(3936) Vallás

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

forrás:AlterNet

A tudósok összefüggést találnak a vallási fundamentalizmus és az agykárosodás között.

89. útban a 90. felé

A Neuropsychologia folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a vallási fundamentalizmus részben a prefrontális cortexnek. (kéregnek) nevezett agyi régió funkcionális károsodásának az eredménye, ami arra utal, hogy a prefrontális cortex bizonyos területeinek károsodása közvetve elősegíti a vallási fundamentalizmust azáltal, hogy csökkenti a kognitív rugalmasságot és nyitottságot. Ez a pszichológiai megfogalmazás olyan személyiségvonást ír le, amely a kíváncsiság, a kreativitás és a nyitottság dimenzióját foglalja magában.

A vallási hiedelmek társadalmilag átvitt mentális reprezentációknak tekinthetők, amelyek természetfeletti eseményekből, és valóságosnak feltételezett entitásokból állnak. A vallási hiedelmek különböznek az empirikus tényektől, amelyek a világ megtapasztalásán alapulnak, és frissülnek, amikor új bizonyítékok gyűlnek össze, vagy amikor új, jobb előrejelző erővel rendelkező elméletek jelennek meg.

Másrészt a vallási meggyőződések – válaszul – általában nem frissítik az új bizonyítékokra vagy tudományos magyarázatokra, és ezért erősen összefüggenek a konzervativizmussal. A meggyőződések rögzítettek és merevek, ami elősegíti a kiszámíthatóságot és a társadalmi szabályokkal való koherenciát a csoporton belüli egyének között.

A vallási fundamentalizmus olyan ideológiára utal, amely a hagyományos vallási szövegeket és rituálékat hangsúlyozza, és elriasztja a vallásról és a társadalmi kérdésekről való progresszív gondolkodást. A fundamentalista csoportok általában mindent elleneznek, ami megkérdőjelezi hiedelmeiket vagy életmódjukat. Emiatt gyakran agresszívak mindenkivel szemben, aki nem osztja sajátos természetfeletti hiedelmeiket, valamint a tudománnyal szemben, mivel ezeket a dolgokat egész világnézetükre nézve egzisztenciális fenyegetésnek tekintik.

A vallási fundamentalizmusban szerepet játszó kognitív és idegrendszerek vizsgálatára Jordan Grafman vezetésével, a Northwestern University kutatóinak egy csoportja végzett egy tanulmányt, amelyben a vietnámi háború veteránjaitól származó, korábban összegyűjtött adatokat használtak fel. A veteránokat kifejezetten azért választották ki, mert sokuk az agyterületeiken sérültek, amelyekről feltételezhető, hogy kritikus szerepet játszanak a vallási fundamentalizmussal kapcsolatban.

A CT-vizsgálatokat 119 agysérülést szenvedett veterán és 30 károsodás nélküli, egészséges veterán összehasonlításával elemezték, és egy felmérést végeztek, amely a vallási fundamentalizmust értékelte.

Míg a résztvevők többsége keresztény volt, 32,5%-uk nem adott meg konkrét vallást. Korábbi kutatások alapján a kísérletezők azt jósolták, hogy a prefrontális kéreg szerepet fog játszani a vallási fundamentalizmusban, mivel ez a régió köztudottan összefüggésbe hozható az úgynevezett „kognitív rugalmassággal”.

Ez a kifejezés az agy azon képességére utal, hogy könnyen átválthat az egyik koncepcióról a másikra, és egyszerre több dologról is gondolkodhat. A kognitív rugalmasság lehetővé teszi, hogy az alanyok új bizonyítékok fényében frissítsék hiedelmeiket, és ez a tulajdonság valószínűleg az ilyen képességek nyilvánvaló túlélési előnye miatt alakult ki.

Kulcsfontosságú mentális jellemzője az új környezethez való alkalmazkodásnak, mert lehetővé teszi az egyének számára, hogy pontosabb előrejelzéseket készítsenek a világról új és változó körülmények között. Az agyi képalkotó kutatások kimutatták, hogy a kognitív rugalmassággal összefüggő fő idegi régió a prefrontális kéreg.

Ez, azért érdekelte a kutatókat, mert a korábbi tanulmányok feltárták a kapcsolatot a fundamentalista típusú hiedelmekkel. Például, az egyik tanulmány kimutatta, hogy az agyi elváltozásokkal küzdő egyének mérsékeltebbnek ítélték meg a radikális politikai kijelentéseket, mint a normál agyúak, míg egy másik tanulmány közvetlen kapcsolatot mutatott ki az agyi károsodás és a vallási fundamentalizmus között.

Végeredményben feltételezhető, hogy a vallásosság kisebb fokú agykárosodás következménye, ami nélkül az egyén reálisabban láthatja a világot.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

25 gondolat erről: „(3936) Vallás

  1. “ különböznek az empirikus tényektől, amelyek a világ megtapasztalásán alapulnak, és frissülnek, amikor új bizonyítékok gyűlnek össze, vagy amikor új, jobb előrejelző erővel rendelkező elméletek jelennek meg.”

    Mint pl a kvantummechanika.

  2. A prefrontális agylebeny csökkent működése számos bizalmatlan, közönyös, érzelmileg hitvány, másokon átgázoló embertársunkban felfedezhető…

  3. Tetszik mondani, a fundamentalista materialisták is ugyan úgy „agykárosodottak”?

  4. 2. Dajtás

    Szuper odavágás! Gratulálok.
    A Tibor bá’ féle kognitív rugalmasságnak kevés ember van birtokában.
    Majd mindenki beáll egy szimpatikusnak tartott, vagy örökölt ideológia mellé. Aztán azt szajkózza haláláig.
    A bizonyítékok közül ami mellette szól azt mondogatja, ami ellene azt felejti, átugorja.
    Kiválogatja a tényeket.
    Ez abszolút tudománytalan, a logikát tapossa a hierarchia mocsarába, mert ugye mindennap olvassuk, hogy a sokezer tudós egyetértése áll a CO2 klímaváltozás eszméje mellett.
    Aztán jön egy felhőátvonulás front, és órák alatti gyorsasággal két-három napra drasztikusan csökken a hőmérséklet, mert ugye a felhők árnyékolnak.
    🙂

  5. A vallási fundamentalizmus nem egyenlő a vallásossággal. Szent Ágoston a valaha élt legokosabb emberek közé tartozott. Szent Ferenc a jó értelemben vett progresszió, újítás egyik legerősebb példája.

    Nem véletlen, hogy a kutatások szerzői a fundamentalizmusról írnak, nem általában a vallásról. Tudnak különbséget tenni.

  6. 3 – dajtás:
    Most tanultál egy új szót: fundamentalista. És gyorsan kitaláltál hozzá egy új kifejezést: fundamentalista materialista. A baj csak az, hogy ez nem jelent semmit. Amit valóban észre kellene venni, (de persze te nem fogod) hogy tapasztalható az ilyen egyedek létezése. Egyszerűen meggyőzhetetlenek, mert nem hagyják magukat.

  7. Dajtás, mindjárt Te jutottál eszembe, hogy a kognitív rugalmasság rád igazán jellemző. Igazán szabad csapongással tudsz szárnyalni. Semmi szükséged az „empirikus tényekre”.

  8. Én ateista keresztény vagyok.Jézus Krisztus kárositotta az agyamat ,hogy öbenne higgyek ne pedig egyéb istenekben.
    Ha elveted a hegyibeszédet,nincs többé értelme emberi társadalomról beszélni

  9. Orbán hívők vallásos fundamentalizmusban szenvednek? Vagy nem, de hasonlóan működik ott is? Lehet, hogy nem a vallás a lényeg, hanem az önfejűség vagy más? A vizsgálat kiterjed másra is, vagy csak a vallási komponens lett az ok?
    Az empirikus tények megismerésére sokan vágyunk, de elég nagy a zaj. Hívők mindkét oldalon találhatóak hiteltelen tartalommal.
    Az vitathatatlan tény, hogy Tibor bá’ tartalmai vagy átvett tartalmai, gondolat ébresztőek, serkentőek.
    Az biztos, hogy a megkövesedett vallás, bármi is legyen a vallási teória, kirekesztő, gondolatokat elutasító, korlátozó természetű. Engem érdekelne, hogy a személy agykárosodása volt előbb, vagy a viselkedésminta következtében, leépült a nem használt terület!

  10. 3./ dajtás ( pajtás )
    Ez a „”Tetszik mondani”” tulajdonképpen kinek van
    címezve ? — Értelmilleg ugyanis Tibor bának szól,
    holott nem saját megállapítása, hanem fordítást
    közöl, ráadásul forrásmegjelöléssel !!!
    Nem tecccik egy picit sem „”kötöcccködésnek””
    tekinteni ???

  11. @dajtás: a „fundamentalista materialista,” a Te szóhasználatodban a „bigott.” 😛
    Megmég:
    Gyuri nagyapum sokkal kajakabbra közelítette meg a témát, uszkve húsz évvel ezelőtt… 😐 (Személy szerint nem értek egyet az eufemizált fordításokkal a magyar feliratban… 🙁 )
    https://youtu.be/-8CsdYIOuCY

  12. 3936-vallas
    ” feltételezhető, hogy a vallásosság kisebb fokú agykárosodás következménye ”

    Hát az az igazság, hogy a mai világunkban nem tudni ki a normális és ki az idióta.
    Fél évszázaddal ezelőtt a koleszünk mellett a Vörös Hadsereg útjának a gyalogjárdáján az agybeteg ember mániája nem engedte, hogy a járda fugájára lépjen.
    Újra és újra visszagyalogolt útja elejére és újra nekiállt a menetének.
    A falu bolondját amint egyedül hangosan beszélt könnyen lehetett kiszürni.
    Hát most meg a fülhalgatokkal és a mobilekkel felszerelt embereken, ember legyen a talpán aki eligazodik rajtuk.

    Mai ünnepi misén a lelkész a mikrofon előtt a hangszórón utasitást ad a templomon kivül álló vallásos és egyben covidtől félős embereknek.
    Legyenek türelmesek, a Szent Grál-borért ne lépjenek ők is a Templomba – az Isten Házába? – mivel azt kihozzák és mindenki részesülni fog a Szent Grál borábol – amit mellesleg mindenki ugyanabbol a kanálacskábol kap szájba.

    Tessék?

    Ne tolakódjanak a templomba bemenni mert megfertőződhetnek a coviddal a kanalacska azonban a borral ennyi szájon ki be nem veszélyes?!?

    Tegnapi hir:
    Új horror az EU-Franciaországban. Egy 25 éves marokkói lefejezte apját egy Lyon melletti parkolóban. Az áldozat 60 éves volt. A hóhér a kezében tartott fejjel Allah aKBAR-t üvöltött késével fenyegette a BAC rendőreit.

    Szörnyű bűncselekmény ezektől az illegálisan betörő ellenséges hitü emberektől.

    De van még ennél is rosszabb, szintén tegnapi hir:

    Zelenszkij vallomása: megcélozzuk a Zaporizzsja atomerőművet … hogy Orosz katonákat öljünk meg!!! HÁBORÚS FŐBŰNÖZŐ!! Saiko, egy teljesen leégett agy!!! VIDEÓ
    dimpenews.com

  13. Lassan eljutunk oda a beírásoknál, hogy aki nem ért egyet velem, az csak fundamentalista lehet (mert annyira nyilvánvalóan nekem van igazam), tehát hülye. 🙂
    Megfordítva, ha nem lenne hülye, akkor azonos lenne a gondolkodása az enyémmel.

  14. 14 – kakukk:
    Félreértetted. Nem az a helyzet, hogy nem neki van igaza, hanem semmi jele a „kognitív rugalmasságnak” Olvasd végig Balázs írását!.

  15. Re:6 Tibor bá’
    „Most tanultál egy új szót: fundamentalista.”
    Biztosan nem most tanultam meg, mert 10 éve is tudtam mit jelent a fundamentalizmus.
    Ha egy öngyilkos muszlim merénylő felvesz 3 alsógatyát azért, hogy a robbantás után a Mennyországban meglegyen a töke a dugáshoz, az nem komplett, vallási fundamentalista.
    Minden ágnak megvan a fundamentalista köre, keresztények között is vannak kattantak, de a békés füstölőt égető buddhisták között is, de ugyan ilyen kattantak vannak a szkepetikus társaságban is, akik foggal körömmel tiltakoznak minden ellen, még akkor is, ha orra alá van valami dugva.
    Nem is beszélve a politikai fundamentalistákról, de sok tudomány ágban is akad több önkéntes fundamentalista, akik önszorgalomból/fizetésért a dogmákat minden áron védelmezi.

  16. 17: Dajtás:
    Dugd már az orrunk alá! De ne azt, ami messziről rohad, hanem olyat, amire más miatt kapjuk fel a fejünket, akarom mondani az orrunkat!

  17. Az érdekes, hogy a post és a hivatkozott tanulmány vallási fundamentalizmusról beszél, de a post végén a kék betűvel írt mondatban már ‘csak’ „vallásosság” szerepel.

    Nem tűnik jelentősnek ez a csúsztatás, de mégiscsak a lényeg a részletekben van.

    Mennyi vallási fundamentalista lehet a világon? 1-2 esetleg 5%?
    És mennyi vallásos (mondjuk aki hisz egy Teremtőben és elveti az evolúciós elméletet)? Majd utánanézek, de azt tippelem, hogy minimum 50 + %.

    Elég lényeges a különbség!

  18. 19: Gyarmathy:
    70% pluszra tippelnék…, de az evolúcióelmélet elvetését ne keverjük ide, akkor jelentősen csökkenni fog ez a szám.

  19. 17 – dajtás:
    Természetesen tudtam, hogy a szót ismered. A mondatot átvitt értelemben alkalmaztam.

    19- Gyarmathy:
    Ez eléggé egyértelmű: „feltételezhető, hogy a vallásosság kisebb fokú agykárosodás következménye, ami nélkül az egyén reálisabban láthatja a világot.” Azt írtam FELTÉTELEZHETŐ. Vagyis én ezt vonom le a posztból. Továbbá: vallásosság nélkül reálisabban lehet látni a világot. És ha vallásos vagy, akkor ez rád is vonatkozik. Viszont a hozzászólásaidból egyértelműen érzékelhető, hogy kognitív rugalmasságod nulla.

  20. 22: Ennyi?
    Egyszer remélem össze tudunk még ülni itt a piros, hol a pirosozni… Ott meggyőzhetsz majd, ha mindet eltalálod. 🙂

  21. Re:23 Csongor
    Torony óra lánccal nem kell? 🙂
    Ez is bőven elég már ahhoz, hogy a tudat és a fizikai test nem kapcsolódik szorosan egymáshoz, ergo nem az anyag hozza létre az intelligenciát, hanem az intelligencia hozza létre az anyagot…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük