(3998) Putyin hadvezetése

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Ha, hadviselésről van szó, a Kreml bebizonyítottan alkalmatlan

Írta: Paul Craig Roberts
89. útban a 90. felé

Hogy, egyértelmű legyen, mint embert tisztelem Putyint, emberséges, érdekli az élet és a civilizáció. Ő egy jó ember. Valójában túl jó embernek bizonyul ahhoz, hogy a rosszindulatú és korrupt Nyugattal foglalkozzon, és fogalma sincs, hogyan kell háborút vezetni.

Putyin azt gondolja vagy gondolta, hogy Oroszország és a Nyugat közös értékeket vall. Ez azt mutatja, hogy Putyin milyen kevéssé ismeri a Nyugatot. A Nyugat egyenlő Washington, a Nyugat többi része pedig nem független országok, hanem Washington bábjai. Washington egyik bábja sem képviseli saját állampolgárait, és Washington sem. Washington értékeit csak erőfölényben és pénzben mérik.

Washington, csak a mindenki más felett álló,  politikai, katonai és pénzügyi hegemóniájával foglalkozik, beleértve a saját népét is, akik napról napra felébrednek egy egyre szigorodó rendőrállamban, ahol apránként, napról napra törlik az Egyesült Államok alkotmányát.

Az FBI a Demokrata Párt Gestapójává vált. A nyugati média Washington propagandaminisztériuma. Az igazságot, amely nincs összhangban az uralkodó hivatalos narratívákkal, elnyomják. A kormány és sajtóhivatalai hazugságokkal táplálják az embereket, és azt mondják nekik, hogy ez az igazság.

Putyin beszédeket tart, amelyekben megmutatja, hogy ezt érti, de tettei nem tükrözik a megértését. Putyin szavai és tettei között szinte végtelen a távolság.

A Kremlnek teljesen el kellett szakadnia a valóságtól, amikor úgy gondolta, hogy Washington korlátozza katonai műveletét Donbaszban. Hogy lehet valaki a Kremlben ennyire naiv, ilyen hiszékeny, ennyire tájékozatlan? Ez minden képzelet felett áll.

Hogyan lehetséges, hogy a Kreml azt gondolhatta, hogy miután Washington megpróbálta kikényszeríteni az orosz katonai beavatkozást Donbászban, nem állt szándékában a háborút nagymértékben kiterjeszteni? Itt tanúi vagyunk az orosz hírszerzés tökéletes kudarcának és az ellenség megértésének teljes hiányával. Valójában még az sem világos, hogy Oroszország megérti-e, hogy háborúban áll a Nyugattal. Itt-ott  mond ilyet, de a tettek megcáfolnak minden ilyen megértést. A Kreml továbbra is energiaellátással próbálja megmenteni Európát, hogy Európa folytathassa háborúját Oroszország ellen. Hogy lehet ezt megérteni?

Ilyen még nem volt a történelemben, hogy egy háborúban álló ország ellátja ellenségeit üzemanyaggal, amellyel háborút folytathat önmaga ellen. A Kreml könyörög Európának, hadd adjunk el energiát Önöknek, hogy ne kelljen bezárnia a hadiiparukat. Tehet-e a Kreml bármi mást, hogy az orosz kormány a világ legnevetségesebb kormányának tűnjön?

Tegyük tényszerű kontextusba az Ukrajnában folyó és egyre szélesedő háború eredetét. 2014-ben az amerikai neokonzervatívok, akik uralják az amerikai kormányt, megdöntötték az Ukrán kormányt, miközben az orosz kormány, teljesen figyelmen kívül hagyva az eseményeket, arra koncentrált, hogy Szocsiban megpróbálja elnyerni, hogy a Nyugat fogadja el az olimpia házigazdájaként. Más szóval, a Kreml úgy gondolta, hogy az olimpia fontosabb, mint Ukrajna.

A Kreml érzéketlensége séta galoppá tette Ukrajna Washingtoni bekebelezését. Aztán a Kreml hirtelen szembesült azzal, hogy ukrán neonácik tiltják az orosz nyelv használatát, terrorizálják és meggyilkolják az orosz etnikumot, akik Donbászban és Krímben, Oroszország azon történelmi részein élnek, amelyeket a szovjet hatóságok a Szovjetunió oroszországi tartományából átköltöztettek. a szovjet Ukrajna tartományba.

Ukrajnának ezek az orosz területei hatalmas többséggel megszavazták, hogy újra egyesüljenek hazájukkal, de a Kreml csak az 1700-as évek óta Oroszországhoz tartozó Krím kérelmét fogadta el. A Kreml elfogadta a Krímet, mert ott található a szovjet összeomlás óta Ukrajnától bérelt orosz fekete-tengeri haditengerészeti bázis, amelyet a szovjet összeomlás választott el Oroszországtól.

Az az amerikai neokonzervatív puccs kiszolgáltatottan hagyta a donbászi oroszokat, ami garantálta a katonai konfliktust. Az ukrán neonácik által a donbászi oroszokra kiszabott büntetés két független köztársaság létrejöttét eredményezte: Donyeck és Luhanszk. Hogy megvédjék magukat a neonácik megszállásától, a két köztársaság kormányt és milíciát szervezett. Miután elveszítették területük egy részét az ukrán neonáci milíciák támadásának eredményeként, a donyecki és a luhanszki köztársaság leállította az előrenyomulást, de nyolc éven át tüzérségi támadásoknak voltak kitéve, amelyek ma is tartanak.

Putyin és Lavrov megpróbálták a Nyugatra hárítani a felelősséget, és ostobán, bár a legjobb szándékkal, de diplomatikusan próbálták kezelni a problémát, megmutatva, milyen kevéssé ismerik a Nyugatot. Putyin előállt az Ukrajna és a két donbászi köztársaság által aláírt, Franciaország és Németország által garantált kivitelezhetetlen minszki megállapodással.

A minszki egyezmény értelmében Donbasznak Ukrajnán belül kellett maradnia, de elegendő autonómiával rendelkezne ahhoz, hogy saját rendőri erővel rendelkezzen, nehogy a neonáci ukrán rendőrség üldözze őket.

Szinte azonnal világossá vált, hogy Ukrajna nem fogja betartani az általa aláírt megállapodást, Franciaország és Németország pedig nem hajtja végre vállalt kötelességét. Hogy a Kreml miért gondolta úgy, hogy két washingtoni bábállam érvényre juttat egy olyan megállapodást, amely lehetővé tette Oroszországnak, hogy elkerülje a katonai konfliktust, az minden képzeletem felett áll. Az, hogy Putyin nyolc évig próbált megmenteni egy olyan megállapodást, amelynek betartására soha nem volt kilátása , azt mutatja, mennyire elszakadt a Kreml a valóságtól.

Ezzel, a tényszerű háttérrel érkezzünk ma a jelen konfliktushoz.

Ha, a nemzetközi jogról van szó, Putyin az egyetlen ember a világon, aki betartja azt. Washington biztosan nem. Putyin a nemzetközi jog betartásával minden előnyt megad Washingtonnak a konfliktusban.

A nemzetközi jog szerint, Ukrajna orosz inváziója agressziónak minősül. Putyin tehát, ügyelt arra, hogy ne támadja meg Ukrajnát, annak ellenére, amit a sajtóból hallanak. A két donbászi köztársaság, amelyet Oroszország késve ismert el, nyolc évvel a segítség kérés után, hogy megakadályozzák a Nyugat által kiképzett és felfegyverzett ukrán hadsereg behatolását.

Ha, 2022 februárjában a Kreml megengedi a neonáciknak, hogy kiirtsák a donbászi oroszokat, akkor minden legitimitását elvesztetté volna az oroszok szemében.

Más szóval, Washington sikeresen manőverezte az orosz kormányt,  Washington érdekeit szolgáló háborúba. Nyugat propaganda szerint Oroszország volt az agresszor. Oroszország energia függőséggel felforgatta Európát. Oroszország újjáépíti a szovjet birodalmat. A következő lépésben Oroszország újraalkotná a Varsói Szerződést, és kiterjesztené azt Nyugat-Európára, az Oroszországtól való energiafüggőséggel. Természetesen, Nyugaton senki sem hallgatott a Kreml magyarázatára.

Washington elkezdte ellátni Ukrajnát modern fegyverekkel, hírszerzéssel és hadászati információkkal. Amikor az orosz offenzíva szünetelt, mert Putyinnak vagy az orosz hadseregnek nem volt elég előrelátása ahhoz, hogy felismerje, hogy az offenzívához tartalékok szükségesek, és ennek következtében nem voltak tartalékai, az Egyesült Államok/UK által kiképzett ukránok megkezdték saját offenzívájukat, ami részben sikerült is. a gyengén védett orosz vonalakkal szemben.

Az orosz visszavonulásokat, miközben erősítésre vártak, a nyugati médiában, például a New York Timesban és a UK Telegraphban, úgy mutatták be az orosz erőket, akik rémülten menekülnek a csatatérről, hátrahagyva felszerelésüket.

Nem ez történik, de nem a tények számítanak, hanem az, hogy a média hogyan magyarázza a helyzetet. A Washington és sajtóorgánumainak narratívái létrehozzák saját „tényeiket”.

Putyin orosz hadserege hihetetlenül minimális erőbevetéssel és tartalékok nélkül háborúzik. A korlátozott elkötelezettsége miatt az orosz erőknek egyszerűen hiányzott az embererő, hogy megvédjék a vékony vonalakat, miután Putyin leállította az offenzívát és átadta a kezdeményezést Washingtonnak. Ez az egyik legostobább hiba, amit egy háborús parancsnok elkövethet.

Valójában az történik, hogy a Kreml, Washingtont helytelenül értelmezve, nem sejtette, hogy Ukrajnát végtelen számú modern fegyverrel, hírszerzéssel és célzott információkkal látják el. A Kreml nem volt felkészülve az igazi háborúra.

Még, ha a Kreml jobban megértette is a helyzetet, nem mutatott megértést a háború megvívásához. Nyolc hónapja van egy konfliktus, amelyet Oroszország egy hét alatt rendezhetett volna. A hatalmas Oroszország védekezésre kényszerült északon Harkovban, délen pedig, Herszonban visszavonulnak. Az elvesztettnek vélt háborúk elveszíthetik a lakosság támogatását.

Hogy világos legyen, amikor a mozgósított orosz erősítés (aminek már a konfliktus kezdetén meg kellett volna történni) valamikor decemberben kész lesz, az oroszok visszaszerzik az elvesztett területeket. De még mindig nincs garancia arra, hogy Putyin megérti, hogy Oroszország háborúban áll az Egyesült Államokkal és Európával, vagy ha megérti, mit tegyen. A Kreml szóvivője szerint folytatódik a korlátozott művelet Donbászban. Ha igen, és semmi más, akkor az egyetlen lehetséges következtetés az, hogy Oroszország sokáig szenvedni fog. Egy olyan katonaság nem győzhet, amely nem tudja megtámadni az ellenség kommunikációs és katonai infrastruktúrát, valamint az ország területének nagy részét, amellyel háborúban áll. A Kreml nyolc hónapja háborúzik, és semmit sem tett annak megakadályozására, hogy Kijev háborút vívjon. A Kreml azon nézete, miszerint nem áll háborúban Ukrajnával, és csak rendőri akciót hajt végre az ukrán erők Donbászból való eltávolítására, önámító ötlet, amely megakadályozza, hogy a Kreml győzzön.

Az igazat megvallva, a Kreml háborús magatartása gyerekes. Egy 10 éves gyerek is jobban tudná vezetni. Vajon a Kreml gondolkodott-e  amikor úgy gondolta, hogy háborút folytathat úgy, hogy a szemben álló kormányt tökéletes biztonságban tartja a háború alatt? Oroszország megtagadta a kijevi kormány leállítását, lehetővé téve ezzel ellenségének, hogy ellenállás nélkül háborút folytasson ellene. Ez az első alkalom az emberiség történetében, amikor egy háborúban álló kormány megengedi, hogy az ellenfél működjön, mintha nem is háborúzna. Nincs orosz kísérlet Zelenszkij elpusztítására, Kijev leállítására, Ukrajna kommunikációjának és infrastruktúrájának megzavarására.

Minden olyan ország, amelyik ilyen önpusztító módon folytat háborút, tulajdonképpen meggyőzi ellenfeleit, hogy nem áll szándékában megnyerni a háborút.

Az orosz elhatározásnak ez a vélt hiánya arra készteti a Nyugatot, hogy erősebben nyomuljon, és több orosz vörös vonalat lépjen át. Az orosz vörös vonalak megsértése semmi következménnyel nem jár a Nyugat számára, mivel Oroszország soha nem tesz semmit a vörös vonalak megsértése ellen. Az orosz tiltakozások nem más, mint értelmetlen orosz duma – mondja a Nyugat.

Hacsak a Kreml nem szándékozik letenni a fegyvert és megadni magát Ukrajnának és a Nyugatnak, a rendkívüli gyengesége és határozatlansága, amelyet „korlátozott katonai hadműveletében” tanúsított, további agressziót fog kiváltani a Nyugattól, és közvetlenül a harmadik világháborúhoz vezet. Zelenszkij már megelőző nukleáris csapásokra szólít fel Oroszország ellen.

Putyin úgy tűnik, soha életében nem tanulta meg az „egy lépést se hátrálok” politikáját. Putyin úgy gondolja, hogy ezt pusztán szavakkal meg lehet tenni, de nem. Putyin tétovázása és a provokációk toleranciája aláásta a hitelességét.

Mivel, a Nyugat nem fél az ellenfelétől, Putyin viselkedése elhozza nekünk az Armageddont. Minél tovább tart a háború, annál jobban belép a Nyugat, annál nagyobb tétje van a hatalmas érdekcsoportoknak, mint például az Egyesült Államok katonai/biztonsági komplexumának, és annál kevésbé van kilátás a deeszkalációra.

A Kreml az állandó határozatlanság, a szélsőséges provokációk elfogadása és a tárgyalásokért való könyörgés által meggyőzte Washingtont arról, hogy Oroszország harcképtelen. Washington szemszögéből Oroszországtól nem kell félni, csak el kell távolítani az útból.

Rendkívüli, hogy a világ talán legerősebb katonai erejének kormánya meggyőzte Washingtont arról, hogy Oroszország katonailag impotens.

Ez Putyin vívmánya azzal, hogy megpróbálta megmenteni a donbászi oroszokat anélkül, hogy valódi háborút kellene vívniuk.

Andrej Martyanov, a kerecsensólyom és Dmitrij Orlov komolyan félrevezették oroszbarát közönségüket. Martyanov és Saker hangsúlyozta az orosz tűzerő és taktikai hadműveletek fölényét, ami igaz volt, de figyelmen kívül hagyták az orosz „korlátozott hadművelet” beépített stratégiai kudarcát. Ráadásul az orosz taktikai előny csökkent, amikor a Putyin által vállalt korlátozott erők túlságosan megfogyatkoztak ahhoz, hogy megvédjék a hódítás határait, a Nyugatról érkező modern fegyverek és a célzott információk pedig jelentősen csökkentették az orosz tűzerő-előnyt.

Putyin, miután ostoba módon hónapról hónapra hagyta folyni a háborút, amelyet egy hét alatt kellett volna megvívnia, időt adott az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak egy nagyobb ukrán hadsereg kiképzésére és modern fegyverekkel való felszerelésére. A Kreml számára az első naptól kezdve nyilvánvalónak kellett volna lennie, hogy ez benne van a pakliban. Valahányszor elhúznak egy háborút, az előny arra az oldalra kerül át, amelyet nem korlátoznak önmaga által kiszabott kényszerek. Ha Sztálin úgy harcolt volna, ahogy ma Putyin, akkor ma nem lenne Oroszország.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

19 gondolat erről: „(3998) Putyin hadvezetése

 1. Nos, abban maximálisan igaza van Paul-nak hogy Putyin beleszaladt a medvecsapdába. Igazából nem is őt hibáztatnám, hanem az alatta lévő haszontalan, talpnyaló bürokratákat, az „elitet”, akik hamis információval látták el, így téves döntések sorozatát hozta meg. Minden bizonnyal másképp alakultak volna a dolgok ha valós információk alapján dönt.
  Az, hogy jó ember lenne, vagy ostoba, egy tévedés. Se nem jó, se nem rossz, hanem egy vezető, politikus aki azokat a döntéseket hozza meg amiket jónak lát. Nem szabad érzelmekkel tekinteni sem rá, sem másik akár nyugati politikusokra, az érdekek, hatalmi elit vagy akár az ország érdekében döntenek, az érzelmekkel való játék is a politika része.

 2. Hibás helyzetfelmérés, hibás reagálás (vagy én nem érem fel ésszel).
  A puccsot nem készítették elő, utána nem vették észre, hogy ebből háború lesz. Még a támadás előtt minden külföldi pucolt Kijevből, a szokásosra számítottak. Utána látták, hogy nyugi van, vérszemet kaptak.
  Azt még értem, hogy sajátjuknak tekintik a területet, nem akarják lerombolni. Ha mi Erdélyért háborúznánk, akkor valószínűleg nem azzal kezdenénk, hogy leromboljuk. De a Kárpátokon túl már nincsenek érzelmi kötődéseink, ott szükséges lehetne. Nyugat-Ukrajna nem baráti terület számukra, egy nagyobb erővel azt kellett volna megszállniuk, ezzel lezárva a nyugati támogatás lehetőségét.
  Valamint azt sem értem, hogy miért a megerősített védelmet támadják? A németek kétszer is azért voltak sikeresek a franciákkal szemben, mert egyszerűen kikerülték. Az Árpád vonal is jól tartotta magát annak idején, amíg délről meg nem tudták kerülni.
  Észak felől ott van egy hosszú határszakasz, ami ugyan Fehéroroszország határa, de a Kijev elleni látszattámadást is onnan indították. Úgy jártak, mint itt 56-ban az első budapesti bevonulással. Azt hitték, elég ijeszteni, mint Berlinben 53-ban.
  Elég sokáig tartott, mire felismerték, hogy már nem Ukrajnával, hanem a Nyugattal háborúznak, de ebből a következtetéseket még mindig nem vonták le.
  A gazdasági szankciókat mindenféleképpen bevezették volna, erre részben felkészültek (az einstandra nem, naivok voltak). Tehát rögtön le kellett volna állítani minden gazdasági kapcsolatot azokkal az országokkal, amelyek fegyvert szállítanak az ukránoknak, ezzel gyakorlatilag beléptek a háborúba.
  Az USA érdeke a háború elnyújtása, eszkalációja, ezzel a vetélytársai gyengítése. Tehát ő nem fog visszalépni, a kérdés csak az, hogy mennyire tudja korlátozni, mikorra nem lesz már rá hatása, esetleg mikor ítéli meg úgy, hogy ez már számára is veszélyes (ha fel tudja mérni).
  Az oroszoknak fel kell ismerniük, hogy most már a létükről van szó, vagy beleállnak, vagy teljesen alárendelődnek majd Kínának. A télen sok minden eldől, ha akkor nem tudnak döntő fölénybe kerülni, akkor baj lesz (nemcsak nekik). Oroszország nem veszítheti el azt a háborút, ezt a lakossága is tudja.
  Ukrajna elpusztul rövid időn belül, Európa lassan kivérzik, de ez az itt élőkön kívül senkit sem érdekel.
  Csak azt nem értem, hogy ez most tudatosan rossz döntések sorozata volt, vagy valami teljesen más, amiről fogalmam sincs. Ilyenkor az merül fel bennem, hogy ennyire nem lehet mindenki hülye (sem az oroszok, sem az európaiak, a többiek meg távolból nézik őket, csak lesnek és csodálkoznak).

 3. Nem olyan bonyolult a sztori, de fáj beismerni.
  A véleményem szerint csak arról van szó, hogy a hadiiparnak legyen pénze.
  Ha „felesleges” célpontokat támadnak minél hosszabb ideig, akkor pörög a fegyvergyártás ami a hadiiparnak pénzt jelent. Az adófizetők pénzéből mindig „zubog” és nem csak „csordogál” a pénz. Ha befejeznék a háborút, akkor mivel lehetne megindokolni a hadiipar pénzéhségét?
  Talán tévedek, nem tudom…………

 4. Paul Craig Roberts is abban a hazugságokból szőtt alternatív valóságban él amelyben az oroszoknak egy hét alatt meg kellett volna nyerni a háborút. Nem ez történt, a valóság egy hét alatt megcáfolta az alternatív valóságot. Voltak akik rájöttek, hogy az alternatív valóság hazugság volt és voltak akik ottmaradtak a párhuzamos világban. Ők most nem értik hogyan történhetett ez és egyre elborultabb elméleteket kell kitalálniuk arról miért maradt el a biztosnak hitt győzelem.

  A galamblelkű Putyin aki az ő jósága miatt nem törölte el Ukrajnát. Megtehette volna, de az ő szelíd jó szíve miatt nem tette. A jó oroszok akik nem értik a gonosz nyugatot, a bárányszívű oroszok akik békésen és vidáman akarták felszabadítani Ukrajnát, szende naivitásukban nem gondolták, hogy gonoszul ellenállnak majd az ő segítő jószándékuknak.

  PCR mesevilágában továbbra is bármikor nyerhetne Putyin egy hét alatt csak nem akar mert olyan kegyelmes jóember.

 5. Van azért több oldala a dolognak. Ha a cikkíróval azonosulna minden politikus akkor mindig háború lenne valahol, mert senki nem bízna a másikban, nem keresne békés megoldást, hanem azonnal ütne. Annyi hozzáértése van Putyinnak is az biztos, annál ravaszabb, már sokszor bizonyította, ilyen könnyen nem hiszem hogy át lehetne verni. Most még korai okoskodni, mert fogalmunk sincs kinek lesz jó az egész a legvégén. Ha európa önmagát csődbe viszi, amerika pedig belefut egy újabb krízis helyzetbe akkor azért talán pont megéri az oroszoknak hogy egy kicsit színészkedjenek, majd mikor becsalták a sok nyugati technológiát, szépen besétálnak s elvesznek mindent.

 6. Abban egyetérthetünk, hogy nem tudjuk, mi a Valóság. Egészen érthetetlen dolgok törtönnék, miközben olyan hazugsággal áraszt el minket a sajtó, amit a világ még nem látott.

  Az események tükrében reális feltételeznek látszik, miszerint

  – a háború meginditása egy sor téves információn alapult.

  ( szinte bizonyosnak tünik, hogy az volt az info, hogy k. ukrajnában már virágcsokorral várják őket és mindenki megadja magát, vagy átáll, mint a Krim esetében. Meg hogy Kijev 3 nap alatt szétesik magától. )

  – a kezdeti orosz hadvezetés egy rakás dilettáns lépést tett .

  – sok mindenben késlekedve reagált az orosz politikai vezetés. Arra a nyilvánvaló szándékra, hogy gazdasági téren kinyirják őket, ( a jegybanki tartalékuk lefoglalása, a SWIFT rendszerböl való kizárás, stb ) ….ha a gazdasági hadszintéren ilyen módon atombombát dobnak egy országra, akkor érthetetlen az a finomkodás, amit az orosz vezetés csinál.

  Ne feledjük, Putyinnak egy hatalmas országot kell védenie egyuttal, olyan szomszédokkal, mint a grúzók, törökök, kinaiak…..tehát ha nagyon leköti magát Ukrajnában, akkor bármelyik ilyen hátulról beleszúrja a mérgezett tőrt.
  Szerintem a mostan kinai kongresszus után a kinai vezetés megerösödve jön elő: és ők is le fogják kötni az usa-t keleten. Az euban pedig a vezetés talán kicsit felhígul: Usrula von Pfizer alatt inog a szék, a brit Liz : detto. Olaszországban már megtörtént a váltás, a lengyelek meg kicsit vissza fognak venni az ukránok vég nélküli támogatásából, hiszen a derék eu most „hálálta meg” nekik az eddigi erőfeszitést…..

  Mostanra az orosz politika mintha magához tért volna, a katonai vezetés is kissé hatékonyabbnak tünik. Szépen iktatják ki az ukrán energiaellátó rendszereket, ha igy folytatják, akkor az ukránok már a télen beletérdelnek ebbe. ( ha nincs villany, akkor nincs semmi……) Közben az usaban a félidős választások jönnek, a mostani gittegylet hatalma eléggé le lesz korlátozva.
  Ettöl függetlenül Ukrajna esélytelen. Persze, ők csak statiszták.

  Annyi derend még – de lehet, hogy tévedek – hogy Putyin csak nem akar felégetni minden hidat az eu felé. Mivel ez az usa szándéka, ezért csak nem szeretné, hogy igy legyen.

 7. 6. András

  A túl jóságos Putyin mellett a másik nagy megfejtés a túl ravasz Putyin. Annyira zseniális a mesterterve, hogy a halandó emberek nem érthetik meg. Amikor beérik a felfoghatatlan mesterterv az egész világ a homlokára csap majd. Mindenkit átver a géniusz.

  Becsalogatja a nyugati technikát aztán egyszerűen besétál mint a sarki fűszereshez és mindent elvesz. Akkor majd ledöbben az orránál vezetett nyugat de már késő lesz. A zseniális mesterterv még nagyobb diadal lesz mint az egyhetes győzelem lett volna.

  Ne is próbáljuk megérteni a túl okos Putyint, úgysem sikerülhet. Csak várjuk az elkerülhetetlen győzelmét, hisz egy ekkora zseni nem veszíthet.

 8. Atomhatalmak , nemzetközi gazdasági és katonai szövetségek, multinacionális cégek , nemzetek , Nato ,
  erős lobbyk, Washington , Moszkva , Brüsszel , mind élénken nyomul, sütné a gesztenyéit.
  Érdekek , vélt érdekek , látszatok ….
  1 000 vektor eredője a jelen és a jövőbeli állapot.
  Aki itt azt hiszi tisztán lát, az ámítja magát.

 9. “Aki itt azt hiszi tisztán lát, az ámítja magát”. 9 bejegyzés jelent meg, máskor egy ilyen témánál minimum 100. Úgy tűnik, sokan tisztán látnak, csak Tibor bá’ cenzúrázta a véleményeket.

 10. Fehéroroszország, Breszti-körzet (Litvánia -Lengyelország sarkánál) Baranovicsi városa közelében ideiglenes orosz támaszpont létesült, repülőgépek-helikopterek-harckocsik-önjáró-aknavetőkkel-lövegekkel bőségesen felszerelve.

  Nyugat-Ukrajna határai így egész biztosan fel lesznek szaggatva, elpusztítva a fegyverszállítmányokat.

  ## Akkor az EU-nak van néhány hete még, hogy az ukrán gabonát vasúton kivigye!! ##

  Zelenszkij elnök helyett az – időközben megtért – Ajdár büntetőzászlóalj mesterlövész-és pilótanőjét lenne érdemes a trónra ültetni, aki az ukrán szellemet a NATO ellen fordítaná.
  Nagy népszerűségnek örvend mind Ukrajnában, mind Moszkvában, a neve: Надежды Савченко.

 11. 10 János
  Надежда, ha nem bánod… 🙂

 12. 11, hubab

  Köszi a javítást, emlékezetből írtam a bőséges harci gyakorlattal bíró amazon nevét.

  Majd Сергей Армагеддон Суровикин orosz parancsnok bizonyítani fogja ütőképes stratégiáját hamarosan a hadszíntéren és továbbra is kímélve az ukrán lakosság életét…

 13. 10. János
  Nekem is van egy olyan megérzésem, hogy ha elbukik Ukrajna és megszűnik a nyugati befolyásolás és félrevezetés a média, oktatás által, az orosz nagyon hamar áthangolja az ukránokat NATO/EU és USA ellenessé.
  Az alap propi szöveg az lesz, hogy „látjátok, eszköznek használtak titeket, csak a véretek és az országotok vagyona kellett nekik, kiraboltak és még a területeitekből is elvettek”. Ti. egy nyugat Ukrajna elleni orosz támadás során a lengyeleket (és a talán a románokat is) bekergetnék oda, hogy „védjenek” meg bizonyos területeket. Ennek folyománya lenne, hogy a megszállt területeket megtartanák azzal a felkiáltással, hogy úgyis lengyel, román terület volt anno.
  Na ebből kell mi kimaradjunk, bár mennyire is húzogatják a nyugatiak Kárpátalját az orrunk előtt. Nem szabad belemenni, mert az orosz-ukrán tandem kamattal fogja visszavenni!

  Szóval könnyen megtörténhet, hogy az ukránok megfordítják a fegyvereiket egy adott ponton.
  Ezért is nagyon veszélyes nyugatnak elveszíteni ezt a háborút (nem csak arcvesztés lesz, hanem egy harcedzett ellenséggel találja magát szembe, és akkor még Berlin is kétséges).
  Ezért fogják a nyugatiak megpróbálni valós katonai segítséggel, tényleges beavatkozással is megakadályozni nyugat Ukrajna elfoglalást. Mert ha ez megtörténik ez lesz a vég az ukrán vezetés számára. Azonban, ha beavatkozik a nyugat, az lesz a vég kezdete, mert pillanatok alatt eszkalálódik a háború.
  Szóval vészesen közeledik egy olyan pont, ami után már nem lehet visszalépni.
  Kérdés, hogy mikor indul meg a medve FOo.-ból a nyugati határ mentén.
  Akkor – annak kivédésére – az ukrán sereget ketté kell osztani, de akkor kelet Ukrajna elesik, az orosz pedig megindul mint forró kés a vajban és Odessza környéke (a várost elég bekeríteni és elvágni hermetikusan a világtól) két hét alatt be lesz húzva, majd megy észak felé a moldáv határ mentén, hogy találkozzon az északról bevonuló orosz seregrészekkel.
  Az sem kizárt, hogy egy sikeres átkarolás közben Kijevet is bekerítik.
  Ha ezt nagyon de nagyon gyorsan csinálják, kizárt az érdemi reakció (habár a lengyelek és Baltik, talán románok beküldés Ukrajnába, az már érdemi reagálásnak számít – és a sok oda küldött katonai technika és emberanyag az bizonyítja, hogy készülnek erre).
  Izgalmas és történelmi időket élünk.
  Ilyent még Te sem értél Tibor bá’!

 14. Putyin aláírta a hadiállapot bevezetéséről szóló rendeletet az orosz Herszon és Zaporozsje régiókban, valamint a Luhanszki és Donyecki Népköztársaságban. Herszonban megkezdték a civil lakosság evakuálását a várható ukrán támadás miatt.
  (Forrás: Neues aus Russland telegram csatorna)

 15. 15. Delp
  Nehéz helyzetben van Armageddon hívójelű parancsnok, mert valószínűleg kivonja csapatait Herson vonzáskörzetéből és semmi jó nem származik abból, ha a térségben ott maradnak a civilek, egyrészt nehezítik a harcot a kíváncsiskodásukkal, másrészt a Dnyeper ötödik duzzasztóját könnyen felrobbanthatják az ukránok ésa hirtelen megindult víz magával sodorja a radióaktív iszapot is, ami lerakódik az elárasztott településeken. Ezenkívűl a zaporizzsjai atomerőmű kevesebb hűtővizet kaphat…

 16. 15. Delp
  A két Népköztársaságban eddig is hadiállapot volt, ami az Oroszországhoz csatlakozásukkal megszűnt. Ezt állították most vissza.
  Herszon környékén valóban várható nagy támadás, kb. 60 ezer fős csapatösszevonás történt. Ezek jórészt területvédelmisek, hátulról „biztatják” őket a nacionalisták.
  Folyamatos a támadási kísérlet, de nem tudják a védelmet áttörni. Viszont az áramhiány miatt nehézzé vált a csapatok mozgatása, ez a csoportosítás már nehezen tud mozdulni onnan.

 17. 16. János

  „Talán NEHÉZ DÖNTÉST hozunk”
  – Amit az „ARMAGEDON” tábornok mondott Hersonról és Ukrajnáról

  Az ukrajnai orosz erők új parancsnoka, Szergej Surovikin, azaz Armageddon azt állította, hogy „feszült” a katonai helyzet, különösen a déli Herszon környékén, ahol számos terület kiürítését készítik elő.

  „A helyzet a különleges katonai művelet területén feszültnek mondható” – mondta a Rosszija-24 állami televíziónak adott interjújában.

  „Az ellenség folyamatosan igyekszik támadni az orosz katonák állásait” – folytatta Szurovikin, aki tíz napja vette át a hadműveletek vezető posztját.
  Elmondása szerint az ilyen támadások főként „Kupyansk, Liman és Mikolajiv-Krivii Rykh szektoraiban fordulnak elő”.

  Emellett Surovikin bejelentette, hogy az orosz hadsereg Kherson városának, az azonos nevű tartomány fővárosának kiürítésére készül.

  „Az orosz hadsereg mindenekelőtt a lakosság biztonságos evakuálását fogja biztosítani” – hangsúlyozta.

  Emellett a bombázások által megrongált infrastruktúra között van a Kahovka erőmű gátja és a Dnyeper északi és déli partját összekötő Anonovszkij híd is. A károk miatt gondok vannak az áramellátásban és a lakosok élelem- és vízellátásában, miközben „a lakosok életének közvetlen veszélyéről” beszélnek.

  „Armageddon” tábornok azt is elmondta, hogy az Orosz Hadsereg későbbi lépései Herson városával kapcsolatban „a katonai helyzettől függenek”, hangsúlyozva, hogy „a civilek és az orosz katonák életét maximálisan meg kell védeni”.

  „Nem zárjuk ki, hogy nagyon nehéz döntést hozzunk” – húzta alá.

  „Az Ukrán Hatóságok Náci Osztagokat használnak fel a hadseregük ellen, akik mindenkit lelőnek, aki megpróbálja elhagyni a csatateret” – jegyezte meg, majd arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország a Nyugattól és a NATO-tól független, Oroszországgal barátságos Ukrajnát akar:

  „Mi egy nép vagyunk az Ukránokkal”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük