(3948) Nukleáris éjfél

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

A nukleáris éjfél gyermekei

 

Írta: JEFFREY ST. CLAIR

89. Útban a 90. felé

Mivel, a világ egyik legnagyobb és legzaklatottabb atomenergia-létesítménye, radioaktív fegyverré vált, egy egyre vadabb háborúban, az atomóra körülbelül olyan közel van az éjfél elütéséhez, amennyire csak lehet. Mégis, úgy tűnik, hogy a világ nagy része mélyen alszik (esetleg alva jár), és nem is sejti az ukrajnai veszély közvetlen közelségét, vagy nem zavarja.

Közel nyolc évtizeden át fennálló nukleáris fenyegetés:  Trinity, Hirosima és Nagaszaki, Novaja Zemlja, Marshall-szigetek, Church Rock, Three Mile Island, Rocky Flats, Csernobil és Fukushima után, hogyan kezelhetnek ennyire felületesen egy démoni technológiát, ami után, csak a halál, a pusztulás, a környezet tönkretétele, a rák, a meddőség és a genetikai mutáció maradt örökségül? Eljutottunk arra a pontra, ahol még Oliver Stone is az atomenergia erényeit szorgalmazza, annak ellenére, hogy elválaszthatatlan kapcsolatai vannak azzal a hadiipari komplexummal, amelyet karrierje nagy részében megtámadtak.

Ez a lehangoló állapot nagyrészt a globális környezetvédelmi mozgalom egyre nagyobb csökkenésének a következménye, amelynek nagy része kétségbeesetten magáévá tette az atomenergiát a CO2 elleni küzdelemben, bár kétséges, hogy hatékony-e.

A nukleáris ipar és néhány nagy horderejű környezetvédő között létrejövő megállapodás minden bizonnyal korunk egyik legszürreálisabb  szövetsége. A szabadúszó atom barátok, mint például James Hansen, olyan szénlábnyomot hagytak maguk után, amely megalázná Godzillát azzal, hogy az atomenergiát mint egyfajta technológiai deus ex machina-t népszerűsítik az éghajlatváltozás apokaliptikus fenyegetése ellen. Hansen odáig ment, hogy azt állítja, „az atomenergia elleni küzdelem veszélyezteti az emberiség jövőjét”. Szégyenletes módon sok zöld, ma már az atomenergiát népszerűsíti, mint egyfajta ökológiai kisebb rosszat.

Természetesen, nincs újdonság a világvége hirdetés ilyen jellegű racionalizálásában. Az atomenergia fennmaradása mindig is a hitetlenség készséges felfüggesztésén múlott. A rémisztő Hirosima utáni korban a legtöbb ember intuitív módon észlelte az atomfegyverek és az atomenergia közötti szimbiotikus kapcsolatot, és ezeket a félelmeket el kellett oszlatni. Ennek eredményeként a nukleáris ipari komplexum kitalálta a békés atom meséjét, amelyet korunk egyik legelvetemültebb embere, Edward „H-Bomb” Teller buzgón hirdetett.

Miután, Robert Oppenheimert béketeremtőnek és biztonsági kockázatnak minősítette, Teller üzletet létesített a Lawrence Livermore Labs odújában, és gyorsan elkezdte az atomenergia és a bombák ipari motorként való felhasználását tervezni a második világháború utáni gazdaság meghajtására. Az egyik első őrült terv, amely Teller tervezőtáblájáról került ki, a Harcos hadművelet volt, amely egy mélytengeri kikötő feltárására irányult Cape Thorntonnál, az alaszkai Point Hope inuit falu közelében, hidrogénbombák ellenőrzött detonációjával.

1958-ban Teller, a Dr. Strangelove karakterének valós modellje, kidolgozott egy tervet az atomtörmelékre. A Richfield Olajtársasággal együttműködve Teller 100 atombomba felrobbantását tervezte Alberta északi részén, hogy olajat vonjanak ki az athabascai kátrányhomokból. A Project Oilsands névre keresztelt tervet, csak akkor semmisítették meg, amikor a titkosszolgálatok értesültek arról, hogy szovjet kémek szivárogtak be a kanadai olajiparba.

A kanadaiak idegessége miatt csalódott Teller hamarosan az amerikai nyugat felé fordította figyelmét. Először megpróbálta eladni a vízre éhes kaliforniaiaknak azt a tervvel, hogy több mint 20 atombombát robbantanak fel, amivel a Sacramento-völgy nyugati részében árkot vájjanak, hogy több vizet vezessenek San Franciscóba, ami Jerry Brown perifériás csatornájának eredeti terve. Ezt követte egy összeesküvés, amelyben 22 békés atomfegyvert robbantanak fel, hogy lyukat fújjanak a dél-kaliforniai Bristol-hegységben az államok közötti M40 megépítéséhez. Szerencsére egyik terv sem valósult meg.

Ezt követve Teller ismét az olajiparhoz fordult azzal a tervvel, hogy a Colorado-fennsík alatt eltemetett földgázt 30 kilotonnás atombombákkal 6000 lábbal a föld felszíne alatt felszabadítsák. Teller állította, hogy ezek a köpenyt repesztő robbanások, amelyeket Project Gasbuggy néven forgalmaznak, „serkentik” a földgáz áramlását. A gázt valóban gerjesztették, de az is kiderült, hogy erősen radioaktív. Ennél is fontosabb, hogy 1957-ben az Amerikai Kémiai Társaság előtt mondott beszédében Teller, aki később segítette az izraelieket nukleáris fegyverprogramjuk kidolgozásában, az első tudós lett, aki azt állította, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetése elkerülhetetlenül éghajlatot módosító üvegházhatást eredményez. Teller megoldása? Cserélje ki a szén- és gáztüzelésű erőművek által termelt energiát, atomerőművek globális hálózatával.

Edward Teller régi elképzeléseit most leporolták és újra piacra dobták a Nukleáris Zöldek, köztük James Lovelock, a Gaia-hipotézis ötletgazdája.

Jelenleg, körülbelül 460 atomreaktor működik a világban, amelyek közül néhány szavatossága már lejárt, és a globális energiaigény 10 százalékát fedezi. Teller zöld tanítványai azt szeretnék elérni, hogy az atomenergia teljes részesedése 50 százalékra duzzadjon, ami nagyjából 2100 új atomreaktor építését jelentené. Mennyi az esélye annak, hogy sose lesz atom katasztrófa? Nullánál egészen biztos több.

Ez is egy nézet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10 gondolat erről: „(3948) Nukleáris éjfél

 1. Nagyrészt az 40-50-es évek USA-ból hozott példákat a poster, akkoriban voltak őrült elképzelések, mivel még nem voltak tisztában a radioaktivitás hosszú távú hatásaival (vagy tettek rá) de hálistennek nem valósult meg mind. Viszont ami hiányzik a cikkből és egy jól dokumentált eset, pont a Szovjetek csináltak hasonlót, egy tavat hoztak létre atombombával ami még ma is radioaktív: https://m.youtube.com/watch?v=ANdYez9Vb_s vagy ott van Cheljabinsk, Majak ahol a radioaktív vizet simán beleengeték a folyókba, szartak az emberekre, stb..
  Nyilvánvalóan azóta nem állt meg a fejlődés, ma már sokkal szgorúbbak a követelmények minden államban.
  Ami hiányzik, az az emlegetrett karbon-lábnyoma egy atomerőműnek vs. szén/olaj/gáz erőműnek 50 éves működési időszakban, glha tud ilyet valaki ne tartsa magában.

 2. Tehát akkor:
  „Nuclear power, which currently means energy derived from fission (splitting the uranium atom), has a minimal carbon footprint of around 15–50 gCO2/KWh. By comparison, the average footprint of gas power generators is around 450 gCO2/KWh and that of coal power generators around 1,050 gCO2/KWh. ”
  Forrás: https://www.lse.ac.uk/granthaminstitute/explainers/role-nuclear-power-energy-mix-reducing-greenhouse-gas-emissions/
  Remélem érthető, nem összemérhető.
  Szerintem az atom zöld, ha megfelelelő, modern biztonsági követelményekkel használjuk.

 3. 1 – Minato:
  Nem osztom a szerző véleményét, de ez is egy érdekes nézet, nem kell átlépni rajta.

 4. „A Rosatom újonnan felavatott (2021. júniusi hír) nukleáris energiakomplexuma egy BREST-OD-300 gyors neutronreaktorral áttöréssé válhat, amely viszonylag olcsó, biztonságos, szén-dioxid-mentes és szinte kimeríthetetlen nukleáris energiát biztosít…”

  „Ma az orosz BREST reaktor első betonjának öntését ünnepeljük! Ez része a „Proryv” („Áttörés”) projektnek, amely a nukleáris üzemanyagciklus lezárására irányul, és amely segíteni fog a végső hulladékterhek csökkentésében. Mérföldkő a nukleáris ipar számára!”

  Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója

  „A Rosatom „Proryv” projektjének célja egy új nukleáris technológiai platform kifejlesztése, amely egy zárt nukleáris üzemanyagcikluson (CNFC) alapul, fejlett gyors neutron atomreaktorokkal.”

  https://www.sott.net/article/454148-BREST-Fast-Neutron-Reactor-Russia-offers-a-new-nuclear-paradigm-for-sustainable-development?ysclid=l7eh6wspwb112837637

 5. Szerintem is a világ élvonalában van az Orosz atomenergetika, nem is vezettek be rá szankciókat sehol (sok erőmű működése ellehetlenült volna). Tetszik a fenti breading reactor, voltak már hasonló elképzelések, tesztek a 60-as évek óta több országban is, de sok a technológiau kihívás, (folyékony ólom hűtés miatt) meglátjuk mire jutnak az Oroszok. Én híve vagyok az atomenergiának, főleg a IV generációs reactoroknak, remélem összejön. Itt vannak még érdekes részletek ha érdekel valakit: https://en.m.wikipedia.org/wiki/BREST_(reactor)

 6. A https://www.worldnuclearreport.org/ -on minden évben jelenik meg átfogó elemzés, és már 2-4 éve (nem emlékszem pontosan, hogy mikor) leírták, hogy ha emelni akarjuk az atom arányát az energiamixben, akkor adunk a szarnak egy pofont, mert akkora CO2 lábnyoma van az építésnek, hogy minden csökkentési terv dugába dől azonnal.
  Konkrétan leírták, hogy ezzel már elkéstek. Ha idevesszük a lebontás, és tárolás CO2 lábnyomát, akkor még nagyon hosszú távon is kérdőjeles az egész…

  Az új generációs erőművek hiába lennének jobbak, nem lehet hirtelen lecserélni a jelenlegieket.

 7. 6: Satyi, ez azért sántít egy kicsit. Minden erőmű építésének, lebontásának van CO2 lábnyoma, mindegyik beton, vas, stb. Az atom elindulás után alsó hangon 2 magnitudóval kevesebbet „termel” A tárolás vizes medencékben történik meg föld alatti tárolókban.
  Szeretnék láni egy olya elemzést ami egy erőmű kb. 50 éves működési időtartamára vetíti le ezt a lábnyomot, így lenne reális.
  Arról pedig ne feledkezzünk meg, hogy a fosszilis energiahordozók kimerülőben, a breeding reactor-os IV. generációs erőművekbe üzemanyag pedig kb végtelen ideig van, a működési elvük miatt.

 8. „Eljutottunk arra a pontra, ahol még Oliver Stone is az atomenergia erényeit szorgalmazza, annak ellenére, hogy elválaszthatatlan kapcsolatai vannak azzal a hadiipari komplexummal, amelyet karrierje nagy részében megtámadtak.”

  Ez a filmes Oliver Stone?

  „Teller, a Dr. Strangelove karakterének valós modellje”

  Én azt hittem, h az amcsi zsoldba került náci tudósok karikatúrája. Csak meg kell nézni, mit csinál a film végén.
  https://youtu.be/iSZJbJ4Mfis

  Meredeken hangzik, h a náci tudós valós modellje épp a nácik elől menekülő zsidó-magyar Telleről lett mintázva. És ezt a zsidó származású Kubricktól (a film kedvéért lett kitalálva a karakter). Azt tudom, h egyesek ezt gondolják, de mi lehet a valós alapja?

 9. Teller Edénk egy pszichopata barom volt… még a saját – fegyverfejlesztési – kollégáit is sokkolta, hogy a „15 megatonna játékszer csak” és mániája volt a Gnomon (1 gigatonna) és a Sundial (10 gigatonna) töltet kifejlesztése 1954-1956 között, előbbit majdnem tesztelték is az amerikai vadbarmok. Még szerencse, hogy 200 tonna körül lett volna a Gnomon és 2000 tonna a Sundial, vagyis nem sok hasznát vették volna, bár előbbi… volt éppen tervben orosz teherhordozó rakéta, amely elbírta volna…

  Csak úgy off, de Tellerünkhöz kapcsolódva.

  ON a kínai 40 lábas konténerbe helyezett ólomhűtéses reaktor körül nagy a csend. 150.000 háztartást tud ellátni – paramétereit már elfelejtettem – és leállás után nincs tennivaló vele. (A hajóra telepített orosz erőműt végül nem vette meg Uruguay, most a Léna folyó torkolatánál lévő városkában van, ha minden igaz.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük