(392) Tibor bá blogja – Vissza az aranyfedezethez?

önarckép2007 óta a Világ Bank elnöke, Robert Zoellick véleménye szerint az élvonalbeli közgazdászoknak meg kellene fontolni egy módosított aranyfedezet létrehozását. A Financial Times-ban (Writing in the Financial Times) megjelent írásában kifejti, hogy szükség lenne egy második Bretton Woods megállapodásra. Az eredeti Bretton Woods megállapodást Richard Nixon, amerikai elnök 1971-ben felrúgta. Ezt követve a világ valutáinak a lebegtetése indult be. A tervezett új megállapodás esetén a dollár, az euró, a yen, az angol font és a renminbi (yuan) kapna szerepet és természetesen az arany, mint nemzetközi vonatkozási érték-pont.

Ennek hiánya már eddig is vita tárgyát képezte az USA és Kína között, de most a dél koreai államfő találkozón további konfliktusok bontakoznak ki. Úgy tűnik az egész világ Amerika ellen fordul. A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble felhevítette a hangulatot, amikor az amerikai gazdaságról azt állította, hogy „mély válságban” van, és kritizálta a FED döntését egy újabb 600 milliárd $ kibocsátásáért. Rendkívül finoman fogalmazva a következőket mondta: „Az amerikaiak a kínaiakat valutaparitás manipulációval vádolják, miközben a bankóprés beindításával a dollár értékének mesterséges csökkentésére törekszenek.”

Mindig akad valaki, aki időnként felveti az aranyfedezethez  való visszatérést, de ez komoly ellenállásba ütközik, mert „nagyon szoros gazdaságpolitikához vezetne”. Ami alatt azt kell érteni, hogy visszatartaná a GDP növekedést és munkanélküliséget generálna. Véleményem szerint ez azonban csak kifogás. Az aranyfedezethez való visszatérés jóval kevesebb bank manipulációt tenne lehetővé. Na ez az, amit a „szakemberek” nem akarnak. Zoellick azonban világosan kijelentette: „Bár a közgazdasági tankönyvek szerint az aranyfedezett elavult eszköz, a piac ma az aranyat alternatív monetáris értéktárgynak tekinti.” – Erről jut eszembe, ma délután az arany ára a nemzetközi piacon átlépte a 1400 dollárt.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük