(4058) Fúzió

Tibor bá’ fordítása online

Fúzió. Na, ne már?

Szerző: Karl Grossman
89. útban a 90. felé

Hatalmas szenzáció volt (a média nagyrészt megkérdőjelezhetetlen), amikor az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma ezen a héten bejelentette, hogy „jelentős tudományos áttörés” történt a fúziós energia fejlesztése terén.

„Ez mérföldkőnek számító eredmény” – jelentette ki Jennifer Granholm energiaügyi miniszter. Tanszékének sajtóközleménye szerint a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban végzett kísérlet „több energiát termelt a fúzióból, mint a meghajtásához használt lézerenergia”, és „felbecsülhetetlen értékű betekintést nyújt a tiszta fúziós energia lehetőségeibe”.

„A nukleáris fúziós technológia a hidrogénbomba megalkotása óta létezik” – jegyezte meg a bejelentésről szóló CBS News cikke. „A nukleáris fúziót az energiateremtés szent gráljának tekintették. És „úgy tűnik, hogy végre elérkezett a fúzió pillanata ” – mondta a CBS-cikk.

De ahogy Dr. Daniel Jassby, a Princeton Plasma Physics Lab 25 éven át a fúziós energia kutatásán és fejlesztésén dolgozó vezető kutatófizikusa a Bulletin of the Atomic Scientists 2017-es cikkében megállapította, a fúziós energia „kerülendő dolog. ” Cikkének címe „Fúziós reaktor: nem az, amiért létrehozták”.

„A fúziós reaktorokat régóta „tökéletes” energiaforrásként hirdetik” – írta. És „az emberiség sokkal közelebb kerül” ahhoz, hogy „elérje azt az áttörést, amikor a fúziós reaktorból kilépő energia mennyisége fenntarthatóan meghaladja a bemenő energia mennyiségét, vagyis nettó energiát termel”.

„De ahogy közeledünk a célunkhoz – folytatta Jassby  – ideje megkérdezni: vajon a fúzió valóban „tökéletes” energiaforrás? Miután 25 évet dolgoztam magfúziós kísérleteken a Princeton Plazmafizikai Laborban, nyugdíjas koromban kezdtem szenvtelenül nézni a fúziós vállalkozást. Arra a következtetésre jutottam, hogy egy fúziós reaktor messze nem lenne tökéletes, és bizonyos szempontból közel áll az ellenkezőjéhez.”

„Eltérően attól, ami  a Napon történik, „amely hatalmas sűrűségű és hőmérsékletű közönséges hidrogént használ a fúzióhoz”, a Földön „a neutronban gazdag izotópokat használó fúziós reaktorok melléktermékei nem ártalmatlanok” – mondta.

A Földön a fúziós folyamat egyik kulcsfontosságú radioaktív anyaga a trícium, a hidrogén radioaktív izotópja.

De itt van „négy sajnálatos probléma” – „szerkezetek sugárzási károsodása; radioaktív hulladék; a biológiai árnyékolás szükségessége; és a fegyvertisztaságú plutónium 239 előállításának lehetősége – ami növeli a nukleáris fegyverek elterjedésének veszélyét, nem pedig csökkenti azt, ahogy azt a fúziót támogatók szeretnék” – írta Jassby.

„Ezen túlmenően, ha a fúziós reaktorok valóban megvalósíthatók, felmerülnének azok a többi komoly problémát, amelyek a hasadó reaktorokat sújtják, beleértve a trícium felszabadulását, az ijesztően nagy hűtőközeg-igényt és a magas működési költségeket. További, a fúziós berendezésekre jellemző hátrányok is lesznek: olyan tüzelőanyag (trícium) használata, amely nem fordul elő a természetben, és amelyet magának a reaktornak kell produkálni; és elkerülhetetlen helyszíni áramkimaradások, amelyek drasztikusan csökkentik az eladásra kínált elektromos energiát.”

„A trícium fő forrása a hasadó atomreaktorok” – folytatta. A tríciumot hulladéktermékként állítják elő a hagyományos atomerőművekben. Ezek az atomok felhasadásán alapulnak, míg a fúzió az atomok összeolvadását jelenti.

„Ha elfogadják, a deutérium-trícium alapú fúzió lenne az egyetlen olyan elektromos energiaforrás, amely nem hasznosítja a természetben előforduló tüzelőanyagot, vagy nem alakít át olyan természetes energiaforrásokat, mint a napsugárzás, a szél, a lehulló víz vagy a geotermikus energia. Egyedülálló módon a fúziós üzemanyag trícium komponensét magában a fúziós reaktorban kell előállítani” – mondta Jassby.

Az atomfegyverek elterjedésével kapcsolatban: „A plutónium-239 nyílt, vagy titkos előállítása egy fúziós reaktorban egyszerűen úgy lehetséges, hogy természetes vagy szegényített urán-oxidot helyeznek el minden olyan helyre, ahol bármilyen energiájú neutronok repkednek. A lassuló neutronok tömege, amely a reakcióedényen áramló fúziós neutronok szóródásából adódik, áthatja a reaktor belsejének minden zugát, beleértve a reakcióedény függelékeit is.

Ami a „hasadási reaktorokkal megosztott további hátrányokat” illeti, egy fúziós reaktor esetében: „Trícium diszpergálódik a reakcióedény, a részecske-injektorok, a szivattyúcsatornák és egyéb függelékek felületén. A hőcserélő rendszer korróziója vagy a reaktor vákuumcsatornáinak megsértése radioaktív trícium légkörbe vagy helyi vízforrásokba kerülését eredményezheti. A trícium hidrogénnel felcserélődik, így tríciumos víz keletkezik, ami biológiailag veszélyes.”

„Emellett a hűtőfolyadék-igény és a rossz vízhatékonyság problémái is vannak” – folytatta. „A fúziós reaktor olyan hőerőmű, amely hatalmas vízigényt támasztana a gőzt előállító másodlagos hűtőkörben, valamint a reaktor más alrendszereiből, például kriogén hűtőkből és szivattyúkból való hő eltávolítása miatt. Valójában egy fúziós reaktor a legalacsonyabb vízhatékonysággal rendelkező bármely típusú hőerőmű között, legyen az fosszilis vagy atomerőmű. A világ különböző régióiban fokozódó szárazság miatt sok ország nem tudna fizikailag fenntartani nagy fúziós reaktorokat.”

„És a fentiek mindegyike azt jelenti, hogy minden fúziós reaktornak túlméretezett működési költségekkel kell szembenéznie” – írta.

„A fúziós reaktor működtetéséhez olyan személyzetre lesz szükség, akiknek szakértelmére korábban csak a hasadási üzemekben végzett munkához volt szükség – például biztonsági szakértőkre a védelmi kérdések figyeléséhez, vagy speciális dolgozókra a radioaktív hulladékok ártalmatlanításához. További képzett személyzetre lesz szükség a fúziós reaktor bonyolultabb alrendszereinek működtetéséhez, beleértve a kriogenikát, a trícium feldolgozást, a plazmafűtő berendezéseket és a bonyolult diagnosztikát. Az Egyesült Államokban működő hasadó reaktorok általában legalább 500 állandó alkalmazottat igényelnek négy heti műszakban, a fúziós reaktorok pedig közel 1000 főt. Ezzel szemben csak néhány embernek kell vízerőműveket, földgáztüzelésű erőműveket, szélturbinákat, naperőműveket és egyéb áramforrásokat üzemeltetnie” – írta.

„A többszörös visszatérő kiadások közé tartozik a sugárzás által károsodott és plazma-erodált alkatrészek cseréje a mágneses zárt fúzióban, valamint évente több millió üzemanyag-kapszula gyártása minden inerciális zárt fúziós reaktorhoz. És minden típusú atomerőműnek finanszíroznia kell az életciklus végén történő leszerelést, valamint a radioaktív hulladékok időszakos ártalmatlanítását.”

„Elképzelhetetlen, hogy egy fúziós reaktor teljes működési költsége kisebb legyen, mint egy hasadó reaktoré, ezért egy életképes fúziós reaktor tőkeköltségének nullához közel kell lennie olyan helyeken, ahol az üzemeltetési költségek önmagukban magas.  A maghasadásos reaktorok többsége nem versenyképes a nem nukleáris energiával előállított villamos energia költségével, és ez az atomerőművek leállását eredményezte” – mondta Jassby.

„Összefoglalva, a fúziós reaktorok néhány egyedi problémával szembesülnek: a tüzelőanyag-ellátás hiánya (trícium), valamint a nagy és redukálhatatlan villamosenergia-elvezetése. Ezek az akadályok – a kolosszális tőkeráfordítással és a hasadási reaktorokkal együtt járó további hátrányokkal együtt jár. A fúziós reaktorok megépítése és működtetése, illetve gazdaságos kivitelezése minden más típusú villamosenergia-generátornál nagyobb igénybevételt jelent.”

„A fúzió zord valósága megcáfolja a „korlátlan, tiszta, biztonságos és olcsó energia” támogatóinak állítását. A földi fúziós energia nem az ideális energiaforrás, amit javaslói dicsérnek” – jelentette ki Jassby.

Az év elején a fúziós reaktorok trícium-üzemanyag-hiányának kérdését felvetően a Science, az Amerikai Tudományos Fejlődési Szövetség kiadványában megjelent egy cikk a következő címmel: „ A trícium üzemanyag hiánya elhagyhatja a fúziós energiát.” Ez a júniusi cikk a „ritka radioaktív izotóp trícium” magas költségére hivatkozott.  Grammonként 30.000 dollárért majdnem olyan értékes, mint egy gyémánt, de a fúziós kutatók számára megéri az árát megfizetni. Ha a tríciumot magas hőmérsékleten egyesítik deutériummal, a két gáz úgy éghet, mint a Nap.”

Aztán ott van a fúziós reaktorok szabályozása. Egy tavalyi cikk az MIT Science Policy Review-ban megjegyezte: „A fúziós energiát régóta olyan energiaforrásként hirdetik, amely nagy mennyiségű tiszta energia előállítására képes. Ezen ígéret ellenére a fúziós energia hat évtizednyi kutatás és fejlesztés után nem vált valóra. A fúziós energia sikeres fejlesztéséhez megfelelő szabályozási keretre lesz szükség a közbiztonság és a gazdasági életképesség biztosítása érdekében.”

„A kockázat alapú szabályozások a biztonsági elemzésekből származó kockázati információkat tartalmaznak annak biztosítására, hogy a szabályozás megfeleljen egy tevékenység tényleges kockázatának” – áll a cikkben. „Annak ellenére, hogy a maghasadási ipar kockázatalapú keretrendszerének elfogadása előnyökkel jár, az első generációs kereskedelmi fúziós technológia engedélyezésére vonatkozó kockázatalapú szabályozás alkalmazása káros lehet a fúzió gazdaságos rövid távú kiépítéséhez. A kereskedelmi fúziós technológia nem rendelkezik elegendő működési és szabályozási tapasztalattal ahhoz, hogy támogassa a kockázatalapú szabályozás gyors és hatékony alkalmazását.”

Annak ellenére, hogy a múlt heti fúziós bejelentéssel kapcsolatban széles körben üdvözölték a médiát, ott néhány kimért megjegyzés is megszületett. Arianna Skibell, a Politico munkatársa írt egy cikket „Itt egy valóság  ellenőrzés a magfúzióhoz” címmel. Elrettentő tudományos és mérnöki akadályok állnak előtte annak, hogy ezt a felfedezést olyan géppé fejlesszük, amely megfizethető áron képes a fúziós reakciót elektromos árammá alakítani a hálózat számára. Ez a fúziót egyértelműen a „a nap” kategóriába sorolja.”

„Íme néhány ok, amiért mérséklik a várakozásokat, miszerint ez az áttörés gyors előrelépést hoz a klíma vészhelyzet kezelésében” – mondta Skibell. „Először is, amint arra a klímatudósok figyelmeztettek, a világnak nincs ideje évtizedekig várnia, amíg a technológia potenciálisan életképes lesz az üvegházhatású gázok kibocsátásának nullázására.” Idézte a Pennsylvaniai Egyetem klímakutatóját, Michael Mannt, aki így kommentálta: „Nagyon izgatott lennék, ha bejelentés lenne, miszerint az Egyesült Államok megszünteti a fosszilis tüzelőanyagok támogatását.”

Henry Fountain a New York Times „Climate Forward” című online rovatában azt írta, hogy „a világnak hamarosan erőteljesen csökkentenie kell a szén-dioxid-kibocsátást. Tehát még ha a fúziós erőművek valósággá válnak is, ez valószínűleg nem fog megtörténni időben ahhoz, hogy segítsen elkerülni a CO2 kibocsátást, a klímaváltozás rövid távú súlyosbodó hatásait. Sok klímakutató és politikai döntéshozó szerint sokkal jobb, ha a jelenleg elérhető megújuló energia-technológiákra, például a nap- és szélenergiára összpontosítunk, hogy elérjük ezeket a kibocsátási célokat.”

„Tehát ha a fúzió nem gyors megoldás az éghajlatra, akkor lehet-e hosszabb távú megoldás a világ energiaszükségletére?” folytatta. „Talán, de a költség lehet a probléma. A National Ignition Facility Livermore-ban, ahol a kísérletet végezték, 3,5 milliárd dollárból épült fel az eszköz.”

A Lawrence Livermore National Laboratory hosszú múltra tekint vissza a fúzióval kapcsolatban. Itt fejlesztették ki a hidrogénbombát Teller Ede atomfizikus vezetésével, aki az első igazgatója volt az intézménynek. Valójában régóta „a hidrogénbomba atyjaként” nevezték. A hidrogénbomba fúziót, míg az atombomba, amelyen Teller korábban a Los Alamos National Laboratory-ban dolgozott, hasadást használ. Az atombombák kifejlesztése Los Alamosban egy nukleáris ághoz vezetett: a hasadást hasznosító atomerőművekhez.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

33 gondolat erről: „(4058) Fúzió

 1. Nem is beszélve az ITER végeláthatatlan projektjéről, ami nyeli az EUR milliárdokat, de még egy kereskedelmi reaktort se ad a végén…
  Nagy pártolója voltam régen a fúziónak, de ma már azt látom, hogy egy pénzmosoda lett, és csak azért nem fújják le a projekteket, mert gigantikus arcvesztés lenne belőle.

 2. Egyrészről csalódás, miután már néhány emberöltő óta ez volt a remény a korlátlan energiára.
  Másrészről az a gyanúm, hogy egy korlátlan olcsó energiaforrás nem megoldaná, hanem véglegesen tönkretenné az emberiség kilátásait.
  Legalábbis a jelen felállás szerint.
  Mikor még a jelenlegi korlátozott energiaforrások mellett is vihartempóban zúzzuk szét a föld minden létfontosságú rendszerét, mi lenne, ha még bőségesebb energia állna rendelkezésre, és minden őrült meg tudná valósítani agybajait?
  Egyedüli előnye az lenne, hogy nem pumpálnánk tele a légkört CO2-vel, viszont intenzívebben feltúrnánk a földet, irtanánk a bioszférát, szennyeznénk a vizeket.

 3. OFF az LLNL-ben Edénk a Teller már 1954-ben mindenáron gigatonnás töltetet akart, Gnomon (1 giga), Sundial (10 giga), de az LANL se tétlenkedett: TAV (1 giga) töltet. Edénk annyira fanatikus volt, hogy vénségére 87 évesen 1995-ben is javasolta, hogy kellene az egygigás. Minden adat máig titkosított a három töltettel kapcsolatban, és az „információ szabadsága” törvényre való hivatkozás ellenére sem adták ki senkinek. ON

  Csak a szép kis „laboratóriumok” kapcsán, hogy érezzük a kedves törődésüket. A fúziós tölteten is serénykednek, tisztább lenne, de még az is szennyezne és főleg hatalmas neutron adagot eresztene. Amúgy a 10 giga esetén, 45-50km magasan pukkanva, kb. 800-1000 kilométeres körben ég minden…

 4. 2. hubab
  „Másrészről az a gyanúm, hogy egy korlátlan olcsó energiaforrás nem megoldaná, hanem véglegesen tönkretenné az emberiség kilátásait.”

  Nincs min aggódni ezen témán kedves „hubab”.
  Jól fizetett emberek seregei, éber szemmel, fáradhatatlanul és szakadatlanul csakis a „javunkért” mindezt megelőzve mindent megtesz, hogy az ne következzen be.
  http://magyarmegmaradasert.hu/kozerdeku/figyelemre-melto/item/3877-a-fukushima-haarp-vil%C3%A1g%C3%BCzenete#q=alfred+webre&tbm=vid
  Az alábbi táblázat a Steven Greer által alapított The Orion Project új oldaláról, a SiriusDisclosure.com Free Energy aloldalából hivatkozott blogs.FAS.org -ról van, egy 2010-es hírközzététel alapján, ami azonban az évre-kész táblázathoz vezet, ami azt tartalmazza, hogy az Amerikai Szabadalmi Hivatal évről évre hány beadott szabadalmat nyilvánít az 1951-es Találmány Titkosítási Rendelet alapján “nemzetbiztonságra veszélyesnek”, azaz zár el az emberiség elől. Nyilván itt “nemzet” alatt nem a népre kell gondolni, és főleg nem az amerikai népre: biztonság alatt az irányító elit fajának (hüllők, sötét erők) “nemzetére” érdemes inkább gondolni, félig viccesen szólva.
  2009 2010 2011 2012 2013
  Total Secrecy Orders in Effect 5081 5135 5241 5327 5445
  Tehát évről évre több, mint 100 szabadalommal nő az ötezres nagyságrend, amik le vannak tiltva.
  http://magyarmegmaradasert.hu/kozerdeku/figyelemre-melto/item/3877-a-fukushima-haarp-vil%C3%A1g%C3%BCzenete#q=alfred+webre&tbm=vid

 5. Egy időben olvastam olyan agyrémeket is, hogy ha nem megy a szabályozott fúzió, akkor pótmegoldásként abba az irányba kellene kutatni, hogy hogyan lehetne földalatti hidrogénbomba robbantások hőjét valamilyen módszerrel kitermelni a föld alól.
  De aztán nem volt folytatás, feltehetően nem tudták a technikai problémákat megoldani.
  Meg nem is lenne megnyugtató, gondolom, a föld alatti robbanások sem hatástalanok a felszínen sem…

 6. 6- Minato
  Figyelembe véve a tulajdonosát – bill gates – hát nem azért fog elterjedni mert olyan jó!
  És akkor olcsó sem lesz

 7. 7. Eltekintve a tulajdonostól, pusztán a technológiai háttérre fókuszalva. Pl a TWR (traveling wave reactor) szerintem egy jó technológia. Amugy sajnos a TerraPower pont Kínával tartott fent atomtechnológiai-fejlesztési kapcsolatokat, amit a Trump majd Biden kormány elkaszált, így nagy késésben vannak 🙁

 8. 4 L.S.
  Gratulálok!
  Ekkora eget verő marhaságot már régen olvastam, megerősít abban a véleményemben, hogy egy képzeletbeli másik világban élsz.
  Az már nálunk is a legőrültebb fantazmagóriának számít, ha valaki a gyíkembereket emlegeti, erre te beraksz egy olyan cikket ,ami erről komolyan beszél.
  Így lehet magyarázatot keresni az eseményekre, amik csupán az emberi rövidlátás következményei.
  Ha már egyszer indokokat keresel az atomerőművek ellen, akkor ahhoz nem kellenek a nem létező gyíkemberek, ahhoz elegendő lenne a hétköznapi logika is.
  Nem kell a gyíkemberek által mesterségesen előidézett földrengés, elég a spontán, természetes is.
  Te valóban hiszel ezekben az őrültségekben?
  Erre mondják nálunk, hogy misztikus gondolkodású…

 9. Re:9 hubab

  Sok zöldség közül azért volt egy igen fontos tétel, ami fölött nem szabad átsiklani, ez pedig a „nemzetvédelmi/NATO érdekre” való szabadalom kisajátítás.
  Ismerősi körömben is van nem egy ilyen, aki hegesztés technikai szabadalmát nyúlták le így, de volt energetikai és hajtómű szabadalom is köztük, ami el lett „süllyesztve” ezzel a módszerrel.

 10. 9. hubab
  ” … Az már nálunk is a legőrültebb fantazmagóriának számít, ha valaki a gyíkembereket emlegeti, …”

  Ezen akadtál el „hubab”?
  A tényeket, az adatokat „az Amerikai Szabadalmi Hivatal évről évre hány beadott szabadalmat nyilvánít az 1951-es Találmány Titkosítási Rendelet alapján” azt simán átugrottad, ugye? Pedig ez volt az az információ amit figyelmedet kellett felkelteni.

  A gyíkembereken mazsolázol…

  Az egyetlen értelmes lény az Univerzumunkban az ember, ugye „hubab”?
  Aki meg nem hiszi el és bizonyítékot kér az olvassa el az összes tankönyvet?!?
  Ha mégis kételkedik és agnosztikusnak vallja magát az:

  „Aki meg Erre mondják nálunk, hogy misztikus gondolkodású…”

  Kedves mindent tudó és mindenben biztos „hubab”

  „Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek!”
  „Vajon a vak vezethet-e vakot?

  – Nem esnek-e mindketten ugyanabba a verembe?”

 11. Az új bejelentéseket – a Magyarország területén kívüli lakóhellyel vagy
  székhellyel rendelkező külföldiek bejelentése kivételével – a 141/2008.
  (V.16.) Korm. rendelet alapján a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési
  és Logisztikai Ügynökségnek (HM FLÜ) megbízottja megtekinti
  (általában hetente, a Hivatalban). A megbízott jogosult nyilatkozni és a
  törzslapon feltüntetni, hogy a bejelentés minősítését kezdeményezi-e,
  vagy nem. Abban az esetben, ha a döntést azonnal meghozni nem tudja,
  a HM FLÜ vezetője 15 napon belül nyilatkozhat a kérdésben.
  A Hivatal elnöke a minősítésre vonatkozó javaslat kézhezvételétől
  számított nyolc napon belül dönt a szabadalmi bejelentés minősítése
  tárgyában, amely döntéséről a hatáskörrel rendelkező minisztert, a HM
  FLÜ vezetőjét és a bejelentőt tájékoztatja.
  A minősített bejelentés engedélyezési eljárását a titkos ügykezelésre
  előírt szabályok betartásával kell lefolytatni. A minősített bejelentéssel
  kapcsolatban az Szt. 56. §, illetve a X/A–X/B. fejezetek alapján nem
  közölhető hatósági tájékoztatás.

 12. Vagy 2-3 hónapja hallgattam egy beszélgetést az egyik rádióban magyar tudóspáros egyik tagjával. Azt mondta az illető, hogy szabadalmi bejegyzés előtt állnak egy alacsony hőmérsékletű fúziós eljárás megoldásával. Sajnos a tudós nevét nem tudtam megjegyezni.
  Ha ő hülyeséget mondott, akkor én is az tettem most!

 13. 13 Kacor
  Láttunk már ilyesmit korábban is.
  Egy darabig még én is bedőltem a Rossi-féle hidegfúziós eljárásnak, olyan meggyőzően adta elő, aztán kiderült, hogy semmi ígéretét nem tudta beváltani, és súlyos kétségek merültek fel, hogy kísérleti berendezésének rejtett energiabetáplálása volt, szóval szélhámosság.
  Pedig már lehetett is befizetni az első berendezésekre a házi energiaellátáshoz… 🙂

 14. Re:14 hubab
  Rossi palládium-nikkel porfúziót használt, hidrogén reakciógázzal.
  Klasszikus LENR folyamat, de mivel palládium alapú volt, egyenes út vezetett a buktáig.
  Működött amúgy, nem volt kamu, de az egész pasas és környezete olyan volt, min a mi Egelynk, akit lehet szidni, mint a bokrot, de letette az asztalra a szén alapú LENR reaktort, és a hónapokban publikálta nyíltan a OH alapú „LENR” eljárását, amit ő tévesen gondol annak ami, miközben az nem is az, de ettől még működik ideig óráig a mikro reaktorja(pár wattot ad le villamosan igen korlátozott élettartam mellett).
  Itt már nincs semmi himi-humi, nincs félre beszélés, működik a kütyüje, és a csavar benne az, hogy a plazma direkt megfejhető indukciósan(vissza is van csatolva a plusz energia, ezért önfenntartó a mikro reaktorja) ergo nincs benne hőerőgép, és szépen el is jutottunk a forró fúzió orbitális pénzmosodájához, ami teljes műszaki zsákutca mrd EUR költségen.

  Az a „szomorú” valóság, hogy a fúzió kérdése meg van oldva, gyakorlatilag az emberiség energia krízise érdeklődés hiányában el fog maradni, ennek ellenére megy az öldöklés az olajért/gázért, és ezért is különösen szomorú a dolog, mert túl lehetne már ezen lépni…

 15. Nekem is kellene egy olyan kalap amibe több van, mint amit beletettem!
  Ez vakítás, terelés.

 16. „Köszönet Tibor bának a témáért és a fordításért, valamint 14, 15, hubab és dajtás hozzszólásáért!”
  +1, csak lusta voltam újra leírni 🙂

 17. 17.D7: Ezt most hogy érted? Szerinted nem lehet semmilyen folyamatból több energiát kinyerni, mint amennyit bele fek tettünk?

 18. 11 L.S.
  Mindenesetre, ha azt akarom, hogy komolyan vegyenek, akkor ilyen gyíkemberes őrültséget még véletlenül sem keverek a mondanivalómba, mert az kisiklatja az összes többit is.
  Azt simán el tudom képzelni, hogy bizonyos befolyásos üzleti körök meg akarják akadályozni, hogy saját érdekeltségeik sérüljenek, sőt, akár azt is, hogy kormányzati körök bizonyos dolgokat veszélyesnek éreznek a társadalom egyensúlyára, pl. a foglalkoztatásra nézve, ha annak mondjuk nagy munkanélküliség lenne a következménye.
  De ebbe kár belekeverni valami földöntúli érdekeket.
  Ha a földönkívüliek képesek idejönni, és befolyást gyakorolni az emberiségre, akkor amúgy is akkor hajthatnának uralmuk alá minket, amikor akarnák, ha akarnák, nem szorulnának ehhez ilyen nyakatekert módszerekre…

 19. 20 hubab, szerintem ez a gyíkemberezés egy allegória. Douglas Adams a Galaxis Útikalauzban ír egy bolygóról, ahol gyíkok uralkodnak az embereken és zsákmányolják ki, nyomják el őket, de az emberek mindig nagy lelkesedéssel szavaznak a gyíkok közül, hogy a saját pártjuk kerüljön hatalomra. Ez egy allegória a polarizált pártrendszerre, amivé a modern demokráciákat sikerült degradálni: teljesen mindegy, melyik párt nyer, van egy uralkodó elit, ahová nem lehet bekerülni, akik kizsákmányolnak, de előadják az érzelmekkel túlfűtött választási színjátékot négyévente, hogy az emberek úgy érezzék, hogy van beleszólásuk.

 20. 2O. hubab
  ” De ebbe kár belekeverni valami földöntúli érdekeket.”

  „Számtalanszor bebizonyosodott a történelem során, hogy amiről jelenleg nem tudunk, vagy (még) nem láttuk, az attól még létezhet. Hogy ez is ezek közé tartozik-e, azt nem tudjuk, de nagyon is lehetséges. Igaz, az emberi fantázia végtelen, de ez nem zárja ki, hogy bármelyik fikciónak tűnő elméletnek lehet valóságtartalma.”

  /https://www.youtube.com/watch?v=v4oLpt0CFxU/

  Richard E Byrd admirális elveszett naplója

 21. Re:17 D7

  Fúziós energia többlet:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Magf%C3%BAzi%C3%B3#/media/F%C3%A1jl:K%C3%B6t%C3%A9si_energia-f%C3%BAzi%C3%B3_hasad%C3%A1s.svg

  Vasig ad többlet energiát a fúzió, ha vasnál magasabb rendszámú elemet akarsz előállítani akkor energia nyelő a folyamat. Megjegyzem ha vasnál nehezebb elem bomlik el, akkor szintén energia többlet jelenik meg, ez a fisszió(maghasadás), és minden jelenlegi atomerőmű energia termelése erre alapszik.

 22. 21 Ábel
  Ezt elhiszem, de beleolvastam a belinkelt anyagba, és ott ilyen csodás állítások vannak:

  „Exopolitikai vonatkozású, hogy emögött ott van az is, hogy a hüllők (reptiliánusok, reptilians) már tudják, hogy lesz dimenzióváltás (hogy néhány hónapon vagy néhány évszázadon belül, az nekik a többezer éves egyéni élettartamukkal mindegy) és hogy a fény erői (lásd Galaktikus Föderáció, nem összetévesztendő a Fény Galaktikus Föderációjával és más háromtagú nevű galaktikus föderációkkal), valamint amibe az tartozik, az Androméda Tanács pozitív beavakozásáról szóló cikkeinket) már győztek, ezért utolsó céljuk a totális bosszúállás és azért még megpróbálni a bolygót minél háború-dúltabbá tenni, hogy kedvükre kiélhessék utolsó zsákmányolási kísérleteiket.”
  Ez nem valamiféle jelképes földi dologra utal.
  Hogy egyesek milyen jól értesültek, és teljesen otthon vannak a galaktikus szervezetek ügyeiben, semmi talán, elképzelhető, nem lehetetlen, hanem határozottan állítanak…
  Lehet ezen nem hangosan hahotázni, és van értelmes ember, aki ezt a maszlagot képes komolyan venni?
  Csak tudnám, ki súgja meg nekik ezeket az információkat? 🙂

 23. Nem nehéz észrevenni hogy nagy errefelé a laposföldhívők denzitása.

 24. 24. hubab
  ” Lehet ezen nem hangosan hahotázni, és van értelmes ember, aki ezt a maszlagot képes komolyan venni?”

  Kedves mindenttudó, cinikus „hubab”
  Örülök annak, hogy örömöt leltél az ilyen témályu cikkekben amikhez azonban elég nehéz hozzájutni.
  Tudod a (Richard E Byrd admirális elveszett naplója) sem rossz. Érdemes ebbe is belehahotázni.
  Ha ezen is átröhögted magad javasolnám a következő görög videot amellyet angol felirat kiséri.

  /https://www.youtube.com/watch?v=TvgngE7v5Gk/

  Itt aztán lehet röhögni. Jó szórakozást kívánok.

 25. 27. L.S.
  Köszönöm, nincs több kérdésem, minden világos…
  Ezek után ne nagyon számíts rá, hogy aki ezt megnézte, komolyan vesz a továbbiakban.
  Tényleg rádobtál egy nagy lapáttal.
  Habár, ki tudja… 🙂

 26. 21. Ábel

  „szerintem ez a gyíkemberezés egy allegória. Douglas Adams a Galaxis Útikalauzban ír egy bolygóról, ahol gyíkok uralkodnak az embereken…”

  Szerinted David Icke ennyire szellemes volt, amikor ezt kitalálta? Én arra lennék kíváncsi, h vajon mennyi lóvét keresett ezzel az ostoba gyíkemberes összeesküvés-elmélettel. Könyvek, előadások stb. Még az ELTE épületében is majdnem fellépett:
  https://index.hu/techtud/2018/10/08/az_elte-re_szerveztek_az_alakvalto_gyikembereket_leleplezo_konteo-guru_eloadasat/

  De még kreatív sem volt, tulajdonképpen lecserélte a hidegháborús sci-fi sztorik (pl. Invasion of the Body Snatchers/They Live) ufóit hüllőkre.

  Vagy csak látta ezt a klasszikus Star Trek epizódot 😀
  https://youtu.be/4SK0cUNMnMM

 27. 29 SZVP
  Ebbe az a szörnyű, hogy vannak emberek, akik valószínűleg nem is hisznek az általuk hirdetett őrültségekben, viszont pontosan tudják, hogy erre van sok, ezen a szinten álló vevő, és ebből nagy üzletet lehet csinálni.
  Fő a nyereség, az meg nem számít, hogy megerősítik fixa ideájukban az erre hajlamos őrülteket.
  Sőt, minél többen lesznek, annál jobb… 🙂

 28. 30. hubab

  Vannak ilyen emberek, de David Icke láthatóan nem ilyen. Az egész arról árulkodik, hogy hisz benne.
  Én nem hiszek, de nem mondom, hogy nem létezhet ilyen. Ez nem olyan, mint a holdraszállás vagy a lapos föld.

  Aki a hasát fogja mert úgy röhög rajta, vagy egyszerűen csak lenézi az pontosan ugyanabból a hit perspektívából közelíti meg, csak ellenkező előjellel.

  1.Idegen lények lehetnek, sőt-jóval több-mint valószínű, hogy vannak.

  2.Az emberiséget szánt szándékkal ‘tarcsák bugyután’.

  A többi meseelemhez nem tudok hozzászólni.
  Elvileg lehet módosítani egy adott lény képét holografikusan.
  Nyilván egy ovis nem tudja megmondani, mert ez már iskolás tananyag, de megnyugtatásul megbeszélheti az ovistársaival, hogy mi hülyeség mi nem az.

 29. 31 Balázs
  Nem vagyok csont szkeptikus, az ember nyilván magyarázatot keres azokra a tisztázatlan jelenségekre, amiket hivatalos szervek is dokumentáltak.
  De azok a részletekbe menő fantazmagóriák, amiket néhányan feltálalnak, az minden logikának ellentmond.
  Ugyan honnan tudnának valamiféle galaktikus szervezetekről, azok fajtáiról, funkcióiról, hatalmi felépítéséről, emberiséggel kapcsolatos céljairól?
  Nekik bizonyára elárulták, őket bizalmukba fogadták az ufók, de ők túljártak az eszükön, és most kitálalnak mindenről, amit bizalmas köröktől megtudtak.
  Ezek már túltesznek a fantasy regényeken is, ezeket csak az fogadhatja be, aki valóban minden bizonyítható tény nélkül is hinni akarnak, akik vallásos áhítattal fogadják be ezeket a dolgokat…

 30. Kedves hubab
  Mivel az orosz nyelvet ismered keresd meg a következőt is:

  Русский ученый нашел рукописи об НЛО в секретных архивах Ватикана

  Совершенно секретно» в 2011 году,

  Генрих Маврикиевич Людвиг – мыслитель, изобретатель, инженер-архитектор, …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük