(3402) Régi telek/karácsonyok

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

Iskolás koromban a tél november második felében kezdődött, amikor leesett vagy 20 centi hó és meg is maradt február végéig. Persze újabb és újabb havazások jöttek. Közben Budapesten a havat összekotorták és az úttest szélén felhalmozták. Az iskolaudvart néhány napig fellocsolták, hogy jó vastag jég legyen rajta, és már lehetett is korcsolyázni tanítás után egészen késő estig. Az utakon nem volt nagy forgalom. Így lehetőségvolt rá, hogy a kisgyerekeket szánkón húzzák, mondjuk a Váci úton.

A Mikulás éjszaka látogatta meg az ablakba kirakott cipőket, amikbe főleg szaloncukrot tett dióval, mogyoróval, na meg virgácsot, ha aktuális volt a figyelmeztetés. Különleges csokoládék nem voltak gyakoriak a csoki mikulás, és csizma figurákon kívül.

Mikulás után már készülődtünk a karácsonyra. Nagy „divatja” volt a betlehemnek. A tíz év körüli gyerekek betlehemet építettek, amihez gazdagon hozzájárult a nyomdaipar. Az iskolához igen közel volt egy ’ÁPISZ” ahol a szokásos papír árú mellett karácsony előtt megjelentek a betlehemi figurák: angyalok, bárányok, három királyok, betlehemi csillag, Mária, József, bölcső a kis Jézussal, stb., ráadásul különböző méretekben. Lehetett válogatni, ki mekkora betlehemet akart építeni. Ha jó sikerült a szülők betették a karácsonyfa alá.

A negyvenes években még szokás volt Pesten is, hogy néhány nappal karácsony előtt, este becsöngettek vadidegen „betlehemesek” és megkérdezték szabad-e betlehemezni. Igenre, bejöttek a lakásba egy nagydoboz betlehemmel, néhány fiú kifordított bundában volt pásztornak álcázva, és előadtak egy rövid színjátékot. Természetesen az előadás után illet nekik adni néhány fillért.

A karácsonyfát termész6etesen nem most találták ki, volt már régebben is, de például fényfüzérek helyett apró gyertyák voltak a fákon, amiket természetesen meggyújtottak. Lakástűz mégse volt, mert az emberek jobban vigyáztak. Az égő gyertyákat nem hagyták magukra. Csillagszóró már akkor is volt. Színes gömbök helyett sztaniol papírba csomagolt diók lógtak a fán.

Az ünnepi vacsora se nagyon változott. A hal és a bejgli pont olyan népszerű volt, mint most. Az ajándékozás nem volt ilyen eszeveszett. Tanulóknak szinte kötelező volt a könyv ajándékozás. Ismerje meg a világot olvasáson keresztül. Az ajándékozás sokszor össze volt köve a szükséglettel. Én gyakran kaptam karácsonyra zoknit, alsó nadrágot. Nevelőanyámat apró konyhai eszközzel leptük meg, például pogácsa szaggatóval. Apám kapott egy új szipkát. Jelentős értéket nem volt divat ajándékozni. Akkoriban a szaloncukor színezett és ízesített fondant volt. Először a zselés szaloncukrot találták ki, majd jött a többi, mindenféle töltelék egyre magasabb áron.

Az én családom nem volt templomba járó, de Szent este a hangulat kedvéért elmentünk egy közeli kápolnába éjféli misére. Ez a Sváb-hegyen volt, és hazafelé baktatni a 20 centis hóba (hegynek fel), valóban adott egy különös hangulatot. Pláne, ha derűs volt az ég és látszottak a csillagok, elsősorban az Orion csillagkép gyönyörű a téli égbolton.

A karácsony akkor is jó alkalom volt a távolabbi rokonok kölcsönös látogatására. Akkoriban Budapest népessége még egy millió körül volt. A rokonság nagy része vidéken élt. A látogatás külön élményszámban ment. Elsősorban azért, mert tél közepe a disznóvágás szezonja, ami a látogató pesti rokonság számára külön élmény, akkor is, ha részt vesz benne, de akkor is, ha csak az „eredményre” érkezik. Én például kocsonyát csak a sashalmi nagyszülőknél ettem. Külön érdekesség, hogy a nem fűtött verandán, a nagy asztalon 10-15 tányér kocsonya várt minket, meg hidegre fagyott sült hurkák tömege.

Érdemes kitérni a hőmérsékletre. Nulla feletti hőmérséklet egyszerűen nem létezett. Volt viszont -20°C alatti. Ilyen volt pl. 1949/50, vagy 1953/54 tele. Nem vészes, csak fel kell rá készülni. Mikor legyen hideg, ha nem télen.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5 gondolat erről: „(3402) Régi telek/karácsonyok

  1. Én jóval fiatalabb vagyok, de én is arra emlékszem, hogy gyerekkoromban hetekig havak voltak. A lányom 21 éves, kiskorától kezdve mentünk egy közeli szánkós helyre, bevallom nem csak miatta, én is élveztet 🙂 A lényeg, hogy még az első években talán 10 éves koráig volt hogy akár két-három hét egybefüggő hó volt, többször mehettünk, de azóta csak néhány napok havasak egyben, és ha leesett, akkor azonnal, a legközelebbi hétvégén ha nem mentünk, akkor abban az évben el is maradt a szánkózás.

  2. Tibor bá’
    Kellemes emlékeket bolygattál meg a múltamból,
    melyek a mai hétköznapok üledéke alá szorultak.
    Később, mikor már a betlehemezésből származó
    „”fillérek”” kevésnek bizonyultak, elérkezett a
    rendszeres hólapátolásból származó zsebpénz, a
    80 – 100 – 120 forintos Köztisztasági Vállalati bér.
    Szóval mentünk a saját fejünk után, meg sem
    fordult a fejünkben pumpolni a szülőket.

  3. Én is emlékszem amikor gyermekkoromban 25 éve meghozattuk a szenet és akkor mindig november eleje közepe felé elkezdett havazni.Akkoriban örültem az első hópelyheknek mindig.A disznótorokban szintén mindig hóban volt a disznóvágés, és utáltuk amikor majd lefagyott a lábunk.Összejött 10-15 rokon annak idején.Utánna lassan kihaltak,mamám 80 év felett már nem tartott disznót így a disznótor 2 éve megszűnt.Jó alkalom volt hogy a család összejöjjön év végén, de már ez is kikopott.

    Anyum is mesélte hogy a 70-80-as években még szánkóval húzták a hurkát haza derékig érő hóban.

    Amúgy a havas nagy telek ma már nem hiányoznak. Utálom amikor a hó sugározza a hideget és nincs az emberenk kedve kint semmit csinálni.
    Azért röpke 20 év alatt fordultunk át a havas telekből a hómentes télbe.Sőt lassan elmondhatjuk hogy a fagymentes télbe, mert nem volt még sokszor fagy idén.
    Lehet hogy 20 év múlva már nemhogy fagy nem lesz hanem a mostani 0-5 fok helyett 10-15 fok lesz a gyakori télen és a fagy olyan dolgog lesz mint most a hó : jó lesz ha 5 évente lesz egy fagy:DD

    Gyerekkoromban gyújtottuk az adventi gyertyát.Ugye akkor még nem volt internet és felpörgött világ és más volt a szellemültsége az egésznek.Amikor esett a hó este órákot szankóztam odakinn. Ma ha esne a hó nem tudom látnák e gyereket kinn játszani, szerintem nem.
    10-20 éve még az ünnepi misékre tömegével mentek főleg az idősek, de ugye már ők is kopnak ki és az 50 alatti korosztály pedig nem nagyon jár templomba.

    Aztán (én nem éltem akkor) a 50-60-70-es évek karácsonya is teljesen más volt.

  4. Gyermekkoromban minden évben volt normális tél. Nem vidéken éltünk, soha sem, most sem. 85-86 telén hókunyhót építettünk. Zsolt (talán vagányságból) autóval húzta a szánkónkat a minimum harminc centis hóban. A kukás autó nem tudta begyüjteni a szemetet, csak nagy nehézségek árán.

    A csend, a csodás zuzmara, jégcsapok. A derült égbolt, és a közvilágítás nélkül is világos, sőt világosabb táj… A nyugalom, és az az idő, ami miatt többet volt együtt több nemzedék….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük