(3954) Elszegényedés

Tibor bá’ fordítása online

RT

 

Az uniós polgárok tömeges elszegényedéssel néznek szembe

89. útban a 90. felé

Az energiaárak emelkedése tömeges elszegényedéshez vezethet az EU-ban – mondta hétfőn Damien Ernst, a belga Liege-i Egyetem professzora az Atlantico francia híroldalnak. A professzor figyelmeztetett, semmi jele annak, hogy a helyzet jövő tavaszra javulni fog.

Damien Ernst professzor szerint, az uniós háztartások az energiaszámláik kiegyenlítéséről le fognak maradni. Szerinte az energiapiacokon kialakult „vihar” várhatóan jelentős gazdasági hatással lesz mind a háztartásokra mind pedig a vállalkozásokra.

Ernst azt jósolta, hogy Belgiumban a háztartások átlagosan évi 10 000 eurót fognak fizetni áramért és fűtésért.

Az energiaválság sokkal rosszabb lesz, mint a 2008-as pénzügyi válság és az 1970-es évek olajsokkjai – mondta, hozzátéve: „Ennek, különösen a vásárlóerő tekintetében, gazdasági következményei lesznek, és pénzügyi korlátozásokhoz vezet.” Ernst figyelmeztetett, hogy az energiaárak ilyen megugrásával „lehetetlen lesz kordában tartani az inflációt”.

Az energiaárak Európában továbbra is rekordmagasságokat értek el, fokozva a régió energiaválságát, és félelmet keltve, lesz-e zavartalan áram ellátás és fűtés, amint az időjárás kezd lehűlni.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

98 gondolat erről: „(3954) Elszegényedés

  1. „Durva hétfő előtt állunk. Péntek este az oroszok belengették, hogy nem biztos, hogy képesek lesznek újraindítani az Északi Áramlat 1 gázvezetéken a szállítást, vasárnap ez már hivatalos álláspont lett. Ráadásul nincs új határidő, az Európába tartó orosz gázszállítások legfontosabb folyosója meghatározatlan időre leállt. A múlt héten a gázárak meredeken csökkentek az EU válságkezelő terveinek hírére (amelyeket érdemes fenntartásokkal fogadni, azt is kifejtjük, hogy miért), az Északi Áramalt 1 leállása valószínűleg megfordítja a trendet…..

    Először is, az igaz, hogy Európa gáztárolói már 81,2 százalékban fel vannak töltve, ám ez csak éves fogyasztás 21,75 százalékra elegendő (vasárnap esti adatok). A mainstream sajtóban persze jól mutat, hogy az EU elérte a célul kitűzött töltöttségi szintet – csak ez épp semmire sem elég.”

    Az EU vezetése nem hogy oltaná a tüzet, hanem inkább szítja az ársapkás olajjal és gázzal, amerika meg még helyeslően biztatja is őket.
    Remélem lesz annyi mozgásterünk, hogy az amúgy is lassú EU döntéshozatal késleltetésével annyit el tudjunk érni, hogy a kollektív kútbaugrásnál a sor végére állhassunk. Az EU-s pénzeknek úgyis annyi, a szépen viselkedő lengyeleket is átverték ( lehet, hogy azt a pénzt már ellövöldözték? A déliek el is tapsolták már, újraindításuk meg sehol, mi meg majd fizessük vissza helyettük a hitelt). Aki időt nyer (átmenetileg) életet nyer.

    https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/09/05/leallt-az-eszaki-aramlat-1-az-energiahiany-a-gazdasagi-valsag-es-a-politika-bloffok-szinvonala-is-egyre-melyebb/

  2. Hollandiában a rezsiköltségek valami négyszeresére nőttek…igaz, ott a téli éjszakákon fagypont felett van a hőmérséklet.

  3. A nagy energia szolgaltato cegek bizonyara ismet rekord nyereseget fognak elkonyvelni a telen. Nagyon ugy nez ki, hogy Herr Schwab terve a legjobb uton halad…

  4. Qrva nagy bajok vannak/lesznek.

    Az elszálló energiaárak hozhatják el újra a munkanélküliséget Magyarországon
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220905/az-elszallo-energiaarak-hozhatjak-el-ujra-a-munkanelkuliseget-magyarorszagon-564459

    Rezsiszorongás, lefújt beruházások, bedőlő hitelek: kutya világ jön ránk?
    https://www.portfolio.hu/bank/20220903/rezsiszorongas-lefujt-beruhazasok-bedolo-hitelek-kutya-vilag-jon-rank-564823

    Újra leállították az oroszok a szállítást, elszállt a gáz ára
    https://www.portfolio.hu/uzlet/20220905/ujra-leallitottak-az-oroszok-a-szallitast-elszallt-a-gaz-ara-564989

    Sorra szedi áldozatait a magas rezsi: több ismert magyar étterem is bezár
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220825/sorra-szedi-aldozatait-a-magas-rezsi-tobb-ismert-magyar-etterem-is-bezar-563229

    Félelmetes árrobbanást és csődhullámot hoz az energiaárak elszabadulása Magyarországon
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220827/felelmetes-arrobbanast-es-csodhullamot-hoz-az-energiaarak-elszabadulasa-magyarorszagon-563369

    Hatalmas bezárási hullámot okozhatnak az égbe szökő energiaárak
    https://index.hu/gazdasag/2022/09/05/energia-veszelyhelyzet-bezarasi-hullam-energiaarak-arrobbanas-nagy-marton-konjunktura/

    Nem tudják kifizetni a gázszámlát, a faluházba költöztetik az időseket
    https://index.hu/belfold/2022/09/05/energia-veszelyhelyzet-gaz-futes-telepules-onkormanyzat/

    Sorra zárnak be a kisvállalkozások a rezsiváltozás miatt
    https://index.hu/belfold/2022/09/01/energiavalsag-kisvallalkozasok-bezarasa-gazszamla-rezsiemeles-rezscsokkentes-valtozasa-2-3-millios-gazszamlaa/

    És még hosszan lehetne sorolni….

  5. Ezek az árak amik most vannak válság miatt kialakult, pánik hajtotta árak. Az EU polgár nem fog elszegényedni tőlük, mert az ilyen árak soha nem maradnak meg hosszabb távon, a piac már csak így működik, itt is érvényes az örök mondás: „A magas árak problémáját megoldják a magas árak” (aki nem értené, ha magas az ár, megjelennek majd új eladók, mindenki növeli a termelést, és emellett csökken a vételi erő is, így ez lefelé fogja hajtani az árakat, és minden a helyére kerül). Maximum ez a szezon lesz drága a háztartásoknak, de egy nyugati ezt meg se érzi, ők. nem párszáz euróból gazdálkodnak mint a magyar rezsihuszárok. Ez a cikk egyébként tipikus RT-s cikk, folyamatosan megy tőlük a pánikkeltés, ez is a hadviselés része, hogy az EU-t eltántorítsa az Ukránok támogatásától. Egyébként a leghülyébbeket, a Magyarokat már sikerült is jól megszivatniuk, Szijjártónak most éppen a csúcson sikerült beszereznie a gázt, azóta esett vagy 30%-ot, százmilliárdokat bukik az ország ahhoz képes mintha nem ugrálnánk pánikoló egér módjára, hanem az EU jóval nagyobb érdekérvényesítő erejével együtt törekednén megoldásra (tökéletesen analóg egyébként a covid helyzet különutas kezelésével, százmilliárdokat dobtunk ki felesleges lélegeztetőgépekre, és olyan keleti vakcinákra amiket aztán senki nem adatott be magának, mert az EU-nak hála megjött a Pfizer).

    Az ukrán helyzethez ezt a cikket ajánlom olvasásra. Kezdhettek félni, hogy bukjátok a fogadást :):
    https://m.dailykos.com/stories/2022/9/4/2120770/-Ukraine-Update-Russia-culminates-Ukraine-advances-on-all-fronts

  6. Lesz 2-3 keményebb év. Az európai ember nem fogja ölbetett kézzel nézni hogy elszegényedik, megoldásokat fogunk keresni.
    A krízis vagy háborúk mindig felpörgetik a fejlesztéseket, paradigmaváltásokat kényszerítenek ki. Az RT nyilván az Orosz néplélekből, a birkanyáj gondolkodásmódból indul ki, ahol az innováció minimális – de nem ez lesz.

  7. Rettentő egyszerű a megoldás: az EU-nak gyorsan biztosítania kellene egy hatalmasnagy támogatási alapot energiaspóroló beruházásokra. Elsősorban a rászorulókra fókuszálva, mert akinek van pénze, az megoldja saját forrásból.

    Akár friss pénznyomtatással, igaz ez meglöki az inflációt, de a növekedést is, és legalább jó helyre megy a pénz. Ennél sokkal ésszerűtlenebbül lett elhasználva az elmúlt 14 év helikopterpénze.

    Egy passzívházat néhány gyertyával vagy egy süteménysütéssel be lehet melegíteni. Ha rendesen le van szigetelve, akkor a szükséges szellőztetéssel megy ki a legtöbb hő a lakásból. Ezt hőcserélős szellőztetővel meg lehet oldani.

    Volt már Európa szegény, kibírtuk száz éve, ki fogjuk bírni most is.

  8. 6 Hát igen.

    És ne felejtsük el, hogy egy olyan ország csatornája az RT, ami éppen háborúzik. Vagyis minden szó, amit leírnak, a psyop része. El lehet gondolkodni rajta, de nem lehet készpénznek venni.

  9. 5. Valgyimir

    Az általad feltett cikkből idézek:
    „Most, miután két hónapig könyörtelenül megtámadták Oroszország utánpótlási vezetékeit, ellátási raktárait, parancsnoki és irányító központjait, hídjait és légvédelmét, Oroszország halott a vízben. És miután erőinek nagy részét a Kherson-csapdába rohanta, Ukrajna a háború minden frontján nyereséget ér el.

    Vizsgáljuk át szisztematikusan, hogy milyenek lehetnek a dolgok, emlékezve arra, hogy Ukrajna ritkán jelenti be egy város felszabadítását, hacsak nem teljesen biztonságos, és a frontvonalak jelentősen eltávolodtak.”

    Mekkora egy ordas hazugság ez az utolsó mondat!
    Hogy nem szakad rájuk az ég?!
    Azt írni, hogy csak akkor jelentik be az ukránok egy város felszabadítását, ha már teljesen biztosak abban, és a front teljesen eltávolodott.
    Aki ezt olvassa, annak kb. az jön le, hogy az ukránok legalább hetente felszabadítanak egy várost és azt csak akkor jelentik be, ha már 1000%-os, hogy felszabadították!
    Ehhez képest mi a valóság?
    Az, hogy eddig még egy várost sem foglaltak vissza! Vagy ha tévedek Vlagyimir, kérlek mond meg te melyiket, hogy okosabb legyek. Tovább, az a tapasztalat az eddigi médiajelentések alapján, hogy ha az ukránok betették a lábukat egy faluba és annak felét birtokolták, már egyből ment Kijevből a győzelmi jelentés, hogy el van foglalva! Hogy aztán másnap ki legyenek verve. Mire az a válasz, hogy csak taktikai visszavonulás volt!

    Egyébként az orosz nem merült ki (csak az angol titkosszolgák szerint?), van bőven még tartaléka. Ezzel szemben az ukrán kimerült. Már a 16-60 éveseket is mozgósítja. Oo. pedig egyáltalán nem mozgósít (ha egyszer fog, azt a nyugat nem fogja elfelejteni).

    Egyébként mond már meg nekem, hogy gondolod el az ukrán offenzívát tüzérség nélkül (kb. 1:10-hez az arány Oo. javára), légierő támogatása nélkül (ez is 0.1:10 hez arány Oo. javára)?
    Csak szólok, hogy ha ezek hiányoznak (az a pár tarack /USA most is küld 16 db. 120 mm-est? – jól ki lesznek segítve/amit kaptak, semmi azon a hosszú frontszakaszon!) és nincs a terep megdolgozva, akkor semmi esély áttörésre.

    Nem mellékesen már USA tábornokok is megmondták, hogy semmi esélye Ukrajnának Oo. ellen. Az orosz azért nem verte le még őket, mert az elhúzódó háborúval az EU-t akarja megregulázni, és azon belül – társadalmi megmozdulások kirobbantásával (nézd meg a hétvégén már hány tüntetés volt, pedig még melege van) – változást akar előidézni.

    Na de ez már off volt a javából.
    Ha válaszod van a fentiekre, akkor menjünk át az Ukrán háború oldalra, hogy ne verjük szét ezt az oldalt.

  10. Fiúk!
    Nem tehetek róla, de csak a RT foglalkozik olyan témákkal, ami érdekel minket. Propaganda? Oszt el tízzel. Még mindig szörnyű.

  11. A német kormány 65 milliárd eurós csomagot állított össze az energiaárak és az infláció növekedésének kompenzálására (ez nagyjából a teljes magyar költségvetésnek felel meg). Olaf Scholz az országot vezető pártkoalíció ülése után mutatta be a programot, amely idén már a harmadik. Ez ugyanakkor a legnagyobb is, az előző kettő értéke együtt érte el ennek a felét.

    A tervek szerint emelik a családi pótlékot. Növelik a lakhatási támogatást, valamint az ebben érintettek körét is. A munkavállalók után, ezúttal a nyugdíjasok 300, a diákok 200 euró egyszeri támogatást kapnak az energiaköltségeikre. Bevezetnek egy áramárféket is, ami azt jelenti, hogy a háztartások és a kis-, illetve közepes méretű vállalkozások egy meghatározott mennyiségig kedvezményes áron kapják a villamos energiát.
    Ezeken felül tervben van az otthoni munkavégzés (home office) költségeinek csökkentésére vonatkozó, korábban bevezetett adószabályok egyszerűsítése és véglegesítése. A nyáron bevezetett 9 eurós általános tömegközlekedési bérlet nem marad meg, de a korábbiakhoz képest így is kedvezményes áron lesznek vásárolhatók a továbbiakban.

    A forrásokat azon energiacégek megadóztatásával biztosítják, amelyek nem földgázból állítanak elő energiát, így ők most csak haszonélvezői a megnövekedett áraknak. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a német kormány mozgástere ezekkel a költségekkel együtt is megmarad, nincs szükség pótköltségvetés benyújtására.
    Eddig a hír, az Euronews nyomán.

    Miről is van szó. A német állam 2012 és 2019 között pozitív költségvetést vitt még akkor is, amikor a világgazdasági konjunktúrában lényegében ingyen jutottak volna kölcsönhöz. Bőven van lehetőségük tehát arra, hogy amikor probléma van, bele tudjanak nyúlni a zsebükbe. Mivel a Merkel-éra elbaltázott stratégiájának megfelelően kiszolgáltatták az energiaellátásukat Oroszországnak, erre most szükségük is lesz. Ezen még hosszan lehetne lamentálni, de elégedjünk meg azzal a megállapítással, hogy a németeknek bőven van pénzük arra, hogy most megtámogassák a lakosságot és az ipart. Ez annak köszönhető, hogy amikor bőség volt, nem költötték el a pénzt hülyeségekre. A német állam akkor tud beavatkozni, amikor arra szükség van. Ha úgy tetszik: amikor megjelenik a rezsidémon, el tudják űzni.
    Berlinből ugorjunk 700 kilométer délkeletre, Budapestre. A magyar állam az elmúlt évtizedben nagyjából az éves GDP-je 3,5%-ának megfelelő forrást kapott az EU-tól, a gazdaság növekedett, az infláció alacsony volt. A magyar állam ebben az időszakban soha nem vitt pozitív mérleget, a pénzt elköltötték stadionra, térkőre, adriázásra. A kormány 2014-ben belenyúlt a rezsiköltségekbe, majd az energiaárak a fixált érték alá mentek, a piaci ár és a lakossági ár közötti különbség pedig elvesztette a közpénz jellegét. Időközben leépítették a jogállamot, intézményesítették az EU források magánvagyonná alakításának rendszerét és úgy általában a keleti diktatúrákhoz hasonló tempóban foglalták el az államot, így most már az EU-tól sem jön pénz.
    A magyar kormány tehát mindent fordítva csinált. Akkor védte meg a lakosságot amikor nem kellett, amikor volt pénz azt mind elköltötte, közben pedig diszkreditálta saját magát a szövetségi rendszerében. Ennek eredményeként a pénz elfogyott, előrelátás nem is volt. A kormány akkor hoz megszorításokat és emel adót, amikor könnyíteni kell a helyzeten. Akkor emeli a rezsit, amikor rakétára ülnek az energiaárak és akkor veszíti el Európa bizalmát, amikor a legnagyobb szükség lenne a jóindulatra és az együttműködésre.
    A kormány 2014-ben megidézte a rezsidémont, majd mindent megtett, hogy itt maradjon a nyakunkon. (KARD)

    https://hu.euronews.com/2022/09/04/a-nemet-kormany-65-milliard-euroval-segiti-az-inflacios-es-energiaterhek-leuzdeset

    Látszik, hogy a német társadalom mekkora kakiban van, hogy őket segíteni kell, bezzeg mi olyan jól állunk, hogy mi nem szorulunk segítségre. 😀

  12. Érdekes téma.De úgy látom a környezetemben azt a dolgot hogy vagyoni alapon fog eleinte ez kialakulni.
    Azt látom hogy egyeseket nem érint a dolog.Pl egyik rokonom most épített új házat (manager egy cégnél ) és ez a rezsi dolgo nem igazán érinti mert passzívház és kb. párezer forintot fizet majd rezsit, ami a milliós fizetéséhez szinte nulla.Nekem ami a legidegesítőbb az az hogy nagyok a kereseti különbségek és egyesek még ugyanúgy nyaralgatnak meg simán elvanak a fizetésük harmadrészéből stb….Számomra idegesítő ez a világrend.Nem mondom aki sokat dolgozik annak legyen több de nem így mint a mai rendszerben.
    Azt látom hgy nálunk Magyarországon főleg a most a fiatalabbak bizonyos munkakörökben viszonylag jól keresnek(nettó 300-350), így egy pár kereshet akár 6-700 eft-ot is.Viszont van sok olyan szakma ahol nem keresnek meg ennyit és a nyugdajasok.Van aki 80 ezret kap ledolgozott 40 év után van olyan gyári ismerősöm aki 250 ezret aki most ment nyugdíjba egy gyárból operátori munkakörből.Most mindegy hogy ki és miért mennyit kap a különbség a lényeg. Az hogy 3-5-10x-es különbségek vannak a bevételben.A helyzetet tovább rontja hogy minden korosztályban rengeteg egyedülálló van .Így a háztartás fenntartása most már egyedül nem egy jól fizető állás mellett rémálom (pl. egyedülálló ápolónő vagy takarítónő ) Iszonyatosan szétszakadt a társadalom , és ilyen mértéékeket még sosem öltött.

    Amúgy meg nem árt egy kis elszegényedés mert a fiatalokkal elszaladt a ló a facebokon pózolnak, tiktokoznak , mindenki sztár akar lenni utazgatni akar , meg selfizni márkás autóval és karórával.Az élet realitásától nagyon el vannak szakadva sokan.
    A szegénység spórolásra nevel és megedz és egy egészségesebb társadalmat alakít ki (lásd pl. régen az erdélyiek, nincsenek aljas emberek egymás közt, nincs lopás, emberi kapcsolatok rendben)
    A szegénység bizonyos mértékben jó mert jjobban tud örülni az ember az értékeknek >pl meleg van otthon, van mit enni , kapok egy új pulóvert.
    Amikor gazdagság és bőség van akkor nem tudnak az emberek örülni egy új dolognak.Megint egy új bmw stbb.már közömbös az embereknek.De amikor meg régen meg tudtak venni egy ladát vagy daciát (egyet a csaldban) akkor nagy volt az öröm.Most meg teljesen elcsúszott az értékrend.

  13. 9. Bendegúz: Áruld már el mit reggeliztél, hogy itt dühöngsz? Kicsit tárgyilagosabban ha kérhetem. Belekötsz részletekbe, miközben a cikk lényegét nem tudod cáfolni, az orosz előrenyomulás megtört, és az ukránok nyomulnak előre. Ez a lényeg, az oroszok egyszerűen kimerültek, fordult a háború menete. Nem mondom, hogy nincsenek tartalékaik, az iráni drónok is úton vannak a frontvonalra, így bármikor fordulhat a helyzet, de egyelőre nem ez látszik, az látszik, hogy kimerültek míg az ukránok épp ellenkezőleg. Egyébként meg az, hogy elzárták a gázt, ugyanezt erősíti, kétségbeesett lépés a részükről, hogy az EU támogatást megtörjék, meglépték, pedig az a pénz nagyon kellene most a lyukas büdzséjükbe.

  14. 13 – Vlagyimir:
    A „mit reggeliztél” és a „miért dühöngesz” nem kifejezetten vita elem. Olyan vagy mint Gyarmathy. Vágyaidat összekevered a valósággal. Nem díjazom!

  15. 11. Camelia
    Nem vitatom, hogy a német megoldja a maga háza tájén a felmerülő problémát, főleg a lakosság fűtését/rezsijét.
    De ez nem oldja meg országon belül az ipar energia/gáz igényét. Ugyanis, ezt is meg kell oldani valahogy, mert ha nem, akkor brutális leállások lesznek. És az tudod mivel jár?
    Azonban ehhez kevés lesz 65 milliárd euró.

    Ezen kívül, ami nagyobb probléma, az EU (azaz Németország szemétdombja) nem csak Németországból áll. Na ott lesznek a problémák. Mert hiába menti meg a lakosságát és ezzel a német politikumot (hogy elkergessék), ha a környezetében mindenhol felfordul a világ. Jó esetben szélsőséges kormányok kerülnek hatalomra, aki tojnak a német véleményre, rossz esetben pedig akár az unió is felbomlik. Mert ne gondold, hogy míg a német melegszik, addig a közép és kelet európai népek (csehek, lengyelek, szlovákok, magyarok, románok, bolgárok, horvátok, osztrákok és szlovének) megfagynak. Nem. Fel fognak lázadni az EU-s parancsolgatás ellen.
    És nincs a németnek annyi pénz, hogy a mediterrán államok bedőlésének megakadályozása mellett, ezeket a keleti ellenhatásokat is leszerelje.Egy szó, mint száz. Ez a 65 milliárd, lehet, hogy segít No. rövid távú érdekeinek, de a hosszú távúakra kb. 10x ennyi kellene.

  16. Szép dolog az optimizmus, de manapság inkább már vágyálom.
    Ugyan mitől menne vissza a gáz ára a régi szintre? Majd, ha vége lesz a háborúnak? Ugyan mitől lenne vége? Ha valami csoda folytán mégis, akkor sem az olcsó, csövön érkező gázt vesszük majd, hanem a gyengébb drágát, ha egyáltalán kapunk. Az soha nem fog a régi áron érkezni. Meg nem az orosz szenet vesszük a szomszédból, hanem az ausztrált. De nem gond, majd kivált mindent a zöld energia, jön a hidrogén és itt a kánaán. 🙂 Majd, majd …
    A magas önköltséggel termelő ipar pedig végleg kiszorul a világpiacról. Egy módon időt nyerhet, ha leszorítja a bérköltségét a versenytársaké alá. Abból meg a munkavállalók ki tudják majd fizetni a rezsijüket, meg tudják venni az import élelmiszert? Az indiai bérekből lehet segélyezni a bevándolókat?

  17. 5, Vlagyimir

    //Szeretnék előre olyan okos lenni, mint te utólag.//

    Hol látod azt, hogy Szijjártó Péter edzett külügyminiszterünk 30%-ot bukott volna a gázvásárláson, mikor is (előzetes információmorzsák birtokában) plussz földgázt igyekszik beszerezni bárhonnan?

    Nehezen érthető, hogy modern életet atomerőművek és fosszilis energiahordozók nélkül nem lehet fenntartani?

    ((Amit a (prepper-bozótműves) kisember csinál kicsiben, azt csinálja a Kormány nagyban a földgázzal, ezért sem hajlandóak tárgyalni erről a témáról…ha engednének a csillámpónis Brüsszelnek, akkor Magyarország legfeljebb 2 hónap alatt „ledadogna”, utána pedig letérdelne.))

    Az ukrán helyzetre kitérve:
    Európa már a jelenben is elvesztette ezt a háborút, egyébként pár hónapja ezt állítom más, józan hozzászólókkal együtt.

  18. Ha kevés a gáz, kevés lesz az olaj, (2023-01-01-n életbe lép az olajembargó) kevés a szén, kevés a műtrágya az iparnak a lakosságnak, akkor cigánykerekeket is hányhatnak a Németek, akkor sem lesz elegendő energia, alapanyag, amivel és amit feldolgozzanak.
    Amit meg tudnak gyártani az annyival drágább a brutális energia árak miatt, hogy kifognak fogyni a megrendelésekből.
    Abba kell belegondolni, hogy Kínából rendelnek az emberek takarékos izzókat, pár ezer forintos akkumulátorokat, mert ezer forinttal olcsóbban jönnek ki.
    A cégek is Európán kívülről fognak olyan árút rendelni, amit eddig EU piacról szereztek be.
    Azonnal meg kell szüntetni az energiahordozók és banki kereskedéseket akadályozó szankciókat.
    Arcvesztés nélkül meg lehetne tenni, ha Zelenszkijről véletlen kiderítenék a titkosszolgálatok, hogy megvezette a nyugati politikusokat és előkerülnének az Ukrán nácizmust bemutató felvételek.
    Kiderülne például, hogy az Ukránok ölték meg és helyezték el a polgári halottakat Mariupolban. Ezeknek elég, ha csak morzsái igazak, a nyugati tudósítók megoldják a körítést. Ennek a megoldásnak van a legkisebb esélye.

  19. https://ujszo.com/kulfold/melyrepulesben-az-orosz-ipar-mukodnek-a-szankciok

    A sok rossz hír mellé egy jó is.
    Jó ez a hírgyártás, felvidít.
    Azt még el tudom képzelni, hogy kevesebb a külföldi ügyfél. Bizonyára nagyon megemelkedhetett az energiahordozók ára náluk is, meg ezek a fránya oroszok nagyobb bért kapnak, hogy ki tudják fizetni a rezsijüket, hiszen emiatt emelkedett meg az önköltségük a szakértő kutatók szerint. 🙂

  20. Te nagyon el vagy tájolva. Az EU-ban Magyarország a legnagyobb szemétdomb, hála a Fidesznek, mert sehol nem lopnak úgy, mint itt. Mert mi is van a szegényebb országokban?

    Csehország: ” Cseh bejelentés: a friss uniós pénzek fordíthatók az energiaválság megoldására is Infostart / MTI 2022. szeptember 2. 18:47 Erről Ivan Bartos cseh regionális fejlesztési miniszter beszélt a tagállami kohéziós tárcák vezetőinek tanácskozása után. A szegényebb régiók támogatására szánt európai alapok pénzeit a EU-tagországok az energetikai válság következményeinek felszámolására is felhasználhatják – jelentette ki Ivan Bartos cseh kormányfőhelyettes, regionális fejlesztési miniszter az EU-tagországok kohézióért felelős minisztereinek tanácskozása után pénteken, Prágában. “Az Európai Unió és az uniós alapok általában hozzájárulhatnak a jelenlegi energetikai válság megoldásához. Lényegében ez már most is folyik” – mondta Ivan Bartos újságíróknak a sajtótájékoztatón. Konkrét példaként az építkezések szigetelésének javítását és az épületek fűtési projektjeit említette. ” https://infostart.hu/kulfold/2022/09/02/cseh-bejelentes-a-friss-unios-penzek-fordithatok-az-energiavalsag-megoldasara-is

    Szlovénia: “Szlovéniában úgy döntött a kormány, árplafon, vagy rezsicsökkentés helyett támogatási csomagokat dolgoz ki azoknak, akiket az energiaválság a legkeményebben érint. A csomagok értéke összesen 81 millió euró lesz.” https://168.hu/kulfold/energiavalsag-szlovenia-arkompenzacio-242710 Románia: Már egy évvel ezelőtt léptek: “Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva. Az energiaválságra adható, az Európai Bizottság által javasolt válaszlépésekre kísértetiesen hasonlító törvénycsomagot fogadott el a minap a román parlament mindkét háza és Klaus Johannis államfő ki is hirdette a jogszabályt, így november 1-től jövő március 31-ig életbe lépett az áram és a gáz árára az 5%-os áfa, illetve egy széleskörű árkompenzációs mechanizmus is elindult a lakosság és a versenyszféra széles köre számára. ” https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211102/energiavalsag-levagtak-a-gaz-es-aram-afajat-es-arkompenzaciot-kap-a-lakossag-mellett-sok-ceg-is-romaniaban-508238

    Lengyelország: “a kormány további milliárdokat pumpál az úgynevezett tisztalevegő-program finanszírozásába. Ebben a háztartások fűtésének átállítását támogatják a szén vagy a fa (vagy rosszabb esetben a háztartási szemét) elégetéséről a tisztább technológiákra. A programban lakásszigetelésre is lehet pénzt kapni. Sokat költenek az energiára Változás lesz abban, hogy a következő időszaktól már a támogatás felét fel lehet venni előre, még az átalakítási munkák megkezdése előtt. A teljes költség maximum 90 százalékát vállalja át az állam, legfeljebb 79 ezer zlotyig (6,65 millió forint) háztartásonként.” https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/energia-szen-lengyel-orszag-osz-tel-futes-orosz.756187.html Itt bezzeg le sem hívták a korszerűsítésre szánt keretet, mondván, hogy a zemberek majd itt kapnak erre “Kedvezményes hitelt” Szlovákia: “Befagyasztanák az áram árát minden háztartásban. A földgáz beszerzésére kedvező szerződéseket kínálnának minden háztartásnak. Jövőre 250 millió euró értékben támogatnák a háztartások földgáz és távhőbeszerzését. Már idén ősszel 150 millió eurót osztanának szét a nyugdíjasok között.” https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/kormany-koalicio-part-politika-szlovak-miniszter.758913.html

    Ausztria: “Az osztrák kormány megérti az energiaátállás sürgős szükségességét, és ambiciózus célként tűzte ki, hogy 2040-re klímasemlegessé váljon. ….. Most a MyPower egész Ausztriában tokenizálja a napelemes fotovoltaikus eszközöket, lehetővé téve a fogyasztók számára, hogy részesüljenek a részleges tulajdonjogból és befektessenek a megújuló energiaforrásokba. Siefert szerint az energiamegosztás koncepciója jelenleg nagyon keresett. Oroszország ukrajnai inváziója és a koronavírusválság miatt az áramárak az egekbe szöktek. Az emelkedő energiaárakat olcsóbb megújuló energiákkal, intelligens információs technológiával és az energia megosztásával lehet enyhíteni. A blokklánc-alapú energiamegosztással a közösen megtermelt villamos energiát betáplálják a hálózatba, elosztják és közvetlenül a lakásoknak értékesítik, méghozzá közvetítő nélkül. A fel nem használt kilowattórákat más energiaközösségeknek is el lehet adni, így a fogyasztók pénzt keresnek vagy megtakarítanak.” https://computerworld.hu/technologia/hogyan-kezelik-ausztria-energiavalsagat-blokklancokkal-314264.html

    Kinek mit intézett a kormánya. Jó étvágyat kívánok a rothadt narancshoz.

  21. A préselt – kötegelt német brikettszenet, ha épp lehet kapni, 200 ezer forintra mondja tonnáját a debreceni kereskedő…

    Két hónapja még 100 ezer ft. volt.

    Lesz ez még így se.

  22. Beszélgettem egy olyan vállalkozóval aki mindenben benne van…vas, fa, hús, lim-lom..stb.
    Kínált nekem mangalicát 1000ft-ért(élősúly)…mondom neki, hogy kicsit sok lesz az. Annyit mondott, hogy jövő héten még drágább lesz☺, ugyanis magyarországi telephelyű német disznósok adják elfelé az összeset, mert nincs takarmány. Ezt ugye tudtuk eddig is…ill van, de horror áron. Aki még a tavalyi takarmánnyal etet az tud ügyeskedni, de ha most veszi, akkor a kukorica 16-17000 között, a búza dettó, a tritikálé meg 14 körül van.
    Azt sokan elfelejtik, hogy ha európa éhezni fog, akkor a szegényebb régiók annál inkább szopóágra kerülnek. Mi a retek lesz, ha azok megindulnak…milliószámra?
    Nem hiába erőlteti orbán a déli határ megerősítését…ő már tud valamit…
    Az az érzésem, hogy rákapcsoltak odafenn…nem kell megvárni azt a bizonyos 2030at.
    Már régóta készülődök erre…de most egy kicsit teleszaladt a gatya…pedig tökös gyerek vagyok?
    Nem magamat féltem…én a jég hátán is megélek. Család, rokonok, barátok…na őket!

  23. „Nem hiába erőlteti orbán a déli határ megerősítését…ő már tud valamit…”

    A NER-sajtót olvasva a nyugati határt kéne megerősíteni, mert hamarosan az osztrák, svájci és német migránsok fognak Magyarországra jönni a jobb élet reményében…

  24. 24. Camelia
    Jaja, pontosan. A télen eldől, hogy ki bírja tovább. 😮

    Bemondták az oroszok, meddig nem szállítanak gázt az Északi Áramlat 1-en
    „Az orosz gázszállítás Európába az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül nem indul újra teljes mértékben, amíg a nyugat fel nem oldja a Moszkva ellen alkalmazott szankciókat – közölte Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője.”
    https://www.portfolio.hu/uzlet/20220905/bemondtak-az-oroszok-meddig-nem-szallitanak-gazt-az-eszaki-aramlat-1-en-565121

    Újra elszállt a gázár, szakadnak a tőzsdék
    „Ma reggel Ázsiában rossz a hangulat, Európában is jelentős mínuszban nyitottak a vezető részvényindexek, miután Oroszország leállította a gázszállítást.”
    *https://www.portfolio.hu/uzlet/20220905/ujra-elszallt-a-gazar-szakadnak-a-tozsdek-564991

  25. 23. János
    Vagy két hete valaki említette, hogy 105.000 Ft az 1,7 m3 keményfa az OBI-ban.
    A tegnap megkérdeztem az eladótól, hogy mennyi is a fa kalodája.
    127.000 Ft! Két hét alatt plusz 22 ezer Ft.

    24. Camelia
    És mit vártál? Hogy jópofizzanak? Akkor amikor a német elkezdte őket csesztetni?
    Én az orosz helyében, már február 24.-én lezártam volna a csapot!

    A címezetlen 21. es bejegyzésedre válaszolva, megjegyzem, hogy várjuk ki a tél végét. Ha akkor is igazad lesz, leveszem a kalapom.
    Te csak azt nem akarod megérteni, hogy:
    1. nem csak a lakosság van, hanem az irdatlan német ipar is, ami a gázfogyasztás több mint 2/3-áért felelős,
    2. hiába a nagy lakossági támogatások ha az ipar nyersanyag és energia hiányában bedől vagy a drágán történő beszerzés miatt veszteségessé válik, így nagyon sok nyugati embernek sem lesz munkahelye,
    3. hiába van pénzed és támogatott rezsid, ha nincs amit megvenned és nem lesz ami a csőben csordogáljon és a kályhában ropogjon.

    És persze az általad említett nagy szociális őrület EU-s pénzekből folyik. Kérdés meddig lesz erre keret, mert mint az össznépi EU-s hitelfelvétel is mutatja, a kassza nem feneketlen. És ha megint hitelt kell felvenni, szerinted az átcseszett magyar és lengyel kormányok nem fogják megvétózni az újabb csomagot? Jó hülyék lennének, ha igen. A kezesség közös, de a nekünk is járó pénzt nem adják ide.

    Nem mellékesen a magyar kormány is éppen elég támogatást adott az elmúlt években, ha nem vetted volna észre (amit az ellenzék folyton kritizált, mert, hogy nincs verseny, bezzeg ők…). Benzin, alapvető élelmiszerek, most meg normál fogyasztás támogatva, azon felül pedig piaci ár. Ezzel jobban ösztönzi a spórolást, mint azzal, hogy nyomja a támogatást a népnek, aki ettől éppen úgy pazarol mint előtte, hisz úgy is támogatja a kormány.

    27. Elek
    Az EU-ról a „fogjatok le mert megölöm”, tempó jut eszembe.
    Energia és nyersanyag szegény régió, aztán pattog azzal akitől olcsón vehetné.
    Mire felébrednek a távol kelet és India úgy meg fog erősödni az olcsó orosz nyersanyagon (bezzeg azoknak nem büdös az orosz gáz és olaj), hogy esély sem lesz a nyomukba érni.
    Az EU gyártást eddig az olcsó nyersanyag tette lehetővé, mert a munkaerő az drága volt (viszonyítva kelethez). Most mi fog maradni az iparnak?
    Szerintem tél végére az EU megtérdel.
    Kérdés, hogy az USA-nak ez miért érdeke, mert a népharag őt is kicseszi az öreg kontinensről.

  26. 26.
    Nálunk még mindíg kolbászból van a kerítés….igaz kicsit avas, meg penészes, de rajta van a nemzeti szalag és attól csuda finom.
    Egyébként a német külügyminiszter azt mondta:
    „Ha azt az ígéretet teszem az ukrán embereknek, hogy »mellettetek állunk, amíg szükségetek van ránk«, akkor azt be is akarom tartani. Nem számít, mit gondolnak a német választóim, de én teljesíteni akarom az ígéretet az ukrán népnek”
    Kérdés van e még?

  27. 28. Bendegúz
    „Szerintem tél végére az EU megtérdel.”

    Hát én NEM hiszem ezt, meg fogják oldani, lehet (sőt valószínű), hogy szívni fognak, de túlvészelik nagyobb veszteségek nélkül. (Jövő tavasszal meglátjuk.)
    Viszont:
    Magyarország – ha nem kap a „”””szemét”””” Brüsszeltől pénzt -, akkor biztosan megtérdel, megfagy, éhezik, a munkanélküliség növekszik, még a CSŐD sem kizárt!!!!
    Nem csak én látom így, sokan mások is.
    (a fidesz 3 dolgot említ a bajok okaként: Brüsszelt, az aszályt, és a háborút. Egy szóval sem említi a saját elb@szott gazdaságpolitikájukat!!)

    Csődhullám és megfizethetetlen árak jönnek Magyarországon
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220905/csodhullam-es-megfizethetetlen-arak-jonnek-magyarorszagon-564981

    Félelmetes árrobbanást és csődhullámot hoz az energiaárak elszabadulása Magyarországon
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220827/felelmetes-arrobbanast-es-csodhullamot-hoz-az-energiaarak-elszabadulasa-magyarorszagon-563369

    Az elszálló energiaárak hozhatják el újra a munkanélküliséget Magyarországon
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220905/az-elszallo-energiaarak-hozhatjak-el-ujra-a-munkanelkuliseget-magyarorszagon-564459

    Bezárási hullámot indíthat az újabb energiadrágulás
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220904/bezarasi-hullamot-indithat-az-ujabb-energiadragulas-564959

    Nem akarok több cikket belinkelni (lenne még jópár – index.hu, 24.hu, stb.), de ha szeptember 05.-én ennyi negatív dolog körvonalazódik – sőt már van – akkor mi lesz november vagy december 05.-én???

  28. Jó ez a hozzáállás, legyen minél rosszabb, de csak nálunk. Lehetséges, hogy az EU-ban is lesznek problémák, de nem gond a vezetők majd megoldják ( ahogy eddig is tették, hogyan lehet a kis bajból nagyot csinálni). De itt omoljon össze minden, megéri, mert akkor jöhetnek a kihelyezett helytartók és minden jó lesz, mi is haladunk majd a fényességes jövő felé.
    Ez a hozzáállás vezet majd oda is, hogy semmi nem számít, a szent cél érdekében minden megengedett, le van … aki másképp gondolja, ahogy a bölcs német külügyminiszter is mondta. Ezért nem lesz a háborúnak vége.

  29. 27 – Elek:

    Az, hogy az Északi Áramlat 1-et végleg lecsavarják teljesen, eléggé kamikáze lépésnek tűnik.
    Bejöhet, de nekem azt sugallja, hogy nagyon kell a gázbevétel az oroszoknak, és igencsak megijedtek ettől az ársapkás ötlettől.

    Ráadásul ezzel egy újabb adut (zsarolási tényezőt) kijátszottak.
    Közel az all-in.

  30. 31 – kakukk:

    Nem a vágyunk, hogy összeomoljon minden, hanem a valóság.
    Az Origo, Mandiner, Magyar Nemzet, Megafon 0-24-ben arról cikkez, hogy a németek megfagynak, Svájcban megélhetési válság van/lesz. Egy gramm hír nincs arról, hogy sorban húzzák le a rolót a kisvállalkozások, közel vannak a csődhöz az önkormányzatok, a háztartásokról meg aztán nem is szólva.

    Jó, igaz: Doktor Miniszterelnök urunk megmondta, hogy „annak tudatában szavazzunk rá, hogyha készek vagyunk arra, hogy most nehezebb idők jönnek; elvonások lehetnek és akár recesszió is.”
    Ja, nem…

    https://twitter.com/b_novak/status/1547839894734512129

  31. 32 -Keltafa:
    Pontosan ezért zárják most el a csapot február 24. helyett, mert volt idő megszedni magukat. Ki van itt minden számolva. Putyin minden, de nem hülye.

  32. 34 – Tibor bá’
    Hogy ez Putyinnak hol jó, azt nem tudom. Lehet, hogy valahol megéri neki.
    De Oroszországnak biztos, hogy nem.

  33. Érdekes fejlemények vannak az EU-s pénzekkel kapcsolatban.

    Navracsics Tibor: 2023 első negyedévében jöhetnek az első uniós pénzek
    Feltéve, ha sikerül megállapodnunk az Európai Bizottsággal.
    https://hvg.hu/itthon/20220905_navracsics_eu_budapest_miskolc_pecs_tamogatas_klimavedelem

    Miközben az uniós forrásokról alkudozik a magyar kormány, az EP a támogatások befagyasztását kéri két hét múlva
    „Két hét múlva megint Magyarország lesz az Európai Parlament plenáris ülésének egyik témája, a képviselők várhatóan keményen fellépnek azzal szemben, hogy uniós forrásokhoz jusson az ország – ha nem tiszteli a jogállamiságot.
    ……
    A négy évvel ezelőtti jelentéshez képest teljesen új, viszont a jelenlegi politikai viszonyokra reagálnak azok a pontok, amelyekben az uniós forrásokról van szó. A szövegben a képviselők arról szavaznak, hogy felszólítják az Európai Bizottságot a következőkre:

    tartózkodjon a magyar helyreállítási terv jóváhagyásától mindaddig, amíg Magyarország maradéktalanul eleget nem tesz az európai szemeszterre vonatkozó valamennyi ajánlásnak, és végrehajtja az EU Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága valamennyi vonatkozó ítéletét;
    zárja ki a finanszírozásból azokat a kohéziós programokat, amelyek hozzájárulnak az uniós alapokkal való visszaéléshez vagy a jogállamiság megsértéséhez;
    alkalmazza szigorúbban a meglévő szabályokat az uniós alapokkal politikai okokból történő visszaélések kezelése érdekében.

    Mindenesetre ez a szavazás nagyon rosszkor jön a magyar kormány számára, amely éppen az uniós pénzekről folytat döntő vitát Brüsszellel.

    Az Orbán-rezsim megítélésére vonatkozóan pedig érdemes lesz megfigyelni a szavazati arányokat, hiszen már négy évvel ezelőtt is kétharmados többséggel fogadták el a Sargentini-jelentést. Azt volt az első alkalom, amikor az Európai Néppárt – ahol akkor még a Fidesz is tagsággal rendelkezett – látványosan szembefordult a magyar kormánypárttal.”
    *https://hvg.hu/eurologus/20220830_Mikozben_az_unios_forrasokrol_alkudozik_a_magyar_kormany_az_EP_a_tamogatasok_befagyasztasat_keri_ket_het_mulva

    Navracsics a jövő év eleje előtt nem számít az uniós pénzek érkezésére
    *https://hang.hu/belfold/navracsics-karacsony-unios-tamogatas-145409

    Jövő tavaszra csúszhat az első utalás, ha sikerül megegyezni az EU-s pénzekről
    „A helyreállítási források nagyjából 35, a kohéziós források körülbelül 40 százaléka lehet valós veszélyben. Előbbi teljes összege a hitelkeret nélkül 2700-2800 milliárd forint, utóbbi pedig nagyjából 7800-8000 milliárd forintnyi forrást jelent (az euróárfolyamtól függően).
    A 2021-2027-re vonatkozó hétéves költségvetésről és a helyreállítási alap forrásairól szóló tárgyalások még hónapokig is eltarthatnak, így lehet, hogy csak 2023 tavaszán jöhetnek az első utalások a Napi.hu-nak nyilatkozó brüsszeli szakemberek szerint.”
    *https://hvg.hu/gazdasag/20220831_unios_penzek_jogallamisagi_vita_helyreallitasi_alap_csuszas

    Szóval ha egyáltalán jön pénz, az csak jövőre. Kiváncsi vagyok Brüsszel válaszára szeptember 22-ig.
    (Kemény tél elé nézünk. 😮 )

  34. Putyin „el fog bukni, Európa lesz a nyertese” a kialakult helyzetnek – üzente Ursula von der Leyen.
    Ha Európa valós határait nézzük, és a benne gyarapodó törésvonalakat melyek az elszegényedéssel csak tovább fokozódnak, elég szürreális üzenet, kb. mint Zelenszkij kijelentése : „a világon mindenki számára világos, hogy Ukrajna győzni fog.”

  35. Európa el van kényelmesedve, el van hízva. Legalább másfélszer annyi kalóriát zabál az átlag európai, mint kellene.

    Rengeteg a luxus is. Utazgatás, egy családban 2-3 autó, 25 fokra fűtött házak, nyáron meg 18 fokra vannak hűtve.
    Hihetetlen mértékű a pocséklás is. Az élelmiszer 40-50%-a kodobásra kerül. Ha nem elég szép, le sem szedik, vagy ki sem rakják a polcra. Amit pedig megvásárolnak az emberek, (Angliában) annak átlagosan a 35-40%-át kidobják.

    2500 angol fontot kereső buszvezetők, vasutasok stb. sztrájkolnak, mert a havi rezsijük 200 -ról 350-re fog felmenni, miközben a legtöbb most jött haza valahonnan több ezer km-ről a két hetes all inclusive nyaralásából.
    Sok sok éve jól kereső embereknek nemhogy tartalékuk nincs, de tele vannak hitellel, miközben isznak, dohányoznak, kocsmáznak, soha nem főznek, hanem kész ételeket vesznek napi szinten.

    Persze nehéz leadni a megszokott luxusból, szenvedélyekből, pocséklásból, lustaságból.

    És a tömegek lázadni készülnek. És Putyin bátyánk erre bazírozik.

  36. Putyin bátyánk ügyes… Szlovakiában becsukott a Slovalco alumíniumgyár, készül a Duslo vegyiüzem is, nem tudják kigazdálkodni az 1000 eurós MW-árat, és még messze a tél… már ez a kettő óriási láncreakciót indít be…

    László: legutoljára ilyen üzeneteket a szociban olvastam nagy piros molinókon.

  37. 38. Gyarmathy
    100%-ban igazad van.
    Soha ilyen jól nem élt az emberek nagy tömege Európában mint 1970-től napjainkig. És ezek után lázadoznak ha egy 10-20%-ot le kell adni. Így is bőven maradna a jólétből, igaz nem 3 autó hanem 1, és nem évi két nyaralás, hanem 1. De gyere próbáld meg ezt eladni az irodában ténykedő Sindynek?.

  38. Gyarmathy & Bendegúz:
    Tökéletesen igazatok van ebben a témában,de ne felejtsétek el, a hatalmas jólétben élő 70 százalék mellett 30 százalék szűkösen él, 15 százalék pedig kifejezetten nyomorog.

    Első munkahelyemen, 18 évesen havi 860 forintot kerestem (nyomorogtam) az igazgatóm pedig 2200 forintot. Néha összefutottam vele a villamoson. Ugyanolyan kopott lóden kabátja volt, mint nekem. Így könnyű volt nyomorogni. Nekem havi 80 forintot vontak le béke kölcsön címén, neki 220-at. hihihi!

  39. Amúgy meg ráfér egy kis kiigazítás a fiatalabb generációra mert elszaladt velük a ló.
    A mai kisgyerekeknek meg kinyalják a seggét, gyerkzsúr, gyerekjátékok meg mittudomén.Utána meg életképtelenek leszenk .Régen meg lebaszták a gyereket a fa alá ameddig kapáltak.5 évesen meg már a gyerek is tudott ebben abban segíteni.
    Most meg már ha a 15 éves gyereknek mondanák hogy gyere ki segíteni 1 napot a kertbe takarítani,falevelet geereblyézni,kapálni akkor lehet bevágná a durcát.

    Amúgy nem tudom hány %-át érinti a lakosságnak az elszegényedés, de azt látom a környezetemben hogy van akit alig érint az áremelkedés pl multinál magasabb beosztásban van ,igaz segg hülye, de pl az ebédje megvan cégen belül , megkeres nettó 5-800 eft-ot , otthon ha hazaér rádob a kandallóra 3 fát és szinte ingyen él.Higgyétek el rengeteg ilyen van , szerintem a lakosság 10-30%-a olyan ahol van még lóvé bőven az áremelések ellenére őket nem sajnálom .Simán belefér nekik évi 2 welness és egy nyaralás.1-2 gyerek nevelése anyagilag nekik semmi.Vagy fenntartani 1-2 újabb autót.
    Na persze a maradék 70%-ot érinteni fogja a brutális drágulás és az elszegényedés itt jellemző lehet.

    Még mindig nem látni hogy baj lesz vagy kurva nagy baj lesz az energiahordozók miatt.Lesz e elég gáz vagy nem .Nekem nem internetes portálos hiszti kell ami felnagyítja 100-osára a bajt hanem valós nagy baj kell , gyárleállás, nyugati városok gázelzárás hetekig ,hónapokig , felfordulás , utcai barikádok, polgárháború 😀 Na jó csk vicceltem 😀 De mindenki azt mondja hogy nem lesz műrtágya közben meg mindig lett.Most is azt mondják hogy nem lesz tavaszra meg mégis lesz,

  40. 42 Tiborbá
    „Tökéletesen igazatok van ebben a témában,de ne felejtsétek el, a hatalmas jólétben élő 70 százalék mellett 30 százalék szűkösen él, 15”

    Ja ez jó gondolat, szerintem is nagyjából ilyen a társadalom pénzügyi struktúráltsága.
    Az áremelésekkel ez a 30% nagyon szegény lesz.Namost az áremelésekkel nem 70% jómódú 30% szegény lesz hanem lehet 60% szegény és 40% jómódú.A következő vagyis a további áremelkedéseknél már ez a 60% szegény nem fog szívni és nem fog fogyasztani így majd beállhat a gazdaság mert a marakdék 40% jómódúnak már nem kell annyi szart gyártani , de ez lehet lecsökken 10% jómódúra és máris elküldhetik a gyárakból a 80%-át az embereknek. Hogy ez valós veszély lehet e? Akár ez is megtörténhet középtávon.

  41. Gyarmathy
    Nem lesz itt semmiféle lázadás. A COVID alatt már tesztelték a népet – a németeknél volt pár tüntikézés, a hangadó orvosoknál meg előfordult, hogy utána nem tudták használni a bankkártyájukat – abba is maradt. Ha mégis lenne komolyabb (esetleg a franciáknál) mint Kanadában, befagyasztják a tüntetők bankszámláit, majd bejelentik – ahogy odaát Trudeau – hogy megmozdulások „fenyegetik a demokráciát „.
    Az európaiaknál amúgy sincs semmiféle fegyver, mint az amerikai kontinensen.

  42. Bige László úgy fogalmazott, hogy az eddigi infláció még csak a kezdet, mivel mostanra még csak a tavalyi gabonaár-emelkedés hatása jutott el az élelmiszerek fogyasztói árába, az idei termelést drágító hatások beépülése még csak most kezdődik. Év végére a lakosság pénztárcáján és a munkahelyeken is érződik majd a krízis, a következmények pedig sokkal súlyosabbak is lehetnek, ha az oroszok tényleg elzárják télre a gázcsapokat. 

    https://index.hu/gazdasag/2022/09/06/orosz-ukran-haboru-foldgaz-gazprom-tozsde-mutragya-notrogenmuvek-bige-laszlo-inflacio/

  43. 45 – Keltafan:
    Iszonyatos hiány lesz mindenből. A hiány pedig inflációt szül, iszonyatosat.

  44. Idézek egy elemzőt:
    „egy átlagos európai háztartásnál eddig havi 160 euró volt a rezsi, most lesz 500. Ezt egy átlagos nyugat-európai háztartás mondjuk havi 2500-3000-ből fájdalommal ugyan, de kigazdálkodja, kihagy egy-két nyaralást. Magyarországon, ahol egyrészt az egész EU-ban a legnagyobb az orosz kitettség, másrészt csak 700 euró a mediánbér, alig vagy nem elviselhető költségugrást fog jelenteni még az ársapkákkal is az áttételes hatásokkal, itt lesz az egyik legrosszabb a helyzet az EU-ban. ”
    Ennyit az EU megfagy, de Magyarország lokális kivétel lesz Fideszviccről.

  45. – Mi az? 30 kilós és legel?
    – Januártól Te… 😀

  46. Re: Vlagyimir
    Mennyit fizet az ukrán/amerikai psyop részleg neked ezért, hogy agitáljál? Vagy csak szimplán ingyen csinálod, mert meggyőződéses neomarxista vagy? 😉

  47. 47. Valgyimir
    Ez lehet, hogy így van. Csak azt felejted el, hogy a nyugati jólét alapja részben a keleterópai olcsó munkaerő. Amit rajtunk megspórolnak azt osztják szét a vatta állásban ténykedő, körömreszelő Ingridnek és társainak. Ha mi itt K-Európában elkezdünk megfagyni, akkor jöhetnek olyan társadalmi megmozdulások, melyek elseprik az aktuális EU párti vezetéseket, aztán a nép egyet gondol, és kilép ebből az EU-nak nevezett kócerájból. Nagyon fog hiányozni a nyugatiaknak az a 9-10 kelet európai ország. Szóval a nyugatra nézve az a veszély, hogy az EU egy ilyen életszínvonal csökkenés esetén szétesik!
    Erre tekintettel csak óvatosan drukkolnék Mo.-ág megfagyásáért. Ti. nem csak mi leszünk ebben a hajóban.
    És egyébként is ezt az egész embargósdit ki találta ki? Nem a tökfilkó áruló nyugati politikusok?

  48. 47. Vlagyimirű
    +1

    50. Bendegúz
    „aztán a nép egyet gondol, és kilép ebből az EU-nak nevezett kócerájból.”

    Nagyon nincs igazad, a magyarok nem akarnak kilépni az EU-ból, még az egybites fidesz/orbánhívők/fanok nagy része sem!

  49. 47. Vlagyimir
    +1

    50. Bendegúz
    “aztán a nép egyet gondol, és kilép ebből az EU-nak nevezett kócerájból.”

    Nagyon nincs igazad, a magyarok nem akarnak kilépni az EU-ból, még az egybites fidesz/orbánhívők/fanok nagy része sem!

  50. 47.Vlagyimír
    Akármennyi pénze lehet az embernek, ha nincs valamiből, akkor Dáriusz kincse is kevés, hogy a nincsből vegyen.
    Ezt minden optimistának írom, a nincsből nem lehet energia.
    A gáztárolók a téli többletfogyasztás kiegészítésére kellenek. A tárolt gáz mellé folyamatosan kell beérkeznie a gáznak, olajnak, szénnek, hogy a tél zökkenőmentes legyen. Ha az oroszok télen nem nyitnak gázcsapot, az olajat, olajszármazékokat a szenet a szankciók miatt nem hozza be tőlük az EU, akkor minden EU-s országban ezekből hiány fog fellépni. Hol nagyobb, hol kisebb.
    Az egyik országban leáll az alulemez gyártás, a másikban egy vegyi gyár, a harmadikban egy másik országnak fontos, de energiaigényes termék gyártása. Ha ezek a gyárak EU szinten nem összehangoltan állnak le, akkor piacok omlanak össze.
    Az egyik ország úgy gondolja, a lakossági ellátásbiztonság miatt leállítja a gumiabroncs gyártását.
    Könnyű belátni, hogy kerekek nélkül az autógyártás felesleges.
    A gépekhez, amitől működnek ezek a társadalmak nagyon sok és sokféle nélkülözhetetlen alkatrész kell. Ha egy alkatrész hiányzik, akkor nem lesz késztermék.

    Ami többletet az EU polgár az energiára költ, abból már nem tud műszaki cikket, szolgáltatást vásárolni. Tehát kevesebb ember kell a gyártósorra, a szállodákba stb.
    Növekvő munkanélküliség, növekvő infláció, növekvő kamatok, növekvő államadósságok. Ezek együtt, a hozzáértők szerint veszélyes elegyet képeznek.

    A tőzsde még tartja magát, a hitelminősítők ebben a bizonytalan energiaellátási környezetben valami rejtélyes ok matt nem minősítik le az államokat, amik ezerrel adósodnak el. A növekvő kamatok miatt a fizetésképtelenné válók civilek, cégek száma ebben a környezetben könnyen kritikus szintre nőhet.

    Tehát csak arról beszélni, hogy a nyugati polgár ki tudja fizetni a megemelkedett energia árat, az egy kiragadott szelete az összképnek.

  51. 51. Elek
    Még nem akarnak kilépni (legalábbis az enyhén pártos Eurobarométer szerint).
    De majd meglátjuk mit mondanak, ha rájönnek, hogy a szar helyzet az EU balfa@ságának köszönhető. Mert, hogy annak köszönhető, az nem vitás. Felkészületlenül beleállt az oroszt büntető ökörködésekbe. És még fegyverszállítással is súlyosbított a helyzetén.

    52. Károly
    Gyönyörűen leírtad a helyzetet, illetve annak összefüggéseit.
    A nincsből nem lesz több, bár mennyi pénzt teszel melléje. És errefelé az energiahordozókból és nyersanyagból a jelenlegi még éppen vanból, télre nincs lesz.

    Írod:
    „A tőzsde még tartja magát, a hitelminősítők ebben a bizonytalan energiaellátási környezetben valami rejtélyes ok matt nem minősítik le az államokat, amik ezerrel adósodnak el. A növekvő kamatok miatt a fizetésképtelenné válók civilek, cégek száma ebben a környezetben könnyen kritikus szintre nőhet.”

    Na még az kellene jelen gazdasági helyzetnek, hogy leminősítsenek tömegesen. Büntetni lehet a lázadókat/szót nem fogadókat, mint Mo., de a nagy többséget akkor is -on fogják tartani, ha már fizetésképtelenséget jelentenek.
    A leminősítés olyan lenne, mintha megnyomnák az atomkoffer piros gombját!

  52. 53. Bendegúz
    Spekulációm szerint lesz egy pont, amikor elkezdik a leminősítéseket.

  53. 53. Bendegúz.:
    „ha rájönnek, hogy a szar helyzet az EU balfa@ságának köszönhető. ”
    Nem fogják tudni elkülöníteni a fidesz/orbán féle balfaszoskodástól. Mivel nem jön a plusz lóvé, nincs mit szétosztogatni, miközben az egész EU osztogat majd, hogy kevésbé zuhanjon minden.

  54. 54. Károly
    Nem merik.
    Lánc reakciót indít el. amit már ellenőrizni sem tudnak. Képzeld el, hogy holnap leminősítenék az amúgy is csődközeli mediterrán államokat. Mi lenne az EU-val, aki egy energia válság kellős közepén van.
    Szar van a palacsintában, mert túl sok helikopter pénzt szórtak ki, amit ráadásul a címzettek nem is arra költöttek el amire kellett volna, hanem spekulációra.

  55. Károly!
    Olyan nincs, hogy valamiből nullára fogy a kínálat. 1945-ben nemi betegség elleni gyógyszer természetesen nem volt. Ha valakinek mégis volt eldugva valahol, egy fél disznót kapott érte. Azért fél disznót, mert az se volt és a pénz nem kellett. Ugyanez volt a petróleummal (gázolaj) mert világításra és főzésre is lehetett használni. Miközben Pesten nem volt se villany, se gáz.

  56. 57. Tibor bá’
    Az üzemszerű működéshez hiányzó részre vonatkozik a nincs.

    A mezőgazdaságból hoznék olyan példát, hogy van valamennyi, de az még sincs. A parasztnak az a lényeges, életben marad e a haszonállat a kevesebb takarmánnyal vagy nincs annyi és elpusztul. Hiába van valamennyi, az olyan mintha nem is lenne.

    Az EU-ban erről szól a rohangálás.
    Tudjuk, hogy van valamennyi energiánk, de érzik a döntéshozók, hogy az a bizonyos ló elpusztulhat.

  57. 57,Tibor bá
    Te, aki bizony megélted a háborús nyomorgást, és nagyon megtapasztaltad, mi az amikor valami NINCS!
    Nincs, és nem kapható SEMMI pénzért! Mert NINCS!
    Nos, Ezt, ezt a tapasztalatot, hogy az üzletekben nincs árú, hogy órákig kódórolsz a városban, és üres kézzel térsz haza hideg otthonodba, ezt az élményt nem leszel képes szavakban átadni a mai generációknak, mert egyszerüen, amit nem élt át az ember, azt megérteni, azt annak teljes súlyát, jelentését nem érezheti át, csak az, aki ezt szintén megtapasztalta volt, a mi korunkbeliek.
    Próbáld mesélni a mai fiatal generációnak, aki a NINCS jelentését nem is ismeri, aki a szupermárketek árútól roskadozó polcai között nőtt fel, magyarázd neki azon régi életet, régi valóságot, amikor még nem voltak szupermarketek és a kis sarki boltocskák kongtak az ürességtől a háborút követő inséges esztendőkben.Mesélj nekik a lassan éledő kommunista gazdaság inséges jegyrendszeréről, a fejadagokról, a kenyér-cukor-lisztjegyekről, mesélj nekik, úgysem értik majd.
    Mert nem élték át. Szerencséjükre nekik volt néhány gondtalan , boldog évtized az életükben.
    Olyan leszel, mint egy kinai jós:mindenki bólogat, de senki nem érti szavát.

  58. 56. Bendegúz
    Moody’s, S&P, Fitch Ratings, ezek USA-ban vannak. Ezeket ott alapították.
    Csak egy gondolat, Európát ezen keresztül is zsarolják.

  59. 59 – bálint:
    A háború végén apámnak jelentős vagyona volt. Nekünk el volt tárolva -többek között- több zsák liszt. A közelben volt egy pékség, ahol megsütötték a hozott kenyér tésztát lisztért, mert elég sok fa volt nekik felhalmozva a kemence fűtéséhez. Apám a friss kenyérért értékes festményeket, perzsa szőnyegeket, és francia arany érméket kapott. Mert ugye, ezeket nem lehet megenni. Később ezen tárgyak eladásával egészítette ki a nyomorúságos fizetését.

    A nyomorgó emberek nagy része élelmiszer helyett cigarettát és alkoholt szereznek be. Ezért, aki fel akar készüli az élelmiszer mellett tartalékoljon mind a kettőből, jól fog velük járni a szabad piacon.

  60. 55. d311c

    De kérdem ismételten, hogy mit fog venni a nép a kiosztott pénzből, ha nem lesz termék, amit szeretne venni?

    A pénz önmagában semmit sem ér!
    Csakis annyit ér amennyi árut tudsz rajta venni.
    Vagyis, hiába a sok kiosztott pénz, ha nem lesz vagy a kelletnél kevesebb lesz gázból, áramból, üzemanyagból vagy egyéb létszükségleti cikkből a piacon.
    Pillanatok alatt elinflálódik a pénz!
    És az EU is csehül áll már pénz dolgában. A felvett újjáépítési hitelt kiosztották (Ukrajnának is jutott belőle, csak nekünk Mo-nak és lengyeleknek nem) már rég eltapsolták (pl. a déli államok), így kellene újat felvenni. Aha, csak éppen nem fog menni, mert eljátszották a becsületüket a nyugatiak felénk és a lengyelek felé, így mi megvétózzuk a nagy közös hitelfelvételt. Zsarolni pedig már nem fognak tudni, mert nincs amivel, hisz az első körben járó pénzünket sem adták ide. Marad az, hogy csak azok veszik fel akiknek szükségük van a pénzre, de az a hitelközösség már nem olyan erős a nemzetközi tőkének, mint egy közös EU-s garancia, így sokkal rosszabb feltételekkel fogják megkapni.
    Ezek után vagy az van, hogy ideadják a nekünk járó pénzt (lengyeleknek is!), vagy dől az EU-s dominó! Namármost a nekünk járó pénz ideadásával van egy kis bibi. Azaz, nincs már meg, elköltötték. Ezek tükrében szerintem ez az EU-s és német pénzosztásosdi arra megy ki, hogy ki (Oo. vagy EU) bírja tovább az utolsó leheletével a víz alatt. A probléma az, hogy míg az EU-nak tényleg lassan az utolsó levegővétele, addig az orosznak még van egy tele palackja a félig kifogyott mellett!

    És még egy kérdés.
    Szerinted OV hibája, amit most az EU-nak sikerült összehozni inflációs és energia vonalon?

  61. Amit kihagytam.
    Már a közös hitelfelvétel körüli csatározáskor világos volt, hogy az EU nekünk nem akar pénzt adni. Legalábbis addig nem, amíg OV van hatalmon és nem a helytartói szerepre ácsingozó ellenzék.
    Zsaroltak, hazudoztak, aztán meg ígérgetek.
    Utóbbinál azzal számoltak, hogy úgy is bukik a tavasszal OV és akkor már az ellenzéknek mehet a pénz, nincs szószegés. Persze nem ingyen jött volna az a pénz, hanem egy két copákos falatért (pl. Paks, MOL, stb.).
    De hát elszámolták magukat a lelkeim?.
    És tádám, OV maradt. Úgyhogy egy új 2. hitelfelvétel teljesen reménytelen számukra. Na meg ha OV-t le is akarnák zsírozni, ahhoz is pénz kellene, hogy kifizessék a 37 milliárdot, de hát azt már csak hitelből lehetne, amit megint csak OV-n keresztül lehetne megszerezni.
    Zseniális taktika!
    Persze majd mutogathatnak ránk, hogy miattunk ment tönkre a gyönyörű EU-s projekt.
    Aztán meg ki nem fogja le@arni??

  62. 62-63. Bendegúz.:
    A lényeg az volt, hogy nem lehet elkülöníteni az EU balfaszságát Orbánétól. (Ez csak a hithű Orbán hívőknek megy.)

    Pénz van. Kicsit drágább a hitel, de ameddig nem borul meg a rendszer addig van, és lehetne adni. USA, EU vagy a kínai állam, mind úszik az adósságban. De ők a legjobb adósok, mert velük dől a rendszer, ha egyszer nem kapnak.

    „Persze nem ingyen jött volna az a pénz, hanem egy két copákos falatért (pl. Paks, MOL, stb.).”
    Forrás?

    Orbán nem kell igazán a hitelfelvételhez, mert Mo. nem tagja az Euróövezetnek.

  63. 64. d311c

    “Persze nem ingyen jött volna az a pénz, hanem egy két copákos falatért (pl. Paks, MOL, stb.).”
    „Forrás?”

    Nézd meg a szocik és szdsz által lerendezett országrablást, amit privatizációnak neveztek. Ilyen Mo.-on kívül sehol sem volt!
    Kiszámolták, egy tatátdúlásnyi fizikai és humán vagyont veszítettünk ezzel!
    És egyébként is olvasd el mit vall az állami tulajdonról az egyik fő ideológusuk, Bauer T.
    Gyurcsány rövid regnálása alatt már az ország vízvagyonát is el akarta adni. Emlékszel? A népet valami mindenkinek adható részvénnyel hülyítette.
    Az ilyentől minden kitelik. Főleg ha a támogatója követeli.
    Már bizonyítottak „alkalmasságukat”. Többször már nem kell.
    Azonban már jól jönne végre egy nemzeti (nem nacionalista!) elkötelezettségű ellenzék!

    „Orbán nem kell igazán a hitelfelvételhez, mert Mo. nem tagja az Euróövezetnek.”

    És akkor miért kellett az első hitelfelvételhez Mo. és Lo. is?
    És ha tényleg nem kellünk, akkor vegyék fel nélkülünk, legalább nem adósodunk el EU-s vonalon is (és méghozzá úgy, hogy a felvett pénzből semmit sem látunk, de a törlesztésben mi is részt veszünk!).

  64. Bendegúz:

    Jelenleg is zajlik az ország szétprivatizálása (lásd egyetemek, alapítványok kiszervezese, a MOL pakettek magánkézbe adása, a stratégiai ágazatok megszerzése a 4ig-nek, de az állam pénzéből) + a geopolitikai „szövetségeseinknek” (Budapest-Belgrád, Fudan egyetem, Paks, stb)

    Ezeket ráadásul mi fizetjük, hogy Orbán körei megszerezzék!

    Más:
    Az EU-nak az a 17 milliárd euró nem olyan nagy összeg, mint amekkorának nekünk tűnik – főként, hogy 7 évre jár. A németek egy 4x ekkora csomagot jelentettek be a hétvégén. Szóval az csak duma, hogy nincs pénz. Lenne, ha nem lopná el a Főnök.

  65. 67. Keltafan

    Lopni mindenképpen bűn. Bárki és bármilyen célból is teszi azt.
    Azonban nézzük meg mi miért történik.
    1. A FIDESZ-nek az a koncepciója, hogy egy magyar tőkésosztályt kell létrehozni, akár az EU-s pénzek „átcsoportosításával” is. Mert nagyon jól tudja azt minden világ dolgaihoz valamennyire értő ember, hogy ha nincs nemzeti tőkés osztály és erős középosztály, akkor a nemzet csak gyarmat lehet, ahol más népek milliárdosai garázdálkodnak, amolyan banánköztársaság szinten. Hogy mi, vagyis én és te, nem kerültünk bele a kiválasztottak körébe, hát így jártunk, de azért az országnak még nem kellene vesznie. Amit a komcsik 45 év alatt tönkretettek – azaz a több száz év alatt létrejött nemzeti elitet elüldözték kiirtották és a semmirekellő emberek soraiból helyettesítették – valahogy vissza kellene építeni, hogy legyen egy erős vezető réteg (mert ami most van, az nem az). Persze abból kell gazdálkodni ami van. Vagyis a valamikori semmirekellő emberekből lett vezetők leszármazottaiból kell valami nemzeti elkötelezettségű elitet felépíteni (magyar narancs). Tény, hogy elég döcögősen megy (mármint nemes jellemet faragni belőlük).
    2. Ezzel szemben a baloldal-liberális oldal arra törekedett, hogy egy szófogadó helytartói réteget építsen fel, akik nyugat kérését gondolkodás nélkül teljesítik (ahogy azt 1994-98 és 2002-210 között láthattuk is), cserébe biztosítva lesz a világ végeztéig a rangjuk, címük és vagyonuk. Ugyanis nagy részének ez az ország semmit sem számít, főleg az itt lakó emberek. Nem gondolkodnak hosszú távon. Amolyan kommunista embertípusok, ahogy a nagy orosz író megírta. Percemberek. Mindent ki kell használniuk, mert ma fent vannak, de éjjel már jöhet bárkiért a CSEKA a Volgával (magyar baloldal esetében a választási vereség) és akkor oda a jólét. Ezért is veszélyes Gyurcsány és csapata. 12 év koplalás után rettenetesen ki vannak éhezve.

    Hogy melyik verzió a jobb a kettő közül, mindenki öntse el maga.
    Én annak vagyok a híve, hogy bármi áron létre kell hozni egy erős nemzeti tőkésosztályt és középosztályt.

    Szerinted jobb lett volna, ha a Vodafont egy külföldi veszi meg?
    Csehországban már vagy húsz éve az van, hogy a nemzeti tőkés osztály (akik szintén privatizációval szedték meg magukat és már senkit sem zavar, hogy vannak, sőt a csehek büszkék, hogy van egy ilyen nekik) vásárol fel mindent. Nyugat már nem tud ott zsiványkodni.

    Az, hogy az egyetemeket „privatizálják”, az nem a vagyonról szól. Az egyetem jellemzően viszi a pénzt. Teljesen más cél áll a felsőoktatás magánosítása mögött.
    Remélem sikerrel járnak. Ezen is múlik a nemzetünk megmaradása.

    Írod:
    „Szóval az csak duma, hogy nincs pénz. Lenne, ha nem lopná el a Főnök.”

    Kérdem én, Feri főnök nem lopott?
    Ha ő lenne a csapnál, először nem a köreihez tartozó vedreket töltené meg (lásd a mostani fővárosi helyzete)?
    Mert én azt láttam 2005-2010 között, hogy a „szentemnek” erősen maga felé hajlott a keze?!

  66. Bendegúz:

    Én 2010-ben a Fideszre szavaztam. Induljunk ki abból, hogy „elszámoltatás” volt ígérve. Gyurcsányt pedig akkor és azóta is rühellem.
    Szerintem ha a „szentednek” maga felé hajlott a keze, akkor el lehetett volna számoltatni. Ezért kértek kétharmadot. Nem lett belőle semmi.
    Helyette kreáltak egy ilyen szép mesét, amit írtál, ezt akkor még én is beszoptam.

    Még 2014-ben is elnéző voltam. Viszont 12 év múlva az állami vagyon átjátszásán, és a saját oligarchák feltőkésítésén túl semmi konkrét eredmény nincs.
    A középosztály csak azért tudott megmaradni az elmúlt években, mert példátlan bőség volt a világgazdaságban, és – annak ellenére, hogy rengeteg pénzt lenyúltak – csurrant-cseppent a felső 10 ezren túl másnak is.

    Közben viszont az egészségügy összeomlóban (tegyük hozzá: nálunk volt az EU-ban a legeslegrosszabb a Covid-halálozási mutató), az oktatás összeomlóban – 16 ezer pedagógus hiányzik. Az EU pénzeit térkövezésre fordítottuk a valóban fontos beruházások (pl. energiakorszerűsítés) helyett.

    2009-ben (lelkes Orbán-fanként) egy energia konferencián voltam gyakornok, ahol OV bejelentése az volt, hogy a következő kormány legfontosabb feladata lesz az energiaszektorban a diverzifikáció, azaz függetlenedni Oroszországtól. Ma jobban függünk tőlük, mint akkor. A megújulókra nem költöttünk (szélerőművek nincsenek, mert nem tetszik a Főnöknek), de a stadionok egymás után nőttek ki a földből.

    Ami pedig vidéken zajlik, az nem a kommunista rendszer felülírása, hanem egy újfeudalizmus kiépítése – hűbérurakkal és hűbéresekkel.

    De a legnagyobb naivitás: a nemzeti tőkésosztály szöveg.
    A nemzeti tőkésosztálynak politikától függetlennek kellene lennie. Nem a vejnek, meg a gyerekkori havernak kéne fémjeleznie.
    Ezek az emberek semmilyen felelősséget nem éreznek a magyar emberek iránt – semmivel sem jobbak, mint egy külföldi multi. Amikor kitört a Covid, a Hunguest Hotels-ből küldték el először az embereket, nem foglalkozva azzal, hogy mi lesz a jövőjükkel.

    Szóval több tisztánlátást és kevesebb propaganda-beszopást kívánok!

    P.S: A politikai felelőtlenségre a legjobb példa, ami most zajlik. A választások előtt (szavazatmaximalizálás céljából) bevezették az ársapkákat, amiket most, hogy igazán baj van, rá fognak engedni a lakosságra.
    A rezsicsökkentés politikájával ugyanez a helyzet. Az elmúlt 10-12 évben simán lehetett volna kevesebb propagandát beletolni ebbe a sztoriba (a választás előtt meg nem hazudni, hogy minden így fog maradni), viszont most, hogy baj van jön a rezsicsökkentés szűkítése, és az összes vállalkozás számára a teljes eltörlése.

    Az általad felelőtlennek tartott nyugat-európai vezetők nem a választások előtt kampányfogásként csinálják az ársapkákat, hanem most vezetik be, amikor nagyon nagy baj van. Mi meg most vesszük ki, amikor nálunk nagyon nagy baj van.

  67. 66. Bendegúz:
    Akkor tehát az egész feltételezés és semmi bizonyítékod nincs, csak kivetítettél valamit. Így értem mert erről a Paks+Mol dologról még nem hallottam, te meg készpénzként adtad elő.
    Esetleg maradjunk a tényeknél, mégha bizonytalan is a forrásuk, akkor is, legalább legyen.

  68. A kisebb populáció, jövőkép, stabilitás.
    Ennyi.
    Ezért kell covid, szegénység meg ilyesmi.

  69. 69.Keltafan
    Igazad van, ezzel nem tudok vitatkozni!
    Azonban azt, hogy létre kell hozni egy magyar tőkés osztályt, aki ha nem is érez nagyon magyarul, de mivel ide köti az élete, legalább ide fekteti be a pénzét, illetve a nyereségét.
    És az is igaz, hogy ahhoz, hogy egy elitet kineveljen a nemzet magából, ahhoz idő kell.

  70. 72. Bendegúz

    A nemzeti tokesosztaly szükségességét én sem vitatom, csak az zavar, hogy ez kizárólag közpénzekbol történik.

    Mészaros és Tiborcz cégei nem versenyképesek nemzetközi szinten (meg régiós viszonylatban sem), és ha egyszer megszűnik a tőkésítésük (elzárodik az állami pénzcsap), akkor nem fognak megállni a lábukon.

    A kineveléssel egyetértek, de ennek nem egy egybites orbánista propagandára kell épülnie, mint a szocializmusban, hanem a versenyképes tudásra.

  71. 73. Keltafan

    Nincs versenyképes tudás, nincsenek piaci mechanizmusok amiben tiborcz bóhoc alulmarad.
    Egy rakas tökfej van az üzleti életben is, akik a szeparált (engem csak a majom érdekel) nézőpontjuk miatt szétcseszték a bolygót.
    Komplex fogalmakkal dobálóznak, közben meg kiesik a nyitott szájukból a falat, mert csak beszélnek, beszélnek…..

    Mészáros? Az meg kicsoda?
    Egy nudli!

    Ez a sok hülye sehol sem lenne, ha nem asszisztálnának nekik
    az emberek milliói a szamárlétrán.
    A hivatalok tele hülyékkel, az egész egy borzalom.

    Na, persze ha a másik ugyanilyet válsztanánk, akkor már inkább maradjanak ezek. Ezek legalább viccesek! Mészáros különösen!
    De orbán se semmi amilyen komolyan beszél!
    Behalok péntekenkét! A legjobb!
    Tisztára elhiszi!

  72. 74. Balázs,

    Az Orbán rezsim lassan saját maga paródiája lesz?

    Kíváncsi leszek mi lesz karácsonyra. Csődhullám kkv fronton, leálló közmunkaprogram, leálló turizmus és vendéglátás, tönkrement önkormányzatok, melyeknek a legszükségesebb intézmények fenntartásán kívűl nem lesz pénzük semmire.

    „Tökéletes viharzónába kerültünk, de vajon hogy ússzuk meg?”

    Érdemes megnézni: #https://www.youtube.com/watch?v=CMtaP6U9POU

  73. 68. Bendegúz
    Te egy megrögzött fidesz/orbán-hívő/fan vagy, gondolom éjjel-nappal nézed az M1 fideszorbánpropaganda csatornát.
    Az ilyen vak/buzgó orbán/fidesz kormány által behűlyített barmokkal inkább nem állok le vitatkozni. (Ez csak vélemény veled kapcsolatban.)
    Sanos az a baj, hogy a fidesz/orbán uralta közmédiumok totálisan behülyítették (a múltban) és most is folyamatosan hűlyítik M.o. lakosságának nagyobb (hülyébb/butább) részét.
    Én most már leszarom, legyen folyamatosan a jövőben fidesz egypártrendszer az őrült O.V. vezetésével, ugyanúgy meg fognak bukni záros határidőn belül, mint ahogy anno az MSZMP megbukott.
    Már most recseg-ropog az orbán-fidesz diktatúra, nem kell sokat várni (max. néhány év) az összedőléséhez. Addig is (amíg lehet) nyaljad csak orbán seggét. 😀
    https://nepszava.hu/3133476_a-fidesz-alkonya
    (az áprilisi választások előtt íródott, abba a részbe ne köss bele, nem az a lényege. Hanem az, hogy hogyan fog a „győztes” fidesz magától megbukni.)

  74. Attól, hogy valaki nem szeretné ha a tolvaj balosok és a nemzetellenes liberálisok hatalomra kerüljenek, az nem jelenti azt, hogy FIDESZ hívő.
    Én egy igazi és nem avas komcsikból álló ellenzéket szeretnék.
    Egyébként aki jelen ellenzéknek drukkol, az éppen úgy nem látja a valóságot, mint aki fenntartások nélkül elfogadja OV ténykedését.
    És jó lenne ha Tibor bá’ a személyeskedést visszafogná.

  75. 76:Elek:
    „Az ilyen vak/buzgó orbán/fidesz kormány által behűlyített barmokkal inkább nem állok le vitatkozni”
    Erre mondhatja a másik „oldal”, hogy mennyivel „jobb” a libsi/baloldal által behülyített barmok tömege. 🙂

    „Sajnos az a baj, hogy a fidesz/orbán uralta közmédiumok totálisan behülyítették (a múltban) és most is folyamatosan hűlyítik M.o. lakosságának nagyobb (hülyébb/butább) részét.”
    Még mindig itt tartunk… Ezek után te elvárod, hogy szóba álljanak veled ?
    A fenti sablon kijelentésedhez kapcsolódik:
    #https://telex.hu/valasztas-2022/2022/04/06/mero-laszlo-valasztas-ketharmad-facebook

    Az alapvető gond ékes példája a fenti reakciód. A mai világban mindenki baromi okos (főleg az interneten a fotelből) és aki mást gondol/máshogy gondolja azt egyszerűbb lehülyézni, mint adott esetben elgondolkozni azon amit mond/cselekszik. A minősítésről/hangnemről már nem is beszélek.
    Ott tartunk, hogy nemhogy vitatkozni, de mint a kijelentésed is mutatja már szóba állni egymással sem vagyunk hajlandóak.

    Ezek fényében akarunk érdemi változást elérni/kikényszeríteni ? Komolyan még mindig elhisszük, hogy egy egyszerű kormányváltás megoldja a problémáinkat ?

  76. 78. Berko
    Egy kormányváltás jelen ellenzékkel, visszalépés a 2005-2010-es évekbe, szorozva 10-el!
    Kellene egy elfogadható csapat, aki mind a jobboldali, mind pedig a baloldali érzelmű emberek érdekeit figyelembe veszi, tisztán annak szűrőjén keresztül, hogy mi a jó a magyar nemzetnek! De sajnos ez csak ábránd. Mindkét hatalmi elit tett arról, hogy nehogy létre tudjon jönni egy ilyen, aki adott esetben borítja a kialkudott helyzetet!
    Nem véletlenül marad el a – Keltafan fórumtárs által is említett – minden választás előtt mindkét oldal által folyamatosan megígért elszámoltatás. Erre is van egy jó magyar mondás: holló a hollónak nem vájja ki a szemét”!

  77. A poszt az EU kollektív elszegényedéséről szól nemcsak Mo.-ról. Nemcsak a magyar, de Európa egész politikai elitje elfajzott. Az EU olyan háborúba állt bele teljes lábbal, ami nélkülözi azt a humánt, melyet korábban birtokolt. Nem véletlen Ferenc pápa legutóbbi megnyilatkozása. Lehet kivánni az ellenség (ellenkező oldal, politikai rendszer, stb.) „csődhullámát, bukását, összedőlését” , összetörhetjük az őrültség tükrét, de a tükör darabjaiból csak még tébolyultabb torzó néz majd vissza (új tükörre meg már nem futja, mint a múlt század vérzivatarai után).

  78. Először a KATA kivégzése, most az, hogy a KKV-knak nincs rezsicsökkentés, igen nehéz helyzetben hozza a KKV szektort. Ez önmagában is baj, de ami méginkább aggaszt, hogy ez esetleg nemcsak valami naiv bénázás a kormány részéről, hanem tudatos.

    Mi van, ha itt direkt végzik ki a KKV szektort, teljes tudatossággal, hogy kipucolják a helyet valaki másnak? Az Amazon és a társai nem kérdeznek, kettőt pislogsz, és kitöltik az űrt.

    Ettől a „nemzeti tőkésosztálytól” is tartok, hogy nem feltétlen az, aminek látszik. Pofára választott, közpénzből kitömött strómanok ugyan mitől is tudnának hirtelen milliárdos cégeket jól irányítani? Viszont ha jön a gebasz, a szépen összerakott cégrendszereket tollvonással lehet eladni annak, aki eleget fizet érte. Vagy akinek eleve szánták. Magyarország egyetlen délelőtt alatt válhat bárki magántulajdonává, gyarmatává.

  79. 79: Bendegúz:
    Még az is lehet, hogy kivájná … de nem tudja.
    Elszámoltatás ?? Hagyjuk már! Annyira mindegyik dörzsölt/dörzsölt volt, hogy jogilag nem lehet utolérni őket (ha pedig mégis akkor rá lesz verve a portásra). Akkor mi alapján ígér valaki elszámoltatást ? Aki az elszámoltatást a zászlajára tűzi az vagy fogalmatlan vagy hazudik. Nem tudom melyik a rosszabb .

    „Egy kormányváltás jelen ellenzékkel, visszalépés a 2005-2010-es évekbe, szorozva 10-el”
    Én ezt nem jelenteném így ki. Ez a ló túl oldala. Az jobban aggaszt, hogy akár totális káosz is kialakulhat, ami most nagyon nem hiányzik.

    Valahol Tomcat fogalmazta meg, hogy sajnos választhatunk a Fidesz/Lölő féle „helyi” oliogarchák és Soros gyuri bácsi féle globalista érdekcsoportok között. Hát két jó alternatíva szó se róla 🙁
    Egyébként Schiffer András is ilyesmiről beszélt néhány riportban. Szóval lehet a dologban valami.

    80:László:
    Nagyon igaz.

  80. 81:Ábel:
    Már most a Nyugat gyarmata vagyunk …

  81. Lehet-e változtatni a politikai rendszeren?

    /https://tizedesrendszer.hu/help-tribelinks_story.php

  82. 83 De vannak fokozatok. 2017-re találtam adatot, akkor három magyar munkavállalóból kettő KKV-ban dolgozott. Azért valamilyen szinten a magunk urai vagyunk.

  83. 84 Csodák nincsenek. Nem véletlen, hogy a jelenlegi pártok közül MINDEGYIK a pénztőke érdekeit képviseli az emberekkel szemben – a valóságos tevékenységüket tekintve persze, nem a propagandát.

    Lehet próbálkozni ügyes-okos rendszerekkel, ezekkel két lehetőség van:
    1. Nem hagyják, hogy felszínre kerüljön
    2. Meghekkelik, hogy az új rendszer is az ő érdekeiket szolgálja.

    Csak nézzük meg, mi lett a Marxizmussal száz év után: teljesen behódolt a tőkének, szarik a munkásosztályra, és áttért a BLM és LGBT seggnyalásra.

  84. 88 Ez ésszerű döntés. Szép dolog az alapkutatás, de amikor ilyen drága az energia, lehet rajta spórolni.

    Ez a mondat viszont megütötte a szememet a cikkben: „Ez a világ legnagyobb nyilvánosan ismert részecskegyorsítója” – mért, van néhány nagyobb titkos? Ez az újságíró tud valamit, vagy csak slamposan fogalmaz?

  85. 53. Károly:

    Egyetértek.

    Az EU-ban a rozsdamentes acélt előállító kohók ideiglenesen beszüntetik a termelést az energiaköltségek és az ötvözőanyagok bizonytalan szállítási ideje miatt. Összesen csak 5-6 ilyen acélgyár van Európában…

    ….a módern európai lakosság, hány hónap múlva fogja fel így majd agyilag, a bezárt ammónia/műtrágya gyárak mellett, hogy az egyéni privát életvitelén-és tervein kénytelen változtatni?

    Az európai emberek csövek – és vezetékek nélkül nem tudnak élni, bár újabban sokat ábrándoznak a napelemekről és a villanyautókról. (Még a szar elvezetéséhez is folyton villanyra van szükségük.)

    Más:
    Bizonyos kerékpáralkatrészekből, nemcsak alumínium, hanem műanyag-és gumiárukból is készlethiány lesz ill. a nagykereskedőknek fogalma sincs, hogy mikor tudnak árut szerezni!

  86. Nem gondoltam volna, hogy a németek megelőzik a franciákat.
    Ahelyett, hogy felismernék mibe kényszerítik őket, még maguk siettetik a kivégzésüket.

    „77 év nyugalom után aztán, a tapintat és az óvatosság medréből megint egy eszme, az „új igaz hit” mámora emelte őket a fanatizmusba. A hité, hogy nem kell tovább tétovázni, végre tudják, melyik a jó ügy: a zöld, és le minden környezetszennyezéssel és fosszilis energiahordozóval, a nemi megkülönböztetéssel, a bőrszín és a másság alárendelésével!…
    Az új recept új szelekciót igényel. A miniszterek – az EU 19-ben megválasztott kép- és tisztségviselőihez hasonlóan – már nem hozzáértésük alapján kerültek a kormányba, hanem az új ideológiák harcos képviseletében felmutatott eredményeik jutalmaként. Mert ez az, ami mindig bejön a németeknek, egy jó kis ideológia, amiért lelkesedni lehet. Előre szegezett állal, messze néző tekintettel, elszántan beleállva szélbe… honnan is ismerős ez?….
    Ez az alapállás nem a fellendülés felé viszi az Uniót, hanem Ad abolendam, az elszegényedés felé. A sokkal drágább nyersanyagokból sokkal drágább energiával előállított, immár nem sokkal jobb autók nem fogják ugyanabban a gazdagságban eltartani ezt a 250, vagy (velünk együtt) 450 millió Európait. Főképp, hogy máshol nem nőnek égig az árak. Nem cél már, hogy a világot felemeljék a nyugathoz. Az új cél: Európát lenyomni a többihez.”

    https://korkep.sk/cikkek/velemeny/2022/09/18/micsko-adras-nemetorszag-vegnapjai/

  87. 92, D7:

    A cél az EU-ban:

    Ipartalanítás (dezindusztrializáció).
    Agrárövezet.
    Napelem minden eu-s középületen (0,5-1 billió euró összköltséggel számolva)
    Teljes elszegényítés.
    A nehézipar kivonulása a földrészről.
    Élelmiszer, gyógyszersegélyt fog kapni az EU, pont úgy mint most pl. a Száhel-övezet.
    Kisebb háborúk.

    Lehet ellene ágálni, meg tüntetni, ez így lesz.

  88. 93 Mondjuk a környezetszennyezést nehéz lenne máshogy drasztikusan csökkenteni.
    Volt pár kellemes évtizedünk, de ha valami életet akarunk hagyni a gyerekeinknek is, akkor muszáj meghúzni a nadrágszíjat. Inkább az a baj, hogy a világ többi része nem teszi ezt.

  89. 94 Ábel
    Lehet, hogy mi vagyunk a kísérleti nyúl (vagy a gyutacs), aztán jöhet a világ többi része is…

  90. 93. János
    Ez így van.
    Évtizedek óta eldöntött kérdés!
    Amit kihagytál, az a 100-200 millió bevándorló letelepítése az elkövetkező években.

    Európának harangoztak, ha a nép nem tér észhez (vannak jelek már, még ha kevés is – pl. Olasz választás). De akkor is drasztikus árat kell fizetnünk azért, hogy visszatérjünk a korábbi normalitásba, azaz magunk urai legyünk és ne angolszász gyarmat!
    Legfőképpen azért, mert az USA nem fogja ingyen adni a megszerzett európai pozícióit!

  91. 96, Bendegúz:

    A migráns témát, szándékosan nem akartam írni.

    Emberséges és hatékony migránspolitikát, józanul ki tud most mondani?

    Az aszályról sem akartam vészmadárkodni.

  92. 97. János
    A migránsokat sajnos nem lehet kivenni a képletből, mert ők azok akik megbontják a társadalom szövetét a maguk sajátos és idegen kultúrájukkal és vallásukkal.
    Ők fogják feltenni az „i”-re a pontot. Niugat EU-ban, mindenképpen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük