(3990) Eszkaláció

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

„A nukleáris háború eszkalációjának útján haladunk, nem fordítva”

Írta: Jeffrey D. Sachs
89. útban a 90. felé

The Atlantic  azért támadott meg, mert bevallottan a béke pártján állok. Nagyon aggódom amiatt, hogy a nukleáris háború eszkalációjának útján haladunk.

Oroszország úgy érzi, hogy ez a háború áll biztonsági érdekeinek középpontjában. Az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy Ukrajna legyőzze Oroszországot. Oroszország ezt az Egyesült Államokkal vívott proxy háborúnak tekinti. Bármit is gondol erről az ember, ez a rendkívüli, veszélyes eszkaláció útja. És nagyon félek. A világ nagy része elborzadva nézi ezeket az eseményeket, és a világ sok részének nem tetszik ez a NATO-bővítés, amit a dolog magjaként értelmeznek. Kompromisszumot akarnak látni az Egyesült Államok és Oroszország között.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetében szavazásról szavazásra alapvetően a nyugati nemzetek szavaztak a szankciók mellett. Míg a világ nagy része, a népességgel számolva, a pálya szélén áll. Ők csak úgy tekintenek erre, mint egy szörnyű összecsapásra Oroszország és az Egyesült Államok között. Nem tekintik ezt, ahogy a médiában leírják „Oroszország provokálatlan támadását, Ukrajna ellen”

Az Egyesült Államokban mindenki azt gondolja, hogy „na, mi más ez?” De ez annak köszönhető, ahogy a médiánk beszámol erről. Ez a konfliktus messzire nyúlik vissza, nem 2022. február 24-én kezdődött. Maga a háború 2014-ben kezdődött, nem 2022-ben, és még ennek is voltak előzményei.

A világ nagy része nem úgy látja, ahogy mi leírjuk. Őszintén szólva a világ nagy része éppen most retteg.

Hihetetlen azt hallani az egyik oldalon, hogy atomfegyvert fognak használni, ha kell, míg a másik oldalon azt mondják: „Nem ijeszthetsz meg minket.”

Európa nagyon-nagyon erős gazdasági visszaesésben van. A termelés és az életszínvonal meredek csökkenése az árak emelkedéseként is megmutatkozik, de a fő tény az, hogy az európai gazdaságot az energia, hirtelen leállásra kényszeríti.

És most, hogy végleges legyen, az Északi Áramlat csővezeték megsemmisítése (amire lefogadom, hogy az Egyesült Államok akciója volt) bebiztosítja ezt.

BLOOMBERG HOST: Jeff, itt meg kell állnunk. Miért érzed úgy, hogy ez az Egyesült Államok akciója volt? Milyen bizonyítékod van erre?

JEFFREY SACHS: Nos, először is közvetlen radarbizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a rendszerint Gdanskban állomásozó amerikai katonai helikopterek köröztek ezen a területen. Az Egyesült Államok [Biden elnök] fenyegetett minket az év elején, hogy „így vagy úgy, véget fogunk vetni az Északi Áramlatnak”.

Volt egy figyelemre méltó nyilatkozatunk a biztonságiaktól is. Blinken múlt pénteken egy sajtótájékoztatón azt mondta, „ez is egy óriási lehetőség”.

Tudom, hogy ez ellenkezik a mi narratívánkkal, nyugaton nem szabad ilyet mondani, de a helyzet az egész világon az, hogy amikor emberekkel beszélek, azt hiszik, hogy az Egyesült Államok tette ezt. Még a lapjaink érintett újságírói is azt mondják nekem, hogy „természetesen” [az Egyesült Államok tette], de ez nem jelenik meg a médiánkban.

[A médiába és a kormányba vetett bizalom hiányáról]

A nagyobb probléma az, hogy jelentős geopolitikai konfliktusaink vannak, nemcsak az Egyesült Államok és Oroszország, hanem az Egyesült Államok és Kína között is. Ismét hatalmas provokáció keletkezik az Egyesült Államok részéről.

Jelenleg Európában sokan azt mondják, hogy az Egyesült Államok a legközelebbi szövetségesük, amihez ragaszkodni kell, de figyelniük kell, mi történik politikailag. Európában felfordulás van. Országról országra. Hatalmas instabilitás időszakába lépünk. És jelenleg instabil  vagyunk az Egyesült Államokban. Átmentünk egy lázadáson, még mindig nem vagyunk túl ezen.

Tehát az elmúlt évtizedek leginstabilabb geopolitikai korszakába lépünk. Több mint 40 év óta az első hiperinflációba lépünk. És 60 év óta az első nukleáris szakadékig tartó eszkalációhoz értünk. 60 éve pontosan ebben a hónapban volt a kubai rakétaválság. Ez a legveszélyesebb pillanat a kubai rakétaválság óta.

Rendkívüli túlterhelésről van szó, és nem teszünk kísérletet arra, hogy ezt csillapítsuk vagy elhallgattassuk. Minden nap az eszkalációról szól. „Le fogjuk győzni a másik oldalt, megvannak a jogaink, kiállhatunk azért, amit akarunk.” Pelosi Tajvanra repül. Számtalan provokációnk van a hatalmas instabilitás közepette!

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

45 gondolat erről: „(3990) Eszkaláció

  1. Az amerikai helikopter (Gdansk repülőteréről származó, FFAB123 hívójelű) a Flightradar szerint aznap kb. 20 km távolságban volt a bugyborékolás helyszínétől.

    Ez ugyanolyan hamis információ, mint Eric Olsen halála, aki állítólag a Nordstream terrorcselekmény vezető nyomozója volt és nem is halt meg…nem is nyomozó egyébként, nem is méhszúrás áldozata. Ő egy színész, akinek halálhírét keltették.

    A Nordstream-ről a kínai Weibo-n is érdekes fantáziák olvashatók, amit aztán a robotocskák szétterjesztettek a telegram és twitter hálózatokon és fordítva.

  2. “Tudom, hogy ez ellenkezik a mi narratívánkkal, nyugaton nem szabad ilyet mondani, de a helyzet az egész világon az, hogy amikor emberekkel beszélek, azt hiszik, hogy az Egyesült Államok tette ezt”

    Definiálni kellene, hogy mi a nyugat (jelenleg 106 ország nem helyesli az oroszok támadását), szerintem kevesen hiszik, hogy az USA volt, inkább az oroszokra tippelnek

  3. Az oroszgyűlölet és az ellenük folytatott háború az európai meg amerikai népakarattal is megegyezik. A békét gyűlölik, meg gyűlölik azt is aki erre javaslatot tesz. Az emberek nagy része meg van győzve róla, hogy háborúzni kell, a katona az pedig csak egy robot, meghalhat nyugodtan, nem probléma. Elég megnézni bármelyik háborús tudósítás kommentjeit a youtubon és rá lehet döbbenni mennyi vérszomjas gyűlölködő ember különböző országokból, hogyan kárörvend s élvezkedik (fotelből), mikor valakit felrobbantanak, mintha focimeccset nézne. És ez a többség. Erre jól megtanította az a sok olimpia, meg világbajnokság stb., hogy le kell győzni valakit mindenáron, mert akkor történik az akció, lehet élvezkedni s szurkolni egyik vagy másik oldalnak élőben. Más bőrére könnyű okoskodni. Lenne kötelező sorozás akkor már nem kívánná ennyire a háborút senki

  4. 3 – majomméz:
    Ezt elfelejteted elolvasni: közvetlen radarbizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a rendszerint Gdanskban állomásozó amerikai katonai helikopterek köröztek ezen a területen. Az Egyesült Államok [Biden elnök] fenyegetett minket az év elején, hogy “így vagy úgy, véget fogunk vetni az Északi Áramlatnak”.

  5. Radarbizonyíték arra van, hogy az a helikopter a közelében se volt a robbantásoknak. Az egyik helyszíntől 20 km-re, a másiktól 60 km-re volt. Kíváncsi lennék hogyan lehet értelmesen összekötni a két dolgot. Hogyan lehet egy járőr helikopterből reálisan levezetni 20, illetve 60 km távolságban, a tenger fenekén közvetlenül a vezeték melett, egyenként 500 kg TNT-nek megfelelő robbanásokat.

    Ezt azonban meg se próbálják elmagyarázni. Ezt már a fantáziánkra, illetve a hitünkre bízzák. Aki nagyon akar hihet benne, a részleteket magának kell elképzelnie. Vagy nem is kell a részletekkel foglalkozni, úgy még könnyebb elhinni. De aki reális magyarázatot keres annak ez nem lesz elég. Ennél még a tengeralattjárós, mélyvízi drónos, csőgörényes verziók is jobbak, azok legalább lehetségesek, bár bizonyítékok még arra sincsenek.

  6. Idén szerintem már nem lesz atomháború.Jönnek az ünnepek lassan, a karácsonyi hangulat és ilyenkor a vezetők sem pusholják ezt a témát.Majd inkább jövőre , január,februárban minden vezető depis, korán sötétedik és hideg van.Talán a lefolyásán ne is érdemes gondolkodni mert millió egy forgatókönyv lehet.Itt az ideje bevetni legalább a taktikai atomot 😀 Amikor azt halljuk hogy különböző országok így meg úgy fejlesztenek új fegyvereket, köztük atomot is milliárd $ értékben akkor nyilván előbb utóbb be kell vetni ezeket. (már csak a globális felmelegedés miatt is nincs 10-20 évre halasszuk az atom kipróbálását)

  7. Istenem, felejtsétek már el a különböző flightradaros információkra való hivatkozást, mint bizonyítékot! Amennyiben történt is ott valami repkedés, aminek köze volt a dologhoz, az nem bekapcsolt jeladóval repülve történt. A Moszkva cirkáló kilövése utáni napon én magam követtem egy NATO helikopter berepülését a román vizek felé, aztán ott meg eltűnt… Akkor mutatja meg magát valaki a Flightradar-on, ha akarja…

    A csövek kipukkantása kapcsán az történt, hogy valami orosz telegrammos posztolta a teóriáját, látva, hogy a Flightradaron repült ott helikopter… Ezt kapták fel pro-muszka oldalak és felhasználók, majd kürtölték tovább…

    Hasonló történt a biolaboros faszkódással, valami kergebirka Kanadában vagy az USÁ-ban feltalálta a spanyolviaszt, posztolta, és a ruszki propaganda felkapta a hülyeségét, mert jól jön nekik minden ilyen ökörség.

  8. 8- elesz

    „Hasonló történt a biolaboros faszkódással, valami kergebirka Kanadában vagy az USÁ-ban feltalálta a spanyolviaszt, posztolta, és a ruszki propaganda felkapta a hülyeségét, mert jól jön nekik minden ilyen ökörség.”

    „AGREEMENT between the Department of Defense of the United States of America and the Ministry of Health of Ukraine concerning cooperation in the area of prevention of proliferation of technology, pathogens and expertise that could be used in the development of biological weapons”

    Aláírva: Kijevben, 2005. augusztus 29.-én

    Forrás: az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének a honlapja

    Miután a „ruszki propaganda” felkapta, az amerikai nagykövetség eltávolította a fenti dokumentumot a honlapjáról.

    … hogy teret adjon valami kanadai vagy amerikai kerge birkának. Így történt?

  9. „Európa nagyon-nagyon erős gazdasági visszaesésben van. A termelés és az életszínvonal meredek csökkenése az árak emelkedéseként is megmutatkozik, de a fő tény az, hogy az európai gazdaságot az energia, hirtelen leállásra kényszeríti.

    És most, hogy végleges legyen, az Északi Áramlat csővezeték megsemmisítése (amire lefogadom, hogy az Egyesült Államok akciója volt) bebiztosítja ezt.”

    Egyelőre az Európai Unió GDP-je növekszik, nincs gazdasági visszaesésben. Az infláció 10%-os az EUban, de az USA-ban is 8% fölötti, szóval olyan nagyon nem rosszabb, mint ott (az oroszoknál meg 14%). Itthon persze sokkal szarabb helyzet, mint az EU átlag, mi 15% fölött vagyunk, de akár 20% fölé is mehet, ahogy a balti országokban…
    Viszont az Északi Áramlatok kilyukasztása egyáltalán nem okozna megoldhatatlan problémát EU szinten, ugyanis számos más útvonalon is tudná szállítani Oroszország a kiesett kapacitást, ha akarná. Csak éppen jelenleg nem akarja, 1 hónappal előbb zárták el a csapot, mintsem a sérülések megtörténtek. A „lefogadom” nem egy megalapozott érvelés, azt is lefogadhatná, hogy az oroszoknak megjött a számla a nem teljesítés 1. hónapjának kötbér kötelezettségéről, és inkább vis mayor kibúvót csináltak, hogy a továbbiakban ne ketyegjen a kötbér. Biztos vagyok benne, hogy a vezetékek sérülése javítható egyébként, nem totálkáros a cucc, különben a szivárgást se lehetett volna olyan gyorsan megállítani.
    De mindezek mellett a gáz ára augusztus vége óta folyamatosan esik, hetente(!) kb 10%-kal(!), az EUs tározó kapacitások pedig a nov 1-re célzott 80% helyett már most 90% fölötti szintre vannak töltve. Persze a tározóba drága pénzen betárolt gáz ára most már beépül a fogyasztói árakba, de energiahiány legalább 1 évig nem vár Európára.

  10. 9. Zsolt

    Ha törölték a honlapjukról te honnan vetted? Gondolom az orosz propaganda súgta neked, hogy ott volt. De miért csak a címét mutatják meg ennek a dokumentumnak, pedig biztosan szenzációs dolgok vannak benne, miért nem akarják hogy lássuk? És ha ez tényleg valami kompromittáló dolog akkor mégis minek tették volna ki a saját honlapjukra?

    Ez is a tipikus kergebirka propaganda esete. Semmit sem tudunk meg belőle, de aki akar az hihet valamiben amit beleképzel.

  11. Hegyre-halmot építenek a kölcsönös csapásokkal és fokozzák a háborút tovább…így egész biztos, hogy a minimál infrastruktúra felé haladunk (lovaskocsi és sparhelt színvonal)?

    Így legalább már közvetlenül a lengyel-ukrán, román-ukrán, moldáv-ukrán, szlovák-ukrán határsáv is fel lesz bombatölcsérekkel szaggatva. A Barátság Kőolajvezetéket és kiszolgáló létesítményeit ez nem érinti?

    Harkov vagy Belgorod városa vajon egy ortodox ünneppel egybekötött provokáció áldozata lesz?

    Vajon a Q-Anon hívők feltüzelik annyira az észak-amerikai lakosságot, hogy Dónald Trump békés hangokat tudjon hallatni a világpolitikában?

  12. 10. Aavtar

    Igazad van .Valahol épp láttam egy posztot ahol mutatta hogy németroszágban nincs 18 fok a boltokban mint ahogy azt mondják.Egyenlőre (MÉG) minden nyugisA boltok polcai tele vannak roskadásig élelemmel és a fűtést is bárki feltekerheti ott ameddig akarja.Semmiféle korlátozás meg ilyenek nincsenek. Az M1 azt hajtogatja hogy sok német az uszodában fürdik hogy otthon ne fogyjon a víz és az áram….Hát ez kamu.
    Az igazi gázhiány ott kezdődik majd hogy leállnak az gyárak, autógyárak , tényleg bevezetik mittudomén a 18 fokos maximumhőmérsékletet,sokan fáznak a házaikban stb……
    Szóval egyenlőre a németeknél szerintem semmilyen gyárleállás és korlátozás nem lesz.Azt nem mondom hogy később nem lehet de később meg építik ki a beszerzési forrásokat gondolom (algéria, stb…) plusz lehet felbasznak még 2x annyi napelemet házanként és csinál puffertartályt és azzal fűti a majdnem passzív házát.A németnek van lovettyú bőven mittudomén 20-30 millás egy napelemes , hőszivatyús , akksis ,2000 literes puffertartályos cuccra, mi az neki? 1 év alatt megvan a lóvé rá? Azt sem tartom kizártnak hogy extra lendülettel tovább zöldülnek mert fosnak hogy nem lesz gáz.A zöldülés csak jelképes, mert ha egy házhoz kell 20m3 hungarocell, hőszivattyú,napelem, puffertartály , szigetelsé stb…gépészet, szóval mire mindent megvesz az id kurvára környezetszennyező ráadásul 15-30 év múlva kuka…
    **
    Amúgy igen Magyarország előbb kifekszik a magas gázártól mint németország kifogyna a gázból.Persze lehetnek fordulatok mint írjátok itt hogy ukrajna nem fog majd tudni áramot exportálni nekünk.
    Itt Magyarországon is van egy kulák réteg aki zsebből kifizeti a gázt ez talán a lakosság 20%-a (vállalkozók ,multis managerek,boltosak, stb…)meg van egy nagy réteg akinek sakkozni kell a forintokkal hogy kijöjjön hó végén(talán 40-60%).
    **

    Amúgy nem ártana egy reset mert sok kulák kezén vagyonok halmozódtak fel (pl nálunk a helyi vegyesboltos, egy két manager ,nagyobb kertészetek tulaja ) és a pénzük további pénzt szül kizsákmányolva a többieket.Olyan ez mint a nagy amerikai milliárdosak akik kiszivattyúzzák a pénzt a kisemberektől.Csak ez kicsiben :pl. helyi vegyesboltos 30 éve megszedte magát és veszi az ingatlanokat , kiadja, még több pénze lesz, gyerekeinek még több pénze…..nem jó ez egy bizonyos szint felett , kellene egy nullázás, dolgozzon meg mindenki a pénzéért ne az előző generációkból hozza át a lóvét 😀
    **

    Én nembánnám ha elmenne az áram telente esténként1-2 órára.Olyan rossz a sok tévécsatorna, az internet, az ember tanulni akar ebből a végtlen információáradatból.Ha egy kis ideje marad kikapcsolódni akkor meg nem tudja az ember mit nézzen az 50 tévécsatorna közül .
    Olyan jó amikor csak egy gyertyafénynél lenne az ember és minden leállna , nekem aki sokszor heti 7 napot dolgozok igazi nyugi lenne beülni az ablak mellé este a sötétben egy gyertya mellé 😀

  13. 11 – Tilinkó

    A honlapjukról a törlés előtt bárki letölthette.Akár egy Tilinkó is.

    Idézzek belőle? Angol és ukrán nyelven van írva.
    Ha körülnézel jól a neten, talán te is rá találsz. Ha máshogy nem, akkor segítséggel.

    A dokumentum teljes.

    Én tényeket közlök itt, te pedig hazudsz.

    Nyolc cikkelye van a dokumentumnak, római számokkal jelölve.

    Az utolsó mondatot idézem angolul, közvetlenül az aláírások felett:

    „DONE AT Kyiv, this 29 day of August, 2005, in duplicate, each in the English and Ukrainian languages, both texts being equally authentic.”

    Eggyel felette pedig:

    „IN WITNESS WHEREOF, the undersigned, being duly autorized by their respecive governments, have signed this Agreement.”

    Esetleg a biolaborok helyszíneire vagy kíváncsi (első cikkely, első pont). Vagy mire? Amit te nem láttál, az nincs is?

  14. 13 – andrew

    „Olyan jó amikor csak egy gyertyafénynél lenne az ember és minden leállna , nekem aki sokszor heti 7 napot dolgozok igazi nyugi lenne beülni az ablak mellé este a sötétben egy gyertya mellé ? ”

    Mi akadályoz meg abban, hogy napi két órára lekapcsold a villanyt a lakásodban vagy házadban? Ülhetsz már akár ma este is a gyertyafénynél, ha annyira erre vágyódsz! Még spórolsz is majd vele!
    Vagy félsz az asszonytól, hogy majd jól pofán basz?!

  15. Per pillanat:
    The result of today’s missile strikes:
    ▪️The following cities were hit:(a következő városokat ért találat)
    – Kiev
    – Dnepropetrovsk
    – Kharkiv
    – Zaporozhye
    – Ternopil
    – Odessa
    – Krivoy Rog
    – Lviv
    – Zhitomir
    – Rivne
    – Nikolaev
    – Krapivnitsky
    – Kremenchuk
    – Konotop

    ▪️Strikes on important objects:(eltalált fontos létesítmények)
    – Glavk SBU (Kiev)
    – CHPP-5 (Kiev)
    – CHPP-6 (Kiev)
    – Lviv CHP (Lviv)
    – Burshtynska TPP (Ivano-Frankivsk region)
    – EU Advisory Mission (Kiev)
    – Department of law enforcement agencies (Kiev)

    ▪️Metro in Kiev and Kharkov stopped (itt leállt a metró)

    ▪️Light gone: (elment a világítás)
    – Lviv
    – Zhitomir
    – Sumy
    – Kharkiv
    – Khmelnitsky
    – Poltava
    – Ternopl
    – Lutsk
    – Rivne

    ▪️In many cities of Ukraine, there are problems with water supply and the Internet (több ukrajnai városban baj van a vízellátással és az Internettel)

  16. 15.Zsolt,
    Az a baj hogy magamtól nem szánom rá magam ilyenre annyia sok a dolog. De ha a központból jönne az áramszünet akkor akarva akaratlanul is rászánnám magam 😀
    Amúgy nem volt még felénk igazi áramszünet az utóbbi években .Max egy nyári vihar után kb. 15 perc volt a maximum.

  17. 14. Zsolt

    Tudod van egy csomó internet archiváló oldal (Wayback Machine, Archivedweb, Cashedview, Pagefreezer, Memento, stb.) ahonnan még a törölt dokumentumokat is le lehet tölteni, mert a weboldalak korábbi állapotát archiválják. Szóval ha valóban volt ilyen a honlapjukon azt a törlés után is le lehet tölteni.

    Vagy mégsem lehet? Mi történhetett, talán meghekkelték az archiváló oldalakat, hogy onnan is törlődjön? Mindenhonnan sikerült törölni, kivéve az orosz propaganda oldalakat?

    És te miért ilyen semmitmondó részleteket közölsz belőle? Amit eddig betettél belőle abban nincs semmi szenzáció. Miért nem a botrányos részeket idézed a biofegyver programról, hiszen annak lenne hírértéke, nem annak, hogy mikor írták alá.

    Esetleg ha a magyar biolaborok helyszíneire vagy kíváncsi azt is elárulhatom neked, de ezt csak privátba, nehogy meglássák Moszkvában, mert nekik ez már elég ok lenne egy invázióra.

  18. 16 – Tibor bá´

    A krivoj rog-i csapás követett módon a francia energiaszektort is súlyosan érintheti, konkrétan annak a legnagyobb szegmensét, az atomenergiát. Egy ottani acélmű fontos beszállítója a franciáknak és elég spéci az az acél, amit nekik gyártanak, nem lehet majd olyan könnyen pótolni.

    Igazából Jánosnak van igaza, aki lovaskocsit meg sparhelt színvonalat emleget, Ukrajna előttünk van, de Európa is pontosan ebbe az irányba tart. Hihetetlen, hogy valakik azt vizionálják, hogy Európában még legalább egy évig nem lesz energiaválság! Ha kinéznének a buborékból. akkor látnák, hogy részben már ma is az van, már javában zajlanak egyes munkahelyeken a korlátozások sok helyen stb. stb.

    Tibor bá´, azt a téves narratívát, hogy az oroszok elsőként lesznek kénytelenek atomot használni, akár taktikait is, nyugodtan elengedheted! Egy csomó más eszközük is van, a mai energiaszektor elleni támadás csak az egyik ilyen. Ez egyébként egy részleges, figyelmeztető csapás volt, ezt még mindig lehet bőven fokozni. Plusz vannak még egyéb meglepetések is a tarsolyban, ha úgy adódik a helyzet (nem atom!)…

    Ha lesz a szajha média által felfújt nukleáris incidens, akkor az angolszász provokáció lesz, pontosan úgy, ahogy erre már korábban céloztam és ahogyan erre ma „Csak kérdezek” fórumtárs is helyesen rámutatott.

  19. 18 – Tilinkó

    Ha ez a megoldás kielégítene, a dokumentumot át tudom küldeni Tibor bá´-nak. Ha annyira vágyódsz eme – egyébként egyáltalán nem titkos – iromány megismerésére, ő akár tovább küldheti számodra. Mondjuk egy minimális támogatás fejében a számára, amit elég, ha ígéretben megelőlegezel.
    Nos? Rendben van ez így? Vagy tovább akadékoskodsz?

  20. 19 – Zsolt:
    Ragaszkodom az eredeti állításomhoz (Putyin után szabadon) Ha rá lesz kényszerítve Putyin az atomhoz fog nyúlni.

  21. 20. Zsolt

    Ha ez a dokumentum egyáltalán nem titkos és nincs benne egyáltalán semmi figyelemre méltó, akkor minek vele egyáltalán foglalkozni?

    Amúgy volt ilyen állítólagos biolabor Mariupolban is, ahol állítólagos NATO tábornokok keverték a biocuccokat. A róluk szóló hírek csak addig terjedtek amíg el nem foglalták Mariupolt. Miután már nem csak híresztelni hanem megmutatni kellett volna, azóta nem érkezett több hír a mariupoli biolaborról.

  22. 22 – Tilinkó

    Azt te nem tudhatod, hogy milyen tényeket, infókat mire használ az egyik vagy a másik fél! Azt te csak hiszed, hogy az az első dolog, hogy világgá kürtölik, akár, ha úgy is van, hogy bizonyos tények a másik felet kompromittálják! Ahogy azt Móricka elképzeli!

    OK, vettem, nem érdekel a dolog. Nem titkos az iromány, ott volt az amcsik honlapján, csak úgy gondolták egy idő után, hogy nincs már ott jó helyen…

    Komolytalan vagy.

  23. 23. Zsolt

    Érdekes logika. Amíg nem volt bizonyítékuk a mariupoli biolaborról addig telekürtölték a világot vele, amióta van rá bizonyítékuk azóta hallgatnak róla.

    De az is lehet, hogy a bizonyítékot már kitették a honlapjukra csak úgy gondolták egy idő után, hogy nincs már ott jó helyen…

  24. 21. Tibor bá’

    Rákényszerítve… értsd: ezen múlik a hatalma?

  25. 25 – Keltafan:
    Putyin népszerűsége Oroszországban messze meghaladja a nyugati vezetők népszerűségét saját hazájukban. A CIA vágy vezérelt híresztelése, hogy Putyin ellen merénylet készül.

  26. 26. Tibor bá’

    Ez mire válasz?
    A hatalmát nem csak merénylet által veszítheti el.

  27. 13 andrew
    https://mandiner.hu/cikk/20221008_lotragyaval_tuzelnenek_a_nemetek_jobb_hijan

    Franciaországban csaknem megduplázódott a tűzifa ára, tonnánként 600 euróba kerül, és pánikszerűen vásárolják, Magyarország betiltotta a tűzifa exportját, Románia pedig hat hónapra korlátozta az árát. Mindeközben a fatüzelésű kályhák szállítása hónapokig elhúzódhat, Svédországban pedig négyszeresére nőtt a cserépkályhákat érintő megrendelések száma, az ügyfeleknek már jövő márciusig kell várniuk a kiszállításra, Németországban pedig már minden elképzelhető anyaggal fűtenének – számol be az Index.

    Egyáltalán nincs semmi rendben nyugat európában. pl. Rosenheim-ban több órát nincs naponta villany kb 2hete.
    Tilinko és Gyarmathy ügynök kíméljenek!

  28. 22: Tilinkó

    „A róluk szóló hírek csak addig terjedtek amíg el nem foglalták Mariupolt. Miután már nem csak híresztelni hanem megmutatni kellett volna, azóta nem érkezett több hír a mariupoli biolaborról.”

    Meddig is tartott az ostrom?!? Annyi idő alatt van az a pénz amiért én is simán eltakarítottam volna mindent, pedig csak alapfokú vegyvédelmi kiképzésem van…

  29. 28

    Ne felejtsük el hogy az európai gáztárolók töltöttségének szintje jelentős részben még az orosz földgáz szállításoknak köszönhető… ez jövőre már nem fog majd rendelkezésre állni . Lehet persze pótolni a kieső mennyiségét többféle úton- módon de milyen áron? Talán norvég és a katari, amerikai, azerbajdzsáni szállításokkal már most is jól állunk akkor minek ez a korlátozás? Lehet hogy nem az idei hanem a következő tél lesz igazán kritikus időszak Európa számára.
    Amúgy nem értem miért vannak kiakadva sokan az oroszok által emlegetett mariupoli biolaborok létezésének hiánya miatt ha már az iraki vegyifegyvereket sem sikerült megtalálni 2003 óta…..különben sem ez volt sem akkor sem most a katonai beavatkozás vagy invázió oka.

  30. Oroszország bizonyítékokra hivatkozik arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok hozta létre a COVID-19-et – FURCSA, HOGY ENNEK ELLENÉRE OROSZORSAZÁG NEM HATÓROLÓDOTT EL HIVATALOSAN A WHO COVID-KAMUJÁTÓL

    /https://informatialibera.ro/hu/oroszorszag-bizonyitekokra-hivatkozik-arra-vonatkozoan-hogy-az-egyesult-allamok-hozta-letre-a-covid-19-et-furcsa-hogy-ennek-ellenere-oroszorsazag-nem-hatorolodott-el-hivatalosan-a-who-covid-kamuja//

  31. 31 – elesz

    Igen, szükséged van a „fack-checking” intézményesített megmondóemberkéire; miért is nem lep meg ez engem!

    A fent említett társaság és hasonszőrű társai ugyanazt a funkciót töltik be a médiaipar területén, mint a hitelminősítők a pénzügyi területen: komoly képpel megmondják a tutit, s közben persze maguk is a rendszer részei, a tulajdonviszonyok végső soron, néha több, néha kevesebb áttételen keresztül ugyanoda futnak össze. Maguk alá dolgoznak.

    Tapasztalataim szerint leginkább a „libsiknek” nevezett, buborékban élők számára kell az ilyesfajta támasz, hogy megerősítést nyerjen a világképük, ami viszont köszönő viszonyban sincs a valósággal. Kifejezetten imádnak listázni, eldönteni, hogy mi a helyes, mi a helytelen, s arra buzdítani, hogy „kritikusan gondolkozzál!”. Ami annyit jelent, hogy tessék mindenben egyet érteni és elhinni, hogy mi majd megmondjuk a tutit. Ami az, amit kérnek tőlünk. Valakik. A tulajok.

    Előszeretettel hálózzák be a iskolákat, az alapiskoláktól az egyetemekig bezárólag, világszerte, s ott mérgezik folyamatosan a gyerekek és ifjúság lelkivilágát, mint valami szellemi pedofilok.

    Igazából a hazugságaikért fizetett, rendszerkorrekt, tróger, felesleges és korrupt banda ez; csak a legostobábbak hisznek annak a hazugságözönnek, amit kitermelnek, s amiért a gazdi tartja őket.

    Aki nem képes a saját agyát használni, az fut oda ezekhez egy kis „lelki mankóért”…

  32. Escalation = Κλιμάκωση = ?
    A megfelelő magyar szó vajon melyik lenne?

    Vlagyimir Putyin Orosz elnök és Fehérorosz kollégája, Alekszandr Lukasenko megállapodott abban, hogy közösen telepítenek katonai erőket Ukrajnába, ami azt jelenti, hogy Fehéroroszország Oroszország oldalán lép be a háborúba.

    /https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/i-leykorosia-stelnei-strateymata-stin-oukrania-v-poutin-kai-a-loukasenko-irthan-se-symfonia//

  33. 34 L.S.
    Hát, ezt amúgy magyarosan mi is eszkalációnak hívjuk.
    De Virág elvtárs szokta mondani azt is, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik… 🙂

  34. 31. elesz
    Rövid kivonat a linkelt oldalból.
    Oroszország, Kína és számos médiaszakértő azt állította, az Egyesült Államok ukrán tudósokkal együttműködik egy „titkos” biológiai fegyverprogramban. /Ukrajna/

    Ez nem igaz, közölték az érintettek.
    Az együttműködés soha nem volt titok. Közölték az érintettek.
    /Nyilván nem az együttműködés volt titok, hanem amiben együttműködte/
    – az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége eltávolította a laboratóriumokról szóló adatlapokat a biológiai fenyegetéscsökkentési programról szóló weboldaláról .

    a megszakadt PDF-hivatkozások annak a jele, hogy a kormány megpróbál eltitkolni valamit.

    2015-ben és 2016-ban végrehajtottak egy webhelyfrissítést.

    A jelenlegi linkek más URL-ekre mutatnak, mint a korábban ott lévők,
    2015 2016, tartalom át lett helyezve a „photos.state.gov”-ra

    2022 márciusban /6 év után/a laboratóriumról szóló beszédtéma kapcsán rájött Amerika Ukrajnai nagykövetsége, hogy a internet kapcsolatot nem frissítette, a tartalom nem volt elérhető

    Az archivált oldalak azt mutatják, hogy még március 10-n is megszakadtak.

    Dnyipropetrovszki Diagnosztikai Laboratóriumról szóló adatlapra mutató eredeti link egy „photos.state.gov” kezdetű, hibás URL-re vezetett. /Ez az az oldal, ahová 2015-2016-ban áthelyezték.

    2021 május, az USA minisztérium eltávolította a photos.state.gov webhelyet.

    Ha valaki, aki ezt az információt keresi, nem találná meg a webhelyen,

    és egy homályos mondat a végén.
    – az anyag továbbra is a szövetségi információszabadságról szóló törvény hatálya alá tartozott volna. Tehát aki akar az rátalál.

    Még rövidebben a történet.
    A tartalom nincs fenn a nagykövetségoldalán.
    A tartalmat áthelyezték. ide, „photos.state.gov”
    A tartalom elérhetetlen.
    A tartalom azért elérhetetlen, mert nem frissítettek.
    A tartalom az új helyen már elérhető.
    A tartalom a jelzett helyen mégsem elérhető.
    Ahová a tartalmat áthelyezték azt törölték. ez a „photos.state.gov”
    Archiváltoldal kapcsolatmegszakadást mutat.
    Aki akart volna az rátalált volna itt. – szövetségi információszabadságról szóló törvény hatálya alá tartozott.

    Kérlek szóljatok, ha rátaláltatok erre az amerikai Kijevi nagykövetség laboratórium tevékenységéről szóló megszakítás nélküli doksira.

    Usa soha nem fogja azt mondani, de más sem, hogy ő bizony biológiai és vegyifegyver kísérleteket végez. Van olyan, akinek meggyőződése, hogy mások igen, de USA sehol a világon nem folytat ilyen kísérleteket, főleg nem tett ilyet Ukrajnában?

  35. 28.SZJ
    Az túlzás hogy lótrágyával tüzelnek a németek , mivel már ló sincs nagyon.nem mondom hogy 1-2 ember nem tüzel azzal a németeknél de ez csúsztatás.Azt se mondom hogy minden rendben van, bizots vannak ott is megszorult emberek akik nehezen tudnak fizetni, de az átlag még bőven ki tudja fieztni a gázt vagy a tüzelőt.Előbb fognak nálunk tömegéval megfagyni a kisnyugdíjasok mint ott.
    Amúgy érdekes ez az LNG, mert azt hisszük nem sikerül a németeknek de lehet hogy igen.Azt hisszük nem lesz kapacitás,de a sok kis ország össze tudja dobni a szállítsi kapacitást.Olyan ez mint otthon amikor meg kell emelni a 2 tonnás kiteherautóm.Ugye a hidraulikus emelővel gyerekjáték megemelni.Namost itt az LNG-t összehajózni 5-10 eledótól már nem is olyan vészes (olyan mint a hirdaulikus elemő a sok kicsi sokra megy elve alapján) .Gondoljunk bele ha 10 helyről veszik akkor egy eladónak már csak 6 millió németet kell ellátnia.Namost otthon tároltam pár kanna benzint.Tömény energiaforrás, az a pár kanna elég nekem hónapokig mozgatni az autót.Azért egy giga tankerhajó óriási mennyiség.Szóval azt akarom mondani hogy azt hisszük hogy nem közben meg igen lehet sikerül nekik vásárolni és megoldani a gázellátást még ha elsőre hajmeresztőnek tűnik is hogy hajózzák a gázt a világ másik végéről.

    Igen kurvára környezetszennyetző hajókat működtetni ,legyártani , szállítani, a gáz 10%-a ráadásul elszivárog a levegőbe stb…De ez ma a kutyát sem érdekli a világban hogy környezetszennyező valami , csináljuk addig még vissza nem basz a természet 😀

  36. @28 SzJ: ” Rosenheim-ban több órát nincs naponta villany kb 2hete.”
    Erről van valami konkrét infó? Én semmit sem találtam (ami persze nem mérvadó).
    Csak egy-két utcában, vagy egész Rosenheimban? Mondjuk ez utóbbi híre elhallatszódna Münchenig is, pedig ott minden nagyon csendes (megy a lapítás ezerrel???)

  37. 33.Zsolt
    …”Aki nem képes a saját agyát használni, az fut oda ezekhez egy kis “lelki mankóért”…”
    A probléma ott van, hogy az ember agyában gyermekkori, otthoni, iskolai, vagy akár már óvódai világkép kell legyen, valami, ami mentén nagykorúvá szocializálódik a gyerek, valami szemléleti támpont, világnézet, jó-rossz alapfogalmak, afféle paradicsomkaró, amelyre felkapaszkodna a fiatal lélek.
    A mai szétbarmolt, agyament iskolai tantervek , a kisgyermeket szinte csecsemőkortól körülvevő mai idióta fogalmak és felfogások csakis egy félrenevelt kis hülyét küldenek ki a társadalomba, úgy is néz ki a mai világ.
    Csoda -e, hogy az ilyenek torkán mindent és az ellenkezőjét is le lehet nyomni, ha még a Tibor bá és az én korosztályom, még a régi , komoly iskolákban tanultak fejét is néha megzavarja a mesterien tálalt hamis, féligazságokból, ferditésekből kotyvasztott információözön.

  38. 38 vasgyuszi
    A kint dolgozó betegápolóktól van az információ. Váltásban járnak ki. Már nem szívesen akarnak menni ebben az évben annyira kaotikus a helyzet. Pedig gazdag idős betegeket ápolnak, ott pedig van pénz egyéni ápolást fizetni.

  39. @40 hubab: Köszi, ezt és hasonlókat én is találtam. Majd úgyis kiderül a disznóság, ha már olyan méreteket ölt, hogy nem lehet agyonhallgatni…

    @41 SzJ: Kösz a választ! Érdekes. Münchenben nem tapasztalok ilyen zavarokat (szerencsére).

  40. Ha Vladimir Putin elnök és a BRICS-országok, nem akarnak Moammer Kadhafi és Líbia sorsára jutni, akkor még az év végéig, esetleg a következő év tavaszáig újabb részleges mozgósítást fog elrendelni és a felsőkategóriás fegyvereket is sűrűbben beveti.

    //Európa módern lakossága meg kapja az ívet a Carver-mátrix műveletei szerint…//

  41. * Folyamatos eszkaláció a diffúzióig!
    (A háború folyamatos fokozódása és terjedése.)
    Lengyelország felszólítja állampolgárait, hogy hagyják el Fehéroroszországot. Sok vonat Orosz katonákkal érkezik Fehéroroszországba. Minszk-Moszkva közös tűzerőt alkot NATO-Ukrajna ellen.

    DIMPENEWS.COM

    * Elon Musk „Starlink” műholdjait az oroszok Peresvet rendszerű lézertüzérséggel lőtték „megvakítva” az Ukrán Erőket, és súlyos veszteségekre kényszerítették őket.
    A lézerlövések a „Starlink” műholdakat találták el, miután az Οroszok rájöttek, hogy diplomáciai problémák nélkül is lőhetik őket, mivel magánszemélyek, miközben nem céloztak kormányzati műholdakat (pl. brit, francia, amerikai, izraeli), amit könnyen megtehetnének.
    Közvetlenül az Ukránok által használtakat találták el, és az Elon Musk által megalkotott „Starlink” rendszerből származtak, aki talán pozitívan nyilatkozott az Oroszokról, de a kárt az okozta, hogy megadta és adja az Orosz Erők pontos pozícióit az Oroszokkal szemben Ukránoknak az Orosz állások megcélzására és amit az Ukrán fegyverrendszerek irányítására használják.
    És ezért az Ukránok az elmúlt napokban, ha észrevették, leállították a nagy támadásaikat a Starlink műholdak elleni csapás után.

    Új korszakba léptünk, ahol a hadviselés az űrbe kerül.

    /https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/tous-doryforous-starlink-tou-elon-mask-xtypisan-me-tis-pyrovolarxies-leizer-tou-systimatos-peresvet-oi-rosoi//

  42. Három linkig nem kell trükközni, mert át lett állítva a rendszer. Mindenkinek egyszerűbb, ha nem teszitek karakterek közé a linket. Tibor bá’ kijavít, ha rosszul emlékszem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük