(4060) Talány

Tibor bá’ fordítása online

Putyin rejtélye

Írta: Mike Whitney
89. útban a 90. felé

A Nuclear Posture Review (NPR) elsődleges célja, hogy megtévesztő módon „újrafogalmazza” a nukleáris fegyverek támadó használatát, mint indokolt védekezési aktust. A halálos tömegpusztító fegyverek használatának új kritériumait szándékosan kritizálták azzal a világos szándékkal, hogy Washington zöld utat adjon ezek használatához és elterjedéséhez. Ennek megfelelően az Egyesült Államok külpolitikai harcosai megteremtették azt az intézményi és ideológiai keretet, amely a jogi megtorlástól való félelem nélkül szükséges egy nukleáris háború elindításához. Ezeket a fáradságos előkészületeket, egyetlen cél szem előtt tartásával hajtották végre, hogy megőrizzék Amerika folyamatosan erodáló pozícióját a globális, rendben a szélsőséges erőszak alkalmazásával.

Vlagyimir Putyin aggódik. Nagyon aggódik.

Az orosz elnök a közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok esetleg atomcsapást tervez Oroszország ellen. Putyin természetesen nem fogalmazta meg ennyire nyersen a dolgot, de megjegyzései nem hagytak kétséget afelől, hogy erről beszél. Íme egy része annak, amit mondott:

Az Egyesült Államoknak van egy „megelőző csapás” elmélete… Most egy „lefegyverző csapás” rendszert fejlesztenek ki. Az mit jelent? Ez azt jelenti, hogy modern, csúcstechnológiás fegyverekkel kell lecsapni az irányító központokra, hogy megsemmisítsék az ellenfél ellentámadási képességét.”

Miért vesztegetné Putyin az idejét az Egyesült Államokban a külpolitikai csapások között keringő különféle elméletekre, ha nem aggódik, hogy ezek az ötletek megvalósíthatóak?

Az egyetlen magyarázat az, hogy Putyin aggódik, és azért aggódik, mert tudja, hogy ezek az ötletek (megelőzős és „lefegyverző csapás”) uralják a hatalmi elit elképzeléseit, akik Washingtonban döntenek ezekről a kérdésekről. Putyin valószínűleg tisztában van azzal, hogy Washingtonban van egy jókora réteg, amely támogatja az atomfegyverek használatát, és úgy gondolja, hogy ezek elengedhetetlenek a „szabályokon alapuló rend” megőrzéséhez. Röviden, Putyin úgy véli, hogy ezek az elképzelések „megvalósíthatók”, ezért aggodalmának adott hangot.

Tehát, gondoljunk arra, hogy Putyin mire akar kilyukadni. Azt mondja, hogy az Egyesült Államok hallgatólagosan támogatja a megelőző „első csapás” politikáját, vagyis ha az USA kellően fenyegetve érzi magát, akkor jogot formál ahhoz, hogy nukleáris rakétákat lőjön az ellenségre, függetlenül attól, hogy az ellenség megtámadta az Egyesült Államokat vagy sem.

Ez észszerűnek hangzik számodra?

És mi a helyzet Oroszországgal; Oroszország támogatja ugyanezt a politikát?

Nem, nem. Az orosz nukleáris doktrína kifejezetten kizárja az atomfegyverek első alkalmazását. Oroszország nem indít első csapást. Oroszország csak megtorlásként alkalmaz nukleáris fegyvereket, és csak abban az esetben, ha a nemzet „egzisztenciális fenyegetéssel” szembesül. Más szóval, Oroszország csak végső megoldásként alkalmaz atomfegyvert.

Az amerikai nukleáris doktrína az orosz doktrína sarkalatos ellentéte, mert az Egyesült Államok nem fogja feladni az első csapás támogatását. És ami még aggasztóbb, az  hogy az Egyesült Államok doktrínáját olyan durván kibővítették, hogy szinte bármire felhasználható. Például a közelmúltban kiadott Nuclear Posture Review (NPR) szerint a nukleáris fegyverek használhatók: „extrém körülmények között az Egyesült Államok vagy szövetségesei és partnerei létfontosságú érdekeinek védelmében”.

Rágódj ezen egy percig. Ez magában foglalhat bármit, a nemzetbiztonságot fenyegető komoly veszélytől a gazdasági rivális hirtelen felbukkanásáig. Le akarjuk bombázni Pekinget, mert a bruttó hazai termékük (GDP) az előrejelzések szerint az évtizeden belül nagyobb lesz, mint Amerikáé?

Erre, nem tudunk válaszolni, de mindenképpen belefér az NPR durván kibővített kritériumaiba.

Látod, miért aggódhat Putyint? Látod, hogy Biden nem hajlandó felhagyni az „első csapás” politikájával, ami Washington ellenfeleit idegesítheti? Látod, hogy az atomfegyverek használatára vonatkozó új, felhígult szabványok miért tűzhetnek ki vörös zászlókat a Kapitóliumokon szerte a világon?

Putyin azt akarja, hogy az emberek tudják, mi folyik körülöttünk. Ezért beszél nyilvános helyeken. Azt akarja, hogy mindenki tudja, hogy az Egyesült Államok többé nem tekinti nukleáris arzenálját pusztán védekezőnek. Ma már a „szabályalapú rend” megőrzésének alapvető eszközeként tekintenek rá.

És ez csak egy része annak, amit Putyin egy nagyon rövid sajtótájékoztatón mondott. Ezt is mondta:

Most az USA egy „lefegyverző csapás” rendszert fejlesztenek ki. Ez mit jelent? Ez azt jelenti, hogy modern, csúcstechnológiás fegyverekkel kell lecsapni az ellenfél irányító központjaira, hogy megsemmisítsék ellentámadási képességüket.”

A „lefegyverző csapás” elve nagy divat a washingtoni külpolitikai harcosok körében. Azon az elképzelésen alapul, hogy az Egyesült Államok eleget tud kiütni Oroszország döntési központjaiból és megerősített rakétaállomásaiból ahhoz, hogy kiküszöbölje a hatalmas nukleáris megtorlás veszélyét. És bár igaz, hogy ez a világ nagy részét parázsló törmelékké redukálhatja; az is igaz, hogy az elméletet egy erős választókerület támogatja, amely eltökélt szándéka, hogy az alacsony hozamú „használható” atomfegyverekre vonatkozó elméleteiket bevessék. Ahogy korábban mondtam, a politikai berendezkedésben és némely államban, vannak olyan erős szereplők, akik szeretnék, ha a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos tabut feloldanák, hogy több helyzetben és gyakrabban lehessen őket használni.

Ez a World Socialist Weboldalról származik: A Nuclear Posture Review, a minisztérium egyik tisztviselője kijelentette, „olyan stratégiát dolgoz ki, amely nukleáris fegyverekre támaszkodik a stratégiai támadások minden formájának elrettentésére. Ez magában foglalja a bármilyen mértékű nukleáris alkalmazást, és magában foglalja a stratégiai jellegű, súlyos következményekkel járó, nem nukleáris eszközöket alkalmazó támadásokat is.”

(Megjegyzés: Tehát az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket használhat olyan ellenségekre, amelyek nem rendelkeznek nukleáris fegyverrel.)

A fegyverzet ellenőrzési szakértők gyorsan elítélték a dokumentum közzétételét.

„Nemcsak a növekvő nukleáris kockázat ösvényén tartja a világot, de sok tekintetben növeli ezt a kockázatot” – érvelt az UCS, azzal érvelve, hogy „az Egyesült Államok egyetlen életképes válasza az USA teljes nukleáris arzenáljának újjáépítése és egy sor nukleáris arzenál fenntartása. Veszélyes hidegháborús nukleáris politikák, és számos forgatókönyv szerint fenyegetik a nukleáris fegyverek első alkalmazását.”

(Megjegyzés: Ezen az úton „már haladunk”.)

Ez jelentős fejleményt jelent Trump 2018-as nemzetvédelmi stratégiájához képest, amely nagyrészt negatívan utalt a katonai erő alkalmazására a gazdasági érdekek biztosítására, azt állítva, hogy ezt Kína tette. Noha ez volt a 2018-as dokumentum egyértelmű következtetése, a Pentagon 2022-es dokumentumában a „nemzeti érdekek” meghatározása, amely magában foglalja a „gazdasági jólétet” is, még nyitottabb lépést jelent annak a doktrínának a támogatása felé, hogy a háború elfogadható eszköz a gazdasági célok elérésére.”

(Megjegyzés: Tehát igazam volt, Kínát atomfegyverbe fogjuk állítani a gazdaságuk növekedése miatt!)

A 2022-es honvédelmi stratégia egy szakasza:

Ezek a dokumentumok, amelyekről az amerikai médiában nem esett komoly szó, világossá teszik azt az alapvető hamisságot, hogy az Egyesült Államok idei hatalmas katonai felépítése, válasz az „orosz agresszióra”. Valójában a Fehér Ház és a Pentagon háborús tervezői szerint a katonai kiadások hatalmas növekedését és a Kínával folytatott háborús terveket „a geopolitika, a technológia, a gazdaság és a környezet drámai változásai okozzák”.

Ezek a dokumentumok egyértelművé teszik, hogy az Egyesült Államok Kína gazdasági felemelkedését egzisztenciális fenyegetésnek tekinti, amelyre katonai erővel kell válaszolni. Az Egyesült Államok, Oroszország leigázását kritikus lépcsőfoknak tekinti a Kínával való konfliktus felé.” („A Pentagon nemzeti stratégiai dokumentuma Kínára irányul”, Andre Damon).

Ismételjük meg: „Ezek a dokumentumok világossá teszik, hogy az Egyesült Államok egzisztenciális fenyegetésnek tekinti Kína gazdasági felemelkedését, amire katonai erő fenyegetésével kell válaszolni.”

Ennek a ténynek (és ez tény) meglehetősen nyilvánvalónak kell lennie mindenki számára, aki az elmúlt évtizedben nem élt remeteként. Ez azt üzeni nekünk, hogy az Egyesült Államok már nem versenyképes. A nyugati elit 31 billió dollárnyi államadósságot gyűjtöttek össze, kiürítették Amerika ipari bázisát, végtelen, adósságot generáló piramis-csalásokkal feldúlták saját tőkepiacaikat, és az egész eltorzult rendszert egy olyan valután egyensúlyozták, amely a szemünk láttára omlik össze.

Hogyan akarja tehát a nyugati elit megőrizni a globális hatalmat, ha a gazdaság tiszta futóhomokra épül?

Nyers katonai erőt, könyörtelen propagandát és maffiaszerű kényszert fognak alkalmazni. Ezt fogják tenni. Kihagyják a diplomáciai finomságokat, és vaskézzel erőltetik ki akaratukat. Van kétség efelől? Itt van még Putyintól:

Az Egyesült Államoknak van megelőző sztrájk koncepciója, nem megtorló sztrájkról beszélnek. De, ha egy potenciális ellenfél azt hiszi, hogy lehetséges a megelőző sztrájkelmélet alkalmazása, az arra késztet bennünket, hogy elgondolkodjunk azon, milyen fenyegetést jelentenek ránk az ilyen ötletek.

„Ha, egy ország semmilyen körülmények között nem használ elsőre nukleáris fegyvereket, az azt jelenti, hogy  másodikként sem használja, mert a területükön végrehajtott nukleáris csapás esetén a felhasználás lehetősége megszűnik.” – mondta Putyin.

Ez homályosabban hangzik, mint amilyen. Putyin arra gondol, hogy „ha az Egyesült Államok hatalmas nukleáris támadást indít Oroszország ellen, akkor Oroszország megtorló képessége nagymértékben veszélybe kerülhet. Ezért Putyin hozzátette: „Talán el kellene gondolkodnunk azon, hogy felhasználjuk-e az ő elképzeléseiket a saját biztonságuk biztosításáról”. Más szóval, ha a „megelőző” és a „lefegyverző csapások” az egyetlen módja a nemzetbiztonság védelmének, akkor talán Oroszországnak követnie kellene Washington példáját. Putyin gúnyosan beszélt, de az álláspontja egyértelmű: „Ha saját biztonságunk védelme megköveteli, hogy meggondolatlan és destabilizáló magatartást tanúsítsunk, akkor talán ezt kellene tennünk.”

Mindenesetre meg lehet érteni Putyin dilemmáját. NEM támogatja a megelőző nukleáris támadásokat, de – ugyanakkor – belátja, hogy ha nem cselekszik megelőzően, a jövőben nem tud válaszolni. Ez az a rejtvény, amellyel szembesül.

Véleményem szerint Putyin az elmúlt héten két alkalommal is megvitatta ezt a kérdést, mert valóban nem gondolta, hogy a legkisebb esélye sincs annak, hogy az USA megtámadjon egy olyan országot, amely a világ legnagyobb nukleáris arzenáljával rendelkezik. Úgy vélte, hogy az Egyesült Államok lépéseit az elrettentés és a kölcsönösen biztosított pusztítás elavult elméletei fogják alakítani. De, most kezd rájönni, hogy beléptünk egy bátor új világba, ahol a számítások proaktívabb elméleteken alapulnak, amelyek figyelmen kívül hagyják a megtorlással való fenyegetést, mert az elkövetők úgy vélik, hogy hatékonyan „lefegyverezhetik” ellenfelüket.

És hát Putyin aggódik; őszintén aggódik. Zavart válasza („Talán el kellene gondolkodnunk azon, hogy felhasználjuk az ő elképzeléseiket a saját biztonságuk biztosításáról.”) azt sugallja, hogy még nem találta ki, mit tegyen.

Tehát a kérdés: mit csináljon? Hogyan védheti meg országát, amikor egy atomfegyverrel rendelkező nagyhatalom úgy döntött, hogy te egy olyan akadály vagy, amit el kell távolítani saját geopolitikai ambícióinak elérése érdekében? Hogyan háríthat el egy civilizációnak véget vető támadást, amikor ellensége teljes szívvel hisz abban, hogy az atomháború az egyetlen módja annak, hogy megőrizze domináns pozícióját a globális rendben? Ez egy óriási talány.

Talán nyilvánosan demonstrálnia kellene, mire képes Oroszország.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

40 gondolat erről: „(4060) Talány

  1. A kezdetektől fogva mondom: az oroszoknak atomot kellett volna bevetniük.
    Most – ahogy P.C. Roberts is jól látja – b@szhatjuk, ez a jófiúskodás oda vezetett, hogy vérszemet kaptak az amerikaiak és olyan nagy a veszélye és az esélye egy tényleges atomháborúnak, mint még soha a büdös életben.

    Ha (!!!) itt a nagy amerikai orosz egymásnak feszülésről és végső összecsapásról van szó, akkor már az első fegyverszállítmánykor harctéri taktikai csapás, forró drót Bidéhez és Macronhoz… csapás egy-két keménykedő európai államra… telóban jelezni, hogy rátok nem tárazunk ki, van-e kérdés. Nincs kérdés, ügy lezárva. Az amcsik és a franciák – ezzel kapásból éket verve az EU-ba – úgy kussoltak volna, hogy csak na.

    Így viszont nyílt egyenesen menetelünk a teljes adok-kapok felé.

  2. Az Orisz kivonulás minden találgatást megcáfolna.
    Okafogyott lenne Putyin „dilemmája”.

  3. (nem kötekedésképpen, Tibor bá’, a „sztrájk” – strike – nem inkább „csapás”-nak fordítandó ? )

  4. 3 Z Próféta
    Aztán mitől? Az USA célja az, hogy a szegény ukránok határai változatlanok maradjanak, ezért önti és önteti oda a fegyvert és a pénzt? Mert ő olyan jó fiú, az erkölcs bajnoka, aki a rosszul visekedőket megbünteti és megrendszabályozza, a világbéke érdekében?
    Ha csak úgy kivonulnának, akkor jönne az igazi probléma. A cikkben is ott van, Kína ugyanolyan megsemmisítendő, meg mindenki, akire rámutatunk.

  5. Az USA-n számonkérni Putyin tévedéseit nem túl szofisztikált.

    Hitlernek is csak „jogos” területi követelései voltak.

  6. 1 – Jövőnk

    A geopolitika iránt érdeklődőknek, mint amilyen te vagy, MangaM és még néhányan, érdekes lehet ez a nem túl hosszú elemzés Oroszországból.
    Igazából sok újdonság nincs benne (főleg számotokra!), de szépen egymás mellé rakja időrendben az elmúlt bő húsz év időrendbeli eseményeit és így több mozaikdarab a helyére kerül.

    https://vamoisej.livejournal.com/10192195.html?ysclid=lbxce9ijyn556037489

  7. „Ez azt jelenti, hogy modern, csúcstechnológiás fegyverekkel kell lecsapni az irányító központokra, hogy megsemmisítsék az ellenfél ellentámadási képességét.”
    Kérdés, ezt milyen hatásfokkal tudnák megtenni? Az egyik, meg a másik is. A központ megsemmisisítésével (ha csak egy van) lebénulna az egész rendszer? Ezen decentralizációval könnyen lehet segíteni, igaz, akkor meg a felügyelet gyengülne meg. Mennyire védhető meg a központ? Megéri elsőnek támadni? Nyilván csak akkor, ha az sikeres. Ha nem teljesen, akkor rápacsáltam.
    Most még mindkét oldal óvatoskodik, bár mindkettőnek megvan a lehetősége a váltásra és úgy dönteni, hogy véglegesen megszabadul a másiktól.
    Az oroszok gyorsan lezárnatnák az egészet hagyományos módon, elég lenne az ukránokat levágni a nyugati lélegeztető gépről és azok pillanatok alatt összeomlanának. De helyette húzzák az időt, hogy tovább gyengítsék a nyugatot. Meddig?

  8. 5.
    Mi köze van az USÁ-nak két szláv nép vitájához?

  9. 7 – kakukk

    Csak egy kérdés: milyen protokoll van érvényben akkor, ha mondjuk egy orosz, nukleáris fegyverekkel megpakolt tengeralattjáró kapitánya és legénysége észleli, hogy Moszkvát, Szentpétervárt, Szevasztopolt elsöpörte egy nukleáris támadás? Csak nem az, hogy felmegy a felszínre és felhúzzák a fehér zászlót?

    Biztos, hogy csak az irányító központokat kell megsemmisíteni az első csapásban és akkor már minden OK, all right, well done lesz?!

  10. 2. Nincs mese : vagy meghunyászkodik az orosz, vagy a gyorsabb kipusztulás vár ránk .
    Sorsunk azon áll vagy bukik,hogy putint eltávolitja-e a vezérkara.
    Speciel én, egyre roszabbul alszom a blog olvasása miatt.
    Nagyon kellemetlen informáciok forrása.
    Nem tudom az USA-t az orosz atomtorpedos tengeralattjárok mennyiben tartják vissza, mivel csak pár városra veszélyesek / pl Los Angeles, New York/

  11. 9 Zsolt
    A kölcsönös elrettentés működött. Ez a mostani kitaláció viszont nagyon kockázatos.
    Papíron könnyen lehet olyan tanulmányt készíteni, hogy itt az alkalom. Mostanában meg több a hülye megnyilvánulás a nyugati vezetők részéről, rohamos a leépülés. Csak az a baj, ha hibáznak, annak nemcsak ők isszák meg a levét.

  12. 9 – Zsolt:
    Putyin már elárulta, hogy le van rendezve, mit kell enni ilyen esetben. Ez a halott kéz taktikája. Minden egység, parancs nélkül hadrendbe állítja magát, és megtámadja az előre megadott célpontokat.

  13. Tipikus göbelszi taktika: Fog az ellenségedre, amit te csinálsz, vagy szándékozol csinálni.
    Medvegyev már 10 hónapja erról beszél. SőtPutyin is beszélt már a megelőzőcsapásról.
    Más: honnan lehet tudni egy rakétáról, hogy milyen töltetet hordoz?(Természetsen célbaérés előtt.)

  14. Kicsit off ide, de az alábbi rövid videó bemutatja, hogyan működnek a „békefenntartók”, hogyan semmisül meg egy olyan állam, amelyik nem lép fel határozottan az érdekei védelmében. A macedóniai bolgárok így jártak. Pedig nem is egy erősebb, fejlettebb társulat tette ezt velük. Az európai országok hogyan viselkednének hasonló helyzetben? Már ott is vannak „albánok”.
    https://youtu.be/SE1_YPTx1KE

  15. 9 Zsolt

    A Perimetr (Halott Kéz) rendszer észleli, ha Moszkva megsemmisül.
    SSBN (nukleráris meghajtású atomhordozó) tengeralattjárókkal nagy mélységben csak az oroszok tudnak kommunikálni a ZEVS rendszerrel, ami 82Hz, igaz nagyon rövid üzenetekkel. Kisebb mélységben mindegyik nagyobb hatalom. Egyébként lopakodni nem feltétlenül nagy mélységben szoktak (300-500 méter), mert közel van a „hangcsatorna” (plusz-mínusz 1000 méter), ahol majdnem globálisan elhallatszik minden. A kapitánynak jönne az üzenet, hogy indítás.

    A Perimetr rendszer miatt Oroszország megtámadása öngyilkos művelet, globálisan.

    Amerika esetében ez nincs így. Csak olyan tökéletes első csapás kell, ami csont nélküli, amire kicsi az esély, de nem nulla.

  16. 13 sehonnan, ha a kérdés arra vonatkozott, hogy mondjuk indítanak egyet valahonnan Szibériából.

  17. Ha Putyin olyan megfontolt, és bölcs vezető lenne, ahogy a cikkben ábrázolják, akkor valószínűleg nem kellene nukleáris doktrinákról írogatnia.
    Valahol afelett is nagylelkűen elsiklik a kedves szerző, hogy a háború kitörése óta az oroszok rendszeresen fenyegtőztek nukleáris fegyverek bevetésével. Az erő demonstráció alatt is gondolom a taktikait értik, mivel minden mással már próbálkoztak. Csak kellett egy hosszú bevezető kifogás, mivel azt mégse írhatta, hogy balfaszok.

  18. 11 – Tibor bá´

    Én tudom, pontosan erről van szó, a kérdést költőinek szántam.
    Csak a bolondok simán elsiklanak a „Halott kéz” meg a „Perimetr” fogalmak felett, nem bírják felfogni, hogy mit is jelent.

    2018-ban Putyin még világosabban fogalmazott egy kérdésre válaszolva, hogy mi lesz, ha nukleáris támadást intéznek Oroszország ellen – világosabban, hogy a hülyébbek is megértsék! Idézem:

    „Агрессор, он все равно должен знать, что возмездие неизбежно, что он будет уничтожен. А мы жертвы, и мы как мученики попадем в рай, а они просто сдохнут — потому что они даже раскаяться не успеют.”

    Azaz:

    „Az agresszornak mindig tudnia kell, hogy a megtorlás elkerülhetetlen, hogy el fog pusztulni. És áldozatként és mártírként mi a mennybe jutunk, ők pedig egyszerűen csak megdöglenek – mert még a bűnbánatra sem marad idejük.”

    Putyin általában diplomatikusan fogalmaz. Itt kivételt tett éppen azért, hogy az üzenet eljusson a címzettek agyába, hogy felfogják, hogy nagyon rossz ötlet a (nukleáris) tűzzel játszani!

  19. Zsolt, ez tökéletes összefogalása a lényegnek. És igen, kevesen tduják (merre van arccal előre) és fogják ezt fel… nagyon kevesen. Itt is.

  20. 19 – Jövőnk:
    Tökéletesen igazad van. Kaptam olyan E-mailt, hogy Putyin fogja be a száját, mert agresszor. Vagyis nem ért meg semmit a helyzetről. Szörnyű sok hülye van körülöttünk.

  21. A fehéroroszokhoz nemrégiben telepített S-400 rakétakomplexumok vajon miféle orosz célpontok megvédésére szolgálnak…?

  22. Nagyon veszélyesek az ún. lopakodó atommeghajtású tengeralattjárók, melyek adott esetben teljesen függetlenül nagyon hosszú i deig képesek önállóan küzdeni, akkor is, ha az anyaország már rég teljesen megsemmisült, és nincs többé utasitás.
    Az Apocalypse doktrina alapján az egység naponta kapcsolatba lépne a központtal a felszinre felengedett jelfogó segitségével, rövid, néhány másodpercnyit, egy nagyon rövid kódjel erejéig.
    Ha még emlékszem a fiam régi mormogására, ha egyik nap nem érkezik jel, az egység még vár néhány napot, talán egy hetet, hogy talán mégis…ha azután sem érkezik többé semmi, kiszór a célpontra minden rettenetet, mit hordozott.

  23. 5. Z próféta
    Oroszország jelen politikája az USA agresszív terjeszkedésének egyenes kjövetkezménye. Hitlerhez még a bárgyú goebbelsi propaganda szokta Putyint hasonlítgatni: ez a szokásos atlantista demagógia. Nem mellesleg Hitler legaktívabb utódai ma épp Ukrajnában tanyáznak.

  24. Fényhúzó Kebab

    Megvilágosítottál.
    Február óta naponta kétszer győzte le Putler Ukrajnát. Legealábbis ennek a blognak a kommentelői szerint.
    Tipikus áldozathibáztatás.
    Aztán aki ellentmond atlantista agyatlan. ilyen ez a csoportos kognitív disszonancia, pont mint a fidesz/orosz propaganda.

    Ukrajna minden támogatást megérdemel. Szerintem.

  25. 24 – Z.Próféta:
    Miért nem jelentkezel önkéntesnek Ukrajnában? Hiszen minden támogatást megérdemelnek. Támogasd őket az utolsó csepp vérig !

  26. 24 – Z Próféta

    „Ukrajna minden támogatást megérdemel. Szerintem.”

    Akkor szívesen látnak majd a legközelebbi fáklyásmenetükön is Kijevben!

    https://yandex.com/images/search?text=kiev%20torch%20march&lr=105432

    … ez is ruszkik miatt van! Láthatatlanná váltak és a szegény ukránok hóna alá nyúlkálnak folyvást és szaporán emelgetik a karjukat! Meg az is valami muszka varázslat, hogy ilyenkor sohase az „Ave, Cézár!” jön ki a torkukon, pedig komolyan azt szeretnék mindig kiáltani!

    Segíts hát nekik, nosza rajta!

  27. 25 – Tibor bá´

    Az utolsó csepp vérét Svédországra tartalékolja.

  28. 28 – Z Proféta

    Double ignore??? Oh, no! ? 🙂

  29. 24 Z próféta

    Putlerezni a tényleg nagyon együgyüek szoktak. De hogy zelenszkijröl is hallj valamit;

    A szüleit 2021. novemberében Izraelbe menekítette.Ők azóta ott élnek.

    A felesége a gyerekekkel Londonban élnek. A gyermekei már ott járnak iskolába.

    Természetesen saját forrásaiddal magad rendelkezel, küldj neki sok pénzt. Csak hogy tudd: nem Ukrajnát fogod ezzel támogatni.

  30. Azért itt tettenérhető a fidesz/orosz propaganda termékenyítő hatása.

    Nincs itt semmi újdonság
    Hány nap még a jelentkezésünkig a szovjet/orosz nemzetközösséghez, kipcsak véreim?

    Bíztok gondolom a csodafegyver mihamarabbi bevetésében, ami megfordítja a „nemisháborúcsakhadgyakorkat” menetét.

  31. Kérhetek tuti templétet Мистер учитель?
    Ideológiailag sajnos nem vagyok elég képzett.

  32. 35 – Z.Próféta:
    Féllábbal már a kirúgás szélén állsz, és nem a véleményed, hanem az alpári stílusod miatt. Azt mondasz, amit akarsz, de nem akárhogy.

  33. 33 Z Próféta
    Oda nem szeretnék csatlakozni, de nem is szeretnék elégni egy háborúban, amit azért vívnánk, hogy egy ősidők óta birodalmi orosz határvidék el akar szakadni a medve karmai közül.
    Ez lehet, hogy nem túl etikus, viszont reális álláspont.
    A nyugat a tűzzel játszik…

  34. „Nem tetsző hozzászólást beszínezek magentára. A harmadik beszínezés kitiltást von maga után.”

    alpári jelentése: faragatlan, közönséges, durva.
    Ezt mindig elkerültem. Hol van erre példa?
    Egyszerűen más az álláspontom A Putyinizmust illetően. Ha kitiltasz kitiltasz. Miért dőlnék a kardomba?

    Csendben várom majd a megváltó orosz igazságosztást.
    De tényleg, kit és mivel sértettem meg?

  35. Ha egy blog úgy határozza meg magát, mint ” az értelmes emberek vitafóruma”, ott mindenkire nézve sértő az ilyen jellegű böfögés;

    „Hány nap még a jelentkezésünkig a szovjet/orosz nemzetközösséghez, kipcsak véreim?”

    Jó, mondjuk a putyinfóbiasok nem túl bonyolult élőlények.

  36. kis nassolni való:
    Szlovákia mentesül az Európai Unió orosz olajjal szemben hozott szankciói alól, és folytathatja az olajtermékek, köztük a gázolaj exportját az energiahiányban szenvedő Ukrajnába – közölte Karel Hirman gazdasági miniszter. Hirman szerint a felmentés „segít stabilizálni a finomítónk jövő évi termelését és működési eredményeit.” Mivel Szlovákia egyetlen olajfinomítója a MOL tulajdonában van, így lényegében a magyar vállalat szerzett ezzel jogot az ukrán fél ellátására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük