(3957) A fasizmus ébredése

Tibor bá’ fordítása online

Egy marxista filozófus 80 évvel ezelőtt megjósolta a Trumpizmus (lehetne Orbánizmus is) ébredését

89. útban a 90. felé

Több mint 80 évvel ezelőtt, egy akkor még ismeretlen német filozófus írt egy tanulmányt, amiben felsorakoztatta azokat az alapvető okokat, amik felélesztették Donald Trump elnök tartós politikai báját. A filozófust úgy hívták, hogy Walter Benjamin, és egy berlini zsidó család gyermeke volt. Benjamin végigélhette a történelem egyik sarkalatos pillanatát, és végignézhette, amint Hitler hatalomra emelkedik. Mire megírta a leghíresebb tanulmányát, már Francia emigrációban élt, mondhatnánk nyomorgott, miközben felfedezte azt, hogy a Reichstag három évvel korábbi leégése jelezte, hogy Németországban a nácik totális hatalomra kerültek.

1936-ban – tekintve, hogy Hitler büntetlenül megszegte a nemzetközi megállapodásokat, és felkészítette Németországot egy háborúra (aminek veszélyét a nyugati hatalmak nem vettek komolyan) – Benjamin egy marxista zsidó, aki természetszerűen náci ellenes volt, állította, hogy a modern fasizmus akkor sikeres, ha elkápráztató. Pontosabban, egy modern fasiszta vezető az, aki olyan különleges igénnyel kápráztat el, amely tetszik a tömegeknek, és ami biztosítja a követőket, hogy az ő nyelvükön beszél.

Benjamin meglátása, ami úgy tűnik mára már elfelejtődött, az, hogy a fasizmust megakadályozni a térnyerésben úgy lehet, hogy észlelni kell, hogyan használják az esztétikus elkápráztatást a mozgalmuk létesítésére. Ehhez, szükség van annak beismerésére, hogy Trump egy művész – igaz, hogy tahó, felületes, és egyértelműen önmagát magasztaló művész. Ennél is fontosabb, hogy mozgalmának van egy különleges bája, ami rá van szabva.

Benjamin kulcs bekezdése az 1936-ban kiadott „A művészet munkája a mechanikus szaporodás” című munkájából megérdemli a pontos idézést:

A fasizmus megpróbálja beszervezni az újonnan létrehozott proletár tömegeket, úgy, hogy közben nem tesz változtatást a vagyoni helyzetre, amit a tömegek természetesen meg akarnak szüntetni. A fasizmus ezeknek a tömegeknek nem ad jogot, de lehetőséget biztosít, hogy kifejezzék magukat. Vagyis a fasizmus iparkodik szólásszabadságot adni nekik, miközben megtartja a vagyoni viszonyokat. A fasizmus logikus következménye az esztétika bevezetése a politikai életbe.

Mivel Benjamin elsősorban Adolf Hitler miatt aggódott, aki 1933-1945 között volt Németország ura, esszéjében külön kiemeli Hitler különleges kedvtelését, katonai erőfitogtatásban. Itt van egy nyilvánvaló közös vonás Trumppal, aki cifra katonai látványosságokkal, példátlan módon imponált támogatóinak, és háborút hirdetett saját állampolgárainak nagy része ellen, szintén imponálás végett. Ehhez, Benjamin idézte Filippo Tommaso Marinetti olasz fasisztát, aki üdvözölte a háború kitörését.

„A háború szenzációs, mert megteremti az ember felsőbbrendűséget a gépek felett, gázmaszkokkal, lángszórókkal és tankokkal. A háború nagyszerű, mert megteremti az ember felsőbbrendűségét az emberi test felett. A háború gyönyörű, mert a virágba borult rétet gépfegyverekkel népesíti be. A háború csodás, mert közös szimfóniába vonja a puska tűzet, az ágyúk hangját, a tűzszünetet, és a rothadás bűzét.

Az nyilvánvaló, hogy Trump művészeti és szórakoztató ipari ismerete megelőzte a katonai mutogatást, és ez rámutathat miként lett az első olyan elnök, akinek se politikai, se katonai gyakorlata nincs. Tudomásul véve, hogy ténylegesen nem írt olyan könyvet, mint „Az egyezség művészete”, ami híressé tette volna, ennek ellenére eljátszotta a dúsgazdag befektetőt, és a pimasz építtetőt, ami jellemző volt korai épületeire. Az „Inas”című tévé shownak ő volt a főszponzora tíz éven keresztül, addig, amíg 2016-ban elhatározta, hogy elnök lesz. Ekkor, képességeit erre a célra használta fel. Ajánlásainak célja az volt, hogy minél népszerűbbé tegye magát. Elsődleges eszköze a tweeter volt (Hitler idejében a rádióbeszédek. Orbán péntek reggelenként szól a néphez).

Amikor Trump (Hitler/Orbán) támogatói rájönnek, hogy bizonyos intézkedések érdekeiket szolgálja, egyszerűen átlépnek ellenséges intézkedéseken, amiket bizonyos kisebbségek ellen hoznak (ami Trump/Hitler/Orbán esetében nem ugyanaz). Trump támogatói trikókat hordanak ezzel a felirattal: „őrjítsd meg a liberálisokat”. Hitler zsidó ellenes jelszavakat kreált, Orbán buzik ellen buzdít. De itt abba is hagyom a párhuzamokat, magatok is észlelhetitek.

Trump az ötleteit a hagyományos politikai karrier árnyékában művelte, megkérdőjelezte a demokráciát, de nem tett ellene semmit. A problémát az adja, hogy Trump nem egy hagyományos politikai figura, mert a fasizmus jelei rajta vannak. Sok ötlet van, ami elősegíti a fasiszta mozgalmat. Ilyen például egy elképzelt múlt dicsérete, ellenségeskedés kiélezése az intellektuálisakkal szemben, szembehelyezkedés a „behatolókkal”, a nacionalizmus idillikus beállítása, a nők megvetése, a nem szabványos szexualitás elítélése. Amikor egy fasiszta „emberekre” hivatkozik, nem az emberi jogokra gondol, hanem egy „monolit entitásra”, ami mögött vele közös akarat húzódik meg, természetesen az ő vezetésével. Aztán felszólítja a követőket, játsszák el a „nép” szerepét.

Az átlag amerikai olyan problémákkal találja magát szemben, amiket a baloldal definiál, mint megoldandó problémát: bérminimum, egészségügy, kíméletlen kölcsön folyósítás, stb., amelyek mind a kapitalizmus következményei. Ennek ellenére a fasizmus addig, amíg ügyes propagandával képes megtartani támogatóit, a baloldalt sikeresen tudja a háttérbe szorítani. A diktátor követői bajaik forrását súlyosan eltévesztik. Benjamin ezt mind előre látta.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

35 gondolat erről: „(3957) A fasizmus ébredése

  1. A szélsőséges viselkedés, mint a fasizmus vagy náci eszmék akkor találnak táptalajra egy társadalomban ha nagy tömegek elégedetlenek. Megélhetés, jövedelmek, nagy társadami egyenlőtlenségek, elszegényedés, elnyomás…
    Ha ezeket sikerül megszüntetni, akkor nem jutnak hatalomra szélsőséges vezetők sem, mivel pont ezek a fasiszta eszmék – miket fent felsorol a poszter – keltenek nosztalgiát a „mindig jobb múlttal”, nyújtanak stabilitást, kiszámítható jövőképet – miközben véka alá rejtik a mögötte meghúzódó erőszakot.

  2. Meglátásom szerint ez a cikk úgy baromság ahogy van!
    Hogy Trump-nak vannak diktátori hajlamai, az lehetséges, de a fasizmus az teljesen más. Fasiszta a mostani háttérben lévő szervezetek, vagyis mikor egy elenyésző kisebbség erőlteti rá az agresszív politikáját a nagy többségre.
    Mindenkinek ajánlom Dávid Horowitz: Sötét program című könyvét

  3. 2. Minato
    Valahogy kihagytad a szélsőséges eszmék felsorolásából a különböző erőszakos baloldali ideológiákat. Úgy mint kommunitsa-, szocialista, anarchista eszmék, illetve napjainkban megjelenő szélsőliberális, újmarxista eszmeiséget. Na ezek is éppen úgy a nyomorból nőnek ki, mint a fent felsorol eszmék, és éppen olyan erőszakosak (ha nem méginkább) mint a felsoroltak.

  4. 3. Nem hagytam ki, mivel nem maguk az eszmék okoznak társadalmi elégedetlenséget, hanem a szélsőséges eszmék terjedésének táptalaja az, az általa hatalomra kerülő szélsőséges vezetők veszélyesek. Legyen szó szélsőbalos kommunista népirtásról (Sztálin) vagy szélsőséges vallási fanatizmusról is (Szaudi Arabia vagy akár a szélsőséges liberalizmusról is. Magával a szélsőséges társadalmi viselkedéssel van gond, mivel ez magában hordozza az extremitást, ami sok emberben erőszakot vált ki.

  5. 2 – Mackómuki

    Jól látod, csak egy apró pontosítás: a fasizmus az, amikor a vezető elit a társadalom egy kisebbségben levő része segítségével, felhasználásával elnyomja a többséget. Igazából ezt a társadalmi konstrukciót a tömeg-elitarizmus néven is le lehet írni.
    Amiben ma az emberiség pl. Nyugaton él az egy virtigli fasiszta rendszer, konkrétan korporatív fasizmus. Hiába ragasztanak rá eufemizmusként „liberális demokrácia” címkéjű kis papírfecniket, a lényeg a lényeg.

    A fasizmus bármely ideológia „báránybőrét” magára tudja ölteni. A fasizmust, ami a lényegét illeti, nem Mussolini Olaszországában találták fel, a fasizmus az emberi társadalomban nagyon régen jelen volt, van és még lesz is, remélhetőleg nem mindörökké. A német nácizmus a fasizmus egyik megnyilvánulási formája volt, tehát minden meggyőződéses náci egyben fasiszta is, de a fasiszták jóval többen vannak, mint a nácik.

    Amikor a társadalom polarizálva van, amikor egyes társadalmi rétegeket könnyen egymás ellen lehet fordítani úgy, hogy az egyik csoport hajlandó erőszakot alkalmazni a másik ellen (ez az erőszak az első fázisban általában nem fizikális, hanem szabályrendszerek által van működtetve úgy, hogy lábbal tiporja a célcsoport emberi jogait), akkor azt lehet mondani, hogy egy ilyen társadalom (vagy akár civilizáció) rálépett a fasizálódás útjára. A végeredmény patakokban folyó vér és emberi hullahegyek lesznek, hacsak az emberek nagy többsége időben nem eszmél és tesz a maga lehetőségei szerint e vészterhes forgatókönyv ellen.

  6. Amikor a balosok sikertelenek, akkor ahelyett, hogy elgondolkodnának a saját képmutatásukon, ami a sikertelenségük fő oka, rögtön elkezdenek mutogatni a másik oldalra, és „fasisztát” sivalkodni. Lejárt lemez, unalmas.

  7. Re:6 Ábel
    Igen ez a régi rigmus, ha valami baj van, akkor mindenkiből fasiszta/náci lesz, aki nem velük van. Nulla önreflexió, mindig a másik a hibás.
    Az az egészben a leginkább komikus, hogy a mostani liberális kurzus olyan szinten „elnácult”, hogy a kis bajszos is csettintene egyet, csak most nem a zsidók vannak elővéve, hanem a gonosz emberiség, aki a bolygót elpusztítja, ezért a megoldás csak is egy zöld diktatúra lehet, amiben olyan szintű totális kontroll van, hogy a másik nagyobb bajszos is kezet fogna a kisebbik bajszossal.
    Egy dologban viszont igazuk van a mostani társadalom mérnökösködést játszó elitnek: valóban lesz great reset, de ők lesznek leresetelve… 🙂

  8. A fasizmus csak a populizmus végkifejlete. Alapja az érzelmi politizálás ami hangulati alapon berántja azokat, akik úgyérzik, hogy valaki végre az ő problémájukkal foglalkozik. Persze nem nézik mit tesz, megelégednek ennyivel. Jellemzően berántanak egy-két külső ellenségképet, mert akkor a belső (igazi) problémákkal pláne nem kell foglalkozni. Amikor ezek az ellenségképek népcsoportokat céloznak akkor lesz fasizmus belőle.

    Lévén minden érzelmi alapú, a követők nem kérdőjeleznek meg alapvető dolgokat a vezetők körül. Hogy osztogatott Trump kb. egy évtizedig százezreket évente az Apprentice-ben miközben adót nem fizet, mert mindig veszteséges? Vagy Orbánék buzi (stb.) ellenes ellenes retorikája vs. Szájer lebukása.
    Észérvekkel nem lehet érzelmekkel szemben operálni, ez a másik oldal veszte. Ameddig nem következik be nagy tömegű kiábrándulás a populista oldalról, addig nincs változás. És még akkor is támogathatja egy részrehajló választási rendszer, vagy választási csalás emlegetése. (Ami egy újabb ellenségkép felállítása, és megint elegend annyi, hogy a tömegek valósnak érezzék, hiszen a tények sohasem voltak fontosak számukra.)

  9. Erős kutya b@szik. Ezt próbálja meg a társadalom “kicselezni”, azt állítva, hogy a gyengék egyenjogúak az erősekkel, így a gyengéket be tudják terelni a társadalomba. A dolog pikantériája, hogy sok-sok gyenge ha összefog, erősebb, mint a legerősebb, ezért az erősek azt kell elérjék, hogy a gyengék őket kiszolgálják, és soha ne tudjanak összefogni. Vagy ha összefognak is a gyengék, akkor más állam ellen használják ezt az erőt (hadsereg/háború). Szerintem ennyi az egész.

  10. dajtás „Egy dologban viszont igazuk van a mostani társadalom mérnökösködést játszó elitnek: valóban lesz great reset, de ők lesznek leresetelve… ?” – Úgy legyen!

  11. 5 – Zsolt:
    7 – dajtás

    Ha Nyugat-Európa számodra fasizmus, akkor mi a véleményed Kínáról vagy Oroszországról?

  12. Dajtás. Ők lesznek leresetelve? Kik azok az ők? A WEF csak a szócsövük….azon kívül kikre gondolsz?

  13. 11 – Keltafan

    Először is csak egy pontosítás: a Nyugatról beszéltem, amibe Nyugat-Európa beletartozik, de csak a része. A fasizmus itt csak mélyülni fog, egyre nyíltabb és brutálisabb megnyilvánulásai lesznek, meg fogod tapasztalni te is meg mindenki a saját bőrén is, sajnálatosan.

    Kína: egyáltalán nincs jó véleményem az ottani rendszerről, én hangyatársadalomnak szoktam nevezni, ami nem embernek való. Értve azt, hogy a távol-keleti kultúrában történelmileg jelen van a – mi szempontunkból legalábbis – szélsőséges kollektivizmus, ami mögött hitbéli, vallási, történelmi, demográfiai minták és események vannak jelen, szóval értve ezt is, szerintem a jelenlegi kínai társadalmi berendezkedés is kimeríti a fasizmus fogalmát, méghozzá bőven.

    Oroszország: a múlt század 90-es éveiben szó szerint tombolt ott a korporatív fasizmus, el lehet mondani, hogy az a 2000-es évek első feléig ott is fasizmus volt. Utána – az társadalmi mélyrétegekből, amire az ottani vezetőknek reflektálniuk kellett – előtörtek azok a történelmi minták, amelyeken az ottani civilizáció nyugszik. Ez szintén egy kollektivista látásmód (a Nyugat individualista emberéhez képest mindenképpen!), de messze nem az a szélsőséges forma, ami a kínait (és más távol-keletit) jellemez. Ez pedig messze nem a fasizmus. A kulcsszó itt az „община”, amely szó sokkal mélyebb értelemmel bír az orosz nyelvben, mintha csak egyszerűen lefordítod. Ez beleivódott az ottani kultúrába.
    Az elszabadult oligarchákat ráncba szedték, nem egy varázsütésre, hanem lépésről lépésre és el lett nekik magyarázva, hogy vége a szabad rablás éveinek, az államhatalom felettük áll és nem a kiszolgálójuk, mint addig volt.
    Hogy vannak-e Oroszországban fasiszták? Vannak. Még az államapparátusban is, talán az ügyészségek a legkritikusabb helyek ilyen szempontból. De maga a rendszer nem hogy nem fasiszta, de éppenséggel nagyon messze áll ettől a berendezkedéstől! Nem szélsőséges; sem a keleti, sem a nyugati extrém kilengéseket nem követi le. Márpedig az arany középút mindig a legjobb választás!

    Tudom, hogy te nem értesz egyet a fentiekkel, nem is várom el ezt tőled. Válaszoltam, mert kérdeztél.

  14. 12. valaki
    Hát ki, ki? Nagymama és a farkas. Piroska pedig reszeteli őket. A vadász meg pislog, hogy nem így kellene lennie, nem így van a mesében.

    13. Zsolt
    Tökéletes megállapítások.
    Nyugat most menetel a sokarcú (zöld/másságimádó/hagyományokat eltörlő) fasizmus felé, amolyan anarcho-fasiszta (tudom ez fából vaskarika, de mi nem az a neo-marxista anarcho-liberális oldalon?) világot akar felépíteni! Nem szabad engedni!

  15. 13 – Zsolt:

    Köszönöm a választ!

    Sok mindenben egyetértünk.

    Szerintem a Nyugaton vannak fasiszta megnyilvánulások, de ezek egyáltalán nem csak egyirányúak. A woke elfajzott politikája is idetartozik (és kétségtelenül ez az erősebb BLM-estül, stb.), de a Trump által etetett Breitbart-vonal sem kevésbé szélsőséges. Vagy nézd meg Bolsonaro-t, aki szintén a két lábon járó troll.

    A Nyugaton létező fasizmus azonban virtuális — nagyrészt az online térben zajlik, és inkább megbélyegzések vannak, illetve karaktergyilkosságok (metoo), mint tényleges fizikai atrocitások. Egyelőre nincs is ráutaló jel, hogy ez fizikaivá válik. Ez alól kivétel a már említett BLM-es hergelés, de a másik oldalról ilyen volt a Capitolium ostroma.

    Az orosz és a kínai (bár nem tennék egyenlőségjelet közé) kétségtelenül fizikailag is létező fasizmus. Novicsok, fizikai terror (ellenzékiek, újságírók vagy olajipari vezetők likvidálása vagy az ujgurok átnevelő tábora) nem említhető egy lapon a nyugaton tapasztalható szélsőséges megnyilvánulásokkal.
    Ha a Pussy Riot tüntet Oroszországban, akkor ott a karhatalom rendkívül erélyesen jár el, Kínában kapsz egy „tiltást”, ha szeretnél tüntetni, mondván hogy Covid-os vagy. Ezzel szemben Nyugat-ellenes tüntetéseket bármelyik nagyvárosban tarthatsz egyedül is, csoportosan is.

  16. A f@szizmus teljesen természetes jelenség.
    Kell hozzá:
    1. a tömeg, mint engedelmes báb

    2. a hatalommal kooperáló ‘kéz’, a „szerencsés” kisebbség, ami rángatja a drótokat

    3. és elsősorban kell hozzá egy kellően erős, kellően karizmatikus és végtelenül nárcisztikus személy aki az előadást önmagának vezényli és ehhez akár az egész világot használja asszisztként.

    Egy szerencsétlen lelki beteg, aki kompenzálásként akár nagy és dicső tetteket is végrehajthat, csak azért, hogy maga mögött hagyhassa végre azt a kétségbeesett kisfiút.

    Manapság mind három feltétel adott, ahogy régebben is.

    Teljesen egyetértek az előttem szolókkal. Ma is fasizmus van a javából.
    A nácizmus ennek egy kissé nacionalistább nyúlványa.

    A szomorú, hogy tele vagyunk ilyen Hitlerekkel, csak ők nem képesek megmászni a majomkenyérfát. Annyira azért nem tehetségesek, de vígan segítik, mivel tudat alatt azonosulnak vele.
    Csak szembehelyezkedés ne legyen, mert akkor az ilyen paprikajancsik még megsértődnek és bármire képesek lehetnek-önimádatuk függvényében-hatalmuk birtokában.

    Kár is tagadni, ők itt a kiskakasok, de csak azért, mert a társadalom egy (csinált) szemétdomb.
    Itt az ilyen Dobrevtrumpputyinorbán-félék lehetnek az esti nagyfilm főszereplői a normálisok helyett. Dehát kérem ezt igényli a nézősereg, és a nézettség fontos szempont.

    Fejlettebb civilizációknál az ilyene retardiknak
    benny hill-esen megpaskolnák a kis buksijukat, de véletlenül sem bíznának rájuk valódi felelősséget. Hatalmat meg végképp nem!!( pedig annyira vágyják)!

    Orbán még a jobbik eset, sokkal jobb a tévképzete, miszerint ő a nemzet megmentője.
    Ez eléggé egybeesik a magyarság érdekével. Persze te vagy más, mint egy másik személy lófütyit se jelent(esz) neki valójában.

    A fasizmus a lényeget rombolja, nem valódi egyenlőséget(egyenlő lehetőséget), hanem egyformaságot épít. De ez szinte minden izmusra igaz, már aki behódol ezeknek a sületlenségeknek.

  17. 14. Bendegúz
    És ebben a történetben végig Piroska keverte a lapokat….☺

  18. Annyian annyiféleképpen definiálják már ezt a szót, hogy fasizmus, hogy kezdek elbizonytalanodni, hogy jelent-e egyáltalán valamit.

  19. Itt van például ez a cikkbéli csóka, aki szerint az a vezető fasiszta, aki elkápráztatja a tömegeket, miközben a vagyoni helyzetükön nem változtat. Könyörgöm, 1970 óta ez zajlik Amerikában, nemhogy nem változik a többség vagyoni helyzete, de folyamatosan romlik!
    /https://wtfhappenedin1971.com/
    A „szórakoztatás” meg folyamatos. Akkor Amerikában 50 éve fasizmus van? Vagy csak kifejezetten attól lesz Trump fasiszta, hogy egy üresfejű pojáca?

    Vagy itt van ez a Jason Stanley, aki írt egy könyvet Mi a fasizmus? címmel. Idézem: „Könyvemben a „fasiszta” szót választottam az olyan típusú (etnikai, vallási, kulturális) ultranacionalizmus címkéjeként, amelyben a nemzetet a nevében megszólaló tekintélyelvű vezető saját személyében képviseli.” – szóval szerinte minden vezető, aki a népét képviselve annak nevében szólal meg, fasiszta. Akkor mégis ki nem az? Nem ez kéne legyen egy ország vezetőjének a minimális kritériuma, hogy a népét képviseli? WTF?

  20. Hihetetlen, hogy Trump elnök úrra a fasiszta jelzőt ráakasztották.

    Nem indított háborút,
    Igyekezett a külföldre kitelepített ipart visszahozni az államokba,
    Jelentősen csökkentette a munkanélküliséget.
    Igyekezett békét teremteni több térségben.
    Afganisztánból kivonta az USA csapatokat.
    Tervében volt a Szíriai csapatkivonás is, de a hadiiparosok megakadályozták.

    Csak hatalmas választási csalással tudták megakadályozni az újraválasztását.

  21. Ide rakom ezt a „nyalánkságot”, fogalmam sincs, hogy e blog hosszú évei alatt volt róla szó esetleg vagy nem…

    Ismerős-e valakinek – elsősorban talán a jogászoknak – a Cestui Que Vie Trust Act of 1666?

    Elég érdekes. Főleg a gondolkodásmód, ami az ilyen törvények elfogadásához vezet.
    Hogy ez nem érint minket manapság? Honnan tudod? Vagy honnan tudod, hogy nincsenek e más hasonló törvények valahol? Hmmm?

    https://lipsynclawyer.wordpress.com/2016/12/19/cqv-act-1666/

    Szabadidővel rendelkező jogászoknak nagyon ajánlott (a sok-sok leágazással együtt!); esetleg a szakmád egyszerre sokkal izgalmasabb lesz, mint gondolnád… 🙂

    Ízelítőnek:

    „A parlament 1666-ban egy különleges zárt ajtók mögötti ülésen fogadta el az 1666. évi törvényt. A törvény célja az volt, hogy alárendelje az emberek jogait azáltal, hogy Angliában minden férfit és nőt halottnak nyilvánított („elveszett a tengeren túl), az admiralitás törvényét (a tengerek törvényét) használva működési jogi keretként.”

  22. Jól meglovagolta a Covidot ill. a migránsellenességet a sötétződ (vagy világosbarna?) szélsőjobboldali és militarista kapcsolatokkal rendelkező Annalena Baerbock német külügyminiszter.

    Háborús játszadozások, felelőtlen nyilatkozatok Kína, Orosz Föderáció, az EU népeinek kárára…
    Volt már ilyen helyzetben Németország egyszer, közvetlenül a második világháborús készülődése előtt…
    Az oroszok most az új likvidálandó zsidók?

  23. Állattartók, húsfogyasztók, gondolkodó emberek – villog-e már az a bizonyos piros fényjelző?! Mert már jó ideje kellene…

    https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2022/000003_hu

    Sokrétű támadás alatt állunk, az elitek háborút indítottak az emberiség ellen, ez egyáltalán nem újdonság. De a helyzet fokozódik, elvtársak, a helyzet fokozódik!

    A fenti dolog kifutása a végén nem egyszerűen a támogatások megvonása lesz, hanem bármilyen háztáji teljes betiltása. A békát a legjobb lassan, lassacskán megfőzni!
    Esztek-e majd férgeket hús helyett?!

  24. 24, 25 Zsolt linkjére reagálva
    7 976 718 515
    Jelenlegi világnépesség
    59 516 566
    Idei népességnövekedés. Ez a 9 hónap alatti növekedés 25db. Budapest méretű város, ill. települések növekedését jelenti.

    220 946
    Ma eladott tv-készülékek
    2 348 461
    Ma eladott mobiltelefonok

    Ők sem csak energia és élelem fogyasztók lesznek. Nézzünk körül otthon és gondoljunk arra, a ruhától a mikrón át a fedelet adó lakásunkig ők is mindebből szeretnének részesedni. Vegyük csak a szekrényünkben lévő, életünk során megforduló ingek, pólók számát. Ez 70 éves életkorral számolva minimálisan 150 db. Ezt szorozzuk meg az idei népességnövekedés számával.
    60.000.000×150 = 9 000 000 000 db. plusz inget, pólót kell legyártani. Ezeket tárolni kell, használat után mosni és ez minden 9 hónapban ennyivel növekszik.
    Ők is akarnak majd repülgetni, bulizni és mindennel rendelkezni, ami nekünk van.

    Fenntartható világ, okos otthon, okos város, na ja, az okos ember ezt meg nem hiszi el.
    Ekkora létszám mellett az okos rendszerek nem működnek.
    Kizárólag az okos totális ellenőrzésünk, az működni fog.

  25. 26,Károly
    Nagyon elmésen mutattad be a népességszaporodás hosszótávon fenntarthatatlanságát, sokszor a számok,illetve képek ezer szónál sikeresebbek. Igy, a számok tükrében nézve a dolgokat, napnál világosabb, hogy a szaporulat egy globális zsákutca, a vége egy kipusztulás egy véges erőforrásokkal megvert bolygón.
    És szerintem ez a nap, az utolsó nap, nincs már messze.

  26. 25 Zsolt
    Azért kíváncsi lennék, te milyen világrengető ötlettel tudnál előjönni, ha te kapnád meg a kormányrudat, és szembe kellene nézni a fenntarthatatlannal, a kifogyó forrásokkal, a népesség megállíthatatlan növekedésével?
    Az az érzésem, nincs olyan megoldás, amivel az átlagember ki tudna egyezni, beletörődve, hogy kénytelen elviselni, hogy csökkenteni kell életszínvonalát, korlátozni szabadságjogait, így olyan kényszerpályára állítani, ami nem pusztítja el a társadalmat.
    Az sajnos igaz, hogy külső szemlélő szempontjából az nem látható, hogy ezt gonosz szándékkal, a felesleg felszámolása révén akarják, vagy éppen az egyetlen járható utat keresik, hogy úgy lehessen átvinni a világot ezen a krízisen, hogy ezért ne kelljen kiirtani a fél földet.
    Nekem van olyan érzésem, hogy tetszik, nem tetszik, a kínai modell életképesebb, mint a mi nyugatias szabad életfelfogásunk, mert módot ad rá, hogy minden embert rákényszerítsen egy olyan életmódra és mentalitásra, ami mellett túlélhetők a szűkösebb keretek.
    Ismerve az emberi természetet, az egoista szabad akarat érvényesülése végül egy közös armageddonba vezet.
    És hogy lesznek-e olyanok, akik privilégiumokat fognak élvezni ebben a világban?
    Az biztos, de ez még mindig elfogadhatóbb, mint egy kollektív pusztulás, jövőtlenség.
    Tudom, hogy ez a mi európai mentalitásunknak rettentő jövőkép, afféle falanszter, lehet, hogy van, aki azt mondja, akkor inkább a pusztulás…
    De a lét határozza meg a tudatot, és nem fordítva.
    Legalábbis a túlélők tudatát… 🙂

  27. 28 – hubab

    Az kritikus embertömeg pozitív tudatváltozásán keresztül vezet az út egy jobb, élhetőbb világba, ahol ember az embernek nem farkasa, hanem testvére. Előbb vagy utóbb ez a szintlépés meg is fog történni; sajnálatosan az egyik út a mérhetetlen szenvedések árán történő felemelkedés, úgy néz ki, hogy e felé tartunk, pedig lenne egy könnyebb út is; ebben a pillanatban lehet, hogy ez már egyre inkább csak elvi lehetőség.

    A változás meg fog történni, s a túlélők majd tesznek róla, hogy az új, felnövő generációk világnézete emberhez méltó legyen és predesztinálja az emberiség felemelkedését, ne a nyomorúságát, pusztító és önpusztító jellemét. A lehetőség ott van az emberben, tudom, hogy ezt sokan kétségbe vonják itt.
    A holisztikus gondolkodásmód, a mai, igazi tudomány (s nem ma divatos, sokszor áltudományos butaságok) és a ma még kinevetett, nem létezőnek titulált ismeretek koherens összefonódása és ezek által újabb és újabb ismeretek, lehetőségek kinyitják, mutatják majd a helyes fejlődési utat a fajunknak. Csak ha ez megtörténik, akkor tekinthet majd komolyan az emberiség a csillagok felé, mert a pusztításon, birtoklásvágyon alapuló vadorzó mentalitással az embernek semmi keresnivalója nincs a Földön kívüli hatalmas térben.

    Te azt állítod, hogy a szűkös források determinálják elsősorban a lehetőségeket (tehát az anyag határozza meg a tudatot), én meg azt állítom, hogy ez pont fordítva van. Az egyre hatalmasabb szeméthegyek szerte a bolygónkon végső soron az ember belső minőségének a fizikai térben leképzett valósága (ember = itt kritikus embertömeg).
    A fejekben és a szívekben kell első körben rendet rakni, ez a helyes sorrend, máshogy nem fog menni. Ha a tanulópénz nagyon nagy is lesz, de végül ez fog majd bekövetkezni. Lehet, hogy nem rövid idő kérdése, de végül az elit vagy legalábbis egy része szintén meg fogja ezt érteni. Ha pedig nem, akkor így vagy úgy, de el lesz söpörve.

  28. 29 Zsolt
    Olyan tudati átváltozásokat vizionálsz itt, amire az emberiség soha nem volt képes, ennél egyszerűbb változásokra eddig generációk váltására volt szükség.
    Hátralévő időnk meg igen korlátos, ami alatt ennek végbe kéne mennie.
    De neked jó, ha hiszel benne, mert legalább megszépíti a hátralévő időt.
    Ugyanez igaz a hívő emberekre is…

  29. 29: Zsolt:
    Kis naiv. Akkor ezidáig ez az oldal miért nem mutatkozott meg? Miért csak elméleti síkon jelentkezik? Volt elég idő és erőforrás, hogy megmutatkozzék eme nemes arca a fajnak, vajon a bőség mámorában miért nem történt ez meg? S tényleg azt gondolod, hogy pont a 7 szűk esztendő fogja majd beteljesíteni? Kizárt.

  30. 31: hubab:
    Valójában a hívő emberek tudják a legádázabb gaztetteket véghez vinni.
    Ráadásként totálisan irracionálisak, s ez ön- és közveszélyes lehet.

  31. 32 megmutatkozott, mindig is volt rá példa. Ma is van, csak nem mainstream, tudatosan elnyomják.

    Ha lesz túlélő, nekik lesz lehetőségük a társadalmi szintű paradigmaváltásra.

  32. A saját 21-es számú hozzászólásomhoz teszem hozzá, hogy ez a probléma és következményei foglalkoztat néhány embert az USA-ban is.

    Idézet az alábbiakban linkelt írásból:

    „…Ezt követte egy olyan széles körű kereskedelmi jogrendszer bevezetése, amely jóval túlterjedt a Columbia körzetén, és az egész országot szabályozta, felváltva és semmissé téve azt, amit az alapító atyák létrehoztak. Ennél sokkal többet is tett, de ahhoz, hogy ezt a gyarmatosítást kibogozzuk, először is meg kell értenünk a szárazföldi és tengeri jogot.”

    Amerikai Egyesült Államok Rt.
    Arról, hogy hogyan ejtették túszul Amerikát és hogyan változtatták vállalattá a polgárháború alatt.

    http://www.theepochtimes.com/the-usa-inc-reporter-exposes-how-america-was-hijacked-turned-into-a-corporation-during-civil-war_4846001.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük