(3987) Visszavonulások

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Ukrajna – Mi magyarázza a legutóbbi orosz visszavonulásokat?

Írta: Moon Of Alabama
89. útban a 90. felé

Az elmúlt hónapokban Ukrajna ellentámadást indított a Harkov régióban lévő orosz állások ellen. A gyér orosz erők elleni támadás meglehetősen sikeres volt, de az ukrán hadseregnek több ezer főbe és pótolhatatlan hardverbe került. Úgy tűnik, Kijevnek ez nem számára.

A sikernek több oka is volt. Az orosz erők a térségben még kisebbek voltak, mint azt az emberek gondolták, és Ukrajna kész volt minden tartalékát bedobni az orosz védelmi vonalakon. Az orosz tüzérség ugyanolyan kevés volt, és nem tudott elegendő fegyvert, például több rakétavető rendszert bevetni a rohamozó ukrán erők megállítására.

Ennek következtében Ukrajna meglehetősen nagy földdarabot foglalt el. Ezek nagy része gyengén lakott vidéki terület volt. Még Lyman városának is, amelyről az orosz lemondott, kevesebb mint 30 000 lakosa volt a háború előtt.

De, egy másik ukrán ellentámadás kétségbe vonja a Harkov melletti területveszteségek magyarázatát.

A Herson-Nikopol régióban az ukránok többször is megpróbálták kiszorítani az orosz erőket a Dnyeper folyótól északra fekvő szárazföldről. Mindez kudarcot vallott, az ukrán fél nagy veszteségei miatt. De az elmúlt héten az ukránok új támadást próbáltak ki a folyó mentén, és áttörték az orosz frontvonalat.

Az orosz csapatok rendben visszavonultak, az ukránok pedig továbbnyomultak.

Sem a túl kevés ember magyarázata, sem a túl kevés MLRS-rendszer vagy lőszer magyarázata, (amely megmagyarázhatja a harkovi sikert) nem állja meg a helyét Herson régióban.

A nyár folyamán az orosz csapatokat kivonták a harkovi régióból, és délre küldték a Herson régiók védelmére. Sok orosz egység van a területen, köztük sok tüzérségi rendszer. És bár az ukránok megrongáltak néhány hidat, amelyek átkelnek a Dnyeperen, az orosz erőknek elegendő kompfelszerelésük van az utánpótlás fenntartásához. A legtöbb korábbi ukrán támadást meglehetősen könnyen legyőzték.

Ezért nehezen tudom megmagyarázni a jelenlegi helyzetet.

Pillanatnyi „érzésem” az, hogy az orosz csaapatok fentről kapnak parancsot az erők megőrzésére, a szárazföld átengedésére és a visszavonulásra, amikor a nyomás elég nagy lesz, és valószínűsíti a súlyos orosz áldozatot.

Miért adtak ilyen parancsokat? Milyen tervek vannak mögöttük?

Nem igazán tudom. De biztos vagyok benne, hogy megtudom, amikor Oroszország megnyitja a háború új szakaszát.

Az időjárás meglehetősen rossz lett Ukrajnában, mivel az eső szinte lehetetlenné tette a tankokkal való mozgást. Ezért a déli támadás egy út mentén haladt előre. Két hónapon belül valószínűleg befagy a föld Ukrajnában.

Úgy tűnik, hogy az orosz katonai vezetés úgy gondolja, hogy az ukrán hadműveletek hamarosan leállnak, és a mozgósított erősítések a tél beálltával döntően megváltoztathatják a képet.

Egy másik lehetséges ok, az erők megőrzésére és a területek bármilyen áron való megtartásának tilalmára irányuló parancs mögött politikai ok lehet. Az orosz közvélemény kezdett kissé belefáradni a háborúba, de a harkovi régióban elszenvedett veszteségek után a tévészakemberek a háború megnyerését szorgalmazták. Ez lehetővé tette az orosz elnök számára, hogy elindítsa a tartalékosok mozgósítását. Az azóta bekövetkezett további veszteségek célja több politikai intézkedés lehetővé tétele lehet.

Az orosz parlament felsőháza ma elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a négy régió visszatérjen Oroszországhoz, miután száz éven át Ukrajna része volt:

A dokumentumok szerint a DPR és az LPR megtartja köztársasági státuszát Oroszországhoz való csatlakozást követően, és az orosz lesz a hivatalos nyelvük. A Herson és a Zaporozhye régió is csatlakozik Oroszországhoz, mint alkotó egységek, és továbbra is „régióknak” fogják nevezni őket. A köztársaságok és régiók határai megegyeznek azokkal, amelyek „létrehozásuk és Oroszországhoz való csatlakozásuk napján léteztek”. A nemzetközi egyezmények előírják, hogy más országokkal fennálló határaikat Oroszország államhatárainak tekintik. Ugyanakkor az alkotmányos törvények értelmében a DPR és az LPR csatlakozik Oroszországhoz az alkotmányukban rögzített 2014-es határok alatt.

Putyin elnöknek alá kell írnia az új törvényt, hogy hatályba léptesse azt. A DPR és az LPR vezetői már aláírták az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló szerződéseket ratifikáló törvényeket.

A megalkotott törvényekkel a különleges katonai művelet háborúvá válik az orosz területeken végrehajtott támadások megakadályozására és Oroszország jelenleg ukrán megszállás alatt lévő részei visszafoglalására.

Arra számítok, hogy a kesztyűt, amelyeket Oroszország még a legutóbbi műveletek során is viselt, leveszik.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6 gondolat erről: „(3987) Visszavonulások

  1. Ezekkel a visszavonulásokkal jórészt az ott élő lakossággal szúrtak ki, nem egy bizalomépítő cselekedet volt. Már kezdtek átállni az orosz életre, erre visszajöttek az ukránok. Nem felszabadítóként, hanem megszállóként. Nem megnyerni akarják a lakosságot, hanem vegzálni, ahogy eddig is tették. Erre is érvényes, hogy csak az enyém, amit meg is tudok védeni.

  2. 2 – Avatar:
    Sajnos az információk rettenetesen megbízhatatlanok. Sok a propaganda és mindenki azt veszi át, ami vágyainak a legjobban megfelel.

  3. Vagy amiért fizetnek:-)
    Nagyon remélem, fizetnek még a ruszkik…
    Legalább valakinek legyen jó ennek a sok hazugságnak a terjesztése..

  4. „Mi magyarázza a legutóbbi orosz visszavonulásokat?”….. Hát az hogy a egy bevasarlókosárban ruszkiknak a kerükbe adták a seggüket ” azt most mennek vele hazáig . Na ez !…..rohadèk oroszok

  5. 5. Józazanész
    HÚúúú, de sok józazaneszed van. — ( vagy csak volt. )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük