(398) Tibor bá blogja – Lovak és emberek

önarcképMár majdnem azt írtam, hogy „Egerek és emberek”, de még idejében rájöttem, hogy itt egynél több Lennie-ről van szó. Éveken keresztül olyan híreket kaptunk, hogy az írek, na azok aztán csodát művelnek, gazdasági csodát. A fenébe is, hogy mi nem vagyunk bent az Euró övezetben, akkor mi is csinálhatnánk egy kis csodát. Csak nagyon kevesen, ha egyáltalán valaki (például én) mutattak rá arra, hogy a működő tőke bejövetelének – hosszútávon – súlyos ára van.

Az írek egészen egyszerűen leeresztették az iparűzési adót 12,5 %-ra, aminek következtében ömlött hozzájuk a „működő tőke” (úgy emlékszem, valaki nálunk is csökkenteni akarja az adót). Szinte nem volt olyan multi, amelyiknek ne lett volna legalább egy termelő bázisa Írországban. Az ír GDP szárnyalt. De mi a franc ez a GDP? Bruttó Nemzeti Termék, amibe természetesen minden beleszámít, amit egy országban gyártanak. A probléma abból adódik, hogy amit – mondjuk – a Microsoft Írországban előállít, az ugyan benne van az ír GDP-ben, de nem az íreké, hanem a Microsofté. Az ír számok mögött nem volt ír gazdagodás, de ezt senki se mondta meg a népnek, az meg nem jön rá magától. Az írek úgy érezték, hogy robog a gazdasági vonatuk, itt van a Kánaán, és ennek megfelelően költekeztek. És akkor a multik kivonták a pénzeiket a bankokból, akik viszont nem tudták egy pillanat alatt visszakapni a kihelyezett hiteleket, tehát szarba kerültek. Ez még elment volna, de az eszement Ír Kormány garanciát vállalt a kereskedelmi bankokért. Tehát nem a bankok jutottak a tönk szélére, hanem az Állam. A többi már menetrendszerű volt. „Megrendült a befektetői bizalom” a további kölcsönökre hatalmas kamat felárat kellett fizetni és máris bent voltak a saját kis egyéni válságuk kellős közepén.

Az írek mivel mindig úgy tekintettek Angliára, mint egy világítótoronyra, a képzelt jólétben elkezdtek tömegesen lovakat tartani. Elvégre, aki Angliában tehetős, annak lovai vannak. Most viszont rádöbbentek, hogy nem áll  módjukban lovakat tartani. Ha nekem elfogy a pénzem, akkor a kocsimat leállítom, és beteszem a garázsba, várva a jobb napokat. Na, ez az, amit egy lóval nem lehet megtenni. Légy szíves készülj fel egy apró meglepetésre. Pillanatnyilag Írországban kb. 20.000 gazdátlan ló vándorol szanaszét a zöldellő vidéken. Szakértők szerint ezek a lovak a télen éhhalálra vannak ítélve.

De ne a lovakat sajnáld, hanem az angolokat, akiknek szívük csücskében nem az írek vannak. Na erre jött rá az a picike apróság, mizerint az írek megmentése minden egyes angol családnak 300.000 forintjába került. Ha ezt nem érzed át kellő mélységben, akkor képzeld el, hogy a szlovákok állati szarban  vannak (vagy a románok), amire az EU úgy dönt, hogy megsegítjük őket. Ez megsegítés minden magyar családnak 300.000 forintjába kerül. 😀

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

Egy gondolat erről: „(398) Tibor bá blogja – Lovak és emberek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük