a polgári műholdakkal, publikus képeken láthatók az elesettek az utcán. Gorbacsov megpuccsolásakor 91-ben tudták követni épületen belül a hőnyomát. Azóta némileg fejlődött a technilógia.
    Mit akarok ezzel mondani? Azt, hogy a NATO pontosan tisztában van azzal hogy milye és milyen állapotban van hadrafogható hadianyaga Oroszországnak. Miért totojázik Putyin? Mindenki találgat, több oka is lehet, de abban biztos vagyok, hogy amilye van/volt és hadrafogható, azt bevetné hogy lezárja a konfliktust, mivel politikailag nem jó neki sem ha sokáig húzódik. Ebből következik, hogy valamilye nincs ami kéne.
    A NATO-nak még Kínával együtt sem menne neki, Kínának csak nyűg az egész – eltekintve az olcsó olajtól – Kínának Tajwan kell, de sajnos ebben pont nem jött jól az Ukrán háború, mivel beindította a fegyverkezési hullámot.

  19. 19. Minato

    És gondolod, hogy az orosznak nincsenek ilyenek?
    Csak egy egyszerű példát mondok. A vadászok használnak hőkamerás keresőt (kb. az a szintet amit a hadsereg kb. 15 éve már nem használ, magasabb szint törvénybe ütközik). Namost a nyugat felső kategóriája a Pusar infra vagy hőkamerák, 1.2-2 milliónál indulnak a középszintet képviselők és 3 körül vannak a felső kategóriás optikák. Ezzel szemben egy DEDAL orosz hasonló optika 3-ról indít és 5-6 körül van a felső szint. Nem véletlenül, ti. zongorázni lehet a különbséget! Gondolom akkor ennek a fejlettebb változatát a hadsereg és az űrtechnika is bőven használja.
    Legalább annyi műholdjuk van fent mint a NATO-nak, melyek nagy része leszámítva azt a száz körüli EU-s űreszközt, nagyrészt USA működtetésűek. Ne tévesszen meg, hogy az orosz nem veri a mellét az űrfelderítéssel.
    DE, amint már mondtam volt, az egésznek nem lesz jelentősége. Le lesznek törölve mindkét oldalon a műholdak, ha egy NATO vs. Oo. háború lesz. Maradnak az analóg és egyéb vezetékes technikák. Már ha azokat is el nem intézi a HEMP/EMP hatás. Ezen a primitívebb területen pedig az orosz, tetszik vagy nem tetszik, jobban fel van készülve.

  20. 20 Bendegúz
    Egyrészt ott a pont nálad, másrészt a HEMP mindent elintéz… kilovolt per méter a mezőerősség, ami lent ugyanúgy hat, mint fent a műholdakra.

    19 Minato logikai hibát vétesz, nem milye nincs, hanem miért nem veti be azt, ami van. Mert a haderő 90% nincs bevetve. BMP-1-es pediglen ezer éve nincs is hadrendben már, mégis olyanok kolbiznak a fronton.

  21. 22. Jövőnk

    Tisztelettel kérdezném, hogy – mivel az űrben nincs légkörhöz hasonló közeg – akkor ott semmi lökéshullám-féle nem játszik? Ti. nincs ami átvigye/továbbítsa.
    Csak kizárólag az elektromágneses sugárzás rombol?
    Vagy rosszul gondolom?

    Igazad van, abban is, hogy per pillanat nem játszik az orosz hadsereg nagy része, a világ pedig nem figyel elégé. Éppen úgy mint a církuszban. Csak a bűvész kezét nézi, a mögötte lévő asztalt és az azon lévő eszközöket nem veszi észre. Ha az az asztal egyszer elborul, a Bibliai hét jajj is kevés lesz errefelé.

  22. Jövőnk, Minato

    Az elmúlt egy évben egyetlen videón sem láttam még nemhogy BMP-3-as masinát, de BMP-2-est sem. Ehhez képest BMP-1-est dögivel, amit az orosz hadsereg nagyjából 10-15 évvel ezelőtt már kivont a hadrendből és évek óta már csak BMP-3-asokat gyárt, BMP-2-eseket sem.
    Ez úgy történhetett meg, hogy jó pár videón nem a reguláris orosz hadsereg van, hanem a DNR és LNR (Donyeck és Luganszk) milíciái, akiket az oroszok a hadrendből kivont régi vasakkal szerelték fel az elmúlt években.

    Ukrajnában az első évben bevetett 150 ezer fő nagyjából kisebb harmada volt a reguláris orosz haderő egysége, a másik nagyobb harmada a DNR és LNR milíciák, a maradék pedig Wagner zsoldos. Ez fog most változni – elvileg – azzal a 300 ezer frissen sorozott és ráképzett katonával. De ez sem ad magyarázatot arra, hogy a térségben összevont többi elsőlépcsős alakulat miért nem csinál gyakorlatilag semmit. Néha egy-egy kis hadgyakorlat Belaruszban oszt jónapot.
    Illetve van válasz, az egyetlen logikus válasz erre az, hogy ezek az egységek más feladatra vannak tartalékolva.
    Illetve nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a békeidős szinten egymilliós orosz haderőnek nem csak a nyugati régió védelme a feladata azon a 17 millió km2-en. Vannak jelek arra, hogy beindult egyfajta rejtett hadigazdálkodás, 3 műszakban mennek az orosz fegyvergyárak és a 300 ezres sorozás egyes szakértők szerint valójában 5-6 ezres volt. Majd kiderül.

    Műholdas felderítésben, real-time adattovábbításban a NATO egyértelműen jobb, mint az oroszok.
    Viszont, ami megint felkiáltójel az az, hogy földrajzilag ilyen közel az orosz határokhoz mégsem aktiválták az oroszok azokat a zavaró rendszereiket, amelyeket pont ezek ellen fejlesztettek ki.
    Nyilván nem véletlenül, nem szeretnék, ha egy ilyen „alsóbbrendű” háború során a NATO előre összeporszívózna mindent ezekről a cuccokról (telepítési helyek, alkalmazási metodikák, egyéb műszaki jellegzetességek), ezeket nagy eséllyel arra tartogatják, ha NATO-orosz közvetlen katonai összecsapás törne ki.

    Nincsenek továbbá megbízható információink az orosz politikai elit és a katonai vezetésen belüli valós viszonyokról, az orosz társadalom tűrőképesség tartalékáról, de ugyanígy nem tudjuk azt, hogy mi a valós szitu Ukrajna szerte, sőt, azt sem tudjuk, hogy Nyugat-Európa vagy az USA katonai képességei jelenleg hogyan is állnak valójában. Az biztos, hogy jelen idő szerint egyik oldal sincs az 1990-1991-es évek szintjének közelében sem.

    Az is enyhén büdös, hogy az USA egy év alatt 110 milliárd dollár támogatást adott Ukrajnának (legalábbis így volt a mani felcímkézve), ami 5 db atommeghajtású repülőgép hordozó ára!

    Ehhez képest a mai napig nem tudták az ukránok és az ott lévő zsoldosok kiverni ukrán területről azt a 150 ezer betolakodót. Pedig ez azt jelenti, hogy az USA egy év alatt 733.333.- dollárt költött fejenként az orosz katonákra, hogy kiverjék őket Ukrajnából.
    Máshogy mondom: jelen árfolyamon ez nagyjából 257.000.000.-Ft/fő.
    Ha így nézem, ez nem tűnik eddig túl hatékonynak, ugye….

  23. 23 Bendegúz
    A nukleáris robbanásnak olyan hatása van, hogy olyan óriási elektromágnesen sugárzás söpör végig a térben, ami úgy működik, mint egy szuper transzformátor primer oldala, ami minden fémes vezetőben, ami útjába kerül olyan hatalmas feszültséget hoz létre, hogy a fellépő áramlökés elégeti azt.
    Ez légüres térben ugyanúgy működik, mint a földön…

  24. 27 hubab, ej, de jól megfogalmaztad. Még én is megköszönöm.

    23 Bendegúz

    Az EMP az alábbiak szerint bontható három pulzusra:
    1. E1, ez nanomásodperces, kb. 4,85 ns-nál éri el a csúcsértéket, ami 50-100kV/m. A hatóerőtől nem függ, maximális erejét kb. 75km magasságban éri el, mármint, ha ott robban. (30km alatt nincs HEMP, csak SrEMP, ami minden atomrobbanáskor van és eléggé különbözik a HEMP-től.)
    2. E2 (E2A és E2B), ezek milliomod másodperc és 1 másodperc közöttiek, kb. nagyon gyenge villám mindenhol.
    3. E3… itt az E3A a geomágnesesen indukált áram (GIC), ami ua. mint a napviharnál. Az E3A egyenesen arányos a töltet hatóerejével, ugyanakkor 100km alatt nem jön létre. E3B akár 3-6 percig.

    Ezek így egyben adják a veszélyességüket, de az E1 viszi a prímet, az E3A pedig akár emberre is hathat. (Utalnék arra, hogy a napviharnál a GIC skizofréneknél rohamot okozhat, de a GIC a vér-agy-gátra is hat… de ez csak érdekesség.)

    FONTOS: az Egyenlítőtől távolodva erősödik az EMP/HEMP. A szovjetek nem véletlenül nem mentek megás töltettel neki, így is szétégett sok minden felszínen, földalatt, még egy erőmű is kisült. Mindkét nagyhatalomnál a pontos adatok máig titkosítottak.

  25. Jövönk, Hubab

    Köszönöm szépen a felvilágosítást.
    A leírtak tükrében szart sem érnek a műholdak, ha elkezdik pukkantgatni az atomot az űrben. Mennek vissza Dzsiájdzsóék az iránytűhőz (már ha tudják kezelni) és a nyuszitalpas kábeles telefonhoz. Már ha az is ki nem sül.

    MangaMonguz.
    Nincs amiért az orosz kímélgesse a zavaró berendezéseket, arra hivatkozva, hogy ne ismerje ki a NATO, ugyanis ha beindul a buli, nem kell már ilyeneket használni, lévén, hogy kőbaltával mennek be az óraműhelybe (atommal a műholdakat).
    Vagy az van, hogy lassú felpörgésre számítanak és az elején bíznak abban, hogy ezekkel az eszközökkel bezavarnak a szárazföldi NATO csapatoknak és nem kell egyből atommal lecseszni a műholdakat.
    Vagy az van, hogy nincs nekik ilyen vagy ha van, akkor nem tudják használni valami USA ellentevékenység miatt.

  26. Re:28 Jövőnk

    Azért felmerül bennem egy kérdés ezzel kapcsolatban, mert nyilvánvalóan meg kellett a katonai cuccoknál is oldani:
    Amennyiben nem használt eszköz(hideg tartalék), akkor egy EM shield elég-e védelem gyanánt? Most hagyjuk ki az ionizáló sugárzásokat, csak az EM hatásra koncentrálok.
    Aktív cuccok nagyon nehéz dió, mert pl olyan rádiót nem látott még a világ, amin nincs antenna, ergo mindig nyitott a „doboz”. Ide valami ultra gyors szupresszor diódás védelem kell, plusz a doboz árnyékolása.

    E3-ra amúgy van védelem, mereven le kell földelni a rendszert, igaz akkor nem lesz semmilyen szolgáltatás. 🙂 Tipikusan azért mennek ettől tönkre pl az erőátviteli trafók az alállomáson (távvezetékek ettől nem mennek tönkre), mert a trafó hiszterézis görbéjét eltolják a telítésbe, miközben mi szintén gerjesztjük, ami plusz energia a rendszerben, és szépen leég az egész.

    Re:29 Bendegúz.
    Műhódat elég kőbaltás stílus atommal leszedni, vannak ennél sokkal szofisztikáltabb energia fegyverek. Vakításra ott vannak a katonai lézerek, tönkretételhez a mézer fegyverek. Ezek már elég szelektívek ahhoz, hogy direk célpontot szedjenek le, és még nem is lesz belőlük 10e szám szétrepülő űrszemét, mert egyben maradnak.

  27. „ENGEM MÁR CSAK AZ ÉRDEKEL, HOGY MAGYARÁZZUK EZT MAJD EL AZ UNOKÁINKNAK”

    Ez most nem vélemény, bár szóról szóra a véleményem is, de a lényeg, hogy egy cikk címe, amit nemrég olvastam, ajánlom mindenkinek ( tudom, hogy a többségnek teljesen feleslegesen, de hát ez van).
    Aki akarja, elolvassa, ez a pontos cím, könnyű megtalálni.

  28. 30. dajtás

    Jó hosszú kábel kell ahhoz, hogy egy műholdat leföldelj?!

    Ha elszabadulnak az indulatok, akkor már nem fognak a felek lézerrel művészkedni, megy a kőbalta. Egyébként is miért is kellene? A cél, hogy még véletlenül se legyen az ellenségnek használható műholdja Oo. és Ukrajna felett, amit egyébként az oroszok ismernek, mint a tenyerüket, plusz az iránytűt is jobban tudják használni, mint NATO-ék.

  29. Atommal nem foghak műholdakat lövöldözni. 1. túl nagy pazarlás atomfegyvert egy műholdra lőni 2. a műholdak odafent nagyon távol keringenek egymástól, az EMP energiája pedig a távolság négyzetével csökken 3. ha LEO műholdra lőnének, a saját műhold is megy a kukába a sok debris miatt, GEOstat meg 36e km-re van, GPS 22e km… túl.messze és nagyok a távolságok. Szóval ezt nyugodtan húzzátok ki.
    Az Orosznak elég nagy országoz kell védenie ezért nem rohant mindenki Ujrajnába. Úgy kell érteni, hogy a harcedzett, támadó haderő fogyott el, illetve nem a BMP, hanem a tankoknak is híján vannak.
    Ezek a minimum, fényképpel, videóval bizonyított veszteségek: https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html?m=1
    „Tanks (1782, of which destroyed: 1051, damaged: 86, abandoned: 97, captured: 548)

  30. MangaMonguznak – nem reagálok, hanem kérdezek, ha nem gond!

    Szerintem Minato téved, hogy az oroszok híján vannak a tankoknak. Megkérdezhetem, hogy a te információid alapján mik a valós számok? Illetve, ami szerinted a legvalószínűbben valósak, hiszen teljesen pontos számot Oroszországon kívül szerintem nem tud mondani senki.

    Ezek az én számaim, de szeretném, ha kommentálnád, ha nem gond!

    A számok, amelyek szerint 2023-ban ennyi tank áll az Orosz Föderáció hadseregének a rendelkezésére:

    12.000 – 13.500 darab
    ebből 2500 – 3000 darab harci egységeknél van, a többi raktáron.

    A békeidős orosz évi gyártási kapacitást, ami kb. 740 tankot jelent, a legpesszimistább szorzóval számolva a hadigazdálkodásnál (3 műszak, folyamatos gyártás) kb. 1100 tankra lehet felvinni. Ezek túlnyomó részt teljesen új tankok; a sérült, de teljesen felújított és felturbózott tankok ennek a számnak egy kis részét alkothatják.

    Ezek az adatok orosz nyílt forrású információk elemzéseinek az eredményei, amiket összeszedtem és nagyon valószínű, hogy az orosz katonai-ipari komplexum gyártási összkapacitása – szinte bármely fegyvernemnél, így a tankoknál is – tovább fokozható a mostani számokhoz képest.

    Neked mi a véleményed?
    Köszönöm a válaszodat!

  31. Re:33 Minato
    Oryx bizonyítottan hemzseg a kamu találatoktól, és erősen lejt a pálya az ukránok felé.
    Van vesztesége az oroszoknak? Nem is kevés, de közel sem annyi, mint amit az Oryxról össze lehet számolni. A valós veszteséget kb csak az orosz hadvezetés tudja, senki más.
    Mértékadó OSINT körök sem veszik vér komolyan már az Oryxet, legalább is én ezt látom.

  32. 34. Zsolt

    Oroszország 2023. év elején GFP adatai alapján kb. 12 ezer harckocsival rendelkezett, ebből 8 ezer db volt aktív, 4 ezer tartalékban. A korábbi években/évtizedben 15 ezer körül volt a harckocsi állomány és ebből 3 ezer volt aktív szolgálatban.
    A harckocsik döntő része T-72 és ennek különböző változatai, kisebb számban T-80 és T-90 verziók. A felvitt gyártás évi 1000 db körüli, de ezt úgy kell tekinteni, hogy ennek egy része régebbi harckocsik felújítása, azaz az éves új gyártás inkább max. 500 db körül áll meg reálisan felpörgetett esetben is.

    Nem a harckocsik azok, amiknek a gyártására nagyon rá kell erősíteni az orosz haderő esetében, szerintem inkább az IFV vonal az, amit erősíteni kell. Hiába nagy a harckocsi erő, ha nincs mellé elég támogató gyalogság, ami IFV nélkül ma már nem elképzelhető. A másik terület a drón hadviselés, ez mostanra teljesen nyilvánvaló, hogy mekkora előnyökkel jár.

    Az orosz hadsereg alapvetően és hagyományosan tüzérségi haderő sok lovassal, mostanában sok harckocsival. Az orosz (korábbi szovjet) szárazföldi katonai doktrínák is mindig erre a két fegyvernemre építettek, kiegészítve a front légierővel és a gépesített lövészekkel, de a fő csapásmérő erő mindig is a tüzérségük volt.

    A haditermelésre történő átállás esetén – ami egyben hadiállapot bevezetését is jelenti – természetesen tovább fokozható a gyártási kapacitás, de ennek egyéb nagyon súlyos nemzetgazdasági következményei lennének, ebbe most nem megyünk bele.
    De nem elég sok fegyvert gyártani, kell hozzá elég képzett katona és teljes körű logisztika is, ami sokkal nagyobb falat, mint dömpinggyártani sok harckocsit vagy löveget.

    33. Minato

    Két dolog:
    1. Mind az USA, mind a Szovjetunió rendelkezett atomtöltetű légiharc (!!!), légvédelmi (!!!), rakétavédelmi és ASAT fegyverekkel is. Hogy ebből ki, mit és mennyit tartott meg „rosszabb időkre” az kábé a hétpecsétes katonai titok kategóriája.
    Atomfegyverekkel lehet a legkönnyebben kiiktatni akár a GPS/Glonass műholdjait is és nem kell hozzá túl sok fegyver, ráadásul ezeknél a rendszereknél nem kell mind a 24 plusz 3 műholdat kinyírni, egy részüket bőven elég. Egyetlen gond, hogy a világűrben sem válogat az atomtöltet, mindenki műholdját (beleértve a sajátot is) hazavágja, ami hatókörön belül van éppen.

    2. Óvatosan az Oryx-al, több esetben ukrán veszteségeket írtak az oroszok oldalára, illetve az Oryx szerinti ukrán veszteségek – ha igazak lennének – akkor nem kellett volna az összes tartalékban lévő cseh, szlovák, lengyel és egyéb volt VSZ harckocsikat átadni segélyként Ukrajnának, illetve azóta nem kellene ismét körbe kalapozni a fél világot újabb harckocsikért. Az Oryx szerinti össz veszteségek mennyisége akár igaz is lehet, de az orosz-ukrán eloszlásával már vannak gondok…

  33. 36 – MM:

    „A másik terület a drón hadviselés, ez mostanra teljesen nyilvánvaló, hogy mekkora előnyökkel jár.”

    Ha Magyarországon is kényszersorozásra kerülne sor hónapok vagy évek múlva, a drónreptetésben tapasztalattal rendelkezők nagyobb biztonságban lesznek?

    Őket talán nem a lövészárokba küldik, hanem biztonságosabb távolságból szemlélhetik az eseményeket.

    Jól gondolom?

    Ha igen, veszek valami közepesen komoly drónt gyakorolni. Ezt is fel lehet venni a prepper készségek közé?

  34. 33. Minato

    Pazarlás?
    Amikor van vagy 5e+ töltet. És még mennyi lesz most, hogy felfüggesztették a nuki szerződést.
    Nem mellékesen ezek nem 500 kg-os bombák, hogy 50 km2-re kelljen 200 db. belőlük, hanem nukleáris töltetek, amiből (3-400 Kt-ás) elég egy is.
    Tény, hogy a saját műhold is megy a kukába. De kit érdekel ez amikor az ellenség 10x-es képességgel rendelkezik ezen a területen. Ez olyan amikor a hegyi harcost lehozza a lovasnomád a pusztába. Az orosz is rákényszeríti a nyugatot olyan körülmények közötti harcra, amihez nincs hozzászokva. Megjegyzem, ehhez a lövészárok sárban-tocsogáshoz sincs hozzászokva a nyugati baka. Az alap az volt, hogy jön a légierő és szétbombáz mindent, majd dzsiájdzsó napszemüvegben bemegy szelfizni. Na ha NATO véletlenül bemenne oda, akkor meglátnánk mire menne légitámogatás és egyéb hipi szupi elektronika nélkül. Főleg a toborzott, elkényelmesedett nyugati népségből álló katonaság.
    És, hogy mennyi tankot vesztett az orosz. Mondjuk annyit amennyit írtál. 1800 db-ot. Ha jól számolok ez kb. 15%-a a meglévő (12 e db.) készletnek. Ezzel szemben a másik oldal majd a teljes állományát elveszítette. Hogy nyugat miért nem ad többet? Mert neki sincs annyi, hogy az adománnyal kockáztatna egy gatyára vetkőzést. Mert mi van, ha még sem áll meg az orosz a lengyel román határon?

  35. Amúgy itt nem említi meg senki de az egyik hírműsorban azt mondta egy elemző hogy oroszo és a Nato alsóbb szinteken folyamatosan komunikálnak és egyeztetenek hogy elkerüljék az atomháborút.Jó, gondolom hogy ha elszakad a cérna akkor nem fognak .De érdekes hogy elvileg nem az van hogy nem beszél a két fél egymással hanem folyamatosan egyeztet.Elvileg, de biztosra nem tudom.

  36. 39 andrew Nógrádi „tanár úr” hajtogatja ezt… de ezzel csupán annyi a baj, hogy bárkik egyeztethetnek egymással folyamatosan a kocsmában, aztán nagy hirtelen az egyik pisztolyt ránt és lő. A folyamatos egyeztetés jó dolog, egészen addig, amikor már csak látszat és a háttérben készül valami és az egyeztetés csak leplezés.

    30 dajtás a felszíni hatásnál az E1 okozza a legnagyobb kárt, nem véletlen, hogy ennek a mezőerőssége lett publikus – ilyen jelenség a természetben nincs -, és a felszínen a magassággal arányosan nő a lefedett terület nagysága. Igaz, ez egy kör, aminek a közepén van egy nullás zóna (bulleye), ahol nem történik semmi, s alatta egy smile szerű kifli, ahol a legnagyobb a mezőerősség, aztán kifelé haladva a körben gyengül nyilván.

    EMP védelem… nehéz kérdés, ez már nem a területem, de fizikus kollégák szerint, ha kellően erős, akkor a légmentesen zárt konténer belsejébe is behatol. Vagyis feltételezem, hogy egy hermetikusan zárt antenna nélküli harckocsi valszeg nem sérül, ellenben a repkedő repülőt hazavágja.
    A YouTube-on van egy jó videó (EMP, nem HEMP), ahol egy Ford Taurussal haladnak át… az autónak annyi, kigurul, az akksiban még van „nafta”, az elektromos ablakemelő is működik, de be már nem indul. Hangsúlyozom, ez egy „szimpla” EMP, vagyis SrEMP, amely minden atomrobbanáskor fellép, viszont nagyon nem mindegy, hogy felszíni vagy légi robbantású.

    Viszont nagyon örülök, hogy nincs boszorkány üldözés… 🙂 emlékszem még arra, amikor a HEMP miatt csak úgy kaptam itt a pofonokat. 😀

  37. 6.Jövőnk

    Jövőnk érdekes dolgokat írsz.A 2030-as villanyautós dologtól nem félek.Gyakoraltilag 2030-tól 15 év mire kikopik az összes belsőégésű motoros autó.2045 nagyon messze van klíma , háború,nyersanyag szempontból.Illetve a teherautók, kamionok még maradnak diesel motorral (feltéve ha lesz annyi diesel hogy a világ összes áruját szállítgassák 2-3 mrd embernek)
    Lehet lesz egy olcsóbb elekromos „szuzuki ” vagy majd jön be nyugatról a használt mint most a belsőégésű.Lehet drágább lesz az autó de most családonként szegény országunkban is van 2-3 autó.Legfeljebb lesz valami olcsó 50 km-es hatótávú autó amivel Józsibá elmegy a kórházig meg a tescoba.Vagy kiépítenek 10km-enként gyorstöltőket informatikai rendszerrel.Plusz lesznek helpdesk autók ha valaki útszélén marad akkor kap egy kis gyorstöltést.

    Vitaminok: érdekes téma.Nem tudom hogy a mai 10-40-éves korosztály emiatt hogy a „öregszik” meg.De az életnek soha nem volt része a tökéletesség.Régen volt tápanyag de nem volt élelem , voltak járványok, betegségek.A populáció szempontjából lényegtelen ez a dolog mert így is sokan vagyunk.Inkább a sok tartósítószer , szénhidrát,méreganyagok stb…. miatt purcanunnak ki sokan idő előtt noha egy daganat már ma nem halálos ítélet mint 20 éve.Sokszor azon gondolkodtam és láttam is olyat hogy akik sanyargatják magukat
    DE nem visznek be méreganyagokat (értsd olyan alkoholist aki napi 2 liter kannásbor 30 éve,, csoki , sajt, tej ,gyümölcs, bolti szalámi soha mert nincs rá pénze, néha zoldségleves gyakran zsíroskenyér hagymával de minden nap majdnem és 63 évesen semmi baja.Szóval nem feltétlenül hiszek az olyan tanulmányoknak ahol minden vitamint meg kell adni a szervezetnek mert úgy élünk 120 évig. Persze nem azt mondom hogy a mai reggelire péksütemény meg energiaitalos fiatalokat kell követni mert az gtya lesz 40 éves korára…t.Csak azt akarom mondani hogy aki sanyargatja magát de nem visz be mérget az tovább él mint aki rendszeresen eszi a bolti „kajákat”.Pl feldolgozott szalámiban a tartósító annyira káros hogy napi 5 dkg is méreg hosszútávon.
    De az is érdekes hogy vannak olyan népek ahol simán elmennek 90 évig (japán, korea) pedig ott sem hiszem hogy magas a vitamintartalma az élelmnek.Persze lehet az ottani ma 40 éves korosztály már ott is anyni feldolgozott élelmet eszik hogy 60-70 évesen kampec.

    Igazad van hogy a civilizáció haldoklik az említett kérdések miatt.Válaszok a legtöbb ember fejében nincsenek de valamilyen szinten vannak.Röviden: a világ soha nem volt tökéletes, most sem az , de ezen dolgok miatt a mai meglátásommal
    el tud működni a civilicáció akár évtizedekig. Ha gyártunk szennnyezünk, ha nem gyártunk nem szennyezünk de akkor meg albánia szintjén vagyunk. Olyan ez mint egy háromszög de mindhárom pontban nem lehetünk egyszerre valamelyikcsúcshoz közeledünk de közben távolodunk a másik csúcsoktól.Pl nálunk jóval szegényebb országokban pl India is zajlik az élet és korántsem tökéletes minden.

  38. HEMP/EMP: katona koromban, híradó századnál szolgáltam. Ott anno téma volt hogy miért használunk még mindig csöves (elektroncső!) technikát. Az egyik érv az volt, hogy az rezisztens az EMP-vel, illetve a radioaktivitással szemben is, működőképes marad atomvillanás után is. Szerintem ez igaz lehet. A félvezetős szarok tönkremennek, a vákumcsőnek semmi baja.
    Az más kérdés, hogy szvsz egyik oldalon sincsenek már ilyen relikviák szolgálatban 🙂

  39. 36. MangaMonguz

    „Egyetlen gond, hogy a világűrben sem válogat az atomtöltet, mindenki műholdját (beleértve a sajátot is) hazavágja, ami hatókörön belül van éppen.”
    De ha tudom, hogy megsemmisítem egy terület fölött a műholdakat, akkor erre fel tudok készülni. Így egy ideig csak nekem lesznek műholdjaim a terület fölött.

  40. Alapvetően próbáljuk kitalálni itt hogy mikor és milyen okból lesz III vh. Egyesek ugye már ez év első felére jóslták.De vannak olyan jóslatok is hogy majd később ha ez meg ez az ország beáll emögé stb….ami ugye azt jelenti hogy több év múlva lesz.Persze így élni lehet nyugodtani is de szétzilálja az ember gondolatait a több évre várás……
    Namost ha el kell menni akkor el kell menni nem kell ezen gondolkozni.Az az igazság hogy a világ nagyot változott az elmúlt 20 évben.(gyereket pl nem mered kiengedni az utcára, emberi kapcsolatok szétzilálódtak, emberek befordultak, profit irányít mindent kisebb szinten is -pl multi vezető kizsigerli az alattvalót…..sokáig lehetne folytatni hogy mennyire elfajzott a világ.Megmondom őszintén ennek a jelenlegi világnak is van előnye(élvezzük a viszonylagos kényelmet , reggel autóval megyek dolgozni, ,veszek élelmet nem kell előálítanom stb…
    de amit írtam fent sok hátrányai is van és ezek a hátrányok fokozódnak (lásd utólsó 2 év ). Megmondom őszíintén egy szemet sem sajnálnám ha a mai világrend menne a levesbe.Ez egy fos torz világrend ami az embereket is kifordította az emberi mivoltukból (nézz szét körül a viágban mi volt és mi lett röpke 20 év alatt)

    Alapvetően a végjátékban ki tudsz baszni a világgal, csak van egy sarkallatos pont.
    Ez a sarkallatos pont az hogy nem tudod hogy bejön e az a verzió amit Jövőnk írt fent.Tehát atomháború civilizációs összeomlással, de nem a föld kipusztulásával.
    Mert ha tudnád hogy 1,2, 5 éven belül eljön ez a pont akkor piszokul ki tudod használni az előnyét.Pl mondj fel a munkahelyen ,vége a napi rohanásnak meg hogy a főnök dirigál neked, és hajtod a fogyasztói társadalmat, hazamész semmi időd nem marad….Töltsd az időt a szeretteiddel , egyél, ígyál , legyél a természetben.Tölsd az utólsó éveket (hónapokat? 😀 ) úgy mint egy nyugdíjas csak fiatalon .Persze ez csak egy bizonyos tartalék esetén tehető meg.
    Viszont fontos lenne hogy ne dolgozz az utólsó pillanatig ameddig összeomlik a civilizáció (pl egy atomháború esetén) mert minek hajtani?

    Nyilván az egyik nagy kockázati szint az az hogy ha mégsem lesz atom vagy nagyobb gebasz és te meg felmondasz és feléled a tartalékokat akkor kb elmebetegnek fog nézni az összes ismerősöd pl . 5 év múlva és ott állsz egy szál gatyában csórón.

    Tehát 3 eset lehet : Ugye milyen nehéz a döntés?
    1.Ha kilépsz a munkából és pár évig nem lesz nagyobb gebasz de utána igen akkor életed legszeb évei leszek.
    2.Ha nem lépsz ki és lesz gebasz akkor az utólsó pillanatig robotolsz.
    3.Ha kilépsz a munkából , feléled a tartalékokat és nem lesz gebasz akkor nagyon rábasztál.

  41. folyt.
    Amúgy meg túlélésen nem nagyon kell eszelni bunkerokkal meg ilyenek (legalábbis pár millió megtakarítás esetén). Ha menni kell akkor menni kell, Ennyi.
    HA úgy érzed hogy a majd lepukkant világban nem lesz kedved élni, nem lesz olyan ami vonz akkor mondasz egy hellósziát és kész. Most nem viccből írom.Higgyétek el el jöhet egy olyan szint aimkor azt mondod hogy ennek már több a hátránya mint az előnye és nincs értelme túlélősködni, és mész innen (mármint nem külföldre 😀 ) és nem azért mert nem lesz tv.

    Mondok egy példát.:Például felénk úgy kihaltak az ismerősök , utcabeliek azok a régi emberek akik még leálltak egymással beszélgetni stb…Régen úgy gondoltam milyen jó lesz 90 évig élek és nyugdíjas leszek. Namost mára megváltozott a világ ,
    azok az ismerősk már meghaltak akik az utcaképet alkották , teljesen lecserélődött a nép. Nyugdíjam addigra nem lesz (25-30 év) és a korhatárt is megemelik, emberek nem járnak össze most sem nemhogy 30 év múlva, orvosi ellátás nem lesz meg amúgy sem akarok
    a kórházban feküdni ha akkor majd valami bajom lesz…….Így ebben a példában azt mondom a mai eszemmel ha gebasz lesz ha nem a franc akar majd 70 éves koráig rabigát húzni egy munkahelyen utánna meg nyugdíjbamenni betegen (mert valószínű az lesz az ember ha egésszégesen is él )
    Így most 40 év felé azt mondom hogy nekem kb 60 év is elég a mai világrendből .A francnak dolgozzak 70 éves koromig utánna meg forduljak a sírba, ááá felejtsük el. Eleve lecsúszott az ember a gyerekekről unokákról mert az is úgy lett volna a jó hogy 20 évesen szülő esz az ember mint régen volt, de ma 40 felé itt is sok szingli. A példa kedvért azt mondom hogy ezek a majdani körülmények nekem már nem klappolnak tahát több a hátrány mint az előny.
    Persze az egyén döntése sokmindentől függ majd:
    .-van e párod élettársad
    -van e gyerek
    -lesz e munka egy összeomlott világban
    -lesz e pénzed
    -a faluban lesz e életbennmaradott ember vagy ott leszel egyedül egymagad és belebolondulsz az egészbe

    Szóval ha majd akkor nem klappol valami és úgy érzed hogy már több a hátrány mint az előny akkor felmész és kész , nincs ebebn semmi szégyen,Amúgy meg az ember olyan hogy ragaszkodik az élethez.
    De persze majd egy megváltozott életkörülmények között nem biztos hogy fogsz, de ezt majd csak akkor látod meg az adott szituációban.

  42. 43. Károly
    Elvileg megoldható lenne a dolog, de gyakorlatilag nem hiszek benne.
    Többféle keringési pályán mozognak ezek a műholdak (napszinkron pálya, geoszinkron-, illetve ennek egy speciális változata a geostacionárius pálya, stb.). A saját műholdak tömeges pályamódosítása (főleg egy rövid időintervallumon belül) elég árulkodó jel lehet, az biztos, hogy az ellenfél erre már felkapná a fejét, hogy valami készül.
    Az űrfegyverkezés hivatalosan nem is létezik, hiszen szép papírdarabok (nemzetközi szerződések) rendelkeznek arról, hogy a világűrt nem szabad felfegyverezni. Ebből eredően minimális információ van arról, hogy mi a valós helyzet az ügyben, jobbára csak sejtéseink vannak.

  43. 46. MangaMonguz
    Robert C. Casteltől ered a gondolat. Előre legyártják a szükséges műholdakat és kilövésre készen állnak arra az esetre mikorra az atomrobbantást tervezik. Saját tudásom nincs ebben a kérdésben ezért nem tudom megvédeni az űrbeli atomrobbantás felvetését.

  44. 44-45. andrew

    A mindenre is sehogy sem lehet felkészülni.
    A maximális belesz@rás a világ dolgaiba viszont pont akkora hiba, mint ha már előre leköltözöl egy bunkerbe túlélni a … mit is?
    Például mire is akarsz felkészülni? Klímaválságra? Atomháborúra? Társadalmi összeomlásra és polgárháborúra? Világjárványra? Ezekhez sok esetben pont ellentétes felkészülési módok dukálnak.

    Azt gondolom, hogy a józan ész határain belül kell gondolkodni és lépni. Nehéz dolog, mert ez egyfajta kvázi tudathasadásos állapotot is eredményezhet, tehát erre eleve nem is alkalmas mindenki. A napi rutinjaidat végezned kell, mert per pillanat ebben a világban kell helyt állnod, a számlákat fizetned kell, a kölök megy suliba, te dolgozol, nem is sorolom tovább.
    Ugyanakkor a jelen rutinjai mellett célszerű olyan dolgokba is belekóstolni, ami szépen illeszkedik ebbe a létformába is, de adott esetben – ha bármilyen vis maior bekövetkezik – szintén hasznos lehet. Gondolok itt olyan dolgokra, mint túrázások, gyógynövények és gombák ismerete, vadászati ismeretek, önvédelmi képzések, rádióamatőrködés, egészségügyi képzések és ismeretek és még millió egyéb dolog. Nincs haszontalan tudás és gyakorlat!

    A lényeg, hogy képes legyél létezni a nem összedőlt világban is, de közben szerezz jártasságot és kapcsolatokat olyan területeken is, ami a nem összedőlt világban lehet hobbi, egészségmegőrzés, akármi, egy összedőlt világban pedig egy olyan plusz skill, ami még jól jöhet adott esetben.

    Persze semmire sincs garancia, ez csak arra jó, hogy az esélyedet kicsit növeld, akár megduplázd. De hogy eredetileg mennyi esélyed volt, azt ki tudja megmondani?
    Lehet, hogy csak 1%, és ha ezt duplázod, az még mindig csak 2%.

    A sorsunkat elkerülni nem lehet, istennel jópofa, de valójában felesleges sakkozni. Éld az életedet és csak olyan dolgokkal foglalkozz, amiből konkrét hasznod lehet, akár összedől a világ, akár nem. A haszonnál értelemszerűen nem kizárólag pénzre gondoltam.

  45. 48 Manga Monguz

    A kérdés nem egyszerű.De ugye ha megyünk a levesbe akkor az ember próbálja a vagyonát optimálsian még felhasználni .Felesleges az utólsó pillanatig húzni az igát.
    Ugye a legoptimálisabb az lenne ha felélnéd minded (ház, vagyontárgyak, vagyon) és a végén pont jönne mondjuk egy atomháború vagy a klíma.Viszont ezt kiszámolni lehetetlen, mert lehet pl. hogy nem lesz atomháború akármenyit is elemzünk nem tudni. Meg pszihológiailag is megviselne ha pl. 5 évre beosztanád a vagyonod eladnád a házat stb…és közben húzgálnád vissza a napokat.
    A hosszú távú célokat is zétzilálhatja a szituáció.Ugye minek dolgozzak annyit stb..mert egy normál világban oké hogy egy későbbi időpontra tartalékolsz, gyűjtesz, építesz de ha így állnak a dolgok akkor minek?
    Viszont amit íram nem a kényelmi dolgok elhagyására írtam.Pl. ha gebasz lesz bekattanhat abba is az ember ha pl. egyedül él.Mert mondjuk ha van egy pár fős összetartó család(mármint apa, anya , gyerekek, közeli rokonok) az teljesen más mintha valaki egyedül él egy majdani gebaszban .
    De minden helyzetfüggő.Pl ha belegondolnék hogy van egy nagy gebasz , egyedül vagyok , a községben kihullott az emberek 95%-a,élelmiszerboltok bezártak , minden felborul.PL lehet azt mondanám én is hogy elég ennyi , hellószia megyek fel és épp lehet nem azért mert nincs kaja (lehetne 5 tonna is letéve) , hanem mondjuk milyen lenne egy községben egyedül (pl kutya is megbolondul egyedül).Én mondjuk nem tudnám elképzelni egy összeomlás után hogy mondjuk megalna az a pár ismerősöm,családtagom akikkel eggyüt voltam és ott maradnék egyedül mondjuk megpróbálni önellátóskodni.Hát a magányban simán felküldeném magam, prepperkedne meg önellátóskodna a faszom 😀

    Nyilván az ember még nem meri meglépni ezeket a dolgokat mert ha mégsem lesz gabasz akkor meg egy bekattant dilisnek néznek majd.
    ——
    Amúgy ha már menekülés akkor ajánlanám a mongol nomádokat.Nem tudom ki lehet e menni, papírok stb…befogadnak e pénzedre stb……De talán még az egyelten olyan normális nép akik nem szakadtak el a természettől és a társadalmi rendjük sem baszódott el.Nincs egymáson uralkodás stb…Talán ha valaki kedvet érez vizsgálja ki a szituációt.Bár nem hinném hogy töegesen befogadnának oda nyugati emberket de láttam a Vademberek Ben Foggal sorozatban hogy egy amcsi kiment és ott él mongol módjára a sztyeppen.

  46. A poszt címe „A vége”, és a kommentekhez is kapcsolódik, úgyhogy engedelmetekkel belinkelném ide az alábbi videót.

    Talán segít pár olvasónak átgondolni ezt-azt.

  47. Kálmánka… hány embert láttál erőszakos halált halni?! (Nem egy-két immel-ámmal odanézve fejlevágósra célzok.)

    Ez a halál bagatellizálása amolyan homokba dugós hárítás. Qurva szar, qurva fájdalmas és qurva nehéz egyeseknek a halál… gebasznál az egyesek helyett rengetegen fognak így távozni. Ahhoz, hogy ezt valaki megértse kell pár száz, pár ezer ember halálát látni.

    Persze ha a semmiből jön a halálos fejlövés, az tök fasza… vevő is lennék rá, sőt előre befizetnék rá… de amikor ott térdelsz a tompa késsel a hátad mögött… a félelemtől szó szerint lebénulva – soha senki nem futott, egy orosz tizennyolc éves srácot leszámítva – az már nem móka, pár másodpercig borzalmas fájdalom, de a beokádós-döbbenet-rettegés örökkévalóságnak tűnik, pedig amint elvágódik a nyaki verőér… pár másodperc és lalalandbe is van a delikvens, az hogy a teste még lélegzik, azt már nem érzi. És ez, még gyors és jó halál volt… van akinél percekig tart az örökkévalóság.

    Persze, egyszer mindenkinek meg kell halnia. A kórházban megdögleni talán a legrosszabb… de, azért ne vegyük ezt olyan természetesnek arra az esetre, amikor valaki más oltja ki az életed. Nagyon nem természetes.

    NEM kötekedés!!!

  48. Óva intek mindenkit a bushcraft zsákutcától… le sem sz@rom, melyik gomba ehető, hol van vadhagyma, maximum a gledícsia került a (tudás) repertoárba. Ami van – az a sok bushcraft nagymesternél pl. nincs meg semennyire -, hogy mi alapján ismersz fel egy kígyót – ez mondjuk osztrák első gimi, azaz ötödikes kortól megvan -, hogyan viselkednek a veszélyessé válható rovarok, oszt’ jónapot.

    A bushcraftnak nagyon is sok értelme van… ja, Amerikában, Kanadában, és sok olyan országban, ahol nagy erdőségek és hegyvidékek vannak. Kishazánkban csomó félnótás rohan majd a Börzsönybe… 600 nkm. Lesz majd tűzcsiholója, magnéziumos tűzgyújtója – 20 öngyújtó bemálházása he?! -, vadhagymából főz levest, teljes menetfelszerelésben ücsörög a tűz körül… más pedig röhögve kilövi egy sport AK-val, nyílt irányzékkal, mert a tűz illuminálja, nem kell se éjjellátó, se hőképalkotó. Más okostojások rohannak xy erdei faházhoz, ahogy féltucat másik csapat… szép mészárlás lesz, s ugyanaz a kis sunnyogó a végén szépen leszedi a maradék félnótásokat.

    Amúgy MangaM összefoglaló tanácsa abszolút ott van, csak a bushcraft kapcsán pontosítanék, mert mindenki ebbe a zsákutcába keveredik be egy idő után.

  49. 42 Minato
    Nagyon nem mindegy, hogy HEMP-ről, vagy statikus radioaktív sugárzásról van szó.
    Az előbbinél az pusztít, hogy egy nagyon gyors elektromágneses lökés söpör végig, ahol töredéknyi idő alatt óriási térerő változás következik be, egyszer felfelé, aztán lefelé.
    Ez kinyír mindenféle fémes vezetőt, mert egyszerűen elsercen az óriási áramerősségtől, ami folyik benne.
    Még egy egyszerű kifeszített drótot is kivégez. Ez ellen nem védett a régi technika sem.
    Egy statikus sugárforrás esetén ilyen hatás nincs, ott a félvezetők működését rombolja szét a sugárzás, a vezetőknek nem árt.

  50. Ha valaki olvasmányosan ismerkedne az EMP utáni világgal, javaslom elolvasni William R. Forstchen „Egy másodperccel később” című regényét. Természetesen le kell hántani róla a szokásosan kötelező hősmítoszt, valamint az amerikaiak alkotmány és zászló mániáját. Egyéb szempontból nagyjából reális.
    https://data.hu/get/10487675/WilliamR.Forstchen.zip

  51. Mi lesz vajon a „Vége” után?

    Tegyük fel, túl vagyunk a III világháborún, elhasználták a nukleáris tölteteket, meghalt az emberiség 99%-a, összeomlott a civilizáció, az ipar, a bonyolultabb eszközök elhasználódtak, eltelt 5-10 év, vége a sötétségnek.

    Mi várható ezután?

    Kik jönnek elő a bunkereikből, és mivel fognak rendelkezni? Milyen technológiát fognak átmenekíteni a jövőbe? A nukleárist biztosan.

    Kinek milyen fegyverei, erőforrásai és eszközei maradnak?

    Mely területek lesznek élhetőek?

    Hogy folytatódik a verseny ezen területekért?

    Hogy fognak viselkedni azok, akik túléltek a föld alatt, és a föld felett? Hogy fognak viselkedni a természeti népek, akiknek talán fogalmuk sem lesz arról, mi történt?

    Milyen lesz a klíma?

    Milyen állat- és növényfajok maradnak meg? Mi lesz ehető? 🙂

    Mindig csak a geddonig tervezünk, de érdekelne, mi lesz utána?

  52. 55 Van jópár film, ami ezt boncolgatja, lehet nézegetni. Persze részben mese mind, de talán nem teljesen elrugaszkodottak.

    Mad Max, Waterworld, stb.

  53. 56 Ábel Köszi, jó hogy mondod 🙂 Ezeket már 20 éve láttam, most életszerűbb dolgokra lennék kíváncsi.

    De nem várom el, hogy Ti szórakoztassatok, megpróbálom összeszedni, hogy az eddig itt elhangzottak alapján mi várható. Légyszíves véleményezzétek.

    Mi maradhat meg?

    Tegyük fel, hogy minden országban valamilyen szinten felkészült a katonaság egy nukleáris armageddon kezelésére. Tehát bizonyos dolgokat, eszközöket, fegyvereket, járműveket, üzemanyagot, alap élelmiszert feltehetően tárolnak olyan helyeken, ahol nem semmisülnek meg, és ezekkel, valamint az életben maradt lakosság egy részével megkezdenek valamiféle szervezkedést, helyreállítást, az épen maradt eszközök, élelmiszer összegyűjtését.

    Jól gondolom? Magyarországon vannak erre tervek? Mit lehet erről tudni, kikövetkeztetni?

    Európa és Magyarország élhetetlen hely lesz a nukleáris háború után?

    A nagyobb városok, ipari körzetek, kikötők gondolom célpontok lesznek. A vasúti infrastruktúra nagy arányban villamosított, ezért használhatatlan lesz. A közúti infrastruktúra megmaradthat.

    Feltételezem lesz pár olyan hely, ahol az újraszerveződött hatalom összegyűjti az értékeket. Ezeken a helyeken kívül szépen lassan mindenki elhullik.

    Az időjárás megváltozik, de gondolom ehető dolgok maradnak. Patkány, bogyók, halak, újra divat lesz a kannibalizmus.

    De valami csak lesz valahol, jól sejtem? Hol, és mi?

    Vagy halálos lesz a földfelszínen lenni az egész Földön a magas UV sugárzás miatt?

  54. A kérdésre nem lehet pontos választ adni, mert rengeteg tényezőtől függ.
    A skála a korlátozott – sz@r világ és élet jön – atomháborútól egészen odáig elmegy, hogy X nagyhatalom – erre a legnagyobb esélye az oroszoknak van, de nem csak nekik – leradírozza a civilizációt, majd idővel újrakezdi, de ennél is számolatlan verzió van, hogy hol és hogyan élték még túl, egészen a zéróig.
    UV magas lesz, ez így van. Csapadék kevés. Háttérsugárzás magasabb a jelenlegi 0,1-0,3 mikro Sv per óránál, de az értéke szintén sok mindentől függ.

    Magyarország sz@rra sincs felkészülve amúgy. Svájc igen, más európai hatalom nem. Kábé ez a nagy szitu.

  55. 58 – Jövőnk:
    Szerintem, ha lesz hosszútávon túlélő ember csoport akkor azok a Dél Amerikai őslakosok lesznek. Mert Dél Amerika távol van a fő hadakozástól, és mert ezek az emberek még nem kényelmesedtek el.

  56. 59 Tibor bá’ ez egy jó észrevétel, igazad lehet, főleg az elkényelmesedés kapcsán. Bár az Amazonas egy kemény kitárazás után erősen kapna a nukleáris télből, de erre sincs garancia, ha kisebb az adok-kapok és kevesebb a tűzvihar.

  57. Ha a rendszer teljesen autonóm( értsd: emberi társadalom a Föld nevű bolygón) akkor ezek a forgatókönyvek valószínűek.
    Ha nem, akkor ezek csak alacsony szintű, önféltő találgatások.

    Egyet biztosan ki lehet jelenteni, mégpediglen: az élet nem fog megszünni.
    Mivel bizonyos körökben biztosan tudott, hogy a rendszer vezérelt, ezért ezek a scenáriók nem mások, mint egy bizonyos tudatszint félelmeinek megfogalmazása. Nem kell aggódni, meg is fog nyilvánulni!

    Itt egy komoly ellentmondásnak tűnő igazság van. Atomháború és az un. Aranykor is várhat ránk, akár egyszerre, bár időben szétcsúszva.

    Fizikai értelemben meg kell tenni mindent, de ha nem jó alapokon nyugszik kár belé.
    Ti -szinte- csak a cselekedetekben gondolkodtok és a jószerencsében bíztok.
    Ez nem is csoda hiszen minden ezt mutatja, de ez csak egy nagyon kis szelete a valóságnak.

    Az egész változás információs lenyomata a lényeg az egyén szempontjából. Mikor majd meghaltok megértitek ezt.
    A tested jó eséllyel megy a kukába, viszontagy vizsgák is jönnek.
    Mindenki szorítsa vissza a félelmeit, az irigységét, önzőségét! Hagyja hátra a kisstílű játékokat! Próbáljon „jó”ember lenni. Ez segíteni fog abban is, hogy mikor kell meghúzni a ravaszt és mikor kell befogadni valakit. Különben elvesztél, a félelem elveszi a szabadságodat!

    Moralizálok? Persze.

  58. 61 Jól írsz, Balázs. A moralizálás elkerülhetetlen, mert a morál a magva az egész problémahalmaznak. És a lehetséges megoldásnak.

  59. 34. Zsolt
    ” Szerintem Minato téved, hogy az oroszok híján vannak a tankoknak.”

    Zsolt elég jól van informálva:

    1. Oroszország 12566
    2. Észak Korea 6645
    3. USA 55OO
    4. Kina 495O
    5. Egyiptom 4664
    6. India 4614
    7. Irán 4O71

    /https://m.facebook.com/STATSFORE1?eav=AfYi8zUqKAfaNGet_QmqN1trTKiE5gKVQaRH2eXXHikpHoYh_zOphiGLgxLGR20Id_s&paipv=0/

    Sajnos az életkorukról és a típusokról sokat nem mond ez a video.

  60. Hogy darabra pontos számmal senki nem rendelkezik az holtbiztos, ahogy az is, hogy ez nem a hadrendben álló mennyiség, és még a hadrendben állók esetében is van egy hadrafoghatóság, pl. X országnak van 24 Szu-27SzM és 6 UB légifölényvadásza, de ebből ténylegesen csak 17+3 az, ami adott időpontban üzemképes, a többi nem, és ennek az utóbbinak is van további alábontása, pl. 4 alkatrész (kannibalizálják) a többi ilyen-olyan állapotban van, hajtóműcserés, de az nincs, nincs rá pénz stb.

  61. 52. Jövőnk

    „A bushcraftnak nagyon is sok értelme van… ja, Amerikában, Kanadában, és sok olyan országban, ahol nagy erdőségek és hegyvidékek vannak. Kishazánkban csomó félnótás rohan majd a Börzsönybe… 600 nkm. Lesz majd tűzcsiholója, magnéziumos tűzgyújtója…”

    Kis hazánkban tényleg csak ez van. A nagy hazánkban, azaz a történelmi Nagy Magyarországban nem csak ez van. Magyar ember nem csak a csonka Mo.-al számol, hanem azzal is ahol van magyar szó és a magyar nép élettere volt. Hatalmas erdők, lakatlan területek vannak a Kárpátokban.. Nem mint Ausztria, hogy a hegy túlsó felén ott a civilizáció. A Kárpátok zordon erdeiben olyan távolságok is vannak, hogy a legközelebbi település 30-40 kmre van (pl. Erdélyben, a Kelemen havas és környéke). Azokban az erők olyan vadak, hogy még É-Amerika erdeivel is felveszik a versenyt. Medve, hiúz és farkas dögivel. Tulajdonképpen Európa utolsó érintetlen erdői arra felé vannak. Egy székely gyerek elvitt egy olyan erdőbe, ahol soha, de soha nem járt fejsze. Na azt kellene látnia a NATGEO-nak. Csak hát uncsi, mert nem amerókai.
    Szóval ha veszi valaki a fáradságot egy gedon esetén, egy hét gyaloglással eléri ezeket a hegyeket, ahol aztán tényleg jól eltud rejtőzni. Ezt megelőzően, pedig gyakorolni tudja a túlélés fortélyait.
    Nem mellékesen az említett székely legénynek a jóvoltából 1000 (írd és olvasd ezer) euró-ért vettem egy 35 m2-es 70 éve épült, szoba, nagy konyha, kamra (plusz fásszín), hármast tartalmazó gerenda házat ami a 1200 m magasan egy tisztáson van (bő forrással a kert végében, szarvas és őz dögivel). A legközelebbi település (magyar falu) keletre 27 km-re, nyugatra (szintén magyar falu) 32 km-re van (közúton). Vad, de gyönyörű hely. A ház előtt jár hajnalonként egy anyamedve a két boccsal (nem foglalkozunk egymással, nem keresztezzük egymás útját, ő hajnalban mi napközben járunk, így jó szomszédok vagyunk? – soha nem volt konfliktusom vele).

    Röviden, nekünk magyaroknak van ahol gyakorolni a túlélést és van ahová biztonságosan elhúzódni egy nagyobb esemény esetén (mg van az az előnye, hogy ha majd lejár a geddon, nehezebben tudnak begyűjteni kereső drónokkal). Persze nem minden wellness magyarak, de annak akinek van vér a fütyijénben, annak igen.

    63. andrew

    Miért is kéne ettől a végítélettől rettegnie Moszkvának?
    Teljesen mindegy, hogy hol van, mert az USA felett is pont azt csinálja, mint EU felett. Nem több mint egy nagyon komoly vezetési pont, arra az esetre, ha megsemmisülne az USA szárazföldi fő vezetési pontja. Ennek még annyi hatása sincs az rroszokra, mint egy AWACS gépnek. Előbbin infókat dolgoznak fel, utóbbin infókat gyűjtenek. Ha atomháború készül, akkor persze teljesen más a baba fekvése (végítélet géptől függetlenül, az USA is menne a levesbe). Az egész cikk egy nagy szenzációhajhász FOS média (Független, Objektív, Sajtó) írás.

  62. A forrásokkal is óvatosan kell bánni… és erre egy apró banális példát fogok felhozni.

    Sok-sok évvel ezelőtt baromira idegesített a wikipedia rengeteg fals információja. Különösen a harci repülők esetében, főleg mert a SIPRI alapján lehet relatíve jó információkhoz jutni, amit tovább ellenőrizve… szóval lehet.

    A MiG-23 esetében Etiópia (és Eritrea) kapcsán akkora baromság szerepelt, hogy többször belejavítottam hogy ML vadász volt hadrendben és nem MSz. Ez odáig ment – ugye jelezte olyankor, hogy IP-cím -, hogy a cégnek írtak, azt nekem továbbította a titkárnő és végül a q.anyjába küldtem el az oldal „admint”, hogy fogja már fel, hogy az ominózus képen egy istenverte ML látható, mert a függőleges vezérsíkja „rövidebb”, azaz semmikép nem lehet MSz. Ez hatott. Mára természetesen leszedték, hogy mennyi lett leszállítva, de még ma is ott van, hogy ML.

    Ezzel arra akarok utalni, hogy mind a SIPRI, mind az oroszok főmuftija rosszul adta meg: MSz szerepel mindenhol. De nem azt kaptak az etiópok. Sokszor maguk az oroszok sem tudják pontosan, miből mennyit exportáltak; van olyan technika, ahol ezt elsőkézből, saját tapasztalatból tudom, hogy fingjuk sincs róla, s amikor mondtam, felröhögtek, ja, akkor ezt most köszönik és gyorsan felírják, bár végülis tökmindegy.

  63. 66 Bendegúz gratulálok, ez tényleg jól hagzik. Csak a székely ismerős is megbízható legyen és meglegyen a konkrét helyismeret; nem gúny! (Börzsönyben nőttem fel, és mégsem ismerem a 75%-át.)

  64. 68. Jövőnk

    A székely srác egy olyan faluból van, ahol még mindig nagyrészt maguk állítják elő az élelmüket. A házak és udvaraik kisebb gazdaságok. Van ott tucatnyi birka, tehén, disznó, helyenként ló, és aprójószág. Ha baj lenne élelmiszer ügyben, nekik lesz amit enni. Hogy meg tudják-e védeni, nem tudom, mert ebbe nem avatott be (még jöttmentnek számítok). A legközelebbi „nagyváros” (40 ezres) tőlük kb. 20 km-re van. A 100 ezres 120 km-re. Az egyetlen 300 -os város 200 km-re. Szóval nem lesz sok éhenkórász arrafelé. Ha valaki élelemért fog menni hozzájuk az én leszek. Nem ők fognak feljönni a hegyre. Ha csak nem szarvashúsért, hogy változtassanak az egysíkú, tyúk, kacsa, disznó, marha, juh adta házi koszton?.

    A „villám”? körüli területet már elég jól ismerem, máshol azonban csak annyira tudok tájékozódni, hogy egy 20 km-es körön belül éjjel is hazatalálok a vadcsapákat használva. Azt a területet a sziklás oldalaival, zúgó-bőgő patakaival, rengeteg erdeivel nem lehet kiismerni, legfeljebb a járást benne. DE már az is komoly teljesítményt igényel. Mondjuk ha élek és nem jön még a világégés, akkor lesz időm elmélyülni a dologban.

  65. 69 Bendegúz ritka szerencsés vagy, az biztos. Igen, így már tisztább a kép.

  66. 70. Jövőnk

    Vannak ott még „elhagyott” valamikor kaszálás céljára épített időszakos kiszállás során használt hegyi házak. Mondjuk már nem 1000 euróért, hanem 3-5 e ért.

    A baj, csak az, hogy 700 km-re van tőlem. És ha baj van el is kell oda jutni. Igaz egy kis kerülővel, a Kárpátok gerincén (északról a Radnai havasok felől, délről a Páring, Retyezát havasai felől) elérhető.

  67. 71 – Bendegúz:
    Ilyen és hasonló búvóhelyek egészen biztos vannak, de ezerszer több búvóhelyet kereső lesz. Erre fel kell készülnöd, hogy ne érjen meglepetés.

  68. 72. Tibor bá’

    Ebben igazad van.
    DE addig, amíg jön a sok kereső, megszelídítem az anyamedvét és oda teszem a házat őrizni. A bocsokkal már hárman lesznek?.
    Amíg elérnek a házig, addigra jó sok – komoly önszerveződési hagyományokkal bíró és jelenleg is nagyrészt önellátásra képes – székely falun át kell rágják magukat. Feltéve, ha nem rendőrökből és volt katonákból szerveződött bandákról lesz szó, akkor van esély arra, hogy elfogynak amire felérnek hozzám. Máskülönben irány az erdő mélyén lévő sziklaüreg. Igaz – megfigyelésem szerint – abban lakik egy 10 éves forma mackó, de azt majd kifüstölöm?.

    Más.
    Ha pedig beáll a geddon utáni állapot egy alapszintre, akkor lemegyek a székely cimbi falujába (nagy valószínűséggel a környék nem kapna nukit, mert nincs semmi stratégiai a környéken, Kolozsvár pedig, 200 km-re van – na az kapna), meghúzom ott magam. Napszámra megyek, beállok a védelmi csapatba (még bőven használható vagyok) és csak kapok valami eleséget cserébe. Szállásnak ott van a hátsó nyári konyha az udvarán, ami kb. akkora mint a hegyi haciendám. És ha minden kötél szakad, a sok városi zombi miatt, akkor irány vissza a hegyre.
    Ha csak a nukleáris tél el nem viszi a vadállományt, bőven lesz amit enni. Még a medve is jöhet, habár az nem valami guszta, mert amikor főzöd olyan szaga van a húsának, mint az ázott kutyának (végül is majdnem ugyanaz). Sonkának azonban kitűnő. Só lesz bőven, a parajdi sóbányák és szabadon álló sósziklák a kertek alatt kb. egy napi járásra vannak.

  69. 71,73 Bendegúz
    Remek a természetbeni élet, de lásd a mindennapokat: egy ilyen helyen élni csakis LŐFEGYVER segitségével lehet. Vedd figyelembe, hogy véleményem szerint egy ilyen hely télen a farkasok kizárólagos birodalma, az éhes, rohamozó falkák ellen még a fegyver sem véd, hacsak nem tüzelsz olyan gyorsan, mint egy Rambó. A vadászfegyver két csövének utántöltése viszonylag időigényes , a falka nem vár , hanem kitartóan rohamoz. Magyarán, szerintem egy ilyen helyen, egyedül , a tél folyamán a ház rabja vagy.
    Bajos.
    Továbbmegyek:a fegyvereknek van egy rossz tulajdonságuk, lőszert zabálnak. A lőszer mégrosszabb tulajdonsága:fogyik !
    És ráadásul geddon idején pótolhatatlan!
    Nem akarok ünneprontó lenni, lehet, hogy jól tervezel, jók az elképzeléseid, de gondoltam felhivni figyelmedet az esetleges problémákra, amitől netán az életed függhet.
    Mindenképpen drukkolok neked.

  70. 73 – Bendegúz:
    Kenyér (búza) helyett mit fogsz enni? Mert hús problémád nem lesz, az biztos. És zsírral mi a helyzet? Disznó hizlalást betervezted?

    74 – Bálint:
    Sörétes puska is van ismétlő, és létezik golyós vadászfegyver is. Én ez utóbbit javasolnám.

  71. Bálint, Tibor bá’

    Köszi a tanácsokat.
    És igazatok van, mert se sörétes, se semmilyen nincs és nem is valószínű, hogy lesz. Errefelé az problémás. Én csapdában gondolkodtam, azokat elég jól meg lehet tanulni. Farkasokra pedig tényleg nincs gyógyír. Az azonban biztos, hogy ha medve területén vagy akkor a farkas arrafelé nem prédál. Tartanak a medvétől. Állítólag egyből a vezérszukát kapja ki a sorból.
    És igen, búza annyi lenne, amit felhord az ember. Azonban burgonya van dögivel arrafelé.
    De ha tényleg beüt a khrak, akkor sok minden másként lesz, sok minden fajta készletek is gazda nélkül maradnak.
    Remélem, nem kell soha Rambot játszanom.

  72. Ukrán Orosz háború élőerő tartalék mire elegendő.
    A német hadsereg létszáma a II. világháborúban 18.2 millió fő volt.
    A kapitulációig 4.65 millió főt az erdeti létszám 25%-át (harcképtelen) veszítették el.
    Azt kell megérteni, hogy egy tönkrevert hadsereg nem azt jelenti, hogy az ellenség minden egyes katonát megölt ill. harcképtelenné tett. A német hadsereg megsemmisítéséhez elég volt a katonák 25%-át harcképtelenné tenni.

    Ha az ukrán hadsereg összeomlásával zárul a háború, akkor az az ukrán hadsereg létszámhiánya miatt lesz.

    A háború kezdetekor már az idősek irányába eltolódott korfa volt ukrajnában. Tíz millióan akik a harcok előtt gazdasági menekültként elhagyták az országot, azok nem a nyugdíj előtt állók voltak. Ez evidens. A harcok kezdete óta összesen még 18.84 millióan zömében aktív korúak menekültek el. Az is nyilvánvaló, hogy nem a hetven év felettiek özönlöttek ki az országból. (ők hivatalosan és menekültként lépték át a határt).
    Azt egyszerűen nem hiszem el, hogy a 18.84 millióból 10 millió visszatért ukrajnába ahogy írja az ENSZ satisztika.
    Mi ezzel a visszatérő létszám valódiságával a gondom? Ha így lenne, akkor Zelenszkij naponta többször világgá kürtölte volna, de egyszer sem említ tízmillió visszatérőt. A másik, a nyugati sajtó a határról helyszíni tudósításban felvételeket mutatott volna. Azért az jó vágókép lenne, mikor napi hatezerszámra özönlik vissza az ukrán menekült. De ilyet nem láttuk. Szerintem azért, mert ez nem igaz.
    Arra viszot emlékezhetünk, hogy Zelenszkíj a nagy áramszünetek kezdetén arra buzdította a lakosságot, hogy hagyják el ukrajnát.

    Visszatérve Ukrajna élőerő tartalékához.
    Mivel az ukrajnai korfa a menekültek miatt jelentősen eltolódott a harcra alkalmatlanok irányába, ezért jó, ha a maradék lakosság 10%-át harcba lehet küldeni (kényszeríteni). Ez a 22 millióra zuhant létszám 10%-a, az 2.2 millió.
    Ha a 2.2 millió 25%-a ami 550 ezer fő harcképtelenné válik, akkor mint látjuk a német hadsereg esetét, vereséget szenvednek.

    Az orosz meg az ukrán sorozási nehézségek láttán nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy a lelkesedés ideje lejárt, és önszántából már igen kevés hadfi ballagna ki a frontra.
    Elképzelhetjük milyen azoknál a morál, akiket most fogdosnak össze és jobb rosszabb kiképzéssel küldenek a frontra. A nyugat támogatásának lelkesedése is átcsapott meleg levegővé, azzá ami lelkesítő beszédkor hagyja el az ember száját.
    Hol vanak a három hónapja megigért 150 km és még ennél is nagyobb hatótávú HIMARS lövedékek amivel átlövik az orosz frontvonalat megsemmisítve az utánpótlást?
    Nem véletlen, hogy elkezdték hergelni kínát. Kihátrálási útvonalat építenek ebből az ukrán fiaskóból. Ha USA kihátrál, akkor mindenki azt teszi.
    A csoda lehetősége miatt a tévedés jogát fenntartom.

  73. 76 Bendegúz, vagy inkább mindenki, akit érint felkészülés terén…

    A „prepperkedés” manapság elég veszélyes üzem, mert történt egy s más az elmúlt években, úgy mint EU szigorítás, amit nemzetállami szinten azért lehetett módosítani, így a hazai fegyvertartási törvény felemásra sikerült, míg a cseheknél szinte sokkal lazább lett. (Románt nem ismerem.) Ráadásul míg 2015 körül csak páran zsizsikeskedtek, addig ma sokan mozgolódnak és mindenféle nyílt online térben szervezkednek, amit a hatóság annyira nem szeret. A vadász fegyver a könnyebb út, de maga a vadász fegyver kevésbé alkalmas közelharcra… és már eleve, ahogy ezt leírom bibi van, ezt nem szereti a Rendőrség, de nagyon nem. A sport fegyver nehezebb – ráadásul komoly hiány van bizonyos fegyverfajtá(k)ból és lőszerből, mert hát’ ukrán helyzet -, ugyanakkor egy AK – vagy nyugati típus, csak lőszer legyen majd hozzá – és egy maroklőfegyver már alkalmas arra, hogy 300-0,1 méteren is védekezni tudjon valaki. Mára kimondotta qurva drága sporttá vált, közelít a technikai (gázkeverékes) búvárkodáshoz… az AK ára négy-ötszörös lett mára és abszolút hiánycikk, a lőszer is közel négyszerese, most éppen lehet picivel olcsóbban is kapni, már akinek, mert ha magad akarsz vásárolni, nem fogsz találni, csak azok az egyesületek, amelyeknek van beszállítója. Hosszasan kellene ezt elemezni, legyen annyi elég, hogy pl. egy szakmai lap az év elején nekiment a sportorvosinak, ORFK adott ki most nyilatkozatot, ami a megyei RFK-at tuti bepöccentette a sportlövészeken fog lecsapódni, valamint behozott olvasói levélként kétszer is prepperkedést és még el is magyarázta, hogyan lehet lebukni illegális fegyverrel, ami azé’ jó ha van… WTF?!! Nóóómális… ezzel gyakorlatilag „felhergelte” a prepperek ellen a hatóságokat, de nem kicsit.
    Szóval… sportlövész, az sportoló és nem prepper, jobb ezt fejben tartani, még ha a Rendőrség pontosan tudja, hogy nem ez a helyzet minden esetben, a legtöbb esetben. Otthonvédelem… hát, sokan azt hiszik, hogy a 2010-es vagylagos törvény alapján, életet olthat ki. (Ugyebár: éjszaka vagy csoportosan – azaz minimum 3 fő – vagy felfegyverkezve/fegyveresen.) De sokan benézik azt az apróságot, hogy az ijedelem tényének fenn kell állnia, ellenkező esetben megtorlásnak minősül a tett és gyilkosságként lesz kezelve. Sok scenáriót tudnék kapásból írni, ahol necces lenne az ijedelem… azaz sok-sok év börtön lenne a vége. Ráadásul fegyver, tár és lőszer külön elzárva… ahhoz, hogy tűzkésszé tedd idő kell – biztonsági nyílászárók, amiken 5-15 perc alatt lehet bejutni – és természetesen hívás a 112-re vagy 107-re. Innentől életszerűtlen, hogy a támadók folytatják a behatolást… ha igen még mindig sok szcenárió sittel végződne.

    Ugyanakkor… az elvonulósdi (legális) fegyver nélkül kb. passzív öngyilkosság. Az illegális meg garantált börtön, még az elvonulósdi előtt!!!

    Ha valaki nagyon nem akar fegyvert tartani – legálisan – az inkább a helyi közösségbe olvadjon be… vagy járjon sportlövészként gyakorolni, és hitelesen igazolja ezt majd a közösség felé, biztos a kezébe adnak majd valamit… a helyi önjelölt vezető – necces lehet, hadúrság, bűncselekmény, nem is kicsi -, a polgi, a KV vezető, de elsősorban egy rangidős rendőr(tiszt) vagy katona(tiszt).

    El lehet méllyülni a számszeríjak világában is persze, meg a rendes íjászatban, közelharcban – késsel nem érdemes, garantált a minimum nyílt seb, ami ellátás nélkül game over -, de ez véleményem szerint sokkal több idő, mint a fenti.

    Summa summarum, ma már nincs jó megoldás szvsz, mert a lassan forrásba kerülő béka esete áll fenn és nem egy hirtelen – de előjelekkel – bekövetkező geddon. Vagyis pl. sportlövőként elsőnek akarnak majd vinni az ukrán sztyeppére, azt garantálom. De egyéb bajoknál is pik-pak kint a hatóság és vagy te kellesz plusz a fegyvered vagy csak a fegyvered rekvirálják. (Platós pickupok már ugye listán.)

    Tibor bá’-nak abban igaza van, hogy előbb-utóbb mindenhol megjelenik valaki… és akkor kell helytállni, ami nem lesz könnyű sokaknak.

    U.I.: Ha az állam működőképes marad, akkor meg minden egyéni prepperkedés hatóságilag lesz üldözve, azaz b@szhatjuk mindannyian, nincs mese, be kell állni a sorba… és valszeg csak ágyútöltelék leszel, ágyúk nélkül. Ha pedig teljes megsemmisülés, akkor az a helyzet, hogy Btk. érvényben és xy rendőr őrnagy az állam, ott ahol és ameddig a hatalma kiterjed… hogy államként vagy hadúrként, az már más kérdés, de ettől a delikvens nagy szarban lesz, ha az utóbbi.

  74. 58 – Jövőnk

    „Magyarország sz@rra sincs felkészülve amúgy. Svájc igen, más európai hatalom nem. Kábé ez a nagy szitu.”

    Svájc rejtett hegyi erődítményei nyomában avagy miért van az országnak 374,142 bunkere?

    „Svájcba mentem bunkerekre vadászni, amiről már évek óta szőttem terveimet és álmodoztam. Az eredmény nem csak egy vad kirándulás volt a hegyekben. Valami sokkal mélyebbet fedeztem fel: ennek a különös országnak a történetét, valamint a semlegesség választásának költségeit és előnyeit.”

    Johnny Harris filme (kb. 29 perces, angolul, angol felirattal, 2022)

    http://www.youtube.com/watch?v=9bPIaHg11mI

  75. 79. Zsolt
    „Svájcba mentem bunkerekre vadászni, amiről már évek óta szőttem terveimet és álmodoztam. Az eredmény nem csak egy vad kirándulás volt a hegyekben. Valami sokkal mélyebbet fedeztem fel: ennek a különös országnak a történetét, valamint a semlegesség választásának költségeit és előnyeit.”

    Johnny Harris filme (kb. 29 perces, angolul, angol felirattal, 2022)

    Kedves Zsolt
    Kösz a videót amely az angol feliraton kívül még legalább 1OO nyelven is lehet követni.

    Svájc semlegessége k.b. 2 évszázados múltra tekint vissza.
    Η Ελβετία χωρίς τον Καποδίστρια δεν θα ήταν αυτό που είναι
    Svájc Ι. Kapodistrias nélkül nem lenne az, amely
    https://www.tovima.gr/2014/10/10/world/i-elbetia-xwris-ton-kapodistria-den-tha-itan-ayto-poy-einai/
    Részlet egy cikkből Ioannis Kapodistriasrol és sokak számára ismeretlen svájci akciójáról az ország semlegességében betöltött szerepéről, valamint Genf és Beau (Lausanne) kantonok integrációjáról.

    Ι. Kapodistrias svájci öröksége továbbra is releváns

    1814-ben és 1815-ben új rend indul,
    a Napóleon elleni győztes szövetségesek akaratának és különösen Oroszországnak köszönhetően,
    de főleg Ι.Kapodistrias diplomáciai és emberi zsenialitása miatt. Ennek az új helyzetnek a részletei a következők:

    – Egy állandó belső béke megteremtése, engedményeken és kölcsönös kompromisszumokon alapulva

    – Alkotmány (németül Bundesvertrag, azaz szövetségi megállapodás) elfogadása, a szövetségi állam létrehozásának feltétele 1848-ban

    – Svájc semlegességének és területi integritásának függetlensége és nemzetközi elismerése azzal a feltétellel, hogy Svájci részről egy szövetségi hadsereget hoznak létre, amely tisztán védekező, nem csatlakozik védelmi szövetségekhez, és külpolitikai kérdésekben abszolút semlegességet tart be.

    Ha helyes vagy nem, hogy a szövetségi állam szerkezete és a semlegesség gyakorlata megváltozott az elmúlt mintegy 200 évtől, mindazonáltal a nagy Korfui, diplomáciai zsenialitásának és Svájchoz való kötődésének köszönhetően döntő szerepet játszott államidentitásunk e két pillérének kialakításában.
    Ι. Kapodistrias iránti köszönetünk nagyon erős köteléket teremt Svájc és Korfu szigete között, amely szülőhelye és egyben nyugvóhelye is.

  76. Nagyon nyomjátok a totális összeomlást atomháborúval fűszerezve.
    Miért?

    Kinek az érdeke, hogy így legyen?

    Egyik vezetői réteg sem kerülheti el a föld alá bújást és mindegyik csoport meg kell hogy élje azt hogy összezárva fog élni a saját szolgáival.
    A jól bevált ellenséggel fenyegetés lehetősége megszűnik.

    Ez egyik csoportnak sem lenne jó. Ergo nem fognak erre törekedni.
    A népességcsökkentés számos egyéb úton is kivitelezhető, ráadásul úgy hogy az elit kényelmes életét semmi sem fenyegeti közben.

    Az egész cirkusz megágyaz egy következő éhínségnek (ukrán háború, kínai betárazás, stb).
    Következő arab tavasz is az élelmiszerárakból fog kiindulni.

    Kína betárazása is több okra vezethető vissza.
    1., Szabadul a dollártól azaz bármit vesz amit kap érte.
    2., Nincs elegendő saját termelése, ez kína gyenge pontja. Azaz betáraz hogy ezt a hiányt ellensúlyozza.
    3., Hiány esetén az élelmiszer drágulni fog, azaz szimpla befektetés is.

    Ezek egyike sem a világkatasztrófa készülés miatt van, bár arra sem rossz.

    Én továbbra is az egyre romló körülményekre, dráguló életre, és a folyamatos hanyatlásra számítok.
    Ennek következtében egyre több helyen lesznek háborúk, zavargások. Ezekre készülnek is sok helyen (USA pl saját lakosság oszlatásra gyakorlatoztatott pár éve).

    Ahol importra szorulás van ott az ellátási láncok összeomlása miatt hiány lesz. Ha ez éppen kaja akkor ott a népességfogyás éhezéssel és zavargásokkal biztosítva is van (Afrika, közel kelet, India, stb). Ha energia akkor tartós életszínvonal esés ( európa, kína, délamerika, stb).
    És így tovább.

    A fentiek miatt az USA pár dologra kell vigyázzon:
    1., Ne adjon semmi létfontosságút dollárért, ezt nem is teszi. Semmit nem vehet külföldi az usában.
    2., Szedjen be minél több hasznot a dollárral amíg teheti ideértve azt is ha a többi országot a középkorba taszítja.
    3., Elkerülje az atomháborút, ugyanis az usa csak így tud megsemmisülni.

  77. 81 – Dumburnyak

    „A fentiek miatt az USA pár dologra kell vigyázzon:
    1., Ne adjon semmi létfontosságút dollárért, ezt nem is teszi. Semmit nem vehet külföldi az usában.
    2., Szedjen be minél több hasznot a dollárral amíg teheti ideértve azt is ha a többi országot a középkorba taszítja.
    3., Elkerülje az atomháborút, ugyanis az usa csak így tud megsemmisülni.”

    Ugyan. Bármely társadalom, ország, nagyhatalom, világbirodalom meg tud semmisülni a belső ellentétek, a társadalmi kohézió hiányából fakadóan, amely folyamatok könnyen elvezethetnek akár egy polgárháborúhoz illetve egy ország felbomlásához illetve akár atomizálásához is. Ezért messze nem igaz, hogy az USA csak egy atomháború által tud megsemmisülni.

  78. 82:

    Ez igaz.

    Viszont a birodalmak felbomlási folyamatában a vége előtt szokott lenni némi diktatúra.
    Erre készülnek és azt hiszik hogy ez fenntartható lesz.
    Fema táboros riogatások is mentek egy időben összekötve azzal hogy itthon még a stadionok épülnek ugyanezen célból.
    Ha megfigyeled az USA filmeket ott a fema táborosdi abszolút bevett dolog. Bőven megy az érzékenyítés a rengeteg disztópikus filmmel együtt.

  79. 78,Jövönk
    A felvázoltak csak azon esetben jönnek be, amennyiben az ország lassan döl őssze, és a nép legtöbbje még tanácstalan birkaként tekint a kormányokra, érzi, hogy szinte minden akadozik, de még vár és remél. Vegyük figyelembe, hogy szegény átlagpolgár nem egyik napról a másikra válik üzletfosztogató, törő-zúzó gyilkos vademberré, sokuk soha, semmi körülmények között nem lesz azzá, ők az első forduló azonnali áldozatai.
    A pepperkedés tuti, hogy sokkal késöbb , a totális összeomlás utáni öt percen belül jelenik meg, szinte 100%-ban a volt fegyveres testületek tagjaiból verbuválódva.Ezek a szolgálati kötelékek megszünésekor azonnal szétszélednek fegyverestől, lőszerestől és látom, hogy lövik agyon azonnal és helyben bármelyik sokat ugráló parancsnokot, tizedestől marsallig bezáróan.
    Amint bedől a közellátás, zárva az üzletek,amint megszünik minden életfenntartó közüzem, azon pillanatban szabadul el a városi pokol, és jön el a pepperek ideje. Az egymást már előzőleg ismerő tagok csoportjai egy kis szerencsével úgymond elszegődhetnek családjaikkal egyetemben valami faluba, ahol védelemért hajlékot és élelmet kapnak.
    Esetleg.
    Hogy meddig lehet majd igy élni, és mi lesz a vége, azaz hogyan és milyen társadalom sarjad ebből ki, az csak az Isten tudja.

  80. 78-84:

    Gyors gebasz esetén lehet az amire nem igazán lehet készülni, eleve nem tudni hogy éppen akkor hol és hogyan leszel.
    Akkor csak a képességeidre tudsz hagyatkozni meg arra amit összerántasz magad köré, és igyekszel hazaérni oda ahol védeni tudod majd magad és a családodat.
    Eleve ha gyerekek suliban, te meg az asszony a dolgaitokon az lehet simán sokfele soktíz km-re egymástól.
    Előny hogy hamar kiderül hogy ez az a pillanat amikor éles szitu van, tehát nincs vaszilálás hogy most vajon mit fog lépni a hatalom ha kiderül hogy próbálsz optimálisan túlélni.

    Lassú gebasz esetén fő a béka, azaz mindegyikünk hogy most éppen mi is történt és lavírozni kell hogy most se akasszunk tengelyt se a hatalommal se a polgártárssal mert még jöhet a jogrend és következményei. Viszont közben szorul a hurok ahogy azt Jövőnk is írja.
    Itt viszont ember legyen a talpán aki megmondja hogy mikor van az a nap-hét-hónap amikor már nem csellengünk a világba a szerjózsa minden irányába, esetleg még a gyereket is vedd ki a suliból mert már itt a gebasz aztán amikor kiderül hogy már huszadszor sem az akkor kezd lankadni a figyelem. De ha ezt jól is lövöd be akkor is gáz hogy minden nap teljes figyelemmel legyél, mert bármikor bárki felbukkanhat a védvonalakon kívül.

    Egyik sem könnyebb, csak más.

  81. 85. Dumburnyák

    Nem biztos, hogy a gebaszt Ukrajna hozza el Európára, bár most úgy látszik, hogy ez a 2023. esztendő sorsdöntő lesz a különleges hadművelet további sorsára nézve – mint ahogy ezt itt a blogon néhányan már megírták.

    A kiesett orosz földgáz, az EU szankciói, az LNG szállítási korlátai, állandósuló egész éves csapadékhiány (ivóvíz, vizierőművek!), a német atomerőművek leállítása, a több pólusú világrend-és a megváltozott áruszállítás, OPEC-kőolaj kitermelés korlátozásának hosszú távú hatásai csak évek múlva lesz nyilvánvaló az európai lakosság számára.

  82. Abban igazad van, hogy az egyik legnagyobb probléma néhány éven belül a klimaváltozás mián jelentkező vizhiány lesz. Hidrólógiai szakemberek szerint a nagy európai folyamok 30, de legkésöbb 50 éven belül keskeny, sekély kis patakok lesznek, és előfordulhatnak különösen forró. száraz nyarak, mikor még ez a kevés viz sem lesz a régi, hatalmas medrekben.
    Egyetlen remény, de amire nem látok Európában semmi korai, bajmegelőző készülődést ezirényban, az a tengerviz sótalanitó betendezések azonnali épitése.
    Kina, valamint az összes emirátusok, Szaudia már jócskán megelözte Európát e tekintetben, akkor hogy lehet Európa ennyire nemtörödöm felelőtlen?
    A 90-ik percben késő lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük