(4049) Adomány

Tibor bá’ online

 

89. útban a 90. felé

A szajha médiában többnyire nem található cikkek keresgélése közben gyakran találkozom olyan portállal, ahol a cikk harmadik mondata után a szöveg elhalványul, és közlik az olvasóval, ha érdekli a cikk hátralévő része, akkor fizessen.

Olyan portál is van, például az ICH, ahol hetente száznál is több cikk jelenik meg, teljesen ingyen. Ilyen helyeken viszont a cikkek közepén megjelenik egy felhívás, hogy adakozzon az olvasó. Ez rendszerint hatásos, mert a portál egy-két héten belül jelzi, hogy a célértéket elérték. Jó példa erre a már említett ICH, amit 20 éve Tom Feeley vezet, aki nem rég komoly betegségen esett át, de töretlenül szolgálja látogatóit. Munkája közben ilyen megható szöveggel találkozhatunk:

Forgive the interruption,  Information Clearing House  really needs your help. All we ask is that you click this link and provide what ever you can to support our work. We ask you humbly: please don’t scroll away. Peace and Joy Tom Feeley.

Vagyis: Ne haragudj, hogy félbeszakítunk. Az Information Clearing House-nak valóban szüksége van a segítségedre. Csak annyit kérünk tőled, hogy kattints erre a linkre és segíts annyival, amennyivel tudsz munkánk támogatására. Alázattal kérünk, ne menj el némán a felhívás mellett. Békét és megelégedést kívánva, Tom Feeley.

Ez mellett tényleg nem lehet elmenni szó nélkül, főleg, mert heti sok tucat cikk fellelése nem kis feladat.

A fenntartó célja is világos, ingyen informálja azt, akinek anyagi helyzete nem engedi meg az adomány küldését, de finoman elvárja, hogy aki teheti, az segítsen. Ez a megközelítés nekem szimpatikus, de ezt Magyarországon alkalmazni nem túl praktikus. Itt nálunk a jég hátán is megélő magyaroknál, aki mögötted lép be a forgó ajtóba, de előtted lép onnan ki, mindenkik tudja, hogy nincs ingyen vacsora, de ha lehet meg akarja úszni a fizetést. És erre az Internet ragyogóan alkalmas.

Volt olyan hozzászóló, aki a pofámba vágta (magán levélben), hogy az Internet mindenkié, és ingyenes. Hát igen. Ezért találtam ki a VIP fordítások intézményét. Emlékeztek. Előbb évi 6, majd 10 ezer forintért hetente egy cikk magyar fordítását szétküldtem az előfizetőknek. Ezt azonban a COVID-19 megjelenésekor felfüggesztettem. Nem tartottam erkölcsösnek, hogy a pandémia idején aki anyagilag nem állt jól, ne értesüljön a fontos dolgokról.

Ne is mondjam, önkéntességi alapon a hozzájárulás a tizedére csökkent. Most viszont elmúlt a pandémia,  a kérdés az, hogy visszaállítsam-e az előfizetést? A poszttal párhuzamosan megkérdezem, hogy a fontos fordításokhoz jutás 1) előfizetéses alapon, vagy 2) önkéntes adakozáson múljon-e. Ez utóbbi esetében folyamatosan közölném a beérkező támogatások összegét.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

27 gondolat erről: „(4049) Adomány

  1. Tibor bá’
    Mint sokmindent, azt sem tudom hány olyan olvasód van mint én,
    De ahogy 2021 elején sem érdekelt, hogy megszüntetted a korábbi
    támogatási rendszert, úgy most sem érdekel melyik változatot
    szándékozol újra alkalmazni. — Az viszont már a magánügyem,
    ami eddig megért nekem évi tizezer forintocskát, az 2023-ban is
    meg fog érni évi húszezret. — Hogy miért e „”nagylelküség”” ?
    Az szintén magánügy, de neked megsúgom, egy hangyányival
    jobban megy. — Ami teremészetesen annak köszönhető, hogy
    orbánviktor hazavágta a gazdaságot remélve, hogy mint csóró
    nyugdíjast kilóra megvásárolhat. — HÁT EZ NEM JÖTT BE !!!
    Neked és Évának kellemes karácsonyt és egy boldgabb új évet,
    további munkátokhoz meg erőt, jó egészséget kivánok !!!

  2. A 2.) pontot javaslom összegek közzététele nélkül. Az emberek szeretnek mások zsebében turkálni, szerintem ne adj okot erre.
    Köszönöm a munkádat, jó egészséget kívánok Évának is és Neked is. Az OTP-n keresztül is üdvözletemet küldtem.

  3. Tisztelt Tibor bá’,
    szerintem első körben nézd meg, önkéntesen mennyi jön be adott, általad meghatározott időintervallumon belül. A tapasztaltak alapján majd eldöntöd, fenntartható-e a dolog így. Ha nem, akkor pedig átállsz az előfizetéses rendszerre.

  4. Tibor bá,

    a VIP fordításos modell jó volt.
    Annak idején „előfizettem” rá.

    jó egészséget!
    Karak

  5. Ha kell a pénz, szerintem kösd felételhez a fordításokat nyugodtan. Az embereknél jobban működik az, ami következményekkel jár, határokhoz van kötve.

    Ha kiderül a forrás, nekem nincs rá szükségem, szinte mindegy, hogy egy szöveget magyarul vagy angolul olvasok.

    De az is működik, hogy amit úgy érzel, neked fontos, hogy sokakhoz eljusson, azt továbbra is ingyen osztod meg. Az orosz propagandáért meg szerintem nyugodtan kérhetsz pénzt akár az orosz követségtől is, jó munkát végzel, szerintem nem tagadnák meg.

    Én most adakoztam egy kicsit, de direkt nem előfizetés jelleggel, az orosz propagandáért nincs kedvem fizetni, de neked személyesen szívesen adok. Most ennyi fért bele.

  6. Egyébként, Zsolt, nem tudom, melyik szolgálatnál vagy állományban, de nem fontolnátok meg, kérlek, hogy Tibor bának küldjetek egy kis nyugdíjkiegészítést? Gondoljátok át, szerintem megérdemelné.

  7. Szerintem ha fizetőssé is teszed érdemesebb lenne egy havi vagy negyedéves fizetési bonást kialakítani mert az ember mondjuk havi 1500 Ft-ot könnyebben kiad havonat , vagy párezret negyedévente.Így több pénzed lenne mert talán többen

    Tiborbá ha pénzt akarsz keresni érdemes olyat csinálnod amit a youtubon láttam 2 témában is .
    1.
    Az egyik gyerek a youtube csatornáján az ukrán háború eseményeiit követte és mindig tettt fel új videót hangzatos címmel.Pl Putyin megtámadta a NATO-t, Kezdőképnek betett egy ilyesztő hátteret rakétákkal és Putyiin arcával.
    Namost kurva sok ember hirtelen bepánikol és megnézi. Közben a videóban meg egy videojátékszerűségből van összevágva a „harc”.
    Namármost milliós nézettséget elért.Heti 1 video, háborús akutalitással összefűzve , találó címmel utána kamu viedotartalommal.Youtube kattintás után fizet>>milliós nézettség>milliókat hoz évente.
    csatornanevet nem tudok

    2.Egy másik gyerek nagy időjárási katasztrófákról csinál videókat.Az a lényeg hogy ő is a youtube kezdőképen betesz pl egy kurva nagy tornádót és pusztítást. (pl képszerkesztővel megszerkeszti hogy a John deert felkapta a tornádó 😀 ) Fel vannak turbózva a Youtube kezdőképek.
    Szintén rengeteg kattintás és milliós nézettség ezekból.Miért? mert a képek alapján valami nagy katasztrófára számít a néző.Például kíváncsi hogy tényleg felkapta a johndeert a tornádó 20 méter magasra..

    a klímás csatorna: # https://www.youtube.com/@ElementalPower/videos
    118 ezer feliratkozó
    40,181,458 views
    Joined Jul 17, 2021

    1 év alatt, ha csak egy videó megnézés 0,25ft akkor is 10 millió ft/év bevétel 😀

    Viszont már 90 felé Tiborbá nem ajánlom hogy ilyenekbe kezdj, kövessed csak szépen az összeomlást, és majdcsak több pénzt fogunk utalni blogolvasók. is 😀

  8. 5 – Ábel:
    Nem éhezem. Azt nem mondom, hogy nincs szükségem pénzre, mert arra mindenkinek szüksége van, de baj nélkül elketyegünk. Azonban nem tartom természetes állapotnak, hogy míg nekem fizetni kell a forrásoknak, nálam mindenkinek minden ingyen van. Persze van néhány nagyvonalú adakozó, de a napi átlagos 3000 olvasóhoz képest elenyésző. Ráadásul többnyire határon túliak.

    Nem érzem, hogy orosz propagandát nyomnék. Szerintem az orosz szöveg sokkal közelebb áll a valósághoz, mint az atlantjsta. Márpedig a célom a valóság kiásása, ami sok munkába telik, és bizony alapos tapasztalat is kell hozzá.

  9. 6 – Ábel

    Nem voltam, nem vagyok és nem is leszek egyetlen szolgálat állományában sem.
    A becsületszavamra mondom.

    Azon kívül nem halmozom itt a nickneveket. Egyeseknél ez már beteges méreteket öltött. Egyetlen név alatt írok és ez a jövőben is így lesz.

    Nincs itt semmi stikli a részemről. Vesztes fogadás esetén pedig automatikus módon próbálnám teljesíteni a vállalásomat, se nem tűnnék el, mint a kámfor vagy regisztrálnék itt más néven, se nem kerülnék amnéziás állapotba vagy szimulálnám azt. Ugyanis az adott szó az adott szó, s mint olyat, illik komolyan venni.
    … de lehet, hogy csak én vagyok egy kicsit régimódi.

    Hát így, kedves Ábel.

  10. 10 Veled fogadtam vagy Dajtással? Átadom szívesen azt az üveg bort. Lehet itt sértődőset játszani, de minek?

    Eltűnni, mint a kámfor? Regisztrálni más néven? Mégis miről beszélsz?

    „Nem voltam, nem vagyok és nem is leszek egyetlen szolgálat állományában sem.” – nyilván nem írhatsz mást, feltéve, hogy fedett a küldetésed. Meg hát persze az is lehet, hogy tényleg nem vagy állományban. Gondolom, megbízási szerződéssel is működnek ezek a dolgok. Vagy akár anélkül.

  11. 11 – Ábel

    „Veled fogadtam vagy Dajtással?”
    Velem. Nyertem, de nem kell a borod, ezt már megbeszéltük.

    „Eltűnni, mint a kámfor? Regisztrálni más néven? Mégis miről beszélsz?”

    A Vlagyimir nevű fórumtársról. A példa róla szólt. Az amnéziás példa meg rólad.

    „…nyilván nem írhatsz mást, feltéve, hogy fedett a küldetésed. Meg hát persze az is lehet, hogy tényleg nem vagy állományban. Gondolom, megbízási szerződéssel is működnek ezek a dolgok. Vagy akár anélkül.”

    Semmi ilyesmi sincs, én itt semmiféle munkát nem végzek.
    De nálad a becsületszó nyilvánvalóan semmit nem jelent, így érthető a tamáskodásod ez ügyben.

  12. 8 – andrew?
    Nem vonzanak a tízmilliók. Mit kezdenék velük?
    A negyedéves felbontás első megközelítésre logikusnak tűnik, de valójában rengeteg többlet adminisztrációt jelent, ami az én esetemben kellemetlen időpocsékolás.

  13. Az oldal egyik értéke az, hogy átolvas Tibor bá’ a jó ég tudja hány cikket és kiválasztja közüllük azokat amiket érdemesnek tart lefordítani. Nekünk nem kell időt töltenünk az érdeklődésünkre számot tartó témák megtalálására. Tibor bá’-nak igen jó a találati aránya.
    A fordításhoz.
    Nem véletlen, hogy a törvény sok esetben szakfordítót követel meg. Ennek értelmét felesleges magyarázni. Ha már fordtás, akkor sokkal inkább olvasok hozzáértő fordító tollából, mint gyengébb eresztést. Mert az vagy pontos vagy nem.

    Az furcsa a számomra, hogy a vissza a múltba posztok élettapasztalatát a nagy többség elismeri, de a jelen posztok válogatásánál már támogatásra érdemtelennek tartják az élettapasztalat hozzáadott értékét.

  14. 15. Tibor bá’

    Ha másból nem, akkor ahogy kikerülhetetlen legtöbb döntésünknél, magunkból induljunk ki. Mindannyiunknak még akkor is jól esik a jelképes anyagi megbecsülés, ha valamit hobbyból csinálunk és az amúgy nem dönt anyagi csődbe.
    Tudtok e más olyan oldalt, ahol nem kell a csokikat elfogadni, amelyiknél nincsenek reklámok és ehhez az oldalhoz hasonló a látogatottság? Mert azokon az oldalakon, igaz nem közvetlenül, de a csokik elfogadásával, a reklámok kényszerű látványával fizetünk.

  15. Tibor bá, ha rám hallgatsz, ne hallgass senki másra, csak magadra! Teljes joggal kérsz pénzt a munkádért. Azt kell eldöntened, neked mi a fontosabb: a több pénz, vagy hogy többen olvassák a cikket.

  16. 17- Ábel:
    Nekem az fontos, hogy tisztán lássak.
    Ahogy nem lett kötelező az előfizetés, azonnal abbamaradt a támogatás. 50 előfizetőből 3 támogatott önként.
    Eddig 17-en szavaztak az önkéntes adakozásra, de az elmúlt fél évben összesen 5 támogatás volt. Tizenketten olyanok szavaztak, akiknek eszük ágában se volt támogatni. Szóval érdekes adatok ezek.
    Nem fogok kérni előfizetést. messze vagyok az éhezéstől, három évre van tűzifánk. Aztán meg, Januárban beszedem fejenként a 20 rongyot, aztán februárban feldobom a patáimat, és mindenki futhat a pénze után.

    😀

  17. 16.Károly
    „Mindannyiunknak még akkor is jól esik a jelképes anyagi megbecsülés, ha valamit hobbyból csinálunk és az amúgy nem dönt anyagi csődbe.”
    Azt gondolom, hogy Tibor bá’ nem szorul rá az adakozásra (annak ellenére, hogy nyugdíjas), símán kifizeti az illető weboldalak tarifáját. Az adomány csak egy jelképes elismerést jelent számára, de ez többet ér számára bármekkora vagyonnál, tehát nem az számít, hogy mekkora az össz-adomány, hanem az számít, hogy hányan adakoznak a fórumtársak közül.

  18. PELLENGÉREZÉS NÉLKÜL = „”Tiborbá ha pénzt akarsz keresni””
    Úgy gondolom ez egy téves megközelítése a dolognak. — Ma
    az országban minden ellenkező hír ellenére piacgazdaság van.
    Nézve a statisztikai adatokat, mindenki tudJA magyarországon
    siralmas állapotban van az idegen nyelvtudás. — Sokan alig –
    alig, mégtöbbenpedig semmilyen nyelven nem olvasnak nem
    beszélnek. — A magam részéről tisztességtelennek érzem, ha
    valaki megoldja helyettem a problémámat akár kérés nélkül is,
    azt ne hálánám meg némi támogatással, hiszen akár egy pincér
    készen elémteszi ( asztalomra rakja, ) amit fogyasztani szeretnék.
    Vannak szolgátatások (étterem, taxi, fodrászat melyeket TE is,
    én is megrendelünk mégis mégis jattolunk azoknak amiért ők
    fizetést kapnak. — Mondhetjuk azt is, hogy hálásak vagyunk az
    elvégzett munkájukért.— Szerintem akik idejárnak tájékozódni
    azokat nem vágja földhöz ez a kis támogatás. — UFF beszéltem.

  19. Sajnos 10 Ft ma már egy jelentéktelen összeg.
    Ha naponta minden rendszeres látogató ennyit fizetne az már csinos kis summa lenne.
    Mondjuk fél évre előre az 1 800 Ft.
    De ha csak utólag teszi, az is megfelelő, persze csak akkor, ha tényleg megteszi.
    Értsük meg, az adományunk semmire sem kötelezi a Főbloggert.

  20. 26 – Nomilktoday:
    Angliában a háziasszony este az üres tejesüveget kiteszi az ajtó elé. Hajnalban jön a tejes és az üres üveget kicseréli teli üveggel. Aztán havonta egyszer elszámolnak. Ha a család elmegy valahová, akkor nincs szükség tejre. Az üres üvegre tesznek egy cetlit ezzel a felirattal: Ma nem kell tej. Aztán ez megihlette Herman Hermits-t.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük