(4001) A háború

Tibor bá’ fordítása online

Forrás: The Tribune (India)

A háborút Oroszország megnyeri

Szerző: MK Bhadrakumar volt nagykövet

89. útban a 90. felé

Két hatalmas terrorista csapás látványosan bekövetkezett az ukrajnai háborúban. Ezt a két, egymás után gondosan megtervezett támadást: az Északi Áramlat gázvezetékei és a Krími híd ellen végső ütésnek szánták Oroszország ellen. Vlagyimir Putyin elnök szerint azok az emberek állnak az Északi Áramlat robbantásai mögött, „akik végleg meg akarják szakítani a kapcsolatokat Oroszország és az EU között, és meg akarják gyengíteni Európát”. Putyin megnevezte „Kedvezményezettként” az Egyesült Államokat, Ukrajnát és Lengyelországot.

Indiának számítania kell az USA és a NATO vereségére, amivel teljessé válik a többpólusú világrendre való átállás.

Az orosz belföldi hírszerző szolgálat, az FSZB, múlt szerdán Kirillo Budanov ukrán katonai hírszerzés vezetőjét azonosította a krími támadás kitalálójaként. „Forrásokra” hivatkozva a New York Times és a Washington Post is Kijevre mutatott. Az Északi Áramlat-1 megbénult, az Északi Áramlat-2 egyik vezetéke sértetlen maradt. Putyin a múlt héten azt mondta, hogy beüzemeltethetik a vezetéket, és Oroszország évente mintegy 27 milliárd köbméter gázt szállíthat. „A labda az Európai Unió oldalán van, ha akarják, megnyithatjuk a csapot” – mondta.

Mélységesen kínos pillanat ez az EU számára. A diadal megszűnt, mivel Európát több éves recesszió fenyegeti, amelyet az Oroszország elleni szankciók okoztak, mivel az Egyesült Államok ragaszkodott a Moszkvával fennálló energiakapcsolatok megszakításához. Az EU mára az USA piacává vált, és az LNG-t a kért áron vásárolja, ami hat-hétszer magasabb, mint az USA belföldi ára. (A németországi hosszú távú orosz szállítás szerződéses ára 1000 köbméterenként körülbelül 280 dollár volt, szemben a jelenlegi 2000 dollár körüli piaci árral.)

Egyszerűen fogalmazva, az európaiakat az amerikaiak szépen megvezették. Indiának fel kell figyelni az Egyesült Államok önérdek képviseletére. Alapvetően a Biden-adminisztráció kiagyalt energiaválságot hozott létre, amelynek valódi célja a háborús haszonszerzés.

Az október 8-i krími híd elleni támad sokkal komolyabb. Zelenszkij átlépett egy vörös vonalat, amelytől Moszkva többször is figyelmeztette. Putyin nyilvánosságra hozta, hogy három terrortámadás is történt a Kurszki Atomerőmű ellen. Az oroszok nem kevesebbel fognak megelégedni, mint a Zelenszkij-rezsim megdöntése.

Súlyos következményekkel jár az orosz megtorlás Ukrajna „kritikus infrastruktúrája” ellen, amitől Moszkva eddig tartózkodott. Október 9. óta Oroszország szisztematikusan célba vette Ukrajna villamosenergia-rendszerét és vasútjait. Vlagyiszlav Shurygin neves orosz katonai szakértő az Izvesztyiának azt mondta, hogy ha ezt a tempót egy hétig fenntartják, az „megzavarja az ukrán hadsereg teljes logisztikáját – a személyzet, a katonai felszerelések, a lőszerek, a kapcsolódó rakomány szállításának rendszerét, valamint a katonai és javító üzemek működését.”

Az amerikaiak öncélú narratívájukkal szürreális világába kerülnek, ami szerint Oroszország „elvesztette” a háborút. A való világban, azonban Ivan Tertel, a fehéroroszországi KGB főnöke él, akinek bennfentes véleménye van Moszkváról. Múlt kedden azt mondta, hogy mivel Oroszország növeli csapatainak erejét a háborús övezetben, valamint fejlett fegyverzetet vet be, ezért „a katonai művelet kulcsfontosságú szakaszba lép. Becsléseink szerint a fordulópont az ez év novemberétől jövő év februárjáig tartó időszakban fog bekövetkezni.’

Delhiben a politikai döntéshozóknak és stratégáknak gondosan fel kell jegyezniük az idővonalat. A lényeg az, hogy Oroszország a teljes győzelemre törekszik, és nem elégszik meg mással, mint egy barátságos kijevi kormánnyal. A nyugati politikusok, köztük Biden is megértik, hogy az oroszokat most semmi sem állítja meg. Az Egyesült Államok tartalékai fogynak, mivel Kijev folyamatosan többet kér.

Arra a kérdésre, hogy találkozna-e Bidennel a G20-ak Balini összeröffenésén, Putyin pénteken gúnyosan megjegyezte: „Őt (Bident), kell megkérdezni, hogy kész-e ilyen tárgyalásokat folytatni velem vagy sem. Őszintén szólva, nem látom szükségét.. Egyelőre nincs platform semmilyen tárgyalásra.

Washington azonban még nem dobta be a törülközőt, és a Biden-adminisztráció továbbra is az orosz hadsereg kimerítésének megszállottja – még Ukrajna pusztulása árán is. És az oroszok számára is van még mit kidolgozni a harctéren. Például mi legyen az elnyomott orosz lakossággal Odesszában (akik kimondhatatlan szörnyűségeket szenvedtek el a neonáciktól). Mikolajivban, Zaporizsjában, Dnyipropetrovszkban, Harkovban várják a „felszabadulást”. Ez, egy nagyon érzelmi kérdés Oroszország számára. Ukrajna „demilitarizálásának” és „denacizálásának” átfogó programját logikus lezárásig kell vinni.

Amikor mindennek vége, Putyin tudja, hogy Biden nem is akar majd találkozni vele. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a múlt héten azt mondta: „Bárki aki komolyan hiszi, hogy orosz-ukrán tárgyalásokkal véget lehet vetni a háborúnak, az egy másik világban él. A valóság másképp néz ki. A valóságban ilyen kérdésekről csak Washington és Moszkva között lehet beszélni. Ma Ukrajna csak azért képes harcolni, mert katonai segítséget kap az Egyesült Államoktól…

„Ugyanakkor, nem gondolom Biden elnök valóban alkalmas lenne ilyen komoly tárgyalásokra. Biden elnök túl messzire ment. Elég csak felidézni Putyin orosz elnöknek tett nyilatkozatait.

Indiának számítania kell az USA és a NATO vereségére, amivel teljessé válik a többpólusú világrendre való átállás. Sajnálatos módon az indiai elitnek le kell mondani az „egypólusú helyzetről”. Európa, beleértve Nagy-Britanniát is, megsemmisült, és érezhető az elégedetlenség az Egyesült Államok „transzatlanti vezetése” miatt. Az indo-csendes-óceáni stratégia reménytelenül sodródik. Új erőközpontok alakulnak ki India kiterjedt szomszédságában, amint azt az OPEC Washingtonnal szembeni visszautasítása is mutatja. Mélyreható kiigazításra van szükség az indiai stratégiai számításban.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

39 gondolat erről: „(4001) A háború

  1. Az, hogy egy volt nagykövet felmondja az orosz propagandát nem változtat azon, hogy a hivatalban lévő elnök nyilvánosan elítélte Oroszország háborúját. Putyin nem a többpólusú világért küzd és India pozíciója a világban nem attól függ, hogy az oroszok elfoglalják-e Ukrajnát.

    Ami a NATO és Oroszország viszonyát illeti, az oroszok lőttek el több mint 4000 rakétát, a NATO egyet sem. Az oroszok vesztettek több mint 100.000 halott vagy sérült katonát, a NATO egyet sem. Az oroszokkal fordultak szembe korábbi szövetségeseik mint a kazahok és örmények, a NATO viszont új finn és svéd szövetségesekkel bővül. A NATO erősíti a keleti szárnyát miközben az orosz sereg gyengül.

    Amíg veszett vadként tombolnak Ukrajnában fel sem fogják, hogy az ukrajnai háború kimenetelétől függetlenül a végeredmény mindenképp egy megerősödött NATO és egy meggyengült Oroszország lesz.

  2. 1 – Tilinkó:
    Egy tapasztalt diplomata figyelmeztető gondolatait egy tekintélyes indiai újság hozta le, ami komolyan elgondolkoztató. Ezt orosz propaganda felmondásának ítélni nyilvánvaló Atlantista megnyilvánulás.

  3. 2,Tibor bá
    Egy komoly ember véleménye, amit olvasunk.Lehetséges egy olyan scenárió is, hogy Amerika elmenne az oroszokkal szemben szinte a végsőkig, de a végső ponton, az atom bevetése elött megtorpanna, amennyiben látja, hogy nem képes legyözni őket.Ezen esetben talán rájön, hogy érdemesebb neki ugymond bezárkózni, élni abból, amije Amerikának még megmaradt energia, ásványkincsek, élelmiszer terén, és beletörödik az új, megváltozott helyzetébe.

  4. 3. Tibor bá

    A hivatalban lévő nagykövetek képviselik az országot, nem a volt nagykövetek. Ami pedig a felszabadulásra váró elnyomott ukrajnai lakosságot illeti, az bizony pontosan az az orosz propaganda ami már a háború első hetében szertefoszlott mert nem állta ki a valóság próbáját.

    Ez a propaganda hitette el Putyinnal is, hogy virággal fogják várni őt, ezek a hazugságok vezettek oda, hogy jó ötletnek tűnt elkezdeni ezt a háborút. Putyin a saját propagandájának a csapdájába esett. Azért találta ki, hogy másokat félrevezessen, de végül csak magát vezette félre.

  5. Hitelesnek tünö katonai elemzők – mint Robert C Castel – ugyanezt mondja. Nevezetesen, hogy Ukrajna nem nyerhet. Ami pedig a NATO veszteségeket illeti: az Ukrajnának küldött felszerelések gyakrolatilag már a saját készleteik rovására mennek. Bizony, a NATO is elég komoly veszteségeke szenvedett a leszállitott haditechnika , sőt, élőerő tekintetében is.
    ( aki azt hiszi, hogy nincsenek NATO hivatások katonák Ukrajában „tanácsadó” , „kiképző”, vagy vagy éppen „önkéntes” fedéssel, az nézze gyorsan meg a ruházat, nem hátulgombolós e.
    Az érzékelhet, hogy az oroszok elleni terrorcselekmények nyomán ( Dugina felrobbantása, ÉÁ vezetékek felrobbantása, a krimi hid elleni robbantás ) az oroszok nagyobb fokozatra kapcsoltak. Olyanra, amit hadiszakik már a háboruskodás elejétöl fogva hiányoltak. Hogy eddig miért nem tették ezt, annak sok magyarázata van – többek közt , hogy tévesen a gyors sikerben seménykedtek nagyobb rombolás nélkül is. Ám egy dolog bizonyosan nem akadályozta őket: hogy nincsen hozzá eszközük, képességük. Nyilván azok a nyugati propaganda fogyasztók, akik teli szájjaj habzsolták azokat a hireket, hogy az oroszok már márciúsban kifogytak a fegyverekböl, vagy a rakétáikat mosgépekböl kisrelet chipekkel irányiotják- most el vannak szonytolodva, és terrorol óbégatnak. De ezek egy hadmüvelteb teljesen kiszámitható lépések, az usa pont igy tett 99 ben Jugoszláviában , vagy 2003 ban Irakban. Ahhoz nem kell szakértőnéke lenni, hogy ha ez ország áramellátása megszünik, akkor képtelen müködni, hatékonyan hadviselő félnek lenni.

    HA igaz, hogy Ukrajna energiaellátásának már 30 % a kuka, – és most az orosz müveleteket egy elég kemény és hatékony tábornok irányitja – akkor nem kell sok idő ahhoz, hogy Ukrajna müködésképtelen legyen. Persze ez nem jelenti azt, hogy Zeli és az atlantisták nem küldenék értelmetlenül vágóhidra továbbra is az ukránokat: nekik a háború nagy üzlet, az a jó, ha minél tovább tart. Ám lehet, Putyin elrontja ezt a játékukat is – a gonosz, ördögi. Egy gyors lezárás – washingtonban kirázza a hideg a héjákat erre a lehetőségre. Nem véletlen, hogy egyetlen atlantista orgánum sem beszél tárgyalásokról, tüzszünetröl, a békéröl.

  6. 4 – Tilinkó:
    Nem az a topik, hogy ki képviseli az országot, hanem az, hogy tapasztalt, szenior, volt diplomata figyelmezteti a kormányt, hogy létezik más út is.

    Putyint a háborúba az USA belekényszerítette, ami természetesen el van hallgatva, hogy Putyint agresszornak, második Hitlernek lehessen kikiáltani. Na, ez a propaganda.

  7. 1. Tilinkó

    ENSZ közgyűlés, szavazás Oroszország elitéléséről.
    35 ország, köztük India és Kína, tartózkodott. Ez a föld két legnépesebb állama, 2.8 milliárd. Tíz nem szavazott, öt pedig nem szavazta meg.
    India elől épp most szipkázza el az LNG-t Európa és okoz nekik energia válságot.
    Megjegyzés: Minden országnak népességtől függetlenül 1 szavazata van az ENSZ-ben, Tuvalu 11.700fő, Szamoa 198 ezer.
    Jens Stoltenberg NATO-főtitkártól több idézet: Ha Oroszország győz, a NATO veszít
    Miért veszítene a NATO, ha sem fegyverrel, sem emberrel, sem információval nem vesz részt a háborúban?
    – „A NATO viszont továbbra is támogatja Ukrajna biztonságát materiális eszközökkel.”
    Ezt a sunyi fogalmazást. Nincs távol a valóságtól, ha ezt fegyvernek fordítjuk.

    -” A védekezéshez azonban eszközökre is szükség van, „és mi rendelkezünk ezekkel az eszközökkel” – mutatott rá Jens Stoltenberg, hozzátéve: „arra kérem a NATO-szövetségeseket, hogy az eddiginél erőteljesebben és gyorsabban támogassák Ukrajnát fegyverekkel”.
    Ezek a nyilatkozatok azt mutatják, a NATO tagok fegyverei igenis fogynak Ukrajnában, ill. szinte már csak azok fogynak.

  8. 6. Tibor bá.

    Az, hogy Putyin az agresszor tény. Ő támadott, ez a tény fog a történelem könyvekbe kerülni, nem a propaganda. Hitler is megmagyarázta, hogy a zsidók kényszerítették őt a háborúba, de az ilyen magyarázatok sem őt, sem Putyint nem mentik fel a tény alól, hogy ki volt az agresszor.

    Veszett vadként harapják a prédát és közben nem látnak, nem hallanak, nem érdekli őket már semmi. Nem érdekli őket, hogy elvesztették a legjobb piacukat. Nem érdekli őket, hogy elvesztették a legjobb katonáikat, küldik még a civileket is. Nem érdekli őket, hogy India és Kína is nyíltan ellenzi a háborút. Nem érdekli őket az sem, hogy a papíron még az orosz szövetségbe tartozó örmények már Washingtonba járnak a konfliktusuk megoldásáért. Nem érdekli őket, hogy a kazahok elrettenve látják ezt a veszett vadat attól tartva, hogy ők lehetnek a következő préda. Az sem érdekli őket, hogy a NATO bővítés ellen indított háborújuk újabb bővítésekhez vezet. Az sem, hogy már a pacifista Németország is egymaga annyit költ haderőre mint Oroszország és az egész NATO rekord méretben fegyverkezik messze meghaladva az ő lehetőségeiket.

    Semmi nem érdekli már őket azon kívül, hogy végezzenek az áldozatukkal. Őrület ez amibe Putyin vezette az orosz népet, ugyanolyan őrület mint amibe Hitler vezette a németeket. Sőt még annál is őrültebb, a németek az idegennek tartott zsidó nép elpusztításáért áldozták fel mindenüket, az oroszok most azért áldoznak fel mindent, hogy elpusztíthassák a „testvérnépüket”.

  9. Kiegyensúlyozott diplomatikus jelentés, mely szerint az oroszok egyértelműen nyernek, Ukrajnában rezsim van, egy logisztikai-utánpótlásvonal (híd) megtámadása terrortámadás, a világ Kína ellenére egypólusú, az oroszok adnának gázt, de a nyugatnak nem kell, stb, stb….
    Tudom, a szajhamédia ezt is elhallgatja előlünk, ezért kénytelen voltál bemutatni ezt a véleményt is. (Bár ha valami nagyon nem tetszik, a cikk aljára csak odabiggyented a véleményed, tehát ez mégiscsak tetszik, és el tudod fogadni fenntartások nélkül.)

  10. Kevin McCarthy felhagyna a katonai támogatással

    Az ukrán tisztségviselők megdöbbenve fogadták Kevin McCarthy republikánus politikus azon kijelentését, miszerint ha a novemberi félidős választások republikánus győzelemmel zárulnak, akkor felhagynak az Ukrajnának szánt katonai támogatással – írja a RIA Novosztyi a Financial Times alapján.

    https://index.hu/kulfold/2022/10/20/haboru-oroszorszag-ukrajna-orosz-ukran-konfliktus-vlagyimir-putyin-volodimir-zelenszkij-moszkva-kijev-percrol-percre-kreml/#p5270580

  11. Néha benézek még, de olyan szinten értelmetlennek találom a vitát veletek, hogy inkább nem is írok. Emlékeztek, már augusztusban írtam, hogy a gázár télen be fog esni, mert historikusan ez a normál görbe, hogy tél előtt spekulálnak az emelkedésre, aztán januárban meg nem jön be a speki, meg realizálnak, de a lényeg, hogy historikusan januárban jellemzően esik a gáz ára. Most sokkal több a spekulációs pénz a gázban, még nagyobb esés lesz amikor menekülni kezd belőle, és ez a menekülés már el is kezdődött, korábban is mint vártam. Ha megnézitek a holland gáz jelenleg 120 dollár környékén mozog, most már csak 3x annyi mint a normál időkben. Emlékeztek mennyiért vett Magyarországnak Szíjártó augusztus végén, épp a csúcson? Emlékezzetek rá, 320 dolláron, azaz 8x-os áron. Ezt fizetjük most meg az emelt villanyszámláinkban és gázárunkban, miközben fizethetnénk jóval kevesebbet is, ha nem szaladgálunk ész nélkül…de ez egy másuk történet. Ezt a háromszoros árat egy nyugat európai polgár röhögve kifizeti, főleg hogy őket is támogatja is az állam (pl. a németek levitték 7%-ra a gáz áfáját…), tehát a koncepciótok alapjaiban hamis, az EU és polgárai nem fognak belerokkanni az energiaválságba se idén, de jövőre. Magyarország se fog, de nem Kakadu és bandája miatt, hanem a közös EU-s gázbeszerzés miatt. Egyébként ugyanaz az analógia mint az oltóanyag beszerzéseknél, rohangáltunk az oroszokhoz, megvettük a fos oltóanyagukat, aztán az EU meghozta a Pfizert és mindenki azzal oltatta magát, az orosz meg ment a kukába. Most az miatt kritizálja Orbán a közös gázbeszerzést, mert ezzel elveszti annak látszatát, hogy ő bármit is ki tud harcolni ez ügyben, és csak azért oroszbarát, mert az olcsó orosz gázt ezen az áron lehet elhozni hozzánk, de a vége ugyanaz lesz mint a Pfizerrel. A fogadásom, hogy november 30-ra az oroszok otthon lesznek, még mindig tartom.

  12. 11 Vlagyimir

    Igen, a Pfizer közös beszerzése pont jó példája annak, hogyan működik az EU . Titkosított szerződések, izgalmas SMS-ek Ursula telefonjáról, ami miatt már az Európai Ügyészség is vizsgálódik, és lehet, hogy bele is bukik.

  13. Szajha média és fake news:-)
    Van rá igény.

  14. 12 Korábban, nem gondoltam volna, de ahogy a helyzet kinéz, lehet, hogy igazad lesz.

    Hátha akkor kinyitják az uszodát is. A gyerek tiszta lelkibeteg, hogy nem mehet vízilabdaedzésre.

  15. Egy eltèvedt vèlemèny a segglyuk ország india egy mèg az őshazába ragadt cigányától.

  16. Feláll a szőr a hátamon az „egypólusú” világ emlegetésétől. Értelmetlen kifejezés, hiszen a botnak is két vége van, sőt még fél botnak is!
    Köszönöm a fordítást: minden nap bebizonyosodik, hogy az emberi butaságnak nincs határa. És a butaság nem végzettség és pláne nem íróasztal függvénye.
    Már nem tudom, melyik humoristától hallottam: a vélemény olyan, mint a fing. Mindenkinek van, de senki nem kíváncsi a másikéra!

  17. 17: Szerintem ezt a stílust ne nagyon erőltesd…

  18. 15 Tiborbá:
    Bár már ritkábban de néha bejövök és olvasom a blogot, az utóbbi kacifántos időkben posztolt fordítások hiánypótlóak! EZER KÖSZÖNET ÉRTE és ment némi támogatás is.
    Jó egészséget Nektek Évával!

  19. 20 – freeetoaster:
    Köszönöm kedves soraidat. Pontosan tudom mit csinálok és tenni fogom továbbra is, ameddig tudom.

  20. Az orosz Nemzeti Vagyonalap a TASS adatai alapján szeptember elsején 196,1 milliárd dollárt tett ki. Az alap szeptemberben több mint egy 16,5 milliárd dollárt veszített, és október 1-jén 179,1 milliárd dollárt tett ki – tudom, hogy nem jön ki a matek, mert a különbség 17 milliárd, de ez úgy látszik egy speciális matematika művelet ;). Lehet tippelni mennyi ideig bírják még…
    forrás: https://tass.com/economy/1518849?fbclid=IwAR1AXcpIM-GSN637zNs3ckUJwFVmyqv1XmtFDNiOkE5FUe6xw4EIGjU86b8

  21. 22. Iro2

    Ha semmi jövedelmük nem lesz az elkövetkező időben, akkor 10 hónapot bírják.
    DE mivel folyamatosan lesz havi 5-10 milliárd, akkor kb. még 2 évet. Addigra pedig a fényességes EU pont tönkremegy. Lévén, hogy az ipara nagy része leáll a 7-10x-es energia és nyersanyagár okán. De mi van, ha addig elkalapálják az ukránokat és nem lesz semmi olcsó energia és egyéb Oo. lerablásából, amivel ugyanis hitegeti az USA a sok helytartó EU-s politikust.

  22. Vlagyimir

    Nem tudom, hogy az orosz csapatok otthon lesznek novemberre vagy sem. A gázár is egy dolog. Amúgy a cseppfolyós földgáz mindig drágább lesz mint ami vezetéken érkezik függetlenül a gázárral kapcsolatos spekulációktól. Attól viszont komolyan tartok ,hogy a kollektív bűnösség alapján a nemzeti kisebbségeknek nem lesz helye a jövőben Ukrajnában. Nem kell kitelepíteni őket ,elég ha olyan helyzetet teremtenek a számukra melynek a vége az lesz : maguktól útnak indulnak ….és lám mégiscsak megvalósul Bandera a nagy ukrán nemzeti hős álma a homogén nemzetállamról. Kárpátalját is beleértve….ami ” ősi ukrán föld „ahol a kijevi Rusz szervezett először államot….

  23. 23: Bendegúz. Valamiért úgy gondolod, hogy szeptemberben nem volt semmi jövedelmük? Volt, és több mint amennyi októberben lesz, és sokkal több mint ami januárban lesz amikor az EU nem vesz már tőlük olajat sem. Magyarul nem 10 hónap alatt fogy el az összes pénzük, hanem valószínűleg jóval hamarabb.

    24. Tom. Igen, a cseppfolyós mindig drágább lenne, ha az USA és az EU gázárak megegyeznének békeidőben, de ez nem így van. Az USA a világ legnagyobb gázkitermelője, míg az EU a legnagyobb gázfogyasztó, ezért pont ellentétesek a lokális hatások, náluk sok a gáz és kevesebb a vevő, nálunk meg sokan veszünk, és szűk az eladók köre, szállítani meg ugye eddig nem volt megoldott, nem voltak kiépülve a terminálok stb. És az árak között ez miatt a szállíthatatlanság miatt kialakult egy akkora gap, ami egészen elképesztő és példátlan a a többi áruféleséghez képest már bőven békeidőben is. Most például egy mmbtu gáz az USA-ban 5.4 dollárba kerül, míg az EU-ban ugyanannyi 30-40 között lejárattól függően, tehát 6-8x annyiba. Tehát ha az USA gázt dupla áron adják el nekünk, még akkor is csak harmad annyi lesz, mint az orosz, és még békeidőben is megérné nekik itt eladni, mert minden háborútól függetlenül is simán a duplája volt az EU gázár mint az USA, nem véletlenül volt már akkor is folyamatban az LNG kiépítés, csak akkor még nem volt senki igazán motivált, az USA-nak nem volt igazán nagy biznisz, az EU-nak meg azon kívül, hogy diverzifikálta volna a beszerzéseket, olyan hű de nagy előnyt nem hozott volna. Most más a helyzet, nem véletlenül állnak sorban az LNG hajók, ekkora árkülönbség mellett mindkét félnek megéri.

  24. 12. Vlagyimir
    „A fogadásom, hogy november 30-ra az oroszok otthon lesznek, még mindig tartom.”

    Ez csak álom. A háború még egy jó darabig tartani fog + a ruszkik már nem fognak lemondani az annektált területekről, ahogy a Krímről sem.

  25. 24 Tom
    Ilyen alapon nekünk itt sehol sem lenne helyünk, a honfoglalás előtt ez mind ősi „akármilyen” terület volt.
    De az igaz, hogy a Kárpátalja valóban Kijev fennhatósága alatt volt Árpád előtt, Munkács már akkor létezett, Mukacsevo néven, és pravoszláv egyházkörzeti központ volt, ősi kolostoruk még ma is megvan…

  26. 25

    A tengeri kikötővel nem rendelkező európai államok számára a gázára magasabb lenne. Aki elosztja a gázt az keresni akar majd az üzleten és persze visszakapni azt pénzt amit az LNG kapacitás kiépítése miatt elköltött. Diverzifikáció helyett a szénhidrogének tekintetében a tengerentúli függés lesz. A zöld energia forradalom pedig ami már a háború elött is problémás volt végleg lekerül a napirendről- ez mivel megvalósíthatatlan volt évtizedes távlatban talán nem is baj. Kina pedig hozzájutva az orosz nyersanyagokhoz és energiához saját növekedésének fenntartása miatt majd önmagát és az oroszokat korlátozni fogja. …majd meglátjuk.

  27. 27

    Nem. Az avar birodalom része volt. Államiságot ez jelentette. Majd jött a magyar nomád állam és István.

  28. 27

    Pontosan tudjuk milyen viszonyok voltak Kárpát- medencében. Etnikai, vallási, politkai értelemben egyaránt a honfoglalás idején.

  29. 27. hubab
    Meg Erdélyben ősi román városok voltak, mint Cluj-napoca, Tg-Mures, Oradea, Tinisoara. Valamennyi helyen ősi pravoszláv/ortodox kolostorok és templomok álltak (ha elmész te is meggyőződhetsz, hogy mennyi régi ilyen épület épült 1990-óta).
    Az összes Mo. kárára területet rabló népség, ideológiát és történelmi mítoszt gyárt, tolvajlása igazolására. A tótokat is beleértve.

  30. Tom, Bendegúz
    Igazatok van, nem tudom honnan volt az info.
    A kolostort valóban már magyar időkben alapították, I. András idejében, és ez még az ukrán Wikipédiában is így szerepel…

  31. 31, 32: Ezért mondom én, hogy kevés dolog szebb annál, mikor két szláv nemzet marakodik…

  32. 27. hubab
    „De az igaz, hogy a Kárpátalja valóban Kijev fennhatósága alatt volt Árpád előtt, Munkács már akkor létezett, Mukacsevo néven, és pravoszláv egyházkörzeti központ volt, ősi kolostoruk még ma is megvan…”

    Azok előtt meg a Rómaiak akik Pannóniának nevezték Kárpátalját ….
    Pannónia…Panionia…Πανιώνια
    Kárpátalja…Kárpáthős Κάρπαθος

    8. Tom
    ” A tengeri kikötővel nem rendelkező európai államok ”

    Megmutatjuk Magyarország tengeri kikötőjét

    /https://index.hu/gazdasag/2021/02/03/magyarorszag-tengeri-kikoto-terkep//

  33. A partszakasza 300 méter hosszú, vize 13 méter mély.
    „a magyar vállalkozások innen bonyolíthassák le exporttevékenységüket, amely várhatóan mintegy kétmillió tonna, avagy 78 ezer konténer lesz évente – közölte július elején Szijjártó Péter külügyminiszter.”
    A Triesztben létesítendő terminál fizikailag nem alkalmas nagy konténerhajók fogadására.
    Jachtok kikötésére viszont ideális, már ha az adófizetők pénzén kármentesítik ezt az elhagyatott olajtároló lerakatot.
    Hívhatnánk Mátyás király ajándékának is. Van is kikötőnk, meg nincs is.
    Röviden, a gazdaság számára továbbra sincs tengeri kikötőnk.

  34. 34 L.S.
    Ezt rosszul tudod, Pannónia csak a Duna vonaláig terjedt, azon túl barbárok voltak…

  35. 26. SZVP:

    Herson város szakrális területéért az ukrán haderő pár ezer – sajnos – nem teljesen felkészített katonanőt is odacsoportosít, mivel a mostaniak kiképzését, szeptember-októberben kezdték el. A hadművelettel nem lehet várni hetekig, mert a novemberi hideg esőzések miatt az ukrán csernozjom süppedős sártengerré változik.
    Ha az oroszok meg is tartják most a hersoni magaslatokat az nem biztos, hogy a tavaszi jégzajlásig úgy is marad, pláne ha a kisoroszok a Dnyeper folyó, mind a 20 hídját kilövik. Az utánpótlási vonal ez esetben megszakadna.
    Persze a vasúti hidakat lehet leghamarabb megjavítani.

    A szankcióztatott oroszoknak még arra is futja a háború közben, hogy tegnap éjfélkor pályára állítsák a Kozmosz 2561-2662-es katonai műholdpárt (közbeszerzési pályázatok bogarászása alapján az egyiken széles sávú radar ill. zajradar van, míg a másikon infravörös tartományban is dolgozni tudó kamera egy egészen aprócska kriogén hűtőgéppel) feljuttatták a Barents-tenger melletti Plesetsk – űrrepülőtérről, a Belgorod hadihajó vigyázó szemének fényénél.

  36. 37. János
    „Herson város szakrális területéért az ukrán haderő pár…”

    Ezt a szakrális kifejezést, hogy érted?
    Az ukrán náciknak valami viking totemállta van ott eltemetve, és ezért fontos nekik? Vagy Bandera, valamely soha el nem porladó testrésze nyugszik ott?
    Mert amilyen agyhalott teóriák alapján szervezik magukat (azokhoz mérten a Dákó-Román kontinuitás is egy valós történet), simán kinézem belőlük, hogy ez motiválja őket.
    Szóval kérlek tisztelettel, világosíts fel. Ne hagyj kétségek között gyötrődni.

  37. 38. Bendegúz

    Egyrész Herson szent városa rogyásig van ortodox templomokkal, melyek festményein az ukrán emberek harcolnak a gonoszokkal, másrészt szkíta fejedelmek nyughelye is.
    Ezenkívűl az ukrán (nacionalista) ortodox egyház, már régebb óta szándékozott elszakadni Kirill pátriárkától is, mivel ők a gonosz Káin ivadékai.
    (Na és akkor még ott van az ukrán migránsgyerekek közt a Stefan Bandera-nyári táborozás szellemisége is. Mint nehezítő körülmény a befogadó országok számára, ezenkívűl a traumatizáltság is hajlamosít a szörnyű tettek elkövetésére.)

    Nem agyhalott teória. Tudod, majd minden nép kiválasztottnak gondolja magát…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük