(4072) HIMARS támadás

Tibor bá’ fordítása online

Kijev „több száz” orosz újoncot ölt meg az Egyesült Államok által szállított rakétával

Szerző: Andre Damon
89. útban a 90. felé

A szilveszter éjféli rakéta csapásban 60-400 orosz sorkatona vesztette életét egy Ukrajnán belüli ideiglenes laktanya elleni támadásban, ahol HIMARS fegyverrendszerből indított rakétát alkalmaztak.

Az Egyesült Államok által leszállított  fegyverek és általuk szolgáltatott cél koordinátákon alapuló támadás azt üzeni a világnak: Washington azt akarja, hogy az új évben fokozódjon a vérfürdő Kelet-Európában.

A támadás után a katasztrófa nagysága világossá vált, miközben az orosz politikai és médiarendszeren belüli vádaskodások folytak azzal kapcsolatban, hogy ki volt a felelős a kudarcért.

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy 63 katona vesztette életét a csapásban, az ukrán védelmi minisztérium pedig négyszázan. Egyes orosz újságírók arról számoltak be, hogy az áldozatok száma 200 és 600 között mozog.

Bármi is legyen a valós szám, ez lehet az eddigi leghalálosabb légicsapás a háborúban, amelyben már 200 000 lakos meghalt vagy megsebesült abban a két országban, amelyek a Szovjetunió részét képezték mindössze 30 évvel ezelőtt.

Az alapvető katonai óvintézkedések hatalmas megsértése miatt több száz orosz katonát tömörítettek ugyanabba az épületbe, az Egyesült Államok által szállított HIMARS rakéták hatótávolságán belül.

Daniil Bezsonov, egy orosz kötődésű donyecki regionális tisztviselő „súlyos csapásnak” nevezte a támadást, ami „a mi hibáinkra” mutatott rá.

Szergej Mironov, az orosz parlament felsőházának prominens tagja a katasztrófa kivizsgálását, és a felelősök büntetőjogi felelősségre vonását követelte, „akár viselnek rendfokozatot, akár nem”.

A HIMARS rendszer lehetővé teszi az ukrán erők számára, hogy az amerikai utasítására bármely pontot célba vegyenek.

Michael Kofman, a virginiai arlingtoni CNA kutatóintézet orosz tanulmányokért felelős igazgatója a New York Timesnak azt mondta: „A mozgósított személyzet beáramlása a frontvonalba láthatóan sebezhetővé tette őket a csapásokkal szemben.

Az épületben lévő csapatokat újonnan mozgósították Szaratov és Szamarai régióból – jelentette Anasztaszja Kasevarova orosz katonai blogger.

Kofman az Egyesült Államok háborús tervezőinek indokait kifejtve azt mondta: „A győzelemhez vezető ukrán út első lépése ennek a nagy pazarlásnak a folytatása lesz, amelyben most vagyunk”, és hogy „főleg távolsági fegyverekre fog támaszkodni az orosz erők módszeres megsemmisítésében.”

„Félnek. Érezni lehet” – mondta Volodomir Zelenszkij ukrán elnök az orosz erőkről a támadást követően.

A legutóbbi támadás mélyen orosz területek elleni csapást követett. Az elmúlt hónapokban Kijev három különálló támadást hajtott végre a Szaratov melletti Engelsben lévő orosz légitámaszpont ellen, megrongálva a stratégiai bombázókat és megölve a szolgálat tagjait.

Azok a jelentések mellett, amelyek szerint Oroszország kifogyóban van az ukrán városok célpontjaira használt precíziós rakétákból, az Egyesült Államok bővíti az Ukrajna számára biztosított fegyverek körét.

A múlt hónap végén aláírt nemzetvédelmi felhatalmazási törvény megduplázza az Egyesült Államok háború iránti eddigi elkötelezettségét, és Ukrajnának egy Patriot rakétaüteget, a háborúban eddig bevetett legösszetettebb amerikai rendszert biztosít.

A múlt hónapban a Bloomberg arról számolt be, hogy az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy Ukrajnának átad Bradley páncélozott harcjárművet. Ez egy lánctalpas páncélozott jármű, amely úgy néz ki, mint egy könnyű harckocsi.

Eközben az amerikai és az európai média tele van vérfagyasztó felhívásokkal a háború eszkalációjára.

Ezek közül a legkirívóbb a Financial Times, Nagy-Britannia vezető gazdasági lapja, amely vezércikkben elítélte a „tűzszünetet vagy tárgyalást”felhívást, és azt követelte, hogy az Egyesült Államok „több  támadó fegyvert” szállítson a volt szovjet köztársaságba.

A Foreign Affairs magazin hétfőn publikálta Andrij Zahorodniuk, Ukrajna volt védelmi miniszterének cikkét, amelyben azt szorgalmazza, hogy az Egyesült Államok nyíltan jelentse be az ukrán kormány Krím visszahódítására irányuló célját, amelyet az Egyesült Államok a mai napig csak az orra alatt támogat.

Zahorodniuk: „Oroszország katonai lábnyoma például valójában ok arra, hogy harcoljunk a Krímért, mivel a terület feletti csata súlyosan rontaná Oroszország hadviselési képességét.  A többi aggály Ukrajnának a félsziget visszafoglalási képességével és a nukleáris támadásokkal kapcsolatban valamennyire túlzott. Az egymást követő hónapok harctéri sikerei után egyértelmű, hogy Ukrajna képes felszabadítani a Krímet.”

Hozzáteszi: „Putyin nukleáris fenyegetései pedig valószínűleg csak trükközés.”

Ahogy az Egyesült Államok egyre kirívóbbá válik az ukrán kormánynak szánt fegyverek és „pénzügyi segítségnyújtás” (megvesztegetés) terén, az ukrán politikusok egyre inkább elvetik azt a színlelést, hogy a „demokráciáért” harcolnak.

Az ukrán parlament hétfőn Stepan Bandera náci kollaboránst idéző bejegyzésében kijelentette: „az ukrán nacionalizmus teljes és legfelsőbb győzelme az lesz, amikor az Orosz Birodalom megszűnik létezni”.

A „Stepan Bandera utasításait” dicsérő bejegyzést a náci kollaboráns és háborús bűnös születésnapjának emlékére tették közzé.

Ezeket a megjegyzéseket lengyel és ukrán politikusok és újságírók elítélték.

A posztról tudósító izraeli Haaretz újság Banderát „egy ukrán ultranacionalistának és antiszemitának nevezte, akinek követői etnikai tisztogatási kampányban vettek részt a zsidók és lengyelek ellen a második világháború alatt”.

„Bandera volt a gyilkos, aki felelős a lengyelek elleni 1943-44-es népirtásért, amikor az UPA csapatai kegyetlenül megöltek mintegy 100 000 lengyel civilt” – írta a Twitteren Kacper Płażyński, a lengyel parlament EU-ügyi bizottságának elnöke. Az utalás a nácik oldalán harcoló ukrán félkatonai erőre vonatkozott.

Az új év mindössze néhány napjával a háború gyorsan eszkalálódik, és azzal fenyeget, hogy a NATO és Oroszország közvetlen konfliktusba keveredik.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

111 gondolat erről: „(4072) HIMARS támadás

  1. A Patriot után lövészpáncélost, utána pedig vadászrepülőgépet kapnak?

    Ezután pár hónappal, ha válaszképp felszállnak a Tupoljevek és a vadászaik…akkor a romkocsmák bölcsész-és politológus példányai is jelentkezni fognak az illetékes toborzóirodában? Vagy már megvan a vízumuk dél-Amerikába?

    Alexander Vindman alezredes mégiscsak intézkedik, nem volt elég, hogy a békepárti Donald Trumpot fúrta – fúrja, kockáztatva ezzel egy erőszakhullámot a demokraták és a republikánusok közt?

  2. Az éjféli köszöntés előtt nem kicsit feltűnően megnövekedett az újoncok mobiltelefon aktivitása egy pontból, a helyi szimpatizánsoknak is feltűnhetett a számos katona ottléte. Miért kellett volna ehhez a csapáshoz direkt amerikai tűzparancs?

    Ugyanez bármikor ismétlődhet nagy létszámú csapatok mozgatásánál.
    Klasszikussal: „Minek mentek oda?”

  3. A bejegyzés kulcsmondata:
    „Az elmúlt hónapokban Kijev három különálló támadást hajtott végre a Szaratov melletti Engelsben lévő orosz légitámaszpont ellen…”
    Minden oroszbarát felületen állandóan azt hallom, olvasom: a jelenlegi Oroszországnak semmi köze nincs a Szovjetunióhoz.
    És akkor ezt a várost kiről/miről nevezték el?
    Én olyan sok Engels-t nem ismerek.
    Ahogy a nagyon régi magyar vicc mondta:
    A rendőr a vizsgán ezt a kérdést kapja: Ismertesse Marx, Engels tanait.
    A válasza: Az első két zsidót nem ismerem, a Tanainak ott van a sarkon a fűszerkereskedése.

  4. És kedves Tibor bá’, nem lenne ideje ezen a felületen Sztyepan Banderáról is megemlékezni?
    Gondolok arra például, hogy hogyan tudott a Sachsenhauseni koncentrációs táborból, ahol kormánya tagjainak nagy részével 1939-től 1944 végéig az idejét múlatta, lengyeleket, zsidókat és oroszokat irtani?
    Mert sajnos itt, az értelmes emberek fórumán is csak azt olvashatom róla, hogy náci, nácibérenc.

  5. Ez a cikk megint ködösít, homályosít, azért hogy elbizonytalanítsa az olvasót. Tipikus, jól összerakott propaganda szaga van. Jelenleg háború van a 2 ország között, az Oroszok több 100 iráni drónokkal civil célpontokat támadnak. Ukránok pedig HIMARS-al Orosz katonákat likvidálnak. Ilyen a háború.

  6. 4 Kedves Kálmán, szeretettel ajánlom a Youtube-on egy fiatal palóc gyerek, Mucskó történelmi témájú videóit. Kiváló színvonal. Banderáról, Ukrajnáról készült anyaga igen részletes. Nem linkelném be mert az nem mindig megy át.

  7. 6
    Kedves Pável, természetesen megnézem Mucskó videóit is.

  8. 4: Kiss Kálmán
    1942 januártól 1944 szeptemberéig volt
    Bandera Sachsenhausenben fogva tartva
    de elötte és uténa is sokmindent tett amiért
    SOHA nem vonták felelöségre!
    Pedig kisseb vétkeseket is kivégeztek…
    *https://en.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera#World_War_II

  9. 8 Sajnos arról, hogy Bandera mettől-meddig volt koncentrációs táborban, elég sok időpont kering az éterben.
    Én úgy tudom, hogy nagy ukrán elődjéhez, Mahno apóhoz hasonlóan jobbra és balra is harcolt 1944-től.
    Mahnóról többet megtudni Mihail Bulgakov csodálatos regényének elolvasása alapján lehet: A fehér gárda.
    Túl azon, hogy ez egy csodálatos, olvasmányos regény, még csak atlantista propagandával sem vádolható.

  10. 8
    Mahnóról többet megtudni Mihail Bulgakov csodálatos regényének elolvasása alapján lehet: A fehér gárda.
    Túl azon, hogy ez egy csodálatos, olvasmányos regény, még csak atlantista propagandával sem vádolható.

  11. 9 . Tibor bá, több dolog miatt: HIMARS csapást az Amerikaiaknak tulajdonítja, az Ukrán honédelmet okolja a háború hiszabbitása miatt, holott az Oroszok harcolnak Ukrán területen, elcsatolva azt, II. VH-s, vegyes megítélésű történelmi személyeket is kever a posztba, holott nincs köze a HIMARS csapáshoz, arról nem tesz lítést viszont hogy az Oroszok több 100 vagy 1000 iráni drónnal rombolják a civil infrastruktúrát.

  12. Egyetértek Minatoval
    „Az Egyesült Államok által leszállított fegyverek és általuk szolgáltatott cél koordinátákon alapuló támadás azt üzeni a világnak: Washington azt akarja, hogy az új évben fokozódjon a vérfürdő Kelet-Európában.”

    az orosz katonai bloggerek is a saját parancsnoki balfaszságuknak tartják mert a katonák nem csak mobiloztak, hanem helyadatokkal osztottak meg a helyszínről.
    Nem mellesleg lehetnek helyben lakó adatközlők is, 🙂
    Semmi szükség nem volt amerika célkoordinátákra, így ebből kivetíteni vélelmezett amerikai sanda szándékokat, elég gyerekes…

  13. 10 – Minato

    Ez a háború abban is volt különleges, hogy az oroszok hosszú hónapok során rendkívül furcsa módon az ukrajnai civil infrastruktúrát békén hagyták. Az okokra most nem térek ki, de lényegében ez volt a helyzet; sokak hibának is tartják ezt a lagymatag orosz fellépést ezidáig. Most nem magamról beszélek.
    Ez azért elég szokatlan hozzáállás, ha belegondolsz szinte bármelyik háborúba, főleg a nagyobbakba és amelyekben az erőegyensúly nem egy USA-Grenada súlycsoportban volt. Mert egyébként az amcsik is az elejétől fogva rombolták a civil infrastruktúrát Iraktól kezdve Jugoszláviáig bezárólag, méghozzá általában jóval brutálisabb módon, mint most az oroszok.

    Egyébként meg az ukránok is támadják az orosz civil infrastruktúrát, például Belgorod körzetében, meg szórványosan máshol is, ahol tudják és képesek rá.

    És akkor most hagyjuk azt, hogy mit műveltek közel 8 éven át a Donbászon, ahol egyébként máig rendszeresen lakóházakat is lőnek az ukránok. Vagy azt állítod, hogy az orosz kézen lévő Donyecket és más településeket is az oroszok lövik, úgy, mint a szintén orosz kézen lévő zaporizzsjai atomerőművet?

  14. 12 – Zsolt:
    Miért csodálkozol, ha képesek voltak saját olajvezetéküket felrobbantani közvetlenül az elkészülés után. Ezek minden hülyeségre képesek. 😀

  15. rettegnek is az orosz katonaözvegyek az Ukrán hódítástól:
    „Arra kérjük elnökünket, a hadsereg főparancsnokát, hogy tiltsa meg a hadköteles korba lépett férfiaknak Oroszország elhagyását. Erre szilárd erkölcsi alapunk van: a férjeink az életüket adták azért, hogy megvédjék ezeket a férfiakat, de ki fog megmenteni minket, ha ők elmenekülnek?

    – írta az Orosz Katonaözvegyek érdekvédelmi csoportja.”

  16. Kedves Tibor’bá!
    Ideje lenne a fórum szlogenjét átírni! Mondjuk „Betolakodó libsik” fóruma.
    Vagy valami hasonlóra, hiszen itt komolyan mondom, jónéhány hozzászóló, tisztára brüsszel vagy soros bérenc!

  17. Értelmes vitafórumon racionális vita folyik amelynek alapja:

    A felek nem akadályozhatják meg, hogy új álláspontok, vagy azokhoz kapcsolódó kétségek merüljenek fel. Célja: az álláspontok tisztázásának lehetõsége (a vélemény-különbség feloldása nem lehetséges, ha nem tiszták az álláspontok). A konfrontációs szakasz célja ennek biztosítása.

    Racionális vitába nem fér bele, pl.: félelemre apellálás, szánalomra apellálás, személyeskedés (gyalázkodó, genetikus, te is), etc..

  18. Engem az érdekelne ,hogy az ukrajnai háború eszkalálódni fog e és ha igen akkor mennyire..

  19. 14 Zsolt, többször is leírtam, hogy NEM állítom hogy az Ukrán tüzérség NEM ágyúzta 2014 óta többször is az Oroszok áltak támogatott szakadárokat, hisz 2014 óta háborúban állnak egymással Ukrajna, Oroszország és az Oroszokon keresztül a szakadár köztársaság(ok) is. Nyilvánvalóan lőttek. DE nem lőtték volna őket, ha az Oroszok kivonulnak onnan és/vagy a szakadárokat nem támogatják, akkor feladják és visszaáll az ország egysége, akkor az Ukránok sem lőtek volna a területért, ez tiszta háborús logika. A cilvileket nagyon sajnálom, mindkét oldalon, de sajnos a háborús területeken, tűzvonalban ez megesik, vagy tévedésből vagy direkt, ezt mindkét oldal tudja és csinálja is. Sajnos.

  20. 17 – Mackómuki:
    A honlap (és az én) célom a valóság felderítése. Az ukrán háború esetében ez különösen nehéz.

  21. 19 Apofis
    Ezt senki sem tudja hogy eszkalálódni fog e.Egy biztonságpolitikai szakértő sem.Amúgy érdekes pl. az Ultrahang csatorna a youtubon. Minden videónak olyan címet adnak hogya akkor na most már itt a világvége , hujj mindjárt meghalunk.
    Közben meg kattintásvadászat az egész.Utána meg fél órát dumálnak nem is a címről.Ráadásul nagyvonalakban el lehetne mondani 2 perc alatt.
    Végighallhathatsz több 100 óra videót véleményt a youtubeon angolul,magyarul, gyakorlatilag napi 8-12 órában lehetne hallgatni az új videókat, de az ember nem lenne okosabb semmivel, inkább belezavarodna az egészbe.
    Pl. youtubeon bárki kármit mond ugyis beleszövi az ő nézőpontját ami nem biztos hogy jó.Pl. itt a blogon is mindenki beelszövi a saját nézeteit a véleményébe.
    Nézzük meg az információ áramlását:
    -Kreml és az ottani emberek
    -Nato és az ottani emberek
    Igazából mindkettő egy nagy fal ahonnan nem jut át információ kivéve csak amit akarnak. Innentől kezdve teljesen mindegy hogy melyik nagy elemzőt olvassuk.Mittudom én lehet Paul Kraig Roberts akit szoktatok elegetni , én nem ismerem de az biztos hogy minél híresebb valaki annál több lóvét keres tartalom előállítással a neten éppen ezért folyamatosan nyomja a rizsát mert ebből él.

    Visszatérve úgy néz ki Putyin lenylete a Himarsot , emiatt már nem lesz eszkaláció.
    Kérdés hogy mi lesz a következő fegyvercsomag Ukrajnának és hogy mennyi lesz.Lehet hogy benyel még 5x ennyi Himars egyenértékű fegyvert is Putyin.Nem tudni mi van a fejében.
    Vagy lehet még idén engedi kúrogatni magát.Az is lehet hogy időkorlátot döntött el (+a mindnekori jelenlegi helyzetet mérlegeli) és azt mondja hogy jövőre indul az atom.
    Szóval ennyi , mondhatjuk hogy a Nato fasza épp Putyin seggénél van és épp dörzsölgeti az ánuszát készülve a behatolásra (Himars).Hogy meddig engedi be a makkot az ánuszba nem tudni, talán negyedig, félig? 😀

  22. 6 – Pável

    A „Forward” amerikai zsidó portál alábbi anyaga is eléggé részletes. Egyszer már régebben linkeltem, de ismétlés a tudás anyja.

    https://forward.com/news/462916/nazi-collaborator-monuments-in-ukraine/

    Egyébként a ukrán nacionalisták (Ukrán Felkelő Hadsereg) volhíniai mészárlásai nem csak a lengyeleket érintették, de természetesen a zsidókat is és az akkoriban ott élő jóval alacsonyabb számú cseh kisebbséget is. Ezeket az események egyáltalán nem lettek elfelejtve, a lengyelek különösen érzékenyen reagálnak minden lépésre, amely Stepan Banderát pozitív ukrán hősként próbálja feltüntetni. Az utolsó ilyen lengyel megnyilatkozás éppen pár napja történt, reagálva az ukrán parlament „banderista” lépésére, a neten meglehet találni a részleteket.

  23. Egyszerű az ok, nem hangolódtak rá még a háborúra. Sem a tisztek, sem a legénység. Az iskolában nem tanították, a gyakorlatokon meg így szokták. A háború elején sorban semmisítették meg az orosz vezetési pontokat, ma már nem. Megtanultak alkalmazkodni.
    Az azeri-örmény háborúban sem készültek fel az örmények az új harcmodorra, de már nem volt idejük változtatni, mert addigra a padlóra küldték őket. Az oroszok bírják az ütést, a következmény az lesz, hogy megerősödnek. Ez nem biztos, hogy jó nekünk. Annak idején a háború elején a németek is nagyon ütötték az szovjeteket, de miután kiütni nem tudták őket, onnantól már nem bírtak velük.
    Most az oroszok átvették az azeriaktól azt a módszert, hogy csali rakétákkal fedik fel az ukránok radarjait, majd megsemmisítik őket. Ezeket a radarokat az utolsó pillanatban csak akkor kacsolják be, amikor az amerikaiak jelzik, hogy rakéta közeledik, így észrevétlenek maradnak. Sajnos, a NATO gyakorlatilag már harcoló félként van jelen, a felderítési és vezetési támogatásuk nélkül Ukrajna már összeomlott volna. A Patriot rendszert pedig bekapcsolják a NATO hálózatba, ez nem jó jel. Ez utóbbira kíváncsi leszek, mit kezdenek vele az oroszok. De még mindig jobb az amerikaiaknak Kijevnél tesztelni a rendszert, mint New York védelmében. Mivel ez a háború a Kína elleni próbája, vajon mit szűrnek le belőle a kínaiak? Azért ők tanulékonyabbak, mint az oroszok.
    Kíváncsi leszek a következő három hétre. Ha meglesz az orosz légifölény, akkor valószínűleg már nem csak távolból lövöldöznek majd.

  24. Azért ehhez pofa kell: megszállnak egy független országot, aztán őket hibáztatják, hogy védekeznek.

  25. 26. Ábel
    Egyszerű analógia:
    Kína úgy dönt, hogy megpuccsolja a kanadai kormányt. Ezután rájönnek, hogy nekik tulajdonképpen a kínaiak barátaik, oda szeretnének csatlakozni. A kínaiak minden támogatást megadnak nekik, hitegetik őket, hogy még a kerítés is kolbászból lesz. Az ott élő angol nyelvűeknek ez nem tetszik, ők inkább az USÁ-t szeretnék. Erre megtámadják őket, betiltják az angol nyelvet, kötelező franciául beszélni. Aki ezt nem fogadja el, az ellenség. Az amerikaiak tiltakoznak, de megfenyegetik őket, hogy közel vannak a keleti parti városok, ne ugráljanak, meg különben is, az amerikai szövetségi állam elavult intézmény, hiszen másképp gondolkodnak a texasiak, meg a kaliforniaiak, tehát meg kellene szüntetni. De nem tudunk semmit sem tenni, hiszen Kanada egy független állam, azt tesz, amit akar, hagyjuk a fenébe, ez van.

  26. Banderát vegyes megítélésű személynek nevezni, a szokásos álszent nyugati viselkedés. Szála@si csúnya, a szerb partizánok jók, már a Vasgárda sem elfogadhatatlan. Ukrajna egy más országok területén létrehozott mesterséges állam, történelem nélkül. A múltból kit tudtak volna előszedni? Maradt Bandera. Ez olyan, mintha nálunk Szál@si emléknap lenne. Szerencsére, mi erre nem szorulunk rá. A mostani „lengyel-ukrán” barátság vajon meddig tart? Ha „elfogynak” az ukránok, akkor valószínűleg a lengyeleket léptetik a helyére. Akkor meg nem lesz ukrán állam, aki megvédhetné őket. Jobb lett volna békében élni a területen lakókkal, csak valószínűleg féltek, hogy a fejükre nőnek, meg kérdéses, hogy ez a nép erre alkalmas lenne-e?
    A történelemben minden ismétlődik. Annak idején a németek fékezték az ukránokat, ameddig bírták, de a végén más gondjuk is akadt már. A lengyeleket a lengyel állam nem tudta megvédeni, mert az akkor nem létezett. Úgy látszik, az emberi természet az oka, hogy nem túri meg a területén az idegent. Hogy ez már a múlté? Akkor elég emlékezni a közeli balkáni háborúkra.

  27. Tibor bá’
    off
    Vajon mi lehet az egyik hozzászólásomban, hogy visszaköpi a rendszer? A német vezér nevét töröltem, a magyarét kódoltam, akkor is. Nem fontos, csak kíváncsi vagyok.

    Fogalmam sincs. Kézi erővel átengedtem

  28. 26 Ha Kína meg tudja puccsolni Kanadát, hajrá! Az amerikaiak próbálhatnak visszapuccsolni.

    Ez a háború éppolyan jogtalan, mint az iraki volt. De nem rémlik, hogy az amcsik panaszkodtak volna, hogy irak visszalő.

  29. Banderát vegyes megítélésű személynek nevezni, a szokásos álszent nyugati viselkedés. Hitler, Szálasi csúnya, a szerb partizánok jók. Ukrajna egy más országok területén létrehozott mesterséges állam, történelem nélkül. A múltból kit tudtak volna előszedni? Maradt Bandera. Ez olyan, mintha nálunk Szálasi emléknap lenne. Szerencsére, mi erre nem szorulunk rá. A mostani „lengyel-ukrán” barátság vajon meddig tart? Ha „elfogynak” az ukránok, akkor valószínűleg a lengyeleket léptetik a helyére. Akkor meg nem lesz ukrán állam, aki megvédhetné őket. Jobb lett volna békében élni a területen lakókkal, csak valószínűleg féltek, hogy a fejükre nőnek, meg kérdéses, hogy ez a nép erre alkalmas lenne-e?
    A történelemben minden ismétlődik. Annak idején a németek fékezték az ukránokat, ameddig bírták, de a végén más gondjuk is akadt már. A lengyeleket a lengyel állam nem tudta megvédeni, mert az akkor nem létezett. Úgy látszik, az emberi természet az oka, hogy nem túri meg a területén az idegent. Hogy ez már a múlté? Akkor elég emlékezni a közeli balkáni háborúkra.

  30. Kiss Kálmán:

    Ez a blog 2014 óta foglalkozik az ukrán történésekkel.
    Két-három hete írtam, hogy egy legendás denevéres ember halt meg – Putyin elnök bánatára – aki több évtizeden keresztül gyűjtötte-rendszerezte az információkat az ukrán fasisztákról, sőt S. Bandera müncheni likvidálásában is részt vett…

    Z Próféta

    Látom elég jól tájékozott vagy ebben a mavdiivkai ügyben is.
    Nekünk boborjánoknak, úgy van előadva, hogy a csoportos gsm (dnr- lnr telefonkezdőszámok: +7-949 ill. +7 959…stb.) adatok miatt vertek oda a Himars-szal (forrás: orosz, amerikai, wagner pmc is ).
    A parancsnokot is kilapította a leszakadt födém, így aztán nem vonható felelőségre az üzemanyag ésa lőszertárolás helytelen volta miatt.

    Igor Girkin mesemondót és efféle hírhajhászokat viszont la pálya szélére kell állítani, ahogy írtam tegnap.

    Kakukk:

    A Patriot-ot összekapcsolják majd direkt a nato-parancsnoksággal és így már az ukrán vezérkar sem kell majd hozzá….

    Egyébként, hogy haladnak a brüsszeli szuperbunker építéssel, tudja valaki?

  31. 30.
    A twitteren helyadattal negosztott szelfik mellet számos egyéb infó is lehetett. De miért pont amerikaiaknak kell betudni?
    Ha az ukránok nem volnának felkészültek már rég megették volna őket.
    Ez volt az eredeti mesterterv is.

  32. Aki nem èrti az ukránok most európát vèdik . Hogy a szarházi aki most budapesten meg ajkán vagy akárhol a tèli tüzelőjèt fèlti (amit a poo-tin amúgy is már feláron ad a szabad piachoz kèpest )jövőre ne kelljen a saját kezèvel levinnie az orosz uazba azt a mosógèpet amin a felesègèt meg a lányát egy orosz osztag gangbangbe kúrta előtte . Na erről van szó Szarháziak . ….mind tudja akinek szól

  33. 23 Zsolt: Még amikor felmerült az ukrán nácikultusz kérdése, beírtam a google térkép keresőjébe: „Ukrajna Bandera”, és bizony felhoz néhány szobrot, közterületet. Az atlantista propaganda ugyanis igyekszik úgy beállítani, hogy Ukrajnában a nácikultusz egészen marginális jelenség, tizedezrelékekben sem mérhető, és különben is, Magyarországon is parlamentben van az MHM…

  34. 33: Ajózenész
    A szarházi ukránok most MÉG ugyan
    harcolnak mert az uSSa által rájuk tukmált
    kijevi bohóc és bandája mindent megkap
    a NATO tartalékaiból de ha az EÚ-s csicskák
    rájönnek hogy lassan a saját biztonságukat
    sem képessek a fogyatkozó fegyvereikkel
    megvédeni akkor nagyon gyorsan véget ér
    ez a felesleges vérontás !!!

  35. Ennek a rohadt háborúnak az egyik káros hatása az, hogy az ukrán szélsőnacionalizmusnak erkölcsi felhatalmazást ad.

    Már eddig túl erős volt a nacionalizmus az ukránokban, miután Hitlernek nem szövetségesei voltak a II. vh-ban, hanem áldozatai, így a szégyen, ami mifelénk visszafogja a nácizmust, nem fogta vissza őket.

    Ennek a háborúnak viszont, akár megnyerik akár nem, az lesz a következménye, hogy az ukrán nép úgy összekovácsolódik lélekben, ahogy soha korábban, és ki tudja meddig nő náluk a nácizmus.

  36. 36. Ábel
    „Ennek a háborúnak viszont, akár megnyerik akár nem, az lesz a következménye, hogy az ukrán nép úgy összekovácsolódik lélekben, ahogy soha korábban, és ki tudja meddig nő náluk a nácizmus.”

    ha elveszítik a háborút az ukránok, nem fognak ők sehova kovácsolódni.
    Ha megszállja Oo. az ukránokat, akkor:
    – a keleti tartományokat magához csatolja a Dnyeperig,
    – a maradék területekre ültet egy oroszbarát bábkormányt, mint az USA, csak ellenkező előjellel,
    – a nácikat levadássza,
    – akit nem az elmenekül és kerítésen kívülről fog ugatni (ami nem sok vizet fog zavarni),
    – a felnövekvő nemzedéknek pedig betiltja az ukrán nemzeti nevelést.

    Azonban ha csak a Dnyeperig megy Oo. és a többit ott hagyja nyugatnak, na akkor ott lesz nácizmus rendesen. Még ránk is veszélyt fognak jelenteni.

  37. 37 Ezt a forgatókönyvet nem érzem realisztikusnak. Ráadásul a legdurvább elnyomás se tudja elfelejtetni egy néppel, hogy mit tettek velük, és megszerettetni az agresszort. Sztálin alatt is teljes volt a totális diktatúra, ami talán megtörte őket, de a holodomort nem feledték.

    Ezt se fogják. És Putyin se örökéletű.

  38. 38. Ábel
    A románok azt tanítják, hogy a leigázott dákok nem egészen 100 év alatt átvették a latin nyelvet és elkezdetek keveredni a rómaiakkal, amiből aztán lett a román nép.
    És az erélyi magyarokkal is mit leműveltek és mégis sokan vegyes házasságban oldódtak fel, vagy elmenekültek, úgy hogy 2-3 emberöltő és lassan elfogynak.
    Na látod, hogy lehet.
    Ha nem megy orosz módszerrel, akkor majd a muszka elmegy a románhoz receptért?.

    És azt se feledd el, hogy Ukrajna keleti része nagyrészt oroszul vagy valami kevert nyelven beszélő orosz-ukrán, aki éppen olyan identitású, amilyen hatalom ül a nyakán. Ezekben a régiókban nem lesz nehéz dolga a medvének. A maradék Ukrajna majd – azt ott uralkodó orosz helytartó politikai elitnek köszönhetően – „egészséges” ukrán nevelést fog kapni.

  39. 150 év török uralom alatt nem váltunk törökké, 70 év alatt az ukránok sem váltak orosszá…
    „Nyelvében él a nemzet.”

    Nem temetném a szabad ukrajnát.
    Az oroszokat lehet, hogy nem a fegyverek, hanem a gazdasági realitások fogják megtörni.
    Ceausescu örök birodalma is 3 nap alatt fingott ki.

  40. 40 Ceausescu birodalma nem fingott ki, hanem átalakult egy puccs során, amelyről ma mindenki azt hiszi, hogy népfelkelés volt. 😀

  41. ” Szabad Ukrajna”

    – nagyon kemény-

  42. Jövőnk

    Igen, persze, uniós tagállam aminek sikeresen a hátamögé kerültünk kanyarban előzve.
    Jól megszívták. Mennyivel jobb volt nekik Ceausescu alatt.
    Neked elhiszem.
    Sok itt a tisztánlátó akitől minden nap tanulok.

    Szabad Ukrajna, Szabad Magyarország, szabad a gazda.

    Kedves Putleristák!

    „Az eddig a Wagner-zsoldoscsoportban harcoló elítéltek első csoportja a hat hónapos szerződésének lejártával visszatérhet Ukrajnából – jelentette be Jevgenyij Prigozsin, a Wagner tulajdonosa.”

    Most akkor Ukrajnában harcolnak? Nem honvédő háború az ukránok által megszállt orosz anyaföldért?
    Ideológiailag nem vagyok elég képzett.

  43. Tény,hogy jó lenne ezt tisztába tenni.

    ( Wágner..már a neve is,..és ki( k )nek volt a kedvence.. és kik bújtak meg e mögött.. )

    furcsa , és furcsa .

  44. 😀 nem csak ideológialiag, hanem úgy szimplán funkcionális analfabéta vagy, egy mondatot sem tudsz értelmezni. 😀

  45. Ha mar ennyire megengedett a szemelyeskedes… akkor szolithatom ezt a jovo nevu hozzaszolot egy klinikai esetnek

  46. 41 Soha, sehol nem volt olyan sikeres népfelkelés, ami nem puccs lett volna. Ezzel együtt könnyebb úgy egy puccsot sikerre vinni, hogyha a nép többsége egyetért a céljával, legalábbis a rezsim eltörlésével.

  47. 46 – Nem. Jövőnk vad dolgokat ír időnként, és fel lehet húzni beszólogatással, de ép elméjűnek tűnik.

    Egyébként nem véletlen, hogy pszichológus, pszichiáter sosem állít fel diagnózist személyes találkozás nélkül. Tehát már csak ezért sem, meg azért sem, mert már ebből is nyilvánvaló, hogy nincs rá képesítésed, hogy ilyesmit állíts.

  48. 46. bubo
    A személyeskedés árulkodó.
    A racionális vitára való alkalmatlanság jele. Ekként kell értelmezni.
    Szimplán ignorálom. Ha lett volna érve akkor megcáfol egy állítást. De arra alkalmatlan.

    Mit keresett a Wagner hadtest bűnözői tagozata Ukrajnában?

  49. 43-45-46. Momentán Jövőnk nem téved, Romániában az akkori világ vezető hatalmai által egyeztetett és levezetett puccs volt. Kb. két hétig ott lévő nem románul beszélő külföldiek közreműködésével.

  50. 52. Uldin
    Pont úgy mint az Ukrán Majdanon. Csak egy kicsit nagyobb rendezésben (több városban egy időben).
    Benne volt a KGB-től kezdve, folytatva a Cicával és bezárva egynéhány KGST ország szolgálatával, mindenki.
    Nem véletlen, hogy miket mondott Cseauseszkú a megrendezett tárgyalásán.

  51. 53-54. Zsolt, Bendegúz, nagyon jól látjátok. Sajnos így volt és, mint tudjuk „a tények makacs dolgok”!

    A hozzászólóknak:
    Ezért szerintem nem azon kell véleményeket ütköztetni, hogy ki ütött először ebben a háborúban, ki a jó/rossz fiú? Egyik sem „jobb a Deákné vásznánál”! Hanem arra kell fókuszálnunk (amit sokan tesznek egyébként a hozzászólók közül), hogy mire számíthatunk, mire kell nekünk felkészülni, és hogyan tudjuk elkerülni a legrosszabb következményeket, vagy a legkisebb veszteségekkel átvészelni a közelgő viharokat.

  52. 51 – Z Próféta

    „Ha lett volna érve akkor megcáfol egy állítást.”

    Igen?
    Ha van egy állítás, ami nem illik a világképedbe, akkor – nem egy alkalommal történt már meg itt a blogon – rámondod, hogy „Fidesz propaganda” vagy hasonló marhaságot.
    Konkrétan ilyen eset volt az, amikor a svéd helyzetet értékelve más fórumozók és jómagam is állítottam és linkekkel bizonyítottunk dolgokat, hogy nem igaz, amiket te itt irkálsz.
    Amikor a France24 vagy jelenlegi svéd kormányfő állításával lettél konfrontálva, akkor is csak kussoltál.

    És ez csak egy eset a sok közül.

    Úgyhogy ne gyere itt a vitakultúrával meg érvekkel, amelyeket mások nem tudnak megcáfolni. Állításaid túlnyomó része minden színvonalat nélkülöző, bugyuta, ócska propaganda, amit a szajha médiából veszel át, mint egy papagáj. Sehol sem vagy Jövőnk fórumtárs színvonalától; ennek fényében az ő fenti reakcióját én diplomatikusnak nevezném.

    Hozzászólásaiddal itt sokat rontasz e fórum átlagszínvonalán.
    Ez az igazság. Tudom, hogy fáj, de akkor is ez van!

    A vitakultúra körüli kérdések meg Tibor bá´ hatáskörébe tartoznak ezen a helyen; szerintem ő is tisztában van vele, hogy mi a nagy helyzet, ha például összehasonlít téged és Jövőnk fórumtársat, a ti hozzászólásaitok minőségét! A különbség nem kicsi, s szerintem nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel.

    A kijevi fáklyásmenetek és az ukránok náci kultuszát érintő linkelt anyagokra is csak a homokba dugod a fejed, mintha ezzel semmissé tehetnéd a kemény tényeket! Fogadd csak el: te ezekkel vagy, ezeket mentegeted! Így van? Bizony így!

    Most mehetsz a tükörbe nézni! De előtte vedd fel hozzá a barna ingedet!

    „IGNORE ON” – ezzel nem tudsz elfutni a tények elől, mint egy durcás, sértődött ovis…

    Engem nem zavarsz, bármilyen baromságot is írsz ide, én a szólásszabadság mellett vagyok! Csak ne pózolj itt a nagy humanista, entellektüel pózban, mert hamis a baba, de nagyon!

  53. 57 – Z Próféta

    Valahogy majd túlélem! 🙂

  54. 57 – Z Próféta és mindenki más

    Nyugodtan beírhatod a YouTube-ba azt, hogy „Terror in Sweden” vagy „Terror attack in Sweden” és lehet számolni, hogy mennyi videohírt dob fel a rendszer!

    Illetve cikkeket, ha a Google-ba írsz be valami hasonlót.

    Tudom, tudom, ez is Fidesz propaganda!

    … vagy már nem is tudom, lehet, hogy van valami ebben a dologban, de akkor is a Fidesz a hibás! Megrontotta Svédországot! A rontást a svéd popkultúrán keresztül küldte rá a szegény svédekre! Rohadékok! 🙂

    http://www.youtube.com/watch?v=fWqu0B1IBXA

  55. Tibor’ bá

    Kérlek hogy a kéretlen udvarlómat mérsékelt zaklatásra vedd rá.
    Van egy nemzetközi statisztika az európai országokban elkövetett gyilkosságokról. A háború előtti)
    A 10 es lista 10 ezer főre vetített:
    1. Oroszország
    2. Ukrajna
    5. Magyarország

    az első 10.ben nincs benne Svédország.
    Számtalanszor jártam/jártunk Svédországban.
    Gyerekeim évek óta kint élnek.

    Svédország minden paraméterben ami létezik boldogságindextől a mediánbérekig jobb, nem csak fideszmagyatországtól, és itt zaklat kéretlenül a bullshittel egy „kéretlen udvarlóm”.
    Hetente ölnek meg itthon családi körben nőket, 300-400 ezer/év a családon belüli erőszak. Fényévekkel több mint mint svédországban. Nem írtuk alá az isztambuli egyezményt, és homárzabáló Orbán sem emeli fel a szavát, hisz az asszony verve jó…
    És a szajhamédiával kérkedve mutogatunk a svédekre?
    Biztos bennem a hiba.

  56. 57 – Z Próféta

    Sajnos, ez is csak a szajha BBC riportja Svédországból, de ha csak ez a baj, tudok hozni igazán cifra híreket az alternatív médiából is, amelyek bemutatják, hogy milyen bombasztikus hely is sok tekintetben Svédország!

    http://www.youtube.com/watch?v=dzeb92-rPwI

    (Sajnos csak angolul, de angol felirat van).

  57. ON
    Himarsokkal lesz feldobva az ünnep:

    36 órás tűzszünetet rendelt el az orosz elnök az ortodox karácsony idejére. Erre tett javaslatot előtte az orosz ortodox egyház feje, Kiril pátriárka is,a javaslatot Volodimir Zelenszkij tanácsadója, Mihajlo Podoljak elutasította.

  58. ON

    Amit utána olyan orosz csapás követ – ha meglépik -, hogy az ukrik azt sem tudják majd merre vannak arccal előre… és az erőszak spirál szépen pörög egyre gyorsabban egyre beljebb…

    Mindeközben kevesen veszik észre, mi is történik stratégiai nukleáris triád kapcsán… ICBM tesztek terén az oroszok évek óta „edzettebbek”, az SSBN járőrözések terén Amerika évek óta (2019-ig van pontosabb adat) egyre silányabb… míg mindkettő stratégiai légiereje terén tette a dolgát. Ellenben most az orosz stratégiai bombázók rendre és sűrűn szállnak fel, gépenként 10 Kh-101-es ALCM robotrepülővel, ami csak a robbanófej terén tér el a nukleáris Kh-102-estől… és olyan formában vannak, mint egy élsportoló az olimpia nyitónapján, míg a másik oldal sehun. Aztán egy nap indulnak megint az ALCM-ek csak nem a 101-esek…

  59. Holnap kiderül.
    De a vallás mögé bújni szánalmas orosz ürügy, látván a lerombolt kifosztott ukrán templomokat.
    Az ukránok lőni fognak mint a bélmosó. Szerintem. Így az oroszok is.

  60. 23.Zsolt: Nem csak emlékszem az akkori linkre, de el is mentettem az oldalt! Számomra nagyon elgondolkodtató volt. Mint már máskor is említettem, a politika (+gazdasági és katonai vonatkozásai) nagyon kiesnek érdeklődésemből, így tájékozatlan is vagyok e téren. Ezért lehet, hogy kezdetben nem is értettem, mikor Putyin nácitlanításról beszélt, illetve valami háborús indok propagandának véltem. Persze azt azért tudtam, hogy Kárpátalján szivatják a magyarokat, személyesen is láttam, hogy a vereckei emlékmű kicsit össze van kalapálva meg festékezve, de ezt azért azt nem nevezném nácizmusnak, ha néhány kopasz horogkeresztet rajzol, meg kart lendít.
    Azt azonban el kell ismernem, hogy pl. nálunk a „futbalhuligánok” nem szoktak szobrot emelni meg sugárutat elnevezni Szálasi tiszteletére,és más hasonszőrüek nincsenek is benne a köztudatban. Nekem új volt, hogy Ukrajnában az ilyen szélsőséges nacionalizmus az állami ideológia szintjére kellett emelkedjen.

    De a nyugati támogatóknak nem lehetett új sem évekkel ezelőtt, sem most, hogy mit támogatnak!!! Aki pedig e mellé áll, a felépítésében is részt vehet. Erősen kell akarni ahhoz, hogy a világháború alatti ukránok által elkövetett orosz, lengyel, zsidó népirtások tiszteletre méltóak legyenek.

    Persze ez csak egy naív laikus vélemény. Még tájékozatlanabb lennék ha itt nem „tolnálok a pofámba”, amit ezúton is köszönök. 🙂
    Azt a linket
    https://forward.com/news/462916/nazi-collaborator-monuments-in-ukraine/
    ha néha másnak is megmutattam, általában nekik is új volt.

  61. 67 ezzel mit szeretnél bizonyítani?
    Mert az egyik 2017-es, ott hazánk 1,6 Románia 1,5 per 100.000 lakos, a másik 2020-as és ott a román adat rosszabb. Ha még mindig Románia. Az osztrák adat idén biztosan rosszabb lesz, mert kábé tíz gyikkosság történt karácsonyi hét óta; mind migráns elkövető.

  62. A Himars-ra, Patriot-ra…stb. a válasz a Zirkon lesz?

    Az ortodox karácsony megtörésére lesz válasz?

  63. 68

    Semmit, hiszen ezek tények, amiket mindenki úgy magyarázza ahogy akarja. (évente változnak a számok)
    De ebből a „nyomorult svéd helyzetet” levezetni, szándékos torzítás.
    A svéd gyilkossági arányok mindig az európai átlag alatt vannak.
    Ráadásul az emberölés és a gyilkosság elkülönítése sem egységes.
    Olyan ez mint ahogy őszintén rettegett Lázár a bűnöző Bécsben
    A Svédek bokánköpésére sem vagyunk képesek létra nélkül. Még hazugságok árán sem.

  64. 70 – Z Próféta

    Legközelebbi svéd utad alkalmával kérlek, hogy keresd fel a stocholmi miniszterelnöki hivatalt és sürgősen kérj egy találkozót Ulf Kristersson miniszterelnök úrral, mert láthatóan teljesen félre van tájékozódva és nem igazán tudja, hogy mi folyik az országában a belbiztonságot érintő kérdéskörben.

    De te majd helyreteszed a dolgokat és a legközelebbi Karácsonykor majd nem fog olyan marhaságokat beszélni, mint most decemberben!

    Előre is köszönet szíves közbenjárásodért ez ügyben!

    https://thepostedia.com/world/117544.html

  65. Tibor’bá
    Off
    A kényszeres udvarlómmal kérlek egyeztess. Nem vagyok vevő a férfiszerelemre. Hagyományőrző vagyok.

    On

  66. 69. János
    Szerintem az ukránok nem fogják megtörni az ortodox karácsonyi tűzszünetet, egyrészt az ukránok nagy része is ortodox keresztény, másrészt a tanácsadóik sem engedik, mert az rossz PR lenne.

    A válasz a Patriot/Himars rendszerekre már megtörtént, nagyjából akkor, amikor Geraszimov mellé/alá került Szurovikin közvetlenül. Ez azt jelenti, hogy nem állnak meg, hogy meddig nem, az attól függ, hogy mit lép az USA az ukránokon keresztül.

    1. Amennyiben az oroszok teljesen elfoglalják mind a négy régiót (vagy legalábbis a keleti kettőt), abban az esetben úgy vélem, hogy hajlandóak lennének tárgyalni az akkori status quo szerint, kivonulni sohasem fognak. Ezért véleményem szerint minden további történés az USA-tól függ, ha érdekei úgy kívánják, akkor elfogadtatja ezt az ideiglenes békekötést az ukránokkal. Egy időre nyugalom lehet. Ez a legjobb forgatókönyv.

    2. Ha az USA nem tágít, akkor egyre nagyobb eszkalációkra számíthatunk, tömegpusztító fegyverek használatára, illetve „atrocitásokra” más országok területén. A többi következményt mindenki kitalálhatja. Ez a legrosszabb forgatókönyv.

    3. Az ukránok kiverik az oroszokat/oroszok feladják a négy régiót. Ennek az esélye nagyjából nulla, vagyis ez a legvalószínűtlenebb forgatókönyv.

    Az orosz döntéshozatal hasonlít a tankhajók vezetésére, az irányváltásnál az eltekert kormány után jelentős ideig kell várni arra, hogy a fordulás megkezdődjön, illetve, ha nem kezdik el a fékezést időben, akkor nem csak a kikötőt amortizálják le, hanem a távolabbi épületekben, utakban is keletkeznek károk. Nem fognak megállni és nem fogják feladni. Ha elfogy a lőszer (nem fogy el) akkor akármiből is de gyártani fognak, az emberanyag meg rendelkezésre áll, mint tudjuk „sokan vannak, mint az oroszok”.
    Anélkül, hogy minősíteném, hogy ki kezdte, miért kezdte a konfliktust, azt próbálom fejtegetni, hogy hogyan alakulhat és milyen hatásokra kell nekünk számítani. Sajnos annak a valószínűsége, hogy nyugvópontra jut és minden marad (számunkra) a régiben, elég csekély. Legjobb esetben hazánk nem lesz hadszíntér. Lengyelország és Románia már nem ilyen szerencsés, de „a remény hal meg utoljára”.

  67. 72 – Z Próféta

    Akkor ezt vegyem úgy, hogy kibújt a homofób szög a náci zsákból?! 🙂

    De Ulf-al azért beszélsz, ugye? Fény kell szegénynek a svéd belbiztonság sötét, alternatív alagútjában!

  68. 70. Z Próféta

    „A Svédek bokánköpésére sem vagyunk képesek létra nélkül. ”

    Számomra nagyon nem szimpatikus, ha valaki a saját nemzetét ócsárolja. Az meg főleg nem, ha a nem tiszteli hazája kultúráját/néplelkét, míg közben másokét piedesztálra emeli. Természetesen el kell ismerni, ha valaki jobb valamiben és nem árt tőle tanulni.
    A közbiztonság/gyilkosságok témájában degradáltál le minket, ehhez kívánok hozzászólni és egy kicsit megvilágítani számodra, hogy hibás a következtetésed, és helytelen az a véleményed, hogy mi magyarok alávalóbbak vagyunk, több a bűnöző nálunk, több a bűncselekmény mint más, általad példának tekintett országban, mint Svédországban például.
    1. A rendszerváltozásig kb. 10-12 gyilkosság történt hazánkban évente és ebből 10-11 elkövető elő lett állítva.
    2. A gyilkosságok száma 2020-ra 78-ra esett a 2010-es 178-ról. Hazánkban a gyilkosokat rendszerint az elkövetés után pár órával, vagy esetleg néhány nappal el is fogják.

    Svédország és Magyarország a középmezőnyben.

    3. A rablások száma, 100 ezer lakosra, Svédország 90 és Magyarország 10.

    4. Biztos emlékszel még a történelmi tanulmányaidra, hogy a keresztes hadjáratok egyik útvonala a 11.század végétől hazánkon keresztül haladt át, ezen átvonuló seregeket időnként a királyainknak meg kellet rendszabályozni, illetve „védőőrizet” biztosításával kísérték át a őket Magyarországon. Természetesen a hercegek, világi-, egyházi méltóságok hetekig pihentek várainkban. Ők írják le, hogy: „Drága Jó Istenünk, miért ezeknek a barbár magyaroknak adtad ezt a gyönyörű és gazdag országot, ahol a vizek háromnegyede vízből, negyede pedig halból áll, az erdők tele vannak vadakkal, a városaik, falvaik tiszták, és biztonság van, itt nincsenek rablók, tolvajok, haramiák.” nem úgy, mint akkor más országokban.

    5. Börtönök egyáltalán nem léteztek nálunk, mert nem volt rájuk szükség. Csak a török időszakban kellett azoknak a foglyoknak a leginkább csak éjszakai bezárásával foglalkozni, akikért még a családjuk nem küldte meg a váltságdíjat. A börtönök kialakulása a Habsburg ellenes harcaink idejére tehető, ahol leginkább a „renitens” magyarok voltak fogvatartva.

    6. Ráadás, egy kis higiéniai visszatekintés. 9. századi bizánci források leltár szerűen leírják, hogyha a császár útnak indul, akkor milyen felszerelést kell számára biztosítani. Ebben a listában szerepel, hogy egy türk (magyar) fürdőt, tiszta csergével is be kell készíteni, hogy a császár tudjon tisztálkodni az utazása során. Vagyis őseink tisztálkodtak. (Biztos tudod, de megemlítem, hogy a bizánciak türköknek hívtak minket, még a keresztény I.István királyunk is úgy zárta a leveleit, hogy Én István, Turkia királya). Ebben az időben a svédek (vikingek/varégok) a hajóikon egy közös tálba köptek bele, fújták bele az orrukat egymás után, ők akkor így tisztálkodtak.

  69. Tibor bá,

    a két link miatt spam-nak minősíti a rendszer a 75. hozzászólásomat.

    emailben átküldtem, köszi.

  70. 73
    „Legjobb esetben hazánk nem lesz hadszíntér. ”

    Arra már én is gondoltam csak így elméleti szinten hogy tényleg mi lenne ha nem atomháború irányába sodródna el a dolog hanem kiterjedne a háború az izgalom fokozásáért először csak pl. Romániára mondjuk egy fél évig .Akkor már agyonizgulnánk magunkat hogy továbbterjed e.Mondjuk utána továbbterjedne egy konvencionális háboróúMagyarországra is az komoly lenne.Újra tankok lennének Magyarországon a 45 fokos melegben bujkálnánk a határban a kiszáradt kukuricamezőkön 😀 Meg porig rombolnák a nagyobb építményeket. Alapvetően kicsi az esély erre de sosem tudni,
    Amúgy meg tegnap az egyik orosz tábornok a hátából kioperált gránátdarabot elküldte Macron francia elnöknek hogyköszöni szépen a háborús bűnöket(ugye a franciákis küldtek valami cuccokat ) , de még meg lesz torolva vagy valami ilyesmit mondott.Lehet az oroszok titokban most még gőzerővel csinálnak párezer tankot és nemsokára indul a villámtámadás egy pár országra aki beavatkozott? Mondjuk nem hinném hogy konvencionálisan megtámadna Nato országot de sose lehet tudni 😀

  71. Egyáltalán nem biztos, hogy aki távol tartja magát egy konfliktustól nem őt támadják a vitázó felek.
    A rendszerváltás utáni időkben sok autó robbantás volt. Nem az érintett autókereskedést vagy bandavezér autóját robbantották fel, hanem egy a közelben parkoló vétlenét.
    Figyelmeztetésként. Nem mindig az van biztonságban, aki ki akar maradni a buliból. Az egyedülálló pont alkalmas példa statuálására.
    Elszigetelődtünk az EU-ban, már gyakorolják is rajtunk a pénzelvonást.

  72. Egyáltalán nem biztos, hogy aki távol tartja magát egy konfliktustól nem őt támadják a vitázó felek.
    A rendszerváltás utáni időkben sok autó robbantás volt. Nem az érintett autókereskedést vagy bandavezér autóját robbantották fel, hanem egy a közelben parkoló vétlenét.
    Figyelmeztetésként. Nem mindig az van biztonságban, aki ki akar maradni a buliból. Az egyedülálló pont alkalmas példa statuálására.
    Elszigetelődtünk az EU-ban, már gyakorolják is rajtunk a pénzelvonást.

  73. 77 – andrew:
    Ne szopd be az atlantista propagandát. Putyin nem akar terjeszkedni, Putyin csak biztonságot akar Oroszország részére. Hagyják őket kereskedni. Annyi ásványi kincs mellett nem kell nekik amerikai módra lopni másoktól.

  74. Tibor ‘bá

    A nemterjeszkedést miként szolgálja a Krím majd további 4 tartomány annektálása, és a „nemháborúcsakhadgyakorlat”?

    A bünüldözés axiomája: sosem az elkövető feltételezhető szándékából kell kiindulni, hanem mindig a tényekből, a megvalósult magatartásból kell következtetni arra, mi volt a szándék.

  75. 80 – Z.P.
    2014-ben Kelet Ukrajna rimánkodott Putyinnak, hogy fogadja őket be. Nem tette. Ezt követve Zelenszkij lövette őket 8 éven keresztül. Ezeket te is tudod. Akkor miről beszélsz? Szögezzük le, hogy te nem ismereteket terjesztesz, hanem egyértelmű atlantista propagandát. Erre viszont itt nincs szükség. Hogy még mindig itt vagy, azt Zsoltnak köszönheted. De ha ezt folytatod, napjaid meg vannak számlálva.

  76. Tibor’ bá
    A hozzászólásom melyik tényállítása valótlan, azaz propaganda, vagy valótlanság?
    A kérdőjeles kérdésemben foglaltak, vagy az az utáni axióma?
    Nem indulatokat akarok gerjeszteni, csak kérdeztem.

    Kerülni akarok bármi olyat amit tények és/vagy adatok nem támasztanak alá.
    Ha egy éremnek legalább két oldala van, akkor miért nem szabad mindkettőt megnézni?
    Nem vagyok híve az orosz agressziónak. Ez tény. Ez bűn?

  77. 81. Nem Kelet-Ukrajna rimánkodott, hanem az odaültetett orosz báb helyi vezetők.

  78. 80. Elvileg elmenni egész a Dnyeperig lenne a legtöbb értelme, Kijevet peddig kettészakítani. Egész jó, nehezen áttörhető természetes határvonalat képezne Oroszország nyugati határának megerősítésére. Másképp ha az ukránokat hagyták volna, védelmi szempontból egy teljesen nyitott kapu maradt volna az a rész orosz szemszögből hát hogy nem lehet azt felfogni, más opció nem maradt. Moralizálgatni pedig lehet orrvérzésig, egy kutya az egész banda, úgyis annak lesz igaza a végén aki győz.

  79. András
    „Ne szopd be az atlantista propagandát. Putyin nem akar terjeszkedni, Putyin csak biztonságot akar Oroszország részére.”

    Az biztos, hogy a győztesnek igaza lesz.
    Ez azonban megnyerhetetlennek néz ki. Jelenleg.
    Addig fog legalább tartani, amíg Putyin marad a cár. Szerintem. Igaz, hogy nem én látok át a szitán legjobban.

  80. Z Próféta
    Mikor nem minden tényt vesztek figyelembe. Az oroszok támadtak ukrajnára és harcolnak ukránföldön. Ez a sarkos meglátásotok.
    Egy szituáció rideg története.
    Az áldozat bement az épületbe, majd elkábították és elvágták a torkát. Ez a lecsupaszított cselekmény, épp mint mikor úgy adjátok elő, hogy az orosz katonák bevonultak ukrajnába.
    A történet kibontva. Egy korházba ment be az emberünk, ott az orvos elaltatta és gégemetszéssel megmentette az életét. Ha belelátunka részletekbe mindjárt ellenkező előjelűvé válik a történet.
    Ukrajnában élő milliók a puccsal hatalomra került kormányt nem fogadták el, ezért saját kezükbe vették sorsukat. De mert az önrendelkezés a nyugat szerint nem illet meg mindenkit, lásd Koszovót igen és ukrajnai rezsim mellé állt, ezért az oroszoktól kértek segítséget. A Minkszki egyezmény garantálta volna az önredelkezést, de mint tudjuk, ez átverés volt.

  81. 83:
    1998-ban hetekig alkalmaztam 3 kárpátaljai melóst házépítésre. Kettő magyar anyanyelvű volt. A harmadiknak a felesége volt magyar, azért volt ott, de erősen törte a magyart, amit itt tanult meg, munkavállalás közben. Amikor rákérdeztem, vérig volt sértve, hogy ukránnak tekintem, mert ő orosz volt, nem ukrán. Szerinte az ukránok másodrendű emberek voltak. Csak azért volt Ukrajnában, mert a felesége ott élt. – Nem tudom elképzelni, hogy csak néhány odaültetett vezető akart volna csatlakozni az orosz federációhoz. Na és a dombaszi szabad csapatok? Azok is mind odaültetett orosz, akik 8 éven át álltak ellen az ukránoknak?

  82. 86. Károly

    Ukrajna kiválását és területi integritását nem csak az 3gész világ, hanem még Oroszország is elfogadta, sőt Oroszország még szavatolta is, az atomhatalmak egyikeként.

    Az ukrán választásról:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/2019-es_ukrajnai_elnökválasztás

    Ma meg orosz anyanyelvű ukránok is harcolnak oroszok ellen, orosznak „átsorolt” Donyeck, Luhanszk, Zaporizsja és Herszon megyében is.
    Amit az oroszok a tűzszüneti javaslatukban meg ukrajnának neveznek.
    Mindenesetre elgondolkoztató.
    A háború jellemzően parancsra indul.
    Erre is parancsot adott valaki az orosz armadának.

    Van aki szerint Biden, van aki szerint ukrán bohóc, van aki szerint Putyin indította a „különleges hadműveleteket”.
    Az ideírók is számos verziót tartanak lehetségesnek.

    Én meg egy megerősítő covid vakcinán gondolkozom. Atomcsapás előtt vagy utána hatásosabb?

  83. 77. andrew

    Ha Putyin nem áruló, akkor valószínű, hogy egy nagy háborúra készül az orosz, amibe a majd a legyőzött, de tovább nem alázott (sőt nemzeti identitásában, egészséges mértékig elismert) ukránok is részt vesznek.

    És igen, az első csapásirányok Lo. és Ro. lesz.
    Lo. ki fog tartani, amíg tud, Ro. kérdéses (kiugrása nem lesz könnyű, mert a nemrég oda telepített több tízezres nyugati katonai erők ebben jelentős akadályt jelentenek). Azonban, ha átállna Ro., akkor már mi leszünk a következő csapásirány. Ez csak azzal kerülhető el, ha megelőznénk a románokat (amilyen balfaxok vagyunk, ennek kicsi az esélye).
    Egyben reménykedhetünk, nevezetesen, hogy az orosz – tekintettel a mostani oroszbarát viselkedésünkre – nem az ukránokat küldi ránk, hanem ő maga jön ide. Habár ez a lépés számára nem praktikus, mivel az ukránoknak esünk útba/kézügybe, az orosznak inkább a Baltik és Lo. Ha azonban az ukránokat kapnánk, nem hiszem, hogy azok jó szívvel viseltetnének majd irántunk.

    Hogy mi utal a nagy nyugat elleni készülődésre?
    Pl. ezek:
    1. Az orosz a korszerű hadi technikáját kíméli, eddig csak a 40-50 technikát égette a fronton,
    2. azonban az új eszközöket szép lassan a nyugati határára felsorakoztatta (pl. FOo. területére),
    3. az ukrán tűzben edzi a kardját, azaz a hadseregét (mi meg itt az EU-ban a 78. gender elfogadásán vitatkozunk, meg, hogy szülhetnek a férfiak is?),
    4. azért nem győzte le eddig Ukrajnát, mert ez nem a végső célja (ha eljön az idő, akkor lezárja hamar az ukrán ügyet), egyelőre használja az előállt helyzetet, ti. a terepen élőben kiismeri a NATO technikáját és katonai vezetési módszereit,
    5. tömeg hadsereget épít, mert az továbbra sem vesztette el szerepét, ugyanis több ezer tankot plusz több száz ezer katonát nem lehet preciziózgatva megállítani (ahogy a NATO eddig ezt képzelte),
    6. az USA pedig az EU projekt helyett Európa értékeinek Amerikába történő átmenekítését kezdte meg (ami még nem látszik, egyelőre csak az előkészületi szakban tart). Mivel az EU projekt nem úgy jött össze, ahogy az USA tervezte, vagyis Európa, ha politikailag nem is,de gazdaságilag kicsúszott a markából és a fejére nőtt, ezért jobb neki egy riválissal kevesebb, akár annak az árán is, hogy elengedi az öreg kontinens kezét.

    És persze mondhatjuk, hogy nincs a fentieknek realitása, mert a NATO megvéd. Hát, hogyne. Minden vágya az USA-nak elégni holmi K-Európai népekért. A másik opció számára, amint már írtam, hogy átmenti a családi ezüstöt (ipart, tudást, szakembereket) az óceánon túlra és majd 50 év múlva megerősödve visszatér. Szerintetek melyiket választja?

    Nehogy komolyan vegyétek amit írtam?!
    A leírtaknak semmi köze a valósághoz az egész csak egy fantasztikus irodalomba illő, közel 0 valószínűségű felvetés, ami akár be is teljesülhet a jövőben, de az akkor már csakis a tiszta véletlen műve lesz.

  84. 89. Bendegúz

    Az eszmefuttatásod folytatva, ha a nagy gebasz bekövetkezik, akkor az oroszok irányunkban való jelenkori jóindulatát felül fogja írni a logika, ahogy említed, az ukránokra lesz bízva/hagyva, és ők zokszó nélkül ledarálnának minket. Szerintem, amint forróvá válik a talaj, azonnal ki kell nyilvánítani semlegességünket, ha időben lépünk segíthet.
    Az analógiánál maradva 1989. Karácsonyán sem a magyar honvédség védte a magyar/román határt, mert nem volt olyan erő, amit oda lehetett volna küldeni. Pedig akkor még sorállomány is létezett.

  85. Z. Próféta: Olyan, hogy orosz anyanyelvū ukrán, NINCS. Ahogy magyar anyanyelvū szlovák sincs. Ha besoroznak egy hadseregbe, nem gondolkodsz azon hangosan, hogy milyen nemzetiségū vagy, mert ha sokat hangoztatod, eltalál egy golyó.
    Úgy beszélsz, mint aki nem volt katona.
    Az erõszakszervezet tagja nem gondolkodik, hanem parancsot teljesít. Ha parancsot kap, lelövi az anyját is…

  86. 91. Én nem lennék ebben olyan biztos. Sokak számára eljöhet egy olyan pont, amikor az anyaország annyira durván lejáratja magát, olyan mélyre süllyed erkölcsileg, hogy inkább szakít a születési identitásával.

    Én találkoztam Erdélyben tökéletes magyarsággal beszélő emberrel, aki románnak vallotta magát, például.

  87. 89 – Bendegúz

    Az ukrajnai konfliktus végkimenetére még az is hatással lehet, hogy milyen eseménysorozat és milyen időben következik be az amerikai-kínai viszonyban Tajvan kapcsán. Az mai status quo ugyanis talán a legkevésbé reális lehetőség e tekintetben.

    Elérkezhet egy olyan pont, amikor az amerikaiak lesznek jóval inkább motiváltabbak, hogy lezárják az „ukrán fejezetet”, s hogy Kínára koncentrálhassanak. Európának jól jönne, hogy ha az amcsik úgy gondolnák, hogy egy teljesen alárendelt, de totálisan leharcolt öreg kontinens mégsem a legjobb változat az ő szempontjukból sem, de az látszik, hogy jelenleg (még) nem így gondolkodnak. Talán el sem jutnak soha eddig a pontig.

    Egy biztosnak látszik: az idő nem igazán az USA-nak illetve a Nyugatnak dolgozik. Az idő pedig egy nagyon fontos szövetséges lehet egy-egy konfliktusban az egyik vagy másik félnek, sok minden miatt. S hogy az oroszok a harctéren nem veszik sietősre a figurát, az nagyon látszik. Sokan ezt szimplán a gyengeség jelének vélik, de igazából stratégiai gondolkodás van e mögött. És tartalékolás egy rosszabb forgatókönyvre, ahogy te is írtad. Ez nem zárja ki azt, hogy hibákat is elkövethettek az oroszok egy-egy helyzetben az ukrán harctéren, de ezekből ők általában szoktak tanulni.

    A világ változik, nem babra megy a játék! Ukrajna jelenleg csak egy bab… Itt kontinensek és nagyhatalmak további sorsáról, lehetőségeikről szól a történet és még sok minden másról is.

  88. 91. Infos
    az orosz anyanyelvű ukránokról:

    Nem értünk egyet, álláspontomat a 2001- es Ukrán népszámláláskor felvett önbevallás talán igazolhatja:

    A nemzetiségi hovatartozás nem tükrözi pontosan a nyelvi viszonyokat, mert például míg a magukat ukrán nemzetiségűnek vallók 15 százaléka (5,6 millió fő) nyilatkozott úgy, hogy anyanyelve nem az ukrán, hanem az orosz, addig az orosz nemzetiségűeknek csupán 4 százaléka (0,33 millió fő) deklarálta anyanyelvének az ukránt.

    bővebben itt, a holodomoros időszak is része:
    https://epa.oszk.hu/00400/00462/00048/1888.htm

  89. Z. Próféta: Tehát, szerinted ha egy légy sáskának mondja magát, attól õ sáska lesz… Definiálnád nekem a nemzetiséget? Kevered a nemzeti hovatartozást a nemzetiségi hovatartozással.

    Aki kiszuahéli nemzetiségûnek vallja magát, az attól olyan, hogy az az anyanyelve. Se állama, se földje, csak az anyanyelve van neki…

  90. 95. infos

    A racionális vitának vannak keretei. Maradnék ezen kereteken belül.

    A szalmabábérvelésed ezen kívül van. Nézz utána, hogy mi ennek az érvelési hibának az ismertetőjegye. Ne alkalmazd nyilvánosan. Sokan felismerik.
    Az orosz anyanyelvű ukránokról van adat.
    Olvasd végig a linket. Számodra lesz ott más újdonság is Ukrajnáról.
    Tökmindegy hogy én vagy te mit tartasz „nemzetiségnek” mert ez egy terminus
    technikus.

    az amit az ukrán népszámláláson önmagukról több millióan állítottak, számomra többet nyom a l latba mint az hogy erről te mit „hiszel”…

  91. 89 Bendegúz
    Abban az esetben, amit leírtál, nem valószínű, hogy az oroszok átjönnének a Kárpátokon, mert felesleges. Nehezen átjárható, tehát nekik is természetes határvonal. Ez nem igaz a Kelet-európai síkságra és Moldvára. Ma már csak addig érdemes terjeszkedni, amennyit a biztonság megkíván. Egy megszállás drága, a kívánt célt olcsóbban is el lehet érni.
    Sajnos mára oda jutottunk, hogy az aláírt papírok semmit sem érnek.

    Egy másik téma, hogy a németek és a japánok felfegyverzése mit okozhat? Az előbbi semmit, ott a népességcsere már megtette a hatását. A japánok érdekesebbek, talán megpróbálják ráuszítani őket megint a kínaiakra, hogy ők legyenek az ottani ukránok? Ez azért eléggé rizikós, fordítva is elsülhet.

    Az ukrán népszámlálás (meg a hasonlók is) is irányított, a ruszinok minek számítanak? A Szovjetunióban orosznak, Ukrajnában ukránnak, Magyarországon ruszinnak??

  92. 89. Z Próféta
    Az is benne volt az egyezményben, hogy megpuccsolják majd az oroszbarát kormányt hathatós nyugati segítséggel, majd elkezdik üldözni azt a néhány millió orosz nemzetiségű ukrán polgárt és mikor a nép egy jelentős része nem fogadja el az erőszakkal hatalomra került vezetést, a szakadárokat, akik döntően orosz nemzetiságűek az ukrán tüzérség szabadon lőheti és ekkor sem avatkozik be Oroszország?
    Amúgy pont erre volt a Minszki egyezmény. A szakadár területek Ukrajna részei maradnak, de autonómiát kapnak. Na itt annyi történt, hogy az ukránok változó intenzitással lőtték a területet. Mint már tudjuk, az egyezmény is átverés volt. Épp, mint a Budapesten aláírt.
    Azon átsiklottál, hogy Koszovót simán kiszakították egy olyan országból annak ellenére, amit a világ összes állama elismert. Amit szabad jupiternek, nem szabad a kisökönek. A kisökör most jupiter szeretne lenni. Ahogy az események alakulnak, az is lesz.

  93. 100 Z Próféta
    Igen, a szokásos megoldás. Olyan nincs is, ők sem tudják, tehát majd mi besoroljuk a nekünk megfelelőbe őket. Ha meg ez nem tetszik nekik, akkor majd kapnak a pofájukra, hiszen mi csak jót akarunk (nekik), de ha ők ezt nem méltányolják, akkor megérdemlik. 🙂

  94. 94. Zsolt

    Egyértelmű, hogy Kína az elsődleges célpont.
    Erről beszélnek már nyíltan is USA stratégák. Azonban Kínát csak úgy lehet legyőzni, ha körbe tudják zárni, ahhoz pedig kell a medve bőre is. Csak a tengerről blokádolni nem lehet, mert a szárzafőldön át nyitott, plusz még korlátlan nyersanyag és energiahordozó jut be Oo.-ból hozzá.
    Szóval első lépés lenne a medve kiterítése, hogy aztán északról is lezárják Kínát. Egyelőre nem nagyon megy a történet, a medve még nem mutatja jelét hogy megdögleni méltóztatna. És ha ez még évekig tart, Kína túlontúl megerősödik. Ha idén nem fekszik ki Oo., az USA-nak le kell zárni az ukrán háborút és valamilyen egyezséget kell ajánlani a muszkának, különben oda lesz minden.
    Ahogy írtad, nincs több ideje nyugatnak és ami van az is vészesen fogy (ahogy nekünk Mohácsnál).
    Az alku tárgya, valószínű, hogy K-Európa nagyobb része lesz. Az USA-nak mindegy lesz csak szabaduljon az ukrán háborútól és ezzel bebiztosítsa a hátát. Nehogy véletlenül még itt is kirobbanjon egy újabb háború, mert két front azért már sok lenne neki is. Hogy aztán majd ha lerendezte Kínát, betartja-e az Oo. kötött egyezséget az más kérdés. Szerintem nem fogja és nekimegy a medvének is.
    Akkor aztán nem lesz Oo.-nak sem esélye.
    Ezt szem előtt tartva, Kína és Oo. együtt és egymásért ki kell álljanak.

    Az időtényezőről még annyit, hogy Putyin ezzel vágott vissza a nyugatnak amikor februárban nekiment Ukrajnának, ti. még kellett volna 3-4 év, hogy készen legyen a közel 90%-os hatásfokkal működő nukleáris pajzs.
    Hát, nem adta meg ezt az időt nekik.

    A több frontos háborúról pedig annyit, hogy attól még az USA is tart.
    Egy Irán, Kína és Oo. által indított K-Keleti, T-Keleti és K-Európai háborút nem tudna menedzselni a nyugat. Van is ebben a tárgyban egy jó kis cikk:
    https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/niall-ferguson-ha-amerika-nem-vigyáz-kirobbanthatja-a-harmadik-világháborút/ar-AA15V4D2?ocid=entnewsntp&cvid=3c90d0a70f1a42b088363ee0cde2f256
    Itt elég egyértelműen beszélnek az USA elit céljaikról és félelmeikről.
    Van benne egy megjegyzés: „fejlett algoritmikus hadviselési rendszerek erejének…”
    Szerintem ez valami hálózat alapú AI (MI) által irányított hadviselés lehet. Ami tény, hogy per pillanat, egy proxy háborúban prímán működik.
    Csak azt felejti el a tisztelt nyilatkozó, hogy ezek a rendszerek csak ilyen labortiszta környezetben működnek, amikor nem lődöz a primitív muszka az AWASC repülőkre és felderítő műholdakra. Egy III. Vh. esetén ezek az eszközök mennének elsőnek a levesbe, ugyanis nagy valószínűséggel mind az orosz, mind a kínai megkldené őket egy jó nagy adag EMP/HEMP hatással. Na az érdekes helyzetet teremtene. Lehetne szépen elővenni a hagyományos iránytűket, vezetékes telepített analóg rádiókat és dagasztania a sarat a lövészárokban, ahol nem lenne napi 3x étkezés, 10 fajta ételből válogatva (elképzelem, ahogy a 62.és 74. gender között ingadozó nyugati baka a hátán egy tekercs kábellel rohanva fekteti a vezetéket?).

    Még egyszer:
    Ezek a hipi szupi elektromos/digitális rendszerek addig fognak működni, amíg egy kúrva nagy elektromágneses vihar le nem nullázza őket. Ezt az orosz is nagyon jól tudja. Vajon a NATO miben bízik, hogy ennyire csak erre támaszkodik? Az orosz kínai jóindulatban, hogy a kedvükért békén hagyják a digitális játszóterüket, hadd öljék vele az orosz-kínai bakákat?

  95. 101. Kakukk

    Tegyél rendet.
    „A ruszinság történeti hátterét alapul véve sem a nép, sem a nyelv meghatározásánál nincs egyszerű dolgunk, mivel a kutatók és maguk a ruszin nemzetiség tagjai sem képviseltek/ képviselnek egységes álláspontot eredetükről, nyelvük hovatartozásáról.”

    Azonban ennél sokkal részletezőbb a publikáció, mert megkísérli.

    Az 1991 óta önálló Ukrajna nem ismeri el a ruszinokat nemzetiségként.
    Magyarországon az 1993/LXXVII. törvény óta tekintjük őket önálló nemzetiségnek.

  96. 103 Z Próféta
    A Magyar Királyságban (mert a többi, cseh, magyar, szovjet, ukrán csak epizód történelmi léptékkel mérve) éltek a legtovább, akkor fel sem merült, hogy maguk sem tudják, hogy kik. Érdekes módon, a fizetőeszköz Koronán is feltüntették a nyelvükön az értéket. De majd mi most megmondjuk nekik, mert az érdekünk úgy kívánja. Természetesen tudományos alapon..

  97. 100. Z Próféta
    Felfrissítettem ebbéli ismereteimet.
    Természetesen puccsról, nácizmusról, kissebbség gyilkolásáról nincs egy szó sem, de van más.
    Mint,
    USA /is/tiszteletben tartja Ukrajna függetlenségét és szuverenitását, tartózkodjanak a saját érdekeiknek alárendelt gazdasági kényszertől…. /pl. Biden fia tevékenysége/
    Ezt nem sikerült betartaniuk az amerikaiaknak.
    Koszovó mért lehet kivétel, kérdésre a válasz érdekel.
    Szíriában mit keres az amerikai hadsereg és az EU miért nem szankcionálja őket, mint az oroszokat. Egymillió nem európai halott nem ütötte át az ingerküszöböt?

  98. 98 – kakukk

    „A japánok érdekesebbek, talán megpróbálják ráuszítani őket megint a kínaiakra, hogy ők legyenek az ottani ukránok?”

    Nyilvánvaló, hogy a Nyugat keresi, hogy ki lehetne Kína „Ukrajnája”.

    India tűnik a Nyugat szempontjából a leginkább megfelelő jelöltnek, több benne a „lehetőség”, mint Japánban.
    Papíron. Szerintem az indiaiknak több eszük van, mint hogy bekapják ezt az újabb nyugati divide et impera horgot.

    A Russtrat alábbi, 2023. január 3.-i cikke is pontosan ezt a témát járja körül.

    https://russtrat.ru/news/3-yanvarya-2023-1344-11576?ysclid=lcktcf0y9g507494510

  99. 98. kakukk
    Az oroszok nem fognak átjönni a Kárpátokon, ha csak nem akarnak Olaszo.-ig menni. Egyébként nekem Huntington elmélete kezd kirajzolódni ebből az egész európai mizériából. Vagyis a civilizációs határ a nyugati és keleti kereszténység határán lesz (ebben az a rossz, hogy mi genderisztánba fogunk tartozni). Ez mindenkét tömbnek egy védhető határt ad, legalábbis itt felék a Kárpát vonalon. A nagy lengyel síkságon majd torlónak az erők.
    Moldva és Ro. keleti tartományai orosz érdekszférába mennek. Dobrodzsában létrejön a szláv korridor.
    Kérdés, hogy mennyit ad nekünk nyugat. Talán a Párciumot, azaz a Részeket na meg Kárpátalját. De ez a maximum. Erdélyt önűálló államnak szervezik. Ez a számunkra optimális felvonás. Rosszab esetben semmit nem kapunk, sőt…

    Japánról annyit, hogy nem fogják tudni Ukrajnának alakítani, ugyanis nincs közvetlen határa Kínával. Esetleg Vietnámot lehetne, de hát azok nem hülyék, jól ismerik az USA becsületét. India pedig aztán végképp nem esélyes. Keskeny határszakasz, semmi jelentős terület amiért megérné az USA-val paktumot kötni. Mongólia nem tényező, Kínának kb. egy hét elfoglalni – főleg ha az orosz is rábólint (rá fog!). Más pedig nem jöhet szóba. Esetleg Tajvan, de az nem lenne olyan tartós háború, ti. ott a lakósság egy jelentős része unió párti, na meg ott az USA-nak közvetlenül be kellene avatkoznia, és méghozzá egyedül (Japán és D-Korea biztos kifarolna – na jó Ausztrália belemenne). Vagyis Kína esetében nincs proxy lehetőség. Ott be kel állnia az USA-nak szűgyig. Nehéz lesz ez úgy, hogy egy Oo. proxy van a hátuk mögött és egy esetleges K-Keleti csatatér (pl. Szíria és Irak nekimegy az USA bázisoknak).
    Kína megtámadásának legbiztosabb jele, hogy kivonul az USA közel keletről. Ahogy tette az oroszok megtámadása előtt 2021 decemberében Afganisztánból.

  100. 107 Tajvan úgy uniópárti, hogy ők az „igazi Kína”, hozzájuk kéne csatlakozni a földrésznek. Erősen kétlem, hogy sok tajvani akarna Hongkong sorsára jutni.

  101. 107 – Bendegúz

    ” Egyébként nekem Huntington elmélete kezd kirajzolódni ebből az egész európai mizériából. Vagyis a civilizációs határ a nyugati és keleti kereszténység határán lesz (ebben az a rossz, hogy mi genderisztánba fogunk tartozni). Ez mindenkét tömbnek egy védhető határt ad, legalábbis itt felék a Kárpát vonalon. A nagy lengyel síkságon majd torlónak az erők.
    Moldva és Ro. keleti tartományai orosz érdekszférába mennek. Dobrodzsában létrejön a szláv korridor.”

    Tehát úgy érted, hogy a Balkán nagy része orosz érdekszférába kerül, a szerbek (a boszniaiakkal együtt), montenegróiak, bolgárok, észak-macedónok, sőt görögök is? Keleti keresztény vallás plusz erős oroszbarát közvélemény ezekben az országokban. Ez elég életszerű, természetesen ez a NATO és az EU eltűnését vagy zsugorodását jelenti automatikusan.

    Ezek természetesen spekulációk, senki sem tudja, hogy mi lesz a történet vége, tervek lehetnek (akár egyeztetett elképzelések is mondjuk Washington és Moszkva között is, bizonyos körökben, persze), de a sok változó miatt még a legjobban értesültek sem lehetnek biztosak a végkimenetben.

    Van olyan verzió is, hogy a kiindulási pont egy úgy Jaltánál Oroszország legnyugatibb határpontja lesz. Ez pedig a kalinyingrádi exklávé nyugati határa. Ezt a pontot kösd össze az országok határainak figyelembevételével – Lengyelország kivételével, mert ott félbe szakítja az országot! – az Adriai-tenger észak-nyugat partjával. A vonaltól keletre eső területek ebben a verzióban orosz érdekszféra, ami csak annyit jelent, hogy Moszkvával nem ellenséges rezsimek vannak hatalmon, akik normális módon kereskednek az oroszokkal. Megszálló csapatókról meg hasonlóról szó nincs.
    Ez a vonal egyébként figyelembe vesz olyan apróságokat is, hogy Szlovákia erős ruszofil közvéleménnyel rendelkezik, Csehország viszont kevésbé.
    Ahogy Szlovákiában kelet felé veszed az irányt, annál inkább oroszbarát a közvélemény és ez valahol igaz Lengyelország esetében is – furcsa módon nem a kelet-lengyel régiók a leginkább ruszofóbok, hanem éppen ellenkezőleg.
    A románok a legnagyobb szélkakasok és pillanatok alatt tudnak alkalmazkodni az új erőviszonyokhoz, a történelem ezt bizonyítja. Én úgy látom, hogy a lengyelek jóval könnyebben fanatizálhatóak, a románok jóval pragmatikusabbak, két nemzet, két külön sztori. Kis könnyedséggel illetve túlzással úgy is lehetne fogalmazni, hogy adott esetben nem Moldova fog Romániához csatlakozni, hanem Románia Moldovához. S itt inkább az eszmei szempontokra célzok, nem a területire.

    A lengyeleknek kell különösen észnél lenni, mert ha úgy adódik, a mostani szövetségeseik pillanatok alatt fogják őket lelökni a hídról és a végén még akár egy
    „lengyel Trianon” is kerekedhet a dologból! A lengyel-orosz ellentét mellett létezik egy lengyel-ukrán szembenállás is, amely könnyen eldurvulhat, ha Lengyelország meggondolatlanul cselekszik.

    Persze ez is csak egy újabb verzió a sok lehetőség között. Nem állítom, hogy így lesz, ahogy fent ezt leírtam, csak megosztottam ezt a gondolatmenetet.

    U.i. Csehországban is azért van rengeteg ruszofil illetve akik rühellik a jelenlegi nyugati eszement ideológiát; ők a fenti eszmefuttatást látva bizonyára tiltakoznának és azt mondanák, hogy Oroszország legnyugatibb része nem is Kalinyingrád, hanem Karlovy Vary. 🙂 … aki nem értené, ebben a nyugat-csehországi fürdővárosban masszívan jelen van az orosz tőke, a normális időkben mindig sok volt ott az orosz turista is.

  102. 109 Zsolt
    Ma már a nyugati rész sem egységes, ott is meghúzható egy határvonal. A legnyugatibb rész a népességcsere miatt átalakul (kérdés, milyen irányba), míg a középső sáv (az észtektől a horvátokig) eltérő irányba megy. Ezen a részen még jobban élnek a keresztyén hagyományok, a múltbéli tapasztalatok alapján nehezebben nyernek teret a nyugati kommunisztikus eszmék.
    Az EU egy másik hatalmi rendszer terméke, kérdés, hogy az újban mivé lesz.

  103. 111 – kakukk

    Ez igaz, Kelet-Németország (volt NDK) rettentően más mondjuk Észak-Rajna-Vesztfáliához képest (Berlin egy külön világ keleten), Dánia sem igazán Svédország és még van néhány ilyen példa.
    Máig sok tekintetben a legszembetűnőbb határvonal Európában a volt szovjet blokk országai és Nyugat-Európa között húzódik, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének jelentős különbségek akár Kelet-Közép Európa egyes országai, régiói illetve Nyugat-Európa országai és régiói között is, ahogy te is említetted.

    A Balkán népei még mindig túl karakánok, más-más felszínes előjellel, de ilyen szempontból mondjuk nincs különbség a horvátok és szerbek között, de nem csak róluk van szó. Nem csodálkoznék, ha egy újabb, nem kis csetepaté mértékű konfliktus éppen ebben a régióban lángolna fel újra. Lehet, hogy vannak, akik szerint a „balkáni tésztát még tovább kell gyúrni”…

    Nem kívánom, hogy igazam legyen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük