(3953) Nukleáris megsemmisítés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Orosz-ukrán háború: A nukleáris megsemmisítés nyugati veszélye

Az Egyesült Államok és az imperialista Nyugat, nem pedig Irán vagy Oroszország az, amely a lehető legnagyobb veszélyt jelenti az emberiségnek a túlélésre.

Írta: Joseph Massad

89. útban a 90. felé

A múlt héten a brit Tory vezetés éllovasa, Liz Truss azt mondta, hajlandó lenne nukleáris háborút kirobbantani, amikor miniszterelnök lesz.

Nincs egyedül a nyugati imperialista államok politikai vezetői közül, akik az elmúlt néhány hónapban nukleáris megsemmisítéssel fenyegetőztek, ha hegemóniájukat és birodalmi profitjukat a földgolyó kizsákmányolásával és ellenőrzésével szembeni ellenállás fenyegeti.

Még februárban történt, hogy a Nyugat nukleáris háborúval fenyegette Oroszországot, Vlagyimir Putyin elnök nyilatkozatára válaszul.

Az 1991 óta tartó, de 2014 óta jelentősen megnövekedett nyugati fenyegetésre válaszul Putyin kijelentette: „Aki megpróbál minket korlátozni, sőt fenyegetni országunkat, népünket, tudnia kell, hogy Oroszország azonnal válaszol, ami olyan következményekhez vezet, amelyekkel még soha nem találkoztak a történelem folyamán.”

Putyin kijelentéseit megtoldotta ezzel: „a Szovjetunió felbomlása és képességei jelentős részének elvesztése után a mai Oroszország továbbra is az egyik legerősebb nukleáris állam”.

A francia külügyminiszter ezt követően megfenyegette Putyint, aki védelmi intézkedésként beszélt Oroszország nukleáris képességeiről, és kijelentette, hogy a NATO is „nukleáris szövetség maradt.”.

„Elképzelhető” nukleáris háború

Márciusra a The New York Times csatlakozott, és közzétett egy cikket arról a lehetőségről, hogy az oroszok nukleáris fegyvereket vethetnek be, ha Nyugat fenyegeti őket. A cikk szerint a legnehezebb kérdés, hogy vannak-e megbízható módszerek a konfliktus eszkalálódásának megelőzésére.”

Meg kell jegyezni, hogy a „korlátozott” atomháború ötlete nem új keletű. Ez egy régóta fennálló amerikai fantázia – amelyet különösen Ronald Reagan ápolt.

Áprilisban, a The New York Times cikkének megjelenése után Szergej Lavrov orosz külügyminiszter aggodalmának adott hangot az atomháború következményei miatt, hangsúlyozva, hogy bár Oroszország nem akar atomháborút, „a veszély komoly”. Joe Biden amerikai elnök válaszában Lavrovnak azzal vádolta, hogy az oroszok nukleáris háborúval fenyegetőznek, ahelyett, hogy aggodalmának adott volna hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok és a NATO elindíthat egy atomháborút.

Izraeli fenyegetések

Áprilisban a CNN arról számolt be, hogy az Egyesült Államok nem látott „semmiféle jelet arra, hogy Oroszország bármilyen lépést tett volna nukleáris fegyverek előkészítésére az [ukrajnai] háború alatti használatra”. Júniusra azonban az NBC News csatlakozott az amerikai nukleáris fegyverek Oroszország elleni lehetséges bevetését fontolgató mainstream csatornák kórusához.

A hónap elején Putyin nyilatkozatot adott ki egy ENSZ-konferencián, amelyet a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés felülvizsgálatára hívott össze, és megerősítette, hogy „egy nukleáris háborúnak nem lehetnek nyertesei, és soha nem szabad elrendelni, és mi kiállunk az egyenlő és oszthatatlan biztonság mellett a világközösség minden tagja számára”.

Mégis ugyanazon a napon Izrael új miniszterelnöke, Yair Lapid, azzal fenyegetőzött, hogy Izrael a nukleáris fegyvereit veti be Irán ellen.

A konzervatív Jerusalem Post azt feltételezte, hogy Lapid nem túl burkolt fenyegetése Irán atomfegyverének megsemmisítésére hasonlít a mondandójához: „Mit gondoltok ti ajatollahok, mit fogtok elérni azzal, ha megpróbáltok megsemmisíteni egy vagy két fegyvert, ami arra késztethet bennünket, hogy országotok nagy részét elégessük?”

Nem ez az első alkalom, hogy Izrael nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzik szomszédai ellen. Valójában korábban kétszer is készült atomfegyverek bevetésére, 1967-ben és 1973-ban, amikor előkészítette akkori 13 atombombáját, Kairóra és Damaszkuszra.

Valós, vagy képzelt

Természetesen, az egyetlen ország a földön, aki szándékosan alkalmazott nukleáris bombákat civilek ellen. Ez nem más, mint az Egyesült Államok, amely 77 évvel ezelőtt, ebben a hónapban, ledobta azokat Hirosimára és Nagaszakira, egy népirtó cselekmény keretében, amit az Egyesült Államok továbbra is védelmez. Szerintük, a bombák ledobása megakadályozta, hogy több áldozat legyen, ha az atomfegyvereket nem dobják le, és a háború folytatódik.

Lényegében, az Egyesült Államok azzal érvel, hogy a civilek bombázása magas erkölcsi cselekedet volt, mert jóval több civilt megmentett a haláltól. Elképesztő és borzasztó ugyanaz a logika, amelyet az Egyesült Államok ma alkalmaz a nukleáris fegyverek jövőbeni használatának igazolására.

Míg Hirosima és Nagaszaki a világ nagy részét ráébresztette a nukleáris fegyverek rémületére, addig ez, csak felkeltette az amerikaiak étvágyát a fegyverek további használatára.

A közelmúltban napvilágot látott dokumentumok azt mutatják, hogy az Egyesült Államok komolyan fontolgatta és tervet készített nukleáris fegyverek bevetésére Kína ellen 1958-ban, az úgynevezett Tajvani-szoros válsága idején.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyvert használt, és a Nyugat, ha profitja és „biztonsági” érdekei veszélybe kerülnek, az egész emberiséget folyamatosan fenyegeti. Közben évek óta azt állítja, hogy Irán, amely nem rendelkezik atomfegyverrel, fenyegeti az emberiséget.

Amikor, néhány héttel ezelőtt Izrael, amelynek valószínűleg több mint 200 nukleáris robbanófeje van (és amely még mindig nem hajlandó aláírni az atomsorompó-szerződést), Irán atomfegyverének bombázásával fenyegetőzött. A nyugati sajtó túlságosan elfoglalt, és továbbra is azzal próbálkozik, hogy megszüntesse azt a fantasztikus nukleáris fenyegetést, amit Irán jelent Izrael számára. Ez az oka, ami az Egyesült Államok és Irán közötti nukleáris szerződés folyamatban lévő újratárgyalását a végtelenségig elhúzza.

Az Egyesült Államok és az imperialista Nyugat, nem pedig Irán vagy Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt az emberiségre. Ami viszont igazán ironikus, az, hogy a nyugati vezetők és a nyugati sajtó könnyen el tudják képzelni a világvégét, de a Nyugat birodalmi hegemóniájának végét nem.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

26 gondolat erről: „(3953) Nukleáris megsemmisítés

 1. Valahol nevetséges ez, amikor az oroszok korábban heti rendszerességgel atomot dobtak volna a fél világra, vagy épp szökőárral akarták volna elpusztítani Nagy Britanniát.
  Másrészt a brit picsa nem mondott olyat, hogy hajlandó lenne a nukleáris háborút ‘kirobbantani’, mivel az a riportban nem derül ki, hogy mely szakaszban csapna a gombok közé.
  „Your orders to our Trident boat captain on whether you, prime minister Liz Truss, is giving the order to unleash nuclear weapons.

  „It would mean global annihilation. I won’t ask you if you would press the button, you’ll say yes, but faced with that task I would feel physically sick.”

  „How does that thought make you feel?”

  Truss replied without emotion: „I think it’s an important duty of the prime minister and I’m ready to do that.”

  Nem kérdezem, hogy megnyomná-e a gombot, mert a válasz úgyis igen lenne, de hogyan érezné magát, hogy elpusztítja a világot? (Röviden, lényegében…) Válasz: fontos kötelesség, megtenné.

 2. Nincs olyan, hogy imperialista nyugat, demokratikus nyugat van, meg vele szemben a mindenféle elnyomó rezsimek.

 3. 1:
  Talán így jobb: „Truss érzelmek nélkül válaszolt: Úgy gondolom, hogy ez (gomb megnyomás) a miniszterelnök fontos kötelessége, és én kész vagyok megtenni.”

 4. 2. vakmacska
  Csak imperializmus van, csak érdekek vannak, különféle színes papírba csomagolva.
  Mindenhol.

 5. Ha bármelyik hatalmi centrum létében veszélyeztetve érzi magát, akkor atomtámadást fog indítani.

 6. A konkrét tettlegesség, általában nagyobb provokáció, mint a fenyegetőzés.
  Putyin illetve Oroszország fegyveres támadása, nagyobb kockázat az atomháború kirobbanását illetően, mint holmi nagyközönségnek szánt meggondolatlan politikai nyilatkozatok.
  Véleményem szerint azt a gombot, egy normális ember soha nem nyomná meg.
  Ahhoz, pszichopatának kell lenni.
  Persze van belőlük bőven.

 7. Robbanótöltettel felszerelt ukrán drónt szedtek le az oroszok 1 kilométerre a zaporozsjei atomerőműtől, miközben a helyszínen voltak a NAÜ ellenőrei is – akiket előtte órákig feltartóztatott az ukrán hadsereg…
  #https://liner.hu/ukran-dron-tamadas-zaporozsjei-atomeromu/

  „Oroszország 56 darab vízumot kért az ENSZ-közgyűlés szeptemberben 20-án kezdődő éves általános közgyűlésére igyekvő Szergej Lavrov külügyminiszter és küldöttsége részére, de még egyet sem kapott meg.”
  #https://www.atv.hu/kulfold/20220903/amerika-ensz-kozgyules-orosz

  A lényeg, hogy mindenki észnél van, szerencsére nem lövöldöznek atomerőművekre és az ENSZ zavartalan működése is biztosítva van, tehát nagy baj nem lehet…

  6. Tagalog

  Egy háborúban ki marad normális?
  Azok, akik addig normálisnak voltak nevezhetőek, többnyire nem maradnak azok.
  Sikeres cégmenedzsmenteket vizsgáltak világszerte és kiderült, hogy döntő részben a vezetés főleg pszichopátiás (kisebb arányban szociopátiás) tüneteket produkál. Máshogy nem is lenne alkalmas a cég érdekeit képviselni és irányítani.

  A politikai elitet ma hogyan látod?
  Minden rendben velük?

  Normális ember nem nyomná meg a gombot…, ez a mi szintünkön talán még igaz is lehet.
  Akik viszont ott ücsörögnek az indító pultoknál, azok úgy vannak képezve, ha jön a parancs, indítani fognak.
  … és kik a hadseregek főparancsnokai?

  Egyetlen – pszichopata parancsra – végzett indítás a túloldalon minden normálisból azonnal bosszúszomjas vadállatot csinál és szintén indít.

  Sajnos a katonai tervezés, a geopolitikai – stratégiai analízis és végül a teljes döntéshozatali és végrehajtási mechanizmus működése önmagában pszichopata folyamat. Aki nem ilyen, az a közelébe sem kerül ilyen beosztásoknak, mert eleve alkalmatlan lesz a hideg, szinte gépies elemzésre és döntésre.
  Plusz az MI támogatás is ott van a háttérben.

  Nem vagyok nyugodt ebben a kérdésben, addig megy itt az emberkedés minden oldalról, amíg fel nem robbannak az első bombák.
  Az majd valószínűleg kissé lehiggasztja a kedélyeket, … vagy pont fordítva. 🙁

 8. Az elmúlt napokban:
  USA vs Kína
  USA vs Oroszország
  USA vs Irán
  USA vs Észak-Korea
  … sok lesz a jóból fiúk, ez így nem fog menni.

 9. 13 – MangaM:
  Lépésről lépésre haladnak a termonukleáris világégés felé. Ahogy meg van írva a mennyei forgatókönyvben. 🙁

 10. 14. Tibor bá’

  Lesz atomcsapás, ebben szinte 100% biztos vagyok.
  Hogy ez megmarad korlátozott/regionális szinten vagy kiterjed globális léptékben majd meglátjuk, de 65-80% közé teszem én is (és még jó pár szakértő) azt, hogy globális atomháború lesz.

 11. 14. Tibor bà`

  Nem baj Tibor bà`, ùgy néz ki II.Erzsébetet túléljük 😉
  Gorbacsov is tisztességesen meg tudott még halni.
  A többi pedig úgyis szimpla pszichopata.

 12. 15 – MangaM:
  Arra vagyok nagyon kíváncsi, hogy ki fog lőni elsőre. És persze arra is, hogy hová. És hadd húzzam ki magam. Nagyon régen mondtam, hogy ez lesz a vége. Azon csodálkozom, hogy 1945 augusztus óta ilyen sokáig kihúzta az emberiség atom nélkül.

 13. 16 – Tia:
  Szerencsésnek mondhatom magam, hogy pont jókor születtem, és volt annyi eszem, hogy egészségesen éljek. Így végig „élvezhettem” az emberiség öngyilkosságát.

 14. Egy közönséges nap 2023-ból:

  http://www.youtube.com/shorts/d0hNnj7uaB0

  … ami nem lesz könnyű, de nem ezt fogjuk megtapasztalni.

  Megéri befőzni, fát venni, napkollektort felszerelni, Sildi és Bendegúz is jól tették, hogy autoklávot vettek, János összehozott egy jó kis pincét. És így tovább.

  „A tűzijáték a körülményekre való tekintettel elmarad.” E száraz kis közlemény lesz a nyerő, kár beleélni magad az ellenkezőbe, kedves olvasó! Készülj a bajra, de szavazz az életre!

 15. 14 – 17.

  Tibor bá,

  A „mennyei fogatókönyvben” egészen más van megírva.

  Ha jól emlékszem 2-3 hónapja azt írtad, hogy ez év végéig 99.9%-ra teszed az atomháború bekövetkeztét. Én meg 0%-ra.

  Ez azért elég jelentős különbség. 🙂

 16. 16. Tia,

  Most olvasom, hogy meghalt az angol királynő.

  Hamar igazad lett.

  Mostantól Károly a király.

 17. 22. Gyarmathy

  Igen, élôben néztem a közvetítést. Ismerem a doki szövegeket, ezért tudtam hogy most fog bekövetkezni, ùgyhogy másfél órája leültem nézni a történéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük