(3935)Atomkatasztrófa

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Oroszország: Csernobilnál is rosszabb atomkatasztrófa

Forrás: RT

89. útban a 90. felé

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy a zaporozsjei atomerőmű ukrajnai ágyúzása terrorcselekmény, amely az 1986-os csernobili incidenst elhomályosító katasztrófát idézhet elő.

„Az elmúlt napokban az ukrán erők többször is ágyúzták a Zaporozsjei Atomerőmű területét, ami nukleáris terrorcselekmény. A kijevi rezsim ilyen lépései olyan mértékű katasztrófához vezethetnek, amely eltörpítené a csernobili atomerőmű balesetét” – mondta Ivan Nechaev, az orosz külügyminisztérium helyettes szóvivője egy moszkvai sajtótájékoztatón. A diplomata szerint, ha egy ilyen katasztrófa bekövetkezne, a sugárzás nemcsak Ukrajna, Oroszország, a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok közeli régióit, hanem európai országokat is érintené, milliók életét sodorva veszélybe.

Nechaev azt is elmondta, reméli, hogy a nemzetközi közösség odafigyel majd a helyszínen kialakult helyzetre. „Támogatjuk a NAÜ [Nemzetközi Atomenergia Ügynökség] missziójának megszervezését a zaporozsjei atomerőműben, amely júniusban az ENSZ Biztonsági és Biztonsági Főosztályának döntése miatt megszakadt” – mondta.

Csütörtökön a zaporozsjei illetékesek azt állították, hogy az orosz légvédelmi rendszerek meghiúsítottak egy rakéta- és dróntámadást az atomerőmű és a közeli Energodar város ellen. „[Az ukrán hadsereg] MLRS-sel [többszörös rakétarendszerrel], nehéztüzérséggel és csapásmérő UAV-kkal [pilóta nélküli légi járművekkel] próbálja bombázni a békés várost és a zaporozsjei atomerőművet” – mondta Vlagyimir Rogov, a főtanács tagja. a Zaporozhye régió katonai-polgári közigazgatásának képviselője, hozzátéve, hogy az összes támadást visszaverték, és az ukrán tüzérségi állásokat megtámadták.

A Kanadából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Japánból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból álló Hetek Csoportja (G7) szerdán felszólította Oroszországot, hogy engedje át a moszkvai erők által március elején elfoglalt atomerőművet Ukrajnának. A csoport szerint ez a lépés biztosítja a létesítmény „biztonságát és biztonságos működését”.

Az atomerőművet orosz csapatok vették birtokba, de továbbra is ukrán személyzet üzemelteti és tartja karban. A felhívás egy nappal azután érkezett, hogy Moszkva rendkívüli ülést hívott össze az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy megvitassák az „ukrán provokációkat”, beleértve az atomerőmű elleni támadások sorozatát. A találkozóra várhatóan csütörtökön kerül sor.

Hétfőn az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova azzal vádolta Kijevet, hogy egész Európát túszul ejtette, és azt mondta, hogy a kormány tisztviselői „nyilvánvalóan nem haboznak felgyújtani náci bálványaik kedvéért”. Ugyanakkor Kijev minden vádat tagadott, azt állítva, hogy az orosz katonák lövöldözték a létesítményt, hogy az ukrán erőkre foghassák azt. Mivel az uralkodó széljárás Nyugati, a rádióaktív szennyezés elsősorban Oroszország felé sodródna. Nem valószínű, hogy az oroszok akarnák felrobbantani az erőművet.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint a zaporozsjei erőmű a legnagyobb Európában, és akár 60 tonna dúsított urán és plutónium is lehet a reaktorokban és a kiégett fűtőelemek tárolójában.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

34 gondolat erről: „(3935)Atomkatasztrófa

 1. ” Mivel az uralkodó széljárás Nyugati, a rádióaktív szennyezés elsősorban Oroszország felé sodródna. Nem valószínű, hogy az oroszok akarnák felrobbantani az erőművet.”

  Azért felénk is jutna bőven. Lásd a csernobili felhő terjedéséről készült animációt:

  Zaporozsje Csernobiltól dél-keleti irányban fekszik:
  https://www.google.com/maps/dir/Csernobil, Kijevi terület, Ukrajna/Zaporizzsja, Ukrajna, 69000/@51.3215568,24.9256302,5.54z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x472a8f00e898abcf:0x14bcceabdbfd5d2c!2m2!1d30.2218992!2d51.2763027!1m5!1m1!1s0x40dc673dfa85bb03:0x7e675cd9074d3f4a!2m2!1d35.139567!2d47.8388!3e0
  Kapna belőle egész Európa. Ideje beszerezni Geiger-Müller detektort.

 2. Már megint viccesen kommunikálnak az Oroszok 🙂
  Talán nem kellett volna elfoglalni, háborúba bevonni az erőműt és környékét?? Talán ki kéne vonulniuk az atomerőmű környékéről, talán nem kéne hadianyagot tárolni ott? Tudják ezt jól, ki ia használják az „atomfedezéket”. De nagyon veszélyes ez a háborús logika.
  Ettől függetlenül egy eltévedt rakéta – legyen szó bármely félről – katasztrófát fog okozni, majd mutogathatnak egymásra. A széljárás változhat, frontok jönnek mennek.

 3. False flag operation, a ruszkik újból hazudnak.

 4. Ezzel a hírrel nem is foglalkoztam, annyira egyértelmű a helyzet.
  Ennek ellenére háborús propagandával el lehet érni, hogy a legnagyobb marhaságot is gondolkodás nélkül benyalják az emberek, mert ragaszkodnak a rögeszméikhez, csak a vágyaikat igazoló információkat fogadják be.
  Amíg egy távoli háború megítéléséről van szó, sok gondot nem okoz. De vajon képesek lennének reálisan gondolkodni abban az esetben, ha valami közvetlenül érintené őket? Vagy akkor is a vágyaik határoznák meg a cselekvésüket?
  Vajon hol van a határ, mekkora hülyeséget lehet propagandával elhitetni? Mikor válik teljesen hiteltelenné a pofánkba hazudó?

 5. Jó reggelt,Vietnám !
  A gond ,hogy a mai ember alattomos és e szerint vívja a háborúit – van rá egy nagyon találó cigány jelző,vagy zsidó-smekherül,- ne legyen illúziótok,minden be lesz vetve és felhasználva.

 6. Tiborbá:
  Ha ez ekkora veszély az oroszokra nézve, vonuljanak ki onnan villámgyorsan, mielőtt katasztrófába sodorják saját népüket! Nem ez lenne a logikus lépés? Vagy akkor most ez az atomerőmű is már az övék? Paks II is az övék lesz? Igen fura gondolkodásmód jelenik meg egyre több ember fejében…

  Egyértelmű, hogy az ukránok, a felsorakoztatott túlerő miatt a minden mindegy, de azért sem lesz a tiétek semmi elv alapján dolgozhatnak. Ez nem logikus? El kellene hagyniuk a hazájukat és boldogan tapsolni ahhoz, hogy a szomszéd már az országuk felét annektálgatta? Szerinted jogszerű és logikus, hogy az orosz fél már többszáz km-re a határvonaltól atomerőműveket foglal el? Tényleg kíváncsi vagyok, vajon mi lenne a véleményed, ha mondjuk az amerikaiak igényt tartanának a paksi atomerőmű egyik blokkjának kapacitására, vagy a románok bejelentenék, hogy a tiszai vízierőmű energiájára szükségük van az erdélyi magyarok energiaellátásához és ezt tetekkel is megerősítenék? Hát logikailag teljesen érthető lépés lenne, nem?! Akár még valamilyen nemzetközi jogi csűr-csavarral is meg lehetne támogatni…

 7. 8 Nem, Tibor bá csak az oroszokba szerelmes, csak nekik szabad lopni/rabolni/gyilkolni/harácsolni. Mindenki más agresszor.

 8. 8 – H.Cs.
  Ebben a témában nem foglaltam állást. Mindössze annyit jegyezem meg, hogy az oroszok részéről nem lenne logikus lőni azt, amit már elfoglaltak, miközben az esetleges káros következmény őket sújtaná a legjobban.
  De ha kéred a véleményem, akkor azt mondom, hogy a háborúzó felek célja a háború megnyerése. A cél érdekében bármit megtehetnek, és meg is tesznek. Persze propaganda oldalról bármibe bele lehet kötni. Például kifogásolják, hogy civil célpontokat támadnak néhány halottal. Ez a Nyugat szerint háborús bűn. Drezda felégetése a II. vh. végén mi volt? Hirosima/Nagaszaki mi volt?

  9 – Cuclifej:
  Az „agresszor” jelzőt a CIA találta ki, és azóta a szajha média Oroszországot nem emlegeti „agresszor” nélkül. Én a szót még egyszer se használtam, mert nincs értelme. Különben az 5 hónapja tartó háborúról még nem írtam önálló posztot. Véleményem kék betűkkel be szoktam tenni (nagy ritkán) a fordításba. A fordítások kiválogatásánál azt az elvet követem, hogy olyasmi jelenjen meg a honlapomon, ami a magyar szajha médiában nem található. Ez persze nem ukránbarát ferdítés. Abból van elég.

 9. 9. Orosznál csak ukrán rosszabb, hidd el nekem. Nekünk addig jó, amíg egymást marják, nem minket. Ha nem vetted volna észre, két kivétellel szlàv szomszédai vannak Magyarországnak, és a nagy szovjet elnyomásból az ukránok is kivették a részüket. Ehhez képest orálisan kényezteted őket… Vagy azt szeretnéd, hogy a kötelező sorozásnál ukrán katona rugdosna vesén?

 10. Ennek csak egy célja lehet, a háború intenzitásának a fokozása. A rakétázásra egyértelmű a válasz, lőtávolon kívülre kell tolni az ellenfelet.
  Ezzel az eddig viszonylag nyugodt déli fronton támadást akarnak kiprovokálni. Nyilvánvalóan nem ukrán érdek, hiszen akkor tényleg nem marad Ukrajnából semmi sem.
  Az még rendben van, hogy műállam, de hatalmas lehetőséget halasztottak el, ha ésszel gondolkodtak volna, mindent megtarthattak volna. Mivel nem tudtak, hagyták, hogy mások döntsenek helyettük, életképtelennek bizonyultak. A természetben, meg a történelemben is ennek a következménye ismert.

 11. 8. Horváth Csongor
  Ezek szerint az oroszok azért indították el a háborút, mert kell nekik ez az atomerőmű? Vagy, ha már ott vannak, akkor ki kellene kerülniük, mert az másé?
  Egyébként ilyen létesítményt támadni háborús bűncselekmény, nem nyerő helyzetben szokták, csak amikor már minden mindegy, főképpen akkor, ha én messze vagyok onnan.

 12. 13: Kakukk:
  Érted azt, hogy ez az atomerőmű Ukrán területen található?!
  Áh, nem érdekes, hagyjuk…

  10: Tiborbá:
  Ha csak ezt a nézőpontot emeljük ki, persze, egyértelmű, hogy ukrán szabotázs van a háttérben. De az oroszok ennyire hülyék, hogy elhiszik, miszerint néhány nyugatnak szánt fenyegetés miatt nem fognak így, vagy úgy egy ilyen atom/csapásba belefutni?
  S igenis, amikor megítélünk egy helyzetet, mindkét fél viselkedését gócső alá kell venni. Valójában az a kérdés, jogom van -e elpusztítani magammal az ellenfelemet is, ha olyan kutyaszorítóba kerülök, amiből nincs menekvés. Azért emelek szót rendre, mert ebben a kérdésben nekem úgy tűnik, mintha páran azt az álláspontot képviselnék, hogy a megerőszakolandó asszony a hibás támadója kinyírása esetében, mert miniszoknyában vonult előtte végig… Egy beszólás, fütty ezért ok., de a nyílt, következmények nélküli erőszakolás olyan lenne, mint Oroszország XXI. századi háborúja. Ostoba, buta, értelmetlen, mindenkire csak veszélyt hozó!

 13. „Lengyelország, Szlovákia és Csehország fokozni fogja a tüzérségi rendszerek és más katonai felszerelések gyártását az ukrán hadsereg fejlesztése érdekében – jelentette be Morten Bodskov dán védelmi miniszter 2022 augusztus 12-én az Észak-Európai Védelmi Szövetség koppenhágai találkozója után.
  A dániai konferencián egyébként nemcsak a három visegrádi, de összesen 26 ország megállapodott, hogy több mint 1,5 milliárd eurót szán a közeljövőben Ukrajna katonai képességeinek növelésére. Ezt a segítséget készpénz, fegyverek és kiképzés formájában biztosítják Ukrajna felé.”

  „A hírhez különböző országokból érkeztek hozzászólások, talán ez foglalja össze legjobban az általános hangulatot: „Oroszország egyik legnagyobb sikere, hogy Ukrajna, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Észtország, Csehország, Szlovákia, Románia egy nyelven beszél, annak ellenére, hogy a múltban voltak ezen országok között belső viták. Most viszont létrejött a kelet-európai régió függetlensége és együttműködése. Egy másik hozzászóló tette hozzá: „The Hungarians are finished, we will not forget this..” Azaz: „A magyaroknak vége, ezt nem felejtjük el…”

  Ezek a környező népek nem felejtették el az oroszok természetét, talán a lengyeleken látszik ez a leginkább és pontosan látják azt is, hogy a magyar vezetés és a magyarság jelentős része is hogyan áll a kérdéshez.
  Az orosz birodalmi törekvések össze fognak omlani és a kis Magyarország pedig ottmarad egymagában ellenségektől körülvéve.

 14. Az Ukránok brit rakétákkal találták el a Zaporizzsja állomást
  – Oroszország: „Ha újra megteszik, felelősek lesztek.”

  Dokumentumfotók a Brimstone rakétáról

  Az Ukránok brit rakétákkal találták el a Zaporizzsjai atomerőművet – derül ki az Oroszok által közzétett fotókból, amelyeken Brimstone rakétaszilánkok – maradványok – láthatók.

  Az Egyesült Királyság Brimstone rakétákat adott Ukrajnának. Oroszország ezzel az akcióval társfelelőssé teszi azokat a nyugati országokat, amelyek ilyen típusú fegyvereket adtak Ukrajnának.

  Oroszország figyelmezteti a Nyugatot és Ukrajnát.
  Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnöke és az orosz Biztonsági Tanács alelnöke tegnap figyelmeztette Európát a „nukleáris balesetek” veszéllyére.
  ha Zaporizzsjai állomást eltalálják az Ukránok.
  „Mit mondhatnék; Ne felejtsük el, hogy az Európai Uniónak is vannak atomerőművei. És ott is történhetnek balesetek.”

  https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/me-vretanikous-pyraylous-ktypisan-oi-oukranoi-ton-stathmo-tis-zaporizia-rosia-an-to-ksanakanoun-tha-eiste-ypeythynoi//

  „Ha az Ukrán erők támadásai folytatódnak, az emberiség számára elképzelhetetlen a ZNPP-ben bekövetkezett nukleáris katasztrófa valódi mértéke. Ebben az esetben minden felelősség a Kijevi Nyugati szponzorokra hárul.”

 15. 15: Gyarmathy:
  Hányszor szót emeltem emiatt -akkor még csak lehetőségként- korábban!
  Süket fülek mindenütt. Aztán, amikor itt a baj, jön az ájvékolás…

 16. 16 – L.S.
  Köszönet a tudósításért.
  A görög szöveg magyarul (angolon keresztül: „Megjegyzendő, hogy a legkonzervatívabb megközelítésekkel is, ha baleset történik ebben az atomerőműben, a mérgező és radioaktív felhő legalább Bulgáriáig elér!
  Az Egyesült Királyság Brimstone (kénköves) rakétákat adott Ukrajnának. Oroszország ezzel az akciójával társfelelőssé teszi azokat a nyugati országokat, amelyek ilyen típusú fegyvereket adtak Ukrajnának.”

  Az oroszok bemutatták a brimstone rakéták maradványait, tehát semmi kétség, hogy az ukránok támadtak és (szokás szerint) az oroszokra kenik, amit a szajha nyugati média boldogan átvesz (itt pedig az ukránbarát hozzászólók).

 17. 15. Gyarmathy
  “A magyaroknak vége, ezt nem felejtjük el…”

  És azon a portálon ez a hozzászóló panaszkodik a ruszkik agressziója miatt? LoL. A magyarokkal is szenyó uki vezetés nem érdemel a részünkről támogatást.

  „Ezek a környező népek nem felejtették el az oroszok természetét…”

  És mi van az ukránok természetével? Ahol ez az ember hős:

  „a moszkoviták, a lengyelek, a magyarok és a zsidók az ellenségeitek, pusztítsátok el őket!”
  Bandera
  https://neokohn.hu/2022/07/03/botrany-a-berlini-ukran-nagykovet-szerint-banderaek-nem-is-gyilkoltak-zsidokat/

  Úgy néz ki, h egyes lengyelek mégis feledékenyek…

 18. 18. Tibor bá’
  ” Köszönet a tudósításért. ”

  Tisztelt Tibor bá’
  Nincs mit köszönni, szivesen teszem mindegyikünk érdekében.

  Emlékeztetlek arra, hogy ez a hír is egy másodrangú görög alternatív információs blogtól származik.

 19. SZVP,

  Vannak ukrán elborult agyú ultranacionalisták, mint ahogy románok, meg szlovákok is. Vajon lesz, aki megfékezze őket?

  Valahogy a magyarnak mindig sikerült a rossz (vesztes) oldalra állnia. Aztán mindig meg is lett belőle a tragédia. Mintha most is ez körvonalazódna.

 20. 21 – Gyarmathy:
  Annak nulla a valószínűsége, hogy Putyin ezt a háborút elveszítse. Az viszont nem lehetetlen, hogy viszi magával az egész emberiséget.

 21. 22: Tiborbá:
  A mi szempontunkból nem mindegy? Így is, úgy is sokat fogunk veszíteni… Fogunk! Már rengeteget veszítettünk, s egyre többen fogják érezni a saját bőrükön.

 22. 22. Tibor bá,

  azt mondod? Persze az kérdés, hogy hogyan definiáljuk ennek a háborúnak a megnyerését és elvesztését.

  Ettől függetlenül szerintem nagyon nem fog kifizetődni magyar részről a ruszki barátság.

  Egyébként a nagy világverő orosz hadsereg hogy hogy nem képes megvédeni egy atomerőművet? Félnek, hogy felrobban és a radioaktív felhő beborítja Oroszországot, ennek ellenére nem képesek megvédeni?
  A rassatödéj ezen magyarázkodása nem kontraproduktív egy kicsit, ami az oroszok gyengeségét ecseteli tudtán és szándékán kívűl?

 23. Szerintem nem álltunk az Oroszok oldalára, csak nem álltunk egyik oldalra sem, szerintem nagyon is helyesen. Akik az ellenségeink, nem ettől lettek azok, hanem azok is voltak korábbi okokból kifolyólag…

 24. 25 – Gyarmathy:
  A mai rakéta technika mellett 1000 km-ről is 5 méter pontossággal lehet célozni. Egy-egy bárhova becsapódó rakétát senki se tud kivédeni.

  26 – Gartai
  Szijgyártó ügyesen csinálja. Most intézte el, hogy a szerződésen felül kapunk 700 millió köbméter többlet gázt. Az angolok meg 17 fokra „fűthetik” a szobájukat. Meg kellene érteni, hogy nem vagyunk orosz barátok, csak nem nyaljuk Zelenckij seggét.

 25. Az EU kijelentette: Oroszország nem nyerheti meg ezt a háborút. Szerintem esze ágában sincs, de rákényszerítik.
  Minden olyan nyugat-európai állam, amelyik nehézfegyverekkel segíti az ukránokat, valójában a saját klímavédelmi politikáját és humanizmusát keni össze szarral, és civilizációnk pusztulását gyorsítja fel.
  14. „jogom van -e elpusztítani magammal az ellenfelemet is, ha olyan kutyaszorítóba kerülök, amiből nincs menekvés.”
  Az EU minden lépésével az ukrán vezetésnek ezt a jogát erősíti. Oroszországot még soha nem győzték le a történelem folyamán, de Európa könnyen lángba borulhat ismét.

 26. 27. Tibor bá,

  „Szijgyártó ügyesen csinálja.”
  Megint bedőlsz, mint anno a „magyarok ötödáron kapják a gázt” című történetben?

  Majd meglátjuk, hogy az iskolai fafűtés vissza lesz – e vonva, illetve lesz-e lazítás a durva gázárakon.

  Az is nagy kérdés, hogy ezért a 700 millió m3 gázért milyen politikai árat kell majd fizetni. Mit kell trollkodni, megvétózni, milyen szivességet kérnek majd érte Moszkvából. Merthogy kell, az nem kérdés, erről Szíjjártó maga is beszélt.

  Nem kell majd átadni ebből (is) a szerbeknek moszkvai parancsra?

  Tegyük fel, hogy semmi ilyesmit nem kell. Van egy olyan érzésem, hogy akkor sem a ti szobáitokat fogja fűteni, hanem haszonnal télen továbbadva valamelyik nyugat európai országban lesz felhasználva.

 27. 27. Tibor bá,

  „A mai rakéta technika mellett 1000 km-ről is 5 méter pontossággal lehet célozni.”

  Ha jól látom, ágyúzásról van szó. Márciusban elfoglalták az oroszok ezt az atomerőművet és 5 hónappal később ágyúzásról beszélnek. A térképre tekintve pedig látszik, hogy ez az atomerőmű (még mindig) a frontvonalon vagy annak közvetlen közelében van.

  A rassatödéjnek ez a cikke az orosz gyengeség és tehetetlenség beismerése, bár nyílván nagyon nem ez volt vele a céljuk.

 28. @All
  Tibor bá megpróbálja felkutatni a neten a tényeket, és ezeket közölni a blogján, amit ezért hozott létre.
  Nem az ő hibája, hogy az utóbbi időben ez a fórum a magukat értelmesnek képzelő, de valójában érdek- és vágyvezérelt emberek dedós szintű drukker-csatározásának a színterévé vált. (akinek nem inge, ne vegye magára)

 29. 28@László: Oroszországot, pl. az első háborúban legyőzték a németek, ez után lett a forradalom.

 30. 29 – Gyarmathy:
  Én a gáz ötöd áráról egy szót se írtam. Titkos, nem tudható meg a tényleges ár. De ez lényegtelen. Orbán nem értett egyet a szankciókkal (én se), ami miatt a gáz ár az egekbe szállt. Ami a lényeg, szerintem épeszű európai ember nem helyeselheti az oroszok elleni szankciókat. Az európai hülyeség az északi áramlat kettőnél kezdődött.

  Ha utalsz rá írd ki: RT. vagy írd ki angolul, különben nem értem mi akarsz mondani.

 31. 31: proton

  „az utóbbi időben ez a fórum a magukat értelmesnek képzelő, de valójában érdek- és vágyvezérelt emberek dedós szintű drukker-csatározásának a színterévé vált.”

  Ha még csak itt lenne ez a helyzet! Mindenhol érződik, ahogy a szorongatott emberiség egyre elkeseredettebben harapja egymást – ahelyett hogy a felelősöket kezdené. Pótcselekvés a kommentelgetés, ettől semmi sem változik, csak a tehetetlenség miatt a frusztráció növekszik.

  Addig meg az történik, ami ahhoz kell, hogy ez változzon. Karácsonyra nem lesz itt ukrán kérdés, nincs se ember se pénz amiből ez a mesterséges alakulat működne hosszútávon, nekünk meg egész Európában más gondunk lesz…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük