(405) Tibor bá blogja – Vissza a Deutsche Márkához?

önarcképAz átlag német állampolgár egyre jobban unja, hogy mindenért Németországnak kell fizetni. Való igaz, az első ránézésre úgy tűnik Németország az új idők Robert bácsija. Nem csak a zsidók találnak ki újabb és újabb kártérítési okokat, immáron jó 60 évvel a II.  világháború után, de a görögök is úgy gondolják, mivel ők az európai kultúra bölcsője (?) a lehazudott adósságukat a németeknek kell kifizetni, minek járnak annyit Görögországba nyaralni. Az írek nem csaltak, csak simán hülyék voltak. Az állam garanciát vállalt egy vélt 6 milliárd Eurós adósságra, amiből véletlenül tízszer akkora lett. Aztán most Portugália és Spanyolország is a tönk szélén áll, de a nem túl távoli pontról Olaszország is integet. Jó lehet, a szakemberek  véleménye szerint az Euró már Spanyolország megroppanását se élné túl.

Nem csoda hát, hogy a németek egyre nagyobb nosztalgiával gondolnak a Deutsche Markra, amit igazából el se igen felejtettek. Ez utóbbira fényes bizonyíték, hogy kilenc évvel az Euró bevezetése után, még mindig 13 milliárd Deutsche Mark van kint a lakosságnál részben gyűjtök birtokában, részben az elhunyt nagymama varrósdobozában. Ha hinni lehet a közvélemény kutatás adatainak, akkor a németek több mint 50 százaléka szívesen látnál viszont a jó öreg DM-et. Ez azonban Németország részére katasztrófát jelentene. Pedig a németek részére a DM a gazdasági biztonság, jólét és stabilitás szimbóluma volt, amire az Euró sohase lesz képes.

De mi történhet, ha az Euró tényleg összeomlik? Visszatér a jó öreg DM vagy gazdasági káosz következne? Nos ebben az esetben két, egymástól eltérő szcenárió lehetséges. 1) Németország és a stabil gazdasággal rendelkező országok, mint Ausztria és Hollandia, ahol nincs számottevő infláció, egy „kemény” Euró megteremtésével kiválik, magukra hagyva a puha délieket, akik annyiszor értékelik le a közös Eurójukat, ahányszor csak akarják. 2) Németország tényleg visszatér a Deutsche Markhoz és akkor nem lesz többé közös valuta, és minden ország dönthet saját pénzügyi politikájának megfelelően.

Van azonban egy apró probléma. A visszaállás rendkívül drága lenne. Ne felejtsük el, hogy az Euró bevezetése előtt volt 3 év felkészülés, most viszont nem lenne. Új pénz nyomása, tekintve a volument, nem egyszerű dolog. Az átárazás, szoftverek átalakítása, és maga a pénz tényleges ki cserélése, mind megoldható de pénz és idő kérdése. Persze, ha egyszer bepipúlnak, akkor nincs az a nehézség, amin a németek ne rágnák át magukat. Alán még az se térítené el őket, hogy az exportra gyakorolt hatása kiszámíthatatlan, de nem feltétlenül pozitív, és természetesen a munkanélküliségre is kihathatna.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük