(3988) Szankciók

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Az EU további szankciókat szorgalmaz, amelyek vissza fognak ütni

89. útban a 90. felé

Két nappal azelőtt, hogy az orosz csapatok bevonultak volna Ukrajnába, az Egyesült Államok és az EU rengeteg szankciót vezetett be Oroszországgal szemben. Ezenkívül mintegy 300 milliárd dollárt elkoboztak Oroszország „nyugaton” fektetett tartalékaiból. A szankciókról az EU és az Egyesült Államok tárgyaltak, és több hónapon át folyt az  előkészület.

Az elképzelés az volt, hogy Oroszországot néhány héten belül csődbe vigyék. A szankciókkal kapcsolatban a megtévedt embereknek fogalmuk sem volt arról, hogy valójában mekkora hatás várható. A szankciók semmilyen módon nem befolyásolták Oroszországot, de következményeik, Európában energiahiányhoz vezettek, és növelték az amúgy is magas inflációt. Oroszországban az infláció csökkent, és az általános gazdasági mutatók jók lettek. A magasabb energiaárak elegendő többletbevételt generálnak a háborús erőfeszítések teljes finanszírozásához.

Egy épeszű szereplő arra a következtetésre jutna, hogy a szankciók bevezetése tévedés, és hogy feloldásuk többet segítene Európának, mint Oroszországnak. De nem, az Egyesült Államok és az európai ál elit, már nem képes józan módon cselekedni. Ehelyett megduplázzák a legőrültebb szankciós rendszert, amelyről valaha is hallottak:

Az Európai Unió szerdán előállt egy ambiciózus, de kipróbálatlan tervvel Oroszország olajbevételeinek korlátozására.

Ha az olaj világpiaci ára továbbra is magas marad, az megnehezítené az Európai Unió azon törekvését, hogy árplafont írjon elő az orosz olajra, amely várhatóan csütörtökön kapja meg a végső jóváhagyást, miután az EU tárgyaló felei megegyezésre jutottak a Moszkva elleni új szankciócsomaggal kapcsolatban.

A terv szerint egy bizottság, amely az Európai Unió képviselőiből, a 7 nemzetből álló csoport és más, az árplafonnal egyetértő országok képviselőiből állna, rendszeresen ülésezne, hogy döntsenek arról, milyen áron kell eladni az orosz olajt.

Az EU diplomaták szerint Görögország, Málta és Ciprus – az árplafon által leginkább érintett tengeri nemzetek – biztosítékot kaptak üzleti érdekeik megtartására.

A diplomaták szerint az országok visszatartották a nyolcadik szankciócsomagot, amelyet az Európai Unió fogadott el Ukrajna orosz megszállása óta, mert attól tartanak, hogy a blokkon kívülre exportált orosz olaj árplafonja hatással lesz a hajózásra, a biztosításra és más iparágakra.

A magas olajárakkal Oroszország több milliárd dolláros bevételre tesz szert, még akkor is, ha kisebb mennyiséget ad el. A felső határ – a Biden-adminisztráció által szorgalmazott széles körű terv része, amelyről a G7-ek a múlt hónapban megállapodtak. Az orosz olaj árát a jelenleginél alacsonyabbra, de még mindig a költségek fölé kívánják állítani. Az amerikai pénzügyminisztérium számításai szerint a felső határ éves szinten több tízmilliárd dollártól fosztaná meg a Kreml-et.

Hogyan lehet elérni, hogy egy ritka áru nagy termelője az általános piaci ár alatt adja el ezeket az árukat? Hacsak nincs egy nagyon erős vásárlói kartell, amely a máshonnan származó terméket is meg tudja venni, a csökkentett árú vásárlást nem tudja sikeresen megtenni. Ez gazdasági lehetetlenség.

Az intézkedés hatékonysága érdekében az Egyesült Államoknak, Európának és szövetségeseiknek meg kellene győzniük Indiát és Kínát, amelyek jelentős mennyiségű orosz olajt vásárolnak, hogy csak a megállapodott áron vásároljanak. A szakértők szerint még készséges partnerek esetén is nehéz lehet a korlátot megvalósítani.

Oroszország kijelentette, hogy nem ad el olajt egyetlen olyan félnek sem, amely támogatja a G7 árrögzítési rendszerét. Éppen ezért sem Kína, sem India, sem az EU-n és az Egyesült Államokon kívül más ország nem fognak beleegyezni a csatlakozásba.

Az új szabályok értelmében az orosz olajszállításban részt vevő vállalatok – beleértve a hajótulajdonosokat, biztosítókat és biztosítási kötvényeket – azon lennének, hogy az általuk szállított olajt a felső határon vagy az alatt adják el. Ha rajtakapják őket abban, hogy segítettek Oroszországot drágábban eladni, a szankciók megsértése miatt pert indíthatnak hazájukban.

Az orosz nyersolaj december 5-én kerül embargó alá az Európai Unió nagy részén, februárban pedig a kőolajtermékek. Az EU-n kívüli szállítások árplafonja Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kiállt az európai olajembargó szükséges kiegészítéseként.

Görögország, Málta és Ciprus továbbra is folytathatják az orosz olaj szállítását. Ha nem állapodtak volna meg abban, hogy cégeiket az árplafon alkalmazásának élére állítják, megtiltották volna nekik, hogy az Európai Unión kívülre szállítsák vagy biztosítsák az orosz olajrakományt, ami óriási sláger a nagy iparágakban.

Az oroszországi olajt jelenleg szállító tartályhajók több mint fele görög tulajdonban van. A kereskedelmet alátámasztó pénzügyi szolgáltatások – beleértve a biztosítást, a viszontbiztosítást és az akkreditíveket – túlnyomórészt az Európai Unióban és Nagy-Britanniában találhatók.

Ez természetesen nyílt meghívás más országok számára, hogy európai vállalatok költségén lépjenek be az olajszállítási és a kapcsolódó pénzügyi szolgáltatásokba.

Kína és India egyaránt arra törekszik, hogy növelje piaci részesedését ezeken a területeken. Hajóik orosz olajt szállítanak annak, aki a mindig alkudható orosz árengedménnyel csökkentett piaci áron akarja megvenni. A görög hajók tétlenül fognak ülni, vagy eladják őket, miközben az indiai, kínai és más ázsiai tartályhajók nagyon-nagyon elfoglaltak lesznek. Kína nagy biztosítótársaságai boldogan csatlakoznak ehhez az új globális szolgáltatási üzletághoz.

Az, hogy az európai bürokraták beleegyeztek egy ostoba amerikai ötletbe, ami elsősorban az európai vállalkozásoknak fog fájni, újabb jele annak, hogy Brüsszel lemondott arról, hogy legyen ügynöksége. Ma az OPEC+ országok, az olajárusító kartell úgy reagált az őrült szankciós ötletre és a közelgő globális válságra, hogy megállapodtak napi kitermelésük 2 millió hordóval történő csökkentésében. Ezt nem az Oroszországgal szembeni szaúdi szolidaritásból tették. Szaúd-Arábiának 80 dollár/ml feletti olajra van szüksége költségvetésének finanszírozásához.

A Brent nyersolaj, amely szeptember 26-án 83 dollárra esett, azóta 93 dollárra emelkedett.

Az olaj iránti globális kereslet körülbelül 100 millió hordó naponta. A kereslet fennmaradása esetén az OPEC+ kitermelésének 2%-os csökkenése jelentős árhatással jár, a hordónkénti 100 dollár könnyen elérhető lesz.

De az OPEC+ elkötelezett a stabil árak mellett, nem pedig a jelentős áremelések mellett.

Az év eleje óta a kőolaj kivételével minden szénalapú energia ára jelentősen emelkedett. Abdulazis azzal érvelt, hogy az OPEC+ felelősen kezeli az olajárakat. Az EU biztosan nem tesz hasonlót.

A Biden-kormányzat időközben csaknem felére csökkentette az Egyesült Államok Stratégiai Kőolajtartalékának tartalmát. Ez azért van így, hogy az Egyesült Államok benzin kutainak árai csökkenjenek, és a demokraták hatalmon maradhassanak.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

67 gondolat erről: „(3988) Szankciók

  1. Egyre nehezebb létrehozni az „európai szolidaritást”. Szavakban az a cél, hogy ne tudja finanszírozni Oroszország a háborút. Viszont sehol sem látom, hogy bármelyik szankció lejárata a kívánt cél eléréséről függne, hanem legfeljebb több éves átmeneti engedmények vannak csak. Tehát a cél a végleges leválás erről a piacról, ami értelmetlen és tulajdonképpen lassú halált jelent, ekkora versenyhátrányt nem lehet túlélni. Oroszország is elveszíti ezt a piacot, de ez csak Európa, a világ egy kis része.

    „Alexander De Croo miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) prágai csúcstalálkozójának margóján beszédében újságíróknak azt mondta, hogy „a szankciók gazdasági költségeinek növekedésével nehéz lesz szolidaritást mutatni” Ukrajna támogatására.
    „A szankciók eddig nagyon jól működtek – mondta a miniszterelnök –, de minél tovább megyünk, annál többet beszélünk olyan szankciókról, amelyek jobban ártanak saját gazdaságunknak, mint Oroszországénak…
    …törvényhozó figyelmeztetett, hogy le kell zárni két, az NLMK orosz fémipari óriáscég tulajdonában lévő gyárat, amelyek a belga tartományban találhatók. Az EU végül kétéves átmeneti időszakot engedélyezett az Oroszországból származó acélfélkész termékekről az alternatív ellátásra való átálláshoz.
    Belgiumban az is aggodalomra ad okot, hogy az EU megpróbálja korlátozni az orosz gyémántok kereskedelmét, ami hatással lehet Antwerpen ékszerüzleteire. Egyes sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy az ország blokkolta az ilyen szankciók javasolt bevonását a csomagba…
    Más EU-tagoknak is volt kifogásuk a nyolcadik szankciócsomaggal szemben. Ciprus, Görögország és Málta attól tartanak, hogy az olajár felső határa hátrányosan érintené tartályhajóik szállítását. Kifogásaik miatt a végleges változat szerint bizonyos hajókat hat hónap elteltével tiltanának ki az uniós kikötőkből, nem pedig az eredetileg javasolt három után. Magyarország gondoskodott arról, hogy azt ársapka csak a tengeren szállított olajra vonatkozzon, a vezetékesre pedig nem. Olaszország megnyugtatása érdekében az EU elhalasztotta az oroszországi acélimportra vonatkozó tilalom hatálybalépésének időpontját is.”

  2. 1. kakukk:

    Magyarország el tud adni a közvetlen szomszédainak orosz nyersolajat vagy csak finomított termékeket? Ezt is korlátozza a nyolcadik szankció?

    Mi van pl. a MOL külföldi finomítóival, azok vasúton fogják itthonról kapni a fekete aranyat?

  3. Nem ismerem a szöveget, de valószínűleg nem országra vonatkozik a kivétel, hanem a szállítási módra, így a csehek, osztrákok és a szlovákok is jól járnak, csak ők nem mernek fellépni az érdekeikért. Addig jó nekik, amíg az megegyezik a miénkkel, ellenkező esetben szívnak. A horvátok eddig is tengeri úton kapták szerintem.
    Nagyobb gond az, hogy az Ukrajnán átmenő vezeték sérülékeny, de adott esetben az ezt kiváltó tengeri szállításra sem vonatkozik a korlátozás. Az más kérdés, hogy olcsóbb csövön szállítani, meg a horvát kikötőből jövő vezeték kis kapacitású.

  4. „szankciók amelyek vissza fognak ütni” ; Ez egy hülye orbáni duma . Az orban azt is mondta hogy mindenki megkapja a covidot ès jó eséllyel bele halhat . Na ezen a mai napig aggódom ….. Se ! De majd aggódni fogunk ezek miatt a szankciók miatt majd ha kell, Miközben az oroszoknak megint a kezükbe adták a seggüket a krími hidjukon .

  5. „A mostani válság miatt mindenki szenved, de a tagállamokat más és más súllyal és módon terheli. A franciák például elérkezettnek érzik az időt, hogy tekintélyes darabokat tépjenek ki a német energetikai piac testéből. A spanyolok uniós pénzből akarnák finanszíroztatni új gázvezetéküket, miközben Európa nyugati fele mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse a keleti tagállamokat, nehogy versenylőnyre tegyenek szerint. Sőt, az EU nagyobbik fele hatalmas nyomás alatt tartja Németországot…
    Az egyik legkeményebb kérdés a gázársapka bevezetésének kérdése. Már ott eltérések vannak, hogy ki milyen gázra vezetne be árkorlátozást. Brüsszel csak az orosz gázra akar, a belgák minden Európába importált gázra vetnék ki, Szlovákia azokhoz csapódott, akik az összes csővezetéken érkező gázra rónának ki ilyen terhet. Németország pedig egyáltalán nem akar gázársapkát, mert ha nincs ársapka, ő a pénzügyi erejét felhasználva mások orra elől vásárolhatná meg a piacon még fellelhető szűkös készleteket…
    Ebben az energiaversenyben azok győznek, akik a végén még talpon lesznek. Mert aki talpon marad, az fogja betölteni az elbukottak után maradt piaci űrt. És ha a németek terve sikerül, akkor Európa igen nagy részében a német cégek fogják kitölteni majd azt a bizonyos piaci rést..
    Magyarul, az EU már nagyon régen volt ennyire megosztott, de főleg, nagyon régen volt ennyire nyilvánvaló a megosztottság a hétköznapi emberek számára…”

    https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/10/08/az-eu-csucs-margojara-szethuzas-idohuzas-politikai-kozhelyek-es-egymas-karat-leso-tagallamok/

    Persze, egyre nagyobb a tét. Ezen a szemétdombon, miközben a szomszédosokon vígan kukorékolnak a kakasok és nézik ezeket a hülyéket, akik saját maguk alatt rúgják szét.

  6. 6. vidal

    Érdekes cikk ehhez:

    „…az amerikai Politico brüsszeli kiadása nyomtatott kiadványának címlapsztorija, amelynek a felcíme: Európa „amerikai” elnöke, a főcíme: Az Ursula von der Leyen-paradoxon. Az amerikaiaknak úgy látszik, imponál Von der Leyen fensőbbséges, dirigáló stílusa, a brüsszeli kollégák nagy részére viszont ez elidegenítően hat. Kiderül az írásból, hogy a bizottság elnöke kiváltképpen a Biden-adminisztrációval, a külügyeseivel, Victoria Nulanddal fűzte szorosra kapcsolatait.”
    https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/10/fogy-a-levego-ursula-von-der-leyen-korul

    Fuck the EU Nulanddal? Akkor tényleg szar USA bábok lettünk. Nekünk harangoztak.

  7. A meteorológusok szerint az idei tél hidegebb lesz az átlagnál, mintha még a sors is Európa ellen fordulna.
    Hogyan gondolják az EU fejesei, a szankciókat lihegő lelkesedéssel foganatositó fejesek megoldani a lakossági energiaellátást? Nemsokára beköszönt November, hideg, esős, ködös napjaival, meredeken zuhanni fog a hőmérséklet, csak nem fog százmilliónyi ember a mesebeli tücsök sorsára jutni, mig a szankciózott orosz hangya vigan melegszik. Kiváncsian várom, mit lép az európai átlagpolgár hideg lakásában, ha ránéz télikabátban gubbasztó családjára. Hát még ha ráadásul még munkanélkülivé is lett, hála a szankcióknak, és üres a hütő.
    Hát a migráns, a kiábrándult, segély nélkül maradt milliónyi migráns, hisz ők direkt ezért jöttek volt, ők mit szólnak majd?
    Megrohamozzák, akár eggyüttesen az EU. székházát a benne tanyázókat kint a téren felakasztandó, vagy némán kussolnak a hideg, sötét lakásaikban?
    Nagyon kiváncsian várom az elkövetkező nehéz téli hónapokat.

  8. 8. balint
    “ Hát a migráns, a kiábrándult, segély nélkül maradt milliónyi migráns, hisz ők direkt ezért jöttek volt, ők mit szólnak majd?
    Megrohamozzák, akár eggyüttesen az EU. székházát”
    Nem az EU székházat fogják megrohamozni hanem Günther és Brünhilda családi házát. Kicsit arrébb Louis és Cloé országa és a többi “vegyesvágott” sem fog jobban járni. Magukra engedték a söpredéket, azok pedig a dolgukat végzik majd, ha eljön az idő.

  9. 8. balint
    A lakosság nem fog tenni semmit. A TV ben fognak valamilyen magyarázatot adni meg javaslatot, a lakosság pedig tapsolni fog és engedelmes lesz. Aláírásával, véleményével vagy hallgatásával hozzájárult a dolgok ilyen jellegű eszkalációjáhaz, ha elégedetlen, önmagának mond ellent. Ha tényleg szorulna a hurok akkor véletlenszerűen kitör egy újabb háború vagy netán egy világjárvány s a probléma meg lesz oldva.

  10. Már megint ez az alabamai hold…

    „Két nappal azelőtt, hogy az orosz csapatok bevonultak volna Ukrajnába, az Egyesült Államok és az EU rengeteg szankciót vezetett be Oroszországgal szemben.”

    Érdekes felvezetés… Finoman kihagyjuk, hogy az első szankciós csomag meghozatalának oka az volt, hogy Oroszország előtte nap hivatalosan elismerte a szakadár államokat, hadserege be is vonult oda, ami a Oroszországon kívül minden állam szemében Ukrajna része volt akkor. Tehát a MoA tévesen állítja hogy az orosz csapatok Ukrajnába vonulása _előtt_ vezették be a szankciókat.
    Sőt Szergej Nariskin már akkor azt mondta „Támogatom, hogy a DNR és az LNR Oroszország részévé váljon.” amikor még csak a függetlenségük elismerésének támogatásáról kérdezte Putyin.

    „Ezenkívül mintegy 300 milliárd dollárt elkoboztak Oroszország „nyugaton” fektetett tartalékaiból.”

    Ezeket a lépéseket nem az első, feb 22-i szankciós csomagban lépték meg, az ennél sokkal enyhébb volt. Az általános orosz támadások feb 24-i megindítása után jöttek a keményebb szankciós lépések. Ez már a 2. csúsztatás és még csak az első bekezdésben vagyunk…

    „A szankciók semmilyen módon nem befolyásolták Oroszországot”
    „Oroszországban az infláció csökkent, és az általános gazdasági mutatók jók lettek.”

    LOL. Hát a végén még kiderül, hogy jót is tett az oroszoknak, hogy szankcionálják őket! 🙂 Nézzük igaz-e a fenti két állítás, vagy 2 újabb csúsztatást látunk?
    Az igaz, hogy gyengébb a hatásuk eddig, mint amit a döntéshozók reméltek, de azért az infláció a jan-feb időszaki éves 8-9%-ról felugrott 17-18%-ra, onnan csökkent mostanra 14%-os szintre (azaz bőven a háború előtti szint felett van most is), a GDP növekedés üteme meg éves 5%-ról alábukott -4%-os szintre.
    Talán Alabamában ezek a mutatók jónak számítanak?

  11. 8. Bálint
    Örök optimista ember vagy. Azért mert magadból és a generációdból indulsz ki.
    Nem lesz semmi nyugaton. A népek le vannak szedálva mentálisan a nagy villogó doboz és a masszírozó teló által.
    Olvasd el a „Gerilla – Franciaország végnapjai” című könyvet Laurent Obertone írta. Abban minden benne van, hogy mi történne egy ilyen migráns lázadás esetén (van egy jelenet amikor az őslakós franciák családostól és gyermekestől élő pajzsot képeznek a fegyveres migrik és a katonák közé, mert hogy vezekelni akarnak az ősök bűneiért). Van a könyvnek második része is, de az már inkább a tipikus regény kategória, ami a szórakoztatást célozza, mint a felvilágosítást (igaz az úgy nyit, hogy az őslakos franciák, színes bőrű fegyveres öröktől közrefogva, libasorban várakoznak valamire egy 20 emeletes épület előtt – a valami pedig az, hogy az éppen soron következő a mélybe dobja magát).
    Ajánlom figyelmedbe a fenti könyveket.

    9. Hányistók
    Azért én itt Mo-on sem lennék annyira nyugodt, ha nem lesz munka és a segély is megszűnik. Alap hangon is van 1 millió cigány honfitársunk, aki nem fog szó nélkül megfagyni/éhen halni. Úgy, hogy mi sem állunk jobban mint a nyugatiak.

    10. András
    100%-ban igazat írsz.
    Az EU nyugati népe képtelen már az önálló érdekérvényesítésre. Az a kevés aki még alkalmas ilyenre, mint pl. a gazdák, azok le lesznek vadászva a többi néma (esetenként hangosan helyeslő – lásd Kanadai kamionblokád) beleegyezése mellett.

  12. 12. Bendegúz
    Én sem vagyok nyugodt, de a nyugatra betelepített söpredékkel ellentétben a Mo.-on honos cigányok egy jó része, katolikus keresztény. Talán, a “ne ölj” parancs visszafogja majd őket. A nyugatra betelepített iszlám harcosoknak semmi problémát nem fog okozni, hogy a gyaurok milliói egy fejjel alacsonyabbak lesznek.

  13. Bruno Le Maire Francia pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok uralja a globális energiapiacot, miközben az Európai Unió az Ukrajnai Konfliktus következményeitől szenved.
    „Az Ukrajnai Konfliktus nem vezethet az Egyesült Államok gazdasági dominanciájához és az EU meggyengüléséhez” – mondta hétfőn a francia Nemzetgyűlésen.
    Lemaire szomorúságát fejezte ki amiatt, hogy Washington elfogadhatatlan, hogy „a cseppfolyósított földgázt az EU-nak a hazai iparára megállapított árának négyszeres áron adja el”, hozzátéve, hogy „Európa gazdasági gyengülése senkinek sem érdeke”.

    el.gr

  14. „A kínai vezetés arra utasította a cseppfolyósított földgáz szállításával foglalkozó állami cégeket, hogy azonnal állítsák le az energiahordozó továbbértékesítését külföldi vevőknek. A kormány indokolása szerint erre a lépésre az ország saját ellátásának biztosítása érdekében van szükség.
    Az adatok azt mutatják, hogy miközben az Oroszországból Európába irányuló gázszállítások 40%-ról 9%-ra zuhantak, az EU-ba irányuló LNG-behozatal 60%-kal nőtt az előző évhez képest, annak ellenére, hogy jóval drágább, mint a vezetékes gáz. Azaz:
    a „működő” szankciókkal az EU nem egyszer, nem kétszer erőszakolta meg saját magát…
    A kínai LNG-nek elsősorban az EU volt a legnagyobb vásárlója, majd kisebb mértékben Japán és még Dél-Korea.
    Hszi Csin-ping is kitért az energiaellátással kapcsolatos aggodalmakra. Annyit ígért, hogy
    a télen „melegen tartja az otthonokat” – ami európaira fordítva tehát azt jelenti, hogy kínai cseppfolyós gáz biztosan nem lesz kapható, aranyért sem. ”
    https://felvidek.ma/2022/10/kozeleg-a-tel-kina-leallitja-a-cseppfolyositott-gaz-szallitasat-az-eu-nak/

    Úgy látszik, hogy télen több gáz fogy. 🙂 Közben „Emmanuel Macron francia államfő bírálta az Egyesült Államokat és Norvégiát, amiért négyszeres áron kínálják az EU-nak a földgázt.
    A mély barátság jegyében üzenjük az amerikaiaknak és a norvégoknak: nagyszerűek vagytok, elláttok minket energiahordozókkal, de az nem fog sokáig menni, hogy saját, belső piacotokhoz képest négyszeres áron kínáljátok ezt. A barátság nem ezt jelenti”
    Barátság az üzletben? A kínaiak olcsóbban adták? Igaz, ők nem barátok. Aki hülye, az …

  15. „Mikor júliusban az Európai Bizottság nyomására a tagállamok fenntartásokkal, de rábólintottak az úgynevezett gázszolidaritási mechanizmust, nyilvánvaló volt, hogy azt az energiaszűkében lévő Németország megsegítésére hívták életre.
    A mechanizmus lényege, hogy a tagállamok önkéntesen 15 százalékkal csökkentik gázfogyasztásukat az előző öt év átlagához képest idén augusztus és jövő április között. Az így megtakarított mennyiség célja kimondatlan maradt, de Németország kisegítése volt, amely nem rendelkezett (és azóta sem rendelkezik) kellő mennyiségű betárolt gázmennyiséggel, sem LNG-terminálokkal.
    A megtakarítás akkor válna kötelezővé, ha öt tagállam kezdeményezésére gázellátási vészhelyzetet rendel el az Európai Tanács. Brüsszel szándéka az volt, hogy lehetőséget teremtsen és gázmennyiséget szabadítson fel abból a célból, hogy a tagállamok kétoldalú szerződésekkel segítségnyújtási megállapodásokat írjanak alá. Csakhogy a lehetséges 40 megállapodásból csak 6 valósult meg (a legaktívabbak természetesen a németek voltak). Most ez kötelezővé vállhat.
    Állítólag a tagállamok hajlanak a kötelező gázpiaci kisegítés szabályait megszavazni. A helyzet nem egyszerű, ott lóg a levegőben a kérdés, hogy súlyos gázhiány esetén a nagy tagállamok vajon hogyan döntenek majd, a saját vagy a kis tagállamok gazdaságába nyomnák gázkészleteiket. Egyébiránt, a számítások szerint maximális LNG import esetén mindenképpen van 10 százalékos gázhiány az idei télre, amit valószínűleg csak fogyasztáscsökkentéssel lehet ellensúlyozni….
    “Elvi síkon” nyitott a lehetőség egy újabb közös, uniós hitelfelvételre, a gyakorlat már kevésbé egyértelmű. A németek és a fukar négyek (Ausztria, Svédország, Dánia és Hollandia) ódzkodnak, és azt szorgalmazzák, hogy van-e más forrásból lehetősége az Európai Bizottságnak forrásokat találni. Persze a Bizottság eleve elfogult a közös adósság felé, így itt még biztosan politikai huzavonára kell számítani. Például a 40 milliárd támogatás, amit az energiaválság miatt a legrászorulóbb rétegekre akar fordítani a Bizottság szintén ehhez kapcsolódik.
    https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/10/21/ezt-hozta-az-eu-csucs-eddig-arsapka-kotelezo-gazszolidaritas-spanyol-francia-nemet-gazcsorte/

    Nem is értem ezt az egészet. Most, amikor dőlni fog be az olcsó gáz, mert meghatároztuk az árát, akkor miért a másik kamráját nézem, hogy mit lehetne onnan elcsaklizni? 🙂
    Most a szokásos módon valamit nagy nehezen elfogadtak, de csak elviekben, a részleteket később kidolgozzák, addig is telik az idő. Szolidaritásról, meg egységről papolnak, közben meg arra figyelnek, nehogy valamelyik jobban járjon mint ő, illetve ma már csak az lehet a cél, hogy kevésbé rosszul.
    Egyáltalán mire jó egy ilyen közösség? Nem egyszerűbb lenne visszatérni az eredeti helyzethez, a szabad kereskedelemhez, miért kell a résztvevőkre a szuperállamot ráerőltetni, amikor az senkinek sem érdeke. Nyilván valakiknek igen.
    Ráadásul tovább megy az eladósítás, 40 milliárd az energiatámogatásokra, havi 1,5 ajándék Ukrajnának…
    Nem rossz módszer. Közösen felvesszük, én fizetem, te meg eldöntöd megkaphatom-e részemet és mire költhetem, kinek mennyit ajándékozol el belőle.
    A végén még valóban elhiszem, az egész arra megy ki, hogy a tartalékokkal rendelkező nyugat-európai lakosság három-négy éven belül megszabaduljon ettől a „gondjától” és onnan kezdve minden „megmentő” döntést elfogadjon.

  16. „Kijev leállította a „Druzsba” (Barátság) olajvezeték Ukrajnán áthaladó déli ágának egy szakaszát – jelentette szerdán a RIA Novosztyi a Transznyeft orosz olajexportáló cégre hivatkozva.

    A jelentés szerint az olajszállítást határozatlan időre felfüggesztették.

    „Ukrajnában a [Druzsba] szakaszt leállították, Brodtól a Kárpátokig” – mondta Igor Demin, a Transneft elnökének tanácsadója.
    Hozzátette, hogy a szállítások a vezeték fehérorosz szakaszán folytatódnak.

    Kijev a múlt héten leállította a Druzsba vezetéken keresztül Magyarországra irányuló olajáramlást, azzal magyarázva, hogy a felfüggesztés egy orosz légicsapással volt összefüggésben, amely állítólag egy transzformátorállomást ért a fehérorosz határ közelében. Azt állították, hogy a szolgáltatást „feszültségesés” miatt felfüggesztették .

    Kijev később bejelentette, hogy emelni kívánja az EU-ba vezető vezetéken áthaladó orosz olaj tranzitdíját az orosz légi és az ország energetikai infrastruktúráját célzó rakétatámadások miatti magasabb költségek miatt.

    Idén már kétszer megemelték az ukrán olajtranzitdíjat. A legutóbbi, áprilisi emelés a hírek szerint éves alapon 51%-ra hozta a teljes növekedést.”
    #https://www.rt.com/business/567056-ukraine-halts-russian-oil-eu/

    Jó az időzítés. December 5-én lép életbe az uniós szankció az orosz olajra. Tehát a vezetékes szállításnak annyi, ugyan hajóval hozathatnánk orosz olajat, de hol lesz rá hajó? Meg érvénybe lép az ársapka, ami jelen tervezet szerint 40-60 Dolláros olajárnál engedné meg a biztosítás kötését a hajókra.

  17. 18, kakukk

    Hadd szokják a népek és kereskedelem a dízelolaj-hiányt.

  18. A Marinetraffic hajókövető portál szerint hat, orosz olajjal megrakott hajó kénytelen horgonyozni a Boszporusznál. Viszont a TankerTrackers szerint a hajókban szállított kőolaj kazah eredetű!

    A hajók biztosítóját és a hajótulajdonosok székhelyét, a tankerek úticélját önszorgalomból az „atlantista” hozzászólók igazán benyöghetnék.
    De csak a tankerekét.

    Remélem, hogy az ársapkát leveszik mihamarabb a MOL üzemanyagokról.

  19. Vége lett az olajársapkának de a február 5-én életbe lépő szankciók miatt majd a Pozsonyi finomítóból nem lehet behozni az országba az olajat ami majd okozhat ismét fennakadásokat.Amúgy nem volt ez olyan nagy valami csak a médiahang volt nagy meg a kellemetlenség.
    , elvégre út szélén szinte nem maradt autó.Az lett volna a minigeddon ha mondjuk ez az álapot fennnált volna 10-20 napig és elhagyott autók lettek volna az utak szélén 😀
    Európára 10%-os dízelhiányt kalkulálnak..Lényegében ez nem sok mert ha az árat megemelik mondjuk 1000-1200Ft/literre akkor a kereslet biztos visszaesne 10%-al így már nem is lenne hiány.
    Ilyen esetben amúgy érdemes lenne még bekészleteznem mert pl. 200 liter letároláson most 700 ft ami lehet majd februárra 1000 ft/literre felmegy , szóval még így is lenne 200×300= 60000 ft „nyereség”.

  20. Lehet, hogy hülyének tűnik a kérdésem, vagy esetleg én, de
    megkockáztatom….
    Ez a 2022-es esztendő nagyon a szankciókról szólt. Mindenhonnan,
    és állandóan ezt lehetett hallani, hogy kit, mit, mikor, mivel
    szankciózunk-szankcióznak.
    De jómagam nem értem pontosan, nem tudom elképzelni, hogy mi lenne a következménye a szankciók megszegésének? Ki torolná meg ezt az égbekiáltó gaztettet? És mivel?
    Mert jómagam úgy képzelem el, ha ha egy ország szegül ellen a
    világ mindentudójának – mármint annak aki eldönti hogy mi a
    jó, és mi a rossz – hát az pórul jár, mint Oroszország, vagy
    a Huawei, vagy Korea, vagy Irán, stb….
    De ha sok országnak nem fog tetszeni ez a szankciózgatás, akkor mi
    lesz?
    Köszönöm a türelmet a hülye kérdésért, és a normális választ is, ha kapok…..

  21. 21. Mackómuki,

    Attól függ, hogy ki szegné meg. A megszegő mekkora ország és mennyire függ a világ vezető nyugati hatalmaitól és főleg az USA-tól.

    Egy kis európai ország csúnyán ráfaragna, míg pl. egy India majdnem azt csinál, amit akar.

  22. 21 – Mackómuki

    „De ha sok országnak nem fog tetszeni ez a szankciózgatás, akkor mi
    lesz?”

    A világ túlnyomó része semmiféle gazdasági szankciót nem alkalmaz Oroszország ellen.
    A képen azok az országok vannak feltüntetve, amelyek viszont igen.
    A szajha média főleg itt Európában azt a látszatot próbálja kelteni, hogy az egész világ összefogott az oroszok ellen. Ennyit erről.

    https://yandex.com/images/search?text=sanctioning%20countries%20russia%20&pos=0&img_url=http%3A%2F%2Fpbs.twimg.com%2Fmedia%2FFOGMcjEaUAA7dY-.jpg&rpt=simage&lr=105432

  23. Egyetlen országot sem lehet kötelezni szankciókra.
    Magyarország is megszavazta ezeket, némelyikből meg kérésére kimaradt.

  24. 21. Mackómuki,

    „A Nyugat által kezdeményezett szankciókat bevezető országok adják a világ GDP-jének 59,5, valamint a világkereskedelem 58,5 százalékát, másfelől ezek az országok a világ népességének mindössze 14,6 százalékát teszik ki – derül ki az Eurázsiai Szemléből.

    Az elemzés szerint a Nyugat által bevezetett szankciókat az Egyesült Királyság, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Tajvan, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea, Szingapúr és Svájc támogatta. ”

    #https://index.hu/gazdasag/2022/03/11/a-vilaggazdasag-felet-ado-orszagok-putyin-ellen-vannak/

    Szóval a világ túlnyomó része (legalábbis gazdasági és technológiai erejének túlnyomó része) támogatja a szankciókat. Nem beszélve arról, hogy számos további ország pedig nem támogatja (vagy csak óvatosan fű alatt) Oroszországot, mert egy legyengült Oroszország inkább az érdeke és/vagy fél a másodlagos szankcióktól.

  25. Aki szankciózik, az hátrányosabb helyzetbe kerül, mint aki nem. Tehát önszántából senki sem akar, viszont rákényszerítik. Az, hogy mennyit tudnak rákényszeríteni, a pozíciójától függ, ami viszont nem az égből pottyan. Mindenki igyekszik olyan szankciót támogatni (ha már megúszni nem tudja), ami a konkurenciának fáj jobban. Érdekes módon a gazdaságilag erős németeket szívatják a legjobban a nála gyengébbek, de valójában jobb érdek érvényesítők.
    Utána mindenki szeretné kijátszani, mert az haszonnal jár, ennek mértéke szintén a pozíciójától függ.
    Például India most nagyot kaszál a finomított olajtermékek eladásával, de a Nyugat sem finnyás, hiába az általa elutasított orosz olajból készül. Viszont fizet, mint a … De az így Indiának juttatott „ajándékpénz” hiányzik máshonnan.

  26. Az orosz szénhidrogéneket nem tudja a világgazdaság nélkülözni. Nem is fogja. Mert hosszú távon a piac törvényei fognak érvényesülni és nem a szankciós politika és nem a zöld utópia a zéró CO2 kibocsátásról.

  27. 25 Gyarmati

    Az 58 % túlnyomó rész? Nem inkább kicsit több, mint a fele? Vagy attól függ, mit szeretnénk vele alátámasztani?

  28. Az azért egy érdekes adat lenne, ha látnánk az 58% hogyan áll össze. A gyártás és szolgáltatás milyen arányban szerepelnek benne.
    Így azt is jó lenne tudni a 42%-nak mi a szerkezete. Mert, ha az 58% abból adódik, hogy a szoláriumostól a szórakoztató iparon át a viszontbiztosítókig ez a piac sokkal több pénzt mozgat meg, mint terméket állít elő, akkor a 42% sokkal erősebb érték, mint az 58%.

    Mire gondolok. Nyaralni mennénk.
    A nyaralás tárgyi kellékeit a 42% állítja elő, a ruhát, a járművekhez az acélt, okostelefont, evőeszközt, széket, asztalt, egyszóval a használati tárgyakat.
    Az 58% köti az utasbiztosítást, reszeli a körmöt, zenél, lelki segélyszolgálatot nyújt. Az 58% a 42% terméke nélkül nem létezhetne. Viszont a 42% simán el van az 58% szolgáltatása nélkül. Sarkított a példa, de igaz.

  29. 31. Kakukk
    Nem értek hozzá de az ügyvédek, jogászok majd igen.
    Pl ha nem lehet behozni Pozsonyból cuccot majd akkor mittudomén nem tesz a gázolajba a sok adalék közül 1-et bele ami így félkész terméknek minősül nem üzemanyagnak.Mondjuk itt Magyarországon 10 ezer lterhöz önt egy kupak mittudoemém mit és úy lesz kész üzemanyag.
    Vagy pl. különböző céghálózatok veszik meg pozsonyban az olajat és lejátszák jogilag úgy hogy nem is minősül közben orosz olajnak.
    Németeknél is volt már ilyen hogy nem vesznek az oroszoktól közvetlen hanem csak cégeken keresztül.
    A jogászok ki tudják úgy találni hogy jó legyen nem kell hozzá atomfizika.Persze az más kérdés hogy ki akarják e találni…..Vaaagy szívunk a diesel miatt majd 😀
    De úgy néz ki mégsem lesz dieselhiány .
    Amúgy kőolaj 75$-on támasz szinteken van most , most szerintem innen csak felfelé vezet az útja,

  30. Egyik ismerősömmel beszélgettem a német áz helyzetről amit pár hónapja előadtam hogy nem lesz gázuk és vége lesz mindennek január végére.Namost kicsit beégtem.
    Azt mondja hogy a németek 20 %-al csökkentették a gázfogyasztást a rendszer átstruktúrálásával az elmúlt 1 évben (mittudomén pl. van olyan távhőfűtés ahol az emberek eddig nyitott ablaknál éltek télen olyan meleg volt bent , stb. stb….)
    Úgy néz ki megoldották a gázhelyzetet és nem lesz semi gebasz. Most az más kérdés hogy lehet nem lesz soha 100% a tározók töltöttsége de nem mindegy ? Ha . pl mindig 20 % lesz attól ugyanúgy megy a német ipar,
    Bezárt már sok német energiaigényes cég? Hallottunk olyanról hogy tömegesen települ ki máshová?Van ott még lóvé bőven.Pl a thyssen autóipari rész is bővit Magyarországon.
    Na persze nem hurráoptimista vagyok de most azt látni hogy nem találtuk el az irányt.D
    Ugye arra számítottunk hogy beállnak a földbe, deindustralizáció lesz , leáll a BASF, stb……Ehhez képest nem történt semmi.A céltáblára céloztunk és a nyillal még a céltáblát sem találtuk el.
    Na nem azért mondom ezt hogy kötekedejek hanem csak azért hogy tegyük rendbe a dolgokat hogy eltéveszettük az irányt.Persze ha valakinek van infója hogy mégis baj van ne tartsa magában, kell egy kis dopamin 😀 .Nekem nincs sok időm kutakodni.Nem mondom hogy nem lehet még gebasz.

    Az persze más kérdés hogy az LNG-t ráncigálni hajón környezetszennyező.De mi nem az? A halak tele vannak műanyagmaradvánnyal az összes őceánban vagy pl. az jutott eszembe hogy a világ aszfalt útjaiból mennyi károsanyag oldódik ki az esővel a talajvízbe, úgyhogy mindegy , hahaha 😀

  31. „Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a jövő héten Washingtonba utazik, ahol Joe Biden amerikai elnökkel fog tárgyalni. A fő téma várhatóan Kína szankcionálása lesz, amit az USA azzal indokolna, hogy Kína fegyvereket szállít Oroszországnak…
    A kínaiakkal szembeni szankciók pedig újabb csapást mérhetnek az európai gazdaságra, tekintettel arra, hogy az EU számos tagállamának legnagyobb kereskedelmi partnere már Kína – és nem az Egyesült Államok…
    Hogy mennyire nevezhető ez megfontolt és jó megoldásnak, az más lapra tartozik. Tény azonban, hogy az USA nem Oroszországot, hanem Kínát tartja legfőbb “ellenségének” (nem kihívójának, hanem ellenségének), és nem először avatkozna be az európai ország Kína-politikájába…Megjegyezzük, Németország legnagyobb kereskedelmi partnere ma már Kína.”
    https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2023/03/05/az-amerikaiak-uj-szankcios-hullamba-rangatnak-bele-europat-ezuttal-kina-ellen/

    Bő egy éve is így kezdődött. Ha támadnak az oroszok azért, ha nem akkor azért (hogy ne támadjanak, közben meg már alig várták a támadást).
    Kína megérezné, de Európa ettől végleg kifeküdne. Kíváncsi leszek, meddig tudunk ellenállni, milyen kerülő utak lesznek. Amerika el akarta sózni a drága palagázát. De a kínai termékek helyett mit tud felajánlani? Ráadásul úgy, hogy ő is mindent Kínából vásárol. Vagy csak az európaiakra vonatkozik majd a szankció, az USA ugyanúgy kimarad belőle?

  32. 34.kakukk

    Europa kifektetése a cél. A jó öreg Europa gyarmat lesz..Szerintem a jenkik meg a ruszkik felosztották érdekszférákra egymást közt ..a többi amit csinálnak szinház…egyszoval Europának Kakukk..

  33. Szeretnék veletek megosztani még egy gondolatot. Nem állítom, hogy ez van, de azt viszont állítom, hogy ezt a lapot nem szabad kivenni a pakliból és ráadásul rengeteg kérdésre és anomáliára egyben választ is ad.

    Paul Craig Roberstnek (aki nem tudná, az illető az egykori Reagan-kormány pénzügyi államtitkár helyettese volt) megjelent egy új cikke a mai napon, ahol röviden a következőket fejtegeti:
    Bár elfogadni még nem tudja, de lehet, hogy nem teljesen elképzelhetetlen az, hogy az amerikai és orosz vezetés között létezik egy háttéralku, amely akár a World Economic Forum által meghirdetett programok alá dolgozik. Ukrajnában a DNR és LNR milíciák és a Wagner zsoldosok harcolnak, nem az orosz hadsereg. (Ebben az esetben az orosz hadsereg „csak” kisegítő, támogató háttér feladatokat lát el, mint ahogy a Nyugat és az USA is csak erősen „megmérve” ad Ukrajnának katonai hardvertámogatást.)

    https://www.paulcraigroberts.org/2023/03/05/the-kremlin-still-has-not-committed-the-russian-army-to-the-ukrainian-conflict/

    Ezek igen kemény gondolatok Paul Craig Roberts részéről.

    Klaus Schwab egykoron dícsérte Merkelt és Putyint, mint a két legjobb tanítványát, majd napirendre került a hírhedt Great Reset program is.

    A Covid járvány idején a következőket tapasztaltuk:
    A média megijesztette a világot egy új halálos járvánnyal, naponta jöttek a médiában a szakértők és egymásnak ellentmondva hülyítették a világot és ehhez napi szinten kaptunk mindenféle adatot, hol mennyi az új fertőzött, hol mennyien kerültek lélegeztetőgépre és mennyi az aktuális elhunytak száma.
    Elindult az oroszok „különleges hadművelete”, ami mostanra a média által már napi szinten világháborúval fenyeget, jönnek naponta a szakértők és egymásnak ellentmondva elemeznek és természetesen a napi adatok sem maradnak el, mennyi harckocsi lett kilőve, az épp aktuális frontszakaszon ki hogyan áll és mennyi a napi lőszerfogyás és áldozat.

    A mintázat ugyanaz…

    Mi volt abban a 2021-es amerikai üzenetben, amivel kapcsolatban azt kérte az USA Moszkvától, hogy ne hozza nyilvánosságra? Ezt a mai napig Moszkva nem is hozta a nagyérdemű tudomására és amint látom, Európában ez az égvilágon senki sem zavar továbbra sem…

    Tehát ha mindkét oldal szimpatizánsai egy percre esetleg kiszállnának a hintából és elkezdenének gondolkodni, akkor arra is rájöhetnnének, hogy a világ valóban két részre szakadt, de nem úgy, ahogy ezt el akarja hitetni a média és a politikai elitet játszó színészi gárda.
    A különböző Centrumok szupergazdag bankárai, oligarchiái és egyéb hatalmasságai valójában sokkal, de sokkal közelebb állnak egymáshoz, mint a maradék irányítandó 8 milliárd csóróhoz. A céljuk azonos: a hatalmi kiváltságuk megőrzése. Ehhez pedig csak egy dolog kell: ők maradnak fent, a többi marad lent.
    Ez lenne hát a két valódi pólus.

    Ismét jelzem, nem állítom, hogy ez van, de azt se mondanám, hogy ez lehetetlen…, szóval ez a lap maradjon csak abban a bizonyos pakliban, így hátha nem kell teljesen csalódnia majd mindkét oldal „drukkereinek” a történet végén, maximum csak félig…

    Haubagoi egykori elmélete lehet, hogy nem is állt olyan távol a valóságtól.

  34. Egyszer itt párhuzamot vontam a Wagner és a Mozart közé,ha már osztrák szobafestő aki a nácik ellen harcol de tkp én se értettem.

  35. 36: MangaM:
    Ezt, mintha már valaki pedzegette volna -úgy fél éve- a blogon… 🙂
    De csak ment és megy a propaganda-mantra, kinek – melyik áll közelebb a szívéhez vagy a farkához. S szépen létrehozzák annak a világnak a kereteit, amelynek a korlátai ellen úgy tiltakoznak!

    35: Apofis:
    Miért eddig mi volt? A II.vh. lezárása óta ez a helyzet!
    Fogy a fiat pénz… Ezt kell valahogy helyre tenni, nézd meg az EUR/USD alakulását 10 év távlatában. Kíváncsi vagyok, egyszer eljön -e a dollár esetében is, legalább egy ilyen mértékű korrekció?

    27: Tom:
    Azért azt a „zöld forradalmat” nem kell ám úgy magyarosan lesajnálni! Sok múlik azon, hogyan tudják integrálni, összehangolni bizonyos rendszereiket. Magyarország hihetetlen mértékben le van maradva, mint minden téren, hiszen a sok ostoba -mert nem kapott megfelelő oktatást- felnövekvő már megteszi hatását a gazdaságra és ez a jövőbeli érdemi lehetőségekre is kihatással van.
    Szép példa volt a múltkor az Indexen megjelent két cikk, ahol is egy magyar okostojás temette a hidrogén, mint üzemanyag felhasználását, aztán egy Németországig menekült hazánkfia felmosta vele a szerkesztőséget… Persze ő már nem érdekelt, csak nem tudta elvislni azt az egyszerűséget és szűk látókörűséget, amivel az előtte szóló ország-világ előtt érvelt. Kinek mit intézett a Kormánya! 🙂

  36. 16: kakukk:
    Inkább azt a kérdést tedd fel, ha már ilyen szépen körbejártad a kormánypropagandának megfelelő módon ezt a kérdést, ha most ennyire lejtmenetet produkált a gáz ára, ha a piac konszolidálódott, minek kell a szerencsétlen magyar honfitársaknak és családoknak 7x-es áron fizetni az átlagtól eltérő gázfogyasztást ebben a rezsikommandós, nekünkmindenlesz magyar világban?! Hol van a „háborús infláció”, s miért tolja ezt a faszságot még mindig naponta 55x a képembe a youtube, facebook és a google? Annak a pénznek nincs jobb helye szerinted? Vagy tényleg elhiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa? 🙂

    Megjegyzem Mindenkinek, a mai „hőhullámos” cikket nem nagyon kommentelte senki! Pedig ez a probléma tényleg el fog vinni minket nagyon rossz irányba, s ami engem meglep, mert biztos voltam abban, hogy ez lesz a következő hisztitéma a világban, de nem nagyon tolják, inkább hagyják, hadd hulljon a férgese… Lehet, hogy ez szerepel az atomháború alternatívájaként. Ehhez ráadásul nem kell csinálni semmit, csak hagyni, hogy menjenek tovább a dolgaink, aztán majd úgy 5-10 év múlva senki sem mondhatja, hogy nem felelős érte. Milyen jópofa! Betolnak még pár vírust, jön a pokoli ítéletidő, s mindenki egymásnak esik majd (jaj az én öregkoromnak!), miért nem tettek semmit, akik megtehették volna. Egy kis háborgás, egy kis vérengzés, világégés, egy ki AI, és készen is van a rétes, amit kínjukban megálmodhattak! Ezért most már simán elképzelhetőnek tartom, hogy 3. felvonásként bedobják tényleg az UFO témát, mert amilyen nagy számú hülye él ezen a bolygón, bármibe belekapaszkodnának! Magyarországon majd lesz kötelező közös ima, vagy hasonló (eljön Dajtás Paradicsoma)…

  37. Jean-Claude Juncker még mielőtt elfoglalta volna az EB elnöki széket, tett egy érdekes kijelentést. – „A 2013-as év nagyon hasonló a száz évvel ezelőttihez. Az emberek akkor is a békére vágytak és a háború jött.”
    Így is lett, a magot elvetették, és az az orosz – ukrán konfliktus (háború) 2014-ben el is kezdődött, csak az európai népek ébredtek rá erre későn.
    Léteznek magasröptű magyarázatok is.
    #https://www.megismeres.hu/cikkek/antropozofiai-szemleletu-irasok/harc-a-szlav-kulturcsiraert-3-resz

  38. 40: László:
    Nyilván „nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél”.
    De a „tyúk volt előbb, vagy a tojás” problémájának feltárása nélkül csak „utólag okos kapitány” szerepéig juthatunk!

  39. 36. MangaMonguz

    Én már vagy 8 hónapja mondom, hogy Putykó áruló.
    Be lett szervezve a gnosztikus nyugati elit által.
    Most pedig segíti terveik megvalósítását, többek között Oo. tönkretételével és kiszolgáltatásával.
    Ahogy telnek a napok, ez egyre világosabb.
    Ja, hogy reménykedhetünk, mert ott van Kína. Aha. Persze. Kína is pont úgy közreműködik az új világrend felépítésében, mint az USA és EU. Mondhatjátok, hogy akkor ott van India. Igen? Meg kell nézni, hogy COVid alatt, hogy aprította a népet az ottani rendfenntartó erő, bambuszpálcával. Meg volt a főpróba és jól sikerült. Vezényszóra lépnek a nemzetek, jól megoszthatók, az ellenállókat a nép maga fogja leverni, megégetni.
    Talán Irán a kivétel ebben a nagy Great reset ügyben. De ő egymaga kevés. Letörlik a térképről.
    Aki ezeket nem látja, az becsapja magát.
    DE tőlem, mindenki azt hisz amit akar. Csak jelezem, hogy azoknak akik sokat várnak ettől az ukrán háborútól, azok keserűen fognak csalódni. Mindkét oldalon!
    Sokszor az az érzésem, hogy még az sem kizárt, hogy valami olyan történik, mint „Amikor a farok csóválja…” című filmben.
    Na jó ez már sok lenne.
    De mi nem az?

  40. 42: Bendegúz:
    Egyfelől mi még azt sem tudhatjuk biztosan, hogy az igazi V.V. még él -e?
    Másfelől Putyin vagy áruló, vagy szimplán hülye.
    Ha Tiborbá megérzésére hallgatok, csak az első opció marad, sőt, vegyesen hülye és áruló, vagy talán mégsem (a hülyére értve)??!
    Az unokáink talán megtudják egyszer, olyan lesz, mint Kennedy igazsága!

  41. 36. MangaMozguz
    Vukics tavaly ősszel írt egy hosszú, többrészes cikksorozatot az oligarchák hatalmáról. Ő nem megegyezésről, hanem a többpólusú világrend kialakításáért folyó harcról beszélt. Ebben a harcban Ukrajna csak másodlagos hadszintér, ezért nem is veszik komolyan. Míg az USA az egyeduralma megtartásáért küzd, addig a feltörekvők a megtöréséért. A kérdés az, hogy ez a harc meddig megy el, a kölcsönös elrettentés meddig működik. Jelenleg nem úgy néz ki, hogy bármelyik is feladná a célját. Ebben a küzdelemben az orosz és a kínai egy oldalon van, a jelenlegi céljuk azonos.

    „A másik fontos „kellemetlen érzésem” pedig az, hogy nemzetek helyett valójában a Nyugat és a Kelet „oligarcháinak” egymás közötti leszámolása zajlik.
    Bárki, bármit is mond, nem nagyon tudok jelentős különbséget tenni a Nyugat nagy cégeinek vezetői, az orosz oligarchák és a kínai kommunista párt kivételezett gazdagjai között. ..
    Különböző eszközökkel mindháromnak sikerült elérnie, hogy teljes ellenőrzést gyakoroljon a saját lakossága felett, és lassan már minden látszatát is elkerülik annak, hogy valaha is be akarták volna tartani a demokratikus együttélés játékszabályait. Ezzel pedig mindannyian a vesztes oldalra kerülünk…Összeesküvésekben jártas ismerőseim biztosak benne, hogy „Putyin is benne van a ebben a szemfényvesztésben”. Így persze könnyű, mert akkor nem is kell tenni semmit a saját sorsunk érdekében, hiszen „csak egy orosz-amerikai-kínai színjátéknak vagyunk az elszenvedői”. Jelenlegi ismereteim szerint semmi sem utal arra, hogy az ukrajnai háború bármilyen értelemben „hamis” lenne. Az Ukrajna lakosságán belüli politikai és kulturális különbségek régebbiek, mint maga a nemzetállam, és a jelenlegi konfliktus régóta fennálló és nagyon is valós feszültségekben gyökerezik….

    A legtöbb többpólusú modell pontosan illeszkedik a „Nagy Újraindítás” (GR) menetrendjéhez…
    Ő és környezete (Putyin) gyakorlatilag megfordította az oligarchák irányításának nyugati modelljét, ahol a tőkét politikai hatalommá alakítják át. Oroszországban a politikai hatalom teszi lehetővé a tőkefelhalmozást, létrehozva az oligarchák szinte egyedülállóan erős és befolyásos osztályát…Az orosz oligarchák és az orosz politikai osztály szimbiózisban élnek egymással: náluk a köz- és a magánszféra partnerségében épül a többpólusú világrend…
    A világ egyetlen nagy fejlett gazdasága, amely Oroszországnál is tovább ment a köz- és a magánszektor egyesítésében, az Kína. Kína egy neofuedális kapitalista állam, amely technokráciaként működik egy oligarcha-dinasztia vezetésével. Szó sincs itt már a szocializmusról!..Kína élen jár a Nagy Újraindítás technokrata aspektusaiban. Ez a világ első működő technokráciája, ahol a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) végzi a lakosság felügyeletét és ellenőrzését a szociális kreditrendszeren keresztül…
    A globális gazdasági és pénzügyi hatalom mögött most is katonai erő áll. Ha tehát a hatalmak komolyan gondolják a szuperhatalmi pólusok új rendszerének kiépítését, akkor rendelkezniük kell az erővel, hogy meg tudják tartani a pozícióikat. Végül is a többpólusú világrend csak akkor stabilizálható és érvényesíthető, ha mindegyik pólus valódi katonai fenyegetést jelent a másikra nézve.”
    https://www.szilajcsiko.hu/single-post/vilag-oligarchai-egyesuljetek-a-multipolaris-vilagrend-es-a-vilagforradalom-i

  42. 35. Apofis

    Ma volt két hozzászólásom a HTKA-n, bemásolom ide mindkettőt a linkekkel együtt.

    Pár kérdést tisztába kellene rakni, pártállástól és oldal-szimpatizánsoktól függetlenül.

    Elöljáróban annyit, hogy meglátásom szerint mindkét oldal kissé át van verve, teljesen felesleges vérre menő vitákba bonyolódni és minősíteni bárkit is, nehogy a vége az legyen, hogy mindegyik oldal a pofázmányára esik.

    Az első dolog, hogy én a mai napig sehol sem találok olyan orosz forrást, ahol az orosz vezetés és Putyin bármikor is két dolgot kijelentett volna: az egyik az, hogy gyors és rövid lesz a háború, a másik az, hogy Ukrajnát akarják elfoglalni. Akárhogyan is keresgélek, 2022. februárjában Moszkvában senki sem mondta, hogy a cél Ukrajna megszállása és Peszkov is csak annyit mondott a médiának, amikor az újságírók a különleges hadművelet tervezett időtartamáról kérdezték, hogy az „addig fog tartani, ameddig az elnök jónak látja”.
    Ha bárkinek van hiteles orosz forrása ennek cáfolatára, kérem, hogy ne tartsa magában.

    A katonai szakértők 99%-ának személyes véleményétől és a nevenincs kamu brit hírszerzők napi aktuálisától kérem kíméljetek meg. Addig, ameddig arról beszélgetünk, hogy egy nyugati harckocsi 4-5 liter naftát fogyaszt száz kilométeren, valamint az oroszok a mosógépekből szedik ki a chipeket az elfogyott rakétáikhoz, szerintem ezeket hanyagoljuk. Előre is köszönet.

    További észrevételem az lenne, hogy egy kb. 600 ezer km2 területű és nagyjából 40 milliós lakosságú Ukrajna elfoglalásához szerény véleményetek szerint mégis mennyi katona kellene? 50 ezer? 150 ezer? 200 ezer? Vagy inkább 1 millió?
    Csak azért kérdezem, mert a hadművelet kezdetén 30-50 ezer fő között mozgott a támadó erő, később fejlődött fel 150-200 ezer közé, de úgy, hogy ennek egy része a DNR és LNR milíciáiból és zsoldosokból állt.

    Hogy kerültek a frontra „orosz oldalon” BMP-1-es harcjárművek? Hány évvel ezelőtt lettek ezek kivonva?

    Ugyanez igaz a halottakra is, amikor egy DNR/LNR tagja meghal, az orosz vagy ukrán?
    Csak azért kérdezem, mert az ukrán törvények szerint ukrán, az orosz törvények szerint meg már orosz.
    Tehát ki és hova számolja el őket egy minimum kettes szorzóval?

    Kilőtt harckocsik…, ötezer meg tízezer.
    Komolyan?
    És hol van ötezer kilőtt harckocsiról legalább egy nyamvadt fotó?
    Hagyjuk az Oryxot, eszelős számokkal dobálózik, ezeknek a fele sem igaz. Mértékadó források és valódi szakértők szerint jó esetben kábé 2000 kilőtt harckocsi van összesen mindkét oldalon együtt. Ha nem így lenne, akkor miért kellett kb. 400 db régi ex-VSZ harckocsit összekalapozni Ukrajnának, sőt, azóta ismét harckocsi ajándékozási dömping van éppen.
    Hova lett az eredeti ukrán haderő jelentős harckocsi állománya plusz az azóta átadott ex-VSZ fegyverek zöme?
    Ez 1500-2000 db harcjárművet jelent, miközben „hivatalosan” csak 400 db ukrán harckocsi veszteség van egyes források szerint.

    Tavaly olvastam 60 km-es menetoszlopról Kijev felé.
    Eőtte 5 km-es volt, két nap múlva 27 km-es lett, aztán felhízott 60 km-re.
    Aha. Ehhez képest a Maxar Technologies műholdas fotói mutattak egy jó esetben 2-3 km-es menetoszlopot, mert többre nem futotta.
    60 km-es menetoszlop 20 m-es térközzel számolva is 3000 db harcjármű/jármű egyetlen útvonalon! Ez hol volt gyerekek?

    Szóval nem árt néha gondolkodni egy keveset, számolni sem olyan rossz.

    Néhány hónapja a nevenincs brit hírszerzés arról hallucinált, hogy az oroszok napi 70-100 ezer tüzérségi lőszert használnak el a fronton. (Elnézést, én a magam részéről kizártnak tartom, hogy az MI6 komplett hülyékkel lenne tele, ellenben a brit média igen.)
    Valaki mesélje már el nekem, hogy csak napi 70 ezer tüzérségi lőszerhez (heti 490 ezer, havi 2.100.000. db lőszer) mégis mekkora logisztika kell?
    Gondolom, ezeket valahonnan oda is kell szállítani, majd egy laza csuklómozdulattal szét is kell teríteni ezen a kicsi frontszakaszon. Ehhez mekkora vasúti kapacitás, teherautó kapacitás és személyzet is kell(ene), úgy nagyjából hetente…
    Ki és hogyan fogja a lövegcseréket megejteni a fronton?
    Mondjuk úgy ezer löveg esetében havonta…

    Nem is sorolom tovább a „Fel nem tett kérdések” következő fejezeteit, ez itt egy haditechnikai fórum tele egy csomó, az átlagnál a témához sokkal jobban értő emberkével és ahelyett, hogy az anomáliákról folyna a szakmai diskurzus, itt valami egészen más történik.
    Pedig ez a történet tele van haditechnikai, taktikai, stratégiai, geopolitikai/biztonságpolitikai anomáliákkal, méghozzá dögivel.

    https://forum.htka.hu/threads/hirek-ukrajnai-fegyveres-konfliktus.855/page-9012#post-1427480

  43. 44. kakukk

    „Bárki, bármit is mond, nem nagyon tudok jelentős különbséget tenni a Nyugat nagy cégeinek vezetői, az orosz oligarchák és a kínai kommunista párt kivételezett gazdagjai között…”

    Kína az oligarchák tekintetében egy kicsit kilóg a sorból.
    De nézd meg, hogy kik az orosz, ukrán meg egyéb poszt SZU oligarchák. Mind fehérek.

    „Ha tehát a hatalmak komolyan gondolják a szuperhatalmi pólusok új rendszerének kiépítését, akkor rendelkezniük kell az erővel, hogy meg tudják tartani a pozícióikat. Végül is a többpólusú világrend csak akkor stabilizálható és érvényesíthető, ha mindegyik pólus valódi katonai fenyegetést jelent a másikra nézve.”

    Tiszta 1984, Orwell.
    Ott is a három hatalmi központ (Óceánia, Euróázsia, Keletázsia) folyton és ütemezve harcoltak hol egymás ellen, hol szövetségben a harmadik ellen. Szóval lesz amivel a népet „szórakoztatni” és a lázadásra esetlegesen megtermelődő energiáikat levezetni.
    És még mondja valaki, hogy ez az egész csak úgy magától jön létre.
    Persze senki se gondolja, hogy ezek a területi entitások önállóak lesznek. Nem lesznek azok. Éppen úgy ahogy az 1984 című regényben, egy magát békés helyen meghúzó központi hatalomnak lesznek alávetve. A területek irányítói pedig végrehajtók lesznek, még ha nagyhatalmú uraknak fognak is látszani.
    A globális multipoláris hatalmi osztat sem véletlen. Amikor olvastam a regényt, már akkor feltűnt ez nekem. Ha egyik területen, mondjuk Euróázsiában győz is az elit-/rendszerellenes forradalom, akkor a másik kettő összefog és könnyel leveri. Olyan helyzet, hogy egyszerre két területen is fellángoljon az ellenállás és át is vegyék a hatalmat, elméletileg is kizárt. Na meg ki is lázadna fel? A sok kevert népség (mert pl. az egyik ágon afgán nagytata, holland nagymama, másikon eszkimó nagytata, aboriginál nagymama), akik azt sem tudják, hogy honnan jöttek és kik voltak a felmenőik. Ezek lesznek a legjobban irányítható emberek. Megkapják a napi ipari hulladék kajájukat (és jó lesz ha nem elhullott társaikat fogják visszazabálni valami csoda Mekibe töltve – lásd. Felhőatlasz című film) és az olcsó szórakozásukat pl. NETFLIX, faszbuk, nem lesz semmilyen tulajdonuk (a testük sem, a lelküket addigra elveszik) és boldogan teljesítik a gazdáik elvárást.

    Olyan dezsavű érzésem van, amikor erre gondolok.
    Hmm.
    Honnan is?

  44. Azt hiszem John Hersey: Harangot Adanónak c. könyvben hangzik el először ez a
    mondat, mikor az erdőben harcoló gyalogosnál kifogyott a lőszer, de volt nála egy gyalásó.
    – Állj vagy eláslak! – kiálltotta az ellenség felé.

    A brit szolgálat legfrissebb jelentése szerint az orosz újoncokat fegyver híján gyalásóval szerelik fel. Másik gyöngyszem. 1954-ben hadrendbe állított BTR-50-es páncélozott harcjárművet is meg lehetett figyelni Ukrajnában.
    Azért az nem lenne semmi, ha igaz lenne, hogy 75 év után harcképesek ezek az eszközök.

  45. 47. Tibor bá’

    Nem értem a kérdést.
    Hol? Más fórumon?
    Nem szoktam képeket használni.

    45. MangaMonguz

    „Az első dolog, hogy én a mai napig sehol sem találok olyan orosz forrást, ahol az orosz vezetés és Putyin bármikor is két dolgot kijelentett volna: az egyik az, hogy gyors és rövid lesz a háború, a másik az, hogy Ukrajnát akarják elfoglalni. Akárhogyan is keresgélek, 2022. februárjában Moszkvában senki sem mondta, hogy a cél Ukrajna megszállása…”

    És ha nem mondta senki, hogy Ukrajna acél, ne add isten K-Európa, akkor nem lehet ez a végső céljuk az oroszoknak?
    Főleg, ha az USA.át utáló népek kedvébe akarnak járni, akkor egy „multipoláris” globális rendszert kell létrehozniuk.
    Ennek a köszönet nem lesz benne multipoláris világnak része lesz USA-NyugatEurópa, Ausztrlia, Dél és K.Amerika alkotta Óceánia, Oo., KözépÁzsia, KözelKelet és K.Európa alkotta Euróázsia, valamint India, Indonézis, DélkeletÁzsia és Kína alkotta Keletázsia (az egyes entitásokat alkotó országok tekintetében a tévedés joga fenntartva) A sok kis ország és középhatalom pedig önként és örömmel fog csatlakozni valamelyik nagy szövetséghez, hogy az megvédje.
    Na ezek a hatalmak fognak „marakodni” Afrika, Antarktisz és Grönland feletti hatalom megszerzéséért.
    Mi pedig bölcs figyelők és értelmes elemzők, akiket a FOS média homálya nem vakít el, tapsikálni fogunk a végre megvalósult „hatalom-osztott” szép új világnak.

    Kb. ebbe az irányba megyünk. Minden más ennek a megvalósítását szolgáló és leplező színház a népnek. És igen. Oo. győzni fog, és el fog menni addig, amíg elő van írva neki. A zökkenőmentes hatalomgyakorláshoz kell a három osztatú globális hatalmi felállás (ami tulajdonképpen egy irányítás alatt fog állni).

  46. Ha Ukrajna mellékes hadszíntér (ez igaz lehet), akkor mi lesz fő, amire tartalékolnak? Mikor jutunk el odáig, az milyen lesz? Meg tudnak osztozni, vagy kölcsönösen elpusztítják egymást? Akinek fel adnia a jelenlegi helyzetét, azaz USA. Képes lesz rá? Mert a másik kettőt megsemmisíteni nem tudja úgy, hogy ő túlélje.

  47. 50. kakukk

    Meg tudnak egyezni. Azaz már megegyeztették őket.
    Lesz egy USA vezette tömb. lesz egy Oo. vezette tömb és lesz egy Kína vezette tömb. Majd ezek vezényszóra, ahogy a karmester irányítja, köpködni fognak egymásra. Ahogy az elmúlt 7 év alatt ránk dobott irányított válságaival – mivel jól sikerült a próba – úgy a jövőben, ebben a három hatalmi tényezős világban is manipulálni fognak minket.

  48. A távlati cél a „világkormány” megalakítása. Ezt azért ne feledjétek!

  49. 49 – Bendegúz

    „Főleg, ha az USA.át utáló népek kedvébe akarnak járni, akkor egy „multipoláris” globális rendszert kell létrehozniuk.”

    Ez szerintem a kulcsmondat a mondanivalódban!

    Már régebben írtam – szerintem többször is – hogy annak a globális világnak, amit eddig ismertünk, vége. A világ gazdasági-politikai blokkokra szakad szét, ahol más-más lesz a valuta, ideológia, életszínvonal stb. És kevés átjárhatóság ezek blokkok határai között, értve ezt a gazdasági együttműködésre, amely folyamatosan leépül majd, de természetesen értve az emberek mozgására is.

    A globalizáció egy szakasza az ezredforduló környékén véget ért. Ennek a periódusnak a szimbolikus lezárása a Világkereskedelmi Központ leomló tornyai voltak. Ízlelgessed csak a szavakat: Világkereskedelmi Központ – World Trade Center! Vége, kaput!

    Jön tehát egy másik, irányítva felépített történelmi szakasz, mármint az igazi globalisták elképzelései szerint, amit te is nagyon jól leírtál: egy „multipoláris” globális rendszer. Amit könnyebb irányítani az „oszd meg és uralkodj!” séma szerint.

    Deglobalizáció. Amelyet a globalisták irányítanak és létrejönnek, ahogy te írtad az orwelli politikai-földrajzi-gazdasági tömbök, amelyek ellenségesek lesznek egymás irányába.
    Az egyébként egyáltalán nem holtbiztos, hogy ilyen tömbből csak három lesz! Könnyen lehet, hogy Latin-Amerika egyáltalán nem lesz ezután az USA „hátsó udvara”, hanem egy Brazília-Argentína-Mexikó által leginkább irányított külön blokk. És persze ott van India, amely lehet, hogy a nagy eurázsiai tömb része lesz, de lehet, hogy maga is egy külön blokkot alkot még néhány más mai állammal együtt.

    Amit viszont újra és újra alá kell húzni: ez a globalista elit projektje, tehát nem maga az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország és Kína illetve annak teljes politikai, gazdasági, katonai, kulturális elitje egyezett meg ebben, mert Herr Schwab und Co. így szeretné, hanem ezek és sok más ország elitjének egy-egy része, amely egyébként nagy hatalommal rendelkezik szinte mindenhol, de nem kizárólagos hatalommal!

    Tehát a nemzetállamokban való gondolkodás ilyen módon csakis félrevezető lehet!

    Mindhárom fontos, nagy országban léteznek olyan erők, amelyek – különböző érdekek illetve jövőkép miatt – egyáltalán nem érdekeltek ebben a „globalista buliban” és harcolnak ellene.

    Egyébként ennek a globalista csoportnak egyáltalán nem érdeke egy erős orosz állam, de ugyanúgy nem érdeke egy erős amerikai állam sem. Ez a „vándorcirkusz” eszközként használta anno a Brit Birodalmat is és ugyanúgy eszközként használta ezidáig az USA-t is (ami lényegét tekintve egy Brit Birodalom 2.0-as verzió), s miután beteljesítették eme eszközök a küldetésüket, mennek a levesbe, mint sok más nagy hatalmú politikai-gazdasági erőközpont a történelem folyamán (értsd ilyen-olyan birodalmak), ahol ezeknek a mai globalistáknak az elődei korábban megfordultak.
    Egy erők kínai állam az érdekük, persze csak akkor, ha ők ellenőrzik Kínát karöltve az erre hajlandó bennszülött elittel együtt. Kína tehát ezeknek a globalistáknak a kiválasztott, mintát adó üdvöskéje. Arra viszont már figyelni fognak, hogy Kína ugyan a legerősebb hatalmi erőközpont legyen az általuk megálmodott „Szép Új Világban”, de messzemenően ne tegyen szert olyan globális hatalomra, mint az Amerikai Egyesült Államok a múlt század kilencvenes éveiben illetve az új évezred néhány évében, 2008-2009-ig! Ugyanis az amerikai elit a globalisták fejére nőtt és éppen velük vívják a háttérben a legnagyobb csatákat. Egyébként ez a nem „echte globalista”, ámde saját globális politikát folytató amerikai elit képviseli a legnagyobb veszélyt egy lehetséges nukleáris háború kirobbantásában, nem a Schwab-féle globalisták, akiknek ott az embereik Washingtonban, Langleyban, Moszkvában, Pekingben, Sanghajban, mindenhol. Ha nem így lenne, akkor miért álmodoznának Agenda 2030-ról meg Agenda 2050-ről?!

    A hatalmához foggal-körömmel ragaszkodó amerikai elitnek rengeteg embere van világszerte a formális hatalomban, kulturális életben stb. – Európában kiváltképpen sokan vannak!

    Egyébként sokaknak ezeknek az igazi globalisták, és amerikai „globalisták” között nehéz különbséget tenni – az első csoport hosszú története az igazán érdekes sztori, ők „messziről jött emberek”. Igazából a piramis csúcsán egy nagyon szűk csoport van, akinek a tudáshalmazát a legutóbbi időkig egy fejére állított piramis jelképezte a legjobban az emberiséghez képest. Viszont a dehermetizáció már megtörtént a világ egyes pontjain, milliók értik ezeket a dolgokat, nekik sincs már olyan könnyű dolguk, mint a múltban volt. A terveik jók, jól látszanak a törekvéseik az egyes részeket illetően, te is jól észrevetted a szándékaikat. De hogy a végén minden úgy alakul, ahogy ők azt szeretnék, annak a valószínűsége már közelében sincs a száz százaléknak!
    És természetesen, az egyes blokkok határai egy olyan kérdés, ami szintén nincs minden tekintetben lezárva, szerintem csak nagy vonalakban. Ezért is megy még a küzdelem, hogy egy-egy kisebb földrajzi egység hol fog a végén kikötni.

    A fent leírt folyamat az anyagi szinten zajlik. De még fontosabb a nem anyagi szinten zajló folyamatok, „világok csatája”, melynek része egy bizonyos szelekció is. De erről nem kívánok szólni, az ilyen „utakat, ösvényeket”, mindenkinek magának kell felfedeznie!

  50. 52

    Tééényleg?

    Eddig a mocskos oroszok szegény Ukrajna elleni Amerika ellenében volt a vád.

    Mi?
    Világkormány?
    Ezelőtt 15 évvel már szó volt róla,azt se tudtam ki az a Horváth Csongor.Most se.

    Néhányan – ‘hál Istennek – alaposan körbejárták a témát most afelé billen a mérleg,de állítom most se biztosak ebben.
    De H CS már akkor tudta.

    Pfej.

  51. 54:
    Kurva szar helyen és helyzetben lehetsz öregember, hogy állandóan csak személyeskedni tudsz!
    „Eddig a mocskos oroszok szegény Ukrajna elleni Amerika ellenében”
    – Egyetlen értelmes mondatot sem sikerül leírni…

    53: Zsolt:
    Egyetértek. Kína a minta (ill. a próbaterep egyelőre vadhajtásokkal), s alakul ez szerte a világon…

  52. Múltkor bevágtad a durcást az összes” hülyét” lealáztad,most meg a sor végéről ugrasz előre a naugyemegmondtammal.

    56 , még nem annyira öreg,bár a hely az szar,ebben egyetértünk.
    Tetszik hogy problémád van a személyeskedéssel.

  53. 52. Horváth Csongor

    Igen ez a cél.
    De úgy is lehet vezetni az emberiséget világkormánnyal, hogy az nem látható a többség számára és a három vagy több erőközpont egy helyről irányítják. Pl. ahogy teszi ezt most az USA az EU-val. Delegálja vagy jóváhagyja a vezetőket. Oszt a naiv nyugati nép azt hiszi, hogy az ő általa választott politikus irányítja az országot/ uniót.

    53. Zsolt
    Tökéletes, *5-ős leírása a folyamatoknak.
    Én is hasonlóan gondolom, csak megfogalmazni nem tudtam.
    A lényeg, hogy vannak irányok, amiket egyesek kevernek, illetve – egyesek akarata ellenére – maguktól keverednek is. Helyzettől függően. Az egész „folyamat” kaotikus. Ami ma biztos, holnapra már nem az. Eligazodni nagyon nehéz, az eredményt/célt kikövetkeztetni még nehezebb. Egyébként ez sem véletlen. Egyes globális elit csoportok a gnoszticizmus szerint cselekednek. Ebből az elmúlt 30 évben kinőtt egy káoszhívő csoport, akik elméletüket már nagyrészt át is ültették a gyakorlatba, pl. cégvezetés, cégműködés területén. És már ott is vagyunk ahol Tibor bá’ nem nagyon szeret lenni. Ezért hagyom.

  54. @54 ötlet: Ez a világkormányosdi már a 80-as évek elejétől suttogás szintjén téma volt a családban. Nagyanyám testvére ejtett el egy-két félmondatot erről néha és rendesen hülyének is nézték emiatt (de csak emiatt). Engem viszont gyerekként érdekelt volna a téma, ha már a felnőttek ilyen lábujjhegyen beszélnek róla. Persze semmi értelemeset nem hallottam. Annál viccesebb, hogy négy évtized elteltével, eljövetelét természetesnek véve, nyíltan megvitathatjuk ezt.

  55. 56:
    Nem változtattam a véleményemen! Te nem értetted, miről beszélek. Akkor sem… Meg mást sem értesz, erre sok reflektálás is rávilágított, csak nekem nincs ehhez türelmem, nem udvariaskodom.
    MangaM. értette, mára összegyűjtött mellé nem kevés bizonyítékot is, tehát bejönni látszik az, amit én is gondoltam, ezért merészelek erre hivatkozni.
    S nem mellesleg kimaradtam mindkét propaganda felesleges tolásából, amit te nem mondhatsz el magadról…

    Megjegyzem, 2008-ban is aktív tagja voltam Tiborbá honlapjának, akkor még honlapjainak, de rád nem emlékszem. Amikor előadásokat tartottunk közösen sem voltál ott, s a hallgatók között sem rémlik…

  56. 58
    Vasgyuszi
    Ennek a kígyónak annyi lába,lábujja,benne annyi hajszál ér van,hogy csak egy olyan valaki,vagy valami tudja kibogozni akinek akkora a hatalma,ami minden felett áll.Ki lehet az.Mert eddig „piti” gengszterek vircsaftja látszik.
    Manapság dinasztiákról,a történelem sötét foltjaira hivatkozva állítják a valót,vagy nem valót,miközben vallási alapon húznak eresztenek,megosztanak.
    Van ötletem,és nálam okosabbak le is írták.
    Mivel lehet 8 milliárd embert irányítani,és miben lehet megbúvni akár…
    Van egy másik Isten ,az is néhány kézben van.

    De őket nem látja senki,róluk nem szólnak profit orientált,vagy szimplán fizetett hírek a XXI. században,a józan paraszti ész a ’80-as években is működött,működni fog.

    MangaM is könyvet ír lassan,de biztos lebeg az érvek felett az a bizonyos.
    De dehogy beszélek helyette,a tanácstalanságon kívül ott van egy kilábalás sok vérrel,vagy önként dalolva.
    És mire pár sort leírtam,eszembe jut hogy miről is írtam…?
    Van köztes megoldás?
    Ezért érdekes Oroszország ,őszinte ( ?) partnerei,akik szintén nem akarnak szolgasorba állni.

    De a sor kezdődik előlről.

  57. 60

    Nem érdekel,ne udvariaskodj.
    Nem ismerjük egymást,ne kutass.
    Sok jó blog tűnt el,nem itt szocializálódtam,Tibor ‘bá blogja működik megkérdeztem írhatok-e.
    Nem válaszolt.
    Hozzáírtam,nem válaszolt.
    Mondtam rúgjon ki bátran ha zavarok,nem rúgott ki.

    Most mit csináljak,Csongor?

  58. Az egész emberiséget egybeolvasztani egy világkormány alatt, amiben minden amerikai, orosz és kínai stb. jó barát. Na, ez a mission: impossible kategória. Mi lesz az a hajtóerő, ami ennyi különböző embert összehoz? UFO támadás, mint a Watchmen képregényben? Mintha nem is ért volna véget a hidegháború. Kis szünet és átrendezés után foly. köv.

  59. 62 – ötlet:
    Akkor „rúgok ki” valakit, amikor alaposan megérdemli. Hogy te kérsz, hogy rúgjalak ki, az pedig hülyeség. Te döntesz, hogy írj-e vagy sem.

  60. Tibor ‘bá,én szeretek néha ötleteket bedobni.
    Ha nincs kapás,kussolok.
    Bedobom később egy jobb szöveg környezetben,néha egész jó dolgok sülnek ki.
    De hogy mindig hülye mindenki,az túlzás.
    Én nem megmondani akarok,csak érdekel van-e hasonló véleményű az olvasók között.

    Amúgy köszönöm,érdekelt hogy kell-e blogalapítónak lenni,hogy lehessen véleményem.

  61. 65:
    Véleményed az lehet, ötleted is, csak próbáld meg értelmesen elődani! Nem kirúgni akarlak, egyszerűen -és ez azért elég sokszor előfordul- nem értem a mondanivalódat…

    Csak keresgélj bátran! Bár ezen a fórumon elképzelhető, hogy lyukra fogsz futni vele.

  62. Horváth Csongor – ötlet

    Szerintem ne üssétek egymást.
    Nem tudjuk az igazat, sejtéseink vannak, közvetett „bizonyítékok” vannak, de mindig jön egy újabb lépés/esemény, ami kissé elbizonytalaníthat minden addig szinte biztosnak látszó modellt.
    Ez – elvileg – az értelmes emberek vitafóruma, ahol a valóságot próbáljuk a lehető legkisebb hibával körülírni.
    Nem személyes az ügy, hanem közös, mert mindenkit érint és érinteni fog, így vagy úgy, előbb vagy utóbb. Majd onnantól válik személyessé is.

    Azt nem tudom, hogy mi az igazság, csak azt tudom, hogy mi lehet az, amit igazságként elfogadhatunk. De ezek csak potenciális lehetőségek, semmi több.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük