(404) Tibor bá blogja – Infláció Kínában

önarcképÚgy látszik, hogy az élelmiszer árak világinflációja Kínát se kíméli, legfeljebb nem hallunk róla, mert a magyar celebek olyan mértékbe lekötik a médiát, hogy apróságokra, mint például sok száz millió kínai várható éhezéséről már nem tudnak beszámolni. Konkrét számokban, csak az elmúlt egyetlen hónap folyamán a kínai élelmiszerárak 10 százalékkal emelkedtek, amin belül a gyümölcsök és a zöldségek ára 20 százalékkal nőtt. Az okok összetettek, de nem  meglepők. A Kínai Bankszövetség jelentése szerint Kínában kukorica és cukorhiány lépett fel. A kormány kénytelen piacra dobni a stratégiai tartalékokat, hogy megakadályozza a további áremelkedést. A kormány aggódik, ha nem képesek az élelmiszer inflációnak gátat szabni, akkor zavargások keletkezhetnek. Ennek már vannak jelei. A múlt héten Guizhou tartományban középiskolás diákok lázongtak, ablakokat, bútorokat törtek össze, mert az iskolaebéd ára 7 dollár centtel felment.

Ez a 14 forintos emelés nem tűnik soknak, de Kínában  nincs ingyenes étkezés, minden diáknak fizetni kell az iskolaebédért, és a szegény kínai családok jövedelmének a fele élelmezésre megy el. A probléma végleges megoldása érdekében a kínai kormány ármaximálásban gondolkodik, de ez egy veszélyes fegyver. A magyarországi tapasztalatok azt mutatják, hogy amint maximálják valaminek az árát, azonnal eltűnik a polcokról és csak a feketepiacon lehet hozzájutni, jóval magasabb áron. Ráadásul Kínában a felvásárlást a törvény bünteti, ami azt jelenti, hogy az akasztások száma minden bizonnyal növekedni fog. Másfélmilliárd kínai esetében nehéz azt állítani, hogy a legnagyobb érték az ember. 😀

Ez az élelmiszer infláció azonban még nem az általános élelmiszerhiány következménye, de jó betekintést ad a jövőbe. Lényegében arról van szó, hogy a kínai export fenntartásának érdekében a kínai valuta, a Yuan, mesterségesen van alacsony értéken tartva. Ez a trükk (ami ellen elsősorban az USA tiltakozik) magas szinten tarja a kínai exportot, de mivel Kína élelmiszer terén nem önellátó, importra szorul. Az importált élelmiszer viszont drága, mert alulértékelt Yuannal fizetnek érte.

Igaz, az energiahordozókat is importálják, de azok magas Yuan árát  be tudják építeni az exportba. Az igazi probléma akkor fog előállni, ha az export forgalmuk visszaesik, amire minden ok megvan, hiszen a világgazdaság válsága nem csak elhúzódik, de mélyül is. A munkanélküliség az istennek se akar csökkenni. 

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük